Transportudvalget L 174 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transportudvalget 2014-15 L 174 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Transportudvalget L 174 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 27. marts Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ansatte chauffører, ophævelse af chaufførudlånsordningen, aflønning af chaufførvikarer, udvidet anvendelse af overenskomstnævnet, ændring af domstolsprøvelse i visse sager) (L 174) 1. Indledning Transportministeriet v/ Trafikstyrelsen har den 15. januar 2015 sendt udkast til forslag til lov om ændring af godskørselsloven og buskørselsloven til høring hos de i bilag 1 nævnte organisationer. Lovforslaget har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 6. februar Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget: Danske Regioner FDL Frie Danske Lastbilvognmænd. Transportministeriet v/ Trafikstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra: Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL) Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Dansk Erhverv Dansk Transport og Logistik (DTL) Danske Busvognmænd DI Transport Fagligt Fælles Forbund (3F) ITD Brancheorganisation for den danske vejgodstransport (ITD) Landbrug & Fødevarer Efter høringsfristens udløb har Transportministeriet v/ Trafikstyrelsen modtaget høringssvar fra:

2 Fagligt Fælles Forbund (3F) (supplerende høringssvar) Landsorganisationen i Danmark Side 2/16 I det følgende refereres og kommenteres de indkomne bemærkninger. Bemærkningerne er delt op i relevante emner. Transportministeriets kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. 2. Generelt 3F vurderer, at initiativerne i godskørselsloven og buskørselsloven vil bidrage til, at social dumping mindskes betydeligt, men 3F skal opfordre til, at initiativerne løbende evalueres med henblik på vurdering af, om det er nødvendigt at gennemføre yderligere tiltag. Endvidere fremhæver 3F, at ændringsforslagene til godskørselsloven og buskørselsloven vil bidrage til, at den hidtidige indsats mod social dumping bindes sammen med de øvrige delaftaler om forstærket indsats mod social dumping fra finanslovsaftalen LO kan henholde sig til 3F s bemærkninger, hvorefter det vurderes, at initiativerne i forslaget til lovændringer vil bidrage til, at social dumping mindskes betydeligt. DTL er overordnet positiv overfor lovforslaget og ser ændringerne som nødvendige for at sikre sunde og lige konkurrencevilkår i forbindelse med styrket indsats mod sociale dumping. Danske Busvognmand anfører, at baggrunden for lovforslaget er en politisk aftale om indsats mod social dumping inden for godskørsel. Ændringen af buskørselsloven ses alene som en administrativ konsekvens, da buskørselsloven og godskørselsloven så vidt muligt følges ad. Danske Busvognmænd finder derfor, at lovforslagets dele, der vedrører buskørsel, bør udgå. Danske Busvognmænd finder endvidere, at lovforslaget rejser en række spørgsmål i forhold til EU-retten, jf. ITD s høringssvar. DA understreger, at DA anser det som den danske arbejdsmarkedsmodels grundvilkår, at det er arbejdsmarkedets parter alene, der via aftaler, herunder aftaler indgået ved et fagforbunds brug af kollektive overenskomster, i Danmark fremsætter, hvem der er omfattet af kollektive overenskomster i Danmark. DA afviser på den baggrund de dele af gods- og buskørselslovene, der handler om at henvise til og dermed indirekte fastsætte vilkårene for kollektive overenskomster, idet DA anser disse som et brud på den danske aftalemodel. Landbrug & Fødevarer tilslutter sig de overordnede intentioner med lovforslaget, og at relevante love og regler overholdes i forbindelse med ansættelsesfor-

3 hold uanset om der er tale om dansk eller udenlandsk arbejdskraft. Omvendt finder Landbrug & Fødevarer, at ny lovgivning ikke må føre til unødige administrative udfordringer eller begrænse fleksibiliteten for godstransporten. Gode fleksible rammevilkår for transport- og logistikvirksomhederne er en nødvendighed for at skabe vækst og beskæftigelse i det samlede erhvervsliv. Side 3/16 DI Transport og ATL finder generelt, at lovforslaget på en række punkter er på kant med gældende EU-regler og anmoder om, at disse afklares inden lovforslaget fremsættes for Folketinget. ITD bemærker overordnet set, at organisationen naturligvis bifalder, at der bør herske ordnede løn- og arbejdsvilkår i dansk vejgodstransport. Lovforslaget vil dog efter ITD s opfattelse få den modsatte effekt af det ønskede, herunder en negativ effekt på beskæftigelsen i Danmark. ITD finder, at flere danske virksomheder med forslaget vil være tvunget til enten at udflage eller overlade godset til udenlandske transportvirksomheder. Forslaget vil ikke skaffe flere chauffører over på dansk overenskomst, men blot underminere grundlaget for en række andre jobs inden for lager, administration og logistik i Danmark. ITD rejser endvidere spørgsmål om, hvorvidt lovforslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet som defineret i artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. Lovforslaget har til formål at bidrage til udviklingen af sunde konkurrencevilkår og dermed bekæmpelse af social dumping. Det er Transportministeriets vurdering, at de foreslåede 6 a, stk. 3, i godskørselsloven, og 9, stk. 3, i buskørselsloven, hvorefter der stilles krav om, at chaufførvikarvirksomheder skal overholde bestemmelser om løn, overarbejde, feriepenge og pension i gældende danske kollektive overenskomster for chauffører vil være egnet til at opnå, at udenlandske chaufførvikarer konkurrerer på lige konkurrencevilkår med danske chauffører. Det vurderes, at lovforslaget ikke går videre end nødvendigt til at opnå dette formål, og at lovforslaget er i overensstemmelse med det EU-retlige proportionalitetsprincip. En virksomhed godkendt som chaufførvikarvirksomhed enten efter godskørselsloven eller buskørselsloven, kan udleje chauffører til både godskørsel for fremmed regning og erhvervsmæssig personbefordring. Det er således både hensigtsmæssigt og nødvendigt at foretage en samtidig ændring af buskørselsloven. Det bemærkes, at det henholdsvis siden 1973 og 1990 har været fastsat i godskørselsloven og buskørselsloven, at indehaveren af en tilladelse skal følge bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster. Dette er efter Transportministeriets opfattelse ikke et brud på den danske aftalemodel.

4 Da lovforslaget kun indeholder elementer, der præciserer gældende ret, nemlig anvendelse af egne ansatte chauffører og aflønning af chaufførvikarer, og ophæver chaufførudlånsordningen, der kun har været tilladt mellem danske tilladelsesindehavere, findes dette ikke i sig selv at give grundlag for udflagning. Side 4/16 3. Ansatte chauffører 3F er tilfreds med, at det præciseres, at en chauffør skal være ansat i den virksomhed, der har tilladelsen, og at det i den forbindelse præciseres, at en virksomhed ikke omfatter datterselskaber. DTL støtter præciseringen af gældende ret. Landbrug & Fødevarer finder, at præciseringen er en uhensigtsmæssig begrænsning på erhvervslivets fleksibilitet i forbindelse med afvikling af godstransporten. Konsekvensen bliver, at f.eks. chauffører fra et dansk eller udenlandsk datterselskab ikke kan anvendes til kørsel på dansk område, med mindre datterselskabet er godkendt som chaufførvikarvirksomhed. DI Transport og ATL finder det uhensigtsmæssigt, at der ikke må bruges chauffører mellem koncerninternt forbundne selskaber. De finder det endvidere unødvendigt bureaukratisk, at chaufførvikarordningen fremover skal anvendes. ITD ønsker oplyst, om lovforslaget er foreneligt med EU-traktatens regler om arbejdskraftens frie bevægelighed og den frie etableringsret. ITD finder, at lovforslaget forhindrer danske virksomheder i at anvende chauffører ansat i udenlandske datterselskaber, medmindre de enten flyttes til det danske moderselskab, eller datterselskabet registreres som vikarvirksomhed i Danmark og dermed overholder dansk overenskomst. Koncernforbundne virksomheder vil ikke længere kunne bruge hinandens chauffører, medmindre de er registreret i godkendte vikarbureauer. ITD finder endvidere, at lovforslaget medfører, at man fra dansk side udøver lovgivningskompetence for ansatte i andre EU-lande. Endvidere finder ITD, at kravet i medfør af godskørselsbekendtgørelsens 4, om dansk godkendelse til chaufførvikarvirksomhed er en restriktion, der alene er i overensstemmelse med EU-Traktatens artikel 56, hvis kravet varetager tvingende almene hensyn og opfylder proportionalitetsprincippet. Endelig henviser ITD til, at EU-Kommissionen i december 2014 indledte en EU-pilotprocedure over for den danske regering vedrørende de gældende regler i godskørselsloven og disses forenelighed med EU-retten.

5 I relation til de foreslåede 6 a, stk. 1, nr. 1, i godskørselsloven, og 9, stk. 1, nr. 1, i buskørselsloven, hvorefter godskørsel for fremmed regning alene må udføres af tilladelsesindehaveren, jf. godskørselsloven 1, stk. 1, eller buskørselsloven 1, stk. 1, eller en chauffør, som er ansat i den virksomhed, som tilladelsen er udstedt til, udgør dette alene en præcisering af gældende ret. Side 5/16 Når en vognmandsvirksomhed gør brug af chauffører, som ikke er ansat i virksomheden, er der tale om vikarer, der dermed falder inden for reglerne om chaufførvikarvirksomheder, herunder reglerne om godkendelse, jf. godskørselsloven 6 a, stk. 2, og buskørselsloven 9, stk. 2. Lovforslaget forhindrer ikke udenlandske chauffører i at arbejde i Danmark. Dette kan således ske enten ved, at den udenlandske chauffør ansættes direkte af den danske vognmandsvirksomhed, eller at den danske vognmandsvirksomhed lejer arbejdskraft ind fra en godkendt chaufførvikarvirksomhed, dansk eller udenlandsk. I begge tilfælde vil den udenlandske chauffør/chaufførvikar ved vedtagelsen af lovforslaget skulle aflønnes efter bestemmelse i danske kollektive overenskomster for chauffører. Lovforslaget rummer desuden ikke problemer i forhold til etableringsretten. Således indebærer lovforslaget ikke nogen begrænsning i muligheden for at etablere sig som vognmandsvirksomhed eller chaufførvikarvirksomhed i Danmark. For så vidt angår bestemmelsen i godskørselsbekendtgørelsens 4, stk. 1, og hjemlen for godkendelseskravet til at drive chaufførvikarvirksomheden, henvises til lovforarbejderne til lov nr af 29. december 1999 om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel, herunder de deri omtalte domme afsagt af EU-Domstolen henholdsvis den 18. januar 1979 i de forenede sager nr. 110/78 og 111/78, Willy van Wesemael, og den 17. december 1981 i sag 279/80, Alfreds John Webb, der begge vedrører krav om bevilling i forbindelse med vikarbureauvirksomhed og fastslår, at medlemsstaterne kan betinge retten til at drive vikarbureau af en godkendelse. ITD henviser i sit høringssvar til en henvendelse fra EU-Kommissionen fra december Efter fast praksis udtaler man sig ikke fra dansk side uden EU-Kommissionens samtykke om indholdet af sådanne EUpilotproceduresager. Det kan dog bemærkes, at den pågældende henvendelse ikke giver anledning til at indstille eller udsætte arbejdet med dette lovforslag. 4. Ophævelse af chaufførudlånsordningen 3F er tilfreds med afskaffelsen af udlånsordningen.

6 DTL tager ophævelsen af udlånsordningen til efterretning. DTL ser afskaffelsen som et beklageligt, men nødvendigt element i en bred indsats mod social dumping og sikring af fair og lige konkurrencebetingelser for danske vognmandsvirksomheder. Side 6/16 Landbrug & Fødevarer finder, at ophævelsen af udlånsordningen vil begrænse fleksibiliteten og øge de administrative omkostninger for erhvervet. Den nuværende udlånsordning bliver bl.a. benyttet i forbindelse med sygdom eller ekstra travlhed og vil således begrænse dag-til-dag driften i erhvervet. Landbrug & Fødevarer opfordrer til, at det analyseres nærmere, om det ikke er muligt at opnå lovforslagets hensigt på en mere fleksibel måde. DI Transport og ATL kan ikke støtte, at muligheden for udlån mellem tilladelsesindehavere fjernes. DI Transport og ATL finder, at udlånsordningen især benyttes af bus- og godsvognmænd som en fleksibilitet i forhold til ekstra arbejdsopgaver, sygdom mv. Afskaffelsen vil især ramme mindre bus- eller godsvognmænd. Chaufførvikarordningen giver ikke den nødvendige fleksibilitet, som ellers er anført i bemærkningerne til lovforslaget. Brugen af vikarordningen forudsætter, at den udlejende vognmand er godkendt som chaufførvikarvirksomhed. Dette er unødvendigt bureaukratisk og øger de administrative byrder på branchen. ITD fraråder en ophævelse af udlånsordningen, da det negativt vil påvirke stort set samtlige danske vognmandsvirksomheder i deres dagligdag. Vognmandsvirksomhederne vil få alvorlige problemer med at få dagligdagen til at hænge sammen i tilfælde af akut opstået chaufførmangel. Vognmandsvirksomhederne vil have to muligheder. Den ene er at fastansætte chauffører, som sjældent vil være en mulighed, da det vil påføres virksomhederne ekstraomkostninger i form af administrative ansættelseskrav, pensionsindbetalinger m.v. Den anden mulighed er godkendelse som chaufførvikarvirksomhed. Dette vil indebære et betydeligt ekstra administrativt arbejde, ligesom det indebærer et højere kapitalkrav end almindelig vognmandsvirksomhed. ITD henviser desuden til, at EU-Kommissionen tilbage i februar 1998 har tilkendegivet, at den danske udlånsordning ikke udgør et problem i forhold til EU-retten. Danske Busvognmænd finder, at ophævelse af udlånsordningen vil medføre en administrativ belastning for virksomhederne, en forringelse af den service og trafiksikkerhed, virksomhederne kan levere til sine kunder, og forringe vilkår

7 for de fastansatte turistbuschauffører. Danske Busvognmænd finder, at mindre turistbusvirksomheder har et stort behov for at kunne råde over lånte chauffører i forbindelse med ferie, sygdom, sæsonudsving osv. De alternative muligheder, ansat chauffør eller en chaufførvikar, er både økonomisk og administrativt byrdefulde. Side 7/16 Afskaffelse af udlånsordningen vil medføre en forringelse af chaufførvikarernes arbejdsvilkår, og Danske Busvognmænd anmoder derfor om, at udlånsordningen i buskørselsloven ikke afskaffes. Transportministeriet har forståelse for, at udlånsordningen har været en ordning, som har medført en fleksibilitet for vognmandsvirksomhederne. Forslaget om ophævelsen af udlånsordningen sker imidlertid for at bringe godskørselsloven og buskørselsloven i overensstemmelse med EU-retten. Baseret på vurderinger fra både Justitsministeriet og Kammeradvokaten er det således Transportministeriets vurdering, at den gældende udlånsordning i godskørselslovens 6 a, stk. 1, nr. 2, og buskørselslovens 9, stk. 1, nr. 2, må ophæves, fordi udlånsordningen er i modstrid med EU-retten. Chaufførudlånsordningen indebærer en fleksibilitet for danske tilladelsesindehavere, som tilladelsesindehavere etableret i andre medlemsstater ikke har mulighed for at opnå, da de ikke har mulighed for at udlåne chauffører til dansk etablerede vognmandsvirksomheder. Da chaufførudlånsordningen alene gælder for dansk etablerede virksomheder, er der tale om direkte diskrimination, der ikke kan begrundes i hensynet til offentlig orden, sikkerhed eller sundhed, og således er i strid med forbuddet i TEUF artikel 56. Det er imidlertid ikke klart ud fra EU-Domstolens praksis, om chaufførudlånsordningen er omfattet af artikel 58, stk. 1, der medfører, at tjenesteydelser inden for transporterhvervet skal vurderes efter afsnit VI vedrørende transport. Hvis chaufførudlånsordningen ikke skal vurderes efter artikel 56, men alene efter bestemmelserne i afsnit VI vedrørende transport, er det vurderingen, at ordningen strider mod TEUF artikel 92, den såkaldte stand still-forpligtelse, der indeholder et forbud mod indførelsen af nye nationale foranstaltninger, der direkte eller indirekte er mindre gunstige for transportvirksomheder fra andre medlemsstater end for indenlandske transportvirksomheder, idet ordningen er indført i 1996 og således ikke har eksisteret uændret siden Danmarks tiltrædelse af EF i EU-Kommissionens tilkendegivelse fra februar 1998 giver efter Transportministeriets opfattelse ikke grundlag for at ændre ved vurderingen. Tilkendegi-

8 velsen ses at være et svar på en henvendelse fra marts 1997, hvori Trafikministeriet anmoder om EU-Kommissionens vurdering af, dels (1) om udlånsordningen (muligheden for en vognmandsvirksomhed, der har tilladelse i henhold til godskørselsloven eller buskørselsloven, for at gøre brug af chauffører ansat i en anden vognmandsvirksomheds, som selv har tilladelse i henhold til godskørselsloven eller buskørselsloven) giver anledning til EU-retlige problemer, samt til (2) om det forhold, at det ikke er lovligt at leje en chauffør hos et udlejningsbureau udgør et EU-retligt problem. Side 8/16 I tilkendegivelsen fra februar 1998 synes EU-Kommissionen ikke klart at forholde sig til udlånsordningen, idet EU-Kommissionen i stedet snarere synes at udtale sig om, at den manglende mulighed for at leje chauffører ikke ses at udgøre en unacceptable restriction on the freedom to provide transport services or on the free movement of transport workers. For en ordens skyld bemærkes, at det brev af 20. januar 1998, som omtales i EU-Kommissionens tilkendegivelse fra februar 1998, på det foreliggende grundlag, synes at være en rykkerskrivelse, hvorved EU-Kommissionen erindres om henvendelsen fra marts Transportministeriet skal i øvrigt bemærke, at udlånsordningen blev indført før reglerne om udleje af chaufførvikarer. Den fleksibilitet, bestemmelsen oprindeligt var tiltænkt at give vognmandsvirksomhederne, vurderes nu varetaget af bestemmelsen om udleje af chaufførvikarer. 5. Aflønning af udenlandske chaufførvikarer 3F er tilfreds med, at der indføres lovhjemmel til, at chaufførvikarer, ansat i chaufførvikarvirksomheder etableret i andre EU-lande end Danmark skal følge bestemmelser om løn, overarbejde, feriepenge og pension. 3F er endvidere tilfredse med, at forslaget tillige gælder ved firmakørsel. DTL støtter, at kravet nu bliver lovfæstet samtidig med, at der nu skabes hjemmel til at kontrollere, at reglen rent faktisk overholdes. DTL finder, at det er nødvendigt med en ligestilling mellem danske og udenlandske chaufførvikarvirksomheder netop for at sikre lige og sunde konkurrencevilkår. DI Transport og ATL anfører, at udbetaling af feriepenge og pension til chaufførvikaren sammen med lønnen går videre end de krav, der følger af de kollektive overenskomster. DI Transport og ATL finder, at der bør afklares, om det er i overensstemmelse med udstationeringsdirektivet at kræve feriepenge og pension udbetalt, idet der ikke tages højde for, hvorvidt lønmodtageren er omfattet af hjemlandets ferielov og pensionsudbetalinger foretages i hjemlandet. DA finder, at kravet om, at udenlandske chaufførvikarvirksomheder skal følge bestemmelser i danske kollektive overenskomster om løn, overarbejde, ferie-

9 penge og pension, er i strid med EU-retten. F.eks. er arbejdsmarkedspension (erhvervstilknyttede tillægspensionsordninger) efter udstationeringsdirektivets ordlyd i artikel 3, stk. 1, litra c, undtaget fra den kerne af regler, som værtsmedlemslandet kan stille over for udenlandske tjenesteydere. Side 9/16 Arbejdsmarkedspension for udstationerede lønmodtagere er endvidere reguleret i direktivet om supplerende pensionsrettigheder (98/49/EF) på en måde, som synes uforenelig med et ubetinget krav om indbetaling til dansk arbejdsmarkedspension. DA finder endvidere, at kravet om at følge de udvalgte typer af bestemmelser i kollektive overenskomster går videre end, hvad der følger af vikarloven, som specifikt gennemfører udstationeringsdirektivets artikel 3, stk. 9. Det anses som tvivlsomt, om en sådan henvisning til unavngivne kollektive overenskomster lever op til EU-rettens krav om klarhed. DA ønsker endelig afklaring med EU-Kommissionen om, hvorvidt lovforslagets er i overensstemmelse med EU-retten, inden lovforslaget fremsættes for Folketinget. Dansk Erhverv tilslutter sig DA s høringssvar i relation til de arbejdsmarkedspolitiske spørgsmål. ITD læser forslaget således, at kravene om overholdelse af overenskomster alene gælder ved kørsel på dansk jord med dansk lastbil. ITD rejser endvidere spørgsmål om, hvorvidt lovforslaget er foreneligt med bestemmelserne i EU-Forordning 883/2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger. Udstationeringsdirektivet finder bl.a. også anvendelse i situationer, hvor en virksomhed enten i sin egenskab af vikarbureau eller i sin egenskab af virksomhed, der stiller en arbejdstager til rådighed, udstationerer en arbejdstager til en brugervirksomhed, der er etableret i en medlemsstat. Dette følger af artikel 1, stk. 3, litra c. Udstationeringsdirektivets artikel 3, stk. 9, giver hjemmel til at en værtsstat kan stille samme krav til vikarer, der er udstationerede på medlemsstatens område, som de krav, der stilles i relation til vikarer i værtsstaten. Det EU-retlige ligebehandlingsprincip betyder, at en udenlandsk tjenesteyder ikke kan mødes med krav om dobbelt betaling. Dette gør sig gældende både i forhold til pension og feriepenge. Der vil derfor i forbindelse med konvertering af lønkrav efter den gældende danske overenskomst, der er en betingelse for tilladelsen, skulle tages højde for evt. indbetalinger til pension og feriepenge i hjemlandet.

10 Det bemærkes i forhold til vikarloven, at denne ikke hindrer, at der på et særskilt område udformes andre og mere specielle regler, så længe disse holder sig inden for vikardirektivets rammer. Side 10/16 Om forholdet til direktivet om supplerende pensionsrettigheder og dette direktivs artikel 6, stk. 2 skal det bemærkes, at det i relation til nærværende lovforslag vurderes, at der er tale om, at pensionsbidraget konverteres til et lønkrav og ikke om, at chaufførvikarvirksomheden pålægges at indbetale til en dansk supplerende pensionsordning. Situationen vurderes således ikke at være omfattet af ordlyden af 98-direktivet. I fortsættelse heraf er det i lovforslaget præciseret, at der ikke i lovforslaget stilles krav om indbetaling af pensionsbidrag til en dansk arbejdsmarkedspensionsordning, eller for feriepenges vedkommende indbetaling til FerieKonto. Disse lønandele konverteres i stedet til lønkrav og udbetales til den udenlandske chaufførvikar sammen med dennes løn. På tilsvarende vis er det i lovforslaget præciseret, at dette ikke indebærer, at den udenlandske chaufførvikarvirksomhed samlet mødes med et krav om dobbeltbetaling. Således vil det alene være en eventuel difference mellem en lavere udenlandsk pension og en højere (til et lønkrav konverteret) pensionsbidrag under den relevante danske kollektive overenskomst, som den udenlandske chaufførvikarvirksomhed vil skulle betale i medfør af lovforslaget. Tilsvarende gælder for feriepenge. Transportministeriet kan bekræfte, at en udenlandsk chaufførvikarvirksomhed alene skal følge bestemmelser om løn, overarbejde, feriepenge og pension i henhold til gældende danske kollektive overenskomster for chauffører, når en chaufførvikar foretager kørsel på dansk område med et dansk indregistreret køretøj. I relation til EU-forordning nr. 883/2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger vurderes lovforslaget ikke at være i modstrid hermed, idet forordningens anvendelsesområde som defineret i artikel 3 er et andet end det, som er omfattet af lovforslaget. 6. Chaufførvikarvirksomheders indsendelse af dokumentation 3F er tilfreds med, at der indføres hjemmel til at kræve indsendelse af dokumentation for aflønning af en chaufførvikar fra en udenlandsk chaufførvikarvirksomhed, således at der kan føres kontrol med, at bestemmelser om løn, overarbejde, feriepenge og pension følges. DA anfører, at vikardirektivets artikel 4, stk. 1, opstiller skærpede betingelser for at indføre forbud eller restriktioner mod vikarbureauer, hvorefter det vil være svært at forene lovforslagets dokumentationskrav hermed.

11 DI Tansport og ATL finder, at det bør afklares, hvorledes kravet om, at chaufførvikarvirksomhederne skal indsende dokumentation er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet i EU-retten, idet udenlandske chaufførvikarvirksomheder påføres en række administrative byrder, som formentlig går ud over, hvad der er nødvendigt i forhold til formålet. I henhold til håndhævelsesdirektivet kunne en mulig kontrolforanstaltning være, at de nævnte dokumenter er tilgængelige ved kontroltidspunktet. Side 11/16 Lovforslaget vurderes også på dette punkt at være i overensstemmelse med det EU-retlige proportionalitetsprincip, idet indsendelse af dokumentation vurderes at være nødvendigt med henblik på at sikre effektiv kontrol med overholdelse af de foreslåede bestemmelser om udenlandske chaufførvikarvirksomheders overholdelse af bestemmelser om løn, overarbejde, feriepenge og pension i gældende danske kollektive overenskomster for chauffører, jf. lovforslagets 1, nr. 2, og 2, nr.2. Det bemærkes, at de foreslåede 6 a, stk. 4, i godskørselsloven og 9, stk. 4, i buskørselsloven er præciseret sådan, at det nu udtrykkeligt fremgår, at en udenlandsk chaufførvikarvirksomhed skal indsende dokumentation for overholdelse af de respektive bestemmelser efter påbud fra transportministeren. Dermed bringes ordlyden af bestemmelserne overens med godskørselslovens 6, stk. 4, henholdsvis buskørselslovens 18, stk. 3, der gælder for danske vognmandsvirksomheder. Bestemmelsen om indsendelse af dokumentation sidestiller udenlandske chaufførvikarvirksomheder med danske vognmandsvirksomheder. Ligesom med danske vognmandsvirksomheder, er det således Transportministeriets forventning, at udenlandske chaufførvikarvirksomheder vil kunne dokumentere overholdelse af bestemmelsen ved indsendelse af relevant materiale i form af lønsedler m.v. Det vurderes ikke at være hensigtsmæssigt, at dokumentationen skal være tilgængelig på kontroltidspunktet, da det ikke vil være muligt for politiet at kontrollere, at bestemmelsen om løn, overarbejde, feriepenge og pension i henhold til gældende danske kollektive overenskomster for chauffører følges, i forbindelse med en vejkontrol. Det bemærkes, at lovforslaget ikke indeholder krav eller restriktioner i forhold til vikarbureauer, som grundlæggende adskiller sig fra de krav eller restriktioner vedrørende løn- og arbejdsvilkår, som i øvrigt gælder for brugervirksomhederne på gods- og buskørselsområdet. Transportministeriet mener ikke, at lovforslaget i sin nuværende form strider mod vikardirektivets artikel 4, stk. 1, idet lovforslaget ikke indeholder problemer i forhold til anvendelse af vikararbejde. Muligheden for danske vogn-

12 mænd til at leje vikararbejdskraft fra en godkendt, udenlandsk chaufførvikarvirksomhed består uændret. Side 12/16 7. Overenskomstnævnet 3F og DTL støtter, at overenskomstnævnets kompetence udvides til også at omfatte chaufførvikarvirksomheder. 8. Ændring af domstolsprøvelse i visse sager 3F finder det hensigtsmæssigt, at eventuel tilbagekaldelse af tilladelse skal kunne ske administrativt, og at en eventuel prøvelse heraf henføres under den borgerlige retsplejes former. Det er med beklagelse, at forbundet konstaterer, at dette indebærer, at straffebestemmelserne må ændres, således at det ikke længere vil være muligt med bøde at straffe virksomheder, der overtræder lovens bestemmelser om aflønning af chauffører eller chaufførvikarer. Denne konsekvens vil efter 3F s opfattelse udhule de virkemidler, som overenskomstnævnet har i relation til bekæmpelse af social dumping samt forebyggelse heraf. DTL støtter, at grundlaget for tilbagekaldelse af tilladelse forbedres ved grove eller gentagne overtrædelse af godskørselslovens 12, stk. 1, nr. 1, litra a. Landbrug & Fødevarer finder, at man generelt bør være særdeles varsom med at udvide mulighederne for administrative afgørelser, og at det er særdeles vigtigt at sikre, at der er fyldestgørende grundlag for afgørelser vedr. advarsler og tilbagekaldelser. Det vil konkret sige, at der skal være konstateret grove og vedvarende overtrædelser. Administrativ tilbagekaldelse af tilladelser eller godkendelser vil kun komme på tale i tilfælde af grove eller gentagne overtrædelser, og overenskomstnævnet vil i givet fald forinden have afgivet udtalelse om, hvorvidt virksomheden følger gældende danske kollektive overenskomster. Når domstolsprøvelsen i sager om tilbagekaldelse efter godskørselslovens 12, stk. 1, nr. 1, litra a, henholdsvis buskørselslovens 14, stk. 1, nr. 1, litra a, henføres til den borgerlige retsplejes former, vil det give et forbedret grundlag for tilbagekaldelse i tilfælde af overtrædelse af godskørselslovens 6, stk. 3, henholdsvis buslovens 18, stk. 2. Dette skyldes, at det herefter ikke vil være påkrævet, at vognmandsvirksomheden/chaufførvikarvirksomheden er dømt eller har vedtaget en bøde for overtrædelse af godskørselslovens 6, stk. 3, eller den foreslåede 6 a, stk. 3, henholdsvis buskørselslovens 18, stk. 2, eller den foreslåede 9, stk. 3, for at kunne tilbagekalde tilladelsen/godkendelsen. Ved at lade domstolsprøvelsen af tilbagekaldelsen ske efter den borgerlige retsplejes former, vil det imidlertid ikke samtidig være muligt at opretholde muligheden for at straffe vognmandsvirksomhe-

13 den/chaufførvikarvirksomheden for overtrædelse af de pågældende bestemmelser med bøde. Side 13/16 Lovændringen vil ikke have betydning for overenskomstnævnets arbejde, der består i at afgive udtalelser til Transportministeriet om, hvorvidt transportvirksomheder følger gældende kollektive overenskomster for chauffører. 9. Højesterets dom af 4. februar 2015 Baggrund: Højesteret afsagde den 4. februar 2015 dom i en sag angående fortolkning af buskørselslovens 18, stk. 2, og taxilovens 5, stk. 5, hvorefter en indehaver af en tilladelse skal følge de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster. Højesteret underkendte Trafikstyrelsens hidtidige fortolkning af bestemmelserne, hvorefter der skulle gælde visse materielle krav til den kollektive overenskomst for at opfylde de pågældende lovbestemmelser. I øvrigt bemærkes, at godskørselslovens 6, stk. 3, er enslydende med buskørselslovens 18, stk. 2, og taxilovens 5, stk. 5, hvorfor der ikke anses at være grundlag for at antage, at retsstillingen skulle være en anden efter godskørselsloven 6, stk. 3. Den afsagte dom giver efter LO og 3F s opfattelse et behov for en ændring af såvel godskørsels-, buskørsels- og taxiloven, således at der skabes lovhjemmel til opfyldelse af intentionerne bag gældende lovgivning, dvs. krav om et generelt niveau for løn- og arbejdsvilkår af hensyn til dels konkurrencevilkårene og dels færdselssikkerheden i branchen. LO foreslår på denne baggrund, at ordlyden i godskørselslovens 6, stk. 3, buslovens 18, stk. 2, og taxilovens 5, stk. 5, ændres, og at der i den forbindelse skeles til ordlyden i vikarlovens 3, stk. 5 ( en landsdækkende kollektiv overenskomst, som er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark ). En ændring af godskørselslovens 3, stk. 6, buslovens 18, stk. 2, og taxilovens 5, stk. 5, er ikke en del af det foreliggende lovforslag. Transportministeren har den 25. marts 2015 udsendt et udkast til lovforslag om ændring af godskørselsloven, buskørselsloven og taxiloven i høring. Lovforslaget har til formål at skabe lovhjemmel for den fortolkning af godskørselslovens 6, stk. 3, buskørselslovens 18, stk. 2, og taxilovens 5, stk. 5, der var gældende frem til Højesterets dom af 4. februar Konkret foreslås det med lovudkastet, at der indføres en bestemmelse i de pågældende love, hvorefter det fremgår, at der ved kollektive overenskomster forstås kollektive overenskomster indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Udkastet til lovforslag er udformet sådan, at også de foreslåede overenskomstbestemmelser i de foreslåede 6 a, stk. 3, i godskørselsloven, og 9, stk. 3, i buskørselsloven, om

14 udenlandske chaufførvikarvirksomgeder, vil blive omfattet af dette overenskomstbegreb. Side 14/16 Det er Transportministeriets vurdering, at der med det omtalte udkast til lovforslag tages hånd om indholdet af høringssvarene fra LO og 3F. Endelig bemærkes for en ordens skyld, at Højesterets dom af 4. februar 2015 ikke ændrer ved Transportministeriets opfattelse af, at lovforslaget anses som egnet til at sikre sunde og lige konkurrencevilkår, jf. bemærkningerne ovenfor under afsnit 2. Lovforslaget sikrer således, at udenlandske chaufførvikarer aflønnes på samme måde som danske chauffør(vikar)er, idet chaufførvikarvirksomheden skal følge bestemmelserne om løn, overarbejde, feriepenge og pension i gældende danske kollektive overenskomster for chauffører.

15 Bilag 1 Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik Side 15/16 Centralforeningen af Taxiforeninger i Danmark Danmarks Naturfredningsforening Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Erhverv Dansk Taxi Råd Dansk Transport og Logistik Danske Advokater Danske Biludlejere Danske Busvognmænd Danske Handicaporganisationer Danske Regioner Danske Speditører Det Centrale Handicapråd Det Økologiske Råd DI DI Transport Fagligt Fælles Forbund FDL Frie Danske Lastbilvognmænd ITD Brancheorganisation for den danske vejgodstransport Kommunernes Landsforening Landsorganisationen i Danmark

16 NOAH-Trafik Rådet for Sikker Trafik Side 16/16 Trafikselskaberne i Danmark

Udkast 15. januar 2015

Udkast 15. januar 2015 Udkast 15. januar 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Anvendelse af egne chauffører, ophævelse af chaufførudlånsordningen, aflønning af chaufførvikarer, udvidet anvendelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel Lovforslag nr. L 174 Folketinget 2014-15 Fremsat den 25. marts 2015 af transportministeren (Magnus Heunicke) Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ansatte chauffører, ophævelse

Læs mere

Forslag. til. (Løn- og arbejdsvilkår for chauffører, udvidelse af overenskomstnævnets kompetence m.v.)

Forslag. til. (Løn- og arbejdsvilkår for chauffører, udvidelse af overenskomstnævnets kompetence m.v.) 15. januar 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel m.v. (Løn- og arbejdsvilkår for chauffører, udvidelse af overenskomstnævnets kompetence m.v.) 1 I

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel m.v. Lovforslag nr. L 118 Folketinget 2015-16

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel m.v. Lovforslag nr. L 118 Folketinget 2015-16 Lovforslag nr. L 118 Folketinget 2015-16 Fremsat den 10. februar 2016 af transport- og bygningsministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov

Læs mere

Transportudvalget 2014-15 L 192 Bilag 2 Offentligt

Transportudvalget 2014-15 L 192 Bilag 2 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 192 Bilag 2 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 4. maj 2015 2015-1286 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 118 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 118 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 118 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 18. februar 2016 2015-3884 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse til skolepraktik m.v.)

Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse til skolepraktik m.v.) Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 80 Bilag 5 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 24. februar 2016 J.nr. 15-2311412 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse

Læs mere

Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte)

Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte) Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 106 Bilag 2 Offentligt N O T A T Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte)

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser) 1 I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 30. maj 2016 Kontor: Forebyggelseskontoret

Læs mere

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16.

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H139-11.doc) L31 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige

Læs mere

Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår.

Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår. Punkt 25. Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår. 2013-47974. By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at By- og Landskabsudvalget godkender, at 9 tilladelser til taxikørsel tildeles efter

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1)

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1) BEK nr 1755 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-029-00406 Senere ændringer

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2006 KOM(2006) 811 endelig 2004/0248 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel m.v. Lovforslag nr. L 192 Folketinget 2014-15

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel m.v. Lovforslag nr. L 192 Folketinget 2014-15 Lovforslag nr. L 192 Folketinget 2014-15 Fremsat den 29. april 2015 af transportministeren (Magnus Heunicke) Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel m.v.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Kristian Jensen / Henrik Ludolph

Kristian Jensen / Henrik Ludolph J.nr. 2007-711-0008 Dato: 30. april 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 116- Forslag til Lov om ændring af forskellige skattelove (Modernisering af skatteadministrationen) Af Skatteminister Kristian

Læs mere

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 192 Bilag 5 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 20. maj 2015 2015-1286 Høringsnotat vedrørende ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. juli 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Samlenotat Dato 28. april 2016 Dagsorden Side 1. Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme for udveksling af oplysninger vedrørende mellemstatslige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel

Forslag. Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel Lovforslag nr. L 58 Folketinget 2013-14 Fremsat den 31. oktober 2013 af transportministeren (Pia Olsen Dyhr) Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser)

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 322 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. januar 2012 Dok.: 328697 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om aktivering af ledige. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om aktivering af ledige. Almindelige bemærkninger EM 2001/27 Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om aktivering af ledige Almindelige bemærkninger Under Landstingets forårssamling 2001 blev Landstingsforordning nr. 4 af 31. maj 2001 om revalidering

Læs mere

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler)

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler) 2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016 Ministerium: Transport- og Energiministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 400-11 Fremsat den 12. december 2007 af transportministeren (Carina

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 17.9.2004 KOM(2004) 594 endelig 2004/0205 (CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af en aftale mellem Det Europæiske Fællesskab og

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0128 Bilag 2 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0128 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0128 Bilag 2 Offentligt N O T A T Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til ændring af direktiv 96/71/EF af 16. december 1996 om udstationering

Læs mere

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«.

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«. Civilafdelingen Dato: 29. oktober 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Christian Fuglsang Sagsnr.: 2015-706-0029 Dok.: 1769212 Justitsministeriets bidrag til Erhvervs- og Vækstministeriets forslag

Læs mere

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Sagsnr. 10-1057 Vores ref. MLK/EKH Deres ref. 2012-0010024 6HQGHVSUHPDLOWLO$QQH+HGHJDDUGDLK#DPVGNRJ Den 18. oktober 2012 )OHPPLQJ)UDQGVHQIOI#SHQVWGN

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2015 COM(2015) 289 final 2015/0129 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Italien til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING

LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING 28. marts 2013 LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING Beskæftigelsesministeriet har den 18. marts 2013 sendt et lovforslag om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau i høring. Lovforslaget

Læs mere

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser?

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser? Bilag 1: Uddybning af spørgsmål til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om grænsegængernes ret til sociale ydelser og administration af dette Reglerne om grænsegængere, har

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Retningslinjer for forlængelsen af tilbagebetalingsperioden i usædvanlige ugunstige situationer

Retningslinjer for forlængelsen af tilbagebetalingsperioden i usædvanlige ugunstige situationer EIOPA-BoS-15/108 DA Retningslinjer for forlængelsen af tilbagebetalingsperioden i usædvanlige ugunstige situationer EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 1.6.2007 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Andragende 826/2001 af Christian Monatte, fransk statsborger, om påstået kønsdiskriminering 1. Sammendrag Andrageren,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.5.2007 KOM(2007) 257 endelig 2007/0091 (CNB) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 974/98 med henblik på indførelse

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist Sag C-101/01 Straffesag mod Bodil Lindqvist (anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Göta hovrätt (Sverige))»Direktiv 95/46/EF anvendelsesområde offentliggørelse af personoplysninger på internettet

Læs mere

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v.

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v. Velfærdsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 24. november 2008 Jour. nr.: 20-01-007-08 Ref: md Juridisk konsulent Mogens Dürr Telefon +45 33 12 03 30 md@ejendomsforeningen.dk Udkast til lovforslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1) Lovforslag nr. L xx Folketinget 2012-13 Fremsat den 13. marts 2013 af klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning,

Læs mere

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. *****

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. ***** Notat Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om film og bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed Kulturministeriet sendte den 17. juni 2013 et forslag til lov om ændring om

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.5.2015 C(2015) 3035 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej.

Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 www.trafikstyrelsen.dk Sagsnummer: TS20000-00019 Dato 6.08.2013 Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om

Læs mere

Indledning. 1. Grundlag for aftalen

Indledning. 1. Grundlag for aftalen Februar 2015 Aftale mellem Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i Danmark og Tryggingastofnun i Island om administrative retningslinjer for en beskæftigelsesrettet indsats i grænseoverskridende

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2015 COM(2015) 411 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger DA DA 1. INDLEDNING Ifølge

Læs mere

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune:

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: 27-11- 2007 Esbjerg Kommune har i brev af 16. maj 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark med anmodning

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008

Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 76 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsbidrag (Trækfritagelse for

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v.

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. NOTAT Høringsnotat vedrørende forslag til lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. 17. april 2013 J.nr. 2011-628 JAIC/AKL-SCH Forslag til lov om vikarers retsstilling ved udsendelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV (EU) L 332/126 DIREKTIVER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV (EU) 2015/2392 af 17. december 2015 om Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår indberetning af faktiske eller

Læs mere

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden) Arbejdsmarkedsstyrelsen Niels Bülow Mie Skovbæk Mortensen Holmens Kanal 20 1016 København K Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Læs mere

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14.

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14. 2012-26 Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed I et debatindlæg havde en kvinde kritiseret, at der på danske museer var mere fokus på

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune

Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune Formål Skanderborg Kommune ønsker via sin Indkøbs- og Udbudspolitik at sikre

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER NOTAT KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER Selskabets nuværende vedtægter er sidst ændret i 2013. Bestyrelsen fremsætter forslag til nye vedtægter på selskabets ordinære

Læs mere

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed BEK nr 1045 af 30/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-113-0147 Senere ændringer til forskriften BEK nr 88 af 27/01/2016

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om buskørsel 1)

Bekendtgørelse af lov om buskørsel 1) LBK nr 1050 af 12/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2015 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS2010100-00006 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen 26 Medlemmerne og ministrene taler fra Folketingets talerstol eller efter formandens bestemmelse fra deres pladser i salen. Det er

Læs mere

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer Notat Emne: Til: Kopi: til: Sundhed og Omsorgs serviceniveau/kvalitetsstandarder 2014 Byrådet Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Den 13. august 2014 Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører NOTAT April 2016 Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører J. Nr. 16/05933 Digitalisering og Support Dette notat er tænkt som

Læs mere

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til 1 Indledning 1 Dette dokument indeholder 12 spørgsmål, som I, der er

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, j.nr. 2016/2333 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af integrationsloven

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende:

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende: Arbejdsmarkedsudvalget L 155 - Bilag 1 Offentligt MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Den 23. januar 2006 J.nr.: 05-79-00001 Sagsbehandler: jewa N O T A T Om høringsvar til

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v.

Bekendtgørelse af lov om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v. LBK nr 555 af 25/05/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2010-730-1212 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af

Læs mere

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I P7_TA(2011)0215 Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 11. maj 2011 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden 1995 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ANVENDELSESOMRÅDE... 3 2.

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. 3. november 2008 EM2008/10 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge Fremsat af Landsstyret til anden behandling.

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2015 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2015 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens. 25. november 2015 EM 2015/124 Ændringsforslag til Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2015 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens. Fremsat til 2. behandling af Naalakkersuisoq for Fiskeri,

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel 25. juni 2009 Bilteknisk Afdeling J. nr.: FS318-000444 Sagsbeh.: Jesper Jukic Deres ref.: Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel Den 27. marts 2009 udsendte Færdselsstyrelsen udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 208 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 208 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 208 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 27. marts 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 2. august 2011 EM 2011/100 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Fra politisk hold er der et ønske om, at det gøres obligatorisk for de offentlige udbydere at tage et generelt

Læs mere

02-01-2014 Institutionel forfatningsret og EU-forfatningsret Eksamens nr.: 274

02-01-2014 Institutionel forfatningsret og EU-forfatningsret Eksamens nr.: 274 Litteratur: Zahle, Henrik, Dansk Forfatningsret, Studieudgave, Jurist- og Økonomiforbundets Forlag, 2013, herefter henvist til som HZ. Sørensen, Nielsen og Danielsen, Uddrag af EU-Retten, 6. udgave, Jurist-

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 476 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Foder- og Fødevaresikkerhed J.nr. 2012-20-2301-00909 Den 8. juni 2012 FVM 039 GRUNDNOTAT

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte 2014-17 Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte En journalist klagede til ombudsmanden over, at Finansministeriet havde undtaget oplysninger

Læs mere

Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15)

Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15) Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15) Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: falsk forklaring og anklage; Offentlig tilgængelig:

Læs mere