NOTAT. Høringsnotat - Rutetiltag Kattegat og Skagerrak

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Høringsnotat - Rutetiltag Kattegat og Skagerrak"

Transkript

1 NOTAT 9. juni 2017 Vores reference: Sag nr Maritim regulering og jura /Carsten Jensen Høringsnotat - Rutetiltag Kattegat og Skagerrak Baggrund Danmark og Sverige har i en årrække arbejdet tæt sammen om et større rutetiltag af hensyn til sejladssikkerheden i Kattegat og Skagerrak. Projektet blev påbegyndt af flere årsager, der blandt andet kunne føres tilbage til to store skibskollisioner i den vestlige del af Østersøen, hhv. BALTIC CARRIER og TERN i 2001 samt FU SHAN HAI og GDYNIA i Kollisionerne medførte omfattende olieforureninger af kysterne med deraf følgende udgifter til oprensning samt miljøpåvirkninger. Samtidig var der politisk bekymring for det stigende antal olietransporter med dybtgående tankskibe gennem farvandene, hvilket førte til en høring i Folketinget 1. EU var ligeledes bekymret for sejladssikkerheden efter to forlis med olietankskibene ERIKA i 1999 og PRESTIGE i 2002, hvilket foranledigede en pakke af tiltag, der skulle forbedre sejladssikkerheden i de europæiske farvande. SØFARTSSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej Valby Tlf Fax CVR-nr EAN-nr sfs@dma.dk ERHVERVSMINISTERIET Det eksisterende rutenet i Kattegat har baggrund i de minestrøgne ruter efter anden verdenskrig. Som en del af ruteprojektet blev de ruter, der ikke længere benyttedes, nedlagt i For 40 år siden oprettedes den vigtige transitrute T for skibstrafikken til og fra Østersøen, i et forløb fra Skagen gennem Storebælt til sydøst for Møn. Siden da har der ikke været foretaget nogle rutetiltag i Skagerrak eller i Kattegat nord for Samsø Bælt, bortset fra et rutesystem der blev indført langs den norske kyst i I 2001 påbegyndtes en betydelig eksport af olie fra Rusland, hvorfra tankskibe nu sejler ud af Østersøen gennem Kattegat og Skagerrak. I 2007 registrerede Søværnet transport af 171 millioner tons olie fordelt på 806 indgående og 3628 udgående lastede tankskibe gennem farvandene. 1 Høring om olietransporter gennem danske farvande i Folketinget den 14. maj 2003 for Miljø- og Planlægningsudvalget.

2 2/7 Efter den seneste skibskollision i Østersøen i 2003 besluttede den daværende regering, at de danske farvande og kystnære områder skulle beskyttes bedst muligt. Regeringen ville derfor øge anvendelsen af lodser og styrke sejladssikkerheden ved gennemsejlingen af de danske farvande. Regeringen nedsatte derfor en tværministeriel arbejdsgruppe, der skulle give anbefalinger om tiltag til at øge sejladssikkerheden. En af anbefalingerne var at fortsætte arbejdet med opfølgning på den internationale søfartsorganisation IMO s principgodkendelse af Østersøen 2 som et særligt følsomt havområde (Particular Sesitiv Sea Area (PSSA)) med henblik på indførelse af præventive foranstaltninger til forbedring af sejladssikkerheden. Dette blev udført ved, at Østersøstaterne indsendte en række forslag om rutesystemer til IMO, herunder trafiksepareringssystemet (TSS) mellem Sverige og Bornholm, der trådte i kraft i 2006 og siden har betydet en langt bedre forudsigelighed ved sejladsen. Der knytter sig således et særligt ansvar for at beskytte havmiljøet til PSSA-områder. Af andre initiativer i perioden kan nævnes tiltag som udvidelse af dækningsområdet for skibstrafiktjenesten (VTS) i Storebælt, indførelse af VTS i Øresund, justering af eksisterende ruter i bælterne og bedre afmærkning med bøjer. Ruteprojektet er således ikke kun blevet igangsat af hensyn til sejladssikkerheden, men også af samfundsmæssige hensyn til beskyttelse af havmiljøet. Opstarten af ruteprojektet I 2001 blev Copenhagen Helcom Declaration udarbejdet med henblik på at øge sejladssikkerheden i Østersøen. Deklarationen pålagde blandt andet landene omkring Østersøen at foretage en fornyet søopmåling af de betydeligste sejlruter til en tidssvarende standard. I danske farvande afsluttedes opmålingen af den vigtige transitrute T i Denne opmåling dannede en væsentlig del af grundlaget for at revurdere det dansksvenske rutenet i Kattegat, og et indledende arbejde med ruteprojektet blev herefter igangsat i Der har gennem en årrække været afholdt et antal møder med deltagelse af flere maritime myndigheder fra begge lande, ligesom der har været et samarbejde med Norge om koordination af et ruteprojekt langs den norske kyst. Der har tillige været afholdt en workshop om projektet med et større antal maritime brugere fra Danmark og Sverige, som gav en række forslag til det videre arbejde med rutetiltagene. Fra 2003 skulle skibe udsende automatiske identifikationssignaler (AIS), hvormed man nøje kunne følge skibes trafikmønstre i de berørte farvande. Disse data har været anvendt som en del af grundlaget for nye og ændrede ruter og for at strukturere transittrafikken til og fra Østersøen på en 2 Østersøen defineres her som fra en linje mellem Skagen og Vinga i Sverige.

3 3/7 mere forudsigelig måde samt for at give skibe bedst mulig manøvrerum på vanskelige steder, herunder for tankskibe med stor dybgang. Med hensyn til EU-direktivet om maritim fysisk planlægning af søterritoriet samt havplanloven vil skibsruterne skulle indgå heri sammen med andre anvendelser af søterritoriet som eksempelvis havvindmølleparker. Risikoanalyser mv. I de senere år er der gennemført en række risiko- og miljøkonsekvensanalyser, som blandt andet giver et billede af risikoområder for skibstrafikken til og fra Østersøen. Risikoanalyserne har været inddraget i vurderingerne af de planlagte rutetiltag og har blandt andet vist, at området omkring Skagen er et af de farvandsområder, som er mest udsat for en eventuel forureningsfare, da risikoen for kollisioner her er vurderet større end i andre farvandsområder. Statsrevisorernes beretning nr. 8/2004 om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet anbefalede, at der udarbejdedes en risikoanalyse af olie- og kemikalieudslip i de danske farvande til belysning af sandsynligheden for samt konsekvenserne af olie- og kemikalieforurening, i danske farvande indtil Forsvarsministeriet fik derfor i 2007 udarbejdet Risikoanalyse om olie- og kemikalieforurening i danske farvande. Prognosen i analysen byggede på en forventelig udvikling i blandt andet eksporten af russisk olie samt en stigning i den gennemsnitlige skibsstørrelse. Den sammenfattende konklusion for Skagerrak og Kattegat var blandt andet, at der var behov for at se på mulighederne for at etablere sejladssikkerhedsmæssige foranstaltninger i områderne ud for Skagen til imødegåelse af risikobilledet frem mod år I et samarbejde mellem EU, Helcom og myndighederne for havmiljøberedskabet i Østersøen udarbejdedes i 2011 analysen BRISK Sub-Regional risk of spill of oil and hazardous substances in the Baltic Sea, blandt andet med fokus på samarbejde ved olieudslip fra ulykker med tankskibe. En af analysens konklusioner var, at trafiksepareringer i Kattegat forventeligt ville have en kosteffektiv påvirkning af sejladssikkerheden, og de blev foreslået implementeret frem mod år I regi af Bonn Agreement blev der i 2015 udgivet risikoanalysen BE AWARE II om risikoreducerende tiltag mod havmiljøforurening. Bonn Agreement er en aftale mellem Nordsølandene samt EU om havmiljøberedskab ved forureningsudslip. Analysen kon-

4 4/7 kluderede, at det mest kosteffektive tiltag i Skagerrak mod olie i havet og på kysten ville være indførelsen af trafiksepareringssystemer. Beredskabsstyrelsen udgav i 2017 rapporten Nationalt Risikobillede, hvori der redegjordes for et arbejde med at kortlægge og analysere samfundsmæssige risici. I forbindelse med maritime ulykker blev blandt andet transporterne med olietankskibe ud af Østersøen gennem de danske farvande fremhævet. Anvendelsen af rutesystemer internationalt, herunder trafiksepareringssystemer (TSS) Man har positive internationale erfaringer med at fremme sejladssikkerheden gennem implementering af rutesystemer, herunder trafiksepareringssystemer, og derfor vedtager IMO årligt nye trafiksepareringssystemer samt andre rutetiltag. Særligt i tæt trafikerede og vanskeligt navigerbare farvande har indførelsen af trafiksepareringer gennem mange år vist sig at medføre betydeligt forbedrede trafikmønstre. Tillige er rutesystemer kosteffektive, da de blot skal bekendtgøres og indføres i de søkort, som skibene sejler efter, hvorimod eksempelvis døgnbemandede skibstrafiktjenester (VTS) er meget udgiftskrævende. Regionalt er der i dag etableret rutesystemer i alle relevante områder fra Middelhavet til Nordnorge og ind i bunden af Østersøen, med undtagelse af Kattegat hvor der kun er etableret den anbefalede transitrute T. Ved implementeringen af et trafiksepareringssystem i Bornholmsgattet i 2006 blev den modsatrettede skibstrafik adskilt i forudsigelige ruter, hvor skibstrafikken tidligere krydsede hinanden i vilkårlige retninger og på vilkårlige steder. Samtidig fik fiskerne langt bedre muligheder for at forudse, hvor de kunne forvente at møde den gennemsejlende skibstrafik. Farvandet omkring Skagen Det er kendt, at skibstrafikken omkring Skagen er særdeles kompleks med et betydeligt antal skibe, der krydser hinanden fra mange forskellige retninger. I en årrække har der også været udtrykt ønske om en bedre koordinering af skibstrafikken i dette farvand. Området passeres årligt af omkring skibe og er dermed et af de mest trafikerede farvande der findes. Her vil et trafiksepareringssystem i høj grad kunne bidrage til at opnå forudsigelige trafikmønstre.

5 5/7 Skibsulykker I Kattegat har der de senere år været otte grundstødninger med store skibe, primært i farvandet ved Anholt og Læsø. Det er her vurderet, at bedre rutesystemer kunne have assisteret skibene med at undgå disse grundstødninger. I et andet tilfælde har et større skib med over 13 meters dybgang været grundstødt i Jammerbugt (Skagerrak). I Kattegat og Skagerrak er der gennem årene tillige sket en række kollisioner mellem fiskeskibe og andre skibe flere med fatal udgang. I ét tilfælde skete der desuden et olieudslip vest for Thyborøn, hvor olien efterfølgende drev med strømmen og ind på et større område af den svenske kyst. Beskrivelse af nye rutetiltag De enkelte dele af de nye rutetiltag kan ses i bilagets kortskitser. Blandt de nye rutetiltag er»precautionary area«som også kendes fra trafiksepareringssystemet i Bornholmsgattet. I forhold til søvejsreglerne er der ingen bestemmelser om sejladsen i et»precautionary area«, men det er et område, hvor der må navigeres med særlig forsigtighed, og hvor den almindelige retning for trafikken kan være anbefalet. 1) I Skagerrak etableres to anbefalede ruter A og B, der starter ud for Hanstholm og forløber op til Skagen. Rute A vil være beliggende 16 sømil fra kysten og angives med en mindstedybde på 25 meter. Rute B vil ligge i en afstand til Hanstholm og Hirtshals på 6 sømil. Den angivne mindstedybde af rute B vil afvente fornyede søopmålinger, men forventes at blive omkring 14 meter. Det er hensigten, at ruterne skal etablere forudsigelige trafikmønstre, hvor der i dag er tale om vilkårlig ruteplanlægning, som medfører mange skibe på modsatte og skærende kurser. 2) Ved Skagen etableres der to trafiksepareringssystemer, TSS T1 og TSS T2, adskilt af et forsigtighedsområde (Precautionary area). Mellem dette system og kysten ved Grenen etableres der en kysttrafikzone, hvor Skagen havn vil være beliggende indenfor zonen. I henhold til søvejsreglerne vil skibe til og fra Skagen havn dermed kunne sejle inde langs kysten uden at skulle ud i selve trafiksepareringen. 3) Mellem Skagen og Læsø etableres der i rute T et nyt forsigtighedsområde (Precautionary area) Sierra Tango, hvor en ny rute S langs den svenske kyst støder til rute T nordøst for Læsø. 4) I rute T mellem Læsø og Anholt etableres der en ny dybvandsrute DW T1 med en mindstedybde på 19 meter. Hertil kommer to

6 6/7 sideruter med en mindstedybde på 12,5 meter, der anbefales for skibe med en dybgang på 10 meter eller mindre. Store og dybtgående skibe i rute T oplever jævnligt, at mindre, langsomtgående skibe med ringe dybgang ligger tæt på ruten, hvilket gør det vanskeligt at overhale. Ved at etablere sideruterne er det hensigten at lette passagen for store dybtgående skibe. 5) Mellem Anholt og Samsø Bælt etableres der øst for Grenå, i rute T, en dybvandsrute DW T2 på samme måde som dybvandsruten DW T1; se punkt 4. Kursretningen ændres mellem DW T2 og rute T nordfor. 6) Mellem forsigtighedsområdet (Precautionary area) Sierra Tango og det nordlige Øresund oprettes der en ny anbefalet rute S med en mindstedybde på 12,5 meter langs den svenske kyst. Skibe med en dybgang på 10 meter eller mindre anbefales at benytte rute S til og fra Øresund. Hensigten med rute S er at give skibe mulighed for at benytte denne rute til og fra Øresund og dermed mindske antallet af skibe i rute T, således at store og dybtgående skibe til og fra Storebælt får en bedre fremkommelighed. For nuværende har store skibe mod Storebælt tillige ofte vanskeligheder ved rutepunktet ud for Anholt Rev i forhold til de skibe, der skal til og fra Øresund. Dette problem søges afhjulpet ved at anbefale skibe mod Øresund med en dybgang på 10 meter eller mindre at benytte rute S. Skibe med stor dybgang mod Øresund vil stadig kunne benytte rute T via Anholt. 7) I rute S etableres der tre mindre trafiksepareringssystemer, TSS S1, TSS S2 og TSS S3, hvor skibstrafikken har særligt behov for adskillelse af modgående trafik. TSS S3 er beliggende i den nordlige del af Øresund og er tilknyttet kysttrafikzoner. Der etableres desuden et forsigtighedsområdet (Precautionary area) mellem TSS S3 og det eksisterende trafiksepareringssystem i det nordlige Øresund, TSS In the Sound. 8) Den nuværende anbefalede rute B langs østkysten af Jylland ændrer navn til rute C. Samtidig justeres ruten enkelte steder efter de seneste søopmålinger, og ruten angives med en mindstedybde på 8 meter. Rute A mellem Grenå og Anholt justeres i sydlig retning og ændrer navn til rute D. 9) Den nuværende rute D mellem Anholt og Øresund ophæves og erstattes af en anbefalet retning for trafikken, som er tiltænkt en-

7 7/7 kelte skibe til og fra Øresund med en dybgang større end de 10 meter, som anbefales maksimalt for rute S. Omfanget af afmærkningen vil først blive fastlagt på et senere tidspunkt. Ikrafttrædelsestidspunkt for de nye skibsruter i Skagerrak og Kattegat Efter høringen af ruteprojektet vil mulige bemærkninger blive behandlet, hvorefter Danmark og Sverige i fællesskab forventes at sende ruteforslaget til behandling og forventet godkendelse i den internationale søfartsorganisation IMO i Søkortmyndighederne vil derefter skulle udgive nye søkort og bearbejde opmålingsdata, hvilket er en betydelig opgave. For at give tid til dette arbejde er ruteprojektet planlagt til at træde i kraft den 1. juli Hermed vil erhvervet tillige få god tid til at orientere sig om de nye ruter. Formelt vil ikrafttrædelsen blive bekendtgjort i danske, svenske og internationale Efterretninger for Søfarende samt søkortrettelser. Nye søkort skal være klar til udgivelse seneste to måneder før rutesystemets ikrafttræden.

Kortskitser af nye rutetiltag for skibstrafikken i Skagerrak og Kattegat

Kortskitser af nye rutetiltag for skibstrafikken i Skagerrak og Kattegat Kortskitser af nye rutetiltag for skibstrafikken i Skagerrak og Kattegat Oversigtskort Kattegat 1 Den afmærkning med bøjer der er vist på kortskitserne er den eksisterende afmærkning, og skal ikke tages

Læs mere

Resumé. Kapacitetsundersøgelse

Resumé. Kapacitetsundersøgelse Forsvarsministeriet November 2007 Resumé Kapacitetsundersøgelse Baggrund Forsvarsministeriet udpegede i 2005 og 2006 havmiljøområdet til at være et særligt indsatsområde og tog i den forbindelse initiativ

Læs mere

Bilag 3 Sejladssikkerhed

Bilag 3 Sejladssikkerhed Bilag 3 Sejladssikkerhed 1. Indledning Femern A/S har gennemført et omfattende program af sejladsstudier med henblik på at kortlægge effekterne for sejladsen i Femern Bælt, såfremt der bygges en bro. Dette

Læs mere

Information om. nedlæggelse af visse skibsruter i Kattegat den 1. oktober 2010

Information om. nedlæggelse af visse skibsruter i Kattegat den 1. oktober 2010 Til: Se forsendelsesliste i bilag 12. juli 2010 SØFARTSSTYRELSEN Vermundsgade 38 C 2100 København Ø FARVANDSVÆSENET Overgaden oven Vandet 62 B 1023 København K KORT & MATRIKELSTYRELSEN Rentemestervej 8

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/04 om Helsinki-konventionens bestemmelser

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2012 om Danmarks indsats i Arktis Ministeren

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Helsinki-konventionens

Læs mere

frv.dk Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov

frv.dk Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov Agenda Lovgrundlag Farvandsinddeling Afmærkningsprincipper Afmærkningsinspektion Afmærkningsrevision

Læs mere

Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr , på ruten mellem Rønne og Ystad

Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr , på ruten mellem Rønne og Ystad Sikre skibe cfs@dma.dk Michael Langkow mla@dma.dk 20. juli 2018 Vores reference: Sag nr. 2017003151 Sikre farvande /Jan Ole Anker Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr. 9501590,

Læs mere

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden.

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden. Forsvarsministeriet Miljøministeriet Udenrigsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 26. maj 2004 Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse

Læs mere

Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1)

Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1) Bekendtgørelse nr. 488 af 31. maj 2007 Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1) I medfør af 1, stk. 1 og 3, 6 og 32 i lov om sikkerhed til søs

Læs mere

LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007

LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007 LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007 Juni 2009 1. Beretning - 2-1.1 Årets faglige krav og resultat - 2 - Lodstilsynets juridiske opgaver - 2 - Tilsyn med statslig og privat lodserivirksomhed

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 233 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 233 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 214-15 ERU Alm.del Bilag 233 Offentligt NOTAT Statusnotat om sikkerhed til søs 214 1. Indledning Dette notat redegør for status på sikkerheden til søs i danske og grønlandske

Læs mere

Forsvarsministeriets kapacitetsundersøgelse vedrørende havmiljø

Forsvarsministeriets kapacitetsundersøgelse vedrørende havmiljø Forsvarsministeriets kapacitetsundersøgelse vedrørende havmiljø 1 Indholdsfortegnelse RESUME... 5 1 INDLEDNING... 10 1.1 Formål og opbygning af kapacitetsundersøgelsen...10 1.2 Problemstilling...11 1.3

Læs mere

Perspektiv nr. 14, 2008. AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik. Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard

Perspektiv nr. 14, 2008. AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik. Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard AIS (Automatic Identification System) benyttes dagligt af Farvandsvæsenet til at forbedre sejladssikkerheden.

Læs mere

Bilag 1 Områder i svensk og tysk farvand som medtages i modelleringen af hyppighed af udslip

Bilag 1 Områder i svensk og tysk farvand som medtages i modelleringen af hyppighed af udslip 151 Risikoanalyse Olie- og kemikalieforurening i danske farvande Bilag 1 Områder i svensk og tysk farvand som medtages i modelleringen af hyppighed af udslip Kattegat Syd Øresund Storebælt Møn Øresund

Læs mere

Risikoanalyse af søtrafik i området omkring Bornholm

Risikoanalyse af søtrafik i området omkring Bornholm Risikoanalyse af søtrafik i området omkring Bornholm Sejladssikkerhed gennem innovation Maritimt selskab (IDA) 16. Februar 2009, København 1 Program Risikovurdering af trafikseparationen i Bornholmsgat

Læs mere

Sejl sikkert og lovligt i Øresund og andre steder med trafiksepareringssystemer

Sejl sikkert og lovligt i Øresund og andre steder med trafiksepareringssystemer Til: Se forsendelsesliste i bilag 2 30. august 2011 Vores reference: Sag 201105974 Arkivkode 30.30.06 Center for Maritim Regulering /cgj Sejl sikkert og lovligt i Øresund og andre steder med trafiksepareringssystemer

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

RAPPORT. vedrørende øget anvendelse af lodser, samt styrket overvågning af sejladssikkerheden

RAPPORT. vedrørende øget anvendelse af lodser, samt styrket overvågning af sejladssikkerheden RAPPORT vedrørende øget anvendelse af lodser, samt styrket overvågning af sejladssikkerheden Forsvarsministeriet Miljøministeriet Finansministeriet Udenrigsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriet april

Læs mere

Også den øgede efterspørgsel efter flydende gas forventes at medføre tilsvarende overførsler til søs.

Også den øgede efterspørgsel efter flydende gas forventes at medføre tilsvarende overførsler til søs. NOTAT 30. januar 2015 Vores reference: Sag Arkivkode Maritim regulering og besætning/sn STS operationer STS-operationer er ikke et nyt begreb Ship To Ship (STS) -operationer er ikke et nyt begreb STS operationer

Læs mere

Område. Arktis og Søopmåling. Dato 28. januar J nr /RCA. Direktiv for Søopmåling i Danmark og Grønland 2019

Område. Arktis og Søopmåling. Dato 28. januar J nr /RCA. Direktiv for Søopmåling i Danmark og Grønland 2019 Område Arktis og Søopmåling Dato 28. januar 2019 J nr. 300-0092 Direktiv for Søopmåling i Danmark og Grønland 2019 /RCA Nedenstående direktiv for søopmåling i danske og grønlandske farvande for 2019, er

Læs mere

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Orientering Dette er en skrivelse ved databasen Retsinformation, som indeholder teksten "Søfartsstyrelsen" Bekendtgørelse

Læs mere

Dette notat beskriver konsekvenserne af overtagelse af afmærkningsområdet med særligt fokus på de internationale forhold.

Dette notat beskriver konsekvenserne af overtagelse af afmærkningsområdet med særligt fokus på de internationale forhold. NOTAT Notat om internationale aftaler og forpligtelser samt mødefora i forbindelse med de færøske myndigheders evt. overtagelse af sagsområder på Søfartsstyrelsens område 25. februar 2018 Vores reference:

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012

DET TALTE ORD GÆLDER. Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012 Forsvarsudvalget 2012-13 FOU alm. del Bilag 40 Offentligt Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012 Taleseddel Spørgsmål C er stillet efter

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bkg. nr. 274 af 3. april 2009 og bkg. nr. 1439

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07

RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07 RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07 Notat til Statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet (beretning nr. 8/04)

Læs mere

En aften med Søfartsstyrelsen og Geodatastyrelsen. ved Michael Skov, SFS og Jes Carstens, GST

En aften med Søfartsstyrelsen og Geodatastyrelsen. ved Michael Skov, SFS og Jes Carstens, GST En aften med Søfartsstyrelsen og Geodatastyrelsen ved Michael Skov, SFS og Jes Carstens, GST Agenda Kort om Søfartsstyrelsen Kort om sejladssikkerhed Automatisk identifikationssystem (AIS) Efterretninger

Læs mere

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S)

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S) Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 561 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 27. april 2011 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2013 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2013 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 2013 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udgives Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende havmiljøhændelser og forureningsbekæmpelse

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads Egå sejlklub Duelighedsbevis 5. Aften Vinteren 2016/17 5. aften Søvejsregler: af 7, 8 og nu 9-10 af 27, 28, 29 og nu 30-31 Folder Havets hovedveje Navigation Sikkerhed: Fra 3 gang Manglende Farvandsafmærkning

Læs mere

Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1)

Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1) Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1) I medfør af 1, stk. 1 og 3, 6 og 32 i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 654 af 15. juni

Læs mere

Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet

Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet Beretning til statsrevisorerne om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet Januar 2005 RB A501/05 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Resumé... 5 II. Indledning, formål,

Læs mere

Visualisering af Lodsernes arbejde.

Visualisering af Lodsernes arbejde. Visualisering af Lodsernes arbejde. Der har været drevet lodsvirksomhed i Danmark i mere end 300 år. Danmark underskrev i 1857 Københavnertraktaten der forpligter Danmark til at sikre den fri ret til uskadelig

Læs mere

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring NOTAT 1. juli 2014 Vores reference: Sag 2013010286 Arkivkode Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold (SJS) /jga Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring af søloven Den

Læs mere

HVOR KOMMER OLIEFORURENINGEN FRA Olien ender i havet som spild fra olieboreplatforme

HVOR KOMMER OLIEFORURENINGEN FRA Olien ender i havet som spild fra olieboreplatforme 85 Udtømning af olie på havene og særligt forlis af olietankskibe - forvolder store skader på fisk, søfugle, skaldyr og andre organismer. Vi kender alle til historier om oliekatastrofer, hvor store kyststrækninger

Læs mere

Grønbog om forbedret ophugning af skibe (KOM (2007) 269)

Grønbog om forbedret ophugning af skibe (KOM (2007) 269) Europaudvalget 2006-07 EUU Alm.del EU Note 73 Offentligt Folketinget Europaudvalget, Erhvervsudvalget og Miljø- og Planlægningsudvalget Christiansborg, den 3. august 2007 EU-Konsulenten Til udvalgets medlemmer

Læs mere

at der udarbejdes en risikoanalyse for havmiljøet, herunder risikoen for kemikalieforureninger og

at der udarbejdes en risikoanalyse for havmiljøet, herunder risikoen for kemikalieforureninger og at der udarbejdes en risikoanalyse for havmiljøet, herunder risikoen for kemikalieforureninger og at der gennemføres en fornyet kapacitetsundersøgelse af det samlede havmiljøberedskab på at havmiljøberedskabsplanen

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt NOTAT Den 7. juni 2013 GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljøudvalg Kommissionens forslag til rådsbeslutning om

Læs mere

VVM for vindmøller nord for Sprogø Analyse af sejladsforhold

VVM for vindmøller nord for Sprogø Analyse af sejladsforhold Sund & Bælt Holding A/S VVM for vindmøller nord for Sprogø Analyse af sejladsforhold September 2008 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Sund & Bælt

Læs mere

EM2008/76: Svar på ordførerindlæg

EM2008/76: Svar på ordførerindlæg NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Attaveqarnermut, Avatangiisinut Aatsitassanullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Infrastruktur, Miljø og Råstoffer Landstingets medlemmer /Her

Læs mere

MODEL TIL BELYSNING AF EFFEKTEN AF UDDYBNING AF DROGDEN

MODEL TIL BELYSNING AF EFFEKTEN AF UDDYBNING AF DROGDEN MODEL TIL BELYSNING AF EFFEKTEN AF UDDYBNING AF DROGDEN Morten Steen Petersen, TetraPlan A/S og Gert Nørgaard, CMPort ab. 1 INDLEDNING Vurdering af effekten af en uddybning af Drogden til 9m, henholdsvis

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2011 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2011 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 211 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udgives Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende havmiljøhændelser og forureningsbekæmpelse

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af et havbrugsanlæg i Hjelm Bugt- Justeret placering.

Ansøgning om tilladelse til etablering af et havbrugsanlæg i Hjelm Bugt- Justeret placering. From: Stig Prüssing (NaturErhvervstyrelsen) Sent: 10 Nov 2016 11:49:17 +0100 To: 'sfs@dma.dk';'kdi@kyst.dk';'mail@dkfisk.dk';'svana@svana.dk';'mst@mst.dk';'dn@dn.dk';'lbt@sportsfisker forbundet.dk';''mynd@aqua.dtu.dk'

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til statsrevisorerne

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2012 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2012 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 212 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udgives Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende havmiljøhændelser og forureningsbekæmpelse

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2012-13 UPN alm. del Bilag 25, FOU alm. del Bilag 9 Offentligt J.nr. 001-7760 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om modkøb ved køb af forsvarsmateriel

Læs mere

2013 Udgivet den 29. juni 2013. 26. juni 2013. Nr. 820.

2013 Udgivet den 29. juni 2013. 26. juni 2013. Nr. 820. Lovtidende A 2013 Udgivet den 29. juni 2013 26. juni 2013. Nr. 820. Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1) I medfør af 1, stk. 2 og 3, 6 og 32,

Læs mere

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V).

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 163 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Det talte ord gælder Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende

Læs mere

SØKORTRETTELSER WGS ,319'N 10 13,556'E 56 09,404'N 10 13,743'E

SØKORTRETTELSER WGS ,319'N 10 13,556'E 56 09,404'N 10 13,743'E SØKORTRETTELSER Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Rettelse nr. / &RUUHFWLRQÃ1RÃ.RUWÃÃ&KDUW ÃÃÃÃÃÃÃ5HWWHOVHÃQUÃÃ&RUUHFWLRQÃ1R.RUWÃÃ&KDUW ÃÃÃÃÃÃÃ5HWWHOVHÃQUÃÃ&RUUHFWLRQÃ1R 112 (INT 1380) 335, 336 188

Læs mere

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE Titel: Forslag til beskyttede områder i Kattegat Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 Må citeres med kildeangivelse.

Læs mere

Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis

Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis Charlotte Havsteen Forsvarets Center for Operativ Oceanografi Rigsfællesskabet Miljø Størrelsesforhold Grønland Udfordring nye ruter Udfordring Udfordring

Læs mere

Departementet for Miljø og Natur Forslag til inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet

Departementet for Miljø og Natur Forslag til inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet Departementet for Miljø og Natur apn@nanoq.gl 14. juli 2014 Vores reference: FBM Forslag til inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet Selvstyret har bedt om bemærkninger til et forslag til inatsisartutlov

Læs mere

Søtransport af farligt gods

Søtransport af farligt gods Søtransport af farligt gods Involverede myndighederne En række sektormyndigheder er involveret i søtransport af farligt gods. Søfartsstyrelsen, for godkendelse af- og tilsyn med danske skibe, samt kontrol

Læs mere

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Redegørelse fra Opklaringsenheden Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Færgen ØEN, grundstødt ved stenmolen ud for Mommark havn. Foto: Opklaringsenheden Faktuel information Færgen ØEN betjener

Læs mere

Lov om maritim fysisk planlægning 1)

Lov om maritim fysisk planlægning 1) LOV nr 615 af 08/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2016000185 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften Egå sejlklub Duelighedsbevis 6. Aften Vinteren 2016/17 6. aften Søvejsregler: Repetition af 9, 10 og nu 11, 12, 13, 14, 15, 16 Repetition af 30, 31 Folder Navigation Sikkerhed: Opgaver: Havets hovedveje

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 291 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis

Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis Juni 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Danmarks indsats i Arktis (nr. 16/2012) 12. juni 2018 RN 704/18 1. Rigsrevisionen

Læs mere

NOTAT UDBUDSBESKRIVELSE. Nabotjek af overimplementering og nationale særregler for danskflagede

NOTAT UDBUDSBESKRIVELSE. Nabotjek af overimplementering og nationale særregler for danskflagede NOTAT UDBUDSBESKRIVELSE Nabotjek af overimplementering og nationale særregler for danskflagede skibe Regeringens implementeringsudvalg har besluttet, at der skal udføres et nabotjek af, hvorvidt dansk

Læs mere

SØKORTRETTELSER 51-52

SØKORTRETTELSER 51-52 Kort & Matrikelstyrelsen 9. januar 2009 20. årgang SØKORTRETTELSER 51-52 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction no. 521-529 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction

Læs mere

Sjælland Rundt 2019 Banebeskrivelse

Sjælland Rundt 2019 Banebeskrivelse Sjælland Rundt 2019 Banebeskrivelse Beskrivelsen er for Sjælland Rundt om bagbord (nordgående start) Bane 1 Blå (Mindre både med dybgang på max. 1,7m og max. mastehøjde på 20m.): Omkring Sjælland gennem

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER +? BN466 RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. JUNI 2018 TIL TJENESTEBRUG MÅ IKKE KOMME TIL UVEDKOMMENDES KENDSKAB Rigspolitiet

Læs mere

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om lempelsen af revisionspligten Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 17/2018 om lempelsen

Læs mere

VVM- tilladelse og principiel tilladelse til udvidelse af Rønne havn

VVM- tilladelse og principiel tilladelse til udvidelse af Rønne havn Rønne Havn A/S Sydhavnsvej 12 3700 Rønne Sendes elektronisk til: rho@niras.dk, Vivi.Granby@brk.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.:TS6020102-00227

Læs mere

Indsigelse mod VVM redegørelsen for Sejerø Bugt vedr. Sejladsforhold. J. nr. NST- 131-00171.

Indsigelse mod VVM redegørelsen for Sejerø Bugt vedr. Sejladsforhold. J. nr. NST- 131-00171. Indsigelse mod VVM redegørelsen for Sejerø Bugt vedr. Sejladsforhold. J. nr. NST- 131-00171. Sejladsforhold omtales i VVM- redegørelsens del 2: Det marine miljø under kapitel 11.17, 11.19, 12.20 og 12.22.2

Læs mere

Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009.

Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009. Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009. SIMONE (Foto: Opklaringsenheden) AURORA (Foto: www.shipspotting.com / Willi Thiel) Faktuel information

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen 2. maj årgang SØKORTRETTELSER 17 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN

Kort & Matrikelstyrelsen 2. maj årgang SØKORTRETTELSER 17 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN Kort & Matrikelstyrelsen 2. maj 2003 15. årgang SØKORTRETTELSER 17 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction No 98-100 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction No

Læs mere

Korsør Sejlklub KORT & MATRIKELSTYRELSEN SIDE 1

Korsør Sejlklub KORT & MATRIKELSTYRELSEN SIDE 1 Korsør Sejlklub 15-02-2017 KORT & MATRIKELSTYRELSEN SIDE 1 Præsentation: Introduktion til søkort (lidt om regler, standarder m.m.) Proces ved styrelsens ajourføring af søkort Pålidelighed og nøjagtighed

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.8.2017 COM(2017) 424 final 2017/0190 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. marts 2006 /jlo Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om de grundlæggende

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v.

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, og 28 i lov nr. 98 af 12. marts 1980

Læs mere

VURDERING AF SEJLADSSIKKERHEDEN VED ARBEJDER TIL SØS

VURDERING AF SEJLADSSIKKERHEDEN VED ARBEJDER TIL SØS VURDERING AF SEJLADSSIKKERHEDEN VED ARBEJDER TIL SØS Jf. bekendtgørelse nr. 1351 af 29. november 2013 om sejladssikkerhed ved entreprenørarbejder og andre aktiviteter mv. i danske farvande (for fritidsaktiviteter

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. januar 2003 RN A301/03

RIGSREVISIONEN København, den 28. januar 2003 RN A301/03 RIGSREVISIONEN København, den 28. januar 2003 RN A301/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om overvågning af olieforurening på havet (beretning nr. 9/00) 1. I mit notat af 5.

Læs mere

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt Femern Bælt A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sendt elektronisk til: Christian Henriksen; che@femern.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 4178 0101 Fax 7262 6790 heto@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

VURDERING AF SEJLADSSIKKERHEDEN VED ARBEJDER TIL SØS

VURDERING AF SEJLADSSIKKERHEDEN VED ARBEJDER TIL SØS VURDERING AF SEJLADSSIKKERHEDEN VED ARBEJDER TIL SØS Jf. bekendtgørelse nr. 1351 af 29. november 2013 om sejladssikkerhed ved entreprenørarbejder og andre aktiviteter mv. i danske farvande (for fritidsaktiviteter

Læs mere

Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier

Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier NOTAT 18. april 2016 Vores reference: Sag nr. 2015013335 Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold /Kristina Ravn Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier om bord

Læs mere

Bekendtgørelse om Saltholm vildtreservat og fredning af dele af søterritoriet 1)

Bekendtgørelse om Saltholm vildtreservat og fredning af dele af søterritoriet 1) BEK nr 684 af 20/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-351-00042 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn Bryggens Kajakpolo Att. Martin Møller Dannevirkegade 26 1763 København V E-mail: martin@bryggens-kajakpolo.dk Sendt elektronisk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 7. januar 2014. Bekendtgørelse om føring af logbog mv. 1) 2. januar 2014. Nr. 5.

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 7. januar 2014. Bekendtgørelse om føring af logbog mv. 1) 2. januar 2014. Nr. 5. Lovtidende A 2014 Udgivet den 7. januar 2014 2. januar 2014. Nr. 5. Bekendtgørelse om føring af logbog mv. 1) I medfør af 10, stk. 1 og 2, 112, stk. 1, og 130, stk. 2, i lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven),

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2007 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2007 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 27 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE RESUMÈ Søværnets Operative Kommando (SOK) har udarbejdet årsrapport for 27 vedrørende olieobservationer og forureningsbekæmpelse

Læs mere

Øresundsvandsamarbejdet

Øresundsvandsamarbejdet Aftale om Øresundsvandsamarbejdet af 12. oktober 1995 Baggrund og formål med et Øresundsvandsamarbejde Undersøgelser af forureningsforholdene i Øresund begyndte allerede i mellemkrigsårene på både dansk

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Oktober 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om staten som selskabsejer (beretning nr. 18/2014) 29. september 2017

Læs mere

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd)

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Bilag 1 Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Energinet.dk skal foretage forundersøgelser på søterritoriet for at byggemodne et område til en havmøllepark

Læs mere

Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande

Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande Søfartsstyrelsen udbyder en undersøgelse af, om der kan foretages landbaseret lodsning i danske farvande med en tilsvarende

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablering af et surfrev syd for Hvide Sande Havn, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablering af et surfrev syd for Hvide Sande Havn, på de vilkår som fremgår nedenfor. Holmsland Klit turistforening c/0 Hvide Sande turistbureau Nørregade 2B 6960 Hvide Sande Sendt pr. mail til kf@hkt.dk Kystdirektoratet J.nr. 17/00693-51 Ref. Lotte Beck Olsen 19-01-2018 Tilladelse til

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2010 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2010 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 21 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udsendes Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende olieobservationer i danske farvande

Læs mere

Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront

Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront 540 // 542 2 Skagen Frederikshavn 540 // 542 søbrise 501 // 510 3 Strandby Vesterø

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bekendtgørelse om ændring nr. 480 af 1. juni

Læs mere

SØKORTRETTELSER 3 CHART CORRECTIONS

SØKORTRETTELSER 3 CHART CORRECTIONS Kort & Matrikelstyrelsen 26. januar 2001 13. årgang SØKORTRETTELSER 3 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction No 18-38 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction

Læs mere

Sejladsmønstre i danske farvande. Fra tunge statistik polygoner til lette kort på ArcGISonline

Sejladsmønstre i danske farvande. Fra tunge statistik polygoner til lette kort på ArcGISonline Sejladsmønstre i danske farvande Fra tunge statistik polygoner til lette kort på ArcGISonline Kort om AIS (Automatisk Identifikations System) AIS til GIS - Arbejdsgang fra vektor til raster Overvejelser

Læs mere

SØKORTRETTELSER 42. Rettelse nr. / Correction no Søkortrettelser / Chart Corrections på / via

SØKORTRETTELSER 42. Rettelse nr. / Correction no Søkortrettelser / Chart Corrections på / via 29. oktober 2010 22. årgang SØKORTRETTELSER 42 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction no. 359-366 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction no. Kort / Chart Rettelse nr. / Correction no. 100 359 116

Læs mere

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2012 Titel: Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2012 Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk Redaktion: Poul Erik Nielsen, Ellen Hjort

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Marts 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2017 om togenes punktlighed

Læs mere

VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING 1.1. Hermed udgives Værnfælles Forsvarskommandos (VFK), årsrapport vedrørende havmiljøhændelser

Læs mere