BYRUMSPROGRAMMER - AUGUST 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BYRUMSPROGRAMMER - AUGUST 2008"

Transkript

1 BYRUMSPROGRAMMER - AUGUST 2008

2 INDHOLD Introduktion side 3 København H side 4 Rådhuspladsen side 6 Christiansborg side 8 Kongens Nytorv side 10 Frederiks Kirke side 12 Østerport side 14 Trianglen side 16 Poul Henningsens Plads side 18 Vibenshus Runddel side 20 Rådmandsmarken side 22 Nørrebro side 24 Nørrebros Runddel side 26 Landsarkivet side 28 Enghave Plads side 30

3 Denne mappe indeholder 14 forslag til programmering af de byrum i København, hvor der planlægges etableret metrostationer i forbindelse med Cityringen. Disse byrumsprogrammer skal sikre: - at byrum omkring de nye stationer udformes ud fra et helhedssyn - at hvert enkelt byrum udformes i overensstemmelse med den lokale identitet - at stationsforpladserne udformes optimalt i forhold til tilgængelighed, byliv og byrummets æstetiske udtryk - at byrumshandlingsplanens sigte understøttes - at styrke København som en unik europæisk metropol med stærk byidentitet og med plads til at udvikle sig aktivt og mangfoldigt Byrumsprogrammerne fastlægger hvilke funktioner og krav som udformningen af de fremtidige stationsforpladser skal opfylde. Samtidig redegør de for, hvorledes stationsforpladser og byrum disponeres. Cykelparkering Der har været et særligt stort fokus på problemstillingerne omkring cykler ved metrostationerne. På baggrund af erfaringerne ved de eksisterende metrostationer, er der i dialog med Metroselskabet, Niras og Teknik- og Miljøforvaltningen, fastlagt et niveau for antal p-pladser der bør etableres ved de nye metrostationer. I de tilfælde hvor det er vanskeligt at indpasse det antal cykelparkeringspladser der vurderes at være behov for, må der gøres en særlig indsats. Der kan her være tale om mere tekniske løsninger, cykelparkering i 2 etager eller om at der må laves særlige løsninger i omkringliggende huse, kældre og på ude-arealer. Trafik og parkering Disse afsnit beskriver problemstillinger på de lokaliteter, hvor stationsplaceringen kan forventes at medføre trafikale konsekvenser. Byrumsprogrammer Hver station behandles på et dobbeltopslag: 1. Vises konceptdiagram og introduktionstekst samt yderligere illustrationer. 2. Gives et hurtigt overblik ved hjælp af et luftfoto med stationsdiagram og et plandiagram. Plandiagrammet er hovedtegningen for hvert byrum. Diagrammet er ikke udtryk for et design, men viser en disponering af byrummet og intentioner af diagrammatisk karakter. Mappen begynder med København H. og tager stationerne mod uret og slutter af med Enghave plads. Der er ikke en samlet konklusion eller afslutning, men 14 individuelle forslag til programmering for de fremtidige metroforpladser og byrum.

4 Her kobles metro og togstation sammen under jord og over jord forbedres cykelparkeringssituationen. cykelparkering P Forlængelse af Halmtorvforløbet og cykelruteforbindelse til Carlsberg. Urban forlængelse af Halmtorvetforløbet passage, ophold og aktiviteter Urban forlængelse af Halmtorvetforløbet passage, ophold og aktiviteter Zoner for passage, ophold og aktiviteter. Stemning og karakterer fra Halmtorvet og Stampesgade. En urban og rumlig plads-forlængelse af Halmtorvet og Sønder Boulevard. Stampesgade kan ses som det sidste forbindelsesled i forløbet fra Hovedbanegården og i princippet helt ud til Carlsberg grunden. Minimal forandring - dvs. at der stadig kan være ensrettet trafik i Stampesgade. Den mere solbeskinnede nordlige del kan bruges til ophold og andre mere ekstensive pladskvaliteter. Der disponeres et areal i gaden til den planlagte Carlsberg-cykelrute. Parkeringspladserne vurderes vanskeligt at genetablere, det kan dog afhjælpes ved at indføre skråparkering og tillade længdeparkering på sydsiden af Stampesgade. Metroens hovedtrappe og nødtrappe er placeret med orientering mod hvert sit opland. Nødtrappen i Reventlowsgade vil imødekomme passagerer fra Istedgade, Vesterbrogade og Tietgensgade der ikke passerer igennem hovedbanegården. Hovedtrappen er henvendt mod et forholdsvist stort lokalområde fra Hovedbanegården hen imod Enghave Plads, hvor nærmeste næste metrostation ligger. Elevatorer og zone for ovenlys ligger midt i Stampesgade gaderum, ventilationsriste nedfælges i fladen, for at give plads til det størst mulige antal cykelparkeringspladser og passage for redningskøretøjer over jord. Stationen sænkes således at der kan plantes træer ovenpå stationsboksen. Gaderummet i Stampesgade udformes sådan at cykelruten mod Carlsberg bliver tilgodeset og ensrettet bilkørsel mod Reventlowsgade tillades. Cykelruten skal synliggøres via belægning, lys og karakter. Pladsen langs den nordlige del af Stampesgade udlægges til passage og ophold. En fortsættelse af trærækkerne på Halmtorvet vil tydeliggøre passagen mod Hovedbanegården og de lette træer vil give noget tilbage til beboerne. En grøn passage langs husfacaden vil danne et filter mellem de private trappeopgange og pladsen foran, beboerne vil have et grønt byrum at kigge ud på. På Halmtorvet er den primære cykelparkering placeret i umiddelbar tilknytning til hovedtrappen, hvor fra det vurderes at de fleste cyklister til metroen vil komme. Nærmest rundkørslen vil der være opholdsmuligheder som i dag. CYKELPARKERING Cykelruten bliver tilknyttet en effektiv og grøn cykelparkeringszone, ca. 340 pladser på Halmtorvet og 360 nye pladser i Reventlowsgade, i alt 700 pladser. Det estimerede behov er pladser.

5 KØBENHAVN H V. Københavns Hovedbanegård. Plandiagram

6 1 2 Busterminal og metroforplads kobles sammen og bliver til én omskiftningszone.. Livet på Rådhuspladsen, fodgængere, cyklister og biler. RÅDHUSPLADSEN Overordnet ses Rådhuspladsen som ét samlet rum, hvor programmatiske flader opdeler pladsen i forskellige funktioner. Metrostationen placeres hvor terminalbygningen ligger i dag og vil fungere som rumlig og funktionel buffer mellem pladsen og busterminalen. Busterminalens funktion og udstrækning bevares som udgangspunkt, dog afventes en nærmere vurdering af metroens påvirkning af bustrafikken som vil kunne begrunde en reducering af busterminalens udstrækning. Stationen placeres parallelt med Rådhuspladsens skålformede kant (og dermed også parallelt med Rådhuset). For at få tilstrækkelig plads til elevatorer, ovenlyszone og nødtrappe på Rådhuspladsens flade del, flyttes kanten på den skålformede del af Rådhuspladsen tilbage nærmere Rådhuset. Dette vil sikre de vigtige kanter på pladsen og kræve en særlig opmærksomhed senere i forløbet. Hovedtrappen placeres som det eneste metroelement ude på den skålformede del af Rådhuspladen og orienteres mod Rådhuset og Strøget. Dette vil sætte hovedtrappen i scene og markere metroen mod byen, hvor en stor del af stationens brugere kommer fra. På baggrund af de rumlige analyser bør man tage højde for, hvordan man i fremtiden afgrænser byrummet mod de omgivende veje og hvilken oplevelse man skal få med på vejen, når man ankommer til pladsen fra metroen. For at give mulighed for ophold til de mange forskellige brugergrupper på Rådhuspladsen bør man gøre metroforpladsen til en attraktion i sig selv og der giver mulighed for at opholde sig uformelt, på en kant, trappe eller anden form for integreret møblering. CYKELPARKERING Det vurderes at metrostationen vil tiltrække relativt få cyklister, men da der er mange cyklister i området med ærinder i strøggaderne etableres der ca. 200 pladser inden for metroarealet, 135 pladser på overfladen og 65 pladser i metrocykelkælderen. Der er et estimeret behov for cykelparkeringspladser.

7 RÅDHUSPLADSEN V. Rådhuspladsen. Plandiagram

8 Bydelens historie og den unikke karakter med nærheden til vandet, de historiske facader og åben plads er temaet for de store potentialer for udviklingen af det eksisterende byrum og den ny metroforplads. En stor sammenhængende plads kan etableres med tilknytning til kanalen ved at lukke Gl. Strand for trafik hvilket også vil give større frihed til en åben og fleksibel programmering af pladsen og til at placere metroelementerne hensigtsmæssigt i forhold til byrummet. Afsætningspladserne for turistbusserne flyttes til Ved Stranden. De to store eksisterende træer og cykelparkering mod Naboløs bevares En samlet plads med tilknytning til kanalen.. Pga. den forholdsvis lille trafikbelastning vurderes en lukning af Gl. Strand kun at have begrænsede trafikale gener. Det vurderes dog nødvendigt at tillade ærindekørsel til betjening af spisestederne langs Gl. Strand. Arealet gives derfor gågadestatus med ærindekørsel og cykling tilladt. Ankomst til og fra hovedtrappen og elevatorer skal være logisk orienteret, mod et åbent rum med visuel kontakt til kendte pejlepunkter, henvendt mod Højbro Plads. Nødtrappen placeres tæt på pladsens midte, og kan dermed betjene folk fra forskellige retninger. Udluftningsriste og ventilationsskakte der er synlige over jord, skal designes med siddekanter og kunne indgå som en del af pladsens møblering. Elevatorer placeres i tilknytning til hovedtrappen. Metroelementerne er placeret langs med kanalkanten. skulpturerne står som selvstændige elementer på pladsen. Stemningsbilleder af karakteren og livet på pladsen. Stedets nuværende stemning og karakteristika skal videreføres. Nærheden til vandet, middelalderbyen og den historiske kystlinie bevares. Med lukningen af Gl. Strand forbedres muligheden for at komme tæt til kanalen og vandet.. Pladsen holdes åben og fri så facaderne kan opleves og med udeservering på tværs af byrummet helt ned til kanalen, men også med stadepladser med salg af fisk og mulighed for marked. En rolig og enkel plads med respekt for det historiske byrum og således at der er mulighed for de aktiviteter som kendes fra i dag. CYKELPARKERING Det vurderes at metrostationen vil tiltrække relativt få cyklister, men da der er mange cyklister i området med ærinder i strøggaderne etableres der ca. 200 pladser inden for metroarealet. Der er et estimeret behov for cykelparkeringspladser.

9 CHRISTIANSBORG V. Christiansborg. Plandiagram Redningsvej + varelevering eksisterende træer bevares pladsen holdes åben og fri så facaderne kan opleves Slægt løfter Slægt skulptur STADEPLADSER med salg af fisk og mulighed for marked UDESERVERING på tværs af byrummet - udstrækning helt ned til kanalen en rolig og enkel plads med respekt for det historiske byrum og således at der er mulighed for de aktiviteter som kendes fra i dag (marked/cafe), havnerundfarten Nødtrappe elevator Redningsvej + varelevering Hovedtrappe Fiskerkone skulptur NABOLØS YKL KLE OPHOLD OG SERVERING langs kanalen HØJBRO

10 Kongens Nytorv er en af landets mest prestigefyldte kulturpladser. Et centralt, historisk og symbolsk sted for København og Danmark. Den ny metroforplads placeres over for Det Kongelige Teater tæt ved Krinsen. Målet er en minimal forandring af det eksisterende byrums karakter. Metroens eksponeringsfokus ligger på hovedtrappen og elevatoren knyttet hertil. For at pladsen skal fremstå relativt uforandret, nedfældes metroelementer og ovenlys udelades. Ved at friholde Krinsen for synlige metroelementer bevares pladsens store åbenhed og fleksibilitet. Minimal forandring af byrum og minimal eksponering af metroelementer. skøjtebane om vinteren events, udstillinger, o.lign. Zoner for midlertidige events, udstillinger, markedsdage, skøjtebane etc. Forpladsen underordnes den eksisterende programmering og metroelementerne nedtones derfor mest muligt. Metroelementerne skal tilpasse sig den eksisterende plads ved at et minimum af metroelementer er synlige på fladen. Metroelementerne placeres med størst mulig distance til Krinsen og området indenfor. Krinsen friholdes helt for metroelementer. Brandventilation, stationsventilation, røgventilation og ventilationsskakt nedfældes alle i belægningen for at mindske synlige elementer på fladen. Dermed bevares en ikke-programmeret zone, med stor åbenhed i forhold til midlertidige events. Stationen sænkes således at træerne i Krinsen kan genplantes ovenpå stationsboksen. Hovedtrappen placeres ved butiksfacaderne med orientering i retning mod Strøget og ved opstigning har man således visuel kontakt til hele byrummets udstrækning. Nødtrappen placeres ved hjørnet af Tordenskjoldsgade ved Det Kongelige Teater og nedtones mest muligt. Koncertarrangement på Kongens Nytorv. Ved placering af trapper og elevatorer i yderkanten skabes også en god løsning for cykelparkeringssituationen, da cyklerne nu ikke har noget ærinde inde i midten, men holdes i yderkanten. Samtidig undgås unødig passage over vejen af folk der ankommer fra Nyhavn. Stedets nuværende stemning og karakteristika skal bevares. Der laves et minimalt indgreb, hvor der programmeres så lidt som muligt. CYKELPARKERING Der etableres ca. 200 cykelparkeringspladser heraf 65 pladser i metrocykelkælderen. Det estimerede behov er

11 KONGENS NYTORV V. Kongens Nytorv. Plandiagram 1:750

12 forplads En kompakt metroforplads mellem to husgavle mod St. Kongensgade, trafik og afsætning rundt om kirken. Byrummets symmetri forstærkes og hovedtrappen placeres frit på forpladsen. Forpladsens aktiviteter er koncentreret omkring hovedtrappen og vil have minimal indvirkning på det eksisterende byrums stille og intime karakter omkring Frederiks Kirken. Her er valgt en trafikal løsningsmodel, hvor der lukkes for gennemkørende trafik til St. Kongensgade. En ny fodgængerovergang vil lede folk til og fra metrostation på tværs af St. Kongensgade og videre til en ny passage mod Borgergade. Kompakt metroforplads mellem husgavle trafik og afsætning rundt om kirken. Byrummets stemning og karakter Hovedtrappen orienteres mod St. Kongensgade og trappens udtryk nedtones i forhold til Frederiks Kirken. Alle metroelementer indpasses i overensstemmelse med byrummets symmetriske opbygning og nedtones i forhold til Frederiks Kirken. Ventilationsriste og skakte nedfælges i fladen, så der sikres en god passage. Materialer skal være i overensstemmelse med byrummets eksisterende arkitektoniske udtryk. Metrostationsforpladsen får her en helt særlig karakter, med en central placering i den unikke bydel Frederiksstaden. Byrummet kan opdeles i to typer. En aktiv plads omkring hovedtrappen til metroen med biltrafik langs de to sider, tilknyttet funktioner i sidebygningerne kan det blive en art platform for turistbesøgende til Frederiksstaden. Byrummet omkring kirken forbliver et mere stille rum med de lidt hemmelige hjørner, hvor den private intime atmosfære er stærkest. For at bevare karakteren og byrummets symmetri, skal lindetræerne i hjørnerne genplantes og stationsboksen sænkes for at sikre træernes vækstvilkår. FREDERIKS KIRKE Centralt monument i Frederiksstaden. CYKELPARKERING Det unikke byrum, kræver at der her tages særlige hensyn ved placering og udformning af cykelparkeringen. Pladsen er endvidere knap og der skal derfor udvikles særlige løsninger der kan tilgodese byrummets karakter. Det estimerede antal cykelparkeringspladser ligger på

13 elevator ny overgang til passage til Borgergade HOVEDTRAPPE udeservering udeservering FREDERIKS KIRKE OVENLYSZONE nødtrappe nødtrappe V. Frederiks Kirke. Plandiagram

14 Metroforplads som en forlængelse af alléforløb. Østerport Station.. Østerport Station rummer som et eksisterende trafikknudepunkt potentialer for at blive et endnu bedre sted at færdes både som lokal og regional pendler og bruger. Oven på metrostationen anlægges en plads der strækker sig fra den eksisterende busholdeplads frem til bygningsfacaden tværs over den eksisterende højresvingsbane der nedlægges. Pladsen vil ligge parallelt med Oslo Plads og få beslægtet karakter. En allébeplantning vil give pladsen karakter og sammenhæng. Pladsen kan blive et aktivt byrum til ophold eller handel langs facaden. Al metroaktivitet afvikles på pladsen. Forbindelse fra stationsforhallen til metroen kan ske både gennem tunnel og forgængerovergang. Cykelparkering afvikles i forbindelse med allébeplantningen og i tilknytning til stationsbygningen. Pladsen vil kunne tilføre kvalitet til det omkringliggende bolig- og erhvervsområde med nye potentialer for ophold og handelsliv. Stationen sænkes således at der kan plantes træer ovenpå stationsboksen. Ved Østerport placeres hovedtrappen ud til krydset Dag Hammerskjölds allé og Kristianiagade og er orienteret så man kommer op i retning mod Østerbrogade og søerne. Begge elevatorerne ligger ligge bagved hovedtrappen. Det lille Forareal gøres landfast med fortovet, og den eksisterende højresvingsbane mod Kristianiagade lukkes og den højresvingende trafik ledes i stedet ad Østbanegade, der fortsat vil være ensrettet i nordgående retning. Denne placering giver også en god udnyttelse af cykelparkeringen på modsatte af Dag Hammerskjölds allé. Herved forbedres forholdene for cykeltrafikken væsentligt i forhold til i dag, hvor cykel- og biltrafik krydser strømme i lokalgaden. Hovedtrappen er landfast med bygningerne langs Oslo Plads, det er kun cykelstien der afskærer metroens hovedtrappe og elevatorer fra fortovet langs bygningsfacaderne. Nødtrappen placeres i Østbanegade langs med facaderne modsat stationsbygningen. De øvrige metroelementer placeres langs den ny plads kant, som en buffer mod trafikken. Ovenlys udføres indenfor den udlagte zone. Brandventilation nedfældes i belægning. Med etableringen af metrostationen kvalificeres Østerport Station som trafikalt knudepunkt. Rumligt og funktionelt kan metroforpladsen være med til at forbedre de trafikale forhold for de langsomme trafikanter og tilbyde flere opholds- og nærmiljøer. Cykeltrafikken separeres fra biltrafikken og kobles i et vis omfang direkte til metroens cykelparkeringsmuligheder. Den nye pladsdannelse kan danne ramme for ophold og anden aktivitet som modspil til det ellers travle transitrum. CYKELPARKERING Der er 700 traditionelle cykelparkeringspladser pladser i metrocykelkælderen. (i alt 830). Det estimerede behov er

15 ØSTERPORT Cykelparkering evt. i to etager nødtrappe rulletrappe fra transfertunnel til forhal Østerport Station trappe fra terræn til transfertunnel elevator fra transfertunnel til forhal hovedtrappe metro plads - handel, ophold og passage elevator cykelsti over plads OVENLYSZONE NE busstop Oslo Plads busstop eksisterende cykelparkering V. Østerport Station. Plandiagram

16 PARK grusplads BY Afgrænset pladsrum, en bufferzone mellem by og park. Pladsen har en rumlig funktion som port til Fælledparken samt en særlig egenskab i kraft af et ikke programmeret rum - der kan tilpasses forskellige aktiviteter over tid, et stort potentiale der bør bevares. Pladsen får en meget lokal karakter og lukker sig om sig selv som et selvstændigt byrum. Pladsen skal bevare sin nuværende identitet som en uprogrammeret plads, der kan optage både byen og parkens behov. Den kan fortsat fungere som buffer mellem de to zoner - en overgangszone, der optager kontrasten mellem på den ene side det hektiske trafikmiljø og på den anden side den rekreative ro. Midlertidigt kan pladsen understøtte en byaktivitet som fx marked, performance, biograf eller en rekreativ aktivitet som skøjteløb, petanque, motion eller lign. Programmeringen er i princippet, størst mulighed og frihed til store og små midlertidige begivenheder. Metro Vibenshus Runddel Øster allé Metroforpladsen kobler sig på Øster Allé projektet. Metro Trianglen Metroelementerne placeres i yderkanten af grusfladen så pladsen stort set friholdes for elementer. Hovedtrappen er orienteret mod Trianglen og ligger i anlæggets hovedakse og forbinder metroforpladsen med fælledparken. Ovenlys udelades for at give mere rum til pladsens midlertidige aktiviteter. Stationen sænkes således at der kan plantes træer ovenpå stationsboksen. Pladsen er af grænset af trærækker. Cirkus liv på Trianglen Stationen har en supplerende hovedtrappe ved Blegdamsvej orienteret mod Rigshospitalet. Byrummet bevarer med denne indretning sin åbenhed og fleksibilitet. Mulighederne for midlertidige events der benyttes flittigt i dag til fx cirkus, giver liv til byen. Det liv der opstår ved disse events er et stort potentiale der er vigtigt at bevare når metroen anlægges. Pladsens udtryk bibeholdes ved at bevare gruspladsen og dele af træbeplantningen. CYKELPARKERING I alt 600 traditionelle cykelparkeringspladser + 65 pladser i metrocykelkælderen (i alt 665). Det estimerede cykelparkeringsbehov er

17 TRIANGLEN V. Trianglen. Plandiagram

18 NØDTRAPPE P FORPLADS Genetablering af grøn parkeringsplads med så mange parkeringspladser som muligt ved en kompakt forplads omkring hovedtrappen med tilknytning til Jagtvej. Cykelparkering holdes inden for afgrænsede felter omkring adgangstrapperne. Parkeringspladsens eksisterende karakter - et grønt rum i kvarteret og grøn passage, genskabes via en nyplantning af træer i rækker i et system, der underordner sig metroelementernes retning og placering. I dag en privatejet parkeringsplads og vej i et boligområde. Kvarteret er præget af røde teglstensbygninger - andels- og lejeboligforeninger med private grønne gårdrum og brede, åbne, stille vejforløb. Indkøbsmuligheder, lokalt bibliotek og busforbindelser fra Jagtvej og Østerbrogade. Genetablering af grøn parkeringsplads - et grønt byrum i et grønt kvarter. Lukning af Reersøgade mellem Jagtvej og Tåsingegade for biltrafik. Der opretholdes mulighed for ærindekørsel i den østlige side for beboerne i Reersøgade. Parkeringspladserne i Reersøgade nedlægges, der forventes at kunne genetableres ca. 50 pladser. BIL PARKERING varelevering cykelforbindelse/redningsvej CY CYKLE CY CYKLE OVENLYS ZONE BIL PARKERING Hovedtrappen placeres midt i Reersøgades forløb trukket tilbage fra Jagtvejs fortov, for at give bedst mulig plads foran trappen til at ankomme på og orientere sig fra. Nødtrappen ligger modsatrettet henvendt mod Tåsingegade. I tilknytning til begge trapper findes zoner for cykelparkering. Brandventilation, elevatorer og zone for ovenlys ligger umiddelbart over stationsboksen. Trærækker plantes efter byrummets nye geometri og følger metroelementernes diagonal. Herved skabes overordnet set et sammenhængende byrum fra facade til facade. Zoner for bil-, cykelparkering, ovenlys og passage på tværs af byrummet. Eksisterende karakter af parkeringsplads, en grøn intim karakter der ønskes genetableret. Biler og cykler parkeres i et diagonalt forløb trukket væk fra husfacaderne. under trækronerne. En fodgængerzone på tværs af byrummet forbinder Tåsingegade med hovedtrappen ved Jagtvej. Det ny forbindende grønne strøg er møbleret med ovenlys og elevatorer, afgrænset af trærækker til begge sider. Fodgængerfladen trækkes helt ud til fortovskant ved Jagtvej og Tåsingegade, for at markere at her er en metrostation. CYKELPARKERING Forholdet mellem bil- og cykelparkeringspladser, kan justeres indenfor den samme zone. Det estimerede cykelparkeringsbehov på pladser skal prioriteres frem for antallet af bilparkeringspladser. Der er i alt ca..560 cykelparkeringspladser inkl. 130 pladser i metro cykelkælderen.

19 REERSØGADE nødtrappe TÅSINGEGADE PARKERINGSZONE - BILER cykelforbindelse/redningsvej REERSØGADE OVENLYSZONE elevator hovedtrappe PARKERINGSZONE - BILER JAGTVEJ varelevering V. Poul Henningsens Plads Plandiagram

20 Vibenshus Runddel Fælledpark Metroen kommer op ved en af byens store parker. Metroforpladsen kommer til at ligge i Fælledparkens periferi og vil opleves som en bufferzone mellem by og park. Udfordringen ved en ny metroforplads på dette sted vil således blive at formidle overgangen mellem allé, Fælledparken, Vibenshus runddel og metrostation. Metro Vibenshus Runddel Metro forplads Øster allé Øster Allé Park-metroforplads og afslutning på Øster Allé. Metroforpladsen udgør en afslutning på Øster allé projektet Metro Trianglen Park/skov sti mellem Fælledparken og Vibenshus Runddel Øster Allés kommende beplantning anvendes som udgangspunkt for etablering af metroforpladsen. Pladsen bliver en rumlig afslutning af alléen - en udposning af det lineære forløb. Pladsen defineres ind mod Fælledparken, dels af fælledens bevoksning der vil stå som en grøn væg, dels af belægningen, hvor pladsens belægning hægter sig op på belægningen langs med Øster Allés grønne trækroner. Metroens elementer vil stå kontrastfuldt som et urbant islæt på den grønne flade. Ved opstigning fra undergrund til forplads vil stedets grønne karakter langsomt tone frem gennem metroens ovenlys og blive mere tydeligt. Her er en skarp overgang mellem de omkringliggende boligkvarterer, den hårde infrastruktur og parken. På trods af at metrostationen ligger tæt op ad et infrastrukturelt knudepunkt i byen er her mulighed for at skabe en forplads med parkfornemmelse. Metroforpladsen og Øster Allés afslutning kobles sammen, sådan at hovedtrappen bliver synlig fra alléen. Nødtrappen placerer sig parallelt med Jagtvej med retning mod Østerbro. Der placeres elevatorer ved hovedtrappen. Øvrige metroelementer gives en udformning der giver opholdsmuligheder til parken. Stationsboksen sænkes for at sikre træbeplantningens vækstvilkår. CYKELPARKERING Der er et estimeret behov for cykelparkeringspladser, heraf 130 pladser i metrocykelkælderen. En række elementer skal kombineres i et design for den nye metroforplads Vibenshus runddel Øster allé Metro station Fælledparken cykelparkering træer træer mellem træerne asfalt grus elevator + trappe fast belægning grus sti

21 BENSHUS 2UNDDEL N DTRAPPE GENPLANTNING AF TR ER PARKKARAKTER I ZONE MED FAST BEL GNING HOVEDTRAPPE. R RE! L LÏ METRO FORPLADS /6%.,93:/.% ELEVATOR KOMMERCIELT PROGRAM GENETABLERING AF PARKKARAKTER MULIGHED FOR OPHOLD PASSAGE DER HENVENDER SIG TIL LIVET PÍ ALLÏEN OG OMKRING METROFORPLADSEN $ET ESTIMEREDE CYKELPARKERINGBEHOV I AREAL DER SKAL INDPLACERES PÍ METROFORPLADSEN HERUDOVER PLACERES I CYKELK LDER CYKEL 0 CYKEL 0 V. Vibenshus Runddel. Plandiagram F LLEDEN

22 De to sidegader (Sigurdsgade og Fafnersgade) til Haraldsgade lukkes. Metroens nødtrappe og dækningsgraven bliver landfast - en samlet pladsdannelse. En lokal plads trukket væk fra trafikken på Haraldsgades med tilknytning til metro, lokale kulturaktiviteter og undervisningsinstitutioner (Laborantskolen og CVU). Her kan både være plads til cykelparkering og andet program. REFERENCE FOTOS En lokal plads. Stemning og karakterer fra byrummet omkring den ny plads. Hovedtrappen er placeret inde i en bygning. Nødtrappe/cykelk ælderadgang er placeret ved Sigurdsgade, hvorden egentlige forplads er. Trappen er orienteret mod Haraldsgade, hvorfra de fleste brugere af metroen vil ankomme og trappen vil tydeligt signalere at her er metroforplads og cykelparkering. Den endelige placering af disse metroelementer skal justeres i en senere fase. Ovenlys og udluftningsriste placeres sammen med ovenlysplinten i på en helle i midten af Haraldsgade øst for krydset med Tagensvej. Det vurderes at have konsekvenser for trafikafviklingen i Haraldsgade, men ved at begrænse de vestgående vejbaner til to, og østgående til en, vurderes det muligt at opretholde fortov og cykelsti i samme udstrækning som i dag. Designet af metroforpladsen handler i stor grad om, at gøre cykelparkeringszonen synlig fra hovedtrappen (hjørnet af Tagensvej og Haraldsgade) og fra de tilstødende lokale veje, både via skiltning, belysning og fladebearbejdning. Den nye plads har rum til flere typer af program der henvender sig til forskellige brugergrupper. Der skal først og fremmest være en overskuelig cykelparkeringsdel omkring nødtrappen, der tydeligt adskiller sig fra den resterende del af pladsen, så der ikke parkeres cykler henover pladsen. Dækningsgraven kan bevares som lokale evt. tilknyttet en udendørs scene, der kunne benyttes af foreninger og private i lokalområdet. Stueetagen af karréen mellem Sigurdsgade og Fafnersgade får direkte kontakt til den ny plads. En zone af pladsen reserveres i tilknytning hertil til udeservering. Den endelig programmering af pladsen skal koordineres med Områdeløft i Haraldsgadekvarteret. CYKELPARKERING Der er vist ca. 450 pladser inkl. 130 pladser i metrocykelkælderen. Det estimerede behov er pladser.

23 - - TAGENSVEJ RÅDMANDSMARKEN SLANGERUPGADE VALKYRIEGADE zone for ovenlysplint HARALDSGADE busholdeplads cykelsti elevator hovedtrappe CYKlER C nødtrappe C C C C cykelpassage leg og ophold redningspassage V. Rådmandsmarken. Plandiagram udeservering skråparkering SIGURDSGADE skråparkering VALHALSGADE

24 Højbanens særlige storbyudtryk og de tilhørende potentialer skal maksimeres. Højbanens barriereeffekt nedbrydes ved at åbne op til bagsiden og fjerne nogle af butiksfunktionerne. Dermed skabes en ekstra bred plads der går på tværs under højbanen. Ved at åbne op flere steder skabes en naturlig sammenhæng med de ikke udnyttede cykelparkeringsarealer på bagsiden. Byrum forbindes under højbanen Ved metrostationen inddrages langt størstedelen af Folmer Bendtsens Plads til stationsforplads, hvilket medfører en væsentlig reduktion af vejbanearealet til busser i en retning og cykler i begge retninger. Hovedtrappen er placeret ved indgangen til stationen og skaber med sin orientering en forplads, der relaterer sig til knudepunktet - Nørrebrogade. Nødtrappen placeres overfor på hjørnet af Folmer Bendtsens Plads og Hyltebro. Rulletrapper og elevatorer forbinder metroforplads med højbanens perroner. Stationen udføres med ovenlys i punktform og stationsventilationer med siddekanter, så de kan fungere som møbler på pladsen. Metroelementerne fungerer delvis som afskærmende elementer mellem pladsen og trafikken. Stationsboksen sænkes for at sikre træbeplantningens vækstvilkår. passage cykelparkering i to etager under banen Nedbrydning af højbanens barriere-effekt skaber sammenhæng og passage på tværs. eksisterende cykelparkering ny cykelparkering passage Cykelparkering passage Den markante lokale karakter med mangfoldighed af liv, og områdets klare identitet peger på at en udvikling af området skal ske på stedets præmisser. Det inkluderer en trafikal løsning som kan være med til at skabe plads og nye sammenhænge, gennem omdannelse fra gaderum til byrum. Cykelforbindelsen via Ørnevej bevares. Højbanen med dens særlige storbyudtryk har store urbane og byrumsmæssige potentialer som udnyttes ved at åbne op under banen og derved udvide pladsen ved at forbinde den til fortovet. Programmeringen af pladsen skal ikke være en dyr og eksklusiv, men lokal og bæredygtig - en programmering der hviler i sig selv og stedet. En collage af mangfoldighed med mange udfoldelsesmuligheder og indtagelse af byrummet udfra den store diversitet af brugere så som handlende, markeds- og blomstersælgere, gademusikanter, udeservering mv. elevator ovenlys elevator Pladsdannelser med forskellige potentialer. CYKELPARKERING Der er vist i alt 600 nye traditionelle pladser over terræn (heraf 300 under højbanen) cykelparkeringspladser under i metrocykelkælder (i alt 730). Det estimerede behov er passage Kvarters Plads ophold og aktiviteter Metro Plads passage

25 Kommercielle aktiviteter: Butik Café Restaurant Ude servering NØRREBRO passage Kvarters Plads ophold og aktiviteter Kommercielle aktiviteter: Butik Café Restaurant Ude servering elevator Kiosk Butik cykel-fix elevator OVENLYSZONE Kommercielle aktiviteter: Kiosk Butik trappe trappe passage hovedtrappe Metro Plads passage bus+cykel nødtrappe V. Nørrebro Station. Plandiagram

26 trafik byliv urbant bevægelser trafik urbant byrum urbant by trafik byliv byrum hårdt byrum metro urbant metro urbant metro byrum hårdt byrum metro urbant Todelt grøn metroforplads med hovedtrappen i den urbane kontekst. Det grønne parkrums kontrast til Runddelens urbane/trafikale liv Midt i mellem et af Nørrebros trafikale knudepunkter og byens kulturhistoriske kirkegård kommer metrostationen til at ligge med hovedtrappen lige indenfor porten mellem runddelen og Assistens Kirkegård, denne del af kirkegården vil i samme periode blive omdannet til park. Den Grønne Metrostation - en station i dette tilgroede hjørne af kirkegården (eller kommende park). Selve metroforpladsen ligger inde for porten og hvor hovedtrappens retning henvender sig klart til Nørrebrogade og Runddelen. Stationens øvrige elementer ovenlys, nødtrappe og ventilation vil ligge lidt længere inde i parken. Målet er at bevare og genplante så meget, at den helt særlige karakter i dette hjørne af parken/kirkegården. Der er i dag en klar zoneopdeling og kontrast mellem rummene inden for og uden for kirkegårdsmuren - et transtitrum præget af trafikken kontra den rolige kirkegård. Den kommende metroforplads skal også ses en plads i det kommende park forløb, her er metro elementer, funktioner og aktiviteter tænkt som en del af det kommende park strøg langs jagtvej, et gradueret forløb fra det urbane hjørne ved Rundedelen til den mere rolige Park. Dette er en mere sammenflettet og gradueret kobling mellem den nye park og et opgraderet Nørrebrogade forløb. Med denne tanke om kobling bliver Gartnerboligens placeringer i aksen og det rumlige potentiale en vigtig parameter, der peges på to placeringer: den oprindelig placering og genplaceret efter ovenlyszonen. Gartnerboligens potentiale for omprogrammering i forhold til parken og metroforplads evt. med udeservering eller lignende, ses som en overgang mellem det urbane/metroen og det rolige/parken. Metroens hovedtrappe peger mod Runddelen og begge elevatorerne ligger lige bagved hovedtrappen. Ved ankomst kommer man op i det grønne parkrum, der står som kontrast til men i direkte kontakt til det travle byrum og trafikkrydset. Nødtrappen placeres inde i parken ved en af stierne og orienteres mod muren Jagtvej hvor der laves en åbning. Stationen udføres med ovenlys i en zone hvis mulige udstrækning er afhængig af placeringen af Gartnerboligen, Øvrige metroelementer indpasses i en samlet landskabsplan for den nye park-forplads. Stationen sænkes således at der kan plantes træer ovenpå stationsboksen. Metroens forplads skal fungere som passage for folk og som starten på et forløb ind i parken, som skal understreges af retninger og udformningen af stier og programmer. Inden for murene skal overfladen programmeres med parkudtryk. Den skal bl.a. inkludere genetablering af træer for at genskabe en bevokset parkkarakter, der hvor det er muligt. CYKELPARKERING Cykelparkeringen etableres inden for muren og anlægges langs muren, symmetrisk på begge sider af stierne der peger direkte mod hovedtrappen, cykelparkeringspladserne laves mellem buske og under træerne (grøn cykelcamouflage), På plandiagrammet er vist ca. 300 pladser i metrocykelkælderen (i alt 430). Det estimerede cykelparkeringsbehov er

27 Hovedtrappe CYKELPARKEIRNG inde i parken etableres mellem træer og buske (grøn cykelcamouflage) elevator GENETABLERING AF TRÆER genskabe bevokset parkkarakter OVENLYSZONE ONE 1 2 "Gartnerboligen" - med potentiale for omprogrammering i forhold til parken og metroforplads evt. med ude servering eller lignende, som en overgang mellem det urbane/metroen og det rolige/parken placeringer i aksen med ensartet rumligt potentiale: 1 oprindelig placering 2 genplaceret efter ovenlyszonen Nødtrappe V. Nørrebros Runddel. Plandiagram

28 Ved at genetablere trærækkerne omkring den eksisterende forplads til det der i dag fungerer som Landsarkivet, markeres det særlige rum der omkranser bygningen og den grønne skovlignende karakter for byrummet bevares. Træerne virker som en afskærmning mod trafikken og giver en karakter af stille lomme i byen. Trærækken af Kastanier langs Jagtvej kæder vejforløbet sammen til et grønt forløb og refererer til den historiske Kongevej Allé, der var beplantet med Kastanietræer. Laurids Skaus Gade ensrettes delvist, Krügersgade og Ahlmannsgade ensrettes i retning mod Åboulevarden. Biltrafikken fra Åboulevarden kan derfor kun komme til kvarteret omkring Landsarkivet via Jagtvej - Hiort Lorenzens Gade, og der må derfor her forventes en stigning i den i dag begrænsede trafik. Genetablering af træbeplantning, en intim stille lomme langs Jagtvejens trafiklarm. Ovenlys kan placeres inden for den angivne zone. Ovenlyset skal have siddekanter og udformes i arkitektonisk respekt for det byrum, der kan dannes på dette sted og i forhold til landsarkivets bygninger. Via ovenlysene, kan man skabe stor visuel kontakt til himmelrummet over stationen, så man allerede nedefra fornemmer det grønne byrum. Brandventilationen nedfældes i fladen. Stationsboksen sænkes for at sikre træernes vækstvilkår. Hiort Lorenzens Gade er indsnævret med to meter mod nord for at give plads omkring cykelparkering. Det vurderes at antallet af eksisterende parkeringspladser kan bibeholdes. Her er potentiale for en plads med særlig grøn karakter trukket tilbage fra Jagtvejens trafik - et roligt, afgrænset rum tæt forbundet med byens trafik og omstigning til bus. ovenlys metro forplads forplads til nyt program cykelparkering Eksisterende trarække langs Jagtvej. gårdhave evt. plads Metroen vil generere et helt nyt liv og flow af folk på pladsen der vil understøtte en mere udadvendt og offentlig anvendelse af Landsarkivets bygninger. Landsarkivet skal på sigt flyttes til det nye Rigsarkiv og der er derved muligheder for at udvide det fremtidige program for Landsarkivets bygninger til pladsen foran og bagtil. De speciel designede bænke foran Landsarkivet kan genplaceres, som en del af den arkitektoniske helhed i samspil med Eva og Niels Koppels bygning. CYKELPARKERING Her er et estimeret behov for cykelparkeringspladser, der er vist plads til ca. 334 pladser inkl. 130 pladser i metrocykelkælderen. metroelementer og cykelparkering

29 LANDSARKIVET V. Landsarkivet. Plandiagram

30 ekre atio øn p n grøn grøn p a a p hold rk opho ark oph rk oph old old ld eatio rekreatio rekreatio rekreat n n g ion røn n grøn opho grøn par pa k p ld re ation kreat ophold r ark op rk ek ho io g ark o røn park n grøn p reation g ld phold røn ark o opho p ld rekre r h ation ekreation rekreat old io g g n g n røn røn park røn park grøn park o ophold p p hold ark grøn park ophold d Enghave Plads er en lokal plads som definerer Istedgades afslutning. Pladsen ændrer karakter fra time til time, fra dag til dag... Efter den blev renoveret af Københavns Kommune i 1995 rummer den mange grupper - skaterne på de selvbyggede ramper, boldspillerne i buret, børnene på legepladsen, spritterne på bænken, trendsætterne på caféen... Alle er blevet hørt i forbindelse med den forudgående renovering som blev til i et tæt samarbejde medbeboerne. Stemningen på pladsen er meget afhængig af, hvilken zone man befinder sig i og hvornår på dagen man er der. Et af målene for renoveringen i 1995 var at gøre pladsen mere grøn. Det er opnået med beplantning af store træer, hække og plantebede. Der er stor opbakning blandt lokale beboere om stedet, og der er lige så stor bevågenhed omkring etableringen af metrostationen, som man må forholde sig til i den kommende designfase. t r b a n ophold u se l e rk g pa æ v be grøn hårdt grøn park rekreation kreationmetro bant re ur ld m o ru oph opholdby lse e rk g pa æ v n be grø hårdt grøn park etro n tio ea m rekr rekreation ophold Genetablering og nyfortolkning af eksisterende karakter. Pladsen genetableres efter metrostationens etablering og gives samme karakter som den nuværende plads - en genfortolkning af det eksisterende anlægs funktioner. Metrostationen placeres som standard med de mere intensive metro-funktioner, trapper, elevatorer og cykelparkering placeret og ved to eksisterende befæstede arealer. Stationen sænkes således at der kan plantes træer ovenpå stationsboksen. CYKELPARKERING Her er et estimeret behov for cykelparkeringspladser. Der er vist plads til ca. 630 pladser inkl. 130 pladser i metrocykelkælderen. Udfordringen bliver at forene funktionerne og karakteren af opholdshave med metroens ovenlys + + møbler - bænk beplantning - blomster + vandelement lads Metro Pho ld adgang passage Alternativ passage, op ter og aktivite eksisterende forhold med pladser, træet og opholdshave metroelementer - ovenlys zoner og elementer i forbindelse med etablering af Metrostationen. rne og funktione af karakteren ave opholdsh zone hvor funktionerne og karakteren af opholdshave skal kombineres med nogle af metroens ekstensive elementer

31 ENGHAVE PLADS V. Enghave Plads. Plandiagram

32

BYRUMSPROGRAMMER - FEBRUAR 2010

BYRUMSPROGRAMMER - FEBRUAR 2010 BYRUMSPROGRAMMER - FEBRUAR 2010 Vanløse Flintholm Lindevang Aksel Møllers Have Fasanvej SOLBJERG Nørrebros Runddel Nuuks Plads Frederiksberg Frederiksberg Allé Nørrebro Enghave Plads Forum København H

Læs mere

CARL NIELSENS ALLÉ SKITSEFORSLAG 1. JUNI 2010

CARL NIELSENS ALLÉ SKITSEFORSLAG 1. JUNI 2010 CARL NIELSENS ALLÉ SKITSEFORSLAG 1. JUNI 2010 BAGGRUND Østerbro lokaludvalg har i vinteren 2009-2010 igangsat en proces for at udvikle en ny lommepark omkring pladsen på Carls Nielsens Allé ud mod Østerbrogade

Læs mere

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE Center for Bydesign Arkitektur og Byrum marts 2009 gadehjørner fortov busgade Nørrebrogade projektets fase 1 lagde sit

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Byfortætning og byomdannelse Mål Silkeborg Kommune vil: Skabe mulighed for yderligere byggeri i bymidten gennem fortætning og byomdannelse.

Læs mere

K L O S T E R V E J I R Y

K L O S T E R V E J I R Y K L O S T E R V E J I R Y DATO: 18.08.2008 NORD Vision Den gennemgående vision i forslaget er en konkretisering af de retningslinier, der beskrives i»helhedsplan for Ry«. Banebåndets omdannelse fra barriere

Læs mere

HVAD VIL MINDRE BILTRAFIK BETYDE FOR BYENS RUM OG NYE MÅDER AT BRUGE BYEN PÅ?

HVAD VIL MINDRE BILTRAFIK BETYDE FOR BYENS RUM OG NYE MÅDER AT BRUGE BYEN PÅ? HVAD VIL MINDRE BILTRAFIK BETYDE FOR BYENS RUM OG NYE MÅDER AT BRUGE BYEN PÅ? - MULIGE EFFEKTER VED REDUKTION AF BILTRAFIK I GADERUM - - MULIGE EFFEKTER VED REDUKTION AF OFFENTLIG PARKERING I GADERUM -

Læs mere

Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte

Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte Baggrund for Byrumsplanen Kvarterplan by havn Vision Odense: at lege er at leve Trafik- og Mobilitetsplan Bylivsundersøgelse 2008 Baggrund for Byrumsplanen

Læs mere

En række aktører i Metropolzonen har barslet med ønsker om udviklingsprojekter af forskellig art

En række aktører i Metropolzonen har barslet med ønsker om udviklingsprojekter af forskellig art Bilag 2 Metropolzonen - proces og projektindhold i detaljer Metropolzonen området omkring Rådhuspladsen, Tivoli, Hovedbanegården, Vesterport og Havnen er et centralt område i København. Det er et trafikalt

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

Referat af Indre By Lokaludvalgs debatmøde om parkering

Referat af Indre By Lokaludvalgs debatmøde om parkering Referat af Indre By Lokaludvalgs debatmøde om parkering Bethesda, Rømersgade 17, torsdag d. 5. februar 2015 kl. 17-19 Cirka 30 borgere og interessenter deltog i mødet. Pointer om ønsker og behov ift. parkering

Læs mere

Afgørelse i sagerne om lokalplanpligt for metrostationerne ved Gammel Strand og Marmorkirken i Københavns Kommune

Afgørelse i sagerne om lokalplanpligt for metrostationerne ved Gammel Strand og Marmorkirken i Københavns Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 18. juni 2009 J.nr.: NKN-33-02843 og NKN-33-02855 ssc Afgørelse i sagerne om lokalplanpligt

Læs mere

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen BILAG 2 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 07-04-2016 Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen I vedlagte liste er de højest prioriterede forslag oplistet og beskrevet. Projekterne

Læs mere

Kongevejen 21. Oplæg til forhøring. Dato: 08.09.2014. Over Byen Arkitekter ApS +45 3393 0730 info@overbyen.dk

Kongevejen 21. Oplæg til forhøring. Dato: 08.09.2014. Over Byen Arkitekter ApS +45 3393 0730 info@overbyen.dk Kongevejen 21 Oplæg til forhøring Dato: 08.09.2014 Over Byen Arkitekter ApS +45 3393 0730 info@overbyen.dk INDHOLDSFORTEGNELSE LOKALPLANOMRÅDET - MATR.NR. 7O, 7X OG 7GO S. 3 LOKALPLANOMRÅDET OG NÆROMRÅDET

Læs mere

BILAG 1. Forventes afholdt offentlig høring fra XX. maj 2011 til XX. august 2011

BILAG 1. Forventes afholdt offentlig høring fra XX. maj 2011 til XX. august 2011 KØBENHAVN H METROSTATIONSPLADS Forslag til lokalplan Borgerrepræsentationen har den.20.. vedtaget forslag til lokalplan Lokalplanområdet ligger på Vesterbro BILAG 1 Forventes afholdt offentlig høring fra

Læs mere

København H Metrostationsplads

København H Metrostationsplads København H Metrostationsplads Lokalplan nr. 466 Borgerrepræsentationen har den 8. marts 2012 vedtaget lokalplanen. Lokalplanen er bekendtgjort den 2. maj 2012 Indhold Redegørelse for lokalplanen Formål...

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen

Teknik- og Miljøforvaltningen Indre By Lokaludvalg Rådhuspladsen 77, 4. 1550 København V indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 33 66 54 41 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Læs mere

68 Ny Amagerbrogade Helhedsplan

68 Ny Amagerbrogade Helhedsplan 68 Ny magerbrogade elhedsplan Visualisering Dobbeltporten Ny magerbrogade elhedsplan 69 KOINGEN EE GERROGDE OG GER CENTRET vor magerbrogade møder mager Centret dannes en samlende plads. En rolig og overskuelig

Læs mere

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010 ESTER Skitseforslag 02.09.2010 BY Udarbejdet af og NORD arkitekter TRAFIKSANERING AF SVENDBORGVEJ I VESTER AABY Skitseforslag Udarbejdet af Vejdirektoratet og NORD Arkitekter 02.09.2010 Yderligere oplysninger:

Læs mere

side 1 af 8 STØVRING BYTORV

side 1 af 8 STØVRING BYTORV 042015 side 1 af 8 STØVRING BYTORV Pladsen idé vision Velkommen til Støvring Bytorv. Visionen med nærværende projektforslag har været at skabe et nyt bytorv med en klar rumlig og funktionel identitet,

Læs mere

program for Alsgadekvarteret

program for Alsgadekvarteret program for Alsgadekvarteret Tværgående forbindelse og mødested Ophold, leg, tryg og lokal stemning er nøgleordene i fornyelsen af kvarteret mellem Enghave Station og Enghaveparken. Det skabes gennem en

Læs mere

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet).

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet). Bilag 8 Økonomiudvalgets møde den 20. september 2012 Plan og Udvikling Sagsnr. 73182 Brevid. 1338739 Ref. MOKP Dir. tlf. 46 31 35 46 dorteo@roskilde.dk NOTAT: Bilag 1 Forslag til rammer og krav for udviklingen

Læs mere

PRODUKTKATALOG BULLETINS

PRODUKTKATALOG BULLETINS PRODUKTKATALOG BULLETINS 6 7 13 Vibenhus Runddel Nørrebro st. Nordhavn 11 5 Adobe Reader / browser Østerport Jagtvej/Åboulevarden Går til skrevne placering 1 3 CBS/Frb. Centret For optimal visning: 10

Læs mere

21-05-2014 14/20650. Indbydelse til dialogmøde om projekter ved Havbogade

21-05-2014 14/20650. Indbydelse til dialogmøde om projekter ved Havbogade 21-05-2014 14/20650 Indbydelse til dialogmøde om projekter ved Havbogade Tid: tirsdag den 3. juni 2014 kl. 19:30 21:00 Sted: Biblioteket, Kongevej 19 udstillingssalen ud mod Ahlmannsvej. Denne indbydelse

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

EKSISTERENDE FORHOLD OG POTENTIALE

EKSISTERENDE FORHOLD OG POTENTIALE VESTER VOLDGADE UDKAST TIL HELHEDSPLAN NOTAT 05.05.2009 EKSISTERENDE FORHOLD OG POTENTIALE Vester Voldgade som tidligere var middelalderbyens kant mod det grønne voldterræn opleves i dag som en ren trafikgade,

Læs mere

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Frederiksberg Kommune har i alt 18 offentlige legepladser. Herudover er der 12 åbne legepladser på skoler og daginstitutioner, 5

Læs mere

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet Istedgade Reverdilsgade Stampesgade Tietgensgade Notat Dato: 24.04.2018 Projekt nr.: 1008314 T: +45 2880 4964 E: jeli@moe.dk Projekt: Cykelparkering i Reventlowsgade Emne: Trafikale konsekvenser Notat

Læs mere

Enghave Plads Metrostationsplads

Enghave Plads Metrostationsplads Enghave Plads Metrostationsplads Forslag til lokalplan Borgerrepræsentationen har den 15. juni 2011 vedtaget forslag til lokalplan. Lokalplanområdet ligger i bydelen Vesterbro. Offentlig høring fra 13.

Læs mere

Herligheder Fortætning Bymæssige tiltag og forbindelser

Herligheder Fortætning Bymæssige tiltag og forbindelser område 2 38 Område 2 knytter sig til Helsingørs bykerne og kystog havnearealerne med det kommende Kulturværft og søfartsmuseum samt Kronborg, Nordhavnen og Grønnehave Strand. Området strækker sig fra kysten/havnen

Læs mere

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger Notat Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14 Resume af Følgegruppens holdninger Især fire forhold blev nævnt af følgegruppen: 1. Gruppen efterspørger en bedre løsning for

Læs mere

C y k e l p a r k e r i n g

C y k e l p a r k e r i n g C y k e l p a r k e r i n g B a n e g å r d s o m r å d e t, J a n u a r 2 0 0 4 BILAG 9 S T A D S A R K I T E K T E N S K O N T O R P R O J E K T A F D E L I N G E N M A G I S T R A T E N S 2. A F D E

Læs mere

Kultur og oplevelser. Status

Kultur og oplevelser. Status Kultur og oplevelser Mål Bymidten skal have et mangfoldigt og varieret kulturliv, med stærke kulturinstitutioner og tilbud og mulighed for rekreation, der tilgodeser både borgere og turister i alle aldersgrupper.

Læs mere

HERNING den levende by TINGHUSPLADSEN. Vurdering af gade- og byrum ved Tinghuspladsen ift. eksisterende mur

HERNING den levende by TINGHUSPLADSEN. Vurdering af gade- og byrum ved Tinghuspladsen ift. eksisterende mur HERNING den levende by TINGHUSPLADSEN Vurdering af gade- og byrum ved Tinghuspladsen ift. eksisterende mur. 08.04.2014 SØNDERGADE BAGGRUND for vurdering af park og mur NØRREGADE Politi Kousgaard Plads

Læs mere

DEN GRØNNE FORBINDELSE I DEN GRØNNE RING DISPOSITIONSFORSLAG TIL NYT IDRÆTS - OG LÆRINGSANLÆG I ESBJERG 06.05.2014

DEN GRØNNE FORBINDELSE I DEN GRØNNE RING DISPOSITIONSFORSLAG TIL NYT IDRÆTS - OG LÆRINGSANLÆG I ESBJERG 06.05.2014 DEN GRØNNE FORBINDELSE I DEN GRØNNE RING DISPOSITIONSFORSLAG TIL NYT IDRÆTS - OG LÆRINGSANLÆG I ESBJERG 06.05.2014 DEN GRØNNE FORBINDELSE I DEN GRØNNE RING IDRÆTS - OG LÆRINGSANLÆG I ESBJERG 06.05.2014

Læs mere

Godsbanearealerne et nyt byområde

Godsbanearealerne et nyt byområde Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 4. april 2016 Godsbanearealerne et nyt byområde Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Kommune er i gang med, at planlægge det nye byområde ved

Læs mere

Unik beliggenhed midt i København

Unik beliggenhed midt i København Unik beliggenhed midt i København MANAGEMENT & UDLEJNING DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby datea.dk Store muligheder Butik/café med et uovertruffent omsætningspotentiale. I Frederiksstadens smukke

Læs mere

VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE SKITSEFORSLAG

VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE SKITSEFORSLAG VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE SKITSEFORSLAG SLA HORSENS - VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE - SKITSEFORSLAG 15.11.2011 1 NOVEMBER 2011 15.11.2011 SLA Carl Jacobsens Vej 29 A DK 2500 Valby Copenhagen

Læs mere

Det overordnede mål er at fredeliggøre

Det overordnede mål er at fredeliggøre KOLDING KOMMUNE BYMIDTEN SKAL FREDELIGGØRES TRAFIKALT Det overordnede mål er at fredeliggøre bymidten i trafikal henseende og højne sikkerheden for de»bløde«trafikanter samt forbedre de handicappedes forhold.

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

VEJ- OG STIKATALOG. Boligvænge. Boligvej. Boligvej. Boligvænge. Boligvej med plads mål 1:300

VEJ- OG STIKATALOG. Boligvænge. Boligvej. Boligvej. Boligvænge. Boligvej med plads mål 1:300 S Ø N D E R G Å R D VEJ- OG STIKATALOG Boligvej Boligvænge Boligvænge Boligvej Boligvej med plads mål 1:300 1 HAVEBOLIGOMRÅDET mellem Søndergårds Allé og søen SØNDERGÅRDS ALLE (fordelingsvej) Sydvest for

Læs mere

Amagerbro Torv. Ideoplæg. April 2016

Amagerbro Torv. Ideoplæg. April 2016 Amagerbro Torv Ideoplæg April 2016 INDHOLD 01 INDLEDNING FORORD BAGGRUND FOR OPGAVEN BORGERINDDRAGELSE FORUDSÆTNINGER VISION MÅL OG TEMAER FRA VISION TIL PLAN SIDE 4 SIDE 4 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 6 SIDE 7

Læs mere

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS Aalborg Nærbane Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS For at dæmme op for den voldsomme vækst i trafikken ønsker vi at gøre den kollektive trafik mere attraktiv.

Læs mere

Sager til beslutning. Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

Sager til beslutning. Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender, Bygge- og Teknikudvalget DAGSORDEN for ordinært møde onsdag den 4. december 2002 Sager til beslutning 13. Evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro BTU 594/2002 J.nr. 0616.0016/02 INDSTILLING

Læs mere

stationsforpladsen hedehusene

stationsforpladsen hedehusene stationsforpladsen hedehusene Borgermøde 19.10.2015 Arkitekter: Juul Frost Arkitekter Ingeniør: Atkins ingeniører DISPOSITION 1. VISION - Fra spredt til samlet byliv - Bedre forhold for bløde trafikanter

Læs mere

M I D D E L F A R T UDBUD - 11 JANUAR 2008

M I D D E L F A R T UDBUD - 11 JANUAR 2008 M I D D E L F A R T UDBUD - 11 JANUAR 2008 J U U L F R O S T A R K I T E K T E R - B Y, B Y G N I N G S - O G L A N D S K A B S A R K I T E K T E R - R E F S H A L E V E J 1 4 7-1 4 3 2 K Ø B E N H A V

Læs mere

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde OPSAMLING - WORKSHOP Borgermøde 06.02.2018 WORKSHOPPENS TEMAER HVORDAN SER LIVET & BYEN UD OMKRING ISS GRUNDEN UD I FREMTIDEN? BOLIG ERHVERV HVORDAN ER DE UDADVENDTE BOLIGER OG ERHVERV? HVORDAN ER BEBYGGELSES

Læs mere

Debat- og informationsmøde om Vester Voldgade-kvarteret. - Opsummering -

Debat- og informationsmøde om Vester Voldgade-kvarteret. - Opsummering - Debat- og informationsmøde om Vester Voldgade-kvarteret - Opsummering - Om mødet Mødet blev afholdt tirsdag d. 15. september kl. 16.30-18.30 på Borups Højskole, Frederiksholms Kanal. Indre By Lokaludvalg

Læs mere

Enghave Plads. Metrostationsplads. til den 17. oktober 2011. Bilag 1. Forslag til lokalplan

Enghave Plads. Metrostationsplads. til den 17. oktober 2011. Bilag 1. Forslag til lokalplan Enghave Plads Bilag 1 Metrostationsplads Forslag til lokalplan Borgerrepræsentationen har den 15. juni 2011 vedtaget forslag til lokalplan. Lokalplanområdet ligger i bydelen Vesterbro. Offentlig høring

Læs mere

Workshop om udvikling af Byparken

Workshop om udvikling af Byparken Referat Workshop om udvikling af Byparken [Vælg datoen] Ørestad City, Sejlhuset, den 28. maj 2013 kl. 19.00 21.00 Oplægsholdere: Referenter: Facilitator: Antal deltagere: Bilag: Mikala Berg Dueholm, bestyrelsesformand

Læs mere

ET GRØNNERE BRYGGEN. Forslag til ny grøn byrumsplan for Islands Brygge lavet af Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd.

ET GRØNNERE BRYGGEN. Forslag til ny grøn byrumsplan for Islands Brygge lavet af Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd. ET GRØNNERE BRYGGEN Forslag til ny grøn byrumsplan for Islands Brygge lavet af Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd. GRØNNE BYRUM PÅ BRYGGEN Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd

Læs mere

MALMPARKEN / BEBOERHUS / BUTIK

MALMPARKEN / BEBOERHUS / BUTIK MALMPARKEN / BEBOERHUS / BUTIK 10. april 2013 STEDET STEDET Malmparken station ligger i et større erhvervsområde. Industri på tre sider og to større boligbebyggelser hvis arealer grænser op til stationsarealet.

Læs mere

GLESBORG BY OG TRAFIKPLAN VISIONER FOR FREMTIDENS GLESBORG

GLESBORG BY OG TRAFIKPLAN VISIONER FOR FREMTIDENS GLESBORG GLESBORG BY OG TRAFIKPLAN VISIONER FOR FREMTIDENS GLESBORG INDHOLD INTRO 2 Indhold / Intro 3 Vision: Trygge rammer for handel og hverdagsliv 4 Eksisterende forhold 5 Udfordringer i Glesborg 6 Hovedgreb:

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Cykeltrafik i forbindelse med ny bro over havnen

Cykeltrafik i forbindelse med ny bro over havnen Cykeltrafik i forbindelse med ny bro over havnen Program kl. 19.00 Velkommen v/ Bent Lohmann, formand for Indre By Lokaludvalg kl. 19.05 til 19.35 Oplæg fra Realdania og Teknik- og Miljøforvaltningen kl.

Læs mere

Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde

Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Trafik NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde Hvorfor trafikforsøg i Vestergade

Læs mere

KULTURTÆPPET. - et nyt kulturelt byrum i Randers

KULTURTÆPPET. - et nyt kulturelt byrum i Randers KULTURTÆPPET - et nyt kulturelt byrum i Randers et skitseforslag udformet i et samarbejde mellem Randers Kommune, Værket og RUM april 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE side 3 geografisk placering side 4 idébeskrivelse

Læs mere

Lokalplanen er blevet til på anmodning fra den private ejer og efter en høring om ændring af Kommuneplanen.

Lokalplanen er blevet til på anmodning fra den private ejer og efter en høring om ændring af Kommuneplanen. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 27. oktober 2014 Lokalplan 981, Etageboliger ved Thorvaldsensgade - Forslag g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

BILAG 8. Banegårdspladsen

BILAG 8. Banegårdspladsen BILAG 8 Banegårdspladsen idéskitse, Januar 2004 S TA D S A R K I T E K T E N S K O N T O R P R O J E K TA F D. M A G I S T R AT E N S 2. A F D Banegårdens hovedindgang - eksisterende cykelparkering Banegårdspladsen

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Esbjerg Banegård og i Esbjerg

Læs mere

Team OPP-Randers Sygehus, P-hus. Regionshospitalet i Randers Parkeringsfaciliteter S. 1

Team OPP-Randers Sygehus, P-hus. Regionshospitalet i Randers Parkeringsfaciliteter S. 1 S. 1 PARKERING PÅ TERRÆN UD IND PARKERING PÅ TERRÆN _MÅLSÆTNING ÅBENHED Det nye parkeringshus for skal være rummelig med god plads og med et godt overblik, så bygningen kommer til at fremstå som et attraktivt

Læs mere

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOUNE Teknik- og iljøforvaltningen Center for Trafik Bilag 4 NOTAT Til Teknik- og iljøudvalget (TU) 28-02-13 Sagsnr. 2013-5760 Jernbanegade muligheder for fremtidig udformning uden busser i

Læs mere

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand.

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand. Friområde Vandareal Visuel barriere Bygningsfront Udsigt Markant byrum og rumligt forløb Markant byrum og rumligt forløb vand Vartegn Sigtelinie Bydelsgrænse 1:20.000 0 500 m Overordnede rumlige træk.

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København København 2015 - Verdens Miljømetropol I 2015 er København med rette kendt som den af verdens hovedstæder, der har det bedste storbymiljø.

Læs mere

NY BYDEL I VORDINGBORG

NY BYDEL I VORDINGBORG NY BYDEL I VORDINGBORG OMDANNELSE AF STATIONSOMRÅDET/ UDGANGSPUNKT FOR HELHEDSPLAN OPLÆG TIL BORGERMØDE/ AARHUS ARKITEKTERNE/ 27.09.2016 Stationsområdet i Vordingborg er det første der møder den togrejsende,

Læs mere

STORE TORV OG J.P. JACOBSENS PLADS.

STORE TORV OG J.P. JACOBSENS PLADS. STORE TORV OG J.P. JACOBSENS PLADS. Fra Bedre Byrum til det aktuelle projekt. Fonden Realdania støtter projekt Byen efter gågaden med 200.000 kr. med henblik på den videre bearbejdning til Bedre Byrum.

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Strategi for Amager - Et debatoplæg fra Københavns Amt En langsigtet helhedsplanlægning af Amager på tværs af amts- og kommunegrænser bliver stadig mere påtrængende. Hvilke elementer skal indgå i planlægningen,

Læs mere

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme

Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme Registrering af tilgængelighed til offentligt tilgængelige kommunale ejendomme Rudersdal Kommune 2014 Registrant Anders Klarskov/Torben Wilhelmsen Navn Anders Klarskov/Torben Wilhelmsen E-mail Registrering

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Byen og landskabet Mål Silkeborg Kommune vil: Synliggøre Silkeborgs unikke placering i landskabet og bymidtens nærhed til Silkeborg

Læs mere

VALSETORVET FREDERIKSVÆRK

VALSETORVET FREDERIKSVÆRK VALSETORVET FREDERIKSVÆRK Revideret Dispositionsforslag Juni 2015 SLETH A/S ERIK BRANDT DAM Arkitekter INDHOLD Beskrivelse Opgaven Analyse Projekt Materialer BESKRIVELSE Set fra oven er Frederiksværk

Læs mere

NY BYDEL I VORDINGBORG

NY BYDEL I VORDINGBORG NY BYDEL I VORDINGBORG OMDANNELSE AF STATIONSOMRÅDET/ UDGANGSPUNKT FOR HELHEDSPLAN OPLÆG TIL BORGERMØDE/ AARHUS ARKITEKTERNE/ 27.09.2016 Stationsområdet i Vordingborg er det første der møder den togrejsende,

Læs mere

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg Indledning Esbjerg Kommune ønsker at tilbyde ældre medborgere pleje i velfungerende plejefaciliteter, der yder respekt

Læs mere

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Digitale skilte er en ny type skilte i bybilledet. Skiltene tiltrækker sig stor opmærksomhed og har større synlighed end de almindelige analoge skilte. Hjørring

Læs mere

FÆLLES GÅRDHAVE Frederiksgård Karréen

FÆLLES GÅRDHAVE Frederiksgård Karréen FORSLAG FÆLLES GÅRDHAVE Frederiksgård Karréen Frederikssundsvej 36 A-B, 38, 40, 42. Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 24. februar 2014 at sende dette forslag om fælles gårdhave i Frederiksgård Karréen

Læs mere

HVIDOVRE KIRKEPLADS ETABLERING AF NY GANGVENLIG BELÆGNING

HVIDOVRE KIRKEPLADS ETABLERING AF NY GANGVENLIG BELÆGNING HVIDOVRE KIRKEPLADS ETABLERING AF NY GANGVENLIG BELÆGNING HOVEDFORSLAG /MARTS 2015 HVIDOVRE KOMMUNE 1100015209 HVIDOVRE KOMMUNE HVIDOVRE KIRKEFORPLADS ETABLERING AF NY GANGVENLIG BELÆGNING HOVEDFORSLAG

Læs mere

FRØKÆRPARKEN 2030. en visionsplan for de grønne områder

FRØKÆRPARKEN 2030. en visionsplan for de grønne områder FRØKÆRPARKEN 2030 en visionsplan for de grønne områder FORORD/ INDHOLDSFORTEGNELSE Hvad er en vision? Et billede af en foretrukken fremtidig tilstand, en beskrivelse af hvordan noget vil se ud om et antal

Læs mere

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 RANDERS KOMMUNE HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Randers Kommune har gennem flere år haft

Læs mere

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 bilag 7 Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 I forbindelse med planlægningen af de Bilfri Dage i 2005 har der været nedsat en arbejdsgruppe

Læs mere

GRØNBY STRAND Introduktion til designmanualen

GRØNBY STRAND Introduktion til designmanualen GRØNBY STRAND Introduktion til designmanualen Informationsmateriale til ekstraordinære afdelingsmøder november 2015 1 NAVNE OG BEGREBER MØDEDATOER HP4: HelhedsPlan del 4 også navnet på hele projektet med

Læs mere

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen By- og Kulturforvaltningen Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen Byudvikling Byrum og Mobilitet By- og Kulturudvalget har på udvalgsmøde 12. januar 2016 bedt By- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Indledning. Arkitektonisk udtryk

Indledning. Arkitektonisk udtryk Uglegårdsskolen Uglehuset - Nyt indskolingshus PROJEKTFORSLAG Indledning Arkitektonisk udtryk Nærværende projektforslag for Uglehuset er en viderebearbejdning og detaljering af konkurrenceprojektet fra

Læs mere

Til Teknik- og Miljøudvalget. Orientering om projekter med ufinansierede etaper

Til Teknik- og Miljøudvalget. Orientering om projekter med ufinansierede etaper KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Orientering om projekter med ufinansierede etaper Notatet omhandler de af Teknik- og Miljøudvalgets anlægsprojekter,

Læs mere

Fredeliggørelse af Østerbrogade. 1. Indledning. 2. Nuværende forhold

Fredeliggørelse af Østerbrogade. 1. Indledning. 2. Nuværende forhold Østerbro Lokaludvalg Teknik & Miljø Randersgade 35, parterre 2100 København Ø Att.: Linda Christensen Fredeliggørelse af Østerbrogade 1. Indledning Østerbro Lokaludvalg har på møde den 6.10.2010 anmodet

Læs mere

Cityringen binder byen sammen

Cityringen binder byen sammen Allerede få år efter, at den eksisterende metro slog dørene op i 2002, begyndte forarbejdet til Cityringen, som blev vedtaget ved lov i 2007. Hovedstaden vokser med cirka 10.000 indbyggere hvert år, og

Læs mere

Sdr. Felding Hallen - DET LEGENDE HUS 28.01.2014

Sdr. Felding Hallen - DET LEGENDE HUS 28.01.2014 Sdr. Felding Hallen - DET LEGENDE HUS 28.01.2014 KONTEKST INDUSTRI Vardevej MARKER MARKER VILLAER Solsikkevej get ILLAER VILLAER Vestergade Skjernvej GÅRD BØRNEHAVEN, SOLSIKKEN GRØNT OMRÅDE NYT PARKE-

Læs mere

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Program Kl. 18.30 Kl. 19.00 Kl. 19.10 Kl. 19.30 Åben café med fagfolk Velkomst og introduktion v. Nils Borring, borgmester Oplæg

Læs mere

Rammer og handlinger for udvikling af Ballerup Bymidte

Rammer og handlinger for udvikling af Ballerup Bymidte Rammer og handlinger for udvikling af Ballerup Bymidte Forslag 30. august 2011 1 Kommunalbestyrelsen har besluttet at skabe muligheder for udvikling og omdannelse af Ballerup Bymidte til en attraktiv by

Læs mere

Manglende cykelstier på Kirkevej og Bygade. Biler parkeret langs Bygade og der er kun ét fortov langs Bygade.

Manglende cykelstier på Kirkevej og Bygade. Biler parkeret langs Bygade og der er kun ét fortov langs Bygade. Tørring Elevtal: ca. 450. Klassetrin: 0. til 10. Lavet registreringer 12 steder ved den gennemførte besigtigelse. Se mere i Trafiksikkerhedsplan 2013 17 Manglende cykelstier på Kirkevej og Bygade. Biler

Læs mere

Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag

Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 26. november 2015 Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

Uderum for alle og til alle

Uderum for alle og til alle Uderum for alle og til alle Udearealer skal have forskellige rum Udearealerne skal (ligesom vi gør i vores boliger) indrettes i forskellige rum alt efter vores behov for ophold, aktivitet og opbevaring.

Læs mere

HELHEDSPLAN HILLERØD SYD - PROGRAMMERINGS ANALYSE OMRÅDE : STATION-BYKERNE-HOSPITAL

HELHEDSPLAN HILLERØD SYD - PROGRAMMERINGS ANALYSE OMRÅDE : STATION-BYKERNE-HOSPITAL HELHEDSPLAN HILLERØD SYD - PROGRAMMERINGS ANALYSE OMRÅDE : STATION-BYKERNE-HOSPITAL Introduktion INDLEDNING mulig og at der i udformningen indtænkes tryghed, olevelser og komfort i så stor grad som overhovedet

Læs mere

Ny Enghave Station - Idéoplæg. Marts 2007

Ny Enghave Station - Idéoplæg. Marts 2007 Ny Enghave Station - Idéoplæg Marts 2007 2 Ny Enghave Station Forord Forord Idéoplæg til en ny Enghave station beskriver mulighederne for at modernisere og opkvalificere stationen, så den kan være en attraktiv

Læs mere

FRA LYGTEN TIL LORTEØEN

FRA LYGTEN TIL LORTEØEN Jesper Bundgaard FRA LYGTEN TIL LORTEØEN Forslag til letbane fra Nørrebro til Sundbyvester Plads DISPOSITION» Baggrund DISPOSITION» Baggrund» Fokus DISPOSITION» Baggrund» Fokus» Projektet DISPOSITION»

Læs mere

PROJEKTFORSLAG ISHØJUTEN

PROJEKTFORSLAG ISHØJUTEN PROJEKTFORSLAG ISHØJUTEN PROJEKTFORSLAG FOR ISHØJUTEN Supercykelsti og grøn indfaldsvej til København GENERELT Formålet med projektet Ishøjruten er at etablere den del af supercykelstien, som ligger i

Læs mere

IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING STEDET NU

IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING STEDET NU IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING Århus er en by hvor pulsen er høj. Her er byens stemningsfulde kvarterer og ældre bygninger med til at skabe et grundlag for en by der er i udvikling og har blikket rettet

Læs mere

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Denne guide vil orientere dig om de praktiske forhold i forbindelse med afholdelsen af stævnet uanset, om du deltager som individuel atlet eller som deltager

Læs mere

TÅSINGE PLADS. En lokal grøn oase, hvor regnvand skaber rammer for leg, ophold og nye møder.

TÅSINGE PLADS. En lokal grøn oase, hvor regnvand skaber rammer for leg, ophold og nye møder. TÅSINGE PLADS En lokal grøn oase, hvor regnvand skaber rammer for leg, ophold og nye møder. TÅSINGE PLADS første byrum i KLIMAkvarter Borgerdrevet byfornyelse Københavns Kommunes første klimatilpassede

Læs mere

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT - Havneomdannelser gennem de sidste 15 år - De gode eksempler - Hvad skaber den gode havn? Visionsskitser og anbefalinger Holbæk DEN GODE HAVN Havneomdannelser gennem de sidste 15 år De gode eksempler

Læs mere

Carlsbergvej. Fakta. Projektleder. Mægler

Carlsbergvej. Fakta. Projektleder. Mægler området er en ny dynamisk bydel med uddannelsesinstitutioner, ungdomsboliger og unikke transportmuligheder. En investering i særklasse. SPÆNDENDE BYUDVIKLINGSOMRÅDE I HILLERØD TIL SALG Freja ejendomme,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forurening og gener fra anlægget af Cityringen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forurening og gener fra anlægget af Cityringen Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forurening og gener fra anlægget af Cityringen 1 I bekendtgørelse nr. 767 af 25. juni 2014 om forurening og gener fra anlægget af Cityringen foretages

Læs mere