1. Generelt for AMU Nordjylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Generelt for AMU Nordjylland"

Transkript

1 1. Generelt for AMU Nordjylland 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: AMU Nordjylland. Adresse: Sofievej 61, 9000 Aalborg. Tlf.: (hovedafdeling) Sandmosevej 486, 9460 Brovst Tlf.: (Sandmoseskolen) AMU Nordjylland er en mindre uddannelsesinstitution som udbyder såvel AMU kurser som erhvervsuddannelser. Skolen har et elevoptag, svarende til ca. 700 årselever, fordelt ligeligt mellem de to uddannelsestyper. AMU Nordjylland udbyder grund- og hovedforløb inden for følgende uddannelser: Anlægs- og bygningsstruktør Ejendomsservicetekniker Serviceassistent Elektronikoperatør Lager- og terminaluddannelsen Vejgodstransportuddannelsen Buschauffør i kollektiv trafik Havne- og terminaluddannelsen Kranfører Anlægsgartner* Greenkeeper/groundsman* *Grundforløbene udbydes af Tech College Aalborg (Agri College) For at skabe sammenhæng mellem skolens forskellige uddannelsesudbud, er erhvervsuddannelserne organisatorisk tilknyttet skolens brancherettede kompetencecentre. Fastsættelse af den lokale undervisningsplan For hver af ovennævnte grund- og hovedforløb, udarbejdes en lokal undervisningsplan (LUP). Den lokale undervisningsplan beskriver hvordan AMU Nordjylland tilrettelægger de faktiske læringsforløb samt hvilke læringsaktiviteter der indgår. Den lokale undervisningsplan tager afsæt i relevante love og bekendtgørelser

2 og tilpasses løbende af fagenes undervisere. Den lokale undervisningsplan revideres senest 3. kvartal 2016 eller såfremt der viser sig behov herfor på baggrund af ændringer i relevant lovgivning, bekendtgørelser eller elevernes evalueringer. Følgende love og bekendtgørelser danner grundlag for udarbejdelsen af den lokale undervisningsplan: Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelser LBK nr. 789 af 16/06/2015 Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (hovedbekendtgørelsen) BEK nr af 22/09/2014 Bekendtgørelse om grundfag, erhvervsfag og erhvervsrettet andetsprogsdansk i erhvervsuddannelserne BEK nr af 22/09/2014 Bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede erhvervsuddannelser BEK nr. 41 af 16/01/2014 Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse BEK nr. 262 af 20/03/2007 Bekendtgørelse om merit for visse fag i ungdomsuddannelser m.v. BEK nr. 539 af 19/06/1996 Bekendtgørelse om specialpædagogisk støtte under erhvervsuddannelser m.v. BEK nr af 15/12/1993 Bekendtgørelse om den enkelte uddannelses grund- og hovedforløb (nr. fremgår af afsnit 2.x) 1.2 Overordnede pædagogiske og didaktiske overvejelser Formålet med den obligatoriske undervisning på grundforløbets 2. del er, at eleverne erhverver de almen, faglige og personlige kompetencer, der kræves for at kunne fortsætte i et hovedforløb. Den valgfrie undervisning i grundforløbets 2. del skal understøtte og supplere eleverne i forhold til at kunne opnå de almene og faglige mål i hovedforløbet og/eller give eleverne øget studiekompetencer med henblik på videre uddannelse. AMU Nordjylland har gennem mange år udviklet et pædagogisk læringsmiljø som kan rumme voksne med erfaring fra arbejdsmarkedet samt unge uden erfaring og som danner rammen for skolens forskellige læringsaktiviteter. Skolens pædagogiske grundlag bygger på, at vi sætter elever og kursister i centrum, og at vi udviser gensidig respekt. Vore uddannelses- og læringstilbud tager udgangspunkt i, at elever og kursister er sociale og ansvarlige, og at alle har et personligt udviklingspotentiale. Dette pædagogiske grundlag afspejles i den pædagogik, eleverne møder på skolen. Der tages hensyn til elevens individuelle faglige udgangspunkt og tidligere praktiske erfaringer.

3 Den individuelle tilrettelæggelse af den personlige uddannelsesplan tager udgangspunkt i vurderinger af den enkeltes kompetencer på såvel det faglige - som det almene og personlige område. Elevens uddannelsesplan udarbejdes i et samarbejde mellem kontaktlæreren og den enkelte elev. 1.3 Overordnet bestemmelse om elevernes arbejdstid Skolen tilrettelægger i stor udstrækning undervisningen som projektorienteres undervisning således, at eleven kan drage størst mulig nytte af samværet om læring med andre elever. Skolen kvalificerer eleven til erhvervslivet gennem undervisning og projektarbejde i en tidsramme, svarende til fuldtidsbeskæftigelse i branchen. Den daglige undervisningstid er fastsat til mandag til torsdag og fredag, svarende til 32 timer pr. uge. Der planlægges med 5 timers forberedelsestid, hvor eleverne skal løse individuelle opgaver som hjemmearbejde eller på skolen. Der vil i de enkelte indganges grund- og hovedforløb kunne forekomme ændringer af undervisningstiden i forbindelse med ekskursioner eller udførelse af opgaver, som strækker sig ud over undervisningstiden. Under virksomhedsforlagt undervisning følges de arbejdstider som er gældende for den enkelte virksomhed. 1.4 Overordnede bestemmelser om vurdering af elevernes kompetencer Optagelse på hovedforløb kræver en bestået grundforløbsprøve eller tilsvarende kompetencer erhvervet gennem relevant erhvervserfaring og tidligere uddannelse. For elever uden grundforløbsprøve fortages en Real Kompetencevurdering (RKV) i forhold til kompetencemål på grundforløbet. Formålet med RKV er endvidere at vurdere om eleven kan opnå godskrivning for dele af eller hele læringselementer og eventuelt afkortelse af uddannelsen eller om der er behov for særlige tiltag for at sikre elevens muligheder for at gennemføre hovedforløbet. I RKV foretages følgende vurderinger:

4 1. Vurdering af elevens reelle kompetencer det eleven kan. Kompetencer defineres som: formelle kompetencer defineret som det, eleven har papir på, uformelle kompetencer defineret som det, der kan dokumenteres, for eksempel i forbindelse med job, aktiv foreningsliv m.v. Denne vurdering har primært sigte på godskrivning og evt. afkortning af uddannelsen. 2. Vurdering af elevens forudsætninger for at gennemføre uddannelsen, herunder om: uddannelsen stiller for store boglige krav til eleven, eleven er flytbar i forbindelse med skoleskift, sprogkundskaberne er tilstrækkelige. Denne vurdering har primært sigte på at afklare, om uddannelsen er den rigtige for eleven. 3. Vurdering af elevens behov for tiltag, der skal sikre elevens mulighed for at gennemføre den ønskede uddannelse, herunder: specialpædagogisk støtte, tilvalg af faglig/almen karakter, brug af øvrige støttemuligheder. Denne vurdering har primært sigte på at afklare, om eleven har behov for supplerende kvalificering/uddannelse for at kunne gennemføre uddannelsen. 1.5 Generelle eksamensregler AMU Nordjylland har, med udgangspunkt i eksamensbekendtgørelsen, udarbejdet et eksamensreglement gældende for alle prøver og eksamener der afvikles i forbindelse med EUD grund- og hovedforløb. Eksamensreglementet kan findes på AMU Nordjyllands hjemmeside på følgende link:

5 Praktiske oplysninger Når man som elev på skolen deltager i undervisningen, er det vigtig at man overholder gældende sikkerhedsforskrifter, hvilket betyder at der skal medbringes fornuftigt arbejdstøj. Ligeledes skal man medbringe skriveredskaber og papir til evt. notater. 2.2 Overordnede pædagogiske og didaktiske overvejelser. AMU Nordjylland har gennem mange år udviklet et pædagogisk læringsmiljø som kan rumme såvel voksne med erfaring fra arbejdsmarkedet som unge uden erfaring og som danner rammen for skolens forskellige læringsaktiviteter. Skolens pædagogiske grundlag bygger på, at vi sætter elever og kursister i centrum, og at vi udviser gensidig respekt. Vore uddannelses- og læringstilbud tager udgangspunkt i, at elever og kursister er sociale og ansvarlige, og at alle har et personligt udviklingspotentiale. Dette pædagogiske grundlag afspejles i den pædagogik, eleverne møder på skolen. Der tages hensyn til elevens faglige udgangspunkt og tidligere praktiske erfaringer. Den individuelle tilrettelæggelse af uddannelsesplaner tager udgangspunkt i vurderinger af den enkeltes kompetencer på såvel det faglige - som det almene område. Elevens uddannelsesplan udarbejdes i et samarbejde mellem kontaktlæreren og den enkelte elev. AMU Nordjylland anvender det IT baserede værktøj Elevplan til registrering af de indgåede aftaler, således at undervisere, elev og evt. arbejdsgiver kan følge og fastholde fokus for uddannelsesforløbets del- og slutmål. Kontaktlærer og elev afholder en status/udviklingssamtale med max. 2 ugers interval eller oftere efter behov, hvor elevens udvikling og mødestabilitet drøftes. Med baggrund i samtalen er der mulighed for at tilrette uddannelsesplanen. Skolen tilrettelægger i stor udstrækning undervisningen som projektorienteret undervisning således, at eleven kan drage størst mulig nytte af samværet om læring med andre elever. Skolen kvalificerer eleven til erhvervslivet gennem 37 timers ugentlig undervisning og projektarbejde. Lærerne er organiseret i teams, og her løses faglige og pædagogiske udfordringer i relation til undervisningen.

6 Planlægningsprincipper for undervisningen Princippet i undervisningen bygger på den idé, at eleven gives betingelser for selv at kunne udvikle sin aktuelle viden. Undervisningen baseres derfor på ideerne om en induktiv, funktionel eller helhedsorienteret planlægning af den relevante undervisning. Begrebet induktiv indikerer, at undervisningen tilrettelægges på en sådan måde, at eleven hjælpes til selv at skabe sin viden, erfaring og kunnen ud fra oplevelser med løsning af opgaver og problemstillinger. Funktionel indikerer, at undervisningen tilrettelægges i nøje overensstemmelse med den praksis, der er gældende for branchens udøvere. Helhedsorienteret indikerer, at denne praksis inddrages i undervisningen i de sammenhænge, som de forefindes i branchen virkelighed. Organisering af undervisningen Undervisningen på serviceassistent uddannelsen udøves under tre former: Det integrerede forløb, hvor flere kompetencer inddrages i et undervisningsforløb. Denne form for undervisning forekommer i de særlige kompetencer forud for hovedforløbene Det tematiserede forløb, hvor eleven arbejder med indgangens fælles kompetencer målrettet service området, motion og bevægelse er også punkter der inddrages i den praktiske læring. Det projektorienterede forløb, hvor den helhedsorienterede undervisning anvendes således, at eleven selv formulerer en opgave, der tilgodeser grundforløbets mål. Undervisningsdifferentiering Differentieringen tager udgangspunkt i elevens standpunkt og behov. Undervisningen tilrettelægges inden for grundforløbets rammer, således at undervisningen tilpasses elevens forudsætninger. Måden, hvorpå der differentieres, er afhængig af den enkeltes kompetencer, undervisningens indhold og aktivitet. Et forløb kan for eksempel tilrettelægges således, at elevens erfaringer inddrages og danner grundlag for belysning og vurdering af en problemstilling. En anden anvendt differentieringsmetode er at arbejde med et fælles kernestof inden for et emne, hvorefter der individuelt eller i grupper arbejdes med delemner. I andre undervisningssituationer differentieres ved hjælp af: Tiden, der er til rådighed for opgaveløsningen. Opgavemængden og opgavetypen. Arbejdsmetoder og hjælpemidler.

7 2.3 Kriterier for vurdering af elevens kompetencer og forudsætninger Real-kompetencevurdering Kompetencevurderingen foretages med henblik på at vurdere elevens forudsætninger for uddannelsen. De undervisningsmæssige forudsætninger og behov afklares i løbet af uddannelsens første 2 uger. På baggrund af vurderingen udarbejdes en personlig uddannelsesplan. Kompetencevurderingen indebærer eventuelt godskrivning eller supplerende tilbud på baggrund af: tidligere gennemført forløb, anden uddannelse, vurdering af reelle kompetencer, særlige behov. Afklaringen resulterer i en tilpasset uddannelsesplan med eksempelvis: fritagelse for eksamen og/eller for undervisning, Praktisk læring, mulighed for at arbejde mere med de obligatoriske fag, fag på højere niveau, særlig støtte. Uddannelsesplanen føres ajour, når der sker ændringer i elevens forløb, som minimum ved overgang fra grund- til hovedforløb samt ved valg af valgfri undervisning. Der gennemføres tre forskellige modeller for kompetencevurdering i forhold til tre elevgrupper: Elever, som alene har skolebaggrund: Eleven vurderes ved en samtale, og der gives primært godskrivning på baggrund af dokumentation for opnåede kompetencer. Behov for særlig støtte afdækkes ved samtalen. Elever, som har nogen praktisk erfaring fra fritidsjob eller kortere job forløb, og som efter samtalen formodes at kunne godskrives for dele af uddannelsen. Efter den indledende samtale gennemfører eleven grundforløbets første aktivitet, og lærerne vurderer derefter, om der skal afkortes i forløbet. Forløbet er beskrevet som læringsaktivitet i Elevplan. Elever med meget erfaring, særligt voksne elever, hvor det efter samtalen formodes, at de kan godskrives for store dele af uddannelsen. Ansøgeren afprøves i et særligt forløb, der indeholder alle dele af uddannelsens indhold, og vurderes i forhold til uddannelsens samlede kompetencer. Derefter udarbejdes en uddannelsesplan for hele forløbet, og det faglige udvalg ansøges om afkortelse af forløbet. Kompetencevurderingsforløbet er beskrevet som læringsaktivitet i Elevplan. 2.4 Undervisningen i grundforløbet Undervisningen på grundforløbet kan forgå efter forskellige modeller og af forskellig varighed. Modellen

8 afhænger af elevens forudsætninger inden start på grundforløbet. Kompetencevurderingen danner udgangspunkt for den efterfølgende undervisning. Det obligatoriske grundforløb er forløbet for eleven, der ikke har særlige behov og som alene ønsker at tilegne sig grundforløbets kompetencer og få adgang til hovedforløbet. Forløbet kan dog udbygges med en valgfri del efter behov. Forløbet har individuel varighed og kan gennemføres på kortere tid end den fastsatte tid Service assistent GF2 Temaet formål og profil Samlet varighed Temaets formål og profil Tema 1 Tema 2 Tema 3 Tema 4 Tema 5 Service faget Rengøring som et servicefag Arbejdsmiljø i servicebranchen Måltid og service 2 uger 5 uger 5 uger 5 uger 3 uger Du kan vælge rette kommunikations og samarbejdsformer til dit arbejde Du kan vælge og bruge rengøringsmidler og metoder til rengøring og vedligeholdelse af de mest almindelige indendørs bygningsmaterialer Du kan sætte dig ind i arbejdsmarkedet vilkår, krav og vejledninger inden for servicebranchen Du kan medvirke ved tilberedning og anretning af ernæringsrigtige retter, og lærer om kostens betydning for helbred og velvære. Kundeservice og planlægning af servicearbejde Du kan planlægge dit arbejde, så kunder og kollegaer oplever en god service Valgfri undervisning Eksempel 1: Valgfri undervisning rettet mod faglige kompetencer Støttefag - fag der støtter elevens boglige eller praktiske læring. Varighed 1uge. Modulet kan vælges, hvis eleven har behov for supplerende undervisning for at opnå grundforløbsbevis. Til den teoretiske del af undervisningen kan der søges vejledning i Skolens ordværksted, ikke kun i den almene del af grundforløbs-undervisningen, men også den faglige teori undervisning. Eksempel 2: Valgfri undervisning rettet mod faglige kompetencer Bonusfag - fag der giver eleven mulighed for at fordybe sig særligt, i faglige elementer og problemstillinger Varighed 1 uge Modulet kan vælges, hvis eleven har ønske om at fordybe sig i de faglige emner. Den teoretiske del vil typisk foregå som projektorienteret undervisning. Den praktiske del kan i samråd med eleven, skærpes i sværhedsgrad. Eksempel 3: Valgfri undervisning rettet mod elevernes studiekompetence

9 Erhvervsfag 3 på niveau 2- fag som giver eleven mulighed for arbejde med, og løse problemstillinger i det faglige og teoretiske stof, og dermed ruste sig til arbejdsmarkedet. Varighed 2 uger Modulet kan vælges hvis eleven vil videreudvikle, og arbejde med opgaver som denne vil møde på arbejdsmarkedet. De teoretiske og praktiske opgaver vil understøtte hinanden, og eleven vil opleve undervisningen som en arbejdsproces. Elevernes valg indarbejdes i elevens personlige uddannelsesplan.

10 Oversigt over læringsaktiviteter Målet for undervisningen som helhed og for de enkelte moduler er beskrevet i de enkelte læringsaktiviteter i elevplan. Læringsaktiviteter kan ses under (Når denne implementeres.) Læringsaktiviteterne, der er beskrevet her, er opdelt i følgende moduler, som indgår i grundforløbet. Den egentlige beskrivelse af læringsaktiviteterne fremgår af Elevplan. Fagligt modul 1 Fagligt modul 2 Fagligt modul 3 Fagligt modul 4 Fagligt modul 5, med afsluttende eksamen Elevens arbejdstid Skoleundervisningen gennemføres, så elevens arbejdstid for undervisningsforløb og projekter, herunder hjemmearbejde, svarer til arbejdstiden for en fuldtidsbeskæftiget på arbejdsmarkedet. Elevens hjemmearbejde kan ud over almindelige lektier, omfatte færdiggørelse af opgaver samt forberedelse til elevstyrede læringsprocesser. Den nærmere beskrivelse af forventet arbejdstid, herunder hjemmearbejde, er beskrevet for den enkelte læringsaktivitet.

11 Grundforløb 2 Serviceassistentuddannelsen AMU Nordjylland SERVICEASSISTENT TEMA 1 TEMA 2 TEMA 4 TEMA 3 TEMA 5 Fag: Service faget Rengøring som et servicefag Måltid og service Arbejdsmiljø i servicebranchen Kundeservice og planlægning af servicearbejde Samlet varighed 2 uger 5 uger 5 uger 5 uger 3 uger (1 uge er 30 timer) Temaet formål og profil Elevrettet beskrivelse Faglige mål Undervisningsmål til tema Temaet indhold Her beskrives de konkrete emner, problemstillinger og opgaver, der danner grundlag for undervisningens indhold og elevens læring i f.t mål Du kan vælge rette kommunikations og samarbejdsformer til dit arbejde Her vil du arbejde med servicebegrebet og kommunikation. Du kan i forskellige serviceopgaver udvise en adfærd og fremtoning som vise en serviceminded adfærd for både kunder og kollegaer. Du kan vise en evne til både mundtlig og skriftlig kommunikation omkring serviceopgaver. Undervisningen opdeles i nogle undertemaer Gruppeledelse Kommunikations regler og opmærksomhedszoner En gruppes spilleregler Feedback Samarbejdsøvelser Kommunikation og konflikthåndtering service Kommunikations modeller og niveauer Kropssprog og førstehåndsindtryk Adfærdsmønstre/typer Brugerservice Du kan vælge og bruge rengøringsmidler og metoder til rengøring og vedligeholdelse af de mest almindelige indendørs bygningsmaterialer Her vil du arbejde med de rengøringsmidler og metoder som bruges i professionel rengøring, samt den praktiske brug til vedligeholdelse af indendørs bygningsmateriale. Du vil ligeledes lære at bruge hensigtsmæssige arbejdsteknik og metoder ved udførelse af rengøringsopgaver. Du kan udføre rengøring på en hygiejnisk forsvarlig vis Du kan vælge midler til rengøring og vedligehold af overflader Du kan vælge mest hensigtsmæssig metode og arbejdsteknik til rengøringsopgaver Undervisningen opdeles i nogle undertemaer inden for emnerne: Brancher i den professionelle rengøring Institutionsrengøring Hospitalsrengøring Hjemmeservice Industri rengøring Rengøringsmidler og materialekendskab Snavs Vand Rengøringsmidler ph-værdi Gulvoverflader Rengørings-/vaskemidler og indholdsstoffer Du kan medvirke ved tilberedning og anretning af ernæringsrigtige retter, og lærer om kostens betydning for helbred og velvære. Her vil du arbejde med forskellige tilberednings- og anretningsmetoder i forbindelse med produktion af ernæringsrigtig mad. Du lærer at anvende de almindelige forekommende køkkenmaskiner, og at handle hygiejnisk korrekt i en madproduktion. Du får viden om kostens betydning for helbred og velvære. Du kan medvirke ved tilberedning, anretning og servering af ernæringsrigtig mad. Du kan anvende køkkenets egenkontrolsprogram, og har forståelse for principperne i egenkontrollen. Beståelse af alm. Fødevarehygiejne-kursus Undervisningen opdeles i undertemaer, der følger de 10 kostråd. Sundhed i køkkenet Råvarekendskab Tilberedning af sund mad Brug af køkkenmaskiner Anretning af Y-tallerken Hygiejne Alm. Fødevarehygiejne. Du kan sætte dig ind i arbejdsmarkedet vilkår, krav og vejledninger inden for servicebranchen Her vil du arbejde med relevant arbejdsmiljøforhold inden for servicebranchen. Ligesom du får kendskab til servicebranchens arbejdsvilkår i praksis. Du har kendskab til det fysiske, kemiske og psykiske arbejdsmiljø inden for branchen Du kan bruge hensigtsmæssige arbejdsteknikker i rengørings og køkken arbejde Du kan finde relevante oplysninger omkring pligter og rettigheder i servicearbejde. Undervisningen opdeles i nogle undertemaer inden for emnerne: Sikkerhed og arbejdsmiljø i servicebranchen Arbejdsmiljølovgivningen Fysisk, kemisk og psykisk arbejdsmiljø EGA i rengøringsarbejde Rengøringsmiddel sikkerhed Værnemidler handsker m.v. Stiger mv incl. et kursus i førstehjælp og brandbekæmpelse Service i praksis Virksomhedsforlagt undervisning i relevant Du kan planlægge dit arbejde, så kunder og kollegaer oplever en god service Du vil ligeledes arbejde med planlægning af serviceopgaver Du kan gennemføre en personlig planlægning ud fra forskellige typer af rengøringsplaner Undervisningen opdeles i nogle undertemaer inden for emnerne: Personlig planlægning af rengøringsarbejde Introduktion med fokus på deltagernes eget arbejde og krav til arbejdsplaners indhold Rengøringsplaners opbygning og grundlag for arbejdstid Personlig planlægning af arbejdstiden Perioderengøring Rationel rengøring Rengøringsparathed af lokaler Serviceassistent som den

12 Feedback Skelne mellem forskellige typer af konflikter Værktøjer til at løse konflikter, herunder konstruktiv kritik. Samarbejde i det fri Arbejds- og samarbejdsøvelser Udfordre egne grænser Doserings Sikkerhed og mærkninger af rengøringsmidler Hygiejne i rengøringsarbejde Mikrobiologi med fokus på livskrav, relateret til rengøring i praksis Planlægning / rækkefølge af rengøring. Smitteveje / afbrydning af smitteveje Personlig hygiejne specielt håndhygiejne og arbejdstøj Hygiejnekrav til opbevaring af forfugtede mopper og klude samt brug af bruseflasker. Arbejdsteknik og ergonomi Kroppens opbygning Deltagernes egne erfaringer og oplevelser Deltagernes egne fysiske ressourcer Grundregler ved afprøvning af rengøringsopgaver Praktisk afprøvning af rengøringsopgaver Grundregler for løft, træk og skub Praktisk afprøvning af løfteopgaver samt flytning af ting Snak om EGA og afhjælpning af dette Optage video af hinanden Motion virksomhed Logbog Samfund og rengøring Rettigheder og pligter i samfundet og på arbejdsmarkedet Arbejdsteknik og ergonomi fortsat Praktiske arbejdsteknik øvelser fleksible medarbejder Planlægning af service opgaver til en bygning med rengøring og lille kantinefunktion. Beskrive faglige begreber gennem rapportskrivning Beskriv service og kommunikation som en del af en service opgave. Lærerrollen Læringsledelse Klare mål, klare kriterier, feedback til den enkelte, feedforward, klar rammesætning Arbejdsformer Hvordan arbejdes helhedsorientering og praksisbaseret med varierende arbejdsformer, der styrker elevens læring Lærerens som oplægsholder, vejleder og sparingspartner Feed-forward skema til den enkelte med henblik på lærerens mulighed for niveauinddeling og elevens personlige udvikling. Eleven arbejder i gruppearbejde i forbindelse med øvelser Projekt udformes som simple cases. Læreren som oplægsholder, vejleder og sparingspartner. Feed-forward skema til den enkelte med henblik på lærerens mulighed for niveauinddeling og elevens personlige udvikling. Eleverne arbejder i gruppearbejde i forbindelse med projekter og elevpræsentationer. Projekter udformes i niveauinddeling således at der er simple og mere komplekse cases. Indholdet i gruppearbejdet er helhedsorienteret, således at der arbejdes på tværs af dansk og Læreren som oplægsholder, vejleder og sparingspartner. Feed-back og -forward skema til den enkelte med henblik på lærerens mulighed for niveauinddeling og elevens personlige udvikling på baggrund af lærerens observationer. Eleverne fremlægger emner i grupper/individuelt for holdet, gerne ved valg af digitale medier, således at færdighederne i disse styrkes. I det praktiske køkkenarbejde fokuseres der på at eleven både kan samarbejde med andre, og kan arbejde individuelt. Læreren som oplægsholder, vejleder og sparingspartner. Feed-forward skema til den enkelte med henblik på lærerens mulighed for niveauinddeling og elevens personlige udvikling på baggrund af lærerens observationer. Eleverne arbejder i gruppearbejde i forbindelse med projekter og elevpræsentationer. Projekter udformes i niveauinddeling således at der er simple og mere komplekse cases. Indholdet i gruppearbejdet er helhedsorienteret, således at der arbejdes på tværs af dansk og Læreren som oplægsholder, vejleder og sparingspartner. Feed-forward skema til den enkelte med henblik på lærerens mulighed for niveauinddeling og elevens personlige udvikling. Læreren vil på dette tema ligeledes have en observerende rolle i øvelser, hvor viden er repetition. Eleverne arbejder i gruppearbejde i forbindelse med projekter og elevpræsentationer. Projekter udformes i niveauinddeling således at der er simple og mere komplekse cases. Indholdet i gruppearbejdet er helhedsorienteret, således at der arbejdes på tværs af dansk og

13 Elevinddragelse Hvad kan eleven vælge imellem? Hvordan inddrages eleverne i tilrettelæggelsen af undervisningen? Teori praksis: Hvordan sikrer I at praksis bliver tydelig og nærværende helhedsorientering og tværfaglighed Hvilken praksis tager jeres undervisning udgangspunkt i? På hvilke måder opleves det ude i branchen? Hvordan arbejder branchen og den faguddannede med problemet? Hvilken viden (alment teknisk, fagteori) kan kobles på? Differentiering Niveaumæssigt og altid i et samarbejde med eleven 1. På hvilke måder er eleverne forskellige? Niveaumæssigt 2. Hvordan differentierer I? a. rød-gul-grøn b. Induktivt deduktivt Eleven kan være del af vægtning af de forskellige underemner. Faget service vil altid være relateret til en form for kommunikation og samarbejde, hvilket undervisningen fra start vil genspejle samt være gennemgående igennem hele forløbet. Der vil være enkelte øvelser i brug af it i temaet Der udarbejdes undervisningsmateriale i simple cases. Eleverne udfordres i forskellige gruppesammensætninger, som udfordre eleven både fagligt og sociale færdigheder fagfaglig teori/praksis i praktikken Eleverne fremlægger emne for holdet, gerne ved valg af digitale medier, således at færdighederne i disse styrkes. Eleven kan være del af vægtning af de forskellige underemner. Eleven vælger selvstændigt forskellige fremlæggelsesformer. I faget naturfag gennemgås følgende emner: Fysik-, kemi- og matematikfaglige beregninger ph måling af rengøringsmidler Materiale egenskab Emnet inddrages med praktisk opgaver fra underemnet rengøringsmidler og materialekendskab. Den teoretiske viden ses udført i praktiske opgave, som valg af midler til et arbejdsområde. Stoffers opbygning og egenskaber Cellebiologi Elementær mikrobiologi Emnet inddrages praktisk i opgaver i underemnet hygiejne i rengøringsarbejde. Der udarbejdes undervisningsmateriale i simple cases. Eleverne udfordres i forskellige gruppesammensætninger, som udfordre eleven både fagligt og sociale færdigheder. Billeder af maden/ ergonomi kan anvendes til at fastholde elevernes refleksioner og itmæssige færdigheder. Eleverne får mulighed for at vælge retter til en målrettet praktisk opgave, f.eks eksempler på retter i en skolebod, sunde mellemmåltider til møder etc. Eleverne vælger selvstændigt fremlæggelsesformer I faget naturfag gennemgås følgende emne: Energi og energiomsætning Der udarbejdes undervisningsmateriale i simple og komplekse cases. Eleverne udfordres i forskellige gruppesammensætninger, som udfordre eleven både fagligt og sociale færdigheder. fagfaglig teori/praksis i praktikken Eleverne fremlægger emne for holdet, gerne ved valg af digitale medier, således at færdighederne i disse styrkes. Eleven kan være del af vægtning af de forskellige underemner. Eleven vælger selvstændigt forskellige fremlæggelsesformer I faget naturfag gennemgås følgende emne: Kemikalier og sikkerhed Praktisk øvelse i itsøgning af leverandørbrugsanvisning er Praktisk øvelse i udarbejdelse af APB Brug af Chemikontrol Den teoretiske viden inddrages i de praktiske opgaver i temaets underemne omkring - Sikkerhed og arbejdsmiljø i servicebranchen I faget dansk arbejdes der dels med information omkring brug af værnemidler i servicebranchen samt med skriftlig formulering i rapport skrivning Produktion af en planche til rengøringsrummet med oplysning om brug af handsker Rapport om erfaringer fra virksomhedsforlagt undervisning i service i praksis. Der udarbejdes undervisningsmateriale i simple og komplekse cases. Eleverne udfordres i forskellige gruppesammensætninger, som udfordre eleven både fagligt og sociale færdigheder. fagfaglig teori/praksis i praktikken Eleverne fremlægger emne for holdet, gerne ved valg af digitale medier, således at færdighederne i disse styrkes. Eleven kan være del af vægtning af de forskellige underemner. Eleven vælger selvstændigt forskellige fremlæggelsesformer I faget dansk arbejdes der med skriftlig formulering i rapportskrivning Rapport om planlægnings af en bygning Der udarbejdes undervisningsmateriale i simple, komplekse cases og projekt. Eleverne udfordres i forskellige gruppesammensætninger, som udfordre eleven både fagligt og sociale færdigheder. Temaet afsluttes med et projekt med en fastsat problemformulering som udfordre eleven på eget niveau.

14 c. styret case, åben case eller problem d. Kendte ukendte situationer Løbende evaluering og dokumentation Hvordan evalueres elevernes arbejdsproces og læringsudbytte? (ift. undervisningsmålene) Hvordan skal eleven dokumentere sit arbejde? I temaets undervisningsperiode skal du vise følgende dokumentationer Plancher af samarbejdsmæssige spilleregler Plancher med kommunikationsformer I temaets undervisningsperiode skal du vise følgende dokumentationer Dataindsamling af ph målinger af rengøringsmidler Skemaoversigt, som viser kendskab til materiale og brug af rengøringsmidler Derforuden evalueres du løbende gennem de praktiske opgaver i forhold til Valg af midler til arbejdsopgaver Valg af metoder og arbejdsteknik til arbejdsopgaver Brug af hygiejniske grundregler i udførelse af arbejdsopgaver I temaets undervisningsperiode skal du vise følgende dokumentationer Billeder af den fremstillede mad Udfyldelse af egenkontrolskemaer Derforuden evalueres du løbende gennem de praktiske opgave i forhold til Udfyldelse af feed back/feed forward skema I temaets undervisningsperiode skal du vise følgende dokumentationer En rapport om erfaring fra virksomhedsforlagt undervisning Oplysning materiale omkring brug af handsker Derforuden evalueres du løbende gennem de praktiske opgaver i forhold til Service i praksis Evnen til brug af faglige udtryk Formulering af erfaring fra en praktisk oplevelse Oplysningsplanche Formidling i billeder og tekst I temaets undervisningsperiode skal du vise følgende dokumentationer En planlægningsopgave som viser udarbejdelse af en plantype, samt planlægning af serviceopgaver. Derforuden evalueres du løbende gennem de praktiske opgave i forhold til Evnen til brug af faglige udtryk Formulering af erfaring fra en praktisk oplevelse Hvordan bruges IT? 1. IT som dokumentation 2. IT som redskab til differentiering 3. IT som redskab til at få viden IT som støtte og hjælp programmer? Du vil undervejs i temaet i informationsteknologi undervisning arbejde med Anvendelse af informationsteknologi til tekstog talbehandling Anvendelse af informationsteknologiske værktøjer til behandling af billede og lyd, samt informationssøgning Du vil undervejs i temaet i informationsteknologi undervisning arbejde med forholde sig til it-anvendelse generelt i samfundet og i virksomheden og redegøre for og diskutere, hvilke konsekvenser den informationsteknologiske udvikling har for det enkelte menneske. Du vil undervejs i temaet i informationsteknologi undervisning arbejde med Retningslinjer i arbejdsmiljøloven til indretning af arbejdsplads og arbejdsstilling Formidling og kommunikation Herunder anvendelse af informationsteknologiske værktøjer til formidling og kommunikation, generelt og i branchen, rapportskrivning, oplysningsplanche m.v. Du vil undervejs i temaet i informationsteknologi undervisning arbejde med Formidling og kommunikation Herunder videre udvikling af anvendelse af informationsteknologiske værktøjer til formidling og kommunikation, generelt og i branchen, rapportskrivning m.v. Samt arbejde med Anvendelse af informationsteknologi til kommunikation, Bevægelse 2 timer tilrettelægges central 105 min. pr. 4 dage tilrettelægges af teamet Lokaler og maskiner Hvilke lokaler og maskiner har I brug for og på hvilket tidspunkt Samarbejdsøvelser i naturen walk & talk & spørgsmål Viden stafet I temaet vil der være behov for et fast teorilokale og adgang til rengørings praktiklokale. IT udstyr i teorilokale. I temaet vil der være behov for et fast teorilokale og adgang til rengørings praktiklokale. IT udstyr i teorilokale. walk & talk & spørgsmål Viden stafet Yoga I temaet vil der være behov for et fast teorilokale og adgang til praktiklokale. IT udstyr i teorilokale. Køkken undervisning vil foregå som hele dage i køkken praktiklokale. Enkelte dage med åbning vil kræve både køkken praktiklokale og restaurant walk & talk & spørgsmål Viden stafet I temaet vil der være behov for et fast teorilokale og adgang til rengørings praktiklokale. IT udstyr i teorilokale. walk & talk & spørgsmål Viden stafet I temaet vil der være behov for et fast teorilokale og adgang til rengørings praktiklokale. IT udstyr i teorilokale.

15 Brug af valgfag Valgfag bruges dels som støtte fag for at understøtte anden undervisning. Eller som talent, grundfag, hvor eleven har merit for andre fag Afklaring i forhold til it rygsæk og støttetimer fastlægges Afklaring af merit for grundfag og fastsættelse Støttefag: Simpel matematik It rygsæk Talent/erhvervsfag Innovation Iværksætteri Vedligehold af bolig Støttefag: Simpel matematik It rygsæk Talent/erhvervsfag Innovation Iværksætteri Vedligehold af bolig Ernæring og motion Støttefag: Simpel matematik It rygsæk Talent/erhvervsfag Innovation Iværksætteri Vedligehold af bolig Støttefag: Simpel matematik It rygsæk Talent/erhvervsfag Innovation Iværksætteri Vedligehold af bolig

16 Bilag 25 Serviceassistent m/ uddannelsesspecifikke fag Uddannelses-specifikt fag Incl. bevægelse og certifikater Grundlæg gende viden Grundlæg gende metoder og redskaber Kompeten cer til Certifikat er Tema 1 Tema 2 Tema 3 Tema 4 Tema Kommunikation 1.2. Samarbejde 1.3. Service Servicemindet handlen i jobsituationen Kommunikation både mundtligt og skriftligt Konfliktehåndtering ml. kollegaer, kunder og brugere 4.1. i enkle og overskuelige situationer vælge kommunikationsformer og metoder der er tilpasset forskellige service-, samarbejds- og kommunikationssituationer 4.2. i enkle og overskuelige situationer samarbejde med andre om at håndtere konflikter mellem kolleger, brugere, klienter, kunder m.fl. med fokus på egen fremtoning og adfærd 1.6. Hygiejne herunder personlig hygiejne og hygiejnestandarder, mikroorganismer og smitteveje 1.8. Rengøringsmidler og rengøringsmetoder 1.9. Overflader på gulv, vægge og inventar Korrekt håndhygiejne Hygiejnisk og korrekt udførelse af rengøringsarbejdet, så smitteveje brydes Almindelig forekommende rengøringsmaskiner Almindelig erhvervsrengøring af forskellige lokale- og materialetyper med korrekt valg af midler 4.6. anvende viden om hygiejne herunder personlig hygiejne og korrekt håndhygiejne for at minimere smittespredning 4.8. i enkle og overskuelige situationer udføre rengøringsarbejdet hygiejnisk, herunder anvende hygiejniske standarder, rationelt, og ergonomisk korrekt med egnede metoder, rengøringsmidler, redskaber og maskiner genkende typiske overflader på gulve, vægge, inventar samt medvirke til en vurdering af, hvilke rengøringsmidler og - metoder overfladen kan tåle i enkle og overskuelige situationer anvende viden om mikroorganismers livsbetingelser med henblik på, at bryde smitteveje 1.10 Kostens betydning for helbred og velvære Anretning og servering af mad Opbevaring og salg af mad Almindelig forekommende køkkenmaskiner Medvirken ved tilberedning og anretning af ernæringsrigtig mad Egenkontrol ved produktion og salg af mad medvirke ved tilberedning, anretning og servering af ernæringsrigtig mad anvende almindeligt forekommende køkkenmaskiner til brug for madtilberedning samarbejde med kollegaer om at vælge principper om egenkontrol ved produktion, opbevaring og salg af mad Almen fødevare hygiejne (18 timer) 1.4. Fysisk og psykisk velvære for et godt arbejds- og fritidsliv 1.5. Arbejdsmiljø, ergonomi og arbejdsstillinger Samfundet og arbejdsmarkedet herunder rettigheder og pligter 1.7. Redskaber og maskiner til erhvervsrengøring Ergonomisk korrekt rengøringsarbejde Benyttelse af elektronisk kommunikation Arbejdets udførelse efter en arbejdsplan Egnede arbejdsmetoder og rationelt arbejde 4.4. ved aktiv deltagelse skabe rammer for et godt arbejdsmiljø 4.5. i enkle og overskuelige situationer medvirke til at fremme bevidstheden om egen rolle ved forebyggelse af arbejdsskader og sundhed på arbejdspladsen på baggrund af en viden om betydningen af fysisk aktivitet og de grundlæggende principper for arbejdsbevægelser 4.7. anvende viden om betydningen af fysisk og psykisk velvære til at skabe et godt arbejdsog fritidsliv anvende viden om rettigheder og pligter i samfundet og på arbejdsmarkedet Førstehjælp (12 timer) Brand (3 timer) 4.3. kommunikere mundtligt og skriftligt, herunder benytte elektronisk kommunikation i arbejds- og samarbejdssituationer 4.9. i enkle og overskuelige situationer udføre almindelig erhvervsrengøring af forskellige lokale- og materialetyper efter en arbejdsplan gennemføre en personlig planlægning af eget arbejde med udgangspunkt i arbejdsplanen og brugernes ønsker

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN. Grundforløb 2 Serviceassistent

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN. Grundforløb 2 Serviceassistent LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Grundforløb 2 Serviceassistent Maj 2018 Indhold Pædagogisk og didaktisk overvejelser forud undervisningen... 3 Struktur og temaer i grundforløb 2 for serviceassistent.... 3 Oversigt

Læs mere

Læringsaktiviteter Grundforløbets 2. del

Læringsaktiviteter Grundforløbets 2. del Læringsaktiviteter Grundforløbets 2. del - Målrettet trin1 Rengøringstekniker /Serviceassistent Gældende for hold med start fra 01.08.2017 1 Indhold LÆRINGSAKTIVITETER GRUNDFORLØBETS 2. DEL... 2 Tema 1:

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Serviceassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Serviceassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis som eleverne

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til serviceassistent

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til serviceassistent BEK nr 303 af 23/04/2018 Udskriftsdato: 17. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/02880 Senere ændringer til

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB 1. Generelt om Agroskolen Hammerum. 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: Agroskolen Hammerum Indgangen: dyr, planter og natur. Der undervises hvor ikke andet er

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE Indhold Generelt for Svendborg Erhvervsskole - Erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 4 Skolens pædagogiske og didaktiske

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Rengøringstekniker- og serviceassistentuddannelsen 2018 - STH /LR//sit 181218 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Skolen... 3 3. Pædagogiske overvejelser...

Læs mere

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer 1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN Navn Uddannelsesretning og holdnummer 2 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede Indholdsfortegnelse: Præsentation og

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 462 af 14/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.55T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Ernæringsassistent, EUX

Ernæringsassistent, EUX Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent, EUX Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den

Læs mere

Eksamensreglement Rengøringstekniker og Serviceassistentuddannelsen Hovedforløb på AMU-Fyn, Maj 2018

Eksamensreglement Rengøringstekniker og Serviceassistentuddannelsen Hovedforløb på AMU-Fyn, Maj 2018 Dette eksamensreglementet gælder for eksamen på hovedforløbet på Rengøringstekniker og Serviceassistentuddannelsen. Grundforløbet er på Syddansk Erhvervsskole, hovedforløbet er på AMU-Fyn. Formålet med

Læs mere

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET Side: Side 1 af 10 5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET MODUL I (3 uger): INTRODUKTION TIL GRUNDFORLØBET Velkomst og introduktion - Skolen - Rundvisning - Grundforløbet Introduktion til uddannelsen og arbejdsområdet

Læs mere

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse.

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse. 2. Uddannelsen 2.1 Praktiske oplysninger Uddannelse: Hovedforløb Elektriker Medarbejdere Afdelingens pædagogisk ansvarlige er uddannelseschef Lars Bagger Hansen. Uddannelseleder Johannes Simonsen 41800092

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1.

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. august 2015 1 Grundforløbets første del På Grundforløb 1 får du et

Læs mere

Fag, der er placeret på Trin 1A, 6 ugers modul, undervisningen foregår på AMU-Fyn.

Fag, der er placeret på Trin 1A, 6 ugers modul, undervisningen foregår på AMU-Fyn. Fag, der er placeret på, 6 ugers modul, undervisningen foregår på AMU-Fyn. Arbejdsplaner og arbejdstilrettelæggelse, 1,0 uge Niveau: Rutineret Praktisk erhvervsrengøring 2,0 uger Niveau: Avanceret Rengøringshygiejne

Læs mere

1. Overskriften til bilag 2 affattes således:»cykel- og motorcykelmekanikeruddannelsen«.

1. Overskriften til bilag 2 affattes således:»cykel- og motorcykelmekanikeruddannelsen«. BEK nr 1266 af 02/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 074.10S.541 Senere ændringer til

Læs mere

IKV Via Erhvervsuddannelser - Horsens

IKV Via Erhvervsuddannelser - Horsens Baggrund I Horsens Kommune er der lavet en aftale om, at rengøringsmedarbejdere, der har gennemført 3 ugers kursus i erhvervsrengøring, får en lønforbedring på 1 løntrin. Kurset indeholder det, der svarer

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Silkeborg den 10.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Vejledende uddannelsestid: 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 377 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

General beskrivelse. Tekniske grundforløb Merkantile grundforløb

General beskrivelse. Tekniske grundforløb Merkantile grundforløb General beskrivelse Tekniske grundforløb Merkantile grundforløb Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen 3 1.1 Praktiske oplysninger 3 1.2 Skolens pædagogiske og didaktiske overvejelser 3 1.3 Overordnet

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

De nye grundforløb. Side 1. Side 2

De nye grundforløb. Side 1. Side 2 De nye grundforløb Side 1 Side 2 Undervisningens tilrettelæggelse Fokus på elevernes eksperimenterende og reflekterende praksis bl.a. for at understøtte elevens faglige nysgerrighed og motivation for læring

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Undervisningsplan for Social- og sundhedsuddannelsens. Grundforløb til. Pleje, omsorg og pædagogik. Generelle del

Undervisningsplan for Social- og sundhedsuddannelsens. Grundforløb til. Pleje, omsorg og pædagogik. Generelle del Undervisningsplan for Social- og sundhedsuddannelsens Grundforløb til Pleje, omsorg og pædagogik. Generelle del LUU Jan. 2013 Bjergparken Bjerggade 4 M DK-6200 Aabenraa Telefon 73 33 43 00 Telefax 73 33

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager/konditor

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager/konditor Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager/konditor Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende

Læs mere

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1 EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015 Side 1 Dagens indhold Reformens overordnede mål Reformens pædagogiske intentioner Målgrupper adgangskrav og optagelse

Læs mere

Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA. Elev

Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA. Elev Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA Elev Grundforløbsprøven er obligatorisk. Grundforløbet afsluttes med en prøve der, ud fra temaer og emner fra undervisningen på Grundforløbet, tager udgangspunkt

Læs mere

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen Uddannelsesordning for sundhedsuddannelsen Udstedelsesdato: 15. marts 2010 Udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen i henhold til følgende

Læs mere

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand 29. august 2014 Workshop: Elevplan og de nye grundforløb Oplægget viser hvordan ZBC, har organiseret

Læs mere

Pakke 1: Obligatorisk forløb for grundforløb til Landmand. Vejledende varighed 20 uger. Undervisning 10 uger

Pakke 1: Obligatorisk forløb for grundforløb til Landmand. Vejledende varighed 20 uger. Undervisning 10 uger Undervisningen i grundforløbet Grundforløbspakker Undervisningen på grundforløbet sigter mod at eleven vælger landmandsuddannelsen til landmand på hovedforløbet. Vi tilbyder 3 grundforløbspakker på Nordjyllands

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Sidst redigeret juni 2016 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 2 Ikrafttræden...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedelsesdato: den 15. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/04/2013

Læs mere

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1.

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1. De nye grundforløb - Intention, indhold & struktur Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet Side 1 Side 2 Grundforløbets 1. del 20 uger Skal udvikle elevens almene og brede erhvervsfaglige

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for Nov. 2017 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER FOR PRØVER... 3

Læs mere

Skolens hovedadresse er: Viden Djurs N. P. Josiassens vej 44e 8500 Grenaa Telefon:

Skolens hovedadresse er: Viden Djurs N. P. Josiassens vej 44e 8500 Grenaa Telefon: Viden Djurs - Den lokale undervisningsplan niveau I Det første niveau af den lokale undervisningsplan er gældende for alle skolens erhvervsuddannelser. 1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015

Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015 Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 2 Overgangsordning... 2 Undervisningen... 3 Undervisnings-

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF2 PAU August 2015

Lokal Undervisningsplan GF2 PAU August 2015 Lokal Undervisningsplan GF2 PAU August 2015 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 5 Overgangsordning... 5 Undervisningen... 5 Undervisnings-

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN 2016 LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Ernæringsassistent Indhold 1. Fagets formål og profil... 2 1.1 Fagets formål... 2 1.2 Fagets profil... 2 2. Faglige mål og fagligt indhold... 3 2.1. Faglige mål... 3 2.3 Fagligt

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Fagretninger: Sundhed & Udvikling Læring & Leg Innovation, sundhed & pædagogik

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Fagretninger: Sundhed & Udvikling Læring & Leg Innovation, sundhed & pædagogik Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU Fagretninger: Sundhed & Udvikling Læring & Leg Innovation, sundhed & pædagogik 1 Indhold Grundforløbets første del... 3 Fagretninger på SOPU...

Læs mere

TALENTSPOR PÅ HOVEDFORLØB

TALENTSPOR PÅ HOVEDFORLØB TALENTSPOR PÅ HOVEDFORLØB 1 Indhold Ny EUD-reform og talentudvikling... 2 Det lovmæssige... 2 Talentfag på social- og sundhedsuddannelsen og pædagogisk assistent... 3 Talentspor er fag på ekspertniveau...

Læs mere

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

Elevplankonference marts 2015

Elevplankonference marts 2015 Elevplankonference marts 2015 Reform, IT og pædagogisk tilrettelæggelse v/ læringskonsulent Jeppe Egendal, UVM og elevplankonsulent Pia Kristofferen, STIL Side 1 IT i undervisningen på grundforløb 1 og

Læs mere

Handelsskolernes Lærerforenings repræsentantskabsmøde 25. april 2015

Handelsskolernes Lærerforenings repræsentantskabsmøde 25. april 2015 Handelsskolernes Lærerforenings repræsentantskabsmøde 25. april 2015 Læringskonsulenter Erhvervsuddannelserne STUK, Styrelsen for undervisning og kvalitet Undervisningsministeriet /v. Lone Kirk og Lisbeth

Læs mere

VEJLEDNING TIL GRUNDFAGET HYGIEJNE FAGBILAG 9

VEJLEDNING TIL GRUNDFAGET HYGIEJNE FAGBILAG 9 VEJLEDNING TIL GRUNDFAGET HYGIEJNE FAGBILAG 9 Gældende fra juli 2011 Uddannelsesstyrelsen, Afdelingen for erhvervsrettede uddannelser Indledning...2 1. Fagets formål og relevans for EUD... 2 2. Undervisningens

Læs mere

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg.

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg. Hovedforløbet Elektrikeruddannelse Installationsteknik Generel information om skolen Praktiske oplysninger Generelt for skolen Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej

Læs mere

Skabelon for fagbilag

Skabelon for fagbilag Skabelon for fagbilag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges med udgangspunkt i elevens

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 378 af 8. april

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU Silkeborg den 05.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU Vejledende uddannelsestid 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør Udstedt af det faglige udvalg for elektronikoperatør uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 556 af

Læs mere

Skemaer til brug ved ansøgning om godskrivning for dele af social- og sundhedshjælper- uddannelsen

Skemaer til brug ved ansøgning om godskrivning for dele af social- og sundhedshjælper- uddannelsen Marts 2009 Skemaer til brug ved ansøgning om godskrivning for dele af social- og sundhedshjælper- uddannelsen agligt udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen (PASS)

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole på Djursland, som tilbyder en lang række spændende og udfordrende ungdomsuddannelser.

1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole på Djursland, som tilbyder en lang række spændende og udfordrende ungdomsuddannelser. Viden Djurs - Den lokale undervisningsplan niveau I Det første niveau af den lokale undervisningsplan er gældende for alle skolens erhvervsuddannelser. 1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole

Læs mere

Grundforløb 2: Kosmetiker

Grundforløb 2: Kosmetiker Grundforløb 2: Kosmetiker Formålet med grundforløbet er, at du bliver i stand til at indgå i den daglige arbejdsgang i en klinik. Du lærer at udføre kosmetiske behandlinger herunder kosmetisk ansigtsbehandling

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker BEK nr 435 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.46T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg. Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015

Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg. Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015 Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015 Program 13.00 13.10 Velkomst og status på reformen v/ Nanna Højlund, formand PASS 13.10 14.15 Form

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF2 SOSU August 2015

Lokal Undervisningsplan GF2 SOSU August 2015 Lokal Undervisningsplan GF2 SOSU August 2015 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 4 Overgangsordning... 4 Undervisningen... 5 Undervisnings-

Læs mere

Grundforløbets 2. Del. Af Ulla Bach, EUC Nord

Grundforløbets 2. Del. Af Ulla Bach, EUC Nord Grundforløbets 2. Del Af Ulla Bach, EUC Nord Udviklingsproces GF2 Principper for opbygningen af gf2 Grundskole-elever Åben invitation til faglærer Udvikling Teams Bekendtgørelse Temaer/mål/tid Feed-back

Læs mere

Klare MÅL. Naturfag F/E

Klare MÅL. Naturfag F/E Klare MÅL Naturfag F/E 2 Naturfag F/E Fagets Mål 1. Eleven har kendskab til naturfaglige begreber og enkle modeller, så eleven kan forklare erhvervsfaglige problemstillinger med naturfagligt indhold. 2.

Læs mere

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold Fysik C-niveau Indhold Fagets identitet og formål:... 2 Mål og indhold... 2 Dokumentation... 3 Didaktiske principper... 4 Løbende evaluering... 4 Standpunktsbedømmelse... 4 Afsluttende prøve... 4 Bilag

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. marts 2010 pædagogisk assistent Uddannelsesordningen er udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistent og social- og sundhedsuddannelsen

Læs mere

Undervisningsplan Matematik C GF2

Undervisningsplan Matematik C GF2 Undervisningsplan Matematik C GF2 Undervisningens mål er:... 2 Fagligt indhold:... 3 Elevbeskrivelse:... 3 Dokumentation:... 3 Tilrettelæggelse og didaktiske overvejelser:... 3 Elevarbejdstid:... 4 Lektioner:...

Læs mere

Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse

Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse Svendborg Erhvervsskole Hovedforløb EUD/EUX Business 1 Indhold VELKOMMEN TIL DET MERKANTILE HOVEDFORLØB KONTOR MED SPECIALER PÅ Svendborg Erhvervsskole 4 1. GENERELT

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

Hvad ønsker gæsterne?

Hvad ønsker gæsterne? God service Hvad ønsker gæsterne? God pris God beliggenhed Rene værelser, ja tak! Housekeeping med god kvalitet og service Rengøringsassistenter er en væsentlig ressource på et hotel! At gøre rent er ikke

Læs mere

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 2 EUX

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 2 EUX Tillæg til LUP FOR Grundforløb 2 EUX Gældende for hold startet efter 1. august 2018 EUX Velfærd Grundforløb 2 Dette er et tillæg til de lokale undervisningsplaner. Her beskrives EUX Velfærd GF2 på SOSU

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedelsesdato 5. juli 0 Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedt af Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 39 om uddannelserne i den

Læs mere

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX Tillæg til LUP FOR Grundforløb 1 EUX Gældende for hold startet efter 1. august 2018 EUX Velfærd Grundforløbets 1. del Dette er et tillæg til de lokale undervisningsplaner. Her beskrives EUX Velfærd GF1

Læs mere

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan:

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan: LUP - lokal undervisningsplan for GF1 Business (EUD og EUX - detail, handel og kontor) Erhvervsfag 1-3: Beskrivelse af opbygning og læringsmål i forhold til de enkelte projekter jf. bekendtgørelse om grundfag,

Læs mere

Erhvervsuddannelsesreform

Erhvervsuddannelsesreform Erhvervsuddannelsesreform 2014-2015 Ursula Dybmose, KL Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner, PASS 1. september 2014 Indhold Reformens mål Grundforløbet Flytning af 7 uger Adgangskrav til hovedforløbet

Læs mere

LUP GF1 Byggeri og teknik

LUP GF1 Byggeri og teknik LUP GF1 Byggeri og teknik CEF CELF [Vælg en dato] LUP - GF1 Byggeri og teknik Tema 1: Introduktion Erhvervsfag 1 Erhvervsintroduktion 2 uger Eleven udarbejder personlig uddannelsesplan og der fortages

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Undervisningsplan for grundforløb 2: Frisør CPH WEST, Glentevej 61, 2400 København NV. Grundforløb: Frisør

Undervisningsplan for grundforløb 2: Frisør CPH WEST, Glentevej 61, 2400 København NV. Grundforløb: Frisør Grundforløb: Frisør Formålet med grundforløbet er, at du bliver i stand til at indgå i den daglige arbejdsgang i en salon. Du får rutine i farvning af bryn og vipper samt i hårvask og hovedbundsmassage.

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Målrettet Pædagogisk assistentuddannelse Gældende for hold der er startet efter 1. august 2015 Indhold: 1. Fagets formål og profil... 3 1.1 Fagets formål...

Læs mere

1. Generelt for Hotel- og Restaurantskolens erhvervsuddannelser

1. Generelt for Hotel- og Restaurantskolens erhvervsuddannelser 1. Generelt for Hotel- og Restaurantskolens erhvervsuddannelser Hotel- og Restaurantskolen Vigerslev Allé 18 2500 Valby tlf. 3386 2200 Hotel-og Restaurantskolen er en uddannelsescampus, der udbyder uddannelser

Læs mere

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan Regeringens mål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de

Læs mere

Obligatorisk grundforløb PA retning

Obligatorisk grundforløb PA retning Lokal undervisningsplan læringsaktivitetsniveau Grundforløb Obligatorisk grundforløb PA retning Elevrettet beskrivelse: Det obligatoriske grundforløb med retning mod Pædagogisk Assistent uddannelsen er

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: juni 2014 Laboratorietandtekniker Udstedt af Tandteknikerfagets Faglige Udvalg i henhold til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om uddannelserne

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål...

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

Prøvevejledning Pædagogisk Assistent Uddannelsen Afsluttende tværfaglig prøve August 2016

Prøvevejledning Pædagogisk Assistent Uddannelsen Afsluttende tværfaglig prøve August 2016 Prøvevejledning Pædagogisk Assistent Uddannelsen Afsluttende tværfaglig prøve August 2016 Lovgrundlag Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Undervisningsministeriet bekendtgørelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Vejgodsuddannelsen

Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Vejgodsuddannelsen Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Vejgodsuddannelsen Indholdsfortegnelse 2. Hovedforløb... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag... 3 2.3 Kriterier

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tarmrenser

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tarmrenser BEK nr 455 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.18T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål:...

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse gældende fra september 2013 1 Indholdsfortegnelse Indhold BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Målrettet Social- og Gældende for hold der er startet efter 1. januar 2017 Indhold Vejledende uddannelsestid... 3 Fagets formål og profil... 3 Fagets formål...

Læs mere

Forslag til fælles standard for grundforløbsprøven. Tre kriterier som afsæt for udvikling af en fælles standard

Forslag til fælles standard for grundforløbsprøven. Tre kriterier som afsæt for udvikling af en fælles standard Forslag til fælles standard for grundforløbsprøven I medfør af Hovedbekendtgørelsen, BEK nr. 367 af 19/04/2016, og efter aftale med det faglige udvalg PASS har Danske SOSU-skoler på vegne af skoler, der

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses grundforløb

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker BEK nr 326 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.23T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

LUP GF1 - Fødevarer, jordbrug

LUP GF1 - Fødevarer, jordbrug LUP GF1 - Fødevarer, jordbrug CELF [Vælg en dato] Tema 1: Introduktion Erhvervsfag 1 Erhvervsintroduktion 2 uger Eleven udarbejder personlig uddannelsesplan og der fortages en indledende kompetencevurdering

Læs mere