Lydkrav for lette konstruktioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lydkrav for lette konstruktioner"

Transkript

1 Side 1 af 20 Lydkrav for lette konstruktioner Rapport udarbejdet af Dan Brøsted Pedersen DELTA Akustik & Vibration Rekvirent: By- og Boligministeriet September 1999

2 Side 2 af 20 Forord I forbindelse med den generelle indsats med henblik på frembringelse af næste generation lydbestemmelser i bygningsreglementerne har By- og Boligministeriet ønsket en analyse af alternative muligheder for opstilling af krav, som kan forebygge specielle akustiske problemer ved anvendelse af lette konstruktioner, samt en vurdering af kravenes konsekvenser. Projektets udgangspunkt er den for By- og Boligministeriet udarbejdede rapport Lydforhold i bygninger Lette konstruktioner. Projektet er udført sideløbende med projektet Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri, og der er gennemført en teknisk-økonomisk konsekvensvurdering ud fra kravniveauet i dette projekt. Den teknisk-økonomiske konsekvensvurdering er dels gennemført i samarbejde med Acoustica - Carl Bro as, dels foretaget ud fra oplysninger fra byggeproducenter og projekterende mv. Rapporten er udarbejdet af DELTA Akustik & Vibration. By- og Boligministeriet har ikke medvirket ved udformningen af rapporten og deler derfor ikke nødvendigvis forfatterens synspunkter.

3 Side 3 af 20 Indholdsfortegnelse Resumé Baggrund Formål, fremgangsmåde og afgrænsning Måle- og vurderingsmetoder Forslag til supplerende retningslinjer for målinger af luftlydisolation Forslag til supplerende retningslinjer for målinger af trinlydniveau Udviklingen i vore nabolande Alternative muligheder for opstilling af krav til lydisolation Forslag til nye krav til lydisolation mellem boliger i nybyggeri Vurdering af teknisk-økonomiske konsekvenser Nye lette byggesystemer Kombinationer af tunge dæk og lette vægge Ressourcer og miljø Konklusion Referencer BILAG 1 Kalkulation af pris for søjle-plade system... 19

4 Side 4 af 20 Resumé Der er gennemført en analyse af alternative muligheder for opstilling af lydkrav, som kan forebygge specielle akustiske problemer for lette konstruktioner. Med udgangspunkt i analysen foreslås det for lette konstruktioner at udvide det bygningsakustiske frekvensområde nedad og indføre de spektrale korrektionsled C og C I, defineret i DS/EN ISO 717. De spektrale korrektionsled foreslås anvendt for lejlighedsadskillende vægge med en vægt på mindre end 100 kg/m 2 og for etageadskillelser med en vægt på under 250 kg/m 2. Med udgangspunkt i nyere danske lette byggesystemer, som både vandret og lodret stort set opfylder BR-kravene til lydisolation mellem sammenbyggede enfamiliehuse, er der foretaget en teknisk-økonomisk vurdering af konsekvenserne af at gennemføre forslaget til nye lydkrav for lette konstruktioner. De nødvendige bygningsmæssige foranstaltninger skyldes kravet til trinlydniveau. Med foranstaltningerne forbedres etageadskillelsernes lydisolation med ca. 5 db, hvilket af beboerne opleves som en markant forskel. I tilknytning hertil forventes der meromkostninger på ca. 2-3% af den samlede håndværkerudgift, typisk svarende til en huslejestigning på under 1%. Meromkostningerne kan blive lavere ved produktudvikling.

5 Side 5 af Baggrund Som anført i [1] har lette konstruktioner ved lave frekvenser en dårligere lydisolation end tunge bygningskomponenter, mens det ofte forholder sig omvendt ved højere frekvenser. Selv om lydkravene i bygningsreglementerne [2] og [3] opfyldes, betyder den forholdsvis ringe lydisolation ved lave frekvenser, at beboernes forventninger til støjforholdene i nyt let byggeri ofte ikke indfries. Ved opstilling af krav til de akustiske egenskaber for lette konstruktioner bør der derfor fokuseres på lave frekvenser, primært under 100 Hz. Nye udgaver af DS/EN ISO 140, [4] og [5], og DS/EN ISO 717, [6] og [7], indeholder informative annekser med beskrivelser af måle- og vurderingsmetoder ned til 50 Hz. Vurderingsmetoderne benyttes for de højeste lydklasser i nye svenske og norske lydklassestandarder [8] og [9] samt i forslaget til en INSTA standard for lydklassifikation af boliger [10], som dog ikke er vedtaget. Måling og vurdering af lydisolation ned til 50 Hz foreskrives i de nye svenske bygningsbestemmelser [11], der henviser til den svenske lydklassestandard [8], og anbefales i den norske lydklassestandard [9], hvortil der henvises i de norske bygningsbestemmelser [12]. Analyser beskrevet i [1] tyder på, at de nye metoder er velegnede til vurdering af A-vægtet nabostøj ved frekvenser ned til 50 Hz. Med A-vægtningen fås dog måske en for mild vurdering af genevirkningen for lavfrekvent støj. I øvrigt kan frekvensområdet under 50 Hz også have betydning, især for trinstøj. Det er således ikke sandsynligt, at vurderingerne vil vise sig at være for strenge. Med vurderingsmetoderne kan man ikke med sikkerhed kompensere for alle specielle akustiske egenskaber ved lette konstruktioner, men grundlaget er væsentligt bedre end det i dag benyttede. Der findes ikke andre internationalt standardiserede metoder, og det bemærkes, at de nyeste kendte undersøgelser vedrørende trinlyd beskrevet i [13] ikke har ført til forslag til yderligere modifikationer af måle- og vurderingsmetoder. I [1] opstilles principperne for et muligt alternativ til introduktion af nye måle- og vurderingsmetoder ned til 50 Hz. Alternativet består af en stramning af kravene til de hidtil benyttede enkelttalsværdier (R w og L n,w ) for lette bygningskonstruktioner. Ved anvendelse af de nye vurderingsmetoder - eller en stramning af kravene til lydisolation i let byggeri - må der i et vist omfang forventes højere byggeomkostninger.

6 Side 6 af Formål, fremgangsmåde og afgrænsning Projektets formål er at analysere ovennævnte alternative muligheder for opstilling af krav til luftlydisolation og trinlydniveau, som kan forebygge specielle akustiske problemer ved anvendelse af lette konstruktioner i nybyggeri. På grundlag af denne analyse er der opstillet et forslag til særlige krav til luftlydisolation og trinlydniveau mellem boliger i let byggeri. Der er desuden gennemført en teknisk-økonomisk konsekvensanalyse ud fra kravniveauet i det sideløbende projekt Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri. Der er taget udgangspunkt i [1] samt de nyeste standarder til måling og vurdering af lydisolation i bygninger [4], [5], [6] og [7]. Da målestandarderne ikke på en hensigtsmæssig måde beskriver måleprocedurer ned til 50 Hz, er der opstillet forslag til supplerende retningslinjer for kontrolmålinger i boliger. Den teknisk-økonomiske konsekvensanalyse er begrænset af det forhold, at der i byggebranchen må forventes en væsentlig produktudvikling og -optimering i de kommende år, idet der endnu kun findes få byggerier med lette boligadskillende konstruktioner både vandret og lodret.

7 Side 7 af Måle- og vurderingsmetoder De relevante måle- og vurderingsmetoder i DS/EN ISO 140 og DS/EN ISO 717 er omtalt i [1]. Det fremgår bl.a., at feltmålestandarderne DS/EN ISO 140 del 4 [4] og 7 [5] er forsynet med informative annekser med retningslinjer for målinger ved lave frekvenser. I disse annekser, som det ikke er et krav at følge, foreskrives bl.a. minimumsafstande på 1,2 m mellem rumoverflader og mikrofonpositioner, hvilket umuliggør en hensigtsmæssig midling af lydtrykniveauet i de fleste beboelsesrum. Det foreslås derfor i stedet i videst mulig udstrækning at benytte samme måleprocedure under 100 Hz som beskrevet i de normative dele af standarderne for frekvensområdet Hz. De supplerende retningslinjer nedenfor er udarbejdet på denne baggrund og overlapper delvist de foreskrevne måleprocedurer i standarderne for frekvensområdet Hz. Retningslinjerne kan dog for nogle målesituationer være i modstrid med forskrifterne for frekvensområdet Hz og kan således ikke ukritisk benyttes i hele frekvensområdet Hz. Retningslinierne er ikke opstillet som komplette målevejledninger og sikrer ikke den bedst mulige målenøjagtighed. I nogle situationer kan det således være hensigtsmæssigt at benytte flere kilde- og mikrofonpositioner. Som hovedregel følges hovedstandarderne, hvis der ikke er specificeret alternative fremgangsmåder. 3.1 Forslag til supplerende retningslinjer for målinger af luftlydisolation Det anbefales normalt at benytte det største rum som senderum. Sende- og modtagerumsniveauer måles med en rundstrålende højttaler. Der benyttes mindst to højttalerpositioner, mindst 0,7 m fra gulve/vægge/lofter og med en indbyrdes afstand på mindst 1,4 m. Højttalerpositionerne skal indbyrdes være forskudt mindst 0,7 m i alle tre dimensioner. Minimumsafstanden til skillefladen er 1 m (dog helst mindst 2 m ved målinger for skillevægge). For hver højttalerposition måles lydtrykniveauet med mindst fem faste mikrofoner eller en roterende mikrofonsvingarm med størst mulig radius (mindst 1 m) i henholdsvis sende- og modtagerum. Mikrofonpositioner eller mikrofonbaner ændres, når højttaleren flyttes. Stativer med fast monterede roterende mikrofonsvingarme drejes 180Ε (alternativt 90Ε) omkring en lodret akse og forskydes eventuelt i rummet. Afstanden mellem gulve/vægge/lofter og mikrofoner skal være mindst 0,7 m, dog mindre for roterende mikrofonsvingarme, såfremt radius ellers bliver væsentligt mindre end 1 m. Måletiden pr. højttalerposition skal være mindst 30 s. For en fast mikrofonposition måles i mindst 8 s. Støj fra højttaleren og baggrundsstøj i modtagerummet måles for samme mikrofonpositioner.

8 Side 8 af 20 Efterklangstiden i modtagerummet måles for mindst to højttalerpositioner. Højttalertype og afstand til gulve/vægge/lofter er ikke kritisk. For hver højttalerposition benyttes en roterende mikrofonsvingarm med en rotationstid på mindst 30 s eller tre faste mikrofonpositioner, som varieres, når højttaleren flyttes. Efterklangstiden bestemmes for mindst seks excitationer pr. højttalerposition over et evalueringsområde på 20 db. Henfaldskurverne kan eventuelt midles for flere excitationer før bestemmelse af efterklangstiden (ensemble averaging). 3.2 Forslag til supplerende retningslinjer for målinger af trinlydniveau Den benyttede bankemaskine placeres asymmetrisk over måleobjektet, mindst 0,7 m fra væggene. For måleobjekter med et areal på under 20 m 2 benyttes mindst fire bankemaskinepositioner. For større måleobjekter benyttes mindst seks positioner. Lydtrykniveau i modtagerummet, baggrundsstøj og efterklangstid måles som beskrevet ovenfor for luftlydisolation. Mikrofonpositioner eller mikrofonbaner kan dog være de samme for to bankemaskinepositioner. Måletiden pr. bankemaskineposition skal være mindst 30 s for en roterende mikrofonsvingarm og mindst 8 s for en fast mikrofonposition.

9 Side 9 af Udviklingen i vore nabolande I vore nabolande har man inden for de seneste år gennemført fornyelser af bygningsreglementernes lydkrav. I Sverige og Norge er der således indført en henvisning til en lydklassestandard, hvor en bestemt klassebetegnelse svarer til byggemyndighedernes minimumskrav (se [14]). I Sverige kræves anvendelse af de spektrale korrektionsled C og C I, for gener ved lave frekvenser ned til 50 Hz. I Norge anbefales det at anvende ovennævnte spektrale korrektionsled. Anvendes disse, skal luftlydkravet lempes med 2 db, mens trinlydkravet er uforandret. 5. Alternative muligheder for opstilling af krav til lydisolation I det følgende foretages en sammenligning af to alternative muligheder for opstilling af krav til lydisolation. I [1] forklares baggrunden for et alternativ til at udvide det bygningsakustiske frekvensområde nedad og indføre de spektrale korrektionsled. Princippet for dette alternativ er, at kravet til både R w og L n,w for lette konstruktioner øges med 5 db. Der er flere væsentlige fordele ved blot at skærpe kravene med 5 db: Der findes standardiserede målemetoder, som har været almindeligt anvendt i mange år. Måleudstyr og software er udbredt. Måleusikkerheden er begrænset. Der findes et pålideligt grundlag for projektering (vejledninger, laboratoriemålinger mv.). Af ulemper ved en simpel skærpelse på 5 db for lette konstruktioner kan nævnes: Der skal skelnes mellem lette og tunge konstruktioner ved hjælp af en grænse for konstruktionernes vægt pr. arealenhed. Med mindre denne grænse er høj, skal der suppleres med en grænse for konstruktionernes grundresonansfrekvens. I tilfælde af væsentlig flanketransmission eller lydbroer forekommer den betydeligste lydtransmission ofte ved forholdsvis høje frekvenser, hvorved de spektrale forskelle

10 Side 10 af 20 mellem tunge og lette konstruktioner udlignes, og en differentiering mellem tunge og lette konstruktioner mister sin berettigelse. En optimering af lydisolationen over 100 Hz for at opfylde et skærpet krav til lette konstruktioner kan betyde, at støjgener ved lavere frekvenser ikke afhjælpes. På tilsvarende måde kan der anføres følgende fordele ved at indføre de spektrale korrektionsled ned til 50 Hz: Kravene til lydisolation kan opstilles på en enkel måde. Måleresultatet afspejler i videst mulig udstrækning risikoen for generende nabostøj ned til 50 Hz på det konkrete målested. Lydkravene opstilles efter samme principper som i Sverige og til dels Norge. Der opbygges erfaring med lydisolation ved lave frekvenser. Af ulemper ved at indføre de spektrale korrektionsled kan nævnes: Der kræves en vis udskiftning af måleudstyr og software. Målingerne tager længere tid. Måleusikkerheden bliver større og kendes kun overslagsmæssigt. Ved lave frekvenser afhænger lydisolationen for identiske konstruktioner i høj grad af de aktuelle rumdimensioner og kan udvise betydelige variationer. Ved udarbejdelse af forslag til nye lydkrav ud fra en afvejning af fordele og ulemper for de to alternative principper er der lagt vægt på følgende: Som følge af højere måleomkostninger bør en eventuel udvidelse af frekvensområdet primært finde sted for byggerier, hvor det har reel betydning for vurderingen af nabostøjens genevirkning. Ved udvikling af nye lette byggesystemer bør der lægges vægt på de lydmæssige egenskaber ned til 50 Hz, dvs. der bør stilles krav og indhentes erfaringer for et udvidet frekvensområde. Nye lydkrav skal kunne beskrives og administreres så enkelt som muligt. Forslaget er nærmere beskrevet i Afsnit 6.

11 Side 11 af Forslag til nye krav til lydisolation mellem boliger i nybyggeri Langt størstedelen af dansk byggeri opføres med tunge konstruktioner, for hvilke lydisolationen under 100 Hz sjældent har praktisk betydning. Der bør derfor ikke generelt kræves målinger ned til 50 Hz, som i større eller mindre omfang kræver nyt udstyr og mere tidkrævende måleprocedurer. Derfor foreslås det kun for lette konstruktioner at udvide det bygningsakustiske frekvensområde nedad og indføre de spektrale korrektionsled C og C I, Til afgrænsning mellem lette og tunge konstruktioner er det nødvendigt at fastsætte grænseværdier for vægten pr. arealenhed for henholdsvis vægge og dæk. Ved at sætte grænserne tilstrækkeligt højt kan det undgås at opstille supplerende betingelser, som er relateret til dobbeltkonstruktionernes grundresonansfrekvens. Det foreslås derfor at fastsætte grænseværdier, som er lidt lavere end vægten pr. arealenhed for de letteste, almindeligt udbredte konstruktionstyper i traditionelt dansk byggeri af beton eller letbeton. Sådanne konstruktioner er dobbelte porebetonvægge (ca. 130 kg/m 2 ) og betonhulpladedæk med trægulv (ca. 310 kg/m 2 ). Grænserne for vægten pr. arealenhed foreslås således fastsat til henholdsvis 100 kg/m 2 for skillevægge og 250 kg/m 2 for etageadskillelser. Grænseværdierne gælder for den adskillende flade mellem to rum i den aktuelle målesituation. Som i f.eks. [10] bør udvidelse af det bygningsakustiske frekvensområde og introduktion af de spektrale korrektionsled medføre en reduktion af kravværdien for luftlydisolation med 2 db. Kravet til luftlydisolation bliver dermed R w + C db. Kravet til trinlydniveau (# 53 db) bør gælde for både L n,w og L n,w + C I, I overensstemmelse med retningslinjer anført i [15] er det i dag almindelig praksis at acceptere overskridelser af et aktuelt BR-krav på 1 db, såfremt gennemsnittet for ens konstruktioner opfylder kravet. Denne praksis skyldes, at det er muligt at begrænse måleusikkerheden til 1 db. Ved anvendelse af de spektrale korrektionsled ned til 50 Hz er måleusikkerheden sandsynligvis 2 db (i nogle tilfælde mere, afhængigt af de undersøgte konstruktioner). Det foreslås derfor at acceptere overskridelser på 2 db, såfremt gennemsnittet for identiske konstruktioner opfylder kravet. Som en følge af de begrænsede erfaringer med lydisolation ved frekvenser under 100 Hz er der risiko for mere hyppige overskridelser af BR-kravene umiddelbart efter en eventuel introduktion af de spektrale korrektionsled ned til 50 Hz. Denne risiko kan bl.a. begrænses ved informationsvirksomhed om korrekt projektering ud fra krav til lydisolationen i et udvidet frekvensområde. Ved projektering af nye bygninger bør der desuden advares imod at overføre erfaringer fra eksisterende byggerier uden at tage højde for de betydelige variationer, som lydisolationen for samme konstruktioner udviser ved lave frekvenser.

12 Side 12 af Vurdering af teknisk-økonomiske konsekvenser Den teknisk-økonomiske konsekvensvurdering er dels gennemført i samarbejde med Acoustica - Carl Bro as, dels foretaget ud fra oplysninger fra byggeproducenter og projekterende mv. Der er udført overslagsmæssige beregninger af forhøjelsen af håndværkerudgifter som følge af forbedrede konstruktioner (arbejdsløn plus materialer, excl. moms). Som Bilag 1 i [14] er prisen pr. m 2 etageareal i Afsnit 7.2 beregnet under den forudsætning, at der for hver kvadratmeter lejlighedsskel (skillevæg) skal bruges 2 m 2 facade og 3,5 m 2 etageadskillelse. Denne fordeling gælder for lange og høje ejendomme, men f.eks. ikke for byggeri i to etager, hvor der for hver kvadratmeter lejlighedsskel kun skal bruges 1,75 m 2 etageadskillelse. I Afsnit 7.1 regnes der med byggeri i to-tre etager. Den teknisk-økonomiske konsekvensvurdering vedrører to trin for en eventuel stramning af kravene til luftlydisolation og trinlydniveau: En skærpelse af lydkravene fra de nugældende til niveauet i BR-S 98 for sammenbyggede enfamiliehuse (R w 55 db og L n,w #53 db) En udvidelse af det bygningsakustiske frekvensområde nedad og introduktion af de spektrale korrektionsled (R w + C db og L n,w + C I, # 53 db) for lette konstruktioner Hovedvægten er lagt på det sidst nævnte trin. 7.1 Nye lette byggesystemer Ifølge måleresultater i [16] og [1] opfyldes BR-kravene for sammenbyggede enfamiliehuse med kun meget få undtagelser i de nyere byggerier opført med konkurrencedygtige lette byggesystemer (Ecohouse, Continua, Casa Nova, Danogips etagedæk). En skærpelse af kravniveauet i etageejendomme til niveauet for sammenbyggede enfamiliehuse medfører således ingen nævneværdig fordyrelse for denne kategori af bygninger. Med hensyn til krav i et udvidet frekvensområde har målinger for de fire byggesystemer nævnt ovenfor givet følgende generelle resultater efter introduktion af de spektrale korrektionsled: Kravet til luftlydisolation opfyldes altid (både vandret og lodret). Kravet til trinlydniveau opfyldes for gulve med et areal på ca. 10 m 2. Kravet til trinlydniveau overskrides med 4-5 db for gulve med et areal på mere end ca. 30 m 2.

13 Side 13 af 20 Byggesystemerne og de fleste måleresultater er beskrevet i [1]. Målingerne udgør ikke nogen omfattende analyse af byggesystemerne, og det er ikke muligt ud fra et begrænset antal måleresultater nøjagtigt at beskrive de nødvendige foranstaltninger for overholdelse af trinlydkravet. For at forbedre trinlydniveauet kan en eller flere af følgende foranstaltninger f.eks. tænkes udført: Stivere bærende system (specielle bjælker, større profilhøjde, kortere spændvidde) Tungere gulv (f.eks. flere lag gulvplade, anhydritlag, betonfliser, sand eller sten) Bedre lydisolerende loft (større hulrum, større mængde lydabsorberende materiale, tungere loft, bedre svingningsdæmpende system) Dæmpning af flanketransmission Merprisen for et stivere bjælkesystem i forhold til almindeligt benyttede træbjælker er i Sverige beregnet til SEK pr. m 2 etageadskillelse, afhængigt af det valgte bjælkesystem. Merprisen for at forøge gulvets vægt med tre lag gulvgipsplade er ca. kr. 250 pr. m 2. En tungere løsning med f.eks. betonfliser er dyrere, mens sand eller sten kan udlægges billigere. (Af byggesystemerne nævnt ovenfor er Casa Nova dækket allerede forsynet med 45 mm perlesten). Merprisen for et bedre lydisolerende loft er ligeledes ca. kr. 250 pr. m 2 (100 mm ekstra mineraluld, et ekstra lag gipsplade, evt. gummisvingningsdæmpere). Det er ikke forsøgt at beregne merprisen for at dæmpe flanketransmission, der bør dæmpes ved ændring af samlingsdetaljer. Dæmpning af flanketransmission kan i øvrigt minimere behovet for ovennævnte udgiftskrævende foranstaltninger. Der må typisk påregnes en forøget højde for etageadskillelsen på ca. 100 mm. De heraf følgende ekstraomkostninger til vægge antages at være de samme som ekstraudgifterne til ydervægge i [1] for traditionelt byggeri (ca. kr. 25 pr. m 2 etageadskillelse). Der er ikke taget stilling til eventuelle krav, som kunne begrænse vibrationerne fra fodtrin på lette etagedæk. Det skal dog anføres, at vibrationerne primært hænger sammen med udformningen af bærende bjælker og gulv (ikke mindst vægten), mens loftet kun spiller en mindre rolle. Ved forbedring af trinlydniveauet for de nævnte byggesystemer er det derfor hensigtsmæssigt at kombinere et stivere bjælkesystem med et tungere gulv. Typiske omkostninger ved forbedring af trinlydniveauet for en let etageadskillelse består dermed af:

14 Side 14 af Stivere bjælkestystem (SEK 25-80) 2. Tungere gulv (kr , afhængigt af materialevalg) 3. Højere ydervægge (kr. 25) I alt er merudgifterne ca. kr pr. m 2 etageadskillelse. I 2-etages byggeri er merudgifterne som følge af forbedrede etageadskillelser pr. m 2 etageareal ca. kr , i 3-etages byggeri ca. kr Merudgifterne udgør således 1-4% af en anslået samlet håndværkerudgift på kr Ved de billigste løsninger udlægges sand eller sten i etageadskillelsen. Ved de dyreste ligner gulvkonstruktionerne f.eks. norske og finske typer beskrevet i [17]. En typisk fordyrelse af byggesystemerne er sandsynligvis 2-3%, dvs. det samme som anført i [14] for almindeligt benyttede konventionelle byggesystemer ved en generel ajourføring af kravniveauet i etageejendomme. Huslejestigningen forventes derfor også at blive omtrent den samme som anført i [14] (under 1%). Ved en generel ajourføring af lydkravene i etageejendomme som beskrevet i [14] dæmpes nabostøjen i princippet med 2-5 db. Ved anvendelse af de spektrale korrektionsled ned til 50 Hz for lette konstruktioner er dæmpningen af nabostøjen ca. 5 db, og desuden forventes en dæmpning af vibrationer fra fodtrin. Betalingsvilligheden blandt beboerne må derfor forventes at være mindst den samme som for en ajourføring af kravnivauet i konventionelt byggeri til kravet for sammenbyggede enfamiliehuse. Som ved den generelle ajourføring af lydkravene må der efter en vis produktudvikling forventes en lavere meromkostning end de nævnte 2-3% af håndværkerudgifterne. Blandt tiltag, som sandsynligvis kan forbedre lydisolationen i en del byggerier uden væsentlige omkostninger, er dæmpning af flanketransmission. 7.2 Kombinationer af tunge dæk og lette vægge Da introduktionen af de spektrale korrektionsled i de fleste tilfælde har langt størst konsekvenser for etageadskillelsernes udformning, kan det være relevant at undersøge en kombination af tunge etageadskillelser og lette vægge, f.eks. i form af et søjle-plade system af beton med gipspladevægge. Ydervæggene kan (delvis) være lette. I modsætning til lette byggesystemer kan søjle-plade konstruktioner af beton opføres i mange etager. Ifølge en beregning for lange og høje bygninger, som kan sammenlignes med beregningerne i [14], er udgiften ca. kr pr. m 2 etageareal fra dæk, søjler, bagvægge og skillevægge (se Bilag 1). Ved sammenligning med Figur 1 i [14] ses det, at det er billigere end pladsstøbt betonbyggeri (type 1 og 1A). Søjle-plade huset er dog ca. kr. 350 dyrere pr. m 2 etageareal end de fleste konstruktionstyper, som kan opfylde de ajourførte krav. Søjle-plade systemet er således ud fra en økonomisk betragtning mest relevant ved endnu højere kravniveauer, idet både de pladsstøbte dæk og gipspladevæggene kan gøres væsentligt tykkere uden meget betydelige fordyrelser.

15 Side 15 af 20 Det skal bemærkes, at der i Danmark findes søjle-plade huse, som ligner det her undersøgte, men med håndværkerudgifter på samme niveau som i typisk konventionelt byggeri. Det ajourførte krav til trinlydniveau kan dog ikke altid opfyldes i disse huse, og de benyttede lette vægge opfylder ikke et krav til R w + C på mindst 53 db. En alternativ mulighed kunne i øvrigt være dækelementer af beton med stor spændvidde kombineret med lette skillevægge. Der forligger ikke nærmere erfaringsmateriale fra sådanne byggerier. Ved anvendelse af gipspladevægge som lejlighedsskel med tunge flankerende konstruktioner fås ved en ajourføring af lydkravene i etageejendomme en merudgift på ca. kr. 20 pr. m 2 etageareal (se Bilag 1). Denne merudgift er af samme størrelsesorden som for de fleste tunge skillevægge ifølge Figur 3 i [14]. Ved indførelse af krav til R w + C ( 53 db) fås yderligere en merudgift på ca. kr. 70 pr. m 2 etageareal (se Bilag 1) svarende til godt 1% af håndværkerudgifterne. For etagebyggeri med lette lejlighedsadskillende vægge og tunge dæk fås således en ekstraudgift fra skillevæggene på i alt ca. 1,5% af håndværkerudgifterne ved en ajourføring af kravniveauet og udvidelse af det bygningsakustiske frekvensområde nedad. Denne ekstraudgift fra skillevæggene er væsentligt højere end i byggeri med tunge vægge og dæk.

16 Side 16 af Ressourcer og miljø Ved udvidelse af det bygningsakustiske frekvensområde nedad og indførelse af de spektrale korrektionsled er det nødvendigt at forbedre lydisolationen for etageadskillelserne i forhold til eksisterende nyere let byggeri. Denne forbedring kan bl.a. opnås ved - sammen med andre tiltag - at forøge etageadskillelsernes vægt, typisk med ca. 50 kg/m 2. I 2- og 3- etages ejendomme er der i så fald tale om en vægtforøgelse på ca. 30 kg pr. m 2 etageareal. Denne forøgelse må siges at være betydelig i bygninger, som udelukkende opføres med lette konstruktioner. Vægtforøgelsen er dog væsentligt større for langt de fleste tunge bygningstyper ved en generel ajourføring af kravniveauet for etageboligbyggeri, med mindre der opsættes forholdsvis kostbare lydisolerende lofter (se Figur 7 i [14]). En markant forbedring af lydisolationen i let byggeri kan altså tilvejebringes med et væsentligt mindre ressourceforbrug end en tilsvarende forbedring i konventionelt tungt byggeri. Merudgifterne ved forbedringen er omtrent ens i både let og tungt byggeri (se Afsnit 7.1), og for begge kategorier kan der efter en vis produktudvikling forventes både lavere meromkostninger og en reduktion af vægtforøgelsen. Der er ressourcemæssige grunde til at minimere transport af byggematerialer. Ved at udlægge lokalt tilgængeligt løst - forholdsvis tungt - materiale i etageadskillelser kan man begrænse transport af forarbejdede materialer (f.eks. plader til undergulve). Anvendelse af løst materiale forudsætter dog, at der f.eks. opbygges en gulvkonstruktion på strøer, imellem hvilke materialet udlægges, eller at materialet bæres længere nede i etagedækket af en indskudt plade eller lignende. I en del økologisk byggeri benyttes tunge bygningsdele til varmeakkumulering og dermed udjævning af temperaturudsving i løbet af døgnet. For at dæmpe trinstøj ved lave frekvenser er det ønskeligt, at etageadskillelserne er forholdsvis tunge, mens væggenes masse ikke har helt samme betydning for de akustiske forhold. Som et supplement eller alternativ til gennem produktudvikling at minimere vægten af konstruktionerne i let byggeri kunne det være relevant at udvikle etageadskillelser med gode varmeakkumulerende egenskaber.

17 Side 17 af Konklusion Nyere etageboligbyggeri opført udelukkende med lette konstruktioner opfylder stort set de nugældende krav til luftlydisolation og trinlydniveau i sammenbyggede enfamiliehuse. På trods heraf bør der opstilles særlige lydkrav til lette lejlighedsskel både vandret og lodret, som tager højde for lette konstruktioners forholdsvis dårlige lydisolation ved lave frekvenser. For i videst muligt omfang - uden store meromkostninger - at forebygge specielle akustiske problemer for lette konstruktioner foreslås det at udvide det bygningsakustiske frekvensområde nedad til 50 Hz og introducere de spektrale korrektionsled defineret i DS/EN ISO 717. Med udgangspunkt i et ajourført kravniveau i etageboligbyggeri - svarende til de nugældende krav for sammenbyggede enfamiliehuse - foreslås kravene, som er anført i Tabel 1. Luftlydisolation Trinlydniveau R w + C db L n,w + C I, # 53 db L n,w # 53 db Tabel 1 Forslag til lydkrav for lette konstruktioner. Kravene i tabellen bør gælde for skillevægge med en vægt pr. arealenhed på mindre end 100 kg/m 2 og for etageadskillelser med en vægt pr. arealenhed på mindre end 250 kg/m 2. For tungere konstruktioner kan de hidtil benyttede måle- og vurderingsmetoder bibeholdes. Som et gennemsnit må der i forhold til eksisterende nyere lette byggerier umiddelbart påregnes merudgifter på ca. 2-3% af håndværkerudgifterne ved indførelse af de foreslåede krav. Stort set alle merudgifter skyldes kravet til trinlydniveau. Efter en vis produktudvikling forventes lavere meromkostninger. De forventede merudgifter er omtrent de samme som for konventionelle, tunge bygningskonstruktioner ved ajourføring af kravniveauet i etageboliger til det nuværende niveau for sammenbyggede enfamiliehuse (se [14]). Der må umiddelbart forudses en vis vægtforøgelse, såfremt kravene i Tabel 1 indføres. Vægtforøgelsen er dog væsentligt lavere end ved ovennævnte ajourføring af lydkravene for tunge konstruktioner.

18 Side 18 af Referencer [1] Lydforhold i bygninger- Lette konstruktioner, Boligministeriet, December Udarbejdet af Dan Brøsted Pedersen, DELTA Akustik & Vibration. [2] Bygningsreglement 1995, Bygge- og Boligstyrelsen, 1995 (BR-95). [3] Bygningsreglement for småhuse, Bolig- og Byministeriet, 1998 (BR-S 98). [4] DS/EN ISO 140-4: Akustik. Lydisolationsmålinger i bygninger og af bygningselementer. Del 4: Måling af luftlydisolation mellem rum i bygninger. [5] DS/EN ISO 140-7: Akustik. Lydisolationsmålinger i bygninger og af bygningselementer. Del 7: Måling af trinlydniveau i bygninger. [6] DS/EN ISO 717-1: Akustik. Vurdering af lydisolation i bygninger og af bygningsdele. Del 1: Luftlydisolation. [7] DS/EN ISO 717-2: Akustik. Vurdering af lydisolation i bygninger og af bygningsdele. Del 2: Trinlydniveau. [8] Byggakustik - Ljudklassning av utrymmen i byggnader - Bostäder, Svensk Standard SS , Sverige [9] Lydforhold i bygninger, Lydklassifisering av ulike bygningstyper, Norsk Standard, NS 8175, Norge [10] Forslag til INSTA 122:1997 Lydklassifikation af boliger. Dansk udgave udsendt som DSF af Dansk Standard, Charlottenlund. [11] Byggregler, Boverket, BBR 94, BFS 1993:57/BFS 1998:38, Sverige 1993/1998. [12] Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven, Kommunal- og arbeidsdepartementet og Miljøverndepartementet, nr. 33, Norge [13] Floor research at NRC Canada, A.C.C. Warnock, Proceedings for COST Action E5 Workshop, Acoustic Performance of Medium-Rise Timber Buildings, Dublin, [14] Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri, By- og Boligministeriet, Udarbejdet af Dan Hoffmeyer, DELTA Akustik & Vibration. [15] Bygningers lydisolering. Nyere bygninger, Jørgen Kristensen. SBI-Anvisning 172, Statens Byggeforskningsinstitut, [16] Lydbestemmelser i de nordiske lande, Nordisk Komité for Bygningsbestemmelser, NKB Utskotts- och arbetsrapporter 1994:01. Udarbejdet af Akustik-arbejdsgruppen. [17] Comparison of low frequency impact sound insulation of different Nordic lightweight floor constructions, Sigurd Hveem, Proceedings for COST Action E5 Workshop, Acoustic Performance of Medium-Rise Timber Buildings, Dublin, 1998.

19 Side 19 af 20 Bilag 1 BILAG 1 Kalkulation af pris for søjle-plade system Efter samme retningslinjer som i [14] er der udført beregninger for 160 mm pladsstøbt paddehatdæk med søjler pr. 3,3 m og tre forskellige lette, lejlighedsadskillende vægge i en lang og høj bygning. Prisen for betonsøjler er tillagt den lejlighedsadskillende væg, omregnet til kr. pr. m 2 væg. Tillægget er kr. 345 pr. m 2. Det antages, at en 150 mm bærende betonvæg midt i bygningen erstattes af en 95 mm gipspladevæg. Besparelsen herved fratrækkes den lejlighedsadskillende væg, omregnet til kr. pr. m 2 lejlighedsskel. Som grundlag for denne beregning er anvendt en pris for 150 mm betonelementer på kr. 630 pr. m 2 og for 95 mm gipspladevægge på 70 mm stålskelet med 50 mm mineraluld på kr. 400 m 2. Besparelsen omregnet til lejlighedsskel er kr. 205 pr. m 2. Facadebagmure antages at være 120 mm betonelementer, pris kr. 570 pr. m 2. Der er benyttet priser for tre forskellige lette lejlighedsadskillende vægge af gipsplade på stålskelet. Beregningsresultaterne fremgår af Tabel B.1-B.3. Nr. Krav Konstruktion Pris 1 R w 52 db 2 2 lag 13 mm gipsplade på saksede stållægter med 50 mm mineraluld, tykkelse 145 mm 2 R w 55 db 2 2 lag 13 mm gipsplade på saksede stållægter med 120 mm mineraluld, tykkelse 170 mm 3 R w + C db 2 3 lag 13 mm gipsplade på dobbelt stålskelet med 2 70 mm mineraluld, tykkelse 225 mm kr. 575 pr. m 2 kr. 650 pr. m 2 kr. 900 pr. m 2 Tabel B.1 Priser for skillevægge.

20 Side 20 af 20 Bilag 1 Mængde Enhedspris Pris pr. m 2 dæk Forskalling 1 m 2 kr. 250 kr.250 Armering 15 kg kr. 22 kr. 330 Beton 0,16 m 3 kr kr. 220 I alt kr. 800 Tabel B.2 Beregning af pris for 160 mm pladsstøbt paddehatdæk. Skillevægskonstruktion 1 Skillevægskonstruktion 2 Skillevægskonstruktion 3 Pris pr. m 2 skillevæg Gipspladevæg: kr. 575 Betonsøjler: kr. 345 Besparelse ved søjler: kr. 205 Gipspladevæg: kr. 650 Betonsøjler: kr. 345 Besparelse ved søjler: kr. 205 Gipspladevæg: kr. 900 Betonsøjler: kr. 345 Besparelse ved søjler: kr. 205 I alt pr. m 2 : kr. 715 I alt pr. m 2 : kr. 790 I alt pr. m 2 : kr Pris pr. m 2 facadebagmur Pris pr. m 2 dæk Pris i alt pr. m 2 etageareal kr. 570 pr. m 2 kr. 570 pr. m 2 kr. 570 pr. m 2 kr. 800 pr. m 2 kr. 800 pr. m 2 kr. 800 pr. m 2 kr pr. m 2 kr pr. m 2 kr pr. m 2 Tabel B.3 Beregning af samlet pris pr. m 2 etageareal.

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri

Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri Side 1 af 33 Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA Akustik & Vibration Rekvirent: By- og Boligministeriet September 1999 Side 2 af 33

Læs mere

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

Rapport. Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger

Rapport. Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger Rapport Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger Rekvirent: Grundejernes Investeringsfond Side 1 af 71 Udført

Læs mere

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed.

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed. Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering

Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering Rapport Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering Udført for SBi, Statens Byggeforskningsinstitut Sagsnr.: A581529 Side 1 af 3. juli 15 DELTA Venlighedsvej 4 29 Hørsholm

Læs mere

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Teknisk notat DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Måling af lydisolation i forsøgsopstilling Udført for Kuben Byggeadm. A/S Sagsnr.: K 870152 Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Kongsvang Allé 33 DK-8000 Århus

Læs mere

Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering

Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering Rapport Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering Udført for SBi, Statens Byggeforskningsinstitut Sagsnr.: A581529 Side 1 af 37 3. juli 2015 DELTA Venlighedsvej 4

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305. Ejerforening Klinten Faaborg. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305. Ejerforening Klinten Faaborg. Teknisk notat Ejerforening Klinten Faaborg Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305 Teknisk notat COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax 63 11 49 49 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi Akustisk indeklima Ernst Jan de Place Hansen, SBi Indhold BR10 Lydkrav generelt Hvorfor skærpede krav? Kontrolmålinger Boliger Undervisningsbygninger Daginstitutioner Kontorbyggeri mv. Klassifikation af

Læs mere

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen effektivt kan absorbere lydenergi. Den

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk Udført for Knudsen Kilen A/S AV 1166/11 Sagsnr. T200142 Side 1 af

Læs mere

Rekvirent: L1 318 (Knudsens kiler) db 53 db 53+1=54 db ja L2 318 (Harpun kiler + lydbrik) db 53 db 53+1=54 db ja

Rekvirent: L1 318 (Knudsens kiler) db 53 db 53+1=54 db ja L2 318 (Harpun kiler + lydbrik) db 53 db 53+1=54 db ja PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. Reg.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 3 2 MÅLEOBJEKT 3 3 MÅLEMETODE MM. 3. 3.1 Anvendte målemetoder 3. 3.2 Anvendt måleudstyr 3. 3.

INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 3 2 MÅLEOBJEKT 3 3 MÅLEMETODE MM. 3. 3.1 Anvendte målemetoder 3. 3.2 Anvendt måleudstyr 3. 3. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. Reg.

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02 STØJ FRA TEKN. INSTALLATIONER PÅ ALTAN 40 db K0_H_E_N0 LEJLIGHED LEJLIGHED TRAPPERUM LEJLIGHED 30 db FRA TEKN. INSTALLATIONER Analyse - Snit K0_H_E_N0 DØR MOD FÆLLESRUM 3 db UP TRAPPERUM EFTERKLANG, T

Læs mere

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

Bygningsakustisk målerapport

Bygningsakustisk målerapport Bygningsakustisk målerapport Rapport titel Måling af lydisolation af etageadskillelse på Brendstrupvej 3 Dato 5. juni 2012 Målested Rekvirent Brendstrupvej 3 st. og 1.sal, 8200 Århus N Claus Jensen, Arkitektfirma

Læs mere

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 31. januar 2008

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri

Lydisolering mellem boliger nybyggeri SBi-anvisning 237 Lydisolering mellem boliger nybyggeri 1. udgave 2011 Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Lydisolering mellem boliger

Læs mere

Bygningsakustisk målerapport

Bygningsakustisk målerapport Bygningsakustisk målerapport Rapport titel Trinlydniveau med Knudsen lydbrik og Zylomer. Dato 27. august 2012 Målested Rekvirent Skejbygårdsvej 19-21, Bygning C, 8240 Risskov Tore Brøcker, Sahl Arkitekter,

Læs mere

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI SBI-ANVISNING 243 1. UDGAVE 2014 Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit

Læs mere

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik 4.3 Gyproc Håndbog 9 433 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik Indhold 4.3.0 Indledning... 435 4.3.1 Begreber... 436 4.3.2 Lydisolering... 438 4.3.3

Læs mere

Laboratoriemåling af reduktionstal for en gipsvæg med dobbelte træregler og Papiruld Lyd i hulrummet

Laboratoriemåling af reduktionstal for en gipsvæg med dobbelte træregler og Papiruld Lyd i hulrummet DELTA Testrapport TEST Reg. no. 100 Laboratoriemåling af reduktionstal for en gipsvæg med dobbelte træregler og Papiruld Lyd i hulrummet Udført for Papiruld Danmark A/S DANAK 100/2293 Revision 1 Sagsnr.:

Læs mere

We help ideas meet the real world. Måling af luftlydisolation i mock-up rækkehuse i bebyggelsen Åhaven, 3650 Vallensbæk Strand

We help ideas meet the real world. Måling af luftlydisolation i mock-up rækkehuse i bebyggelsen Åhaven, 3650 Vallensbæk Strand We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation i mock-up rækkehuse i bebyggelsen Åhaven, 3650 Vallensbæk Strand Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 13.

Læs mere

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen SBi-anvisning 243 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014 Titel Lydisolering mellem boliger eksisterende

Læs mere

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08 Udøvende institution: DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Telefon: 72 19 40 00 Telefax: 72 19 00 01 www.delta.dk/reflab Teknisk Notat Supplerende databehandling af resultater

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

Porebeton [mm] Hvor der anvendes listelofter mod tagrum. Begge vægge og isolering føres tætsluttende til tagflader.

Porebeton [mm] Hvor der anvendes listelofter mod tagrum. Begge vægge og isolering føres tætsluttende til tagflader. Side 1 Lejlighedsskel med Multipladen 535, Murblokken 535 og Vægelementet 575 Når det drejer sig om reduktionstal for en dobbelt væg, så er det vigtigt, at de to vægdele er fuldstændig adskilte med adskilt

Læs mere

E. Pihl & Søn AS, Nybrovej 116, 2800 Kgs. Lyngby. 11. oktober 2006

E. Pihl & Søn AS, Nybrovej 116, 2800 Kgs. Lyngby. 11. oktober 2006 E. Pihl & Søn AS, Nybrovej 116, 2 Kgs. Lyngby. 11. oktober 26 Copenhagen Golfpark BCL 25 Lydnotat 2 Lydtransmission via huldækelementer Side 1 af 2. 1. Formål. Undersøgelserne er et supplement til målingen

Læs mere

Notat vedr. Indlejret energi

Notat vedr. Indlejret energi Notat vedr. Indlejret energi......... 17.059 - Dansk Beton den 25. oktober 2017 Indledende bemærkninger er blevet bestilt af Dansk Beton til at lave en sammenligning af CO2 udledningen for råhuset til

Læs mere

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum)

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum) Notat DLG TÅRNET Akustik 29. juni 2016 Projekt nr. 217465 Dokument nr. 1220105465 Version 1 Udarbejdet af JEK Kontrolleret af MAM Godkendt MIK 1 INDLEDNING I forbindelse med projekteringen af DLG Tårnet

Læs mere

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel SBi-anvisning 245 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et 155 mm højt trægulv på Knudsen Kombi Max kiler med Knudsen Kombi Hård lydbrik og 50 mm mineraluld

Måling af trinlyddæmpning for et 155 mm højt trægulv på Knudsen Kombi Max kiler med Knudsen Kombi Hård lydbrik og 50 mm mineraluld DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et 155 mm højt trægulv på Knudsen Kombi Max kiler med Knudsen Kombi Hård lydbrik og 50 mm mineraluld Udført for Knudsen Kilen A/S DANAK

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et 97 mm højt spånpladegulv på strøer på bløde masonitbrikker og Papiruld Lyd

Måling af trinlyddæmpning for et 97 mm højt spånpladegulv på strøer på bløde masonitbrikker og Papiruld Lyd DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et 97 mm højt spånpladegulv på strøer på bløde masonitbrikker og Papiruld Lyd Udført for Papiruld Danmark A/S DANAK 100/2287 Sagsnr.: 117-20972

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Standardelement med lydbatts

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Standardelement med lydbatts We help ideas meet the real world Testrapport DANAK Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Standardelement med lydbatts Rekvirent: SkanDek A/S Side 1 af 8 23. april 2004 DELTA Dansk

Læs mere

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax +45 72 19

Læs mere

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING SBI-ANVISNING 245 1. UDGAVE 2014 Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen

Læs mere

Rekvirent: Nr Senderum Modtagerum Facadelydisolation R w ; Ctr. R1 Togstøj Østbanegade 45, 5. tv - dagligstue 33 ; -7 db ± 1 db

Rekvirent: Nr Senderum Modtagerum Facadelydisolation R w ; Ctr. R1 Togstøj Østbanegade 45, 5. tv - dagligstue 33 ; -7 db ± 1 db PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Bygningsakustiske målinger i EF Strandbo II, Østbanegade 45-47, 2100 København Ø. Side

Læs mere

LYDISOLATION MELLEM BOLIGER I ETAGEBYGGERI KORTLÆGNING OG FORBEDRINGSMULIGHEDER

LYDISOLATION MELLEM BOLIGER I ETAGEBYGGERI KORTLÆGNING OG FORBEDRINGSMULIGHEDER LYDISOLATION MELLEM BOLIGER I ETAGEBYGGERI KORTLÆGNING OG FORBEDRINGSMULIGHEDER SBI 2015:27 Lydklasse A Lydklasse B Lydklasse C Lydklasse D Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri Kortlægning og forbedringsmuligheder

Læs mere

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima)

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) FORSLAG Juli 2018 TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) Udarbejdet af: Birgit Rasmussen, bir@sbi.aau.dk SBi, Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Profile Bolig Akustik Udvidet akustikløsning

Måling af absorptionskoefficient for Profile Bolig Akustik Udvidet akustikløsning DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Profile Bolig Akustik Udvidet akustikløsning Udført for PROFILE A/S DANAK 100/2485 Sagsnr.: 119-22321 Side 1 af 9 27. marts 2019

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav DABYFO Kreds København Akustisk Indeklima og Bygningsreglementet ved Claus Riis, Riis Akustik ApS Hvad siger BR2010? Hvordan bruges BR2010? Sikrer det os gode lydforhold? BR-2010 Lydforhold er generelt

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Valg af måle- og beregningspositioner Orientering nr. 43 PFi/CB/ilk 31. december 2010 Måle- og beregningspositioner skal nogle gange være i skel, nogle gange på opholdsarealer,

Læs mere

Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk. System Gyproc TCA Etagedæk 2.3.1.

Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk. System Gyproc TCA Etagedæk 2.3.1. Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk System Gyproc TCA Etagedæk 63 Systembeskrivelse System TCA-Etagedæk omfatter etagedæk med C-profiler i stål som de

Læs mere

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima)

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Udført for Energistyrelsen TC-100272 Sagsnr.: T204138 Side 1 af 36 9. september 2013. DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark

Læs mere

Helvægge og dæk af letbeton HÆFTE NR. APR. 2008. Lydisolering LETBETONELEMENTGRUPPEN - BIH

Helvægge og dæk af letbeton HÆFTE NR. APR. 2008. Lydisolering LETBETONELEMENTGRUPPEN - BIH Helvægge og dæk af letbeton Lydisolering HÆFTE NR. APR. 008 LETBETONELEMENTGRUPPEN - BIH Indholdsfortegnelse / Indledning Indholdsfortegnelse. Indledning.... Referencer.... Lydbestemmelser... -5. Boliger

Læs mere

GI medvirker til at bekæmpe problemet i samarbejdet www.stojpartner.dk SIDE 3 AF 32

GI medvirker til at bekæmpe problemet i samarbejdet www.stojpartner.dk SIDE 3 AF 32 Nabostøj 32 Indhold Nedhængte lofter... 4 Væg... 6 Bærende gulve... 8 Stålbeslag (Hatteprofiler)... 8 Vibrationsdæmpere... 11 Gulvstrøer på tværs af bjælker... 13 Svømmende gulve... 15 Træfiberunderlag

Læs mere

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj Sådan dæmper du støj 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. 20 % af beboere er generet af støj Nabostøj i etageejendomme Mange oplever nabostøj i etageejendomme som et stort

Læs mere

Rymarksvej 23, Hellerup - Trinlydmåling

Rymarksvej 23, Hellerup - Trinlydmåling ÅF-Ingemansson Rathsacksvej 1, DK-1862 Frederiksberg C, Denmark Telefon +45 3555 7017 Fax +45 3555 7018 www.ingemansson.com Rapport Udført af et akkrediteret laboratorium Projekt: 545821 Rapport: 545821

Læs mere

Resultater. fra Lydisolering - etageadskillelser af massive træelementer

Resultater. fra Lydisolering - etageadskillelser af massive træelementer Resultater fra Lydisolering - etageadskillelser af massive træelementer Af (Stud. nr. 991622) (Stud. nr. 991626) Eksamensprojekt ved BYG DTU/Ørsted DTU 1. januar 23 Lydmålinger- etageadskillelser af massive

Læs mere

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen Rapport Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer Dan Brøsted Pedersen Udført for Energistyrelsen AV 176/03 Sagsnr.: P8507 Side 1 af 55 November 2003 DELTA Dansk

Læs mere

2. august 2012 DELTA Agro Food Park Aarhus N Danmark

2. august 2012 DELTA Agro Food Park Aarhus N Danmark apport Laboratoriemåling af lydisolation for dannebrogsvindue med enten 4-12-4 mm termoruder eller 3 mm enkeltruder begge målt med og uden Optoglas ApS forsatsruder af hhv. 4 mm og 6 mm hærdet glas Udført

Læs mere

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db.

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db. LYD INFO OM LYD God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Behovet for lydisolation er individuelt og afhænger af, hvad de to naborum skal anvendes til. Eksempelvis

Læs mere

Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser

Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser Merinvesteringer, besparelser og tilbagebetalingstider for energibesparende tiltag på bygninger. Forudsætninger

Læs mere

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2.

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2. REBILD KOMMUNE TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk DELPROJEKT - ARBEJDSMILJØVURDERING INDHOLD 1 Indledning 1

Læs mere

Bygningers lydisolering ~ SBI-ANVISNING 112 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1979

Bygningers lydisolering ~ SBI-ANVISNING 112 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1979 7 S,B/1'A'P/' Bygningers lydisolering ~ SBI-ANVISNING 112 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1979 I Bygningers lydisolering JØRGEN KRISTENSEN HENRIK NISSEN ERIK WIUFF (J{) rff'tj? STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT.ey:.

Læs mere

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6543 www.grontmij-carlbro.dk OM LYD CVR-nr. 48233511 God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

Læs mere

Gulve og akustik Juli 2013

Gulve og akustik Juli 2013 Gulve og akustik Juli 2013 Entreprenører og leverandører i gulvbranchen møder ofte forventninger om at gulvet kan "løse de akustiske" krav der stilles til det moderne byggeri. Begreberne bruges i flæng

Læs mere

Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet

Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet Side 1 af 28 RAPPORT Lydforhold i heldagsklasser Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA Rekvirent: By- og Boligministeriet December 2000 Side 2 af 28 Forord I forbindelse med den aktuelle interesse

Læs mere

fermacell Generelt om Projektering Juni 2015

fermacell Generelt om Projektering Juni 2015 fermacell Juni 2015 38 Information Koncerthuset i DR Byen, København, Danmark Bygherre Arkitekt Akustiker Ingeniør Entreprenør projektering Danmarks Radio (DR) Jean Nouvel, Paris, VLA Vilhelm Lauritzen,

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for vandockumgroup vægpanel RCP10/13

Måling af absorptionskoefficient for vandockumgroup vægpanel RCP10/13 DELTA Test Report TEST Reg. no. 100 Måling af absorptionskoefficient for vandockumgroup vægpanel RCP10/13 Udført for vandockumgroup DA N A K-100/ 2358 S ags nr.: 117-37421 S ide 1 af 9 16. januar 2018

Læs mere

DS/EN 1993-1-1 DK NA:2010

DS/EN 1993-1-1 DK NA:2010 Nationalt Anneks til Eurocode 3: Stålkonstruktioner Del 1-1: Generelle regler samt regler for bygningskonstruktioner Forord Dette nationale anneks (NA) er en sammenskrivning af EN 1993-1-1 DK NA:2007 og

Læs mere

Sammenlignelige målinger af luftlydisolationen for Papiruld Standard og Papiruld Lyd

Sammenlignelige målinger af luftlydisolationen for Papiruld Standard og Papiruld Lyd Sammenlignelige målinger af luftlydisolationen for Papiruld Standard og Papiruld Lyd Sagsnr.: Vores ref.: Testdato: 2015-008 MM Marts 2015. Rekvirent: Papiruld Danmark A/S Rekvirents Ref: Sana Saleem Resume:

Læs mere

Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet

Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri Ajourføring af kravniveauet Februar 2003 Side 2 af 40 Forord I forbindelse med frembringelse af næste generation af lydbestemmelser i bygningsreglementerne

Læs mere

BYGNINGERS LYDISOLERING

BYGNINGERS LYDISOLERING BYGNINGERS LYDISOLERING NYERE BYGNINGER JØRGEN KRISTENSEN SBI-ANVISNING 172 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1992 SBI-anvisninger er forskningsresultater bearbejdet til brug ved planlægning, projektering,

Læs mere

Rapport. Lydisolation af tilslutningselementer i glas- og alufacader. Udført for Dansk Byggeri, Alufacadesektionen

Rapport. Lydisolation af tilslutningselementer i glas- og alufacader. Udført for Dansk Byggeri, Alufacadesektionen Rapport Lydisolation af tilslutningser i glas- og alufacader Udført for Dansk Byggeri, Alufacadesektionen TC-101033 rev. 1 Sagsnr.: 116-33729 Side 1 af 19 24. april 2017 DELTA a part of FORCE Technology

Læs mere

Værdien af god akustik i bygninger

Værdien af god akustik i bygninger DI Byg s forårskonference 26. marts 2015 4 Værdien af god akustik i bygninger Præsentation ved civ. ing. Claus Møller Petersen, Fagchef i Acoustica, Grontmij s akustikafdeling Værdien af god akustik i

Læs mere

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musik Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard er bl.a. velegnet til biografer, musiklokaler

Læs mere

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016 Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016 Side 2 af 36 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Introduktion... 4 2. Boliger... 7 2.1 Lydisolation... 8 2.2 Støj

Læs mere

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Forord Denne vejledning fra Erhvervs- og Boligstyrelsen indeholder en række anbefalinger og vejledende projekteringsværdier for lydforhold

Læs mere

Sammenlignelige målinger af trinlydniveau for Papiruld Standard og Papiruld Lyd

Sammenlignelige målinger af trinlydniveau for Papiruld Standard og Papiruld Lyd Sammenlignelige målinger af trinlydniveau for Papiruld Standard og Papiruld Lyd Sagsnr.: Vores ref.: Testdato: 2015-007 MM Februar 2015. Rekvirent: Papiruld Danmark A/S Rekvirents Ref: Sana Saleem Resume:

Læs mere

BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER

BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 2 Indholdsfortegnelse Forord 3 Baggrund 3 Konklusion 5 Projektbeskrivelse 8 Projektorganisation 9 Resultater 10 - beskrivelse

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash Udført for Fraster ApS DANAK 100/1870 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA

Læs mere

Biograf / musiklokaler

Biograf / musiklokaler Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musiklokaler Når lydoplevelsen skal være helt optimal Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard

Læs mere

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by: SIDE 1 AF 47 Adresse: Koppen 1 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2990 Nivå BBR-nr.: 210-012079-001 Energikonsulent: Michael Damsted Andersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler Udført for Fraster ApS DANAK 100/1871 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade Rekvirent: SkanDek Tagelementfabrik A/S AV 1182/09

Læs mere

Notat N Acoustica Akustik - Støj - Vibrationer. Rev. A Foreløbig. 9. maj 2005 Projekt:

Notat N Acoustica Akustik - Støj - Vibrationer. Rev. A Foreløbig. 9. maj 2005 Projekt: Notat N2.093.05 Rev. A Foreløbig Miljø Industri & Marine IT & Telekommunikation Management Byggeri Anlæg Energi Landbrug Åparken Etape III, Ishøj Vurdering af støj og vibrationer fra S-tog 9. maj 2005

Læs mere

Lydisolering -etageadskillelser af massive træelementer

Lydisolering -etageadskillelser af massive træelementer Lydisolering -etageadskillelser af massive træelementer Af Louise Eriksen (Stud. nr. 991622) Christine V. J. Ejlersen (Stud. nr. 991626) Eksamensprojekt ved BYG DTU/Ørsted DTU 10. januar 2003 Forord Forord

Læs mere

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem Teknisk Information Geberit Silent-db20 - afløbssystemet med lyddæmpende egenskaber Et afløbssystem med mange anvendelsesområder Silent-db20 er et lyddæmpende

Læs mere

Notat N6.005.15. Vurdering af Health Canada undersøgelse Wind Turbine Noise and Health Study. : Henrik Vinther VidenOmVind.

Notat N6.005.15. Vurdering af Health Canada undersøgelse Wind Turbine Noise and Health Study. : Henrik Vinther VidenOmVind. Notat N6.005.15 Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Vurdering af Health Canada undersøgelse Wind Turbine Noise and Health Study 06. februar

Læs mere

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning.

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Energiforbrug Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Varmeisolering - nybyggeri Et nybyggeri er isoleringsmæssigt i orden,

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Indendørs støjniveau med åbne vinduer Orientering nr. 46 2. udgave HSO/DH/ilk April 2015 Støj fra veje, jernbaner og virksomheder grænseværdier for indendørs støjniveau

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag Emne Spørgsmål Svar Inhomogene lag Hvordan beregner man et inhomogent materialelag, som indeholder et "Ikke ventileret hulrum" hvor 20 % er bjælke og 80 % et ikke ventileret hulrum. Beregningen af R-værdien

Læs mere

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag.

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag. Stege, den 18. september 2015 Information vedr. støj fra vindmøller Kære politiker, vidste du - at der ikke findes en grænse for den støj, naboen til en vindmølle må opleve eller måle i eller ved boligen?

Læs mere

DS/EN DK NA:2013

DS/EN DK NA:2013 Nationalt anneks til Eurocode 9: Aluminiumkonstruktioner Del 1-1: Generelle regler og regler for bygninger Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af DS/EN 1999-1-1 DK NA:2007 og erstatter dette

Læs mere

LYDISOLERING AF KLIMASKÆRMEN

LYDISOLERING AF KLIMASKÆRMEN STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING AF KLIMASKÆRMEN SBI-ANVISNING 244 1. UDGAVE 2014 Lydisolering af klimaskærmen Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen SBi-anvisning

Læs mere

Bygningsakustisk målerapport

Bygningsakustisk målerapport Bygningsakustisk målerapport Rapport titel Trinlydniveau fra etageadskillelse med i DAFA Silence WB20 Dato 28. september 2009 Målested Rekvirent Prøvebolig Tranbjerg G3 mockup opstillet på Lupinvej 18

Læs mere

DS/EN 15512 DK NA:2011

DS/EN 15512 DK NA:2011 DS/EN 15512 DK NA:2011 Nationalt anneks til Stationære opbevaringssystemer af stål Justerbare pallereolsystemer Principper for dimensionering. Forord Dette nationale anneks (NA) er det første danske NA

Læs mere

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer det er størrelsen, der gør det Det er de store ting, man først lægger mærke til, men

Læs mere

Måling af lydisolation i bebyggelsen Lunden i Brøndby Strand før og efter renovering

Måling af lydisolation i bebyggelsen Lunden i Brøndby Strand før og efter renovering Rapport Måling af lydisolation i bebyggelsen Lunden i Brøndby Strand før og efter renovering Udført for SBi, Statens Byggeforskningsinstitut Sagsnr.: A581529 Side 1 af 48 3. juli 15 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

Teknisk Notat. Orienterende laboratoriemålinger af absorptionskoefficient for materialer til forbedring af akustik i telte

Teknisk Notat. Orienterende laboratoriemålinger af absorptionskoefficient for materialer til forbedring af akustik i telte Teknisk Notat Orienterende laboratoriemålinger af absorptionskoefficient for materialer til forbedring af akustik i telte Udført for Dansk Lydteknologi AV 1256/10 Sagsnr.: A581443 Side 1 af 13 2. november

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS MÅLEUDSTYR HOS DE GODKENDTE LABORATORIER Orientering nr. 3 Ole F. Carlsen/Torben Holm Pedersen 2-7-19 OVERSIGT OVER MÅLEUDSTYR LYDTRYKMÅLING FFT-ANALYSE BÅNDOPTAGELSE OKTAVANALYSE

Læs mere

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen Rapport Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer Dan Brøsted Pedersen Udført for Energistyrelsen AV 176/03 Sagsnr.: P8507 Side 1 af 55 November 2003 DELTA Dansk

Læs mere

TRADITION MØDER DOKUMENTATION. Af teknik udvalget

TRADITION MØDER DOKUMENTATION. Af teknik udvalget 1 TRADITION MØDER DOKUMENTATION Af teknik udvalget PROBLEMSTILLING. Brandbeskyttelse af stålkonstruktion til R 60 ( BD 60) Tradition Dokumentation Anvendelse af 3 lag beklædning med samlet tykkelse på

Læs mere

Småhuse indretning og funktion. Ernst Jan de Place Hansen m.fl.

Småhuse indretning og funktion. Ernst Jan de Place Hansen m.fl. Småhuse indretning og funktion Ernst Jan de Place Hansen m.fl. SBi-anvisning 253 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2015 Titel Småhuse indretning og funktion Serietitel SBi-anvisning

Læs mere