Samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR"

Transkript

1 NOTAT 2. februar 2011 J.Nr. 10/20696 /mli-ebst Samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR Resultater af business case undersøgelse ERHVERVS- OG BYGGESTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø 1. Resumé 1.1 Indledning Bygningsgeokodning indebærer at man stedfæster BBRs bygningsoplysninger entydigt på et digitalt kort således at BBR og det digitale kort kan anvendes sammen. De seneste ca. 12 år har en række kommuner individuelt eller i grupper gennemført denne proces for hele eller dele af bygningsbestanden i kommunen. Processen har imidlertid kun i ringe grad været understøttet af den digitale infrastruktur på bygnings- og geodataområdet. Tlf Fax CVR-nr ebst@ebst.dk Undersøgelsen I december 2008 beslutede Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) og Kort & Matrikelstyrelsen (KMS) at undersøge samfundsgevinsterne ved gennemførelsen af en sådan samlet, landsdækkende stedfæstelse af BBRs bygninger. Undersøgelsen blev forankret dels i Domænebestyrelsen for Bygninger, Boliger og Forsyning (DBBF), dels i Servicefællesskabet for Geodata (SFG). Som konsulent på opgaven valgte parterne firmaet COWI A/S, idet der samtidig var enighed om at opgaven skulle løses på basis af den fællesoffentlige business case model. Nærværende notat gengiver undersøgelsens formål, metode og resultater, samt de konklusioner som kan drages på baggrund af undersøgelsen.

2 2/ Undersøgelsens resultater Det vigtigste resultat af undersøgelsen er, at der vil være en nettogevinst ved at etablere en it-infrastruktur der understøtter en entydig stedfæstelse af BBRs bygninger, idet man herved kan forenkle og billiggøre arbejdet for kommunerne. Samtidig vil man opnå, at de geokodningsdata som kommunerne allerede har etableret, kan lagres og ajourføres på en standardiseret måde i BBR og FOT og derfra stilles til rådighed for brugerne. Business case undersøgelsen konkluderer, at løsningsmodellen kan gennemføres med engangsudgifter på ca. 3,8 mio. kr., men at gevinsterne vil betyde, at tilbagebetalingstiden er under 1 år. Den forventede nutidsværdi (dvs. nettogevinst) vil være ca. 17 mio. kr. fordelt over 5 år. Rundt regnet halvdelen af gevinsterne tilfalder kommunerne medens resten tilfalder alle de offentlige og private parter som anvender de nye data. Business casen taler således for, at der er en tydelig økonomisk gevinst ved at gennemføre løsningsmodellen. 2. Indledning 2.1 Hvad er bygningsgeokodning? Offentlig registrering af bygningsoplysninger forgår i dag to steder: I BBR registrerer og ajourfører kommunerne en lang række oplysninger om bygningernes egenskaber I de elektroniske (digitale) grundkort registrerer kommunerne og staten oplysningerne om bygningernes beliggenhed og udstrækning. De to registreringer er imidlertid i de fleste tilfælde helt uafhængige. Bygningsgeokodning betyder at man knytter de to registreringer til hinanden, idet man stedfæster BBRs bygninger på det digitale grundkort således at hver enkelt bygning kan identificeres og vises på kortet. Resultatet af geokodningen er at der tilføjes nye datareferencer i form af koordinater, datalinks, nøgler e.l., til både BBR og til det digitale grundkort, således at register og kort kan anvendes sammen. Som bygningsmyndighed, og som ansvarlig for ajourføringen af BBR, spiller kommunerne hovedrollen i stedfæstelsen, ligesom det på registersiden vil være BBR, der beriges med nye data. Da 95 % af landets kommuner i dag er tilsluttet det fællesoffentlige kortsamarbejde FOTdanmark, vil det i praksis være FOTs bygningsobjekter der anvendes til stedfæstelsen og som beriges med et link til BBR.

3 3/13 Brugeren oplever at bygningsoplysningerne hænger sammen, uanset om de kommer fra kort eller register Applikation (it-løsning) - eksempel BBR Bygningsgeokodning Digitalt Kort (FOT) Figur A. Hovedprincippet i bygningsgeokodning Bygningsgeokodningen forøger således anvendesesmulighederne, og dermed værdien, af begge datasamlinger både hver for sig og (især) i kombination. Da erfaringerne samtidig viser at processen afdækker en række fejl og mangler i BBRs bygningsoplysninger og i de digitale grundkort, vil processen samtidig føre til en ikke ubetydelig forbedring af datakvaliteten i de to datasamlinger. 2.2 Resultater af bygningsgeokodning Som et resultat af en bygningsgeokodning vil man kunne sammensætte itløsninger som anvender BBR, matrikelkortet og andre digitale kort sammen (FOT, tekniske kort, ortofotos osv.) som om de var én datakilde. I en it-løsning vil man således kunne: udvælge en eller flere bygninger på en liste eller ved en søgning og vise deres eksakte beliggenhed på et kort, hvilket især er relevant for ejendomme med mange bygninger, f.eks. erhvervsejendomme, institutioner, almene boligområder mv., udvælge relevante oplysninger fra BBR, f.eks. om bygningernes anvendelse, etageareal, opvarmningsform e.l., og præsentere disse oplysninger på et digitalt temakort ved hjælp af farver eller symboler, udvælge ( klikke på ) bygninger i et digitalt kort, og herefter få vist alle relevante BBR-oplysninger om disse bygninger, f.eks. opførelsesår, etageantal, antal boliger, varmekilde eller byggematerialer.

4 4/13 Figur B. Eksempel på anvendelse: Bygningsoplysninger fra BBR vises på et digitalt grundkort En bruger vil derfor kunne opleve, at BBR har fået en geografisk dimension eller indgang, medens det digitale grundkort har fået adgang til alle BBRs bygningsinformationer og i øvrigt til andre data, der er knyttet til bygningens entydige identifikation i BBR. Den tætte kobling af data og den forbedrede mulighed for at udstille data under ét, vil forbedre mulighederne for at andre offentlige og private brugere kan genbruge og genudnytte de grundlæggende, offentlige bygningsdata, som jo allerede er bekostet og tilvejebragt. 2.3 Anvendelsesmuligheder KMS og EBST har i 2006 sammensat en eksempelsamling, der præsenterer en bred vifte af anvendelsesmuligheder som opstår når BBRs bygningsoplysninger er stedfæstet i et digitalt kort i. Parterne har ligeledes, i 2008, i samarbejde med Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (EogS) og Odense kommune, gennemført et demonstrationsprojekt, der viste hvordan kommunens geokodning af BBR og de digitale kort konkret kan udnyttes i en beredskabssituation ii.

5 5/ Forhold til digitaliseringsstrategier og it-infrastrukturen Som det fremgår af ovenstående, vil en bygningsgeokodning understøtte flere fællesoffentlige it-politikker og -principper, herunder især: Den fællesoffentllige digitaliseringsstrategis initiativer mhp. genbrug af offentlige grunddata 1 Principperne i referencearkitekturen for stedbestemt information, Stedet som nøgle 2 Initiativet Offentlige Data i Spil (ODIS) 3 BBRs bygningsdata fungerer allerede i dag som autoritative grunddata for en række forskellige forvaltningsområder som f.eks. byggeri, belåning, forsikring, ejendomshandel, sociale tilskud samt energi- og klimapolitik. En berigelse af BBRs forvaltningsobjekter bygningerne med en entydig geografisk stedfæstelse, baseret på FOTs geoobjekter, vil repræsentere en væsentlig forbedring af de offentlige grunddata. Stedfæstelsen vil således understøtte samfundets digitale infrastruktur såvel inden for bygnings- bolig- og forsyningsområdet, f.eks. i forbindelse med initiativerne omkring Det Digitale Byggeri, som inden for kort- og geodataområdet, eksempelvis som led i gennemførelsen af INSPIRE direktivet. En entydig stedfæstelse af bygninger er således forankret solidt i krydsfeltet mellem bygningsdomænet og infrastrukturen for geografisk information, der hver for sig udgør interesseområdet for de to domænebestyrelser DBBF hhv. SFG. 1 I den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er Grunddata betegnelsen for autoritative data, der beskriver de grundlæggende objekter (borgere, virksomheder, bygninger, veje osv.) for den offentlige forvaltning, og som anvendes af et større antal myndigheder. 2 "Stedet som nøgle. Referencearkitektur for anvendelse af stedbestemt information, version 1.0 januar 2010, er udarbejdet af Servicefællesskabet for Geodata. Formålet er at skabe en fælles arkitekturmæssig ramme for håndtering af stedbestemt information, så løsningerne kan tale sammen og udveksle informationer ved hjælp af services. 3 Initiativet Offentlige data i spil (ODIS) er sat i gang af I- og Telestyrelsen ud fra ideen om, at offentlige data udgør et centralt råstof i fremtidige digitale produkter og services, som kan være med til at Danmark kan bibeholde sin placering som et af verdens førende lande indenfor digitalisering.

6 6/13 3. Forudsætninger 3.1 Processen De seneste ca. 12 år har en række kommuner, i samarbejde med KMS eller bistået af private konsulentfirmaer, gennemført en hel eller delvis bygningsgeokodning. Processen og teknikken er kendt og består grundlæggende af fire trin: Dataudtræk fra BBR, matriklen, det digitale grundkort mm. Maskinel sammenstilling af data og beregning af en foreløbig stedfæstelse for så mange bygninger som muligt Manuel efterbehandling, kontrol og rettelser bl.a. med anvendelse af andre informationskilder, f.eks. byggesager Løbende opdatering og supplerende stedfæstelse i forbindelse med fremtidige byggesager, indberetninger af fejl mv. 3.2 BGN-systemet og private konsulentydelser KMS har i en årrække haft et kørende, landsdækkende pilotsystem, BGNsystemet, som har understøttet stedfæstelsen af bygninger i en række kommuner som har anvendt systemet. BGN-systemet indeholdt bl.a. værktøjer til at stedfæste BBRs bygninger ved hjælp af et bygningspunkt, til at redigere kortets bygninger således at de afstemmes med BBR, og til løbende at advisere kommunen om nye byggesager og ikke-stedfæstede bygninger. BGN systemet var imidlertid ikke tilpasset Nyt BBR eller FOT-systemet, og KMS besluttede i 2009 at afslutte pilotforsøget og lukke systemet. Parallelt med BGN-systemet har flere private firmaer gennem en årrække udbudt konsulentydelser som indebærer at kommunerne får bistand til at etablere en stedfæstelse af bygninger.. Konsulentydelsen består først og fremmest i at etablere dataudtræk og foretage de maskinelle operationer. Ofte omfatter konsulentydelsen tillige den del af den manuelle efterbehandling, som kan udføres uden lokalt kendskab eller adgang til f.eks. kommunens arkiver. 3.3 Hidtidige erfaringer Det skønnes at godt 1/3 af landets kommuner i dag (bistået af BGNsystemet, private konsulenter eller på egen hånd) har gennemført en hel eller delvis stedfæstelse af deres bygninger. Forespørgsler hos kommuner og private leverandører på området tyder på, at der hvert år kommer 8-12 nye kommuner til. De hidtidige erfaringer viser, at selvom store dele af stedfæstelsesprocessen kan automatiseres, vil processen altid indebære en væsentlig manuel indsats fra kommunens side, typisk til at fremfinde arkivmateriale, ældre byggesager o.l.

7 7/13 Tidsforbruget er især stort for komplekse ejendomme med mange bygninger på hvert matrikelnummer, f.eks. erhvervsejendomme, landbrug, og større institutioner. Dette forhold skærper selvsagt kravet om at kommunens indsats og øvrige udgifter til en stedfæstelse af bygninger kan modsvares af kvalitative såvel som kvantitative økonomiske gevinster. Det er tidligere anslået, at de samlede omkostninger til en systematisk, landsdækkende geokodning af bygninger, ville kunne udgøre mindst 40 mio. kr. I forbindelse med nærværende undersøgelse har interviews med kommuner og private aktører understøttet dette grove estimat. 3.4 It-forudsætninger Det nye BBR, der blev sat i drift 1. december 2009, er datamæssigt forberedt på at kunne understøtte processen, idet nyt BBR indeholder en række datafelter og snitflader, som vil kunne anvendes til at gennemføre og vedligeholde stedfæstelsen af bygninger. FOT-specifikationen og FOT-systemet mv., er ligeledes udformet således at de uden særlige, tekniske ændringer kan understøtte en geokodning af BBRs bygninger. iii FOT-specifikationen og aftalegrundlaget omkring FOT stiller krav om, at kommunerne skal benytte disse muligheder til en løbende geokodning af nye og ændrede bygninger. Som det fremgår, vil en systematisk stedfæstelse af bygninger teknisk set ikke kræve væsentlige ændringer i BBR eller i FOT-systemet. Efter lukningen af BGN-systemet, findes der dog ikke nogen fælles standarder, dataudtræk, snitflader eller værktøjer, der effektivt kan understøtte denne proces i tilknytning til det nye BBR og FOT-systemet. Dette betyder bl.a. at de data der er resultatet af den geokodning som kommunerne allerede har foretaget og løbende opdaterer, ofte alene lagres lokalt i kommunens eget system. En rationel og ensartet stedfæstelse af bygninger forudsætter derfor, at der i tilknytning til BBR og FOT etableres en grundlæggende it-infrastruktur, der kan understøtte de enkelte trin i stedfæstelsesprocessen. 3.5 Rettighedsmæssige forudsætninger FOTdanmark er et samarbejde mellem staten og kommunerne om etableringen af et fælles geografisk administrationsgrundlag målrettet offentlig forvaltning. I forbindelse med etableringen af FOTdanmark blev der indgået en særlig aftale om geokodningsdata. Ifølge aftalen indgår de data, der er resultatet af en bygningsgeokodning, i FOTs data, således at også statslige parter kan anvende dem. Det er imid-

8 8/13 lertid alene kommunen, som har ret til at videregive disse data (evt. mod betaling) til en 3. part, dvs. til ikke-offentlige brugere. 4. Undersøgelsens organisering, formål og metode 4.1 Deltagere og forankring I december 2008 beslutede Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) og Kort & Matrikelstyrelsen (KMS), at iværksætte nærværende undersøgelse af de mulige samfundsgevinster ved tilvejebringelsen af en landsdækkende bygningsgeokodning. Undersøgelsen var forankret dels i Domænebestyrelsen for Bygninger, Boliger og Forsyning (DBBF), dels i Servicefællesskabet for Geodata (SFG), og der var enighed om at opgaven skulle løses med udgangspunkt i den fællesoffentlige business case model. Som konsulent på opgaven valgtes COWI A/S, der således har udført interessentundersøgelse og interviews, og dokumenteret den valgte business case. 4.2 Formål Undersøgelsens formål var at opgøre gevinster og omkostninger i forbindelse med gennemførelsen af en generel, landsdækkende bygningsgeokodning. Undersøgelsen skulle især belyse følgende aspekter: De væsentligste forretningsområder, som bygningsgeokodning har indflydelse på Omkostninger i forbindelse med etablering og drift Besparelser i forbindelse med optimerde arbejdsgange og gevinster i form af øget effektivitet i opgaveløsningen Fordelingen af omkostninger, besparelser og gevinster mellem de involverede parter

9 9/13 (a) Løsningsmodel ( = omkostninger) (b) Interessentanalyse ( = gevinster) (c) Business case resultat ( = gevinster minus omkostninger) Figur C. Undersøgelsens elementer 4.3 Undersøgelsesmetode Undersøgelsen blev planlagt bestående af tre elementer: a) En løsningsmodel, der skulle beskrive det ønskede resultat, dvs. en systematisk bygningsgeokodning samt den nødvendige proces derhen og de tilhørende omkostninger. b) En interessentanalyse og dataindsamling, der skulle dokumentere anvendelsesmuligheder og gevinster ved at gennemføre den opstillede løsningsmodel. c) En sammenfatning og beregning af omkostninger og gevinster fordelt på relevante parter, med brug af den fælles-offentlige business case model. Som beskrevet i det følgende blev der i realiteten tale om en iterativ proces, idet de foreløbige resultater af interessentanalysen (punkt b) førte til en revision af den oprindeligt forudsatte løsningsmodel (punkt a). 4.4 Skift i undersøgelsens fokus Den oprindeligt planlagte løsningsmodel omfattede som nævnt en systematisk, landsdækkende stedfæstelse af alle bygninger. Omkostningerne i forbindelse hermed ville dels bestå af omkostninger til at forberede infrastrukturen, dvs. etablere de nødvendige it-standarder, grunddata, system-snitflader mm., dels af omkostninger til stedfæstelsen, dvs. først og fremmest kommunernes ressourceforbrug til opgaven. Interessentanalysen viste imidlertid ret hurtigt, at det ikke med tilstækkelig sikkerhed ville være muligt at dokumentere direkte økonomiske ge-

10 10/13 vinster i en størrelsesorden, der ville kunne opveje de skønnede omkostninger ved en landsdækkende stedfæstelse af alle bygninger. Det blev derfor besluttet at revidere den foreslåede løsningsmodel, således at den alene omfatter etableringen af det infrastrukturelle grundlag for en systematisk stedfæstelse af bygninger. 4.5 Output Den reviderede løsningsmodel som nu ligger til grund for undersøgelsen, er beskrevet generelt i afsnit 5.2 nedenfor. En mere detaljeret beskrivelse af løsningen findes som bilag A til nærværende notat. Resultaterne af interessentundersøgelse og de gennemførte interviews mv. og konklusionerne herpå, er beskrevet nedenfor i afsnit 5.1 samt i en særskilt rapport herom fra COWI, der er vedlagt som bilag B til nærværende notat. Resultaterne af business case analysen er gengivet nedenfor i afsnit 5.3. Den skematiske opstilling af business casens resultater findes i et særskilt dokument, der anvender den fællesoffentlige business case model og som udgør bilag C til nærværende notat. 5. Resultater 5.1 Interessentanalyse og vurdering af gevinster Som led i opgaveløsningen har COWI A/S i gennemført en interessentanalyse, som har omfattet interviews, workshops og anden informationsindsamling med deltagelse af en lang række offentlige og private parter. Analysen, som er dokumenteret i bilag B, har omfattet parter indenfor beredskabet (politi, brand mv.), byggesektoren (ingeniører kommuner, DOB-projektet), ejendomsområdet (handel, -forsikring og realkredit), kommuner (bl.a. Odense, København) samt en række statslige styrelser. På baggrund af interessentanalysen konkluderer COWI, at det ikke har været muligt at dokumentere tilstrækkelige, direkte økonomiske gevinster ved en samlet, landsdækkende stedfæstelse af BBRs bygninger. Det har bidraget til vanskeligheden ved at dokumentere de direkte gevinster, at der ikke findes fælles standarder og dataformater for de geokodede bygningsdata og, at de data som kommunerne allerede har etableret ikke findes tilgængeligt et centralt sted. Hertil kommer, at hvor BBR kan anvendes uden betaling for data, skal vilkår og pris for brug af de stedfæstede bygningsdata i FOT, aftales med hver enkelt kommune.

11 11/13 Endelig hører det med til billedet, at anvendelsen af FOT-data endnu er i sin vorden, bl.a. fordi FOT først forventes at være landsdækkende i løbet af Analysen efterlader dog ikke tvivl om, at gevinsterne ved en professionel anvendelse af stedfæstede bygningsdata findes, og derfor sandsynligvis vil kunne dokumenteres på et senere tidspunkt, når den professionelle anvendelse af BBR-, FOT og andre geodata bliver mere udbredt. Analysen peger eksempelvis på, at der vil være et stort anvendelsespotentiale indenfor bygningsadministration og -vedligeholdelse ( facilities management ) samt indenfor forsynings- og energi-/klimaområdet og i en fremtidig digital byggesagsbehandling. Det er ligeledes tænkeligt at man ved at fokusere på et enkelt område, f.eks. bygninger i offentlig eje, vil kunne påvise en positiv business case. Selv om det heller ikke har kunnet dokumenteres entydigt, vurderes det ligeledes, at der i kommunerne findes både kvalitative og kvantitative gevinster, som også i dag taler for at gennemføre en systematisk bygningsgeokodning. Dette ses bl.a. af, at ca. 1/3 af kommunerne som nævnt allerede i dag, på eget initiativ, har gennemført processen og draget nytte af den, og at der år for år kommer flere kommuner til. 5.2 Den foreslåede løsningsmodel Den reviderede og nu foreslåede løsningsmodel er baseret på en konstatering af ovenstående faktum, dvs., at selvom der ikke findes nogen samlet plan for en stedfæstelse af bygninger, beslutter et større eller mindre antal kommuner hvert år af egen drift at igangsætte arbejdet. Dette betyder for det første, at antallet af kommuner, som vil kunne drage fordel af en infrastruktur der kan forenkle og billiggøre geokodningsprocessen og den efterfølgende ajourføring, vil vokse år for år. For det andet vil mængden af geokodningsdata vokse, hvilket vil øge behovet for og fordelene ved at lagre og vedligeholde disse data på en ensartet måde i tilknytning til BBR og FOT. Løsningsmodellen skal derfor etablere de væsentlige elementer i en itinfrastruktur for entydig geografisk stedfæstelse af bygninger, med henblik på at forenkle og billiggøre arbejdet for kommunerne og samtidig sikre, at de data der allerede er dannet kan lagres og ajourføres på en standardiseret måde i BBR og FOT. Løsningsmodellen skal kunne understøtte de kommunale arbejdsgange på bygningsområdet efter princippet om løbende sagsorienteret ajourføring (LSA), under hensyntagen til det det kommunale selvstyre.

12 12/13 Løsningsmodellen består af en række enkeltelementer, der er beskrevet oversigtligt i bilag A. Disse elementer er: En metodebeskrivelse som definerer de centrale normer og processer En vejledning og en justering af BBRs ajourføringsbekendtgørelse En standardisering af snitflader og dataelementer, bl.a. som OIOXML En it-komponent (BG-komponenten) som indeholder den basale funktionalitet til stedfæstelse af BBRs bygninger, herunder tillige for en løbende ajourføring af data En tilpasning af FOT-systemet En tilpasning af BBR-systemet og af BBRs standard brugerflade Det centrale element i løsningsmodellen er BG-komponenten, som skal kunne orkestrere de centrale processer og data. Komponenten skal indeholde snitflader og services, som kan anvendes af 3. parts dataoperatører til, efter aftale med kommunen, at udtrække data til ekstern databehandling og geokodning. Snitfladerne skal endvidere kunne bruges af 3. parts it-udvikere til at skabe brugerapplikationer til ajourføring af bygninger og deres stedfæstelse i forbindelse med byggesagsbehandling, GIS-løsninger o.l. 5.3 Business case resultat På baggrund af interessentundersøgelsen og den foreslåede løsningsmodel, har COWI foretaget en beregning af nettogevinsterne ved en realisering. Beregningen anvender den fællesoffentlige business case model og findes som bilag C til nærværende notat. Beregningen skønner, at de nødvendige investeringer i projektet (dvs. løsningsmodellen inkl. årsværk) er relativt beskedne og kan ansættes til i alt ca. 3,8 mio. kr. Beregningen vurderer, at en realisering af løsningsmodellen vil give en positiv gevinst på i størrelsesordenen ca. 15 mio. kr. (engangsgevinst) i form af reducerede udgifter for kommunerne til etablering og vedligeholdelse af bygningsgeokodningen. Hertil kommer ikke-beregnede gevinster som følge af at kommunernes løbende vedligeholdelse af data kan baseres på en fælles infrastruktur. Beregningen vurderer herudover at der vil være et besparelsespotentiale på ca. 2-4 mio. kr. årligt (dvs. løbende) som vil komme brugerne af de stedfæstede bygningsdata til gode, som følge af at data lagres og gøres tilgængelige ét sted og i et standardiseret dataformat. Resultatet af business casen er, at projektet har en tilbagebetalingstid på under 1 år og en forventet nutidsværdi (dvs. nettogevinst) på ca. 17 mio. kr. fordelt over 5 år.

13 13/13 Ca. 50 % af gevinsterne vil ifølge beregningen tilfalde kommunerne medens resten vil tilfalde de offentlige (dvs. statslige, kommunale og regionale) parter samt de private virksomheder der vil anvende de nye, stedfæstede bygningsdata. Business casen konkluderer således at der er en tydelig økonomisk gevinst ved at gennemføre den foreslåede løsningsmodel, dvs. ved at etablere de væsentlige elementer i en it-infrastruktur for entydig geografisk stedfæstelse af BBRs bygninger, baseret på FOTs geoobjekter. Bilag: Bilag A: Løsningsmodel Bilag B: Interessentanalyse og gevinster (COWI A/S) Bilag C: Business case (COWI A/S) i Eksempelsamlingen Kortlægning af BBR Tematiske kort baseret på oplysninger fra BBR, er i 2007 er produceret af Sven Allan Jensen as og udgivet af KMS i samarbejde med EBST. ii Projektet Fælles infrastruktur vha. geonøgler blev afrapporteret til Servicefællesskabet for Geodata i et notat af 20. januar I forbindelse med projektets afrapportering havde Odense kommune produceret en video der gav et illusrativt eksempel på værdien af at have adgang til stedfæstede bygningsoplysninger i en tænkt ulykkessituation. iii Jf. bl.a. FOTdanmarks rapport Etablering og vedligeholdelse af FOT BYGNING. Afrapportering af Bygningsgruppens arbejde efterår/vinter 2006, med efterfølgende opdateringer sommer 2007

Bilag B. Interessentanalyse og gevinster EBST. - undersøgelse af gevinster ved bygningsgeokodning. Notat

Bilag B. Interessentanalyse og gevinster EBST. - undersøgelse af gevinster ved bygningsgeokodning. Notat Bilag B til notat om samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR EBST Interessentanalyse og gevinster - undersøgelse af gevinster ved bygningsgeokodning Notat Januar

Læs mere

Domænebestyrelsen for bygninger, boliger og forsyning - Statusrapport 2010

Domænebestyrelsen for bygninger, boliger og forsyning - Statusrapport 2010 Februar 2011 Ref.: ale Domænebestyrelsen for bygninger, boliger og forsyning - Statusrapport 2010 Fokus 2010 Domænebestyrelsen fortsatte i 2010 sit arbejde med udgangspunkt i sin vision om at: Danmark

Læs mere

Geokodning af bygninger Strategi for geokodning af bygninger

Geokodning af bygninger Strategi for geokodning af bygninger Geokodning af bygninger Strategi for geokodning af bygninger Side 1 af 8 Indledning Dette skriv er tænkt, som et hjælpeværktøj til at gå i gang med opgaven geokodning af kommunens bygninger. Hjælpeværktøjet

Læs mere

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER 19. okt. 2012 Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Sag: /pll-mbbl Baggrund Som en del af den fællesoffentlige

Læs mere

Værdien af danske adressedata

Værdien af danske adressedata 7. juli 2010 /mli-ebst ERHVERVS- OG Værdien af danske adressedata Samfundsgevinster som følge af frikøb af adressedata mv. i 2002 Resumé Adresserne spiller en fundamental rolle i samfundet. Adresser anvendes

Læs mere

Bygningsgeokodning: Status på proces. Oktober 2012

Bygningsgeokodning: Status på proces. Oktober 2012 FOTdanmark Weidekampsgade 10 2300 København S Tlf.: 33 70 33 70 www.fot.dk Direkte: 3370 3568 e-mail: afr@kl.dk ref.: afr Bygningsgeokodning: Status på proces. Oktober 2012 Resume Nærværende notat beskæftiger

Læs mere

Foranalyse om anvendelse og ajourføring af bygninger i FOT

Foranalyse om anvendelse og ajourføring af bygninger i FOT Foranalyse om anvendelse og ajourføring af bygninger i FOT FOTdanmark 10. december 2012 CONNECTING BUSINESS & TECHNOLOGY Devoteam. Kopiering og distribution kun tilladt efter aftale med Devoteam A/S. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sagsnr.: 2014-2136. BBR-tilsynsrapport for Odense Kommune 2014. Gammel Mønt 4 1117 København K T +45 33 92 29 00 E mbbl@mbbl.dk www.mbbl.

Sagsnr.: 2014-2136. BBR-tilsynsrapport for Odense Kommune 2014. Gammel Mønt 4 1117 København K T +45 33 92 29 00 E mbbl@mbbl.dk www.mbbl. Dato: Lovsekretariatet Januar 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2014-2136 BBR-tilsynsrapport for Odense Kommune 2014 BBR-tilsynsrapport for Odense kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Odense

Læs mere

Beskrivelse af. FOT-samarbejdet. Et fællesoffentligt geografisk administrationsgrundlag

Beskrivelse af. FOT-samarbejdet. Et fællesoffentligt geografisk administrationsgrundlag Beskrivelse af FOT-samarbejdet Et fællesoffentligt geografisk administrationsgrundlag Stiftende møde i FOTdanmark 8. oktober 2007 1. FOT-samarbejdets formål FOT-samarbejdet 1 er den overordnede betegnelse

Læs mere

FOTdanmarks arbejdsprogram 2009/2010, indsatsområde 1.4. Analyse af Løbende Sagsorienteret Ajourføring (LSA)

FOTdanmarks arbejdsprogram 2009/2010, indsatsområde 1.4. Analyse af Løbende Sagsorienteret Ajourføring (LSA) FOTdanmarks arbejdsprogram 2009/2010, indsatsområde 1.4 Analyse af Løbende Sagsorienteret Ajourføring (LSA) udarbejdet af LSA arbejdsgruppen april 2010 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Tilblivelse...

Læs mere

Bygningsgeokodning -En vigtig g brik i det fælles administrative grundlag

Bygningsgeokodning -En vigtig g brik i det fælles administrative grundlag Bygningsgeokodning -En vigtig g brik i det fælles administrative grundlag g Jesper Rye Rasmussen / Bent Hermannsen BlomInfo A/S HRKS Fælles Projektstart 25. november 2008 Hvad er bygningsgeokodning? 1

Læs mere

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata 18. juli 2012 Sag: /mli-mbbl Baggrund Initiativet Genbrug af

Læs mere

Velkommen. Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune

Velkommen. Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune Velkommen Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune Velkommen til Aalborg Universitet i Ballerup Praktiske oplysninger. Kaffepause i forhallen, frokost med sandwich og lejlighed til at netværke,

Læs mere

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case Fællesoffentlig Digitaliseringsstrategi 2012 2015 10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case EBST-REF: 602-18098 SPOR: 1 Arbejdspakke 3 - Processer ift. BBRregistrering

Læs mere

Grunddata. 7. Marts 2012 Peter Falkenberg

Grunddata. 7. Marts 2012 Peter Falkenberg Grunddata 7. Marts 2012 Peter Falkenberg pfl@kl.dk Vision Grunddata er den offentlige sektors fælles forvaltningsgrundlag af høj kvalitet, der effektivt opdateres ét sted og anvendes af alle Hvad er grunddata?

Læs mere

Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort

Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort 1. december 2006 Sag D-4236-6 /mli Version 1.0a 1. Indledning I forbindelse med forberedelsen af kommunalreformen vedtog folketinget i juni 2005

Læs mere

Perspektiv nr. 11, Forretningsmodel for FOTdanmark nyt fællesoffentligt samarbejde. Af Bent Hulegaard Jensen, Aalborg Universitet

Perspektiv nr. 11, Forretningsmodel for FOTdanmark nyt fællesoffentligt samarbejde. Af Bent Hulegaard Jensen, Aalborg Universitet Forretningsmodel for FOTdanmark nyt fællesoffentligt samarbejde Af Bent Hulegaard Jensen, Aalborg Universitet Igennem de seneste år har der været øget fokus på koordinering af den danske kort- og geodataproduktion.

Læs mere

Bilag 1a. Arbejdsprogram for FOTdanmark 2009-2010. 27. marts 2009. Indholdsfortegnelse

Bilag 1a. Arbejdsprogram for FOTdanmark 2009-2010. 27. marts 2009. Indholdsfortegnelse Bilag 1a FOTdanmark Weidekampsgade 10 2300 København S tlf: 33 70 33 70 www.fot.dk Arbejdsprogram for FOTdanmark 2009-2010 Direkte: 33 70 33 70 e-mail: twm@kl.dk ref: twm 27. marts 2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 5 It-arkitekturmål 5 Arkitekturprincipper Følg eller forklar Fælleskommunale arkitekturprincipper og -regler IT-ARKITEKTURMÅL Billigere it Sammenhængende it Mere robust og

Læs mere

INSPIRE i infrastrukturen. Ulla Kronborg Mazzoli

INSPIRE i infrastrukturen. Ulla Kronborg Mazzoli INSPIRE i infrastrukturen Ulla Kronborg Mazzoli The Big Lebowski Formålet med INSPIRE Etableringen af en fælles digital infrastruktur for geografisk information (SDI) Målet: geografisk information kan

Læs mere

Side 2. Disposition. > Indledningen om FOT > Potentialer Veje Bygninger Vandløb Vindmøller > En dynamisk specifikation > Afslutning

Side 2. Disposition. > Indledningen om FOT > Potentialer Veje Bygninger Vandløb Vindmøller > En dynamisk specifikation > Afslutning 22-11-2011 Side 2 Disposition > Indledningen om FOT > Potentialer Veje Bygninger Vandløb Vindmøller > En dynamisk specifikation > Afslutning FOTdanmark 2011 22-11-2011 Side 3 FOTdanmark Det Fællesoffentlige

Læs mere

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden Indstilling Til Magistraten (Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. oktober 2015 Finansieringsbidrag til Fælles IT Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering

Læs mere

HRKS Samarbejde om geodata. Philip Hartmann By- og Miljødirektør i Gladsaxe Kommune

HRKS Samarbejde om geodata. Philip Hartmann By- og Miljødirektør i Gladsaxe Kommune HRKS Samarbejde om geodata Philip Hartmann By- og Miljødirektør i Gladsaxe Kommune HRKS Alle skal lave FOT. Kompleks teknisk opgave, som skal koordineres med staten (KMS). 27 kommuner (+ København og Bornholm).

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Aalborg Kommune 2014

BBR-tilsynsrapport for Aalborg Kommune 2014 Dato: Januar 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2014-2133 BBR-tilsynsrapport for Aalborg Kommune 2014 BBR-tilsynsrapport for Aalborg kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Aalborg kommune...

Læs mere

GeoDanmark. Ny FOT-systemunderstøttelse. Reno Lindberg, Silkeborg Kommune

GeoDanmark. Ny FOT-systemunderstøttelse. Reno Lindberg, Silkeborg Kommune GeoDanmark Ny FOT-systemunderstøttelse Reno Lindberg, Silkeborg Kommune Ny FOTsystemunderstøttelse Projektledere Brian Pilemann Olsen, GST Reno Lindberg (Silkeborg Kommune) Projektgruppe Niels Kjær (GST)

Læs mere

Geokodning af BBR-data. Integration i den kommunale sagsbehandling. Gevinster. Sten Frandsen

Geokodning af BBR-data. Integration i den kommunale sagsbehandling. Gevinster. Sten Frandsen Geokodning af BBR-data Integration i den kommunale sagsbehandling Gevinster Sten Frandsen Teknisk Assistent Kortteknikker GIS-medarbejder 1989 Odense Tekniske Skole 1990 GeoMasters / Kampsax 1997 Nyborg

Læs mere

Digital håndtering af bygninger fra vugge til grav

Digital håndtering af bygninger fra vugge til grav Digital håndtering af bygninger fra vugge til grav Scenen Bygninger er rammen for de daglige aktiviteter i hjemmet, på arbejdet og i institutionerne. De har stor betydning for befolkningens velfærd, sundhed,

Læs mere

fr :12 Til Erhvervs- og Byggestyrelsen

fr :12 Til Erhvervs- og Byggestyrelsen fr 09-11-2007 15:12 Til Erhvervs- og Byggestyrelsen Erhvervs- og Byggestyrelsen har bedt om Kort & Matrikelstyrelsens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om videregivelse af data fra Bygnings- og

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Københavns Kommune 2014

BBR-tilsynsrapport for Københavns Kommune 2014 Lovsekretariatet Dato: Februar 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2014-2137 BBR-tilsynsrapport for Københavns Kommune 2014 BBR-tilsynsrapport for Københavns kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi

Geodatastyrelsens strategi Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling,

Læs mere

Geodata på vej mod et gennembrud

Geodata på vej mod et gennembrud Geodata på vej mod et gennembrud FOT Danmark Troels Andersen, CEDI Agenda Et kig fra sidelinjen På vej mod et gennembrud Centrale udfordringer Anvendelse og udvikling Et kig fra sidelinjen Debatten om

Læs mere

10.2b. Genbrug af adressedata

10.2b. Genbrug af adressedata 10.2b. Genbrug af adressedata 17. maj 2011 Målsætning Offentlige myndigheder skal ikke anvende ressourcer til dobbeltregistrering af adressedata, ligesom borgere og virksomheder ikke skal tvinges til at

Læs mere

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer 1. Formål og baggrund Baggrund Vandløb kan oversvømme byer og landbrugsarealer. Vandløb er samtidig levested for mange dyr og planter. Kommunerne og lodsejerne

Læs mere

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Programbeskrivelse 5.5 Kommunal implementering af grunddata www.kl.dk Side 1 af 7 1. Formål og baggrund Det fælleskommunale program har til formål, at understøtte

Læs mere

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Enkel og effektiv ejendomsregistrering Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Marts 2012 Forord Indhold Fremtidens ejendomsregistrering 3 Tre vigtige forbedringer

Læs mere

De fællesoffentlige samarbejder inden for geodataområdet. Kåre Clemmesen, KMS 10. maj 2011

De fællesoffentlige samarbejder inden for geodataområdet. Kåre Clemmesen, KMS 10. maj 2011 De fællesoffentlige samarbejder inden for geodataområdet Kåre Clemmesen, KMS 10. maj 2011 Kort & Matrikelstyrelsens strategiske grundlag Digital forvaltning tager et stormskridt Ny Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret. Oktober 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret. Oktober 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret Oktober 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Bygnings- og Boligregistret (beretning nr.

Læs mere

Kommissorium for Domænebestyrelsen for Bygninger, Boliger og Forsyning

Kommissorium for Domænebestyrelsen for Bygninger, Boliger og Forsyning Kommissorium for Domænebestyrelsen for Bygninger, Boliger og Forsyning Introduktion Besluttet af Styregruppen for Tværoffentligt Samarbejde, marts 2008 I forlængelse af den fællesoffentlige strategi for

Læs mere

Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering

Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering 28. oktober 2009 Rev. 6./11. november 2009 Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering Sag 07/ mli 1. Indledning Dette notat skal søge at svare på en række spørgsmål som KL har modtaget,

Læs mere

Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL

Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL Ganske kort om CEDI Følger den offentlige digitalisering m.h.p. at rådgive myndigheder

Læs mere

FOT, geonøgler og digital forvaltning. Morten Lind (mol@kms.dk) Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen/NGB

FOT, geonøgler og digital forvaltning. Morten Lind (mol@kms.dk) Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen/NGB FOT, geonøgler og digital forvaltning Morten Lind (mol@kms.dk) Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen/NGB To metoder Koordinater NGB N: 6178892.00 E: 722125.00 EPSG:25832 Geonøgler NGB Rentemestervej

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Aarhus Kommune 2014

BBR-tilsynsrapport for Aarhus Kommune 2014 Dato: Januar 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2014-2134 BBR-tilsynsrapport for Aarhus Kommune 2014 BBR-tilsynsrapport for Aarhus kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Aarhus kommune... 2

Læs mere

FLIS-projektets mål og prioritering

FLIS-projektets mål og prioritering FLIS-projektets mål og prioritering Den 5. december 2018 fastlagde FLIS styregruppen 10 projektmål for FLIS-projektet. Målene bygger på FLIS strategien fra 2015, input fra FLIS følgegruppen og den løbende

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense. Country Report Denmark

Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense. Country Report Denmark Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense Country Report Denmark by Katrine Langballe Danish Enterprise and Construction Authority (EBST) kla@ebst.dk Ændringer i lovgivningen Since last meeting Nem Oplysning

Læs mere

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir /

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir / F ORELØBIG BUSINESS CASE F OR PROJEKT VEDR. SAGER P Å TVÆRS AF IT - LØSNINGER O G ORGANISATORISKE S K E L 1. Ledelsesresumé Der anvendes i dag mange ressourcer på at integrere forskellige it-løsninger

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lovsekretariatet. Dato: December 2018 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.:

Indholdsfortegnelse. Lovsekretariatet. Dato: December 2018 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.: Lovsekretariatet Dato: December 2018 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.: 18-1322463 BBR-tilsynsrapport for Viborg Kommune 2018 Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Viborg Kommune 2018...

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune

BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune Erhvervs- og Byggestyrelsen 1. februar 2008, j.nr. 07/07401 BBR-tilsynsrapport for Lyngby- Taarbæk kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Dagsorden Baggrund Strategi indhold og status Fokus på grunddata Økonomisk modvind

Læs mere

Bygninger i FOT & BBR

Bygninger i FOT & BBR Bygninger i FOT & BBR indlæg ved FOTdanmarks repræsentantskabsmøde 18. april 2013 / Lars Misser Arkitektur for geokodning af bygninger En arbejdspakke under Grunddataprogrammet Vores mål er at skabe en

Læs mere

Status for initiativer i Handlingsplan 2010

Status for initiativer i Handlingsplan 2010 Ale-ebst/ juni 2010 Status for initiativer i Handlingsplan 2010 Juni 2010 Indhold: 3.1.A Digitalisering af Offentlig Byggesagsbehandling (DOB)...2 3.1.B Strategi for digital håndtering af bygninger fra

Læs mere

Min digitale Byggesag (MDB)

Min digitale Byggesag (MDB) R E SULTATKONTRAKT Min digitale Byggesag (MDB) Projekt 5.1 i handlingsplanen for den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Resume: Projektet om digital byggeansøgning og sagsbehandling, Min digitale

Læs mere

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 BBR Bygnings- og Boligregisteret - Version 2.0, marts 2017 - Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 Parterne bag BBR 2 Baggrunden for BBR 2.0 Grunddataprogrammet og planerne for ny ejendomsvurdering

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 2018

BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 2018 Lovsekretariatet Dato: Oktober 218 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.: 18-155295 BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 218 Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 218...

Læs mere

Om Nordvands ret til anvendelse af Kommunens FOT-data indenfor Kommunens geografiske område.

Om Nordvands ret til anvendelse af Kommunens FOT-data indenfor Kommunens geografiske område. Mellem Nordvand ØrneGårdsvej 17 2820 Gentofte CVR-nr. xxxxxxxx ( Ledningsejeren ) og Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rosenkæret 39 2860 Søborg CVR-nr. 62761113 ( Kommunen ) AFTALE Om Nordvands

Læs mere

Digitalisering af løntilskud og fleksjob (2.3)

Digitalisering af løntilskud og fleksjob (2.3) R E SULTATKONTRAKT Digitalisering af løntilskud og fleksjob (2.3) Kommunerne ønsker at levere en langt mere effektiv beskæftigelsesindsats, både mere effektiv i betydningen bedre målopfyldelse (en indsats,

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Ishøj Kommune

BBR-tilsynsrapport for Ishøj Kommune BBR-tilsynsrapport for Ishøj Kommune Erhvervs- og Byggestyrelsen 2010, j.nr. 10/01354 BBR-tilsynsrapport for Ishøj kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Ishøj kommune... 1 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Bilag Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Stamdata Stamdata for initiativ 2.5 fremgår af nedenstående tabel 1. Tabel 1: Stamdata for initiativ

Læs mere

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) Gevinster ved grunddataforbedringer på Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) 1 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ejendom og bygning Adresser Publiceret 19. august 2011 2 Grunddataprogrammets

Læs mere

Fremtidsmodel - for samspillet mellem BBR og ejendomsvurderingen

Fremtidsmodel - for samspillet mellem BBR og ejendomsvurderingen Fremtidsmodel - for samspillet mellem BBR og ejendomsvurderingen BBR-programmet - til understøttelse af ejendomsvurderingen BBR-programmet Version 0.2 28. oktober 2015 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. IDENTIFICEREDE

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Århus Kommune

BBR-tilsynsrapport for Århus Kommune BBR-tilsynsrapport for Århus Kommune Erhvervs- og Byggestyrelsen 12. august 2008, j.nr. 08/00535 BBR-tilsynsrapport for Århus kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Århus kommune... 1 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Danmark og INSPIREs Transportnetværk. Indsæt billede her

Danmark og INSPIREs Transportnetværk. Indsæt billede her Danmark og INSPIREs Transportnetværk Indsæt billede her Lars Storgaard, 24. oktober 2011 Danske geodata i bilag 1.7 Transportnetværk Fra monitoreringen af INSPIRE i DK 2010: Geodata for luftfart: Flykorridorer

Læs mere

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Side 1 af 5 12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Målsætning Organiseringen af det tværoffentlige arbejde med digitalisering

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012 April 2012 Effektiv digitalisering - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015 Baggrund Danmark står med væsentlige økonomiske udfordringer og en demografi, der betyder færre på arbejdsmarkedet til

Læs mere

Status for initiativer i Handlingsplan 2010

Status for initiativer i Handlingsplan 2010 Ale-ebst/ november 2010 Status for initiativer i Handlingsplan 2010 November 2010 Indhold: 3.1.A Digitalisering af Offentlig Byggesagsbehandling (DOB)...2 3.1.B Strategi for digital håndtering af bygninger

Læs mere

Oversigten over forslag til indsatsområder for FOTdanmarks Arbejdsprogram 2009-2010

Oversigten over forslag til indsatsområder for FOTdanmarks Arbejdsprogram 2009-2010 Bilag 1b FOTdanmark Weidekampsgade 10 2300 København S tlf: 33 70 33 70 www.fot.dk Oversigten over forslag til indsatsområder for FOTdanmarks Arbejdsprogram 2009-2010 Direkte: e-mail:

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Dragør Kommune, november 2015 Justeret november 2016 Digitaliseringsstrategi UDKAST TIL OPDATERING Dragør Kommune 2016 2020 1 Indholdsfortegnelse 0. Forord...3 1. Indledning...3 2. Fællesoffentligt samarbejde

Læs mere

Nyt fra Geodatastyrelsen

Nyt fra Geodatastyrelsen Nyt fra Kåre Clemmesen, vicedirektør, SIDE 1 Rammerne omkring os Finanskrisen: pres på offentlige budgetter Grøn omstilling Øget krav om frie data Krav om at effektivisere offentlige forvaltning Øget opmærksom

Læs mere

BUSINESS CASE. Smarte investeringer i kernevelfærden 1.1 FORSLAGETS SAMLEDE ØKONOMISKE KONSEKVENSER 1.2 BAGGRUND OG FORMÅL 1.3 FORSLAGETS INDHOLD

BUSINESS CASE. Smarte investeringer i kernevelfærden 1.1 FORSLAGETS SAMLEDE ØKONOMISKE KONSEKVENSER 1.2 BAGGRUND OG FORMÅL 1.3 FORSLAGETS INDHOLD BUSINESS CASE Smarte investeringer i kernevelfærden Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet Tilsynsindsatsen

Læs mere

STEDBEVIDST UDVIKLING. Jes Ryttersgaard Kort og Matrikeldtyrelsen

STEDBEVIDST UDVIKLING. Jes Ryttersgaard Kort og Matrikeldtyrelsen STEDBEVIDST UDVIKLING Jes Ryttersgaard Kort og Matrikeldtyrelsen - bevidst om at bruge stedet som indgang til digital forvaltning - bevidst om hvordan vi sikrer, at det giver mening at bruge stedet - bevidst

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

GD2 Adresseprogrammet: Løsning for håndtering af gadepostnumre i København K, V + Frederiksberg C

GD2 Adresseprogrammet: Løsning for håndtering af gadepostnumre i København K, V + Frederiksberg C NOTAT Dato: 04. februar 2014 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: MLI Dok id: GD2 Adresseprogrammet: Løsning for håndtering af gadepostnumre i København K, V + Frederiksberg C 1. Problem

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata

Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata Kort & Matrikelstyrelsens opgave er at gøre kort og geodata til et dagligdags redskab for den offentlige sektor, virksomheder og borgere.

Læs mere

Byggeri fra vugge til grav

Byggeri fra vugge til grav Der var en gang.. Byggeri fra vugge til grav Samspil med: Anlæg Drift, vedligehold og renovering (ejerskifte) Ide & Planlægning Projektering Byggesagsbebehandling Demontering også relevant for: Energi

Læs mere

For den særligt interesserede skal det bemærkes, at vejledningsmateriale til kravene allerede foreligger i udkast på

For den særligt interesserede skal det bemærkes, at vejledningsmateriale til kravene allerede foreligger i udkast på 8. maj 2006 2006-309/3024-37/nic Notat om høring af bygherrekrav Som led i regeringsinitiativet Det Digitale Byggeri vil de statslige bygherrer i sager vedr. nybyggeri fra 1. januar 2007 stille krav til

Læs mere

Til parterne på høringslisten. Høring over IKT-bekendtgørelsen

Til parterne på høringslisten. Høring over IKT-bekendtgørelsen Til parterne på høringslisten 10. juni 2010 Sag nr. 10/02028 /ebst Høring over IKT-bekendtgørelsen Vedlagt fremsendes i offentlig høring revideret bekendtgørelse om krav til anvendelse af informations-

Læs mere

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog.

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. MBBL 27. august 2013 Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. GD2/Adresseprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets projekter.

Læs mere

It-delstrategi for administrativ it-anvendelse

It-delstrategi for administrativ it-anvendelse Administrativ DELSTRATEGI 2011-2015 NOTAT It-delstrategi for administrativ it-anvendelse 9. september 2011 Indholdsfortegnelse 1. Formål...2 2. Baggrund...2 3. Vision...3 4. Strategisk retning...3 4.1.

Læs mere

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella Den 6. oktober 2009 Kort om Umbrella 1. Umbrella Umbrella er et fælleskommunalt samarbejde om udvikling af digitale selvbetjeningsløsninger. De udviklede løsninger skal sikre en videreudvikling af borgerservicen

Læs mere

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 5 3 VISION 6 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 8 4.1 TEKNOLOGI 8 4.1.1 Principper 8 4.2 KOMMUNIKATION 9 4.2.1

Læs mere

Maj konferencen 2013

Maj konferencen 2013 Ejendomsdataprogrammet Maj konferencen 2013 Spor: Digitaliseringsstrategi Titel: Ejendomsområdet forbedrede arbejdsgange og datagrundlag til gavn for kommunerne Peter Knudsen Projektleder Matriklens udvidelse

Læs mere

Data og rammearkitektur på beskæftigelsesområdet

Data og rammearkitektur på beskæftigelsesområdet R E SULTATKONTRAKT Data og rammearkitektur på beskæftigelsesområdet (2.1) Kommunerne ønsker at levere en langt mere effektiv beskæftigelsesindsats, både mere effektiv i betydningen af bedre målopfyldelse

Læs mere

Vilkår vedrørende anvendelsen af Støttesystemet Organisation

Vilkår vedrørende anvendelsen af Støttesystemet Organisation Vilkår vedrørende anvendelsen af Støttesystemet Organisation 1. Indledning og vejledning Nærværende vejledning beskriver, hvordan it-systemer afsender og/eller modtager beskeder fra Støttesystemet Organisation,

Læs mere

Registreringskrav i Plandata.dk ændringer i forhold til PlansystemDK

Registreringskrav i Plandata.dk ændringer i forhold til PlansystemDK 18. december 2017 /NVK/rastho Sag 2017-14842 Registreringskrav i Plandata.dk ændringer i forhold til PlansystemDK I dette notat beskrives de overordnede ændringer, som Plandata.dk medfører. I forhold til

Læs mere

Business case for projekt Fælleskommunalt Geodatasamarbejde

Business case for projekt Fælleskommunalt Geodatasamarbejde Business case for projekt Fælleskommunalt Geodatasamarbejde 1. Ledelsesresumé Projektet har til formål at udarbejde og implementere en fælles datamodel for kommunale geodata. Udbud og datamodel skal styrke

Læs mere

Dagsorden. Stedfæstelse af servitutter. 1) Bagrund og formål - Et digitaliseringsprojekt i kritisk afvigelse. 2) Stedfæstelsen hvor er vi?

Dagsorden. Stedfæstelse af servitutter. 1) Bagrund og formål - Et digitaliseringsprojekt i kritisk afvigelse. 2) Stedfæstelsen hvor er vi? Dagsorden Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 371 Offentligt 1) Bagrund og formål - Et digitaliseringsprojekt i kritisk afvigelse 2) Stedfæstelsen hvor er vi? - Status et juridisk og digitalt problembarn

Læs mere

BBR - Kontekstdiagram

BBR - Kontekstdiagram BBR arkitekturprodukter 1. marts 2019 BBR - Kontekstdiagram Indledning Dokumentationen omkring BBR er struktureret med inspiration fra FDA arkitekturreolen, således at arkitekturprodukterne afspejler denne

Læs mere

Jysk-Fynsk GIS konference 2013

Jysk-Fynsk GIS konference 2013 Ejendomsdataprogrammet Jysk-Fynsk GIS konference 2013 Spor: Digitaliseringsstrategi Titel: Ejendomsområdet forbedrede arbejdsgange og datagrundlag til gavn for kommunerne Peter Knudsen Projektleder Matriklens

Læs mere

Byggeri København Kultur- og Fritidsforvaltningen

Byggeri København Kultur- og Fritidsforvaltningen BUSINESS CASE Smarte investeringer i kernevelfærden Forslagets titel: Kort resumé: Forslagsstiller: Myndighedsportal på Teknik- og Miljøområdet Etableringen af en Myndighedsportal vil give en mere sammenhængende

Læs mere

Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet

Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet OPGAV E BESKRIVELSE 10. juni 2015 Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet 1. Formål Der ønskes gennemført

Læs mere

bips konference den 7 september 2010 # 1 2010 bips

bips konference den 7 september 2010 # 1 2010 bips bips konference den 7 september 2010 # 1 2010 bips bips konference Møde den 7. september 2010. Carsten Pietras Regionschef COWI A/S Byggeri, Management Tlf: +45 4597 1543 E-mail: capi@cowi.dk # 2 7sep

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Enkel og effektiv ejendomsregistrering Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Marts 2012 Forord Fremtidens ejendomsregistrering begreber. Det fungerer, men

Læs mere

Kvalitetssikring i BBR-arbejdet

Kvalitetssikring i BBR-arbejdet Kvalitetssikring i BBR-arbejdet En sammenfattende vejledning om hvordan datakvaliteten i BBR kan forbedres Maj 2006 I medfør af lov om bygnings- og boligregistrering påhviler det kommunalbestyrelsen at

Læs mere

Effektivisering via krav om elektronisk indberetning af finansielle data Udnytter du mulighederne ved XBRL?

Effektivisering via krav om elektronisk indberetning af finansielle data Udnytter du mulighederne ved XBRL? Effektivisering via krav om elektronisk indberetning af finansielle data Udnytter du mulighederne ved XBRL? Industrigruppe Finans Er du klar til digital indrapportering af finansielle data? Finansielle

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Videndeling via nye IT-platforme Digitalisering efter Virksomhedsudvalg II. Sune Impgaard Schou Kontorchef Miljøstyrelsen, Erhverv

Videndeling via nye IT-platforme Digitalisering efter Virksomhedsudvalg II. Sune Impgaard Schou Kontorchef Miljøstyrelsen, Erhverv Videndeling via nye IT-platforme Digitalisering efter Virksomhedsudvalg II Sune Impgaard Schou Kontorchef Miljøstyrelsen, Erhverv Emner Rammerne for PDE (Projekt Digitalisering Erhverv) Formål. Hvad er

Læs mere

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog.

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. MBBL 26. august 2013 Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. GD1/Ejendomsdataprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets

Læs mere