Budgetgennemgang af Specialundervisning, folkeskoleområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budgetgennemgang af Specialundervisning, folkeskoleområdet"

Transkript

1 Budgetgennemgang af Specialundervisning, folkeskoleområdet Børn og Kultur, Roskilde Kommune, april 2010

2 Analysen er udarbejdet af: Styregruppe: BKU s chefgruppe Projektgruppe Jakob Skriver (formand) Søren Larsen Sanne Norlund Larsen Jan Theisen Grann Connie Kløtzl (sekretær)

3 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 3 FORMÅL OG MÅL... 3 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 3 SPECIALOMRÅDETS HOVEDBESTANDDELE... 4 ØKONOMISKE MODELLER... 5 SAMMENLIGNING MED ANDRE... 6 FORKLARINGER PÅ NUVÆRENDE UDGIFTSNIVEAU... 7 SPECIALKLASSER OG -SKOLER... 7 BEFORDRING... 8 PPR... 8 BESKRIVELSE AF FORSLAG TIL FREMTIDIGE TILTAG MED HENBLIK PÅ AT NEDBRINGE UDGIFTSNIVEAUET... 9 BILAG 1. BESKRIVELSE AF UDGIFTSOMRÅDERNE, SPECIALUNDERVISNING PÆDAGOGISK PSYKOLOGISK RÅDGIVNING (PPR) BEFORDRING AF ELEVER I GRUNDSKOLEN SPECIALUNDERVISNING I REGIONALE TILBUD SPECIALSKOLER OG KLASSER Introduktion Specialområdet, som behandlet i nærværende notat, omfatter PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), befordring af elever samt specialundervisning i regionale tilbud, specialskoler og -klasser. Den specialundervisning, der varetages på den enkelte folkeskole (integretet i almindelige klasser, holdundervisning eller med støttetimer) er ikke omfattet af opgørelsen. Formål og mål Økonomiudvalget traf d. 10. februar 2010 beslutning om at udvælge 6 fagområder til nærmere analyse. Denne analyse omhandler specialundervisning i grundskolen. Analyserne skal indgå i det videre arbejde med budgetlægningen for Konklusioner og indstillinger Sammenligninger af de offentliggjorte budget- og regnskabstal på specialundervisningsområdet viser, at Roskilde kommune har relativt høje udgifter på området sammenlignet med såvel benchmarkkommunerne, regioner og landsgennemsnittet. En sammenligning med de 5 benchmarkkomuner viser, at Roskilde Kommune er 6 mio. kr. dyrere end gennemsnittet af benchmarkkommunerne Det kan dog være usikkert at sammenligne udgifter alene på specialundervisningsområdet, da regler for kommunernes budget og regnskab tillader at mange udgifter til specialundervisning kan konteres under normalundervisningen. Der er således markante forskelle i de 5 benchmarkkommuner på hvilke udgifter, der er placeret under hhv. specialundervisning og normalundervisning, hvilket kan skævvride sammenligningen. Fx er der i de 5 benchmarkkommuner forskel på hvor specialklasser bliver konteret. Hvis man renser budget 2010 nøgletal for denne forskel bliver resultatet for Roskilde Kommune et udgiftsniveau, der er 3,1 mio. kr. lavere på specialundervisningsområdet end gennemsnittet for benchmarkkommunerne.

4 Side4/11 Der pågår i øjeblikket en benchmarkanalyse mellem de fem samarbejdskommuner på området, som forventes afsluttet ultimo maj Denne analyse vil komme tættere på tallene, end det har været muligt i denne analyse. Vedrørende specialområdet henvises i øvrigt til den analyse, der blev udarbejdet til Byrådets forårsseminar i Nærværende budgetgennemgang viser, at Roskilde kommune adskiller sig på enkelte områder: Relativt få børn i Roskilde kommune henvises til specialundervisning udenfor distriktsskolen. (3,7 % mod 5,1 % på landsplan) inklusive børn i dagbehandling. Til gengæld er den andel, der er henvist til undervisning i dagbehandling dobbelt så høj som på landsplan. Udgifterne til elevbefordring er relativt høje i Roskilde kommune. Det har formentlig en direkte sammenhæng til de mange elever i dagbehandling, hvoraf en stor del af tilbuddene ligger udenfor kommunens grænser. Udgifterne til PPR er relativt høje i Roskilde kommune. Dette kan skyldes et højere serviceniveau end i benchmarkkommunerne. Det kan dog også skyldes at området er organiseret med en anderledes fordeling mellem PPR og folkeskolen end i de øvrige kommuner. Dette kræver en nærmere analyse. Denne analyse indgår i en større benchmarkundersøgelse mellem de 5 kommuner, der forventes færdig ultimo maj. Specialområdets hovedbestanddele Specialområdet, som opgjort i oversigten til ØU den 10. februar, omfatter følgende hovedområder: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), Befordring af elever i grundskolen Specialundervisning i regionale tilbud og Specialskoler og -klasser. De enkelte områder er nærmere beskrevet i bilag 1. Tabel 1 Samlede udgifter på specialområdet i Roskilde Kommune 2010 priser Budget 2009 Budget 2010 Folkeskole (Specialområde) Pædagogisk psykologisk rådgivning m.v. 24,4 25, Befordring af elever i grundskolen 12,2 14, Specialundervisning i regionale tilbud 0,0 2, Specialskoler og klasser 123,1 114,2 I alt 159,7 157,3 Hovedparten af de elever i Roskilde kommune, der har behov for særlig støtte i undervisningen, modtager denne i normalklassen. Eventuelt med ekstra personalestøtte i klassen og/eller holdundervisning i en del af timerne.

5 Side5/11 Folkeskolerne afholder selv udgifterne hertil indenfor den generelle bevilling til skolerne. Udgifterne indgår altså ikke i opgørelsen af de samlede udgifter til specialundervisning. Ca. 430 af de i alt ca elever, der har bopæl i Roskilde kommune, er henvist til specialundervisning udenfor normalklasserne. Eleverne henvises til specialtilbuddene via PPR og udgifterne til undervisningen afholdes af Børn og Kultur. For børn anbragt i døgn- eller familiepleje bestemmer den kommune, hvor de er anbragt, hvilken form for undervisning børnene skal have. Det betyder, at udgiften til undervisning af de børn, Roskilde kommune har anbragt udenfor kommunen, besluttes af den kommune, hvor børnene er anbragt, men betales af Roskilde kommune og konteres under specialundervisning. Roskilde Kommune har som udgangspunkt ingen indflydelse på hvilken form for specialundervisning børn anbragt uden for kommunen skal have eller udgiften til denne undervisning. Fordelingen af elever på forskellige specialtilbud hhv. anbragte børn fremgår af tabel 2. Tabel 2 Udgifter og elevtal i specialklasser og specialskoler skoleåret 2009/10 Antal Elever Udgift (i mio. kr) Udgift pr. elev Specialklasser , Regionale tilbud 6 2, Specialskoler , Skoledagbehandling* , Anbragte børn 90 22, I alt ,1 *For elever i skoledagbehandling betales der ud over undervisningen for dagbehandlingen. Udgiften er typisk på samme niveau som undervisningsudgiften. På Nordgårdsskolen er udgiften inkl. behandling. For øvrige tilbud udgiftsføres behandlingsdelen på konto 5.21 under socialområdet. Mange af de elever, der er henvist til specialundervisning, befordres til og fra skole på kommunens regning. Det kan være med offentlig transport, fordi der er langt mellem skole og hjem eller med minibus, taxa, liftvogn fordi eleverne på grund af deres handicap ikke kan klare sig selv i trafikken. Udgifterne til elevbefordring er derfor talt med i opgørelsen af udgifterne til specialundervisning. Omkring 20 % af udgifterne vedrører dog ikke specialundervisningen men helt almindelig skolebuskørsel eller buskort. Økonomiske modeller Udgifterne til specialundervisning, eksklusiv befordring og PPR men inklusive anbragte børn, afholdes indenfor én samlet budgetramme. Der anvendes forskellige bevillings- eller betalingsformer: Specialklasserne modtager en fast bevilling pr. realiseret klasse. Bevillingen svarer til den undervisningstid eleverne som minimum skal have i flg. loven, med et tillæg til nødvendigt andet arbejde, f.eks. forberedelse og skole/hjemsamarbejde (tilsvarende lærere i normalklasserne). Afhængig af målgruppen for en given specialklasse (børnenes vanskeligheder) er der forudsat en hhv. to lærere på klassen i undervisningstiden.

6 Side6/11 Nordgårdsskolen har, med udgangspunkt i samme princip som specialklasserne, én samlet, fast rammebevilling. Fjordskolen får et basisbudget til dækning af administration og bygningsdrift og reguleres herefter 2 gange årligt med et beløb pr. elev indskrevet på skolen. Andre specialtilbud udenfor kommunens eget regi betales med et takstbeløb pr. elev. Taksterne for kommunale skoletilbud fastsættes i et tillæg til de årlige rammeaftaler mellem Region og kommuner, mens private tilbud, typisk skoledagbehandling, prissættes på almindelige markedsvilkår Sammenligning med andre En sammenligning af budget 2010 mellem de 5 benchmarkkommuner viser, at Roskilde Kommune på specialundervisningsområdet er 6,0 mio dyrere end gennemsnittet for de 5 kommuner. De 6, 0 mio. kr. svarer til en merpris på 478 kr. per 6-16-årig, der fordeler sig fordeler sig som vist i nedenstående tabel 3. Tabel 3 Fordeling af udgifter pr. område Roskilde Gns. K5 Forskel 3.04 PPR Befordring Regionale tilbud kommunale specialskoler i alt (Kilde: ECO-nøgletal for budget 2010) Tabellen viser at det højere udgiftsniveau i Roskilde Kommune alene er placeret på områderne PPR og befordring. På den egentlige undervisningsdel (regionale tilbud (3.07) og kommunale specialskoler (3.08)) har Roskilde Kommune lavere udgifter per 6-16 årig end gennemsnittet for benchmarkkommunerne. Ministeriets krav til budget- og regnskabstallene på specialområdet er meget lidt detaljerede, hvilket betyder, at der er forskel på om udgifterne til f.eks. specialklasser på folkeskolerne bliver opført under normalområdet eller specialområdet i de enkelte kommuner. Derfor kan det være hensigtsmæssigt at lave en sammenligning af det samlede udgiftsniveau for både normal- og specialundervisningen. Som det fremgår af tabel 3, er der meget stor forskel på udgiftsniveauerne på specialområdet. Hvor benchmarkkommunerne ligger gnst. 6 mio. kr. under Roskildes udgiftsniveau er landsgennemsnittet hele 43,3 mio. kr. under. Tager man normalundervisningen med i betragtning er forskellene i det samlede udgiftsniveau mere ensartede. Udgiftsniveauet er således fra 25 til 31,5 mio. kr. højere i Roskilde end i de øvrige sammenligningsområder. Dog bortset fra Region Hovedstaden, hvor udgifterne i gennemsnit er 13,4 mio. kr. højere end i Roskilde.

7 Side7/11 Tabel 4 Forskel i udgiftsniveau for folkeskolen samlet i budget 2010 Forskel, mio. kr. (- = lavere udgiftsniveau end Roskilde Kommune) Specialområde Normalområde Folkeskolen i alt De 5 benchmark kommuner -6,0-19,6-25,6 Region hovedstaden -27,0 40,4 13,4 Region Sjælland -23,9-6,7-30,6 Landsplan -43,3 11,8-31,5 I Roskilde bliver alle udgifter til specialundervisning af børn udenfor distriktsskolen konteret som specialundervisning. Det vil også sige udgifter til de specialklasser som ligger på almindelige folkeskoler, men som modtager børn fra alle distrikter. Holbæk og Næstved kommuner fører samme praksis som Roskilde, mens Køge og Slagelse konterer specialklasser på normalområdet. Når specialklasserne medregnes under udgifterne til specialundervisning i alle benchmarkkommunerne, viser opgørelserne jf. tabel 5, at Roskilde i stedet for at ligge over gennemsnittet i udgiftsniveau ligger lavere samlet set. Tabel 5, Benchmarkkommuner, Specialområdet efter korrektion i budget 2010 Forskel i udgiftsniveau hvis Roskilde har samme gnst. udgift pr årig, som sammenligningsområdet. Forskel, mio. kr. (- = lavere udgiftsniveau end Roskilde Kommune) Holbæk Køge Næstved Slagelse Gnst Pædagogisk psykologisk rådgivning -12,9-0,5-5,6-8,8-5, Befordring af elever i grundskolen -6,8 0,2-0,1-7,7-3, Specialundervisning i regionale tilbud 1,2 5,0 7,4-2,6 2,1 Specialskoler og specialklasser 12,0 7,8 12,7 16,9 9,5 I alt -6,5 12,5 14,4-2,3 3,1 Hvis udgiften pr årige i Roskilde kommune var på samme niveau som gennemsnittet for benchmarkkommunerne, ville udgifterne være 3,1 mio. kr. eller knap 2 % højere. Det har ikke på nuværende tidspunkt været muligt at få aktivitetsoplysninger vedrørende specialundervisningen fra de øvrige benchmarkkommuner. Men der pågår i øjeblikket en større benchmarkanalyse på området mellem de fem kommuner, som forventes afsluttet ultimo maj Forklaringer på nuværende udgiftsniveau Specialklasser og -skoler Andelen af elever, der henvises til specialundervisning udenfor distriktsskolen er meget lav i Roskilde kommune. I flg. undervisningsministeriet er 5,1 % af landets elever henvist til specialklasser, -skoler og dagbehandling. I Roskilde kommune er det 3,7 % af eleverne. Til gengæld er der i Roskilde kommuner dobbelt så mange elever, der henvises til skoledagbehandling, nemlig 1 % af alle elever mod 0,5 % på landsplan.

8 Side8/11 Tabel 6, Elever i specialskoler, specialklasser og skoledagbehandling som andel af alle elever Special elever, Roskilde Andel, Roskilde Andel, Landet Specialklasser og skoler 302 2,7 % 4,6 % Dagbehandling (og behandlingshjem) 117 1,0 % 0,5 % I alt 419 3,7 % 5,1 % I Analyse af specialundervisningsområdet, som blev udarbejdet til Byrådets forårsseminar i 2009 blev det vurderet, at mens Roskilde kommune ligger relativt lavt i andelen af elever, der modtager specialundervisning udenfor normalklasserne, så er gennemsnitsprisen tilsyneladende lidt højere. Der er en umiddelbar logisk sammenhæng mellem de relativt få elever og den højere gennemsnitspris, da det kun er de elever, med absolut størst behov for støtte, der henvises til andre til bud end distriktsskolen. Skoledagbehandling er jf. tabel 2 et relativ dyrt tilbud. Alene undervisningen koster i gnst kr. mod f.eks kr. i specialklasserne. Hertil kommer en tilsvarende udgift til dagbehandlingen. Hvis eleven i stedet for skoledagbehandling undervises i et specialklasselignende, kommunalt tilbud vil det kunne nedbringe udgifterne til undervisning med kr. pr. elev. Hvis det alternative tilbud er relevant for halvdelen af eleverne i dagbehandling, vil det på sigt kunne nedbringe de samlede udgifter med 3-6 mio. kr. Befordring Der er netop gennemført en analyse af de samlede befordringer i Roskilde kommune, med henblik på at vurdere alternative og mere effektive måder at løse opgaverne på. Roskilde benytter mange specialundervisningstilbud uden for kommunegrænsen, og disse tilbud er ofte spredt så meget geografisk, at samkørsel af elever til de forskellige skoler ikke er hensigtsmæssigt. Mange af disse elever transporteres derfor med taxa, som er et relativt dyrt kørselstilbud. Den øvrige befordring af elever til specialundervisning foregår med minibusser. Nogle skoler har egne busser og transporterer eleverne som en del af deres tilbud. Elever til Fjordskolen transporteres af en privat leverandør, der har vundet opgaven efter udbud i Som nævnt tidligere i rapporten har Roskilde Kommune relativt mange elever i skoledagbehandling, hvoraf en del går i tilbud udenfor kommunens grænser. Det høje udgiftsniveau sammenlinget med benchmarkkommunerne, vil med rimelighed kunne antages at have en direkte sammenhæng til de mange elever i skoledagbehandling. PPR Alle udgifter til psykologer, tale-hørelærere, specialkonsulenter mm. er i Roskilde organiseret og konteret under PPR. Der er meget stor forskel på fra kommune til kommune, hvordan PPR området er organiseret f.eks. i hvilket omfang skolepsykologer er tilknyttet de enkelte skoler eller PPR. Dette indebærer, at det er usikkert i hvilket omfang tallene er sammenlignelige. Det har i denne sammenhæng ikke været muligt at få tilstrækkeligt data fra benchmarkkommunerne til at lave en nærmere analyse af området. Budget- og regnskabstallene for såvel benchmarkkommunerne, regionerne og landet

9 Side9/11 som helhed, indikerer at udgiftsniveauet til PPR er højere i Roskilde. En analyse af området indgår i den igangværende benchmarkundersøgelse med de øvrige kommuner og forventes færdig ultimo maj Beskrivelse af forslag til fremtidige tiltag med henblik på at nedbringe udgiftsniveauet Udvikling af egne tilbud Som nævnt har Roskilde kommune relativt få elever, der modtager specialundervisning udenfor distriktsskolen, men til gengæld relativt mange elever i skoledagbehandling. Der vil kunne udvikles nye tilbud i eget regi for dele af de målgrupper, der i dag visiteres til skoledagbehandling. F.eks. specialklasselignende tilbud på folkeskolerne for børn, hvis behov rækker ud over det der tilbydes i f.eks. vækstgrupperne, men som ikke nødvendigvis har behov for et egentligt behandlingstilbud. Det vurderes, at udgifterne til undervisning vil kunne nedbringes med kr. pr. elev i skoletilbud frem for skoledagbehandling. Udgifterne vil i givet fald blive reduceret i takt med at nye elever visiteres til alternative tilbud. Hvis halvdelen af de benyttede dagbehandlingstilbud med tiden kan erstattes af specialklasser vil det kunne nedbringe de samlede udgifter med 3-6 mio. kr. Hertil kommer eventuelle besparelser på elevbefordring i forlængelse af, at der etableres alternative tilbud i kommunen. Enkelte elever befordres individuelt til tilbud udenfor kommunen. Forskellen på individuel befordring indenfor kommunen frem for udenfor kommunens grænser er pt. på ca kr. årligt pr. elev. Det samlede potentiale vurderes at være en besparelse på ca. 0,5 mio. kr. årligt. I sammenhæng med etablering af egne tilbud kan det også overvejes at indføre en finansierings-model, hvor den enkelte skole får økonomisk mulighed for at etablere yderligere lokale tilbud. En sådan model flytter midler ud på skolerne, der så omvendt skal medfinansiere tilbud til de elever, der skal have et tilbud uden for skolen.

10 Side10/11 Bilag 1. Beskrivelse af udgiftsområderne, specialundervisning Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) PPR dækker hele aldersgruppen 0-18 år og omfatter i Roskilde kommune som organisatorisk enhed skolepsykologer, specialkonsulenter, lærere og konsulenter på tale-høreområdet og AKT samt fysioterapeuter. PPR udfører de lovpligtige udredninger af børn og unge forud for iværksættelse af længerevarende støtteforanstaltninger. Herudover varetager PPR tale- og høreundervisning for børn med tale- og høreproblemer. Organisationens funktioner vedrører dog i mindst lige så væsentlig grad bl.a. rådgivning og vejledning overfor forældre og de professionelle, der arbejder med børnene og har som sådan betydning i forhold til skolernes mulighed for at inkludere børn med forskellige behov. PPR spiller eksempelvis således også en væsentlig rolle i implementeringen af LP-modellen. Alle udgifter vedrørende PPR udgiftsføres på kontoen. PPR har i alt 58,4 årsværk. Befordring af elever i grundskolen Udgiftsposten omfatter kommunens samlede udgifter til befordring af skoleelever. Det vil sige de daglige skolebusser i kommunens nordlige og sydlige del, kørsel til svømmeundervisning og i begrænset omfang udgifter til buskort el. anden transport for elever i folkeskolen. Ca. 80 % af budgettet vedrører befordring af børn og unge til og fra specialtilbud. Befordringen spænder vidt fra f.eks. buskort til elever i læseklasser begrundet i afstanden mellem skole og hjem til kørsel i liftbusser for børn med fysiske handicap. Ca. 300 børn befordres dagligt til og fra specialtilbud i og udenfor kommunen. Specialundervisning i Regionale tilbud Regionerne driver og forestår undervisningen på landets mest specialiserede tilbud. For eksempel Geelsgårdskolen, Ålborgskolen, Nyborgskolen og Himmelev Behandlingshjem. Roskilde Kommune bidrager årligt med en objektiv finansiering på 1,4 mio. kr. til driften af disse tilbud. Herudover betaler kommune for brug. Roskilde kommune har aktuelt 6 elever i Regionale tilbud. En på Geelsgårdskolen, en på Nyborgskolen, 4 på Himmelev Behandlingshjem. De samlede udgifter for disse elever er på 2,5 mio. kr. I gnst. kr. pr. elev kr. Herudover er et barn anbragt i Ålborg og går på Ålborgskolen til en udgift på 0,7 mio. kr. om året, hvilket kontoføres på anbragte børn, se nedenfor. Specialskoler og klasser Posten omfatter i Roskilde kommune alle specialtilbud (ud over de regionale), som eleverne henvises til udenfor distriktsskolen. Det drejer sig om: Specialklasser, som ligger på almindelige folkeskoler, men modtager elever fra alle skoledistrikter (og privatskoler) indenfor en given målgruppe. Roskilde kommune har vækstgrupper for børn med adfærds-, kontakt og trivselsproblemer, læseklasser og -kurser for ordblinde elever og specialklasser for elever med generelle indlæringsvanskeligheder (udviklingshæmmede).

11 Side11/11 Posten omfatter endvidere en erhvervsklasse samt skoleværkstedet på produktionsskolen. Disse tilbud er ikke i formel forstand specialundervisningstilbud, men specielle tilbud for unge, der har behov for et anderledes og typisk mere praktisk orienteret tilbud. I alt ca. 190 elever modtager undervisning i ovennævnte tilbud. De samlede udgifter er på 27,6 mio. kr. I gnst kr. pr. elev Specialskoler: Fjordskolen er kommunens egen specialskole. Skolen tilbyder, i tre specialiserede afdelinger, undervisning til børn med multiple funktionsnedsættelser og svære generelle indlæringsvanskeligheder, børn med autisme/psykiske lidelser og børn med svære opmærksomheds- og koncentrationsvanskeligheder. Skolen modtager elever fra andre kommuner. Udgifter og indtægter vedr. disse elever er ikke med i denne opgørelse. Kommunen benytter desuden i et omfang specialskoler i andre kommuner. I alt 118 elever med bopæl i Roskilde er indskrevet i specialskole. Heraf 84 på Fjordskolen De samlede udgifter er på 36,6 mio. kr. I gnst kr. pr. elev Skoledagbehandling. Nordgårdsskolen er kommunens eget skoledagbehandlingstilbud for børn med alvorlige neurologiske og/eller følelsesmæssige, sociale og kontaktmæssige vanskeligheder. Skolen er etableret bl.a. med henblik på at forebygge plejeanbringelser. Roskilde kommune benytter herudover en række pladser i andre skoledagbehandlingstilbud i og udenfor kommunen. Anbringelse i skoledagbehandling kan udelukkende ske med udgangspunkt i serviceloven og på grundlag af en 50 undersøgelse. Undervisningen er i lovgivningsmæssig forstand så at sige en undtagelsesbestemmelse, som giver mulighed for, at børnene undervises i intern skole på behandlingsstedet, når undervisning på distrikts- eller specialskole ikke vurderes hensigtsmæssig. 117 elever med bopæl i Roskilde kommune modtager undervisning i et skoledagbehandlingstilbud. Heraf 28 på Nordgårdsskolen. De samlede udgifter er på 30,4 mio. kr. I gnst kr. pr. elev Anbragte børn. Udgifter til undervisning af børn i døgn eller plejeophold udenfor kommunen udgiftsføres her. Ikke alle, men mange af eleverne modtager specialundervisning og ofte i skoledagbehandlingstilbud. Det er den kommune, barnet er anbragt i, der suverænt beslutter hvilket undervisningstilbud barnet skal have. Selve anbringelsen forestås af Familie og Børn. Der afholdes udgifter til undervisning af 90 elever anbragt udenfor kommunen. De samlede udgifter er på 22,1 mio. kr. I gnst kr. pr. elev.

Budgetgennemgang af serviceområde Hjælpemidler

Budgetgennemgang af serviceområde Hjælpemidler Budgetgennemgang af serviceområde Hjælpemidler Social og Sundhed Roskilde Kommune, april 2010 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 FORMÅL OG MÅL... 4 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 4 HJÆLPEMIDDELOMRÅDETS

Læs mere

RANDERS KOMMUNE APRIL

RANDERS KOMMUNE APRIL BENCHMARKNOTAT RANDERS KOMMUNE APRIL 2019 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Sammenligningsgrundlag 4 3. Folkeskolen 5 4. Specialundervisning 8 5. PPR 14 6. SFO 15 7. Befordring 19 8. Privat og efterskoler 22

Læs mere

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring.

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. REGNSKAB 2013 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt Emne: Til Kopi til Budgetudfordringer på det specialpædagogiske område Børn og Unge-udvalget Side 1 af 5 Indledning Formålet med dette notat er at lave en kort sammenfatning af de budgetudfordringer, som

Læs mere

Notat Om den økonomiske udfordring i 2016 for den specialiserede

Notat Om den økonomiske udfordring i 2016 for den specialiserede SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 30. august 2016 Tlf. dir.: 2325 7928 E-mail: cvk@balk.dk Kontakt: Henrik Thorning Notat Om den økonomiske udfordring i 2016 for den specialiserede undervisning samt

Læs mere

Hermed fremsættes forslag til en budgetmodel for en decentralisering af ressourcerne til specialundervisning.

Hermed fremsættes forslag til en budgetmodel for en decentralisering af ressourcerne til specialundervisning. Børn og Kultur Børne- og Kultursekretariat Sagsnr. 189730 Brevid. 1138377 Ref. CKL Dir. tlf. 46 31 41 13 conniek@roskilde.dk NOTAT: Decentralisering af specialundervisningen - forslag til budgetmodel 22.

Læs mere

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Maj 2016 Indledning Børne-, Unge- og Familieudvalget har i forbindelse med behandlingen af en samlet

Læs mere

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Dato: 06.12.2017 Center for Børn og Voksne Team Stab horsholm.dk Der er et merforbrug på Børn- og Skoleudvalgets budgetområde til specialundervisning

Læs mere

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154.

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154. Bilag 1 til Masterplan for specialundervisningen i 2015-2018: Økonomisk redegørelse Denne masterplan vedrører kun den del af det indsatsstyrede område for specialundervisning. Den økonomiske masterplan

Læs mere

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Social og Sundhed, Roskilde Kommune, april 2010 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 FORMÅL OG MÅL... 4 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 4 TRÆNINGSOMRÅDETS

Læs mere

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Skole- og uddannelsesudvalget Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter

Læs mere

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019 Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019 Forelagt Skoleudvalget den 12. september 2019 Den 20. august 2019 Afdelingen for Børn, Skole og Kultur, Dragør Kommune 1 Sammenfatning Dette notat indeholder

Læs mere

Analyse af årsager til høje udgifter til specialundervisning

Analyse af årsager til høje udgifter til specialundervisning 14. august 2016 KKN Analyse af årsager til høje udgifter til specialundervisning Det fremgår af s nøgletal på specialundervisningsområdet, at kommunen har væsentlig højere udgifter til specialundervisning

Læs mere

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne 1. december 2010 behandlede Børne- og Ungdomsudvalget et notat vedrørende nye økonomiog styringsmodeller for specialundervisningsområdet. Udvalget

Læs mere

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Cvr nr. 64 50 20 18 Dato 17.08.2017 Faktanotat om skolernes økonomi, september 2017. Notatet indeholder en status på skolernes

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

NOTAT 2 Bornholms Regionskommune Kultur, Fritid, Styring og koordinering Helsevej 4, 1 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48

NOTAT 2 Bornholms Regionskommune Kultur, Fritid, Styring og koordinering Helsevej 4, 1 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48 NOTAT 2 Bornholms Regionskommune Kultur, Fritid, Styring og koordinering Helsevej 4, 1 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48 6. oktober 2014 Sammenligning af nøgletal på skole- og ældreområdet i 6 kommuner. Som

Læs mere

Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand

Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentarer Forvaltningens indstilling s. 2 afsnit: PROCEDURE FOR

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Budgetgennemgang af serviceområde SFO og klub

Budgetgennemgang af serviceområde SFO og klub Budgetgennemgang af serviceområde SFO og klub Børne- og Kultursekretariatet, Roskilde Kommune, April 2010 Analysen er udarbejdet af: Styregruppe: Chefgruppen i Børn og Kultur Projektgruppe Lars Hansen

Læs mere

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget Temadrøftelse af Specialundervisning Skoleudvalget 03.04.2018 Handlemuligheder Der er primo 2018 igangsat en proces frem mod en ny model for samarbejdet om inklusion i Aalborg Kommune. Dette arbejde er

Læs mere

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde November 2018 www.ballerup.dk Principper for modellen Alle børn skal have et skoletilbud, hvor de trives, lærer og udvikler sig. Tidlige

Læs mere

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på Udvalget "Læring og Trivsel for Børn og Unge"

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på et "Læring og Trivsel for Børn og Unge" Nr. Løsning på budgetreduktioner fra tidligere år - i mio. kr. 2018 2019 2020 2021 2 Reduktion i antallet af

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Børnespecialcenter 1 (BSC 1)

Børnespecialcenter 1 (BSC 1) Børnespecialcenter 1 (BSC 1) Sammenfatning Børnespecialcenter 1 er målrettet normaltbegavede børn og unge med sociale og/eller følelsesmæssige vanskeligheder. Centret består af Skole- og behandlingshjemmet

Læs mere

7 FOLKESKOLEN Tabel 7a. Folkeskolen. Årlige nettodriftsudgifter pr. elev Tabel 7b. Årlige nettodriftsudgifter til befordring pr.

7 FOLKESKOLEN Tabel 7a. Folkeskolen. Årlige nettodriftsudgifter pr. elev Tabel 7b. Årlige nettodriftsudgifter til befordring pr. 7 FOLKESKOLEN Tabel 7a. Folkeskolen. Årlige nettodriftsudgifter pr. elev Faste 28-priser Regnskab Budget 27 28 Herning 57.82 56.378 Holstebro 52.521 51.444 Horsens 63.153 57.898 Randers 55.823 55.79 Silkeborg

Læs mere

Elever klassetrin jan 2012 sep 2012 sep 2013 sep 2014 sep 2015 sep Undervisningspligtige elever

Elever klassetrin jan 2012 sep 2012 sep 2013 sep 2014 sep 2015 sep Undervisningspligtige elever Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2547019 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen 2017 21. april 2017 Skole- og Børneudvalget

Læs mere

Som supplement til den kommunale evaluering blev Deloitte i år bedt om at foretage en analyse af:

Som supplement til den kommunale evaluering blev Deloitte i år bedt om at foretage en analyse af: Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2315851 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen 2016 27. april 2016 Skole- og Børneudvalget

Læs mere

Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller. arbejdsproces

Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller. arbejdsproces BALLERUP KOMMUNE Dato: 19. juli 2018 Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller for den specialiserede undervisning samt arbejdsproces Indledning Børne- og Skoleudvalget besluttede den 7. november 2018

Læs mere

Skolernes medfinansiering af vidtgående specialundervisningstilbud

Skolernes medfinansiering af vidtgående specialundervisningstilbud Skolernes medfinansiering af vidtgående specialundervisningstilbud Åben sag Sagsid: 15/7366 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: Indledning Sagsgang Orientering BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KTU SAMU Indstilling x

Læs mere

Center for Undervisning

Center for Undervisning Center for Undervisning Dato 31-07-2013 j./sagsnr. Notat vedrørende ny skolestruktur Notat udarbejdet af: Lars Sørensen I forbindelse med 1. temadag i juni har medlemmer af byrådet ønsket en uddybning

Læs mere

Undersøgelse om specialundervisning i folkeskolen

Undersøgelse om specialundervisning i folkeskolen Danmarks Lærerforening 28. september 2009 Undersøgelse om specialundervisning i folkeskolen Danmarks Lærerforening har sammen med Megafon gennemført en undersøgelse om specialundervisning i perioden 25.-31.

Læs mere

Specialbørnehaven Møllevangen

Specialbørnehaven Møllevangen Specialbørnehaven Møllevangen Sammenfatning Specialbørnehavens målgruppe er børn i alderen 0-6 år med svære eller middelsvære funktionsnedsættelser. Det kan være som følge af syns-, høre, kommunikations-

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg vedr. specialundervisningsområdet

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg vedr. specialundervisningsområdet Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 313598 Brevid. 3161746 Ref. MAUF Dir. tlf. 46315211 martinuf@roskilde.dk NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg vedr. specialundervisningsområdet 15. maj 2019 Roskilde

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Jeg er af kommunaludvalget blevet bedt om at svare på tre spørgsmål: Spørgsmål W om, hvorvidt der set i lyset af oplysninger fra EVA s seneste rapport om kommunernes

Læs mere

INTERN BENCHMARKING AF DISTRIKTSSKOLER I HILLERØD KOMMUNE DYBDEGÅENDE BENCHMARK

INTERN BENCHMARKING AF DISTRIKTSSKOLER I HILLERØD KOMMUNE DYBDEGÅENDE BENCHMARK INTERN BENCHMARKING AF DISTRIKTSSKOLER I HILLERØD KOMMUNE DYBDEGÅENDE BENCHMARK 1 2 INDHOLD 1. Generelle observationer 2. Oversigt over tilbudsviften 3. Supplerende undervisning 4. Tilbud og aktiviteter

Læs mere

Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet

Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet Side 1 af 8 Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) har stillet de fem nedenstående spørgsmål til folkeskolernes

Læs mere

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget Notat Forvaltning: Økonomiafdelingen Dato: J.nr.: Br.nr.: 22. april 2013 Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer

Læs mere

Tabel 1. Budgetforudsætninger for søskenderabatter Regnskab 2014 Budget 2016

Tabel 1. Budgetforudsætninger for søskenderabatter Regnskab 2014 Budget 2016 Ikke decentraliserede områder MBU 1. Søskenderabatter Tabel 1. forudsætninger for søskenderabatter Regnskab 2014 Foræl Funktion Forældrebetaling Søskenderabat Andel drebe taling Søskenderabat Andel* 3.22.05

Læs mere

Bilag 2. Specialskoleområdet. Indhold. Budgetproces 2017 De tværgående fokusområder Dato

Bilag 2. Specialskoleområdet. Indhold. Budgetproces 2017 De tværgående fokusområder Dato Budgetproces 2017 De tværgående fokusområder Dato 22.1.2016 Bilag 2. Specialskoleområdet Indhold Kommissorium (formål)...2 Projektgruppe og projektleder...3 Kort beskrivelse...3 Hvordan inddrages relevante

Læs mere

Befordring af skoleelever Regler og principper fra 1. august 2010

Befordring af skoleelever Regler og principper fra 1. august 2010 Befordring af skoleelever Regler og principper fra 1. august 2010 Skoleafdelingen, Skolegade 1, 7100 Vejle, tlf. 76 81 00 00 Regler og principper for befordring af skoleelever pr. 1. mart 2010 Lovgrundlag:

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Supplerende oplysninger om servicestandarder for PPR og Familieafdelingen

Supplerende oplysninger om servicestandarder for PPR og Familieafdelingen Supplerende oplysninger om servicestandarder for PPR og Familieafdelingen PPR - = mindreudgifter / merindtægter 1 Taleklasse. Børn er tidligere visiteret til Ordblindeinstituttet og Kompetencecentret i

Læs mere

Allerød Kommune NOTAT. Benchmarking på det sociale område

Allerød Kommune NOTAT. Benchmarking på det sociale område NOTAT Allerød Kommune Sekretariat Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Benchmarking på det sociale område I budgetforliget for 2014 2017 indgår, at der skal gennemføres en analyse i form af en benchmarking

Læs mere

Indhold 1. Indledning... 2

Indhold 1. Indledning... 2 Notat Sagsnr.: 2012/0000931 Dato: 26. februar 2013 Titel: Udlægningsmodel for midler til specialtilbud Sagsbehandler: Claus-Uno Hauritz Skolekonsulent Indhold 1. Indledning... 2 2. Udlægning af midler

Læs mere

Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1

Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1 Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1 Stavnsholtskolen Generelle indlæringsvanskeligheder (30 elever) Her indskrives elever med generelle indlæringsvanskeligheder og mental retardering i lettere

Læs mere

Nedenfor sammenholdes de opnåede resultater med de opstillede mål.

Nedenfor sammenholdes de opnåede resultater med de opstillede mål. REGNSKAB 2004 Bevillingsområde 3.32. Øvrig folkeskolevirksomhed Udvalg Skole- og Uddannelsesudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Det samlede regnskabsresultat udgør netto 63,2 mio. kr. Nettobevilling

Læs mere

Opvækst- og uddannelsesudvalget: Kvalitet og særopgaver

Opvækst- og uddannelsesudvalget: Kvalitet og særopgaver Kvalitet og Særopgaver varetager opgaver inden for følgende områder: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Specialskoler og SFO på specialskoler Dagbehandling/ heldagsskole Støttepædagoger Specialbørnhaver

Læs mere

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2095074 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, 2015 21. april 2015 RESUME OG BAGGRUND Skole-

Læs mere

Inklusion i sparetider

Inklusion i sparetider Titel es dem præsentationen 00.00 2008 Filadelfi Temadag DH Holbæk Inklusion i sparetider Lidt om mig og mit arbejde Fra udskillelse over rummelighed til inklusion Menneskerettighedserklæringen 1948 FN

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Bilag: BR2 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Skoler 0.-9. klasse På Skoleområdet forventer vi et merforbrug på 2,6 mio. kr. Uddybende beskrivelse af afvigelser

Læs mere

Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne

Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne Notat Vedrørende: Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne Sagsnavn: Anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne, vedr. den økonomiske udfordring på specialundervisningsområdet

Læs mere

generelle indlæringsvanskeligheder (2) socio emotionelle vanskeligheder (1) specifikke indlæringsvanskeligheder (3)

generelle indlæringsvanskeligheder (2) socio emotionelle vanskeligheder (1) specifikke indlæringsvanskeligheder (3) Visualisering af ny struktur for udvidet specialpædagogisk bistand i Silkeborg Kommune Tallene i parentes henviser til bilagsnumre på de følgende sider Den 20. december 2010 Inklusionscenter for elever

Læs mere

Befordring af skoleelever Regler og principper fra 1. august 2010

Befordring af skoleelever Regler og principper fra 1. august 2010 Befordring af skoleelever Regler og principper fra 1. august 2010 Skoleafdelingen, Skolegade 1, 7100 Vejle, tlf. 76 81 00 00 Regler for planlægning af skolebuskørsel pr. 1. august 2010 Lovgivning: Folkeskoleloven

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Tildeling af budget til differentieret undervisning til folkeskoler i Middelfart Kommune.

Tildeling af budget til differentieret undervisning til folkeskoler i Middelfart Kommune. Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Fax +45 8888 5501 Dato: 25. marts 2011 Sagsnr.: 201008118-150 Tildeling af budget til differentieret undervisning

Læs mere

Notat. 2. budgetopfølgning 2015 - Skoleudvalget. Pr. 30. april. Dato: 6. maj 2015 Sagsnr.: 2015-005282-1

Notat. 2. budgetopfølgning 2015 - Skoleudvalget. Pr. 30. april. Dato: 6. maj 2015 Sagsnr.: 2015-005282-1 Løn og Økonomi - Team Økonomi Middelfart Kommune Søndergade 65 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5046 cvr.: 29189684 Dato: 6. maj 2015 Sagsnr.: 2015-005282-1 Morten.AastrupLaustsen@middelfart.dk

Læs mere

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE Politiske målsætninger for skolernes specialundervisning og specialpædagogisk bistand i det almindelige undervisningsmiljø Forord

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Månedsrapportering pr. 31. januar 2018

Månedsrapportering pr. 31. januar 2018 Månedsrapportering pr. 31. januar 23. februar Specielundervisning Konklusion I forventes der pt. et merforbrug på 8,0 mio. kr. i Den primære årsag hertil er større aktivitet end grundlaget tillader. Det

Læs mere

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 30. august 2016 Tlf. dir.: 2325 7928 E-mail: cvk@balk.dk Kontakt: Henrik Thorning Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem Det specialiserede

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

Skolen betaler for pladser til ekskluderede elever.

Skolen betaler for pladser til ekskluderede elever. NOTAT 28. januar 2013 Sagsbehandler: Dok.nr.: 2012/0062501-7 Skoleafdelingen Supplerende notat om økonomimodel, der understøtter øget inklusion Undervisningsudvalget drøftede på mødet den 21. januar 2013

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Notat om specialundervisning Tiltag specialundervisning - geografisk Pengene følger eleven på folkeskoleniveau...

Notat om specialundervisning Tiltag specialundervisning - geografisk Pengene følger eleven på folkeskoleniveau... Til: Skole og dagtilbud 24. marts 2017 Notat om specialundervisning Antal elever, typer, fordeling, økonomi og pengene følger eleven Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Indhold

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 31.10.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Befordring af skoleelever i Vejle Kommune Retningslinjer Pr Uddannelse & Læring Vejle Kommune

Befordring af skoleelever i Vejle Kommune Retningslinjer Pr Uddannelse & Læring Vejle Kommune Befordring af skoleelever i Vejle Kommune Retningslinjer Pr. 1-8-2018 Uddannelse & Læring Vejle Kommune 1 Regler for planlægning af befordring til folkeskoleelever pr. 01.08.2018 Lovgivning: Bekendtgørelse

Læs mere

Budget ,0 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5

Budget ,0 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5 Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 15, 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5 Herning Holstebro Horsens Randers Silkeborg Skive Viborg 15, 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5, 2, 4, 6,

Læs mere

Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh,

Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh, Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh, peb@kl.dk 1 Tre centrale udfordringer Indhold i og design af budgetmodel Implementering og overgangsordninger

Læs mere

Børn og unge med særlige behov side 1

Børn og unge med særlige behov side 1 Børn og unge med særlige behov side 1 Indhold 3.04 Skolepsykolog... 2 3.08 Kommunale specialskoler Struer Skole- og Behandlingshjem... 3 5.07 Indtægter den centrale refusionsordning... 4 5.20 Opholdssteder

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter:

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Svendborg kommune Familieafdelingen 19. april 2010 Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Udgangspunkt: Familieafdelingens budget for 2010 udgør

Læs mere

Formålet med decentralisering formålet med decentraliseringen beskrives nærmere, ud fra en pædagogisk-faglig argumentation

Formålet med decentralisering formålet med decentraliseringen beskrives nærmere, ud fra en pædagogisk-faglig argumentation Børn og Kultur Børne- og Kultursekretariat Sagsnr. 189730 Brevid. 1156265 Ref. CKL Dir. tlf. 46 31 41 13 conniek@roskilde.dk NOTAT: Decentralisering af specialundervisningen - supplerende materiale 21.

Læs mere

Tekniske besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet

Tekniske besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet e besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet Center for Økonomi og Personale, april 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Besparelsespotentialer... 4 3. Samlet oversigt over teknisk besparelsespotentiale

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Lovforslag nr. L 129 Folketinget 2011-12 Fremsat den 28. marts 2012 af børne og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Godkendelse af specialundervisning

Læs mere

Særligt tilrettelagt specialundervisning i Kolding Kommune.

Særligt tilrettelagt specialundervisning i Kolding Kommune. Særligt tilrettelagt specialundervisning i Kolding Kommune. Statusnotat, dec. 2008 Statusnotatet er udarbejdet af: Uddannelses- og specialafdelingen, Børne- og Uddannelsesforvaltningen, Kolding Kommune.

Læs mere

Serviceniveau-reduktioner

Serviceniveau-reduktioner CENTER FOR ØKONOMI Dato: 23. september 2019 Tlf. dir.: 2479 8824 E-mail: jba2@balk.dk Kontakt: Jeppe Bønløkke Bang Sagsid: 00.30.04-P05-3-19 Serviceniveau-reduktioner 2020-2023 Børne- og Skoleudvalget/Ramme

Læs mere

Budget 2014: Overblik delpolitikområder Overordnede forudsætninger for delpolitikområderne Puljer på skoleområdet

Budget 2014: Overblik delpolitikområder Overordnede forudsætninger for delpolitikområderne Puljer på skoleområdet Skoler mv. Budget 2014: Overblik delpolitikområder Overordnede forudsætninger for delpolitikområderne Puljer på skoleområdet Ændret skolestruktur pr. 1. august 2013 Provenu ved ny skolestruktur (opgjort

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114 Regnskab 2017 Udvalg: Uddannelsesudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Uddannelsesudvalget -7.137 00 Serviceudgifter -7.595 11 Overførsler 571 55 Den centrale refusionsordning -114 00 10 Skole- og klubområdet

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune Den 22. august 2017 1 Indhold Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune... 3 1. Dragør Kommune sammenlignet med andre kommuner... 3 2. Sammenligningsgruppen... 4 3. Sammenligning

Læs mere

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Vejledningsmateriale om god praksis i Lolland Kommune juni 2016 1/7 Indledning.

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i dagbehandlingstilbud

Udkast til Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i dagbehandlingstilbud Udkast til Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder I medfør af 3, stk. 3, 19 i, stk. 1, 20, stk. 7 og 8, 22, stk. 6, 30 a,

Læs mere

For hver af politikområdets delområder er frihedsgrader og bindinger beskrevet nedenfor.

For hver af politikområdets delområder er frihedsgrader og bindinger beskrevet nedenfor. Politikområde Undervisning - Oversigt Frihedsgrader og bindinger Politikområdet undervisning består af følgende delområder: Inden for selvforvaltningen 1. Skoler - almen undervisning (391 mio. kr.) - specialundervisning,

Læs mere

Regnskab Regnskab Anlæg

Regnskab Regnskab Anlæg Politikområdet består af: Folkeskoler inkl. vidtgående specialundervisning, bygningsdrift af skolerne, SFO og dagbehandling udlagt til skolerne. Desuden indeholder området Ungdomsskolen, Naturskolen og

Læs mere

Roskilde Kommunes kvalitetsrapport nøgletal for skoleåret

Roskilde Kommunes kvalitetsrapport nøgletal for skoleåret Roskilde Kommunes kvalitetsrapport nøgletal for skoleåret 10 11 Hvad viser kvalitetsrapportens nøgletal kort fortalt Roskilde Kommune har benyttet sig af udfordringsretten i forhold til toårige kvalitetsrapporter.

Læs mere

Regnskab Regnskab 2016

Regnskab Regnskab 2016 Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af: Folkeskoler inkl. vidtgående specialundervisning, bygningsdrift af skolerne, SFO og dagbehandling udlagt til skolerne. Desuden indeholder området Ungdomsskolen,

Læs mere

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen.

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen. E.1 Kvaliteten af specialundervisningen efter kommunalreformen Den 17. september 2009 Emne: Kvalitet i specialundervisningen Notatet Kvalitet i specialundervisningen er et baggrundspapir til hovedstyrelsens

Læs mere

Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588

Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588 Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588 04-10-2018 1. Indledning

Læs mere

Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune

Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune 1 Hvorfor forslag om ny skolestruktur? Køge Kommunes skolevæsen skal over de næste år foretage besparelser svarende til ca. 40 millioner kr. for at bidrage til

Læs mere

FORSLAG TIL ORGANISERING AF DEN NYE ÅMOSESKOLE PÅ BAGGRUND AF FUSIONEN MED AUTISTKLASSERNE PÅ SKOLEN PÅ SØNDERAGER

FORSLAG TIL ORGANISERING AF DEN NYE ÅMOSESKOLE PÅ BAGGRUND AF FUSIONEN MED AUTISTKLASSERNE PÅ SKOLEN PÅ SØNDERAGER FORSLAG TIL ORGANISERING AF DEN NYE ÅMOSESKOLE PÅ BAGGRUND AF FUSIONEN MED AUTISTKLASSERNE PÅ SKOLEN PÅ SØNDERAGER CENTER FOR BØRN OG LÆRING OG CENTER FOR UDVIKLING OG ØKONOMI HERNING KOMMUNE, 2019 Indhold

Læs mere

Thisted Kommune. Specialundervisning. Analyse med baggrund i budgetforliget for 2018

Thisted Kommune. Specialundervisning. Analyse med baggrund i budgetforliget for 2018 Thisted Kommune Specialundervisning Analyse med baggrund i budgetforliget for 2018 Center for Økonomi og Løn 01-02-2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Konklusion...3 3. Metode...4 4. Antal elever

Læs mere

Fakta om frie skoler

Fakta om frie skoler Fakta om frie skoler FAKTA OM FRIE SKOLER Af Christina Lüthi og Bettina Carlsen, Nationalt Videncenter for Frie Skoler Rapporten er blevet peer reviewet Nationalt Videncenter for Frie Skoler, maj 2012

Læs mere

Budgettemamøde. Nøgletal bord Dagtilbud og skoler

Budgettemamøde. Nøgletal bord Dagtilbud og skoler Budgettemamøde Nøgletal bord Dagtilbud og skoler Kr. pr. 0-5-årig Dagtilbud 90.000 Udgift pr. 0-5-årig i Greve Kommune, regioner og på landsplan 85.000 80.000 75.000 70.000 65.000 60.000 55.000 2011 2012

Læs mere

Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet.

Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet. Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet. 1. Formål Ifølge Servicelovens 5 stk 2 skal Regionsrådet efter aftale med

Læs mere

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune Den 28. august 2018 1 Indhold Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune i regnskab 2017... 3 1. Dragør Kommune sammenlignet med andre kommuner... 3 2. Sammenligningsgruppen...

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET 1.000 kr./2017-pl, netto Nr. Forslag Budget 2017 Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 1 Center for tandregulering (CFT) - takststigning 48 77 108 149 2 Tandplejen 0-18 år (uden flygtninge) 120 120 120 120

Læs mere