Tips om fisk 1 Tips om fisk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tips om fisk 1 Tips om fisk"

Transkript

1 Tips om fisk 1 Tips om fisk

2 2 Tips om fisk Spis mere fisk og flere slags I Danmark har vi nogle af verdens fineste spisefisk. Alligevel spiser op mod halvdelen af danskerne meget sjældent fisk, og blandt dem, der spiser fisk, er det typiske forbrug under 100 gram om ugen. Det er der forskellige grunde til. Fx synes nogle forbrugere, det er et problem, at der er ben i fisk. Men fileter fra fisk er uden ben og kan tilberedes nemt, hurtigt og spændende. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser gram fisk om ugen og varierer mellem fede og magre fiskearter. Det svarer til to hovedmåltider med fisk eller et hovedmåltid samt fisk som pålæg næsten dagligt. På den måde sikrer man sig en række vigtige næringsstoffer i et velsmagende måltid. Fisk er sundt Fisk er sund mad med et højt indhold af vigtige næringsstoffer. Fisk er særligt rige på jod, selen og D-vitamin. Desuden indeholder især de fede fiskearter sunde fiskeolier de såkaldte n-3 fedtsyrer eller omega-3 fedtsyrer. Når man spiser fisk regelmæssigt, nedsættes risikoen for pludselig død som følge af blodprop i hjertet og blodprop i hjernen (slagtilfælde). Virkningen er speciel stor for personer, der i forvejen har problemer med hjertet. Fiskeolier er en væsentlig del af forklaringen på, at fisk er godt. Men både fede og magre fisk virker forebyggende, så fisk et par gange om ugen er også virkningsfuld af andre årsager. Fisk erstatter ofte mindre sunde madvaner som fx fede kødprodukter. Spis mere fisk og flere slags 2 Fisk er sundt 2 Forureninger i fisk 4 Børn, gravide, ammende og fisk 4 Køkkenhygiejne 5 Frisk fisk 6 Frossen fisk 6 Opskrift 7 Opskrift 8 Fisk er forskellige 9 Fede og magre fisk 9 Rensning af fisk 10 Tilberedning 10

3 Tips om fisk 3 Mange danskere får for lidt D-vitamin, jod og muligvis også selen i kosten. Alle de stoffer findes i fisk, og man får nemmest mere af dem i sin kost ved at spise fisk. D-vitamin styrker knoglerne og mindsker risikoen for knoglebrud hos ældre. Alvorlig jodmangel kan give nedsat stofskifte og forstørret skjoldbruskkirtel (struma). Selenmangel er ikke konstateret i den danske befolkning, men vi får relativ lidt. Selen har muligvis en beskyttende effekt over for visse kræfttyper. Der er således store sundhedsmæssige gevinster ved at spise fisk. Fiskeolie i kapsler kan sandsynligvis også nedsætte risikoen for blodprop, men indeholder ikke fiskens mange andre gavnlige næringsstoffer gram fisk om ugen Det generelle råd er, at man bør spise gram fisk om ugen, og at man skal variere mellem fede og magre fisk. Få inspiration til at spise varieret på side 9. Nogle befolkningsgrupper og fiskeprodukter kræver dog særlig opmærksomhed: Kvinder der forsøger at blive gravide, er gravide eller ammende samt børn under 14 år bør ikke spise store rovfisk som hovedmåltid, fordi rovfisk kan have højt indhold af kviksølv. Se mere side 4. Gravide bør ikke spise levertran pga. det høje indhold af A-vitamin. Store doser A-vitamin kan skade fostret. Specielt kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende bør højst spise én portion laks fra Østersøen om måneden (125 gram), fordi laksene kan have højt indhold af dioxin. Man bør ikke spise så meget røget og grillet fisk, fordi de kan have et højt indhold af forureninger som PAH (polycykliske aromatiske hydrocarboner). Se side 11. Kammuslinger fra arktiske områder har generelt et højt indhold af cadmium. Man bør derfor ikke spise mange kammuslinger. Fisk i makrelfamilien, sildefamilien, ansjosfamilien, guldmakrelgruppen samt slangemakrelfamilien kan, hvis de har været opbevaret eller behandlet forkert have et højt indhold af histamin og kan derfor give histaminforgiftning. Vær opmærksom på symptomerne. Se side 5. Escolar og smørmakrel/oliefisk har et højt indhold af voksarter og skal derfor tilberedes omhyggeligt for at undgå at give diarré. Se side 11. Østers og andre skaldyr kan indeholde virus og bakterier. Derfor er der altid en risiko for at få fødevareforgiftning, hvis man spiser dem rå.

4 4 Tips om fisk Forureninger i fisk Fisk fra hav- og ferskvand får miljøforureninger som fx kviksølv og dioxin gennem deres føde. Stofferne kan stamme fra industri, affaldsforbrænding eller vulkanudbrud. De fleste forureninger findes især i fede fisk. Både kviksølv og dioxin ophobes i kroppen og kan på lang sigt skade centralnervesystemet og immunsystemet. Man får færre dioxiner, hvis man fjerner skindet og det underliggende fedt. Fødevarestyrelsens samlede vurdering er, at den ernæringsmæssige gevinst ved at spise fisk langt overstiger ulemperne ved forureningerne, men man bør veksle mellem fede og magre fisk, store og små fisk og forskellige tilberedningsmetoder. Børn, gravide, ammende og fisk Børn, gravide og ammende kan uden problemer spise de fleste almindelige spisefisk, men visse store rovfisk bør de højst spise 100 gram om ugen, fordi disse fisk kan indeholde for store mængder kviksølv. Børn under 3 år bør dog højst spise 25 gram om ugen. Nye undersøgelser tyder på, at hvis man får for meget kviksølv i den sidste halvdel af graviditeten, kan det påvirke udviklingen af fostrets hjerne. I den første tid efter fødslen kan for meget kviksølv også påvirke barnets udvikling af hjernen. Det er især de store rovfisk, der er sidst i fødekæden, som indeholder meget kviksølv. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder, der forsøger at blive gravide, er gravide eller ammer, samt børn under 14 år ikke spiser store portioner af følgende fisk: Tun Helleflynder Sværdfisk Sildehaj Escolar Smørmakrel/oliefisk Rokke Gedde Aborre Sandart Det skader fx ikke at spise en portion tunsalat, men personer i ovenstående grupper bør undgå at spise en hel tunbøf. Tun på dåse fremstilles typisk af små tunfisk, som har et lavere indhold af kviksølv og derfor er der ingen problemer med tun på dåse. Køkkenhygiejne Når man opbevarer og tilbereder fisk, er det klogt at følge tre råd om hygiejne i køkkenet: køl af, varm op og undgå spredning. Ved at behandle fisk med omtanke kan man undgå at blive syg af eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier.

5 Tips om fisk 5 Læg fisk i køleskab straks efter indkøb. Når fisk nedkøles hurtigt og opbevares koldt, stopper de fleste bakteriers vækst. En varm ret, der skal gemmes til næste dag, skal sættes i køleskab, så snart den er dampet af ellers får bakterierne gode vækstmuligheder. Frossen fisk skal ikke optøs ved stuetemperatur, men i køleskabet, og i en skål, så det ikke drypper på andre madvarer. De fleste sygdomsfremkaldende bakterier i mad dræbes ved opvarmning til mindst 75 C. Derfor skal fisk normalt altid gennemsteges eller -koges. Rå fisk til fx gravad fisk eller sushi, skal have været frosset i mindst et døgn ved minus 20 C. Dermed dræbes parasitter, som kan være i fiskekødet. Bakterier kan spredes mellem de forskellige råvarer på køkkenbordet, fx fra grønsager til fisk, og mellem råvarer og tilberedt mad. Man kan undgå spredning af bakterier ved at tilberede madvarerne hver for sig og ved at vaske hænder og redskaber efter hver arbejdsproces i køkkenet. Røget og gravad fisk skal holdes på køl Røget og gravad fisk kan indeholde den sygdomsfremkaldende bakterie Listeria monocytogenes, som kan forårsage listeriose og muligvis abort. Risikoen for listeriose er størst, hvis fødevaren har været opbevaret for længe ved for høj temperatur. Derfor er det vigtigt, at de holdbarhedstider og temperaturer, der står på pakken, overholdes, og at fisken hele tiden opbevares på køl. Hvis det brænder i munden Histamin kan dannes, når bakterier vokser på fisk. Derfor skal fisk og fiskevarer opbevares koldt og håndteres hygiejnisk, lige fra de fanges, til de bliver tilberedt. Histamin kan give forgiftning. Hvis du oplever en brændende, svidende eller prikkende fornemmelse i mund og svælg, når du spiser fisk, bør du spytte maden ud og lade være med at spise mere. Der kan også komme blærer på læber og tunge, rødmen i ansigt og på hals og bryst, hovedpine, kvalme, opkastning, mavesmerter, opsvulmede læber og nældefeber. I svære forgiftninger kan man få allergisk chok og åndedrætsforstyrrelser og bør hurtigst muligt søge behandling. Histamin er hyppigst et problem i fx makrel, tun, sild, ansjos, guldmakrel, slangemakrel, escolar og smørmakrel/oliefisk, men det ses også i fx hornfisk, koldrøget laks og nogle tropiske fiskearter.

6 6 Tips om fisk Du kan få at vide, hvor fisken kommer fra Når fisk sælges i butikker o.l., skal forbrugeren have adgang til oplysninger om: Fiskeartens handelsnavn. De handelsbetegnelser, som er tilladt i Danmark, findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, Produktionsmetode, dvs. saltvandsfiskeri, ferskvandsfiskeri eller opdræt. Fangstområde ved fisk fanget på havet. Ved fisk fanget i ferskvand anføres det land, hvor produktet har sin oprindelse. Ved opdrættede fisk anføres det land, hvor den endelige udvikling af produktet fandt sted. Se mere på Fisk til sushi skal fryses Rå fisk til fx sushi og sashimi kan indeholde parasitter og skal derfor nedfryses til 20 C i mindst 24 timer inden tilberedning. Frisk fisk Sådan ser du, om en fisk er frisk: Fisken skal have en frisk, god duft af havvand eller frisk tang. Øjnene skal være klare. De må ikke være matte, røde eller indsunkne. Skindet skal være blankt og glinsende. Gællerne skal være røde. De må ikke være slimede. Fiskekødet skal være fast og spændstigt. Når man trykker med en finger på fiskekødet, skal det rette sig op igen. Frossen fisk Ernæringsmæssigt er frosne fisk fuldt på højde med frisk fisk. Vitaminer og mineraler forsvinder ikke, fordi fisk fryses ned. Fisk kan holde sig i fryseren i ca. 3 måneder. Især fede fisk kan komme til at smage harsk, hvis de ligger længe. Spisekvaliteten af frossen fisk kan variere fra den bedste til den dårligste oplevelse, men pris, datomærkning og kvalitet har en klar sammenhæng. Frossen fisk er en let adgang til at få fisk at spise. I fryseren er den altid ved hånden, og meget af den frosne fisk er helt uden ben.

7 Tips om fisk 7 Ristet torsk med lun æblesalat og persillecreme (4 personer) g torskefilet 1/2 tsk. dijonsennep 4 skiver lufttørret skinke (supertynde skiver parmaskinke) 20 g smør salt og peber Lun æblesalat 4 store skrællede Belle de boskop æbler i både 2 stk fintsnittet julesalat 300 g jordskokker i tynde skiver citronsaft 1/2 bundt hakket bredbladet persille. Persillecreme 2 dl tyk græsk eller tyrkisk yoghurt 1/2 bundt finthakket persille en anelse revet peberrod salt og peber. Alt røres sammen og stilles koldt. Tilbehør 1 kg kogte aspargeskartofler. Del torsken i 4 portioner hvis torsken er i et stykke. Mindre fileter og halestykker rulles eller foldes sammen. Smør en smule sennep rundt om hver skive eller rulle. Kom en skive parmaskinke om hver og bind med bomuldsgarn. Kom torsken i et ovnfast fad. Smelt smørret og pensl hvert stykke med lidt af smørret og drys med salt og peber. Steg torsken i ovnen ved 225 grader i ca. 8-9 min. Imens torsken er i ovnen steges jordskokker, æbler og julesalat i en pande med resten af det smeltede smør i 3-4 min. Drys med salt og peber. Tag af varmen og bland med hakket bredbladet persille og lidt citronsaft. Server straks torsken med æblesalaten, kogte kartofler og persillecreme. Æblesalaten og persillecremen skal spises frisk og bør ikke gemmes. Opskrift: Helle Brønnum Carlsen

8 8 Tips om fisk Sandwichboller med ovnbagt laks og rødbede-peberrodsalat 4 sandwich-boller 200 g fersk laks eller 1 stor laksebøf 1/2 tsk olie salt og friskkværnet peber 100 g kogte eller evt. syltede rødbeder 200 g kvark eller mager flødeost ca. 25 g revet peberrod eller ca. 2 cm hel peberrod evt. saft af en 1/2 citron 1/2 tsk groft salt 1 tsk sukker 2 stængler bladselleri 1 bundt purløg TIP: Brug rester af fisk fra middagsmaden dagen før. I stedet for laks kan også bruges anden kold fisk fx hornfisk, torsk eller rødspætte. Spis sandwichen samme dag den er smurt. Opskrift: Katrine Klinken Tænd ovnen på 200 C. Smør et ovnfast fad med olie, og læg laksekoteletten i det. Krydr med salt og peber. Bag laksen min. afhængig af tykkelse. Den skal være varm og fast i midten. Lad fisken køle af. Kog rødbede mør i vand ca. 30 min. Smut skrællen af. Skær kogt eller syltet rødbede ud i små tern. Bland kvark eller mager flødeost med rødbederne. Skræl peberrod og riv det fint, smag til med salt, sukker og evt. citronsaft. Skær bladselleri i tern som rødbederne og bland det i salaten. Flæk bollerne. Fordel rødbede-peberrodssalaten og den bagte fisk på underbollerne. Klip purløg og drys det over dem og luk sandwichen med overbollen. Pak sandwichene ind enkeltvis, først i madpapir og derefter i sølvfolie eller plastfilm.

9 Tips om fisk 9 Fisk er forskellige Fisk kan inddeles i forskellige grupper, bl.a. efter art. De enkelte fisk inden for samme gruppe kan ofte erstatte hinanden i opskrifter. Fede og magre fisk Fisk kan inddeles efter deres fedtindhold i fede, middelfede og magre fiskearter, fx på følgende måde: Torskefisk Hvilling Kulmule Torsk Kuller Lys og mørk sej Fladfisk Hellefisk Rødtunge Slethvar Helleflynder Søtunge Pighvar Rødspætte Skrubbe Laksefisk Ørred Laks Andre fisk Havkat Hornfisk Sild Tun Ålekvabbe Havtaske Makrel Stenbider Ål Rogn Torskerogn Lakserogn Stenbiderrogn Lodderogn Skaldyr Hummer Rejer Krebs Østers Muslinger Bløddyr Blæksprutte Fede fisk Mere end 8 g fedt pr. 100 g fisk Hellefisk Laks Makrel Sild Stenbider Ørred Ål Middelfede fisk 2-8 g fedt pr. 100 g fisk Havkat Helleflynder Hornfisk Pighvar Slethvar Ørred Magre fisk Mindre end 2 g fedt pr. 100 g fisk Gedde Havtaske Rødfisk Rødspætte Rødtunge Skrubbe Søtunge Torskefamilien Tun

10 10 Tips om fisk Rensning af fisk Skyl fisken grundigt under rindende vand. Hele fisk renses ved at skære eller klippe maven (bugen) op fra hoved mod hale, hvorefter indvoldene tages ud. Vær forsigtig, så der ikke går hul på galdeblæren. Galden kan give bismag i fiskekødet. Fisken skylles grundigt indvendigt, mens blodet i rygsøjlen skrabes ud med en lille kniv eller stiv børste. Tilberedning Fisk kan serveres kogt, dampet og stegt. Kogning i gryde Fisken lægges i den kogende kogelage, og der slukkes for gryden. Lad fisken trække i lagen i minutter for mindre stykker fisk og minutter for større stykker. Slim fjernes ved at skrabe fisken med en kniv fra hoved mod hale. Skæl fjernes ved at skrabe fisken med en kniv fra hale mod hoved. Kogelage til magre og mellemfede fisk: 1 liter vand, 1/2 spsk. citronsaft, 3-4 stilke persille og 1 spsk. salt. Gode køkkenredskaber Rigtige køkkenredskaber er en god hjælp under tilberedningen: Et stort spækbræt En stor, bredbladet kniv En fileteringskniv Et ildfast fad, gerne med låg En fiskegryde eller stor suppegryde En køkkensaks Kogelage (såkaldt court bouillon) til fede fisk: 1 liter vand, 1/2 dl eddike, 1 lille gulerod i skiver, 1 lille løg i skiver, 3-4 stilke persille, 1/2 laurbærblad, 1 stilk timian, 20 peberkorn og 1 spsk. salt. Lagen koges i 1/2 time, og sigtes. Derefter er den klar til at koge fisken i. Dampning i fiskegryde Fisken lægges på en rist med lidt væde og krydderier ved, og dampes under låg i minutter, alt efter størrelse.

11 Tips om fisk 11 Dampning i ovn Fisken pakkes ind i aluminiumsfolie eller lægges i et ildfast fad med låg sammen med lidt væde og krydderier. Mindre fisk og udskårne fisk dampes i minutter i en 200 C varm ovn. Store fisk dampes ca. 45 minutter. Dampning i mikrobølgeovn Fisken lægges i et fad med låg og dampes ifølge brugsanvisning for mikrobølgeovnen. Stegning på pande Fisken kan vendes i hvedemel, rugmel eller i æg og rasp, så der dannes skorpe ved stegningen. Stegetiden afhænger af størrelsen. Nogle fisk skal altid gennemsteges Nogle få fisk indeholder meget voks. Det kan give diarré, hvis de ikke tilberedes rigtigt. Det drejer sig især om escolar og smørmakrel-/oliefisk. Fiskene skal gennemsteges, koges eller grilles omhyggeligt eller tilberedes sådan, at voksen forsvinder. Brug ikke kogevand og stegefedt til sovs eller anden madlavning. Voksen er smeltet ud i vandet eller fedtet. Stegning i ovn Fisken lægges i et smurt ildfast fad sammen med krydderier. Store fisk steges i minutter i en 200 varm ovn. Fladfisk steges ca. 25 minutter. Grillet og røget fisk Grillet og røget fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som dannes, når fødevarerne røges eller grilles. PAH er kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise for meget røget og grillet fisk, og det er bedst at smide skindet væk.

12 Fødevarestyrelsen februar udgave. 1. oplag. Oplag: Bestillingsnummer: Design: essensen ApS. Foto: Lars Bahl, Lars Wittrock, Scanpix, Jens Hasse/Chili. Tryk: From & Co. Vil du vide mere Du kan læse mere om fisk på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og finde inspiration til flere gode retter med fisk på Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade Søborg Tlf: (kl. 9-12)

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær 4 5 Synk Let Mad til dig med synkebesvær Februar 2013 Udgiver / Center for Kræft og Sundhed København Københavns Kommune Nørre

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

HYGIEJNE OG MADLAVNING

HYGIEJNE OG MADLAVNING HYGIEJNE OG MADLAVNING 2 Hygiejne og madlavning 02 // Hygiejne og madlavning 02 // Varm op 03 // Køl af 05 // Spred ikke bakterier 06 // Spred ikke virus 06 // Opbevaring af fødevarer 06 // Holdbarhed

Læs mere

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk!

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! 50 sunde opskrifter Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! Velkommen og velbekomme! Her får du 50 sunde opskrifter, der er lige til at gå til med de varmeste hilsner fra Fitnews! Du kommer omkring alle de

Læs mere

- praktisk viden til skibets egenkontrol

- praktisk viden til skibets egenkontrol Hygiejne i kabyssen - praktisk viden til skibets egenkontrol DEL 3 Til KABYS 1 1.0. Råvarer 6 2.0. Forurening af mad 10 3.0. Fødevarebåren sygdom og smittekilder 11 4.0. Mikroorganismer og fødevarer 12

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Rigshospitalet 2005 Gert Almgren-Hansen / www.mados.dk (foto og layout) Christian Hovmann (opskrifter og vejledninger) Brug af

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

Råd om mad og motion. Når du er gravid

Råd om mad og motion. Når du er gravid Råd om mad og motion Når du er gravid 2 Når du er gravid s. 3 Spis sundt og varieret s. 4-5 Hvor meget skal du spise? s. 6-7 Hvad skal du undgå? s. 8-9 Hvilke vitaminer og mineraler har du brug for? s.

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet FRA MÅLSÆTNING TIL HANDLING 2 Målsætninger for en sund kantinedrift 3 Server frugt og grønt til måltider og møder 5 Server fisk eller fiskepålæg hver dag 7 Server kartofler, ris eller

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr 2 MÆLK, ÆG, FISK OG SKALDYR Varedeklarationer Side 4 Mælk Side 7 Æg Side 13 Fisk Side 16 Skaldyr

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

1. afsnit: Bageopskrifter. 2. afsnit: Madopskrifter / Julestege og tilbehør. 3. afsnit: Desserter / Til hverdag & Fest = Pandekager m.m.

1. afsnit: Bageopskrifter. 2. afsnit: Madopskrifter / Julestege og tilbehør. 3. afsnit: Desserter / Til hverdag & Fest = Pandekager m.m. & 1. afsnit: Bageopskrifter 2. afsnit: Madopskrifter / Julestege og tilbehør 3. afsnit: Desserter / Til hverdag & Fest = Pandekager m.m. 4. afsnit: Julebagværk / Opskrifter samt jule desserter og jule

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 HVAD ER CØLIAKI OG HVOR MANGE HAR SYGDOMMEN? 3 Hvor findes gluten? 8 Kostråd 11 ideer til dagens måltider 14 Hjemmebagt brød 16 I køkkenet og på indkøb 18 Varedeklarationer

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen

Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen Storkøkkencentret Afdeling for Ernæring Fødevaredirektoratet 1 Stegning af kød myter, fakta og nye metoder FødevareRapport 2002:01

Læs mere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere Et annoncetillæg fra Tabloid Nordic udarbejdet for Fødevarestyrelsen Mad Mad && Nøglehullet nemt at vælge sundere Sundhed Sundhed Hvad har du i posen? Det nye nøglehulsmærke gør det nemmere at finde de

Læs mere

Sundhed - Vækst - Balance. 30 der slanker. Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling

Sundhed - Vækst - Balance. 30 der slanker. Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling Sundhed - Vækst - Balance 30 der slanker Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling Side Indhold Kylling Svin Kalv/Okse 6 Kyllingelår med parmesan 7 Kyllingelår med tandoori 8 Kyllingefrikadeller med

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

ERNÆRING TIL SPÆDBØRN OG SMÅBØRN. en håndbog for sundhedspersonale

ERNÆRING TIL SPÆDBØRN OG SMÅBØRN. en håndbog for sundhedspersonale 2015 ERNÆRING TIL SPÆDBØRN OG SMÅBØRN en håndbog for sundhedspersonale ERNÆRING TIL SPÆDBØRN OG SMÅBØRN en håndbog for sundhedspersonale Ernæring til spædbørn og småbørn en håndbog for sundhedspersonale

Læs mere

NIKKELALLERGI OG MAD

NIKKELALLERGI OG MAD NIKKELALLERGI OG MAD 2 03 // Nikkel i maden giver ikke allergi 03 // De første 1-2 måneder med nikkelfattig kost 06 // Hvis du fortsat skal spise nikkelfattigt 07 // Spørgsmål og svar 09 // Eksempler på

Læs mere

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget?

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget? Du er måske for sød 2 Du er måske for sød 2 Hvor meget sukker er for meget? 2 Hvor meget sukker er der i fødevarerne? 3 Hvorfor er det vigtigt at holde igen? 4 Mellemmåltidet mellemmaden 4 TIPS 5 Opskrifter

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Kære læser Som forældre til en ung sportsudøver, som træner meget (4-6 timer om ugen

Læs mere