Info-møde på Guldborgsund Rådhus 14. marts 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Info-møde på Guldborgsund Rådhus 14. marts 2019"

Transkript

1 Info-møde på Guldborgsund Rådhus 14. marts 2019 Deltagertal: 45 Velkommen Borgmester John Brædder bød velkommen og indledte på tysk med en velkomst til de tyske gæster. Borgmesteren udtrykte håb om, at der vil komme partnerskaber ud af mødet, takkede partnerne og udtalte, at det internationale samarbejde har stor betydning for kommunen, som geografisk er placeret det helt rigtige sted i forhold til et styrket samarbejde mellem Danmark og Tyskland: Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg meget gerne ser et endnu tættere samarbejde mellem vore to lande. Vi har unikke muligheder for at styrke både Syddanmark og Nordtyskland og vi kan jo lige så godt gøre klar til, at vi lige om lidt er koblet sammen af Femern-forbindelsen. Borgmesteren roste kultkit for netop at være et af den slags Interreg-projekter, hvor projektmidlerne kommer ud at arbejde i helt konkrete projekter, som man som borger kan deltage i og opleve. Talen sluttede med en opfordring til at lytte godt efter og finde nye partnere til at byde ind på spændende projekter. Et ønske der blev efterkommet af de mange deltagere. Om kultkit Projektleder Erla Hallsteinsdottir fortalte om kultkit om de fire støtteområder kultur, idræt, fritid og uddannelse, forankringen i det dansk-tyske samarbejde hvordan man ønsker at gøre grænseregionen til et udviklingsorienteret sted, og hvordan vi får nytte af den faste forbindelse, når den kommer. Hun fortalte om netværkspartnere, hvordan man søger midler, om ansøgningsskemaet og det uddelte informationsmateriale. Hun oplyste også som svar på et spørgsmål om udlæg, at helt små aktører kan søge om at få udbetalt midler via betaling af konkrete regninger umiddelbart efter projektets afholdelse, samt at det ikke er nødvendigt med egen- eller medfinansiering.

2 Det blev understreget, at projektaktører ikke kan søge penge til sig selv fx til egen løn, og at de ikke må tjene penge på projektet. Der blev spurgt til løn i forhold til teaterprojekter med skoler, og Erla oplyste, at hvis det f.eks. er en skole, som er ansøger, må man gerne lønne en kunstner til at stå for projektet. Det blev også understreget, at kultkit gerne hjælper med at finde projektpartnere på den anden side. Erla orienterede om KursKultur i Sønderjylland, som lige har lukket én pulje, hvor den næste åbner for ansøgninger til sommer til projekter, som kan starte i september. Puljen er større end kultkit, og der er en stor transportpulje. Disse er åbne for ansøgere fra hele Interreg-regionen. Her kan man også finde undervisningsmaterialer til undervisning og udveksling se hvor man kan finde undervisningsmaterialer til dansk og tysk på alle niveauer. Man kan kontakte kultkit og evt. blive sendt videre til KursKultur, hvis det skønnes at fungere bedre fx ved større projekter. Der er ikke nogen fast beløbsstørrelse for kultkit det handler om, hvorvidt budget og aktiviteter hænger sammen nogle er kun en dag nogle rækker over hele projektperioden indtil KultKIT er også behjælpelig med at kvalificere ansøgningen, hvis projektet skønnes at være godt. Denne projektperiode udløber juli 2021, dvs. projekterne skal være færdige maj 2021, for at der kan sikres afrapportering og afregning indenfor projektperioden. Der blev spurgt til anvendelse af tolk i projekter. Ingen har hidtil søgt om det, og da kultkit handler om at give sprogkundskaber, skal der være særlige grunde til at bruge tolk. Det kan fx være døvetolk. Projekterne skal være innovative og ikke være påbegyndt eller være daglig drift - noget man alligevel laver. Projekter kan sagtens indeholde sprogundervisning.

3 Oplevelser med projekter På mødet deltog personer fra to projekter, som fortalte om projekterne. M18 Filmprojekt Lübeck-Møn Judith Breuning Folk fra Filmskolen fortalte, hvordan de skrev rundt til de involverede byer i Tyskland og præsterede sig jeg bliver lilla i hovedet af skam over at måtte bede om at skive brevet på engelsk og så gik der noget tid, og så kom Berndt Lehmann fra EuroKidz i Lübeck og ville gerne lave film sammen med de unge. De søgte penge i kultkit til sessioner i Lübeck og på Møn, og det kom der noget forrygende ud af: Det er gået så godt, at vi diskuterer, hvor statuen af os tre skal stå. 10 elever tog til Lübeck og oplevede det første problem - det der med sproget. De unge skulle finde en idé og lave et manuskript til en film, som så skulle optages på Møn. Det var svært for dem at udvikle en idé sammen, for nogle talte tysk og nogle dansk - og så engelsk, som var forbudt så de droppede manuskriptet og delte de unge i grupper, der hver fik en ipad gå ud og lav en film om et møde, og så var der ikke problemer med at tale hverken dansk eller tysk de forstod hvad det hele gik ud på, og der blev lavet nogle dejlige lege med gæt og grimasser på dansk og tysk, og det var enormt sjovt. De unge tog til Møn og lavede en film om det, der hedder sprogforvirring, og de lavede en film om, hvordan de havde arbejdet med det her projekt man kan se det på hjemmesiden og på YouTube med EuroKidz. Holdet fandt ud af, at nu skulle de ekspandere, og Berndt inviterede Marianne i Sønderborg, som er på en musikskole ikke i kultkit men nu direkte under Interreg, så unge fra Lübeck og Filmfabrikken tog til Sønderborg og lavede en kæmpestor forestilling - en musical om Den lille Prins (som blev præsenteret på det nyligt afholdte Kulturpolitiske Topmøde, red.). Film blev en del af det store show i form af baggrund, og resultatet er bl.a. blevet, at eleverne fra Møn, Lübeck og Sønderborg stadig har kontakt med hinanden og har været på besøg og i Tivoli osv., og har fået et varigt netværk ud af det. Nu starter de et nyt projekt, som handler om at skabe et rum, hvor unge fra Danmark og Tyskland mødes, og om, hvad vil vi bruge det rum til i skal prøve at fortælle hinanden, hvad der er vigtigt for jer og jeres sprog, og prøve at oversætte det til det modsatte sprog, og senere vil det blive filmet, så andre unge kan bruge det til noget. Berndts elever er gået i gang med at lære dansk. Og alle glæder sig til at udforske de to sprog. Denne gang bliver det så ikke kun en weekend, men de skal leve sammen en hel uge på Møn og lave film med rum, så det bliver sprogkursus på film. Det bliver spændende at følge et fortløbende projekt, hvor eleverne er begyndt at kommunikere med hinanden, og se hvordan film kan bruges i sådan et samarbejde. Sønderborg er med i år, og efter det er gået løs i Stege til sommer, kommer der forhåbentlig en tysk by mere med.

4 Filmprojektet kom med en klar besked til dem, der var med på et infomøde for første gang: Lad være med at bekymre jer om det med sprog, og hvordan det går, og om det er kompliceret, og hvordan det skal blive. De løste problemet med sprog med hænder og fødder, og der er ikke noget at bekymre sig om i et første projekt det fungerer så godt. Fælleskøkkenet og Sophieskolen med tysk partner, der laver skolemad Andy Hagstrøm (Fælleskøkkenet) og Christian Rosenqvist (Sophieskolen) Skolebespisning er fast forankret i tysk kultur men findes ikke i danske skoler, så man ville finde en partner i Tyskland, som laver det samme som Fælleskøkkenet men også laver skolemad, og hvor man også kunne involvere børnene. Det blev Helden Catering. De fik bygget kontakt op og fandt klasser i Danmark og Tyskland, som fik undervisning på hinandens sprog. Alle børn blev spurgt, hvad de gerne ville spise for at vende om på, at det er mor og far, der bestemmer, hvad der kommer på bordet. Vi deltog i nogle timer i hjemkundskab, og det startede med de vildeste ideer, man ville lave, men det endte med traditionelle retter. Vi har lavet smørrebrød og stegt flæsk og persillesovs og burgere og gjort det samme på den tyske side, hvor vi også har lavet maden sammen med børnene. De danske børn kom til Tyskland og fik serveret mad, som børnene i Tyskland havde lavet og hørte om bordskik i Tyskland, hvad man nok ikke lægger så meget vægt på i Danmark, hvor det mere handler om at få noget mad på bordet. Og så rejste de tyske børn til Danmark, hvor de fik serveret mad, de danske børn havde lavet. Det viste sig, der ikke er den store forskel på, hvad man spiser, og vi blev præsenteret for Herr Knicke og Emma Gad og hørte om, hvordan man skal opføre sig, og der var sociale aktiviteter. I forhold til sprog, var de danske elever meget fascinerede af, at der sad nogle unge i Nordtyskland, som var optaget af at kunne dansk, og som kunne tale dansk. Det handler bl.a. om 21st Century skills noget med at kunne samarbejde og problemløse og være innovativ og finde nye ting, som de gjorde med maden og med videnskonstruktion, så man kan videreformidle, som børnene fx fremlagde for hinanden og serverede for hinanden. Måske højpandet at lægge en æstetisk dimension ind i det og lave mad med Andy 3 gange, og komme fra vi skal have noget i skrutten, men det endte med, at de tyske gæster skulle præsenteres for noget, der næsten var en restaurant. Børnene brugte også IT til støtte for præsentation og læring, så der var mange gode elementer i det samarbejde. De danske elever gik i 7. og de tyske i 6. Sophieskolen er vant til at indgå i projekter med skoler i andre lande fra Sverige rundt om Østersøen til Polen, så det var oplagt også at samarbejde med skoler i Nordtyskland: Guldborgsund arbejder med fællesskaber, og der kommer snart en fast forbindelse, hvor vi så har et arbejdsmarked og et boligmarked, som smelter sammen, og vi skal lære vores elever at mestre egen tilværelse, og så skal de kunne forholde

5 sig til at kunne arbejde i Bremen eller Hamborg såvel som Lolland-Falster eller København, når tunnelen er der. Børnene var udfordrede på sprog i starten, men til sidst kunne de næsten ikke nå bussen, for lige pludselig kunne de snakke med hinanden. Det er ikke et afsluttet projekt, for der arbejdes videre med et større Interreg-projekt for at gå dybere og involvere flere skoler omkring bæredygtig skolemad, så det ikke er en kommune, der skal betale for det. Det er meget kort med 4 timer hvert sted, så konklusionen er, at dagsekskursioner er lige på den korte side, og til et kommende projekt Interconnect i Rostock med naturvidenskab skal eleverne sove der, så det bliver lettere at netværke og ikke bare lige have kontakt på facebook, hvor det kan blive overfladisk. Projektønsker Der blev nævnt forskellige ønsker til fremtidige projekter, bl.a. fra Seniordans. Seniordans Der deltog 3 fra Seniordans: Vi har i seniordans i hele Europa, og vi kunne tænke os at få et samarbejde med nogle på den anden side af Femern Bælt med en regionsformand, som jeg kunne få kontakt til, og de kunne komme her og være med. Vi har tidligere lavet sådan noget i Norge, og der kom 45 fra mange forskellige steder i Norge, så vi var 130. Det vil vi gerne lave her i region Lolland-Falster Møn og Nordtyskland. Vi vil gerne mødes og måske lave noget forarbejde til et arrangement, hvor der er plads til en

6 100 stykker, der kan danse og spise på Lalandia. Man danser allerede de samme danse. (Seniordans tysk: Erlebnistanz - er ikke det samme som erindringsdans eller folkedans). Ønsket er et samarbejde mellem en dansk og en tysk foreningspartner. Kontakt: Astrid Johansen, astridmarielyst@gmail.com IK85 i Brændstrup ved Rødby oplyste gerne at ville deltage i eller lægge lokaler til arrangementer som f.eks. dans. Udveksling mellem skoler Jöran Katz, som er dansklærer på Warderschule i Heiligenhaften har 10 elever og vil gerne i dialog til udveksling, men det behøver ikke være et projekt. De unge i Heiligenhafen går i 9. og er 15 år. Kontakt. Jöran Katz, Warderschule Heiligenhafen, Sundweg 100, Heiligenhafen, joeran-katz@gmx.de Tlf Idrætshøjskolen Bosei Idrætshøjskolen Bosei i Præstø arbejder på at åbne skolen for omverdenen, og har bl.a. en tysk lærer. De vil gerne have mere kontakt til Tyskland og leder efter nogle, der vil møde deres elever og dyrke sport og andre interesser fx kampsport, outdoor, volleyball, meditation, yoga, svømning, gaming (e-sport) og har noget nørdkultur med rollespil og cosplay. Der er overnatningsmulighed til 100, klasseværelser og sportsfaciliteter. Kontakt: Marianne Dalgård Finnsdatter, marianne@bosei.dk Fodbold DBU Lolland-Falster har aftalt udveksling med Schleswig-Holstein og leder efter penge til at lave projekter i det samarbejde. Der udsendes snart PM om aftalens underskrivelse. Kontakt: Martin Boesen (klubrådgiver), mboe@dbulolland-falster.dk. Historisk værksted Det historiske arbejdede (maskin)værksted i Holeby, repræsenteret ved Erhardt Tonnesen, mødes to gange om ugen og arbejder med håndværk, og de vil gerne find nogle i Tyskland og udveksle håndværksmæssige erfaringer og traditioner - det kunne også være kunstnere, som kunne arbejde sammen med dem og afprøve nogle teknikker. Vi har et gammelt elværk med et hav af maskiner og alt, hvad der skal til for at lave noget, og vi er 10 uddannede fra flymekaniker til blikkenslager der er nogle med interesse i det, så vil vi gerne samarbejde, og vi har nogle der kan lidt tysk. Kontakt: Erhardt Tonnesen, tonnesen.holeby@gmail.com

7 Arkitektur og cykling På Femern er der flere bygninger af Arne Jacobsen bl.a. svømmehal, og Rolf søger mennesker fx arkitekturstuderende, der vil komme og udveksle erfaringer. Derudover er der en cykelklubforening med cykelløb om sommeren og indendørs cykling om vinteren. De vil gerne lave et arrangement på Scandlines med spinning. Med 25 danske og 25 tyske deltagere 3-4 timer og så et nudelparty bagefter. De er i gang med at tale med Scandlines. Problemet er, at cyklerne skal stå i restauranten. De vil gerne have togpassagererne til at cykle. De ville også gerne være sammen med danskere om banecykling i København, men det er ikke muligt indenfor kultkit, da begivenheden skal ligge indenfor partnernes områder. Kontakt: Rolf Rijnders. Det blev oplyst, at der planlægges et center i Holeby med cykling der er en cykelklub i Rødby, som hedder Ventilen, som kører mange løb, som måske kunne være samarbejdspartner med cykelklubber. Der blev også afleveret et projektønske på en af de uddelte blanketter til formålet: Fugleskydning Midtfalsters Fugleskydningsselskab og Gundslev Fugleskydningsselskab vil gerne finde tyske venskabsforeninger, måske enkelte der vil tilbringe sommeren i landsdelen og give dem mulighed for at opleve en gammel lolland-falstersk tradition med fugleskydning. Det kan være alle med interesse for historiske våben, (de bruger Remington ), baglader og forlader samt salonrifler. Kontant Michael Grube Petersen, Grønttorvet 42, 4800 Nyk F. pororo@live.dk, tlf De har facebook. Freya Anduin, kultkit

Hvordan ansøger man om et kultkit-mikroprojekt?

Hvordan ansøger man om et kultkit-mikroprojekt? Erla Hallsteinsdóttir Leder af kultkit-projektet, Center for Kultur og Borgerservice i Næstved Kommune Hvordan ansøger man om et kultkit-mikroprojekt? kultkit-mikroprojekter Formål: Aktiviteterne i mikroprojekterne

Læs mere

Bjarne Malmros Jensen Vordingborg Kommune. Interreg 5A-projektet kultkit

Bjarne Malmros Jensen Vordingborg Kommune. Interreg 5A-projektet kultkit Bjarne Malmros Jensen Vordingborg Kommune Interreg 5A-projektet kultkit 10 projektpartnere 8 netværkspartnere Styregruppe & faglig følgegruppe Budget: 1,5 mio. Euro Projektperiode: 1. august 2015 31. juli

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

SÆT VERDEN I BØRNEHØJDE EVALUERING

SÆT VERDEN I BØRNEHØJDE EVALUERING SÆT VERDEN I BØRNEHØJDE EVALUERING SÆT VERDEN I BØRNEHØJDE Et samarbejde mellem: Bakkeskolen, Kolding, Erritsø Fællesskole, Fredericia, Globale Skolepartnerskaber og SOS Børnebyerne Danmark Efteråret 2014

Læs mere

KursKultur Ansøgningsvejledning Kultur- og netværkspulje

KursKultur Ansøgningsvejledning Kultur- og netværkspulje KursKultur 2.0 - Ansøgningsvejledning Kultur- og netværkspulje KursKultur 2.0 finansieres med støtte fra Region Sønderjylland-Schleswigs partnere, de regionale idrætsorganisationer, UC Syddanmark, Europa-

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

Vejledning - ansøgning

Vejledning - ansøgning Vejledning - ansøgning Før du søger Hvis I har fået en god ide til et projekt, som I sammen med en eller flere tyske partnere ønsker at søge støtte til hos kultkit, bør I først læse støttekriterierne,

Læs mere

Hvis I har spørgsmål, så kontakt projektmedarbejder Julia Bick på telefon eller mail ( ,

Hvis I har spørgsmål, så kontakt projektmedarbejder Julia Bick på telefon eller mail ( , Projekt KursKultur 1 / 5 Ansøgningsvejledning Kultur- og netværkspuljen Det glæder os meget, at I har fået en idé til et grænseoverskridende projekt, som I nu ønsker at søge støttemidler fra Kultur- og

Læs mere

Nyhedsbrev. Streams of Culture. Fjerde projektmøde. København maj / juni 2011. I uge 22 var vi værter

Nyhedsbrev. Streams of Culture. Fjerde projektmøde. København maj / juni 2011. I uge 22 var vi værter S K O LEN V E D B Ü L OW S V E J Nyhedsbrev M A J 2 0 1 1 Streams of Culture I N D H O L D : Fjerde projektmøde. Referat fra mødet i København Resultater og produkter Traditionelle sange og danse København

Læs mere

Hvis I har spørgsmål, så kontakt projektmedarbejder Julia Bick på telefon eller mail (+45 74 67 05 01, jubi@region.dk).

Hvis I har spørgsmål, så kontakt projektmedarbejder Julia Bick på telefon eller mail (+45 74 67 05 01, jubi@region.dk). 1 / 5 Projekt KursKultur Ansøgningsvejledning Kultur- og netværkspuljen Det glæder os meget, at I har fået en idé til et grænseoverskridende projekt, som I nu ønsker at søge støttemidler fra Kultur- og

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE KLASSE

Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE KLASSE Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE 7.-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR 8 ERHVERV OG IDE

Læs mere

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER 1 NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE Denne folder er en oversigt over, hvilke linjer, du som elev kan vælge imellem,

Læs mere

ØLU Lynpulje til Børn og Unge pilotprojekt 2015

ØLU Lynpulje til Børn og Unge pilotprojekt 2015 ØLU Lynpulje til Børn og Unge pilotprojekt 2015 Formål: At vække interessen hos børn og unge på Østerbro for lokalt demokrati og vise dem deres muligheder for indflydelse herpå, forhåbentlig også i forhold

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM 2011

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM 2011 ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM 2011 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes på mail:tilskud@regionsjaelland.dk Det er vigtigt, at alle felter

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Center Nyt. Info-møde om den nye skolereform tirsdag d. 3. juni kl. 19.00. Centerklasserne Mølholm Skole og SFO Yggdrassil, Vejle April 2014

Center Nyt. Info-møde om den nye skolereform tirsdag d. 3. juni kl. 19.00. Centerklasserne Mølholm Skole og SFO Yggdrassil, Vejle April 2014 Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFO Yggdrassil, Vejle April 2014 Info-møde om den nye skolereform tirsdag d. 3. juni kl. 19.00 Læs, lyt og se klip om: Den nye skole-reform På besøg i Den gamle

Læs mere

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12.

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. DEMOKRATI-UGEN d. 19. marts 23. marts 2018 Kære læser, deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. I denne uge har alle elever fra 0. kl. - 9. kl. arbejdet med begreberne demokrati, tolerance,

Læs mere

KursKultur Ansøgningsskema Kultur- og Netværkspulje

KursKultur Ansøgningsskema Kultur- og Netværkspulje KursKultur 2.0 - Ansøgningsskema Kultur- og Netværkspulje KursKultur 2.0 finansieres med støtte fra Region Sønderjylland-Schleswigs partnere, de regionale idrætsorganisationer, UC Syddanmark, Europa- Universität

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Plejecentret Bøgevænget. Nyhedsbrev sommer Kære borger og pårørende

Plejecentret Bøgevænget. Nyhedsbrev sommer Kære borger og pårørende Nyhedsbrev sommer 2019 Plejecentret Bøgevænget Kære borger og pårørende I sommerudgaven af Bøgevængets nyhedsbrev kan du blandt andet læse om den internationale Hvad er vigtigt for dig? -dag, om Bøgevængets

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE September 2014 Successen fortsætter - flere Fars køkkenskoler På rekordtid oplevede vi at få 5 fyldte køkkenskoler, som er startet op i august og september. Det er dermed

Læs mere

Eliteidrætsklasser på Nymarkskolen et unikt samarbejde mellem idrætstalenter og skole. www.slagelse.dk

Eliteidrætsklasser på Nymarkskolen et unikt samarbejde mellem idrætstalenter og skole. www.slagelse.dk Eliteidrætsklasser på Nymarkskolen et unikt samarbejde mellem idrætstalenter og skole Hvorfor? Den nye skolereform giver mulighed for at tilgodese talentudviklingen inden for idræt ved at skabe rum til

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Maj. I dag er der ridning. Vi tager fra klubben ca. kl Hvis der er interesse for ridning, så skal I snakke med Bjarne.

Maj. I dag er der ridning. Vi tager fra klubben ca. kl Hvis der er interesse for ridning, så skal I snakke med Bjarne. Maj Tirsdag 1-5 Onsdag 2-5 Torsdag 3-5 Fredag 4-5 I dag er klubben Lukket.. Velkommen til alle de nye 1 maj børn. Vi håber i får en dejlig dag i jeres nye klub. Hvis der er interesse for ridning, så skal

Læs mere

Ringe d. 25/ Evaluering af projekt Dagplejesalmesang i Faaborg- Midtfyn Kommune (Vedr. Dokument nr.: /16)

Ringe d. 25/ Evaluering af projekt Dagplejesalmesang i Faaborg- Midtfyn Kommune (Vedr. Dokument nr.: /16) Ringe d. 25/6-2018 Evaluering af projekt Dagplejesalmesang i Faaborg- Midtfyn Kommune (Vedr. Dokument nr.: 153541/16) Navn: Dagplejesalmesang og mødet med kirkerummet musik, sang og bevægelse for børn

Læs mere

GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015

GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015 GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015 Børn og unge har i denne uge påbegyndt et forløb om miljø. I skolerne er der startet et forløb om miljø, da Guldborgsund Kommune sætter

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr. 7. Indhold: M A R T S

KONTAKT 12/13 nr. 7. Indhold: M A R T S KONTAKT 12/13 nr. 7 M A R T S Indhold: Aktuelt i marts s. 2 Præsentation af ny lærer s. 3 Interview med Gabriel 8.c s. 3 Karatepige på besøg i fase 1 s. 5 Brobyggeri i D2 s. 5 Fastelavnsfest i D-rækken

Læs mere

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!!

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! 7.c + klasselærere startede i mandags med et virksomhedsbesøg hos E.L.M, hvor de blev undervist i, hvordan en virksomhed arbejder

Læs mere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere Faglighed, Fællesskab, Fremtid Midtfyns Gymnasium Sammen bliver vi klogere liv en del af os En helt ny verden åbner sig, når du træder ind ad døren hos os. Med masser af venner, faglige udfordringer og

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

September 2016 KORT NYT. Første måned. Kommende begivenheder : Forældredag i Fase : 6.

September 2016 KORT NYT. Første måned. Kommende begivenheder : Forældredag i Fase : 6. Kommende begivenheder September 2016 08.09.2016: Forældredag i Fase 1 12.09-16.09.2016: 6. årg på Bornholm Stadionvej 9e, 6510 Gram E-mail: gramskole@haderslev.dk Tlf.: 74 34 33 00 Første måned Skoleåret

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Arrild Privatskole og Børnehuset

Arrild Privatskole og Børnehuset Nyhedsbrev 14/2017 Tak til alle jer, der deltog i mandagens generalforsamling. Godt at opleve jeres engagement. I sin beretning var Per inde på vigtigheden af, at vi selv gør noget alle sammen - for at

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes gerne på mail: uddannelsekultur@regionsjalland.dk eller pr post til Region

Læs mere

Julefest på BØF. Torsdag d. 4. december Fra 15.30-17.30 Slår frits dørerne op for Årets julefest

Julefest på BØF. Torsdag d. 4. december Fra 15.30-17.30 Slår frits dørerne op for Årets julefest Hold øje uge 47 Sidste efterårsmåned er ved at rinde ud. En enkelt uge har vi tilbage, før julemåneden og dermed vinteren er over os. På den ene side er der stadig lang tid til årsskiftet, og samtidigt

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard.

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013 KOLLEGIE NYT Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses på vores hjemmeside www.fredericiah.dk Ansvarshavende:

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FORORD TIL GULDBORGSUND KOMMUNES FOLKEOPLYSNINGS- POLITIK Danmark bliver kaldt foreningernes land. Og vi er overbeviste om, at det folkeoplysende foreningsliv og det fællesskab,

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

DCU Motion Sydjylland/Fyn

DCU Motion Sydjylland/Fyn DCU Motion Sydjylland/Fyn Medlem af Danmarks Cykle Union (DCU) og Danmarks idrætsforbund (DIF) Internet: www.sydjyllandfyncykelmotion.dk Velkomst og registrering Referat af årsmødet i DCU Motion Sydjylland/Fyn

Læs mere

Hesteturismekonference. FerieRytters velkomsttale

Hesteturismekonference. FerieRytters velkomsttale Hesteturismekonference 22. september, 2017 FerieRytters velkomsttale SHIT - Hvad laver hestene i turismesektoren. FerieRytter byder velkommen til Danmarks første konference om Hesteturisme. Annelise Bach

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Navn Skole By. Mest for læreren og evt. forældrene læs venligst den generelle information grundigt igennem.

Navn Skole By. Mest for læreren og evt. forældrene læs venligst den generelle information grundigt igennem. Side 1 af 8 Navn Skole By 56. matematik-olympiade skoleåret 2016/17 Første runde 4. klasse Mest for læreren og evt. forældrene læs venligst den generelle information grundigt igennem. Organisering første

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Søg støtte til projekter

Søg støtte til projekter Søg støtte til projekter hvor tværfaglighed eller inddragelse af brugerne er grundstenen. Vær med til at fremme tværfagligheden og inddragelse af brugerne indenfor kultur & fritid og teknik & miljø -områderne.

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo 1. Bemærkninger til referat den 12. august 2014? Nej

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Gentofte-Vangede IF seniorklubs generalforsamling.

Gentofte-Vangede IF seniorklubs generalforsamling. Gentofte-Vangede IF seniorklubs generalforsamling. Referat af ordinær generalforsamling den 23 juni 2016 Sted : Gentofte-Vangede IF`s lokaler Mosebuen 28B 2820 Gentofte Fremmødte : 17 deltagere plus bestyrelse

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Om dig. Dit hjem og din familie

Om dig. Dit hjem og din familie Om dig 1. Hvor gammel er du? Vælg på listen: (1) 6 år (2) 7 år (3) 8 år (4) 9 år (5) 10 år (6) 11 år (7) 12 år (8) 13 år (9) 14 år (10) 15 år (11) 16 år (12) 17 år 2. Er du en pige eller en dreng? (1)

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni! Fælles info Grundlovsdag 5. juni! Denne dag holder både skole og SFO lukket! Så god grundlovsdag til jer alle! Personalet i SFO Afslutningsfest for vores 2. klasser -en opgave for børn, forældre og ansatte

Læs mere

10. Klasse Centret Årgang 2014/15

10. Klasse Centret Årgang 2014/15 10. Klasse Centret Årgang 2014/15 Dette lille hæfte har til formål at fortælle dig lidt om, hvilke linjer vi udbyder i skoleåret 2014/15. Otte forskellige linjer er meldt ud, og med disse har vi forsøgt

Læs mere

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen, Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev fra Mushemba folket. Det vi gerne vil dele med jer i dette nyhedsbrev, er bare en brøkdel af alt det, der

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

kulturlink Femern Bælt Retningslinjer for ansøgning til People-to-People (p2p) Projektidékonkurrence

kulturlink Femern Bælt Retningslinjer for ansøgning til People-to-People (p2p) Projektidékonkurrence Tak for jeres interesse! Det glæder os, at I har fået en idé til et People-to-People (p2p) projekt, og at I lyst til at ansøge kulturlink Femern Bælt om støtte til den videre udvikling af projektet. Disse

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

***** moeder-landet-over-i-september/

*****   moeder-landet-over-i-september/ Fredagsnyt d. 31. august 2018 Kære alle I mandags deltog jeg i et forældremøde for 5. og 6. klasse. Min opgave var at fortælle om de kommende lejrture for de to klasser, de lejrture de skal på, når de

Læs mere

August Kommende begivenheder : Første skoledag : SB-møde : Trivselsdag

August Kommende begivenheder : Første skoledag : SB-møde : Trivselsdag Kommende begivenheder August 2016 8.8.2016: Første skoledag 16.8.2016: SB-møde 19.8.2016: Trivselsdag Stadionvej 9e, 6510 Gram E-mail: gramskole@haderslev.dk Tlf.: 74 34 33 00 Skolestart I den sidste måneds

Læs mere

Hold Øje uge 44. En ganske almindelig torsdag på Næringen 98. Aften-BØF I næste uge er Aften-BØF afløst af Musical-show.se længere ned i Hold Øje.

Hold Øje uge 44. En ganske almindelig torsdag på Næringen 98. Aften-BØF I næste uge er Aften-BØF afløst af Musical-show.se længere ned i Hold Øje. Hold Øje uge 44 En ganske almindelig torsdag på Næringen 98. Aften-BØF I næste uge er Aften-BØF afløst af Musical-show.se længere ned i Hold Øje. God weekend Hilsen Peter FRITS Denne uge i Frits har stået

Læs mere

NORDIC CULTURE CAMP 2018!

NORDIC CULTURE CAMP 2018! 19.-26. august Nykøbing Mors NORDIC CULTURE CAMP 2018 www.rn.dk/nordicculturecamp VÆR MED PÅ NORDIC CULTURE CAMP 2018! Er du ung kunstner? Og kunne du tænke dig at opleve Kulturmødet Mors og deltage i

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at der i en by var et sted, hvor alle var lykkelige. Der

Læs mere

Til dig der har barn der skal starte i klub sommeren 2009. Velkomst_folder.indd 1 09-01-2009 15:18:58

Til dig der har barn der skal starte i klub sommeren 2009. Velkomst_folder.indd 1 09-01-2009 15:18:58 Til dig der har barn der skal starte i klub sommeren 2009 Velkomst_folder.indd 1 09-01-2009 15:18:58 Mosede Klub Lilleholm 58 2670 Greve Tlf: 4360 0450 Hvis du vil have fat i dit barn, ring: 4360 0477

Læs mere

11-årig har sovet i telt i et år

11-årig har sovet i telt i et år 11-årig har sovet i telt i et år I dag har Frede Vinther Rasmussen sovet telt hver nat i et år. Du er her:forside > 11-årig har sovet i telt i et år TEKST: Peter Skov Jørgensen FOTO: Da 11-årige Frede

Læs mere

Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE KLASSE

Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE KLASSE Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE 7.-9. KLASSE VALG AF LINJEFAG Denne folder er en oversigt over de linjer, skolen tilbyder i 7.-9. klasse. Folderen fortæller dig og dine forældre om, hvad du som elev

Læs mere

Arrild Privatskole. Nyhedsbrev 51/2018. Nyt fra Børnehuset:

Arrild Privatskole. Nyhedsbrev 51/2018. Nyt fra Børnehuset: -Trivsel og begejstring Skærbækvej 16, Arrild, 6520 Toftlund, Tlf: 74830103. Børnehuset, tlf.: 30138403 Email.: skolen@arrildprivatskole.dk; boernehuset@arrildprivatskole.dk Nyhedsbrev 51/2018 Så er billederne

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Aktive familier i Femern Bælt-regionen

Aktive familier i Femern Bælt-regionen Koncepter Aktive familier i Femern Bælt-regionen Inspiration til familierettede aktiviteter for sportsklubber og -foreninger Om projektet Vi præsenterer tre koncepter for grænseregionale aktiviteter for

Læs mere

SAMARBEJDE I DEN ÅBNE SKOLE Ungdomsskole og Folkeskole

SAMARBEJDE I DEN ÅBNE SKOLE Ungdomsskole og Folkeskole SAMARBEJDE I DEN ÅBNE SKOLE Ungdomsskole og Folkeskole Samarbejde omkring valgfag, understøttende undervisning og faglig fordybelse for 7.-9. årgang 2017-2018 INDHOLD Forord... side 3 Valgfag... side 4

Læs mere

Jeg kan meddele at Lokalrådet som udgangspunkt kan støtte projektet, idet det vil kunne indpasses i den udviklingsplan som vi har under udarbejdelse.

Jeg kan meddele at Lokalrådet som udgangspunkt kan støtte projektet, idet det vil kunne indpasses i den udviklingsplan som vi har under udarbejdelse. From:Søren Kraneled To:'christian@residensmoen.dk';Claus Lyngby Petersen;SOGI Subject:SV: SV: VS: Stege Badeanstalt Kære Christian Tak for din mail med bilag der har været rundsendt til lokalrådets bestyrelse.

Læs mere

Oktober 2014. Nyhedsbrev. Fattigdom i Danmark. Kære alle.

Oktober 2014. Nyhedsbrev. Fattigdom i Danmark. Kære alle. Oktober 2014 Nyhedsbrev Kære alle. Vi håber, at I nyder det smukke efterår og har samlet kræfter til vinteren og de lidt mørkere måneder. Samtidig betyder efteråret også, at der er gang i rigtig mange

Læs mere

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner!

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner! Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen, Center for Ungdomsstudier Har du adresse

Læs mere

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE PÅ ET SPÆNDENDE CAMPUS Et år hvor du får praktisk erfaring, mens du styrker din faglighed På Hotel- og Restaurantskolen

Læs mere

Beboerrådet Torsdag den 03.juli 2014, kl. 14.00 15.00. Festsalen Nimbusparken

Beboerrådet Torsdag den 03.juli 2014, kl. 14.00 15.00. Festsalen Nimbusparken Beboerrådet Torsdag den 03.juli 2014, kl. 14.00 15.00 Festsalen Nimbusparken Deltagere: Samtlige beboere var inviteret. Fremmødte beboere kan nævnes: Ruth Nielsen, Ritta Jensen, Inger Birgit Søltoft, Yvette

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Ansøgning til Udviklingspuljen for folkeoplysningsområdet

Ansøgning til Udviklingspuljen for folkeoplysningsområdet Vordingborg 23. oktober 2014 Ansøgning til Udviklingspuljen for folkeoplysningsområdet Street soccer for unge i Vordingborg Kommune Indledning I samarbejde med lokale idrætsforeninger, boligområder og

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

v. Lis Madsen, projektleder Nordiske sprogpiloter

v. Lis Madsen, projektleder Nordiske sprogpiloter Undervisning i nabosprog, præsentation af undervisningsoplæg til ungdomstrinnet, Oslo d. 23.3. 2011 v. Lis Madsen, projektleder Nordiske sprogpiloter Målet med nabosprogsundervisning er at udvikle receptive

Læs mere

Formandsberetning i Heart for Romania 2015

Formandsberetning i Heart for Romania 2015 1 Når man sådan begynder at kigge tilbage på året, der er gået, så har vi egentlig haft gang i mange ting. 2 Rumænien 2014 Sidst i maj tog vi endnu engang turen til RO, denne gang valgte vi at tage med

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Kursus i Fundraising K U R S U S

Kursus i Fundraising K U R S U S Kursus i Fundraising Om Fundraising Mange donorer Der er heldigvis mange muligheder for at få finansieret de gode idéer. Og i DUI-LEG og VIRKE er vi begunstiget af at kunne vende os mod flere potentielle

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Kommunikationskit. I forbindelse med støtte til multibane fra Nordea-fonden og DBU s multibanepulje

Kommunikationskit. I forbindelse med støtte til multibane fra Nordea-fonden og DBU s multibanepulje Kommunikationskit I forbindelse med støtte til multibane fra Nordea-fonden og DBU s multibanepulje 1 Kære multibaneklub, Tillykke med støtten til jeres multibane, der forhåbentlig vil gøre en stor forskel

Læs mere

NYT FRA INDSKOLINGEN

NYT FRA INDSKOLINGEN BRØDESKOV JUNI 2018 A-ugen. I A-ugen havde vi fokus på trafik, og indskolingen summede af liv og glade børnestemmer. Eleverne var dybt optagede af at lære om cykler, cykelhjelme og førstehjælp. Vejret

Læs mere

Bedre borgerinddragelse - sådan!

Bedre borgerinddragelse - sådan! Bedre borgerinddragelse - sådan! Borgere, organisationer og offentlige myndigheder efterspørger bedre borgerinddragelse, men hvordan gør vi det bedre? Seminaret om bedre borgerinddragelse blev holdt i

Læs mere

Jesper Andersen. Født: i året 1948, København.

Jesper Andersen. Født: i året 1948, København. Jesper Andersen Født: i året 1948, København. Opvokset: I København sammen med en rolig familie, hvor han var en stille og rolig dreng, som hyggede sig med familien og bedsteforældrene. Børn: Ja, jeg har

Læs mere

Velkommen til Dorthes motorik dagpleje. Hørve Møllevej 17 Hørve Tlf

Velkommen til Dorthes motorik dagpleje. Hørve Møllevej 17 Hørve Tlf Velkommen til Dorthes motorik dagpleje Hørve Møllevej 17 Hørve Tlf 26601854 Velkommen Jeg hedder Dorthe Grathwohl, bor på Hørve Møllevej 17 her i Hørve. Jeg har været dagplejer siden år 2000. Jeg har tre

Læs mere