Eksem. Læs i dette nummer om: Mette og Dødehavet Boganmeldelse Elaines Fortælling. Årgang 20 Nr

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eksem. Læs i dette nummer om: Mette og Dødehavet Boganmeldelse Elaines Fortælling. Årgang 20 Nr. 2 2014"

Transkript

1 Eksem Årgang 20 Nr Læs i dette nummer om: Mette og Dødehavet Boganmeldelse Elaines Fortælling

2 Eksem udgives af Atopisk Eksem Forening Redaktør: Maria Holmberg Materiale til bladet sendes til: Atopisk Eksem Forening c/o Susse Stannum Amsterdamhusene Frederikssund Eksem Årgang 20 nr. 2, 2014 Indhold: Siden sidst... side 3 Mette og Dødehavet... side 4 Generalforsamling... side 10 Boganmeldelse... side 12 Elaines fortælling... side 14 Indlæg og annoncer repræsenterer ikke automatisk Atopisk Eksem Forenings mening, men alene indsenderens. Oplag: 300 Tryk: Japi-form ISSN Medlemskab af foreningen: Kontingent: Enkelte medlemmer:... Kr. 130,00 Par-medlemmer:... Kr. 200,00 Firmaer:... Kr ,00 Formand: Anne Vastrup, Kokkedal Præsident: Cand.med., ph.d. Simon Francis Thomsen Atopisk Eksem Forening blev stiftet i Atopisk Eksem Forenings hjemmeside: Vi takker følgende firmaer for annoncering og støtte til udgivelsen af bladet: Actavis A/S Apotekernes A.m.b.a. Faaborg Pharma 2

3 Siden Sidst Så er endnu en sommer gået på held, en dejlig varm en af slagsen med rig mulighed for strandturer der forhåbentlig har hjulpet problemhuden hos nogle af vores læsere. I maj var der årlig generalforsamling i Atopisk Eksem Forening med foredrag om risikofaktorer af Charlotte G. Carson. Du kan i årets første nummer af EKSEM læse Charlottes artikel om netop dette emne hvis du ikke var en af deltagerne. Til generalforsamlingen kom der også nye kræfter til bestyrelsen og vi siger varmt velkommen til Susi, og Nina, der nu er blevet en del af foreningen. På side 10 kan du læse et kort referat fra generalforsamlingen. En anden ny bekendtskab for Atopisk Eksem Forening er Elaine, som har en søn der lider af atopisk eksem, og du kan læse om hendes erfaringer, tanker og følelser på side 14. I sidste nummer af EKSEM fortalte vi kort om et produkt kaldet Magic Gel. Magic Gel produkter er handsker og strømper der er strikker og har en gel på indersiden, hvor gelen indeholder 80 % kosmetisk minerals olie. På side 16 i dette blad kan du høre hvad en medlem som har brugt handskerne synes om dem. På næste side kan du læse om Mette, der lider af atopisk eksem, og hvordan en rejse til Dødehavet gjorde den største forskel for hende. Vi sætter stor pris på at Mette, og andre medlemmer, deler deres personlig fortællinger med os andre tak for det! Vi vil også gerne sige stor tak til de ekstra gavmilde medlemmer! I forbindelse med kontingentopkrævningen i Atopisk Eksem Forening kan vi også i 2014 se, at mange medlemmer vælger at runde lidt op og dermed støtte foreningens arbejde med mere end det krævede kontingent. Tusind tak skal I have - det betyder meget for foreningen, både rent økonomisk men også som et ekstra skulderklap i forbindelse med vores arbejde. Derfor man - ge tak til alle medlemmer for både kontingentbetalinger og gavebeløb. Atopisk Eksem Forening 3

4 Med fødderne i Dødehavet fandt jeg lysten til at leve igen I februar 2013 mistede jeg lysten til at leve. Sådan helt bogstaveligt talt. Jeg havde ikke mere at give af. Mit liv og min situation på daværende tidspunkt var værre end jeg nogensinde har kunnet forestille mig. Min atopiske eksem havde de seneste to år overhalet mig indenom utallige gange. Jeg havde ikke en chance. Mine erindringer fra begyndelsen af år 2013 er oplevet på sidelinjen, for jeg var hverken til stede i min krop eller i mit sind. Inden jeg mistede lysten til livet kæmpede jeg en kamp, der tog al min ener gi og al min tid. Jeg forsøgte at slå eksemet ned med flere forskellige sy - stematiske behandlinger og måder at leve livet på. Jeg var indlagt på hudafdelingen på OUH i Odense for at få hjælp og behandling. I korte perioder oplevede jeg bedring, men eksemet havde altid de bedste kort i spillet og jeg tabte gang på gang. Jeg blev ved med at rejse mig hver gang jeg faldt og dét var der en helt speciel grund til. Et år tidligere var jeg af en hudlæge blevet lovet, at hvis behandling med Imurel og Methotrexat ikke hjalp, så ville jeg blive indstillet til en klimabehandling i Israel. Imurel og Methotrexat virkede desværre ikke efter hensigten og jeg blev væltet omkuld af de utallige bivirkninger, der fulgte med. Jeg var dog stadig ved godt mod, for klimabehandlingen var nu en realitet. Troede jeg. I februar 2013 fik jeg at vide, at man fra regionens side ønskede at udtømme alle behandlingsmuligheder i Danmark førend jeg kunne blive indstillet. Min verden gik i stå og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle stille op. Det gjorde min mor og mine søstre heldigvis. 4

5 Min mor og mine søstre oprettede d. 8. marts 2013 en indsamling i mit navn. De var fast besluttet på, at sende mig til Israel det efterfølgende efterår på selvbetalt behandling. Donationerne væltede mildest talt ind. Ikke kun fra familie, venner og bekendte, men også fra mennesker, som jeg dengang aldrig havde mødt. Midt i mit eksemfyldte helvede blev jeg rørt til tårer og jeg smilede med hjertet for første gang i meget lang tid. I hemmelighed gik jeg og glædede mig til at komme af sted og samtidig vidste jeg ikke, hvordan jeg nogensinde skulle kunne holde ud at være i mig selv helt til september. Til min store overraskelse og glæde skulle jeg ikke vente så længe. 25 dage var alt, der skulle til. 25 dage og ca kr. senere bookede min mor den sidste plads på flyet til mig. Jeg skulle ikke leve i helvede på jord meget længere. Jeg skulle tilbringe hele maj måned 2013 i Israel. Det var over al forventning. Jeg græd, jeg skreg, jeg dansede og jeg rystede. Det var umuligt at rumme alle de følelser i min livstrætte krop. Torsdag d. 2. maj startede mit israelske eventyr. Mine forventninger var helt i bund. Jeg turde ikke håbe på bedring, da jeg var bange for at blive skuffet. De første 4-5 dage i Israel var hårde og seje at komme igennem min krop skulle vænnes til det nye klima og den omvæltning det var pludselig at være der, hvor jeg i flere år havde drømt om at være. Trods den hårde start steg mit humør gradvist. Jeg kunne mærke, at det var det helt rigtige. Da den første uge var gået skete der for alvor noget. Min hud blev stærkere og jeg fik det stille og roligt bedre med mig selv. Jeg fandt utrolig meget støtte og opbakning i de andre på holdet, som var i samme eller lignende situation som jeg. Det sociale var en vigtig faktor i min behandling og jeg nød hvert sekund. For mit vedkom- 5

6 mende bestod behandlingen af et sol/skygge-program og intensiv smørebehandling. Hver morgen kl lagde jeg mig på min liggestol i skyggen ved siden af blæseren, satte musik på og forsvandt ind i mig selv. Den første uge var jeg kort tid i skyggen og kun min. i solen om dagen. Min hud var stadig meget sensitiv og svag, så jeg skulle passe på ikke at blive forbrændt. For hver dag der gik, blev min hud stærkere og mit humør og selvværd bedre. Jeg begyndte at tro på, at jeg faktisk havde en reel chance for at få det bedre. I takt med, at huden blev stærkere og helede flot, øgede jeg intervallerne i skyggen og i solen. Den sidste dag lå jeg over 1 time i direkte sol. Bare dét var en kæmpe sejr! Ud over solens helende stråler blev jeg dagligt smurt ind i cremer og olie. Jeg dyrkede en masse motion og svømmede i en pool for første gang i 12 år, uden en reaktion i huden. 3 uger inde i behandlingen stod jeg op kl om morgenen sammen med 3 andre fra holdet. Vi klatrede ca. 400 højdemeter op på Masada for at se solopgangen over Dødehavet. Selvom der den morgen var en smule skyet er det noget af det smukkeste, jeg nogensinde har oplevet. Minderne fra Israel er generelt smukke. Der var tid til at hele og samle kræfter og der var accept fra alle omkring mig. Menneskene omkring mig forstod, hvordan jeg havde det. Jeg behøvede ikke engang at sige det. Jeg var chokeret over at finde ud af, hvor elendigt jeg havde det inden afrejse. Det slog mig en dag, at jeg befandt mig i Israel på det lave - ste punkt på jorden og følte mig højere end Mount Everest. Den følelse glemmer jeg aldrig. Jeg håber og tror på, at jeg en dag kommer tilbage igen. En eftermiddag i den 4. og sidste uge af behandlingen gik jeg en tur alene på stranden, iført en lang kjole og min trofaste solhat. Jeg nynnede, dansede i vandkanten, sendte tanker hjem til Danmark og nød udsigten over havet og kigget over til Jordan på den anden side. Og så skete det. Dét, som jeg ikke turde håbe på. Med fødderne i Dødehavet fandt jeg lysten til at leve igen. Af Mette Kirstine Bælum Nielsen Har du lyst til at blogge om dit liv med eksem? Der kommer til at ske spændende nye ting på vores hjemmeside. I den forbindelse søger vi folk der har eksem eller er pårørende, som har lyst til at blogge om livet med eksem. Bloggen kan findes online på vores hjemmeside. Udgangspunktet er at man får tildelt en måned, hvor man kan skrive blogindlæg i. Ordet er frit det er kun det overordnede emne som er livet med eksem. Lyder det som noget for dig, er du velkommen til at kontakte os på og fortælle mere om dig selv. Vi vil derefter kontakte dig, og fortælle hvilken måned du har fået tildelt. Af Nina Larsen 6

7 Ekstra sikker pleje til tør, irriteret og atopisk hud dæmper kløe med 80% * EXOMEGA MARKEDSLEDER N o Atopisk hud / tør hud / krop DLI 2013 UDEN parabener, parfume og konservering * Klinisk studie med 108 patienter efter 3 måneders brug af A-Derma Exomega D.E.F.I Creme Forhandles kun på apoteket

8 Indholdsfortegnelsen på cremen forsvinder Kender I det - at indholdsfortegnelsen på cremen forsvinder, jo mere man bruger den? Langt de fleste cremetuber kan godt holde til at blive brugt, uden at den trykte tekst forsvinder, men en gang i mellem er jeg ude for, at teksten slides af, så det med tiden bliver umuligt at se, hvilken creme, der er tale om. Foreløbig er det ikke noget problem, men jeg har alligevel nævnt det for nogle cremeproducenter, som bliver meget overraskede, når de ser de sørgelige, fedtede rester af en tube, som jeg har benyttet... Sundhed og sikkerhed - diverse mærker Der findes efterhånden rigtig mange mærker på produkter, som indikerer, at produktet er økologisk, uden skadelige stoffer, en sundere fødevare osv. Som eksempatient kan det være rart at kende nogle af mærkerne, så man er sikker på at få købt produkter uden parfume osv. Allergimærket bruge efter aftale med Astma-Allergi Danmark på produkter til personlig pleje, som ikke indeholder parfume og farvestoffer. Produkter uden skadelige stoffer (mindre miljøbelastende end alternativerne) kan få det danske Svanemærke eller symbolet med Blomsten (bruges i EU). Oeko-tex (tiltro til tekstiler) er et tilsvarende mærke til brug for tøj og tekstiler og viser, at det ikke indeholder kemiske stoffer, der kan skade kroppen. Bemærk, at Oeko-tex ikke er et økologi-mærke. Økologiske varer mærkes med et rødt Ø som vist nedenfor og angiver, at produktet er økologisk fremstillet. Nøglehullet er et fælles nordisk mærke, som viser, at fødevaren er sundere end alternativerne ved at have flere kostfibre og mindre mættet fedt, sukker og salt. 8

9 Støtte til genoptryk af informationsfolder "Øjet" I foråret 2014 ansøgte AEF den såkaldte fælles kommunale 18 pulje om støtte til genoptryk af foreningens folder "Atopisk eksem - du kan IKKE klø det væk". Det er den folder, vi populært kalder "Øjet" pga. det store øje på forsiden. I juli modtog vi så kr. som resultat af ansøgningen, så vi nu kan revidere og genoptrykke vores populære folder, som vi fremsender gratis til alle interesserede. Er der nogen, der har forslag til ændringer til denne folder, er I meget velkomne med input, så vores nye udgave kan blive så god som muligt. Faaborg Pharma 9

10 Generalforsamling 2014 Som vanen tro holdt Atopisk Eksem Forening Generalforsamling i København i maj måned. Efter beretning og præsentation af regnskab og budget blev nye tiltag og forslag diskuteret, blandt andet: Det ville være en god idé at skrive på indbetalingskortet hvor meget det koster pr, person (det står kun på den brochure hvor der også er et indbetalingskort pt.). Samtidig var der også flere som udtrykte ønske om, at der skulle stå en betalingsdato på indbetalingskortet. Dermed ville det være nemmere at huske at betale for medlemskabet. Simon Francis Thomsen tilkendegav at han gerne ville være behjælpelig med at finde foredragsholder til fremtidelige arrangement. Anne foreslog at der blev lavet en PowerPoint skabelon med AEFs logo og dette har Nina arbejdet videre med. Til generalforsamlingen fik bestyrelsen to nye medlemmer, Susi Søgaard og Nina Ravnborg Larsen, som begge to nu er suppleanter sammen med Maria Holmberg og Torbjørn Ærenlund. Kristina Jørgensen, som tidligere har været suppleant, er nu medlem af bestyrelsen, og man kan læse lidt mere om hende nedunder. Mit navn er Kristina Jørgensen Jeg er ikke et nyt ansigt i AEF- bestyrelsen da jeg har været aktiv som suppleant siden Jeg er uddannet læge fra 2013 og har altid haft interessefelt inden for dermatologien og særligt Atopisk eksem. Dette skyldes blandt andet at jeg personligt har haft eksem siden teenageårene og døjer med periodevis forværring som mange af vores medlemmer. Jeg har indtilvidere haft ansvar for Atopisk eksem Atopic syndrome gruppen på facebook og har gennem mine kontakter til sundhedsvæsnet skaffet foredragsholdere til foreningens cafeaftener. Jeg er af den overbevisning at vi skal dele erfaringer og gøre brug af hinanden til at fremme forståelsen af forværrende og forbedrende faktorer i hverdagen. Jeg har nu fået tildelt posten som næstformand og glæder mig til at arbejde videre for at gøre AEF mere synlig og skabe opmærksomhed om Atopisk eksem. Kristina Jørgensen Atopisk Eksem Forening c/o Susse Stannum Amsterdamhusene Frederikssund 10

11

12 Boganmeldelse: Marianne Sørensen - Diagnose, forlaget Sørensen Marianne Sørensen har haft børneeksem, astma, høfeber, allergi, bronkitis, duftproblemer, håndeksem og nældefeber i over 40 år og skrev i 2012 bogen "Diagnose" som en personlig historie, der bygger på hendes egne erfaringer og iagttagelser. Bogen er kronologisk opbygget med mange små kapitler og en detaljeret indholdsfortegnelse, så man nemt kan bruge den som opslagsværk. Man starter med Mariannes fødsel i København i 1966 og følger så hendes opvækst og de mange udfordringer, som bla. hendes børneeksem gav: "Det tidligste, jeg tror, jeg kan huske, er fra omkring 3-års-alderen.. Men jeg kan nu huske eksemet, og at jeg ikke kunne samle fingrene, fordi der var sår. Det sved, gjorde ondt, det var hullet ved knoerne, og som min mor siger: "Det var lige før, hullerne var større end fingrene, og hun var helt bange for, at fingrene var ved at falde af." Det gjorde de heldigvis ikke, alle 10 sidder der endnu og har det godt." Marianne skriver meget personligt og med gode beskrivelser. Da hendes bog indeholder hendes personlige holdninger, vil mange læsere dog også opleve ikke at være enig med hende i alting. Om børneeksem skriver hun f.eks., at "jeg tror, at børneeksem udspringer af en følelse af at føle sig overset og tilsidesat. Det er en barnlig måde at forsøge at få opmærk- 12

13 somhed på. Barnlig, fordi man som helt lille ikke har noget sprog og derfor ikke kan "ringe nogen op" og fortælle, at der er noget, man er utilfreds med." Marianne har stadig eksem, men hendes mange års erfaring med diverse behandlinger er nu blevet til fiffige tips og tricks, som hun kan benytte i hverdagen, så hun har mere kontrol. Jeg har læst bogen i 2. udgave, 1. oplag og kunne godt ønske mig, at der blev strammet lidt mere op på teksten undervejs. Jeg sad flere gange med en fornemmelse af, at der var meget tekst, som ikke bidrog med noget, og som ville gavne bogen ved at blive slettet: "Astma og bronkitis. Tidligere har jeg skrevet om luftvejsproblemer i kapitlet". Medlemmer af Atopisk Eksem Fore - ning får 20% rabat på bogen, som derfor kan købes for 240 kr. ekskl. porto. Læs mere om bogen på Hvis man har lyst til at læse en faglig beskrivelse af atopisk eksem og behandlingsmuligheder, eller evt. ønsker sig et opslagsværk, kan jeg varmt anbefale "Børneeksem - En håndbog for børn og voksne med atopisk eksem", som er skrevet af Solveig Esmann med flere, og udgivet på forlaget Munksgaard. Denne bog kan bla. købes som e-bog for 170 kr. eller lånes på biblioteket. Læs mere om denne bog på: Børneeksem/ Hvis man har lyst til at få atopisk eksem beskrevet både fagligt og via personlige beretninger, kan kombinationen af de to ovenstående bøger anbefales. Anne Skov Vastrup Bliv medlem af Atopisk Eksem Forening Det koster kun 130 DKK som enkelte medlem og 200 DKK som par om året. Ved at være medlem støtter du Atopisk Eksem Forenings arbejde med at formidle viden om atopisk eksem til patienter og pårørende. Du får medlemsbladet EKSEM sendt til din adresse to gange om året og bliver inviteret til arrangement omkring atopisk eksem. Gå ind på vores hjemmeside og bliv medlem. 13

14 Elaines Fortælling Jeg drømmer.. Jeg drømmer om at min søn får ro, Ro til at fordybe sig, Ro til at sidde stille i skolen Ro til at sove Jeg drømmer om at min søn får tro Tro på at andre stopper med at kommentere hans eksem Tro på at de stopper med at glo Tro på sig selv Jeg drømmer om at min søn kan bo Bo i sin egen krop uden at det klør Bo i sin egen krop uden at huden sprækker Bo i sin egen krop uden at den bløder Forestil dig nu at det aldrig kunne vaskes væk. Og ikke nok med at det kløede, så ville det også ændre din hud, så du fik røde plamager, blærer og sår. Dine venner ville tage afstand fra dig, du vil blive mobbet, de voksne omkring dig se underligt på dig, spørge dig hvad der er galt med dig, eller sige hvor ser du dog frygtelig ud Alt dette er er meget for et barn at håndtere. Sådan er der flere og flere børn der får det, følelsen af konstant kløe, som aldrig gør væk. Følelsen kaldes atopisk eksem. Denne følelse giver dem i mange perioder koncentrationsbesvær, ofte lavere selvværd, og i nogle tilfælde selvmordstanker. Det er en kronisk sygdom og i den vestlige verden bliver der af ukendte årsager flere og flere børn og voksne som får denne dom; livsvarrig kløen. I dag estimeres det at 20% af den danske befolkning har haft børne-eksem. Nogle af disse vokser ud af det, men for andre er det noget de lider under hele deres liv. Jeg drømmer om at jeg har et svar Svar på hvorfor det har ramt ham Svar på at han er som de andre Svar på at det går væk Husker du da du var barn og fik kløpulver ned ad ryggen, husker du den kløende og svigende fornemmelse? Husker du også lettelsen da du fik vasket det af igen? At side som tilskuer til et barn med atopisk eksem er et sandt mareridt. Da min søn var 6 mdr. gammel fandt jeg blodpletter i sengen, han græd ofte om natten og jeg fandt ham siddende op og klø sig. I dag er han 8 år og desværre så sker det stadig ofte vågner af at han skriger om natten og jeg må smøre ham ind eller give ham en antihistamin. 14

15 Jeg har slæbt ham til adskillige hudlæger og alternative behandlere det stakkels barn har været igennem meget og ofte uden nogen som helst form for bedring. Vi har udsat ham for diverse kure; citrus-fri perioder, tomatfri perioder, mælkefri perioder, jeg har også forsøgt med glutenfri, men det er langt svære end at lade være med at spise brød. I perioder hvor eksemen er på sin højeste har jeg nu oplevet adskillige pædagoger stå og sige nej hvor ser han dog forfærdelig ud og hvor er det dog synd, samtidig med at mit stakkels barn stod ved siden af og skulle lægge øre til. Hvorfor skal de alle sammen sige noget om det mor? spørger han mig så på vej hjem i bilen. Man bliver som mor fuldstændig desperat. Det er så hårdt at se sit barn lide og bare stå som tilskuer. Det er så frustrerende at opleve voksne som direkte står og siger du er ikke som de andre. For ikke at nævne de konstante bekymringer om fremtidige fysiske og psykiske mén. Jeg besluttede derfor i foråret at stifte en gruppe som skulle skabe opmærksomhed omkring problemet, det fremgår jo at op til 20% af alle børn lider af eksem i dag, så jeg tænkte at der må side utrolig mange i samme båd som mig. Jeg måtte gøre noget. Jeg tænkte at man lave pengeskabende arrangementer, hvor overskuddet skulle gå til forskning, jeg tænkte at man kunne råbe politikerne op og forsøge at få allokeret nogle større budgetter til området og jeg tænkte at jeg som minimum vil sprede budskabet, så flere bliver bekendte med problemet. Jeg valgte derfor at lægge et arrangement på facebook på forskellige grupper med reference til emnet, det var lagt op som et brain-storm møde hvor alle kunne komme med idéer. Et par håndfulde reagerede med at det var en god idé, 3 gav indtryk af at de ville dukke op. Da dagen oprandt fik jeg et afbud og ingen andre bankede på min dør. Det var en stor skuffelse men nok mere står jeg tilbage med en undren. Hvorfor var der ikke flere der havde lyst til at gøre noget? Jeg kan jo se hvor mange der har læst om mit arrangement. Jeg tror ikke på at er ene om at ønske at ændre det. At gøre det bedre for mit barn. På baggrund af mit opslag blev jeg kontaktet af AEF, jeg blev inviteret til møde, og her mødte jeg en lille gruppe mennesker som bruger meget af deres fritid for netop at brede budskabet, som laver arrangementer og publicerer et medlemsblad hvor de blandt andet forsøger at finde produkter der kan afhjælpe eksemet og kløen. Jeg vil stadig kæmpe kampene og måske bliver det med AEF i ryggen. De har i hvert fald fået sig et medlem mere! Elaine Kjeldsen 15

16 Atopisk eksem og behandling med handsker Jeg har haft atopisk eksem i mange år, og det er næsten altid hænder og håndled, der er værst ramt med væskende sår og en forfærdelig kløe, der får mig til at klø mig til blods i søvne om natten. Følgelig har jeg afprøvet forskellige typer handsker lige fra de billigste hvide bomuldshandsker, man kan opdrive, til mere avancerede typer som DermaSilk (striksilke) og Magic Gel handsker. Magic Gel handsker er strikkede handsker med en elastisk gelé på indersiden, der skal binde og øge fugtigheden i huden. Ved første øjekast virker handskerne både kluntede og uhåndterlige. De er svære at tage på og "svupper" sig fast til hænderne. Handskerne er lavet af 80% nylon og 20% spandex med 100% TPR gel på indersi- den. TPR gel kendes f.eks. fra indlægssåler og består af 80% olie i sig selv. Jeg besluttede mig for at afprøve handskerne på min venstre hånd, som er værst ramt af eksem. De første par dage anbefales det kun at benytte handskerne min., så man får sikret, at man ikke er allergisk over for dem. Efterfølgende kan man bruge dem, så længe man ønsker. Jeg beslutter mig for at starte med 10 min. men må give op efter 7 minutter, da det er alt for varmt at have handsken på. Til gengæld kan jeg mærke, at min hånd er blevet mere blød, og den klør ikke men det gør den ubehandlede højre... Jeg glæder mig til at fortsætte brugen af handskerne og se, om jeg også kan observere en langsigtet virkning.

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Eksem. Læs i dette nummer om: Videncenter for Allergi. Undersøgelse om atopisk eksem og psoriasis. At forberede sig til møde med hudlæge

Eksem. Læs i dette nummer om: Videncenter for Allergi. Undersøgelse om atopisk eksem og psoriasis. At forberede sig til møde med hudlæge Eksem Årgang 17 nr. 2 2011 Læs i dette nummer om: Videncenter for Allergi Undersøgelse om atopisk eksem og psoriasis At forberede sig til møde med hudlæge Eksem udgives af Atopisk Eksem Forening Redaktør:

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

John Patrick. Genetisk sygdom

John Patrick. Genetisk sygdom John Patrick Genetisk sygdom Skrevet af Eliza Martin Way, John Patrick mor. John-Patrick er en glad dreng på 10 år. Han er født med en kromosomfejl. John-Patricks fødsel var lang og svær, den endte med

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

Allerførst så er dette indlæg jagt efter systemet og ikke mine sagsbehandlere og min støtte person.

Allerførst så er dette indlæg jagt efter systemet og ikke mine sagsbehandlere og min støtte person. Allerførst så er dette indlæg jagt efter systemet og ikke mine sagsbehandlere og min støtte person. Til at starte med her i indlægget kommer jeg med de anbefalinger der er kommet ud af en VISO rapport,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem Det, du glemte at spørge om Gode råd om behandling af børneeksem Hvad er børneeksem? Børneeksem kaldes også atopisk eksem og tidligere også astmaeksem. Børneeksem er en sygdom med tør, kløende hud og perioder

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

PRÆDIKEN PALMESØNDAG DEN 13.APRIL 2014 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Zak.9,9-10; Fil.2,5-11; Mark.14,3-9 Salmer: 176,57,190,151,65

PRÆDIKEN PALMESØNDAG DEN 13.APRIL 2014 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Zak.9,9-10; Fil.2,5-11; Mark.14,3-9 Salmer: 176,57,190,151,65 PRÆDIKEN PALMESØNDAG DEN 13.APRIL 2014 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Zak.9,9-10; Fil.2,5-11; Mark.14,3-9 Salmer: 176,57,190,151,65 Du, som har dig selv mig givet Lad i dig mig elske livet

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Eksem. Læs i dette nummer om: Pouls rejse Stress under graviditet Århus arrangement Kontaktallergi. Årgang 21 Nr. 1 2015

Eksem. Læs i dette nummer om: Pouls rejse Stress under graviditet Århus arrangement Kontaktallergi. Årgang 21 Nr. 1 2015 Eksem Årgang 21 Nr. 1 2015 Læs i dette nummer om: Pouls rejse Stress under graviditet Århus arrangement Kontaktallergi Eksem udgives af Atopisk Eksem Forening Redaktør: Maria Holmberg Materiale til bladet

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Mandag den 10. januar

Mandag den 10. januar 2011 6 Mandag den 10. januar Har du set de mennesker, der sidder ret op og ned med åben mund og sover i bussen? Det var mig i morges. Jeg ved ikke, hvad der sker med mig, for jeg bør jo være helt udhvilet

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig.

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig. Forleden hørte jeg en kvinde sige, at det føltes helt forfærdeligt at fylde 50 år. Jeg kunne slet ikke forstå, at hun havde det sådan. Hun er da heldig, at hun er blevet 50. Lonnie, der fik diagnosen kronisk

Læs mere

Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor

Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 En utrolig smuk dag Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor Af Jane W. Schelde "Du må godt give slip,

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Formandens beretning 2015

Formandens beretning 2015 Formandens beretning 2015 Vi tør drømme. Kender i den følelse man har inden i, og hvor grænseoverskridende det kan være, at skulle sige sine drømme højt? Følelsen af at når vi har sagt dem højt, så kommer

Læs mere

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL:

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 1 Skriv et referat af både første og andet kapitel. Beskriv kort, hvad kapitlerne handler om. Tag kun de vigtigste detaljer med. FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 2 Skriv alle de oplysninger,

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Human Performance Institute.dk. By Johan Munck Larholm. Unleash The. Champion. Within. 6 Hours Concept. Professional Business Advisor Human Resource

Human Performance Institute.dk. By Johan Munck Larholm. Unleash The. Champion. Within. 6 Hours Concept. Professional Business Advisor Human Resource Unleash The Champion Within 6 Hours Concept Titelbælte 2014 Hvad Human performance Institute har betydet for mig! Af Joachim Christensen Hvis man ser bort fra Johans og min relation fra de tidligere år

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til.

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Autisme eller HSP-adfærd kan ikke ses, og derfor kan omverdenen

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 11, 19-45)

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 11, 19-45) 16. trin. II 11. september 2016 Sundkirken 10 Salmer: 754 Se, nu stiger solen 21 Du følger, Herre 551 Der er en vej 828 Det er påske 233 Jesus lever 406 Søndag morgen Bøn: Vor Gud og far Kald os ud af

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

En god handicapmor er jeg vist ikke

En god handicapmor er jeg vist ikke Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1992 En god handicapmor er jeg vist ikke Den traditionelle handicaprolle skal have et spark. Man skal tænke l muligheder frem for begrænsninger. Og gøre de ting sammen med

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Personlige erfaringer med kræft

Personlige erfaringer med kræft August 2003 29-årig kvinde fortæller om, hvordan hun som 19-årig mistede sin mor på grund af kræft i lungerne og hjernen. Jeg begyndte, at blive væk fra skole, men ikke for at passe min mor. Jeg tog af

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 1. udgave. 1. oplag 2010. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 PSYKISKE REAKTIONER PÅ HJERTEKARSYGDOM Måske har du brug for hjælp? DET ER NORMALT AT REAGERE Det er en voldsom oplevelse at få og blive

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke Nemme at smøre ind og fedter ikke Nyd solen med 100% OMTANKE Matas SolStriber er både skånsomme og nemme at smøre ind. De indeholder hverken parabener, phthalater eller farvestoffer, men gør præcis, hvad

Læs mere

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb.

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 1 Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 749 I østen stiger solen op 448 fyldt af glæde 396 Min mund og mit hjerte 443 Op til Guds hus vi gå Knud Jeppesen 468 v. 45 af O Jesus på din

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Min BehovsHistorie. Jeg dækkede så godt som aldrig mine behov.

Min BehovsHistorie. Jeg dækkede så godt som aldrig mine behov. Min BehovsHistorie. Jeg vil gerne fortælle dig en historie. Om mig ;) Jeg vil gerne fortælle hvorfor det er vigtigt for mig, at blive ved med at råbe ud til verden, at vi alle sammen skal huske at sætte

Læs mere

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL Hvad drømmer du om? Hvad vil du gerne opnå? DIT MÅL Hvor vil du placere dit mål på en skala fra 1-10? SKALA SKALA FORSKEL FORSKEL Hvorfor er du ikke allerede i mål? HVORFOR Skal dine overbevisninger ændres?

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Race report fra Triple Ironman i Lensahn

Race report fra Triple Ironman i Lensahn Race report fra Triple Ironman i Lensahn Jeg vil her skrive lidt om projektet 3 double ironman - fra ide til handling. Da jeg i 2011 gennemførte Copenhagen Challenge, var det en super fed oplevelse, og

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Tak for et godt år jeg ser frem til det næste.

Tak for et godt år jeg ser frem til det næste. Formandens beretning Jeg skal nu holde en beretning som formand. Da jeg sammen med Mette (nuværende næstformand) hørte at klubben stod tæt for at stoppe var vi begge ærgerlige. På det tidspunkt gik Birte

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere