Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan."

Transkript

1 Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan. Indledning: Tidligere år er der i børnehaven blevet udarbejdet en virksomhedsplan. Denne er nu erstattet med en årsplan. Årsplanen skal være grundlag for intern styring i børnehaven. Årsplanen er lederens, personalets og bestyrelsens fælles dokument, der beskriver kommende års planer. Med årsplanen gives forældrebestyrelsen indflydelse på fastsættelsen af principperne for dagtilbuddets arbejde og for anvendelse af budgettet jf. dagtilbudslovens 15 stk. 1 og 2. Årsplanen bliver på den måde det fælles redskab, som institutionen arbejder ud fra, og det redskab, der danner grundlag for en efterfølgende status i forhold til det planlagte. Årsplanen kan indeholde både etårige og toårige planer. Hvert år er der mulighed for indarbejdning af nye mål. Alle mål og metoder vil have en tidsangivelse på 1 eller 2 år. Årsplanen vil indeholde mål der gør det muligt at tilrettelægge arbejdet og indsatsen. Hvert enkelt mål vil indeholde en beskrivelse af hvilken indsats og arbejde, der udføres for at nå målet. Bestyrelsen har i henhold til dagtilbudsloven ret til at fastlægge principperne for budgetrammens anvendelse. Årsplanen skal indeholde den disponering af årets budget, som er vedtaget af bestyrelsen. Denne del af årsplanen er etårig. En gang årligt gøres der status på årsplanen. Status udarbejdes i et samarbejde med bestyrelsen. Status indeholder 3 ting: En refleksion over de resultater, der er opnået i forhold til de mål, som er beskrevet i årsplanen. En refleksion over den faktiske anvendelse af budgetrammen Indarbejdelse af nye mål. Samlet udgør de 3 dele årsplanen for det/de kommende år. Status skal være afsluttet inden udgangen af januar.

2 Årets plan over budgettet, udarbejdet af bestyrelsen: Status på budgetåret 2011 og plan for budgettet 2012: Børnehaven Kornvænget lægger stor vægt på "ud af huset" oplevelser. Sidste år afsatte vi kr til denne post, men grundet besparelser ser vi os desværre nødsaget til at skære lidt i denne post. Der er nu til året 2012 afsat kr til disse aktiviteter. Vi har valgt at fjerne Bondegårdsturen. Det betyder i praksis at børnehaven fortsat tager på følgende ture: Dyrehaven, Majsmarken og Teatertur. I året 2011 valgte vi at prioritere kurser for børnehavens personale. Det betyder at alle i personalegruppen har afsluttet Hillerøduddannelsen. Denne post er vigtig for både personalet, forældrene og ikke mindst børnegruppen i børnehaven. Vi har derfor i året 2012 valgt at afsætte kr hvilket er 9.000kr mere end i budgetåret Året 2011 blev også et år, hvor børnehaven fik et koldrum. Dette har, ved udgangen af året, givet, et mindre underskud som skal indhentes i årets budget. Ellers kommer børnehaven til at fungere som den plejer, uden de store budgetmæssige ændringer. På vegne af bestyrelsen Formand, Michael Ravnborg

3 Hvad er et godt børnehave liv? Vores oplevelse af et godt børnehave liv er: Barnet har følelsen af at blive respekteret, accepteret og rummet. Barnet møder anerkendende voksne som er tydelige og omsorgsfulde. Barnet mærker der er et godt samarbejde mellem hjemmet og børnehaven. Barnet oplever, at rammerne inspirerer til leg og læring. Barnet oplever at have gode venner. Barnet bliver udfordret både af de andre børn og de voksne. Barnet føler tryghed ved at komme i børnehaven, fordi der er faste og forudsigelige rammer. Barnet bliver set og hørt både af børn og voksne. Barnet føler sig værdifuld Barnet oplever at der er plads til at finde fred og ro.

4 Årsplanen for år 2011 og 2012 i Børnehaven Kornvænget, udarbejdet af medarbejderne. Mål. Metode. Forventede resultat. Status En børnehave med socialt velfungerende børn Vi holder børnemøder hver uge. På personalemøder er der fri for mobberi på som punkt 4 gange om året. Forældrene vil blive inddraget i fri for mobberi til forældremøderne. Til arbejdet vil vi bruge dilemma kort der er i fri for mobberi kufferten, andet relevant materiale samt aktuelle episoder. Barnet viser omsorg. Barnet henter hjælp. Barnet hjælper sine kammerater. Det enkelte barn bliver mere inkluderende. Barnet deltager aktivt imod drillerier. Barnet ikke bruger øgenavne. Forældrene bliver mere bevidste om at hjælpe hinandens børn. Fri for mobberi er et godt redskab og til glæde for både børn og forældre. Forældrene har fået en skærpet opmærksomhed på børnene i børnehaven. Forældrene er gode til, at hjælpe til med børnene der hvor der er behov. De fleste børn har evnen til at rumme børn og voksne og de forskelligheder de besidder. Vi oplever, at nogle børn har svært ved at trøste et andet barn når det eks falder. De er dog super gode til at hente hjælp til det ramte barn der har brug for hjælp. At bruge øgenavne indbyrdes blandt børnene, er ikke noget der bruges. Opdages det bliver det bremset med de samme.

5 Mål. Metode. Forventede resultat. Status 2011 En børnehave med fokus på natur, udeliv og motion. To gange om året vil vi have skovprojekt. Her er børnene delt op i mindre grupper og tager i skoven 3 af ugens 5 dage. Vi vil tage på følgende ture med hele børnegruppen: Bondegårds tur om foråret. Dyrehaven og majsmarken om efteråret. Vi vil bruge legepladsen og de muligheder den giver. Derudover vil vi løbe hver mandag og generelt have fokus på motion når vi er ude samt bruge kælderen til judo, gymnastik m.m.. Sanseoplevelse. Fællesoplevelse. Kendskab til vores kulturelle arv. Styrkelse af krop og motorik. Glæde ved at bruge sin krop og bevæge sig. Et gladere barn, som kan lide at være ude. Et barn, der bliver bedre til at huske og koncentrere sig. Styrkelse af de sociale relationer. Give en indre ro og balance. I år var de planlagte skovprojekter lagt i en periode hvor det var for koldt. Dog havde børnene en god succes og oplevelser trods kulden. Fremad er skovprojekterne rykket til bedre tidspunkter på året, hvor der er mulighed for lidt lunere vejr. Vi oplever, at rigtig mange børn havde svært ved at gå turen fra børnehaven til toget eller bussen. Et område vi har snakket med forældrene om ved forskellige lejligheder så vi i samarbejde kan få vænnet børnene til at gå længere ture. Vi oplever at børnene er blevet meget bevidste og glade for deres krop. Zumba og kælderen er bla. medvirkende til, at give børnene denne glæde.

6 Mål. Metode. Forventede resultat. Status En børnehave med plads til kreativitet og kultur Vi vil holde fast i de traditioner der er i børnehaven: Fastelavn, påsken, julen, Blomstens dag, skovprojekter, blive slået til ridder og tage til Ishøj teater. Til det vil vi synge sange tilhørende de forskellige traditioner. Fortælle om historien bag traditionerne, klippe pynt, holde diverse frokoster, inddrage forældre og bedsteforældre. Slutteligt den sidste dag i børnehaven inden skolestart uddeles barnets bog med erindringer samt barnet bliver slået til ridder af børnehaven. Barnet kan fortælle hvorfor vi holder jul, påske og fastelavn. Pynt som laves til traditionerne er valgt efter hvilken udvikling barnet er i. At barnet får et større og bedre kendskab til de danske traditioner og den kulturelle arv. Barnets selvværd styrkes. En styrkelse af fin og grov motorik. Gode og sjove minder fra børnehave livet. Udvikler og inspirere fantasien og lysten til at udfordre. Vi har i årets løb holdt fast i alle vores traditioner. Til blomstens dag var det en succes at barn og bedsteforældre havde madpakker med til frokost. Ligeledes er det til bedsteforældre dagen i december, godt med mad hjemmefra til det fælles bord. Gennem året har vi arbejdet rigtig meget med det kreative, ofte i forbindelse med turene ud af huset, men også i forbindelse med højtiderne. Arbejdet med at fortælle om, hvorfor vi holder jul, påske, pinse mm, har vi besluttet er en forældreopgave.

7 Mål. Metode. Forventede resultat. Status En børnehave med anerkendelse i centrum. I konflikter vil vi spørge ind til konflikten og barnets handling og hjælpe barnet med at afklare hændelsen, der førte til konflikten. Vi vil tage udgangs punkt i os selv, da vi af gode grunde ikke kender barnets udgangspunkt. Det vil sige vi vil bruge: jeg vil / jeg vil ikke. Vi vil have fokus på at korrigere barnets handling og IKKE barnet. Vi vil hjælpe barnet med at sætte ord på sine følelser. Barnet kan sætte ord på sine følelser. Barnet kan sige fra og til. Barnet bliver bedre til at løse konflikter. Barnet får et højere selvværd. Barnet respekterer sig selv og andre. Et barn som kan mærke sig selv. Voksne bliver mere bevidste om at være anerkendende. Når der kommer nye medarbejdere i huset, er vi gode til, at informere om anerkendelse og hvad det betyder for arbejdet med børnene. Vi er meget bevidste om, at arbejde og informere om de personlige grænser. Ved at være bevidst om de to felter, ser vi børn, som har svært ved at sætte ord på deres følelser, at de efterhånden begynder at sætte ord på deres egne følelser. Vi vil respektere barnets perspektiv i livet.

8 Status på ture ud af huset: Bondegårdsbesøg onsdag d. 18. april 2011 Det var første gang vi skulle afsted på bondegårdstur. Det var en stor succes på dagen for alle børnene. De fik en god oplevelse og set bondegårdens mange forskellige dyr. Alle prøvede at sidde på en anhænger og blev kørt rund på markerne efter en traktor. Børnene fik kendskab til den danske bondgårds kultur. Eks. hvor mælken kommer fra. Der har ikke været de store forventninger til bondegårdsturen, da det var første gang vi var afsted. Efterfølgende har børnene ikke talt meget om turen og turen er ikke brugt meget til inspiration til legene. Dyrehaven torsdag d. 29. september 2011 Børnene var alle meget optaget af at skulle afsted til dyrehaven. Mange kunne huske fra årene før at vi skulle ind og hører kronhjortene brøle. Denne gang var børnene meget opslugte af dyrene og mange af børnene kom rimeligt tæt på dyrene. Vejret var super godt og det var svært at løstive sig fra dyrene og den skønne natur. Efterfølgende gav turen inspiration til det kreative arbejde. Der blev klippet og klistret kornhjorte hvor aftryk fra børnenes hænder og føder blev brugt. Børnene snakkede meget om turen. Majs marken torsdag d. 13. oktober 2011 Turen til majsmarken var en kæmpemæssig oplevelse for samtlige børn. Både at være i majsmarken, fodre køerne samt spise majs ad libitum. Det var en skøn fornemmelse for børnene at kunne blive væk i majsmarken. Enkelte børn har efterfølgende spurgt ind til hvornår vi skal afsted igen. Fremad skal vi være opmærksomme på, at bussen kører direkte til majsmarken af de store veje og ikke hen over de små landeveje. Nogle børn og voksne blev kører syge. Ishøj teater tirsdag d. 22. november 2011 At tage i Ishøj teater omkring jul, er en gammel tradition i børnehaven. Op til turen snakker vi meget om hvad vi skal ind og se og efter turen bruger de teater stykket meget til inspiration til deres lege. Mange børn ønsker at hører stykket igen til frokost. Børnene var denne gang med deltagende i teaterstykket. Stykket var blevet moderniseret og nutidssvarende, hvilket glædede børnene. Børnene spørger meget ind til, hvornår vi igen skal afsted til Ishøj teater.

9 Status til hjemmesiden 2012: Så er status færdig for denne gang. Det har været spændende at arbejde med status og sammen lave et tilbageblik. Vi kan hermed konstatere, at Fri for mobberi er et godt redskab, til glæde for både børn, forældre og personale. Vi kan nu se, at de fleste børn har evnen til at rumme børn og voksne og de forskelligheder de besidder. Til skovprojekterne havde børnene en god oplevelse, trods det kolde vejr. Børnene bliver til stadighed beriget med ny viden om naturen og dens goder. Dog oplever vi, at mange børn har svært ved at gå længere strækninger. Derimod er alle børn blevet meget bevidste om at bruge deres krop og ikke mindst udfordre den både på legepladsen og i naturen. I årets løb har vi formået at holde fast i alle vores traditioner. Traditioner, som de to bedsteforældredage henholdsvis til blomstensdag og til julehygge, og vores store fælles ture ud af huset til blandt andet dyrehaven, majsmarken, bondegårds tur og Ishøj teater. Ture som samtlige børn tager til sig og bruger i deres lege. Når der kommer nye medarbejdere i huset, er vi gode til, at informere om anerkendelse, og hvad det betyder for arbejdet med børnene. Derudover er vi er meget bevidste om at arbejde med og informere om de personlige grænser. Ved at være bevidst om de to felter, ser vi børn, som har haft svært ved at sætte ord på deres følelser, at de nu begynder at sætte ord på deres egne følelser.

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Sundhedspolitik for Regnbuen

Sundhedspolitik for Regnbuen Sundhedspolitik for Regnbuen Børn og unges trivsel og sundhed nu, er vigtig for deres fremtidige sundhed og trivsel. Forskning viser at helbred, trivsel og sundhedsadfærd tidligt i livet er af stor betydning

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø.

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø. 1 Evaluering af de pædagogiske læreplaner: BØRNEHUSET GALAKSEN 1) landvindinger børnehuset galaksen har foretaget, i processen med implementering af de pædagogiske læreplaner: - Vi oplever, at vi som personalegruppe

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Vallø Børnehus Skole snart klar parat skema

Vallø Børnehus Skole snart klar parat skema Vallø Børnehus Skole snart klar parat skema Med udgangspunkt i læreplanstemaerne vi har her i Vallø Børnehus bruger vi et klar parat skema som vi udfylder både om efteråret og igen i den sidste del af

Læs mere

KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR

KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR Mange spørgsmål stiller man sig selv når ens barn skal starte i skole. Er mit barn klar Hvad kræver skolen Hvornår er der indskrivning Hvornår ved jeg om mit barn er klar Skal

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk Tema Mål Alment Særligt Personlige kompetencer At styrke børnenes selvværd og selvtillid Børnenes selvværd og selvtillid styrkes ved f.eks. at støtte børnene i selv at tage tøj på, dække bord, lave mad,

Læs mere

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene.

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene. Årsplan Grøftekanten 2013 Velkommen til et nyt spændende år på Grøftekanten hvor vi vil lave aktiviteter og følge traditioner i forhold til årets gang. Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi

Læs mere

Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013

Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013 Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013 Hermed evaluering af læreplanen i Simmerbølle Børnehave. Med udgangspunkt i læreplanen, er hvert enkelt tematiseret udviklingsområde gennemgået

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August til oktober 2017 Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet

Læs mere

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET 1 Målsætning for daginstitutionen Firkløveret Sdr. Bjert. Udarbejdet af personalet og forældrebestyrelse. Børnehaven Firkløveret er en kommunal daginstitution normeret

Læs mere

Pædagogiske principper SFO

Pædagogiske principper SFO Pædagogiske principper SFO Spørgsmål mellem barn og pædagog: Lærer man noget i SFO?... Lang pause:. Hele tiden, men man opdager det ikke. Den frie leg I Nordbyskolens SFO skal barnet gennem den "frie leg"først

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde. Indledning. I den pædagogiske læreplan er s mål for de 6 kompetencer beskrevet og derefter, hvordan vi vil. Læreplanen skal løbende evalueres vi skal observere og evaluere og derudfra analysere, hvad det

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere