Datalogi 0 GA 2003 Rapportopgaven G: læsbarhedsindeks

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Datalogi 0 GA 2003 Rapportopgaven G: læsbarhedsindeks"

Transkript

1 Datalogisk Institut Københavns Universitet Bacheloreksamen i datalogi Datalogi 0 GA 2003 Rapportopgaven G: læsbarhedsindeks Dette er G-opgaven på Datalogi 0 GA i efteråret 2003 den opgave, hvis besvarelse man skal have godkendt for at kunne indstille sig til eksamen i rapportopgavedelen af kurset. Teksten udleveres torsdag den 25. september 2003 kl. 14, opgaven er beregnet til besvarelse i grupper på tre personer, og besvarelser skal senest afleveres fredag den 10. oktober kl (Se i øvrigt det administrative afsnit nedenfor.) Opgaveteksten har tre hovedafsnit: efter en præsentation af opgaven i korte træk gives der i afsnit 2 en mere præcis specifikation, og afsnit 3 anfører nogle krævede administrative rammer for opgavearbejdet. 1 Opgave I bind 12 af Den Store Danske Encyklopædi (Danmarks Nationalleksikon A/S, 1998) finder man dette opslag: lix, fork.f. læsbarhedsindeks, målestok for teksters sprogligt bestemte læsbarhed, introduceret af den svenske pædagog C.H. Björnsson ( ). Lixtallet for en tekst opgøres som det gennemsnitlige antal ord pr. periode, dvs. antal ord mellem to punktummer, plus procentdelen af lange ord, dvs. ord på over seks bogstaver. Lixtallet stemmer godt med den umiddelbart oplevede tilgængelighed af en tekst, men fortæller ikke, hvor let teksten i øvrigt er at forstå eller huske. En tekst med et lixtal på 40 er for voksne middelsvær; lix 20 anses for meget let, lix 30 let, lix 50 svær og lix 60 meget svær; eksempelvis har fadervor i den ny bibeloversættelse (1992) lix 33, når amen ikke regnes for en selvstændig periode. Lixtallet for denne artikel er 51. Se også læsning og sætning. Elbro Skriv i Standard ML en funktion, som for en tekst i HTML-format beregner dens læsbarhedsindeks. 2 Specifikation Skriv et ML-program, det vil sige en række definitioner, der fører frem til en funktion lixhtmlfil : string -> int. Hvis filnavn er stinavn på en fil, der indeholder en tekst i HTML-format (se nedenfor), skal kaldet lixhtmlfil "filnavn" beregne læsbarhedsindekset for denne tekst.

2 Datalogi 0 GA 2003, G: lix side En HTML-sides udseende Når man med et fremvisningsprogram (en såkaldt browser som for eksempel Microsoft Explorer, Ofir eller Netscape) kan få internetdokumenter fremvist i farver og med indrammet eller blinkende tekst og andre effekter, skyldes det styreangivelser, der er indeholdt i teksten. Til grund for det, som fremvises på skærmen, ligger en kildetekst (Page Source), der er skrevet i et særligt markeringssprog, HTML (HyperText Markup Language). HTML findes i flere versioner, og specifikationen af sproget er et voluminøst dokument, så beskrivelsen herunder er ikke sandheden om HTML, men i høj grad ufuldstændig og upræcis. Nogle generelle træk ved sproget skitseres, men sammen med afsnit i bind 4 af kursusbogen bør beskrivelsen her være tilstrækkelig til løsning af den stillede opgave Tekst I en HTML-kildetekst kan man nøjes med de grafiske tegn i ISOs 7-bit kode, det vil sige tegnene med valør Tabellen i afsnit af kursusbogens bind 4 viser, hvordan tegn fra ISOs 8-bit kode kan kodes ind i en HTML-kildetekst. De nye HTML-standarder accepterer dog også disse tegn direkte, så man for eksempel bare kan skrive ø og og ikke er tvunget til at kode det som henholdsvis ø og Opstillingsordrer En opstillingsordre (eng. tag) skrives i HTML som en kode mellem vinkelparenteser. De fleste ordrer hører parvis sammen, idet den ene ordre åbner den pågældende opstilling og den anden lukker den igen. Koden for lukkeordren er da åbningsordrens kode med en skråstreg foran. For at få fremhævet noget skriver man for eksempel for at få <em>fremhævet</em> noget (em er en forkortelse for emphasize). Her er nogle opstillingsordrepar: <p> tekst </p> afsnit (paragraph) <var> variabelnavn </var> matematisk skrift (variable) <em> fremhævet tekst </em> (som regel med kursiv) <strong> stærk fremhævning </strong> (som regel med fed skrift) <sub> fodtekst </sub> sænket skrift (subscript) <sup> eksponent </sup> hævet skrift (superscript) <h1> overskrift </h1> overskrift (heading) på højeste niveau. På samme måde findes h2,..., h6 <ul> <li> linje 1 </li> <li> linje 2 </li>... </ul> opstilling af linjerne i en liste (unordered list) I opstillingsordrer skelnes ikke mellem små og store bogstaver. Der er således ingen forskel på <p> og <P>, eller på <ul>, <ul>, <Ul> og <UL>. Selv om parrenes åbnings- og lukkeordrer hører sammen, skal det ikke nødvendigvis være den senest åbnede opstilling, der lukkes først. Fremvisningsprogrammer vil acceptere, at ordrerne ikke anføres i en parentesstruktur, men at rækkefølgen for eksempel bliver <li><var><sub>...</var></li></sub>.

3 Datalogi 0 GA 2003, G: lix side Attributter I mange tilfælde kan en opstillingsform styres af såkaldte attributter, der kan sættes inde i åbningsordren i en notation analog med den, man for eksempel bruger for at få tekst vist med farve: dette bliver skrevet <font color = "red">med rødt</font>. Den vigtigste ordre i en hypertekst, nemlig den, der i en tekst indlægger en henvisning (anchor), man kan klikke på, har denne form, idet destinationens internetadresse angives som attribut. For at klik på hjemmesiden skal føre til DIKUs hjemmeside, skriver man for eksempel tilbage til <a href = " Enkeltordrer I enkelte tilfælde indgår ordren ikke naturligt i et par, og man kan da sætte en skråstreg foran den afsluttende vinkelparentes: <br /> Skift (break) til ny linje <hr /> Indsæt en vandret streg (horizontal rule) Af hensyn til kompatibilitet med ældre versioner af HTML kan ordrerne dog også bare skrives <br> og <hr>, ligesom visse lukkeordrer (for eksempel </p> og </li>) godt kan udelades Kommentarer En HTML-kommentar indledes med <!--, og et fremvisningsprogram vil overspringe alt fra og med dette symbol frem til og med første forekomst af -->. Dette symbolpar danner ikke en parentesstruktur; i teksten <!-- tekst1 <!-- tekst2 --> tekst3 --> vil tekst1 og tekst2 blive sprunget over, men tekst3 vil blive fremvist Opbygning Der er op imod et halvt hundrede opstillingsordrer, som det imidlertid slet ikke er nødvendigt at kende for at løse den forelagte opgave. Man kan derimod tillade sig at gå ud fra, at i en HTML-kildetekst vil alt, der er sat i vinkelparenteser, være en opstillingsordre eller en kommentar eller noget andet, der ikke direkte er en del af selve teksten. (Hvis der i teksten er brug for tegnene mindre end eller større end, er de skrevet henholdsvis < og >.) Ved besvarelse af opgaven kan man gå ud fra, en HTML-kilde har denne overordnede struktur: Der kan være nogle indledende koder (som beskriver dokumentets type). <html... eventuelt attributter> <head... eventuelt attributter> Her følger hovedet, som blandt andet giver siden et navn. </head> <body... eventuelt attributter> Nu kommer den egentlige tekst. </body> </html> Det er naturligvis den egentlige tekst (mellem <body...> og </body>), hvis læsbarhedsindeks skal bestemmes.

4 Datalogi 0 GA 2003, G: lix side 4 Krav til den konstruerede funktion: Ved løsning af opgaven kan man gå ud fra, indgangsteksten er korrekt HTML; der skal ikke gøres forsøg på at tolerere fejlagtige strukturer. Det er derimod et krav, at både tegn fra ISOs 8-bit-kode og tegn, der er kodet som &...;-sekvenser (se side 48 i kursusbogens bind 4), behandles korrekt. (Det skal altså for eksempel være ligegyldigt, om alfabetets sidste bogstav skrives å eller å eller å.) 2.2 HTML-kodning Den, der skal konstruere en hjemmeside, behøver ikke at være bevidst om HTMLkildeteksters opbygning eller om de forskellige tegns koder: Mange redigeringsprogrammer er sådan indrettet, at man kan bede dem om at generere tekster, der overholder kravene. Alligevel kan man altid få den rå kildetekst afsløret: Alle fremvisningsprogrammer har en facilitet, der gør det muligt at få fat i den bagvedliggende HTML-kilde, når man har kaldt en internetside frem. Med DIKUs version af Netscape foregår det på følgende måde: Vælg Page Source fra View-menuen. Man kan også gemme HTML-kilden direkte (uden at se den først) med Save As fra File-menuen. 2.3 Verifikation og tolerance HTML vedligeholdes af W3C (the world wide web consortium), som også har en hjemmeside med et såkaldt valideringsprogram: Ved at gå ind på kan man få en internetside eller en tekstfil kontrolleret for, om den overholder HTMLstandarden. Advarsel: Mange fremvisningsprogrammer er overordentlig tolerante, idet de forsøger at forbigå HTML-fejl og gætte, hvad der har været ment. 2.4 Brug af den konstruerede funktion For at kunne anvende den konstruerede funktion må man i almindelighed forestille sig en proces i flere faser: 1. På nettet findes en tekst, hvis læsbarhedsindeks ønskes bestemt. Eventuelt kan man kontrollere den med W3C s validator. 2. Tekstens HTML-kilde gemmes (ved at vælge Save As fra File-menuen) i en fil i ens eget hjemmekatalog. 3. Derefter kaldes lixhtmlfil med filens navn som argument. For filer, der allerede ligger på DIKUs Unix-system, er punkt 2 unødvendigt (forudsat naturligvis, at man afvikler Mosml fra en af DIKUs terminaler). En liste sidst i denne opgavetekst angiver nogle af de tilgængelige HTML-filer.

5 Datalogi 0 GA 2003, G: lix side Programmeringsstil Programdelene skal skrives i versionen Moscow ML 2.00 af Standard ML og må kun benytte de sprogelementer og hjælpefunktioner, som er gennemgået ved forelæsningerne, svarende til kapitel 1 6, afsnit og afsnit 14.1, og 14.5 af lærebogen af Hansen & Rischel samt kapitel 2 12 af bind 4 af kursusbogen. Bortset fra modulerne Char, Int, List, Real, String, Substring og TextIO må der ikke benyttes funktioner fra Moscow ML s standardbibliotek. Der lægges vægt på, at der benyttes god funktionsprogrammeringsstil, hvilket blandt andet indebærer, at programteksten skal være bygget op af simple funktioner, der hver løser et veldefineret separat delproblem. Funktioner med bivirkning skal i videst muligt omfang holdes adskilt fra de øvrige (rent funktionelle) dele af programmet. Hvis samme delproblem dukker op flere gange, eller hvis en kompliceret beregning kan forenkles ved særskilt løsning af et delproblem, bør der skrives en funktion til løsning af delproblemet. (Brug samme stil som i kalendereksemplet (bind 4 kapitel 12), sumbevarende afrunding (bind 1 afsnit 3.6) og de øvrige eksempler i bøgerne.) Hver funktionsdefinition skal ledsages af en kommentar, der forklarer funktionens virkning. Hvis virkningen er simpel og fremgår klart af en ganske kort programtekst, kan kommentaren udelades; for mere sammensatte funktioner kan det være nødvendigt med længere forklaringer eller med henvisninger til rapportteksten. Hvis der er fejl eller mangler i det udviklede program, skal det klart fremgå af rapporten. 2.6 Spørgsmål og svar En særlig internetside (som kan nås fra hjemmesiden for datalogi 0 GA) vil i opgaveperioden være sat af til uddybning af opgaven. Spørgsmål i forbindelse med opgaven kan gives til Nils Andersen på en seddel, sendes elektronisk (til nils@diku.dk) eller kommunikeres via instruktorerne. Hvis spørgsmålet skønnes af almen interesse, vil både spørgsmål og svar blive offentliggjort på siden. I opgaveperioden kan det være en stor hjælp at følge med i dialogen på denne side. De studerende kan også kommunikere indbyrdes via datalogi 0 GA-nyhedsgruppen; instruktorerne følger debatten i dette forum. 2.7 Instruktorvagt Der afholdes ikke øvelser i ugerne 40 og 41, men de fleste dage i opgaveperioden er der en eller to timer, hvor en instruktor står til rådighed for besvarelse af spørgsmål. Instruktorvagten træffes i den vestligste ende (ved den runde væg) af maskinstuen Hel, S 111. Det planlagte instruktorvagtskema ser således ud: tid ma ti on to fr ma ti on to 29/9 30/9 1/10 2/10 3/10 6/10 7/10 8/10 9/10 kl Dina Kenneth Dina Frederik Søren Anders Søren Dina Frederik kl Anders

6 Datalogi 0 GA 2003, G: lix side Krav til besvarelsen Læg mærke til kursusbogens bind 1, kapitel 3. Opgaven skal dokumenteres i en rapport med de seks afsnit, der er redegjort for i kursusbogens bind 1, afsnit 3.3, og for at få besvarelsen godkendt er det en betingelse, at man har forsøgt at skrive dem alle seks. Med hensyn til afprøvning skal der kun foretages en intern afprøvning (jævnfør kursusbogens bind 1 afsnit og bind 4 afsnit 6.5). Det er dog tillige et krav, at programmet har været kørt på de fire tekstfiler i kataloget /vol/www/undervisning/2003e/dat0ga/html-eksempler/ (se afsnit 4.1 herunder), og udskrift med resultater af disse fire kørsler skal vedlægges besvarelsen. Rapporten skal skrives på korrekt og godt dansk. Alt skal formuleres kort, præcist, velovervejet og let læseligt. Begreber og forkortelser, der ikke er almindelig kendt, skal defineres, før de anvendes. DIKUs edb-system er først og fremmest beregnet til udarbejdelse af programmer, og eventuelle tekstbehandlingsopgaver skal vige pladsen for programudvikling. 2.9 Form Afsnit i bind 1 af kursusbogen anfører en række krav til rapporters form. Her står blandt andet, at rapporten skal afleveres maskinskrevet på papir, kun beskrevet på den ene side af hvert ark, og at besvarelsen ikke må hæftes sammen, men skal indlægges i et klart plasticchartek med to åbne sider (ikke en opskåret plasticlomme). Besvarelsens hovedtekst (fraregnet program og udskrifter) forventes ikke at fylde mere end omkring 12 sider. Navnene på alle gruppens medlemmer samt disses login -navne og navnet på den fil, hvori programteksten befinder sig, skal anføres på forsideblanketten. I opgaveperioden vil det være naturligt at beskytte denne fil, så uvedkommende ikke kan læse den eller skrive til den, men når opgaven afleveres, skal beskyttelsesbittene være sådan sat, at alle kan læse den, og i de første 30 dage efter afleveringen må der ikke rettes i filen Omfang Opgaven er beregnet på at kunne løses af en trepersoners gruppe med en indsats på cirka 30 timers effektivt arbejde pr. person. Pas på med at vælge for ambitiøs en løsning en behersket løsning, der er gennemført og veldokumenteret, må betragtes som bedre end en mere avanceret løsning, der ikke er blevet helt færdig eller er uklart dokumenteret. Læg en tidsplan, og forsøg at overholde den! 3 Administrative bestemmelser Dette er godkendelsesopgaven på Datalogi 0 GA, hvilket vil sige, at en af forudsætningerne for, at man kan melde sig til rapportopgaveeksamen på datalogi 0 GA, er, at man har fået besvarelsen af denne opgave godkendt. Opgaven præsenteres ved forelæsningen torsdag den 25. september 2003; opgaveteksten udleveres i auditoriet kl. 14 og vil fra kl. 15 være lagt frem i reolen foran bachelor-

7 Datalogi 0 GA 2003, G: lix side 7 studieadministrationskontoret. Fra kl. 17 vil den desuden kunne hentes elektronisk (i.pdf-format) fra hjemmesiden. Den endelige besvarelse af opgaven skal afleveres i førstedelsadministrationen i to eksemplarer vedlagt fire udfyldte forsideblanketter senest fredag den 10. oktober kl Den ene forside får gruppen med tilbage som kvittering for besvarelsens aflevering. (Ønskes ikke kvittering, er det nok med tre forsider.) Besvarelser, der uden gyldig udsættelse afleveres senere end dette tidspunkt, vil blive afvist. Afsnit 3.4 i bind 1 af Datalogi 0 GA-kursusbogen beskriver regler og procedure vedrørende udsættelse. Det tilrådes (som anført på forsideblanketten) at opbevare en sikkerhedskopi af besvarelsen (på et andet sted end DIKU). 3.1 Gruppedannelse G skal løses i grupper med tre (eller eventuelt to) personer. Som et tilbud organiseres bindende gruppetilmelding; hvis en gruppe ønsker at benytte sig heraf, skal et medlem af gruppen senest fredag den 3. oktober henvende sig på bachelorstudieadministrationskontoret med to udfyldte og underskrevne forsideblanketter til G. Den ene af disse får gruppen med tilbage som kvittering, og den skal anvendes (som den ene af de krævede forsideblanketter) ved afleveringen af G-besvarelsen. Kravet om, at besvarelsen skal være resultat af et gruppesamarbejde, håndhæves strengt. Besvarelser fra enkeltpersoner eller fra grupper med mere end tre deltagere afvises administrativt. Det vil være mest hensigtsmæssigt at danne grupperne inden for øvelsesholdene, men hvis dette er problematisk, kan man søge at finde en makker fra et andet hold. Kontakt kan eventuelt etableres gennem instruktorerne eller via datalogi 0 GA-nyhedsgruppen, eller man kan bede studieadministrationskontoret om hjælp. 3.2 Genaflevering Hvis der er gjort et helhjertet forsøg på at løse opgaven, men besvarelsen alligevel i første omgang forkastes, får gruppen en ekstra uge at forbedre rapporten i. Det er de studerendes egen sag at holde sig underrettede om, hvorvidt deres besvarelse er blevet godkendt, og i benægtende fald at få at vide, hvornår den ekstra uge løber. 3.3 Redelighed Med deres underskrifter på forsiden garanterer gruppedeltagerne, at de selv har gennemført opgavebesvarelsen. Hver gruppe skal udarbejde en selvstændig besvarelse; enhver form for afskrift betragtes som eksamenssnyderi (og fører blandt andet til annullering af alle eksamensresultater fra samme eksamenstermin). Overordnet kan eventuelle problemer, som dukker op i opgaveperioden, drøftes mellem de studerende indbyrdes, men ingen form for kopiering af program- eller rapportdele kan tillades. Se også i bind 1 af kursusbogen afsnittene Redelighed i besvarelser (under afsnit 3.3.7) og bestemmelserne Regler om disciplinære foranstaltninger over for studerende ved Københavns Universitet (findes på nettet) specielt 5 Stk. 2.

8 Datalogi 0 GA 2003, G: lix side 8 4 Udvalgte HTML-filer 4.1 De krævede eksempelfiler Fra tirsdag den 30. september 2003 vil dette katalog: /vol/www/undervisning/2003e/dat0ga/html-eksempler/ rumme de fire tekstfiler, som det er obligatorisk at prøve lixhtmlfil på. 4.2 Andre filer på DIKUs Unix-system Hjemmesiden for Datalogi 0 GA: /vol/www/undervisning/2003e/dat0ga/index.html Studievejledning for ph.d.-studiet i datalogi: /vol/www/undervisning/phd.html 4.3 På nettet Danske klassikere fra før ca kan findes gennem Det kongelige Biblioteks base: Universitetets love og regler: Andre interessante kilder kan findes via disse indgange: (Folketinget) (Dagbladet Information) (Dagbladet Politiken) (Berlingske Tidende) (Ekstrabladet) (Dagbladet BT)

Godkendelsesopgave G2 Datafangst: lyd og billeder Version 1.1, den 4/10-2002

Godkendelsesopgave G2 Datafangst: lyd og billeder Version 1.1, den 4/10-2002 Godkendelsesopgave G2 Datafangst: lyd og billeder Version 1.1, den 4/10-2002 Jens D. Andersen 28. oktober 2002 1 Indledning Dette er G2-opgaven på multimediekurset i efterårssemestret 2002; en af de fire

Læs mere

Lav dine egne hjemmesider/websider

Lav dine egne hjemmesider/websider Sider, der skal publiceres på World Wide Web, laves i et særligt format, html, som fortæller browseren, hvordan den skal vise tekst og billeder. Html (Hypertext markup language) er meget fleksibelt og

Læs mere

K-opgave i faget multimedietekologi, foråret 2004 Fremstilling af multimediebaseret præsentation

K-opgave i faget multimedietekologi, foråret 2004 Fremstilling af multimediebaseret præsentation K-opgave i faget multimedietekologi, foråret 2004 Fremstilling af multimediebaseret præsentation 1. Tidsfrister og generelle krav Dette er den karaktergivende eksamensopgave (K-opgave) på kurset multimedieteknologi,

Læs mere

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det?

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? I dag skal du lære at lave hjemmesider, så du også kan bidrage til at opbygge

Læs mere

K-opgave: Fremstilling af en multimediebaseret præsentation

K-opgave: Fremstilling af en multimediebaseret præsentation K-opgave: Fremstilling af en multimediebaseret præsentation Georg Strøm 22. april 2003 1 Indledning Dette er den karaktergivende eksamensopgave (K-opgave) på kurset Multimedieteknologi foråret 2003. Opgaven

Læs mere

Godkendelsesopgave G5 i MMT 2002 Erik Frøkjær & Kasper Hornbæk

Godkendelsesopgave G5 i MMT 2002 Erik Frøkjær & Kasper Hornbæk København, 3/5 2002 Godkendelsesopgave G5 i MMT 2002 Erik Frøkjær & Kasper Hornbæk Indledning Godkendelsesopgaven G5 går ud på at prøve og sammenligne teknikker til evaluering af brugsvenlighed. G5 udleveres

Læs mere

IKT og Videnrepræsentationer

IKT og Videnrepræsentationer IKT og Videnrepræsentationer CSTBI-2 2010 5. kursusgang Introduktion til html Kjeld Svidt ks@civil.aau.dk Personlige hjemmesider De enkelte gruppemedlemmer kan lave egne hjemmesider i mappen public_html

Læs mere

Datalogi 0 GA Forelæsning september 2003 Nils Andersen. Datamatiske principper

Datalogi 0 GA Forelæsning september 2003 Nils Andersen. Datamatiske principper Datalogi 0 GA Forelæsning 1 2 1. september 2003 Nils Andersen Datamatiske principper EDB som simulering Programmering Problemløsning Tilstandsorienteret Værdiorienteret (= funktionsorienteret) Administrative

Læs mere

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Kontakt: Ann Qvist Rasmussen E-mail: anncrs@rm.dk Version 1.0 Senest redigeret:

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2019 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 10. april, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2017 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 6. april, 2017 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Større skriftlig opgave i 2hf

Større skriftlig opgave i 2hf Større skriftlig opgave i 2hf Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: fredag d. 4. december kl. 14. til fredag d. 11. december kl. 14. Du har 7 dage til at skrive din individuelle opgave.

Læs mere

Naja Schlüter Roskilde Tekniske Gymnasium 26/ Interessentanalyse

Naja Schlüter Roskilde Tekniske Gymnasium 26/ Interessentanalyse Interessentanalyse Jeg fik til opgave at skulle lave en ny studieweb som er min egen personlige side. Min studieweb skal bruges til lidt information og så vil jeg løbende igennem de to år jeg har igen

Læs mere

Eksamensopgaver i LaTeX-delen af IT-1B

Eksamensopgaver i LaTeX-delen af IT-1B Eksamensopgaver i LaTeX-delen af IT-1B 8 Oktober, 2003 Du bedes bemærke følgende: Hver deltager i kurset skal lave sin egen besvarelse og der må ikke kopieres fra eller skrives af efter andre. Din besvarelse

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2016 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. april, 2016 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2016 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 29. februar, 2016 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

HTML5 fortsat: Underside, links og tekstelementer på din hjemmeside

HTML5 fortsat: Underside, links og tekstelementer på din hjemmeside Webdesign og webkommunikation, formiddagshold (hold 1), IT Universitetet, forår 2012. Øvelse 2, individuel øvelse HTML5 fortsat: Underside, links og tekstelementer på din hjemmeside 1. Lidt om hvad du

Læs mere

Spørgeskema til evaluering af Datalogi 0 GA høst 2003

Spørgeskema til evaluering af Datalogi 0 GA høst 2003 Nils Andsen, DIKU, den. novemb (sammentalt den. decemb ) Spørgeskema til evaluing af Datalogi GA høst Både planlægge, instruktor og lære lægg store anstrengels og megen omhu i det introducende datalogikursus,

Læs mere

Grundlæggende HTML. Hjemmesider, kommunikation og kode. mandag den 13. august 12

Grundlæggende HTML. Hjemmesider, kommunikation og kode. mandag den 13. august 12 Grundlæggende HTML Hjemmesider, kommunikation og kode Hvad er HTML? Hyper Text Markup Language Beskrivelsen siger at det er et tekst sprog bestående af markører Bruges til at vise hjemmesider i en browser,

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Nakskov Gymnasium og HF september 2015 Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: tirsdag d. 15. december kl. 10. til tirsdag d. 22. december kl. 10.

Læs mere

Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit.

Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit. Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit. XML (eng. extensible Markup Language) XML er en måde at strukturere data på i tekstform. På samme måde som

Læs mere

større skriftlig opgave

større skriftlig opgave større skriftlig opgave VEJLEDNING TIL SSO 2012-2013 Større skriftlig opgave Den større skriftlige opgave er en individuel opgave, der skrives af alle HF-kursister. Man skriver i et eller flere fag, som

Læs mere

Vejledningshæfte til Studieretningsprojektet HTG 2009

Vejledningshæfte til Studieretningsprojektet HTG 2009 Vejledningshæfte til Studieretningsprojektet HTG 2009 Indhold: Vigtige datoer Udlevering af opgaveformuleringen Opgaven skrives Opgaven afleveres Indhold i studieretningsprojektet Opbygning af studieretningsprojektet

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2018 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. marts, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Sådan skriver du artikler til Eksperten!

Sådan skriver du artikler til Eksperten! Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Sådan skriver du artikler til Eksperten! Når du skriver artikler handler det om at få den ud til de rigtige personer, og vise den frem så den er let forståelig.

Læs mere

SRO på MG, måj-juni 2015

SRO på MG, måj-juni 2015 SRO på MG, måj-juni 2015 Kære 2.g er Du skal i maj 2015 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

It og informationssøgning Forelæsning november 2006 Jakob Grue Simonsen. Hypertekst og Python. Andersen & Simonsen: kap. 12

It og informationssøgning Forelæsning november 2006 Jakob Grue Simonsen. Hypertekst og Python. Andersen & Simonsen: kap. 12 It og informationssøgning Forelæsning 11 29. november 2006 Jakob Grue Simonsen Hypertekst og Python Andersen & Simonsen: kap. 12 I dag gennemgås materiale af uhyre praktisk (og kun i lidet omfang generel)

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Nakskov Gymnasium og HF september 2012 Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: torsdag d. 13. december kl. 14. til torsdag d. 20. december kl. 14.

Læs mere

Statistik for Biokemikere Projekt

Statistik for Biokemikere Projekt Statistik for Biokemikere Projekt Institut for Matematiske Fag Inge Henningsen og Helle Sørensen Københavns Universitet November 2008 Formalia Dette projekt udgør en del af evalueringen i kurset Statistik

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2018 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 13. marts, 2018 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv Håndbog til Større Skriftlig Opgave Aalborg Katedralskole 2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig B- niveau-karakter med vægten 1,5 på eksamensbeviset.

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Kontakt: Fællessekretariatet E-mail: fagligkvalitet@rm.dk Version 1.1 Senest redigeret:

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2019 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 27. februar, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation

Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation 23. april 2004 1 Administrativ information Rapportopgave K2 stilles fredag den 23. april 2004 og skal afleveres senest fredag den 14. maj kl. 11:00

Læs mere

større skriftlig opgave

større skriftlig opgave større skriftlig opgave VEJLEDNING TIL SSO 2014-2015 Større skriftlig opgave Den større skriftlige opgave er en individuel opgave, der skrives af alle HF-kursister. Man skriver i et eller flere fag, som

Læs mere

It og informationssøgning Forelæsning december 2006 Jakob Grue Simonsen. Diverse emner af almen interesse

It og informationssøgning Forelæsning december 2006 Jakob Grue Simonsen. Diverse emner af almen interesse It og informationssøgning Forelæsning 12 6. december 2006 Jakob Grue Simonsen Diverse emner af almen interesse 1 Gemme objekter til filer I python skal en fil på disken åbnes, før man kan læse eller skrive

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2013-2014 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

Lagervisning. Dina Friis, og Niels Boldt,

Lagervisning. Dina Friis, og Niels Boldt, Lagervisning Dina Friis, dina@diku.dk og Niels Boldt, boldt@diku.dk 6. april 2001 Kapitel 1 Sammenfatning Dette dokument er et eksempel på en delvis besvarelse af G-opgaven stillet på Datalogi 0 2000-2001.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE.

BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE. BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE. www.mcikast.dk På hjemmesiden kan du se alle de kommende ture både i indland og udland. Du kan også se de ture, som er kørt. Alle turene er placeret i

Læs mere

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio, Office

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio, Office Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio, Office 365 Efter gennemgangen af dette modul skal du: 1. Være kommet på skolens trådløse netværk 2. Kunne se dit skema og dine lektier i

Læs mere

Generel projektbeskrivelse

Generel projektbeskrivelse 02121 Ingeniørarbejde Softwareteknologi Januar 2010 1 Introduktion Generel projektbeskrivelse Formålet med programmeringsprojektet er at give deltagerne erfaring med at designe og konstruere et simpelt

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Køreplan: Fredag d. 12. september: Valg af fag og ønske til vejledere udfyld spørgeskema i Lectio Vejledning tider (15 minutter) tildeles og lægges

Læs mere

Denne artikel er til dem der ønsker at vide mere om hvad CSS er og hvad CSS kan bruges til hvad angår WWW.

Denne artikel er til dem der ønsker at vide mere om hvad CSS er og hvad CSS kan bruges til hvad angår WWW. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk CSS - en gennemgang Denne artikel er til dem der ønsker at vide mere om hvad CSS er og hvad CSS kan bruges til hvad angår WWW. Der er lidt CSS historie

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Kære bachelor-opgaveskriver. Velkommen.

Kære bachelor-opgaveskriver. Velkommen. Kære bachelor-opgaveskriver Velkommen. Dette vejlederbrev i beskriver rammerne for min vejledning og for vores samarbejde omkring din bacheloropgave. I brevet kan du læse mere om, hvad jeg tilbyder i vejledningsforløbet,

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Krav i Leverancekontrakt Bilag 2 krav lyder (jf. ændringsforslag 18) således:

Krav i Leverancekontrakt Bilag 2 krav lyder (jf. ændringsforslag 18) således: Indholdsfortegnelse Bevis for krav 19.12...1 Indledning...1 Metode...1 Resultater...2 Søgning på fanebladet Bygning og boliger...2 Skærmbilledet Grund...3 Skærmbilledet Bygningsamurai...4 Søgning på fanebladet

Læs mere

Bilag 3 - Løsningsbeskrivelse. over kravopfyldelse. Undervisningsministeriets udbud - Fremme af evalueringskulturen. 28. juni 2005

Bilag 3 - Løsningsbeskrivelse. over kravopfyldelse. Undervisningsministeriets udbud - Fremme af evalueringskulturen. 28. juni 2005 Uddannelsesudvalget L 101 - Bilag 3 Offentligt Bilag 3 - Løsningsbeskrivelse og oversigt over kravopfyldelse Undervisningsministeriets udbud - Fremme af evalueringskulturen i folkeskolen 28. juni 2005

Læs mere

Grafisk Workflow. Website til European Blues Challenge

Grafisk Workflow. Website til European Blues Challenge Grafisk Workflow Website til European Blues Challenge Opgaven: European Blues Challenge er en europæisk blues festival som skifter lokation hvert år. I 2017 kommer festivallen til Horsens, og vores kunde

Læs mere

PHP Quick Teknisk Ordbog

PHP Quick Teknisk Ordbog PHP Quick Teknisk Ordbog Af Daniel Pedersen PHP Quick Teknisk Ordbog 1 Indhold De mest brugte tekniske udtryk benyttet inden for web udvikling. Du vil kunne slå de enkelte ord op og læse om hvad de betyder,

Læs mere

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter IT-Brugerkursus Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling Indholdsfortegnelse Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Oprettelse af mapper Navngivning og omdøbning af mapper Sletning af mapper

Læs mere

Vejledningshæfte til Studieretningsprojektet HTG 2016

Vejledningshæfte til Studieretningsprojektet HTG 2016 Vejledningshæfte til Studieretningsprojektet HTG 2016 Indhold: Vigtige datoer s.1 Udlevering af opgaveformuleringen..s.1 Opgaven skrives s.1 Opgaven afleveres. s.3 Indhold i studieretningsprojektet...

Læs mere

Manuskriptvejledning De Studerendes Pris

Manuskriptvejledning De Studerendes Pris Fremsendelse af artikel Artikler skrevet på baggrund af bachelorprojekter, der er afleveret og bestået i det annoncerede tidsrum, kan deltage i konkurrencen om De Studerendes Pris. Det er kun muligt at

Læs mere

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven Elevmanual til studieretningsopgaven 2g, 2014 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsopgaven - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Oversigt over fag til studieretningsopgaven s. 4 IV. Studieretningsopgavens

Læs mere

Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen

Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen Ved brug af skolens IT-udstyr til skriftlig eksamen skal du: Medbringe dit UNI-login Oprette sidehoved/-fod til dine dokumenter (skolen har en færdig skabelon, som

Læs mere

Eksamensplan sommer 10. BA-uddannelsen

Eksamensplan sommer 10. BA-uddannelsen Eksamensplan sommer 10 (Ret til ændringer forbeholdes) BA-uddannelsen Retningslinjer 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. 2. Eksamenssted ved de oplyses på selvbetjeningen under Status

Læs mere

Håndtering af lokale hjemmesider (pr )

Håndtering af lokale hjemmesider (pr ) Håndtering af lokale hjemmesider (pr. 21.12.2016) Forsiden Side 1 A. Skift øverste store foto Side 1 B. Kredsens / afdelingens navn i øverste foto Side 1 C. Kommende Åbne haver Side 2 D. Kommende Arrangementer

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE 2017/18

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE 2017/18 STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE 2017/18 INDHOLD Indledning... 1 Omfang og formkrav for SSO... 1 Faser i forbindelse med opgaveudarbejdelsen... 2 Valg af emne og fag... 2 Opgaveformulering... 4 Opgaveugen... 4

Læs mere

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2015

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2015 Plan foråret 2015 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2015 23. april: Lærerne informerer ledelsen om gruppesammensætningen ved KS eksamen. Mandag den 27. april, kl. 10.45-11.30, auditoriet:

Læs mere

Introduktion til den almen medicinske portefølje

Introduktion til den almen medicinske portefølje Introduktion til den almen medicinske portefølje Kære kollega. Den nye almen medicinske speciallæge uddannelse er i lighed med alle andre nye speciallæge uddannelser er målstyret dvs. en række mål eller

Læs mere

Foreløbig reeksamensplan sommer BA-uddannelsen

Foreløbig reeksamensplan sommer BA-uddannelsen Foreløbig reeksamensplan sommer 2010 (Ret til ændringer forbeholdes) BA-uddannelsen Retningslinjer 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. 2. Eksamenssted ved de skriftlige eksaminer

Læs mere

To mikroarkitekturer til MIPS Karakteropgave på Maskinarkitektur 1B

To mikroarkitekturer til MIPS Karakteropgave på Maskinarkitektur 1B To mikroarkitekturer til MIPS Karakteropgave på Maskinarkitektur 1B Martin Zachariasen 10. september 2004 1 Introduktion Dette er den karaktergivende rapportopgave på kurset Maskinarkitektur 1B, efterår

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Dansk Cardiologisk Selskab Arbejdsgruppefunktioner på cardio.dk

Dansk Cardiologisk Selskab Arbejdsgruppefunktioner på cardio.dk Dansk Cardiologisk Selskab Arbejdsgruppefunktioner på cardio.dk ARBEJDSGRUPPESIDE 1 2 4 1. Arbejdsgruppetitel (låst) 2. Medlemsoversigt (autogenereret) 3. Opslagstavle der kan udfyldes af nukleus 5 4.

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Hvad Hvorfor Hvordan Overvåg sites via egne feeds

Hvad Hvorfor Hvordan Overvåg sites via egne feeds Hvad Hvorfor Hvordan Overvåg sites via egne feeds Undersøg siden, du vil overvåge Grundbegreber i feed43 Grundbegreber i rss Vælg det præcise udsnit, du vil overvåge via rss Ønsker vi at overvåge udviklingen

Læs mere

Studenterportalen. Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter. Professionshøjskolen Metropol, marts 2011

Studenterportalen. Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter. Professionshøjskolen Metropol, marts 2011 Studenterportalen Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter Professionshøjskolen Metropol, marts 2011 Forord Dette materiale har til formål at beskrive hvordan du registrerer

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

Ansøger skal være opmærksom på, at nedenstående har juridisk forrang i forhold til det øvrige prækvalifikationsmateriale.

Ansøger skal være opmærksom på, at nedenstående har juridisk forrang i forhold til det øvrige prækvalifikationsmateriale. Spørgsmål og svar vedrørende prækvalifikation på begrænset EU-udbud af håndværkerydelser for Professionshøjskolen Metropol, udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S 067-116264. 27.04.2016 Ansøger skal være opmærksom

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 SRP 2014 Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 i 3.g 1. Indledning Du får her en beskrivelse af de formelle krav til studieretningsprojektet i 3g med afsæt i STX-bekendtgørelsen 2013, bilag 7. Du har

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2015-2016 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne Dansk/historieopgaven i 1g Denne orientering indeholder følgende: 1. Kort orientering om rammerne for opgaven 2.

Læs mere

Kommunom- uddannelsen

Kommunom- uddannelsen Kommunom- uddannelsen PÅ AKADEMINIVEAU EKSAMENSBESTEMMELSER Afgangsprojektet på Kommunomuddannelsen GÆLDENDE FRA August 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen på Afgangsprojektet... 3 1.1 Eksamensform...

Læs mere

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013 Plan foråret 2013 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013 24. april: Lærerne informerer ledelsen om gruppesammensætningen ved KS eksamen. Mandag den 29. april, kl. 13.50-14.35, auditoriet:

Læs mere

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje.

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje. Maple Dette kapitel giver en kort introduktion til hvordan Maple 12 kan benyttes til at løse mange af de opgaver, som man bliver mødt med i matematiktimerne på HHX. Skærmbilledet Vi starter med at se lidt

Læs mere

Udleveret 1. oktober, afleveres senest ved øvelserne i uge 44 (29. oktober-1. november)

Udleveret 1. oktober, afleveres senest ved øvelserne i uge 44 (29. oktober-1. november) Hjemmeopgave Basal statistik, efterår 2013 Udleveret 1. oktober, afleveres senest ved øvelserne i uge 44 (29. oktober-1. november) I forbindelse med en undersøgelse af vitamin D status i Europa, har man

Læs mere

Reeksamensplan vinter 2011/12. BA-uddannelsen

Reeksamensplan vinter 2011/12. BA-uddannelsen Reeksamensplan vinter 2011/12 (Ret til ændringer forbeholdes) Retningslinjer 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. BA-uddannelsen 2. Mødetiden til skriftlige prøver er mellem kl. 8.30

Læs mere

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside i redigering af apotekets hjemmeside It-afdelingen Januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 1 INTRODUKTION 3 2 ADMINISTRATION 4 3 OPBYGNING 4 SIDER 5 FIL ARKIV 6 ARTIKLER 7 ØVRIGE

Læs mere

MINIMANUAL. ForældreIntra. På Dalumskolen. www.dalumskolen.odense.dk

MINIMANUAL. ForældreIntra. På Dalumskolen. www.dalumskolen.odense.dk MINIMANUAL ForældreIntra På Dalumskolen www.dalumskolen.odense.dk Support: Skolesekretær: Birthe Juhl Jensen tlf. 6375 0300 Skolesekretær: Helle Bech tlf. 6375 0300 Administrator på SkoleIntra: Else Juul

Læs mere

SRO på MG, åpril-måj 2014

SRO på MG, åpril-måj 2014 SRO på MG, åpril-måj 2014 Kære 2.g er Du skal i maj 2014 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

Aktuelle dokumenter på forsiden forsøges opdateret så de senest gældende dokumenter vises.

Aktuelle dokumenter på forsiden forsøges opdateret så de senest gældende dokumenter vises. Skovlunde, 22. marts 2014 kl. 18:26 Foreningens referater, breve, billeder og dokumenter vil næsten altid blive vist korrekt, uanset hvilken browser der benyttes, men i hjemmesidens menuer kan der optræde

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER I dette kapitel gennemgås de almindelige regnefunktioner, samt en række af de mest nødvendige redigerings- og formateringsfunktioner. De øvrige redigerings- og formateringsfunktioner

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2013 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 5. marts, 2013 Dette projekt udleveres i to dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

1. HVAD ER HOT POTATOES? 2. HVAD BESTÅR HOT POTATOES AF? 3. HVAD KOSTER HOT POTATOES? 4. SOFTWARE- OG HARDWAREKRAV.

1. HVAD ER HOT POTATOES? 2. HVAD BESTÅR HOT POTATOES AF? 3. HVAD KOSTER HOT POTATOES? 4. SOFTWARE- OG HARDWAREKRAV. Hot Potatoes 1. Hvad er Hot Potatoes?...2 2. Hvad består Hot Potatoes af?...2 3. Hvad koster Hot Potatoes?...2 4. Software- og hardwarekrav...2 5. Versioner....3 6. Indstillinger...3 Ny, Åbn, Gem, Gem

Læs mere

I denne artikel, vil der blive gennemgået de grundlæggende PHP-funktioner, såsom udskrift til skærmen, tid og dato og if-sætningen.

I denne artikel, vil der blive gennemgået de grundlæggende PHP-funktioner, såsom udskrift til skærmen, tid og dato og if-sætningen. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Grundlæggende PHP I denne artikel, vil der blive gennemgået de grundlæggende PHP-funktioner, såsom udskrift til skærmen, tid og dato og if-sætningen.

Læs mere

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016 Kursistmanual til Større skriftlig opgave 2 Hf, 2015-2016 Indholdsfortegnelse: I. Generelt om opgaven og forløbet s. 3 II. Hf-bekendtgørelsens bilag 4 - Større skriftlig opgave, juni 2010 s. 7 III. Generelt

Læs mere

IT-manual August 2014

IT-manual August 2014 IT-manual August 2014 Indhold IT-pixibog Opgave i brug af Lectio At skrive store opgaver i Word Opgave i at bruge Words specialfunktioner 1 IT-pixibog Skolens computere - låner jeg en computer? - hente

Læs mere

Matematik C. Højere forberedelseseksamen. Fredag den 29. august 2014 kl. 9.00-12.00. 2hf142-MAT/C-29082014

Matematik C. Højere forberedelseseksamen. Fredag den 29. august 2014 kl. 9.00-12.00. 2hf142-MAT/C-29082014 Matematik C Højere forberedelseseksamen 2hf142-MAT/C-29082014 Fredag den 29. august 2014 kl. 9.00-12.00 Opgavesættet består af 8 opgaver med i alt 15 spørgsmål. De 15 spørgsmål indgår med lige vægt ved

Læs mere

Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2

Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2 Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2 Encoding: Vi har tidligere set på spørgsmålet om et XML dokuments encoding. Det er generelt altid en god ide at gemme et dokument

Læs mere

Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net

Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net Af Inger Hindhede Kjær (28.02.2013) Indholdsfortegnelse 1 Introduktion til platformen... 2 2 Login processen... 3 2.1 Login på siden... 3 2.2 Sådan logger

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio og Office365 Efter gennemgangen af dette modul skal du:

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio og Office365 Efter gennemgangen af dette modul skal du: Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio og Office365 Efter gennemgangen af dette modul skal du: 1. Være kommet på skolens trådløse netværk 2. Kunne se dit skema og dine lektier

Læs mere