Der mangler trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Der mangler trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder"

Transkript

1 Der mangler 5. trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder Det dokumenterer denne rapport om 25 års overvågning af trækfuglene ved Odense Fjord Trækfuglene går kritisk tilbage i Odense Fjord, ligesom ynglefuglene En lang række optællinger hvert år inden for de seneste 25 år kan dokumentere, at trækfuglene i Odense Fjord er i dyb krise. En række trækfugle er eller har været i frit fald som rastefugle og nogle arter har ligefrem forladt fjorden som regelmæssige rastefugle. Heriblandt er flere fuglearter, som Danmarks har et ansvar over for EU at passe på, så de har gunstig bevaringstilstand! Fuglearter der fouragerer på ålegræs er hårdt ramt En lang række fugle der er afhængige af at æde ålegræs er det gået særlig hårdt ud over. Det gælder f.eks. knortegåsen, som indtil for blot 25 år siden forekom i mere end tusind eksemplarer. Knortegåsen har sandsynligvis anvendt Odense Fjord som rasteplads i tusindvis af år, og forekom for blot 8 år siden i tusinder og atter tusinder af individer i fjorden, både efterår, vinter og forår. Andre ålegræs-ædende fuglearter er og har ligeledes været i frit fald. Det gælder bl.a. så vigtige fuglearter som knopsvane og blishøne, som begge er såkaldte udpegningsarter, altså fuglearter, som den danske stat har et særligt ansvar for at bevare overfor EU. De store tilbagegange hos de ålegræsædende fugle omfatter også svømmeænderne, især pibeand, krikand og i mindre grad spidsand. Da ålegræsset voksede i fjorden, rastede der 6. pibeænder i Egensedybet og 3. i bugten nord for Gersø. De er væk nu. Det var endda i en situation med jagt. Uden jagt havde der sandsynligvis rastet langt flere. Tilbagegangen hos knortegås, knopsvane, pibeand og blishøne skyldes sammenbruddet i fjordens ålegræs, og havgræsforekomster på grund af tilledning af for mange næringssalte. Siden 1998 er ålegræsset forsvundet i Egensedybet og også havgræsset er forsvundet sammesteds. Desuden er store forekomster af havgræs forsvundet fra det store fladvand mellem den tidligere ø Sohoved og øen Roholm samt på Lumby Middelgrund. Det eneste sted der er havgræs i dag er i Seden Strand. Dette tab af ålegræs og havgræs er alene årsag til at der mangler mere end 3. vegetationsædende fugle som knopsvane, knortegås, blishøne og pibeand i hele Odense Fjord. Ser vi isoleret på Egensedybet i fjordens nordvestlige del, mangler her alene 25. planteædende fugle.

2 Tab af levesteder Vigelsøs særlige rolle Da stormen Bodil i december 213 oversvømmede Vigelsøs Inddæmning, gik der 4 hektar lavvandet strandsø omgivet af 25 hektar enge og 3 hektar højjordsenge tabt i fjordens bølger. Vigelsø rummede i forhold til sin størrelse, Danmarks største koncentration af rastende vandfugle om efteråret, indtil 213. Der kunne på de bedste dage raste 3. fugle - samtidig! Naturstyrelsen valgte ikke at genskabe diget, men etablerede i stedet for 25 hektar kunstige strandenge. Naturovervågning har vist, at i forhold til før stormen i 213, mangler der 25. fugle på de bedste dage på Vigelsø. Disse fugle er helt forsvundet for Odense Fjord, idet Vigelsøs sammensætning af levesteder var for speciel positiv til at kunne erstattes af de forbedringer andre steder i fjorden, der vitterligt er foretaget. Især det, at Vigelsø var en ø med en stor lavvandet sø omgivet af eng og højjord omgivet af et vildtreservat var af enestående karaktér, der er svær at erstatte. De tab der er sket i den undersøgte periode udover Vigelsø - er opfyldning af ca. 5 hektar fjordareal ved Lindøværftet til havneformål samt færdigopfyldningen af godt 5 hektar på Stige Ø losseplads. Derudover opfyldningen af 1 hektar sø i Slambassinet. Af forbedringer er der sket lidt vandstandshævning i Fjordmarken og etablering af 158 hektar vådområde på Ølundgård, etablering af Sybergland, genskabelse af 5 hektar sø i Lumby Inddæmmede Strand og 5 hektar sø i Munkemade. Klimaforandringer kan også spille ind! Nu tyder noget på, at også klimaforandringer så småt slår igennem. En række vadefugle forekommer nu i lavere antal end tidligere. Det gælder f.eks. lille kobbersneppe og almindelig ryle, som begge søger føde i selve Odense Fjord på de tørlagte vadeflader. Hvis havspejlsstigninger mv. forårsager flere højvander og mindre lavvande i havene, herunder Odense Fjord, er der kortere tid for vadefuglene til at søge føde, hvilket vil få den konsekvens at fuglene forlader området tidligere eller forekommer i mindre antal end normalt. Eller i værste konsekvens at vadefuglene helt forlader fjorden. Andre faktorer til forringede forhold for fuglene Foruden ålegræsmangel og habitattab, er der en lang række andre negative forhold i Odense Fjord, bl.a. forstyrrelser, tilgroning af levesteder, for lidt vand på levestederne bag digerne og forekomst af prædatorer.

3 DOKUMENTATION AF TILBAGEGANGENE FOR DE ENKELTE ARTER UDPEGNINGSARTERNE Knopsvane Knopsvanen er helt forsvundet som rastefugl på 3 internationalt vigtige rastepladser i Odense Fjord på grund af ålegræssets kollaps i fjorden. Knopsvanerne er forsvundet fra Egensedybet, farvandet ved Roholm og fladvandet på Lumby Middelgrund. Desuden er knopsvanen gået markant tilbage som rastefugl på artens nuværende vigtigste rasteplads i Seden Strand. Rastende knopsvaner er forsvundet fra Egensedybet, farvandet ved Roholm og Lumby Middelgrund (rød farve) i perioden Nu raster knopsvaner kun i Seden Strand (grøn farve). Årsagen er at åle- og havgræsset er forsvundet fra de røde områder Knopsvane, Egensedybet Bemærk at arten nu er helt for- Knopsvane, Seden Strand. Arten er mere end halveret i antal svundet fra Egensedybet som rastefugl på grund af ålegræssets gennem perioden 1992 til 218. forsvinden fra området. Det haster med at få genetableret ålegræsset!

4 Sangsvane Sangsvanen fouragerer nu ikke mere i selve Odense Fjord, men er gået over til at fouragere på landbrugsafgrøder. Årsagen er, at vegetationen på bunden af Odense Fjord er forsvundet. De år, hvor der er særlig meget havgræs på bunden af Seden Strand, fouragerer sangsvanen her og går da ikke på landbrugsafgrøder. Mange fouragerende sangsvaner er set i Seden Strand 28 (786 fugle), 29 (1.14 fugle), 212 (85 fugle) og 213 (32 fugle). Det viser, at er vegetationen der, vil fuglene gerne være på fjorden. Fouragerende sangsvaner Kortet er stadig dækkende, forsåvidt der kun fouragerer sangsvaner i Seden Strand de år, hvor der er særlig meget havgræs på fjordbunden hér.

5 Blishøne Blishønen er, ligesom knopsvanen gået markant tilbage som rastefugl i Odense Fjord. Blishønen er helt væk fra Egensedybet, farvandet ved Roholm og Lumby Middelgrund og forekommer i artens tilbageværende rasteområde, Seden Strand, kun i ganske få tusinde eksemplarer. Indtil 1992 rastede der op til 1. blishøns i Egensedybet og mindst 5. blishøns i farvandet ved Roholm og på Lumby Middelgrund. Blishønen er som knopsvanen og knortegåsen forsvundet fordi både ålegræsset og havgræsset er væk fra størstedelen af Odense Fjord Blishøne, Egensedybet, forekomst Bemærk at forekomsten nu helt er forsvundet og at blishønen mere end halveredes fra 1991 til 1992, hvor ålegræsset forsvandt på de lave vanddybder. Blishøne, Seden Strand. Forekomsten i Seden Strand ligger nu på et meget lavt niveau. Blishønen er helt forsvundet som rastefugl i Egensedybet, farvandet ved Roholm og på Lumby Middelgrund (rød farve). Det eneste sted blishønen raster i dag er i Seden Strand, men i et lavt antal (grøn farve). Når vi skal have blishønen tilbage som rastefugl kræver det, at åle- og havgræsset retableres i Odense Fjord. Retablering af større søer ved fjorden kan tiltrække op mod 5. blishøns.

6 Hjejle Hjejlen havde i Odense Fjord Danmarks 2. vigtigste efterårsrasteplads indtil 213. De bedste år kunne 24. hjejler raste oktober-november. Efter at digerne på Vigelsø blev nedbrudt af stormen Bodil i 213 og ikke bliver genopført, er hjejlebestanden faldet betydeligt og der er fare for at hjejlen går så meget ned i antal, at den ikke mere kan leve op til antalskravet (8.5 hjejler) for fortsat at kunne være udpegningsart for Odense Fjord. I 218 forekom der således kun 4. hjejler på Vigelsø! Hjejlen havde på Vigelsø optimale vilkår, idet den her kunne raste med fødderne i det lave vand i den dengang 4 hektar store sø. Det var desuden væsentligt at det var en ø omgivet af et vildtreservat. Hjejle, forekomst 218 i Odense Fjord. Den store røde cirkel illustrerer den store forekomst på Vigelsø indtil 213. En forekomst som nu er reduceret til 4. fugle (218). De grønne cirkler viser den nuværende forekomst i fjorden Hjejle, forekomst hele Odense Fjord Efter genopretningen på Vigelsø steg antallet af efterårsrastende hjejler til astronomiske 24. fugle samme år som stormen Bodil ødelagde Vigelsøs Inddæmning. Antallet af rastende hjejler er faldet markant siden Vigelsøs inddæmning blev sat under saltvand.

7 ANDRE VIGTIGE ARTER Knortegås Knortegåsen har sandsynligvis været en uhyre talrig trækgæst i Odense Fjord i tusindvis af år. Vi har beretninger fra 18 tallet og 19 tallet om meget store flokke af knortegæs i Odense Fjord. Ingen ved hvor mange fugle der har været i fjorden, men det har formentlig drejet sig om tusinder. Indtil 1991 rastede der stadigvæk hvert efterår op til 1.38 knortegæs i Egensedybet. Da ålegræsset forsvandt herfra, se under knopsvanen, forsvandt knortegæssene også. Nu ses der ikke en eneste knortegås i Egensedybet og de få knortegæs der ses i resten af fjorden er tvunget til at gå op på strandengene for at græsse på strandengsgræsser Knortegås forekomst i Egensedybet. Året 1991 er medtaget, da det er det seneste år, hvor der var ålegræs i Egensedybet i fuld omfang. Allerede året efter, 1992, forsvandt ålegræsset fra de laveste vanddybder, hvilket straks ses af antallet af knortegæs i området, da antallet faldt til under 4 fugle.

8 Indtil 1991 forekom der op til 1.38 knortegæs i Egensedybet. I forbindelse med at ålegræsset successivt forsvandt fra dybet, forsvandt knortegæssene også. I dag ses der ikke en eneste knortegås i Egensedybet. Det eneste sted der regelmæssigt ses enkelte knortegæs er på strandengene på Stige Ø Nord. Men i 218 er der f.eks. ikke set en eneste knortegås her! En æra er slut. For at få knortegåsen tilbage til Odense Fjord, skal ålegræsset retableres.

9 Krikand Før oversvømmelsen af Vigelsøs 4 hektar store sø og tilstødende strandenge med saltvand, forekom der på Vigelsø op til 3.8 krikænder. Det betød, at der sammen med de øvrige rastelokaliteter ved Odense Fjord forekom så mange krikænder, at arten var kandidat til at blive udpegningsart for Odense Fjord Krikand, hele Odense Fjord, Diagrammet viser krikandens nyere historie ved Odense Fjord. Før de permanente reservater (1996) og det såkaldte prøvereservat i Egensedybet ( ), forekom der stort set ikke krikænder i Odense Fjord i jagttiden. Med reservaterne og Vigelsøs genopretning 1997 samt senere tilkomsten af Ølundgårds Inddæmning og 4-talsstrand i 2 og senere Mellemstykket og Lammesø Inddæmning i 21, steg bestanden kraftigt. Efter Vigelsøs digebrud er krikanden gået tilbage som rastefugl ved fjorden, og ligger nu på et lavt niveau.

10 Pibeand Efter indførsel af et prøvereservat i Egensedybet steg antallet af pibeænder til 6. fugle fra ca. 1. i årene før. Denne forekomst er nu reduceret kraftigt. Ligeledes er en forekomst på 3. fugle i farvandet ved Sohoved og Roholm forsvundet. Pibeanden forekommer nu kun almindeligt i Seden Strand. Årsagen til artens kraftige reduktion / forsvinden i Egensedybet og ved Sohoved-Roholm er, at ålegræsset og havgræsset er forsvundet på disse lokaliteter Pibeand, forekomst i hele Odense Fjord Pibeanden forekommer nu stort set kun i Seden Strand. Før ålegræsset og havgræsset forsvandt i Egensedybet og Sohovedbugten rastede her tusindvis af pibeænder. (røde cirkler) De er nu næsten helt forsvundet på disse lokaliteter og pibeanden forekommer nu ( ) kun almindeligt i Seden Strand (grøn cirkel).

11 Spidsand Efter indførsel af et prøvereservat i Egensedybet og permanente reservater her og i Seden Strand i 1996, steg antallet af spidsænder totalt i Odense Fjord, indtil ålegræsset forsvandt og havgræsset reduceredes i området. Efter at Vigelsøs Inddæmning, der indtil 213 bestod af en 4 hektar fersk, lavvandet sø omgivet af 25 hektar strandenge og 3 hektar højjordsenge, blev overskyllet af saltvand i 213, var spidsanden også en talrig trækgæst her. Dette er nu slut, og spidsanden ligger på et lavt niveau Spidsand rastende i hele Odense Fjord

12 Lille kobbersneppe Indtil for 1 år siden forekom der mere end 1. (maksimum 1.6) lille kobbersneppe i Odense Fjord. Siden 28 er antallet faldet konstant og ligger nu kun på 1/4 af antallet før nedgangen begyndte. Årsagen til tilbagegangen Det er ikke let at forklare, hvad årsagen til tilbagegangen i antallet af rastende lille kobbersneppe kan være. Én af årsagerne kunne være at meget tyder på, at der nu er mere højvande om foråret, hvor arten rastede mest talrigt. Den højere vandstand kan være et resultat af klimaændringerne. Ved højvande kan lille kobbersneppe ikke fouragere på vaden, da denne er vanddækket Lille kobbersneppe, rasteforekomst i Odense Fjord 1992 til 218. Bemærk faldet i antal fugle. Faldet begynder omkring 28 og er fortsat til i dag. Faldet kan skyldes mere højvande og dermed færre lavvandsperioder. Derved kan fuglene ikke fouragere i så lange perioder som tidligere. Derved er fjorden ikke mere så attraktiv som fourageringsområde for arten.

13 Almindelig ryle Almindelig ryle har altid været en talrig trækgæst i Odense Fjord, der rastede på fjord-vaderne ved lavvande. Indtil de store inddæmninger i 18- og 19 tallet, har fjorden været af meget stor betydning for arten. Arten fouragerer på den blotlagte vade, men områderne er blevet indskrænket af inddæmninger. I alt er forsvundet mellem 6 og 1. ha. potentiel fourageringsvade.. I de seneste år er den almindelige ryle gået kraftigt tilbage og der raster nu om foråret kun relativt få fugle mod tidligere op til 2. fugle. Dette kan være et resultat af klimaændringerne med højere vandstande til følge. Også for den almindelige ryle blev digebruddet ved Vigelsø skæbnesvangert og op til 2. rastende ryler blev hjemløse Almindelig ryle, hele Odense Fjord, forårsfugle Almindelig ryle, hele Odense Fjord, efterårsfugle

14 Vibe Efter genopretningen af Vigelsøs enge og den lavvandede sø på 4 hektar (fuld genopretning 1997), steg antallet af viber markant. Etablering af vådområder på Ølundgård har ligeledes gavnet arten. Også for viberne blev digebruddet 213 på Vigelsø af stor negativ betydning, idet tallet for rastende viber nu er konstant faldende og langt under halvdelen af niveauet for blot 1 år siden Rastende viber ved hele Odense Fjord Antallet af rastende viber ved Odense Fjord er halveret siden 211 og siden oversvømmelsen af Vigelsøs Inddæmning er tilbagegangen fortsat.

15 Hvad kan der gøres for at vende den negative udvikling? GENSKABELSE AF LEVESTEDER Genskabelse af levesteder - generelt For at opveje tabet af en lang række trækfugle, som er gået tilbage i antal eller for at bringe visse trækfugle tilbage til Odense Fjord, må der satses på storstilet naturgenopretning. Der bør således genskabes en række tidligere søer, enge og øer ved Odense Fjord. De mange arealer under kote nul, som er tidligere fjordarealer, gør det oplagt og nemt at genskabe en lang række søer og enge. Det bør særlig prioriteres højt at genskabe en række større søer, da sådanne søer, især hvor der støder enge op til, erfaringsmæssigt er vigtige levesteder for svaner, gæs, svømmeænder, vadefugle og måger, foruden rovfugle. Af de vigtigste at genskabe kan nævnes søer på Flyndernæs ved Hofmansgave, søer ved og i Fjordmarken, sø i 4-talsstrand, søer i Lumby Inddæmmede Strand og søer på Dræby Fed. Vådere forhold, bla. i Fjordmarken Flere af de nuværende naturområder ved Odense Fjord lider under, at de er for tørre. Det gælder bl.a. Fjordmarken, som ejes af Naturstyrelsen. Her vil der relativ let kunne etableres vådere forhold, som vil kunne blive værdifulde levesteder for vandfugle. Ålegræsset genetableres Der bør gøres en markant indsats for at ålegræsset og havgræsset kan etablere sig igen i Odense Fjord. Det kan bl.a. gøres ved at genskabe vådområder, som kan uskadeliggøre kvælstof der er skadeligt i fjorden. Genskabte vådområder vil have den synenergieffekt, at de tillige kan blive vigtige levesteder for fugle. Bedre naturpleje Det er konstateret, at naturplejen er mangelfuld på flere af lokaliteterne ved Odense Fjord. Det gælder f.eks. flere af de lokaliteter, som Odense Kommune ejer, bl.a. Bispeengen og Munkemade samt strandengene på Stige Ø Nord. Der bør som en start sættes ind på de offentligt ejede lokaliteter og følges op med plejeplaner for de øvrige lokaliteter ved Odense Fjord.

16 Klimaforandringerne slår måske allerede nu igennem, og gør det i hvert fald snart! Tilbagegangen i antallet af rastende vadefugle, herunder lille kobbersneppe og almindelig ryle kan skyldes klimaforandringerne, her vandstandsstigninger. Udover vadefugle kan vandstandsstigninger være medvirkende årsag til at svømmeænderne har svært ved at nå den bundvegetation der er tilbage ved fjorden - især når der er mange højvandshændelser i træk. Ifølge Syddansk Universitet er vandstanden steget 2 cm. siden år 19. Og de år der kommer, vil bringe vandstandsstigninger på skønnet ½ meter med sig! Ved at genetablere større og mindre søer samt enge bag digerne, kan der skabes nogle alternative fødesøgningslokaliteter for vadefugle og svømmeænder. Fugle som i dag søger føde på Odense Fjord. DOF-FYN, november 218

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Her yngler tusindvis af måger, skarver, grågås Her raster tusindvis af gæs, svømmeænder, vadefugle og måger MEN FUGLEFOREKOMSTERNE UDGØR I DAG

Læs mere

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent!

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! - eller er 9 millioner kroner for meget for at beholde 5 udpegningsarter? Kronikøren mener, at Naturstyrelsen snarest bør sætte arbejdet

Læs mere

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefugle på øerne og langs kysterne af Odense

Læs mere

Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord

Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord KATALOG Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord Som det er dokumenteret i notaterne: Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange

Læs mere

Rastefugle på Tipperne 2013

Rastefugle på Tipperne 2013 Rastefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. marts 2014 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider:

Læs mere

De undersøiske enge er væk og fuglene forsvundet

De undersøiske enge er væk og fuglene forsvundet Konference i Fællessalen på Christiansborg, 8. april 2011 Gylle og natur Problemer og løsninger Hvordan overlever både natur og landbrug? Af biolog Anja Härle Eberhardt, DOF De undersøiske enge er væk

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 2016 Ole Amstrup, Mogens Bak og Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

Seden Strand er blandt Danmarks 7 vigtigste vådområder for fugle

Seden Strand er blandt Danmarks 7 vigtigste vådområder for fugle Seden Strand er blandt Danmarks 7 vigtigste vådområder for fugle Men fuglene herunder udpegningsarterne - har dårlige forhold(knopsvane, sangsvane og blishøne) Og fjordens mennesker kan ikke se fuglene

Læs mere

At få ålegræsset tilbage til fjorden er det vigtigste mål

At få ålegræsset tilbage til fjorden er det vigtigste mål Odense Fjord vandrammedirektivet fuglene - At få ålegræsset tilbage til fjorden er det vigtigste mål Et indlæg fra Danmarks Naturfredningsforening i den regional tekniske arbejdsgruppe Odense Fjord vandrammedirektivet

Læs mere

Ølund Reservatet ved Odense Fjord. ARTSGENNEMGANG og VISIONER

Ølund Reservatet ved Odense Fjord. ARTSGENNEMGANG og VISIONER Ølund Reservatet ved Odense Fjord ARTSGENNEMGANG 2-216 og VISIONER Kurt Due Johansen, december 217 Kolofon Fotografier: Jan Skriver, Keld Skytte Petersen, Erhardt Ecklon, Viggo Lind og Kurt Due Johansen,

Læs mere

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen Page 1 of 5 Ulvshale - Nyord Landskabet På det nordvestlige Møn ligger halvøen Ulvshale, og i forlængelse heraf øen Nyord. Landskabet er karakteristisk ved strandenge og rørsumpe, som danner overgang til

Læs mere

Rastefugle trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2014

Rastefugle trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2014 Rastefugle trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. januar 2015 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle Vigelsø 2018 Naturovervågningsrapport Fugle Hjejlen er i krise på Vigelsø. Efter at have forekommet med op til 24.000 fugle på øen er antallet faldet til 5.000 i 2018. Dette antal er ikke stort nok til

Læs mere

Nibe og Gjøl. Vildtreservat

Nibe og Gjøl. Vildtreservat Nibe og Gjøl Bredninger Vildtreservat Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Nibe og Gjøl Bredninger Bredningerne i den østlige del af Limfjorden er karakteristisk ved de lavvandede grunde og øer. På

Læs mere

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 110 Odense Fjord Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

4.4 Vandfuglenes forekomst og brug af området mellem Stensnæs og Hou

4.4 Vandfuglenes forekomst og brug af området mellem Stensnæs og Hou 4.4 Vandfuglenes forekomst og brug af området mellem Stensnæs og Hou I det følgende præsenteres oplysninger om de mest almindeligt forekommende vandfuglearter som benytter de lavvandede områder og engarealerne

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle?

Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle? Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle? Preben Clausen, Thomas Eske Holm, Thomas Bregnballe, Hans Meltofte, Casper Fælled & Kevin Clausen

Læs mere

HERBIVORE VANDFUGLES LEVESTEDER OG RESERVATFORVALTNING

HERBIVORE VANDFUGLES LEVESTEDER OG RESERVATFORVALTNING TEMADAG OM LEVESTEDER 25. JANUAR 2017 HERBIVORE VANDFUGLES LEVESTEDER OG RESERVATFORVALTNING NÅR FUGLEBESKYTTELSES- OG VANDRAMMEDIREKTIVERNE SPILLER SAMMEN Preben Clausen, seniorforsker, PhD Institut for

Læs mere

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Foto copyright NatureEyes/Kim Aaen Kim Aaen 1 Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Disposition 2 Indledning/proces Fremgangsmåde ifm. konsekvensvurderinger Fuglearter (eksempler) Data, hvor?

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Overvågning af fugle på Vejlerne 2001 Henrik Haaning Nielsen & Palle Rasmussen Vejlerne ligger nord for Limfjorden i Thy.

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet Rastende fugle i Vejlerne 2002 Af Henrik Haaning Nielsen & Palle A. F. Rasmussen Vejlerne, som ligger nord

Læs mere

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK ANNE ESKILDSEN JENS-CHRISTIAN SVENNING BEVARINGSSTATUS Kritisk truet (CR) i DK ifølge rødlisten En observeret, skønnet, beregnet eller formodet

Læs mere

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Ole Roland Therkildsen, Signe May Andersen, Preben Clausen, Thomas Bregnballe, Karsten Laursen & Jonas Teilmann http://dce.au.dk/ Baggrund Naturstyrelsen skal

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F55 Skallingen og Langli

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor 1 1. Beskrivelse af området Habitatområde: F64 Flensborg Fjord og Nybøl Nor 3422 hektar Området ligger i den sydøstlige del af Sønderjylland, og udgøres

Læs mere

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle. Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk Ornitologisk Forening For Naturstyrelsen Fyn.

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle. Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk Ornitologisk Forening For Naturstyrelsen Fyn. Vigelsø 2017 Naturovervågningsrapport Fugle Planten Kveller pibler frem på de nye strandenge mod nord (N-området). Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk Ornitologisk Forening For Naturstyrelsen Fyn.

Læs mere

Møde i Naturpolitisk Udvalg

Møde i Naturpolitisk Udvalg Møde i Naturpolitisk Udvalg Tirsdag 23. oktober 2018 hos Kurt Due Johansen Deltagere: Henrik Mørup Petersen, Niels Andersen, Leif Bisschop-Larsen, Kurt Due Johansen og for bestyrelsen Henrik Kalckar Hansen.

Læs mere

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle Vigelsø 2016 Naturovervågningsrapport Fugle Nye tider i Inddæmningen. Vandet lukkes ind i Inddæmningen i november 2016 efter omfattende genopretningsarbejder. Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F52 Mandø Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Effekterne af genopretning af Skjern Å på natur, landskab og lokalsamfund

Effekterne af genopretning af Skjern Å på natur, landskab og lokalsamfund Effekterne af genopretning af Skjern Å på natur, landskab og lokalsamfund IPBES symposium 14. juni 2019, Aarhus Jakob Harrekilde Jensen, Skovrider, Naturstyrelsen Skjern Å Naturprojekt gennemført 1999-2003

Læs mere

Natura 2000-handleplan Hov Vig. Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97

Natura 2000-handleplan Hov Vig. Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

UDVIKLINGEN I FOREKOMSTEN AF VANDFUGLE I SKJERN ENGE I EFTERÅRENE 2002-2011

UDVIKLINGEN I FOREKOMSTEN AF VANDFUGLE I SKJERN ENGE I EFTERÅRENE 2002-2011 UDVIKLINGEN I FOREKOMSTEN AF VANDFUGLE I SKJERN ENGE I EFTERÅRENE 22-211 Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 13 214 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Gyldensteen Strand 2012-15

Gyldensteen Strand 2012-15 Gyldensteen Strand 2012-15 -en undersøgelse af fuglelivet Kurt Due Johansen Gyldensteen Strand 2012-2015 - En undersøgelse af fuglelivet Kurt Due Johansen 2 Kolofon: Udarbejdet af Kurt Due Johansen, som

Læs mere

Foto: Søren Rask Jessen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Søren Rask Jessen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N69 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord 22. juni 2015 Notat Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord Indledning I notatet søges det klarlagt hvilke modeller og beregningsmetoder der er anvendt til fastsættelse af

Læs mere

Energi Fyn. Juli 2014 VINDMØLLER PÅ ODENSE HAVN VED MUNKEBO. International og national naturbeskyttelse Fugle

Energi Fyn. Juli 2014 VINDMØLLER PÅ ODENSE HAVN VED MUNKEBO. International og national naturbeskyttelse Fugle Energi Fyn Juli 2014 VINDMØLLER PÅ ODENSE HAVN VED MUNKEBO International og national naturbeskyttelse Fugle PROJEKT International og national naturbeskyttelse Energi Fyn Projekt nr. 216150 Dokument nr.

Læs mere

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser for færdsel og jagt på Saltholms beskyttede arter og naturtyper Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. oktober 2012 Preben Clausen 1

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Afgørelse i sagen om en anmeldt aktivitet i Natura 2000-område i Ringkøbing-Skjern Kommune

Afgørelse i sagen om en anmeldt aktivitet i Natura 2000-område i Ringkøbing-Skjern Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 14. april 2008 NKN-136-00004 AUP Afgørelse i sagen om en anmeldt

Læs mere

Buksør Odde (Areal nr. 28)

Buksør Odde (Areal nr. 28) Buksør Odde (Areal nr. 28) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt På den nordøstlige side af Mors finder man Buksør Odde. En godt to kilometer lange odde, hvor staten ejer den sydlige del på knapt 40 ha. Staten erhvervede

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i øndermarsken Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 216 Karsten Laursen

Læs mere

Lena Kjær. Til Kystdirektoratet

Lena Kjær. Til Kystdirektoratet Lena Kjær Fra: Sendt: Til: Emne: Vedhæftede filer: Vibeke Lindberg Birkelund 7. april 2016 13:40 Martin Cenholt Kjeldgaard (mackj); $Kystdirektoratet (kdi) Ansøgning om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2016 Forsidefoto: Græsning på

Læs mere

Hov Vig Vildtreservat

Hov Vig Vildtreservat Hov Vig Vildtreservat Jagttegnsmidler 2012 Naturstyrelsen, Vestsjælland, Ulkerupvej 1, 4500 Nykøbing Sj. vsj@nst.dk 1 Hov Vig`s historie Hov Vig blev inddæmmet i 1870 året efter inddæmningen af Ringholm

Læs mere

EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord).

EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). Høringssvar til idéfase Natura 2000 handleplaner EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). Vurdering

Læs mere

DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater

DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater AARHUS UNIVERSITET 1.februar 2010 DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater Stefan Pihl, Karsten Laursen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Hvordan

Læs mere

Jagt og vandfugle ved Høje Sande, Ringkøbing Fjord

Jagt og vandfugle ved Høje Sande, Ringkøbing Fjord Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Jagt og vandfugle ved Høje Sande, Ringkøbing Fjord Arbejdsrapport fra DMU, nr. 230 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Jagt og vandfugle

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan

Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan 1 Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sydfynske Øhav (Natura 2000-område nr. 127) Høringsperiode fra 20. oktober til 15. december 2016. Der er kommet i alt 7 høringssvar, der

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult for Vejle Amt 2004 Titel: Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-område nr. 69 Habitatområde H62 Fuglebeskyttelsesområde F43 Titel: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Udgiver:

Læs mere

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt og Vresen Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F60 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

den af kortnæbbet gås, og fuglene flyver sydpå fra Danmark når det sætter ind med længerevarende frost og sne.

den af kortnæbbet gås, og fuglene flyver sydpå fra Danmark når det sætter ind med længerevarende frost og sne. Figur 10. Antal og fordeling af kortnæbbet gås ved midvintertællingen i Figure 10. Numbers and distribution of pink-footed goose during the mid-winter survey in den af kortnæbbet gås, og fuglene flyver

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 25.5.2012 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Mere natur til Fyn. fynboer og fynsk fugleliv. Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond. Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling for Fyn

Mere natur til Fyn. fynboer og fynsk fugleliv. Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond. Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling for Fyn Mere natur til Fyn fynboer og fynsk fugleliv Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling for Fyn 1 2 Mere natur til Fyn fynboer og fynsk fugleliv Inspirationskatalog

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 164 Hov Vig Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse Natura2000 Indsatsplan Strandtudse Udarbejdet af miljøkonsulent Lars Hansen Kerteminde Kommune 2007 Indsatsplan for Strandtudse i Kerteminde Kommune Forekomst af Strandtudser i Kerteminde Kommune Strandtudsen

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Nissum Fjord. Natura 2000-område nr. 65. Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Nissum Fjord. Natura 2000-område nr. 65. Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Nissum Fjord Natura 2000-område nr. 65 Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2016

Ynglefuglene på Tipperne 2016 Ynglefuglene på Tipperne 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. august 2016 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Styrelsen

Læs mere

vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N121 Arreskov Sø

vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N121 Arreskov Sø NOTAT Naturstyrelsen Fyn J.nr. NST-422-01300 Ref. ervin Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N121 Arreskov Sø Forslag til Natura 2000-plan for N121 Arreskov

Læs mere

Afgørelse i sagen om et spulefelt i Odense Kommune.

Afgørelse i sagen om et spulefelt i Odense Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. november 2004 J.nr.: 03-131/420-0008 LTP Afgørelse i sagen

Læs mere

Foto: Kort: ISBN nr.

Foto: Kort: ISBN nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N28 Agger Tange, Nissum Bredning, Skibsted Fjord og Agerø Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 14 Aalborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord Titel: Foto: Natura

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Suppleanter: Ella Mikkelsen, Claus Dalskov, Henrik Kingo. Ella og Claus har deltaget i møderne på lige fod med os andre.

Suppleanter: Ella Mikkelsen, Claus Dalskov, Henrik Kingo. Ella og Claus har deltaget i møderne på lige fod med os andre. Bestyrelsen har i 2018 bestået af: Niels Bomholt næstformand og delegeret til rep. mødet, Kell Grønborg delegeret til rep. mødet, Jens Bækkelund, Michael Mosebo sekretær, Esben Eriksen, Steen Lauritsen

Læs mere

Genopretning af vådområder under Vandmiljøplan II Årsberetning 2003

Genopretning af vådområder under Vandmiljøplan II Årsberetning 2003 Genopretning af vådområder under Vandmiljøplan II Årsberetning 2003 Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen 2004 Nakkebølle. Inddæmning set mod øst, september 2003. Anlægsarbejdet blev afsluttet i august

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 143 0 Sandbanker med lavvandet vedvarende Vurderet Ugunstig Genopretning af gunstig status dække af havvand Næringsstofbelastning

Læs mere

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST Det vestlige hjørne af Nationalpark Mols Bjerge er Følle Bund, der fra gammel tid har hørt under Kalø. Følle Bund ligger syd for Strandvejen, sydvest for

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø Østrev.

Læs mere

Regulering af jagt på vandfugle i kystzonen: Forsøg med datoregulering

Regulering af jagt på vandfugle i kystzonen: Forsøg med datoregulering Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Regulering af jagt på vandfugle i kystzonen: Forsøg med datoregulering på Nyord Arbejdsrapport fra DMU, nr. 25 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område

Læs mere

FUGLENE I VORUP ENGE

FUGLENE I VORUP ENGE FUGLENE I VORUP ENGE Før og efter naturgenopretningen Titel: Fuglene i Vorup Enge før og efter naturgenopretningen Forfattere: Lars Maagaard, Lars Tom-Petersen, Benny Kristensen, Birger Rasmussen og Thorkil

Læs mere

Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden

Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden TORBEN EBBENSGAARD, COWI 1 Analysens afgrænsning og metodik Limfjorden, næringsbelastning Dataanalyse af Limfjordens

Læs mere

After-LIFE Conservation Plan

After-LIFE Conservation Plan LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats Bøjden Nor After-LIFE Conservation Plan 1. Indledning Connect Habitats (aftale nr. LIFE09 NAT/DK/000371) blev gennemført i perioden 1. september 2010 til 31. december

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose 1 1. Beskrivelse af området Fuglebeskyttelsesområde: F69 Kogsbøl og Skast Mose 557 hektar Kogsbøl og Skast Mose ligger centralt i det åbne land mellem Ballum,

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum Enge, Husum

Læs mere

I det følgende er samlet de væsentligste erfaringer fra Dyrenes Beskyttelses evaluering.

I det følgende er samlet de væsentligste erfaringer fra Dyrenes Beskyttelses evaluering. Vandfugle om vinteren En række vandfugle overvintrer i Danmark. Det er bla. svaner, gæs, ænder og blishøns. Når sneen falder, og der kommer is langs kysterne, på søerne og åer, tror mange velmenede danskere,

Læs mere

Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet. Overvågning af fugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord 2005

Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet. Overvågning af fugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord 2005 Overvågning af fugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord 25 Af Ole Amstrup (trækfugle) og Ole Thorup (ynglefugle) Arbejdsprogrammet for Tipperne 25 Fra slutningen af april til og med november blev der udført

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand Hvidbog vedr. offentlig høring af Forslag til Natura 2000-handleplan for 110 Odense Fjord Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan

Læs mere

VANDFUGLE I DANMARK. Ib Krag Petersen, Rasmus Due Nielsen, Preben Clausen og Stefan Pihl DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER

VANDFUGLE I DANMARK. Ib Krag Petersen, Rasmus Due Nielsen, Preben Clausen og Stefan Pihl DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER LANDSDÆKKENDE OPTÆLLINGER AF VANDFUGLE I DANMARK Ib Krag Petersen, Rasmus Due Nielsen, Preben Clausen og Stefan Pihl Historisk overblik: Landsdækkende optællinger af vandfugle i Danmark 1965-74 (5 tællinger)

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø Natura 2000-område nr. 162 Habitatområde H143 Fuglebeskyttelsesområde F95 og F96 Forsidefoto:

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område

Læs mere