UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M"

Transkript

1 B HJS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2019 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Finn Morten Andersen, Annette Dam Ryt-Hansen og Nina Boserup (kst.)). 7. afd. nr. B : HK/Danmark som mandatar for boet efter A (advokat Michael Møllegaard Jessen) mod Finansministeriet (Moderniseringsstyrelsen) (advokat Niels Banke) Denne sag er anlagt ved Københavns Byret den 28. august 2017 og er henvist til og behandlet af landsretten som 1. instans i medfør af retsplejelovens 226. Sagen vedrører, om A blev udsat for aldersdiskrimination. Hun blev i en alder af 62 år afskediget på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed. Da hun havde nået pensionsudbetalingsalderen, fik hun tilkendt egenpension efter tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1. Det gøres gældende, at hun blev udsat for aldersdiskrimination, idet personer i en tilsvarende situation, der ikke har nået pensionsudbetalingsalderen, vil kunne opnå en højere pension efter lovens 7, stk. 1.

2 - 2 - Sagsøgeren, HK/Danmark som mandatar for boet efter A (herefter boet efter A), har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Finansministeriet (Moderniseringsstyrelsen) (herefter Moderniseringsstyrelsen), tilpligtes til boet efter A at betale kr., hvoraf kr. forrentes fra sagens anlæg, og de resterende 4 månedlige differencekrav i pensionsudbetaling på kr. forrentes fra forfaldstid. Moderniseringsstyrelsen har påstået frifindelse. Påstandsbeløbet udgøres dels af differencen mellem den pension, A modtog i egenpension efter reglerne i tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1, fra 1. oktober 2015, hvor hun blev pensioneret, til sin død den 28. december 2017, og den pension, hun ville kunne modtage efter tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, og dels af et godtgørelseskrav af kompensationslignende karakter. Påstandsbeløbet fremkommer således: Årlig pension ved pensionering efter tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, Årlig egenpension ved pensionering efter tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1, Årlig difference kr kr kr. Månedlig difference ( kr./12 måneder) kr. Difference i pension fra 1. oktober december 2017 (27 måneder á kr.) kr. Godtgørelseskrav af kompensationslignende karakter kr. I alt kr. Sagsfremstilling A, der var født den 2. december 1952, blev ansat som funktionær i Post & Telegrafvæsenet (senere kaldet Post Danmark) den 11. april Hun overgik til en tjenestemandsansættelse den 1. oktober Da Post Danmark med virkning pr. 1. januar 2002 blev omdannet til et aktieselskab, accepterede A et tilbud om overgang til overenskomstansættelse på særlige vilkår. Dette indebar, at hun efter 9 i lov om Post

3 - 3 - Danmark A/S bevarede sin ret til statslig tjenestemandspension efter 1. januar 2002, og at staten skulle afholde udgifterne hertil efter bestemmelserne i tjenestemandspensionslovgivningen. Den 10. december 2014 blev A sygemeldt, og hun sendte en lægeerklæring til sin arbejdsgiver. Det fremgik af lægeerklæringen, at det ikke var realistisk, at hun kunne vende tilbage til arbejdet inden udgangen af I foråret 2015 blev A diagnosticeret med cancer. Den 2. juni 2015 vurderede Helbredsnævnet, at A var helbredsmæssigt utjenstdygtig i sin stilling som assistent. Helbredsnævnet vurderede samtidig, at A havde ret til egenpension, jf. tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1, hvis hun blev afskediget på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed (svagelighed). Den 29. juni 2015 blev A opsagt med tre måneders varsel med egenpension. A fratrådte sin stilling med virkning pr. 1. oktober 2015, hvor hun blev pensioneret. A var på fratrædelsestidspunktet 62 år og havde efter tjenestemandspensionslovens 4, stk. 1, en pensionsalder på 20 år. Hun blev på denne baggrund tildelt en årlig pension efter tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1, på kr. Parterne er enige om, at A på fratrædelsestidspunktet havde en erhvervsevne, der var nedsat til under 1/3. A modtog den tildelte pension til den 28. december 2017, hvor hun afgik ved døden som følge af sin sygdom. Dødsboet efter A er indtrådt i sagen. Retsgrundlaget Tjenestemandspensionsloven Lov om tjenestemandspension (tjenestemandspensionsloven), omfatter tjenestemænd, der er ansat efter lov om tjenestemænd m.v., jf. lovens 1.

4 - 4 - Tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1 og 2, er sålydende: En tjenestemand er berettiget til egenpension, når han efter 10 fulde års ansættelse i en stilling, i hvilken ansættelsen efter reglerne i 4, 4 a og 4 b kan medregnes i pensionsalderen, afskediges på grund af alder, som følge af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller af anden ham utilregnelig årsag. ( ) Stk. 2. Uanset ansættelsestidens længde har en tjenestemand dog ret til egenpension efter 7-8, såfremt afsked finder sted på grund af nedsættelse af erhvervsevnen som nævnt i 7 eller skyldes følger af tilskadekomst under udførelse af tjenesten. Tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, har følgende ordlyd: En tjenestemand, der ikke har nået pensionsudbetalingsalderen, jf. pensionsbeskatningslovens 1 a, og hvis erhvervsevne er nedsat til en tredjedel eller derunder, har ved afsked af denne årsag ret til en pension, som fastsættes på grundlag af den pensionsalder, tjenestemanden ville have opnået ved forbliven i tjeneste indtil udgangen af den måned, hvori den pågældende fylder 70 år. Indtil 1. juli 2009 var tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, i medfør af lovbekendtgørelse nr. 230 af 19. marts 2004 med senere ændringer, sålydende: En tjenestemand, der er under 60 år, og hvis erhvervsevne er nedsat til en tredjedel eller derunder, har ved afsked af denne årsag ret til en pension, som fastsættes på grundlag af den pensionsalder, tjenestemanden ville have opnået ved forbliven i tjeneste indtil udgangen af den måned, hvori den pågældende fylder 70 år. Bestemmelsen er ændret ved både lov nr af 20. december 2006 og lov nr af 28. december I sidstnævnte ændringslov er følgende overgangsbestemmelse dog fastslået i 5, stk. 4: "For tjenestemænd, der er ansat inden den 1. januar 2007, finder de før den 1. juli 2009 gældende regler anvendelse. Om baggrunden for bestemmelsen fremgår af forarbejderne til tjenestemandslovens 7, stk. 1, følgende (Folketingstidende , 1. samling, tillæg A, side ): Samtidig med, at det efter 2 i lovforslaget er forudsat, at en tjenestemand er berettiget til ordinær egenpension, når afsked finder sted på grundlag af helbredsbetinget utjenstdygtighed efter mindst 10 års ansættelse, stilles der under 7 forslag om en nyordning, som vil gøre det muligt under visse betingelser at opnå en kvalificeret svagelighedspension, der ikke er afhængig af, at ansættelsen i tjenestemandsstilling har haft en bestemt mindste varighed. Denne ordning vedrører sådanne afskedigelsessituationer, som er begrundet i, at en tjenestemand er blevet lidende af helbredsdefekter af en sådan karakter, at han må betragtes som helt eller i det væsentlige erhvervsudygtig, og tager sigte på i tilfælde af denne art at stille den

5 - 5 - pågældende i pensionsmæssig henseende, som om ansættelsen var blevet fortsat indtil det tidspunkt, da han skulle have været afskediget på grund af alder. Ifølge stk. 1 er det en forudsætning for denne ordning af pensionsforholdet, at afsked finder sted inden tjenestemandens fyldte 60. år. ( ) Ordningen efter lovforslagets 7 imødekommer hensynet til, at der sikres en tjenestemand, som afskæres fra fortsat beskæftigelse, fordi han rammes af svær invaliditet, en efterlønsdækning, der er afstemt i forhold til vilkårene efter normal afvikling af ansættelsen, og dette hensyn tilgodeses efter forslaget, hvad enten invaliditetstilstanden måtte indtræde, før tjenestemanden efter de almindelige regler har erhvervet pensionsadkomst eller på et senere stadium af ansættelsen. Herved opnås, at der skabes mulighed for en graduering, beroende på omfanget af erhvervsevnens nedsættelse, i forhold til den egenpension, der er foreslået hjemlet efter bestemmelsen i lovforslagets 2 ved afsked som følge af helbredsbetinget utjenstdygtighed, og som tænkes udmålt på grundlag af den pensionsalder, tjenestemanden har opnået på afskedigelsestidspunktet. Samtidig med at reglerne ifølge forslaget rummer adgang til under visse omstændigheder at yde svagelighedspension efter en for tjenestemændene fordelagtigere beregning end hidtil, søges der som led i nyordningen af tjenestemandssystemet skabt øget mulighed for at foretage omflytning af tjenestemænd, som af helbredsmæssige grunde bliver uegnede til at varetage den hidtidige stilling. Beskæftigelsesdirektivet Rådets direktiv 2000/78/EF af 27. november 2000 om generelle rammebestemmelser om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv (beskæftigelsesdirektivet), der er vedtaget med hjemmel i EF traktatens artikel 13, fastlægger rammerne for bekæmpelse af forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af bl.a. alder. Beskæftigelsesdirektivets præambel indeholder bl.a. følgende betragtning: (13) Dette direktiv finder ikke anvendelse på ordninger for social sikring og social beskyttelse, hvis ydelser ikke er sidestillet med løn i den betydning, dette udtryk er anvendt i EF-traktatens artikel 141, eller på udbetalinger af enhver art fra staten, hvor formålet er adgang til eller bibeholdelse af beskæftigelsen. Formålet med beskæftigelsesdirektivet er efter direktivets artikel 1 følgende: Formålet med dette direktiv er, med henblik på at gennemføre princippet om ligebehandling i medlemsstaterne, at fastlægge en generel ramme for bekæmpelsen af forskelsbehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv på grund af religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering. Direktivets artikel 2 om begrebet forskelsbehandling fastslår: 1. I dette direktiv betyder princippet om ligebehandling, at ingen må udsættes for nogen form for direkte eller indirekte forskelsbehandling af nogen af de i artikel 1 anførte grunde.

6 I henhold til stk. 1 a) foreligger der direkte forskelsbehandling, hvis en person af en eller flere af de i artikel 1 anførte grunde behandles ringere, end en anden i en tilsvarende situation bliver, er blevet eller ville blive behandlet. Direktivets anvendelsesområde fremgår af artikel 3, der har følgende ordlyd: 1. Inden for rammerne af Fællesskabets beføjelser finder dette direktiv anvendelse både i den offentlige og den private sektor, herunder offentlige organer, på alle personer for så vidt angår: c) ansættelses- og arbejdsvilkår, herunder afskedigelse og løn 3. Dette direktiv omfatter ikke udbetalinger af enhver art fra offentlige eller lignende ordninger, herunder offentlige ordninger for social sikring og social beskyttelse eller lignende ordninger.... Efter direktivets artikel 6, stk. 1 og 2, har medlemsstaterne adgang til at fastsætte visse undtagelser til forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder. Det fremgår således: 1. Uanset artikel 2, stk. 2, kan medlemsstaterne bestemme, at ulige behandling på grund af alder ikke udgør forskelsbehandling, hvis den er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål inden for rammerne af den nationale ret, bl.a. legitime beskæftigelses-, arbejdsmarkeds- og erhvervsuddannelsespolitiske mål, og hvis midlerne til at opfylde det pågældende formål er hensigtsmæssige og nødvendige. Der kan bl.a. være tale om følgende former for ulige behandling: a) tilvejebringelse af særlige vilkår for adgang til beskæftigelse og erhvervsuddannelse, beskæftigelse og erhverv, herunder betingelser vedrørende afskedigelse og aflønning, for unge, ældre arbejdstagere og personer med forsørgerpligt med henblik på at fremme deres erhvervsmæssige integration eller at beskytte dem b) fastsættelse af minimumsbetingelser vedrørende alder, erhvervserfaring eller anciennitet for adgang til beskæftigelse eller til visse fordele i forbindelse med beskæftigelse c) fastsættelse af en maksimal aldersgrænse for ansættelse, som er baseret på uddannelsesmæssige krav til den pågældende stilling eller nødvendigheden af at have tilbagelagt en rimelig periode i beskæftigelse for pensionering.

7 Uanset artikel 2, stk. 2, kan medlemsstaterne bestemme, at fastsættelse af aldersgrænser for adgang eller ret til pensions- eller invaliditetsydelser, der er omfattet af erhvervstilknyttede sociale sikringsordninger, herunder fastsættelse af forskellige aldersgrænser for ansatte eller grupper eller kategorier af ansatte, og anvendelse af alderskriteriet til aktuarberegninger inden for rammerne af disse ordninger ikke udgør forskelsbehandling på grund af alder, for så vidt dette ikke medfører forskelsbehandling på grund af køn. Forskelsbehandlingsloven Dele af beskæftigelsesdirektivet er gennemført i dansk ret i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (forskelsbehandlingsloven). Forskelsbehandlingslovens 2, stk. 1, har følgende ordlyd: En arbejdsgiver må ikke forskelsbehandle lønmodtagere eller ansøgere til ledige stillinger ved ansættelse, afskedigelse, forflyttelse, forfremmelse eller med hensyn til løn- og arbejdsvilkår. Lovens 6 a indeholder nogle undtagelser til forbuddet mod forskelsbehandling og har følgende ordlyd: Uanset 2-5 er denne lov ikke til hinder for fastsættelse af aldersgrænser for adgang eller ret til pensions- eller invaliditetsydelser, der er omfattet af erhvervstilknyttede sociale sikringsordninger, eller for anvendelse af alderskriteriet i aktuarberegninger inden for rammerne af disse ordninger. Anvendelsen af alderskriteriet må ikke medføre forskelsbehandling på grund af køn. Af forskelsbehandlingslovens 7, stk. 1, fremgår: Personer, hvis rettigheder er krænket ved overtrædelse af 2-4, kan tilkendes en godtgørelse. Lov om Post Danmark A/S Post Danmark A/S blev stiftet den 1. januar 2002 ved lov om Post Danmark A/S. Af lovens 9, stk. 1, fremgår: Tjenestemænd i den selvstændige offentlige virksomhed Post Danmark, der pr. 1. januar 2002 har accepteret tilbud om overgang til overenskomstansættelse, bevarer ret til statslig tjenestemandspension efter overgangen. ( ) Staten afholder udgifterne til pension efter bestemmelserne i tjenestemandspensionslovgivningen.

8 - 8 - Procedure HK som mandatar for A har gjort gældende, at tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, er i strid med forskelsbehandlingsloven, der implementerer beskæftigelsesdirektivet og EU s Charter, idet tjenestemænd, som er fyldt 60 år, og som har en erhvervsevne på en tredjedel eller derunder, alene som følge af et alderskriterium fratages muligheden for at modtage kvalificeret tjenestemandspension. Der er enighed mellem parterne om, at A ved sin fratræden havde en erhvervsevne på 1/3 eller derunder. A ville derfor have fået tildelt kvalificeret tjenestemandspension efter tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, hvis hun ved sin fratræden havde været under 60 år. Formålet med beskæftigelsesdirektivet er at fastlægge en generel ramme for bekæmpelsen af forskelsbehandling med hensyn til blandet andet alder, således at princippet om ligebehandling kan gennemføres i medlemsstaterne. Det følger af direktivets artikel 2, stk. 1, at princippet om ligebehandling i direktivet betyder, at ingen må udsættes for nogen form for direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af alder. Efter artikel 2, stk. 2, litra a), foreligger der direkte forskelsbehandling, hvis en person på grund af alder behandles ringere, end en anden i en tilsvarende situation bliver, er blevet eller ville blive behandlet. Direktivet finder anvendelse både i den offentlige og den private sektor, herunder offentlige organer, og på alle personer for så vidt angår ansættelses- og arbejdsvilkår, herunder afskedigelse og løn. Pension, der ydes i medfør af tjenestemandspensionsloven, udgør løn i direktivets forstand, idet udbetaling af pensionen er sket i medfør af et ansættelsesforhold. Dette støttes af præmis 45 og 46 i sag C-7/93 (Beune). Beskæftigelsesdirektivet beskytter således mod aldersdiskrimination i forbindelse med tildeling af tjenestemandspension. Tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1, fastslår, at en tjenestemand er berettiget til egenpension, når denne efter 10 fulde års ansættelse i en stilling, i hvilken ansættelsen efter lovens regler kan medregnes i pensionsalderen, afskediges på grund af alder, som følge af helbredsbetinget utjenestdygtighed eller af anden ham utilregnelig årsag. Tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, stiller personer over 60 år ringere end personer under 60 år. Bestemmelsen er derfor direkte aldersdiskriminerende.

9 - 9 - Tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, er ikke omfattet af undtagelserne i beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 1 og 2. Forskelsbehandlingen, der følger af bestemmelsen, er ikke objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål, jf. beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 1. Det fremgår af forarbejderne til tjenestemandspensionslovens 7, at bestemmelsen har til formål at sikre tjenestemænd økonomisk mod at blive afskåret fra fortsat beskæftigelse, hvis de rammes af invaliditet. Dette er et legitimt formål. Problemet med bestemmelsen er dog, at det kun er tjenestemænd under 60 år, der stilles pensionsmæssigt som om, at ansættelsen var fortsat indtil det tidspunkt, hvor pågældende ville blive afskediget på grund af alder. Endvidere er det ikke, som ellers anført i forarbejderne, korrekt, at behovet for økonomisk sikring mindskes, når tjenestemanden nærmer sig afgangsalderen. A kunne have fået kr. pr. måned, svarende til ca. 15%, yderligere, hvis hun var blevet tilkendt pension efter tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, i stedet for efter 2, stk. 1. Dette er både relativt og absolut et væsentligt beløb, der havde betydning for den pensionisttilværelse, A fik. Alderskriteriet i tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, udelukker en hel kategori af tjenestemænd fra den gunstigere pension, der følger af bestemmelsen, blot fordi de er ældre end 60 år. Tjenestemænd over 60 år med alvorlige helbredsmæssige problemer fratages dermed den ret til pensionsgaranti, som tjenestemænd under 60 år i en tilsvarende situation har. Alderskriteriet er hverken hensigtsmæssigt eller nødvendigt til at opnå formålet med tjenestemandspensionslovens 7. Det eneste man opnår, er en besparelse fra det offentliges side. Selvom bestemmelsen måtte have til formål at beskytte yngre tjenestemænd, så er effekten dog, at det er de ældre tjenestemænd, der rammes. Moderniseringsstyrelsen fordrejer således formålet med og ikke mindst effekten af det anvendte alderskriterium. Hvis formålet med tjenestemandspensionslovens 7 er at stille medarbejdere med alvorlige helbredsmæssige problemer som om, at deres ansættelse havde fortsat indtil det tidspunkt, hvor vedkommende skulle have været afskediget på grund af alder, kunne alderskriteriet blot fjernes.

10 Hvis formålet er at tilgodese de tjenestemænd, der ikke har en tilstrækkelig stor tjenestemandspension, ville det f.eks. være langt mere hensigtsmæssigt med en alternativ bestemmelse, der ikke afskar den kvalificerede pension ud fra et alderskriterium, men derimod ud fra et pensionsanciennitetskriterium. Pensionsancienniteten afgør pensionens størrelse. Tjenestemandens alder har i sig selv ikke betydning for pensionens størrelse. Et anciennitetskriterium er langt mere specifikt og behovsorienteret end et alderskriterium, jf. sag C- 499/08 (Ole Andersen). Den tjenestemand, der som følge af at være blevet tjenestemandsansat tidligt i sin karriere, og som følge af svigtende helbred pensioneres som 58-årig efter 25 års tjeneste, har ikke et større beskyttelsesbehov end den tjenestemand, der senere i sin karriere ansættes som tjenestemand, og som 62-årig efter 20 års tjeneste pensioneres på grund af helbredet. Tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, er heller ikke omfattet af undtagelsen i beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 2, som efter praksis skal fortolkes strengt, da den er en undtagelse til direktivets forbud mod forskelsbehandling. Det bestrides, at tjenestemandspensionssystemet er en erhvervstilknyttet social sikringsordning. Tjenestemandspensionsloven skal sammen med tjenestemandsloven ses under et. Tjenestemandsansættelsen er en alternativ ansættelsesform i forhold til funktionæransættelsen. Tjenestemandspensionen er tilknyttet en bestemt ansættelsesform tjenestemandsansættelsen. For at være omfattet af tjenestemandspensionsloven skal man være ansat som tjenestemand eller tilsvarende som i nærværende sag. Ikke alle offentligt ansatte er ansat som tjenestemænd. Offentligt ansatte kan typisk være ansat på overenskomst eller som tjenestemand. Det gælder også for As tidligere arbejdsplads i Postnord. For borgere, herunder ansatte, gælder der særlige sociale sikringsordninger, der følger af den sociale lovgivning. Selvom EU's medlemsstater efter beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 2, har frihed til at fastsætte en aldersgrænse for adgang til tjenestemandspensionsordning eller adgang til de pensionsydelser, som tildeles inden for rammerne af en erhvervstilknyttet social sikringsordning, må der dog gælde en bagatelagtig grænse for de regler, der kan fastsættes i medfør af bestemmelsen, således at bestemmelsen ikke giver adgang til at fastsætte regler, der

11 som tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1 medfører en forskel på op til 10 års pensionsanciennitet som følge af bestemmelsens alderskriterie. Boet efter A er som følge af det kvalificerede brud på forbuddet mod aldersdiskrimination berettiget til en erstatning, der svarer til det tab, der er lidt som følge af håndhævelsen af tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1. Der er direkte årsagssammenhæng mellem den manglende overholdelse af EU-retten og et tab. Derudover er boet efter A berettiget til en godtgørelse af kompensationslignende karakter, der skønsmæssigt er fastsat til kr. Det er den danske stat, der ved indførelsen af tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, har handlet ansvarspådragende over for A. Derfor er kravet fremsat over for Moderniseringsstyrelsen. Det gøres endelig gældende, at sagen nødvendiggør præjudiciel forelæggelse for EU- Domstolen af følgende spørgsmål: 1) Skal undtagelsen i artikel 6, stk. 2, i direktiv 2000/78 vedrørende fastlæggelse af aldersgrænser for adgang til erhvervstilknyttede sociale sikringsordninger fortolkes således, at der ikke er noget til hinder for, at en medlemsstat opretholder en retstilstand som i postlovens 9, stk. 1, jf. tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1? 2) Udøver en arbejdsgiver i henhold til medlemsstatens lovgivning retsstridig forskelsbehandling, kan medlemsstaten så ifalde erstatning eller anden form for kompensation i forhold til den ansatte svarende til den, arbejdsgiveren ville være blevet pålagt, hvis pågældende havde udøvet diskriminationen? Moderniseringsstyrelsen har gjort gældende, at kvalificeret svagelighedspension efter 9, stk. 1, i lov om Post Danmark A/S, jf. tjenestemandspensionsloven 7, stk. 1, udgør en erhvervstilknyttet social sikringsordning, som er undtaget fra beskæftigelsesdirektivets anvendelsesområde efter direktivets artikel 6, stk. 2, der er implementeret i forskelsbehandlingslovens 6 a. Af samme grund er bestemmelsen hverken i strid med EU s grundlæggende rettigheder og principper om forbud mod aldersdiskrimination eller EU s Charter for Fundamentale Rettigheders artikel 21.

12 Det fremgår af præmis 27 i sag C-159/15 (Lesar), at begrebet erhvervstilknyttet skal forstås i overensstemmelse med definitionen heraf i artikel 2, stk. 1, litra f, i direktiv 2006/54/EF af 5. juli 2006 om gennemførelse af princippet om lige muligheder for og ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med beskæftigelse og erhverv (ligebehandlingsdirektivet). Endvidere fremgår det udtrykkeligt af forarbejderne til forskelsbehandlingslovens 6 a, at begrebet erhvervstilknyttede sociale sikringsordninger blandt andet omfatter tjenestemandspensioner, jf. Folketingstidende , (1. samling), tillæg A, side Der er ikke belæg for at antage, at der gælder en bagatelagtig grænse for hvilke erhvervstilknyttede sociale sikringsordninger, der er undtaget fra beskæftigelsesdirektivets anvendelsesområde, således som anført af sagsøger. Bestemmelsen i tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, opfylder tillige betingelserne i beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 1, idet bestemmelsen er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål samt proportional i forhold til opnåelse af dette formål. Det følger af EU domstolens faste praksis, jf. blandt andre præmis 45 i sag C-482/16 (Stollwitzer), at medlemsstaterne er tillagt en vid skønsmargin ved valget af, ikke blot hvilket bestemt formål man ønsker at forfølge på området for socialpolitik og beskæftigelse, men også ved valget af hvilke foranstaltninger, der kan opfylde det. Det fremgår af forarbejderne til tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, jf. Folketingstidende , (1. samling), tillæg A, side , at bestemmelsen blev indsat i loven blandt andet med det formål at gøre det muligt under visse betingelser at opnå en kvalificeret svagelighedspension, der ikke er afhængig af, at ansættelsen i tjenestemandsstilling har haft en bestemt mindste varighed, og som stiller den pågældende i pensionsmæssig henseende, som om ansættelsen var blevet fortsat indtil det tidspunkt, da han skulle have været afskediget på grund af alder. Reglen om kvalificeret svagelighedspension er således først og fremmest begrundet i hensynet til at sikre beskyttelse af yngre tjenestemænd, som på grund af svær invaliditet afskæres fra beskæftigelse, inden de er nået pensionsalderen. Der er ikke behov for at yde de tjenestemænd, der har haft mulighed for at gå på pension som 60-årige, samme beskyttelse.

13 Det tilkommer folketinget at opstille andre modeller, hvis den nuværende model ikke skal opretholdes. Derudover er reglen om kvalificeret svagelighedspension egnet til at opnå de objektive og rimelig formål, som søges varetaget, ligesom den ikke går videre end nødvendigt. Det bestrides, at boet efter A har krav på en kompensation af erstatningslignende karakter. Der er ikke nogen hjemmel til et sådant krav, idet forskelsbehandlingslovens 7, stk. 1, kun hjemler adgang til kompensation som følge af arbejdsgivers brud på forskelsbehandlingsloven, og Moderniseringsstyrelsen var ikke arbejdsgiver for A. Forskelsbehandlingsloven hjemler ikke en ret til godtgørelse som følge af lovgivers (hævdede) brud på EU-retten. Der er ikke grundlag for præjudiciel forelæggelse for EU-Domstolen. I forhold til det første spørgsmål kan det allerede på baggrund af eksisterende praksis fra EU- Domstolen fastslås, at tjenestemandspension er en erhvervsmæssigt tilknyttet social ordning, der er omfattet af beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 2, der er implementeret i forskelsbehandlingslovens 6 a. Forelæggelse af det andet spørgsmål er også unødvendigt, da der heller ikke på dette punkt hersker nogen rimelig tvivl om fortolkningen af EU-retten. Der foreligger righoldig praksis om konsekvenserne af medlemsstaternes mangelfulde gennemførelse af diskriminationsforbuddet i beskæftigelsesdirektivet. Landsrettens begrundelse og resultat Landsretten finder ikke, at denne sag indeholder sådanne uafklarede EU-retlige spørgsmål, at der er grundlag for en præjudiciel forelæggelse for EU-Domstolen. I forbindelse med etableringen af Post Danmark A/S accepterede A et tilbud om overgang til overenskomstansættelse på særlige vilkår. Efter 9, stk. 1, i lov om Post Danmark A/S bevarede hun derfor også efter 1. januar 2002 sin ret til pension efter tjenestemandspensionsloven. Hun blev pensioneret med virkning fra 1. oktober 2015 og blev tildelt en årlig pension efter tjenestemandspensionslovens 2, stk. 1, på kr. Det er ubestridt, at den årlige pension, som A oppebar efter lovens 2, stk. 1, var kr. lavere end den pension, hun kunne have oppebåret, hvis hun havde været omfattet af lovens 7, stk. 1.

14 Tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, er efter sit indhold aldersdiskriminerende, idet det følger af bestemmelsen, at tjenestemænd, som ikke har opnået pensionsudbetalingsalderen, og som i øvrigt opfylder betingelserne for pension efter bestemmelsen, stilles bedre end ældre tjenestemænd i samme situation, der har opnået pensionsalderen, og som derfor som i As tilfælde alene kan opnå pension efter lovens 2, stk. 1. Spørgsmålet i denne sag er, om denne aldersdiskrimination er berettiget, jf. forskelsbehandlingslovens 6 a, der skal fortolkes i lyset af EU-retten, navnlig beskæftigelsesdirektivets artikel 6, idet beskæftigelsesdirektivet, som udmønter det generelle EU-retlige princip om forbud mod forskelsbehandling på grund af alder, også omfatter pension efter tjenestemandspensionsloven. Det må i overensstemmelse med forarbejderne til tjenestemandspensionslovens 7, stk. 1, lægges til grund, at hensynet bag bestemmelsen er at sikre, at en tjenestemand under pensionsudbetalingsalderen, som afskæres fra fortsat beskæftigelse, fordi vedkommende rammes af svær sygdom, som gør denne helt eller i det væsentlige erhvervsudygtig, i pensionsmæssig henseende stilles som om, ansættelsen var blevet fortsat indtil det tidspunkt, da den pågældende skulle have været afskediget på grund af alder. Landsretten finder, at denne adgang til kvalificeret svagelighedspension efter sit formål og indhold må karakteriseres som en erhvervstilknyttet social sikringsordning. Da fastsættelsen af aldersgrænsen for ret til ydelse efter bestemmelsen endvidere sker med henblik på at afdække risiciene ved invaliditet, er den forskelsbehandling på grund af alder, som følger af bestemmelsen, ikke i strid med forskelsbehandlingslovens 6 a, idet ordningen er undtaget fra beskæftigelsesdirektivets anvendelsesområde, jf. direktivets artikel 6, stk. 2. Herefter, og da det i øvrigt ikke efter bevisførelsen for landsretten kan lægges til grund, at bestemmelsen medfører forskelsbehandling på grund af køn, gives der Moderniseringsstyrelsen medhold i påstanden om frifindelse. Efter sagens udfald skal HK/Danmark som mandatar for boet efter A betale sagsomkostninger for landsretten til Moderniseringsstyrelsen med i alt kr. Beløbet omfatter udgifter til advokatbistand inkl. moms. Ved fastsættelsen af

15 beløbet er der ud over sagens værdi taget hensyn til sagens omfang og kompleksitet, hovedforhandlingens varighed samt sagens principielle karakter. T h i k e n d e s f o r r e t : Moderniseringsstyrelsen frifindes. I sagsomkostninger for landsretten skal HK/Danmark som mandatar for A betale kr. til Moderniseringsstyrelsen. Sagsomkostningerne, der forrentes efter rentelovens 8 a, skal betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den Rikke Bjergdal Nielsen Retsassistent

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 2. november 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 2. november 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 2. november 2010 Sag 119/2009 (2. afdeling) DI som mandatar for SAS Scandinavian Airlines Danmark A/S (advokat Morten Eisensee) mod FTF som mandatar for Cabin Attendants

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 48 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 48 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 48 Offentligt Europaudvalget, Ligestillingsudvalget og Beskæftigelsesudvalget EU-konsulenten og Folketingets EU-Oplysning EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget Lovforslag nr. L 60 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 185/2010 HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 12. oktober 2010 *

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 12. oktober 2010 * INGENIØRFORENINGEN I DANMARK DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 12. oktober 2010 * I sag C-499/08, angående en anmodning om præjudiciel afgørelse i henhold til artikel 234 EF, indgivet af Vestre Landsret

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år)

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 22 Offentligt Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) I lov om forbud mod

Læs mere

http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/gettext.pl?where=&lang=da&num=79898987c19...

http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/gettext.pl?where=&lang=da&num=79898987c19... Side 1 af 8 VIGTIG JURIDISK MEDDELELSE. Oplysningerne på dette netsted er omfattet af en erklæring om ansvarsfraskrivelse og en meddelelse om ophavsret. DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 12. oktober 2010

Læs mere

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Medlemsudsendelse 21. august 2007 Organisationsudsendelse Til KTO's medlemsorganisationer Sagsnr.: 732.12 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 20. august 2007 Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Syvende Afdeling) 26. februar 2015 (*)

DOMSTOLENS DOM (Syvende Afdeling) 26. februar 2015 (*) Side 1 af 8 DOMSTOLENS DOM (Syvende Afdeling) 26. februar 2015 (*)»Præjudiciel forelæggelse socialpolitik direktiv 2000/78/EF ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv artikel 2, stk. 1, og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 14. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 14. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 14. november 2013 Sag 185/2010 (1. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015 Sag 1/2015 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod Experian A/S (advokat Jens Lund Mosbek) Biintervenient til støtte

Læs mere

Forslag. til Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension

Forslag. til Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension UDKAST 05-07-2016 J.nr. 2016-6001-0007 Fremsat den {FREMSAT} af finansministeren Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension (Rådighedsløn til personer, der har nået

Læs mere

Østre Landsrets dom af 24. april 2013 Status i 2a sagerne. v/advokat Peter Breum og adv.fm Louise Gefke Nielsen

Østre Landsrets dom af 24. april 2013 Status i 2a sagerne. v/advokat Peter Breum og adv.fm Louise Gefke Nielsen Østre Landsrets dom af 24. april 2013 Status i 2a sagerne v/advokat Peter Breum og adv.fm Louise Gefke Nielsen Ole Andersen-dommen EU-domstolen afsagde dom den 12. oktober 2010 i sagen C-499/08 Ole Andersen.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension

Forslag. Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension 2016/1 LSF 32 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2016-6001-0007 Fremsat den 6. oktober 2016 af finansministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension. Lovforslag nr. L 32 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension. Lovforslag nr. L 32 Folketinget Lovforslag nr. L 32 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension (Rådighedsløn

Læs mere

Tjenestemandspension er

Tjenestemandspension er Tjenestemandspension er en løbende og livsvarig ved indtrædende/afsked pga alder (baseret på optjening/opsparing) sygdom (forsikringsmæssig dækning af risiko for sygdom) dødsfald (risikodækning af forsørgelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. januar 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. januar 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. januar 2014 Sag 96/2013 og sag 124/2013 (2. afdeling) Slagelse Kommune FOA - Fag og Arbejde som mandatar for C Sag 97/2013 FOA - Fag og Arbejde som mandatar for D

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

Gå-hjem møde om EU dom afsagt den 11. april 2013

Gå-hjem møde om EU dom afsagt den 11. april 2013 1 Gå-hjem møde om EU dom afsagt den 11. april 2013 Advokat Mette Østergård 2 Tilpasningsforanstaltninger FN Konventionen om rettigheder for personer med handicap artikel 2, fjerde led Rimelig tilpasning

Læs mere

D O M. Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Jeanett Bukhave (kst.) og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Jeanett Bukhave (kst.) og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Jeanett Bukhave (kst.) og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-2296-14: A (advokat Mads Krøger Pramming,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. januar 2015 Sag 308/2012 (1. afdeling) Ældre Sagen som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Beskæftigelsesministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Niels Banke)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 05.01.2015 EU-DOMSTOLEN: IKKE GENERELT FORBUD MOD DISKRIMINATION PÅ GRUND AF FEDME 5.1.2015 Kontakt Tina Brøgger Sørensen Partner Direkte: +4538774408 Mobil: +4561203533

Læs mere

D O M V.L. B 1481 10. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Tina Sejr Gad, Brabrand) mod Experian A/S (advokat Tina Brøgger Sørensen, København)

D O M V.L. B 1481 10. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Tina Sejr Gad, Brabrand) mod Experian A/S (advokat Tina Brøgger Sørensen, København) D O M afsagt den 22. december 2014 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Hanne Harritz Pedersen og Peter Flügge (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1481 10 HK/Danmark som mandatar for A (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 Sag 248/2012 (2. afdeling) Teknisk Landsforbund som mandatar for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Yvonne Frederiksen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 300/2016 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for B A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 Sag 240/2017 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for Danske Bank A/S (advokat Merete Preisler) mod HK Post & Kommunikation som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 Sag 177/2012 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Jens Andersen-Møller) mod HK som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 305/2016 (2. afdeling) Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for A A/S (advokat Merete Preisler) mod Finansforbundet som mandatar for

Læs mere

Pensionsordningen for lærere i friskolen og efterskolen

Pensionsordningen for lærere i friskolen og efterskolen J.nr. 2016-7022-0011 Finansministeriets regulativ af 30. september 2016 Pensionsordningen for lærere i friskolen og efterskolen I. Pensionsordningen 1. Pensionsordningens navn er "Pensionsordningen for

Læs mere

at undgå diskrimination

at undgå diskrimination GODE RÅD OM... at undgå diskrimination SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 Begrebet forskelsbehandling 4 Chikane 4 Nationalitet 4 Handicap 5 Alder 6 Registrering 7 Godtgørelse for overtrædelse af loven 7 Ugyldige

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 183/2011 (1. afdeling) FTF som mandatar for Lederforeningen i TDC som mandatar for A (advokat Per Frydenreim Møller) mod DI som mandatar for TDC A/S

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 Sag 299/2016 (1. afdeling) 3F som mandatar for A (advokat Rune Asmussen) mod X Entreprenør & Maskinstation ved B (advokat Thomas Hede Sørensen) I tidligere

Læs mere

1 Praksis vedrørende funktionærlovens 2a måske i strid med EU-retten. 2 Godtgørelse på kr. 250.000 for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven

1 Praksis vedrørende funktionærlovens 2a måske i strid med EU-retten. 2 Godtgørelse på kr. 250.000 for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven Indhold 1 Praksis vedrørende funktionærlovens 2a måske i strid med EU-retten 2 Godtgørelse på kr. 250.000 for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven 3 Epilepsi var ikke et handicap 4 Deltidssygemelding

Læs mere

Kendelse af 15. april 2013 i faglig voldgift FV 2013.0003: HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod. DSB (advokat Morten Ulrich)

Kendelse af 15. april 2013 i faglig voldgift FV 2013.0003: HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod. DSB (advokat Morten Ulrich) Kendelse af 15. april 2013 i faglig voldgift FV 2013.0003: HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod DSB (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen i sagen drejer sig om, hvorvidt DSB har

Læs mere

Regulativet omfatter som hidtil ikke lærere i folkeskolen "den lukkede gruppe".

Regulativet omfatter som hidtil ikke lærere i folkeskolen den lukkede gruppe. Regulativ om afsked af tjenestemænd ansat i kommuner inden for Kommunernes Landsforenings forhandlingsområde på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder, 1997 (afskrift) Kommunernes Landsforening

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. oktober 2012 Sag 188/2009 (1. afdeling) Teru DK A/S (advokat Jens Lund Mosbek) mod Ligebehandlingsnævnet som mandatar for A (kammeradvokaten ved advokat Kim Holst)

Læs mere

Notat til FOA om pligtmæssig fratræden for lønnede tillidsvalgte personer ved folkepensionsalderens indtræden

Notat til FOA om pligtmæssig fratræden for lønnede tillidsvalgte personer ved folkepensionsalderens indtræden Notat til FOA om pligtmæssig fratræden for lønnede tillidsvalgte personer ved folkepensionsalderens indtræden 1) Indledning FOA har ved mail af 7. september 2016 bedt mig om at vurdere, om bestemmelsen

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 26.03.2015 HØJESTERET NEDSÆTTER SAS-PILOTERS GODTGØRELSE TIL 6 MÅNEDERS LØN 26.3.2015 Højesteret var ikke enig i den godtgørelse, som landsretten havde fastsat for

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*)

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*) DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*)»Præjudiciel forelæggelse socialpolitik Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder direktiv 2000/78/EF princip om forbud mod forskelsbehandling

Læs mere

Pensionsregulativ af 2013 for kommuner. 23.01 O.13 22/2013 Side 1

Pensionsregulativ af 2013 for kommuner. 23.01 O.13 22/2013 Side 1 Pensionsregulativ af 2013 for kommuner Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Anvendelsesområde... 4 1... 4 Kapitel 2. Egenpension... 4 2... 4 3... 4 4... 5 4a... 6 5... 6 6... 7 7... 8 8...

Læs mere

Pensionsordningen af 1925 for de private eksamensskoler

Pensionsordningen af 1925 for de private eksamensskoler J.nr. 2016-7022-0010 Finansministeriets regulativ af 30. september 2016 Pensionsordningen af 1925 for de private eksamensskoler I Pensionsordningen 1. Pensionsordningens navn er "Pensionsordningen af 1925

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015 Sag 69/2014 (1. afdeling) Fagforeningen Danmark som mandatar for A og B (advokat Mikael Marstal) mod DI som mandatar for DS Smith Packaging Denmark A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 Sag 337/2012 (2. afdeling) HK som mandatar for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod DI som mandatar for Clear Channel Danmark A/S (advokat Morten Eisensee)

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1)

Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1) Page 1 of 6 LBK nr 734 af 28/06/2006 Gældende (Ligebehandlingsloven) Offentliggørelsesdato: 07-07-2006 Beskæftigelsesministeriet Senere ændringer til forskriften LOV nr 182 af 08/03/2011 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 12. maj 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 12. maj 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 12. maj 2010 6. maj 2010. Nr. 489. Bekendtgørelse af lov om tjenestemandspension Herved bekendtgøres lov om tjenestemandspension, jf. lovbekendtgørelse nr. 230 af 19. marts

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. maj 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. maj 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. maj 2010 Sag 283/2009 Dansk Arbejdsgiverforening som mandatar for Pro Display A/S under konkurs (advokat Helge Werner) mod HK Danmark som mandatar for A (advokat

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om tjenestemandspension

Bekendtgørelse af lov om tjenestemandspension LBK nr 489 af 06/05/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Personalestyrelsen, j.nr. 09-801-5 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1371

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 26. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 26. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 26. oktober 2015 Sag 259/2014 Professionshøjskolen University College Nordjylland (advokat Lene Damkjær Christensen) mod Kristelig Fagforening som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Finansforbundet. som mandatar for. A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Finansforbundet. som mandatar for. A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2019.0024 Finansforbundet som mandatar for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for X Bank (advokat Jakob Cohr Arffmann)

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland og lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland og lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 8. december 2008 J.nr. 08-801-3 Forslag til Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland og lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

Tjenestemandspension

Tjenestemandspension Tjenestemandspension Lovgrundlag: Landstingslov nr. 21 af 18. december 2003 om Grønlands Hjemmestyres og kommunernes tjenestemænd i Grønland, 55, der lyder som følger: Der tilkommer tjenestemænd pension

Læs mere

ANSÆTTELSESRETLIGT NYHEDSBREV

ANSÆTTELSESRETLIGT NYHEDSBREV 21. APRIL 2016 ANSÆTTELSESRETLIGT NYHEDSBREV NR. 2/2016 Hermed udsendes Nielsen Nøragers ansættelsesretlige nyhedsbrev med fokus på EU- Domstolens dom i Ajos -sagen DOMSTOLENS DOM I AJOS SAGEN SAG C-441/14

Læs mere

D O M. Afsagt den 10. oktober 2012 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Arne Brandt og Birgitte Grønborg Juul).

D O M. Afsagt den 10. oktober 2012 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Arne Brandt og Birgitte Grønborg Juul). D O M Afsagt den 10. oktober 2012 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Arne Brandt og Birgitte Grønborg Juul). 8. afd. nr. B-3292-11: Ældre Sagen som mandatar for A (advokat Peter Breum)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016 Sag 16/2016 (1. afdeling) Udlændingenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Jacob Pinborg) mod A og B (advokat Gunnar Homann for begge) Biintervenient til

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del Bilag 313 Offentligt Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer (Forenkling vedrørende fratrædelsesgodtgørelse)

Læs mere

EU DOMSTOLENS DOM AF 11. APRIL 2013, C-335/11 OG C-337/1137/11 RING OG SKOUBOE WERGE SAGEN

EU DOMSTOLENS DOM AF 11. APRIL 2013, C-335/11 OG C-337/1137/11 RING OG SKOUBOE WERGE SAGEN EU DOMSTOLENS DOM AF 11. APRIL 2013, C-335/11 OG C-337/1137/11 RING OG SKOUBOE WERGE SAGEN ADVOKAT METTE ØSTERGÅRD RETSSAGSAFDELINGEN ØRGSMÅL 3 TIL EU DOMSTOLEN r reduktion af arbejdstiden blandt de foranstaltninger,

Læs mere

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 17. juni 2011. Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v.

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 17. juni 2011. Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. Lovtidende A 2011 Udgivet den 17. juni 2011 8. juni 2011. Nr. 645. Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1) Herved bekendtgøres lov om ligebehandling

Læs mere

I øvrigt gælder de i Tjenestemandsregulativ for amtskommuner af september 1994 fastsatte bestemmelser om afskedigelse under prøveansættelse.

I øvrigt gælder de i Tjenestemandsregulativ for amtskommuner af september 1994 fastsatte bestemmelser om afskedigelse under prøveansættelse. Side 1 Ansættelsesbrev til tjenestemænd [navn m.v.] Dato: [...] J.nr. [cpr.nr.] Sagsbehandler [...] Tlf. [...] [...] Amt ansætter herved Dem[/]dig som 1 [...] på prøve fra den [...] 20[..] med [...] som

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans

Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 139 Offentligt Notat Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans 1. Indledning

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B069201C - PHE UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. maj 2017 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Morten Christensen og Niels Juhl (kst.)). 21. afd. nr. B-692-13:

Læs mere

Rammeaftale om åremålsansættelse. 07.50 O.13 19/2014 Side 1

Rammeaftale om åremålsansættelse. 07.50 O.13 19/2014 Side 1 Rammeaftale om åremålsansættelse KL Sundhedskartellet Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1 Åremålsansættelse på tjenestemandsvilkår... 3 1 Indholdet i åremålsansættelse... 3 2 åremålsstillingen...

Læs mere

Regulativ om helbredsbedømmelse af tjenestemænd

Regulativ om helbredsbedømmelse af tjenestemænd Side 1 Regulativ om helbredsbedømmelse af tjenestemænd mfl. Kommunernes Landsforening Side 2 1. Indledning Regulativet omfatter tjenestemænd, som er ansat efter Tjenestemandsregulativ af 1991 for kommuner

Læs mere

Landstingslov nr. 7 af 11. april 2003 om ligestilling af kvinder og mænd. Formål

Landstingslov nr. 7 af 11. april 2003 om ligestilling af kvinder og mænd. Formål Landstingslov nr. 7 af 11. april 2003 om ligestilling af kvinder og mænd Formål 1. Lovens formål er at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd, såvel i privatlivet som i alle samfundets funktioner,

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 2000/78/EF af 27. november 2000 om generelle rammebestemmelser om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv

RÅDETS DIREKTIV 2000/78/EF af 27. november 2000 om generelle rammebestemmelser om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv L 303/16 RÅDETS DIREKTIV 2000/78/EF af 27. november 2000 om generelle rammebestemmelser om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under henvisning til

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 7. oktober 2016 Sag 42/2016 CO-industri som mandatar for A (advokat Nicolai Westergaard) mod Beskæftigelsesministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) CO-industri

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 308/2012 Ældresagen som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Beskæftigelsesministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) Ældresagen

Læs mere

Lagtingslov om tjenstemandspension, som senest ændret ved lagtingslov nr. 74 af 13. juni )

Lagtingslov om tjenstemandspension, som senest ændret ved lagtingslov nr. 74 af 13. juni ) Nr. 32 5. juli 1971 Lagtingslov om tjenstemandspension, som senest ændret ved lagtingslov nr. 74 af 13. juni 1995 1) Kapitel 1. Anvendelsesområde. Kapitel 2. Egenpension. Kapitel 3. Ægtefællepension. Kapitel

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Lovtidende A 2008 Udgivet den 20. december 2008

Lovtidende A 2008 Udgivet den 20. december 2008 Lovtidende A 2008 Udgivet den 20. december 2008 16. december 2008. Nr. 1349. Bekendtgørelse af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Herved bekendtgøres lov om forbud mod forskelsbehandling

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 26. september 2013 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 26. september 2013 * DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 26. september 2013 *»Ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv forbud mod diskrimination på grund af alder direktiv 2000/78/EF artikel 6, stk. 1 og 2 afslag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2017 Sag 42/2016 (1. afdeling) CO-industri som mandatar for A (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen) mod Beskæftigelsesministeriet (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 *

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * BOURGARD DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * I sag C-172/02, angående en anmodning, som Cour de cassation (Belgien) i medfør af artikel 234 EF har indgivet til Domstolen for i den for

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

16. august 2005 PIH J.nr Udkast. Forslag. til

16. august 2005 PIH J.nr Udkast. Forslag. til Udkast 16. august 2005 PIH J.nr. 05-801-24 Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemandspension (Bevarelse af tillæg til visse pensionister til det 67. år og beregning af pension til tjenestemænd

Læs mere

Cirkulære om. Cirkulære om afsked af tjenestemænd i staten og folkekirken m.fl. på grund af svagelighed og sygefravær.

Cirkulære om. Cirkulære om afsked af tjenestemænd i staten og folkekirken m.fl. på grund af svagelighed og sygefravær. Cirkulære om Cirkulære om afsked af tjenestemænd i staten og folkekirken m.fl. på grund af svagelighed og sygefravær. 2001 1 Indholdsfortegnelse Indledning, 1 Personkreds, 2 Uansøgt svagelighedspensionering,

Læs mere

HELBREDSVURDERING VED TJENESTEMANDSANSÆTTELSER

HELBREDSVURDERING VED TJENESTEMANDSANSÆTTELSER Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Cirkulære nr. 601/2007 (Tidl. nr. 601/1999) HELBREDSVURDERING VED TJENESTEMANDSANSÆTTELSER 2007 Side 2 Indholdsfortegnelse 1. HELBREDSBEDØMMELSE VED ANSÆTTELSE...

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. december 2015 Sag 28/2015 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A og B (advokat Peter Breum for begge) mod Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 Sag 107/2016 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Vallensbæk

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om tjenestemænd og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om tjenestemænd og forskellige andre love Kirkeudvalget 2009-10 L 115 Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Kopieret fra Retsinformation (https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=114507) den 26. april 2010. Fremsat den 1. april 2008 af finansministeren

Læs mere

Notat om borgmesterpension til en tidligere borgmester, der senere bliver fungerende borgmester i en ny kommune

Notat om borgmesterpension til en tidligere borgmester, der senere bliver fungerende borgmester i en ny kommune Enhed Forvaltningsjura Sagsbehandler Mette Kryger Gram Sagsnr. 2019-2259 Doknr. 92705 Dato 09-05-2019 Notat om borgmesterpension til en tidligere borgmester, der senere bliver fungerende borgmester i en

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1)

Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1) LBK nr 645 af 08/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2011-0006834 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer. Lovforslag nr. L 84 Folketinget 2014-15

Forslag. Lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer. Lovforslag nr. L 84 Folketinget 2014-15 Lovforslag nr. L 84 Folketinget 2014-15 Fremsat den 26. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 1. juni 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 1. juni 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 1. juni 2018 Sag 141/2017 (1. afdeling) Lærernes Centralorganisation (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

04.50 O.18 40/2018 Side 1. Rammeaftale om åremålsansættelse

04.50 O.18 40/2018 Side 1. Rammeaftale om åremålsansættelse Side 1 Rammeaftale om åremålsansættelse KL Forhandlingsfællesskabet Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Åremålsansættelse på Tjenestemandsvilkår.... 3 1. Indholdet af åremålsansættelse... 3 2. Åremålsstillingen...

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Orientering om EU-domstolens præjudicielle afgørelse vedrørende funktionærlovens 2a, stk. 3

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Orientering om EU-domstolens præjudicielle afgørelse vedrørende funktionærlovens 2a, stk. 3 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 010-2011 27-05-2011 Sag.nr.: 08/1909 Sagsbehandler Ulla Fehrenkamp

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Cirkulære om. Åremålsansættelse. Cirkulære af 19. april Modst. nr J.nr

Cirkulære om. Åremålsansættelse. Cirkulære af 19. april Modst. nr J.nr Cirkulære om Åremålsansættelse 2016 Cirkulære af 19. april 2016 Modst. nr. 022-16 J.nr. 2016-1718-0011 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 5 1. Ændringer ved OK15... 5 2. Lovgrundlag...

Læs mere

Danmarks Jurist- og Økonomforbund som mandatar for A Frederikssund mod Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Rådhuspladsen 1599 København V

Danmarks Jurist- og Økonomforbund som mandatar for A Frederikssund mod Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Rådhuspladsen 1599 København V Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 30. november 2016 i sag nr. BS 7C-6245/2014: Danmarks Jurist- og Økonomforbund som mandatar for A... 3600 Frederikssund mod Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Læs mere

Handikap. Advokat Finn Schwarz. - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard

Handikap. Advokat Finn Schwarz. - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard Handikap - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Gå-hjem møde 18. april 2013 HK Danmark og Elmer & Partnere Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard Advokat Finn Schwarz Program Indledning

Læs mere

StK:Forsvar. Populærudgave. af Civilarbejderloven DEN OFFENTLIGE GRUPPE

StK:Forsvar. Populærudgave. af Civilarbejderloven DEN OFFENTLIGE GRUPPE StK:Forsvar Populærudgave af Civilarbejderloven 2003 DEN OFFENTLIGE GRUPPE FORORD I 1996 udgav STK:Forsvar en populærudgave af Civilarbejderloven som på ingen måde erstattede lovteksterne i Civilarbejderloven

Læs mere