INSPIRATIONSPAPIR BEDRE SAMMENHÆNG I REHABILITERINGSINDSATSEN FOR BORGERE MED MULTIPEL SCLEROSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INSPIRATIONSPAPIR BEDRE SAMMENHÆNG I REHABILITERINGSINDSATSEN FOR BORGERE MED MULTIPEL SCLEROSE"

Transkript

1 INSPIRATIONSPAPIR BEDRE SAMMENHÆNG I REHABILITERINGSINDSATSEN FOR BORGERE MED MULTIPEL SCLEROSE

2 Produktion: KL s Trykkeri Design: e-types KL Weidekampsgade København S Tlf kl@kl.dk

3 01 / Indledning 3 01 / INDLEDNING Kommunerne har siden kommunalreformen haft det fulde ansvar for at tilbyde borgerne sammenhængende træningstilbud på tværs af forskellige lovgivninger og sektorer. Borgere med multipel sclerose er en lille patientgruppe, hvor kontakten til kommunen ofte er sporadisk og livslang. Det kan der være mange gode grunde til. Dels får mange borgere med multipel sclerose en monofaglig genoptræningsindsats i praksissektoren. Dels klarer en del borgere med multipel sclerose sig uden, fordi de har et roligt sygdomsforløb med få funktionstab. Omvendt er der borgere med multipel sclerose, hvor sygdommen medfører markant invalidering, som gør, at de har et massivt behov for hjælp. Denne gruppe af borgere ville have gavn af, at kommunen i højere grad, tidligere og mere systematisk, bliver inddraget i borgernes livslange rehabilitering. Sammenhængen til den kommunale indsats er væsentlig i overgangen fra medicinsk behandling på sygehus og/eller fra specialiseret rehabilitering på specialsygehuse, praktiserende læge og praktiserende fysioterapeut. Ofte vil der især i den fremskredne fase være behov for kommunale indsatser som fx pleje, genoptræning, hjælpemidler samt indsatser i forhold til sociale forhold, kognitive vanskeligheder og beskæftigelsesforhold. KL og Scleroseforeningen ønsker med dette inspirationspapir at sætte fokus på kommunernes indsats for borgere med multipel sclerose. Inspirationspapiret indeholder seks anbefalinger til, hvordan kommunerne kan styrke den sammenhængende rehabiliteringsindsats for disse borgere. Inspirationspapiret er KL og Scleroseforeningens bud på, hvordan kommunerne FAKTA OM MULTIPEL SCLEROSE styrker rehabiliteringsindsatsen for borgere med multipel sclerose, både som enkeltkommuner, i tværkommunalt regi og på tværs af sektorer. Indsatsen skal ske i et tæt samarbejde med praktiserende læger, praktiserende fysioterapeuter, sygehuse og specialsygehuse for sclerose. Papiret er tiltænkt politikere, ledere og fagfolk, som arbejder med borgere med multipel sclerose. Det handler ikke om at lave mere end vi plejer, men at lave noget smartere. Multipel sclerose (MS) er en kronisk sygdom, som angriber centralnervesystemet, dvs. synsnerverne, hjernen og rygmarven. Sygdommen viser sig i form af periodiske sygdomsangreb (attakker), hvor man oplever symptomer som f.eks. føleforstyrrelser, synsproblemer og lammelser. Hver anden borger med sclerose oplever kognitive symptomer som f.eks. hukommelses- og koncentrationsbesvær samt udmattelse og træthed. Sygdomsforløbet varierer fra person til person. Nogle oplever kun enkelte attakker og vil derfor kunne leve et stort set almindeligt liv, mens andre kan blive stærkt invaliderede i løbet af en årrække. Sclerose er en livslang sygdom og rammer primært kvinder mellem 20 og 40 år.

4 4 02 / De 6 anbefalinger 02 / DE 6 ANBEFALINGER Anbefalingerne er primært rettet mod kommunerne, men involverer også øvrige centrale aktører på området. Anbefalingerne er nævnt i en ikke prioriteret rækkefølge. Anbefaling 1: At kommunerne har politisk og ledelsesmæssig fokus på, at kommunen spiller en central rolle for borgere med multipel sclerose. Anbefaling 2: At kommunerne understøtter en sammenhængende og koordineret rehabiliteringsindsats på tværs af forvaltningsområder ved komplekse forløb. Anbefaling 3: At kommunerne styrker samarbejdet og dialogen med sygehusenes neurologiske afdelinger og de praktiserende læger med henblik på at fremme kommunernes mulighed for tidlig identificering af og indsats ovefor borgere med multipel sclerose. Anbefaling 4: At kommunerne har fokus på den løbende dialog med praktiserende fysioterapeuter. Anbefaling 5: At kommunerne og specialsygehusene for sclerose styrker koordineringen af borgernes forløb i overgangene, og i den forbindelse samarbejder om at øge medarbejdernes kompetencer indenfor multipel sclerose. Anbefaling 6: At kommunerne løbende arbejder med at udvikle tilbud for borgere med multipel sclerose herunder styrke det mellemkommunale samarbejde om rehabilitering med henblik på at sikre den nødvendige viden og det nødvendige borgergrundlag.

5 03 / Definition af rehabilitering 5 03 / DEFINITION AF REHABILITERING Inspirationspapiret tager afsæt i følgende definition af rehabiliteringsbegrebet: Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at en borger, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv. Rehabilitering baserer sig på borgerens hele livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og videnbaseret indsats. Reference: Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. Århus: Rehabiliteringsforum Danmark, Marselisborgcentret; 2004

6 6 04 / Målgruppe Bedre sammenhæng i rehabiliteringsindsatsen for for borgere med med multipel sclerose 04 / MÅLGRUPPE Borgere med multipel sclerose er en lille, men stigende sygdomsgruppe. I Danmark lever cirka mennesker med multipel sclerose. I 1970 var der omkring mennesker med diagnosen. I dag ses der en nettotilgang på 250 sygdomstilfælde pr. år. Kvinder rammes typisk ca. tre gange så hyppigt som mænd. Antallet af borgere med sclerose varierer fra tre i de mindste kommuner til cirka i Københavns Kommune. Målgruppen varierer i forhold til sygdomsgrad og kompleksitet. Borgerne er karakteriseret ved, at de lever med en sygdom med et ukendt sygdomsforløb, som medfører fremadskridende og permanente funktionsnedsættelser. Sygdommen kan ikke forebygges og rammer ofte yngre voksne, som har en kompleks hverdag med arbejde og familieliv. Mange borgere med sclerose har mange andre sygdomme (multisygdom). Der er derfor et potentiale i at sætte tidligt ind for at forebygge, at borgere med sclerose udvikler flere kroniske sygdomme. Citat: For tyve år siden havde vi cirka sclerosepatienter. I dag har vi næsten Samtidig har vi heldigvis fået langt flere behandlingsmuligheder, og vi ved positivt, at de rette behandlinger kan udskyde permanente følger af sygdommen og forebygge udviklingen af handicap, siger Finn Sellebjerg, professor på Dansk Multipel Sclerose Klinik på Rigshospitalet.

7 05 / Inspirationspapirets tilblivelse 7 05 / INSPIRATIONSPAPIRETS TILBLIVELSE Inspirationspapiret er udarbejdet i samarbejde med Scleroseforeningen og en gruppe bestående af kommunale medarbejdere med viden om kommunernes indsatser til borgere med multipel sclerose. Der har været afholdt en workshop med deltagelse af kommunale repræsentanter og repræsentanter fra Scleroseforeningen og sclerosehospitalerne. Citaterne i papiret stammmer fra denne workshop. Baggrunden for papiret er, at KL finder, at der er et uudnyttet potentiale i kommunerne ved et større fokus på en sammenhængende indsats for denne gruppe af borgere. Det drejer sig især om en tættere dialog og samarbejde med de andre aktører på området, og en tidligere og mere sammenhængen indsats. Scleroseforeningen gennemførte i september 2015 en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse (n=414), hvor de spurgte ind til medlemmernes behov for og oplevelser af samarbejdet mellem relevante aktører på sundhedsområdet. Disse aktører var kommunen, sygehuset (scleroseklinik), praktiserende læge, sclerosehospital og fysioterapiklinik. Resultaterne viser overordnet, at blandt dem, der har kontakt med de pågældende aktører, udtrykker ca. 65% et behov for, at aktørerne samarbejder om deres sygdom og situation. Blandt disse oplever ca. halvdelen slet ikke, at et sådant samarbejde finder sted og ca. 20% oplever kun i mindre grad, at det finder sted. Kun ca. 30% oplever i høj grad eller i nogen grad, at et samarbejde finder sted. 65% af medlemmerne oplever i mindre grad eller slet ikke, at der er en person der i tilstrækkelig grad, har overblik over deres samlede situation. Behovet for samarbejde er størst i relation til: - kommune og praktiserende læge - praktiserende læge og sygehus - praktiserende læge og fysioterapiklinik. Behovet for samarbejde er overordnet set størst blandt de medlemmer, der bruger hjælpemidler.

8 8 KL Anbefaler 06 / NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJER FOR ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI MED MULTIPEL SCLEROSE Anbefalingerne i inspirationspapiret sætter fokus på den kommunale rehabiliteringsindsats, og er i tråd med de nationale kliniske retningslinjer for fysioterapi og ergoterapi til voksne med multipel sclerose. I de nationale kliniske retningslinjer for fysioterapi og ergoterapi til voksne med multipel sclerose adresseres følgende indsatsområder for den fysioterapeutiske og ergoterapeutiske indsats til borgere med multipel sclerose: Træning rettet mod eksekutive funktionsnedsættelser, dvs. træning der retter sig mod strukturering af tilværelsen Træning rettet mod hukommelsesproblemer Træning i hverdagsaktiviteter Fatigue-management, dvs. indsats, der retter sig mod håndtering af træthed og udmattelse Styrketræning Konditionstræning Balancetræning For uddybning af de anbefalede indsatser henvises til:

9 KL Anbefaler 9 KL ANBEFALER Anbefaling 1: At kommunerne har politisk og ledelsesmæssig fokus på, at kommunen spiller en central rolle for borgere med multipel sclerose. Grundet den forholdsvis lille patientgruppe fylder disse borgere ikke nødvendigvis så meget i den kommunale bevidsthed og prioritering. Borgere med sclerose oplever i takt med at sygdommen udvikler sig en lang række betydende funktionsnedsættelser, som over tid medfører tiltagende behov for kompenserende strategier, hjælpemidler, tilpasning af omgivelserne samt personlig assistance i dagligdagen. Leveres der ikke den rette indsats på rette tid, svækker det borgerens livskvalitet og muligheder for at leve et selvstændigt liv som aktiv borger. KL anbefaler, at kommunerne har politisk og ledelsesmæssig fokus på at sikre en koordineret og sammenhængende rehabiliteringsindsats til borgere med multipel sclerose. Kommunerne skal medvirke til, at borgerne tidligt i deres sygdomsforløb får kendskab til kommunens muligheder for at yde støtte. Borgere efterlyser ikke tilbud, de ikke kender. Anbefaling 2: At kommunerne understøtter en sammenhængende og koordineret rehabiliteringsindsats på tværs af forvaltningsområder ved komplekse forløb. Kommunerne har ansvaret for alle rehabiliteringsindsatser til borgere med multipel sclerose uden for sygehusvæsenet. Indsatsen skal løbende tilpasses og udvikles sammen med borgeren i takt med, at sygdommen udvikler sig. Der er behov for at have et bredt perspektiv på rehabiliteringsindsatsen, fordi borgere med multipel sclerose ofte får en række følgesygdomme. Personer med multipel sclerose har otte gange hyppigere helbredsproblemer end gennemsnitsbefolkningen. En tidlig indsats kan bidrage til at forebygge flere af de typiske følgesygdomme, som fx diabetes type 2. Borgerne med multipel sclerose har individuelle sygdomsforløb og der kan derfor være behov for flere indsatser, der typisk varetages af forskellige forvaltningsområder og flere sagsområder. Der kan fx være tale om en borger, som har brug for forskellige hjælpemidler, boligændringer, har en hjælperordning, er sikret fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet på særlige vilkår og modtager vederlagsfri fysioterapi ved praktiserende fysioterapeut.

10 10 KL Anbefaler For en del borgere med multipel sclerose er jobcentret ofte den første kontakt til kommunen. Jobcentret har derfor en opgave med at opfange disse borgere og informere og vejlede dem om kommunens øvrige tilbud. For at sikre en målrettet indsats, er det vigtigt at formål og mål med rehabiliteringsindsatsen løbende justeres, så den matcher hvilke aktiviteter og deltagelsesmuligheder, der anses for vigtige, for at borgeren opnår så stor livsduelighed og livskvalitet som muligt. For borgere med et fremskredent sygdomsforløb, vil der ofte være behov for indsatser, der retter sig mod de fysiske, kognitive og sociale forhold. For at sikre en sammenhængende og koordineret indsats kan modeller med en tovholder/ koordinator anvendes. KL anbefaler, at kommunerne i samarbejde med borgeren og eventuelle pårørende sikrer en koordineret, tværfaglig og fokuseret indsats, hvor ressourcerne anvendes målrettet så borgerne opnår størst mulig selvhjulpenhed. For at understøtte borgere med sclerose til selvhjulpenhed samt for at sikre familiens trivsel er det afgørende, at kommunerne har øje for at yde den nødvendige støtte til de pårørende. Ét rehabiliteringstilbud Anbefaling 3: At kommunerne styrker samarbejdet og dialogen med sygehusenes neurologiske afdelinger og de praktiserende læger med henblik på at fremme kommunernes mulighed for tidlig identificering af og indsats ovefor borgere med multipel sclerose. KL anbefaler, at kommunerne er i en tæt dialog med scleroseklinikkerne på sygehusene for at øge sygehusenes viden om kommunens indsatser og kommunens betydning for, at borgerne oplever en sammenhængende rehabiliteringsindsats. Dialogen skal ligeledes bidrage til, at sygehusene får indarbejdet nye rutiner, hvor der tages stilling til, om der er behov for, at patienten får en genoptræningsplan ved udskrivning. Sundhedsstyrelsen præciserede i april 2014, at sygehusene i henhold til 140 i sundhedsloven er forpligtet til at vurdere behovet for genoptræning. Og hvis der et behov, skal sygehusene udarbejde en genoptræningsplan med henblik på at sikre samarbejde og hensigtsmæssig overdragelse til genoptræning i kommunen efter udskrivning fra sygehus. Cirka halvdelen af borgerne med multipel sclerose har den progressive sygdomsform. En del af disse borgere har ikke kontakt eller sjældent kontakt til sygehusenes scleroseklinikker, da de ofte ikke modtager medicinsk behandling for deres multipel sclerose. For denne gruppe er den praktiserende læge ofte nøglepersonen, da disse personer ofte lider af en række følgesygdomme. Mange af disse borgere modtager vederlagsfri fysioterapi ved praktiserende fysioterapeut, som er et monofagligt tilbud. Det er vigtigt, at praktiserende læger er opmærksomme på, at borgerne kan have behov for en koordineret tværfaglig indsats. KL opfordrer til, at det i det lokale samarbejde mellem kommuner og almen

11 KL Anbefaler 11 praksis i regi af sundhedsaftaler og praksisplaner drøftes, hvordan man kan sikre et tilstrækkeligt tilbud til denne gruppe af borgere. Det kan også handle om, at almen praksis ikke er bekendt med kommunens tilbud på området. Kommunerne bør derfor sikre, at almen praksis har kendskab til kommunernes tilbud på området. Kommunerne bør i denne sammenhæng sikre, at de kommunale indsatser er beskrevet på kommunens hjemmeside og sundhed.dk Kommunerne bør tage kontakt til de neurologiske afdelinger og gøre opmærksom på deres indsatser. Herunder, at man med fordel kan samarbejde med de kommunale aktører om orienteringsmøder for patienter og pårørende. Frikommuneforsøg om vederlagsfri fysioterapi I disse år gennemfører Fredensborg, Fredericia, Gentofte, Vejle og Vesthimmerland kommuner frikommuneforsøg om vederlagsfri fysioterapi. Formålet med frikommuneforsøgene er at afprøve nye initiativer, med henblik på at afdække, om det kan bidrage til at øge fagligheden og kvaliteten af ydelserne til gavn for borgere og medarbejdere med mindst lige så god eller bedre ressourceanvendelse til følge. Forsøget giver forsøgskommunerne mulighed for, at praktiserende læger videregiver oplysninger til kommunen, når de udarbejder en henvisning på en patient til vederlagsfri fysioterapi. På den måde får kommunerne kendskab til borgere med fx multipel sclerose, som henvises til vederlagsfri fysioterapi. Forsøgskommunerne arbejder med at afprøve forskellige modeller og indsatser, som skal bidrage til at styrke samarbejdet mellem de centrale aktører. Frikommuneforsøgene blev indført i forbindelse med finanslovaftalen for Forsøgsperioden er fra 1. januar 2014 til 31. juni 2016 med efterfølgende evaluering. Det er vigtigt, at kommunen tidligt i forløbet tager kontakt til borgeren også for bare at sige, at de er der, hvis borgeren skulle få behov og ønske om at kontakte dem. Anbefaling 4: At kommunen har fokus på den løbende dialog med praktiserende fysioterapeuter. Mellem halvdelen og to tredjedele af alle borgere med multipel sclerose modtager behandling ved praktiserende fysioterapeut under ordningen vederlagsfri fysioterapi. For mange patienter er fysioterapeuten en af de fagpersoner, som har bedst kendskab til borgerens sygdomsudvikling og behov. Denne viden er nyttig at få i spil til gavn for borgeren, da det er vigtigt, at den fysioterapeutiske behandling integreres med de øvrige indsatser. KL anbefaler, at kommunerne i deres dialog med de praktiserende fysioterapeuter opfordrer fysioterapeuterne til løbende at orientere kommunen om borgernes behov. Information og viden kan evt. videregives til kommunen ved, at den praktiserende fysioterapeut sender kopi af den status, der sendes til de praktiserende læger i forbindelse med fornyelse af henvisning. Anbefaling 5: At kommunerne og sclerosehospitalerne styrker koordineringen af borgernes forløb i overgangene, og i den forbindelse samarbejder om at øge de kommunale medarbejderes kompetencer indenfor multipel sclerose. Der findes to specialiserede sclerosehospitaler i Danmark et på Sjælland og et i Jylland. Sclerosehospitalerne yder specialiseret og intensiv rehabilitering, hvilket ikke tilbydes andre steder i Danmark. Hospitalerne har en stor og bred faglig viden om rehabilitering af denne målgruppe. Sclerosehospitalerne har mulighed for at samarbejde med kommunerne. Bl.a. er det et fast tilbud til borgere med fremskreden sclerose, at de før indlæggelsen forundersøges i eget hjem og at de efter indlæggelsen får opfølgende besøg i hjemmet. Til disse indsatser i hjemmet inviteres kommunen til at deltage, hvis borgeren har givet samtykke hertil. Desuden har sclerosehospitalerne udgående teams, som ofte involverer kommunen ift. levering af indsatser, hvor det er muligt at få rådgivning af det udgående team, som har en specialiseret viden i behandling af borgere med sclerose. Sclerosehospitalerne indlægger årligt godt 1000 mennesker med sclerose efter henvisning fra praktiserende læge eller neurolog. Ca. 1/3 er førstegangshenviste og ca. 1/10 har fremskreden sclerose. Indlæggelsen sker typisk i to eller fire uger. Borgere med fremskreden sclerose tilbydes to ugers ophold, idet der også sker en indsats i eget hjem før og efter indlæggelse bedst med deltagelse fra kommunen. Hovedindsatsområderne er typisk fysisk træning og træning af kognitive funktioner, håndtering af udmattelse/træthed og rehabilitering af mental robusthed. Den enkelte patient får et individuelt, skræddersyet program og de pårørende inddrages. Overgangene fra sclerosehospital til kommune skal sikre, at der videregives relevante oplysninger, så borgeren oplever et sammenhængende forløb. Kommunikationen fra sclerosehospital til kommune kan blandt andet ske via en genoptræningsplan og/eller samarbejdsmøde.

12 12 KL Anbefaler Anbefaling 6: At kommunerne løbende arbejder med at udvikle tilbud for borgere med multipel sclerose herunder styrke det mellemkommunale samarbejde om rehabilitering med henblik på at sikre den nødvendige viden og det nødvendige borgergrundlag. se ikke være nok til at etablere et særskilt tilbud, eller opretholde den nødvendige viden ift. denne gruppe. Kommunen bør derfor overveje, om der er et potentiale i at samarbejde med andre kommuner om en fælles indsats. KL anbefaler, at kommunerne evt. i tværkommunalt samarbejde får styrket centrale medarbejderes kompetencer Sclerosehospitalernes udgående teams indenfor multipel sclerose. Dette kan blandt andet ske ved at samarbejde med sclerosehospitalerne, som har den nyeste viden på dette område. KL anbefaler ligeledes, at kommunerne benytter Scleroseforeningens informatører til at informere om livet med sclerose til alle relevante parter. Sclerose- Grundet sygdommens individuelle forløb og kompleksitet kan det være vanskeligt for alle kommunerne at opnå og vedligeholde den faglige viden om multipel sclerose. KL påpeger med henvisning til vejledning om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og regioner, at der kan være behov for, at kommunerne indgår i et tværkommunalt samarbejde ift. genoptræningsopgaven. Det drejer sig også om, at kommunerne forholder sig til, hvordan de kan udvikle nogle lokale tilbud, som er relevante for borgere med sclerose. For mange kommuner vil antallet af borgere med sclero- Den udgående funktion skal tilgodese flere hensyn: At den specialiserede viden og kompetencer indenfor behandling og rehabilitering kan gøres tilgængelig i borgerens nærmiljø. Derudover at tilgodese, at nogle patienters behandlings- og rehabiliteringsbehov med fordel kan løses i nærmiljøet og i samarbejde med det borgernære sundhedsvæsen, både almen praksis og kommunerne. Fokus er på følgende indsatsområder: Opfølgende indsatser til relativt nydiagnosticerede patienter, som efter indlæggelse på Sclerosehospitalerne oplever udfordringer med at omsætte det lærte til dagligdagen Patienter med komplekse behov, som fx forældre til mindre børn, som ikke har mulighed for flere ugers indlæggelse Specialiserede indsatser ift. specifikke fysiske eller dagliglivsproblemstillinger hos patienter Krise og kaosindsats til patienter, hvis livssituation pludselig er ved at vælte.

13 KL Anbefaler 13 Samarbejde med Scleroseforeningen Scleroseforeningen har 47 lokalafdelinger fordelt over hele landet samt Færøerne. Der er omkring 800 frivillige i foreningen, der yder et stort arbejde rundt omkring i landet. Scleroseforeningen har socialrådgivere, psykologer, konsulenter, netværk og selvhjælpsgrupper fordelt over hele landet, som gerne indgår i sarbejde med kommunerne. foreningens informatører har alle sclerose. De tager ud og fortæller om livet med sclerose og hjælper med at skabe forståelse for livsvilkårene hos mennesker med sclerose. Kommunerne skal blive skarpere på, at trække på specialistviden om sclerose og livet med sclerose og tage denne viden i brug. Kommunens tilbud bør være nemme at finde for borgere med sclerose, deres pårørende og kommunernes samarbejdspartnere. Det kan ske ved, at kommunen orienterer herom på sin hjemmeside, i forbindelse med dialogen, når borgeren udskrives fra sygehuset, eller deltager i informationsmøder for borgere med multipel sclerose. De tilbud, som retter sig mod borgere med sclerose i kommunerne, skal tilrettelægges, så det er muligt for borgerne at benytte sig af tilbuddene, samtidig med at de kan passe deres arbejde og øvrige liv. Dem, der er mindst kendt, er borgere med den progressive form. De er ikke på jobcentrene. De er ikke på hospitalerne. Måske skal man identificere dem, inden sygdommen tager fart.

14 14 Best practice 2 cases BEST PRACTICE TO CASES Case 1 Tilknytning til arbejdsmarkedet En 48 årig borger er indlagt på Sclerosehospitalet for første gang. Han er sygemeldt fra sit arbejde, som er af håndværksmæssig karakter. Formålet med indlæggelsen er, at borgeren bliver styrket i at tage hånd om sin egen situation og får støtte til afklaring af muligheder for fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet, samt genvinder øget bevægelighed og styrke i skulderen. Indsatsen under indlæggelsen havde fokus på: Smerter/føleforstyrrelser i begge hænder Smerter og nedsat bevægelighed i den ene skulder Træthed Begyndende afklaring af, hvor meget arbejde der er realistisk Der blev under indlæggelsen taget kontakt til bopælskommunen med henblik på at afklare mulighederne for vedligeholdende træning af funktionen i skulder og hånd. Efter nærmere overvejelser besluttede borgeren, at han ville fortsætte den vedligeholdende træning hos den praktiserende fysioterapeut. Der blev ved afslutning af forløbet sendt træningsoplysninger til den praktiserende fysioterapeut. Samtaler med sclerosehospitalets socialrådgiver har været en del af forløbet i forhold til afklaring af arbejdssituationen. På denne baggrund vil borgeren efter udskrivelse kontakte det lokale jobcenter og drøfte sine muligheder i forhold til flexjob og personlig assistance. Case 2 Et sammenhængende forløb med større grad af selvstændighed 62 årig mand med primær progressiv sclerose. Førtidspensionist, som bor alene i beskyttet bolig. Borgeren modtager en del hjælp til praktiske gøremål fra sine pårørende og hjemmeplejen kommer i hjemmet syv gange i døgnet. Han er henvist af neurologisk afdeling til indlæggelse på Sclerosehospital. I forbindelse med indlæggelsen på sclerosehospitalet er der foretaget et hjemmebesøg med deltagelse af borgeren, en pårørende, en person fra den kommunale hjemmepleje og en socialog sundhedsassistent fra Sclerosehospitalet. Hjemmebesøget bidrager til at afklare, at borgeren har behov for, at der under indlæggelsen arbejdes med den mundtlige kommunikation, spisesituationen med henblik på at kunne spise selvstændigt uden opsyn, siddestillingen i kørestolen og forflytninger som alle sker med lift samt mave/tarm funktionen. Ved udskrivning fra sclerosehospitalet kan borgeren spise selvstændigt under opsyn og kan med to hjælpere forflytte sig forsvarligt. Det vurderes, at der er potentiale til at nå længere på det fysiske område. Kørestolen er tilpasset, så siddestillingen er optimal for aktiviteter. Der er foretaget vurdering af medicinen, der skal begrænse spasticite. Der er med god effekt afprøvet uridom i stedet for bleer. Borgeren udskrives med en genoptræningsplan, idet der er behov og potentiale for yderligere fysiske funktionsforbedringer. Der aftales et opfølgende besøg i hjemmet med deltagelse af borgeren, den pårørende, kontaktperson for den kommunale hjemmepleje samt socialog sundhedsassistent, fysioterapeut og ergoterapeut fra sclerosehospitalet. Borgeren henvises endvidere til øjenlæge og talepædagog. Ved det opfølgende hjemmebesøg efter en måned opleves det, at alle de aftalte tiltag er iværksat, eller er i gang med at blive løst.

15 Scleroseforeningen Tlf Sclerosehospitalerne Sclerosehospitalet i Haslev Tlf (hverdage mellem kl og 12.00) haslev@sclerosehospital.dk Sclerosehospitalet i Ry Tlf (hverdage mellem kl og 12.00) ry@sclerosehospital.dk

16 16 01 / Indledning Produktion: KL s Trykkeri Design: e-types KL Weidekampsgade København S Tlf kl@kl.dk

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne. Evalueringsrapport

Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne. Evalueringsrapport Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne Evalueringsrapport Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Bevillingen hvordan blev den brugt?... 4 Samarbejde med kommunerne...

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART I NORDDJURS KOMMUNE DU STÅR NU MED EN BROCHURE, DER BESKRIVER NORDDJURS KOMMUNES INDSATS I FORHOLD TIL ERHVERVET HJERNESKADE. VI VIL I NORDDJURS KOMMUNE

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Din kommune koordinerer et forløb, der skal hjælpe dig Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende tilbage til hverdagen Hospitalet

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

Specialiseret rehabilitering For borgere i Randers Kommune. Anne-Britt Roesen Forløbskoordinator for senhjerneskadede borger Randers kommune

Specialiseret rehabilitering For borgere i Randers Kommune. Anne-Britt Roesen Forløbskoordinator for senhjerneskadede borger Randers kommune Specialiseret rehabilitering For borgere i Randers Kommune Anne-Britt Roesen Forløbskoordinator for senhjerneskadede borger Randers kommune Definition af rehabliteringsbegrebet MarselisborgCentret. Rehabilitering

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 BRØNDBY KOMMUNE 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Visitationskriterier... 4 Serviceniveau og

Læs mere

Træningsområdet kvalitetsstandarder m.v. genoptræning rehabilitering bassintræning

Træningsområdet kvalitetsstandarder m.v. genoptræning rehabilitering bassintræning Træningscenter Øst og Vest Træningsområdet kvalitetsstandarder m.v. genoptræning rehabilitering bassintræning 1/15 Genoptræning efter Sundhedsloven 140 Hvad er ydelsens lovgrundlag? Sundhedsloven Sundhedsloven

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Vedr.: Høringssvar om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Alzheimerforeningen takker

Læs mere

GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK

GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK Når den unge på vej til uddannelse og job har et sjældent handicap JOB Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri 1 2 JOB Unge mennesker med sjældne sygdomme kan

Læs mere

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud på børneområdet i Varde Kommune

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud på børneområdet i Varde Kommune Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud på børneområdet i Varde Kommune Standardens indhold 1. Rammer 2. Visitation og tildeling 3. Indhold 4. Udførelsen 1. Rammer

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning,

Kvalitetsstandarder for genoptræning, Kvalitetsstandarder for genoptræning, vedligeholdende træning og rehabilitering i Furesø Kommune - 2015 Kvalitetsstandarder for genoptræning, vedligeholdende træning og rehabilitering i Furesø Kommune

Læs mere

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011.

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011. Revisionen af snitfladekataloget er gennemført i 2011, af Arbejdsgruppen: Marianne Thomsen, Sydvestjysk Sygehus. Marianne Bjerg, Odense Universitetshospital. Niels Espensen, OUH Svendborg. Anne Mette Dalgaard,

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Kvalitetsstandard for Vederlagsfri Fysioterapi kommunalt tilbud

Kvalitetsstandard for Vederlagsfri Fysioterapi kommunalt tilbud Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 20 Kvalitetsstandard for Vederlagsfri Fysioterapi kommunalt tilbud Sundhedsloven 140a 2016 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder vederlagsfri fysioterapi til svært

Læs mere

VEJLEDNING OM TRÆNING I KOMMUNER OG REGIONER DECEMBER 2006

VEJLEDNING OM TRÆNING I KOMMUNER OG REGIONER DECEMBER 2006 VEJLEDNING OM TRÆNING I KOMMUNER OG REGIONER DECEMBER 2006 Publikationen kan rekvireres ved henvendelse til: Indrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for Kommunal Sundhed Slotsholmen 10-12 1216 København

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Indsatser til voksne og børn med erhvervet hjerneskade i Horsens Kommune 27.00.00-Ø42-15

Indsatser til voksne og børn med erhvervet hjerneskade i Horsens Kommune 27.00.00-Ø42-15 Indsatser til voksne og børn med erhvervet hjerneskade i Horsens Kommune 27.00.00-Ø42-15 Erhvervet hjerneskade Horsens Kommunes indsatser Fysioterapi Ergoterapi Specialrådgivning (Tale høre syn) Informations-

Læs mere

Vejledning om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og

Vejledning om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og Vejledning om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og regioner - M... Page 1 of 30 Til forsiden af retsinformation.dk Den fulde tekst Vejledning om genoptræning og vedligeholdelsestræning

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Specialiseringsniveauer. genoptræningsplaner. gennemgang af de nye Bekendtgørelser, Vejledninger. Faglig Visitationsretningslinje.

Specialiseringsniveauer. genoptræningsplaner. gennemgang af de nye Bekendtgørelser, Vejledninger. Faglig Visitationsretningslinje. Specialiseringsniveauer og genoptræningsplaner gennemgang af de nye Bekendtgørelser, Vejledninger og Faglig Visitationsretningslinje 1997 Kommunalreformen 2007 Notat Vedr. præcisering af visse begreber

Læs mere

LOV OM SOCIAL SERVICE 86 STK. 1 OG 2

LOV OM SOCIAL SERVICE 86 STK. 1 OG 2 Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD TRÆNING LOV OM SOCIAL SERVICE 86 STK. 1 OG 2 Første skoledag 0 Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Indhold 1. INDLEDNING...

Læs mere

Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren

Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren 1. Indledning Kommunerne overtog med reformen i 2007

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

Reumatologisk rehabilitering

Reumatologisk rehabilitering Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 55 Offentligt November 2011 Reumatologisk rehabilitering Formålet med Gigtforeningens rehabiliteringsstrategi er, at den reumatologiske rehabilitering generelt

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi til børn og unge med cerebral parese

Vederlagsfri fysioterapi til børn og unge med cerebral parese Notat Sundhed og Socialservice Vital Horsens Centrum for Sundhed og Træning Langmarksvej 85, 8700 Horsens vitalhorsens@horsens.dk Vederlagsfri fysioterapi til børn og unge med cerebral parese Sagsbehandler:

Læs mere

Derfor vil Danske Fysioterapeuter i strategiplan 2016 have som mål at få flere og mere tilfredse medlemmer.

Derfor vil Danske Fysioterapeuter i strategiplan 2016 have som mål at få flere og mere tilfredse medlemmer. Notat Danske Fysioterapeuter Kommunikation Til: Hovedbestyrelsen Strategiplan 2016 Danske Fysioterapeuters vision er at sætte dagsorden for, hvordan befolkningen opnår mere sundhed og sikrer fysioterapeuter

Læs mere

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov Udkast - september 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og udstikker retningen for indsatser og initiativer

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Erhvervet hjerneskade og kommunikation jf. Lov om specialundervisning for voksne Politisk godkendt januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag...

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Inspirationsseminar 23.11.2011. Når 2 + 2 bliver mere end 4. Program

Inspirationsseminar 23.11.2011. Når 2 + 2 bliver mere end 4. Program Inspirationsseminar 23.11.2011 Forløbskoordination hvordan får vi de svære borger/patient forløb til at hænge sammen? Når 2 + 2 bliver mere end 4 Rehabilitering af mennesker med kompleks kronisk smertetilstand

Læs mere

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Sygehusenes udarbejdelse af genoptræningsplaner Den sundhedsfaglige vurdering i kommunen Gennemgang af de fire specialiseringsniveauer Antal og fordeling

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

Rudersdal Kommunes ældrepolitik understøtter denne antagelse i sin beskrivelse:

Rudersdal Kommunes ældrepolitik understøtter denne antagelse i sin beskrivelse: Fælles sprog II hjemmerehabilitering Foreløbig projektbeskrivelse. Baggrund Fælles sprog II tager udgangspunkt i en dialog med borgeren om dennes hverdagsliv, herunder personlige fysiske, psykiske og sociale

Læs mere

Strategi for Hjemmesygeplejen

Strategi for Hjemmesygeplejen Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Sagsnr.29.18.00-P05-1-14 Sagsbehandlere: TC/ MSJ Dato: 3. maj 2016 Strategi for Hjemmesygeplejen Sundhed og Omsorg 2016-2020 1 Indledning Sygeplejeområdet i Horsens

Læs mere

Nørre Voldgade 90 1358 København K Telefon 33 41 47 60 www.danskepatienter.dk

Nørre Voldgade 90 1358 København K Telefon 33 41 47 60 www.danskepatienter.dk Indenrigs- og Sundhedsministeriet Att.: Jacob Meller Jacobsen Slotsholmsgade 10-12 1216 København K 1. april 2011 aw@danskepatienter.dk Høring over vejledning om kommunal rehabilitering Danske Patienter

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere 1. Baggrund Regeringen og Danske Regioner har siden 2011 i økonomiaftalerne aftalt, at der løbende skal

Læs mere

DEMENSPOLITIK 2016-17

DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK THISTED KOMMUNE 2016-2017 Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 4 Fokusområder... 6 Tidlig opsporing, udredning og afklaring... 6 Pleje-

Læs mere

Rehabiliteringscenter Strandgården. Helhedsorienterede og intensive rehabiliteringsforløb

Rehabiliteringscenter Strandgården. Helhedsorienterede og intensive rehabiliteringsforløb Rehabiliteringscenter Strandgården Helhedsorienterede og intensive rehabiliteringsforløb Rehabiliteringscenter Strandgården Rehabiliteringscenter Strandgården tilbyder rehabilitering til personer, der

Læs mere

Vejledning til behovsvurdering af patienter med kræft for personale tilknyttet sygehus, almen praksis og kommuner

Vejledning til behovsvurdering af patienter med kræft for personale tilknyttet sygehus, almen praksis og kommuner KRÆFTFORLØB Vejledning til behovsvurdering af patienter med kræft for personale tilknyttet sygehus, almen praksis og kommuner Behovsvurdering ved rehabilitering og palliation Samarbejde mellem de praktiserende

Læs mere

Nationale retningslinjer. for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser. Pixi-udgave

Nationale retningslinjer. for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser. Pixi-udgave Nationale retningslinjer for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser Pixi-udgave Hvad er de nationale retningslinjer? De nationale retningslinjer er en række anvisninger til, hvordan der

Læs mere

Fordele ved tværfaglig udredning og genoptræningsplan. Tværfaglighed og tværsektoriel kommunikation

Fordele ved tværfaglig udredning og genoptræningsplan. Tværfaglighed og tværsektoriel kommunikation Fordele ved tværfaglig udredning og genoptræningsplan Tværfaglighed og tværsektoriel kommunikation Styrke samarbejde på tværs af sektorer Ønske om et samarbejde med kommunale samarbejdspartnere for at

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven Lovforslag nr. L 89 Folketinget 2009-10 Fremsat den 9. december 2009 af Sophie Hæstorp Andersen (S), Karen J. Klint (S), Flemming Møller Mortensen (S), Karl H. Bornhøft (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard Vederlagsfri fysioterapi Godkendt i byrådet d. xxx

1 of 6. Kvalitetsstandard Vederlagsfri fysioterapi Godkendt i byrådet d. xxx 1 of 6 Kvalitetsstandard Vederlagsfri fysioterapi Godkendt i byrådet d. xxx 1 2 of 6 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Baggrund I Rebild Kommune er der i alt 28.892 borgere, hvoraf der er 16.435 borgere i den erhvervsaktive alder (20-64 år). Hvert år er der ca. 173 nye kræfttilfælde

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Rehabiliteringstilbud 107. Rehabiliteringscenter Strandgården

Rehabiliteringstilbud 107. Rehabiliteringscenter Strandgården Rehabiliteringstilbud 107 Rehabiliteringscenter Strandgården 3 MÅlgruppe Vi hjælper dig videre i livet, når skaden er sket! Rehabiliteringscenter Strandgården tilbyder rehabilitering til personer, der

Læs mere

Projektbeskrivelse light

Projektbeskrivelse light 1 Projektbeskrivelse light, MT juli 2010 Projektbeskrivelse light - til frontpersonale Rehabilitering i hverdagen Rehabilitering betyder at leve igen; at leve som vanligt. Hverdagsrehabilitering handler

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

NOTAT. Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt

NOTAT. Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt Kommunalbestyrelsen har på møde den 6. oktober 2015 besluttet at implementere SLID, Gigtskole for en toårig forsøgsperiode (2016-2017). Genoptræningen

Læs mere

Målgruppe for beskæftigelsesindsatsen

Målgruppe for beskæftigelsesindsatsen Målgruppe for beskæftigelsesindsatsen DATO: 18. Marts 2015 Dansk Psykolog Forening har i oktober 2014 udarbejdet en analyse af beskæftigelsesmuligheder for psykologer på beskæftigelsesområdet. Analysen

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

Fagprofil - sygeplejerske.

Fagprofil - sygeplejerske. Odder Kommune. Fagprofil - sygeplejerske. For sygeplejersker ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang. en sundhedsfremmende

Læs mere

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Kronikermodellen En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Annette Fenger, Udviklingssygeplejerske, Medicinsk afd. Kvalitetsteam, Regionshospitalet Viborg, Skive,Kjellerup Definition af kronisk

Læs mere

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser NOTAT Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser De praktiserende lægers sygebesøg hos borgeren er som led i den nye overenskomst

Læs mere

Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter. Karen la Cour, SDU, HMS 1

Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter. Karen la Cour, SDU, HMS 1 Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter Karen la Cour, SDU, HMS 1 11 projekter i 15 kommuner Karen la Cour, SDU, HMS 2 TILLYKKE! Karen la Cour, SDU, HMS 3 Disposition Rammer

Læs mere

Ansøgning om økonomisk tilskud fra pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011 2014

Ansøgning om økonomisk tilskud fra pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011 2014 Ansøgning om økonomisk tilskud fra pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011 2014 Ansøger: Kommune, forvaltning og afdeling Projektejer Nordfyns

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir Resume For fysioterapeuter er hjerneskaderehabilitering et kerneområde.

Læs mere

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring)

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring) Indledning I dette bilag findes de initiativer, som Social- og Sundhedsudvalget har peget på skal igangsættes via Værdighedspuljen for 2016. Forslagene styrker/understøtter dels igangværende indsatser,

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Bruger-, patientog pårørendepolitik

Bruger-, patientog pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Oktober 2008 Region Hovedstaden Region Hovedstaden Bruger-, patientog pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patientog pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter

Læs mere

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter Til: Den Administrative styregruppe Koncern Plan, Udvikling & Kvalitet Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 38666069 Mail planogudvikling@regionh.dk

Læs mere

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Demenspolitik 2012 Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 3 Fokusområder... 5 Udredning og afklaring... 5 Pleje- og omsorgstilbud...

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard. Akutpladser. Godkendt af byrådet d. xx

1 of 6. Kvalitetsstandard. Akutpladser. Godkendt af byrådet d. xx Kvalitetsstandard Akutpladser Godkendt af byrådet d. xx 1 of 6 2 of 6 Ydelse En intensiv og målrettet sygepleje- og omsorgsindsats til borgere, der har brug for en skærpet og forhøjet indsats i forhold

Læs mere

Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade

Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade Indberetningsskema Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade National koordination Socialstyrelsen KKR Nordjylland I N D L E D E N D E O P L Y S N I N G E R FRIST FOR FREMSENDELSE

Læs mere

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Høj terapeutfaglig kompleksitet Monofaglige kompetencer Tværfaglige kompetencer Lav terapeutfaglig kompleksitet Kommunal stratificeringsmodel

Læs mere

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet Rettigheder til den medicinske patient For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet September 2010 Redaktion: Fra Danske Patienter: Annette Wandel og Charlotte Rulffs Klausen (Diabetesforeningen);

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Træningsenheden. Hvem er vi og hvad laver vi?

Træningsenheden. Hvem er vi og hvad laver vi? Træningsenheden Hvem er vi og hvad laver vi? Hvem er vi? 19 Fysioterapeuter 10 Ergoterapeuter 2 Træningsassistenter 1 Pædagog 1 Sekretær 1 Leder Side 2 Hvad laver vi? Genoptræning efter sygehusindlæggelse

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven 2010/1 LSF 46 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 29. oktober 2010 af Pia Christmas Møller (UFG) Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Specialiseret

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Høring over evalueringen af kommunalreformen

Høring over evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K komoko@oim.dk med kopi til khs@oim.dk 8. april 2013 aw@danskepatienter.dk Høring over evalueringen af kommunalreformen Overordnede

Læs mere

Undersøgelse og Vurdering

Undersøgelse og Vurdering Undersøgelse og Vurdering gruppe Voksne med betydelig og varig nedsat psykisk og fysisk funktionsevne med ønske om vurdering af behovet for fysioterapeutisk/ergoterapeutisk behandling. En vurdering af

Læs mere

Gentofte Kommune 2015

Gentofte Kommune 2015 Kvalitetsstandard Rehabilitering, genoptræning samt forebyggende og vedligeholdende træning i Tranehavens regi Gentofte Kommune 2015 Godkendt på Socialudvalgets møde den 8. januar 2015 0 1. INDLEDNING...

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Holdningspapir om fysioterapi til personer med psykisk sygdom

Holdningspapir om fysioterapi til personer med psykisk sygdom Notat Danske Fysioterapeuter Holdningspapir om fysioterapi til personer med psykisk sygdom Baggrund 10-20 pct. af den danske befolkning skønnes på et eller andet tidspunkt at få en psykisk sygdom 1. Psykisk

Læs mere

Sundhed og Omsorg ønsker at fortsætte og fremme implementeringsprocessen, som er iværksat i forbindelse med En Borger Et Forløb.

Sundhed og Omsorg ønsker at fortsætte og fremme implementeringsprocessen, som er iværksat i forbindelse med En Borger Et Forløb. Notat Dato: 19. august 2014 Kopi til: Emne: Kort beskrivelse af initiativer i ansøgning til puljen til løft af ældreområdet 2015 1. Styrket rehabiliteringsindsats En borger Et forløb (fortsat fra 2014)

Læs mere

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi. Tirsdag den 28. maj 2013

Vederlagsfri fysioterapi. Tirsdag den 28. maj 2013 Vederlagsfri fysioterapi Tirsdag den 28. maj 2013 Resume 1989: 22 mio.kr. i overskud. 1990 erne: Ordningen vokser og vokser Overflytning i 2008. KL ønskede at overtage hele opgaven. Aktion om behandlingskrævende

Læs mere

Kræft i gang med hverdagen

Kræft i gang med hverdagen SOLRØD KOMMUNE Kræft i gang med hverdagen Støttemuligheder til kræftramte og deres pårørende i Solrød Kommune Solrød Kommune Solrød Center 1 2680 Solrød Strand Telefon: 56182000 (telefonomstilling) www.solrod.dk

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 21/8-2013 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig hjælp og pleje og

Læs mere

Sammenfatning af resultater i Solsideprojektet tidlig og koordineret rehabiliteringsindsats til sygemeldte med problemer i bevægeapparatet

Sammenfatning af resultater i Solsideprojektet tidlig og koordineret rehabiliteringsindsats til sygemeldte med problemer i bevægeapparatet Sammenfatning af resultater i Solsideprojektet tidlig og koordineret rehabiliteringsindsats til sygemeldte med problemer i bevægeapparatet Forvaltningerne indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget og Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens 86

Genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens 86 Kvalitetsstandard og ydelseskatalog 2016 Genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens 86 Godkendt af kommunalbestyrelsen, Glostrup Kommune den 9. december 2015 Indholdsfortegnelse Forord...

Læs mere

Information om Multipel Sclerose

Information om Multipel Sclerose Information om Multipel Sclerose - til den praktiserende læge Hvad er Multipel Sclerose Side 2 Sygdomsforløb ved Multipel Sclerose Side 3 Typiske symptomer ved Multipel Sclerose Side 4 Medicinske behandlingsmuligheder

Læs mere