UNDGÅ BESTIKKELSE AF OFFENTLIGT ANSATTE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UNDGÅ BESTIKKELSE AF OFFENTLIGT ANSATTE"

Transkript

1 UNDGÅ BESTIKKELSE AF OFFENTLIGT ANSATTE

2 UNDGÅ BESTIKKELSE AF OFFENTLIGT ANSATTE side 2 1) Hvad gælder generelt om offentligt ansattes modtagelse af gaver og andre fordele som led i arbejdet? 2) Ansættelsesretlige konsekvenser ved ansattes overtrædelse af regler og retningslinjer?

3 1) HVILKE REGLER side 3 Bestikkelse er reguleret i straffeloven, men der er også grænser inden for forvaltningsretten. Derfor kan offentlige ansatte være nødt til at sige nej til gaver og andre fordele, selv om det ikke er en overtrædelse af straffeloven at tilbyde gaven eller fordelen. Denne vejledning supplerer gavepolitikken og skal give et overblik over, hvilke grænser der er for offentlige ansatte, når de tilbydes gaver og andre fordele.

4 STRAFFERETLIG REGULERING side 4 Bestikkelse er reguleret i strafferetten - to sider af samme sag Det er strafbart at yde bestikkelse Man må ikke uberettiget yde, love eller tilbyde nogen, der virker i offentlig tjeneste eller hverv, gaver eller andre fordele for at få den pågældende til at gøre eller undlade noget i tjenesten. Gør man det alligevel, straffes det med bøde eller fængsel indtil 6 år. Det er strafbart at modtage bestikkelse Den, der i udøvelse af offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager gaver eller andre fordele, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år. Reglerne har fælles formål: At sikre de offentlige organers renhed og uangribelighed. At sikre borgeren mod misbrug fra det offentliges side.

5 STRAFFERETLIG REGULERING side 5 Hvad er gave eller anden fordel? Det mest indlysende: økonomiske fordele og herunder selvfølgelig pengebeløb. Eksempler: Pengebeløb tilbudt for at slette en målt hastighedsoverskridelse og undlade at efterforske spirituskørsel. Tilbud på omkring kr. for at fremme en byggesag og opnå en højere bebyggelsesgrad. Andet end penge? Ja kun fantasien sætter grænser Gaver bestående i cigaretter og cigarer, diverse varer svarende til et bestemt pengebeløb, spiritus, gratis radioreklamespots, rabatter, forplejning, rejser eller ligefrem ombygning af ejendom.

6 STRAFFERETLIG REGULERING side 6 Hvad er gave eller anden fordel? Er der et krav om, at gaven skal have en økonomisk karakter? Nej al slags smørelse er omfattet. Fordelen skal ikke nødvendigvis være økonomisk og heller ikke nødvendigvis til den offentligt ansatte person selv. Eksempler på gaver: Tilsagn om personlige gentjenester, protektion, rentefrie lån, en fordel for et medlem af modtagerens familie, eksempelvis en pels til den offentligt ansattes kone, samt retten til at leje en lejlighed til markedspris i en situation, hvor det er meget vanskeligt eller umuligt at få et lejemål, fodboldbilletter mv. Afgørende er om det, som er ydet, i lige så høj grad kan påvirke varetagelsen af tjeneste eller hverv for den ansatte: det skal have en interesse for modtageren.

7 STRAFFERETLIG REGULERING side 7 Må man da slet ikke give noget? Jo, en almindelig påskønnelse er ikke omfattet af det strafbare område. Det vil sige, man godt må tage imod/ give sædvanlige lejlighedsgaver i forbindelse med personlige arrangementer, herunder fødselsdage, jubilæer og afskedsreceptioner. Beskedne taknemmelighedsgaver kan også modtages, hvor det vil virke uhøfligt og skuffende for giveren at sende gaven retur fx blomster fra patient, en flaske vin fra børnehavebarnets forældre etc.

8 FORVALTNINGSRETLIG REGULERING side 8 Hvad må en offentlig ansat modtage: Reguleringen er for at sikre, at offentlige ansatte ikke er forudindtagede eller partiske. Her vægtes betragtninger svarende til dem, der danner grundlag for habilitetsreglerne, og som taler for, at en offentlig ansat ikke skal modtage noget, som er egnet til at skabe tvivl om, hvorvidt pågældendes afgørelser og kontraktindgåelse sker på upartisk vis. Offentlig ansattes modtagelse af gaver af ikke ubetydelig størrelse er i strid med forvaltningsretten. Det gælder ikke kun ydelser, som konkret indebærer risiko for en upartisk bedømmelse, men også modtagelse af begunstigelser generelt, da det kan skabe almindelig mistillid til forvaltningen, begrundet eller ubegrundet. Det er også i strid med forvaltningsretten, selv om gaven eller ydelsen er i overensstemmelse med god forretningsskik i en branche.

9 FORVALTNINGSRETLIG REGULERING side 9 Modtagelse af frokost eller middagsinvitation fra private virksomheder eller enkeltpersoner kan være i orden, hvis der er naturlig sammenhæng med tjenstlige møder eller sammenkomster, eller hvis der i øvrigt foreligger en naturlig årsag, f.eks. Besigtigelses- eller inspektionsvirksomhed mv. Det er imidlertid altid en konkret vurdering, hvor blandt andet værdi og sammenhæng bør indgå. Folketingets ombudsmand har udtalt, at I mange tilfælde må det omvendt anses for udelukket som offentligt ansat at tage imod frokostinvitationer mv. fra personer eller virksomheder i tjenstlige sammenhænge. En offentligt ansat, der f.eks. behandler en konkret ansøgningssag, bør selvsagt som det helt klare udgangspunkt ikke tage imod en frokostinvitation fra den pågældende part. Accept af sådanne invitationer er i almindelighed uanset om de betragtes som gaver eller ej egnet til at skabe mistanke om, at parten kan modtage usaglige fordele mv.

10 FORVALTNINGSRETLIG REGULERING side 10 Deltagelse til arrangementer med privat ledsager: De almindelige forvaltningsretlige principper, herunder hensynet til at bevare tilliden til offentligt ansattes upartiskhed og forvaltningens afgørelser og beslutninger generelt, fører som udgangspunkt til, at offentligt ansatte ikke kan medbringe en privat ledsager ved et arrangement som det foreliggende, når de ansattes deltagelse i det pågældende arrangement alene skyldes tjenstlige forhold.

11 ANSÆTTELSESRETLIGE KONSEKVENSER side 11 Overholder den ansatte ikke kravene til den forventede adfærd, kan virksomheden/myndigheden gøre ansættelsesretligt ansvar gældende. Forskellige reaktionsmuligheder: Advarsel Suspension Opsigelse Overførsel til anden stilling Bortvisning FOR OFFENTLIGE MYNDIGHEDER GÆLDER: For tjenestemænd finder disciplinærreglerne i tjenestemandsloven og de regionale og kommunale tjenestemandsregulativer anvendelse. Ønsker myndigheden at gøre et ansættelsesretligt ansvar gældende, skal der reageres hurtigst muligt, efter at der opnås kendskab til indholdet og omfanget af forseelsen. Myndigheden skal desuden følge reglerne i forvaltningsloven om bl.a. partshøring, klagevejledning, begrundelse mv.

12 PASSIVITET I FORHOLD TIL ANSÆTTELSESRETLIGE SANKTIONER side 12 Ingen regler om forældelse af ansættelsesretligt ansvar. Medfører, at et ansættelsesretligt ansvar som udgangspunkt ikke forældes. Det tidsmæssige perspektiv og passivitetsbetragtninger vil blive tillagt vægt ved den konkrete vurdering Det følger af God adfærd i det offentlige, at der henhold til praksis i almindelighed skal foreligge særlige grunde, hvis et ansvar gøres gældende for handlinger, som ligger mere end ca. 5 år tilbage i tiden.

13 KONTAKT MARIANNE LAGE side 13 Marianne Lage rådgiver danske og internationale virksomheder, offentlige myndigheder og organisationer om alle aspekter inden for arbejds- og ansættelsesretten både i forholdet mellem virksomheden og den enkelte medarbejder og vedrørende kollektive overenskomster. Marianne er særligt specialiseret i rådgivning om kollektiv arbejdsret, forhandling om etablering og fornyelse af kollektive overenskomster, hvor hun har en bred erfaring efter en mangeårig ansættelse i Danmarks største arbejdsgiverorganisation. Marianne Lage Partner Dir: Mob: mla@horten.dk Karriere Partner, Horten, 2014 Advokat, Horten, 2011 Chefkonsulent og advokat, DI, Konsulent og advokat, DI, Møderet for landsret, 2000 Advokatbeskikkelse, 2000 Advokatfuldmægtig og advokat, Kromann Reumert, Advokatfuldmægtig, Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith, Uddannelse Cand.jur., Københavns Universitet, 1996 Specialer Ansættelses- & arbejdsret Retssager

Hvorfor skal der være regler for modtagelse af gaver og andre fordele?

Hvorfor skal der være regler for modtagelse af gaver og andre fordele? KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR Cirkulære nr.: Medarbejdere i Københavns Kommune Sagsnr. 2011-95231 Dokumentnr. 2011-490250 Modtagelse af gaver m.v. Hvorfor skal der være

Læs mere

Hvor går grænserne for repræsentation? Ved Mads Krarup og Poul Gade

Hvor går grænserne for repræsentation? Ved Mads Krarup og Poul Gade Hvor går grænserne for repræsentation? Ved Mads Krarup og Poul Gade 2 Program; Indledning aktuelle sager; har vi et problem? Repræsentation brug eller misbrug af offentlige midler. De retlige rammer for

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune HR OG LØN God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

Gå-hjem-møde om god adfærd i det offentlige. Den 29. august 2016

Gå-hjem-møde om god adfærd i det offentlige. Den 29. august 2016 Gå-hjem-møde om god adfærd i det offentlige Den 29. august 2016 ET EKSEMPEL TIL AT BEGYNDE MED 2 REGLER FOR MODTAGELSE AF GAVER OG BESTIKKELSE DAGSORDEN Tilliden til det offentlige Beskrivelse af reglerne

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune hr og jura God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

Mette Klingsten, partner Morten Hove Henriksen, CSR-rådgiver

Mette Klingsten, partner Morten Hove Henriksen, CSR-rådgiver Mette Klingsten, partner Morten Hove Henriksen, CSR-rådgiver 1 Business rationale for aktiv bekæmpelse af bestikkelse Compliance Risikoprofil Undgå ubehagelige overraskelser Fokus på drift Omdømme Værdifastsættelse

Læs mere

STAMOPLYSNINGER: BILAG. Rigspolitiets gavepolitik af 4. juli Nedenfor gengives Rigspolitiets gavepolitik af 4. juli 2017: Uklassificeret Titel:

STAMOPLYSNINGER: BILAG. Rigspolitiets gavepolitik af 4. juli Nedenfor gengives Rigspolitiets gavepolitik af 4. juli 2017: Uklassificeret Titel: Rigspolitiets gavepolitik af 4. juli 2017 Nedenfor gengives Rigspolitiets gavepolitik af 4. juli 2017: STAMOPLYSNINGER: Klassifikation: Uklassificeret Titel: Vejledning om modtagelse af gaver i politiet

Læs mere

Det retlige grundlag for regler om modtagelse af gaver og andre fordele for offentligt ansatte.

Det retlige grundlag for regler om modtagelse af gaver og andre fordele for offentligt ansatte. N O TAT Det retlige grundlag for regler om modtagelse af gaver og andre fordele for offentligt ansatte. Der findes ikke en egentlig lovgivning, der præcist beskriver, om og i givet fald hvilke former for

Læs mere

Hvor går grænserne for repræsentation. Ved Mads Krarup og Poul Gade

Hvor går grænserne for repræsentation. Ved Mads Krarup og Poul Gade Hvor går grænserne for repræsentation Ved Mads Krarup og Poul Gade 2 Program Indledning aktuelle sager: har vi et problem? Repræsentation brug eller misbrug af offentlige midler. De retlige rammer for

Læs mere

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold.

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Denne vejledning er et redskab til ledelsens vurdering af, om der foreligger en handling fra en medarbejder,

Læs mere

God adfærd og etik i anklagemyndigheden

God adfærd og etik i anklagemyndigheden God adfærd og etik i anklagemyndigheden En guide om god adfærd og etik for ansatte i anklagemyndigheden Rigsadvokaten, september 2015 Indhold 3 5 6 7 9 10 11 12 14 15 15 Indledning Fremtoning Sprogbrug

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 10. august 2015 Kontor: Forvaltningsretskontoret

Læs mere

Emne: Modtagelse af gaver -driftsmæssigt arbejde (vejledning) - behandling HU 28.03.2012 Sagsnr.: 2012/23982 (dok. 008) Oprettet af: Anni Jørgensen

Emne: Modtagelse af gaver -driftsmæssigt arbejde (vejledning) - behandling HU 28.03.2012 Sagsnr.: 2012/23982 (dok. 008) Oprettet af: Anni Jørgensen Emne: Modtagelse af gaver -driftsmæssigt arbejde (vejledning) - behandling HU 28.03.2012 Sagsnr.: 2012/23982 (dok. 008) Oprettet af: Anni Jørgensen Den 14.3.12 - redigeret den 26.3.12 Modtagelse af gaver

Læs mere

Notat om politikeres adgang til at modtage gaver

Notat om politikeres adgang til at modtage gaver Notat om politikeres adgang til at modtage gaver 1. Baggrund og notatets indhold Nærværende notat er udarbejdet på baggrund af en redegørelse fra Folketingets Ombudsmand af 10. april 2019 om Københavns

Læs mere

Adfærdskodeks. Retningslinier for afholdelse af eksterne og interne repræsentationsudgifter samt afgivelse og modtagelse af interne og eksterne gaver

Adfærdskodeks. Retningslinier for afholdelse af eksterne og interne repræsentationsudgifter samt afgivelse og modtagelse af interne og eksterne gaver Adfærdskodeks Januar 2018 Retningslinier for afholdelse af eksterne og interne repræsentationsudgifter samt afgivelse og modtagelse af interne og eksterne gaver 2 Formål Formålet med denne folder er, at

Læs mere

Adfærdskodeks. for afholdelse af eksterne og interne repræsentationsudgifter, modtagelse af interne og eksterne gaver.

Adfærdskodeks. for afholdelse af eksterne og interne repræsentationsudgifter, modtagelse af interne og eksterne gaver. Adfærdskodeks for afholdelse af eksterne og interne repræsentationsudgifter, samt afgivelse og modtagelse af interne og eksterne gaver Udarbejdet af: for Vestforbrænding I/S Den 31. maj 2017 Ekstern repræsentation

Læs mere

Finanstilsynets interne retningslinjer

Finanstilsynets interne retningslinjer Finanstilsynets interne retningslinjer Finanstilsynets interne retningslinjer 1. Formål... 4 2. Intern viden og tavshedspligt... 4 3. Nyansat i Finanstilsynet... 4 4. Ansattes varetagelse af arbejdet

Læs mere

DAKOFA - KURSUS OM HÅNDTERING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

DAKOFA - KURSUS OM HÅNDTERING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD side 1 DAKOFA - KURSUS OM HÅNDTERING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD HVAD KAN KOMMUNEN EGENTLIG BEDE OM AT FÅ KORTLAGT OG OPLYST? Henriette Soja, advokat (H) 4. september 2017 side 2 HVAD KAN KOMMUNEN EGENTLIG

Læs mere

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer:

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer: BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Partner og advokat Andreas Christensen, Horten 28. januar 2016 NYE REGLER FOR UDBUD side 2 Den nye udbudslov de mest markante ændringer: Ophævelse af annonceringspligten

Læs mere

Skanderborg Kommunalbestyrelse Rådhuset Adelgade 44 8660 Skanderborg. Fribilletter til Skanderborg Festival

Skanderborg Kommunalbestyrelse Rådhuset Adelgade 44 8660 Skanderborg. Fribilletter til Skanderborg Festival Skanderborg Kommunalbestyrelse Rådhuset Adelgade 44 8660 Skanderborg 02-11- 2010 TILSYNET Fribilletter til Skanderborg Festival Skanderborg Kommune er af en borger og i pressen blevet mødt med en påstand

Læs mere

Anti-bestikkelsesprogram? Det har vi da ikke brug for! Uddannelsesdagen 2017 Ved Poul Gade

Anti-bestikkelsesprogram? Det har vi da ikke brug for! Uddannelsesdagen 2017 Ved Poul Gade 1 Anti-bestikkelsesprogram? Det har vi da ikke brug for! Uddannelsesdagen 2017 Ved Poul Gade 2 Nej, det er slet ikke sikkert, at I gør. Men, det kunne måske være en god ide, særligt hvis I: Ønsker at leve

Læs mere

INNOVATION I UDBUD. 04. juni

INNOVATION I UDBUD. 04. juni 04. juni 2019 1 Organisation og strategi Problemstillingen Innovation er ikke den primære mission hos de offentlige indkøbere. Der mangler vilje fordi, at det er tidskrævende og problematisk. Heroverfor

Læs mere

Silkeborg Byråd Rådhuset 8600 Silkeborg. Kommuners modtagelse af gaver fra private samt byrådsmedlemmers

Silkeborg Byråd Rådhuset 8600 Silkeborg. Kommuners modtagelse af gaver fra private samt byrådsmedlemmers Silkeborg Byråd Rådhuset 8600 Silkeborg 02-11- 2010 TILSYNET Kommuners modtagelse af gaver fra private samt byrådsmedlemmers parkeringsudgifter Den 10. september 2010 har Silkeborg Kommune anmodet Statsforvaltningen

Læs mere

Politik for repræsentation mv.

Politik for repræsentation mv. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat Politik for repræsentation mv. I det følgende redegøres for Københavns Kommunes politik for repræsentation m.v. Politikken fastsætter

Læs mere

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET?

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? 16.1.2014 Arbejdstilsynet afslører dårligt arbejdsmiljø som aldrig før, viser de senest offentliggjorte tal. For virksomheder kan overtrædelser

Læs mere

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager VEJLEDNING Stormrådet Dato: 5. maj 2015 Sag 14/09584-6 /SKI KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager Tlf. 41

Læs mere

Skoleleder og tjenestemand. når dit. job er. i fare. så kontakt altid skolelederforeningen...

Skoleleder og tjenestemand. når dit. job er. i fare. så kontakt altid skolelederforeningen... Skoleleder og tjenestemand når dit job er i fare så kontakt altid skolelederforeningen... 1 når dit job er i fare Du kan komme i den situation, at din arbejdsgiver ikke er tilfreds med dig. Måske er du

Læs mere

WHISTLEBLOWER-ORDNINGER I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

WHISTLEBLOWER-ORDNINGER I DEN OFFENTLIGE SEKTOR WHISTLEBLOWER-ORDNINGER I DEN OFFENTLIGE SEKTOR Ved partner Mette Klingsten, advokat Marie Albæk Jacobsen og advokatfuldmægtig Tue Trier Bing Hvad er whistleblowing? Hvad er en whistleblower-ordning? 2

Læs mere

Forenede Koncernen. Politik for antikorruption og bestikkelse

Forenede Koncernen. Politik for antikorruption og bestikkelse Forenede Koncernen Politik for antikorruption og bestikkelse Forenede Koncernen fører forretning i Skandinavien, der historisk set er kendt for at være lande, hvor korruption og bestikkelse ikke er hverdagsbegivenheder.

Læs mere

PROGRAM Personalejuridisk konference 2018

PROGRAM Personalejuridisk konference 2018 KL OG COK PROGRAM Personalejuridisk konference 2018 Program Dag 1 10:00 Velkomst ved Pernille Christensen og Jørgen Vinding 10:15 I dybden med domme og kendelser individuel arbejdsret Konferencen starter

Læs mere

Tavshedspligt. Ansatte i dag- og botilbud

Tavshedspligt. Ansatte i dag- og botilbud Tavshedspligt Ansatte i dag- og botilbud 1. Tavshedspligt 4. Straffelovens 152 Ansatte i dag- og botilbud har tavshedspligt om fortrolige oplysninger, de får kendskab til via deres arbejde. Tavshedspligten

Læs mere

DEN GODE RÅDGIVERAFTALE 5. DECEMBER 2018

DEN GODE RÅDGIVERAFTALE 5. DECEMBER 2018 DEN GODE RÅDGIVERAFTALE 5. DECEMBER 2018 1 HVAD SKAL VI TALE OM? 1. Udfordringer ved udbud af rådgiverkontrakter 2. En løsning på problemerne Valg af udbudsform og konkurrenceparametre 3. Kontraktvilkår

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 18. november 2014 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret

Læs mere

Strafferetlige emner med fokus på ansættelsessagen del I

Strafferetlige emner med fokus på ansættelsessagen del I Invitation til morgenmøde offentlig arbejdsgiver Strafferetlige emner med fokus på ansættelsessagen del I Under overskriften Norrbom Vinding offentlig arbejdsgiver inviterer vi arbejdsgiversiden til morgenmøder

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019 Sag 112/2018 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Stine Gry Johannessen, beskikket) og T2 (advokat Martin Cumberland, beskikket) I tidligere

Læs mere

Vejledning i ansættelsesretlige sager -

Vejledning i ansættelsesretlige sager - Vejledning i ansættelsesretlige sager - godt at holde sig for øje, når man arbejder med disse sager: Djævlen sidder i detaljen Revideret maj 2010 Indhold Personaleafdelingens rolle 2 Juridiske begreber

Læs mere

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse Hvornår har man tavshedspligt? I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder Forvaltningslovens kapitel 8 om Tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre ansatte samt tilsynsførende. Se Frederik Barfods

Læs mere

MiljøLogistik A/S CODE OF CONDUCT

MiljøLogistik A/S CODE OF CONDUCT MiljøLogistik A/S CODE OF CONDUCT INDHOLD MILJØ LOGISTIK A/S CODE OF CONDUCT 3 OVERHOLDELSE AF LOVGIVNINGEN 4 MENNESKERETTIGHEDER 4 MEDARBEJDERE 5 FORRETNINGSETIK 6 INTERESSEKONFLIKT 7 FORTROLIGHED 7 RELATIONER

Læs mere

Udvalgte sagsbehandlingsregler

Udvalgte sagsbehandlingsregler Udvalgte sagsbehandlingsregler - Med fokus på sagsbehandling på området for kropsbårne hjælpemidler www.klindtconsult.dk 1 Ansøgning Formelt krav: Ingen Materielt krav: Hvis der skal spørges ind til borgerens

Læs mere

REGULERING AF TILLADELSER TIL UDLEDNING AF REGNVAND v/henriette Soja, Horten. 2. marts 2018

REGULERING AF TILLADELSER TIL UDLEDNING AF REGNVAND v/henriette Soja, Horten. 2. marts 2018 REGULERING AF TILLADELSER TIL UDLEDNING AF REGNVAND v/henriette Soja, Horten 2. marts 2018 1 GENEREL REGULERING KRAV OM UDLEDNINGSTILLADELSE - MBL MBL 27: Der må ikke udledes stoffer til overfladevand,

Læs mere

ESPD DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT

ESPD DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT ESPD DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT Andreas Christensen, advokat og partner 22. juni 2016 DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT side 2 Fra licitationen.dk DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT side

Læs mere

Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker. Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017

Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker. Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017 Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017 29. august 2017 PROBLEMSTILLING OG FORLØB Må kommuner og affaldsselskaber drive genbrugsbutikker? Henvendelse fra

Læs mere

Anti-korruptionspolitik for medarbejdere 1 i Naalakkersuisuts Centraladministration og underliggende enheder.

Anti-korruptionspolitik for medarbejdere 1 i Naalakkersuisuts Centraladministration og underliggende enheder. Aningaasaqarnermut Naalakkersuisoqarfik Finansdepartementet Aningaasaqarnermut Sulisoqarnermullu Aqutsisoqarfik Økonomi- og Personalestyrelsen Anti-korruptionspolitik for medarbejdere 1 i Naalakkersuisuts

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

2015-2. Offentligt ansattes accept af invitationer. Vicehospitalsdirektør og ægtefælle til frokost hos pårørende. 15. april 2015

2015-2. Offentligt ansattes accept af invitationer. Vicehospitalsdirektør og ægtefælle til frokost hos pårørende. 15. april 2015 2015-2 Offentligt ansattes accept af invitationer. Vicehospitalsdirektør og ægtefælle til frokost hos pårørende Ombudsmanden rejste en sag over for Region Hovedstaden, i anledning af at en vicedirektør

Læs mere

Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder

Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder Forvaltningslovens 27 og 32 Retsplejelovens 115 Persondatalovens 6, 7 og 8 Ny databeskyttelsesforordning 25/5-18 Retshåndhævelseslov (i kraft 30/4-17) 1,

Læs mere

Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder

Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder Aarhus, den 3. november 2016 Agenda 2 1. Er det et lovkrav? 2. Er der behov for en whistleblowerordning for offentlige myndigheder? 3. Juridiske udfordringer

Læs mere

Alkohol- og rusmiddelpolitik

Alkohol- og rusmiddelpolitik Alkohol- og rusmiddelpolitik 10 2 Alkohol- og rusmiddelpolitik Denne alkohol- og rusmiddelpolitik gælder for alle Høje-Taastrup Kommunes arbejdspladser. Dermed omfatter politikken såvel fastansatte som

Læs mere

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 3. Kontrol af privat brug af sociale medier i arbejdstiden 4 4. Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed

Læs mere

ANTI- KORRUPTIONS POLITIK

ANTI- KORRUPTIONS POLITIK ANTI- KORRUPTIONS POLITIK ANT I-KORR UPTIO NS POLITIK NULTOLERANCE OVER FOR KORRUPTION Anti-korruptionspolitikken giver vejledning i, hvordan Instituttets medarbejdere skal reagere i mødet med korruption

Læs mere

Invitationer mv. til offentligt ansatte skulle vurderes efter reglerne om modtagelse af gaver deltagelse krævede sagligt formål

Invitationer mv. til offentligt ansatte skulle vurderes efter reglerne om modtagelse af gaver deltagelse krævede sagligt formål 2017-2 Invitationer mv. til offentligt ansatte skulle vurderes efter reglerne om modtagelse af gaver deltagelse krævede sagligt formål 18. januar 2017 I forlængelse af en tidligere sag om ansattes adgang

Læs mere

Offentligt ansattes accept af invitationer. Vicehospitalsdirektør og ægtefælle til frokost hos pårørende

Offentligt ansattes accept af invitationer. Vicehospitalsdirektør og ægtefælle til frokost hos pårørende FOU nr 2015.2 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2018 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2015-2. Offentligt ansattes accept af invitationer. Vicehospitalsdirektør

Læs mere

UDFORDRINGER VED FINANSIERING AF KYSTSIKRINGSPROJEKTER

UDFORDRINGER VED FINANSIERING AF KYSTSIKRINGSPROJEKTER Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 124 Offentligt UDFORDRINGER VED FINANSIERING AF KYSTSIKRINGSPROJEKTER Henriette Soja, advokat (H) 23. november 2016 FINANSIERING AF KYSTBESKYTTELSE

Læs mere

Afsked på grund af sygdom

Afsked på grund af sygdom Du kan komme i den situation, at din arbejdsgiver ikke er tilfreds med dig. Måske er du selv skyld i det. Men det kan også skyldes forhold, du ikke er herre over. Det gælder f.eks. når du har et stort

Læs mere

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv.

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Finansministeriets vejledning om en række forvaltningsretlige regler af betydning i forbindelse med afsked o.lign. Vejedningen

Læs mere

Folketingets Lovsekretariat

Folketingets Lovsekretariat Folketingets Lovsekretariat MINISTEREN 1. august 2005 Folketinget har med skrivelse af 20. juli 2005 anmodet om min besvarelse af følgende af Jørgen Arbo- Bæhr (EL) stillede spørgsmål nr. S 2636 (2. samling):

Læs mere

Finanstilsynets interne retningslinjer

Finanstilsynets interne retningslinjer Finanstilsynets interne retningslinjer Tavshedsregler, anden beskæftigelse mv. Interne retningslinjer for økonomiske dispositioner for Finanstilsynets ansatte, de ansattes mulighed for at drive selvstændig

Læs mere

Strafferetlige emner med fokus på ansættelsessagen del II

Strafferetlige emner med fokus på ansættelsessagen del II Invitation til morgenmøde offentlig arbejdsgiver Strafferetlige emner med fokus på ansættelsessagen del II Under overskriften Norrbom Vinding offentlig arbejdsgiver inviterer vi arbejdsgiversiden til morgenmøder

Læs mere

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 770 Offentligt Dok.: GEN40181 Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Læs mere

K E N D E L S E. [A] har ved brev af 14. april 2014 i medfør af retsplejelovens 147 f ansøgt om ophævelse af frakendelsen.

K E N D E L S E. [A] har ved brev af 14. april 2014 i medfør af retsplejelovens 147 f ansøgt om ophævelse af frakendelsen. København, den Sagsnr. 2014-1182/MLA K E N D E L S E Ved Advokatnævnets kendelse af 25. juni 2009 blev tidligere advokat [A], frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed indtil videre, jf. retsplejelovens

Læs mere

2015-4. Offentligt ansattes modtagelse af gaver mv. og deltagelse i arrangementer med privat ledsager. 3. marts 2015

2015-4. Offentligt ansattes modtagelse af gaver mv. og deltagelse i arrangementer med privat ledsager. 3. marts 2015 2015-4 Offentligt ansattes modtagelse af gaver mv. og deltagelse i arrangementer med privat ledsager Ombudsmanden rejste en sag over for Kulturministeriet i anledning af, at tre medarbejdere fra Styrelsen

Læs mere

POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER GÆLDENDE I DANMARK

POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER GÆLDENDE I DANMARK POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER GÆLDENDE I DANMARK Version 1.0 10-07-2015 2 1. INTRODUKTION Hos Atea er vores vision at være «The Place to Be» mødestedet hvor

Læs mere

Flytning af statslige arbejdspladser

Flytning af statslige arbejdspladser Flytning af statslige arbejdspladser Gå hjemmøde 20. oktober 2015 ved advokat Arvid Andersen Grundlæggende ansættelsesretlig sondring: 1. Uvæsentlige (bagatelagtige) ændringer sådanne kan arbejdsgiveren

Læs mere

Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017

Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017 Notat Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017 Notat: Vurdering af henvendelse fra Gruppen af fyrede i Teknik og Miljø Anbefaling Sammenfattende anbefales det:

Læs mere

Afgørelse af til Radio24Syv vedr. anmodning om indsigt i korrespondance mellem Socialforvaltningen og udvalgsmedlem

Afgørelse af til Radio24Syv vedr. anmodning om indsigt i korrespondance mellem Socialforvaltningen og udvalgsmedlem KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Radio24Syv Att. Sofie Rye 04-02-2016 Sagsnr. 2016-0028243 Dokumentnr. 2016-0028243-3 Afgørelse af 04-02-2016 til Radio24Syv vedr. anmodning om

Læs mere

FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE

FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE Andreas Christensen, advokat og partner 22. juni 2016 UDBUD MED FORHANDLING EFTER FORUDGÅENDE UDBUDSBEKENDTGØRELSE side 2 UDBUD MED FORHANDLING EFTER

Læs mere

PLEJEOMRÅDET. Retningslinier for ansattes adgang til at modtage gaver, arv, køb/salg m.v.

PLEJEOMRÅDET. Retningslinier for ansattes adgang til at modtage gaver, arv, køb/salg m.v. PLEJEOMRÅDET Retningslinier for ansattes adgang til at modtage gaver, arv, køb/salg m.v. Godkendt af Områdeudvalget den 18. november 2009. Nr. 03 den 18. november 2009 1 Indledning. Norddjurs Kommune har

Læs mere

FORORD. adfærd, som samfundet og hver især må tage skarpt afstand fra.

FORORD. adfærd, som samfundet og hver især må tage skarpt afstand fra. Undgå korruption FORORD adfærd, som samfundet og hver især må tage skarpt afstand fra. Bestikkelse kan også foregå i udlandet og også her skal Danmark gøre en indsats i forhold til bekæmpelse af bestikkelse,

Læs mere

POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER

POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER Version 2.2 10-01-2017 2 1. INTRODUKTION Hos Atea er vores vision at være «The Place to Be» mødestedet, hvor vores medarbejdere,

Læs mere

MEDIEVIRKSOMHEDER PÅ FACEBOOK

MEDIEVIRKSOMHEDER PÅ FACEBOOK MEDIEVIRKSOMHEDER PÅ FACEBOOK Heidi Højmark Helveg 1. februar 2017 PROGRAM side 2 1. Persondata - Hvem ejer brugerdata? - Markedsføring på Facebook: Custom Audience, Lookalike Audience 2. Konkurrencer

Læs mere

Afgørelse af om henvendelse fra Radio24Syv om indsigt i redegørelse, indberetning mv. vedr. varetægtsfængslet medarbejder

Afgørelse af om henvendelse fra Radio24Syv om indsigt i redegørelse, indberetning mv. vedr. varetægtsfængslet medarbejder KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Radio24Syv Att. Sofie Rye 12-02-2016 Sagsnr. 2016-0028243 Dokumentnr. 2016-0028243-11 Afgørelse af 12-02-2016 om henvendelse fra Radio24Syv om

Læs mere

Gode råd om... Medarbejderes anvendelse af eget it-udstyr på arbejdspladsen

Gode råd om... Medarbejderes anvendelse af eget it-udstyr på arbejdspladsen Gode råd om... Medarbejderes anvendelse af eget it-udstyr på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er BYOD/Consumerization? 3 Fordele ved BYOD 4 Ulemper ved BYOD 4 3. Hvordan indretter virksomheden

Læs mere

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud. 2017-24 Afgørelser vedrørende en læge, der havde fået kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, kunne ikke undtages fra aktindsigt 17. juli 2017 En borger klagede til ombudsmanden over, at Sundhedsvæsenets

Læs mere

POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER

POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER POLITIK FOR GAVER, REPRÆSENTATION, REJSER, KUNDEARRANGEMENTER OG SPONSORATER Version 2.0 19-08-2016 2 1. INTRODUKTION Hos Atea er vores vision at være «The Place to Be» mødestedet hvor vores medarbejdere,

Læs mere

Code of Conduct / Adfærdskodeks - leverandør

Code of Conduct / Adfærdskodeks - leverandør Code of Conduct / Adfærdskodeks - leverandør DK Da HCS A/S er involveret med forskellige leverandører, er det vigtigt for os at have et fælles sæt etiske metoder og standarder. Denne Code of Conduct gælder

Læs mere

Vejledning om meddelelse af zoneforbud efter ordensbekendtgørelsens

Vejledning om meddelelse af zoneforbud efter ordensbekendtgørelsens Civil- og Politiafdelingen Dato: 18. juni 2009 Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2009-945-1475 Dok.: THK40131 Vejledning om meddelelse af zoneforbud efter ordensbekendtgørelsens 6, stk. 4 Efter 6, stk. 4,

Læs mere

Whistleblowerpolitik

Whistleblowerpolitik Whistleblowerpolitik Formål Aalborg Kommune har etableret en whistleblowerordning, som har til formål: - at øge ansattes og samarbejdspartneres mulighed for at ytre sig om kritisable forhold i kommunen

Læs mere

Grænser for brug af solohistorier

Grænser for brug af solohistorier Grænser for brug af solohistorier 11 Direktør Louise Vadheim Guldberg Souschef Jacob Christian Gaardhøje Når regeringen udsender et politisk budskab, sker det ofte i form af en solohistorie til et udvalgt

Læs mere

TM Generel forvaltningsret, juridisk metode og offentligretlige retssager

TM Generel forvaltningsret, juridisk metode og offentligretlige retssager TM 13009 Generel forvaltningsret, juridisk metode og offentligretlige retssager Miljøjuridisk grunduddannelse Modul I Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale

Læs mere

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER Reglerne om tavshedspligt og videregivelse af fortrolige oplysninger har stor praktisk betydning, da vi som medarbejdere i kommunen behandler mange personfølsomme

Læs mere

Personalejura i det offentlige - kend dine rettigheder og pligter som offentlig leder

Personalejura i det offentlige - kend dine rettigheder og pligter som offentlig leder Personalejura i det offentlige - kend dine rettigheder og pligter som offentlig leder 3.- 4. juni 2008 teknologisk institut taastrup 30. september - 1. oktober 2008 teknologisk institut århus Bliv opdateret

Læs mere

FORORD. lande kan sige sig helt fri for korruption. Antallet af korruptionssager har imidlertid frem til i dag været meget beskedent her i landet.

FORORD. lande kan sige sig helt fri for korruption. Antallet af korruptionssager har imidlertid frem til i dag været meget beskedent her i landet. Undgå korruption UNDGÅ KORRUPTION FORORD lande kan sige sig helt fri for korruption. Antallet af korruptionssager har imidlertid frem til i dag været meget beskedent her i landet. Af justitsminister Lene

Læs mere

DepWeb.DK. Supplement til bisidder siden vedr. regler/love. Supplement til Bisiddere. Datasammenskrivning af forvaltningslov

DepWeb.DK. Supplement til bisidder siden vedr. regler/love. Supplement til Bisiddere. Datasammenskrivning af forvaltningslov Informationer om depression og angst. Brugerhistorier - Debat og chat link DepWeb.DK Socialpolitik - Nyheder - Temasider Kontanthjælps info - Bisidder info Supplement til bisidder siden vedr. regler/love.

Læs mere

Personalejura i det offentlige - kend dine rettigheder og pligter som offentlig leder

Personalejura i det offentlige - kend dine rettigheder og pligter som offentlig leder Personalejura i det offentlige - kend dine rettigheder og pligter som offentlig leder 29. og 30. april 2009 Teknologisk Institut Taastrup 14. og 15. september 2009 Teknologisk Institut Århus Bliv opdateret

Læs mere

Tavshedspligten på friskoler

Tavshedspligten på friskoler BILAG 19A Tavshedspligten på friskoler I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder forvaltningslovens kapitel 2 om inhabilitet og kapitel 8 ( 27 ff.) om tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre

Læs mere

Rabatkuponer og social shopping

Rabatkuponer og social shopping Rabatkuponer og social shopping Liberalisering i markedsføringsloven Advokat Heidi Steen Jensen Den 9. oktober 2012 Program 1. Markedsføringsloven før lovændringen 2. Ophævelse af specialforbuddene hvad

Læs mere

Såvel ansatte som borgere kan henvende sig til forvaltningen anonymt eller med angivelse af identitet og kontaktdata.

Såvel ansatte som borgere kan henvende sig til forvaltningen anonymt eller med angivelse af identitet og kontaktdata. Forslag til retningslinjer for henvendelser om ansattes og om kommunale leverandørers eventuelle strafbare forhold, grovere overtrædelser af lovgivning og interne retningslinjer Hvem kan henvende sig Såvel

Læs mere

Tavshedspligt og samarbejde

Tavshedspligt og samarbejde 10-09-2013 side 1 Tavshedspligt og samarbejde Anders Larsen Socialrådgiveruddannelsen University College Lillebælt 10-09-2013 side 2 Organisatorisk og juridisk ramme for arbejdet viden om hvilke juridiske

Læs mere

Redegørelse til Folketinget om undersøgelse af gaver og andre fordele mv.

Redegørelse til Folketinget om undersøgelse af gaver og andre fordele mv. Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 111 Offentligt Redegørelse J.nr. 2010-151-0003 25. januar 2011 Redegørelse til Folketinget om undersøgelse af gaver og andre fordele mv. 1. Indledning På baggrund

Læs mere

UDBUD AF GADEBELYSNING MV. I ET TCO-PERSPEKTIV PARTNER OG ADVOKAT, ANDREAS CHRISTENSEN 7. DECEMBER 2017

UDBUD AF GADEBELYSNING MV. I ET TCO-PERSPEKTIV PARTNER OG ADVOKAT, ANDREAS CHRISTENSEN 7. DECEMBER 2017 UDBUD AF GADEBELYSNING MV. I ET TCO-PERSPEKTIV PARTNER OG ADVOKAT, ANDREAS CHRISTENSEN 7. DECEMBER 2017 1 DAGENS PROGRAM - Udbud og besparelsesmulighederne - Den gode kontrakt og TCO - Fællesudbud og færre

Læs mere

FÅ STYR PÅ PLANERNE. De formelle former - indsigelser og klager - muligheder for at anfægte kommunens beslutninger? v/advokat Henriette Soja

FÅ STYR PÅ PLANERNE. De formelle former - indsigelser og klager - muligheder for at anfægte kommunens beslutninger? v/advokat Henriette Soja FÅ STYR PÅ PLANERNE De formelle former - indsigelser og klager - muligheder for at anfægte kommunens beslutninger? v/advokat Henriette Soja Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur 24. august 2019

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 18. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 18. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 18. februar 2013 Sag 167/2012 (1. afdeling) Forsvarsministeriet (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Hovedorganisationen af Officerer i Danmark som mandatar for

Læs mere

Antibestikkelses- og korruptions politik (herunder gaver og repræsentation)

Antibestikkelses- og korruptions politik (herunder gaver og repræsentation) Antibestikkelses- og korruptions politik (herunder gaver og repræsentation) Royal Mail Group har en nultolerancepolitik, når det gælder bestikkelse og korruption. Denne politik fastsætter standarden for

Læs mere

Z Kommune. Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens vejledende udtalelse:

Z Kommune. Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens vejledende udtalelse: Z Kommune 9. maj 2008 Z Kommune har forespurgt Statsforvaltningen Nordjylland om, hvorvidt videregivelse af information om en foretagen underretning efter bekendtgørelse nr. 1336 af 30. november 2007,

Læs mere

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås.

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås. 2015-46 Advarsel til kommunalt ansat opfyldte ikke de almindelige krav om klarhed En kommunalt ansat fik en skriftlig advarsel, med den begrundelse at hun ikke forvaltede sin faglige rolle professionelt.

Læs mere

Offentligt ansattes modtagelse af gaver mv. og deltagelse i arrangementer med privat ledsager

Offentligt ansattes modtagelse af gaver mv. og deltagelse i arrangementer med privat ledsager FOU nr 2015.4 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2015-4. Offentligt ansattes modtagelse af gaver mv. og deltagelse i arrangementer

Læs mere

0. Forord. Det er afgørende for det samfund og fællesskab, vi kender, at denne tillid bevares.

0. Forord. Det er afgørende for det samfund og fællesskab, vi kender, at denne tillid bevares. 0. Forord De ansatte i den offentlige sektor yder et stort bidrag til, at borgerne har tillid til sektoren og opfatter den som troværdig, effektiv og kompetent. Det er bl.a. derfor, at Danmark er et af

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven Myndighed: Justitsministeriet Udskriftsdato: 19. september 2016 (Gældende) Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven 1-8. (Udelades) Kapitel 4 Partens aktindsigt Retten til aktindsigt 9. Den, der er

Læs mere

Z - Kommune. Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens vejledende udtalelse

Z - Kommune. Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens vejledende udtalelse Z - Kommune 11. marts 2008 Z Kommune har under et møde med direktøren for Statsforvaltningen Nordjylland den 28. februar 2008 spurgt statsforvaltningen, om kommunen lovligt vil kunne betale for sagsomkostninger

Læs mere

VIRKSOMHEDENS ERKLÆRING VEDRØRENDE MILJØ OG SOCIAL BÆREDYGTIGHED, REGISTRERING, EKSPORTOMSÆTNING, ØKONOMI OG IKKE-BESTIKKELSE MV.

VIRKSOMHEDENS ERKLÆRING VEDRØRENDE MILJØ OG SOCIAL BÆREDYGTIGHED, REGISTRERING, EKSPORTOMSÆTNING, ØKONOMI OG IKKE-BESTIKKELSE MV. EKSPORTKAUTION VIRKSOMHEDENS ERKLÆRING VEDRØRENDE MILJØ OG SOCIAL BÆREDYGTIGHED, REGISTRERING, EKSPORTOMSÆTNING, ØKONOMI OG IKKE-BESTIKKELSE MV. VIRKSOMHEDENS NAVN OG ADRESSE: CVR NR.: For et pengeinstitut

Læs mere