Statusrapport. Direktoratet for FødevareErhverv. Udviklings- og Forskningskontoret. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri DATO: 7.1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Statusrapport. Direktoratet for FødevareErhverv. Udviklings- og Forskningskontoret. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri DATO: 7.1."

Transkript

1 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv Udviklings- og Forskningskontoret DATO: Statusrapport for udviklings- og forskningsprojekter under Vandmiljøplan III i henhold Fødevareministeriets aktstykke166 af 17. maj 2004, tiltrådt af Finansudvalget den 26. maj 2004 (Statusrapporten skal være kortfattet) 1. Projekttitel: Lugt fra husdyrproduktion 2. Projektperiode startår: 2004 slutår: 2006 Statusrapporten sendes elektronisk til direktoratet: bjth@dffe.dk Direktoratet for FødevareErhverv Udviklings- og Forskningskontoret Nyropsgade København V

2 2 3. Projektets formål, projektforløb, resultater, arbejdsplan og formidling A. Projektets hovedformål (overføres fra den godkendte projektansøgning). Hovedformålet med projektet er at udvikle metoder til objektiv bestemmelse af lugtstoffer og -gener samt spredningsmodeller til simulering af lugt i og fra stalde. Desuden udvikles værktøjer til rådgivning og behandling af sager vedr. lugtgener fra husdyrproduktion. B. Projektets forløb: Delprojekt 1 - METODE TIL BESTEMMELSE AF STOFFER FRA HUSDYRPRODUKTION Resume af hovedresultater Der er foretaget målinger af enkeltstoffer i svinestalde i forbindelse med foderforsøg og målinger i forbindelse med biologisk luftrensning samt i fjerkræ- og kvægstalde. Herudover er der foretaget målinger af enkeltstoffer i forbindelse med olfaktometriske måling ved to forskellige ventilationsgrader (50 og 100 m 3 /time pr. stiplads), og før og efter levering af grise. Der er opstillet en række tekniske specifikationer for de forskellige enheder til et IT baseret prøveudtagningsudstyret (ITBAS). ITBAS kommer til at bestå af fire enheder: STD-enhed, sensorenhed, vejrstation og basestation. Diskussion af forløb Vedrørende ITBAS er undersøgelser over priser og anvendeligheder af forskellige instrumenter og udstyr er påbegyndt, og tilbud for noget udstyr er blevet indhentet. Både Campbell-systemet og Lab-View system synes at være egnet som platform til basestation. To forskellige typer TD-rør (Air Toxic tubes og NIOSH 2549 tubes) er indkøbt og egnethed af disse skal undersøges i den kommende tid. Til langdistance kommunikation benyttes MM2M (Delta A/S), som anvender GPRS. Arbejdsplan Første fase af delprojektet er de laboratoriemæssige udviklingsopgaver med GC/MS+snif, der afrapporteres i februar I anden fase af delprojektet etableres en database med sammenhængen mellem enkeltstoffer og olfaktometriske målinger. En prototype af ITBAS forventes at være klar til måling af lugtstoffer hos naboer ultimo De tekniske muligheder for at opbyge en trådløs STD enhed er påbegyndt.

3 3 Delprojekt 2 - LUGTEMISSION FRA STALDE OG GYLLE Resume af hovedresultater En omfattende litteratursøgning viser, at antallet af publikationer med fokus på lugtgener og tekniske løsninger er begrænset. Få artikler omhandler behandling af lugt fra jordbrugsproduktioner eller effekten af strømningsforhold i og omkring staldbygninger. Der findes dog relevant viden i artikler om afgasning af byggematerialer. Der er foretaget indledende simuleringer af luft- og lugtbevægelser i stalde med et CFD program, for at få et overblik over hvilke strømningsforhold, der kan forventes, såvel i stalden som i gyllekælderen. Simuleringer skal danne grundlag for en senere eksperimentel forsøgsserie i luftfysisk laboratorium. Der er igangsat et udviklingsarbejde af programmet StaldVent, der bl.a. anvendes til dimensionering af ventilationsanlæg. Diskussion af forløb Der er foretaget en generel litteratursøgning i Web of Science. Brugen af søgeordet odor resulterede i en overvældende hit rate, der oversteg Begrænsning af søgningen til airflow og odor eller odour reducerede det til håndterbare 72 hit. Overraskende var 1/3 relateret til medicin, primært luftstrømning i næsen og lugtopfattelse, en anden 1/3 fokuserede på insekters opførsel inklusiv lugtindvirkning på flyvning og den sidste 1/3 dækkede teknik inklusiv kvantificering af lugt, lugt fra udendørs lagre, lugt fra markanvendelse, emissionsdata og metoder til at reducere lugtemission på. Den primære kildehenvisning til tidsskrift med relevant information var Transactions of the ASAE. Når emnet blev begrænset til odor from livestock housing related to airflow fremkom kun 4 hit. CFD modellering af luftstrømme i og omkring stalde forventes at blive et essentielt værktøj i forbindelse med udvikling af metoder til forebyggelse og behandling af lugtgener. Parametrisering af en Lugt-CFD model kræver supplerende eksperimenter. Udvikling af StaldVent med en funktion, der tilpasser ventilationsydelsen til dyrenes behov, er påbegyndt. Der er desuden nødvendigt at udvikle en fælles grænseflade mellem DMUs OML-model og StaldVent med hensyn til vejr og emissionsdata. Laboratorieundersøgelser i vindtunneller og gennemstrømningskamre anvendes til at bestemme masseoverførselskoefficienter og der er igangsat en mindre ombygning af klimalaboratoriet på den Økologiske Forsøgsstation Rugballegaard til et fuldskala luft- og lugtlaboratorium med henblik på validering af modellerne.

4 4 Arbejdsplan Lugt og emissionsdata fra forskellige staldtyper og dyrearter, der indsamles af Landsudvalget for Svin og Dansk Landbrugsrådgivning, anvendes som basis for validering af en speciel lugt og massebalancemodel i StaldVent. Delprojekt 3 SPREDNINGSMETEOROLOGISKE MODELBEREGNINGER AF LUGTSTOFFER Resume af hovedresultater Der er igangsat indsamling af viden til brug for en vidensyntese indenfor atmosfærisk spredning og herunder har der været deltagelse i en international konference om lugt med præsentation af poster, som også er trykt i proceedings. Diskussion af forløb Planlægning af felteksperimenter for måling af den atmosfæriske spredning omkring stalde er langt fremme. Målinger ved en svinestald er opgivet til fordel for måling ved hønnikestald. Det skyldes, at svinestalden havde en gylletank i nærheden af stalden, og at ammoniakemissionen fra gylletanken ville påvirke emissionsmålingerne på afkastene. En hønnikestald (uden gylletank) ved Ringsted er besigtiget. Forholdene er ikke ideelle med hensyn til spredningsundersøgelser (nogle høje træer i haven til stuehuset syd for staldbygningerne); men lignende forhold er generelle for de fleste staldanlæg. Tidspunktet for kampagnemålinger er problematisk at optimere pga. holdskifte af hønniker og de tilhørende tidspunkter for tilstrækkeligt høje emissioner. For at undersøge om ammoniakemissionen fra stalden er tilstrækkelig stor, således at staldbidraget i omgivelserne adskiller sig fra baggrundsniveauet er der d. 24/ udført testmålinger af koncentrationer (3-timersmiddel) i 300 m s afstand. Der blev målt baggrundskoncentration på 0,8 ug/m 3, og i ammoniakfanen op til 5 ug/m 3. Dette er for den konkrete dag med vind på 2 m/s acceptable niveauer til at fortsætte med lokaliteten. Samtidigt blev test af ugemålinger påbegyndt. Dog vil det være nødvendigt med målinger ved større vindhastigheder end 2 m/s før endelig valg af lokalitet. Ekstra måling planlægges udført i uge 49 samtidig med indsamling af ugemålinger. Arbejdsplan Arbejdet med vidensyntesen er påbegyndt. Udstyr til langtids- og kampagnemålinger af ammoniak er under klargøring og afprøvning, og meteorologisk udstyr er under levering.

5 5 Delprojekt 4 EMISSIONSTAL FRA FORSKELLIGE DYREGRUPPER OG STALDE Resume af hovedresultater Der er udvalgt 12 relevante og forskellige svinestalde med henblik på at fastlægge nye normtal. I udvælgelsen er der taget højde for, at Den rullende Afprøvning i forvejen har foretaget målinger i nogle typer slagtesvinestalde. Der er ligeledes udvalgt 5 relevante typer af malkekvægstalde og 3 typer fjerkræstalde. Diskussion af forløb Det undersøges om det er muligt og statistisk forsvarlig at bestemme luftskiftet i stalden vha. CO 2 metoden på baggrund af erfaringer fra ammoniakmålingerne, hvor der blev målt med og uden SF6- sporgas. Derudover arbejdes med opsamling af erfaringer fra lignende målinger i udlandet med SF6, Crypton-85 eller vindtunneller til evaluering inden metoden for de naturligt ventilerede stalde fastlægges. Arbejdsplan I projektbeskrivelse var det en betingelse for gennemførelse af delprojekt 4, at der delprojktet delfinansieres fra anden side til gennemførelse af måleserier på praktiske landbrug. Denne betingelse er indfriet idet Promilleafgiftsfonden har bevilget de manglende 1,5 millioner kroner til delprojekt 4. Frem mod marts 2005 planlægges målingerne og de relevante staldtyper og besætninger udvælges. Herefter gennemføres målingerne fra april 2005 til oktober Efter måleperioden og til december 2005 behandles data statistisk og afrapporteres. Der vil være en udførlig beskrivelse af stald- og stiindretning samt fodringsmetode og fodersammensætning. C. Formidling af resultater m.v. der er et direkte resultat af projektet Publikationer, artikler, Indlæg ved kongresser, symposier m.v. Lyngbye, M. & Pedersen, P., Hvad alle bør vide om lugt. Koldkærgård Konferencecenter, Løfstrøm, P., Odour annoyance modelled as a single unifying parameter. Poster manuscript in: VDI-Beriche nr.1850, Environmental Odour management, proceedings of the International Conference Cologne, 17 to 19 November 2004, VDI Verlag gmbh, Düsseldorf, pp

6 6 Morsing, S., Introduction to design of ventilation and StaldVent. DaNet, Ph.D.- introduction to Staldvent. Research Centre Bygholm, Takai, H., Dahl, P.J., Johnsen, J.O. & Maahn, M., Gyllelugt opfattes meget forskelligt. LandbrugsAvisen, , p. 32. Takai, H. & Dahl, P.J., Fundamentals of odour emission. Ph.D. course: Control and simulation of animal heat production, odour and ammonia emission for animal houses. Research Centre Bygholm, Compendium, 29 pp. Takai, H., Hvad alle bør vide om lugt. Koldkærgård Konferencecenter, Takai, H. & Hansen, M.N., Landmænd skal lære at lugte. LandbrugsAvisen 9, p. 22.

7 Skema til angivelse af nuværende milepæle, statusrapport punkt 3B. Aktivitet Status for milepæle Opnået Forsinket/ Udskudt Opgivet D1.a1. Metode til optimering og validering af nye målemetoder til bestemmelse af enkeltstoffer Kvartal D1.a2. Videreudvikling af metode til bestemmelse af enkeltstoffer x x x x x D1.a3. Udvikling af metode til computerstyret prøveudtagningsudstyr x x x x x x x x D1.a4. Samlet afrapportering af resultater x x x Afrapporteres februar 2005 D2.a.1. Vidensyntese vedrørende sammenhæng mellem lugtemission og strømningsforhold i stalde x x x D2.a.2. Videnskabelige eksperimenter og artikel vedrørende lugtstoffers optagelse i luft x x x afhængig af strømningsforhold D2.a3. Udkast til lugtemissionsmodel til StaldVent x x x D2.a4. Målinger af lugt fra gylle under lagring og udbringning x x x D3.a1 Vidensyntese indefor atmosfærisk spredning af lugt x x x D3.a2 Videreudvikling af model for spredning af lugt x x x x x x D3.a3 Validering af model for spredning af lugt x x x x x D3.a4 Konsekvensberegning, følsomhed og operationel model for lugt x x D4.a1 Nye emissionstal fra forskellige typer af svinestalde x x x x x x D4.a2. Nye emissionstal fra kvægstalde x x x x x x D4.a3. Nye emissionstal fra fjerkræstalde x x x x x x D4.a4 Fastlægge nye normtal for lugtemission fra forskellige typer af husdyrstalde x x x x

8 8 4. Økonomi: A. Regnskab for 2004 og revideret budget for de kommende år for hele projektet (i hele 1000 kr.): År Total Regnskab Mand-måneder 18,7 58,8 9,1 86,6 År Total Løn Drift Udstyr Andet 1) Totale ) omkostninger Bemærkninger: 1) Køb af ydelser hos Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret og Landsudvalget for Svin og samt køb af ydelser hos firma til programmering af StaldVent. 1) I projektbeskrivelse var det en betingelse for gennemførelse af delprojekt 4, at der delprojktet delfinansieres fra anden side til gennemførelse af måleserier på praktiske landbrug. Denne betingelse er indfriet idet Promilleafgiftsfonden har bevilget de manglende 1,5 millioner kroner til delprojekt 4. Dvs. at de totale omkostninger til projektet er kr

9 9 B. Regnskab for 2004 og revideret budget for de kommende år for hver institution (i hele 1000 kr.) Institutionens navn: Danmarks JordbrugsForskning, Afdeling for Jordbrugsteknik År 2004 Regnskab Total Mand-måneder 14 40,4 64,4 Year: Total Løn Drift Udstyr Andet 1) Totale omkostninger Bemærkninger: 1) Køb af ydelser hos Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret og Landsudvalget for Svin og samt køb af ydelser hos firma til programmering af StaldVent. Institutionens navn: Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Atmosfærisk Miljø År 2004 Regnskab Total Mand-måneder 4,7 18,4 9,1 32,2 Year: Total Løn Drift Udstyr Andet (angiv art) Totale omkostninger Bemærkninger: Der er arbejdet lidt mere på projektet i 2004 end oprindeligt budgetteret.. tet for 2005 og 2006 er korrigeret herfor.

10 10 5. Underskrift og stempel Projektleder Svend Christensen Institution Forskningscenter Bygholm Dato 19/ Underskrift

Statusrapport. (Statusrapporten skal være kortfattet) Operationelle modeller for ammoniakemission og spredning fra husdyrhold

Statusrapport. (Statusrapporten skal være kortfattet) Operationelle modeller for ammoniakemission og spredning fra husdyrhold Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv Udviklings- og Forskningskontoret DATO: 19. januar 2005 Statusrapport for udviklings- og forskningsprojekter under Vandmiljøplan

Læs mere

Statusrapport. (Statusrapporten skal være kortfattet)

Statusrapport. (Statusrapporten skal være kortfattet) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv Udviklings- og Forskningskontoret DATO: 19. januar 2005 Statusrapport for udviklings- og forskningsprojekter under Vandmiljøplan

Læs mere

Kan bioforgasning eller separering af gylle løse lugtproblemet

Kan bioforgasning eller separering af gylle løse lugtproblemet Kan bioforgasning eller separering af gylle løse lugtproblemet Martin Nørregaard Hansen Danmarks JordbrugsForskning Afd. for Jordbrugsteknik, Forskningscenter Bygholm. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5. Andel fast gulv i smågrisestalde

Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5. Andel fast gulv i smågrisestalde Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5 Andel fast gulv i smågrisestalde Resumé Ammoniakfordampning Delvist fast gulv reducerer ammoniakfordampningen med henholdsvist med 57 % og 62

Læs mere

FarmTest - Bygninger nr. 2-2002. Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig

FarmTest - Bygninger nr. 2-2002. Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig FarmTest - Bygninger nr. 2-2002 Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig ventilation Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig ventilation Udarbejdet af: Arne Grønkjær Hansen og Kjeld Vodder Nielsen,

Læs mere

Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø

Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø Nye regler for lugt Maksimal koncentration og hyppighed ved naboer Kategori, nabohuse Eksisterende

Læs mere

Afstande mellem husdyrproduktion og nabohuse - vejledning og fortolkning

Afstande mellem husdyrproduktion og nabohuse - vejledning og fortolkning Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Udkærsvej 15, DK-8200 Århus N. Tlf. 87 40 50 00 Fax: 87 40 50 10 Byggeri, teknik, miljø. Artikel nr.: 0022 Dato: 09-05-2007 Forfatter: Arne Grønkjær Hansen Afstande

Læs mere

FOREDRAG 12: NYE MILJØTEKNOLOGIER BILLIGE TILTAG SOM VIRKER

FOREDRAG 12: NYE MILJØTEKNOLOGIER BILLIGE TILTAG SOM VIRKER FOREDRAG 12: NYE MILJØTEKNOLOGIER BILLIGE TILTAG SOM VIRKER Michael Holm, Chefforsker, Innovation Malene Jørgensen, Seniorkonsulent, Innovation Herning, DISPOSITION Miljøregulering i DK Miljøtiltag til

Læs mere

Aktuelle sager om lugt

Aktuelle sager om lugt Aktuelle sager om lugt Af Arne Grønkjær Hansen, Landskontoret for Bygninger og Maskiner Udbredelse af lugt Kilde: FarmTestrapport Bygninger nr 2, 2002 Flere klager over lugt Landbrug Større enheder Nye

Læs mere

SAMLING AF VENTILATIONSAFKAST SOM METODE TIL REDUKTION AF GENEAFSTANDE FOR LUGT FRA SVINEPRODUKTION

SAMLING AF VENTILATIONSAFKAST SOM METODE TIL REDUKTION AF GENEAFSTANDE FOR LUGT FRA SVINEPRODUKTION SAMLING AF VENTILATIONSAFKAST SOM METODE TIL REDUKTION AF GENEAFSTANDE FOR LUGT FRA SVINEPRODUKTION Bjarne Bjerg, Københavns Universitet 16.06.2016 MÅNEGRISEN Månegrisen er et offentlig-privat-partnerskab

Læs mere

Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde

Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde Miljøkonsulent Arne Grønkjær Hansen, Landscentret, Byggeri og Teknik Disposition Ammoniak hvad er problemet? Hvor stor er emissionen fra kvægbrug Undersøgelser

Læs mere

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN EN NY START FOR GRØN VÆKST - HVORDAN OG HVORNÅR? Agro Business Park 18. september 2013 Anders Peter S. Adamsen Anders Feilberg

Læs mere

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III i henhold til Fødevareministeriets aktstykke166 af 17. maj 2004, tiltrådt af Finansudvalget den 26. maj 2004 1. Projektets titel Lugt fra husdyrproduktion

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vedtægt. for. Forskningscenter for Økologisk Jordbrug

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vedtægt. for. Forskningscenter for Økologisk Jordbrug Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Vedtægt for Forskningscenter for Økologisk Jordbrug GENERELLE BESTEMMELSER Navn og placering Stk. 1. Centrets navn er Forskningscenter for Økologisk Jordbrug.

Læs mere

Undersøgelse af danskernes lugtopfattelse Tekniske muligheder for reduktion af lugtproblemer ved svinestalde

Undersøgelse af danskernes lugtopfattelse Tekniske muligheder for reduktion af lugtproblemer ved svinestalde Undersøgelse af danskernes lugtopfattelse Tekniske muligheder for reduktion af lugtproblemer ved svinestalde Af seniorforsker Hisamitsu Takai, Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Bygholm Få testet

Læs mere

Måling af ammoniak i nærheden af stalde

Måling af ammoniak i nærheden af stalde af ammoniak i nærheden af stalde Luftkvalitetsmodellen OML-DEP (Operationelle Meteorologiske Luftkvalitetsmodeller - Deposition) er udviklet af Danmarks Miljøundersøgelser. len OML er blevet afprøvet ved

Læs mere

UNDERSØGELSE AF LUGT OG AMMONIAKEMISSION SAMT MULIG MILJØTEKNOLOGI TIL BUR- OG SKRABEÆGSSTALDE

UNDERSØGELSE AF LUGT OG AMMONIAKEMISSION SAMT MULIG MILJØTEKNOLOGI TIL BUR- OG SKRABEÆGSSTALDE UNDERSØGELSE AF LUGT OG AMMONIAKEMISSION SAMT MULIG MILJØTEKNOLOGI TIL BUR- OG SKRABEÆGSSTALDE Af: Niels Provstgård, Landscentret, Fjerkræ og Amparo Gomez Cortina, AgroTech A/S December 2009 Sammendrag

Læs mere

MT Højgaard. GUDP Konference København, oktober 2011. IntelliFarm. Copyright 2008 MT Højgaard a/s

MT Højgaard. GUDP Konference København, oktober 2011. IntelliFarm. Copyright 2008 MT Højgaard a/s MT Højgaard GUDP Konference København, oktober 2011 IntelliFarm 1 MT Højgaard a/s Lokal og landsdækkende Med 22 lokalkontorer og et hovedkontor dækker MT Højgaard hele landet. Landbrugsbyggeri Danmarks

Læs mere

Driftssikker miljøteknologi. Afdelingsleder Merete Lyngbye & Seniorprojektleder Anders Leegaard Riis

Driftssikker miljøteknologi. Afdelingsleder Merete Lyngbye & Seniorprojektleder Anders Leegaard Riis Driftssikker miljøteknologi Afdelingsleder Merete Lyngbye & Seniorprojektleder Anders Leegaard Riis Disposition Luftrensere på markedet Luftrensere på vej Delrensning Gyllebehandling Drift og vedligehold

Læs mere

Grøn Viden. Delrensning af ammoniak i staldluft A A R H U S U N I V E R S I T E T. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Grøn Viden. Delrensning af ammoniak i staldluft A A R H U S U N I V E R S I T E T. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Grøn Viden Delrensning af ammoniak i staldluft Peter Kai, Jan S. Strøm & Britt-Ea Jensen A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet DJ F H usdy r b r u g n r. 47 s e p tember

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 7. Gulvudsugning og delrensning af afgangsluft i sostalde

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 7. Gulvudsugning og delrensning af afgangsluft i sostalde Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 7 Gulvudsugning og delrensning af afgangsluft i sostalde Resumé Ammoniakfordampning Kan forventes reduceret, men effekt ukendt ikke tilstrækkeligt

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Niels H. Lundgaard : Ny viden sikrer at ammoniak ikke skader naturen Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail: dbc@dbc.dk

Læs mere

Konkret OML-beregning på husdyrbrug og tolkning af output. ENVINA kursus d. 15/ Karen Sørensen, Teknologisk Institut

Konkret OML-beregning på husdyrbrug og tolkning af output. ENVINA kursus d. 15/ Karen Sørensen, Teknologisk Institut Konkret OML-beregning på husdyrbrug og tolkning af output ENVINA kursus d. 15/11 2018 Karen Sørensen, Teknologisk Institut Indhold Baggrund om lugt og lugt fra husdyrbrug OML-modellen Cases konkrete OML-beregninger

Læs mere

Økologiske informationsprojekter

Økologiske informationsprojekter Innovationsloven Økologiske informationsprojekter Direktoratet for FødevareErhverv Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Idégrundlag Har I et ønske om at medvirke til at udbrede kendskabet til

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FødevareErhverv Det Jordbrugs Vidensk. Fakultet Aarhus Universitet Foulum Blichers Alle 20 Att.: Hugo Fjelsted Alrøe GUDP-kontoret Sagsb: Conny Wang Hansen

Læs mere

Statusrapport. (Statusrapporten skal være kortfattet)

Statusrapport. (Statusrapporten skal være kortfattet) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv Udviklings- og Forskningskontoret DATO: 17.01.05 Statusrapport for udviklings- og forskningsprojekter under Vandmiljøplan

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 5. Kombineret kemisk og biologisk luftrensning

Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 5. Kombineret kemisk og biologisk luftrensning Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 5 Kombineret kemisk og biologisk luftrensning Resumé Ammoniakfordampning Lugt fra stald Støv Kombinerede kemiske og biologiske luftrensere har potentiale

Læs mere

Lugtreducerende tiltag

Lugtreducerende tiltag Lugtreducerende tiltag Ved Merete Lyngbye, Dansk Svineproduktion Teknisk reduktion af staldlugtemission Hvis det kan dokumenteres, at en teknisk løsning kan reducere staldlugtemissionen, kan der foretages

Læs mere

Kemisk luftrensning ved en slagtekyllingestald

Kemisk luftrensning ved en slagtekyllingestald Kemisk luftrensning ved en slagtekyllingestald undersøgelse og demonstration af TLV-Ammon ************************************************************* Udarbejdet af Michael Jørgen Hansen, AgroTech, for

Læs mere

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III i henhold til Fødevareministeriets aktstykke166 af 17. maj 2004, tiltrådt af Finansudvalget den 26. maj 2004 1. Projektets titel Lugt fra husdyrproduktion

Læs mere

ScanAirclean A/S, Skov A/S og Staring Miljø A/S. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 7. juni 2006

ScanAirclean A/S, Skov A/S og Staring Miljø A/S. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 7. juni 2006 ScanAirclean A/S, Skov A/S og Staring Miljø A/S Dir. Thorkil Dahlgreen, ScanAirclean Dir. Allan Skovgaard, Staring Miljø Dir. Jørgen Yde Jensen, Skov Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

ESTIMERING AF LUGTREDUCERENDE EFFEKT VED HYPPIG UDSLUSNING AF GYLLE I SLAGTESVINESTALDE MED DELVIST FAST GULV

ESTIMERING AF LUGTREDUCERENDE EFFEKT VED HYPPIG UDSLUSNING AF GYLLE I SLAGTESVINESTALDE MED DELVIST FAST GULV ESTIMERING AF LUGTREDUCERENDE EFFEKT VED HYPPIG UDSLUSNING AF GYLLE I SLAGTESVINESTALDE MED DELVIST FAST GULV NOTAT NR. 1509 Hyppig gylleudslusning estimeres at have en lugtreducerende effekt på 14 % i

Læs mere

Sådan reduceres staldemissionen billigst

Sådan reduceres staldemissionen billigst Sådan reduceres staldemissionen billigst Anders Leegaard Riis, projektchef Rune Røjgaard Andreasen, projektleder Foredrag nr. 54, Kongres for svineproducenter 2014 1 Disposition Miljøregulering i DK Miljøteknologier

Læs mere

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Direktoratet for FødevareErhverv Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Vejledning om tilskud til demonstrationsprojekter om de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger og om økologisk jordbrugsproduktion.

Læs mere

Sammendrag PSO 342-041

Sammendrag PSO 342-041 Sammendrag PSO 342-041 Kompleksiteten i projektet har været relativ stor pga. de mange indgående komponenter, optimering heraf, og deres indbyrdes indflydelse på det samlede resultat. Herunder optimering

Læs mere

BENCHMARKING AF VARMEFORBRUG

BENCHMARKING AF VARMEFORBRUG BENCHMARKING AF VARMEFORBRUG NOTAT NR. 1131 Notatet indeholder vejledende tal for det typiske energiforbrug til varme i nye velisolerede svinestalde. Tallene kan bruges til benchmarking af varmeforbrug

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin

Forslag. Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin Lovforslag nr. L 144 Folketinget 2011-12 Fremsat den 29. marts 2012 af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri (Mette Gjerskov) Forslag til Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin (Ændring

Læs mere

Hans Kristian Olsen Gerskov Bygade 35. Nabohøring om ændring af husdyrproduktion

Hans Kristian Olsen Gerskov Bygade 35. Nabohøring om ændring af husdyrproduktion Hans Kristian Olsen Gerskov Bygade 35 TEKNIK OG MILJØ Dato: 02.04.2007 J.nr. 2007020022/SSC Ref. Nabohøring om ændring af husdyrproduktion Der bliver foretaget nabohøring i sagen om Deres ansøgning om

Læs mere

Test og demonstration af Proxy Composting

Test og demonstration af Proxy Composting Test og demonstration af Proxy Composting kompostering af gylle i overdækket lagertank * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Læs mere

Indeklimaets temadag Den intelligente stald.. Seniorspecialist, Cand. Agro. Arne Grønkjær Hansen

Indeklimaets temadag Den intelligente stald.. Seniorspecialist, Cand. Agro. Arne Grønkjær Hansen Indeklimaets temadag Den intelligente stald.. Seniorspecialist, Cand. Agro. Arne Grønkjær Hansen Den intelligente stald Overvågning af Produktion, dvs. tilvækst, ydelse Forbrug: foder vand energi klima

Læs mere

Fordeling af ventilationsafkast i minkhaller

Fordeling af ventilationsafkast i minkhaller Fordeling af ventilationsafkast i minkhaller Af Martin Nørregaard Hansen og Amparo Gómez Cortina Agrotech Indhold Introduktion... 3 Bestemmelse af afkastfordeling i minkhaller... 4 Metode... 4 Resultater...

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 6. Gyllesystemer med reduceret gylleoverflade

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 6. Gyllesystemer med reduceret gylleoverflade Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 6 Gyllesystemer med reduceret gylleoverflade i smågrisestalde Resumé Ammoniakfordampning Effekten af reduceret gylleoverflade (V-formede gyllekummer)

Læs mere

Driftssystem Version 1 Dato: 15.03.2011 Side 1 af 7. Ægproduktion, økologiske høner

Driftssystem Version 1 Dato: 15.03.2011 Side 1 af 7. Ægproduktion, økologiske høner Driftssystem Version 1 Dato: 15.03.2011 Side 1 af 7 Ægproduktion, økologiske høner Resumé Ammoniakfordampning Lugt fra stald Emission af miljøfremmede stoffer 1000 frilandshøne (årshøne) har en ammoniakemission

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for. bestyrelsen for Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (FØJO)

FORRETNINGSORDEN. for. bestyrelsen for Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (FØJO) Vedtaget af bestyrelsen efteråret 2005 Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer FORRETNINGSORDEN for bestyrelsen for Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (FØJO)

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato:15.03.2011 Side 1 af 5. Begrænsning af vandspild ved hjælp af drikkenipler og spildbakker

Teknologiudredning Version 1 Dato:15.03.2011 Side 1 af 5. Begrænsning af vandspild ved hjælp af drikkenipler og spildbakker Teknologiudredning Version 1 Dato:15.03.2011 Side 1 af 5 Begrænsning af vandspild ved hjælp af drikkenipler og spildbakker Resumé Ammoniakfordampning Lugt fra stald Der er ikke dokumenteret nogen effekt

Læs mere

Anmeldeordning (senest ændret d. 18. november 2013)

Anmeldeordning (senest ændret d. 18. november 2013) Miljøkonsulenten Aps Martin Skovbo Hansen Cand.agro./agronom Ankjær 357, 8300 Odder Mobil: 2180 7080 miljoekonsulenten@gmail.com www.miljøkonsulenten.dk Anmeldeordning (senest ændret d. 18. november 2013)

Læs mere

Gyllekøling BAT-konference

Gyllekøling BAT-konference Gyllekøling BAT-konference Koldkærgård den 15. december 2008 Poul Pedersen Gyllekøling Disposition Hvorfor virker køling af gylle? Diffusions- eller fordampningsstyret ammoniakemission? Teoretiske sammenhænge

Læs mere

FORBRUGSOMKOSTNINGER FOR KEMISK LUFTRENSER FRA MUNTERS A/S I EN SLAGTESVINESTALD

FORBRUGSOMKOSTNINGER FOR KEMISK LUFTRENSER FRA MUNTERS A/S I EN SLAGTESVINESTALD Støttet af: FORBRUGSOMKOSTNINGER FOR KEMISK LUFTRENSER FRA MUNTERS A/S I EN SLAGTESVINESTALD ERFARING NR. 1513 Den kemiske luftrenser MAC 2.0 havde et el-, syre- og vandforbrug på henholdsvis 18,2 kwh,

Læs mere

Anmeldeordning (artiklen senest ændret november 2015)

Anmeldeordning (artiklen senest ændret november 2015) Miljøkonsulenten Aps Martin Skovbo Hansen Cand.agro./agronom Ankjær 357, 8300 Odder Mobil: 2180 7080 miljoekonsulenten@gmail.com www.miljøkonsulenten.dk Anmeldeordning (artiklen senest ændret november

Læs mere

PUNKTUDSUGNING VED FORSKELLIGE GULVTYPER TIL SLAGTESVIN I EN VINTERPERIODE

PUNKTUDSUGNING VED FORSKELLIGE GULVTYPER TIL SLAGTESVIN I EN VINTERPERIODE PUNKTUDSUGNING VED FORSKELLIGE GULVTYPER TIL SLAGTESVIN I EN VINTERPERIODE MEDDELELSE NR. NR. 940 Punktudsugning med en luftydelse på ca. 10 m 3 /t pr. gris medførte en markant forbedret luftkvalitet i

Læs mere

Der er indkommet bemærkninger og indsigelser til udkast fra:

Der er indkommet bemærkninger og indsigelser til udkast fra: Bemærkninger og indsigelser fra omkringboende i forbindelse med høring af ansøgningsmaterialet og udkast til miljøgodkendelse til Sigerstedvej 16, 4100 Ringsted Der er indkommet bemærkninger og indsigelser

Læs mere

Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt

Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt Side 1 af 6 Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt Til Infarm A/S v. direktør Henrik Østergaard Fra Kristoffer Jonassen, Videncenter for Svineproduktion, Dato 15. november 2013 Effekten af

Læs mere

Lugt fra kvægstalde -ny miljølov giver behov for ny viden.

Lugt fra kvægstalde -ny miljølov giver behov for ny viden. Lugt fra kvægstalde -ny miljølov giver behov for ny viden. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret Plan og Miljø Typisk malkekvægs farm i 2015 1.000 køer I/S 8 ansatte 18.000 tons foder 11.000

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vedtægt. for

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vedtægt. for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Vedtægt for International Centre for Research in Organic Food Systems GENERELLE BESTEMMELSER Navn og organisation 1. Stk. 1. Forskningscentrets navn er International

Læs mere

Grøn Viden. Lugt fra husdyrbrug. Anya B. Vinstrup og Peter Kai. Husdyrbrug nr. 42 Maj 2005

Grøn Viden. Lugt fra husdyrbrug. Anya B. Vinstrup og Peter Kai. Husdyrbrug nr. 42 Maj 2005 Grøn Viden Lugt fra husdyrbrug Anya B. Vinstrup og Peter Kai 2 Husdyrbruget er i dag så koncentreret en del steder i landet, at det medfører lugtgener for det omgivende samfund. Strukturudviklingen i retning

Læs mere

STATUS PÅ MILJØTEKNOLOGIER

STATUS PÅ MILJØTEKNOLOGIER STATUS PÅ MILJØTEKNOLOGIER Teamleder Anders Leegaard Riis, VSP Innovation, Miljøteknologi 6. maj 2015 MILJØSTYRELSENS TEKNOLOGILISTE Oversigt over teknologier og -teknikker til husdyrbrug www.mst.dk Dokumenteret

Læs mere

Resumé af undersøgt miljøteknologi til husdyrbrug med svin og malkekvæg uden for gyllesystemer

Resumé af undersøgt miljøteknologi til husdyrbrug med svin og malkekvæg uden for gyllesystemer 6. februar 2012 Resumé af undersøgt miljøteknologi til husdyrbrug med svin og malkekvæg uden for gyllesystemer Indhold Indledning... 2 Teknikker og teknologier... 2 Foder... 3 Staldteknologi... 3 Lager...

Læs mere

Invitation til projektansøgninger

Invitation til projektansøgninger Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv Invitation til projektansøgninger Forskningsprogrammet Landbrugets husdyrhold, naboerne og miljøet Forskningsprogram til

Læs mere

Lavemissionsstalde Gulvudsugning og delrensning

Lavemissionsstalde Gulvudsugning og delrensning Lavemissionsstalde Gulvudsugning og delrensning Efteruddannelse af miljøkonsulenter Bygholm Park Hotel 4. november 2008 Poul Pedersen Luftrensning Typer af anlæg Biologisk luftrensning Kemisk luftrensning

Læs mere

AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE. Udredningsrapport

AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE. Udredningsrapport AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE Udredningsrapport AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE Udarbejdet af Amparo Gómez, AgroTech, for Dansk Landbrugsrådgivnig, Landscentret,

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 2. november 2016 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Sådan gjorde vi det der var sjovt - og det der var knap så sjovt. Peter Foged Larsen

Sådan gjorde vi det der var sjovt - og det der var knap så sjovt. Peter Foged Larsen Sådan gjorde vi det der var sjovt - og det der var knap så sjovt Peter Foged Larsen Baggrund for projekt ideen, samarbejdspartnere Finansiering Tilsagn hvad så? Projektet nu og i fremtiden Ideen - Hvad

Læs mere

Videreudvikling af grønne regnskaber i landbruget

Videreudvikling af grønne regnskaber i landbruget Projektartikel Videreudvikling af grønne regnskaber i landbruget Delprojekt under Grøn Erhvervsudvikling på Bornholm 26 Sammendrag: Et projekt under Grøn Erhvervsudvikling på Bornholm har vist, at muligheden

Læs mere

Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12

Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12 Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12 i Lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Ansøgnings nr.: 54975 Claus Vinther-Nielsen Langagervej 6 4780 Stege Dato: 22. juli 2013. Opdateret

Læs mere

AMMONIAKREDUKTION VED LUFTRENSNING - HERUNDER DELRENSNING OG PUNKTUDSUGNING

AMMONIAKREDUKTION VED LUFTRENSNING - HERUNDER DELRENSNING OG PUNKTUDSUGNING AMMONIAKREDUKTION VED LUFTRENSNING - HERUNDER DELRENSNING OG PUNKTUDSUGNING Anders Leegaard Riis, miljøteknologichef EnviNa Landbrugsårsmøde 28. september 2017 AGENDA SEGES og test af miljøteknologier

Læs mere

HIT projektet og KOS. Side 1 af 5

HIT projektet og KOS. Side 1 af 5 HIT projektet og KOS Dette projektgrundlag udgør aftalen for samarbejdet mellem HIT projektet og KOS frem til 31. januar 2005. Aftalen kan herefter genforhandles med henblik på eventuel forlængelse. 1.

Læs mere

NYT OM MRSA. Poul Bækbo og Karl Pedersen Kongres for Svineproducenter 2016

NYT OM MRSA. Poul Bækbo og Karl Pedersen Kongres for Svineproducenter 2016 NYT OM MRSA Poul Bækbo og Karl Pedersen Kongres for Svineproducenter 2016 FRYGTEN FOR ANTIBIOTIKARESISTENS MRSA driver processen 2.. MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus (husdyrtypen = 398)

Læs mere

FORSURINGSANLÆG OG LUFTRENSNING I DRIFT

FORSURINGSANLÆG OG LUFTRENSNING I DRIFT FORSURINGSANLÆG OG LUFTRENSNING I DRIFT MEDDELELSE NR. 953 I perioden 2002-2009 blev der installeret forsuring og luftrensning i 112 danske svinebesætninger. Driften af disse anlæg blev undersøgt ved telefonisk

Læs mere

Naturlig ventilation med varmegenvinding

Naturlig ventilation med varmegenvinding Naturlig ventilation med varmegenvinding af Line Louise Overgaard og Ebbe Nørgaard, Teknologisk Institut, Energi Teknologisk Institut har udviklet en varmeveksler med lavt tryktab på luftsiden til naturlig

Læs mere

MELT indstilling Optagelse på Miljøstyrelsens Teknologiliste

MELT indstilling Optagelse på Miljøstyrelsens Teknologiliste MELT indstilling Optagelse på Miljøstyrelsens Teknologiliste Ansøger Kontaktperson SEGES P/S Axeltorv 3 DK 1609 København V Michael Holm, SEGES, telefon 3339 4387, mail miho@seges.dk Ansøgningsdato 2017-06-15

Læs mere

Reduktion af ammoniakfordampning og lugt fra slagtesvinestalde ved højtrykskøling tilsat Biosa Air

Reduktion af ammoniakfordampning og lugt fra slagtesvinestalde ved højtrykskøling tilsat Biosa Air Reduktion af ammoniakfordampning og lugt fra slagtesvinestalde ved højtrykskøling tilsat Biosa Air Undersøgelser af teknologiens effekter på emissioner af ammoniak og lugt Af Merete Maahn, Peter Hansen

Læs mere

HYPPIG GYLLEUDSLUSNING I SLAGTESVINEBESÆTNING MED HENBLIK PÅ REDUCERET LUGTEMISSION

HYPPIG GYLLEUDSLUSNING I SLAGTESVINEBESÆTNING MED HENBLIK PÅ REDUCERET LUGTEMISSION Støttet af: & European Agricultural Fund for Rural Development HYPPIG GYLLEUDSLUSNING I SLAGTESVINEBESÆTNING MED HENBLIK PÅ REDUCERET LUGTEMISSION ERFARING NR. 1321 Afprøvningen viste, at lugtemission

Læs mere

BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen

BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen Disposition Miljøgodkendelse, BAT og teknologibeskrivelser Hvem, hvad og

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 5. februar 2014 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION

MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION Anders Leegaard Riis & Michael Holm Svinekongres 2017 24. 25. oktober Herning Kongrescenter AGENDA Ny miljøregulering Miljøteknologier og nyeste resultater

Læs mere

Bæredygtigt arktisk byggeri i det 21. århundrede

Bæredygtigt arktisk byggeri i det 21. århundrede Center for ARKTISK TEKNOLOGI Bæredygtigt arktisk byggeri i det 21. århundrede Vakuumrørsolfangere Statusrapport 2 til VILLUM KANN RASMUSSEN FONDEN DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-05-05

Læs mere

Afgørelse om ikke godkendelsespligt

Afgørelse om ikke godkendelsespligt Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved anmeldelse af skift i dyretype efter 29 på Lundgård, Hjermvej 98, 7560 Hjerm den 25. august 2017 Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved skift i dyretype på husdyrbruget

Læs mere

Tips- og lottomidler til puljen Særlige biblioteker og biblioteksformål

Tips- og lottomidler til puljen Særlige biblioteker og biblioteksformål BIBLIOTEKSSTYRELSEN Tips- og lottomidler til puljen Særlige biblioteker og biblioteksformål Kriterier og vejledning VEJLEDNINGER FRA BIBLIOTEKSSTYRELSEN 17 BS Tips- og lottomidler til puljen Særlige biblioteker

Læs mere

Faglig rapport vedrørende en ny lugtvejledning for husdyrbrug Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen December 2006

Faglig rapport vedrørende en ny lugtvejledning for husdyrbrug Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen December 2006 Faglig rapport vedrørende en ny lugtvejledning for husdyrbrug Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen December 2006 Side 1 Forord Denne faglige udredning vedrørende en ny lugtvejledning er udarbejdet

Læs mere

BEVILLINGSAFTALE. mellem undertegnede, Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød, og medundertegnede

BEVILLINGSAFTALE. mellem undertegnede, Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød, og medundertegnede Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Sag: 16035882. Dato: BEVILLINGSAFTALE mellem undertegnede, Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød,

Læs mere

AFPRØVNING AF BASE I EN KEMISK LUFTRENSER

AFPRØVNING AF BASE I EN KEMISK LUFTRENSER AFPRØVNING AF BASE I EN KEMISK LUFTRENSER MEDDELELSE NR. 1009 Resultaterne fra en afprøvning af base i en kemisk luftrenser viste, at lugtemissionen blev reduceret med 41 %. Svovlbrinteemissionen blev

Læs mere

ENVINA-møde d. 15. november OML beregning i konkret sag

ENVINA-møde d. 15. november OML beregning i konkret sag ENVINA-møde d. 15. november 2018 OML beregning i konkret sag Indhold Introduktion til konkret ansøgning om godkendelse Vurdering af OML-beregning Markant afvigende ventilationsforhold Vilkår Afgørelse

Læs mere

Beretning. Nr Projektet titel Fra ide til færdigt byggeri. 2. Projektperiode 2 år. Projektstart: 1. januar 2010

Beretning. Nr Projektet titel Fra ide til færdigt byggeri. 2. Projektperiode 2 år. Projektstart: 1. januar 2010 Beretning Nr. 52 1. Projektet titel Fra ide til færdigt byggeri 2. Projektperiode 2 år Projektstart: 1. januar Projektafslutning: 31. december 2011 3. Sammendrag af formål, indhold og konklusioner Formål:

Læs mere

Scenarier for ammoniakemissionen fra Danmark (IFRO rapport 230)

Scenarier for ammoniakemissionen fra Danmark (IFRO rapport 230) Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Miljøudvalget, Europaudvalget 2014-15 FLF Alm.del Bilag 208, MIU Alm.del Bilag 249, EUU Alm.del Bilag 470 Offentligt Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Læs mere

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano.

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano. Information om WG45 standard for præstationsprøvninger Der er nedsat en CEN arbejdsgruppe, WG45, for udarbejdelse af en standard for, hvordan man skal afholde og rapportere en præstationsprøvning. Der

Læs mere

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III. 1. Projektets titel Operationelle modeller for ammoniakemission og spredning fra husdyrhold

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III. 1. Projektets titel Operationelle modeller for ammoniakemission og spredning fra husdyrhold Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III i henhold til Fødevareministeriets aktstykke166 af 17. maj 2004, tiltrådt af Finansudvalget den 26. maj 2004 1. Projektets titel Operationelle modeller

Læs mere

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads 1. Baggrund Delprojektet Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads udspringer af det oprindelige projekt 11 om attraktive arbejdspladser.

Læs mere

STATUS PÅ MILJØTEKNOLOGI

STATUS PÅ MILJØTEKNOLOGI STATUS PÅ MILJØTEKNOLOGI Kristoffer Jonassen, chefforsker Innovation, Miljøteknologi Fagligt Nyt 22. september 2015 VIRKEMIDLER PÅ TEKNOLOGILISTEN Teknologi Produkt Ammoniakreduktioreduktion Lugt- Gyllekøling

Læs mere

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III i henhold til Fødevareministeriets aktstykke166 af 17. maj 2004, tiltrådt af Finansudvalget den 26. maj 2004 1. Projektets titel Udpegning af risikoområder

Læs mere

Værd at kende. BEDRIFTSLØSNING Svin Foder og miljø Produktionsøkonomi/økologi/ efteruddannelse FarmWatch Sekretariat

Værd at kende. BEDRIFTSLØSNING Svin Foder og miljø Produktionsøkonomi/økologi/ efteruddannelse FarmWatch Sekretariat Fagkontorets medarbejdere arbejder blandt andet med specialrådgivning til de lokale rådgivere over hele landet og til landbrugsskolelærere. Vi deltager også i tværfaglige projekter på Dansk Landbrugsrådgivning,

Læs mere

Test af gylleadditiver og lignende produkter

Test af gylleadditiver og lignende produkter Test af gylleadditiver og lignende produkter Baggrund Stigende fokus på lugtgener forårsaget af udledning af lugt fra husdyrproduktion, samt miljøproblemer forårsaget af udledningen af ammoniak har medført

Læs mere

PSO-F&U Slutrapport. 1. Projekttitel Elektriske Udladningers interaktion med Vindmøllevingematerialer. 2. Projektidentifikation PSO projekt nr.

PSO-F&U Slutrapport. 1. Projekttitel Elektriske Udladningers interaktion med Vindmøllevingematerialer. 2. Projektidentifikation PSO projekt nr. Dato: 2006-12-18 PSO-F&U Slutrapport 1. Projekttitel Elektriske Udladningers interaktion med Vindmøllevingematerialer specielt i relation til lynbeskyttelse. 2. Projektidentifikation PSO projekt nr. 4517

Læs mere

PLACERING AF LOFTSVENTILER I KOMBINATION MED PUNKTUDSUGNING

PLACERING AF LOFTSVENTILER I KOMBINATION MED PUNKTUDSUGNING Støttet af: PLACERING AF LOFTSVENTILER I KOMBINATION MED PUNKTUDSUGNING ERFARING NR. 1505 Når punktudsugning anvendes har loftsventiler placeret over grisenes lejeareal ingen indvirkning på andelen af

Læs mere

Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008

Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 195 Offentligt Notat Hovedcentret Strategi og Udvikling Projektkontoret 13. juni J. nr. 08-048898 Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering

Læs mere

Sammendrag. Beskrivelse

Sammendrag. Beskrivelse Ved naturlig ventilation har man et anlæg, som ikke forbruger el til driften og dermed heller ikke går i stå ved strømsvigt. INSTITUTION: FAGLIGT ANSVAR: VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION POUL PEDERSEN

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

AFPRØVNING AF KEMISK LUFTRENSER FRA MUNTERS A/S I EN SLAGTESVINESTALD MED FULD LUFTRENSNING

AFPRØVNING AF KEMISK LUFTRENSER FRA MUNTERS A/S I EN SLAGTESVINESTALD MED FULD LUFTRENSNING Støttet af: AFPRØVNING AF KEMISK LUFTRENSER FRA MUNTERS A/S I EN SLAGTESVINESTALD MED FULD LUFTRENSNING MEDDELELSE NR. 1006 En kemisk luftrenser fra Munters A/S reducerede emissionen af ammoniak gennemsnitligt

Læs mere

Mange har/får behov for

Mange har/får behov for Lugt -Muligheder for projekttilpasninger? p - Præsentation af nye resultater Ved Merete Lyngbye, Dansk Svineproduktion Mange har/får behov for projekttilpasninger < 100 100 1000 1000 2500 2500 5000 5000

Læs mere

Projektbeskrivelse Lokal Økonomira dgivning

Projektbeskrivelse Lokal Økonomira dgivning Projektbeskrivelse Lokal Økonomira dgivning Projektbeskrivelse Lokal Økonomirådgivning - 150915 1 Indhold Projektbeskrivelse Lokal Økonomirådgivning... 3 Målgruppe... 4 Projektets struktur og organisation...

Læs mere

Vejledning til ansøgning:

Vejledning til ansøgning: Vejledning til ansøgning: Puljen for bedre mad til ældre i eget hjem Ansøgningsfrist: d. 1. juni 2017 kl.12.00 Ansøgningsskema sendes udfyldt og underskrevet til Sundheds- og Ældreministeriet sum@sum.dk

Læs mere