Hvordan med sex? For mennesker med stomi og deres nærmeste. Dedicated to Stoma Care

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan med sex? For mennesker med stomi og deres nærmeste. Dedicated to Stoma Care"

Transkript

1 Hvordan med sex? For mennesker med stomi og deres nærmeste Dedicated to Stoma Care

2 2 3 Indholdsfortegnelse: Forfattere: Eleanor Galt Senior Clinical Psychologist, Department of Psychology, Concord Repatriation General Hospital, Concord, NSW, Australien Heather Hill AM Life member W.C.E.T. Life member A.A.S.T.N. F.R.C.N.A., F.N.S.W.C.N., Australia Redigeret af: Anette Christiansen, Stomiklinikken, Aalborg Sygehus Syd Jette Kundal, Stomiambulatoriet, Odense Universitetshospital Grethe Vendelbo, Stomiklinikken, Holstebro Centralsygehus Lotte Voergaard, Stomiambulatoriet, Hillerød Sygehus En tak til alle de mange patienter, deres familie og venner, samt sygeplejersker og læger som venligst har delt deres erfaringer med os. United Ostomy Association, Inc. i USA har venligst givet os tilladelse til publikationen. Publikationen af denne pjece er blevet til gennem støtte og opfordring fra Dansac A/S, Danmark. 5 Seksuel nydelse 9 Body image 12 At komme sig 14 Vrede og frygt 16 Seksuelle ønsker 19 At acceptere et liv med stomi 22 At tale om sex og stomi 25 Forberedelse til sex 27 Humor 31 Partnere 32 Graviditet 34 Fysiske realiteter 36 Må jeg stille spørgsmål? 40 Spørgsmål du kunne tænke dig at stille 41 Litteraturhenvisning 42 Ordforklaring 43 Egne notater

3 4 5 Seksuel nydelse Denne pjece er tænkt som en støtte, hvis du har en stomi eller lever sammen med én der har uanset om det er en kolostomi, ileostomi eller urostomi. Pjecen indeholder spørgsmål og svar omkring seksualitet. Hvad enten du er ung, gammel, gift eller single, og uanset hvor aktivt eller inaktivt dit sexliv er, vil en stomi være en stor ændring. For dig og din nuværende eller fremtidige partner er accepten af din stomi meget vigtig for din livskvalitet. Et tilfredsstillende seksuelt forhold får os til at føle større fysisk og følelsesmæssig velvære. At udvikle og vedligeholde et godt seksuelt forhold, er ikke altid let, uanset om du har stomi eller ej.

4 6 7 Seksualitet er nok den mest oversete problemstilling i forbindelse med kirurgiske indgreb; først i de senere år er man begyndt at tale mere åbent om tingene. De fleste, der gennemgår en stomioperation, er bekymrede for, om stomien vil begrænse deres seksuelle aktiviteter og forhindre et tilfredsstillende sexliv. Læger, sygeplejersker og patienter tøver ofte med at tale om dette emne. Derfor bekymrer du dig måske unødigt, mens mange spørgsmål forbliver ubesvarede. I hverdagen indgår seksuel aktivitet som en naturlig del af livet, og personer med stomi bør kunne glæde sig over deres seksualitet som før indgrebet. Denne pjece beskriver nogle af de mest almindelige problemer samt mulige løsninger, som personer med stomi kan møde i forbindelse med seksuallivet. I denne pjece finder du information, der kan hjælpe dig med: at tilpasse dig og acceptere din seksualitet og seksuelle aktivitet efter, at du har fået en stomi. at håndtere din stomi i seksuelle forhold, hvad enten du er mand eller kvinde, single eller gift, gammel eller ung, hetero- eller homoseksuel og uanset om det er en kolostomi, ileostomi eller urostomi. at tackle seksuelle problemer allerede oplevet af andre mennesker enten som et resultat af den underliggende sygdom eller af det indgreb, der var nødvendigt for at behandle sygdommen. Vi kan ellers anbefale, at du spørger din stomisygeplejerske, der kan give dig yderligere information.

5 9 Body image Body image er den måde, vi ser os selv på de følelser og den indstilling vi har til vores egen krop. De fleste ændringer kommer gradvist over tid. På samme måde som alderen vi vænner os langsomt til det. Derimod er anlæggelsen af en stomi en pludselig ændring i den måde, du ser dig selv på. Det er ikke en ændring, du har ønsket eller bedt om. Operationen har afsluttet måske flere års sygdom og ubehag, eller den har helbredt en livstruende sygdom. Men den repræsenterer alligevel et tab af en naturlig kropsfunktion og en ændring af den måde, du ser dig selv på. Det er ikke ualmindeligt at blive trist og føle sorg, mens du vænner dig til dit nye men måske alligevel ikke så forandrede jeg.

6 10 11 "Mine venner troede, det var noget i stil med en haveslange." Jeg har været inde og ude af hospitaler, og har gennemgået så mange operationer, at jeg ikke har tal på dem. Heldigvis har vi mennesker en evne til at undertrykke negative ting og se fremad. Personligt ser jeg frem til at begynde på min nye uddannelse som ergoterapeut. Jeg har besluttet, at min omgangskreds skal vide, at jeg har en stomi. Min stomi er afmystificeret én gang for alle og det er lige nøjagtig, hvad jeg ønsker. Rikke, 27, har haft en ileostomi siden 1999.

7 12 13 At komme sig Det er naturligt at være bekymret for dit eget velbefindende, mens du kommer dig. Det kan dog give en indelukkethed, der kan bekymre din partner, din familie og dine venner. De har behov for at vide, hvad de kan forvente af dig. Og din partner skal have besked om intimitet og sex. Det er vigtigt, at I er opmærksomme på hinandens ønsker, så I forstår hinanden bedst mulig. I denne periode vil du formodentlig opleve et bredt spektrum af følelser, der kan skifte meget hurtigt. Til tider har du brug for at blive krammet. Du har lyst til at røre, kysse eller kærtegne din partner. Måske har du ikke lyst til at have noget at gøre med nogen over hovedet. Fortæl dine nærmeste, hvordan du har det. Gør opmærksom på, at du gerne vil udforske venskab, kærlighed og intimitet igen, når du begynder at få det bedre. Når du vender hjem efter operationen, skal du komme dig, og her vil seksualiteten måske blive nedprioriteret. Alligevel er der nogle ting, du kan gøre for at være opmærksom på din seksualitet: Del dine tanker og behov med din partner. Fortsæt med at sove sammen. Fortæl din partner, hvordan du ligger allerbedst. Giv dig selv lov til at blive rørt ved og holdt om. Kærlig berøring kan have stor betydning og virke beroligende i denne periode. Vis at du sætter pris på et varmt og kærligt forhold. Ved åbent at diskutere emnet bliver det ofte lettere for dig og din partner at acceptere livet med en stomi. Det er også muligt, at du er begyndt at opleve seksuelle følelser, mens du stadig er på hospitalet. Begge dele er normale. Berøring, kærtegn og hengivenhed er alt sammen vigtigt. Vi ønsker alle at blive elsket og værdsat.

8 14 15 Vrede og frygt Efter en operation er det normalt at føle vrede, frygt og et behov for at være alene. Du er vred over at være ramt af en sygdom. Og du er vred over at skulle gennemgå en operation. Det er let at lade vreden gå ud over dem, der står dig nærmest. Du kan opleve en underliggende frygt, som er svær at finde udtryk for: en frygt for det ukendte, for ændringen af din kropsfunktion, for at dø, for ikke længere at være attraktiv og for ikke at kunne have sex som tidligere. Du kan være bange for smerte eller for at komme til at skade dig selv eller din partner, når I elsker første gang. Da seksualitet er tæt forbundet med din selvopfattelse, er det vigtigt, at følelser som vrede og frygt bliver erkendt og bearbejdet, så de ikke fører til bebrejdelser og afvisning. Lader du stå til, vil du måske distancere dig fra netop de mennesker, du holder af, har mest brug for og som bekymrer sig for dig. Ved tvivl eller spørgsmål er det vigtigt, at du taler med din læge eller stomisygeplejerske. De vil hjælpe dig eller henvise til én, der kan.

9 16 17 Seksuelle ønsker På grund af det kirurgiske indgreb kan du blive nødt til at ændre kropsopfattelse og tale om ting, du aldrig har været nødt til at tale om før. Dit sexliv er én af disse ting. Seksualitet er lige så naturligt som behovet for mad, velbehag og hvile. Og det er ofte en af de ting, der må træde i baggrunden, hvis du har smerte og er angst, deprimeret eller bedrøvet. Sygdom, medicinsk behandling og kirurgi nedsætter ofte lysten til sex på samme måde som smerte, angst, depression, træthed og uoplagthed. Efter operationen, mens du er ved at komme til kræfter og lærer at klare din stomi, har du måske slet ikke seksuelle følelser i flere dage, uger eller måneder. Det er derfor vigtigt, at du er meget tålmodig og forstående over for såvel dig selv som din partner. Når du er kommet ovenpå igen, vil lysten til sex vende tilbage. Du kan godt være chokeret over ændringen af din krop, indtil du bliver vant til din stomi, hvordan den fungerer, og hvordan du håndterer den. Du kan føle dig anderledes og unormal, frygte at din pose lugter, at stomien er synlig for enhver og at det gør dig mindre attraktiv, end du var før operationen. Disse tanker og følelser bearbejdes, som tiden går, og du accepterer livet med stomi. I den første tid efter operationen kan sex vanskeliggøres af flere ting som f.eks.: Bekymring og frygt for din evne til at vise seksualitet, din krops attraktivitet, risikoen for lugt og at posen falder af. Mislykkede forsøg på sex inden din styrke og selvtillid er vendt tilbage efter operationen. Nedtrykt sindsstemning, som mange mennesker føler efter et større kirurgisk indgreb. Medicinering og alkohol. Manglende evne til at få rejsning, smerter under samlejet og manglende interesse er ikke usædvanlige årsager, men de er som regel midlertidige. Oplevelsen kan være traumatisk og give dig følelsen af, at din seksuelle trang er forsvundet for evigt. Det er vigtigt, at du og din partner forstår sammenhængen og at I begge bevarer roen og ikke bliver forskrækkede, hvis der dukker problemer op. Humor kan også hjælpe!

10 18 19 At acceptere et liv med stomi Det kan tage flere uger eller måneder, inden du bliver dus med din stomi. Det er vigtigt at være åben overfor hinanden og forstå, at accepten af stomien kommer gradvis og ikke på én gang. Det tager ikke lige lang tid for alle mennesker. En stomi giver ofte større problemer for den, der har stomien, end for partneren. Giv dig tid til at være sammen med dem, du elsker, og del dine bekymringer med dem.

11 20 21 "Det er som at være på ferie" Den rigtige bandagering kan gøre en verden til forskel for din livskvalitet. Det ved jeg. Huden omkring min stomi er forfærdelig med en dyb dal, folder og sprækker. Et nyt posesystem gav min hud chancen for at hvile og hele op. Jeg føler mig meget mere sikker. Det er som at være på ferie! Du kan ikke forestille dig lettelsen hvor er mit liv bare blevet bedre! David, 57 år, kolostomi siden 1971

12 22 23 At tale om sex og stomi De fleste af os har svært ved at tale om sex. Den største hindring for at tale om seksuelle relationer er ofte manglende kendskab til, hvad du selv og din partner ønsker. Hvor godt kender du mandlige og kvindelige seksualfunktioner? Ved du præcist, hvad det kirurgiske indgreb medfører? Stil spørgsmål! Ved du, hvad der tænder dig? Hvad der ophidser dig? Hvordan du tilfredsstilles? Vi kan ikke læse hinandens tanker. At stille spørgsmål og bede om det, du bedst kan lide, føles måske egoistisk, men at hjælpe hinanden med at forstå er ikke egoistisk. At fortælle, hvad du ønsker, er samtidig et signal om, at dine seksuelle behov er vigtige. Så længe du fortæller om det på en forstående måde, viser det, at du er interesseret i at bevare et godt seksuelt forhold til din partner. Det er selvfølgelig vigtigt, at du samtidig er opmærksom på din partners ønsker og opfordrer ham/hende til også at tale om dem.

13 24 25 Forberedelse til sex Måske kan du bedst lide at dække din bandage til, for at forhindre plastikken i at klæbe sig til huden. Afdækninger kan fås i mange forskellige udformninger fra bomuld til satin. Når I elsker, foretrækker nogle kvinder at bære sexet underkjole eller kort natkjole. Sexet undertøj kan købes flere steder (eller sys, hvis du er god til at bruge nål og tråd). Mænd foretrækker måske natskjorte eller undertrøje. Er I vant til at være nøgne, vil det måske stadig være det rareste. Det er fornuftigt at tømme posen inden samleje. Derudover kan du forberede dig, som du plejer, med dæmpet lys, romantisk musik, eller hvad der nu passer dig. Under samlejet kan du og din partner være bange for at skade stomien eller rykke bandagen af. Samleje vil ikke skade stomien, og så længe din bandage er sat sikkert på, vil stomipose og afdækning ikke tage skade, uanset stilling. Giv din partner lov til at røre ved bandagen, hvis han/hun ønsker det. I kunne måske gå i bad sammen hvis din partner gerne vil se stomien eller røre ved den, så lad det foregå lige så naturligt, som når det gælder andre dele af kroppen. Du skal ikke presse på, men fortælle, at det er i orden. Misforstå ikke din partners bekymring for afvisning. Ja, du kan ligge på eller under din partner det vil ikke skade stomien. Bare nyd det!

14 26 27 Humor At lave sjov med alvorlige emner kan være meget svært, men det kan også gøre seksuelle forhold nemmere. Hvis der sker noget pinligt, kan situationen være langt lettere at tackle, hvis du kan grine ad den. Pinlige episoder sker både med og uden stomi.

15 28 29 "Ingen hindring for forhindringsløb" De første dage efter operationen var kaos rent personligt. Jeg var langt nede havde slet ingen vilje var ude af stand til at se fremad. Alligevel var jeg fast besluttet på at genoptage min hobby med forhindringsløb for hunde. Men jeg havde aldrig drømt om, at min hund og jeg ville opnå en andenplads til et stævne fire måneder efter operationen. Selvfølgelig har noget forandret sig. Sex for eksempel. Jeg er alligevel overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før jeg er tryg nok ved min studs til at træffe en fyr. Lene, 29 år, ileostomi siden 2001

16 30 31 Partnere Det er dig, der bestemmer, hvad du vil fortælle til andre om din krop. Hvis du møder en, du har lyst til at have et seksuelt forhold til, er du nødt til at beslutte, hvornår og hvor meget du ønsker at fortælle om din operation og stomi. Da der ikke er noget tidspunkt der er bedst, er du nødt til at bruge din egen dømmekraft. Måske er det bedst at fortælle det tidligt i forholdet, inden den første intimitet indtræffer. Det kan gøre det hele lettere og hjælpe dig til at slappe af. Mennesker med stomi har forhold, er gift, har børn og fører et normalt liv. Forhold til mennesker med stomi er lige så stabile som andre. De fleste partnere kommenterer stomien med et og hvad så? Det er jo dig, jeg elsker, eller det gør ingen forskel for mig, hvilket er meget beroligende. Vis glæden over din partners accept af din stomi på samme måde, som du viser din taknemmelighed for andre dejlige ting, han/hun gør for dig. At blive accepteret som du er, er vigtigt, og det er naturligt at give udtryk for sin glæde. Din partner har måske lyst til at tale om indgrebet med din læge og stomisygeplejerske. På samme måde som det tog dig tid at vænne dig til stomien, har din partner også brug for at vænne sig til den. Selvfølgelig oplever vi alle indimellem at blive afvist. Det er ikke rart at blive afvist og det kan være meget sårende. Vi bliver ikke tiltrukket af alle, vi møder, og alle er ikke tiltrukket af os. Selv i etablerede forhold ændrer disse følelser sig, og nogle forhold brister. En positiv måde at tackle en afvisning på er at indrømme det faktum, at du føler dig skuffet, såret, ked af det, vred eller nedtrykt. Omgiv dig med gode venner og støttende familiemedlemmer. Det kan være den bedste hjælp, hvis du føler dig afvist. Lev dit eget liv med mennesker og aktiviteter, du holder af. Derved genopbygges din selvtillid, og du får det nødvendige mod til at komme videre.

17 32 33 Graviditet Har du en stomi og ønsker at få børn, er det vigtigt at tale med mennesker, der kan vejlede dig din læge, gynækolog eller stomisygeplejerske. Hvis der generelt ikke er andre problemer, skulle der ikke være noget i vejen for at få børn. Det at få en stomi skal ikke afholde dig fra at blive gravid og føde normalt. De fleste læger anbefaler dog at vente et til to år efter operationen, så alt indeni dig kan komme tilbage til normal tilstand. Det at have en stomi forhindrer dig ikke i at gennemgå de sædvanlige faser i en graviditet, inklusiv morgenkvalme og ondt i ryggen. Stomien kan svulme op og rage længere frem end sædvanligt i midten af graviditeten, men det bliver normalt igen efter fødslen. Effekten af p-piller kan ændre sig afhængig af din operation og type af stomi. Det er en god idé at tale prævention med din læge, gynækolog eller stomisygeplejerske.

18 34 35 Fysiske realiteter De fleste føler sig sårbare og svage efter sygdom og operation og du er sikkert ingen undtagelse. Medicin, hormoner, kemoterapi, strålebehandling og din generelle tilstand kan forandre din lyst til sex. Visse medicinske præparater, der bliver givet mod smerter, kan nedsætte din lyst. Generel træthed forårsaget af din sygdom, ubehagelige eftervirkninger af operationen og dannelsen af arvæv kan også forandre eller nedsætte din lyst. Den seksuelle funktion kan blive påvirket efter tarm- og blæreoperationer. Der er nemlig risiko for at beskadige nervebanerne under operationen. Hvis du er en kvinde og har fået fjernet endetarmen, kan du opleve en anderledes følelse i din skede, når du har samleje. Der kan opstå smerte, ømhed, tørhed eller udflåd fra skeden. Bliv ikke flov eller bekymret. Der findes mange hjælpemidler for disse problemer. En løsning kunne være en vandbaseret glidecreme. En anden enkel løsning kunne være at bruge flere forskellige samlejestillinger. Hvis dette ikke hjælper, kan du tale med din læge eller stomisygeplejerske. En stikpillebehandling med et hormonpræparat eller en østrogencreme kan måske hjælpe. Nogle mænd vil opleve problemer med at få rejsning. Da alle nerverne i bækkenet ligger meget tæt, er der risiko for, at de nerver, der er involveret i den seksuelle funktion, vil blive skadet ved en bækkenoperation, hvor endetarm, blære eller blærehalskirtel fjernes. Det siges at sex er 95 % mentalt og 5 % fysisk. Du bør altid overveje psykiske faktorer, før du konkluderer, at du har lidt et tab ved operationen. Kan du ikke få eller vedholde en rejsning, bør du besøge din læge, da der er flere forskellige måder, du kan blive hjulpet på. Din læge kan fortælle mere om dine muligheder for f.eks. medicin, indsprøjtninger eller implantater. For nogen kan lukningen af anus blive et problem og medføre store ændringer i samlivet. Samleje via stomien kan være farligt, og kønssygdomme kan overføres via stomien. Det er nødvendigt med forståelse, kommunikation og varme mellem dig og din partner. Om nødvendigt kan en stomisygeplejerske henvise til en egnet rådgiver.

19 36 37 Må jeg stille spørgsmål? Du kan spørge om alt, for der findes ingen uvæsentlige eller dumme spørgsmål. Det er en god ide at skrive dine spørgsmål ned og tage listen med, når du besøger din læge eller stomisygeplejerske. Det kan også være en hjælp at skrive svarene ned under besøget. Tøv ikke med at spørge! Og vær ikke genert ved at stille spørgsmål. Lav en ny aftale, hvis du har brug for mere tid til at forberede dine spørgsmål. Det er altid bedre at stille spørgsmål end at bekymre sig. Hvis du ikke spørger, får du måske ikke de informationer du har brug for. Læger kan ikke vide, hvad der præcis bekymrer dig, hvis ikke du fortæller det.

20 38 39 Efter operationen er du den samme person som før. Det er værd at huske på, uanset om du vælger venskab, sex, ægteskab eller alle tre. Gå på opdagelse i livet og kærligheden!

21 40 41 Spørgsmål du kunne tænke dig at stille Litteraturhenvisning Hvor tidligt efter operationen kan jeg have sex? Vil jeg nogensinde føle mig normal igen? Gør det nogen forskel, hvilken stilling vi bruger? Hvor lang tid vil der gå, før jeg kan få en erektion igen? Kan jeg få børn? Hvornår får jeg lyst til sex igen? Tager det længere tid for en kvinde end en mand med en stomi, at få lyst til sex igen? Kan vi have sex uden at have samleje? Jeg er single. Vil jeg nogensinde finde én, der vil have sex med mig? Kan jeg få information om at komme i kontakt med en stomisygeplejerske eller sexrådgiver? Hvilke problemer kan vi støde på ved samleje? Comfort, A. (1996) The Joy of Sex (5th ed) London: Mitchell Beazley Friday, N. (1991) Women on Top. New York: Pocket books Hooper, A (1996) Anna Hooper s Pocket Karma Sutra. St. Leonards NSW: Allen and Unwin Hooper, A (2001) Sex, Q and A London: Dorling Kindersley Ltd Llewellyn-Jones, D (1987) Everyman.(2nd ed.). Oxford: Oxford University press Llewellyn-Jones, D (1988) Everywoman. (9th ed.) Ringwood, Vic: Penguin books Radley, A (1994) Making sense of illness. London: Sage Zilbergeld, B (1999) The new male sexuality New York Bantam King, R (1998) Good loving, Great sex Sydney: Random House Thoburn, M and Powling, S (2000) The Relate guide to loving in later life. Intimacy in the prime of life. Sydney: Vermilion Press Det gjorde ondt, da vi havde samleje. Hvorfor? Jeg føler vores samliv har ændret sig. Hvorfor? Har du behov for dansk litteratur kan du henvende dig til din stomisygeplejerske. Hvilken form for prævention skal jeg bruge? Skal jeg gøre noget for at beskytte min stomi? Hvis ja, hvad? Hvorfor kan jeg ikke få erektion?

22 42 43 Ordforklaring Din egne notater anus: endetarmsåbning colon: tyktarm kolostomi: er dannet af tyktarmen, ført ud gennem en åbning i din mave. Afføringen vil variere mellem en tyktflydende ensartethed til grødet eller formet. fæces: afføring gastroenterolog: en læge, der er specialist i at behandle sygdomme der optræder i fordøjelsessystemet ileum: tyndtarm ileostomi: er dannet af tyndtarmen, ført ud gennem en åbning i din mave. Afføringen vil variere fra tyktflydende til tyndt. impotens: manglende evne til at opretholde rejsning kemoterapi: medicin der bliver givet for at helbrede eller kontrollere nogle typer kræft penisimplantat: kunstigt svulmelegeme i penis rectum: endetarm stomi: kunstig åbning lavet ved en operation stomisygeplejerske: en sygeplejerske, der er specialuddannet til at tage sig af mennesker med stomi terapi: behandling urostomi: denne er dannet ved at isolere et lille stykke af ileum og deri implantere urinlederne (et rør fra nyrerne). Den ene ende af ileum bliver ført gennem en åbning i bughulen som en stomi. Urinen flyder gennem urinlederne fra nyrerne, gennem tarmstykket og ud gennem stomien.

23 E / Dansac A/S Dansac & Hollister Danmark Lille Kongevej 3480 Fredensborg Tel Fax Dedicated to Stoma Care

STOMI INFO. Sex og samliv

STOMI INFO. Sex og samliv 05 STOMI INFO Sex og samliv 1 Sex er et grundlæggende behov for alle og seksuel adfærd og seksuel praksis påvirkes af en lang række faktorer, herunder: Efter operationen 2 Sygdom Psykologi Kultur, religion

Læs mere

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Sygdom kan skabe stor afstand, når der er allermest brug for nærhed

Læs mere

STOMI INFO. Sex og samliv

STOMI INFO. Sex og samliv 05 STOMI INFO Sex og samliv Sex er et grundlæggende behov for alle og seksuel adfærd og seksuel praksis påvirkes af en lang række faktorer, herunder: Sygdom Psykologi Kultur, religion og tro Miljø- og

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE SEXLIV SEXLIV

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE SEXLIV SEXLIV AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Det er individuelt, hvad sex betyder for den enkelte, men mange anser et godt sexliv for at være en vigtig del af tilværelsen og parforholdet. Nogle mennesker med multipel

Læs mere

ALS og seksualitet. Hvordan påvirker ALS min seksualitet

ALS og seksualitet. Hvordan påvirker ALS min seksualitet ALS og seksualitet Hvis du har ALS, kan du her finde svar på nogle af de spørgsmål eller bekymringer, du måske har om, hvordan du kan udtrykke din seksualitet, uanset om du er i et forhold eller ej Hvordan

Læs mere

Kvinder, kræft og seksualitet. Temaeftermiddag SKA Herlev 2014

Kvinder, kræft og seksualitet. Temaeftermiddag SKA Herlev 2014 Kvinder, kræft og seksualitet Temaeftermiddag SKA Herlev 2014 Sygeplejerske og sexologisk vejleder Ditte Maria Bjerno Nielsen, 2014 Hvem er jeg? Uddannet fra Sygeplejerskeuddannelsen København i 2008 Ansat

Læs mere

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DET? Seksuelle problemer hos patienter med MS defineres som de emotionelle/psykologiske og fysiologiske sygdomme, der gør

Læs mere

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus?

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus? Seksualitet Hvor gammel er du? 15-20 år 7 6 % 21-30 år 31 27 % 31-40 år 25 22 % 41-50 år 32 28 % 51-60 år 9 8 % 61-70 år 7 6 % + 71 år 2 2 % Hvad er dit køn? Mand 35 31 % Kvinde 78 69 % Hvad er din civilstatus?

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

KRONISK SYGDOM & SEKSUALITET

KRONISK SYGDOM & SEKSUALITET KRONISK SYGDOM & SEKSUALITET KOMMUNIKATION Torsdag 22.01.2009 Åshild Skogerbø Psykolog Specialist i klinisk sexologi, NACS PhD-studerende Københavns Universitet aask@pubhealth.ku.dk PÅSTANDE INTIMITET,

Læs mere

UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET)

UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET) UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET) HVEM ER JEG Stine Legarth, 29 år Frivillig gruppeleder i Drivkræften, København Ansat som projektleder i Drivkræften Ergoterapeut Studerer cand.pæd.pæd.psyk

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

SEXLIVET KAN BLIVE GODT IGEN

SEXLIVET KAN BLIVE GODT IGEN Min erfaring er, at langt de fleste kan genoptage sexlivet i en eller anden form, og det øger livskvaliteten. For begge parter i forholdet. Martin Døssing, overlæge, Nordsjællands Hospital, Frederikssund

Læs mere

3. udgave. 1. oplag. 2009. Foto: Scanpix.Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 271

3. udgave. 1. oplag. 2009. Foto: Scanpix.Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 271 3. udgave. 1. oplag. 2009. Foto: Scanpix.Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 271 SEX OG SAMLIV Et godt sexliv - også med hjertekarsygdom TO MÅ MAN VÆRE Har man været indlagt med en hjertekarsygdom, melder

Læs mere

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Seksualitet og sygepleje. Seksualitet og sygepleje. Hvad er seksualitet? Seksuel sundhed. Seksualitet og identitet. Seksualitetens paradoks

Seksualitet og sygepleje. Seksualitet og sygepleje. Hvad er seksualitet? Seksuel sundhed. Seksualitet og identitet. Seksualitetens paradoks Seksualitet og sygepleje Seksualitet og sygepleje Fagligt Selskab for Dermatologiske Sygeplejersker Landskursus den 13.marts 2010 Hvad er seksualitet for en størrelse? Syn på seksualitet Sygepleje og seksualitet

Læs mere

Sexologi og dermatologisk sygepleje. Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12.

Sexologi og dermatologisk sygepleje. Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12. Sexologi og dermatologisk sygepleje Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12.15 Program Definitioner Sexologisk opmærksomhed Motiver til sex Dermatologiske

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel BABY PÅ VEJ sexlivet før og efter fødsel INDHOLD: FORANDRINGER UNDER GRAVIDITETEN 4 Sex under og efter graviditeten 5 SEX OG GRAVIDITET 6 Hvis lysten forsvinder 6 Tålmodighed og forståelse 8 Det ufødte

Læs mere

Tager du dine behov seriøst? Kapitel 9

Tager du dine behov seriøst? Kapitel 9 78 Tager du dine behov seriøst? Kapitel 9 Det kan ofte være meget svært for os mennesker at erkende, hvad vi har brug for - og at sige det til andre. Jeg ved det fra mig selv. Tidligere i mit liv havde

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud STOMI INFO Beskyt din hud 1 Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist Tag endnu et skridt fremad Det kræver stor dygtighed at identificere kilden til fertilitetsproblemer og anbefale den rette behandling. En fertilitetsklinik

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Hvad er en stomi? En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast i maveskindet. Det betyder, at afføringen kommer ud af stomien

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

Manglende endetarmsåbning

Manglende endetarmsåbning Forældreinformation Manglende endetarmsåbning Information for forældre til piger med anal atresi Kirurgisk Afdeling A H C Andersen Børnehospital Anal atresi I det efterfølgende gives en kort beskrivelse

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

UNG MED SYSTEMISK SCLERODERMI

UNG MED SYSTEMISK SCLERODERMI UNG MED SYSTEMISK SCLERODERMI Afdelingslæge, Ph.d. Mette Mogensen Bindevævsklinikken Dermatologisk afd. Bispebjerg Hospital, København ALT DET DER PÅVIRKER HVERDAGEN Udseende Træthed Bekymring for fremtiden

Læs mere

Information om pouch

Information om pouch Information om pouch 2 Forord Denne pjece henvender sig til dig som på grund af Colitis Ulcerosa (CU) eller Familiær Adeno Polypose (FAP) overvejer at få en pouch. Denne pjece er tænkt som et supplement

Læs mere

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S Brochuren er udgivet af Salts Healthcare, England og oversat til dansk. TILBEHØR OG HJÆLPEMIDLER TIL STOMI Salts Healthcare har et omfattende sortiment af stomibandager og en bred vifte af tilbehør, der

Læs mere

Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog Dorthe Aarslev, Getabetterlife.dk

Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog Dorthe Aarslev, Getabetterlife.dk Endometrioseforeningens årsmøde 2011 Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog, parterapeut Dorthe Aarslev Dorthe Aarslev har en baggrund som sygeplejerske og har i mere end 20 år arbejdet

Læs mere

Undersøgelse blandt stomiopererede i Danmark 2014

Undersøgelse blandt stomiopererede i Danmark 2014 Undersøgelse blandt stomiopererede i Danmark 2014 Indhold Om undersøgelsen Hovedkonklusioner Resultater fra undersøgelsen Hvem er de stomiopererede At leve med stomi Bekymringer før og efter en stomioperation

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Anette Højer Mikkelsen Specialist i sexologisk rådgivning Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur. Klinik Kvinde- Barn og Urinvejskirurgi

Anette Højer Mikkelsen Specialist i sexologisk rådgivning Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur. Klinik Kvinde- Barn og Urinvejskirurgi Når sexlivets krydderi må undværes Hvordan inddrages fund fra et studie af patienter og partner oplevelser af sexlivets forandringer efter operation i en klinisk praksis, hvor patient og pårørendeinddragelse

Læs mere

Ileostomi pleje. Bandagering med en tømbar bandage

Ileostomi pleje. Bandagering med en tømbar bandage Ileostomi pleje Bandagering med en tømbar bandage Designet til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov, og som forbedrer livskvaliteten

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Områder eller bekymringer i forbindelse med seksualitet

Områder eller bekymringer i forbindelse med seksualitet Områder eller bekymringer i forbindelse med seksualitet Denne liste bruges som redskab sammen med bogen Fordi jeg har lyst! Alt det jeg gerne ville have vidst om seksualitet og autisme af Louise Egelund

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

At elske hinanden, nyde hinanden, og komplettere hinanden. Problemer i sex og samliv. opmærksomt, respektfuldt og omsorgsfuldt

At elske hinanden, nyde hinanden, og komplettere hinanden. Problemer i sex og samliv. opmærksomt, respektfuldt og omsorgsfuldt At elske hinanden, nyde hinanden, og komplettere hinanden Problemer i sex og samliv opmærksomt, respektfuldt og omsorgsfuldt 9 Kærligheden er en kunst At elske hinanden og leve sammen er en stor kunst.

Læs mere

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge.

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge. At forberede en konsultation hos en læge En start sammen At træffe en aftale om at konsultere en læge er et af de første positive skridt, du kan tage i retning af at nå dit mål om at få et barn. Det er

Læs mere

FORBEREDELSE TIL OPERATION

FORBEREDELSE TIL OPERATION FORBEREDELSE TIL OPERATION Hvis du planlægger at få en operation, er der nogle grundlæggende ting, du skal vide. Hver slags operation ligesom hver patient - adskiller sig fra hinanden. Forskellighederne

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

SEX OG ÆLDRE. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

SEX OG ÆLDRE. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk SEX OG ÆLDRE AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Kroppen ændrer sig med alderen Kroppens funktioner ændrer sig livet igennem, men der er intet der tyder på at kvaliteten af sexlivet bliver dårligere

Læs mere

Hjernetumorer og seksualitet. Hjernetumordagen 1. april 2014 Ellids Kristensen Overlæge, klinisk lektor

Hjernetumorer og seksualitet. Hjernetumordagen 1. april 2014 Ellids Kristensen Overlæge, klinisk lektor Hjernetumorer og seksualitet Hjernetumordagen 1. april 2014 Ellids Kristensen Overlæge, klinisk lektor Hvad betyder seksualiteten for parforholdet? Sex og orgasme opløser spændinger og får os til at slappe

Læs mere

Personcentreret støtte til kvinder i forløbet efter kirurgisk behandling for gynækologisk kræft

Personcentreret støtte til kvinder i forløbet efter kirurgisk behandling for gynækologisk kræft Gynækologisk Ambulatorium 4004, Rigshospitalet Refleksionsark Personcentreret støtte til kvinder i forløbet efter kirurgisk behandling for gynækologisk kræft Refleksions ark Ark udleveret Ark mailet Ark

Læs mere

Bandagering med en lukket bandage. Kolostomi Pleje. Dedicated to Stoma Care

Bandagering med en lukket bandage. Kolostomi Pleje. Dedicated to Stoma Care Bandagering med en lukket bandage Kolostomi Pleje Dedicated to Stoma Care Designet til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov,

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

FAKTA & MYTER OM MØDOM

FAKTA & MYTER OM MØDOM FAKTA & MYTER OM MØDOM HVAD ER EN MØDOM? Mødom, jomfruhinde, hymen, ærbarhed, uskyld, kønskrans, skedekrans er forskellige ord, der bruges om den slimhindefold, der sidder inde i skeden. Ligesom alle andre

Læs mere

Belastning hos kvinder i det kirurgiske forløb for brystkræft

Belastning hos kvinder i det kirurgiske forløb for brystkræft Belastning hos kvinder i det kirurgiske forløb for brystkræft Lone Jørgensen Klinisk Sygeplejespecialist, SD, cand.cur., ph.d. studerende Klinik Kirurgi og Kræftbehandling Aalborg Universitetshospital

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien.

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Uanset om OCD en kommer snigende eller sætter mere pludseligt ind, giver barnets symptomer ofte anledning

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Seksuelle problemer og diabetes

Seksuelle problemer og diabetes Seksuelle problemer og diabetes Læge, ph.d.-studerende Sexologisk Klinik, Disposition Seksuelle problemer hos mænd Seksuelle problemer hos kvinder Kommunikation om seksualitet Åbningsreplikker PLISSIT-model

Læs mere

Veje til at mestre langvarige smerter

Veje til at mestre langvarige smerter Veje til at mestre langvarige smerter Til dig, der har smerter På de kommende sider kan du finde enkle og gode råd til hvordan du kan arbejde på at mestre dit liv med smerter og forbedre din livskvalitet.

Læs mere

Fjernelse af urinblæren - cystektomi

Fjernelse af urinblæren - cystektomi Fjernelse af urinblæren - cystektomi Du har gennemgået en række undersøgelser, der viser at du har kræft i urinblæren. Kræft i urinblæren kan behandles med operation, strålebehandling eller kemoterapi.

Læs mere

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet APU-2 En spørgesskemaundersøgelse om helbredsrelateret livskvalitet HELBRED OG TRIVSEL SIDE 1 VEJLEDNING: Disse spørgsmål handler om din opfattelse af dit helbred. Oplysningerne vil give et overblik over,

Læs mere

Mennesker med en demenssygdom har også en seksualitet og en ret til at opleve nydelse. Maj-Britt Joost Demenskoordinator i Gentofte kommune

Mennesker med en demenssygdom har også en seksualitet og en ret til at opleve nydelse. Maj-Britt Joost Demenskoordinator i Gentofte kommune Mennesker med en demenssygdom har også en seksualitet og en ret til at opleve nydelse Demenskoordinator i Gentofte kommune Lidt at tænke over. Personalet fra hjemmeplejen sagde til mig at jeg skulle sørge

Læs mere

Nordisk Inkontinensrapport 2011-2012 Dansk rapport

Nordisk Inkontinensrapport 2011-2012 Dansk rapport Nordisk Inkontinensrapport 2011-2012 Dansk rapport Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen respondenterne... 3 Forord af Kontinensforeningen... 4 Konklusioner... 5 Hvilken slags inkontinens?... 9 Hvordan

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Urostomi pleje. Bandagering med en urostomi bandage

Urostomi pleje. Bandagering med en urostomi bandage Urostomi pleje Bandagering med en urostomi bandage DESIGNET til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov, og som forbedrer

Læs mere

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te PSYKE OG KRÆFT Der er

Læs mere

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Hver morgen er der ca. 200.000 danskere, der går dagen i møde med en depression. Det påvirker

Læs mere

Erogi Manifestet. Erogi Manifestet

Erogi Manifestet. Erogi Manifestet Erogi Manifestet Erogi Manifestet Vi oplever erogi som livskraft Vi har modet til at sige ja Vi er tro overfor os selv Vi elsker, når vi dyrker sex Vi er tilgængelige Vi gør os umage Vi har hemmeligheder

Læs mere

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013.

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Når du skal starte med sondemad derhjemme Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Inden min mand blev syg, forestillede jeg mig det værste, når folk talte

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET 1 kollega oplever under en samtale på et sundhedscenter med en borger, som har fået diabetes, at vedkommende bruger et seksualiseret sprog. Kollegaen

Læs mere

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 1. udgave. 1. oplag 2010. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 PSYKISKE REAKTIONER PÅ HJERTEKARSYGDOM Måske har du brug for hjælp? DET ER NORMALT AT REAGERE Det er en voldsom oplevelse at få og blive

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv 3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv og få mere nærhed og nydelse Af sexolog Susan Ahrensbach www.susana.dk 1. Mere øjenkontåkt Intimitet er lig intensitet Når intimiteten er høj føles samværet

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Der er forskel på, hvordan multipel sklerose påvirker den enkeltes mobilitet. For at få bedre viden om emnet, gennemførte man for nogle år siden en stor international undersøgelse.

Læs mere

Hverdagsliv og KOL Roskilde 11. januar 2018

Hverdagsliv og KOL Roskilde 11. januar 2018 Hverdagsliv og KOL Roskilde 11. januar 2018 duuser@gmail.com Tlf. 27 58 52 32 Susanne Duus, Specialsygeplejerske i palliativ og intensiv sygepleje, Master i Sexologi, Rådgiver i Kræftens Bekæmpelse. Dagens

Læs mere

Beck Depression Inventory (BDI)

Beck Depression Inventory (BDI) Psykiatrisk Forskningsenhed Hillerød Beck Depression Inventory (BDI) På følgende liste skal De i hver gruppe fra 1 til 21 finde det udsagn, der passer bedst til Deres tilstand for øjeblikket og sætte kryds

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE Depression - en folkesygdom 200.000 danskere har en depression, og omkring halvdelen af dem kommer aldrig til lægen. Mange, der går til læge, fortæller ikke, at de føler

Læs mere

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt KYS FRØEN Kunsten at bruge utroskab positivt ALLE forhold oplever før eller siden utroskab eller optakten til det. Derfor er det vigtigt, at du kender kunsten at vende utroskab til noget positivt. Utroskab

Læs mere

Beck Depressions Test - ( søg: BDI = Beck Depression Inventory). Hvilket af disse 4 x 21 udsagn beskriver bedst, det som du føler?

Beck Depressions Test - ( søg: BDI = Beck Depression Inventory). Hvilket af disse 4 x 21 udsagn beskriver bedst, det som du føler? Beck Depressions Test - ( søg: BDI = Beck Depression Inventory). Hvilket af disse 4 x 21 udsagn beskriver bedst, det som du føler? På den følgende liste skal du finde de emotionelle sætninger og udsagn,

Læs mere

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende.

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. PSYKISK SELVHJÆLP Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. NORMALE, ALMINDELIGE MÅDER AT REAGERE PÅ EFTER EN VOLDSOM OPLEVELSE. Hvis du ikke kender til

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

HIV, liv & behandling. Hiv-testen er positiv

HIV, liv & behandling. Hiv-testen er positiv HIV, liv & behandling Hiv-testen er positiv Denne folder er beregnet til personer, som lige har fået at vide, at de er smittet med hiv. Folderen indgår i serien Hiv, liv og behandling, hvor hver folder

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

PRIS 26,00 KR. Don, kolostomi siden 2007 TIPS & GODE RÅD KOLOSTOMI

PRIS 26,00 KR. Don, kolostomi siden 2007 TIPS & GODE RÅD KOLOSTOMI PRIS 26,00 KR. Don, kolostomi siden 2007 TIPS & GODE RÅD KOLOSTOMI INDLEDNING Ordet stomi kommer fra græsk og betyder mund eller åbning. En stomioperation kan være en overvældende oplevelse, og det kan

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Guide. Sådan kommer du videre efter utroskab. sider. Få ekspertens gode råd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Sådan kommer du videre efter utroskab. sider. Få ekspertens gode råd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 24 sider Sådan kommer du videre efter utroskab Få ekspertens gode råd Parforhold og utroskab INDHOLD: Derfor er vi utro...4-7

Læs mere

Kære medlem, patient og familie

Kære medlem, patient og familie Har du cystenyrer? Kære medlem, patient og familie Har du fået diagnosen cystenyrer? Så kan Nyreforeningen hjælpe! Vi arbejder for at skabe gode vilkår, støtte og bedre livskvalitet for både patienter

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM DEPRESSION DEPRESSION 1 PROGRAM Viden om: Hvad er en depression? Hvor mange har en depression? Hvornår har man egentlig en depression? Film om depression

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Kroniske sygdomme og intimitet/seksualitet hvordan kan vi tale med borgerne om dette. Rikke Thor Sexolog og sygeplejerske www.rikkethor.

Kroniske sygdomme og intimitet/seksualitet hvordan kan vi tale med borgerne om dette. Rikke Thor Sexolog og sygeplejerske www.rikkethor. Kroniske sygdomme og intimitet/seksualitet hvordan kan vi tale med borgerne om dette Rikke Thor Sexolog og sygeplejerske www.rikkethor.dk Sexualitet Det drejer sig om livsglæde og livskvalitet. Det drejer

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud 01 STOMI INFO Beskyt din hud Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer.

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer. DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet Dags dato åå mm-dd Dit studieløbenummer Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde EuroQol Angiv ved at sætte kryds i een af

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Anja Lysholm. Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab

Anja Lysholm. Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Anja Lysholm Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Anja Lysholm:

Læs mere

FAKTA OM OG REHABILITERING VED GYNÆKOLOGISK KRÆFT DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE

FAKTA OM OG REHABILITERING VED GYNÆKOLOGISK KRÆFT DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE FAKTA OM OG REHABILITERING VED DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE Udarbejdet af Jette Marquardsen, Lissi Jonasson og Rikke Daugaard Sundhedscenter for Kræftramte, april 2010 Rehabiliteringsenheden (Københavns

Læs mere