8. nationale biologiolympiade Torsdag den 10. november 2011 Varighed: 90 minutter.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "8. nationale biologiolympiade 2011-2012. Torsdag den 10. november 2011 Varighed: 90 minutter."

Transkript

1 8. nationale biologiolympiade Torsdag den 10. november 2011 Varighed: 90 minutter. Opgaverne besvares direkte på svararket! Hjælpemidler: Kun lommeregner og lineal Husk at overføre alle svar til svararket! Opgaverne 1-23 giver 1 point hver. Opgaverne giver 2 points hver, og opgave 31 giver 3 points, hvis alle tre delspørgsmål er korrekt besvaret. Maksimalt muligt antal points er således 40.

2 1. Hvilken af følgende grafer viser den relative forandring af mængden af DNA i en celle der undergår mitose? 2. Figuren viser muskelfibre, muskel spindel og de tilhørende nerveceller fra biceps (bøjemusklen) i overarmen hos et menneske.

3 a: sensorisk nerve til muskelfibrene i muskelspindelen. b: motorisk nerve til muskelcellerne som ligger udenfor spindelen. c: motorisk nerve til muskelfibrene i spindelen. d: muskel spindel e: endeknopper fra (a) f: muskelfibre udenfor spindelen. Nerven (a) registrerer hvis musklen omkring spindelen bliver strakt mens muskelfibrene i spindelen er afslappede. I hvilken af følgende situationer vil signaler fra den sensoriske nerve (a) forøges? a. Signalerne i (b) forøges. b. Signalerne i (c) formindskes. c. Strækkemusklen i overarmen (triceps) kontraheres. d. (f) kontraheres. e. Længden af (d) holdes konstant. 3. Graden af makrofagers fagocytoseaktivitet overfor en patogen bakterie (P) er blevet undersøgt ved forsøg. Resultaterne vises nedenfor: Forkortelsen Ab= antistof Hvilke af de følgende udsagn forklarer bedst resultaterne? a. Medfødt, ikke-specifik, immunitet forstærker erhvervet immunitet. b. Humoral immunitet forstærker erhvervet immunitet. c. Humoral immunitet forstærker ikke-specifik immunitet. d. Celle-medieret immunitet forstærker humoral immunitet. e. Celle-medieret immunitet forstærker ikke-specifik immunitet.

4 4. Diagrammet til venstre viser de forskellige områder i rygmarven fra halsen til halebenet. Udsagnene til højre er beskrivelser af rygmarven. 1. Information fra følesansen i huden kommer ind og stiger op gennem den samme side af rygmarven. 2. Information gennem nerveceller fra smertepunkterne i huden stiger kun op i den modsatte side af rygmarven. 3. Motoriske neuroner fra rygmarven medfører muskelkontraktion i samme side af kroppen. 4. Cervicale (fra halspartiet) nerver innerverer armene. Forestil dig at en fodboldspiller under en kamp skader den venstre halvdel af rygmarv T4. Vælg det rette udsagn om denne patients sensoriske og motoriske funktion. a. Unormal følesans i højre fod. b. Ude af stand til at bevæge højre ben. c. Normal smertesans i venstre ben. d. Ingen følesans i venstre hånd. e. Normal smertesans i højre ben.

5 5. Figuren viser de månedlige ændringer i kvindens æggestok gennem menstruationscyklus. Hvilket af følgende udsagn er korrekt? a. Før puberteten er meiosen i oocyterne (a) ikke begyndt. b. Hormonet der produceres af struktur (b) bevirker at livmoderens slimhinde bliver tyndere så sæden kan passere. c. Under ægløsningen forbliver struktur (c) i metafasen i anden meiotiske deling (meiose II). d. Hormonet produceret af struktur (d) stimulerer hypofysen til at udskille LH. e. Hormonet produceret af struktur (e) bevirker tykkelsesvækst af livmoderens slimhinde. 6. Diagrammet nedenfor viser udviklingen af en human zygote fra befrugtningen til det sene blastocyststadie. Vælg det korrekte udsagn blandt følgende:

6 a. Hvis to sædceller trænger gennem ægcellens membran samtidig vil der dannes siamesiske tvillinger. b. Ved reagensglasbefrugtning, bliver fosteret overført til moderens livmoder umiddelbart efter befrugtningen. c. Det bedste tidspunkt at udtage embryonale stamceller der skal bruges til regenerative-terapeutiske formål, er på 8-celle stadiet. d. Det yderste cellelag (a) i blastocysten bliver til fosteret. e. Fosteret implanteres i livmoderslimhinden i det sene blastocyststadie. 7. Figur I viser en skeletmuskel og dens innervering. Figur II og III viser henholdsvis tvær- og længdesnit af musklen. Figur IV viser en tegning af et elektronmikroskop-præparat af en motorisk endeplade. Hvilket af følgende udsagn giver den mest præcise beskrivelse af forhold hos muskler? a. Antallet af muskelceller som dækkes af en enkelt nervecelle, er større i muskler der er ansvarlige for finmotorik, end i muskler der styrer grovmotorik. b. Under fosterudviklingen dannes alle muskelfibre (a) ud fra en enkelt celle. c. I en given muskel vil andelen af muskelceller med lille diameter (b) forøges efter mange ugers intens træning. d. Strukturen (c) kaldes en myofibril. Det er den strukturelle enhed i en skeletmuskel. e. Den vigtigste mekanisme til at afslutte virkningen af acetylcholin i den motoriske endeplade er genoptag af neurotransmitteren i nervecellen (d).

7 8. Hvilket af følgende udsagn er rigtigt med hensyn til åndedrætsorganer hos dyr? a. Hos søstjerner spiller gællerne en rolle for udvekslingen af luftarter, mens sugefødderne ikke har nogen betydning i den sammenhæng. b. Hos græshopper er det veludviklede muskler omkring tracheerne der kontrollerer bevægelsen af luft ind og ud igennem en ydre åbning. c. Hos fisk bevæger blodet i gællerne sig samme vej som vandet der passerer gællerne fra munden/svælget mod ydersiden. d. Hos fugle klapper begge luftsække sammen under udåndingen, hvorved luften presses ud mens lungen er fyldt med luft. e. Hos mennesket er det nødvendigt med et stof der forøger overfladespændingen i den lille mængde væske som dækker indersiden af alveolerne. Hvis dette stof ikke findes vil alveolerne kollapse under udåndingen og blokere for optagelse af ny luft ved indåndingen. 9. Hvilken af de følgende typer mutationer kan børn kun arve fra moderen? a. Mutationer på X kromosomet. b. Mutationer på Y kromosomet. c. Mutationer i mitokondrie genomet. d. Mutationer i et kvindeligt præget gen. e. Mutationer i den hypervariable region af et antistof gen. 10. Hos bananfluen Drosophila melanogaster er egenskaberne gul krop og hvide øjne begge X-bundne, recessive gener. Vildtype hanner blev krydset med gule hunner med hvide øjne. Tabellen viser den fænotypiske udspaltning i F 1. Afkomsgruppe fænotype og køn antal (1) vildtype hunner (2) Gule hanner med hvide øjne (3) Gule hunner med hvide øjne 4 (4) vild-type hanner 3 Hvordan forklares resultaterne i (3) og (4) bedst? a. Genetisk rekombination under første meiotiske deling b. Genetisk rekombination under anden meiotiske deling c. Somatiske mutationer i kroppen og øjet hos vild-type fluer. d. Nondisjunction af kønskromosomerne. e. Dosis-kompensation for X-bundne gener.

8 11. Fire bakteriemutantstammer (1 4) kræver alle stoffet S for at vokse. Hver stamme har en mutation (bakteriestamme 1 har en mutation i gen nr 1, bakteriestamme 2 har en mutation i gen nr. 2 osv) der blokerer et af trinene i biosyntesevejen af S. Fire petriskåle blev fyldt med et minimalmedium med en lille smule af stoffet S, således at der kan ske en lille smule vækst af mutantcellerne. På plade a blev der spredt celler af stamme 1 over hele agaroverfladen. På tilsvarende måde blev stamme 2 spredt på plade b, stamme 3 på plade c og stamme 4 på plade d. På hver plade blev der podet 4 cirkler - en med hver af de fire mutanttyper som vist på figuren. Sorte cirkler viser, at der var god vækst. En bakteriestamme der er blokeret i et senere trin i dannelsen af substans S, kan optage mellemprodukter fra produktion af andre stammer, hvis disse stoffer er til stede. Hvad er rækkefølgen af generne 1-4 i biosyntesevejen af stoffet S? Hvilket af følgende svar er korrekt, hvis bakteriestammerne 1-4 sættes op i rækkefølge svarende til hvilket trin i syntesevejen der er blokeret (den stamme der er blokeret i det første trin sættes først)? a b c d e Arabinose-operonen hos Escherichia coli bliver ikke udtrykt, når arabinose ikke er til stede. Dette skyldes AraC proteinet, som bindes til promoteren i arabinose-operonen, og virker som en suppressor for at forhindre transkription. Normalt bliver arabinose-operonen udtrykt, når der er arabinose til stede. Hos mutanter, der mangler AraC genet, bliver arabinose-operonen imidlertid ikke udtrykt, selv når der er arabinose til stede. Ud fra denne information, hvilket af følgende kan udledes med hensyn til AraC? a. Transkriptionen af AraC genet induceres af arabinose. b. Transkriptionen af AraC genet blokeres af arabinose. c. AraC proteinet omdannes til en aktivator ved tilstedeværelse af arabinose. d. AraC proteinet nedbrydes ved tilstedeværelse af arabinose.

9 13. Duplikationer af nucleotid-sekvenser i et gen har alvorlige følger for dets funktion i nogle tilfælde, men ikke i andre tilfælde. Hvilken af nedenstående duplikationer vil mest sandsynligt resultere i syntesen af et protein, der ikke har den ønskede funktion? a. Et basepar duplikeres umiddelbart før translations initierings site. b. Tre basepar duplikeres umiddelbart før translations initierings site. c. Et basepar duplikeres i den kodende region nær translations initierings site. d. Tre basepar duplikeres i den kodende region nær translations initierings site. e. Et basepar duplikeres i den kodende region nær stop codon. 14. Nogle bananfluer (Drosophila melanogaster) har en mutation, der får dem til at ryste. Disse bananfluer bliver kaldt shakers. Resultatet fra nogle krydsninger ses i kassen nedenfor. Hvilken type arv kan bedst give forklaringen på arvemønsteret for shaker-genet?? a. Somatisk dominant b. Somatisk recessivt c. X-bundet dominant. d. X-bundet recessivt e. Y-bundet dominant.

10 15. Figuren viser ændringerne i individantal i tre trofiske niveauer i en sø, da den blev forurenet med byspildevand. Karper der søger føde ved bunden, øges i antal, fordi de har en direkte fordel af tilførslen af ekstra næringssalte. Hvilke økologiske kontrolmetoder (I-IV i skemaet herunder) ville kunne forbedre søens vandkvalitet? I. Forsøg på at introducere rovfisk der spiser karperne. II. Forsøg på at nedsætte mængden af næringssalte i den flod, der løber ud i søen. III. Forsøg på at hæmme frigivelsen af næringssalte der er akkumuleret på bunden af søen. IV. Forsøg på at nedsætte antallet af primærproducenter og konsumenter ved at udsætte flere karper a. Kun I og II b. Kun I, II og III c. Kun I og IV d. Kun II og III e. Kun II, III og IV 16. Den følgende figur viser nitrogenkredsløbet i et økosystem. Romertallene I V repræsenterer forskellige kemiske omdannelsestrin i denne cyklus

11 Hvilken af processerne i figuren (I ~ V) er parret korrekt med den gruppe af organismer der udfører denne kemiske omdannelse? a. I- fotoautrofe. b. II- bakterier i symbiose med planter c. III- anaerobe bakterier, der lever under de betingelser man f.eks. finder i vådområder d. IV- eukaryote organismer. e. V - nitrogen fikserende bakterier som f.eks Rhizobium or Cyanobacteria (blågrønalger). 17. Den følgende figur viser et evolutionært træ over arterne a e sammen med variationen mellem par af disse arter Hvilket af følgende udsagn er korrekt? a. Hastigheden af artsdannelsen udviser et lineært forhold til evolutionær tid b. Artsvariationen udviser et lineært forhold til evolutionær tid c. Artsparrene a-b og c-d udviser et søstergruppeforhold d. Træet indeholder tre monofyletiske grupper e. Art a kan bruges som fælles udgangspunkt/stamfar for de andre fire arter 18. I eukaryote celler katalyseres de oxidative phosphorylerings processer af forskellige enzymer. Hvilket af følgende er korrekt? a. Kerne-DNA koder for alle disse enzymer, som syntetiseres i ribosomer og transporteres til mitochondrier. b. Mitochondrie-DNA koder for nogle af disse enzymer. Deres mrna transporteres ud af mitochondrierne, og enzymerne syntetiseres i ribosomer. Enzymerne transporteres tilbage i mitochondrierne. c. Mitochondrie-DNA koder for nogle af disse enzymer, og de syntetiseres i mitochondrie-ribosomer. d. Mitochondrie-DNA koder for alle disse enzymer, og de syntetiseres i mitochondrie-ribosomer. e. En kopi af mitochondrie-dna transporteres ud af mitochondrier. De syntetiserede enzymer transporteres ind i mitochondrierne.

12 19 Fuldstændigt neddykkede vandplanter kan forårsage en ph-ændring i det omgivende vand, når de udfører fotosyntese. Hvilken ph-ændring vil indtræffe, og hvad er årsag til denne? a. ph falder fordi carbondioxid optages b. ph stiger fordi carbondioxid optages. c. ph falder fordi oxygen frigives. d. ph stiger fordi oxygen frigives. 20. Hvad sker når udførselsgangen fra bugspytkirtlen i et pattedyr midlertidigt blokeres? (NB: carbohydrater og andre næringsstoffer i kosten forekommer i anbefalet mængde og blokeringen af udførselsgangen fra bugspytkirtlen ikke er kritisk for dyret). Mængden af carbohydrat: a. øges i afføringen, aftager i urinen. b. øges i afføringen, forandres ikke i urinen. c. aftager i afføringen, forandres ikke i urinen. d. stiger i både afføring og urin. e. aftager i både afføring og urin. 21. En mand med en arvelig sygdom gifter sig med en fænotypisk normal kvinde. De får fire piger og fire drenge; alle pigerne har faderens sygdom, mens ingen af drengene har den. Hvad er den mest sandsynlige forklaring? Sygdommen skyldes a. en autosomal dominant allel. b. en autosomal recessiv allel. c en X-bundet dominant allel. d. en X-bundet recessiv allel. e. en Y-bundet allel.

13 22. En bestemt arvelig sygdom der udvikles hos mennesker i alderen 35 til 45 år skyldes en dominant allel. Et par har to børn som begge er yngre end 20 år. Den ene forælder har sygdommen (heterozygot), mens den anden forælder, 50 år, er rask. Hvad er sandsynligheden for at begge børn udvikler sygdommen når de bliver ældre? a. 1/16 b. 3/16 c. 1/4 d. 9/16 e. 3/4 23. Tabellen viser resultater af produktionsmålinger i to økosystemer i den tempererede zone: En regnskov og en mark med en etårig afgrøde. Alle resultater er angivet i MJ/m 2 / år (1 MJ = 10 6 J). [I] Regnskov [II] Mark med enårig afgrøde Brutto Primær Produktion (BPP) Respiration (autotrofer) Respiration (heterotrofer) 54 3 Hvilket af disse to økosystemer har højest heterotrof respiration i forhold til netto primær produktionen (NPP)? Hvad er årsagen? Vælg blandt mulighederne A til E. a. [I] < [II]:Regnskoven har større BPP og flere konsumenter end marken. b. [I] < [II]:Regnskoven har større NPP og flere konsumenter end marken. c. [I] < [II]:Regnskoven har større NPP og færre konsumenter end marken. d. [II] < [I]:Regnskoven har mindre BPP og flere konsumenter end marken. e. [II] < [I]:Regnskoven har mindre NPP og flere konsumenter end marken.

14 24. Humant blod kan ved centrifugering adskilles i tre dele: a, b, c - som vist i figuren. Vælg den del af de tre viste blodfraktioner (a~c) der bidrager bedst til de viste funktioner hos blod og sæt kryds i de rigtige felter på svararket. Funktion Svar: (a, b, c) I. Antistof produktion II. Transport af carbondioxid III. Transport af kolesterol IV. Transport af oxygen V. Neutralisering af slangegift 25. Grafen viser de trykændringer i Aorta, venstre hjertekammer/ventrikel, og venstre forkammer/atrium der sker i pattedyrs hjertecyklus. Under grafen er der skitser af hjertet som viser blodets kredsløb og om klapperne er åbne eller lukkede. Match hvert tal/nummer i grafen over hjertets cyklus (1-4) med den tilsvarende skitse af hjertets tilstand (A-D). Skriv bogstaverne i højre spalte i skemaet på svararket.

15 26. Fig. I viser forholdet mellem vægt og stofskifte for en række dyr, og figur II viser O 2 forbruget som funktion af løbehastighed (i en trædemølle). Læs følgende forklaringer og angiv om forklaringen er sand eller falsk. (Husk at overføre dine svar til svararket). Forklaring Sand Falsk A. I hvile forbruger små dyr mere energi pr vægtenhed end store dyr. B. Under forbrug af samme mængde føde per gram kropsvægt kan et lille dyr tilbagelægge en længere distance end et større dyr. C. Under forbrug af samme mængde føde danner større dyr mere ATP end små dyr danner.

16 27. Hvis en astronaut boede på en tungere og større planet end jorden, ville han opleve en stærkere tyngdekraft. Hvad vil du da forvente der sker med astronautens krop? For hvert symptom, der står på listen nedenfor, skal du angive om symptomet er forventet eller ikke forventet. (Antag at sammensætningen af atmosfæren er den samme som jordens.) (Husk at overføre dine svar til svararket) Symptom Forventet Ikke forventet A. Blodtryksstigning. B. Åndingsfrekvens nedsættes. C. Muskelmassen øges. D. Knogletæthed øges. E. Antal røde blodceller falder. F. Indholdet af oxygen i blodet øges. 28. De følgende udsagn drejer sig om evolutionære mønstre i morfologiske træk hos dyr. Angiv for hvert udsagn om det er sandt eller falskt ved at sætte et flueben i den rigtige boks på svararket. Udsagn sand falsk I. Evolution er altid et fænomen med en retning. Derfor skabes morfologiske komplekse strukturer ud fra simple strukturer II. Mutationer fører altid til morfologiske ændringer. III. Forøgelse i kropsstørrelsen hos dyr sker ikke i alle evolutionære linjer. IV. Morfologiske ændringer hos individer fremkommer ikke ved differentieret vækst af kropsdele V. Chordater er mere ens i fosterstadierne end i voksenstadierne VI. Fylogenetiske undersøgelser har afsløret at evolution kan føre til morfologiske ændringer.

17 29. AB0 Blodtypesystemet hos mennesket er bestemt af to gener, H og I. Den dominante allel af det første gen H fører til expression af antigen-forstadiet, mens den recessive allel h ikke gør dette. Det andet gen, I, har tre allele former I A, I B og i og bestemmer blodtyperne A, B, O eller AB En mand med blodtype A og en kvinde med blodtype B gifter sig. De er begge to heterozygote for både H og I genet. Hvad er sandsynligheden for at de får en søn med blodtype O? Angiv på svararket dit svar som en procent (%) oprundet til et helt tal (ingen decimaler.) Vis desuden dine beregningerne på svararket 30. Gedeskæg - tilstedeværelsen af skæg hos geder - bestemmes af B-genet som har to alleler: skægløs (B) og skægget (B s ). B s allelen er dominant hos hanner, men recessiv hos hunner. Afkommet fra en krydsning mellem en skægløs han og en skægget hun kaldes F 1 ; F 2 afkommet blev produceret ved en krydsning mellem to F 1 individer. A skægløs han ( ) skægget hun ( ) F 1 F 1 (søskendekrydsning) F 2 Angiv om hver af de nedenstående beskrivelser er sand eller falsk ved at sætte X. Husk at overføre dine svar til svararket. A B C D Beskrivelse sand falsk F 1 hunner har skæg. Den ene halvdel af F 2 afkommet har skæg. En fjerdedel af F 2 hunnerne har skæg Skæg-genet er kønsbundet Husk at overføre alle svar til svararket! også sidste opgave. Som følger her:

18 31. Joseph Camin opfandt kunstige ikke-eksisterende væsner, the Caminalcules, til sine elever. Her vises fire forskellige Caminalcules. Se omhyggeligt på dem: a b c d (1) Vælg det passende evolutionære stamtræ (A C) for disse fire Caminalcules, idet du fokuserer på følgende karaktertræk. Det mest sandsynlige træ er det, hvor det største antal karaktertræk kan kortlægges på den inderste gren. 1. Antenner 2. Pletter 3. Albue 4. Fingre 5. Lang hals 6. Linie på siden 7. Bagben A A B C Inderste gren Inderste gren inderste gren (2) Vælg karaktertræk (1-7 fra ovenstående liste) som sandsynligvis udvikledes konvergent (uafhængigt tabt eller uafhængigt erhvervet) i to af de fire arter. Skriv de valgte numre på svararket. (3) Forudsæt at Caminalcule a er et søster taxon til de andre arter. Vælg det passende stamtræ blandt dem, der er vist på næste side:

19

10. nationale biologiolympiade 2014. Torsdag den 7. november 2013 Varighed: 90 minutter.

10. nationale biologiolympiade 2014. Torsdag den 7. november 2013 Varighed: 90 minutter. 10. nationale biologiolympiade 2014 Torsdag den 7. november 2013 Varighed: 90 minutter. Opgaverne besvares direkte på svararket! Uden hjælpemidler! Husk at overføre alle svar til svararket! Kun svararket

Læs mere

Eksamensspørgsmål 3gbicef11801, Bio C uden bilag

Eksamensspørgsmål 3gbicef11801, Bio C uden bilag Eksamensspørgsmål 3gbicef11801, Bio C uden bilag 1+2 Arvelige sygdomme 1. Redegør for DNA s opbygning og forklar hvad et gen er. 2. Beskriv hvordan et protein er opbygget og gennemgå proteinsyntesen. 3.

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau

Eksamen: Biologi C-niveau Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Peter Mott Elever: 8 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24 min. forberedelse - 24 min. Eksamination (18-19

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler, fotosyntese og respiration 2. Den naturlige å og vandløbsforurening 3. Kost og ernæring 4. DNA og bioteknologi

Læs mere

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner Generne bestemmer Niveau: 8. klasse Varighed: 12 lektioner Præsentation: Generne bestemmer er et forløb om genernes indflydelse på individet. I forløbet kommer vi omkring den eukaryote celle, celledeling,

Læs mere

REGIONALE MESTERSKABER

REGIONALE MESTERSKABER FÆRDGHEDSOPGAVER 1. KROPPEN (1 MN. 30 SEK.) Eleven ar viden om det store blodkredsløb. Hjertet er den muskel, der pumper blod rundt i kroppen. Hvilken type blodårer fører det iltede blod fra jertet og

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler og celledeling 2. Kost, fordøjelse og ernæring 3. Blodkredsløbet og åndedrætssystemet 4. Nedarvning af udvalgte

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler og celledeling 2. Kost, fordøjelse og ernæring 3. Blodkredsløbet og åndedrætssystemet 4. Nedarvning af udvalgte

Læs mere

Bananfluer og nedarvning

Bananfluer og nedarvning Bananfluer og nedarvning Teori: Bananflue-genetik Bananfluens livscyklus Bananfluen, Drosophila melanogaster, har været brugt til at studere genetik i mere end 100 år. Denne diploide organisme har fuldstændig

Læs mere

1. Planter. 1. Gør rede for eukaryote cellers opbygning og for funktionen af de forskellige dele. Beskriv forskellene på dyre- og planteceller.

1. Planter. 1. Gør rede for eukaryote cellers opbygning og for funktionen af de forskellige dele. Beskriv forskellene på dyre- og planteceller. 1. Planter 1. Gør rede for eukaryote cellers opbygning og for funktionen af de forskellige dele. Beskriv forskellene på dyre- og planteceller. 2. Beskriver plantecellens vigtige processer som fotosyntese

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Biologi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Biologi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 1/23 B3 Indledning Mennesket Menneskets krop består af forskellige organer, som er opbygget af levende celler. Organerne er afhængige af hinanden og påvirker hinanden

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau

Eksamen: Biologi C-niveau Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Peter Kusk Mott Elever: 2 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24 min. forberedelse - 24 min. Eksamination

Læs mere

Cellen og dens funktioner

Cellen og dens funktioner Eksamensopgaver Biologi C, 17bic80 6. og 7. juni 2018 1 Cellen og dens funktioner 1. Redegør for hvordan eukaryote og prokaryote celler i hovedtræk er opbygget, herunder skal du gøre rede for forskelle

Læs mere

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013 Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Jørgen B. Bech Elever: 3 Eksamensform: - Spørgsmål trækkes - 24 min. forberedelse - 24 min. eksamination Spørgsmål 1: Spørgsmål 2:

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven BIOLOGI Maj 2016 B1 Indledning Rejsen til Mars Det er blevet muligt at lave rumrejser til Mars. Muligheden for bosættelser

Læs mere

Eksamensspørgsmål til BiB biologi B 2015

Eksamensspørgsmål til BiB biologi B 2015 Eksamensspørgsmål til BiB biologi B 2015 Med udgangspunkt i de udleverede bilag og temaet evolution skal du: 1. Redegøre for nogle forskellige teorier om evolution, herunder begrebet selektion. 2. Analysere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December/januar 13-14 Institution Vestegnen HF VUC Albertslund og Rødovre Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Herning HF og VUC 17bic / HP. kort forklare opbygningen af pro- og eukaryote celler og gennemgå forskelle mellem dem.

Herning HF og VUC 17bic / HP. kort forklare opbygningen af pro- og eukaryote celler og gennemgå forskelle mellem dem. Hold: 17Bic02 (biologi C, Hfe) Underviser: Anna Sofie Pedersen Eksamensdato: 8. juni, 2018 ORDLYD FOR EKSAMENSSPØRGSMÅL 1-20 SPØRGSMÅL 1 og 2: Celler og cellefunktioner kort forklare opbygningen af pro-

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier

X bundet arvegang. Information til patienter og familier X bundet arvegang Information til patienter og familier 2 X bundet arvegang Følgende er en beskrivelse af, hvad X bundet arvegang betyder og hvorledes X bundne sygdomme nedarves. For at forstå den X bundne

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2010 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2010 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2010 Biologi Facitliste 1/23 B4 Indledning Pattedyr Pattedyrs krop består af levende celler. Blandt andet chimpanser, heste og mennesker hører til pattedyrene. Cellerne

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 X bundet arvegang Århus Sygehus, Bygn. 12 Århus Universitetshospital Nørrebrogade 44 8000 Århus C Tlf: 89 49 43 63

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin december-januar 2017/2018 Institution Vestegnen HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold HFe Biologi C,

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau

Eksamen: Biologi C-niveau Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Carsten Sejer Christiansen Censor: Boline Albæk Ravn Elever: 2 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24 min. forberedelse - 24 min. Eksamination

Læs mere

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 13. august 2001 kl

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 13. august 2001 kl STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2001 2001-6-2 BIOLOGI HØJT NIVEAU Mandag den 13. august 2001 kl. 9.00-14.00 Af de store opgaver 1 og 2 må kun den ene besvares. Af de små opgaver 3, 4, 5 og 6 må kun to besvares.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/Juni 2018 Institution HF & VUC Nordsjælland, Hillerød afdeling Uddannelse Fag og niveau Lærer HF IN Biologi

Læs mere

Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1

Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1 Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1 HF og VUC Nordsjælland. Helsingørafdelingen Lærer: Lisbet Heerfordt, Farumgårds Alle 11, 3520 Farum, tlf. 4495 8708, mail: lhe@vucnsj.dk.

Læs mere

Med udgangspunkt i vedlagt materiale skal du holde et oplæg om celler og deres evolutionære udvikling.

Med udgangspunkt i vedlagt materiale skal du holde et oplæg om celler og deres evolutionære udvikling. Eksamensspørgsmål maj-juni 2014 Biologi B 4cbibmf1, Lisbet Heerfordt NB! Der kan ske ændringer af eksamensspørgsmålene, hvis censor beder om det. Eventuelle ændringer vil blive offentliggjort i holdets

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi

Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi Dato: 3.6.2015 Eksaminator: Carsten Sejer Christiansen Censor: Hans Christian Ihler Hold: 2a bi Elever: 8 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24

Læs mere

Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013

Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013 Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013 Nr. 1. Fra gen til protein. Hvordan er sammenhængen mellem DNA ets nukleotider og proteinets aminosyrer? Beskriv hvad der sker ved henholdsvis transskription

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommereksamen 2015 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Biologi B Torben

Læs mere

FP9 BIOLOGI. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B1. 9.-klasseprøven. Maj 2015 B1

FP9 BIOLOGI. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B1. 9.-klasseprøven. Maj 2015 B1 FP9 9.-klasseprøven BIOLOGI Maj 2015 B1 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 B1 Indledning Mennesket - krop og sundhed Mennesket er tilpasset livet på

Læs mere

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1 Den menneskelige organisme er opbygget af celler. a. Beskriv cellens opbygning, heri skal

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August-December 2014 Institution Vestegnens hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C

Læs mere

Cellens livscyklus GAP2. Celledeling

Cellens livscyklus GAP2. Celledeling Cellens livscyklus Cellens livscyklus inddeles i to faser, interfase og mitose. GAP1 (G1). Tiden lige efter mitosen hvor der syntetiseres RNA og protein. Syntese fasen. Tidsrummet hvor DNAet duplikeres

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes Maj-juni 2010 Teknisk Gymnasium Grenaa HTX-student Biologi C Ejner Læsøe Madsen

Læs mere

Eksamensopgaver. Biologi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL

Eksamensopgaver. Biologi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Eksamensopgaver Biologi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL 1 Vandmiljøet 1. Gør rede for de vigtigste processer i et økosystem. 2. Beskriv hvordan økosystemet i en sø reagerer, hvis søen

Læs mere

Avl på honningbier det genetiske grundlag I

Avl på honningbier det genetiske grundlag I Avl på honningbier det genetiske grundlag I Egenskaber ved alle levende væsner bestemmes af 2 ting: Arv Miljø Grundlaget for alt avlsarbejde er at mange egenskaber nedarves. Hvad er arv og hvad er miljø

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2015 Institution Vestegnen HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Hfe Biologi C, jf. bekendtgørelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx/gsk

Læs mere

Underviser cand.scient Karen Hulgaard

Underviser cand.scient Karen Hulgaard Velkommen til en præsentation i anatomi og fysiologi i forplantningssystemet, med vægt på mandens forplantningssystem. Præsentationen bruges i forbindelse med undervisningen på femte semester. 1 Start

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX

Læs mere

Med udgangspunkt i øvelsen Fotosyntese og vedlagte materiale ønskes at du: Gør rede for de vigtigste processer i et økosystem.

Med udgangspunkt i øvelsen Fotosyntese og vedlagte materiale ønskes at du: Gør rede for de vigtigste processer i et økosystem. 1 Søens onde cirkler Med udgangspunkt i øvelsen Fotosyntese og vedlagte materiale ønskes at du: Gør rede for de vigtigste processer i et økosystem. Forklarer, hvordan en sø reagerer, hvis der tilføres

Læs mere

BIOLOGI OLYMPIADE 2006

BIOLOGI OLYMPIADE 2006 BIOLOGI OLYMPIADE 2006 Onsdag 11. januar 2006 Indledende runde Varighed: 90 minutter. Hjælpemidler: Kun lommeregner Husk at svare på alle 30 opgaver. Skriv dine svar på det vedlagte svarark 1. Forskellige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2012 Institution VoksenUddannelsesCenter Frederiksberg (VUF) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom Kjers Nyt fra forskningsfronten sygdom Gitte Juul Almind Reservelæge, ph.d.-stud. Kennedy Centret Illustrationer: Mediafarm arvelig synsnerveskrumpning (ADOA - Autosomal Dominant Opticus Atrofi) Et studie

Læs mere

Nr 1. Fra gen til protein

Nr 1. Fra gen til protein Nr 1 Fra gen til protein Med udgangspunkt i vedlagte illustrationer bedes du besvare følgende: Hvordan er sammenhængen mellem DNA ets nukleotider og proteinets aminosyrer? Beskriv hvad der sker ved henholdsvis

Læs mere

Eksamensopgaver. Biologi B DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL

Eksamensopgaver. Biologi B DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Eksamensopgaver Biologi B DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Antibiotika og landbrug Med udgangspunkt i vedlagt bilagsmateriale og relevant eksperimentelt arbejde skal du holde et oplæg om

Læs mere

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration Kredsløb Under udførelse af arbejde/ idræt skal musklerne have tilført ilt og næringsstoffer for at kunne udvikle kraft/energi. Energien bruges også til opbygning af stoffer, fordøjelse, udsendelse af

Læs mere

Planteproduktion i landbruget

Planteproduktion i landbruget 1 Planteproduktion i landbruget Med udgangspunkt i det vedlagte materiale ønskes: Inddrag gerne relevante forsøg: 1 En beskrivelse af faktorer der har betydning for planternes vækst. 2 En forklaring af

Læs mere

Indledende runde på egen skole

Indledende runde på egen skole BIOLOGIOLYMPIADE 2009-2010 Indledende runde på egen skole Onsdag den 28. oktober 2009 Varighed: 90 minutter. Hjælpemidler: Kun lommeregner, lineal og kladdepapir Opgaverne 1-40 giver 1 point hver. Anfør

Læs mere

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier 12 Odense: Odense Universitetshospital Sdr.Boulevard 29 5000 Odense C Tlf: 65 41 17 25 Kromosomforandringer Vejle: Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 Århus:

Læs mere

Biologiolympiaden 2010-2011. Torsdag 18. november 2010 Varighed: 90 minutter.

Biologiolympiaden 2010-2011. Torsdag 18. november 2010 Varighed: 90 minutter. Biologiolympiaden 2010-2011 Torsdag 18. november 2010 Varighed: 90 minutter. Opgave 1-21 besvares på svararket; Opgaverne 22-24 besvares direkte i opgaven! Hjælpemidler: Kun lommeregner og lineal Husk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2018 - juni 2018 Institution Vestegnen hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste 1/22 Opgave 1 / 21 (Opgaven tæller 5 %) En sø vil hele tiden udvikle og forandre sig. Her er 5 tegninger af en sø på 5 forskellige udviklingstrin.

Læs mere

Eksamensspørgsmål 3bbicfh1. Med udgangspunkt i vedlagt materiale og relevante øvelser ønskes at du:

Eksamensspørgsmål 3bbicfh1. Med udgangspunkt i vedlagt materiale og relevante øvelser ønskes at du: 1 Søens onde cirkler Eksamensspørgsmål 3bbicfh1 Gør rede for de vigtigste processer i et økosystem. Forklarer, hvordan en sø reagerer, hvis der tilføres organisk stof eller store mængder af næringssalte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes Maj-juni 2010 Teknisk Gymnasium Grenaa HTX-student Biologi C Ejner Læsøe Madsen

Læs mere

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier Kromosomforandringer Information til patienter og familier 2 Kromosomforandringer Den følgende information er en beskrivelse af kromosomforandringer, hvorledes de nedarves og hvornår dette kan medføre

Læs mere

1. C E L L E R - O P B Y G NING OG FUNKTIO N 2. D N A, D N A - K O P I E R I N G O G C E L L E D E L I N G

1. C E L L E R - O P B Y G NING OG FUNKTIO N 2. D N A, D N A - K O P I E R I N G O G C E L L E D E L I N G 1. C E L L E R - O P B Y G NING OG FUNKTIO N Med udgangspunkt i nedenstående spørgsmål, forsøget med mikroskopering af celler og gærcelleaktivitet og vedlagte bilag skal du kort beskrive cellens opbygning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2017 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Biologi C-niveau

Læs mere

Spørgsmål nr.1. Evolutionsteorien fra Lamarck til Darwin. Spørgsmål nr.2. Menneskets evolution. Spørgsmål 3. Diabetes

Spørgsmål nr.1. Evolutionsteorien fra Lamarck til Darwin. Spørgsmål nr.2. Menneskets evolution. Spørgsmål 3. Diabetes Spørgsmål nr.1 Evolutionsteorien fra Lamarck til Darwin I din fremlæggelse skal du redegøre for Lamarck s og Darwins teori om livets udvikling. Fremhæv væsentlige forskelle imellem teorierne, nævn gerne

Læs mere

Det lyder enkelt, men for at forstå hvilket ærinde forskerne er ude i, er det nødvendigt med et indblik i, hvordan celler udvikles og specialiseres.

Det lyder enkelt, men for at forstå hvilket ærinde forskerne er ude i, er det nødvendigt med et indblik i, hvordan celler udvikles og specialiseres. Epigenetik Men hvad er så epigenetik? Ordet epi er af græsk oprindelse og betyder egentlig ved siden af. Genetik handler om arvelighed, og hvordan vores gener videreføres fra generation til generation.

Læs mere

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Indholdsfortegnelse Introduktion Metode... 3 Teori Steptesten... 4 Hvorfor stiger pulsen?... 4 Hvordan optager vi ilten?... 4 Respiration... 4 Hvad er et enzym?...

Læs mere

Recessiv (vigende) arvegang

Recessiv (vigende) arvegang 10 Recessiv (vigende) arvegang Anja Lisbeth Frederiksen, reservelæge, ph.d., Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital, Danmark Tilrettet brochure udformet af Guy s and St Thomas Hospital, London, Storbritanien;

Læs mere

1. Kost og fordøjelse

1. Kost og fordøjelse 1. Kost og fordøjelse - Gøre rede for kostens bestanddele og give en oversigt over de enkelte bestanddeles opgaver i kroppen. - Gennemgå fordøjelsessystemets opbygning og beskrive fordøjelsen af kulhydratet

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven BIOLOGI Maj 2017 B1 Indledning Mejeri og fødevareteknologi I flere tusind år er mælk fra især malkekøer blevet udnyttet

Læs mere

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen?

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? 1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? Dette kapitel fortæller om, cellen, kroppens byggesten hvad der sker i cellen, når kræft opstår? årsager til kræft Alle levende organismer består af celler.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar-juni 2015 Institution Vestegnen hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C Lene

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vintereksamen 2014-15 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-e Biologi B

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Biologi C-niveau

Læs mere

BIOLOGI A. Torsdag den 14. maj 2009. Kl. 09.00 14.00 STX091-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2009

BIOLOGI A. Torsdag den 14. maj 2009. Kl. 09.00 14.00 STX091-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2009 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2009 BILGI A Torsdag den 14. maj 2009 Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX091-BIA Undervisningsministeriet Side 1 af 8 sider pgave

Læs mere

FP9 BIOLOGI. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B2. 9.-klasseprøven. December 2015

FP9 BIOLOGI. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B2. 9.-klasseprøven. December 2015 FP9 9.-klasseprøven BIOLOGI December 2015 B2 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 B2 Indledning Menneskets krop og sundhed Gennem millioner af år har

Læs mere

1. Cellen og celledelinger. 2. Respiration og gæring

1. Cellen og celledelinger. 2. Respiration og gæring 1. Cellen og celledelinger Gør rede for dyrecellens opbygning og beskriv nogle af de processer der foregår i cellen. Beskriv DNA s opbygning og funktion. Beskriv i oversigtsform mitosen, og diskuter mitosens

Læs mere

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b.

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b. Opgave 1 Listeria Bakterien Listeria monocytogenes kan være sygdomsfremkaldende for personer, der i forvejen er svækkede. For at identificere Listeria kan man anvende indikative agarplader. Her udnyttes

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 19. august 2008. Kl. 09.00 14.00 STX082-BIA STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 19. august 2008. Kl. 09.00 14.00 STX082-BIA STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008 STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008 BIOLOGI A-NIVEAU Tirsdag den 19. august 2008 NY ORDNING Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX082-BIA Undervisningsministeriet

Læs mere

9. nationale biologiolympiade 2012-2013. Torsdag den 8. november 2012 Varighed: 90 minutter.

9. nationale biologiolympiade 2012-2013. Torsdag den 8. november 2012 Varighed: 90 minutter. 9. nationale biologiolympiade 2012-2013 Torsdag den 8. november 2012 Varighed: 90 minutter. Opgaverne besvares direkte på svararket! Opgave 1 og 35 giver hhv. 2 og 4 point og løses direkte på svararket!

Læs mere

3y Bioteknologi A. Lærere TK og JM. Eksamensspørgsmål uden bilag

3y Bioteknologi A. Lærere TK og JM. Eksamensspørgsmål uden bilag 3y Bioteknologi A Lærere TK og JM Eksamensspørgsmål uden bilag 1: DNA, proteiner og gensplejsning Med inddragelse af de vedlagte bilag samt øvelsen med pglo skal du diskutere og vurdere brugen af DNA og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Teknisk Gymnasium Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Biologi C Bo

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2011 Institution Teknisk Gymnasium Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Biologi C Lennart

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE

Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE Fag: Biologi C, HFE Niveau: C Institution: VUC Fredericia (607247) Hold: Biologi C enkeltfag Alle Termin: Juni 2014 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e):

Læs mere

Eksamensspørgsmål Biologi C e-learning Sommeren 2014 Hold: 3cbicel1

Eksamensspørgsmål Biologi C e-learning Sommeren 2014 Hold: 3cbicel1 Eksamensspørgsmål Biologi C e-learning Sommeren 2014 Hold: 3cbicel1 NB! Hvis censor ønsker det, kan der komme ændringer i eksamensspørgsmålene. Eventuelle ændringer vil blive offentliggjort i holdets Fronter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2018 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Biologi C-niveau Anders

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2018-januar 2019 Institution Vestegnen hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi

Læs mere

Spørgsmål 1 Menneskets evolution

Spørgsmål 1 Menneskets evolution Spørgsmål 1 Menneskets evolution evolution med specielt fokus på menneskets evolution. Analyser artiklen og udvælg det biologisk for det udvalgte indhold, samt analysere og diskutere det. I dit oplæg skal

Læs mere

Svarark for (navn) Skole: Opgave 22 besvares DIREKTE her i opgaven.

Svarark for (navn) Skole: Opgave 22 besvares DIREKTE her i opgaven. Opgave 22 besvares DIREKTE her i opgaven. 22. Den røde farve i kød skyldes myoglobin som er et globulært protein. Myoglobin indeholder ligesom hæmoglobin en organisk gruppe (hæm) med en tilknyttet jern(ii)-ion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Fredericia VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Biologi C Thomas Nielsen

Læs mere

Kvægavlens teoretiske grundlag

Kvægavlens teoretiske grundlag Kvægavlens teoretiske grundlag Lige siden de første husdyrarter blev tæmmet for flere tusinde år siden, har mange interesseret sig for nedarvningens mysterier. Indtil begyndelsen af forrige århundrede

Læs mere

MUSKLER PÅ ARBEJDE BAGGRUND

MUSKLER PÅ ARBEJDE BAGGRUND MUSKLER PÅ ARBEJDE BAGGRUND Uden muskler ville vi ikke kunne bevæge os, trække vejret eller have et pumpende hjerte. Alle vores bevægelser er styret af vores nervesystem, som giver besked til vores muskler

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Biologi C-niveau Anders

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2011 Institution Teknisk Gymnasium Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Biologi C Lennart

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2016/2017, eksamen maj/juni 2016 Institution Kolding HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

BIOTEKNOLOGI HØJT NIVEAU

BIOTEKNOLOGI HØJT NIVEAU STUDENTEREKSAMEN 2007 2007-BT-1 BITEKNLGI HØJT NIVEAU Torsdag den 31. maj 2007 kl. 9.00 14.00 Sættet består af 1 stor og 2 små opgaver samt 1 bilag i 2 eksemplarer. Det ene eksemplar af bilaget afleveres

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, skoleår 2013/2014 Institution Herning HF og VC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi,

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2012. Biologi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B4

Folkeskolens afgangsprøve December 2012. Biologi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B4 Folkeskolens afgangsprøve December 2012 B4 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 B4 afgangsprøver december 2012 Sæt 4 Evolution og udvikling Det er cirka

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 BIOLOGI A-NIVEAU Tirsdag den 20. maj 2008 NY ORDNING Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX081-BIA Undervisningsministeriet Side

Læs mere

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI. D. 30. januar 2007 kl

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI. D. 30. januar 2007 kl INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI D. 30. januar 2007 kl. 09.00 13.00 1 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1 Hjertet er en pumpe, der sørger for blodets kredsløb. a. Beskriv hjertets opbygning og blodets

Læs mere

Dette er groft tegnet de 3 vigtigste dele af en celle

Dette er groft tegnet de 3 vigtigste dele af en celle Cellelære En celle kan defineres som den mindste levende organisme i kroppen Og man kan inddele cellerne i 5 grundtyper som epitel-støtte-muskel-flydende og nerve celler Der findes specialiseret celle

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2012. Biologi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B3

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2012. Biologi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 B3 Folkeskolens afgangsprøve Maj 2012 B3 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 B3 afgangsprøver maj 2012 Sæt 3 Levende organismers udvikling og livsytringer

Læs mere