Matematik. 2. klasse. Design klassens nye ur

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Matematik. 2. klasse. Design klassens nye ur"

Transkript

1 Matematik 2. klasse Design klassens nye ur

2 Indholdsfortegnelse Forløbsbeskrivelse - overordnet: 3 Resume: 3 Titel: 3 Produkt: 3 Beskrivelse: 3 Rammer og praktiske forhold: 4 Varighed: 4 Materialer: 4 Mål og faglige begreber: 6 Fra Fælles Mål: Link 6 Forløbsnær del: 7 Introfase: Forforståelse og kompetencer 7 Kort rids af fasen og iscenesættelse: 7 Komplekst problemfelt: 8 Problemstilling: 8 Faglige loops: 12 Udfordrings- og konstruktionsfase: 13 Konkret udfordring: 13 Beskrivelse af fasen: 13 Faglige loops: 14 Feedbackloops: 15 Outrofase: Ny forståelse og nye kompetencer: 15 Evaluering: 17

3 Forløbsbeskrivelse - overordnet: Resume: Titel: Design klassens nye ur. Produkt: GeoGebrafil med et urskivedesign. Evt. selve uret, hvis man vælger at få det produceret. Beskrivelse: De digitale værktøjer har gjort det muligt for de fleste at arbejde kreativt og skabe smukke produkter. Desuden åbner de digitale filer mulighed for at få eksterne producenter til at lave et fysisk produkt på baggrund af filen. Forløbet har fokus på at eleverne i en designproces arbejder kreativt og skabende med de digitale værktøjer fra matematikfaget, og det peger især ind i stk. 2 i fagformålet for Teknologiforståelse som fag, hvor der står: Elevernes mestring af faget fordrer en beherskelse af digitale designprocesser og af digitale teknologiers sprog og principper med henblik på iterativt og i samarbejde at kunne analysere, designe, konstruere, modificere og evaluere digitale artefakter til erkendelse og løsning af komplekse problemer. Urskivedesignet er ikke et digitalt artefakt, men designprocessen er hentet fra teknologiforståelsesfagligheden, og er med til at løfte forløbet og matematikken til nye højder. I forløbet udgør det dynamiske geometriprogram et digitalt artefakt, der er skabt med en bestemt intention. I forløbet bruges programmet anderledes, end det oprindeligt var intenderet, og det udvider elevernes kapacitet til at skabe et produkt og fokusere på æstetik i matematikundervisningen. Også i fagformålet for matematik peger forløbet ind i stk. 2, hvor der står: Elevernes læring skal baseres på, at de selvstændigt og gennem dialog og samarbejde med andre kan erfare, at matematik fordrer og fremmer kreativ virksomhed, og at matematik rummer redskaber til problemløsning, argumentation og kommunikation. Begge disse passager peger videre op i stk. 2 i folkeskolens formål.

4 Rammer og praktiske forhold: Varighed: Ca. 15 lektioner svarende til ca. 3 uger - afhængigt af brugen af faglige loops, feedbackloops og iterationer i designprocessen. Materialer: Adgang til computere eller andre enheder for alle elever eller grupper. Adgang til et dynamisk geometriprogram. I dette forløb bruges GeoGebra, men andre kan også bruges. Til forløbet findes en GeoGebraBog med materialer af relevans for forløbet. Bogen kan findes på kortlink.dk/xz26 Der findes desuden nogle kopiark og bilag til forløbet i en mappe på Google Drev på linket: kortlink.dk/y6bs. Den indeholder disse dokumenter: Designprocesser i matematik - Bilag og kopiark Elevprodukter - alle (fra tidligere forløb) Evaluering skema Feedback - To stjerner og et ønske Sorter ure (udvalgte elevdesigns til sorteringsøvelse med fokus på kvalitetskriterier.

5

6 Mål og faglige begreber: Målene nås ved at eleverne arbejder i en iterativ designproces med fokus på indholdet af de enkelte elementer i denne. Samtidig arbejder eleverne med at lave geometriske figurer med et konkret formål, hvilket bør være en motiverende faktor. Fra Fælles Mål: Link Fælles mål Problembehandling Modellering Ræsonnement og tankegang Repræsentation og symbolbehandling Kommunikation Hjælpemidler Tal og algebra Geometri og måling Statistik og sandsynlighed Teknologiforståelse Forslag til Læringsmål Eleven kan anvende digitale værktøjer til undersøgelser, enkle tegninger og beregninger Eleven kan tegne enkle plane figurer ud fra givne betingelser og plane figurer, der gengiver enkle træk fra omverdenen. Eleven kan beskrive og fremstille figurer og mønstre med spejlingssymmetri. Eleven kan deltage i at rammesætte problemstillinger fra konkrete situationer og ideudvikle på løsninger hen imod konkrete produkter Eleven har viden om metoder til undersøgelser, tegning og beregning med digitale værktøjer Eleven har viden om metoder til at tegne plane figurer, herunder med et dynamisk geometriprogram Eleven har viden om metoder til at fremstille figurer og mønstre med spejlingssymmetri, herunder digitale værktøjer. Eleven har viden om kompleks problemløsning. Eleven kan medvirke til at rammesætte og opstille kriterier for et konkret produkt. Eleven kan lave geometriske konstruktioner i et dynamisk geometriprogram med udgangspunkt i kriterier. Eleven kan lave geometriske flytninger i et dynamisk geometriprogram. Eleven kan argumentere for de valg, der er taget i konstruktionen.

7 Faglige begreber i forløbet Matematik: Symmetri, spejle, dreje, parallelforskyde/skubbe, polygon, flytning, spejlingsakse TF: Design, argumentere, rammesættelse, idéer, feedback, konstruktion Forløbsnær del: Introfase: Forforståelse og kompetencer Kort rids af fasen og iscenesættelse: Introfasen tjener flere formål: 1. Eleverne skal have præsenteret og tage ejerskab til den overordnede udfordring - At designe en urskive med et mønster til klassens nye ur. 2. Eleverne skal samle empiri omkring mønstre og ure med mønstre rundt omkring i verden og i processen søge inspiration til det ur, de selv skal producere. 3. Eleverne skal have øget deres opmærksom på, hvordan de på forskellige måder kan vurdere et ur/mønsters (produkts) kvalitet. 4. Eleverne skal arbejde med at udvikle foreløbige tommelfingerregler for, hvordan de giver konstruktiv feedback. 5. Eleverne skal evt. have en teknisk introduktion til programmet GeoGebra (griber dog også ind i fordybelsesfasen) I introfasen præsenteres eleverne for udfordringen, at klassen skal have nyt ur, som klassen i fællesskab skal designe urskiven til og træffe valg omkring. Hvis det er muligt, kan I efterfølgende få uret produceret hos en ekstern producent ved at indsende urskivedesignet som en billedfil, som producenten efterfølgende producerer og sender til jer. Formen på uret, kan indgå i kriterierne for elevernes design, men det er oplagt at afgrænse den til de muligheder for facon, som producenten tilbyder. Har man ikke mulighed for at købe et ur til klassen, kan man også vælge andre cases som fx design af ur hjem til ens værelse, til det lokale plejehjem, klubhuset, en butik, en slægtning eller lign. Afhængigt af valget, kan man indtænke større eller mindre grader af brugerundersøgelser af deres behov i designet. Man kan dog også vælge at hænge en udprintet papirversion af uret op under forløbet.

8 OVERBLIK OVER FORLØBET FOR ELEVERNE: Nogle ønsker at ridse forløbet op for eleverne i introfasen, og herunder er i overskrifter, hvordan forløbet er bygget på. Overskrifterne uddybes længere fremme i forløbsbeskrivelsen her. INTROFASE: Introduktion til mønstre og urskivedesign. Tommelfingerregler om konstruktiv feedback Klassens fælles beslutning om kriterier for urskiverne (rammesætning). ( Produkt ) KONSTRUKTIONS- OG FORDYBELSESFASE: Konstruktion af prototyper/skitser af urskiver i grupper og løbende feedback. Undervejs faglige loops, hvor eleverne gennem videoinstruktioner lærer at bruge GeoGebra og mønstre med symmetri. Design af gruppernes endelig urskive. (produkt) OUTROFASE: Afsluttende udstilling og udvælgelse af klassens ur. Finpudsning af uret ud fra klassens ønsker. (produkt) Herunder følger aktiviteter, der kan bruges i introfasen. De har alle til formål at klæde eleverne på til det efterfølgende arbejde med at designe ure. Aktiviteterne fungerer som en fælles rammesættelse af det videre design, og da eleverne både er i rollen som kunder/modtagere og producenter, er det muligt løbende at skifte mellem og gøre opmærksom på disse to roller. Introfasen skal munde ud i nogle specifikke kriterier, som urene skal opfylde. Inden eleverne går i gang med at opremse mulige kriterier, skal de afdække feltet ved at indsamle viden om mønstre og urskiver med mønstre. Komplekst problemfelt: Der er ikke som sådan et komplekst problemfelt i dette forløb. Problemstilling: I skal fremstille en billedfil med en urskive til klassen. Urskiven skal opfylde klassens krav. LEKTIONER I INTROFASEN (KAN TIL- OG FRAVÆLGES EFTER BEHOV OG KLASSENS FORUDSÆTNINGER) 1. Undersøg mønstre i verden omkring eleverne. (2 lektioner) 2. Vurder andre elevers urskiver. (1-2 lektioner) 3. Brugbar feedback. (1-2 lektioner) Evt. Introduktion til GeoGebra. (Bør ikke tage lang tid, da der er indlagt i konstruktionsfasen) Evt. Introduktion til mønstre og flytninger. (Kan også lægges ind i punkt 1 herover)

9 1: Undersøgelse af mønstre i verden omkring eleverne Varighed: ca. 2 lektioner. Organisering: Kan både være solo eller i mindre grupper på op til 3 elever. Materialer: GeoGebraBog på kortlink.dk/xz26 Mønstre omkring os og Ure med mønstre. Beskrivelse: Eleverne undersøger med udgangspunkt i arbejdsarket Mønstre omkring os i GeoGebraBogen, hvad der kendetegner et mønster, og hvor der findes mønstre i verden omkring os. Indled fx med at se de første 3 minutter af filmen sammen og læse teksten på siden op fælles i klassen. Man kan både lade eleverne arbejde på nettet og finde mønstre der, men man kan også lade dem gå ud på skolen og finde eksempler konkrete eksempler på mønstre. Der er desuden flere eksempler på mønstre på urskiver i arbejdsarket Ure med mønstre i GeoGebraBogen. Formålet er at eleverne skal opleve, at mønstre kan se ud på mange måder og være både mere eller mindre komplekse. Desuden skal de kunne beskrive, hvorfor noget er et mønster, fx ved at beskrive, hvad det er, der bliver gentaget på en bestemt måde. Som en del af lektionerne kan eleverne begynde at tegne simple ting i GeoGebra, som beskrevet i arbejdsarket Mønstre omkring os i GeoGebraBogen. 2: Vurder elevprodukter Varighed: 1 til 2 lektioner. Organisering: Grupper på 2 til 3 elever. Materialer: Farveprint af 2 sæt af 3 forskellige ure fra Sorter ure i bilagsmappen (Google Drev) på Halvdelen af grupperne skal have det ene sæt med 3 ure. Den anden halvdel af grupperne skal have det andet sæt med 3 andre ure. Post-its Evt. kopiark 1 i Designprocesser i matematik som stillads. Ligger også i bilagsmappen. Beskrivelse: Start lektionen med at illustrere/opføre trin 1 herunder: 1. Eleverne arbejder i grupper på 2 til 3 elever. Hver gruppe får udleveret 3 ure, som de skal lægge i rækkefølge fra det, de synes, er mindst pænt, til det pæneste. Gruppen skal være enige om rækkefølgen. Mellem det mindst pæne og det næste ur sætter eleverne en post-it eller en lap papir, og

10 skriver Det her ur er pænere end det andet fordi. Herefter skriver de en positiv begrundelse om noget på det pæneste af de to ure. Det kunne være sætninger som Det her ur er pænere end det lige før, fordi der er farver på hele uret, eller Det her ur er pænere end det lige før, fordi der er et pænt mønster med figurerne., eller lign. Det gentages for de næste to ure i rækken. Der må gerne skrive flere begrundelser mellem urene. 2. Grupperne går nu sammen 2 og 2, så de i alt har 6 forskellige ure i den nye store gruppe. Disse ure skal nu rangordnes og der skal skrives positive begrundelser i overgangene mellem urene. 3. Til slut samles der op fælles i klassen, ved at gruppernes forskellige positive begrundelser samles på en liste. Listen skrives ind online. Til det formål kan man fx bruge et Googledokument eller en Padlet og stemme om de forskellige begrundelser i klassen og notere stemmer undervejs. Hvis man har en klasse, der er godt kørende online, kan man også benytte et online spørgeskema fx i form af Mentimeter.com, hvor man kan lave en rankingafstemning over alle kriterier, og efterfølgende sende eleverne ind for at stemme. Man kan dog også gøre det helt analogt fx ved at skrive på tavlen kombineret med håndsoprækning. Lektionen skal dog munde ud i en liste med mellem 3 og 5 kriterier, som klassen er blevet enige om SKAL være opfyldt i gruppernes designs, og som de kan tilgå undervejs i fase to. De resterende punkter på listen kan indgå som inspiration, men ikke krav til urenes designs. Det er centralt, at det er elevernes liste, og at det primært er dem, der opstiller bud på kriterier. Det kan dog være nødvendigt at supplere med kriterier og at hjælpe dem med deres formuleringer, fx ved at udlevere kopiark 1 fra Designprocesser i matematik med opmærksomhedspunkter. I teknologiforståelsesfagligheden arbejder man med begrebet Rammesættelse, og udarbejdelsen af listen med kriterier fungerer i designprocessen i forløbet her som en form for rammesættelse. Eleverne har været ude og indhente informationer (undersøge) området, og de har afgrænset deres fremadrettede proces ved at udvælge nogle bestemte kriterier. Producerer man ure til andre målgrupper end klassen, vil det være nødvendigt at inddrage eller i hvert fald indtænke disse i udarbejdelsen af kriterierne. Det vil styrke elevernes forståelse af begrebet rammesættelse fremadrettet, hvis man allerede i dette beløb kobler begrebet til den proces, de har deltaget i. Rammesættelse rummer meget andet end det, men det giver alligevel eleverne en idé om, hvad begrebet handler om. Herunder er nogle eksempler på kriterier, der kunne være oplagte, hvis klassen mangler inspiration. Vær dog opmærksom på, at de lugter lidt af lærerformuleringer: Der skal indgå parallelforskydninger/spejlinger/drejninger i uret. Uret skal have nogle bestemte dimensioner - fx at det skal være rundt.

11 Der skal indgå parallelforskydninger/spejlinger/drejninger i uret. Der skal indgå regulære polygoner i uret. Der må ikke være hvide områder på uret. Der skal være et billede af skolens logo et sted på uret. Der må højest indgå 5 forskellige farver / mindst 3 forskellige farver. De tolv klokkeslæt skal være markeret i mønstret. Osv 3. Brugbar feedback: Varighed: 1 2 lektioner Organisering: Grupper på 2 til 3 elever. Materialer: Kopiark 2 i dokumentet Designprocesser i matematik på kortlink.dk/y6bs Evt. også kopiark 3 og 4 Beskrivelse: I designprocesser spiller feedback en central rolle, og det er derfor vigtigt, at eleverne lærer at give og modtage feedback på en hensigtsmæssig måde. Det sker ikke af sig selv, og samtidig kan det være hårdt at bruge elevernes egne produkter og kommentarer i det indledende arbejde med feedback. Derfor arbejder eleverne i dette forløb med at vurdere andres feedback ud fra en intuitiv vurdering af, hvad der er god/rar feedback, selvom den reelt beder eleverne om at lave noget om eller forbedre et produkt. Som optakt til arbejdet kan du tage en fælles diskussion med klassen om, hvad feedback egentlig er for noget, og få eleverne til at sætte nogle umiddelbare ord på begrebet. Du kan evt. iscenesætte det ved at vise et tilfældigt urskivedesign og sige til eleverne, at du har brug for deres hjælp til at høre, hvad, de synes, fungerer, og hvad du kan gøre endnu bedre. Det kan føre over i en diskussion om de følelser, der kan opstå, når man modtager kritik af noget, man har lagt kræfter i, og hvordan man kan gøre det på en ordentlig måde. Både som modtager og som afsender. Herefter sættes eleverne i gang med aktiviteten herunder. 1. Eleverne arbejder i grupper på 2 til 3 elever. Hver gruppe får udleveret nogle kort med eksempler på feedback. Disse skal sorteres i brugbare og ikke brugbare. Du kan enten bruge dine egne eksempler eller tage udgangspunkt i eksemplerne på kopiark 2. Feedbacken i forløbet her går på produktet, og den skal klæde eleverne på til at lave et endnu bedre produkt i andet og tredje forsøg. Eleverne skal undervejs diskutere, hvordan de forskellige slags feedback virker på dem, og hvordan de ville have det med at modtage de

12 forskellige eksempler som feedback. Elevernes svar vil variere fra elev til elev. 2. Der samles op fælles i klassen, og der skrives nogle tommelfingerregler for brugbar feedback op. Du kan evt. tage udgangspunkt i nogle af pointerne på kopiark 3, men det er bedre, hvis det er elevernes egne formuleringer, der danner fundamentet for listen. 3. Eleverne skal nu i grupperne fra før med udgangspunkt i de fælles pejlemærker for god feedback forsøge at give feedback til et ur fra øvelsen fra de foregående lektioner. Det overordnede spørgsmål kan være Hvordan kan vi hjælpe skaberen af uret med at lave et endnu pænere ur?. Her kan du evt. stilladsere elevernes arbejde med at give feedback ved at udlevere nogle sætningsstartere. Du kan lave dine egne eller tage udgangspunkt i eksemplerne på kopiark Der følges op på arbejdet fælles i klassen og konkrete eksempler diskuteres, ligesom det diskuteres, hvad der er særligt svært og let ved at give god feedback. Faglige loops: 1: Evt. GeoGebra kom godt i gang - Eleverne lærer programmet at kende. Varighed: Varierer fra klasse til klasse. Vær opmærksom på, at der er tænkt instruktionsvideoer ind undervejs i konstruktionsfasen. Beskrivelse: Grundkursus i GeoGebra fx med udgangspunkt i forløbet her: 2: Evt. Flytninger og mønstre - Hvis eleverne ikke før har arbejdet med mønstre, flytninger og symmetri, kan det tænkes ind som faglige loops både før og under konstruktionsfasen. Varighed: varierer fra klasse til klasse. Beskrivelse: De fleste bogsystemer i indskolingen har afsnit om mønstre, flytninger og symmetri, og dem kan man med fordel inddrage i forløbet her. Men det er en del af GeoGebraBogen med inspirationseksempler, at man arbejder med de tre matematiske emner. I GeoGebraBogen til forløbet har vi samlet nogle eksempler fra forskellige bogsystemer

13 på, hvor de arbejder med nogle af temaerne. Udfordrings- og konstruktionsfase: Konkret udfordring: I skal lave et ur med et mønster i GeoGebra. Uret skal passe til at hænge i jeres klasse. Uret skal leve op til klassens kriterier. Beskrivelse af fasen: I denne fase skal eleverne producere et design til deres ur. For at være ordentligt klædt på fra introfasen, skal eleverne have gjort sig erfaringer med mønstre omkring dem og herudfra have udarbejdet en fælles liste med kriterier til urene. Arbejdet skal foregå med indlagte feedbackloops, hvor eleverne sparrer med hinanden om deres urskivedesigns. I forbindelse med de faglige loops, bør man bruge noget tid på at klæde eleverne på til at give og modtage feedback, hvis der er behov for yderligere fokus på det, udover arbejdet i introfasen. Arbejdet med feedback kræver, at man løbende har fokus på det, og at eleverne øver sig i at give og modtage feedback i processer som disse. Nogle klasser/elever vil have behov for en strammere lærerstyret form, mens andre klasser vil kunne håndtere den friere form med feedback mellem elever i mindre grupper. Det er dog vigtigt, at I løbende i klassen fælles og ude i grupperne får diskuteret, hvad der får feedback til at fungere eller ikke fungere. Gennem fasen arbejder eleverne i mindre grupper med at hente inspiration, tage beslutninger om urets udseende og producere midlertidige udkast til deres endelig produkt. Du kan overveje, om nogle elever skal have mulighed for at arbejde alene. Undervejs i processen bør du løbende indlægge feedbackloops, hvor eleverne kan bytte produkter med andre grupper og give hinanden feedback. Denne feedback kan stilladseres med inddragelse af sætningsstarterne og vurderingskriterierne fra introfasen. Den tekniske del af urskiveproduktionen foregår ved at eleverne ser videoer, der viser, hvordan de laver forskellige relevante geometriske konstruktioner i GeoGebra. I GeoGebraBogen på kortlink.dk/xz26 findes forskellige instruktionsvideoer til typiske konstruktioner, men eleverne kan også forsøge at bruge YouTube og Google. Du bør dog være opmærksom på, at eleverne let kan fare vild på nettet og ende med at spilde en masse tid uden at få noget ud af det. Brugen af instruktionsvideoer er en uformel læringsstrategi, der er velkendt for mange elever helt ned i indskolingen. Det kan dog også være dig som lærer, der hjælper eleverne med at konstruere bestemte figurer til urene. Det vil være forskelligt fra elev til elev, hvilken grad af teknisk stilladsering, de har behov for.

14 I udfordrings- og konstruktionsfasen bliver strukturen løsere end i introfasen, da der ikke skal formidles et bestemt indhold. Det kan dog være hensigtsmæssigt at have en struktur på de delfaser eleverne skal igennem. Det kan fx ske i en iterativ proces med delfaser som disse: 1. Empiri og inspiration indsamles og de første idéer laves - Hvad vil vi godt at have med på vores ur? Elevernes skitser til ure fra introfasen kan inddrages. De kan også bruge elevprodukterne fra bilagsmappen på kortlink.dk/y6bs som inspiration. Du kan evt. printe dem ud og have dem liggende i klassen gennem konstruktionsfasen. 2. Nye skitser - En eller flere nye skitser udarbejdes - Fx i løs streg med papir og blyant. Alle elever i en gruppe skal have kopi af skitsen. 3. Feedbackloop på skitserne - Hver elev i en gruppe skal ud og finde to andre elever, de ikke er i gruppe med, og sammen med dem skal de have feedback på hver deres skitser. Her skal de kriterier, uret skal leve op til, indtænkes. Hvis det vurderes, at klassen vil have svært ved det på egen hånd, kan man stilladsere processen ved at tage noget af den eller det hele fælles, fx med udgangspunkt i konkrete urskiveskitser fra nogle af grupperne. Det kan også organiseres, så to grupper giver hinanden feedback med læreren på sidelinjen som guide i processen. De resterende grupper arbejder imens videre, og herefter skifter til to nye grupper, der giver feedback med læreren på siden. 4. Nye skitser - På baggrund af feedbacken laves nye skitser og gruppen ender med at udforme en fælles skitse, de vil gå videre med. 5. Første udkast i GeoGebra - Eleverne laver ud fra skitsen det første udkast til uret i GeoGebra. De bruger tutorials i GeoGebraBogen til at lære specifikke teknikker, de har brug for. 6. Nyt præsentations- og feedbackloop fælles i klassen, hvor hver gruppe pitcher deres ur på max et minut og klassen spiller ind med idéer. I pitch skal de bl.a. indtænke, hvordan uret lever op til kriterierne fra introfasen. Her kan du evt. vælge at lave et fagligt loop om argumentation, fx ved at liste forskellige typer af argumenter op og sortere dem i forskellige kategorier fx Personlig smag/præferencer og Objektive kriterier. 7. Finpudsning af uret og evt. behovsfeedback i mindre loops med lærer eller andre elever. 8. Urskiver printes ud - Gruppernes finpudsede urskiver printes ud, klippes til og hænges op i klassen som en udstilling. urene kan også lamineres for at få et endnu pænere finish. Det er oplagt at bede eleverne om at gemme deres skitser og udkast fra hele fasen, da det efterfølgende kan indgå i evalueringen og introspektionen i Outrofasen. Faglige loops: De faglige loops ligger primært i instruktionsvideoer fra GeoGebraBogen.

15 Herunder følger nogle eksempler på, hvilke andre faglige loops, der kunne tænkes at blive brug for undervejs i udfordrings og produktionsfasen. Loopsne er ikke tænkt som klasseundervisning, men skal ses som en forberedelse til, hvad der kunne opstå af behov for videre fordybelse i nogle af grupperne. Man kan således forestille sig, at én gruppe har brug for faglige inputs om argumentation og feedback, mens en anden gruppe har brug for faglige inputs til at vurdere, om noget er et mønster, eller hvordan man udfører specifikke ting i GeoGebra.. Eksempler på matematikfaglige loops: Hvordan spejler/skubber/drejer man en figur rigtigt? Hvad er et mønster? Hvordan laver man bestemte figurer i GeoGebra? Eksempler på teknologiforståelsesfaglige loops: Hvordan kommer eleverne fra individuelle idéer og skitser til en fælles skitse? Herunder evt. hvordan man tænker kriterierne fra rammesættelsen ind i sin argumentation for sine forslag. Hvordan kan eleverne undersøge og finde inspiration i forhold til deres design? Hvordan giver og modtager eleverne feedback på en god måde? Dette peger frem mod arbejdet med at give og modtage feedback på mellemtrinnet, men vil være nødvendigt for at eleverne ikke starter på bar bund der. Feedbackloops: Feedback på dette niveau skal stilladseres, og det er derfor vigtigt, at skabe rammer, der gør feedback meget konkret og handlingsorienteret. I delfaserne herover er der givet bud på, hvordan feedback/sparringsloops kan tænkes ind løbende, og i bilagsmappen er der kopiark med forslag til stilladsering af processen i dokumentet Designprocesser i matematik, ligesom man kan bruge værktøjet To stjerner og et ønske. Der kan dog blive brug for andre tiltag også, da feedback er en svær disciplin at mestre både som afsender og modtager. Feedback er især i fokus i læseplanen for mellemtrinnet, men de forberedende trin bør trædes allerede i indskolingen. Outrofase: Ny forståelse og nye kompetencer: I denne fase skal der ske en perspektivering af temaet, og den nye viden skal konsolideres, ligesom der skal evalueres på elevernes udvikling gennem forløbet. Aktiviteterne i fasen handler om, at eleverne skal sætte ord på deres produkt, ligesom de skal forholde sig til den proces, de har været igennem. Det sker gennem produktion af små præsentationsvideoer, der skal ses sammen med deres urdesign. 1. Produktion af præsentationsvideo

16 Varighed: 2 lektioner Organisering: Grupperne fra konstruktionsfasen arbejder sammen Materialer: Udstyr til optagelse af video, enten i form af en håndholdt video eller en skærmoptagelse. På Skoletube findes programmer som Screencastify og Screencast-O- Matic til at lave skærmoptagelser. De kan dog også bruges uden tilknytning til SkoleTube, hvis skolen ikke har abonnement hos dem. Skitser og produkter fra processen i gruppen. Beskrivelse: For at skabe koblingen til matematikken, men også for at få eleverne til at reflektere over deres proces, skal hver gruppe i indspille et videoklip af 1-2 minutters længde, hvor de beskriver tankerne bag deres ur, matematikken i det, og de justeringer, de har lavet undervejs. I beskrivelsen af processen kan de skitser og produkter, eleverne har lavet undervejs, med fordel indgå, da de vil give et godt overblik over gruppens proces. De vil samtidig gøre det lettere for eleverne at genkalde sig de valg, de har truffet, de udfordringer, de er støt på, samt de løsninger, de er endt med. Eleverne kan fx lægge deres delprodukter op i kronologisk rækkefølge og filme dem, mens de beskriver den udvikling, der er sket i deres produkter fra trin til trin. I filmen skal eleverne desuden forholde sig til slutproduktet set i forhold til kriterierne og processen. Filmene kan uploades til fx Google Drev, SkoleTube eller en klassekonto på YouTube, og eleverne eller du kan lave QR-koder (fx på qr-koder.dk/) eller kortlinks (på kortlink.dk) til filmene, som sættes op ved hvert ur. Hvis du vælger at benytte YouTube, er det en god idé at oprette en klassekonto på Google og bruge dens tilknyttede YouTubekanal. Både fordi, der er bøvlet at 2. Fernisering og afstemning Varighed: 1 lektioner Organisering: Fælles cafe, hvor eleverne siver rundt Materialer: Udstyr til afspilning af video til hver elev. Beskrivelse: Som afslutning på forløbet holdes fernisering med efterfølgende afstemning. Inden den endelige afstemning går eleverne rundt og ser hinandens videoer og tænker dem med, når de hver især skal tage deres beslutning. Til slut vælges klassens endelige ur i en demokratisk proces fx ved afstemning eller på en online tjeneste som fx Mentimeter.com.

17 Evaluering: I en designproces, som i forløbet her, kan det være svært, at finde noget helt konkret at forholde sig til, når du skal vurdere elevernes udbytte. Elevernes produkter og processer vil være meget forskellige, og der er derfor brug for, at du laver et professionelt skøn fra gruppe til gruppe og fra elev til elev. Evalueringen i forløbet kan tage forskellige former og rette sig mod forskellige formål. Herunder er oplistet nogle bud på typer af evaluering op og en beskrivelse af, hvordan de kan gribes an. Afhængig af præferencer og lokal kontekst kan man som lærer vælge en eller flere af dem ud, som man vil fokusere på. Man bør dog forholde sig til målene og formålet med forløbet i evalueringen. 1. Eleven kan medvirke til at rammesætte og opstille kriterier for et konkret produkt og give konstruktiv feedback på produktet set i forhold til rammesætningen. 2. Eleven kan lave geometriske konstruktioner i et dynamisk geometriprogram med udgangspunkt i kriterier. 3. Eleven kan lave geometriske flytninger i et dynamisk geometriprogram. 4. Eleven kan argumentere for de valg, der er taget i konstruktionen og lave justeringer på baggrund af feedback. Til nogle af punkterne herunder er der eksempler på kopiark i bilagsmappen på kortlink.dk/y6bs, men i de fleste af punkterne bygger evalueringen på analyse og skøn af elevernes handlinger og produkter. Evalueringen dækker såvel elevernes vurdering af sig selv og forløbet og lærerens evaluering af forløbet og elevernes udbytte. Introspektion og evaluering i forhold til designprocessen: Eleverne kan bruge To stjerner og et ønske eller skema fra bilagsmappen til at vurdere, hvad der har fungeret godt, hvad der kunne være gjort anderledes, og hvad de tager med sig til fremtidige projekter. Dette fungerer samtidig som en lille introspektion og som elevens egen evaluering af deres udbytte i forhold til designprocessen. Elevernes brug af feedback gennem forløbet bør også kunne give nogle indikationer på, i hvilken grad de har taget retningslinjerne fra introfasen til sig. Dette er dog en fortløbende proces, der kræver opmærksomhed gennem hele skoleforløbet, men du bør som lærer kunne observere, om der gennem forløbet er skabt et fundament, som der senere kan bygges videre på. Igen er det et professionelt skøn, i hvilken grad eleverne formår at give feedback, der støtter og løfter modtageren. Men også om eleverne er blevet opmærksomme på, når de modtager uhensigtsmæssig feedback, og om de har fået nogle begreber, de kan forholde sig til feedbacken ud fra. Fx begreber som konstruktiv og motiverende eller opmærksomhed på om feedbacken giver dem mulighed for at komme videre, eller om den mere bremser dem. Det kan bl.a. være ved en øget opmærksom på, hvordan feedbacken formuleres og om den eksempelvis er formuleret som ønsker og muligheder eller som konklusioner/sandheder.

18 Et sidste opmærksomhedspunkt i forhold til elevernes udvikling gennem forløbet bør være på elevernes tilgang til forløb med designprocesser. Herunder bl.a. deres arbejde med skitser og prototyper på vej mod et endeligt produkt. For elever, der ikke er vant til denne arbejdsform kan det være grænseoverskridende over et længere forløb at skulle betragte deres produkt som work-in-progress, og eleverne vil benytte forskellige strategier, når de skal indgå i sådan et forløb. Du kan bl.a. undervejs i forløbet kigge efter og notere følgende: Hvor vedholdende er eleven? Hvordan giver eleven plads til de andre i gruppen? Hvilken opmærksomhed har eleven på kvaliteten af deres produkter, og hvilken motivation viser eleven for at forfine kvaliteten? Hvordan forholder eleven sig til feedback? Hvordan styrer eleverne deres arbejdsproces? Du kan desuden analysere gruppernes afsluttende video for at vurdere, i hvilken grad gruppen har kunne rammesætte og herunder især afgrænse deres design og justere på deres idéer undervejs frem mod det endelige produkt. Evaluering på produktet i et matematikfagligt perspektiv: Produkterne i form af urene og den afsluttende video kan analyseres med de matematikfaglige briller på, og du kan se, om eleverne gennem produkterne viser færdigheder i Geometrisk tegning, Placeringer og flytninger og Hjælpemidler. Har de fx en fornemmelse for symmetri og mønstre, konstruerer de præcist, og bruger de matematiske begreber og forklaringer i deres video. Undervejs i forløbet skal du også gerne kunne spore en matematikfaglig udvikling indenfor Hjælpemiddelkompetencen. GeoGebrafilen med uret og elevernes video vil kunne give et billede af, om eleverne har været i stand til at bruge de forskellige værktøjer som fx flytteværktøjerne, konstruktionsværktøjerne og formateringsværktøjerne. Du kan også kigge på, i hvilken grad det er lykkedes eleverne at styre værktøjet, så det har hjulpet dem med at bringe deres tanker og idéer om urets udseende ud i virkeligheden. Undervejs i forløbet vil du desuden kunne observere, om eleverne har tilegnet sig nogle af de teknikker, der er blevet formidlet i instruktionsvideoerne.

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Matematik Årsplan for 2.klasse 2018/19 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Årsplan for 2.klasse 2017/18 Matematik

Årsplan for 2.klasse 2017/18 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Matematik Matematik efter Lillegruppen (0-1 kl.)

Matematik Matematik efter Lillegruppen (0-1 kl.) Matematik Matematik efter Lillegruppen (0-1 kl.) Undervisningsministeriets forenklede fælles mål: Matematiske kompetencer Eleven kan handle hensigtsmæssigt i situationer med matematik Problembehandling

Læs mere

ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE. Udfordring

ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE. Udfordring ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE Udfordring INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Overordnet beskrivelse tre sammenhængende forløb... 3 1.2 Resume... 5 1.3 Rammer

Læs mere

Årsplan matematik 2. klasse

Årsplan matematik 2. klasse Årsplan matematik 2. klasse 2019-2020 Undervisningen tager udgangspunkt i bogsystemet Kontext+ for 2. klasse. Materialet består af elevbog A og B, samt kopiark. Andet materiale vil blive inddraget i det

Læs mere

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015

Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015 Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015 153 = 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14+ 15 + 16 + 17 153 = 1! + 2! + 3! + 4! + 5! 153 = 1 3 + 5

Læs mere

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Matematika rsplan for 6. kl

Matematika rsplan for 6. kl Matematika rsplan for 6. kl. 2019-2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Legeværkstedet. Blok

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Legeværkstedet. Blok TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE Legeværkstedet Blok 8+9+10 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 3 2. Mål og faglige

Læs mere

Papirfoldning. en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning.

Papirfoldning. en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning. Papirfoldning en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning. Når man folder og klipper figurer kan man blive irriteret over at skulle vende og dreje saksen. Hvor få klip kan man mon nøjes med?

Læs mere

Dagens program. Velkommen og præsentation.

Dagens program. Velkommen og præsentation. Dagens program Velkommen og præsentation. Evt. udveksling af mailadresser. Forenklede Fælles Mål om geometri og dynamiske programmer. Screencast, hvordan og hvorfor? Opgave om polygoner i GeoGebra, løst

Læs mere

MATEMATIK 7. KLASSE. Web 3

MATEMATIK 7. KLASSE. Web 3 MATEMATIK 7. KLASSE Web 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Resumé: WEB 3.0... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og faglige begreber... 5 3. Forløbsnær del... 7 3.1 Introfase:

Læs mere

Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019

Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019 Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019 Fagformål for faget matematik: Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Digitale afstemninger og netværk. Blok 1

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Digitale afstemninger og netværk. Blok 1 TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE Digitale afstemninger og netværk Blok 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Blindecenter bruger Beacons. Blok 4

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Blindecenter bruger Beacons. Blok 4 TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE Blindecenter bruger Beacons Blok 4 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og

Læs mere

Teknologiforståelse. Måloversigt

Teknologiforståelse. Måloversigt Teknologiforståelse Måloversigt Fagformål Eleverne skal i faget teknologiforståelse udvikle faglige kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de konstruktivt og kritisk kan deltage i udvikling

Læs mere

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang 08-9 Materialer: Trix A, Trix B samt tilhørende kopiark. Trix træningshæfte. Øvehæfte og 4. Andet relevant materiale. Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Årsplan for 5. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet så det

Læs mere

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Formålet for faget matematik Guldminen 2019/2020 Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan

Læs mere

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på det matematiske stof, som eleverne har lært i. klasse. Jubii giver dermed læreren mulighed for at screene, hvor klassen

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven SIDE 1 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK Udstykning af skolehaven SIDE 2 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN 3 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN INTRODUKTION

Læs mere

Matematika rsplan for 5. kl

Matematika rsplan for 5. kl Matematika rsplan for 5. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18

Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18 Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Nye Fælles Mål og årsplanen Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Interview Find en makker, som du ikke kender i forvejen Stil spørgsmål, så du kan fortælle os andre om vedkommende ift.:

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019

Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019 Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye forenklede fællesmål. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne i FAKTOR, Sigma 7 samt

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE UDSKOLINGEN 8. KLASSE. Statistikker med bias

TEKNOLOGIFORSTÅELSE UDSKOLINGEN 8. KLASSE. Statistikker med bias TEKNOLOGIFORSTÅELSE UDSKOLINGEN 8. KLASSE Statistikker med bias INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold:... 4 2. Mål og faglige begreber... 6

Læs mere

LÆRINGSMÅLSTYRET UNDERVISNING - MÅLPILEN SOM VÆRKTØJ

LÆRINGSMÅLSTYRET UNDERVISNING - MÅLPILEN SOM VÆRKTØJ LÆRINGSMÅLSTYRET UNDERVISNING - MÅLPILEN SOM VÆRKTØJ Oversigt Lovmæssige forandringer Indsigter fra didaktisk forskning vedrørende læringsmål i undervisningen Målpilen som værktøj Muligheder i lærerteamet

Læs mere

Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020

Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020 Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye forenklede fællesmål. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne i FAKTOR, Sigma 7 samt

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Samfundsfag. Når Greta går viralt - den politiske influencer. 8. klasse - forår. - et forløb om digital aktivisme og politisk deltagelse.

Samfundsfag. Når Greta går viralt - den politiske influencer. 8. klasse - forår. - et forløb om digital aktivisme og politisk deltagelse. Samfundsfag 8. klasse - forår Når Greta går viralt - den politiske influencer - et forløb om digital aktivisme og politisk deltagelse Side 1 af 13 Forløbsbeskrivelse: 3 Resume: Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Læs mere

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1 Matematikvejlederdag Ankerhus 3. november 2014 Klaus.fink@uvm.dk Side 1 Oplægget Nyheder Fagligt fokus Læringsmålstyret undervisning Klaus.fink@uvm.dk Side 2 Udviklingsprogrammet Klaus.fink@uvm.dk Side

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

MATEMATIK 4. KLASSE. Robotter og banestreger

MATEMATIK 4. KLASSE. Robotter og banestreger MATEMATIK 4. KLASSE Robotter og banestreger INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og faglige begreber... 6 3. Forløbsnær del...

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 Formativ brug af folkeskolens prøver Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 1 Til matematiklæreren i 10. klasse Dette er en rapport om den skriftlige prøve i matematik maj 2018.

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI 2.KLASSE. Multimodalt design med scratchjr

NATUR/TEKNOLOGI 2.KLASSE. Multimodalt design med scratchjr NATUR/TEKNOLOGI 2.KLASSE Multimodalt design med scratchjr INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og faglige begreber... 5 3. Forløbsnær

Læs mere

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøverne KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøven Prøverne i matematik bliver i stadig højere grad kompetencebaseret, så det giver god

Læs mere

Forenklede Fælles Mål Matematik. Maj 2014

Forenklede Fælles Mål Matematik. Maj 2014 Forenklede Fælles Mål Matematik Maj 2014 Matematiske kompetencer Tal og algebra Statistik og sandsynlighed Geometri og måling Skrivegruppen Annette Lilholt, lærer Hjørring Line Engsig, lærer Gentofte Bent

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 3A Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Decimaltal og store tal Eleven kan anvende flercifrede naturlige tal til at beskrive antal

Læs mere

Matematiske kompetencer - hvad og hvorfor? DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC

Matematiske kompetencer - hvad og hvorfor? DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC Matematiske kompetencer - hvad og hvorfor? DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC Komrapporten Kompetencer og matematiklæring. Ideer og inspiration til udvikling af matematikundervisningen

Læs mere

SYNLIG LÆRING OG LÆRINGSMÅL I MATEMATIK. Sommeruni 2015. Louise Falkenberg og Eva Rønn

SYNLIG LÆRING OG LÆRINGSMÅL I MATEMATIK. Sommeruni 2015. Louise Falkenberg og Eva Rønn SYNLIG LÆRING OG LÆRINGSMÅL I MATEMATIK Sommeruni 2015 Louise Falkenberg og Eva Rønn UCC PRÆSENTATION Eva Rønn, UCC, er@ucc.dk Louise Falkenberg, UCC, lofa@ucc.dk PROGRAM Mandag d. 3/8 Formiddag (kaffepause

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE Hvordan finder din mail vej på nettet? Kommunikation og netværk Blok 2+3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer

Læs mere

Teknologiforståelse præsentation af faglighed og pædagogik

Teknologiforståelse præsentation af faglighed og pædagogik Teknologiforståelse præsentation af faglighed og pædagogik DENNE KORTE, INTRODUCERENDE TEKST PRÆSENTERER TEKNOLOGFORSTÅELSE SOM FAGLIGHED OG PEGER PÅ NOGLE AF DE DIDAKTISKE FORSTÅELSER, SOM ER EN KONSTITUERENDE

Læs mere

Matematik i Marts Torsdag d. 28. marts At eksperimentere ved brug af digitale læremidler Kl kl

Matematik i Marts Torsdag d. 28. marts At eksperimentere ved brug af digitale læremidler Kl kl Matematik i Marts Torsdag d. 28. marts 2019 At eksperimentere ved brug af digitale læremidler Kl. 11.15-13.00 + kl. 13.45-14.30 Filer og opgaver Dette PowerPoint og ekstra filer til mange af de 11 opgaver

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE. Fra blindebuk til kodede beskeder med micro:bit

NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE. Fra blindebuk til kodede beskeder med micro:bit NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE Fra blindebuk til kodede beskeder med micro:bit INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og faglige begreber...

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen

Læs mere

Matematika rsplan for 8. kl

Matematika rsplan for 8. kl Matematika rsplan for 8. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 9. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver.

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver. Til matematiklæreren Dette er en rapport omtaler prøven med hjælpemidler maj 2016. Rapporten kan bruges til at evaluere dit arbejde med klassen og få ideer til dit arbejde med kommende klasser i overbygningen.

Læs mere

HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015

HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015 HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015 BINDENDE/VEJLEDENDE BINDENDE MÅL OG TEKSTER: FAGETS FORMÅL KOMPETENCEMÅL (12 STK.) FÆRDIGHEDS-

Læs mere

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015 FFM Matematik pop-up eftermiddag CFU, UCC 11. Maj 2015 Formål Deltagerne har: Kendskab til Forenklede Fælles Måls opbygning Kendskab til tankegangen bag den målstyrede undervisning i FFM Kendskab til læringsmål

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE. Fra blindebuk til kodede beskeder med micro:bit

NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE. Fra blindebuk til kodede beskeder med micro:bit NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE Fra blindebuk til kodede beskeder med micro:bit INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og faglige begreber...

Læs mere

Ens eller forskellig?

Ens eller forskellig? Ens eller forskellig? Geometri i 5./6. klasse Niels Kristen Kirk, Christinelystskolen Kaj Østergaard, VIA UC Plan Didaktisk design - modellen Fra model til praksis indledende overvejelser En konkret udmøntning

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Evaluering af matematik undervisning

Evaluering af matematik undervisning Evaluering af matematik undervisning Udarbejdet af Khaled Zaher, matematiklærer 6-9 klasse og Boushra Chami, matematiklærer 2-5 klasse Matematiske kompetencer. Fællesmål efter 3.klasse indgå i dialog om

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI 5. KLASSE. Mangel på vand kan give mangel på fødevarer i fremtiden

NATUR/TEKNOLOGI 5. KLASSE. Mangel på vand kan give mangel på fødevarer i fremtiden NATUR/TEKNOLOGI 5. KLASSE Mangel på vand kan give mangel på fødevarer i fremtiden INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og faglige

Læs mere

3. klasse 6. klasse 9. klasse

3. klasse 6. klasse 9. klasse Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan 3. klasse 6. klasse 9. klasse Matematiske kompetencer Status tal og algebra sikker i, er usikker i de naturlige tals opbygning

Læs mere

PISA-informationsmøde

PISA-informationsmøde PISA-informationsmøde PISA set med den danske folkeskoles briller Klaus Fink, læringskonsulent UVM Side 1 Fagformål forenklede Fælles Mål Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer formulere sig skriftligt og mundtligt om matematiske påstande og spørgsmål og have blik for hvilke typer af svar, der kan forventes (tankegangskompetence) løse matematiske problemer

Læs mere

Matematika rsplan for 9. kl

Matematika rsplan for 9. kl Matematika rsplan for 9. kl. 2019-2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 9. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020

Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020 Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Årsplan 2012/2013. 9. årgang: Matematik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2012/2013. 9. årgang: Matematik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2012/2013 9. årgang: Matematik FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE MELLEMTRIN MATEMATIK 5. KLASSE. Næste skridt med micro:bit

TEKNOLOGIFORSTÅELSE MELLEMTRIN MATEMATIK 5. KLASSE. Næste skridt med micro:bit TEKNOLOGIFORSTÅELSE MELLEMTRIN MATEMATIK 5. KLASSE Næste skridt med micro:bit INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål og faglige

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Forskellig eller ens? Geometriforløb i 5 klasse.

Forskellig eller ens? Geometriforløb i 5 klasse. Forskellig eller ens? Geometriforløb i 5 klasse. Introduktion til undervisningsforløbet Forløbet behandler forskellige plangeometriske problemstillinger ud fra dagligdagsbegreberne ens og forskellig. Alle

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018 Formativ brug af folkeskolens prøver Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018 1 Til matematiklæreren i 9. klasse Dette er en rapport om den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler

Læs mere

Undervisningsplan for matematik

Undervisningsplan for matematik Undervisningsplan for matematik Formål for faget Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE EN NY FAGLIGHED I FOLKESKOLEN

TEKNOLOGIFORSTÅELSE EN NY FAGLIGHED I FOLKESKOLEN 28-03-2019 TEKNOLOGIFORSTÅELSE EN NY FAGLIGHED I FOLKESKOLEN Ved Birgitte Hansen, Stefan Hermann, Ole Sejer Iversen og Michael E. Caspersen TEKNOLOGIFORSTÅELSE - EN FUNDAMENTAL NY FAGLIGHED I DET 21. ÅRHUNDREDE

Læs mere

ENDNU ET MEEBOOK- FORLØB TIL OPGAVE 10.

ENDNU ET MEEBOOK- FORLØB TIL OPGAVE 10. ENDNU ET MEEBOOK- FORLØB TIL OPGAVE 10. Forfattere: Anders Peter Hansen, Nele Line Loftlund Lilholm, Nikolaj Rostrup, Ole Kjær Thomasen side 1 KAPITEL 1 LÆRERVEJLEDNING Til læreren Forløbet sammensætter

Læs mere

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning På kant med EU Østarbejderne kommer - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii Årsplan 08/9 Matematik. årgang TriX A Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Kapitlet har især fokus på kerneområderne

Læs mere

Format og vejledning til de didaktiske prototyper

Format og vejledning til de didaktiske prototyper Format og vejledning til de didaktiske prototyper 1. Introduktion til formatet Formatet indeholder tre ressourcer til planlægning af forløb: 1. Didaktiske designprincipper 2. Loop-pakker 3. Forløbsmodel

Læs mere

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse.

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kommunikation vedrører det at udtrykke sig med og om matematik og at sætte sig ind i og fortolke andres udtryk med og om

Læs mere

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 opstille og synliggøre læringsmål knyttet til repræsentation og symbolbehandling på forskellige klassetrin udvikle og vurdere undervisningsaktiviteter

Læs mere

Matematik. Odense 12. september 2014

Matematik. Odense 12. september 2014 Matematik Odense 12. september 2014 Fra undervisningsmål til læringsmål Fokus på elevernes læring Kompetencemål Målstyret undervisning Forenkling og præcisering klaus.fink@uvm.dk Side 2 Fagformål Fælles

Læs mere

6 Geometri. Faglige mål. Geometriske begreber. Vinkler. Modeller. Kongruens og ligedannethed

6 Geometri. Faglige mål. Geometriske begreber. Vinkler. Modeller. Kongruens og ligedannethed 6 Geometri Faglige mål Kapitlet Geometri tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Geometriske begreber: kunne sætte matematiske begreber ind i en matematisk kontekst samt kende den visuelle betydning

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. MATEMATIK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 Mål for undervisningen i Matematik på NIF Følgende er baseret på de grønlandske læringsmål, tilføjelser fra de danske læringsmål står med rød skrift. Læringsmål Yngstetrin

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Årsplan for 7. klasse, matematik

Årsplan for 7. klasse, matematik Årsplan for 7. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over grundbogen, også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet

Læs mere

Vejledning til undervisere

Vejledning til undervisere Vejledning til undervisere Introduktion Formålet med BrickBacker er at tilbyde et digitalt undervisningsmateriale, der kan anvendes i faget Håndværk og Design. Ud fra en designbaseret læringstilgang definerer

Læs mere

Format 2 - Mål og årsplaner

Format 2 - Mål og årsplaner Format 2 - Mål og årsplaner Fælles Mål: Der angives 5-10 Fælles Mål per kapitel med angivelse af faser. Antallet inkluderer både færdigheds- og vidensmål samt kompetencer. Læringsmål: Der opstilles ét

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet bliver en blød screening,

Læs mere

3D-print kunstige knogleled 3D-print i undervisningen

3D-print kunstige knogleled 3D-print i undervisningen 3D-print kunstige knogleled 3D-print i undervisningen Tak til: Big Bang, 2. april 2019 Hvad Hvordan Hvorfor Steen Petersen Naturfagslærer Fredericia Realskole 3D-print kunstige knogleled Naturvidenskabsfestivalen

Læs mere

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Matematiske kompetencer handle hensigtsmæssigt i situationer med handle med overblik i sammensatte situationer med handle med dømmekraft

Læs mere

Det fælles i det faglige. Ph.d. Bodil Nielsen

Det fælles i det faglige. Ph.d. Bodil Nielsen Det fælles i det faglige Ph.d. Bodil Nielsen bodilnsti@gmail.com Det fælles i det faglige kompetencer på tværs Undersøgelse og dialog Eleverne skal lære at - forholde sig undersøgende til omverdenen -

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 3B Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Andre tal Eleven kan anvende konkrete, visuelle og enkle symbolske repræsentationer (fase

Læs mere

DIDAKTISKE PROTOTYPER FORMAT OG VEJLEDNING (APRIL 2019)

DIDAKTISKE PROTOTYPER FORMAT OG VEJLEDNING (APRIL 2019) DIDAKTISKE PROTOTYPER FORMAT OG VEJLEDNING (APRIL 2019) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion til formatet... 3 1.1 Kort om de didaktiske designprincipper... 3 1.2 Kort om loop-pakkerne... 4 1.3 Kort om

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG UDSKOLING 7. KLASSE. Kryptering, overvågning og data i klassen og samfundet (3:3)

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG UDSKOLING 7. KLASSE. Kryptering, overvågning og data i klassen og samfundet (3:3) TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG UDSKOLING 7. KLASSE Kryptering, overvågning og data i klassen og samfundet (3:3) Indholdsfortegnelse 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Overordnet beskrivelse tre sammenhængende

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen 1 Til matematiklæreren

Læs mere

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii Årsplan Matematrix. kl. A Første halvår Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Dette er samtidig et redskab for

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere