Af Nicolaj K. Larsen, Lektor ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Af Nicolaj K. Larsen, Lektor ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet"

Transkript

1 DEN GEOLOGISKE ARV Af Nicolaj K. Larsen, Lektor ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet Som led i ansøgningen om at blive UNESCO Global Geopark har Aarhus Universitet i samarbejde med Geopark Vestjylland beskrevet områdets geologiske historie. Denne artikel er en dansk oversættelse af ansøgningens afsnit B, der rummer beskrivelsen af geoparkens overordnede geologiske fortælling. Afsnittene er nummereret efter ansøgningens opbygning og en del af billedteksterne er fortsat på engelsk.

2 B.1. OVERORDNET BESKRIVELSE AF GEOPARK VESTJYLLAND Fig. B1. Geopark Vestjylland omfatter et samlet areal på km 2 og omfatter de 3 kommuner Holstebro, Lemvig og Struer i Region Midtjylland, en del af Limfjorden og en del af Nordsøen. Kortgrundlag: Kort og Matrikelstyrelsen (2009) og GEUS (2011). B. GEOLOGISK ARV B.2. GEOLOGISK BESKRIVELSE Geopark Vestjylland et istidslandskab i verdensklasse Enorme iskapper har i Kvartærtiden skabt de imponerende istidslandskaber, som udgør kernen af Geopark Vestjylland. Landskaberne markerer den sidste periode, hvor Jorden befandt sig i en dybfryser og hvor den Skandinaviske Iskappe bredte sig fra fjeldende i Norge nedover Danmark. Udover istidslandskaberne er der en række andre landskaber, som er dannet efter istidens afslutning

3 af floder, kystprocesser samt af den kraftige vestenvind, som kendetegner vestkysten i Danmark. Endvidere finder man vidnesbyrd om ældre geologiske lag i klinter fra både Kvartær og Tertiærtiderne. Det unikke glaciale landskab i Vestjylland blev allerede kortlagt for mere end 100 år siden af geologen N.V. Ussing, der bl.a. identificerede Hovedopholdslinien, som et markant skel i landskabet mellem det bakkede glaciale landskab og de flade smeltevandsletter. Gentagne istider har hver især bidraget til landskabets dannelse, men det er dog i forbindelse med det seneste isfremstød Hovedfremstødet, som fandt sted for ca til år siden under den sidste istids maksimum, at størstedelen af landskabet i Geopark Vestjylland blev dannet. I de følgende afsnit vil der være en kort gennemgang af geologien i Geopark Vestjylland. Det Nordeuropæiske lavland Det Danske Bassin Geopark Vestjylland har siden Perm-tiden for ca. 250 millioner år siden været en del af et større sedimentært strækningsbassin, der omfattede hele det danske område, Nordsøen, Nordtyskland og Østersøen. I Mesozoikum og Kænozoikum blev der i alt afsat 6-7 km tykke lag af sedimentære bjergarter primært marine sand-, ler- og kalksten. Mod afslutningen af Kænozoikum blev bassinet fyldt op og Danmark blev et egentlig landområde i Miocæn. I dag består prækvartæroverfladen i Danmark (eksklusiv Bornholm) af sedimentære bjergarter fra Nedre Kridt til Øvre Miocæn. Øvre Kridt og Danien kalksten udgør overfladen i Nordjylland, Djursland og det østlige Sjælland. Finkornet plastisk ler og mergel fra Paleocæn og Eocæn udgør overfladen i Østjylland, Fyn og Vestsjælland, mens sandede, siltede og lerede aflejringer fra Oligocæn og Miocæn udgør overfladen i Midt- og Vestjylland. Den overordnede fordeling af prækvartære aflejringer med de ældste i nord og yngste i syd vidner om at den Fennoskandiske Randzone er blevet hævet og eroderet i Kænozoikum (Figur B1). Årsagen til den Neogene hævning er uafklaret, men det skyldes enten tektonisk opløft eller øget gletscher- og smeltevandserosion i de norske fjelde, som gav ophav til isostatisk opløft.

4 Figur B2. Prækvartær kort over Danmark (Heilmann-Clausen & Surlyk 2010). I Geopark Vestjylland består de prækvartære aflejringer af en række formationer af glimmerholdigt marint ler samt flodaflejret kvartssand fra Miocæn (Fig. B3- næste side). Endvidere findes der kalksten fra Danien samt plastisk ler og mergel fra Paleocæn og Eocæn, hvor saltdiapirer har skubbet ældre lag op gennem yngre sedimenter og dannet cirkulære strukturer i undergrunden (Figur B2).

5 Figur B3. Stratigrafisk skema der viser de lag som er blottet i Geopark Vestjylland. Kvartære istider og mellemistider Den globale gennemsnitstemperatur er gradvist faldet de seneste 60 millioner år, og for ca millioner år siden startede en ny æra Kvartærtiden som er karakteriseret af kolde istider og varme mellemistider. I forbindelse med istiderne blev der opbygget store iskapper på den nordlige halvkugle især i Nordamerika, Skandinavien samt i Himalaya. Endvidere blev de eksisterende iskapper i Antarktis og Grønland betydeligt større. Når istiderne kulminerede dækkede iskapperne op til 30% af alle kontinenterne, og det betød, at havniveaet i verdenshavene faldt med m. Disse gentagne havniveaufald betød at landområderne blev betydeligt større, og der opstod forbindelse mellem landområder, som i dag er adskilt af hav som f.eks. Danmark og England. Fig. B4. Udbredelsen af den Skandinaviske iskappe i forbindelse med de tre seneste istider Elster, Saale og Weichsel (efter Wienberg-Rasmussen, 1966).

6 I mellemistiderne smeltede iskapperne helt eller delvist væk, og vi havde et klima, tilsvarende det vi har oplever i dag eller varmere. I starten af Kvartærtiden varede istiderne ca år, men for ca år siden skiftede længden på istiderne til ca år, og det betød bl.a., at iskapperne havde tid til at vokse sig større. Derfor er de seneste tre istider - Elster, Saale og Weichel også dem, som opnåede den største udbredelse i Nordvest Europa, og hvor hele eller dele af Danmark blev overskredet af den Skandinaviske Iskappe (Fig. B4, foregående side). Det er specielt i forbindelse med den seneste istid Weichsel og den efterfølgende mellemistid Holocæn, som startede for år siden, at landskabet i Geopark Vestjylland blev dannet. Men der findes også en lang række lokaliteter, hvor man kan studere ældre Kvartære lag fra Elster og Saale istiderne, og der er endvidere nogle få steder hvor marine eller lakustrine aflejringer fra Holstein og Eem mellemistiderne er blottet (Figur B3). Weichsel istiden Størsteparten af landskaberne og overfladelagene i Geopark Vestjylland blev dannet i forbindelse med Weichsel istiden, som omfatter perioden fra til år før nu. Klimaet i Weichsel svingede mellem ekstrem kulde (stadialer) og perioder med varmere klima (interstadialer). I størstedelen af Weichsel istiden var Danmark isfri, og landskabet bestod af en tundraslette, hvor bl.a. mammutter, uldhåret næsehorn, vildhest og bison gik og græssede, og selvom vi endnu ikke har gjort nogle arkæologiske fund af mennesker fra denne tid, er det sandsynligt, at de større pattedyr blev jaget af Neandertalere. Det var koldt, og der var permafrost, hvilket medførte, at landskaberne fra tidlige istider blev udglattet pga. jordflydning, og der blev bl.a. dannet iskiler og polygonjord. Det var kun i de koldeste perioder af sidste istid, at den Skandinaviske Iskappe bredte sig ned over det danske område. På bagrund af disse klimafluktuationer kan man opdele Weichsel istiden i Tidlig, Mellem og Sen Weichsel (Figur B5). Tidlig og Mellem Weichsel ( til tusind år siden) Da Weichsel istiden startede for år siden, begyndte den Skandinaviske Iskappe langsomt at vokse i de Norske fjelde ved at mindre gletschere, og iskapper smeltede sammen til en stor iskappe. Danmark lå hen som tundraslette, og i starten af Weichsel blev kulden afløst af et par varmere perioder (interstadialer), hvor mere varmekrævende fauna nåede at genetablerede sig i området. Spor efter disse interstadialer findes bl.a. i gamle søaflejringer ved Bakkeøerne i Vestjylland og ved

7 den berømte mose ved Brørup, hvor interstadialen først blev kortlagt og senere opkaldt efter. I Nordjylland blev der afsat marint ler med dropsten og indeholdende en arktisk fauna, som vidner om, at havet blev koldere, og at den Skandinaviske Iskappe nåede kysten i Sydnorge og kælvede i Skagerrak. Figur B6. Palæogeografisk rekonstruktion af: a) Tidlige Weichsel, b) Ristinge, c) Mammutsteppen, f) Hovedfremstødet (Larsen m.fl. 2009).

8 Det var først i Mellem Weichsel for ca til år siden, den Skandinaviske Iskappe nåede til Danmark (Figur B6). Først overskred den fra en nordlig retning i forbindelse med Sundsøre isfremstødet ca til år siden og dernæst skred isen ind over landet fra en østlig retning i forbindelse med Ristinge isfremstødet (Gammelbalten) ca år siden. Sundsøre isfremstødets maksimale udbredelse er ikke kendt i detaljer, men det menes at have nået ned over den nordlige del af Skovbjerg Bakkeø. I forbindelse med det efterfølgende Ristinge isfremstød kom isen fra en østlig retning, og den nåede et godt stykke ud i Vestjylland. Da man heller ikke fra Ristinge isfremstødet finder egentlige randmoræner, er det vanskeligt at kortlægge dens maksimale udbredelse, og derfor er der usikkerhed om, hvorvidt den overskred hele Danmark, eller om der var en smal bræmme i det vestligste Jylland, som var isfri. Aflejringer fra Ristinge isfremstødet er fundet fra adskillige lokaliteter i Sønderjylland, Vestjylland og i Limfjordsområdet. Samlet set betyder det, at den gængse opfattelse at bakkeøerne i Vestjylland er gamle glaciale landskaber fra Saale istiden skal revideres, da mange af dem blev overskredet i Mellem Weichsel. Efter isfremstødene i Mellem Weichsel lå Danmark hen i mere end år, som en udbredt tundraslette, der var landfast med England og Sverige samt store områder i Sibirien. Steppen kaldes mammut steppen efter de utallige fund af stød- og kindtænder, som bl.a. er gjort i Vestjylland. Desværre er ingen af fundende fra Vestjylland dateret. Under de lange perioder i Tidlig og Mellem Weichsel, hvor Danmark var isfri, var landskaberne udsat for periglaciale forhold, der bl.a. har udglattet landskabet pga. frost-tø processer. Det ses tydeligt på Skovbjerg Bakkeø, der fremstår som et fladt småkuperet landskab uden markante randmoræner eller andre tydelige glaciale landskaber. Temperaturen faldt mod slutningen af Mellem Weichsel og den Skandinaviske Iskappe bredte sig ned over Danmark fra en nordlig retning i forbindelse med Kattegat isfremstødet for til tusind år siden. Ingen glaciale landskaber er bevaret fra dette fremstød, men aflejringer fra Kattegat isfremstødet kan studeres ved bl.a. Bovbjerg i form af till og issøsedimenter. Sen Weichsel ( til år siden) I forbindelse med sidste istids maksimum for år siden trængte den Skandinaviske Iskappe ned over Danmark til Hovedopholdslinien, hvor den dannede et markant skel i landskabet.

9 Efterfølgende blev det østlige Danmark overskredet af det Ungbaltiske isfremstød fra en østsydøstlig retning for år siden, men det nåede ikke ud til Vestjylland, hvilket betyder, at landskabet og sedimenterne fra Hovedfremstødet er bevaret i Geopark Vestjylland. Hovedopholdslinien blev allerede kortlagt i starten af 1900-tallet af Statsgeologen N.V. Ussing, som i 1903 udgav et kort med tolkning af landskabet baseret på topografiske kort samt jordarternes beskaffenhed (Figur B7). Han baserede primært sin tolkning af Hovedopholdslinens placering på et tydeligt skifte fra et ondulerende glacialt landskab bestående af markante randmoræne eller en zone af dødislandskab til de flade smeltevandsletter ude foran isranden. Figur B7. Hovedopholdslinien i Vestjylland (Ussing 1903) og Geolog N.V. Ussing ( ), der kortlagde Hovedopholdslinien og beskrev de glaciale landskaber i Vestjylland (Larsen 2012). Oprindeligt definerede Hovedopholdslinien den maksimale isudbredelse i Danmark, men nyere undersøgelser har, som tidligere nævnt vist, at isen i Mellem Weichsel dækkede en større del af Vestjylland deriblandt bakkeøerne. Ser man derimod samlet set på den Skandinaviske Iskappe, så opnår den sin maksimale størrelse for ca til år siden og i Danmark repræsenterer det Hovedopholdslinien.

10 Figur B8. Glacialmorfologisk kort over Vestjylland (efter Smed 2012) En af de mest karakteristiske landskabsformer i Vestjylland er smeltevandsletterne (hedesletter), som blev dannet da isen stod ved Hovedopholdslinien (Figur B8). Smeltevandet strømmede fra isen mod vest og syd, hvor der blev afsat store mængder sand og grus. Kronhede, Klosterhede og Sønderhede er alle vifteformede aflejringskegler med toppunkt i henholdsvis Lemvig, Struer og Sevel, hvorfra smeltevandet strømmede ud fra store gletscherporte. Smeltevandet havde inden samlet sig i store kanaler, som havde eroderet dybe dale under isen, de såkaldte tunneldale, hvilket

11 kommer til udtryk i landskabet som fjorde samt store aflange søer. I geoparken findes 4 tunneldale ved Lemvig, Struer (Kilen), Hellegård Sø samt ved Stubbergård-Flynder Sø. Fig. B9: To stadier i dannelsen af en tunneldal ved smeltevandserosion i gletscherunderlaget (Krüger, 2012) og foto af tunneldal ved Lemvig med udsigt over fjorden (Lemvig.eu). Ussing var for mere end 100 år siden den første til at se sammenhængen mellem keglepunktet og enden af en tunneldal vinkelret på israndslinien. Sidenhen har det været diskuteret, hvorvidt smeltevand kunne danne disse km lange, 2-5 km brede og op til m dybe tunneldale, eller om de var ældre og anlagt som floddale i tertiærtiden, som igen kunne være styret af neotektoniske bevægelser i undergrunden. Nyere forskning har dog vist, at det er muligt for smeltevand at lave dybe dale ved recente gletschere, og de fleste anser nu smeltevandserosion som den primære faktor i dannelsen af tunneldalene. I forbindelse med isafsmeltningen fra Hovedopholdslinien skete der genfremstød, hvor der blev dannet markante randmoræner, som bl.a. kan ses ved Nørre Lem og Bjerrumbuen. Imellem de to randmorænestrøg blev der dannet et karakteristisk dødislandskab bestående af småbakkede landskaber med talrige afløbsløse lavninger der i dag indeholder småsøer eller moser (Figur B10). Isens videre tilbagesmeltning mod nord betød endvidere, at smeltevandet fandt andre veje gennem Limfjorden mod Nordatlanten, og at de store smeltevandsletter i Vestjylland blev tørlagt. Samtidig blev der eroderet dybe smeltevandsdale på de flade områder syd for Hovedopholdslinien, og disse fremstår i dag som tørlagte render i landskabet.

12 Fig. B10. Glacialgeologisk kort af området øst for Lemvig med det komplekse landskab ved Hovedopholdslinien. Kortgrundlag Kort og Matrikelstyrelsen (2009). Selvom isen var på retræte, var det stadigvæk koldt i Danmark, og landskabet blev udsat for periglaciale processer. Det ses tydeligt i landskabet som iskiler og polygonjord. Endvidere var der omfattede æolisk aktivitet på smeltevandsletterne, inden vegetationen fik fodfæste, og der blev dannet indlandsklitter. I takt med at isen smeltede bort i Senglacial tid, blev jordskorpen aflastet, og landet hævede sig igen. I Nordjylland foregik denne hævning langsommere, end havet steg, og det bevirkede at store dele af Nordjylland blev dækket af hav. Senere aftog afsmeltningsraten, og landhævningen fik overtaget, og vi gik ind i Fastlandsperioden, hvor Danmark var landfast med både England og Sverige. Denne fase fortsatte ind i den efterfølgende mellemistid Holocæn.

13 Fig. B11. Fastlandtiden repræsenterer den periode efter istidens afslutning til starten på Holocæn hvor landhævningen gik hurtigere end havspejlstigningen og Danmark dermed var landfast med Sverige og England (Noe-Nyggard et al., 2012). Holocæn ( år siden til nutid) En markant temperaturstigning markerer overgangen mellem Weichsel istiden og den nuværende mellemistid. Temperaturstigningen er mest kendt fra iskerneboringerne i Grønland, men er også dokumenteret i bl.a. søaflejringer fra Vestjylland, hvor man ser, at indvandringen af varmekrævende arter stiger stødt på overgangen til Holocæn. Denne udvikling med øgede temperaturer kulminerer i forbindelse med den Holocæne temperatur maksimum for ca til år siden. Her smeltede de sidste dele af den Nordamerikanske iskappe, og det førte til, at havspejlet igen oversteg landhævningen. Det betød, at de lavtliggende dele af Danmark blev oversvømmet, hvilket ses i det nordlige Danmark som store udbredte flader samt tydelige skrænter op til 13 m over det nuværende havniveau. Aflejringerne samt kystklinterne er opkaldt efter sneglen Littorina littorea.

14 Fig. B12 Littorina havets udbredelse i Atlantikum år siden (Efter Aaris-Sørensen 1988) og billede af Littorina kystklint ved Engbjerg (Søren Raarup). I Geopark Vestjylland findes Littorina kystklinterne ca. 2 m over det nuværende havniveau. Imellem Littorina kystklinten og den nuværende strandzone er der dannet flotte kystmorfologiske landskaber såsom strandvolde, odder og laguner, der udgør et meget karakteristisk landskab langs hele den jyske vestkyst. Udviklingen af disse landskaber skyldes især samspillet mellem den kraftige bølgeaktivitet, en kystparallel strøm samt de sandede sedimenter, som udgør en stor del af undergrunden i Vestjylland. Da den sidste del af iskappen i Nordamerika smeltede bort for ca tusind år siden aftog havspejlstignigen, og landhævningen tog over igen, og Danmark fik sit nuværende udseende. Figur B13. Kystlandskaber ved Gjeller Odde. Kortgrundlag Kort og Matrikelstyrelsen (2009).

15 Landhævningen fortsætter den dag i dag, og Nordjylland hæver sig med ca. 1.8 mm pr. år, mens det sydlige Danmark stort set er i balance. Men da det globale havspejl stiger med ca. 3.2 mm pr. år betyder det, at man generelt i det danske område oplever en relativ havspejlstigning. Figur B14. Klitlandskab ved Husby Klitplantage. Kortgrundlag Kort og Matrikelstyrelsen (2009). Nogle af de yngste sedimenter i geoparken finder man i de meget markante klitlandskaber, som præger hele vestkysten fra Skagen i nord til Skallingen i syd en 300 km lang strækning. Klitdannelsen starter ofte med primitive skjoldklitter, og hvis de får lov, kan de udvikle sig til barkhaner. I Danmark forhindres klitternes frie vækst ofte af vegetation, og der dannes i stedet for tue- og tungeklitter, der kan udvikle sig til egentlige tværklitter, som præger store dele af vestkysten. Hvis der går hul på vegetationen på en klit, kan der ske en kraftig erosion, hvorved der dannes en klitgryde, der ved vedvarende udhuling til sidst danner en parabelklit. Historisk set er fornyet sandflugt forårsaget af øget stormfrekvens, og ved at mennesker har ødelagt

16 vegetationsdækket, og mange klitter er dateret til sten- og bronzealderen. Fornyet sandflugt i årene samt i år 1900 havde katastrofale følger for de landmænd, der boede på vestkysten. Bovbjerg profilet en nøglelokalitet i Geopark Vestjylland Bovbjerg er muligvis det eneste sted i verden, hvor man har et snit gennem en glacial landskabsserie fra sidste istids maksimum med inderlavning, randmoræne og tilhørende smeltvandslette (Figur B15). Det giver en mulighed for at få et tredimensionelt indtryk af opbygningen af landskabet ved Hovedopholdslinien, som markerer den maksimale isudbredelse i Sen Weichsel. Fig. B15A Bovbjerg Fyr (Lemvig.eu)

17 Fig. B15B Bovbjerg profilet (Modificeret efter S. Andersen; Larsen & Kronborg 1994) Bovbjerg profilet blev først beskrevet af E. M. Nørregaard i 1912, og senere mere detaljerede undersøgelser har vist, at man i Bovbjerg profilet kan se både smeltevands- og gletscheraflejringer fra forskellige istids og mellemistids perioder. De ældste istidslag er fra Elster istiden, mens de yngre lag er afsat i forbindelse med Kattegat isfremstødet samt Hovedfremstødet i Sen Weichsel (Fig. B15). De høje klinter ved Bovbjerg med de skråtstillede lag vidner endvidere om, hvordan isen under dens fremrykning er i stand til at presse flager op i en randmoræne (Figur B16). Fig. B16. Konceptuel landskabsmodel for Bovbjerg med inderlavning, randmoræne smeltevandsslette (Efter Houmark et al., 2005)

18 Landskabet omkring Bovbjerg har givet inspiration til opdeling og tolkning af et glacialt landskabssystem. Da isen havde sin maksimale udbredelse under sidste istid, nåede den Skandinaviske Iskappe til Hovedopholdslinjen, hvor den dannede en randmoræne med flageopskud med lag af ældre glaciale og mellemistids aflejringer fra den bagvedliggende inderlavning. Der findes mange eksempler på istidsaflejringer i geoparken men Bovbjerg er unikt ved at tilbyde et blik ind i den randmoræne, som markerer Hovedopholdslinjen. Foran Hovedopholdslinjen blev der dannet en stor smeltevandsslette med bakkeøer - de ældre udglattede istidslandskaber fra Mellem Weichsel og/eller Saale istiderne. Referencer: Aaris-Sørensen, K Danmarks Forhistoriske Dyreverden. Gyldendal. Clemmensen, L.B., Murray, A., Heinemeier, J., de Jong, R., The evolution of Holocene coastal dunefields, Jutland, Denmark: A record of climate change over the past 5000 years. Geomorphology 110, GEUS, Geologisk kort over de overfladenære jordarter Jordartskort 1: GEUS rapport 2011/19 Heilmann-Clausen, C., Surlyk, F Koralrev og lerhav. Naturen i Danmark Geologien, kap. 10 side , Gyldendal. Houmark-Nielsen, M., Signature and timing of the Kattegat Ice Stream: onset of the Last Glacial Maximum sequence at the southwestern margin of the Scandinavian Ice Sheet. Boreas 32, Houmark-Nielsen, M., Extent and age of Middle and Late Pleistocene glaciations and periglacial episodes in southern Jylland, Denmark. Bulletin of the Geological Society of Denmark 55, Houmark-Nielsen, M., Extent, age and dynamics of Marine Isotope Stage 3 glaciations in the southwestern Baltic Basin. Boreas 39, Houmark-Nielsen, M., Kjær, K.H., Southwest Scandinavia, kyr BP: palaeogeography and environmental change. Journal of Quaternary Science 18, Houmark-Nielsen, M., Krüger, J., Kjær, K.H., De seneste år i Danmark - Istidslandskabet og naturens udvikling. Geoviden - Geologi og Geografi 2, 1-20.

19 Jensen, J.B., Sen-Elster smeltevandsler - en mulig ledehorisont i Vestjylland. Dansk Geologisk Forening, Årsskrift for 1984, Jørgensen, F., Sandersen, P.B.E., Buried and open tunnel valleys in Denmark - erosion beneath multiple ice sheets. Quaternary Science Reviews 25, Kolstrup, E., Stratigraphic and environmental implications of a large ice-wedge cast at Tjæreborg, Denmark. Permafrost And Periglacial Processes 15, Kronborg, C., Mejdahl, V., Thermoluminescence dating of Eemian and Early Weichselian deposits in Denmark. Quaternary International 3/4, Krüger, J Nutidens landskab. Naturen i Danmark Geologien, kap. 16 side , Gyldendal. Larsen, G Udforskningens historie. Naturen i Danmark Geologien, kap. 2 side 25-40, Gyldendal. Larsen, G., Kronborg, C Geologisk Set Midtjylland, Brenderup Larsen, N.K., Knudsen, K.L., Krohn, C.F., Kronborg, C., Murray, A.S., Nielsen, O.B., Late Quaternary ice sheet, lake and sea history of southwest Scandinavia - a synthesis. Boreas 38, Larsen, N.K., Krohn, C.F., Kronborg, C., Nielsen, O.B., Knudsen, K.L., Lithostratigraphy of the Late Saalian to Middle Weichselian Skaerumhede Group in Vendsyssel, northern Denmark. Boreas 38, Milthers, K., Landskabets udformning mellem Alheden og Limfjorden. Danmarks Geologiske Undersøgelse 2, Milthers, K., Det danske Istidslandskabs Terrænformer og deres Opståen. Danmarks Geologiska Undersøgelse lll, 233. Noe-Nyggard, N., Knudsen, K.L., Houmark-Nielsen, M Fra istid til og med jægerstenalder. Naturen i Danmark Geologien, kap. 14 side , Gyldendal. Pedersen, S.A.S., Petersen, K.S., Rasmussen, L.A., Observations on glaciodynamic structures at the Main Stationary Line in western Jutland, Denmark, In: Croot, D.G. (Ed.), Glaciotectonic: Forms and Processes. Balkema, Rotterdam, pp Petersen, K.S., Kronborg, C., Late Pleistocene history of the inland glaciation in Denmark, In: Frenzel, B. (Ed.), Klimagechichtliche Probleme der letzen Jahre. Palaoklimaforschung, pp

20 Sjørring, S., Pre-Weichselian till stratigraphy in western Jutland, Denmark. Meded. Rijks Geol. Dinst 34-10, Smed, P., Landskabskort - Midtjylland. Geografforlaget, Brenderup. Wienberg Rasmussen, H Danmarks Geologi, Gjellerups liniebøger, Gjellerup. Ussing, N.V., Om Jyllands hedesletter og teorierne for deres dannelse. Det Kgl. danske Vid. Selsk. Forh. 4, 1-53.

Istider og landskaberne som de har udformet.

Istider og landskaberne som de har udformet. Istider og landskaberne som de har udformet. På ovenstående figur kan man se udbredelsen af is (hvid), under den sidste istid. De lysere markerede områder i de nuværende have og oceaner, indikerer at vandstanden

Læs mere

Danmarks geomorfologi

Danmarks geomorfologi Danmarks geomorfologi Formål: Forstå hvorfor Danmark ser ud som det gør. Hvilken betydning har de seneste istider haft på udformningen? Forklar de faktorer/istider/klimatiske forandringer, som har haft

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS

Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS Hvilke geologiske forhold skal man som sagsbehandler især lægge mærke til? www.dgf.dk GEUS De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland Geologiske

Læs mere

Istidslandskaber. Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner

Istidslandskaber. Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner Istidslandskaber Niveau: 8. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: I forløbet istidslandskaber arbejder eleverne med landskabsformer i Danmark og baggrunde for deres dannelse i istiden. Sammenhængen

Læs mere

På kryds og tværs i istiden

På kryds og tværs i istiden På kryds og tværs i istiden Til læreren E u M b s o a I n t e r g l a c i a l a æ t S D ø d i s n i a K ø i e s a y d k l s i R e S m e l t e v a n d s s l e t T e a i s h u n s k u n d f r G l n m r æ

Læs mere

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse Undergrunden I Perm perioden, for 290 mill. år siden, var klimaet i Danmark tropisk, og nedbøren var lav. Midtjylland var et indhav, som nutidens Røde Hav. Havvand blev tilført, men på grund af stor fordampning,

Læs mere

Datering og dannelse af istidsog mellemistidsaflejringer i Na t i onalpark Mols Bjerge

Datering og dannelse af istidsog mellemistidsaflejringer i Na t i onalpark Mols Bjerge Datering og dannelse af istidsog mellemistidsaflejringer i Na t i onalpark Mols Bjerge Nicolaj Krog Larsen, Anders Kristensen og Jan-Peter Buylaert NATURRAPPORTER FRA NATIONALPARK MOLS BJERGE - nr. 16/2017

Læs mere

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen Bilag 2 Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen 1. Landskabet Indsatsplanområdet ligger mellem de store dale med Horsens Fjord og Vejle Fjord. Dalene eksisterede allerede under istiderne i Kvartærtiden.

Læs mere

Grundvandsressourcen i Tønder Kommune

Grundvandsressourcen i Tønder Kommune Grundvandsmagasinerne i Tønder Kommune omfatter dybtliggende istidsaflejringer og miocæne sandaflejringer. Den overvejende del af drikkevandsindvindingen finder sted fra istidsaflejringerne, mens de miocæne

Læs mere

Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler

Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler Hvordan opnår vi en tilstrækkelig stor viden og detaljeringsgrad? Et eksempel fra Odense Vest. Peter B.

Læs mere

Fælles grundvand Fælles ansvar Geologisk model for Odense Vest - Ny viden om undergrundens opbygning

Fælles grundvand Fælles ansvar Geologisk model for Odense Vest - Ny viden om undergrundens opbygning Fælles grundvand Fælles ansvar Geologisk model for Odense Vest - Ny viden om undergrundens opbygning Peter B. E. Sandersen, seniorforsker, GEUS Anders Juhl Kallesøe, geolog, GEUS Natur & Miljø 2019 27-28.

Læs mere

Landskabselementer og geotoper på Østmøn PROJEKTRAPPORT. Rapport til Natur- og Geologigruppen, Pilotprojekt Nationalpark Møn

Landskabselementer og geotoper på Østmøn PROJEKTRAPPORT. Rapport til Natur- og Geologigruppen, Pilotprojekt Nationalpark Møn PROJEKTRAPPORT Østsjællands Museum Rambøll Landskabselementer og geotoper på Østmøn af Tove Damholt, Østsjællands Museum og Niels Richardt, Rambøll Rapport til Natur- og Geologigruppen, Pilotprojekt Nationalpark

Læs mere

Kortbilag 1 - Anholt.

Kortbilag 1 - Anholt. Kortbilag 1 - Anholt. Indhold: Anholt (Århus Amt) Side 02 69. Anholt (Skov- og Naturstyrelsen) Side 05 Geologisk set Det mellemste Jylland (Skov- og Naturstyrelsen) Side 06 Side 1 af 11 Anholt Istidslandskab,

Læs mere

4. Geologisk oversigt

4. Geologisk oversigt 4. Geologisk oversigt 4.1. De overordnede geologiske forhold Undergrunden i undersøgelsesområdet Undergrunden (prækvartæret) udgøres af de lag, der findes under det kvartære dække (istids- og mellemistidslagene).

Læs mere

Fase 1 Opstilling af geologisk model. Landovervågningsopland 6. Rapport, april 2010 ALECTIA A/S

Fase 1 Opstilling af geologisk model. Landovervågningsopland 6. Rapport, april 2010 ALECTIA A/S M I L J Ø C E N T E R R I B E M I L J Ø M I N I S T E R I E T Fase 1 Opstilling af geologisk model Landovervågningsopland 6 Rapport, april 2010 Teknikerbyen 34 2830 Virum Denmark Tlf.: +45 88 19 10 00

Læs mere

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold:

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Folkeskolens afgangsprøve December 2009 facitliste Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/23 G4 Indledning Aalborg Aalborg ligger i det nordlige Jylland ved

Læs mere

Petrografiske analyser anvendt til korrelation af den kvartære lagserie på Fyn og herunder de vigtigste grundvandsmagasiner

Petrografiske analyser anvendt til korrelation af den kvartære lagserie på Fyn og herunder de vigtigste grundvandsmagasiner Gør tanke til handling VIA University College Petrografiske analyser anvendt til korrelation af den kvartære lagserie på Fyn og herunder de vigtigste grundvandsmagasiner Jette Sørensen og Theis Raaschou

Læs mere

22. Birket og Ravnsby Bakker og tunneldalene i område

22. Birket og Ravnsby Bakker og tunneldalene i område 22. Birket og Ravnsby Bakker og tunneldalene i område Tunneldal Birket Kuperet landskabskompleks dannet under to isfremstød i sidste istid og karakteriseret ved markante dybe lavninger i landskabet Nakskov

Læs mere

19. Gedser Odde & Bøtø Nor

19. Gedser Odde & Bøtø Nor 19. Gedser Odde & Bøtø Nor Karakteristisk bueformet israndslinie med tilhørende inderlavning, der markerer den sidste iskappes bastion i Danmark. Der er udviklet en barrierekyst i inderlavningen efter

Læs mere

Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie

Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie (geologi) Hvilke fænomener og tidsaldre er særligt relevante? Hvad skete der i disse

Læs mere

Bakker og søer i Rudeskov

Bakker og søer i Rudeskov Bakker og søer i Rudeskov Kvartærgeologi i NØ Sjælland Geologiens Dag, September 2014 Stig A. Schack Pedersen Geological Survey of Denmark and Greenland e-mail: sasp@geus.dk Det seneste kort over Danmarks

Læs mere

LANDSKABSANALYSE OG TEKTONIK HVAD SIGER TERRÆNET OM DEN DYBE GEOLOGI?

LANDSKABSANALYSE OG TEKTONIK HVAD SIGER TERRÆNET OM DEN DYBE GEOLOGI? LANDSKABSANALYSE OG TEKTONIK HVAD SIGER TERRÆNET OM DEN DYBE GEOLOGI? Peter B. E. Sandersen & Flemming Jørgensen Geological Survey of Denmark and Greenland Ministry of Climate and Energy ATV Jord og Grundvand

Læs mere

Begravede dale i Århus Amt

Begravede dale i Århus Amt Begravede dale i Århus Amt - undersøgelse af Frijsenborg-Foldby-plateauet Af Jette Sørensen, Rambøll (tidl. ansat i Sedimentsamarbejdet); Verner Søndergaard, Århus Amt; Christian Kronborg, Geologisk Institut,

Læs mere

BEGRAVEDE DALE I NORDSJÆLLAND. Søndersø, Alnarp og Kildbrønde dalene Af Nick Svendsen

BEGRAVEDE DALE I NORDSJÆLLAND. Søndersø, Alnarp og Kildbrønde dalene Af Nick Svendsen BEGRAVEDE DALE I NORDSJÆLLAND. Søndersø, Alnarp og Kildbrønde dalene Af Nick Svendsen Indledning I Nordsjælland ligger der to begravede dale, Søndersø dalen og Alnarp-Esrum dalen. Begge dale har været

Læs mere

SPECIALARTIKLER. Peter Japsen

SPECIALARTIKLER. Peter Japsen SPECIALARTIKLER GEOLOGIEN DER BLEV VÆK Peter Japsen Kridtklinter øst for Dieppe på den franske kanalkyst. Aflejringer fra det vældige kridthav, der dækkede hele det nordvestlige Europa fra Baltikum i øst

Læs mere

Kortbilag 9 Hoed Ådal.

Kortbilag 9 Hoed Ådal. Kortbilag 9 Hoed Ådal. Indhold: Molslandet (Århus amt) Side 02 Molslandet (Skov- og Naturstyrelsen) Side 06 Molslandets kyster (Skov- og Naturstyrelsen) Side 21 Side 1 af 21 Molslandet Glacial landskabsserie

Læs mere

9. Tunneldal fra Præstø til Næstved

9. Tunneldal fra Præstø til Næstved 9. Tunneldal fra Præstø til Næstved Markant tunneldal-system med Mogenstrup Ås og mindre åse og kamebakker Lokalitetstype Tunneldalsystemet er et markant landskabeligt træk i den sydsjællandske region

Læs mere

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold:

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Folkeskolens afgangsprøve Maj 2009 - facitliste Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/23 G3 Indledning Århus Århus er den største by i Jylland. Byen har 228.000

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Lærervejledning - Geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Lærervejledning - Geografi 7.-9. klasse Generel introduktion til emnet Egebjerg Bakker Egebjerg Bakker og omegn rummer en række landskabselementer, som illustrerer hvordan isen og vandet i forbindelse med sidste istid formede landskabet. Istidslandskaber

Læs mere

Jammerbugtens glacialtektonik

Jammerbugtens glacialtektonik Jammerbugtens glacialtektonik sasp@geus.dk Glacialtektonisk tolkning af seismisk arkitektur i Jammerbugten Stig A. Schack Pedersen De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-,

Læs mere

Begravede dale på Sjælland

Begravede dale på Sjælland Begravede dale på Sjælland - Søndersø-, Alnarp- og Kildebrønde-dalene Søndersø en novemberdag i 28. Søndersøen ligger ovenpå den begravede dal,, ligesom en af de andre store søer i Danmark, Furesøen. Søernes

Læs mere

Beskrivelse/dannelse. Tippen i Lynge Grusgrav. Lokale geologiske interesseområder for information om Terkelskovkalk og om råstofindvinding i Nymølle.

Beskrivelse/dannelse. Tippen i Lynge Grusgrav. Lokale geologiske interesseområder for information om Terkelskovkalk og om råstofindvinding i Nymølle. Regionale og lokale geologiske interesseområder i Allerød Kommune Litra Navn Baggrund for udpegning samt A. B. Tippen i Lynge Grusgrav Tipperne i Klevads Mose Lokale geologiske interesseområder for information

Læs mere

Landskabsdannelsen i Thy

Landskabsdannelsen i Thy Landskabsdannelsen i Thy Syd for linien: Isen Havet Vinden mennesket Nord for linien: Undergrundens bevægelser Isen Havet Vinden mennesket Landskabsdannelsen gennemgås lag på lag Undergrunden (ældre end

Læs mere

20. Falster åskomplekset

20. Falster åskomplekset Figur 98. Åsbakken ved Brinksere Banke består af grus- og sandlag. 20. Falster åskomplekset 12 kilometer langt åskompleks med en varierende morfologi og kompleks dannelseshistorie Geologisk beskrivelse

Læs mere

Marselisborgskovene - Ajstrup Strand - Norsminde

Marselisborgskovene - Ajstrup Strand - Norsminde Marselisborgskovene - Ajstrup Strand - Norsminde Kystklinter med fedt ler, dødislandskaber, smeltevandsdale, randmorænelandskaber og hævet havbund fra Stenalderen Det geologiske interesseområde, der strækker

Læs mere

KORTLÆGNING OG KORRELATION AF GRUNDVANDSFØRENDE SEDIMENTER I JYLLAND OG PÅ FYN

KORTLÆGNING OG KORRELATION AF GRUNDVANDSFØRENDE SEDIMENTER I JYLLAND OG PÅ FYN KORTLÆGNING OG KORRELATION AF GRUNDVANDSFØRENDE SEDIMENTER I JYLLAND OG PÅ FYN Lektor, lic.scient. Christian Kronborg Lektor Ole Bjørslev Nielsen Geolog Jette Sørensen Geolog Charlotte Krohn Geolog Allan

Læs mere

Historien om Limfjordstangerne

Historien om Limfjordstangerne Historien om Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt får du indblik i Limfjordstangernes udvikling fra istiden til nutiden. Udviklingen belyses ved analyse af kortmateriale, hvorved de landskabsdannende

Læs mere

Naturparkens geologi

Naturparkens geologi Naturparken er præget af tunneldalene, som gennemskærer Nordsjælland. De har givet anledning til udpegning som naturpark og nationalt geologisk interesseområde. Det ses tydeligt af reliefkortet, hvordan

Læs mere

Naturparkens geologi

Naturparkens geologi Foreningen Naturparkens Venner Naturparkens geologi Naturparken er præget af tunneldalene, som gennemskærer Nordsjælland. De har givet anledning til udpegning som naturpark og nationalt geologisk interesseområde.

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

GEOLOGI OG GEOGRAFI NR. 04. Geopark Vestjylland. Istidslandskaber og kyster GEOVIDEN RELANCERES I 2019 LÆS MERE PÅ BAGSIDEN

GEOLOGI OG GEOGRAFI NR. 04. Geopark Vestjylland. Istidslandskaber og kyster GEOVIDEN RELANCERES I 2019 LÆS MERE PÅ BAGSIDEN 2018 GEOLOGI OG GEOGRAFI NR. 04 Geopark Vestjylland Istidslandskaber og kyster GEOVIDEN RELANCERES I 2019 LÆS MERE PÅ BAGSIDEN Vestjylland en kommende UNESCO Global Geopark I Kvartær Perioden, hvor Jorden

Læs mere

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll 1 Oversigt Eksempel 1: OSD 5, Vendsyssel Eksempel 2: Hadsten, Midtjylland Eksempel 3: Suså, Sydsjælland

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium stx Naturgeografi C Svend

Læs mere

Danmark i de seneste år

Danmark i de seneste år Danmark i de seneste 35.000 år Istidslandskabet og naturens udvikling Af: Michael Houmark-Nielsen, lektor, Statens Naturhistoriske Museum, Johannes Krüger, professor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Læs mere

Calcium- og magnesiummålinger - et muligt glacialstratigrafisk hjælpemiddel DGF

Calcium- og magnesiummålinger - et muligt glacialstratigrafisk hjælpemiddel DGF Calcium- og magnesiummålinger - et muligt glacialstratigrafisk hjælpemiddel LARS KRISTIANSEN DGF Kristiansen, L.: Measurements of calcium and magnesium a possible glacio Stratigraphic tool. Dansk geol.

Læs mere

Kortbilag 8 Randers Fjord.

Kortbilag 8 Randers Fjord. Kortbilag 8 Randers Fjord. Indhold: Randers Fjord (Århus amt) Side 02 Side 1 af 5 Randers Fjord Istidslandskab, Gudenåen og havbund fra stenalderen Danmarks længste å, Gudenåen, har sit udspring i det

Læs mere

Geofysikkens anvendelse i gebyrkortlægningen hvad har den betydet for vores viden om geologien?

Geofysikkens anvendelse i gebyrkortlægningen hvad har den betydet for vores viden om geologien? Geofysikkens anvendelse i gebyrkortlægningen hvad har den betydet for vores viden om geologien? Flemming Jørgensen, GEUS og Peter Sandersen, Grontmij/Carl Bro a/s Geofysikken har haft stor betydning for

Læs mere

Supplerende materialer

Supplerende materialer Myrthuegård Natur- & Kulturformidlingscenter Supplerende materialer KLIMAREJSEN 2011 en rejse i tid Istiderne Danmark under sidste istid Weichsel-istiden Igennem de sidste 2 millioner år har klimaet skiftet

Læs mere

Kolding Kommune. Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune

Kolding Kommune. Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune Kolding Kommune Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune December 2009 Kolding Kommune Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune 14-Dec-09 Ref.: 09409010 A00005-3-JETS Version: Version 1 Dato:

Læs mere

FOTOGEOLOGISKE OG FELTGEOLOGISKE UNDERSØGELSER I NV-SJÆLLAND

FOTOGEOLOGISKE OG FELTGEOLOGISKE UNDERSØGELSER I NV-SJÆLLAND FOTOGEOLOGISKE OG FELTGEOLOGISKE UNDERSØGELSER I NV-SJÆLLAND ASGER BERTHELSEN BERTHELSEN, A.: Fotogeologiske og feltgeologiske undersøgelser i NV- Sjælland. Dansk geol. Foren., Årsskrift for 1970, side

Læs mere

Maringeologiske undersøgelser på Mejl Flak. Århus Bugt

Maringeologiske undersøgelser på Mejl Flak. Århus Bugt Maringeologiske undersøgelser på Mejl Flak. Århus Bugt POUL E. NIELSEN OG LARS BEKSGAARD JENSEN Nielsen, P. E. og Jensen, L. B.: Maringeologiske undersøgelser på Mejl Flak, Århus Bugt. Dansk geol. Foren.,

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Pladetektonik og Jordens klima

Pladetektonik og Jordens klima Pladetektonik og Jordens klima Geologi og tid - Jordens historie på 1 år 1. marts (3.800 millioner år siden): første biologiske organismer, inkl. alger 12. november (600 millioner år): komplekse livsformer

Læs mere

Den sårbare kyst. 28 TEMA // Permafrosten overrasker! Af: Mette Bendixen, Bo Elberling & Aart Kroon

Den sårbare kyst. 28 TEMA // Permafrosten overrasker! Af: Mette Bendixen, Bo Elberling & Aart Kroon Den sårbare kyst Af: Mette Bendixen, Bo Elberling & Aart Kroon 28 TEMA // Permafrosten overrasker! Her ses den store landtange, der strakte sig flere hundrede meter ud i deltaet i år 2000. Foto: C. Siggsgard.

Læs mere

Det er vigtigt, at de geologiske landskabsformer, deres indbyrdes overgange og sammenhæng ikke ødelægges eller sløres.

Det er vigtigt, at de geologiske landskabsformer, deres indbyrdes overgange og sammenhæng ikke ødelægges eller sløres. Geologiske interesser i Haderslev Kommune Baggrundsnotat til Haderslev Kommuneplan 2009 Lokalitetsbeskrivelse Hovedopholdslinjen fra Mølby til Vojens A1 Strøg langs isens hoved-opholdslinie mellem Oksenvad

Læs mere

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2.

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2. 1. Indledning. Nærværende rapport er udarbejdet for Energi E2, som bidrag til en vurdering af placering af Vindmølleparken ved HR2. Som baggrund for rapporten er der foretaget en gennemgang og vurdering

Læs mere

TEMANUMMER Nordsøen efter istiden - udforskningen af Jyske Rev

TEMANUMMER Nordsøen efter istiden - udforskningen af Jyske Rev G E O L O G I N Y T F R A G E U S TEMANUMMER Nordsøen efter istiden - udforskningen af Jyske Rev N R. 3 D E C E M B E R 2 3 Nordsøen efter istiden - udforskningen af Jyske Rev G E O L O G I NYT FRA GEUS

Læs mere

Historisk Geologi Mesozoikum og Kænozoikum. Klima, geologi og biologisk evolution

Historisk Geologi Mesozoikum og Kænozoikum. Klima, geologi og biologisk evolution Historisk Geologi Mesozoikum og Kænozoikum Klima, geologi og biologisk evolution Perm Sen Jura Trias Tidlig Kridt Kænozoikum Chicxolub Krater Deccan Traps plateau basalt Nordatlantiske basalt

Læs mere

Geologisk kortlægning

Geologisk kortlægning Lodbjerg - Blåvands Huk December 2001 Kystdirektoratet Trafikministeriet December 2001 Indhold side 1. Indledning 1 2. Geologiske feltundersøgelser 2 3. Resultatet af undersøgelsen 3 4. Det videre forløb

Læs mere

DGF s sekretariat. DGF S hjemmeside: www.2dgf.dk

DGF s sekretariat. DGF S hjemmeside: www.2dgf.dk DECEMBER 2010 Geologisk Tidsskrift udgives én gang årligt i trykt form af Dansk Geologisk Forening, DGF. Artikler om alle aspekter inden for geologien optages efter invitation fra redaktionskomiteen. Tidsskiftet

Læs mere

Afslag på ansøgning om opstilling af husstandsmølle på Nørrevej 15, 6990 Ulfborg

Afslag på ansøgning om opstilling af husstandsmølle på Nørrevej 15, 6990 Ulfborg Side 1/7 NY VINDENERGI ApS Fjordvej 1 7900 Nykøbing M Dato: 06-04-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-162-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Byggeri og Ejendomme Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling tlf.:9611 7550 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark Work Package 1 The work will include an overview of the shallow geology in Denmark (0-300 m) Database and geology GEUS D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer

Læs mere

KLINTEN VED MOLS HOVED, EN KVARTÆRGEOLOGISK UNDERSØGELSE

KLINTEN VED MOLS HOVED, EN KVARTÆRGEOLOGISK UNDERSØGELSE KLINTEN VED MOLS HOVED, EN KVARTÆRGEOLOGISK UNDERSØGELSE KJELD THAMDRUP THAMDRUP, K.: Klinten ved Mols Hoved, en kvartærgeologisk undersøgelse. Dansk geol. Foren., Årsskrift for 1969, side 2-8. København,

Læs mere

Afslag på ansøgning om opstilling af en husstandsmølle på Nørrevej 19, 6990 Ulfborg

Afslag på ansøgning om opstilling af en husstandsmølle på Nørrevej 19, 6990 Ulfborg Side 1/8 NY VINDENERGI ApS Fjordvej 1 7900 Nykøbing M Dato: 13-04-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-167-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Byggeri og Ejendomme Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling tlf.:9611 7550 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

De seneste 150.000 år i Danmark. Istidslandskabet og naturens udvikling

De seneste 150.000 år i Danmark. Istidslandskabet og naturens udvikling De seneste 150.000 år i Danmark Istidslandskabet og naturens udvikling De seneste 150.000 år Michael Houmark-Nielsen... Lektor, Geologisk Institut (michaelh@geol.ku.dk) Johannes Krüger... Professor, Geografisk

Læs mere

Brabranddalens geologiske udvikling og de resulterende grundvandsmagasiner DGF. Indledning. Prækvartære forhold

Brabranddalens geologiske udvikling og de resulterende grundvandsmagasiner DGF. Indledning. Prækvartære forhold Brabranddalens geologiske udvikling og de resulterende grundvandsmagasiner INGA SØRENSEN DGF Sørensen, I.: Brabranddalens geologiske udvikling og de resulterende grundvandsmagasiner. Dansk geol. Foren.,

Læs mere

Råstofkortlægning ved Stjær, Århus Amtskommune, Amtsarkitektkontoret, maj 1981.

Råstofkortlægning ved Stjær, Århus Amtskommune, Amtsarkitektkontoret, maj 1981. Miljøcenter Århus Århus Vest - trin 1 kortlægning NOTAT Til Miljøministeriet Miljøcenter Århus Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg Att.: Tom Hagensen Fra Mette Danielsen Sag 13708020 Dato Juli 2008 Projektleder

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

GEOPARK. Nordvestjylland. Lemvig Sødal her er udformet af gletsjerfloden under isen. Foto: DN Lemvig.

GEOPARK. Nordvestjylland. Lemvig Sødal her er udformet af gletsjerfloden under isen. Foto: DN Lemvig. GEOPARK Nordvestjylland Lemvig Sødal her er udformet af gletsjerfloden under isen. Foto: DN Lemvig. Hævet havbund med Veserne nedenfor moræneskrænten ved Engbjerg Kirke. Foto: DN Lemvig. 1 GEOPARK Nordvestjylland.

Læs mere

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer:

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer: Geologiske forhold I forbindelse med Basisanalysen (vanddistrikt 65 og 70), er der foretaget en opdeling af grundvandsforekomsterne i forhold til den overordnede geologiske opbygning. Dette bilag er baseret

Læs mere

Geologiske kort i Danmark

Geologiske kort i Danmark Geologiske kort i Danmark - hvad viser de kvartærgeologiske kort Af Peter Gravesen, Stig A. Schack Pedersen, Knud Erik S. Klint og Peter Roll Jakobsen, alle fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse

Læs mere

Afslag på ansøgning om opstilling af husstandsmølle på Nørrevej 10, 6990 Ulfborg

Afslag på ansøgning om opstilling af husstandsmølle på Nørrevej 10, 6990 Ulfborg Side 1/7 NY VINDENERGI ApS Fjordvej 1 7900 Nykøbing M Dato: 07-04-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-163-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Byggeri og Ejendomme Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling tlf.:9611 7550 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium stx Naturgeografi C Svend

Læs mere

Naturens virke i princip Landskabet formes Jordlag skabes www.furmuseum.dk. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme.

Naturens virke i princip Landskabet formes Jordlag skabes www.furmuseum.dk. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme. Istiderne og Danmarks overflade Landskabet. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme. På kurven og kortet er vist hvad vi ved om de store istider. Vores kloede er udstyret med

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

Bilag 2. Kornstørrelsesfordeling og organisk stof - Repræsentativitet DJF: Mogens H. Greve, Bjarne Hansen, Svend Elsnab Olesen, Søren B.

Bilag 2. Kornstørrelsesfordeling og organisk stof - Repræsentativitet DJF: Mogens H. Greve, Bjarne Hansen, Svend Elsnab Olesen, Søren B. Bilag 2. Kornstørrelsesfordeling og organisk stof Repræsentativitet DJF: Mogens H. Greve, Bjarne Hansen, Svend Elsnab Olesen, Søren B. Torp Teksturdata fra de otte landskabselementtyper er blevet sammenholdt

Læs mere

Geologiske mærkværdigheder: Kritik af en model for det danske istidslandskabs dannelse

Geologiske mærkværdigheder: Kritik af en model for det danske istidslandskabs dannelse Geologiske mærkværdigheder: Kritik af en model for det danske istidslandskabs dannelse MICHAEL HOUMARK-NIELSEN Houmark-Nielsen, Michael 2003 11 20: Geologiske mærkværdigheder: Kritik af en model for det

Læs mere

Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint.

Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint. Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint. Indhold: Sangstrup Karlby Klinter (Århus amt) Side 02 Bredstrup, Sangstrup, Karlby, Gjerrild Klinter (Skov- og Naturstyrelsen)

Læs mere

Glacial baggrund for en lokalindustri

Glacial baggrund for en lokalindustri Eksempel på undervisningsmateriale/forløb Glacial baggrund for en lokalindustri Nord for Svendborg ligger et fladt område, der for 10.000 år siden var bunden af en smeltevandssø, der lå indeklemt mellem

Læs mere

5. Indlandsisen smelter

5. Indlandsisen smelter 5. Indlandsisen smelter Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Indlandsisen på Grønland Grønlands indlandsis er den næststørste ismasse i Verden kun overgået af Antarktis iskappe. Indlandsisen dækker

Læs mere

Geologi 2009 Bogen Geografi C s Hvad hedder teorien om universets dannelse og hvornår menes det at have fundet sted?

Geologi 2009 Bogen Geografi C s Hvad hedder teorien om universets dannelse og hvornår menes det at have fundet sted? Geologi 2009 Bogen Geografi C s. 9 27 Spørgsmål til teksten besvares under læsningen. Jordens dannelse og sporene efter liv 1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg?

Læs mere

Nordkystens Fremtid. Forundersøgelser. Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE

Nordkystens Fremtid. Forundersøgelser. Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE Nordkystens Fremtid Forundersøgelser Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE 23. FEBRUAR 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Generelle geologiske forhold 3 2.1 Delstrækningerne 5 3 Estimeret sedimentvolumen

Læs mere

Hvorfor noget særligt?

Hvorfor noget særligt? Hvorfor noget særligt? Så godt som alle geologiske perioder fra 3 Ga til nu er repræsenteret Utrolig varieret geologi inden for et relativt lille geografisk område Mange af geologiens grundlæggende iagttagelser

Læs mere

Landet omkring Tremhøj Museum

Landet omkring Tremhøj Museum Landet omkring Tremhøj Museum geologien skrevet og illustreret af Eigil Holm tremhøj museum 2014 Indhold Fra istiden til nutiden 3 Jordarterne 10 Dødislandskabet 11 Landhævning og sænkning 12 Den store

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1, I-2 OG I-3

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1, I-2 OG I-3 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1, I-2 OG I-3 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1,

Læs mere

1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg?

1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg? Grundbogstekst: Tomas Westh Nørrekjær m.fl.: " Naturgeografi C, s. 8-27 Spørgsmål til teksten besvares under læsningen. Jordens dannelse og sporene efter liv 1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke

Læs mere

Fossiler i Danmark. 24. November 2014

Fossiler i Danmark. 24. November 2014 Fossiler i Danmark 24. November 2014 Hvad fortæller jeg om? Hvordan bliver man et godt fossil? Danmark er et smørhul Og så er der også hindringer GEOLOGIEN Hurtig tidsrejse med eksempler på fossiler Ikke

Læs mere

Digitalt kort over Danmarks jordarter 1:200.000. Kortteknisk beskrivelse.

Digitalt kort over Danmarks jordarter 1:200.000. Kortteknisk beskrivelse. Digitalt kort over Danmarks jordarter 1:200.000. Kortteknisk beskrivelse. Det landsdækkende kort i målestoksforholdet 1:200.000 over de overfladenære jordarter blev udgivet som trykt kort i 1989. Dette

Læs mere

5. Indlandsisen smelter

5. Indlandsisen smelter 5. Indlandsisen smelter Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Indlandsisen på Grønland Grønlands indlandsis er den næststørste ismasse i Verden kun overgået af Antarktis iskappe. Indlandsisen dækker

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune FREDERIKSBERG INTERESSEOMRÅDERNE I-324, I-292 OG I-297

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune FREDERIKSBERG INTERESSEOMRÅDERNE I-324, I-292 OG I-297 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune FREDERIKSBERG INTERESSEOMRÅDERNE I-324, I-292 OG I-297 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune

Læs mere

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014 Geologisk datering En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A Philip Jakobsen, 2014 Spørgsmål og forslag til forbedringer sendes til: pj@sg.dk 1 Indledning At vide hvornår noget er sket er en fundamental

Læs mere

markante randmoræner. Vi skal besøge 3 lokaliteter, hvorfra der er god udsigt til det landskab, som isen for 15-20.000 år siden efterlod til nutidens

markante randmoræner. Vi skal besøge 3 lokaliteter, hvorfra der er god udsigt til det landskab, som isen for 15-20.000 år siden efterlod til nutidens Sommertur til Geopark-Odsherred 20/6 Vejrhøj-buen er nok en af landets mest markante randmoræner. Vi skal besøge 3 lokaliteter, hvorfra der er god udsigt til det landskab, som isen for 15-20.000 år siden

Læs mere

1. Skagens Odde og det nordlige Vendsyssel

1. Skagens Odde og det nordlige Vendsyssel 1. Skagens Odde og det nordlige Vendsyssel 1 1 Skagens Odde vokser hele tiden, og dens yderste spids, Grenen, ser anderledes ud hver gang man besøger den, fig. 1. Nye klitter opstår, og nye strandvolde

Læs mere

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne.

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne. Søvindmergel Nik Okkels GEO, Danmark, nio@geo.dk Karsten Juul GEO, Danmark, knj@geo.dk Abstract: Søvindmergel er en meget fed, sprækket tertiær ler med et plasticitetsindeks, der varierer mellem 50 og

Læs mere

Neandertalere i Danmark?

Neandertalere i Danmark? 30.04.2014 Neandertalere i Danmark? - Lillebæltsområdet Ph.d. Trine Kellberg Nielsen Aarhus Universitet farktnielsen@cas.au.dk 1 Lidt om mig og mit arbejde 2 Evolution og tidlig kolonisering ca. 800.000

Læs mere

Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 10

Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 10 Region Syddanmark Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 10 FYN - SKALLEBJERG Rekvirent Rådgiver Region Syddanmark Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer 1321700127 Projektleder

Læs mere

Geologisk kortlægning af det østlige Møn. Udarbejdet af. Stig A. Schack Pedersen & Peter Gravesen

Geologisk kortlægning af det østlige Møn. Udarbejdet af. Stig A. Schack Pedersen & Peter Gravesen Geologisk kortlægning af det østlige Møn Udarbejdet af Stig A. Schack Pedersen & Peter Gravesen Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse 2004 Indhold Indledning 3 Den tidligere geologiske kortlægning

Læs mere

Geologisk model for Vendsyssel

Geologisk model for Vendsyssel Udarbejdet af: Nicolaj Krog Larsen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet, April 2005 I samarbejde med: Christian Kronborg, Karen Luise Knudsen, Charlotte Krohn, Peter Kristensen, Geologisk Institut,

Læs mere

TEMANUMMER. Blåvands Huk - Horns Rev området. - et nyt Skagen?

TEMANUMMER. Blåvands Huk - Horns Rev området. - et nyt Skagen? N Y T F R A G E U S G E O L O G I TEMANUMMER Blåvands Huk - Horns Rev området - et nyt Skagen? N R. D E C E M B E R 2 0 0 3 Blåvands Huk Horns Rev området - et nyt Skagen? Birger Larsen G E O L O G I NYT

Læs mere