Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift"

Transkript

1 Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Miljø- og Energiforvaltningen Serviceudgift Sektor Miljø Driftsønske nr. 1 Beløb i kr Funktion , Øvrige miljøforanstaltninger Øget bygge- og anlægsaktivitet i Aalborg Kommune -miljøsagsbehandling Udgifter Indtægter Refusion Netto Baggrund Som en konsekvens af den fortsatte vækst og store byggeaktivitet i Aalborg Kommune, er antallet af lokalplaner jf. figuren steget gennem de seneste år fra 2016 til 2017 med 50 % (fra 22 til 32 om året). Antallet af byggesager ligger på ca om året med stor fokus på sagsbehandlingstiden. By- og Landskabsafdelingen har derfor opprioriteret dette område og fået tildelt ekstra ressourcer til udarbejdelse af lokalplaner og byggesagsbehandling, for at undgå stigende sagsbehandlingstider. I 2016 da principperne for en indgang blev vedtaget blev der bevilget kr. pr. år i perioden til opgaven, heraf kr. til Miljø- og Energiforvaltningen. Det vurderes, at der fortsat skal bruges 1 årsværk på opgaven, hvilket bevirker yderligere pres på afdelingens ressourcer fra og med Dette øgede aktivitetsniveau får selvfølgelig også konsekvenser for Miljø og Plan, som står for den påkrævede miljøsagsbehandling og konsekvensvurdering af lokalplaner og byggesager, i form af bl.a.: Miljøvurdering, VVM screening, miljøgodkendelse af virksomheder, håndtering af spildevand og regnvand, sikring af rent og urenset drikkevand, renovation, grundvandssænkning, jordhåndtering ved bygge- og anlægsarbejder på forurenede grunde, håndtering af byggeaffald ved nedrivninger, pilotering, støj og støv under bygge- og anlægsarbejdets udførelse.

2 For at kunne håndtere det øgede antal lokalplaner og byggesager uden stigende sagsbehandlingstider har Miljø og Plan derfor været nødsaget til at nedprioritere andre opgaver inden for de enkelte fagområder. Aktivitets- og kvalitetsmæssige konsekvenser Hvis Miljø og Plan fortsat skal følge med det øgede antal lokalplaner og byggesager, uden at det medfører stigende sagsbehandlingstider, er det nødvendigt at, der tilføres ekstra ressourcer til de fagområder, der står for den påkrævede miljøsagsbehandling og konsekvensvurdering. Da der i flere tilfælde er tale om kompliceret byomdannelse i den gamle bykerne eller på tidligere erhvervsområder som f.eks. Østre Havn, Spritfabrikken og Stigsborgkvarteret er det vigtigt, at Miljø- og Plan har de fornødne ressourcer til at sikre den fortsatte gode udvikling af Aalborg Kommune. Det vurderes, at en samlet tilførsel af 3 årsværk til Miljø og Plan vil være med til, at den påkrævede miljøsagsbehandling af lokalplaner, byggesager samt bygge- og anlægsaktiviteternes udførelse, ikke bliver nogen hæmsko for den øgede vækst og byggeaktivitet i Aalborg Kommune. Lovmæssige konsekvenser m.m. Uden midlerne til sagsbehandling som følge af øget byggeaktivitet vil der være behov for at nedprioritere en række opgaver fra Forvaltningen er for øjeblikket ved at vurdere, hvilke opgaver der skal nedprioriteres. Det kan for eksempel være opfølgning på pålæg om at separatkloakere i henhold til spildevandsplanen med det resultat, at den miljøeffekt der opnås ved separatkloakering ikke opnås samtidig med at den spildevandsplan Aalborg Byråd har vedtaget ikke efterleves. Eventuelle krav om påbud m.v. mod forurenende virksomheder/aktiviteter kan blive forældet, hvis sagsbehandlingstiden bliver for lang. Bøder nedsættes på grund af lange sagsbehandlingstider. Konsekvensen af at overtræde miljølovgivningen kan derfor blive mindre, hvis sagsbehandlingen er urimelig lang. Desuden vil der være øget risiko for, at der forekommer opstart eller udvidelse af virksomheder/aktiviteter, der ikke har de lovpligtige tilladelser eller godkendelser med tilhørende risiko for uregulerede forureninger. Bøde I yderste konsekvens kan manglende overholdelse af kommunens tilsynsforpligtelser medføre, at ombudsmanden udtaler kritik af Kommunens forvaltning i sagerne. Økonomiske konsekvenser Det foreslås, at Miljø og Plan som følge af øget bygge- og anlægsaktivitet tilføres 3 årsværk, svarende til 1,8 mio. kr., til miljøsagsbehandling af lokalplaner, byggesager samt selve udførelsen af bygge- og anlægsaktiviteterne.

3 Bilag: Ønsker til udvidelse/omplacering af driften- budget Miljø- og Energiforvaltningen Serviceudgift Sektor Miljø og Plan Driftsønske nr. 2 Beløb i kr Funktion , Øvrige miljøforanstaltninger Myndighedsopgaver, efterslæb af miljøsagsbehandling og nyt sagsområde Efterslæb: Udgifter Indtægter Refusion Nyt sagsområde: Udgifter Indtægter Refusion Netto Baggrund I Miljø og Plan er der et efterslæb på en række sagsområder, bl.a. som følge af opprioritering af opgaver i forbindelse med lokalplaner og byggesager, med baggrund i øget bygge og anlægsaktivitet i Aalborg Kommune. Desuden har afdelingen fået nyt sagsområde. Efterslæb Den øgede sagsmængde omfatter miljøgodkendelser og tilsyn. Både i forhold til konkrete henvendelser, miljøgodkendelser og afrapportering af tilsyn er sagsbehandlingstiden øget som følge af stor byggeaktivitet og deraf følgende mange sager. Det betyder lange og til tider uacceptable svartider for virksomhederne. Der har primært været fokus på opgaver, hvor der har været brugerbetaling, mens opgaver uden brugerbetaling er blevet udskudt. Det gælder f.eks. virksomhedernes tilslutningstilladelser til kloak, godkendelse af skydebaner, tilsyn med vandværker og klagesager. Det betyder desuden, at kommunen ikke proaktiv fører tilsyn med en række virksomheder, hvor der ikke er krav til tilsynsfrekvensen, men alene afventer evt. klage. Det gælder fx tankstationer, hvor der traditionel er stor forureningsrisiko samt større detailhandelsvirksomheder, hvor der erfaringsmæssigt kan være støjgener forbundet med vareindlevering og køling samt større affaldsmængder, hvor der ikke følges op på korrekt håndtering. Der føres generelt ikke tilsyn på undervisningsinstitutioner, hvor der erfaringsmæssigt nogle steder kan foregå værkstedsaktiviteter, hvor der kan være forureningsrisiko i form af afledning af miljøfremmede stoffer til kloak, luftforurening og støj. Nyt sagsområde Miljø og Plan har fået en ny opgave med behandling af ansøgninger om øget brug af grøn energi fra grundvandsvarme og grundvandskøling. Et område, hvor der er stigende aktivitet.

4 Aktivitets- og kvalitetsmæssige konsekvenser Efterslæb Uden tilførsel af midler, vil godkendelses- og tilsynsopgaver uden brugerbetaling forblive som ophobede sagsmængde. Væsentlige forureningen kan overses eller ses for sent med deraf følgende utilsigtet påvirkning af miljøet. Nyt sagsområde Behandling af ansøgninger om øget brug af grøn energi fra grundvandsvarme og grundvandskøling vil medføre, at andre opgaver ikke vil blive løst. På nuværende tidspunkt er det primært vandindvindingstilladelser, der ikke bliver behandlet. Projekterne medvirker til at opfylde kommunens mål at være fossilfri i Lovmæssige konsekvenser m.m. Med det beskrevne efterslæb, vil Aalborg Kommune ikke leve op til lovgivningen i forhold til tilsynsforpligtigelsen. Eventuelle krav om påbud m.v. mod en forurenende virksomhed/aktivitet kan blive forældet, hvis sagsbehandlingstiden er for lang. Ligeledes vil der være tilfælde af manglende eller mangelfulde afgørelser i klagesager. I yderste konsekvens kan Ombudsmanden udtale sig kritisk om lange sagsbehandlingstider. Økonomiske konsekvenser Efterslæb Tilførsel af kr. pr. år i til behandling af efterslæb på sager vedr. miljøgodkendelser og tilsyn, vil tilføre området ½ årsværk årligt i perioden. Nyt sagsområde Tilførsel af kr.pr. år i til behandling af ansøgninger om øget brug af grøn energi fra grundvandsvarme og grundvandskøling vil tilføre området ¼ årsværk årligt i perioden.

5 Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Miljø- og Energiforvaltningen Serviceudgift Sektor VandMiljø Driftsønske nr. 3 Beløb i kr Funktion , Øvrige miljøforanstaltninger Revision af vandløbsregulativer og ophobede sager på vandløbsområdet Udgifter Regulativer Udgifter ophobede sager Indtægter Refusion Netto Dette budgetønske indeholder to delønsker. Dels en revision af kommunens vandløbsregulativer og dels et ønske om, at nedbringe den store mængde ophobede sager på vandløbsområdet. Baggrund Revision af vandløbsregulativer 278 vandløbsregulativer for de offentlige vandløb, som beskriver hvordan vandløbene skal vedligeholdes, er forældede og skal revideres. Vandløbsloven og vandløbsregulativerne har til formål at sikre, at vandløb kan benyttes til afledning af vand under hensyntagen til de natur- og miljømæssige krav til vandløbskvaliteten. De sikrer og afbalancerer dermed interesser omkring erhverv og fødevareproduktion samt miljø, biodiversitet og planter og dyr i og omkring vandløbene. De nuværende regulativer stammer fra de fire tidligere kommuner samt Nordjyllands Amt. Regulativerne for Aalborg Kommune indeholder derfor forskellige generelle regler omkring vandløbene. En række af regulativerne er desuden, ifølge Klagenævnet, ikke lovlige, da de indeholder strækninger af vandløb, der er beskrevet som naturvandløb og derfor ikke indeholder krav til vandløbets skikkelse eller vandføringsevne. Da der både skal tages hensyn til målopfyldelse og afvanding er processen omkring det enkelte regulativ omfattende. Der er i perioden 2016 til 2018 dannet arbejdsgrupper, afholdt informationsmøde og påbegyndt udarbejdelse af et kommunalt fællesregulativ, der færdiggøres i indeværende år. Miljø- og Energiforvaltningen fremsendte i 2017 et budgetønske om kr. årligt til at starte arbejdet med revision af de enkelte vandløbsregulativer. Budgetønsket blev ikke imødekommet, og på den baggrund fremsendes nærværende budgetønske. Nedbringe antal ophobede sager på vandløbsområdet Der har ophobet sig et større antal sager på vandløbsområdet. Der er gamle sager, som endnu ikke er afsluttet. Det er sager, der skal behandles efter vandløbsloven. Det kan være tilladelser, der ikke er givet, behandling af henvendelser omkring risiko for oversvømmelser eller opfølgning på overtrædelser af lovgivningen. De ophobede sager skyldes opprioritering af nogle opgavetyper i forbindelse med blandt andet klimatilpasningsprojekter, lokalplaner og byggesager, der har lagt beslag på store medarbejder-

6 ressourcer. Opgaver, der fortsat er voksende og ikke levner meget plads til at nedbringe de ophobede sager. Aktivitets- og kvalitetsmæssige konsekvenser Revision af vandløbsregulativer Med knap 300 regulativer er det en meget stor opgave, som ikke kan løses med den nuværende bemanding og økonomi, selvom opgaven fordeles over hele budgetperioden. Inden de gamle tekniske regulativer revideres skal der foretages en ny opmåling af de enkelte vandløb. Ud fra erfaringspriser vil en opmåling udført af ekstern konsulent, beløbe sig til ca. 7 kr. pr. meter vandløb. Dette vil svare til en total omkostning på kr. Ud fra erfaringer fra andre kommuner, kan kommunen med ét årsværk foretage en opmåling af ca. 70 vandløb pr år, hvilket altså totaløkonomisk set, vil være markant billigere end løsningen med ekstern opmåling. Projektet for revision af regulativer omfatter følgende: - Opmåling af 278 vandløb. I alt ca. km. - Udarbejdelse af individuelt regulativ for hvert af de 278 vandløb Såfremt der tilføres de ønskede ressourcer, vil opgaven med en komplet revision af alle kommunens offentlige vandløb, kunne være gennemført i løbet af en periode på forventet 10 år. En eventuel vedtagelse af en ny vandløbslov i budgetperioden, vil kunne medføre nye eller ændrede krav til vandløbsregulativer. Med den skitserede proces for kommunens regulativrevision, er der taget størst mulige hensyn hertil. Nedbringe antallet af ophobede sager på vandløbsområdet Bevilges budgetønsket vil antallet af ophobede sager kunne nedbringes markant, til gavn for erhvervsservicen for landbruget, virksomheder og borgere, der for ofte oplever utilfredsstillende lang sagsbehandlingstid. Samtidig vil det forbedre retstilstanden på området, idet der vil være flere ressourcer til en opfølgning på lovovertrædelser. Lovmæssige konsekvenser mm En række af regulativerne er ifølge Klagenævnet, ikke lovlige, da de indeholder strækninger af vandløb, der er beskrevet som naturvandløb og derfor ikke indeholder krav til vandløbets skikkelse eller vandføringsevne. I forhold til ophobede sager, er der en risiko for selvtægt, såfremt der er tale om lange sagsbehandlingstider hvilket typisk betyder, at Aalborg Kommune står dårligt, når der skal håndhæves ligesom der skal bruges flere ressourcer, end hvis der følges op umiddelbart. Bøder nedsættes på grund af lange sagsbehandlingstider. Konsekvensen af at overtræde miljølovgivningen kan derfor blive mindre, hvis sagsbehandlingstiden bliver urimelig lang. Endelig kan lang sagsbehandlingstid betyde, at erhvervsliv og borgere må afvente driftsmæssige fordele som følge af lang sagsbehandling. I yderste konsekvens kan Ombudsmanden udtale sig kritisk om lange sagsbehandlingstider. Økonomiske konsekvenser Revision af vandløbsregulativer For at gennemføre en revision af kommunens vandløbsregulativer, er der i 10 år behov for en tilførelse af ressourcer som beskrevet i tabel 1. Tabel 1. Ressourcer til opgaven med revision af vandløbsregulativer.

7 År Aktivitet Budget (tkr./år) /4 årsværk til opmåling samt færdiggørelse af fællesregulativ og indkøb af GPS-totalstation til opmåling: 150 tkr ,3 årsværk til opmåling samt udarbejdelse af regulativer 800 Årligt 800 tkr., 7,2 mio. kr. i perioden Nedbringe antal ophobede sager på vandløbsområdet Der ønskes tilført 0,75 årsværk eller normering, svarende til.000 kr. fra for at levere en bedre erhvervs- og borgerservice fra Aalborg Kommune på sager efter Vandløbsloven. Samlet Samlet er den økonomiske konsekvens af budgetønsket på kr. i 2019 og kr. hvert år i årene og herefter kr. hvert år frem til og med 2028.

8 Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Miljø- og Energiforvaltningen Sektor VandMiljø Driftsønske nr. 4 Serviceudgift Funktion , Øvrige miljøforanstaltninger Vandplanopgaver med tilskud fra staten og EU (Vandområdeplan ) Beløb i kr Udgifter Indtægter Refusion 600 Netto 600 Baggrund Vandområdeplanerne implementerer EU s vandrammedirektiv, og skal sikre et bedre vandmiljø i Danmark over tre planperioder. I planerne har Miljøstyrelsen fastsat krav om, hvilke typer af indsatser, der skal gennemføres i vandløbene. Kommunerne er forpligtigede til at gennemføre indsatsprogrammet. Kommunen kan søge tilskud fra puljer til de konkrete projekter med op til 100% tilskud fra staten og EU. Ansøgning om tilskud kræver at der er medarbejderressourcer hertil. Erfaringer fra tidligere projekter viser, at det er muligt at hente tilskud på op til 10 gange lønmidler anvendt til at ansøge om tilskud mm. Der er tale om projekter, der skaber store og helt afgørende forbedringer for vandmiljøet til gavn for biodiversiteten samt plante- og dyrelivet, ligesom mange af projekterne giver spændende mulighed for samtænkning med rekreative interesser i lokalområderne. Idet der kan forventes en stor fremgang for bl.a. ørrederne i vandløbene, vil alle vandløbsprojekter have stor positiv synergi til kommunens andre projekter som fx Havørred Limfjord som er et tværkommunalt projekt for alle Limfjordskommunerne. Den gældende Vandområdeplan 2 forpligtiger Aalborg Kommune til at gennemføre en lang række vandløbsprojekter og hertil flere vådområde- og lavbundsområdeprojekter i perioden 2015 til Omfang og status på kommunens arbejde fremgår af nedenstående tabel 1. Som det fremgår af tabellen er arbejdet med forundersøgelser i fuld gang, ligesom der allerede er gennemført en række vigtige anlægsprojekter. Det er sket med de midler stat og byråd tidligere har bevilget. Som det fremgår af tabellen har forvaltningen allerede hentet mange tilskud til Aalborg Kommune fra EU og staten til opgaverne. Der er hentet finansiering til at undersøge 46 km vandløb og 37 spærringer. Heraf er 28 ud af 37 spærringer fjernet eller undervejs til at blive det, mens 9,8 km vandløb ud af 48 km er restaureret og finansieret af EU. Vandområdeplan Gennemført I gang Mangler Total Forundersøgelse Spærringer Restaurering 31 km 15 km 2 km 48 km Gennemført Spærringer Restaurering 1,6 km 8,2 km 38,2 km 48 km Tabel 1. Oversigt over vandløbstiltag i Aalborg Kommune. Det er angivet om tiltaget er gennemført eller mangler at blive gennemført.

9 Der anvendes i forbindelse med alle vandplanprojekter personaleressourcer til bl.a. udarbejdelse af ansøgninger, myndighedsbehandling mv., som ikke kan dækkes af tilskudspuljerne, idet de alene godkender betaling for det arbejde, som fører til en egentlig forundersøgelse eller en realisering. De ikke tilskudsberettigede omkostninger udgør kun omkring 25 % af den anvendte personaleressource tilknyttet vandløbsprojekterne. Som kompensation herfor har staten hvert år tilført kommunen midler til ikke tilskudsberettigede lønudgifter (DUT-midler). Disse DUT-midler, der gør Aalborg Kommune i stand til at søge tilskudspuljerne, beskæres imidlertid markant fra årsskiftet, hvilket kan betyde, at flere af de manglende projekter ikke vil kunne realiseres. Der mangler fortsat en række meget væsentlige spærringer, ligesom der stadig er udpeget en lang række restaurerings-projekter, med et enormt potentiale i bl.a. nogle af kommunens bedste vandløb. Der mangler således, som det fremgår af tabellen, at blive fjernet 9 ud af 37 spærringer, som hindrer, at fisk kan vandre i vandløbet og benytte de vigtige gydepladser. Spærringer er fysiske spærringer i vandløbene ved f.eks. dambrug og gamle møller. Der mangler også 38 ud af 48 km vandløb, der bør restaureres med gydegrus, slyngninger mv. Aktivitets- og kvalitetsmæssige konsekvenser Reduktionen i midlerne til ikke tilskudsberettigede lønomkostninger, medfører en reduktion i medarbejderressourcen, hvilket begrænser muligheden for at trække statslige projekttilskud til Aalborg Kommune. Det er tilskud, der indtil nu både sikrer en årlig indtægt på ca kr. ansøgt tilskud til kommunens interne lønudgifter på projekterne - og endvidere sikrer tilskud til anlægsomkostninger på 5-7 mio. kr. årligt, således at de lovpligtige indsatser med forbedringer i vandmiljøet kan gennemføres. Såfremt der måtte ske en reduktion i medarbejderressourcen, vil afdelingen være nødsaget til at fokusere på de projekter, hvor der allerede er opnået tilskud fra staten og derved, vil det ikke være muligt at søge nye tilskud hjem. Begrænsninger i medarbejderressourcen vil dermed betyde, at der ikke kan sikres målopfyldelse i kommunens vandløb. Såfremt der tilføres de nødvendige ressourcer, vil det forsat være muligt at prioritere arbejdet med at ansøge om betydelige statslige projekttilskud til kommunens gennemførelse af vandområdeplanen. Alle tiltagene med forbedring af vandløbene med at fjerne spærringer og restaurere vandløb kan Aalborg Kommune altså få finansieret med tilskud fra stat og EU. Tilskud der giver bedre natur og miljø, aktivitet og beskæftigelse i tilknyttede erhverv. Det kræver, at der er medarbejdere, der kan søge om midlerne. Lovmæssige konsekvenser mm Kommunen er forpligtet til at gennemføre Vandområdeplan Bevilges midlerne ikke, så er Aalborg Kommune ikke i stand til at gennemføre indsatsprogrammet og dermed lever kommunen ikke op til bekendtgørelse af lov om vandplanlægning (lov nr af 26. december 2013 med senere ændringer. Økonomiske konsekvenser For at sikre ressourcer til en fortsat gennemførelse af vandløbsprojekter, herunder at søge projekttilskud fra statens puljer, er der behov for at tilføre én normering i 2019 og 1,5 normering i 2020 til 2022, som omtrent svarer til det beløb som DUT midlerne bliver beskåret med. Det er afgørende for kommunens mulighed for at søge tilskud til gennemførelse af vandområdeplanindsatser, at kommunen har ressourcer til de ikke tilskudsberettigede aktiviteter som eksempelvis forberedelse og ansøgning om tilskud, myndighedsbehandling og projektafslutning.

10 På grund af muligheden for statslig tilskud til både anlægsomkostninger og interne lønomkostninger, vil en tilførelse af.000 kr. i perioden 2019 til 2022 betyde, at forvaltningen vil kunne hjemsøge et årligt tilskud på kr. til interne lønomkostninger, samt ikke mindst op mod 7 mio. kr. årligt til gennemførelse af projekter i Aalborg Kommune. Derudover sikrer forvaltningens tilskudsansøgninger et betydeligt beløb til Limfjordssekretariatets lønomkostninger, et beløb der i samlet er på ca. 1 mio. kr. Såfremt midlerne ikke tilføres, vil det betyde, at Aalborg Kommune ikke vil kunne leve op til sine forpligtelser i henhold til vandområdeplanprojekterne - via projekttilsagn fra staten - at gennemføre. Endeligt skal det bemærkes, at Staten overvåger kommunerne med henblik på en vurdering af, om kommunerne lever op til deres forpligtigelser i forhold til vandplanerne. En kraftig reduktionen af indsatsen i Aalborg, vil derfor kunne påvirke kommunernes mulighed for at fastholde vandplanopgaverne i 3. vandområdeplanperiode.

Orientering om prioritering af opgaver i Miljø og plan

Orientering om prioritering af opgaver i Miljø og plan Punkt 5. Orientering om prioritering af opgaver i Miljø og plan 2018-039316 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til orientering om prioritering af opgaver i Miljø og Plan for 2018 samt forventninger

Læs mere

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse Punkt 6. Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse 2014-188502 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til vandhandleplan for Aalborg Kommune. Lene Krabbe Dahl var fraværende.

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder Punkt 5. Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder 2018-084947 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Bilag 1. Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø

Bilag 1. Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø Bilag 1 Nedenfor følger en beskrivelse af de udfordringer, der er i de syv faggrupper i Center Natur og Miljø. Grupperne er: affald, grundvand, landbrug, natur,

Læs mere

Vandløb - fjerne spærring (MEF) Udgifter Indtægter Naturgenopretning i ådalen (BLF) Udgifter Indtægter Netto

Vandløb - fjerne spærring (MEF) Udgifter Indtægter Naturgenopretning i ådalen (BLF) Udgifter Indtægter Netto Bilag: Ønsker - til udvidelse på Anlæg - budget 2020-2023 Miljø-og Energiforvaltningen, Sektor Miljø & Plan og By- og Landskabsforvaltningen, Sektor Park & Natur Anlægsønske nr. 1 Fjerne spærring ved Binderup

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.161-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Punkt 7. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2017-2020 2015-061922 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering redegørelse om konsekvenser af det vedtagne Budget 2017-2020. Beslutning:

Læs mere

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse Punkt 7. Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse 2017-000847 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at : Godkender handlingsplanen med tilhørende overslag over økonomien Fastsætter det endelige

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige er - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø VANDFORSYNING Foreløbig indvindingstilladelse Endelig el. fornyet indvindingstilladelse Nedenstående er, forudsætter at sagerne er fuldt oplyste.

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige er - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Nedenstående er, forudsætter at sagerne er fuldt oplyste. VANDFORSYNING MAJ 20 (IR=ikke relevant/ukendt) Ca. antal sager der venter 20 Sager der

Læs mere

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Regnskab sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 30.238 40.010-9.772 Indtægter -80-1.288-6.501 5.213

Læs mere

Godkendelse af åbning af Østerå, medfinansiering og omprioritering af kloakindsatser

Godkendelse af åbning af Østerå, medfinansiering og omprioritering af kloakindsatser Punkt 3. Godkendelse af åbning af Østerå, medfinansiering og omprioritering af kloakindsatser 2014-5159 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der udarbejdes en ny spildevandsplan,

Læs mere

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Møde med Det Grønne Råd den 11. april 2012 Miljøtekniker Lene Strøm Pedersen Indhold Vandløbsloven Formål Vandløbsregulativ Vandløbsvedligeholdelse Vedligeholdelse,

Læs mere

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice 6. februar 2019 Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået

Læs mere

Høringssvar til statens vandområdeplaner

Høringssvar til statens vandområdeplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra MTM Dato 30. april 2015 2015-2021 Aarhus Byråd skal fremsende høringssvar til statens forslag til for perioden 2015-2021. Planerne blev sendt i 6 måneders

Læs mere

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Punkt 4: Vandhandleplan 2015 Punkt 5: Vandområdeplaner 2015-2021 Af: Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune Vandhandleplan 2015 Ærø Kommune Møde

Læs mere

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover?

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 539 Offentligt Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Flemming Lehbert Sørensen

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering Høringsnotat Udkast til bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering Udkast til bekendtgørelsen og vejledningen blev sendt i ekstern høring den 6. juli 2018 med frist

Læs mere

Udvalget for Miljø og Natur Oversigt over Anlæg

Udvalget for Miljø og Natur Oversigt over Anlæg 2010-2013 Oversigt over Anlæg Anlæg totalt 24.475 7.500 7.500 7.500 Afledt drift totalt 0 200 200 200 Udvalg I alt nye sforslag 6.500 3.500 3.500 3.500 Afledt drift af ovenstående Tude Ådal - naturgenopretning

Læs mere

Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder

Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder Punkt 9. Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder 2017-031316 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Overby

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Overby Bilag 1 Redegørelse for vandløbsregulativ for Afløb fra Overby Odsherred Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Planmateriale...3 2.1 Vandplan... 3 2.2 Anden regionplanlægning m.m.... 3 3. Oplandets

Læs mere

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats 2012-2015 KL s temadag om politisk styring af vand- og naturindsatsen 13. April 2012 i Vejle Ved Anni Kær Pedersen, akp@kl.dk, tlf. 3370-3241

Læs mere

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli Miljøtilsynsplan 2013-2017 juli 2013, opdateret november 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund for tilsynsplanen 3 2 Geografisk område 4 3 Væsentlige miljøproblemer 5 4 IED-virksomheder og -husdyrbrug

Læs mere

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Dansk selskab for marinbiologi Et realistisk fremtidsscenarie for dansk akvakultur et bæredygtigt erhverv i det marine miljø? 18. marts

Læs mere

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen HCO/24. august 2015 Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen Kort status for de fem udviklingsområder pr. juni 2015 Rødovre

Læs mere

MILJØTILSYN - KORT OG GODT

MILJØTILSYN - KORT OG GODT MILJØTILSYN - KORT OG GODT FOR EJERE AF HUSDYRBRUG OG VIRKSOMHEDER I SORØ KOMMUNE HVORFOR MILJØTILSYN? Sorø Kommune skal føre aktive og opsøgende miljøtilsyn på virksomheder og husdyrbrug i kommunen. Der

Læs mere

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen.

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen. - Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået mellem Aalborg Kommune og erhvervsorganisationerne Dansk Industri Aalborg, Dansk Byggeri

Læs mere

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf Randers Kommune Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune Tillæg nr 4/2010 FORSLAG Maj 2010 Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg E3, 8900 Randers C, tlf 89 15 15 15 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Teknisk Anlæg. Nr Igangværende projekter Ring Syd - betaling vedr. aftale med Banedanmark 14.

Teknisk Anlæg. Nr Igangværende projekter Ring Syd - betaling vedr. aftale med Banedanmark 14. Teknisk Anlæg Nr. 2019 2020 2021 2022 2023 2024 17-1 Igangværende projekter Ring Syd - betaling vedr. aftale med Banedanmark 14.100 17-2 Ny Glumsø Station 3.100 17-3 Nyanlæg af Teatergade i forbindelse

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Stenstrup-Lumsåsløbet

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Stenstrup-Lumsåsløbet Bilag 1 Redegørelse for vandløbsregulativ for Stenstrup-Lumsåsløbet Odsherred Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Planmateriale...3 2.1 Vandplan... 3 2.2 Anden regionplanlægning m.m.... 3

Læs mere

Formålet med notatet. Miljø og Plan

Formålet med notatet. Miljø og Plan Budget 2019 - Notat til Miljø- og Energiudvalget om prioriteringsmuligheder og konsekvenser i nuværende sagsområder Overordnet beskrivelse af Miljø- og Energiforvaltningens rammevilkår Formålet med notatet

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan Punkt 11. Godkendelse af Spildevandsplan 2020-2031 - Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan 2019-020043 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller at

Læs mere

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum der gennemføres Én indgang til det offentlige på miljøområdet (Miljøministeriet) Én indgang er særlig relevant på miljøområdet, idet virksomheder blandt

Læs mere

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt Punkt 6. Godkendelse: Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen vedrørende separatkloakering af ejendomme i den fælleskloakerede del af K-område 3.0.20 i Klarup inden den 31. december 2019.

Læs mere

Dagsorden. Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer

Dagsorden. Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer Dagsorden Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer v. Knud Erich Thonke Danske Vandløb; v. Lars Palle Kaffepause Ret og pligt som bredejer; v. Erik Blegmand, Gefion Dok. og indberetning af

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige er - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Nedenstående er, forudsætter at sagerne er fuldt oplyste. ((=ikke relevant/ukendt) VANDFORSYNING Pr. Pr. Ca. antal sager der ventede maj Foreløbig

Læs mere

Miljøtilsynsplan år for Dragør Kommune

Miljøtilsynsplan år for Dragør Kommune Miljøtilsynsplan år 2013-2017 for Dragør Kommune Indledning Den 15. maj 2013 trådte Miljøtilsynsbekendtgørelsen, bekendtgørelse nr. 497 af 15. maj 2013, i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø VANDFORSYNING Pr. maj Pr. august MAJ Maj 2013 Okt 2012 Okt 2011 BEMÆRKNING ANS. Foreløbig indvindingstilladelse almen (>9 forbrugere)

Læs mere

Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012

Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012 Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012 Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2011 Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners miljøtilsyn med virksomheder

Læs mere

Vandplaner set fra kommunalt synspunkt

Vandplaner set fra kommunalt synspunkt Vandplaner set fra kommunalt synspunkt Konsulent Niels Philip Jensen 1 Disposition Vandplanerne nødvendige men mangelfulde Vandmiljø, klimatilpasning og valg af indsats Forsyning og vandplaner Kerneopgaven

Læs mere

Formålet med notatet. Miljø og Plan

Formålet med notatet. Miljø og Plan Budget 2019 - Notat til Miljø- og Energiudvalget om prioriteringsmuligheder og konsekvenser i nuværende sagsområder Overordnet beskrivelse af Miljø- og Energiforvaltningens rammevilkår Formålet med notatet

Læs mere

Hørings - Vandløbsrestaurering Marie Magdalene bæk, Savværksvej 1

Hørings - Vandløbsrestaurering Marie Magdalene bæk, Savværksvej 1 Til Høringsberettigede 28-06-2016 Sagsnummer.: 16/18937 Sagstype: KLE: 06.02.10 Sagsbehandler: Steen Ravn Christensen Tlf.: 87 53 54 10 Hørings - Vandløbsrestaurering Marie Magdalene bæk, Savværksvej 1

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Stigsborg Brygge 5, mødelokale 161

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Stigsborg Brygge 5, mødelokale 161 Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 15.08.2018 kl. 08.30-14.45 Stigsborg Brygge 5, mødelokale 161 Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Introduktion til myndighedsopgaver vedrørende

Læs mere

NBE fra projekt til permanent erhvervs-service-tilbud om bistand til grøn omstilling

NBE fra projekt til permanent erhvervs-service-tilbud om bistand til grøn omstilling Sektor Miljø Driftsønske nr. 1 Funktion: Bæredygtig Erhvervsudvikling Område NBE fra projekt til permanent erhvervsservicetilbud om bistand til grøn omstilling 2.000 2.000 Fra dec. 2014 er NBE overgået

Læs mere

Det samlede budget til at varetage opgaver på politikområdet Natur & Miljø udgør følgende:

Det samlede budget til at varetage opgaver på politikområdet Natur & Miljø udgør følgende: 4.2 Natur & Miljø Det samlede budget til at varetage opgaver på politikområdet Natur & Miljø udgør følgende: Udgifter: Indtægter: 9.997.700 kr. -1.903.300 kr Opgaver/målsætninger: Hovedopgaverne indenfor

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Hvad er en miljøtilsynsplan I 2013 træder en ny tilsynsbekendtgørelse på miljøområdet i kraft. Kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

Odense Vandselskab as Fagområde Opgaver Uddybning af opgave Vurderet årsforbrug excl.

Odense Vandselskab as Fagområde Opgaver Uddybning af opgave Vurderet årsforbrug excl. Bilag 1 Notat om opgørelse over opgaver der overføres fra Odense Vandselskab as samt Odense Renovationsselskab A/S til Odense Kommune as samt vurderet ressourceforbrug. Nedenfor er lavet en opgørelse over

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2017-2027 Juni 2017 Lolland Spildevandsplan 2017-2027 Vedtaget d. 22. juni 2017 Foto på forsiden: Erik Graham Lindstrøm & Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Det åbne land 4 6.1 Administrative

Læs mere

Beskrivelse af rev. Skema status Dato Udfyldt/rev. af Bygherre Team Plan Miljøvurderingsgruppen C Rev. af projekt. Bilag A. Miljøoplysningsskema

Beskrivelse af rev. Skema status Dato Udfyldt/rev. af Bygherre Team Plan Miljøvurderingsgruppen C Rev. af projekt. Bilag A. Miljøoplysningsskema Plan nr.: Risikostyringsplan 2015 Tekst: Risikostyringsplanen er udarbejdet på bagrund af EU's Oversvømmelsesdirektiv. Planen indeholder dels en kortlægning af oversvømmelsesomfang, hyppighed og risiko

Læs mere

Indsatsprogram for vandløbsindsats (2. vandplanperiode).

Indsatsprogram for vandløbsindsats (2. vandplanperiode). Punkt 14. Indsatsprogram for vandløbsindsats (2. vandplanperiode). 2014-17535. Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender: Det fremlagte indsatsprogram for Aalborg Kommune, som indgår i

Læs mere

Handleplan for vandområderne i København 2012-2020. Sammendrag

Handleplan for vandområderne i København 2012-2020. Sammendrag Handleplan for vandområderne i København 2012-2020 Sammendrag 1 Indledning EU's vandrammedirektiv kræver, at alle EU-lande skal sikre, at de har et godt vandmiljø. Derfor har den danske stat lavet vandplaner

Læs mere

Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem Miljø- og Energiudvalget og Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem Miljø- og Energiudvalget og Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 2. Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem og Miljø- og Energiforvaltningen 2018-006425 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at kompetencefordelingen mellem og Miljø-

Læs mere

Miljø - kompetencefordeling for godkendelses- og tilladelsesopgaver vedrørende dambrug og landbrug.

Miljø - kompetencefordeling for godkendelses- og tilladelsesopgaver vedrørende dambrug og landbrug. Punkt 7. Miljø - kompetencefordeling for godkendelses- og tilladelsesopgaver vedrørende dambrug og landbrug. 2014-16286. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender

Læs mere

Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst o8036, der er 8,106

Læs mere

VANDRÅDSARBEJDE OG SENESTE NYT OM VANDLØBSADMINISTRATION. Miljø og Natur

VANDRÅDSARBEJDE OG SENESTE NYT OM VANDLØBSADMINISTRATION. Miljø og Natur VANDRÅDSARBEJDE OG SENESTE NYT OM VANDLØBSADMINISTRATION Vandråd 2017 OPGAVER 1. Afgrænsning af vandløb i vandområdeplanerne med et opland under 10 km 2. 2. Udpegning af vandområder til analyse mhp. at

Læs mere

Forud for Hillerød Kommunes afgørelse er der foretaget høring af Miljø-, natur- og grundvandsmyndigheden.

Forud for Hillerød Kommunes afgørelse er der foretaget høring af Miljø-, natur- og grundvandsmyndigheden. Hillerød Vand A/S Solrødgårds Alle 6 3400 Hillerød Afgørelse i henhold til lov om miljøvurdering for anlægs- og indvindingstilladelse for Frederiksgades Vandværk By og Miljø har den 14.12.2018 modtaget

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Miljøtilsyn Information til virksomheder i Solrød Kommune Solrød Kommune fører miljøtilsyn med alle virksomheder i kommunen. Denne folder indeholder information om, hvorfor

Læs mere

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 11. Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til revision af indsatsplan

Læs mere

Bilag 5. Sagsnr

Bilag 5. Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik og Miljøforvaltningen NOTAT Bilag 5 Notat vedrørende træpolitikkens økonomiske konsekvenser Nærværende notat indeholder en vurdering af de økonomiske konsekvenser af forslaget

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vejle 18. januar 2011 Vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Proces frem mod de endelige planer Forhøring Offentlig høring G.V. 2.0

Læs mere

FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN BILAG 4: MILJØVURDERING

FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN BILAG 4: MILJØVURDERING FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN 2014-2020 BILAG 4: MILJØVURDERING GULDBORGSUND KOMMUNE CENTER FOR MILJØ & PLAN 03-09-2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund... 3 2 Scenarier... 3 3 Miljømål... 4 4. Foranstaltninger

Læs mere

1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer

1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer - 1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer Planen skal skabe grundlaget for at Skive Vand A/S kan udføre alle kloakeringsopgaver. Det drejer sig om separering af flere

Læs mere

Forslag til besparelser indenfor Borgerservice Indhold

Forslag til besparelser indenfor Borgerservice Indhold Forslag til besparelser indenfor Borgerservice Indhold Forslag 1 Ansættelse af borgere på ledighedsydelse... 2 Forslag 2 Intensiveret indsats for sygedagpengemodtagere... 5 Forslag 3 Intensiveret indsats

Læs mere

Servicemål 2013 - vejledende (Brutto uger)

Servicemål 2013 - vejledende (Brutto uger) Bilag 1 til indstilling om revideret liste over er: A) Sagstyper der fremadrettet afrapporteres Teknik- og Miljøudvalget B) Sagstyper, der ikke længere måles på C) Sagstyper der alene indgår i TMFs styringsmodel

Læs mere

Handleplan. Øget brugertilfredshed med vandløbsvedligeholdelsen i Herning Kommune. Teknik og Miljø, 25. november 2013

Handleplan. Øget brugertilfredshed med vandløbsvedligeholdelsen i Herning Kommune. Teknik og Miljø, 25. november 2013 Handleplan Øget brugertilfredshed med vandløbsvedligeholdelsen i Herning Kommune Teknik og Miljø, 25. november 2013 Indledning Formålet med denne handleplan er at igangsætte en proces med henblik på øget

Læs mere

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet Godkendt i Udvalget for Klima og Miljø 20. december 2011 Administrationsgrundlag for vandløbsområdet 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MÅL... 2 4 MÅLGRUPPE... 2 5 POLITISK

Læs mere

Vandområdeplaner

Vandområdeplaner Vandområdeplaner 2015-2021 Stormøde, foreningerne i Landbrug & Fødevarer Den 16. april 2015 Kontorchef Thomas Bruun Jessen Vandområdeplaner 2015 2021 Formel for vandområdeplanlægning Nyt plankoncept Udkast

Læs mere

MILJØTILSYNSPLAN FOR DE TILSYNSPLIGTIGE OG MILJØGODKENDTE VIRKSOMHEDER I KØBENHAVNS KOMMUNE (UDKAST)

MILJØTILSYNSPLAN FOR DE TILSYNSPLIGTIGE OG MILJØGODKENDTE VIRKSOMHEDER I KØBENHAVNS KOMMUNE (UDKAST) MILJØTILSYNSPLAN FOR DE TILSYNSPLIGTIGE OG MILJØGODKENDTE VIRKSOMHEDER I KØBENHAVNS KOMMUNE 2018-2021 (UDKAST) TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN CENTER FOR MILJØBESKYTTELSE Njalsgade 13 Postboks 380, 1503

Læs mere

Der meddeles endvidere tilladelse efter 65 i lovbek. nr. 934 af 27/06/2017 om lov om naturbeskyttelse (Naturbeskyttelsesloven).

Der meddeles endvidere tilladelse efter 65 i lovbek. nr. 934 af 27/06/2017 om lov om naturbeskyttelse (Naturbeskyttelsesloven). Natur & Miljø 9. april 2018 Sagsnummer 480-2018-9362 Dokument nr. 480-2018-107908 Cpr.-/CVR-nr/Ejd.nr. Vandløbsgodkendelse - Stenbækken Vandløbsgodkendelse og dispensation efter naturbeskyttelsesloven

Læs mere

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 15-0282378 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00298 Projektet er sammensat

Læs mere

Tilladelse til etablering af overkørsel over vandløbet Ilsig fra matr. nr. 23e til 16h, Hune By, Hune.

Tilladelse til etablering af overkørsel over vandløbet Ilsig fra matr. nr. 23e til 16h, Hune By, Hune. Jan Sten Jensen Vesterhavsvej 90 9492 Blokhus Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside

Læs mere

Miljøtilsynsplan år for Dragør Kommune

Miljøtilsynsplan år for Dragør Kommune Miljøtilsynsplan år 2018-2021 for Dragør Kommune Indledning Miljøtilsynsbekendtgørelsen 1 har fastsat, at kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn på virksomheder og husdyrbrug. Tilsynsplanen

Læs mere

Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland

Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland 2015-2021 By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 8 Administrative forhold Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 BETALINGSVEDTÆGT... 4 1.1 Generelt... 4 1.2 Betalingsvedtægtens indhold... 4 2

Læs mere

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping:

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: 1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: Kravet står i Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter ( 5 og bilag 1, se

Læs mere

3q3kQ6s9Rx. Grønt regnskab Miljø- og Energiforvaltningen Miljø

3q3kQ6s9Rx. Grønt regnskab Miljø- og Energiforvaltningen Miljø 3q3kQ6s9Rx Grønt regnskab 2016 Miljø- og Energiforvaltningen Miljø Udgiver: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen, Miljø Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2016 Sagsnr.: 2017-001800

Læs mere

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Klimatilpasningsplan 2013 Dato 24/10 2013 Deltagere ved screeningsmøde: Kenneth

Læs mere

Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune

Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune Punkt 8. Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune 2017-025077 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til orientering om Naturkapitalindeks for Aalborg Kommune. Beslutning: Til orientering.

Læs mere

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å.

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å. Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke Restaureringsprojekt - Damvad Å. Station 5695 6383 INDLEDNING... 3 BAGGRUND... 3 NUVÆRENDE OG FREMTIDIG SKIKKELSE.... 3

Læs mere

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen* N118: Søer ved Tårup og Klintholm Svendborg og Nyborg N120: Skove og søer syd for Brahetrolleborg Svendborg og FaaborgMidtfyn

Læs mere

De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne

De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne v/advokat (H), lic.jur. Mogens Moe Ved DANVAs temadag om vandhandleplaner 4. oktober 2012 De kommunale vandhandleplaner og vandselskaberne 1. Rammen for

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune

Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune Vej & Park 29-01-2013 Sags-ID: 13/1064 Sagsbehandler: temi Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune Baggrund Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand A/S skal i fællesskab

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

BI4 Need to som følge af ændret lovgivning på beskæftigelsesområdet

BI4 Need to som følge af ændret lovgivning på beskæftigelsesområdet Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen BUDGETNOTAT BI4 Need to som følge af ændret lovgivning på beskæftigelsesområdet Baggrund Københavns Kommune har en lang række forpligtelser i forhold til borgerne

Læs mere

Kommunernes forventninger til arbejdet i vandråd og undergrupper. v/ Paul Debois Vordingborg Kommune

Kommunernes forventninger til arbejdet i vandråd og undergrupper. v/ Paul Debois Vordingborg Kommune Kommunernes forventninger til arbejdet i vandråd og undergrupper v/ Paul Debois Vordingborg Kommune Disposition: Kommunernes Landsforenings udmelding. Ny muligheder for indflydelse Lidt om vandrådenes

Læs mere

#BREVFLET# Click here to enter text. Aalborg kommunes bemærkninger til supplerende høring om vandplaner 2014

#BREVFLET# Click here to enter text. Aalborg kommunes bemærkninger til supplerende høring om vandplaner 2014 #BREVFLET# Click here to enter text. Aalborg kommunes bemærkninger til supplerende høring om vandplaner 2014 Miljø og Energiudvalget 09-07-2014 Bilag 3: Aalborg Kommunes bemærkninger til supplerende høring

Læs mere

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen NOTAT Teknik- og Miljøcentret Natur og Miljø 03-02-2015 Miljøscreening af ny spildevandsplan 2017-2021 for Høje-Taastrup Kommune Kort beskrivelse af planen Denne nye digitale spildevandsplan er en overordnet

Læs mere

Offentliggørelse af regulering af Bygum bæk i forbindelse med revision af vandløbsregulativet

Offentliggørelse af regulering af Bygum bæk i forbindelse med revision af vandløbsregulativet Dato: 14. marts 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 06.02.03-P19-2-19 Jette Ingeborg Jensen Telefon: 99 66 71 47 Mail: jije@vesthimmerland.dk Offentliggørelse af

Læs mere

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil BILAG 9 - SCREENING FOR MILJØVURDERING Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Læsevejledning Offentlige myndigheder skal foretage en miljøvurdering af planer og programmer, der

Læs mere

Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning.

Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning. NOTAT Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning. I lovforslaget beskrives at formålet er: at indføre et nyt koncept for vandplanlægning, der skal sikre en smidigere, enklere

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Plan

Strategiplan Miljø- og Plan Strategiplan 2019-2022 Miljø- og Plan Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2018-010260 Dok.nr.: 2018-010260-8 2 1 Indledning Forudsætningen for

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Kommunenavn Vordingborg Kommune Indledning (max 1500 Vordingborg Kommune har i planlægningen af tilsynsindsatsen i 2011 porioriteret

Læs mere

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk Teknik & Miljø Natur og Vand Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand hsjen@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk Vandløb: Det private vandløb Skravad Bæk Dato:

Læs mere

Hvordan slipper man af med spildevandet i områder, hvor der ikke er kloakker? v/ Inge Faldager, Teknologisk Institut, Rørcentret

Hvordan slipper man af med spildevandet i områder, hvor der ikke er kloakker? v/ Inge Faldager, Teknologisk Institut, Rørcentret Hvordan slipper man af med spildevandet i områder, hvor der ikke er kloakker? v/ Inge Faldager, Teknologisk Institut, Rørcentret Spildevandsafledning i det åbne land Der findes 360.000 ejendomme i det

Læs mere