BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER"

Transkript

1 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER

2 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 2 Indholdsfortegnelse Forord 3 Baggrund 3 Konklusion 5 Projektbeskrivelse 8 Projektorganisation 9 Resultater 10 - beskrivelse af de fem afprøvede konstruktioner og referencekonstruktionen - måleresultater for de afprøvede konstruktioner - beskrivelse af de anvendte målemetoder i bygningen - bemærkninger vedrørende de arkitektoniske og æstetiske forhold - bemærkninger vedrørende de statiske forhold - bemærkninger vedrørende de brandsikringsmæssige forhold - beskrivelse af de konstruktioner, der alene blev afprøvet i laboratoriet Projektets perspektiver 25 Side Bilag I II Måleresultater for de konstruktioner, der alene blev afprøvet i laboratoriet Projektoversigt

3 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 3 Forord I foråret 2002 besluttede Grundejernes Investeringsfond at yde støtte til tredje fase af et større projekt, der har til formål at udvikle nye metoder til at skabe forbedrede lydforhold i nyrenoverede, ældre beboelsesejendomme. Nærværende rapport beskriver resultaterne fra denne tredje fase, der omhandler konkrete afprøvninger af forskellige konstruktioner til forbedring af lydisolationen. Fase III omfatter således dels laboratorieafprøvninger af en række konstruktioner i alt 10 forskellige forslag (Fase III A), dels fuldskala demonstrationsforsøg i en ældre ejendom på det Indre Vesterbro i København (Fase III B). Der blev her afprøvet i alt fem forskellige løsningsforslag til forbedring af lydisolationen samt foretaget kontrolmålinger før og efter renoveringen af ejendommen. Baggrund Ved renovering af den ældre boligmasse fokuseres der sædvanligvis på istandsættelse af bygningens klimaskærm og på at etablere nutidige installationer. Den renoverede bolig opfylder således ganske høje krav til komfort på langt de fleste områder. Men imidlertid har lydforholdene ikke haft særlig bevågenhed på trods af de mange gener, der i dag kendes og kan forklares med utilstrækkelig lydisolation. Trods flere års fokus på nabostøj og byfornyelse viser projektets undersøgelser, at der ikke er sket meget i de seneste 15 år. En del af forklaringerne skal hentes i, at der ikke er gennemført en målrettet udvikling på området. Undersøgelser af ejendomme, der er renoveret indenfor de seneste år, viser, at ejendommenes lydisolation i gennemsnit overholder kravene i BR-95, men der ses samtidig en stor spredning af de resultater, der er opnået. Det statistiske materiale, der er indhentet, peger endda på, at der for flere af de renoverede ejendomme ikke er opnået lydmæssige forbedringer. I slutningen af 1990 erne blev der derfor blandt andet af det daværende By- og Boligministerium sat fokus på, at lydforhold bør tages med i overvejelserne om forbedringsarbejder, når ældre beboelsesejendomme skal renoveres og moderniseres. Formålet med projektet har derfor været at bearbejde og belyse i såvel teori som praksis, hvilke lydisoleringsmæssige tiltag der kan og bør indarbejdes i forbindelse med renovering af den ældre boligmasse, inklusive hvilke forhold der kan vanskeliggøre indsatsen f.eks. særlige arkitektoniske hensyn eller lignende. Med udgangspunkt i den større opmærksomhed, der blev rettet mod indeklimaet, ønskede Byfornyelse København i samarbejde med en række andre aktører at iværksætte en grundigere indsats omkring lydisolering af byfornyede ejendomme.

4 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 4 Byfornyelsesselskabet tog derfor initiativ til et flerfaset forsøgs- og demonstrationsprojekt, og i 1999 meddelte det daværende By- og Boligministerium, hvis ressort nu er en del af Socialministeriet, tilsagn om støtte til gennemførelse af Fase I og Fase II. Dette delprojekt blev afsluttet med en udredningsrapport i februar På baggrund af resultaterne fra de to faser ansøgte Byfornyelse København derefter Grundejernes Investeringsfond, GI, om støtte til gennemførelse af projektets resterende to faser. I marts 2002 modtog Byfornyelsesselskabet tilsagn fra GI om støtte til gennemførelse af projektets Fase III, dvs. konkrete fuldskala-afprøvninger inklusive evaluering, som de var beskrevet i den oprindelige projektbeskrivelse af 1999 samt en tilkendegivelse af mulig støtte til den fjerde og afsluttende fase vedrørende en bred formidling af resultaterne. Projektets Fase IIIA er beskrevet i en særskilt delrapport om laboratorieafprøvningerne fra november 2003.

5 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 5 Konklusion Det er projektgruppens vurdering, at projektet er en succes, og understøtter det høje ambitionsniveau, hvormed gruppen påbegyndte sit arbejde. Projektets resultater viser således, at det er praktisk muligt at udføre arbejder, der på forskellig vis vil forbedre lydforholdene i den ældre boligmasse markant. De opstillede mål var at udvikle og afprøve konstruktioner, der som minimum opfylder kravene i BR95 og meget gerne kravene til klasse C i DS 490. Det sidste er opnået for to af de afprøvede konstruktionstyper. Projektets resultater opfylder således de succeskriterier, som gruppen opstillede for det praktiske forsøgsprojekt; dvs. Fase IIIA og Fase IIIB, efter afslutningen af de mere teoretisk orienterede delprojekter; dvs. Fase I og Fase II. Konkrete resultater De fem konstruktionstyper, der er afprøvet i demonstrationsejendommen, overholder alle kravene til lydisolation for nybyggeri jf. bestemmelserne i BR95. Desuden overholdes kravene til klasse C i DS 490 fuldt ud ved to af forsøgene; dvs. Type 2.3 og Type 2.4. I de øvrige tre forsøg mangler der 3-4 db yderligere trinlyddæmpning før disse også overholder klasse C i DS 490. Ved sammenligning af de opnåede måleresultater med målinger i et rum i ejendommen, hvor der ikke er udført nogen lydforbedrende arbejder ved den eksisterende etageadskillelse overhovedet; dvs. kontrolmålingen, bliver det klart, at lydforholdene som udgangspunkt i resten af den renoverede ejendom ligger meget langt fra kravene i både BR95 og klasse C i DS 490. Demonstrationsforsøgenes samlede resultater og især konstruktionerne Type 2.3 og 2.4 viser således, at det er muligt og realistisk at udføre lydisolerende arbejder på en sådan måde, at der opnås markante forbedringer af lydisolationen. Forsøget viser samtidig, at forbedringerne kan opnås på en teknisk forsvarlig og håndterbar måde. Det er meget vigtigt, at man både som bygherre og som beboer er opmærksom på, at de eksisterende forhold i ældre ejendomme oftest er meget langt fra de krav, der stilles til nybyggeri, hvorfor enhver forøgelse af lydisolationen kan betragtes som en forbedring. Det kan derfor konkluderes, at der i den konkrete ejendom er opnået betragtelige forbedringer af lydforholdene i de respektive rum, hvor arbejderne er gennemført sammenlignet med forholdene før istandsættelsen af ejendommen.

6 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 6 Øget boligkvalitet og brugertilfredshed I dag er der en stigende intolerance over for nabostøj. Dette kan skyldes flere faktorer; blandt andet at der i de fleste nyrenoverede boliger: er forventning om gode lydforhold (god komfort) sjældent er dækkende gulvtæpper, hvilket primært øger transmission af trinlyd er flere og større musikanlæg, der hyppigt er i brug på et højt niveau. Det er projektgruppens vurdering, at der vil kunne opnås markante forbedringer af lydisolationen i andre tilsvarende, ældre etageejendomme, hvilket vil bidrage til at nedbringe omfanget af gener fra nabostøj hvilket samlet set forventes at betyde en forbedret boligkvalitet og tilfredshed hos beboerne. Tekniske forhold inklusive overvejelser om omfanget af følgearbejder Ved ethvert indgreb i en ejendoms statiske forhold, for eksempel i etageadskillelser, der udgør en del af ejendommens konstruktive og stabiliserende elementer, er det vigtigt, at de planlagte arbejder og anvendte produkter har opnået de nødvendige godkendelser fra diverse relevante myndigheder. Tilsvarende gælder også med hensyn til bygningens brandforhold. Der skal således altid foreligge en byggetilladelse, inden arbejderne igangsættes. Ældre bygninger er opbygget med træbjælkelag, hvor bygningens stabilitet blandt andet afhænger af, at gulvbrædderne er sømmet i bjælkelaget. Ved løsninger hvor gulvbrædderne ikke er sømmet i bjælkelaget, skal bygningens stabilitet sikres på anden måde, f.eks. ved at udskifte indskudsbrædderne til fastskruede krydsfinerplader. Hvor lerindskuddet fjernes, er det nye indskud i dette projekt udført som 3 lag 13 mm gipsplader suppleret med 50 mm mineraluld. Etablering af lydisolerende gulve betyder oftest en hævning af gulvene, størrelsesordenen i det aktuelle projekt varierer fra ca. 1,5 cm op til 7 8 cm afhængig af gulvtypen. Hævning af gulvene giver primært problemer ved døre og ved radiatorer. Ved de konstruktionstyper, hvor gulvet hæves meget, kan det være nødvendigt at udtage døren, gøre dørhullet højere og isætte døren igen. Afhængig af de eksisterende døre, kan det måske lade sig gøre at klare det ved at afkorte døren. Ved adgang fra trapperum skal det vælges, hvor forskelle i gulvkoten skal optages. I forsøgsejendommen blev der ikke udført lydisolerende gulve i entréen, og entrédøren blev derfor ikke berørt, derimod blev der et mindre trin mellem entre og køkken/alrum. Sidder radiatorerne tæt på gulv, kan det være nødvendigt at udskifte dem til en lavere type. I forsøgsejendommen er anvendt en lav type radiatorer. Ved løsningen med montering af et nedhængt loft opnås der reelle forbedringer af såvel trinlydssom luftlydisoleringen om end trinlydsisoleringen ikke opfylder klasse C i DS 490. Denne løsning medfører en formindsket rumhøjde, hvilket man skal tage med i sine overvejelser. Dette er ikke altid ønskeligt, men det bør bero på en konkret vurdering af forholdene i hver enkel ejendom.

7 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 7 Løsningen er dog forholdsvis enkel og billig at udføre, og den medfører kun begrænsede følgearbejder for eksempel fugning ved overgangen mellem det nye loft og væggene eventuelt suppleret af stuk. Økonomisk overslag I henhold til entreprenørens oplysninger kan der udføres et skema for udgifterne til udførelse af de forskellige typer lydisolerende gulve jf. nedenstående skema. Type 2.1.A 1 Type 2.1.A 2 Type 2.3 Type 2.4 1) Lydisolerende gulv 2) Merpris i forhold til almindelig udskiftning Merpris i forhold til afslibning Samtlige priser er i 2004 niveau, hvilket svarer til indeks 102, Priserne er vurderet efter udførelsen, men er ikke prisen for udførelsen i Colbjørnsensgade 17. Beløbene er en vurdering af, hvad det vil koste, når det ikke er forsøg. Priserne er angivet som kr. pr. m² i håndværkerudgifter ekskl. moms ved en rumstørrelse på 15 m². Prisen for almindelig udskiftning fastsættes til 600 kr. pr. m 2. Prisen for en afslibning fastsættes til ca. 150 kr. pr. m 2. Udgifterne til overfladebehandling; dvs. lakering, oliering, ludbehandling eller lignende er ikke indregnet, hverken for etablering af lydisolerende gulve eller ved en almindelig udskiftning. 1) 2) Hvis der udvikles et justeringsbeslag til svingningsdæmperne kan prisen på det lydisolerende gulv antagelig nedsættes med ca. 100 kr. pr. m². Det er væsentligt for prisen på de lydisolerende gulve, om løsningen kræver særlige tiltag for at sikre bygningens stabilitet. Det vurderes, at Type 2.1.A 1 og Type 2.1.A 2 normalt kan udføres uden specielle tiltag for at sikre stabiliteten, mens det ved Type 2.3 og Type 2.4 normalt vil være nødvendigt med særlige tiltag. I prisen for Type 2.3 og Type 2.4 er der derfor indregnet udskiftning af indskudsbrædderne til fastskruede krydsfinerplader, der sikrer bygningens vandrette stabilitet. Det skal understreges, at der i ovennævnte priser ikke er indregnet udgifter til følgearbejder efter udførelsen af de lydforbedrende arbejder. Det er dog vigtigt, at man både som rådgiver og bygherre/beboer er bevidst om, at der ved udførelsen af Type 2.3 er væsentlig færre følgearbejder, end det er tilfældet for de øvrige typer; dvs. Type 2.1.A 1, Type 2.1.A 2 og Type 2.4, idet gulvhøjden kun øges med ca. 10 mm. Det vil med andre ord sige, at selv om der umiddelbart er tale om en forholdsvis stor merpris for de arbejder, der vedrører selve etageadskillelsen, så medfører Type 2.3 typisk langt færre følgearbejder og desuden en langt bedre lydisolation.

8 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 8 Det forventes i øvrigt, at udgifterne til forbedringsarbejderne vil blive mindre i andre ombygningssager, end det er tilfældet i dette demonstrationsforsøg. I andre ejendomme vil der sandsynligvis nok vil være tale om rumstørrelser på ca. 15 m 2, men der vil være et større antal rum, som udføres samlet, hvilket vil have betydning for prisfastsættelsen. Supplerende bemærkninger vedrørende isolering ved tunge konstruktionstyper I bilag I, der omhandler måleresultater for de konstruktioner, der alene blev afprøvet i laboratoriet, fremgår det, at der er andre konstruktionsløsninger, der opfylder projektgruppens succeskriterier; nemlig de tunge konstruktioner, der omfatter anvendelse af betonfliser på forskellig vis i den eksisterende etageadskillelse. Disse løsninger blev dog ikke afprøvet i demonstrationsejendommen, da denne ejendoms konstruktioner ikke kunne bære den betragtelige vægtforøgelse, som denne konstruktionsløsning indbefatter. På baggrund af laboratorieafprøvningernes resultater er det dog projektgruppens forventning, at disse løsninger med fordel kan anvendes i andre ejendomme, hvor forholdene tillader det, men dette må bero på vurderinger og beregninger i hvert enkelt tilfælde. Projektgruppens anbefalinger med udgangspunkt i demonstrationsforsøget resultater Med baggrund i det konkrete demonstrationsforsøg er det projektgruppens vurdering, at Type 2.3 er den mest anbefalelsesværdige løsning, hvis der skulle gennemføres lydisolering i hele demonstrationsejendommen eller tilsvarende ejendomme. Ved anvendelse af denne type lydisolering ville der kunne opnås store forbedringer af lydisolationen, ligesom det ville være muligt at bevare ejendommens rum intakte med den tilnærmelsesvis oprindelige rumhøjde, da der kun vil ske en meget begrænset forøgelse af gulvets højde. Dette forhold vil desuden begrænse omfanget af følgearbejder, hvilket i nogen grad vil kompensere for de udgifter, der er forbundet med implementeringen af denne konstruktionstype.

9 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 9 Projektbeskrivelse Projektets målsætning har været at udvikle konstruktioner, der skulle afprøves i et konkret demonstrationsforsøg; dvs. at hver konstruktionstype skulle afprøves i hver sit rum i en ejendom. Målet var, at konstruktionerne lydmæssigt skulle leve fuldt op til kravene i Bygningsreglementet 1995 (BR 95). Desuden skulle det tilstræbes, at konstruktionerene lever op til kravene, som fremgår af DS 490, lydklassifikation af boliger, Klasse C, der svarer til BR 95 kravet for nyt rækkehusbyggeri. En stor del af problemerne med lydgennemgang forekommer i de gamle etageadskillelser med træbjælkelag. Derfor har opmærksomheden især været rettet mod forbedringer i og omkring ejendommenes etagedæk, hvor de bedste muligheder for opnåelse af lydmæssige forbedringer findes. Endvidere er der fokuseret på at bibeholde de arkitektoniske og bygningsmæssige kvaliteter, som de ældre ejendomme er kendetegnet ved, og som prioriteres højt ved byfornyelse eksempelvis stuklofterne. Der er både i Danmark og i udlandet mange eksempler på metoder til forbedring af lysdisolationen for træbjælkelag. Det skal derfor understreges, at resultaterne i denne evaluering ikke kan betragtes som en komplet og fyldestgørende afprøvning og evaluering af samtlige kendte konstruktionsprincipper for lydisolerende foranstaltninger ved træbjælkelag. Således foretog projektgruppen allerede i forsøgsprojektets Fase II en afgrænsning af de konstruktionsprincipper, der skulle indgå i det videre forløb. Efter laboratorieforsøgene i Fase III A er der yderligere foretaget en afgrænsning til de konstruktioner, der er afprøvet i demonstrationsejendommen i Colbjørnsensgade. Der er således udelukkende fokuseret på tørre løsninger, både i laboratoriet og i den konkrete ejendom. Dette valg er foretaget vel vidende, at der også med såkaldt våde løsninger, hvor der udstøbes et tungt pladelag i konstruktionen, kan opnås gode resultater. Tilsvarende er der ikke medtaget kendte konstruktioner med svømmende gulve på tykke trinlyddæmpende underlag af mineraluld, hvor der allerede findes dokumenterede resultater. Projektgruppens beslutning om ikke at afprøve denne konstruktionstype bunder i et ønske om dels ikke at udføre byggeprocesser, der indbefatter tilførsel af vand i unødigt omfang dels ikke belaster bygningens konstruktioner med ekstra vægt. Når der i eksisterende ejendomme, hvor en del af det konstruktive system består af et træbjælkelag gennemføres byggeprocesser, der inkluderer tilførsel af vand (i større eller mindre grad) forøges risikoen for, at der kan opstå råd- og/eller svampeskader i bjælkelaget på et senere tidspunkt. Et sådant angreb vil, hvis det ikke udbedres i tide, medføre en svækkelse af bygningen, hvilket naturligvis er yderst uhensigtsmæssigt. En konstruktion, der alene blev afprøvet i laboratoriets prøveopstilling for at vurdere effekten af en betydelig vægtforøgelse var etablering af et tungt mellemlag af betonfliser (se venligst Bilag II for en nærmere beskrivelse af denne konstruktionstype). For denne konstruktionstype gælder, at udførelsen heraf vil forøge belastningen af de eksisterende konstruktioner og fundamenter betragteligt.

10 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 10 Det er imidlertid ikke alle ældre ejendomme, der har den nødvendige og optimale fundering, og det vil i de ejendomme ikke være muligt at tilføre bygningen den ekstra vægt, som denne tunge type lydisolerende gulv er ensbetydende med, uden at skulle udføre supplerende arbejder på de eksisterende fundamenter, hvilket vil betyde endnu større byggeudgifter. Projektgruppen valgte derfor at fokusere på de konstruktionsmetoder, der kan gennemføres uden, at der skal udføres arbejder på fundamentet. Denne evaluering beskriver således alene resultaterne af de konstruktionsprincipper til forbedring af lydisolationen, som projektgruppen på baggrund af erfaringerne fra projektets Fase II og Fase IIIA udvalgte til afprøvning i demonstrationsejendommen. De anvendte materialer i konstruktionerne bør ses som eksempler på produkter, der kan opnå de målte værdier for lydisolation. Andre materialer med tilsvarende egenskaber må forventes at kunne dokumenteres at give tilsvarende resultater. Projektorganisation Projektet; dvs. såvel den teoretiske som de praktiske aspekter, er gennemført i et samarbejde mellem nedenstående aktører: Byfornyelse København ved arkitekt MAA Tenna Tychsen projektledelse Dominia AS ved ingeniør Kjeld Christiansen DELTA ved civilingeniør Dan Hoffmeyer Til projektet har der været tilknyttet en følgegruppe, der består af: Arkitekt MAA Søren Peter Bjarløv fra Grundejernes Investeringsfond Arkitekt MAA Lisbeth Pepke fra Socialministeriet (tidligere By- og Boligministeriet) Ingeniør Jens Holger Rindel fra DTU Ingeniør Bo Mortensen fra Kunstakademiets Arkitektskole

11 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 11 Resultater mv. Beskrivelse af de fem afprøvede konstruktionstyper og referencekonstruktionen I det følgende beskrives de fem afprøvede konstruktioner samt referencekonstruktionen. Der vil i kort form blive gjort rede for arbejdets udførelse, eventuelle følgearbejder og hvilke forhold man skal være særligt opmærksom på. De førstnævnte fire konstruktioner omhandler forbedringsarbejder fra etagedækkets overside; dvs. fra gulv-siden, hvorimod den femte omhandler arbejder fra etagedækkets underside, dvs. fra loftssiden. Type 2.1.A 1 Nyt svømmende 14 mm lamelgulv på 36 mm træfiberplade på eksisterende gulv. I det aktuelle projekt er gulvet dog taget op og indskuddet ændret. Arbejdsbeskrivelse Eksisterende gulv tages op og gammelt indskud fjernes. Nyt indskud udføres af 12 mm krydsfiner og herpå 3 lag 13 mm gips og 50 mm mineraluld. Der rettes op på bjælkelaget, og de gamle (eller tilsvarende) gulvbrædder genudlægges uden mellemrum. Der udlægges 36 mm træfiberplade (som Hunton Silencio), og herpå udlægges der 14 mm fyrretræslamelgulv (svømmende gulv). Bemærk Såfremt der ikke skal etableres nyt indskud, kan de gamle gulvbrædder blive liggende, hvorpå der udføres opretning, 36 mm træfiberplade og 14 mm lamelgulv direkte på det gamle gulv. Skitse af konstruktionsprincip med samlede brædder

12 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 12 Type 2.1.A 1 fortsat Følgearbejder Gulvet hæves i alt mm. Konsekvenserne heraf er betragtelige følgearbejder, idet panelerne som minimum skal flyttes, og dørene følgelig tilpasses. Desuden kan det blive nødvendigt at flytte såvel dørhuller og gerichter for at opnå en tilfredsstillende højde. Det betyder typisk, at rummets overflader også skal istandsættes, da det er vanskeligt at demontere paneler og gerichter uden at skade tapetsering mv. Statiske forhold Der sker ingen ændringer i bygningens statiske forhold vedr. vandret skivestabilitet eller lignende, og den tilførte vægt betragtes som uvæsentlig.

13 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 13 Type 2.1.A 2 Nyt svømmende 14 mm lamelgulv på 36 mm træfiberplade på eksisterende gulv, hvor det oprindelige gulv er taget op og derefter genmonteret med indbyrdes afstand mellem brædderne på ca. 25 mm. I det aktuelle projekt er indskuddet også ændret. Forventningen er, at der ved etablering af mellemrum mellem gulvbrædderne vil ske en begrænsning af de resonansproblemer, som ofte opstår ved etablering af pladelag med relativt lille pladeafstand. Arbejdsbeskrivelse Eksisterende gulv tages op og gammelt indskud fjernes. Nyt indskud udføres af 12 mm krydsfiner og herpå 3 lag 13 mm gips og 50 mm mineraluld. Der rettes op på bjælkelaget, og de gamle (eller tilsvarende) gulvbrædder genudlægges med ca. 25 mm mellemrum. Der udlægges 36 mm træfiberplade (som Hunton Silencio) og herpå udlægges der 14 mm fyrrelamelgulv (svømmende gulv). Skitse af konstruktionsprincip af lydisolerende gulv med spredte brædder

14 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 14 Type 2.1.A 2 fortsat Der er etableret nyt indskud, og de genanvendte gulvbrædder er udlagt med ca. 25 mm afstand. Følgearbejder Gulvet hæves i alt mm. Konsekvenserne heraf er betragtelige følgearbejder, idet panelerne skal flyttes, og dørene skal tilpasses som minimum. Desuden kan det blive nødvendigt at flytte dørhuller og gerichter. Det betyder typisk, at rummet overflader også skal istandsættes, da det er vanskeligt at demontere paneler og gerichter uden at skade tapetsering mv. Statiske forhold Ved etablering af denne type lydgulv sker der ingen ændringer i bygningens statiske forhold vedr. vandret skivestabilitet eller lignende, og den tilførte vægt betragtes også her som uvæsentlig. Brandforhold Når de eksisterende gulvbrædder genudlægges med mellemrum er det nødvendigt at opnå myndighedernes godkendelse af konstruktionen.

15 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 15 Type 2.3 Nyt 30 mm gulv på ny strøkonstruktion, der er udlagt på specielle bæreprofiler (hatteprofilbeslag). Ved at fjerne det oprindelige gulv, inden de lydisolationsforbedrende tiltag udføres, så formindskes den færdige gulvhøjde mest muligt. Dette har stor betydning, da omfanget af følgearbejder herved begrænses. Arbejdsbeskrivelse Eksisterende gulv tages op og gammelt indskud fjernes. Nyt indskud udføres af 12 mm krydsfiner. Krydsfineren skal indgå i bygningens stabilitet, idet den erstatter skivevirkningen i de gamle gulvbrædder. Det er derfor vigtigt, at krydsfineren fastgøres omhyggeligt til bjælkelaget. På krydsfineren udlægges der 3 lag 13 mm gips og 50 mm mineraluld. Der rettes op (mindst muligt) på bjælkelaget, og de viste beslag monteres pr. 750 mm. Det er nødvendigt med særlige løsninger ved vægtilslutning. På stålbeslagene oplægges der elastiske underlagsbrikker (som 8 mm Diepolast), og herpå gulvstrøer. På strøerne monteres 2 lag 13 mm gipsplader for at forøge lydisolationen. Skitse af konstruktionsprincip af lydisolerende gulv med hatteprofiler Der er valgt en isoleringstykkelse, der giver tilstrækkelig absorption og kan være der uden at blive klemt. I en byggesag vil man skulle tage stilling til tykkelsen ud fra den aktuelle geometri.

16 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 16 Type 2.3 fortsat Der er monteret hatteprofiler og udlagt gips mv. mellem de eksisterende bjælker. Særlig tilslutning ved væg, hvor hatteprofilerne har en speciel udformning. Følgearbejder Gulvet hæves med mm, hvilket medfører en nødvendig tilpasning af døre. Afvigelse I det aktuelle demonstrationsprojekt er der benyttet en højere (og gennemgående) opklodsning af hatteprofilerne end nødvendigt. Dette skyldes tilpasning til den forøgede gulvkote i de øvrige rum i lejligheden. Dette kan have haft indflydelse på de opnåede måleresultater.

17 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 17 Type 2.4 Nyt 30 mm gulv med gulvstrøer udlagt på svingningsdæmpere. Arbejdsbeskrivelse Eksisterende gulv tages op og gammelt indskud fjernes. Nyt indskud udføres af 12 mm krydsfiner. Krydsfineren skal indgå i bygningens stabilitet, idet den erstatter skivevirkningen i de gamle gulvbrædder. Det er derfor vigtigt, at krydsfineren fastgøres omhyggeligt til bjælkelaget. På krydsfineren udlægges der 3 lag 13 mm gips og 50 mm mineraluld. På oversiden af bjælkerne monteres svingningsdæmpere pr. 750 mm. Den anvendte svingningsdæmper er Vikas maskinsko AMD 5035, som er beregnet til mindre maskiner etc. På gulvstrøerne monteres 2 lag 13 mm gipsplader for at forøge lydisolationen. Herefter udlægges der nyt 30 mm gulv af fyrretræsbrædder. Skitse af konstruktionsprincip for lydisolerende gulv med anvendelse af svingningsdæmpere

18 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 18 Type 2.4 fortsat Konstruktion med svingningsdæmpere, der ses som opklodsning under brættet langs væggen Eksempel på hvordan der er foretaget udskæring til svingningsdæmperen i bjælken Følgearbejder Gulvet hæves i alt ca mm. Konsekvenserne heraf er betragtelige følgearbejder, idet panelerne skal flyttes, og dørene skal tilpasses som minimum. Desuden kan det blive nødvendigt at flytte såvel dørhuller som gerichter. Det betyder typisk, at rummet overflader også skal istandsættes, da det er vanskeligt at demontere paneler og gerichter uden at skade tapetsering mv. Afvigelse fra laboratorieforsøget For at mindske højden på det nye færdige gulv, er der boret huller til forsænkning af svingningsdæmperne i bjælkerne.

19 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 19 Nedhængt loft Der er monteret et nedhængt lydisolerende gipspladeloft. Arbejdsbeskrivelse Der er udført et nedhængt, fritspændende loft, hvor der er monteret 2 lag 13 mm gipsplader. Langs væggene er der udført en elastisk fuge. Skitse af princip for nedhængt loft Følgearbejder Loftet sænkes med i alt ca. 120 mm. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis der er stuk ved loftet, bliver den skjult, og det kan komme på tale at opsætte nye stuk.

20 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 20 Referencekonstruktion Der er ikke foretaget nogen arbejder, der har medført lydmæssige ændringer i forhold til de oprindelige forhold. Der er alene udført en afslibning og overfladebehandling af gulvet samt en malerbehandling af loftet. Eksempel på et rum, hvor der ikke er udført nogen lydisolationsforbedrende arbejder

21 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 21 Måleresultater for de afprøvede konstruktioner Læsning af skemaerne Hvis måleresultatet svarer til en forbedring i forhold til kravene i henholdsvis BR95 eller klasse C i DS 490 om lydklassifikation af boliger, er det angivet med en positiv værdi; f.eks Hvis resultatet er ringere end kravene i henholdsvis BR95 eller klasse C, er det angivet med en negativ værdi; f.eks Det skal i denne forbindelse understreges, at der sagtens kan være sket forbedringer efter udførelse af de lydisolationsforbedrende arbejder, selvom værdien angives som negativ. Dette skyldes blot, at resultatet ikke opfylder de i projektet opstillede mål. Alle måleresultater er angivet i db. Måling af luftlydisolation For målinger af luftlydisolation gælder, at en høj R w -værdi betyder, at der er en god lydisolation. Type 2.1.A 1 Type 2.1.A 2 Type 2.3 Type 2.4 Nedhængt loft Referencekonstruktion R w R w R w R w R w R w Målt i bygning Før istandsættelse * Efter istandsættelse BR95 krav Afvigelse Klasse C krav Afvigelse Målt i laboratorium Laboratoriemåling betegnes Rw, og målingerne på stedet betegnes R w. * Inden ombygningsarbejderne blev igangsat, blev der gennemført målinger i fire af de rum, hvori der skulle udføres lydisolationsforbedrende arbejder. Målingerne i bygningen er foretaget umiddelbart efter udførelsen af forsøgsforslagene, hvor boligerne står umøblerede og klar til indflytning. Alle målingerne, hvor der er udført foranstaltninger til forbedring af lydforholdene, viser, at både BR95 og klasse C i DS 490 overholdes, hvorimod målingen af referencekonstruktionen viser, at ingen af kravene overholdes. Sidstnævnte måling er udført på en etageadskillelse, hvor der ikke er udført nogen lydmæssig forbedring.

22 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 22 Måling af trinlydniveau For målinger af trinlydniveauet gælder, at en lav L n,w -værdi betyder, at der er en god lydisolation. Type 2.1.A 1 Type 2.1.A 2 Type 2.3 Type 2.4 Nedhængt loft Referencekonstruktion L n,w L n,w L n,w L n,w L n,w L n,w Målt i bygning Før istandsættelse * Efter istandsættelse BR95 krav Afvigelse Klasse C krav Afvigelse Målt i laboratorium Laboratoriemåling betegnes Ln,w, og målingerne på stedet betegnes L n,w. * Inden ombygningsarbejderne blev igangsat, blev der gennemført målinger i fire af de rum, hvori der skulle udføres lydisolationsforbedrende arbejder. Målingerne i bygningen er foretaget umiddelbart efter udførelsen af forsøgsforslagene, hvor boligerne står umøblerede og klar til indflytning. Alle målingerne, hvor der er udført foranstaltninger til forbedring af lydforholdene, viser, at BR95 kravene overholdes. Forslag 2.3 og 2.4 overholder også klasse C kravene. Målingen af referencekonstruktionen, hvor der ikke er udført lydisolationsforbedrende arbejder af nogen art, viser, at ingen af kravene overholdes.

23 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 23 Beskrivelse af de anvendte målemetoder i bygningen De anvendte målemetoder til måling af luftlydisolation henholdsvis måling af trinlydniveau følger reglerne som er anført i Bygningsreglementet 1995 (BR95). Luftlyd er tale, musik, støj fra installationer og lignende, som udbredes fra en lydkilde gennem luften og videre gennem vægge og etageadskillelser til naboboliger. Trinlyd opstår, ved direkte mekanisk påvirkning af en konstruktion, dvs. typisk lyd af fodtrin og lignende på et gulv, som herefter forplanter sig til underboen. Måling af luftlydisolation Målingerne foretages med det nederste rum som senderum; dvs. der hvor lyden udsendes, og det øverste rum som modtagerum. Derved undgås det at påvirke etageadskillelsen direkte med højttaleren. Målingerne udføres med en højttaler som lydkilde. Lyden, der udsendes fra højttaleren, sendes i frekvensområdet Hz, hvor 50 Hz svarer til en dyb bastone og 5000 Hz til en høj diskant. Der sendes på høj lydstyrke op til 100 db for at eliminere indflydelsen fra udefrakommende baggrundsstøj. Måling af trinlydsniveau Selve målingerne udføres ved anvendelse af en standardiseret bankemaskine, der har fem stålhamre. Denne placeres på gulvet i senderummet, hvor den frembringer bankelyde i forskellige positioner. Den udsendte støj måles i det underliggende rum, modtagerummet, i frekvensområdet Hz. Måleresultater Efter målingerne er udført, beregner lydtrykmåleren resultatet, som endeligt angives ved en enkelttalsværdi for hver måling. Vedrørende luftlydisolation: R w = xx db (f.eks. 53 db) Vedrørende trinlydniveau: L n,w = xx db (f.eks. 60 db). Måleinstrumenter Der er anvendt Brüel & Kjær instrumenter, som overholder kravene i de DS / EN ISO-standarder, der henvises til i BR95, bl.a. Investigator type 2260D lydtrykmåler, type 4224 højttaler og type 3204 bankemaskine. Kalibrator og mikrofon er certificeret af Delta Akustik, lydmåler 2260D og bankemaskine 3204 af Brüel & Kjær.

24 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 24 Bemærkninger vedrørende de arkitektoniske og æstetiske forhold Det skal understreges, at man også skal være opmærksom på de indvendige arkitektoniske forhold i ejendommen. For fire af de metoder, der er afprøvet i dette demonstrationsforsøg, gælder, at gulvets niveau ændres. Dette har eller kan have en række konsekvenser jf. nedenstående skema: Nr. Primære følgearbejder Sekundære følgearbejder 1 Den nederste del af døren saves af Efterbehandling af døren 2 Dørhullet tilpasses foroven, så den oprindelige højde bevares. Den eksisterende dør kan genanvendes Hultagning i væg og flytning af gerichter Overfladebehandling af den konkrete væg og sandsynligvis også af rummets øvrige vægge 3 Panelerne flyttes Overfladebehandling af paneler og sandsynligvis også af væggene I nogen tilfælde vil det være tilstrækkeligt alene at udføre løsning nr. 1, men det er sandsynligt, at det vil være nødvendigt at udføre løsning nr. 2, så man ikke skal eller blot føler at man skal dukke nakken, når man træder ind i rummet. Ligeledes kan der være nogle æstetiske hensyn, der kan berettige, at dørhullets oprindelige højde genskabes for at bevare et visuelt, harmonisk indtryk af rummet. For så vidt angår følgearbejderne vedrørende istandsættelse af overfladerne, kan dette arbejde inklusive udgifterne hertil eventuelt overlades til beboerne, så udgifterne ikke belaster byggesagen. På den måde kan man tale om en slags minimalistisk byfornyelse, hvor der i selve byggesagen fokuseres på og betales for gennemførelse af forbedringsarbejder, der kan udløse forhøjede leje- /boligafgiftsindtægter, og hvor de regulære følge- og/eller vedligeholdelsesarbejder overlades til beboerne selv. Montering af nedhængte lofter vil ofte medføre, at den eksisterende stuk dækkes til. Det kan derfor være nødvendigt at opsætte en i samlingen mellem det nye loft og væggene. Bemærkninger vedrørende de statiske forhold Det skal understreges, at der i hver byggesag skal være den største opmærksomhed på de byggetekniske og konstruktive forhold i den konkrete ejendom. Det er overordentligt vigtigt, at der altid udføres konstruktive tiltag, der kompenserer for og opvejer eventuelle ændringer, der er gennemført, så bygningens stabilitet er intakt efter byggesagen afslutning. Ved anvendelse af type 2.3 og 2.4, hvor de eksisterende gulvbrædder fjernes, gribes der radikalt ind i bygningens stabiliserende konstruktioner, hvilket umiddelbart medfører risiko for en svækkelse af bygningens stabilitet. I dette demonstrationsprojekt er der i de to delforsøg placeret et kompenserende lag af 12 mm krydsfiner og herpå tre lag 13 mm gipsplader mellem etageadskillelsernes bjælker for at sikre bygningens skivestabilitet. Bemærkninger vedrørende de brandsikringsmæssige forhold Ved anvendelse af konstruktionsmetode Type 2.1.A 2, hvor træfiberpladen lægges ovenpå et lag brædder med mellemrum, er det nødvendigt at ansøge om og opnå myndighedernes godkendelse af konstruktionen. De øvrige afprøvede tre konstruktionsmetoder; dvs. Type 2.1.A 1, Type 2.3 og Type 2.4 ændrer ikke etageadskillelsens brandmæssige kvalitet.

25 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 25 Beskrivelse af konstruktioner, der alene blev afprøvet i laboratoriet Som nævnt i afsnittet om projektets baggrund blev der i laboratoriet; dvs. i Fase IIIA, afprøvet en lang række forskellige konstruktionsprincipper. Nedenfor er der en kort beskrivelse af de konstruktioner, der ikke blev afprøvet i demonstrationsejendommen. For uddybende beskrivelser og tegninger af de forskellige gulvkonstruktioner henvises til Bilag I og delrapport om laboratorieafprøvningerne fra november Der er flere årsager til og forklaringer på, hvorfor ikke alle konstruktionsprincipper blev afprøvet i demonstrationsejendommen, men her skal blot nævnes et par af disse: enkelte af konstruktionsprincipperne medfører en betragtelig vægtforøgelse, som muligvis kunne blive problematisk i forhold til demonstrationsejendommens fundament forsøgsprojektets økonomi indebar en nødvendig begrænsning af afprøvninger resultatet var ikke tilstrækkeligt lovende. Type 2.1 Nyt 27 mm svømmende bræddegulv på underlag af gummikork på eksisterende gulv. Type 2.1.B 1 Nyt 27 mm svømmende bræddegulv på gulvpap, der er udlagt på en kombination af et tungt mellemlag af 40 x 140 x 210 mm betonfliser og et trinlyddæmpende underlag af tre lag tynd fiberdug à 1 mm svarende til i alt 3 mm. Det eksisterende bræddegulv er optaget og genetableret med en ny indbyrdes afstand på 50 mm. Type 2.1.B 2 Nyt 27 mm svømmende bræddegulv på gulvpap, der er udlagt på en kombination af et tungt mellemlag af 40 x 140 x 210 mm betonfliser og et trinlyddæmpende underlag af to lag 3 mm fiberdug svarende til i alt 6 mm. Det eksisterende bræddegulv er optaget og genetableret med en ny indbyrdes afstand på 50 mm. Type 2.1.B 3 Som Type 2.1.B-2, dog udlagt direkte på det eksisterende gulv. Denne konstruktion er medtaget for at undersøge forskellen mellem de samlede og de spredte gulvbrædder. Type 2.1.B 4 Som Type 2.1.B-2, men hvor indskudslaget er erstattet af tre lag 13 mm gipsplader. Type 2.6 Nyt 27 mm gulv på gulvpap, der er udlagt på et undergulv af 22 mm spånplader på strøer. Det oprindelige gulv er fjernet, og de nye strøer er udlagt på tværs af bjælkelaget med et mellemlag af 4 mm tykke elastiske brikker. I mellem strøerne er der lagt 50 mm mineraluld oven på indskudssandet.

26 BEDRE LYDISOLERING I NYRENOVEREDE BOLIGER 26 Projektets perspektiver Det er projektgruppens forventning og ønske, at forsøgsprojektets positive resultater kan bidrage til en kvalificeret indsats og yderligere debat på området. Det er projektgruppens umiddelbare vurdering, at de afprøvede metoder alle medfører en forbedret boligkvalitet for beboerne og dermed måske endda en forbedret livskvalitet. Det er derfor gruppens opfattelse, at de opnåede erfaringer skal formidles til de relevante målgrupper; dvs. rådgivere, bygningsejere, beboere og myndigheder, snarest muligt. Dette vil medvirke til, at både rådgivere, bygningsejere, beboere og myndigheder får bedre forudsætninger for at foretage et kvalificeret valg af de lydisolerende foranstaltninger, der kan foretages, når der skal udføres forbedringer i boligerne. Det kan være en relevant overvejelse at gennemføre de lydisolerende arbejder, når og hvis der alligevel skal udføres nye gulve, enten på grund af regulær nedslidning, på grund af vægændringer eller lignende. For så vidt angår projektets erhvervsmæssige potentiale er det vanskeligt at vurdere på det foreliggende grundlag. Det økonomiske aspekt i forsøgsprojektet bærer i høj grad præg af, at der er tale om et begrænset forsøg, hvor såvel konstruktions- som arbejdsmetoderne skulle udvikles og afprøves.

Rapport. Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger

Rapport. Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger Rapport Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger Rekvirent: Grundejernes Investeringsfond Side 1 af 71 Udført

Læs mere

GI medvirker til at bekæmpe problemet i samarbejdet www.stojpartner.dk SIDE 3 AF 32

GI medvirker til at bekæmpe problemet i samarbejdet www.stojpartner.dk SIDE 3 AF 32 Nabostøj 32 Indhold Nedhængte lofter... 4 Væg... 6 Bærende gulve... 8 Stålbeslag (Hatteprofiler)... 8 Vibrationsdæmpere... 11 Gulvstrøer på tværs af bjælker... 13 Svømmende gulve... 15 Træfiberunderlag

Læs mere

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj Sådan dæmper du støj 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. 20 % af beboere er generet af støj Nabostøj i etageejendomme Mange oplever nabostøj i etageejendomme som et stort

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Teknisk notat DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Måling af lydisolation i forsøgsopstilling Udført for Kuben Byggeadm. A/S Sagsnr.: K 870152 Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Kongsvang Allé 33 DK-8000 Århus

Læs mere

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel SBi-anvisning 245 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014

Læs mere

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING SBI-ANVISNING 245 1. UDGAVE 2014 Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen

Læs mere

FORSTÅ LYDENS VEJE. Når vi i DANSK LYDISOLERING udfører lydisoleringer er det derfor med detaljen i højsædet.

FORSTÅ LYDENS VEJE. Når vi i DANSK LYDISOLERING udfører lydisoleringer er det derfor med detaljen i højsædet. FORSTÅ LYDENS VEJE KORTFATTET OG VISUEL FORKLARING Denne guide vil hjælpe dig til at forstå, hvordan lyden arbejder mellem vægge, lofter og gulve. Der findes flere forskellige former for lyde. De problematikker

Læs mere

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02 STØJ FRA TEKN. INSTALLATIONER PÅ ALTAN 40 db K0_H_E_N0 LEJLIGHED LEJLIGHED TRAPPERUM LEJLIGHED 30 db FRA TEKN. INSTALLATIONER Analyse - Snit K0_H_E_N0 DØR MOD FÆLLESRUM 3 db UP TRAPPERUM EFTERKLANG, T

Læs mere

Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk. System Gyproc TCA Etagedæk 2.3.1.

Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk. System Gyproc TCA Etagedæk 2.3.1. Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk System Gyproc TCA Etagedæk 63 Systembeskrivelse System TCA-Etagedæk omfatter etagedæk med C-profiler i stål som de

Læs mere

(( ( ( Loftsbjælke. Loftsbrædder. Indskudsbræt Pudslag. Indskudsler. 15-20 m² tager 2-3 dage, eksklusive spartle- og malerarbejdet.

(( ( ( Loftsbjælke. Loftsbrædder. Indskudsbræt Pudslag. Indskudsler. 15-20 m² tager 2-3 dage, eksklusive spartle- og malerarbejdet. LeT Sværhedsgrad: Det specielle stålsystem gør det enkelt at konstruere det nedhængte lydloft, men du skal være omhyggelig, når det gælder opmåling og placering af alle systemets dele. tidsforbrug: 5-0

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri

Lydisolering mellem boliger nybyggeri SBi-anvisning 237 Lydisolering mellem boliger nybyggeri 1. udgave 2011 Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed.

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed. Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen SBi-anvisning 243 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014 Titel Lydisolering mellem boliger eksisterende

Læs mere

Rymarksvej 23, Hellerup - Trinlydmåling

Rymarksvej 23, Hellerup - Trinlydmåling ÅF-Ingemansson Rathsacksvej 1, DK-1862 Frederiksberg C, Denmark Telefon +45 3555 7017 Fax +45 3555 7018 www.ingemansson.com Rapport Udført af et akkrediteret laboratorium Projekt: 545821 Rapport: 545821

Læs mere

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi Akustisk indeklima Ernst Jan de Place Hansen, SBi Indhold BR10 Lydkrav generelt Hvorfor skærpede krav? Kontrolmålinger Boliger Undervisningsbygninger Daginstitutioner Kontorbyggeri mv. Klassifikation af

Læs mere

E. Pihl & Søn AS, Nybrovej 116, 2800 Kgs. Lyngby. 11. oktober 2006

E. Pihl & Søn AS, Nybrovej 116, 2800 Kgs. Lyngby. 11. oktober 2006 E. Pihl & Søn AS, Nybrovej 116, 2 Kgs. Lyngby. 11. oktober 26 Copenhagen Golfpark BCL 25 Lydnotat 2 Lydtransmission via huldækelementer Side 1 af 2. 1. Formål. Undersøgelserne er et supplement til målingen

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Retningslinjer for byggearbejde i A/B Jæger

Retningslinjer for byggearbejde i A/B Jæger Retningslinjer for byggearbejde i A/B Jæger Revideret februar 2015 Bestyrelsen i A/B Jæger har fået udarbejdet nedenstående retningslinjer for andelshavere, lejere og kælderlejere, der ønsker at udføre

Læs mere

Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering

Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering Rapport Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering Udført for SBi, Statens Byggeforskningsinstitut Sagsnr.: A581529 Side 1 af 3. juli 15 DELTA Venlighedsvej 4 29 Hørsholm

Læs mere

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem Teknisk Information Geberit Silent-db20 - afløbssystemet med lyddæmpende egenskaber Et afløbssystem med mange anvendelsesområder Silent-db20 er et lyddæmpende

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 8014 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Der mangler aftræk fra toiletrum på 1 sal 2. Der mangler aftræk fra fyrrum 3. Der mangler radiatorer på hele 1 sal 4. Der mangler redningsåbning fra

Læs mere

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding Notat Dato: 22. april 2014 Sagsnr.: 2014.453 Ref.: Henrik Bilberg Kontakt: HB@ingenior-ne.dk Mobil: 40 11 27 37 Sag/projekt: Bygningsgennemgang - Kilden. Vedr.: Teknisk redegørelse af daginstitutionen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305. Ejerforening Klinten Faaborg. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305. Ejerforening Klinten Faaborg. Teknisk notat Ejerforening Klinten Faaborg Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305 Teknisk notat COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax 63 11 49 49 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk Udført for Knudsen Kilen A/S AV 1166/11 Sagsnr. T200142 Side 1 af

Læs mere

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Mange etageejendomme fra 1960 erne og 1970 erne er udført i betonelementer

Læs mere

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen effektivt kan absorbere lydenergi. Den

Læs mere

Energinotat for Frederikssundsvej 180 A-D. Efterisolering af gavle. Marts 2017

Energinotat for Frederikssundsvej 180 A-D. Efterisolering af gavle. Marts 2017 Energinotat for Frederikssundsvej 180 A-D Gaihede ingeniører og arkitekter, har efter aftale med AB Frederikssundsvej 180 A-D indledt en undersøgelse af energimæssige tiltag for ejendommen. Undersøgelsen

Læs mere

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI SBI-ANVISNING 243 1. UDGAVE 2014 Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Lydisolering mellem boliger

Læs mere

Læggevejledning P A R K E T

Læggevejledning P A R K E T Læggevejledning P A R K E T For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser og billeder er vejledende. P A R K E T - O G

Læs mere

Der ønskes ny facadeudformning med lukket brystning, og radiatortype ændres fra fritstående til ophængt radiator på indvendig side af brystning.

Der ønskes ny facadeudformning med lukket brystning, og radiatortype ændres fra fritstående til ophængt radiator på indvendig side af brystning. THORA NOTAT SAG NR: 0556 DATO : 15.02.2008 Vedrørende : Andelsboligforeningen Hørsholm Karlebo Afd. 9 Byengen / Nordengen Sag : Udvidelse af stueetage Specifikation : Prissætning ved entreprenør Omfang

Læs mere

Statiske beregninger. - metode og dokumentation. af Bjarne Chr. Jensen

Statiske beregninger. - metode og dokumentation. af Bjarne Chr. Jensen Statiske beregninger - metode og dokumentation af Bjarne Chr. Jensen Statiske beregninger metode og dokumentation 1. udgave Nyt Teknisk Forlag 2003 Forlagsredaktion: Thomas Rump,tr@nyttf.dk Omslag: Henning

Læs mere

Undergulve. Undergulve. Undergulve. Typer. Undergulve. Anvendelse underlag for: Brandkrav i BR10. Bjarne Lund Johansen

Undergulve. Undergulve. Undergulve. Typer. Undergulve. Anvendelse underlag for: Brandkrav i BR10. Bjarne Lund Johansen Bjarne Lund Johansen Typer På strøer eller bjælkelag bærende Svømmende på bærende underlag Til opretning af eksisterende gulve Anvendelse underlag for: TRÆ 53 Vådrum TRÆ 63+64 Trægulve Stive belægninger

Læs mere

Boligerne på Tvedvej vil være tredje etape e i forbedringen af boligmassen til de mest socialt udsatte borgere.

Boligerne på Tvedvej vil være tredje etape e i forbedringen af boligmassen til de mest socialt udsatte borgere. 2. Social Bolighandlingsplan - Tvedvej Resume: Forbedring af fire eksisterende boliger på Tvedvej til social udsatte. Sagsfremstilling: har vedtaget en bolighandlingsplan for det sociale område for at

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Efterisolering af hulrum i etageadskillelser

Efterisolering af hulrum i etageadskillelser Energiløsning store bygninger Efterisolering af hulrum i etageadskillelser UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 For etageejendomme opført i perioden ca. 1850 1920 er etageadskillelser typisk

Læs mere

Gulve og akustik Juli 2013

Gulve og akustik Juli 2013 Gulve og akustik Juli 2013 Entreprenører og leverandører i gulvbranchen møder ofte forventninger om at gulvet kan "løse de akustiske" krav der stilles til det moderne byggeri. Begreberne bruges i flæng

Læs mere

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

Der har i de senere år været en stigende fokus på råd og svamp i konstruktionerne, grundet utæt dampspærre, fugeløsninger og rørgennemføringer.

Der har i de senere år været en stigende fokus på råd og svamp i konstruktionerne, grundet utæt dampspærre, fugeløsninger og rørgennemføringer. 1 af 5 GENNEMFØRINGER I TRÆBASEREDE (TAG)ELEMENTER Der har i de senere år været en stigende fokus på råd og svamp i konstruktionerne, grundet utæt dampspærre, fugeløsninger og rørgennemføringer. I det

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning Indholdsfortegnelse Nødvendigt værktøj Fundament Kontrol af pakkens indhold Kantramme og strøer Vægge Dør og vinduer Gavltrekant Tag Forankring af tag Gulv Overfladebehandling Vedligeholdelse

Læs mere

Placering af betalingsterminal ved Point of Sale

Placering af betalingsterminal ved Point of Sale Placering af betalingsterminal ved Point of Sale Melanie Swann MSc (Ergonomics) (På dansk ved Thomas Christiansen) Stenholm 19, Box 159 9400 Nørresundby, Danmark T: +45 96 34 66 33 F: +45 96 34 66 14 www.ergonomic-solutions.dk

Læs mere

Etageadskillelsens udvikling1850-1950. Perioderne Type 1 1850-1890 Type 2 1890-1920 Type 3 1920-1940 Type 4 1940-1950

Etageadskillelsens udvikling1850-1950. Perioderne Type 1 1850-1890 Type 2 1890-1920 Type 3 1920-1940 Type 4 1940-1950 Etageadskillelsens udvikling1850-1950 Perioderne Type 1 1850-1890 Type 2 1890-1920 Type 3 1920-1940 Type 4 1940-1950 Perioden 1850-1890 (type 1) Tagfod Langsgående detalje Overlukning af kældervindue Konstruktionsopbygning

Læs mere

ETABLERING AF BADEVÆRELSER I AB-SYVEN

ETABLERING AF BADEVÆRELSER I AB-SYVEN Bestyrelsen AB-Syven www.absyven.dk ETABLERING AF En vejledning I etablering af toilet og badeværelse udarbejdet af Bestyrelsen. I samarbejde med Byggerådgivning Danmark BADEVÆRELSER I AB-SYVEN August

Læs mere

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musik Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard er bl.a. velegnet til biografer, musiklokaler

Læs mere

Rekvirent: L1 318 (Knudsens kiler) db 53 db 53+1=54 db ja L2 318 (Harpun kiler + lydbrik) db 53 db 53+1=54 db ja

Rekvirent: L1 318 (Knudsens kiler) db 53 db 53+1=54 db ja L2 318 (Harpun kiler + lydbrik) db 53 db 53+1=54 db ja PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. Reg.

Læs mere

Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering

Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering Rapport Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering Udført for SBi, Statens Byggeforskningsinstitut Sagsnr.: A581529 Side 1 af 37 3. juli 2015 DELTA Venlighedsvej 4

Læs mere

Læggevejledning P A R K E T

Læggevejledning P A R K E T Læggevejledning P A R K E T For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser og billeder er vejledende. P A R K E T - O G

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag Emne Spørgsmål Svar Inhomogene lag Hvordan beregner man et inhomogent materialelag, som indeholder et "Ikke ventileret hulrum" hvor 20 % er bjælke og 80 % et ikke ventileret hulrum. Beregningen af R-værdien

Læs mere

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjeklisten indeholder en række beskrivelser af forhold, som den projekterende og rådgivende efter arbejdsmiljølovgivningen skal tage hensyn til i sit

Læs mere

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by: SIDE 1 AF 47 Adresse: Koppen 1 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2990 Nivå BBR-nr.: 210-012079-001 Energikonsulent: Michael Damsted Andersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

At fremstille et fyrretræsgulv tager mere end 100 år. Til gengæld tager det

At fremstille et fyrretræsgulv tager mere end 100 år. Til gengæld tager det Praktiske råd Proffens tips Monteringsvejledning At fremstille et fyrretræsgulv tager mere end 100 år. Til gengæld tager det endnu længere tid at slide det op. Massive fyrretræsgulve er levende gulve.

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 8042 Oversigt over klagepunkter: Ad. 1. Der er klaget over at 1. salen ikke kan varmes op på blæsende dage, på grund af utæt ikke korrekt udført dampspærre. Det trækker bl.a. ind

Læs mere

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db.

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db. LYD INFO OM LYD God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Behovet for lydisolation er individuelt og afhænger af, hvad de to naborum skal anvendes til. Eksempelvis

Læs mere

klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist

klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist Monter loftet i en fart med Gyproc GK systemet Gyproc GK er et bæresystem af stål til nedhængte

Læs mere

Bygningsakustisk målerapport

Bygningsakustisk målerapport Bygningsakustisk målerapport Rapport titel Trinlydniveau med Knudsen lydbrik og Zylomer. Dato 27. august 2012 Målested Rekvirent Skejbygårdsvej 19-21, Bygning C, 8240 Risskov Tore Brøcker, Sahl Arkitekter,

Læs mere

Installation System SY24 XL

Installation System SY24 XL Installation System SY2 XL 1 max 0 mm max 100 mm Bæreprofilerne i System SY2 XL anbringes med en indbyrdes afstand på 100 mm, hvilket giver en hurtig, let og økonomisk god montageproces. Systemet anvendes

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 7161 Oversigt over klagepunkter: 1. Mangelfulde bærende konstruktioner i garagen plus vægge. 2. Bærende konstruktion i stue. 3a. Bærende træbjælke i etageadskillelse. 3b. Bærende

Læs mere

Energimærke. Adresse: Banevænget 5 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Banevænget 5 Postnr./by: SIDE 1 AF 42 Adresse: Banevænget 5 Postnr./by: 5450 Otterup BBR-nr.: 480-003659-001 Energikonsulent: Svend Mosekjær Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Ombygning af UC til SFO og eksisterende SFO til børnehaveklasse Side 1. Indholdsfortegnelse: Indledning Side 2

Ombygning af UC til SFO og eksisterende SFO til børnehaveklasse Side 1. Indholdsfortegnelse: Indledning Side 2 Ombygning af UC til SFO og eksisterende SFO til børnehaveklasse Side 1 Indholdsfortegnelse: Indledning Side 2 Projektorganisation Side 2 Eksisterende forhold Side 2 Fremtidige forhold Side 2 Indhold og

Læs mere

STANDARD GIPSPLADER. Monteringsanvisning

STANDARD GIPSPLADER. Monteringsanvisning STANDARD GIPSPLADER Monteringsanvisning RAW GIPS MONTERINGSANVISNING OKTOBER 2018 2 HÅNDTERING AF RAW GIPSPLADER TRANSPORT RAW gipspaller bør kun transporteres i overdækkede biler, for at sikre at de er

Læs mere

Gyptone akustikvægsløsninger

Gyptone akustikvægsløsninger Gyptone akustikvægsløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutter ekko og forbedret taleforståelse Akustisk regulering af nye og eksisterende rum Gyptone akustikvægsløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav DABYFO Kreds København Akustisk Indeklima og Bygningsreglementet ved Claus Riis, Riis Akustik ApS Hvad siger BR2010? Hvordan bruges BR2010? Sikrer det os gode lydforhold? BR-2010 Lydforhold er generelt

Læs mere

LYDEN DER FORSVANDT KRAV UDFORDRING. Engineering Day MATERIALER TIL MODEL AF ØVELOKALET Papkasse, tape, saks, lineal, hobbykniv, mobiltelefoner

LYDEN DER FORSVANDT KRAV UDFORDRING. Engineering Day MATERIALER TIL MODEL AF ØVELOKALET Papkasse, tape, saks, lineal, hobbykniv, mobiltelefoner LYDEN DER FORSVANDT Engineering Day 2019 Musik er fantastisk både at lytte til, og når man spiller det selv. Men det kan også være temmelig forstyrrende, hvis der spilles højt. Signe og Carl Emil har fået

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. J.nr. 10128. Besigtigelse dato: 28. januar 2011. Ejendom: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab:

SKØNSERKLÆRING. J.nr. 10128. Besigtigelse dato: 28. januar 2011. Ejendom: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab: SKØNSERKLÆRING J.nr. 10128 Besigtigelse dato: 28. januar 2011 Ejendom: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab: Tilstede ved skønsmødet: Bilag: Plantegning Bilag 1 Facadetegning

Læs mere

Samlevejledning Kjellerup mini legehus m/terrasse

Samlevejledning Kjellerup mini legehus m/terrasse Samlevejledning Kjellerup mini legehus m/terrasse Kære Kunde De materialer vi anvender er 100% naturligt massiv træ, der altid påvirkes af vejrforholdene i omgivelserne også selvom det er ovntørret. Derfor

Læs mere

Biograf / musiklokaler

Biograf / musiklokaler Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musiklokaler Når lydoplevelsen skal være helt optimal Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard

Læs mere

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6543 www.grontmij-carlbro.dk OM LYD CVR-nr. 48233511 God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

Læs mere

Lydisolering mod nabostøj

Lydisolering mod nabostøj forside > publikationer > 1998 > her Lydisolering mod nabostøj - hvad kan man gøre? Pjecen kan fås på biblioteket. "Lydisolering mod nabostøj hvad kan man gøre?" er udarbejdet for Boligministeriet af DELTA

Læs mere

Retningslinjer for byggearbejde i A/B Jæger

Retningslinjer for byggearbejde i A/B Jæger Retningslinjer for byggearbejde i A/B Jæger Oktober 2011 Bestyrelsen i A/B Jæger har udarbejdet nedensta ende retningslinjer for andelshavere, lejere og kælderlejere, der ønsker at udføre byggearbejde

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 6163 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Manglende fundament under tilbygningen 2. Forkerte skruer i facadebeklædningen 3. Manglende redningsåbning. Forkert U-værdi 4.

Læs mere

Det pålægges således altanentreprenøren selv at foretage gennemgang og godkendelse af egne arbejder inden der foretages en egentlig aflevering.

Det pålægges således altanentreprenøren selv at foretage gennemgang og godkendelse af egne arbejder inden der foretages en egentlig aflevering. Nedenstående angiver udfaldskrav til altanernes finish. Afvigelser fra nedenstående udfaldskrav vil ikke blive godkendt og vil dermed blive kasseret ved aflevering. Det pålægges således altanentreprenøren

Læs mere

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum)

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum) Notat DLG TÅRNET Akustik 29. juni 2016 Projekt nr. 217465 Dokument nr. 1220105465 Version 1 Udarbejdet af JEK Kontrolleret af MAM Godkendt MIK 1 INDLEDNING I forbindelse med projekteringen af DLG Tårnet

Læs mere

GOD LYD OG MINDRE STØJ

GOD LYD OG MINDRE STØJ GOD LYD OG MINDRE STØJ DCUM anbefaler fokus på gode lydforhold, da lyd og støjniveau har stor indflydelse på elevernes koncentration og læring. Skolens fysiske rammer og indeklima har stor betydning for

Læs mere

Akustisk rapport. Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub. Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004

Akustisk rapport. Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub. Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004 Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004 Udarbejdet: Niels Uhre Christensen Ringdams Kobbel 50 7100 Vejle nuc@iot.dk Side 2/10 lndholdsfortegnelse

Læs mere

DEKO PF. den profilfrie systemvæg

DEKO PF. den profilfrie systemvæg DEKO PF den profilfrie systemvæg 2 DEKO PF alternativet til den traditionelle gipsvæg Selv om glasvægge for længst er blevet en fast bestanddel af nutidige indretninger, er efterspørgslen efter den klassiske

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Lofter, Etagedæk i træ og renovering af Etagedæk

Lofter, Etagedæk i træ og renovering af Etagedæk Lofter, Etagedæk i træ og renovering af Etagedæk Beskrivelse Lofter Omfatter MK-Godkendte BD 30 og BD 60 loftkonstruktioner mod uudnytteligt tagrum. Etagedæk i træ Omfatter BD 30 og BD 60 løsninger til

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12129

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12129 SKØNSERKLÆRING J.nr. 12129 Besigtigelsesdato: Den 08.11.2012 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

DUOFOR svalehaleplader den ideelle løsning

DUOFOR svalehaleplader den ideelle løsning DUOOR svalehaleplader den ideelle løsning godkendt Lyddæmpende gulv Undergulv Vandtæt Monteringsvejledning Duofor Svalehaleplader Indledning or at kunne give den optimale information, har vi opdelt denne

Læs mere

Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S

Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S Date: 200310 Company : TætHus Operator: HD 1 Inspektion overview Arbejdsbetingelser: Energitjek med termografering på lejlighed 2-3 april 2010,

Læs mere

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik 4.3 Gyproc Håndbog 9 433 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik Indhold 4.3.0 Indledning... 435 4.3.1 Begreber... 436 4.3.2 Lydisolering... 438 4.3.3

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD

GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD ENERGIRENOVERING OG OMBYGNING AF BOLIGFLØJEN FRA 33 UTIDSSVARENDE VÆRELSER TIL 24 MODERNE ALMENE BOLIGER I forbindelse med omdannelsen af Nybrogård Botilbud fra utidssvarende

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 7217 Oversigt over klagepunkter: 1. Ulovligt gulvafløb. 2. Bagfald på gulv i badeværelset. 3. Utætte fuger i badeværelset. 4. Skade ved loft i badeværelset. 5. Eftergivende gulve

Læs mere

BAGSTOP-FUGE-METODEN. Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Vejen, 20 maj rev.

BAGSTOP-FUGE-METODEN. Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Vejen, 20 maj rev. BAGSTOP-FUGE-METODEN Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Metodehæftet har afsæt i PTM-anvisninger. De beskrevne produkter, dampspærre, under-

Læs mere

Efterisolering af gulv over uopvarmet kælder. Fordele. Lavere CO 2. Bræddegulv Indskudsler Efterisolering 75 mm

Efterisolering af gulv over uopvarmet kælder. Fordele. Lavere CO 2. Bræddegulv Indskudsler Efterisolering 75 mm Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET JUNI 2018 Efterisolering af gulv over uopvarmet kælder Et gulv over en uopvarmet kælder isoleret med mindre end 100 mm bør efterisoleres til nedenstående

Læs mere

Bygningsakustisk målerapport

Bygningsakustisk målerapport Bygningsakustisk målerapport Rapport titel Måling af lydisolation af etageadskillelse på Brendstrupvej 3 Dato 5. juni 2012 Målested Rekvirent Brendstrupvej 3 st. og 1.sal, 8200 Århus N Claus Jensen, Arkitektfirma

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 3 2 MÅLEOBJEKT 3 3 MÅLEMETODE MM. 3. 3.1 Anvendte målemetoder 3. 3.2 Anvendt måleudstyr 3. 3.

INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 3 2 MÅLEOBJEKT 3 3 MÅLEMETODE MM. 3. 3.1 Anvendte målemetoder 3. 3.2 Anvendt måleudstyr 3. 3. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. Reg.

Læs mere

Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning

Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning www.aduro.dk Monteringsanvisning - Aduro Stålskorsten Det er vigtigt, at du læser denne monteringsanvisning grundigt igennem, inden du påbegynder monteringen af din

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 8037 Oversigt over klagepunkter: 1. Råd i vinduespartier i udestue 2. Svamp i gulv i udestue Klagers påstand: Klager mener ikke, at den bygningssagkyndige har beskrevet de nævnte

Læs mere

Lydkrav for lette konstruktioner

Lydkrav for lette konstruktioner Side 1 af 20 Lydkrav for lette konstruktioner Rapport udarbejdet af Dan Brøsted Pedersen DELTA Akustik & Vibration Rekvirent: By- og Boligministeriet September 1999 Side 2 af 20 Forord I forbindelse med

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 17076 Besigtigelsesdato: Fredag den 15. september 2017 kl. 11:00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12072

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12072 1 SKØNSERKLÆRING J.nr. 12072 Besigtigelsesdato: 21.08.2012 kl. 13.00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningssagkyndig: (I det følgende betegnet som indklagede

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. J.nr.: 12084. Besigtigelsesdato: Torsdag 04-10-2012. Ejendommen: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab:

SKØNSERKLÆRING. J.nr.: 12084. Besigtigelsesdato: Torsdag 04-10-2012. Ejendommen: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab: SKØNSERKLÆRING J.nr.: 12084 Besigtigelsesdato: Torsdag 04-10-2012 Ejendommen: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab: Tilstede ved skønsforretningen: Bilag: Datering, navn og underskrift:

Læs mere

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang Ø.Hornum Børnehave IIIn Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang, Øster, Hornum Børnehave Indhold INDLEDNING... 3 EJENDOMMENS DATA... 3 DOKUMENTER... 3 KONKLUSION...

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere