HÅNDBOG OM PARTNERSKAB FOR OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HÅNDBOG OM PARTNERSKAB FOR OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB"

Transkript

1 HÅNDBOG OM PARTNERSKAB FOR OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB

2 Indhold s. 3 - Indledning s. 4 - Hvad er Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb? s. 6 - Partnerskabets medlemmer s. 8 - Fordele ved at blive med medlem s. 9 - Pligter som medlem s Nye medlemmer s Organisation s Indkøbsmålskategorier s Målopfølgning s Udvikling af nye indkøbsmål s Proces for arbejdsgrupper s Kontakt

3 Skyd genvej til en grønnere organisation Der var engang, hvor man dårligt skænkede miljøet en tanke, når kommunerne købte ind. Men i dag er der en lang række hensyn at tage, når det offentlige sætter aftaler i udbud. Alle er enige om, at vi skal hen imod et grønt og bæredygtigt samfund, men det kan være svært at finde bæredygtige løsninger, som både kan administreres og er til at betale. Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er et samarbejde mellem offentlige organisationer, der ønsker at gøre en forskel gennem deres indkøb. Den offentlige sektor indkøber for næsten 300 milliarder kroner årligt, og er derfor en betydelig aktør på indkøbsmarkedet. Gennem Partnerskabet kan den offentlige sektor medvirke til at reducere energiforbruget i offentlige institutioner, undgå skadelige kemikalier og meget mere. Ved at finde fælles løsninger kan vi gøre en forskel og samtidig spare penge. Denne håndbog er en introduktion til Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb og kan forhåbentlig gøre dig klogere på, hvordan din kommunes indkøb kan blive grønnere.

4 Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb - En tilgængelig måde at købe grønt ind Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er et fællesskab af kommuner, regioner og offentlige organisationer, der vil fremme bæredygtige løsninger og købe grønt ind. Partnerskabet blev dannet i 2006, og tæller i øjeblikket 15 medlemmer. Gennem Partnerskabet bruger medlemmerne deres indkøb til at trække i samme retning og drive markedet mod grønnere og mindre miljøbelastende produkter og løsninger. I praksis sker det ved, at partnerne formulerer fælles indkøbsmål, som dannerlag grund for medlemmernes individuelle indkøbspolitik og indkøbsaftaler. Partnerskabet er desuden et forum for erfaringsudveksling på indkøbsområdet, hvor deltagerne er fælles om at finde tilgængelige måder at købe grønt ind. Det kan f.eks. handle om, hvordan man skriver miljøkrav ind i udbudsmaterialet, og hvordan de grønne indkøbsmål hænger sammen med andre indkøbsfællesskaber som SKI og KomUdbud.

5 - Et partnerskab med ambitioner Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb vil gennem de grønne indkøb i den offentlige sektor være med til at skubbe markedet i en mere bæredygtig og grøn retning. Vi har en ambition om at udvikle Partnerskabet løbende, og vi stiller derfor fortsat flere krav på flere områder for at øge indflydelsen på markedet. Samtidig efterser vi regelmæssigt de gamle krav og ændrer dem, hvis der sker noget nyt.

6 Partnerskabets I dag består Partnerskabets af København, Aarhus, Odense, Egedal, Sønderborg, Kolding, Aalborg, Frederiksberg, Ishøj, Roskilde, Albertslund og Gladsaxe Kommune samt Miljø- og Fødevareministeriet, Region Midtjylland og Region Syddanmark og stadig flere kommer til. Vi samarbejder også med andre netværk, der arbejder med indkøb såsom SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) og KomUdbud. Arbejdet med grønne indkøb sker mange steder og på mange forskellige måder. Derfor er erfaringsudveksling i højsædet i Partnerskabet, og vi arbejder for at give gode ideer og løsninger videre til medlemmerne.

7

8 Fordele ved at blive Der er både økonomiske og miljømæssige fordele ved at blive en del af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. Partnerskabet er en værktøjskasse, der gør det nemmere at tænke grønt. Spar tid og penge Slip for at udforme egne grønne krav. Benyt i stedet Partnerskabets fælles, grønne indkøbsmål. Del erfaringer med andre og få let adgang til miljøfaglig indkøbsviden. Bliv synlig Gå foran og styrk jeres grønne image gennem Partnerskabet Få adgang til Partnerskabets fælles markedsføring af de gode historier om grønne indkøb. Sammentænk miljø og økonomi Tænk langsigtet og medregn hele produktets levetid. Miljø- og energirigtige produkter betaler sig på sigt. Gør det lettere for leverandørerne at efterleve mere ensartede miljøkrav. Brug grønne indkøb som værktøj til at fremme grøn omstilling.

9 Pligter som Medlemmer af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb forpligter sig til en række konkrete punkter, når de vælger at træde ind i ordningen: Følge de fælles konkrete indkøbsmål Have en offentlig tilgængelig indkøbspolitik, hvoraf det fremgår at miljøhensyn er en væsentlig parameter i forbindelse med indkøb Deltage i styregruppemøder (cirka to gange om året) Bidrage med erfaringsudveksling og input til indkøbsmål Deltage aktivt i arbejdsgrupper Som nyt medlem er det ikke altid realistisk at kunne efterleve Partnerskabets mål med det samme. Nye medlemmer får derfor en overgangsperiode, hvor de får mulighed for at implementere og leve op til de fastsatte indkøbsmål. I samarbejde med Sekretariatet og Miljøstyrelsen, vil det nye medlem udarbejde en implementeringsplan for de enkelte mål.

10 Nye Vi arbejder målrettet for at få flere medlemmer ud fra devisen om, at jo flere medlemmer, der opfylder Partnerskabets krav, des større indflydelse på leverandører og producenter har vi. Synliggørelse af Partnerskabet og vores arbejde er vigtigt, og det bidrager til at skabe opmærksomhed omkring emnet og de offentlige organisationer, der gør en særlig miljøindsats. Du kan læse mere om Partnerskabet på Vi afholder informationsmøder, besøger gerne interesserede kommuner og regioner, og derudover holder sekretariatet samt Miljøstyrelsen gerne oplæg om Partnerskabet. Proces for nye medlemmer Interesse for medlemskab: kontakt Miljøstyrelsen eller sekretariatet Kortlægge eksisterende forhold og udarbejde implementeringsplan Politisk behandling om optagelse i egen organisation Underskrive partnerskabsaftale og officiel velkomst til Partnerskabet Opstart og deltagelse i Partnerskabets aktiviteter

11 Organisation Til dagligt varetages driften af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb af Sekretariat for Grønne Indkøb og af Miljøstyrelsen. Sekretariatsfunktionen varetages af konsulentvirksomheden NIRAS. For medlemmer af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er indsatsen fordelt på to forskellige niveauer: Styregruppen og arbejdsgrupper. Miljøstyrelsen Styregruppe Sekretariat Arbejdsgruppe A Arbejdsgruppe B Arbejdsgruppe C Arbejdsgruppe D Arbejdsgruppe E

12 Styregruppe Arbejdsgruppe I Partnerskabet er styregruppen det besluttende organ. Styregruppen er bl.a. ansvarlig for at vedtage nye mål, igangsætte arbejdsgrupper og revision af eksisterende mål. Medlemmerne i styregruppen er indkøbs- og/eller miljøchefer fra partnerskabsmedlemmerne og styregruppen skal sikre, at arbejdet i Partnerskabet sker i overensstemmelse med de politiske udstukne retningslinjer og visioner. Desuden skal medlemmerne sikre opbakning i egne rækker i forhold til Partnerskabet. Arbejdsgruppens formål er, at formulere nye mål for de målområder som styregruppen har vedtaget, at opdatere eksisterende mål og at gå i dybden med andre emner, der er relevante for Partnerskabet, f.eks. implementering eller erfaringsudveksling. Arbejdsgrupperne mødes tre til fire gange årligt. Hvert medlem deltager i mindst to arbejdsgrupper. Styregruppen mødes ca. to gange årligt.

13 - Formandskab Partnerskabets medlemsskare er i de senere år steget markant. Det styrker erfaringsudvekslingen og giver flere grønne indkøb. Det har også øget behovet for en effektiv beslutningsstruktur. Derfor har styregruppen for Partnerskabet et formandskab til løbende beslutninger relateret til driften af Partnerskabet. Formandskabet er udpeget for en etårig periode og består af: Adam Hey, afdelingschef, udbud og indkøb i Frederiksberg Kommune Anette Juhl Winter, indkøbs- og udbudschef i Aarhus Kommune Formandskabet styrker Partnerskabets synlighed og position udadtil og hjælpe til lettere arbejdsgange ved strategiske beslutninger eller opgaver, der kræver handling her og nu. Formandskabet vil gå på skift mellem de deltagende organisationer. Alle medlemmer vil således på skift kunne indgå i formandskabet og have mulighed for at tage beslutninger, der vedrører Partnerskabets virke.

14 Indkøbsmålskategorier Partnerskabet for Offentlige Grønne indkøb er baseret på fælles forpligtende grønne indkøbsmål. Partnerskabet stræber imod både at forny gamle mål og formulere nye indkøbsmål årligt. De grønne indkøbsmål fungerer som et værktøj til at stille miljøkrav til indkøb, så markedet påvirkes og der sikres en positiv effekt på det globale og lokale miljø. Partnerskabet har i dag indkøbsmål inden for: Fødevarer Transport Bæredygtigt træ Byggeri og anlæg Rengøring Børneartikler IT Belysning Papir og tryksager Storkøkken udstyr Transport af fødevarer og tekstiler

15 Målopfølgning Sekretariatet udarbejder årligt en målopfølgningsrapport, der sætter konkrete tal på det forgangne år i Partnerskabet. Hensigten er at skabe overblik over styrker og svagheder ved de forskellige indkøbsmål og give indblik i de udfordringer som medlemmerne oplever i forhold til at implementere de forskellige kriteriesæt. På baggrund af resultatoversigten identificeres en række problemområder, som Sekretariatet vil tage hånd om i planlægningen af fremtidige initiativer i Partnerskabet. Rapporteringen vil som udgangspunkt indeholde et estimat for POGIs samlede indkøbsvolumen, samt en gennemgang af hvert indkøbsmål med kvantitative opgørelser over medlemmernes anvendelse af POGI-kriterier ved gennemførte udbud. For at kunne udarbejde rapporten vil medlemmerne blive bedt om at besvare et spørgeskema omkring deres indkøb i det forgangne år. Resultaterne er altså baserede på medlemmernes egne tal. Formålet med målopfølgningen er ikke at kontrollere, hvorvidt de enkelte medlemsorganisationer lever op til deres POGI forpligtelser. Tværtimod skal målopfølgningen forstås som et værktøj til at udvide den samlede indsigt i og viden om problemområder. På den måde har Sekretariat optimale betingelser for at understøtte implementeringen af Partnerskabets indkøbsmål. Resultaterne fra målopfølgningen vil vi primært benytte i den interne kommunikation bl.a. i forbindelse med årsevaluering og planlægning af konkrete initiativer, der kan hjælpe medlemmer med at få implementeret POGI-kriterierne i udbud.

16 Sidste rev. Udvikling af nye indkøbsmål Partnerskabet opdaterer de nuværende indkøbsmål og udvikler nye indkøbsmål løbende. Nedenfor vises et overblik over fremtidige revidering og nyudviklinger af indkøbsmål. Planen er koordineret med SKIs udbud på området, således at SKI kan få opdaterede indkøbsmål fra Partnerskabet til at integrere i deres udbud. Fødevarer 2012 Byggeri og anlæg 2012 Transport 2012 Papir og tryksager 2015 Storkøkken 2013 Børneartikler 2012 Nyt mål: Forbrugsartikler, renovation/håndværker, engangsplast n/a Nyt mål: tekstiler n/a Bæredygtigt træ 2016 Belysning 2017 IT 2013 Rengøring 2016 Periode for udvikling af nyt indkøbsmål SKI opstarter udvikling af udbud

17 Sådan opdaterer og udformer arbejdsgrupperne indkøbsmål Partnerskabet etablerer løbende arbejdsgrupper med fokus på Partnerskabets indkøbsmål med deltagelse af relevante personer fra medlemmernes organisationer. Formålet med arbejdsgrupperne er enten at opdatere gamle mål eller udforme helt nye indkøbsmål til brug for Partnerskabets medlemmer. Nedenstående er et eksempel på processen for en sådan arbejdsgruppe Arbejdsgruppemøde Hvem: Alle interesserede partnerskabsmedlemmer samt oplægsholdere inviteres. Aktivitet: 6 timers arrangement med 2-4 stk. inspirationsoplæg og idégenereringsøvelser samt debat om forventningsafstemning for ambitionsniveau. Output: En masse idéer, oversigt over lignende mål eller ordninger, idé om branchens formåen, medlemmernes ønske til ambitionsniveau for indkøbsmålet samt en nedsat arbejdsgruppe. Inden næste møde: Den udvalgte arbejdsgruppe laver telefonisk markedshøring for at kortlægge best practice. Arbejdsgruppemøde Hvem: Mindre udvalgt gruppe med 1-3 medlemmer og sekretariatslederen eller en faglig ekspert mødes. Aktivitet: 5 timers arbejdsmøde hvor trådene fra 1. møde samles og der arbejdes på indkøbsmål. Output: Et udkast til indkøbsmål. Inden næste møde: Indkøbsmål sendes til partnerskabets medlemmer og evt. andre interessenter til kommentering.

18 3. Arbejdsgruppemøde Hvem: Mindre udvalgt gruppe med 1-3 medlemmer og sekretariatslederen eller anden faglig ekspert mødes. Aktivitet: 5 timers arbejdsmøde hvor kommentarer fra medlemmer gennemgås. Output: Et endeligt udkast til indkøbsmålene. Videre forløb med godkendelse 1. Indkøbsmålet sendes i høring i branchen. Der benyttes elektronisk høring eller høring i samarbejde med et medlem der alligevel udfører høring på området. 2. Indkøbsmålet rettes til som følge af høring 3. Partnerskabets medlemmer faciliteter godkendelse herunder eventuel politisk behandling i egen organisation. 4. Indkøbsmålet godkendes endeligt i styregruppen og medlemmerne implementerer målet i egen organisation.

19 Bliv Ønsker du eller din organisation at blive en del af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb, så er du altid velkommen til at tage kontakt til sekretariatet, der kan give råd og vejledning. Vil du vide mere om procedurer for nye medlemmer, målopfølgning og implementeringsplan se Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøbs hjemmeside: ansvarligeindkob.dk/partnerskab Sekretariat for Grønne Indkøb Rasmus Nielsen Sekretariatsleder Tlf.: Mailadresse: Sortemosevej 19, 3450 Allerød

Håndbog om Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb

Håndbog om Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb Håndbog om Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb Indhold S3 - Indledning S4 - Hvad er Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb S6 - Partnerskabets medlemmer S8 - Fordele ved at blive medlem S10 - Pligter

Læs mere

Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. 20. september 2012. Lisbet Poll Hansen Sekretariatsleder

Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. 20. september 2012. Lisbet Poll Hansen Sekretariatsleder Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb 20. september 2012 Lisbet Poll Hansen Sekretariatsleder Præsentation Hvorfor et offentlig grønt netværk? Hvad er partnerskabet? Hvad er fordele ved partnerskabet

Læs mere

Grønne offentlige indkøb. Konference: Cirkulær Asfalt 23. januar 2019 Marie Rementorp & Dorte Mindegaard, Miljøstyrelsen

Grønne offentlige indkøb. Konference: Cirkulær Asfalt 23. januar 2019 Marie Rementorp & Dorte Mindegaard, Miljøstyrelsen Grønne offentlige indkøb Konference: Cirkulær Asfalt 23. januar 2019 Marie Rementorp & Dorte Mindegaard, Miljøstyrelsen Indhold: Hvorfor grønne indkøb? Regeringens fokus på offentlige grønne indkøb Initiativer

Læs mere

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI Godkendt af byrådet den 5.10.2016 INDLEDNING... 1 MÅLSÆTNING... 2 RAMMER FOR INDKØB OG UDBUD... 2 MÅLSÆTNING 1: EFFEKTIVITET... 4 HVORDAN ARBEJDER VI MED MÅLSÆTNINGEN?... 4

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013

Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013 Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013 Indledning - mål for området...3 OPGØRELSER... 5 Beskrivelse og konklusion... 6 evaluering indsats 2013... 7 indsats 2014... 8 Ud over denne temarapport består

Læs mere

Miljømærker i SKI udbud

Miljømærker i SKI udbud Miljømærker i SKI udbud 6. november 2017 Katrine Pape Huldahl Udbudsjurist og CSR-ansvarlig i SKI Fakta om SKI SKI er sat i verden for at hjælpe det offentlige med at spare penge ved netop indkøb Vi samler

Læs mere

2. Krav om miljømærker i kommunens indkøb og udbud ( )

2. Krav om miljømærker i kommunens indkøb og udbud ( ) Københavns Kommune 2. Krav om miljømærker i kommunens indkøb og udbud (2017-0188408) Bilag Bilag 1 - Kategorisering af indkøbsområder ud fra miljømærkerne Svanen og EU-Blomsten Bilag 2 - Om miljømærkerne

Læs mere

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Indledning I Kommuneplan 2009 har Byrådet besluttet, at der skal handles på klimaområdet. Handling kan primært ske ved CO 2 reduktion og tilpasning

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Journal nr. 09/52508 26. oktober 2009 Bjarkesvej 2, 3450 Allerød (Forslag) Handlingsplan for grønne indkøb ALLERØD KOMMUNE side 2 Indhold: Baggrund Mål Målgrupper Ansvar og

Læs mere

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Genbrugshjælpemidler

Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af Genbrugshjælpemidler Vejledning til ældre- og handicapråd vedr. høring af udbudsmaterialet i forbindelse med udbud af 50.98 Genbrugshjælpemidler Indholdsfortegnelse Hvem er SKI?... 2 Kort om den kommende aftale om indkøb af

Læs mere

Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb

Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb NOTAT Miljøteknologi J.nr.MST-134-00060 Ref. libec/ibnls Den 26. august 2015 Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb Baggrund Den offentlige sektor køber hvert år ind for knap

Læs mere

Indkøbspolitik i Varde Kommune

Indkøbspolitik i Varde Kommune Indkøbspolitik i Varde Kommune Indkøbspolitikken Varde Kommunes indkøbspolitik udgør de overordnede rammer for indkøb i Varde Kommune. Politikken er vedtaget af Byrådet. Indkøbspolitikken gælder for alle

Læs mere

Grønne Indkøb i Viborg Kommune

Grønne Indkøb i Viborg Kommune Grønne Indkøb i Viborg Kommune I forbindelse med budgetforliget vedrørende budget 2013-2016 blev det besluttet, at: med henvisning til erfaringer fra samarbejdet mellem andre kommuner og Miljøministeriet,

Læs mere

Grønt regnskab temarapport Grønne indkøb 2015

Grønt regnskab temarapport Grønne indkøb 2015 Grønt regnskab temarapport Grønne indkøb 2015 Indledning Herning Kommune har indgået centralt koordinerede indkøbsaftaler for de løbende indkøb af varer og tjenesteydelser, som har en samlet indkøbsværdi

Læs mere

Guide til grønne indkøb

Guide til grønne indkøb Guide til grønne Guide til grønne Dette er en guide til de væsentligste vejledninger, værktøjer, mærker og netværk, der findes til offentlige grønne. Guiden kan benyttes af alle, der ønsker hjælp og inspiration

Læs mere

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler MINIGUIDE Samarbejdet med rne Forpligtende aftaler 26082016 Miniguide om samarbejdet med r Om denne miniguide Denne miniguide skal give dig indblik i samarbejdet om de forpligtende aftaler, som kommunerne,

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk SAMARBEJDSAFTALE et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner miljokommunerne.dk Forord Green Cities er et visionært og forpligtende samarbejde mellem kommuner, der arbejder for bæredygtighed og gør en

Læs mere

HÅNDBOG FOR PARTNERSKAB FOR OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB

HÅNDBOG FOR PARTNERSKAB FOR OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb Dokumenttype Håndbog for Partnerskabet Dato September, 2013 HÅNDBOG FOR PARTNERSKAB FOR OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB INDHOLD 1. Indledning 1 1.1 Hvad er baggrunden

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 7. marts 2017

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 7. marts 2017 Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne 7. marts 2017 1. Navn og organisation 1.1 Regionernes fælles udbud organiseres under navnet Regionernes Fælles Indkøb (RFI) og består af de 5 regioner

Læs mere

Formål med Sund By Netværket

Formål med Sund By Netværket Formål med Sund By Netværket Sund By Netværket er et netværk for kommuner og regioner som politisk har besluttet at indgå i et forpligtende samarbejde for at styrke og udvikle det lokale sundhedsfremmende

Læs mere

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app 22. februar 2012 /cwg Sag Høringssvar: Ideer og input til national handlingsplan for 'Open Government' Erhvervsstyrelsen har ideer til tre initiativer, der kunne indgå i handlingsplanen for Open Government.

Læs mere

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder.

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplan for KomUdbud 2016-2019 I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplanen skal opfattes som en ramme, der beskriver, hvordan visionen for KomUdbud

Læs mere

Indkøb og verdensmålene Temagruppe under Forum for Bæredygtige Indkøb. 1. møde - d. 11.dec. 2018

Indkøb og verdensmålene Temagruppe under Forum for Bæredygtige Indkøb. 1. møde - d. 11.dec. 2018 Indkøb og verdensmålene Temagruppe under Forum for Bæredygtige Indkøb 1. møde - d. 11.dec. 2018 Dagsorden 10.00-10.05: Velkommen 10.05-10.20: Introduktion til Forum for Bæredygtige Indkøb og temagrupper

Læs mere

INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE Indhold 1. Indledning... 2 2. Gentofte Kommunes vision... 2 3. Formål, målsætninger og rækkevidde... 3 4. Organisering... 8 5. Dokumenter med tilknytning til spolitikken...

Læs mere

KVIKGUIDE TIL GRØNNE INDKØB

KVIKGUIDE TIL GRØNNE INDKØB KVIKGUIDE TIL GRØNNE INDKØB Få hjælp til grønnere indkøb Denne KVIKguide til grønne indkøb er et værktøj, der hjælper virksomheder med at gennemføre grønne indkøb. Det er ikke nødvendigt at starte fra

Læs mere

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI BUSINESS 6 CASE BYGGERI GRØNNE INDKØB EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI Stenløse Syd er et helt byområde, som er udviklet

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

MINIGUIDE. Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper

MINIGUIDE. Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper MINIGUIDE Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper 26012017 Miniguide til samarbejdet med de statslige ekspertgrupper For at sikre en høj kvalitet i udbuddene og i driften af de SKI-aftaler, der indgår

Læs mere

INDKØBSSTRATEGI DISPOSITION. 1. Overordnet formål. 2. Omfang og afgrænsning.

INDKØBSSTRATEGI DISPOSITION. 1. Overordnet formål. 2. Omfang og afgrænsning. INDKØBSSTRATEGI DISPOSITION 1. Overordnet formål. 2. Omfang og afgrænsning. 3. Indkøbspolitik. 3.1. Generelt. 3.2. e-handel. 3.3. Indkøbsaftaler. 3.4. Miljø. 3.5. Leverandørpolitik. 4. Information. 5.

Læs mere

6 S E CG JENSEN EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI C A

6 S E CG JENSEN EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI C A C A 6 S E CG JENSEN GRØNNE CASES EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI Stenløse Syd er et helt byområde, som er udviklet

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011-2014 Indledning Indkøbspolitikken for Københavns Kommune 2011-2014; Fælles indkøb mere velfærd, fastlægger de overordnede målsætninger og principper

Læs mere

INDKØBSPOLITIK. Godkendt af Direktionen den 20.12.2012

INDKØBSPOLITIK. Godkendt af Direktionen den 20.12.2012 Godkendt af Direktionen den 20.12.2012 ... 4 MISSION... 4 VISION... 5 MÅLSÆTNINGER... 5 1. INDKØBSAFTALER... 6 2. INDKØBSFÆLLESSKAB... 6 KOMUDBUD... 6 SKI... 6 3. FAGGRUPPER/ARBEJDSGRUPPER... 6 4. KOMMUNALE

Læs mere

Formål med Sund By Netværket

Formål med Sund By Netværket Formål med Sund By Netværket Sund By Netværket er et netværk for kommuner og regioner som politisk har besluttet at indgå i et forpligtende samarbejde for at styrke og udvikle det lokale sundhedsfremmende

Læs mere

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD)

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) Punkt 6. Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) 2019-004751 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til byrådet orientering om Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Kommissorium for Turismestrategisk Samarbejdsgruppe anno

Kommissorium for Turismestrategisk Samarbejdsgruppe anno Maj 2015 Bjørn Voltzmann Udkast til Kommissorium for den nye samarbejdsstruktur i Stevns Kommune Kommissorium for Turismestrategisk Samarbejdsgruppe anno 2015 2020 Hvad er formålet med dette kommissorium

Læs mere

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE INDKØBSPOLITIK I ALLERØD KOMMUNE 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indkøbspolitikkens formål og principper 2. Indkøbspolitik og udbudsstrategi 3. Hvem er omfattet 4. Organisering af indkøb i Allerød Kommune

Læs mere

KKR FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN

KKR FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN Projektbeskrivelse til udvikling og implementering af strategisk energiplanlægning Poul Erik Lauridsen Direktør, Gate 21 21 Kommuner Offentlig-privat innovation

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Indkøbspolitik Lolland Kommune

Indkøbspolitik Lolland Kommune Indkøbspolitik 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Anvendelsesområde... 3 1.3. Målsætning... 3 2. Indkøbsaftaler og udbud... 3 2.1. Inddragelse af organisationen i udbudsforretninger...

Læs mere

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 21-06-2012 Grønne og bæredygtige indkøb Bæredygtige indkøb v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 1 Grønne og bæredygtige indkøb 2 Program Hvad er bæredygtige

Læs mere

Kickstart din virksomheds digitale rejse

Kickstart din virksomheds digitale rejse www.pwc.dk Kickstart din virksomheds digitale rejse Revision. Skat. Rådgivning. Har du overvejet digitalisering men ved ikke, hvor din virksomhed skal starte? Hvordan vil digitalisering i Danmark påvirke

Læs mere

Agenda 21 - fra proces til resultater

Agenda 21 - fra proces til resultater Agenda 21 - fra proces til resultater Nyt samarbejde Danske kommuner er i gang med at omsætte lokal Agenda 21 i handling, det er en stor udfordring for mange. Vi er tre rådgivende organisationer, som har

Læs mere

Forslag til implementeringsplan for Ejendomsstrategien

Forslag til implementeringsplan for Ejendomsstrategien Forslag til implementeringsplan for Ejendomsstrategien Indledning Målet med handlingsplanen er at oversætte ejendomsstrategiens visioner, mål og strategier til konkrete handlinger. Denne handlingsplan

Læs mere

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 30. april 2014

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 30. april 2014 Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne 30. april 2014 1. Navn og organisation 1.1. Regionernes fælles udbud organiseres under navnet Regionernes Fælles Indkøb (RFI) og består af de 5 regioner;

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Dato: 22. september 2011 Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Brevid: 1490218 Indledning Region Sjælland er den største virksomhed i regionen med et budget på ca. 17 mia. kr. og godt 17.000

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb

Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb Indhold 3 Formål 5 Ansvarsfordeling og samarbejdsflader 6 Interessenter 8 Mål for kommunikationen 10 Kanaler 11 Handlingsplan og evaluering Kommunikationsstrategi

Læs mere

Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Hvad står der i forordningerne? (1) Rammer i forordningerne: Mindst 5 pct. af regionalfondsmidlerne

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Shared A/S INDKØBSPOLITIK. Fælles grundlag for indkøb

Shared A/S INDKØBSPOLITIK. Fælles grundlag for indkøb Shared A/S INDKØBSPOLITIK Fælles grundlag for indkøb INDHOLD 1 Baggrund og formål for indkøbspolitikken... 3 2 Formålet med Shared... 3 3 Medejerskab af SamAqua... 3 4 Shareds funktion og arbejdsopgaver...

Læs mere

2.1 Omfang NCC-koncernens politik omfatter alle NCC s forretningsområder og aktiviteter.

2.1 Omfang NCC-koncernens politik omfatter alle NCC s forretningsområder og aktiviteter. NCC-koncernens bæredygtighedspolitik 1. Indledning Vi er nødt til at forandre vores samfund radikalt, hvis vi skal kunne takle de globale udfordringer, vi står over for, såsom klimaforandringer, affaldsproduktion,

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 11-09-2012 Grønne og bæredygtige indkøb Bæredygtige indkøb v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 1 Grønne og bæredygtige indkøb 2 Program Hvad er bæredygtige

Læs mere

partnerskab for offentlige grønne indkøb Din kommune kan også tilslutte sig

partnerskab for offentlige grønne indkøb Din kommune kan også tilslutte sig partnerskab for offentlige grønne indkøb Din kommune kan også tilslutte sig alle landets kommuner opfordres til at slutte op om partnerskabets mål for grønne indkøb. sammen når vi længst. partnerskab for

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt af Byrådet den 26. maj 2014 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,8 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Bilag 2: Notat vedrørende høringssvar

Bilag 2: Notat vedrørende høringssvar KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg NOTAT 03-09-2013 Bilag 2: Notat vedrørende høringssvar Sundheds- og Omsorgs- og Socialforvaltningen har fra den 21. juni til 4. juli

Læs mere

Hvad kan vi gøre for dig som leverandør til det offentlige?

Hvad kan vi gøre for dig som leverandør til det offentlige? Hvad kan vi gøre for dig som leverandør til det offentlige? Hvem er IKA og hvorfor vil vi gerne have dig som medlem? Kravene fra EU om anvendelse af direktiverne om offentlige indkøb, bevidstheden om bedre

Læs mere

Velkommen. Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune

Velkommen. Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune Velkommen Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune Velkommen til Aalborg Universitet i Ballerup Praktiske oplysninger. Kaffepause i forhallen, frokost med sandwich og lejlighed til at netværke,

Læs mere

EFTERÅR 2016 NATURPARK PARTNERPROGRAM UDVIKLINGSPROJEKT

EFTERÅR 2016 NATURPARK PARTNERPROGRAM UDVIKLINGSPROJEKT EFTERÅR 2016 NATURPARK PARTNERPROGRAM UDVIKLINGSPROJEKT AFRAPPORTERING VEDRØRENDE NATURPARKPARTNERSKABSPROCESSEN TIL FRILUFTSRÅDET INDLEDNING Naturpark Vesterhavet er beliggende i et helt særligt landskab

Læs mere

Uddannelse og Vækst i Kolding Kommune

Uddannelse og Vækst i Kolding Kommune Uddannelse og Vækst i Kolding Kommune Strategi Samarbejde: Uddannelse Kommunen Erhvervsliv Beskæftigelse! Vidensalonen 18.08.2016: Kommunaldirektør Henrik Beyer I DAG: 91.849 INDBYGGERE 3 GANGE HØJERE

Læs mere

Notat om borgerinddragelse

Notat om borgerinddragelse 13. maj Sagsbeh.:PS J.nr.: 00.15.10-G01-11-17 Vej Park og Miljø Notat om borgerinddragelse Som en del af arbejdet med at udforme en handlingsplan for, hvordan Frederiksberg skal integrere FNs verdensmål

Læs mere

Offentlige indkøb som nøglen til cirkulær strategi

Offentlige indkøb som nøglen til cirkulær strategi Offentlige indkøb som nøglen til cirkulær strategi Aalborg Kommune har længe haft fokus på den cirkulære økonomi og bruger nu aktivt de offentlige indkøb som katalysator for at sætte skub i en cirkulær

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Temadag: Totalomkostninger og offentlige indkøb. Den 27. Januar 2015

Temadag: Totalomkostninger og offentlige indkøb. Den 27. Januar 2015 Temadag: Totalomkostninger og offentlige indkøb Den 27. Januar 2015 Hvorfor totalomkostninger? Ved Michel Schilling, vicedirektør i Miljøstyrelsen TCO-værktøjer i offentlige indkøb Iben Kinch Sohn, Miljøstyrelsen

Læs mere

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Læsevejledning: Nærværende kommissorium er udarbejdet med udgangspunkt i udkast til generisk kommissorium for samordningsfora, godkendt på DAK-mødet

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

IKA CM Tænketank Odense, den 6. marts Contract management Aarhus kommune

IKA CM Tænketank Odense, den 6. marts Contract management Aarhus kommune IKA CM Tænketank Odense, den 6. marts 2019 Contract management Aarhus kommune Indkøb & Udbud i tal og grafik 350.000 Borgere er slutbrugere af vores aftaler 22.000 Fuldtidsansatte medarbejdere er med til

Læs mere

Shared A/S INDKØBSPOLITIK. Fælles grundlag for indkøb

Shared A/S INDKØBSPOLITIK. Fælles grundlag for indkøb Shared A/S INDKØBSPOLITIK Fælles grundlag for indkøb INDHOLD 1 Baggrund og formål for indkøbspolitikken... 3 2 Formålet med Shared... 3 3 Shareds funktion og arbejdsopgaver... 3 4 Fælles indkøbspolitik...

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Charlotte Aagreen Økonomi D 4646 4477 E Chaa@lejre.dk Indkøbspolitik i Lejre Kommune Dato: 4. november 2010 J.nr.:

Læs mere

UDBUDS- CERTIFICERING

UDBUDS- CERTIFICERING 2019 UDBUDS- CERTIFICERING 1 1 PROGRAMANSVARLIGE Certificeringen er udarbejdet af advokat Anja Piening, der er tidligere juridisk chef for SKI, og advokat Christina Heiberg-Grevy, der er ekspert på tilbudsgiver/leverandørsiden.

Læs mere

Dagsorden til ÆLDRERÅDSMØDE Referat

Dagsorden til ÆLDRERÅDSMØDE Referat Dagsorden til ÆLDRERÅDSMØDE Referat Tid: Onsdag den 06. februar 2013 kl. 09.00 13.00 Sted: Holbæk Kommunes administrationscenter, Kanalstræde 2, Mødelokale: 1 C Dagsorden: 1. Velkomst Palle Kristensen

Læs mere

Vejledning til indkøbspolitikken

Vejledning til indkøbspolitikken Vejledning til indkøbspolitikken Særligt om varer, tjenesteydelser og IT-systemer Målsætninger Der henvises til Ringkøbing-Skjern Kommunes indkøbspolitik 2016. Ringkøbing-Skjern Kommune har en målsætning

Læs mere

Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser

Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser Initialer: peh Sag: 306-2010-23455 Dok.: 306-2010-289257 Oprettet: 14. december 2010 Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan

Læs mere

Nye cirkulære forretningsmodeller

Nye cirkulære forretningsmodeller Nye cirkulære forretningsmodeller fokus på indkøb, arbejdsbeklædning og tekstilserviceindustri (et projekt støttet af Rethink Business/Region Midtjylland) IKA 19. juni 2014 Vi har en drøm Om at alle kommuner

Læs mere

STRATEGISK BYLEDELSE for politikere

STRATEGISK BYLEDELSE for politikere STRATEGISK BYLEDELSE for politikere 1 STRATEGISK BYLEDELSE FOR POLITIKERE strategisk byledelse for politikere er et nyt tværfagligt kompetenceudviklingsprogram, som sætter fokus på strategisk lederskab

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Den 4. februar 2008 Indledning og resumé af mål Der er disse år fokus på mulighederne for at effektivisere offentlige indkøb i både stat, regioner og kommuner. Det

Læs mere

HÅNDBOG FOR PARTNERSKABET

HÅNDBOG FOR PARTNERSKABET Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb Dokumenttype Håndbog for Partnerskabet Dato December, 2012 HÅNDBOG FOR PARTNERSKABET INDHOLD 1. Indledning 1 1.1 Hvad er baggrunden for og formålet med Partnerskabet?

Læs mere

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 INVESTERING I ET BÆREDYGTIGT SAMFUND For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet. Sagsnr Baggrund. Dokumentnr

Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet. Sagsnr Baggrund. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet Baggrund I forlængelse af vedtagelsen af Indkøbsprogrammet ved budgetforhandlingerne

Læs mere

indkøbs politik med underliggende procedurer Ansvar Netværk Nytænkning Ambition Minervavej 1. 3700 Rønne. T: 5695 9700. campusbornholm.

indkøbs politik med underliggende procedurer Ansvar Netværk Nytænkning Ambition Minervavej 1. 3700 Rønne. T: 5695 9700. campusbornholm. indkøbs politik med underliggende procedurer Ansvar Netværk Nytænkning Ambition Minervavej 1. 3700 Rønne. T: 5695 9700. campusbornholm.dk Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Formål Side 3 Organisering

Læs mere

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige?

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvem er IKA og hvorfor vil vi gerne have dig som medlem? Kravene fra EU om anvendelse af direktiverne om offentlige indkøb, bevidstheden om bedre

Læs mere

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice.

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice. INDKØBSMÅL Partnerskabet medlemmer har forpligtet sig til: At følge de fælles konkrete indkøbsmål At have en indkøbspolitik, hvoraf det fremgår, at miljøhensyn er en væsentlig parameter i forbindelse med

Læs mere

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige?

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvem er IKA og hvorfor vil vi gerne have dig som medlem? Kravene fra EU om anvendelse af direktiverne om offentlige indkøb, bevidstheden om bedre

Læs mere

FSC - Tilfredsheds- og markedsundersøgelse

FSC - Tilfredsheds- og markedsundersøgelse FSC - Tilfredsheds- og markedsundersøgelse 1. Hvilken af følgende beskrivelser passer bedst på din virksomheds aktiviteter? NGO 1,8% 2 Trykkeri 12,6% 14 Producent 34,2% 38 Grossist/agent 27,0% 30 Detailhandel

Læs mere

Økologisk Råd Klima og energi: Hvem viser vejen i kommunerne?

Økologisk Råd Klima og energi: Hvem viser vejen i kommunerne? Økologisk Råd Klima og energi: Hvem viser vejen i kommunerne? 26. Maj 2010 Mette Lise Jensen, Miljøstyrelsen Hvorfor grønne indkøb? Vi har kun 1, men USA tror vi har 5 EU tror vi har 2,5 Kilde: Global

Læs mere

Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015

Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015 Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015 Indkøb og samarbejde om administrative opgaver Gennemgang af regnskab Formål og introduktion til udbud Risici og aktører indenfor indkøb pt. Fremtidige

Læs mere

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1 Forord og formål Slagelse Kommunes indkøbspolitik sætter en retning hvor offentlig-privat samarbejde, bedre og billigere indkøb, og større fokus på lokal handel går op i en højere enhed. Indkøbspolitikken

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

INDKØBSPOLITIK RANDERS KOMMUNE. Høringsudgave udarbejdet juni 2018

INDKØBSPOLITIK RANDERS KOMMUNE. Høringsudgave udarbejdet juni 2018 INDKØBSPOLITIK RANDERS KOMMUNE Høringsudgave udarbejdet juni 2018 1 Forord I Randers Kommune indkøber vi hvert år varer og tjenesteydelser for et meget stort beløb - næsten 2 mia. kr. Vi har derfor et

Læs mere

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Formål: Projektet Videnformidling og Dialog via nye kanaler Vi&Di, vil via konkurrencen Erfagruppe 2.0 Matchen skabe opmærksomhed på, at sociale medier

Læs mere