Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation"

Transkript

1 Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej Hørsholm Danmark Tlf Fax CVR nr Denne designguide er baseret på resultater fra et projekt vedrørende lydmæssig optimering af russervinduer gennemført af DELTA i samarbejde med H. S. Hansens Fabrikker A/S. Projektet er medfinansieret af Miljøstyrelsen.

2 Side 2 af 19 Indholdsfortegnelse 1. Formål Baggrund Russervinduets opbygning Designparametre Princip for anvendelse af designguiden Designmetoden trin for trin Designeksempel Lukkede opluk Litteraturliste...19

3 Side 3 af Formål Formålet med designguiden er at angive en enkel metode til at estimere og optimere lydisolationen for et russervindue i åben tilstand. Guiden tager udgangspunkt i et antal designparametre, som er afgørende for den opnåelige lydisolation. Betegnelsen russervindue er almindelig benyttet i Danmark for denne vinduestype, der er baseret på et tilsvarende princip anvendt i Vinterpaladset i Skt. Petersborg opført i Baggrund Denne designguide er baseret på resultater fra et projekt vedrørende lydmæssig optimering af russervinduer gennemført af DELTA i samarbejde med H. S. Hansens Fabrikker A/S. Projektet er medfinansieret af Miljøstyrelsen under udviklingsprogrammet Miljøeffektiv Teknologi Projektets laboratoriedel, som danner baggrund for designguiden, er afsluttet i marts Der er under projektet udført et stort antal laboratoriemålinger, som er beskrevet i den samlede tekniske rapport - Lydmæssig optimering af Russervinduer - ref. [1]. Projektet har udgangspunkt i en revision af planloven, som giver mulighed for at etablere f.eks. nye boliger i områder med højt støjniveau (f.eks. i forbindelse med huludfyldning i stærkt trafikerede byområder). En forudsætning er, at det sker i eksisterende byområder eller områder for blandede byfunktioner, og der stilles desuden særlige krav til lydisolationen af de nye boliger. Dette er nærmere beskrevet i de tre vejledninger: Miljøstyrelsens Vejledning 4/2007 Støj fra veje, Miljøstyrelsens Tillæg til vejledning nr. 5/1984: Ekstern støj fra virksomheder fra juli 2007 og Miljøstyrelsens Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner fra juli 2007 (ref. [2] - [4]). I hvert af dem er der et krav til indendørs støjniveau med åbne vinduer. For eksempel er kravet vedrørende vejtrafikstøj på maksimalt 46 db for boliger og i kontorer 51 db med åbentstående vinduer med et åbningsareal på 0,35 m 2 (se note 1 på side 6). Dette krav gælder for hvert enkelt vindue og kan som regel ikke opfyldes med en almindelig vindueskonstruktion, hvis det udendørs støjniveau er højere end de vejledende støjgrænser. Her kommer russervinduet ind som en løsningsmulighed. Designguiden omhandler udelukkende lydmæssige egenskaber og således ikke ventilationsegenskaber, varmeisolation mv. Resultater tilvejebragt ved brug af designguiden skal betragtes som orienterende og bør ikke sidestilles med resultater opnået ved en laboratorie- eller feltmåling. Præcis dokumentation af de lydmæssige egenskaber kan kun fastlægges ved en laboratoriemåling i henhold til DS/EN ISO (ref. [5] - [8]) eller eventuelt en feltmåling i henhold til DS/EN ISO (ref. [9]) og SBI-anvisning 217 (ref. [10]).

4 Side 4 af Russervinduets opbygning Russervinduet er en dobbelt vindueskonstruktion bestående af en udvendig del og en indvendig del. Vinduet er forsynet med minimum to rammer, som kan åbnes. I den udvendige del er der placeret en tophængt ramme forneden og i den indvendige del en bundhængt ramme foroven (se figur 1-3). I det følgende benævnes de to rammer opluk. Oplukkenes åbne-/lukkefunktion vil som regel være motorstyret. Vinduet er oprindelig konstrueret med henblik på opnåelse af gode ventilations- og varmemæssige egenskaber. Figur 1 Principskitse af typisk udformning af russervinduet. Konstruktionen har imidlertid også gode lydmæssige egenskaber, idet støjen skal passere en lodret kanal, som udgøres af hulrummet mellem de to vinduesdele. Der sker herved en dæmpning af støjen ud over det, som kan opnås med et almindeligt åbentstående vindue. Lydisolationen kan endvidere forbedres ved placering af lydabsorberende materiale i hulrummet. Russervinduet har yderligere den fordel, at med begge opluk i lukket position har vinduet en meget høj lydisolation, idet det fungerer som en effektiv dobbeltkonstruktion pga. den store hulrumsdybde. Med åbne opluk er den opnåelige lydisolation stort set uafhængig af de anvendte ruder. (Den indvendige rude - som sædvanligvis vil være en termorude - bør dog som minimum have en samlet glastykkelse på 8 mm).

5 Side 5 af Designparametre Bestemmelse af russervinduets lydmæssige egenskaber tager udgangspunkt i et antal designparametre, som er afgørende for den opnåelige lydisolation. Figur 2 Venstre: Skitse af russervinduet med angivelse af forskellige parametre. Højre: Definition af åbningsareal for opluk i top og bund (summen af trekanterne i siderne og rektanglet over/under oplukket). Følgende parametre indgår i bestemmelse af lydisolationen: Vindueshøjden - den indvendige afstand mellem bundkarm og topkarm (se figur 2 venstre). Vinduestykkelsen - den indvendige afstand mellem udvendig og indvendig rude (se figur 2 venstre). Vinduesbredden - den indvendige afstand mellem sidekarmene (se figur 2 venstre). Vinduets effektive gennemstrømningsareal - den mindste effektive gennemstrømningsdybde x vinduesbredden (se figur 3 venstre og note 1 på side 6).

6 Side 6 af 19 Højde af hvert opluk (se figur 2 venstre). Højden er ikke nødvendigvis ens for de to opluk. Absorptionsmateriale i hulrummet (se figur 3 højre). Afstanden mellem vinduets øvre afgrænsning og loftet (se figur 2 venstre). Loftets lydabsorberende egenskaber. Åbningsarealer for opluk (se figur 2 højre). Emner placeret inde i vinduet (persienner/gardiner/lameller/folier). Figur 3 Venstre: Den effektive gennemstrømningsdybde er defineret som den mindste vandrette afstand, der forekommer i hulrummet vil normalt være afstanden mellem den bredeste sprosse og modstående rude. Højre: Forskellige placeringer af lydabsorberende materiale i hulrummet. Den viste karmabsorbent vil normalt dække hele det indvendige areal mellem ruderne ved alle 4 karme (Top-, bund- og sidekarme). Note 1: Som nævnt i afsnit 2 Baggrund forudsættes kravene til indendørs støjniveau opfyldt med åbentstående vinduer med et åbningsareal på 0,35 m 2. På grund af russervinduets særlige konstruktion kan det accepteres, at det effektive gennemstrømningsareal reduceres i forhold til de 0,35 m 2, men ikke til mindre end 0,2 m 2. Dette forudsætter, at oplukkenes åbningsareal begge er mindst 0,35 m 2, samt at der er aftræk fra rummet, f.eks. gennem kanal over tag. Denne mulighed for reduktion af vinduets tykkelse er baseret på vurderinger vedrørende luftskifte foretaget af COWI A/S og H. S. Hansens Fabrikker A/S. Vurderingen er nærmere beskrevet i den samlede tekniske rapport (ref. [1]).

7 Side 7 af Princip for anvendelse af designguiden Designguiden er baseret på en række kurver, hvor der ud fra højden alene på det aktuelle vindue aflæses en startværdi for lydisolationen. Ved hjælp af de efterfølgende kurver korrigeres denne startværdi for vinduets bredde og tykkelse, højde af opluk, evt. lydabsorberende materiale i hulrummet, afstand til loft og loftets lydabsorberende egenskaber. Nogle af de fremkomne korrektioner er relativt små, men er medtaget, fordi det giver et godt indtryk af forholdet mellem effekten af de forskellige parametres betydning for lydisolationen. Generelt gælder det, at åbningsarealet af oplukkene og vindueshøjden er de afgørende parametre, hvor mindre åbningsareal og højere vindue forbedrer lydisolationen for vinduet. Åbningsarealet er ikke medtaget som designparameter, da det i det følgende er en forudsætning at åbningsarealet er på 0,35 m 2. Indsættelse af lydabsorberende materiale i hulrummet i vinduet forbedrer lydisolationen betydeligt. Derudover forbedrer øget afstand til loftet og et lydabsorberende loft også lydisolationen af vinduet. Vinduestykkelse og vinduesbredde har mindre betydning for lydisolationen af vinduet, men forbedres generelt med et tyndere og/eller smallere vindue. Ud over de nævnte parametre er der også foretaget undersøgelser af betydning af placering af emner i hulrummet (persienner, lameller, folier, gardiner m.m.). Placering af emner i hulrummet har kun minimal betydning, hvis disse ikke er lydabsorberende. Hvis emnerne er lydabsorberende kan trin 6 i afsnit 6 anvendes. Det effektive gennemstrømningsareal er kun behandlet indirekte, idet dette bestemmes af den effektive gennemstrømningsdybde (vinduestykkelsen) og vinduesbredden. Ved den beskrevne designmetode bestemmes den forventede lydisolation angivet som de tre enkelttalsværdier R w, R w +C og R w +C tr. Resultaterne er relateret til et areal svarende til hulmålet for det aktuelle vindue. Det skal bemærkes, at et resultat fremkommet ved denne metode udelukkende er gældende for et vindue med de aktuelle dimensioner. Det forudsættes i det følgende, som nævnt ovenfor, at udvendigt og indvendigt opluk begge har åbningsarealet 0,35 m 2. Det forudsættes endvidere at det effektive gennemstrømningsareal er beliggende i intervallet 0,20 m 2 til 0,40 m 2. For resultater med emner i hulrummet og ved andre åbningsarealer af oplukkene end 0,35 m 2 henvises til den samlede tekniske rapport (ref. [1]). Nedenstående tabel opsummerer overslagsmæssigt betydningen af de forskellige parametre, først vindueshøjden udtrykt som enkelttalsværdien R w +C tr (startværdien). Indflydelsen fra de øvrige parametre er udtrykt som korrektioner til denne startværdi. Yderligere beskrivelser og detaljer, startværdi og korrektioner for de øvrige parametre udtrykt i form af kurver samt værdier for R w og R w +C findes i afsnit 6. De anførte trin 1-7 refererer til afsnit 6.

8 Side 8 af 19 Vindueshøjde - Trin mm 2000 mm 2500 mm R w +C tr [db] (Startværdi) Vinduestykkelse - Trin mm 250 mm 350 mm -1,0 0 0 Vinduesbredde - Trin mm 1000 mm 1250 mm +1,0 +0,5 0 Højde af opluk - Trin 4 Udvendig Indvendig 300 mm 500 mm 700 mm +0,2 0-0,2 +0,2 0-0,2 Tykkelse af karmabsorbent - Trin 5 20 mm 30 mm 40 mm +2,5 +3,0 +3,5 Samlet volumen af absorption i hulrummet ud over karmabsorbenten - Trin 6 0,05 m 3 0,09 m 3 0,11 m 3 +1,5 +3,0 +5,0 Afstand til loft - Trin 7 Lydreflekterende loft, w ~ 0,05 Moderat lydabsorberende loft, w ~ 0,60 Kraftigt lydabsorberende loft, w ~ 0, mm 400 mm 600 mm , , ,5

9 Side 9 af Designmetoden trin for trin (Et eksempel på benyttelse af designguiden er vist i afsnit 7). Trin 1: Vindueshøjden Gå ind på x-aksen i figur 4 med højden af det aktuelle vindue (som defineret i figur 1). Aflæs på y-aksen ud fra de tre kurver startværdien for vinduets lydisolation for hhv. R w, R w +C og R w +C tr R w R w +C R w +C tr [db] Vindueshøjde [mm] Rw Rw+C Rw+Ctr Figur 4 Startværdi for vinduets lydisolation som funktion af vindueshøjden. Bemærkninger: En af de mest betydende parametre er vindueshøjden. Jo højere vindue, jo bedre lydisolation. For hver 0,5 meter vindueshøjden øges, kan det som hovedregel forventes, at lydisolationen forbedres med ca. 2 db (gælder for R w, R w +C og R w +C tr ). Denne hovedregel gælder kun med udgangspunkt i vinduer med en højde på mindst ca mm.

10 Side 10 af 19 Trin 2: Vinduestykkelsen Gå ind på x-aksen i figur 5 med tykkelsen af det aktuelle vindue (afstanden mellem udvendig og indvendig rude, som defineret i figur 1). Aflæs på y-aksen ud fra de tre kurver korrektionsværdier for hhv. R w, R w +C og R w +C tr. Adder disse korrektionsværdier til de tre tilsvarende startværdier for R w, R w +C og R w +C tr bestemt under trin 1. (Aflæses en negativ værdi, fratrækkes denne resultatet i trin 1) Tykkelse af vinduet [mm] Rw Rw+C Rw+Ctr Figur 5 Korrektionsværdier for vinduestykkelsen. Bemærkninger: Som det ses af kurverne, har vinduets tykkelse kun begrænset indflydelse på lydisolationen. Det er vurderet, at der kan ses bort fra sprossernes indflydelse, såfremt disse ikke er dybere end ca. 80 mm, og såfremt vinduets tykkelse er mindst 250 mm. Dvs. at der i trin 2 blot benyttes vinduestykkelsen som den indvendige afstand mellem udvendig og indvendig rude. (Det forudsættes at sprosser i udvendig og indvendig del af vinduet ikke er placeret over for hinanden i hulrummet). Vær opmærksom på, at ved ændringer af vinduestykkelse må vinduesbredden dimensioneres således, at kravet til det effektive gennemstrømningsareal opfyldes.

11 Side 11 af 19 Trin 3: Vinduesbredden. Gå ind på x-aksen i figur 6 med vinduets bredde (som defineret i figur 1). Aflæs på y-aksen ud fra de tre kurver korrektionsværdier for hhv. R w, R w +C og R w +C tr. Adder disse korrektionsværdier til de tre akkumulerede værdier for R w, R w +C og R w +C tr bestemt under trin 2. (Aflæses en negativ værdi, fratrækkes denne resultatet i trin 2) Vinduesbredde [mm] Rw Rw+C Rw+Ctr Figur 6 Korrektionsværdier for vinduesbredden. Bemærkninger: Vær opmærksom på, at ved ændringer af vinduesbredden må vinduestykkelsen dimensioneres således, at kravet til det effektive gennemstrømningsareal opfyldes.

12 Side 12 af 19 Trin 4: Højde af opluk Gå ind på x-aksen i figur 7 med højden af oplukkene (som defineret i figur 1). Aflæs på y- aksen ud fra de tre kurver korrektionsværdier for hhv. R w, R w +C og R w +C tr for både udvendigt og indvendigt opluk. Adder summen af de to korrektionsværdier til de tre akkumulerede værdier for R w, R w +C og R w +C tr bestemt under trin 3. (Bestemmes en negativ værdi, fratrækkes denne resultatet i trin 3). Figur 7 skal således anvendes både til udvendig og indvendig opluk. (For eksempel giver et udvendigt opluk på 400 mm og et indvendigt opluk på 300 mm en korrektion på hhv. +0,1 db og +0,2 db - i alt +0,3 db, som adderes til resultatet fra trin 3) Højde af opluk [mm] Rw Rw+C Rw+Ctr Figur 7 Korrektionsværdier for højde af opluk. Bemærkninger: Det forudsættes, at begge opluk har et åbningsareal på 0,35 m 2. Figur 7 kan anvendes for vinduer med en højde over 2000 mm og opluk med en maksimal højde på 700 mm.

13 Side 13 af 19 Trin 5: Karmabsorbent i hulrummet Benyttes der ikke absorbent i hulrummet, springes trin 5 og 6 over. Gå ind på x-aksen i figur 8 med tykkelsen af den benyttede karmabsorbent (placering af karmabsorbent vist i figur 3). Aflæs på y-aksen ud fra de tre kurver korrektionsværdier for hhv. R w, R w +C og R w +C tr. Adder disse korrektionsværdier til de tre akkumulerede værdier for R w, R w +C og R w +C tr bestemt under trin Tykkelse af karmabsorption [mm] Figur 8 Korrektionsværdier for effekt af karmabsorbent. Rw Rw+C Rw+Ctr Bemærkninger: En karmabsorbent i hulrummet vil være en enkel og effektiv måde at forbedre lydisolationen på. Det forudsættes, at karmabsorbenten dækker hele det indvendige areal mellem ruderne ved alle 4 karme (top-, bund- og sidekarme). Det forudsættes endvidere, at karmabsorbenten har en lydabsorption som en typisk porøs absorbent (fx et mineralulds- eller tekstilprodukt) dvs. med en vægtet absorptionskoefficient (i henhold til DS/EN ISO 11654) på omkring 0,55 for en tykkelse på 20 mm og omkring 0,75 for en tykkelse på 40 mm. Ved meget smalle vinduer (lille bredde) og ved meget tykke vinduer kan man forvente en større forbedring af lydisolation end angivet i figur 8.

14 Side 14 af 19 Trin 6: Yderligere absorptionsmateriale i hulrummet som supplement til karmabsorbent Benyttes der ikke yderligere absorptionsmateriale i hulrummet, springes trin 6 over. Gå ind på x-aksen i figur 9 med det samlede volumen af absorptionsmateriale i hulrummet ud over karmabsorbenten. Aflæs på y-aksen ud fra de tre kurver korrektionsværdier for hhv. R w, R w +C og R w +C tr. Adder disse korrektionsværdier til de tre akkumulerede værdier for R w, R w +C og R w +C tr bestemt under trin Samlet absorptionsvolumen i hulrummet [m 3 ] Rw Rw+C Rw+Ctr Figur 9 Korrektionsværdier for det samlede volumen af supplerende absorptionsmateriale i hulrummet ud over karmabsorbenten. Bemærkninger: Ud over den effekt en karmabsorbent giver, kan der suppleres med andre former for absorbenter i hulrummet for en yderligere forbedring af lydisolationen. Eksempler på sådanne er vist i figur 3 (f.eks. absorberende materiale på indvendig side af oplukkene og/eller på modstående rude + eventuelt trekant-absorbenter i hjørnet modsat oplukkene). Ulempen ved disse løsninger er, at der vil være et område øverst og nederst i vinduet, som er ugennemsigtigt. Det kan imidlertid ikke udelukkes, at dette i visse byggerier med fordel vil kunne indgå i facadedesignet. Tilsvarende kan det midterste glasparti afdækkes med en lydabsorbent. Det er forudsat, at yderligere lydabsorberende materiale i hulrummet kun er relevant som supplement til en karmabsorbent. Såfremt der ikke benyttes karmabsorbent - og dermed heller ikke yderligere absorberende materiale - overspringes trin 5 og 6.

15 Side 15 af 19 Trin 7: Afstand til loftet samt lydabsorberende materiale på loftet Gå ind på x-aksen i figur 10, 11 og 12 med afstanden til loftet (som defineret i figur 1). Aflæs på y-aksen ud fra kurverne korrektionsværdier for forskellige grader af lydabsorption for loftet. Adder de fundne korrektionsværdier til de tre akkumulerede værdier for R w, R w +C og R w +C tr bestemt under trin 4, 5 eller 6 (trin 4, hvis der ikke er benyttet absorptionsmateriel i hulrummet, trin 5, hvis der er benyttet karmabsorbent, og trin 6, hvis der er benyttet karmabsorbent plus supplerende absorptionsmateriale). 5 4,5 Korrektion for R w [db] 4 3,5 3 2,5 2 Vægtet absorptionskoefficient, a w 0,0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,5 1 0, Afstand til loftet [mm] Figur 10 Korrektionsværdier for R w for afstand til loft samt loftets vægtede absorptionskoefficient.

16 Side 16 af ,5 Korrektion for R w + C [db] 4 3,5 3 2,5 2 Vægtet absorptionskoefficient, a w 0,0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,5 1 0, Afstand til loftet [mm] Figur 11 Korrektionsværdier for R w +C for afstand til loft samt loftets vægtede absorptionskoefficient. 5 4,5 Korrektion for R w + C tr [db] 4 3,5 3 2,5 2 1,5 Vægtet absorptionskoefficient, a w 0,0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1 0, Afstand til loftet [mm] Figur 12 Korrektionsværdier for R w +C tr for afstand til loft samt loftets vægtede absorptionskoefficient.

17 Side 17 af 19 Bemærkninger: De benyttede absorptionsdata, som indgår i figur 10-12, er den vægtede absorptionskoefficient i henhold til DS/EN ISO Såfremt loftet ikke er udført som et lydabsorberende loft, kan der opnås en effekt svarende til resultatet af trin 7, såfremt der på et passende areal over det indvendige opluk på loftet placeres et felt med lydabsorberende materiale. Trin 8: Slutresultat og usikkerhed De fremkomne værdier af R w, R w +C og R w +C tr efter gennemførelse af trin 7 er det endelige resultat. Resultaterne afrundes til hele tal efter almindelige afrundingsregler (værdier fra xx,0 og til og med xx,4 rundes ned og værdier fra xx,5 og til og med xx,9 rundes op). Metoden i denne designguide er baseret på en række laboratorieforsøg. Der er udført et feltforsøg med henblik på sammenligning med laboratorieresultaterne. Der kunne her konstateres god overensstemmelse. Generelt vurderes usikkerheden på denne designmetode at være ±1-2 db. Ved brug af designguiden bør resultatet reduceres med 1-2 db for at svare til den forventede lydisolation for vinduet monteret i en bygning. 7. Designeksempel I det følgende er vist et eksempel på anvendelse af designmetoden: Lydisolationen ønskes estimeret for et vindue med nedenstående data. Vindueshøjde: 2170 mm Vinduestykkelse: 313 mm Vinduesbredde: 1500 mm Højde af opluk: Udvendigt opluk: 600 mm Indvendigt opluk: 340 mm Afstand til loft: 300 mm Loftmateriale: Loftet har en vægtet absorptionskoefficient på 0,5 Karmabsorption: 20 mm I nedenstående skema er anført den aflæste startværdi samt de forskellige korrektionsværdier, som fremkommer ved gennemførelse af trin 1-7.

18 Side 18 af 19 Korrektionsværdier aflæst ved gennemførelse af trin 2-7 Akkumulerede enkelttalsværdier R w R w +C R w +C tr R w R w +C R w +C tr [db] [db] [db] [db] [db] [db] Trin 1 - Vindueshøjde ,9 16,8 15,5 Trin 2 - Vinduestykkelse -0,7-0,4-0,1 17,2 16,4 15,4 Trin 3 - Vinduesbredde -0,4-0,4-0,5 16,8 16,0 14,9 Trin 4 - Højde: Udvendigt opluk Indvendigt opluk 0 0 ~ 0 ~ 0-0,1 +0,2 16,8 16,8 16,0 16,0 Trin 5 - Karmabsorption +4,0 +3,9 +2,4 20,8 19,9 17,4 Trin 6 - Absorption i hulrum ,8 19,9 17,4 Trin 7 - Afstand til loft + loftabsorption 14,8 15,0 +2,2 +2,0 +1,6 23,0 21,9 19,0 Resultat Lukkede opluk Til orientering er også udført målinger med lukkede opluk. Målingerne anses ikke som fuldt dækkende for, hvad der kan opnås med lukkede opluk, men angiver hvad der er opnået med de rudetyper og karm/ramme-konstruktioner, der blev anvendt i det aktuelle projekt. Ved målinger med sammenkoblet udvendig og indvendig karm er opnået værdier i følgende intervaller: R w : db R w +C: db R w +C tr : db Ved målinger med adskilte karme er opnået værdier i følgende intervaller: R w : db R w +C: db R w +C tr : db

19 Side 19 af Litteraturliste [1] Lydmæssig optimering af Russervinduer, Miljøprojekt nr. 1417, 2012 [2] Støj fra veje, Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr [3] Tillæg til vejledning nr. 5/1984: Ekstern støj fra virksomheder, juli 2007, Miljøstyrelsen [4] Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner, juli 2007, Miljøstyrelsen [5] DS/EN ISO :2010: Akustik Laboratoriemåling af bygningselementers lydisolation Del 1: Produktspecifikke prøvningsprocedurer [6] DS/EN ISO :2010: Akustik Laboratoriemåling af bygningselementers lydisolation Del 2: Måling af luftlydisolation [7] DS/EN ISO :2010: Akustik Laboratoriemåling af bygningselementers lydisolation Del 4: Måleprocedurer og krav [8] DS/EN ISO :2010: Akustik Laboratoriemåling af bygningselementers lydisolation Del 5: Krav til prøvningsfaciliteter og - udstyr [9] DS/EN ISO 140-5: 1998: Akustik Lydisolationsmålinger i bygninger og af bygningselementer Del 5: Måling af facadeelementers luftlydisolation i bygninger [10] SBI-anvisning 217, 1. udgave 2008: Udførelse af bygningsakustiske målinger

Notat. Indledning. Cawe/Amelawe/Am el. Beskrivelse af lydisolerende foranstaltninger. Fordeling: Kai Clemmesen

Notat. Indledning. Cawe/Amelawe/Am el. Beskrivelse af lydisolerende foranstaltninger. Fordeling: Kai Clemmesen Notat Kunde Halsnæs Kommune Projektnr. 103108 Projekt Akustik - småopgaver 2013 -GJETHUSET Dato 2013-11-08 Emne Beskrivelse af lydisolerende Initialer Cawe/Amelawe/Am foranstaltninger el Fordeling: Kai

Læs mere

Lydmæssig optimering af Russervinduer. Miljøprojekt nr. 1417, 2012

Lydmæssig optimering af Russervinduer. Miljøprojekt nr. 1417, 2012 Lydmæssig optimering af Russervinduer Miljøprojekt nr. 1417, 2012 Titel: Lydmæssig optimering af Russervinduer Udgiver: Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K www.mst.dk Redaktion: Lars Sommer Søndergaard

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Valg af måle- og beregningspositioner Orientering nr. 43 PFi/CB/ilk 31. december 2010 Måle- og beregningspositioner skal nogle gange være i skel, nogle gange på opholdsarealer,

Læs mere

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 31. januar 2008

Læs mere

Notat. SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj. Beregningsmodel med Søhaven markeret med gult. 19. november 2015

Notat. SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj. Beregningsmodel med Søhaven markeret med gult. 19. november 2015 Notat SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj 19. november 2015 Projekt nr. 222217 Dokument nr. 1217169900 Version 1, revision 1 Udarbejdet af MAM Kontrolleret af JEK Beregningsmodel med Søhaven markeret

Læs mere

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Teknisk notat DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Måling af lydisolation i forsøgsopstilling Udført for Kuben Byggeadm. A/S Sagsnr.: K 870152 Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Kongsvang Allé 33 DK-8000 Århus

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash Udført for Fraster ApS DANAK 100/1870 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler Udført for Fraster ApS DANAK 100/1871 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen Rapport Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer Dan Brøsted Pedersen Udført for Energistyrelsen AV 176/03 Sagsnr.: P8507 Side 1 af 55 November 2003 DELTA Dansk

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade Rekvirent: SkanDek Tagelementfabrik A/S AV 1182/09

Læs mere

2. august 2012 DELTA Agro Food Park Aarhus N Danmark

2. august 2012 DELTA Agro Food Park Aarhus N Danmark apport Laboratoriemåling af lydisolation for dannebrogsvindue med enten 4-12-4 mm termoruder eller 3 mm enkeltruder begge målt med og uden Optoglas ApS forsatsruder af hhv. 4 mm og 6 mm hærdet glas Udført

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk Udført for Knudsen Kilen A/S AV 1166/11 Sagsnr. T200142 Side 1 af

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium Deskriptiv (beskrivende) statistik er den disciplin, der trækker de væsentligste oplysninger ud af et ofte uoverskueligt materiale. Det sker f.eks. ved at konstruere forskellige deskriptorer, d.v.s. regnestørrelser,

Læs mere

Energimærke. Adresse: Knasten 84 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Knasten 84 Postnr./by: SIDE 1 AF 51 Adresse: Knasten 84 Postnr./by: 9260 Gistrup BBR-nr.: 851-551581-001 Energikonsulent: Jørgen Stengaard-Pedersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

C Model til konsekvensberegninger

C Model til konsekvensberegninger C Model til konsekvensberegninger C MODEL TIL KONSEKVENSBEREGNINGER FORMÅL C. INPUT C.. Væskeudslip 2 C..2 Gasudslip 3 C..3 Vurdering af omgivelsen 4 C.2 BEREGNINGSMETODEN 6 C.3 VÆSKEUDSLIP 6 C.3. Effektiv

Læs mere

FORSØG MED 37 BETONELEMENTER

FORSØG MED 37 BETONELEMENTER FORSØG MED 37 BETONELEMENTER - CENTRALT, EXCENTRISK OG TVÆRBELASTEDE ELEMENTER SAMT TILHØRENDE TRYKCYLINDRE, BØJETRÆKEMNER OG ARMERINGSSTÆNGER Peter Ellegaard November Laboratoriet for Bærende Konstruktioner

Læs mere

SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger

SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger Helle Vibeke Andersen & Peter Vogelius, Marie Frederiksen, Barbara Kolarik, Nadja Lyng, Lars Gunnarsen, Lise Lotte Beck Raunkær Anvisning 1 Undersøgelse

Læs mere

Kom godt i gang Bestem styrkeparametrene for murværket. Faneblad: Murværk Gem, Beregn Gem

Kom godt i gang Bestem styrkeparametrene for murværket. Faneblad: Murværk Gem, Beregn Gem Kom godt i gang Bestem styrkeparametrene for murværket. Faneblad: Murværk Deklarerede styrkeparametre: Enkelte producenter har deklareret styrkeparametre for bestemte kombinationer af sten og mørtel. Disse

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse og lydmålinger af Russervinduer monteret i Kollektivhuset, Hans Knudsens Plads 1, 1. sal, København Ø.

Spørgeskemaundersøgelse og lydmålinger af Russervinduer monteret i Kollektivhuset, Hans Knudsens Plads 1, 1. sal, København Ø. Rapport Spørgeskemaundersøgelse og lydmålinger af Russervinduer monteret i Kollektivhuset, Hans Knudsens Plads 1, 1. sal, København Ø. Udført for Miljøstyrelsen TC-100518 Sagsnr.: A581085-05 Side 1 of

Læs mere

Teknisk Notat. Ringsted-Rødby: Vibrationsbelastede boliger i Vordingborg med forudsætning om ændret toghastighed. Udført for Banedanmark

Teknisk Notat. Ringsted-Rødby: Vibrationsbelastede boliger i Vordingborg med forudsætning om ændret toghastighed. Udført for Banedanmark Teknisk Notat Ringsted-Rødby: Vibrationsbelastede boliger i Vordingborg med forudsætning om ændret toghastighed Udført for Banedanmark TC-100724 Sagsnr.: I100628 Side 1 af 5 30. oktober 2014 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens.

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens. Rapport Bjælken Indledning Vi arbejdede med opgaverne i grupper. En gruppe lavede en tabel, som de undersøgte og fandt en regel. De andre grupper havde studeret tegninger af bjælker med forskellige længder,

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Når du skal indsende prøver af materiale til analyse i Teknologisk Instituts fugtlaboratorium, er det vigtigt, at du har udtaget prøverne

Læs mere

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Støjkortlægning i Natura 2000-områder -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-50-7 Banedanmark

Læs mere

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre BR10 kap. 7 Energikrav til vinduer og yderdøre Energikrav til vinduer iht. BR10 Indholdsfortegnelse: Side 2 Generel information Side 3 Oversigt energikrav iht. BR10 kap. 7 Side 4 Nåletræsvinduer - Forenklet

Læs mere

Progression i danskundervisningen før og efter den nye danskundervisningslov - Foreløbig dokumentation Notat 2008(1)

Progression i danskundervisningen før og efter den nye danskundervisningslov - Foreløbig dokumentation Notat 2008(1) Leif Husted Progression i danskundervisningen før og efter den nye danskundervisningslov - Foreløbig dokumentation Notat 2008(1) Anvendt KommunalForskning Danish Institute of Governmental Research Nyropsgade

Læs mere

for matematik på C-niveau i stx og hf

for matematik på C-niveau i stx og hf VariabelsammenhÄnge generelt for matematik på C-niveau i stx og hf NÅr x 2 er y 2,8. 2014 Karsten Juul 1. VariabelsammenhÄng og dens graf og ligning 1.1 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1):

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1 Side 1 I denne vejledning skal vi bruge 7 billeder som skal sættes ned i størrelse. Bagefter sættes de sammen 3 i den ene rækker og 4 i den anden. Til sidst sættes de 2 rækker sammen så det er som en collage.

Læs mere

Novenco Tagventilatorer HJV, HJL OG HJA

Novenco Tagventilatorer HJV, HJL OG HJA Novenco Tagventilatorer HJV, HJL OG HJA Produktfakta Tagventilator type HJV Udsugningsventilator med lodret luftafkast, anvendes f.eks. fra kontorer, institutioner, køkkener, haller, værksteder o.s.v.

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Indendørs støjniveau med åbne vinduer Orientering nr. 46 2. udgave HSO/DH/ilk April 2015 Støj fra veje, jernbaner og virksomheder grænseværdier for indendørs støjniveau

Læs mere

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Lineære modeller Opg.1 Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Hvor meget koster det at køre så at køre 10 km i Taxaen? Sammenhængen

Læs mere

Ændringer i Lokalplan 933

Ændringer i Lokalplan 933 Ændringer i Lokalplan 933 Bilag 4 LOKALPLANENS INDHOLD I afsnittet Planens baggrund, bliver 12.525 m 2 rettet til 13.275 m 2. I afsnittet Bebyggelse bliver de fire første afsnit rettet til: Det omgivende

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

Branddøre K V A L I T E T D E R K A N M Æ R K E S

Branddøre K V A L I T E T D E R K A N M Æ R K E S Branddøre K V A L I T E T D E R K A N M Æ R K E S Branddøre I vores udviklingsafdeling arbejder vi konstant på at udvikle vores sortiment af branddøre, der både opfylder Bygningsreglementets bestemmelser

Læs mere

En perspektivtegning er en tegning, der forsøger at efterligne, hvordan øjet ser virkeligheden.

En perspektivtegning er en tegning, der forsøger at efterligne, hvordan øjet ser virkeligheden. En perspektivtegning er en tegning, der forsøger at efterligne, hvordan øjet ser virkeligheden. Når man tegner perspektivtegninger, er der forskellige finter til at lave de rigtige størrelsesforhold. Nedenfor

Læs mere

Gyptone BIG Curve. Buede akustiske lofter der ikke begrænser kreativiteten. Buede hvælvede lofter uden synlige samlinger og skinnesystemer.

Gyptone BIG Curve. Buede akustiske lofter der ikke begrænser kreativiteten. Buede hvælvede lofter uden synlige samlinger og skinnesystemer. Gyptone BIG Curve Buede akustiske lofter der ikke begrænser kreativiteten Buede hvælvede lofter uden synlige samlinger og skinnesystemer. Gyptone BIG Curve leveres i standardmønstrene Line 6, Quatrro 41,

Læs mere

Siderne findes i pdf en VELFAC 200, del 1

Siderne findes i pdf en VELFAC 200, del 1 Moderne vinduer Titel Side VELFAC 201 Sidehængt vindue 22 VELFAC 207 Sidestyret vindue 24 VELFAC 2 Fast vindue 26 VELFAC 2 Topstyret vindue 2 VELFAC 220 Hjørnevindue VELFAC 229 Vendevindue 32 VELFAC 231

Læs mere

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer det er størrelsen, der gør det Det er de store ting, man først lægger mærke til, men

Læs mere

Teknisk Notat. Orienterende laboratoriemålinger af absorptionskoefficient for materialer til forbedring af akustik i telte

Teknisk Notat. Orienterende laboratoriemålinger af absorptionskoefficient for materialer til forbedring af akustik i telte Teknisk Notat Orienterende laboratoriemålinger af absorptionskoefficient for materialer til forbedring af akustik i telte Udført for Dansk Lydteknologi AV 1256/10 Sagsnr.: A581443 Side 1 af 13 2. november

Læs mere

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Seniorforsker Hans Bendtsen Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Guldalderen 12, P.O. Box 235, 2640 Hedehusene, Denmark Telefon: 4630 7000, www.vd.dk, E-mail:

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af Teknisk Notat Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8 Udført for InVentilate TC-1327 Sagsnr.: T23631 Side 1 af 8 19. februar 213 DELTA Venlighedsvej 4 297 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 4 Fax +45

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING FOR PERSIENNER I TERMORUDER

MONTERINGSVEJLEDNING FOR PERSIENNER I TERMORUDER MONTERINGSVEJLEDNING FOR PERSIENNER I TERMORUDER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Montering af termoruder med manuelt betjente persienner...... Side 1 1.1 Betjeningsmekanismens pladsbehov........ Side 1 1.2 Montering

Læs mere

Topstyret vindue Topkarm og ramme 02.02.10. Træ/Alu 1:1 ER 11-L1. Dafa 100P202B. 44 x 115 mm. Dafa 17-186. 56 x 56 mm. Dafa 100P804 3,5 90,5 3,5 59

Topstyret vindue Topkarm og ramme 02.02.10. Træ/Alu 1:1 ER 11-L1. Dafa 100P202B. 44 x 115 mm. Dafa 17-186. 56 x 56 mm. Dafa 100P804 3,5 90,5 3,5 59 Dafa 100P202B 44 x 115 mm. 90,5 59 4 16 Topstyret vindue Topkarm og ramme 11-L1 44 x 115 mm. 59 4 16 Dafa 100P202B 90,5 Topstyret vindue Sidekarm og ramme venstre 11-V1 4 44 Dafa 100P925 109,4 Smalfugemasse

Læs mere

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes TEKNISKE INFORMATIONER / PLISSÉGARDINER Forhandler: www.persiennegruppen.dk Ret til ændringer forbeholdes TEKNISK INFORMATION FABER PLISSÉGARDINER OPMÅLING & BESTILLING Du kan bestille Faber plisségardiner

Læs mere

Institut for Matematik, DTU: Gymnasieopgave. Arealmomenter

Institut for Matematik, DTU: Gymnasieopgave. Arealmomenter Arealmomenter af. og. orden side Institut for Matematik, DTU: Gymnasieopgave Arealmomenter Teori: Se lærebøgerne i faget Statiske konstruktionsmodeller og EDB. Se også H&OL bind,., samt bind appendix.3,

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 7 Adresse: Havblik 004 Postnr./by: 9560 Hadsund BBR-nr.: 846-006352-009 Energikonsulent: Kalle Vestergaard Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

VAN GEEL KABELBAKKER GKO-5 MEMBER VAN GEEL GROUP. solar

VAN GEEL KABELBAKKER GKO-5 MEMBER VAN GEEL GROUP. solar VAN GEEL MEMER VAN GEEL GROUP KAELAKKER GKO-5 solar KAELAKKER GKO-5 Kabelbakker GKO-5 H = 35 mm Side 9 Kabelbakker GKO-5 H = 60 mm Side 15 sendzimir galvaniseret Kabelbakker GKO-5 H = 60 mm Side 29 lakeret

Læs mere

Vejledning til beregning af dagslys i rum og bygninger med MicroShade

Vejledning til beregning af dagslys i rum og bygninger med MicroShade Vejledning til beregning af dagsls i rum og bgninger med MicroShade Dette er en vejledning til beregning af dagsls i rum og bgninger ved brug af MicroShade. Vejledningen beskriver mndighedskrav og -vejledninger

Læs mere

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle Pr. januar 2013 VELFAC Ribo Et energivindue udviklet specielt til vinduesudskiftning VELFAC Ribo er specielt udviklet til vinduesudskiftninger

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Adresse: Højstrupvangen 1 Postnr./by: 5200 Odense V BBR-nr.: 461-556779-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Miljømåling - ekstern støj Maj '14 Rekvirent Arkil A/S Fiskerhusvej 24 4700 Næstved Dato 19. maj '14 Udført af Eurofins Miljø A/S Ørnebjergvej 1 2600 Glostrup

Læs mere

Bygningsfysik Lyd og bygninger

Bygningsfysik Lyd og bygninger Bygningsfysik Lyd og bygninger Ministeriet for Børn og Undervisning, marts 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Niels Erik Hvam, Hansenberg.

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Indendørs støjniveau med åbne vinduer Orientering nr. 46 HSO/DH/ilk November 2012 Støj fra veje, jernbaner og virksomheder - grænseværdier for indendørs støjniveau med åbne

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Adresse: Vestergade 17 Postnr./by: 8963 Auning BBR-nr.: 707-113416-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger 3. udgave. April 213 I denne udgave er fx tilføjet kabelsystemer, som er anvendt i nyere forbindelser samt en mere detaljeret beskrivelse af

Læs mere

DEKO GV. 2-lags glasvæg med høj lydreduktion

DEKO GV. 2-lags glasvæg med høj lydreduktion DEKO GV 2-lags glasvæg med høj lydreduktion 2 DEKO GV 2-lags glasvæg med høj lydreduktion At dagslys skaber trivsel og arbejdsglæde, og at et højt støjniveau er forstyrrende for både arbejdsmiljø og koncentration,

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag Emne Spørgsmål Svar Inhomogene lag Hvordan beregner man et inhomogent materialelag, som indeholder et "Ikke ventileret hulrum" hvor 20 % er bjælke og 80 % et ikke ventileret hulrum. Beregningen af R-værdien

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Adresse: Fædresmindevej 28 Postnr./by: 5250 Odense SV BBR-nr.: 461-129072-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 0,42 MWh fjernvarme

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 0,42 MWh fjernvarme SIDE 1 AF 9 Adresse: Solvænget 6 Postnr./by: 6580 Vamdrup BBR-nr.: 621-254750-001 Energikonsulent: Jesper Berens Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Aluproff I Midtager 9-11 I 2605 Brøndby I Tlf: +45 43600063 I Email: aluproff@aluproff.dk I www.aluproff.dk 2/2

Aluproff I Midtager 9-11 I 2605 Brøndby I Tlf: +45 43600063 I Email: aluproff@aluproff.dk I www.aluproff.dk 2/2 SB 3001 Stoffet klippes (husk sømrum) og 2 cm sidesømme syes Velcrobåndet påsyes foroven på gardinet, og der syes en 2,5 cm løbegang forneden. Lommebånd påsyes med ca. 20-25 cm afstand på tværs af gardinet.

Læs mere

Energimærke. Adresse: Vidtfeltsvej 18 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Vidtfeltsvej 18 Postnr./by: SIDE 1 AF 9 Adresse: Vidtfeltsvej 18 Postnr./by: 8990 Fårup BBR-nr.: 846-017938-002 Energikonsulent: Leif Hedensted Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 11 Montering af 20 m² solceller på tag 1.625 kwh el 3.300 kr. 60.000 kr.

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 11 Montering af 20 m² solceller på tag 1.625 kwh el 3.300 kr. 60.000 kr. SIDE 1 AF 61 Adresse: Bjæverskovhusene 2 Postnr./by: 4632 Bjæverskov BBR-nr.: 259-158061-001 Energikonsulent: Kim Andersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Vintech Vinduer & Døre ApS Ringvej 6 5853 Ørbæk Danmark

Vintech Vinduer & Døre ApS Ringvej 6 5853 Ørbæk Danmark Side 1 Udskrift d. 22-01- 07:32:28 Oplukkeligt facadevindue beregnet til anvendelse i boliger og erhvervsbygninger Type: Softline Nåletræ Sikkerhedsudstyrets bæreevne (topvendevindue) * 1-fags oplukkeligt

Læs mere

Novenco Jalousispjæld. SJD Maj 2003

Novenco Jalousispjæld. SJD Maj 2003 Novenco Jalousispjæld SJD Maj 2003 Produkt Fakta Produkt Jalousispjæld for afspærring, regulering og blanding. Anvendelse I ventilationsanlæg og andre lufttekniske installationer. Temperaturområde: fra

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

Måling af gadestøj i Helsingør

Måling af gadestøj i Helsingør Helsingør Kommune Morten Jepsen Center for Kultur, Idræt og Byudvikling Stengade 72 3000 Helsingør 19. juni 2015 xx/xx ERT/CB/ilk Ref. 15-0771-1 Måling af gadestøj i Helsingør Tilbud 15-0771-1 I henhold

Læs mere

Energimærke. Adresse: Frejaparken 41 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Frejaparken 41 Postnr./by: SIDE 1 AF 50 Adresse: Frejaparken 41 Postnr./by: 9000 Aalborg BBR-nr.: 851-568891-001 Energikonsulent: Steen Balslev-Olesen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Interglas. Genereret onsdag 06 marts, Varenr : E Producent : Press Glass

Interglas. Genereret onsdag 06 marts, Varenr : E Producent : Press Glass Varenr : E10.010 Producent : Press Glass Termoruder med lavenergi og varm kant er den mest brugte termorude den har en U-værdi på 1,1 ved 16 mm afstandsliste. Den bruges typisk til udskiftning af duggede

Læs mere

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes TEKNISKE INFORMATIONER / LAMELGARDINER Forhandler: www.persiennegruppen.dk Ret til ændringer forbeholdes TEKNISK INFORMATION FABER LAMELGARDINER OPMÅLING & BESTILLING Du kan bestille Faber lamelgardiner

Læs mere

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

Laboratoriemåling af reduktionstal for en gipsvæg med dobbelte træregler og Papiruld Lyd i hulrummet

Laboratoriemåling af reduktionstal for en gipsvæg med dobbelte træregler og Papiruld Lyd i hulrummet DELTA Testrapport TEST Reg. no. 100 Laboratoriemåling af reduktionstal for en gipsvæg med dobbelte træregler og Papiruld Lyd i hulrummet Udført for Papiruld Danmark A/S DANAK 100/2293 Revision 1 Sagsnr.:

Læs mere

Lodret belastet muret væg efter EC6

Lodret belastet muret væg efter EC6 Notat Lodret belastet muret væg efter EC6 EC6 er den europæiske murværksnorm også benævnt DS/EN 1996-1-1:006 Programmodulet "Lodret belastet muret væg efter EC6" kan beregne en bærende væg som enten kan

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Hvilke spilleregler gælder der for støjen? Orientering nr. 40 JJ/DH/CB/ilk 6. februar 2009 Oversigt over love og regler, der regulerer støj Miljøstyrelsens forskellige vejledninger

Læs mere

Rapport. Lydisolation af tilslutningselementer i glas- og alufacader. Udført for Dansk Byggeri, Alufacadesektionen

Rapport. Lydisolation af tilslutningselementer i glas- og alufacader. Udført for Dansk Byggeri, Alufacadesektionen Rapport Lydisolation af tilslutningser i glas- og alufacader Udført for Dansk Byggeri, Alufacadesektionen TC-101033 rev. 1 Sagsnr.: 116-33729 Side 1 af 19 24. april 2017 DELTA a part of FORCE Technology

Læs mere

Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel del 1c Gødvad By, Gødvad, 8600 Silkeborg

Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel del 1c Gødvad By, Gødvad, 8600 Silkeborg Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-01-260315. Sider inkl. denne: 10 Rapport titel Beregningssted Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel

Læs mere

Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008

Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008 Høring Århus, 8.januar 2009 Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008 8.4.3 Konstruktiv udformning Note: Ved andre vandrette trækomponenter skal slagregn

Læs mere

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer det er størrelsen, der gør det Det er de store ting, man først lægger mærke til, men

Læs mere

Kontrol og måleteknik

Kontrol og måleteknik Kontrol og måleteknik Indledning Industrialiseringen inden for træindustrien har medført et større krav til nøjagtighed, dvs. overholdelse af fastlagte mål ud fra en arbejdstegning. For at overholde disse

Læs mere

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08 Udøvende institution: DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Telefon: 72 19 40 00 Telefax: 72 19 00 01 www.delta.dk/reflab Teknisk Notat Supplerende databehandling af resultater

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Rapport - Trivselsundersøgelsen - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen effektivt kan absorbere lydenergi. Den

Læs mere

Vejledende besvarelse

Vejledende besvarelse Side 1 Vejledende besvarelse 1. Skitse af et andengradspolynomium Da a>0 og da parablen går gennem (3,-1) skal f(3)=-1. Begge dele er opfyldt, hvis f (x )=x 2 10, hvor en skitse ses her: Da grafen skærer

Læs mere

Syd_M018 Vejstøj ved station Lolland Syd_Notat. Modtagekontrol

Syd_M018 Vejstøj ved station Lolland Syd_Notat. Modtagekontrol Syd_M018 Vejstøj ved station Lolland Syd_Notat Modtagekontrol Bemærkninger Notat ok. Opfylder behov. Fordelt til Kontrol udført (dato / sign.) 08.02.2011 / XTMO Ja Nej Journalnummer NIRAS A/S Sortemosevej

Læs mere

Lydisolering mod nabostøj

Lydisolering mod nabostøj forside > publikationer > 1998 > her Lydisolering mod nabostøj - hvad kan man gøre? Pjecen kan fås på biblioteket. "Lydisolering mod nabostøj hvad kan man gøre?" er udarbejdet for Boligministeriet af DELTA

Læs mere

Ændringshistorik for 7. udgave, januar 2008:

Ændringshistorik for 7. udgave, januar 2008: Udgaven ændres fra: VinduesIndustrien Tekniske Bestemmelser 6. Udgave, maj 2005 VinduesIndustrien Tekniske Bestemmelser 7. Udgave, januar 2008 Ændringshistorik for 7. udgave, januar 2008: Kapitel 1 Indledning

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND INNOVATION MED PROFIL 6.3 Schlüter -DITRA-SOUND G U L V U N D E L A G TRINLYDSISOLERING Anvendelse og funktion Schlüter -DITRA-SOUND er en trinlydsisolering til flisebelægninger fremstillet af kraftig

Læs mere

Vurdering af forslag til nye energibestemmelser i bygningsreglementerne i relation til småhuse.

Vurdering af forslag til nye energibestemmelser i bygningsreglementerne i relation til småhuse. Henrik Tommerup Vurdering af forslag til nye energibestemmelser i bygningsreglementerne i relation til småhuse. DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-04-06 2004 ISSN 1601-8605 Forord Denne

Læs mere

Differentialregning Infinitesimalregning

Differentialregning Infinitesimalregning Udgave 2.1 Differentialregning Infinitesimalregning Noterne gennemgår begreberne differentialregning, og anskuer dette som et derligere redskab til vækst og funktioner. Noterne er supplement til kapitel

Læs mere

Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem!

Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem! Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem! Med alle komponenter til facadeløsninger, der efterfølgende fremtræder med murstensoverflade. For både nybyggeri og renoveringsprojekter. Isolering

Læs mere

Energimærke. Gevninge Bygade 46 B 4000 Roskilde BBR-nr.: 350-009019-001 Energimærkning nr.: 100201288 Gyldigt 5 år fra: 11-01-2011 Energikonsulent:

Energimærke. Gevninge Bygade 46 B 4000 Roskilde BBR-nr.: 350-009019-001 Energimærkning nr.: 100201288 Gyldigt 5 år fra: 11-01-2011 Energikonsulent: SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: Gevninge Bygade 46 B 4000 Roskilde BBR-nr.: 350-009019-001 Energikonsulent: Annette Hallgård Christensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder

Læs mere

Erfaringer med eftergivelige master

Erfaringer med eftergivelige master Erfaringer med eftergivelige master Anvendelse af eftergivelige master til vejudstyr er så småt ved at vinde mere og mere indpas på det danske vejnet. Af trafiksikkerhedsmæssige årsager er dette glædeligt,da

Læs mere

Solafskærmningers egenskaber Af Jacob Birck Laustsen, BYG-DTU og Kjeld Johnsen, SBi.

Solafskærmningers egenskaber Af Jacob Birck Laustsen, BYG-DTU og Kjeld Johnsen, SBi. Solafskærmningers egenskaber Af Jacob Birck Laustsen, BYG-DTU og Kjeld Johnsen, SBi. Indførelsen af skærpede krav til energirammen i det nye bygningsreglement BR07og den stadig større udbredelse af store

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

Energimærke. Adresse: Vanløse byvej 9 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Vanløse byvej 9 Postnr./by: SIDE 1 AF 56 Adresse: Vanløse byvej 9 Postnr./by: 2720 Vanløse BBR-nr.: 101-361047-001 Energikonsulent: Jacob Wibroe Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge

SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge Sapa Glasparti 3074 3074 Glaspartier består af isolerede, 74-138 mm dybe aluminiumprofiler. Glassene monteres fra indersiden med glaslister. Det ydre

Læs mere