INFOFOLDER Gør din slædehund en tjeneste!!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INFOFOLDER Gør din slædehund en tjeneste!!"

Transkript

1 INFOFOLDER Gør din slædehund en tjeneste!! VELO CANI CROSS SCOOTER Dansk PolarHunde Klub - Aktivitetsudvalget -

2 EN ELLER TO SLÆDEHUNDE?? Mange tror fejlagtigt, at man skal have mindst et dusin slædehunde, før man kan være aktiv med sine hunde. Sådan behøver det heldigvis ikke at være! Der findes masser af aktiviteter, hvor en eller to hunde er helt perfekt. I denne folder kan du læse mere om træning og løb med en eller to slædehunde. Folderen er skrevet af erfarne mushere, der selv en gang har været nybegyndere. INDHOLD I FOLDEREN Det er aldrig for sent at begynde side 3 Kommandoer 3 Muligheder med en eller to hunde 4 Velo 4 Cani Cross 5 Vogn 5 Scooter 6 Fodskifte på scooter 7 Pas godt på din hund 9 Træning kontra Løb 9 Deltagelse i konkurrencer 10 Løbsreglementet 11 Gode ord at kunne 11 Skovregler 12 Her kan du møde andre 12 Anskaffelse af udstyr 13 Gode hjemmesider 14

3 SNAPSHOTS Et par stemningsbilleder fra løb i Dansk PolarHunde Klub. Også nybegyndere er velkomne til at deltage i klubbens arrangementer eller til at kigge forbi og møde erfarne mushere til en snak om træning og hunde.

4 DET ER ALDRIG FOR SENT AT BEGYNDE... Har du en hvalp eller en voksen hund, og gerne vil i gang, kan du starte med at øve kommandoerne, når du er ude at gå tur. Det er vigtigt, at hunden er luftet af, inden du starter træningen. Giv hunden selen på og lad den trække i den, mens du giver den kommandoer, på den måde bliver hunden fortrolig med kommandoerne inden du spænder den for. Det har også den fordel, at hunden lærer, at med selen på, er vi på arbejde og ikke på gåtur. Det kan være en god ide, at du allierer dig med en erfaren musher første gang, du skal have hunden foran cyklen. Det er væsentligt nemmere at få hunden til at løbe de første gange, hvis der løber en hund ved siden af, der ved, hvad det drejer sig om. Husk at tage hensyn til hvalpens alder, hvis du vil i gang med at træne. Det anbefales at vente med træning til hvalpen er omkring måneder gammel. Til konkurrencer i DPHK skal hunden være fyldt 18 måneder. KOMMANDOER STÅ er ideel ved start eller ved stop på sporet. FREM bruges, når du skal lige over i et vejkryds, eller hvis du skal passere nogen f.eks. i forbindelse med overhaling. HØJRE bruges, når du skal dreje til højre. VENSTRE bruges når du skal dreje til venstre. Det kan anbefales at gøre tydelig forskel på udtalen af højre og venstre. Mange lægger tryk på højre og siger veeeeenstre, for at gøre forskellen tydelig. Kommandoer kan indøves helt fra gåturene i hvalpetiden. Sig højre og venstre, hver gang I drejer af. Sig stå, når I står stille og frem, når I skal passere eller fremad.

5 MULIGHEDER MED EN ELLER TO HUNDE I denne folder kan du læse om følgende trænings og løbsmuligheder for mushere med en eller to hunde: VELO (cykling) CANI CROSS (løb) D-KLASSE (vogn) SCOOTER (løbehjul) Disse fire klasser er egnet til en eller to hunde, og desuden kan man deltage i DPHK s løb i de fire klasser. Det er vigtigt at bemærke, at det kræver tilladelse fra skoven at køre med vogn, mens det ikke kræver tilladelse at cykle, løb eller køre på løbehjul. Du kan læse mere om skovens regler på side 10. VELO Velo (Bikejoering) er en klasse, hvor man cykler med en eller to hunde foran som trækkraft. Til internationale løb, kan klassen være delt op i to klasser, dem med en hund og dem med to hunde. Det er selvfølgelig tilladt, at træde alt det i pedalerne man kan, så længe man bliver bag ved hundene. Det kan anbefales, at man kører på en mountainbike, da den er konstrueret til at køre i skoven og de slag det giver. Cyklen skal leve op til færdselsreglerne - dvs. at reflekser, bremser, klokke m.m. skal være i orden. Løbsledelsen har ret til at tjekke cykler, og hvis cyklen ikke er i tilfredsstillende stand, kan de vælge at afvise cyklen. Til løb bliver man ofte involveret i en overhaling - enten som den, der overhaler, eller som den, der bliver overhalet. Det er vigtigt at træne overhaling, så hundene er vant til det. Overhalingstræning kan man fint gøre til fællestræning, hvor man kan lave aftaler med de andre mushere. Det er også vigtigt at sætte sig ind i overhalingsreglerne i løbssituationer. Læs mere herom på side 9.

6 CANI CROSS Cani-Cross (løb) er en klasse, hvor man løber med en eller to hunde foran som trækkraft. I nogle lande trækker hundene en pulk, hvis vægt er afstemt efter hundene. Det er tilladt at stille til løb med en pulk, men det er ekstremt sjældent, at det sker. Det kan være en fordel, hvis dine løbeegenskaber står mål med hundens, så en god ide er at træne sin egen kondition, samtidig med at man får hunden i form. I Cani Cross-klassen løber man normalt samme rute som C- klassen, dvs. en rute på 4-9 km. Som noget nyt kan man på forsøgsbasis stille op i Cani Cross på den lange rute, som A-klasse (8 hunde foran vogn) kører, dvs. en rute på 9-14 km. Det eneste særlig udstyr, man får brug for, er et løbebælte til musheren, skagler og sele til hunden. Gode løbesko er et must. VOGN D-klassen er for to hunde foran en vogn. Vogne kan købes brugt (prøv f.eks. at efterlyse en vogn på facebook) eller købes som nye. Er man fingerfærdig kan vogne også bygges selv. Kører man med to hunde, behøver man ikke så tung en vogn, som hvis man kører med f.eks. 8 eller 10 hunde. Når der køres med to hunde foran vogn, løber hundene ved siden af hinanden med en kobling mellem deres halsbånd. En kobling er en lille stykke skagle med karabiner i hver ende. Koblingen sørger for at hundene løber samme vej. Vær opmærksom på at træning på vogn kræver tilladelse af skoven. Læs mere om skovreglerne på side 13. Der arrangeres fællestræning i klubben, hvor tilladelser er indhentet af arrangørerne. Når man kører med vogn, kan musheren ikke bare stå og slappe af. Musheren hjælper sine hunde ved at pendle, det vil sige sparke fra som på et løbehjul.

7 SCOOTER Scooter (kickbike, løbehjul, sparkecykel) er en klasse, hvor man kører på løbehjul med en eller to hunde foran som trækkraft. Nu er det ikke et løbehjul fra legetøjsbutikken, men et, der kan klare strabadserne i skoven. I Danmark kan man købe kickbike hos der har flere forskellige slags løbehjul. Nogle egner sig bedre til kørsel på skov og grusstier end andre. Udover at anskaffe sig en kickbike, skal man også have sele og skagle. Det anbefales at køre med cykelhjelm, og til løb er cykelhjelm påkrævet. Når man har lært at holde balancen, kan man pendle for at øge farten. Dog skal man altid køre bag ved hundene. Begynd med et par korte ture, så du lærer køretøjet at kende, og forlæng derefter turene. Efterhånden kan du finpudse teknikken og skifte fod, på en måde, der passer til dig. Sørg for lange spark og hold begge hænder på styret. Hvis det er nødvendigt at vise af, så brug da benet. Ned ad bakke kan man stille sig med begge ben på løbehjulet, f.eks. med fødderne diagonalt på platformen. Når man bremser er det en god ide at bøje i knæene for at holde tyngdepunktet lavt. Der er forskellige fodskifte-metoder, som du kan læse om på næste side.

8 FODSKIFTE PÅ SCOOTER Sørg for at bruge begge ben lige meget, skift fod efter 3-10 spark. Det er en god ide at skifte fod, før man egentlig føler at man skal. Jo hårdere man sparker, jo oftere bør man skifte fod. Almindeligt fodskifte Det almindelige fodskifte bruger man, når man ikke racer eller kører på stejle bakker. Det er en fordel at kunne skifte fod uden at kigge ned, så lær at gøre det uden at skulle kigge på fødderne. Fodskifte tager tid at lære, og behøver heller ikke at gøres hurtigt. Gør sådan: Du begynder med at have f.eks. venstre fod på fodbrættet. Flyt tæerne ud, så du kun står på hælen. Sæt højre fods tæer på fodbrættet og flyt så venstre fod helt. Nu kan du rette højre fod ud og sparke med venstre fod. Hop-fodskifte Hop-fodskifte er hurtigt og bedst op ad stejle stigninger i lav fart. Dette fodskifte forudsætter en vis sikkerhed i at køre på løbehjul, altså ikke det fodskifte, man bør begynde med at lære. Gør sådan: Du står på f.eks. højre fod. Sving venstre fod bagfra og frem, og når foden møder højre fod, gøres et lille hop. Efter hoppet skal du lande på venstre fod, så det er højre fod, der sparker. Flyvende Hollænder Den flyvende hollænder er en variation af hop-fodskiftet. Dette fodskifte kan bruges i højere fart og giver et bedre og mere kraftfuldt spark. Gør sådan: Du står på f.eks. højre fod. Sving venstre fod bagfra og frem, og når fødderne mødes løftes højre fod, så du står på tæerne. I et lille hop erstatter venstre fod den højre, som svinger fremad for at få fart og kraft til sparket. Fodskifte kræver øvelse - begynd gerne uden hund, så du kan!

9

10 PAS GODT PÅ DIN HUND Træning og løb skal altid afholdes sådan, at hundens sikkerhed, tryghed og sundhed varetages. Det er diskvalifikationsgrund at slå, sparke eller på anden måde fysisk at afstraffe sine hunde (undtaget er, hvis man griber ind i hundeslåskamp). Husk altid at have vand med til hunden. Husk altid at lade hunden tisse af før I kører. Tjek regelmæssigt hundens poter. Nogle hunde har sarte poter, der nemt slides. Også hundens kløer kan slides ned. Man kan få særlige hundesko/ sokker til sarte poter. Mange bruger dem især, når de kører i sne. TRÆNING KONTRA LØB Træning er der, hvor du får hunden i form og øver diverse kommandoer på sporet. Det er også her, du har mulighed for at øve det, at møde andre hundespand i skoven, enten ved regulær overhaling eller head on, dvs. snude mod snude. Du har også mulighed for at spørge erfarne mushere til råds. Som musher med en eller to hunde, har man den fordel, at man ikke skal søge skoven om tilladelse for at træne i offentlige skove. Alle må cykle og løbe i de danske, offentlige skove, også med en hund. Vil man køre med vogn eller slæde, skal man søge om træningstilladelse. Træningstilladelse skal søges hos Skov & Naturstyrelsen ved starten af hver sæson. Deltager man i løb, har arrangøren af løbet sørget for tilladelsen. Til løb deler vandene sig i to. Der er dem, der er med for sjov og dem, der kører for at vinde, men der er plads til alle. Fortvivl ikke, hvis du skulle blive sat med flere hundelængder til dine første løb. Det kræver meget træning, både fysisk og psykisk, at få hunden til at løbe stærkt. Hunden skal være stærk nok til at løbe forrest og tage kommandoer, samtidigt med at den har en cykel eller løber mindre end 2 meter bag sig, og så skal kondien være i orden.

11 DELTAGELSE I KONKURRENCER Tilmelding til løb i DPHK sker via hjemmesiden For at deltage i HIKE-cuppen skal man være medlem af klubben. Der arrangeres løb i hele Danmark og i forskellige klasser: A-klassen (8 hunde foran vogn/slæde) B-klassen (6 hunde foran vogn/slæde) C-klassen (4 hunde foran vogn/slæde) D-klassen (2 hunde foran vogn/slæde) Velo (1 eller 2 hunde foran cykel) Scooter (1 eller 2 hunde foran løbehjul) Cani Cross (1 eller 2 hunde foran løber) Der er forskel på længden af klassernes spor. Klasserne med 1 eller 2 hunde løber/kører som regel omkring 4-7 km. De fleste løb varer to dage, og selv om de bliver afholdt om vinteren, så er det sjældent, at vi kører med slæde i Danmark. Alle sporene er afmærket med skilte, der viser, hvor man skal dreje af. Skiltene har forskellige farver (og tekst, hvis flere klasser kører ad samme spor). Velo, Scooter og Cani Cross kører som regel ad C-klassens spor, der er 4-7 km langt. Til løb er der skiltet på ruten. Skiltene har forskellige farver: Rødt skilt i højre side af sporet = DREJ TIL HØJRE. Rødt skilt i venstre side af sporet = DREJ TIL VENSTRE. Skiltet er placeret ca. 20 meter før svinget. Blå skilte = LIGE UD eller at du er på RETTE VEJ. Skiltet er placeret synligt. Blåt skilt i begge sider af sporet = startchuten slutter. Startchuten er mindst 30 meter lang. Gule skilte = FORSIGTIG KØRSEL. Gult skilt mærket f.eks. 500 = 500 meter til mål, overhalingsretten er ophævet.

12 LØBSREGLEMENTET Det gældende løbsreglement kan altid findes på klubbens hjemmeside under sport. Det er et must at kende løbsreglementet, når man tilmelder sig et løb i DPHK. I forbindelse med overhaling er der nogle særlige regler, som du skal kende. Den, der overhaler, har overhalingsret, når de er ca. 15 meter fra spandet foran. Man har pligt til at give plads til overhaleren og når overhaleren er nået op på siden af spandet, skal det bremse helt op og lade overhaleren passere. Spand, der følger lige efter hinanden skal holde mindst en spandlængdes afstand, bortset fra overhaling og i opløbsområdet. I reglementet kan du også læse, om regler for hunde, udstyr, opførsel m.m. GODE ORD AT KUNNE... Musher - Slædehundefører Sporet - Ruten, man kører Skagler - Liner foran vognen Kobling - Lille line mellem de to forreste hunde Stake out - Kæder, som hundene står lænket i Startchute - De første 30 meter af sporet Opløbsområde - De sidste 500 meter af sporet Pendle - At sparke som på et løbehjul Lead dog - De to forreste hunde, der leder spandet. De lytter til musherens kommandoer, sætter farten og holder spandet på sporet. Swing dog - De to hunde, der løber lige bag lead dogs. De sørger også for at sætte farten. Team dog - De mellemste hunde, der er motoren. Wheel dog - De to hunde, der løber nærmest slæden. Det er som regel de to stærkeste hunde i spandet. Mushermøde - Møde for alle medlemmer af DPHK. Afholdes en gang om året. Her kan alle emner vedr. løb drøftes.

13 SKOVREGLER Når man færdes med hunde i skoven, skal man altid tage hensyn til andre brugere af skoven og regler for færdsel i området skal følges. Cykling i skovene må kun ske på veje og stier, ikke i skovbunden eller ned ad skrænter af hensyn til naturen. Al motorkørsel er forbudt i skov og naturstyrelsens skove. Skov og Naturstyrelsen har nogle regler for kørsel med hunde i de danske statsskove, som man skal følge, når man vil køre med hunde i skovene. Reglerne gælder for kørsel med vogn og slæde, ikke for cykel eller løbehjul. Regler for hundekørsel kan findes på DPHK s hjemmeside under Sport. Ønsker man at køre med vogn eller slæde i de danske statsskove, kræver det tilladelse, som man skal søge via Skov og Naturstyrelsen. I nogle dele af landet er der særlige aftaler for hundekørsel. Det gælder for Østsjælland (Ganløse Eged) og Vestsjælland (Hvalsø). Spørg dem, der træner der regelmæssigt, til råds. Nogle steder skal man bære særlige nummerveste, så det er vigtigt at sætte sig ind i reglerne for området. Dog gælder det, at alle må cykle og løbe i skovene - også med en eller to hunde. Dertil kræves ingen tilladelse fra Skov og Naturstyrelsen. Husk gyldig ansvarsforsikring, når du er ude med hunden. Det gælder også til konkurrencer i DPHK. HER KAN DU MØDE ANDRE... Hvis du gerne vil møde andre, der træner med slædehunde, så er der fællestræning i vinterhalvåret forskellige steder. Bl.a. kan vi nævne Hvalsø (Ved Avnstrup) - her træner mange hver weekend. Hold øje med facebook og hjemmesiden. Her bliver fællestræninger annonceret - men du kan også selv efterlyse fællestræning eller træningsfæller.

14 ANSKAFFELSE AF UDSTYR For at komme godt i gang med træningen, er der et par ting, du får brug for - alt afhængigt af, hvordan du vil træne med din(e) hund(e). Meget kan du købe brugt og billigt. Prøv at kigge forbi facebook - og se, hvad der er til salg eller efterlys det, du mangler. CYKEL - ønsker du at cykle med din hund, skal du have en god, stabil mountainbike. Den skal leve op til de gældende lovkrav (reflekser, klokke, bremser m.m.) SCOOTER - kickbiken er ret ny i Danmark. Det er et løbehjul i voksenstørrelse og er fint til træning med en eller to hunde. LØBEBÆLTE - når du løber med din hund, anbefales det at bruge et løbebælte beregnet til slædehundetræning. Det giver en bedre og mere skånsom løbestilling. Husk også gode løbesko. CYKELHJELM - det anbefales altid at træne med cykelhjelm, når du kører med din hund. Ved deltagelse i løb i velo og kickbike-klassen er hjelm et krav. SELER - hundene skal have gode, passende seler. Der findes forskellige typer seler, og til løb anbefales seler af typen x-back. Sørg for at få den størrelse, der passer til hunden. SKAGLER - skagler er de liner, der forbinder hunden med cyklen, løbebæltet eller kickbiken. De kan købes færdige hos forskellige forhandlere og indeholder en elastik (ekspander), der minimerer ryk fra hunden. Desuden skal du bruge en kobler, hvis du kører med to hunde. Kobleren sættes mellem de to hundes halsbånd, så de løber samme vej. Desuden kan du få brug for STAKE-OUT - stake-out er et sæt kæder, som hundene sættes i, når de ikke er ude på sporet. Man kan købe kæderne færdigsamlet eller selv samle dem. HUSK ALTID vand og vandskåle til hundene!!!

15 GODE HJEMMESIDER Dansk PolarHunde Klubs hjemmeside. Her er løbskalender og -resultater, løbsreglement og regler for HIKE-cuppen. Dansk PolarHunde Klubs facebook-gruppe. Her kan alle medlemmer og polarhundeinteresserede kommunikere med hinanden. Finsk side (på engelsk) om kickbike. Her er instruktionssider med vejledninger og videoer. God side at starte på, hvis man vil lære at køre på kickbike. Forhandler af alt udstyr til slædehundesport. Kan også mødes til mange af klubbens arrangementer. HIKE er forhandler af udstyr til slædehunde: seler, skagler, liner m.m. DOGGEAR er forhandler af al slags udstyr til aktive hun de. Dansk forhandler af PAWTREKKER. Sport4You er forhandler af KICKBIKE. Flere forskellige typer. Run4You er hjemmeside for Danmarks Sportsløbehjul Klub.

16 FEM GODE RÅD 1) Træn kommandoer. De mest basale kommandoer er uundværlige i skoven. 2) Deltag i fællestræning - her møder du erfarne mushere, som du kan få hjælp og vejledning af, og du kan få mulighed for at træne overhaling og head-on. 3) Sæt dig ind i reglerne for træning i skovene omkring dig. Spørg dem, der træner der regelmæssigt. 4) Sæt dig ind i løbsreglementet, før du tilmelder dig et løb. 5) Kom i god tid til løb - der afholdes altid et mushermøde før start på første løbsdag, hvor der gives praktiske beskeder om sporet m.m. HUSK ALTID VAND TIL HUNDEN!

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN i børnehusene Indholdsfortegnelse Gode råd til at have børn med på cyklen 3 Vælg den rigtige cykelstol 4 Ladcykel og cykelanhænger

Læs mere

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN i børnehusene Indholdsfortegnelse Gode råd til at have børn med på cyklen 3 Vælg den rigtige cykelstol 4 Ladcykel og cykelanhænger

Læs mere

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen Skoledagen starter allerede på vej til skole Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk med sig, og vejen til skolen er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at dit barn allerede i en tidlig alder

Læs mere

Får man uheld eller skal stoppe: ADVAR typisk ved at råbe defekt - træk langsomt ud af rækken og stop herefter (ræk evt. en arm i vejret).

Får man uheld eller skal stoppe: ADVAR typisk ved at råbe defekt - træk langsomt ud af rækken og stop herefter (ræk evt. en arm i vejret). Målet med denne folder er at give nye ryttere lidt basis viden omkring det at cykle i større eller mindre grupper. D.v.s. at vi fokuserer først og fremmest på at køre samlet uden at vælte hinanden. Inden

Læs mere

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1 Foden på egen pedal Side 1 Side 2 På to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de gør i de fleste andre lande. Det er sundt, det giver

Læs mere

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor Kvit knæsmerterne Hvornår kan du roligt vende tilbage til sport Efter de første 8 uger med nedsat belastning, er det vigtigt at du starter langsomt op. Du skal følge nedenstående fremgangsmåde, og du må

Læs mere

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3 Baby i trafikken Baby i trafikken Side 3 Baby i bilen Hvad siger loven? Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde. Sikkerhedsudstyr skal være godkendt med

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT Da du var til undersøgelse i Artroskopisk Center, fik du en forklaring på, hvorfor vi tror, at du har ondt i knæet, og du fik råd og vejledning til, hvad du skal gøre for, at det bliver bedre. Denne pjece

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Dansk Retriever klub Region Østjylland

Dansk Retriever klub Region Østjylland Dansk Retriever klub Region Østjylland Grundlæggende regler ved træning af hund Hunden lærer bedst ved succes og det er førerens ansvar at tilrettelægge træningen, så den bliver en succes! Ting tager tid,

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL Nr.10005 Alder: 7-70 år - Tid: 10 min. Nr.10004 Alder: 5-90 år - Tid: 5 min. Skyggen Bogstav kegler, hvor man så kan øve stavning. Myldretid Gruppeaktivitet, selv om man skal passe Tabeltræning - så man

Læs mere

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion - Tag altid dit affald med hjem, eneste undtagelse er bananskrald - Tis hvor det ikke generer omgivelserne - Overhold færdselsreglerne, også selv om det går stærkt

Læs mere

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken 1 Kom sikkert og trygt rundt i trafikken Tab ikke lysten til at gå. sikkert i trafikken Tab for Alt ikke Lysten til at gaae, jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom;

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 1 Indholdsfortegnelse Brugsanvisning...side 1 Brugervejledning side 2 Tilpasning..side 3 Din første tur...side 3 Justering af sadel styr kæde side 4 Vedligeholdelse og rengøring..side 4 Ekstra udstyr.side

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. på skolerne

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. på skolerne CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN på skolerne Cyklisternes By 2018 Odense Kommune Indholdsfortegnelse Kære forældre 2 Når I skal ud og cykle Det skal være sjovt!

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

Velkommen i Hammerum Gjellerup Cykelklub

Velkommen i Hammerum Gjellerup Cykelklub Velkommen i Hammerum Gjellerup Cykelklub Hvem er vi Hammerum Gjellerup Cykelklub blev stifter i 1999. Har som formål at styrke interessen for motionscykling. Klubben er medlem af DCU s motionsafdeling.

Læs mere

Indbydelse til 3. Afdeling af MTB-vintercup i Silkeborg tirsdag den 23. november 2010

Indbydelse til 3. Afdeling af MTB-vintercup i Silkeborg tirsdag den 23. november 2010 Indbydelse til 3. Afdeling af MTB-vintercup i Silkeborg tirsdag den 23. november 2010 Mødested/omklædning: Ved Silkeborg Hallerne, Ansvej 110-120, 8600 Silkeborg Der er ca. 4 km. til startstedet. Løbsstart:

Læs mere

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE.

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM GODT I GANG MED AT LØBE Formålet med denne guide er at hjælpe dig til at løbe med fornøjelse, forbedre din form og undgå

Læs mere

Dansk Polarhunde Klub byder velkommen til Løb i Stor Dyrhave Sidste afdeling på Sjælland Af Olivers PETFOOD cuppen.

Dansk Polarhunde Klub byder velkommen til Løb i Stor Dyrhave Sidste afdeling på Sjælland Af Olivers PETFOOD cuppen. Dansk Polarhunde Klub byder velkommen til Løb i Stor Dyrhave Sidste afdeling på Sjælland Af Olivers PETFOOD cuppen. Sport Øst byder endnu engang velkommen til årtes løb i ST dyrhave. Løbet foregår igen

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

3. afdeling af. MTB -Vintercup 2010/2011. Arrangør: PI-Silkeborg

3. afdeling af. MTB -Vintercup 2010/2011. Arrangør: PI-Silkeborg Dansk Politiidrætsforbund 3. afdeling af MTB -Vintercup 2010/2011 Arrangør: PI-Silkeborg PI-Silkeborg ønsker alle velkommen til den 3. afdeling af MTB-Vintercup 2010/2011 I år har vi i skrivende stund

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Rette gear til rette sted. Gearskifte i modbakke GEAR OG BREMSE GEAR OG BREMSE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Rette gear til rette sted. Gearskifte i modbakke GEAR OG BREMSE GEAR OG BREMSE Nr.9966 Nr.9965 Gearskifte i modbakke glidende, eller hakkende sejtrækkeri. Rette gear til rette sted Solo eller makker-øvelse. Let øvede og øvede ryttere Let øvede og øvede Hold fokus på det glidende

Læs mere

CROSS TRAINING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

CROSS TRAINING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN CROSS TRAINING CROSS TRAINING I cross training laver du styrkeog pulsøvelser, der øger din kondition, og som gør dig stærkere. Nogle af øvelserne i cross training minder om øvelser fra gymnastik, mens

Læs mere

Tour de Brabrandsø Det var mega godt det der med at cykle mega hurtigt, jubler en af de seje børn, der gennemførte

Tour de Brabrandsø Det var mega godt det der med at cykle mega hurtigt, jubler en af de seje børn, der gennemførte D Tour de Brabrandsø Børnehavebørn cyklede 24,8 km på én dag Af Susanne Balle, kommunikationsmedarbejder Cyklistforbundets kampagne for børnehavebørn www.vikancykle.dk Film fra en træningstur på Havens

Læs mere

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget INforation under KNÆskallen

Læs mere

Nyhedsbrev juli 2013. Læs mere på Friløbet.dk

Nyhedsbrev juli 2013. Læs mere på Friløbet.dk Nyhedsbrev juli 01 Læs mere på Friløbet.dk Mandag 1. juli 01 Der er forskel på jakker Ron Hills Train Microlight Jacket Solomon S Lab Light Jacket Gore Magnitude Christian Friis, KIF Er der noget, man

Læs mere

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse.

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse. Koordinationstræning Abekatte streger: Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige god ved alle spillerne, men man kan

Læs mere

Brøndby Cykel Motion TRÆNING 2013-10-04

Brøndby Cykel Motion TRÆNING 2013-10-04 Indledning Et af formålene med at cykle er at holde sig i god fysisk form, så hverdagen bliver lettere. Arbejdet kommer nemmere fra hånden, når man har fysisk overskud. Dette fysiske overskud er nemmere

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Øvelsesbeskrivelser 7. Begynderklassen 9 Øvede klassen 45 Ekspert klassen 69 Champion klassen 84

Indholdsfortegnelse. Øvelsesbeskrivelser 7. Begynderklassen 9 Øvede klassen 45 Ekspert klassen 69 Champion klassen 84 Indholdsfortegnelse Øvelsesbeskrivelser 7 Begynderklassen 9 Øvede klassen 45 Ekspert klassen 69 Champion klassen 84 Pointvejledning 97 Reglement for DKK Rally Lydighed 103 A). Arrangør 104 B) Deltagerberettigede

Læs mere

Forslag til etablering af en mountainbike bane. -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer.

Forslag til etablering af en mountainbike bane. -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer. Forslag til etablering af en mountainbike bane -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer. Først lidt information om hvem vi er: Struer Cykelklub er en motions

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 -

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 - - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

Styrker og Svagheder SMT Cykeltræning

Styrker og Svagheder SMT Cykeltræning 1 Styrker og Svagheder SMT Cykeltræning Rigtig hurtige cykel tider Den som har benene bestemmer tempo STRENGTH OPPORTUNATIES Nogle gode triatleter Hårde træningspas (hårde og lange) Godt kendskab til træningslandskab

Læs mere

Om holdene i DcH Herning

Om holdene i DcH Herning Om holdene i DcH Herning Få svar på spørgsmål vedr. vores hold og tilmelding til disse BEMÆRK: Der arbejdes i øjeblikket på en omstrukturering af klubbens hold så der kan ske ændringer i løbet af 2014.

Læs mere

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart.

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart. 3 kvinder blev flere minutter hurtigere sådan gjorde de! HUSK I FORM LØBET 2016 På kun 30 dage kan du forbedre din løbetid, hvis du følger I FORMs løbeprogram. Alle kan være med, for programmet tager udgangspunkt

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

Klubbesøg Oksbøl Cykel Team

Klubbesøg Oksbøl Cykel Team Klubbesøg Oksbøl Cykel Team Tak for indbydelsen Torben Henriksen Underviser Udvikling af kurser Klubbesøg Kaptajn Træner 1 Træner 2 DIF Diplomtræner Formand Træner Klubbesøg Oksbøl Cykel Team PROGRAM Kaptajnrollen

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. Indholdsfortegnelse Brugsanvisning Side 2 Brugervejledning Side 3 Din første tur Side 4 Tilpasning af cyklen Side 4 Justering af sadel Side 5 Justering af ryglæn Side 5 Justering af ryglænets stabilitet

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

Regler for Magic Sport Cup 2019:

Regler for Magic Sport Cup 2019: Regler for Magic Sport Cup 2019: Ansvar: Enhver deltager på eget ansvar og skal overholde færdselsreglerne. Klubberne påtager sig ikke noget ansvar, såfremt der skulle ske styrt eller andre skader ved

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. Dias 1 Cyklistprøve Rute Ulrikkenborg Engelsborgskolen, Billum Private Skole, Lyngby Private Skole Sankt Knud Lavard Skole og Lyngby Friskole Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten

Læs mere

Mountain b. Masser af tekniske. 10 tip til bedre teknik på. Stil dig op, når det bliver svært. Læg vægten bagud, når det går stejlt nedad

Mountain b. Masser af tekniske. 10 tip til bedre teknik på. Stil dig op, når det bliver svært. Læg vægten bagud, når det går stejlt nedad 10 tip til bedre teknik på Mountain b At køre på mountainbike handler ikke kun om at have stærke ben og gode lunger. din teknik er mindst lige så vigtig. Ved hjælp af nogle få fif og trick fra vores eksperter

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet Ortopædkirurgisk Afdeling Smerter foran i knæet En af de hyppigste årsager til knæproblemer hos unge er det, man benævner forreste knæsmerter. Dette hentyder til, at smerterne fornemmes fortil i og omkring

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line.

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. Generelt I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstrepositionen eller

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

1. KØR I TO RÆKKER ( SKIFT:

1. KØR I TO RÆKKER ( SKIFT: PARADEKØRSEL 1. KØR I TO RÆKKER hold sideretning ingen må køre i mellemrum, når det er en større række. Hold passende afstand ( 20 cm til 1 m afhængig af rutine) 2. SKIFT: Forreste yderste mand trækker

Læs mere

13. december 2006 Year 5, Number 5. Chekke dine oplysninger på startlisten. Chekke hvilken startbox du skal stå i.

13. december 2006 Year 5, Number 5. Chekke dine oplysninger på startlisten. Chekke hvilken startbox du skal stå i. Slush News Nyhedsbrev for Danmarks største MTB Cup 13. december 2006 Year 5, Number 5 I denne udgave Hvad du skal gøre inden start Info om 3. afdeling Slushcup FAQ Contact http://www.slushcup.dk mail@slushcup.dk

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

Trafikpolitik Dueholmskolen

Trafikpolitik Dueholmskolen Trafikpolitik Dueholmskolen Indholdsfortegnelse Forord s. 2 Skolens trafikpolitik.s. 2 Skolevejen. s. 3 Undervisning.. s. 5 Rollemodeller. s. 7 Samarbejde s. 8 1 Forord Trafikpolitikken opstiller mål for

Læs mere

Når man kører på skateboard i trafikken, skal man køre på - Vejen - Cykelstien - Fortovet - Det er ikke tilladt at køre på skateboard i trafikken

Når man kører på skateboard i trafikken, skal man køre på - Vejen - Cykelstien - Fortovet - Det er ikke tilladt at køre på skateboard i trafikken Trafik Quiz De rigtige svar er markeret med fed. 1. 2. 3. 4. 5. Hvor meget reduceres fodgængeres risiko for at komme til skade i mørke, hvis de bærer reflekser? - 15 % - 25 % - 55 % - 85 % Når man kører

Læs mere

HER KAN DU SE HVOR I HAVEN OPGAVERNE SKAL LØSES

HER KAN DU SE HVOR I HAVEN OPGAVERNE SKAL LØSES HER KAN DU SE HVOR I HAVEN OPGAVERNE SKAL LØSES RUTSCHEBANEN BÅDE BASIS OG UDVIDET FIRE FANTASTISKE FISK FART I TIVOLI DER VAR ENGANG FORLYSTELSER I TIVOLI Opgaveark 1 Rutschebanen Basis - Fart og matematik

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang!

NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang! NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang! IFO_DK_05_EB_150389_Loeb_med_udfordringer 42 Bliv bomstærk på din løbetur Her er et nyt super-træningspas til dig, der godt kan lide at give

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. 1 Ordrup Skole, Skovgårdsskolen, Sankt Joseph Søstrenes Skole og Munkegårdsskolen Cyklistprøve Rute 4 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne

Læs mere

foden på egen pedal for første gang

foden på egen pedal for første gang foden på egen pedal for første gang Nogle af de første store skridt ud i livet foregår på to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. 1 Bernadotteskolen, Hellerup Skole, Maglegårdsskolen og Tranegårdskolen Cyklistprøve Rute 3 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne rundt

Læs mere

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen ' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen 1. Start På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen. Afhængig af sin størrelse skal hunden

Læs mere

Fysisk træning også mens du er syg

Fysisk træning også mens du er syg Fysisk træning også mens du er syg TIL OPPEGÅENDE PATIENTER OG PÅRØRENDE I Speciale for blodsygdomme betragter vi aktivitet og fysisk træning, som den del af din behandling. Selvom du er syg, er det vigtigt,

Læs mere

På vej til skole På vej til skole Side 1

På vej til skole På vej til skole Side 1 Side 1 Skoledagen starter allerede på vej til skole En god tommelfingerregel siger, at omkring 10-12-års alderen kan børn selv overskue trafikken. Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk

Læs mere

KOM I SUPERFORM. Af verdens bedste Mette Malene Bloch

KOM I SUPERFORM. Af verdens bedste Mette Malene Bloch KOM I SUPERFORM 12 UGer, MED CYCKLING Af verdens bedste Mette Malene Bloch Tillykke...... med din beslutning om at få noget mere bevægelse ind i dit liv. Uanset om du er helt ny, eller måske bare skal

Læs mere

Træningen de sidste uger op til Ironman Cph Her kommer et par stikord til træningen plus et oplæg til de sidste 2 ½ uges træning:

Træningen de sidste uger op til Ironman Cph Her kommer et par stikord til træningen plus et oplæg til de sidste 2 ½ uges træning: Ironman CPH Til jer der skal køre Ironman CPH, kommer her lidt uddybninger til træningen den sidste tid op til konkurrencen plus lidt om målsætning og selve det at køre en ironman. Målsætning Find en god

Læs mere

Sådan træner du foden

Sådan træner du foden Du kan med fordel træne foden dagligt, medmindre vi har lavet anden aftale. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Hjørring Tlf. 97 64

Læs mere

Carbusters Autospeedway Klub. SPORTSLIGT REGLEMENT FOR AUTOSPEEDWAY.

Carbusters Autospeedway Klub. SPORTSLIGT REGLEMENT FOR AUTOSPEEDWAY. INDHOLD 1 Generelt 1.1 Titel 1.2 Officials 1.3 Deltagere 1.4 Løbs datoer 1.5 Klasser og point 1.6 Præmier 2 Sportsreglement 2.1 Afvikling 3 Løbsanmeldelse, førermøde & løbsprocedure 3.1 Anmeldelse 3.2

Læs mere

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

NRUI I BEVÆGELSE. En klub i bevægelse. Aktiv forår i Næsbjerg og Rousthøje. www.nrui.dk

NRUI I BEVÆGELSE. En klub i bevægelse. Aktiv forår i Næsbjerg og Rousthøje. www.nrui.dk Aktiviteterne er tiltænkt hele familien og vi håber på stor deltagelse, også fra folk som ikke tidligere har været aktive. Man behøver ikke at deltage i samme aktivitet hver gang - her er mulighed for

Læs mere

Inspirationshæfte om trafik

Inspirationshæfte om trafik Sikre Skolevejes formål er at gøre de københavnske skolebørn til sikre, trygge og kompetente trafikanter. Det sker gennem fysiske ændringer ved skoler, færdselsundervisning og trafikpolitik samt adfærdspåvirkning

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Navn Operation Operationsdato Dato efter operation Fokusområde Uge 3: Uge 5: Uge 7: Uge 11: Uge 13: Uge 16: Forventet slutdato: Roskilde kommune.

Læs mere

Rettelser Øvelsesoversigten

Rettelser Øvelsesoversigten Rettelser 2017 Øvelsesoversigten 16 17 Højre spiral Hund yderst. Føreren skal gå højre om keglerne - først rundt om alle 3, derefter om 2 og til sidst om 1. Hunden følger i pladspositionen, hunden er på

Læs mere

Intervaltræning Hinnerup løberne torsdag kl. 18.

Intervaltræning Hinnerup løberne torsdag kl. 18. Intervaltræning Hinnerup løberne torsdag kl. 18. Intro til interval og konditionstest med Brian og Carsten torsdag d. 5 april Intro til interval opvarmning interval - styrke Vi starter sæsonen med en test

Læs mere

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive r 4 ekstra r Foto: Scanpix Forebyg løbeskader med 5 effektive r Af Mai Libach Hansen

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Sundhedstjenesten. Styrk dit barns fødder. Rigtig god fornøjelse. www.sundhedstjenesten-egedal.dk. Udendørs aktiviteter: Husk altid de gode sko.

Sundhedstjenesten. Styrk dit barns fødder. Rigtig god fornøjelse. www.sundhedstjenesten-egedal.dk. Udendørs aktiviteter: Husk altid de gode sko. Udendørs aktiviteter: Husk altid de gode sko. Det styrker knæene at køre på løbehjul, hvor der selvfølgelig skiftes ben ind imellem. Styrk dit barns fødder Det styrker knæene at cykle- gerne lidt op af

Læs mere

Færdselsundervisning for tosprogede

Færdselsundervisning for tosprogede 1 Teknik krav til lokale, materialer mm Forberedelse: - Inden opstart er det en god ide at finde ud af hvor mange der har cykler, og hjælpe dem der ikke har cykler med at låne. - Print Den lille teoriprøve

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Føreren gør holdt ca. ½ meter fra skiltet. Hunden sætter sig i udgangsstillingen (ved førerens venstre side). Dette kan

Føreren gør holdt ca. ½ meter fra skiltet. Hunden sætter sig i udgangsstillingen (ved førerens venstre side). Dette kan Rally Lydighed 1. Stop Når hunden har sat sig, kommanderes den til igen at følge med ved dennes venstre side indtil næste øvelse. Skævt-sidninger på under 45 trækker ikke fra. Hvis hunden selv rejser sig

Læs mere

Grænseegnens Touring Club

Grænseegnens Touring Club Kørevejledning for Denne vejledning skal tjene til, at alle som kører med Grænseegnens Touring Club har så ensartet en forståelse af vores køresystem, at det er sikkert at deltage på ture med GTC. Det

Læs mere