Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 L-05. Sidst ændret: L-06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 L-05. Sidst ændret: L-06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene"

Transkript

1 Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Fagdatacenter for stofudvaskning fra dyrkede arealer, DMU, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: L-05 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: Sider: 12 Sidst ændret: L-06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene Indhold 1 Indledning Metode Tid, sted og periode Intervieweren Omfang af interviewundersøgelsen Udstyr Markkort Bedriftsløsningsprogrammet - DLBRIt Procedure (Indtastning i DLBRIt ) Valg af høstår Ejendomsoplysninger - Ejendomsfaneblad Husdyrholdet - Gødskningsfaneblad Husdyrgødningslagre - Gødskningsfaneblad Arealoplysninger - Markfaneblad Bonitet Markfaneblad Jordbundsanalyser - Markfaneblad Afgrøder og udbytter Mark- eller dyrkningsfaneblad Handelsgødning og husdyrgødning - Dyrkningsfaneblad Pesticider - Dyrkningsfaneblad Jordbearbejdning Dyrkningsfaneblad Databehandling Konvertering af data Kvalitetskontrol Datakvalitetssikring: Udtræk og kontrol af data Data aflevering Referencer Bilag Vejledning i brugen af logfil-meddelelser fra konverteringen Beskrivelse af datasæt i ODA Tjekskema til indberetning af interviewdata Oversigt over versionsændringer Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 1 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

2 1 Indledning Interviewundersøgelsen har til formål at tilvejebringe datamateriale til Udarbejdelse af generel statistisk beskrivelse af landbrugsdriften i området. Beskrivelse af landbrugspraksis på ejendomsniveau giver mulighed for at ekstrapolere ud til et større område. Beregning af kvælstof- og fosforbalancer på markniveau. Beregning af kvælstofudvaskning fra enkeltmarker i landovervågningsoplandene ved hjælp af edb-modeller og at fremskaffe et statistisk grundlag for at beregne næringsstofudvaskningen for hele oplandet. Gennemførelse af scenarieanalyser. Interviewundersøgelsen skal gennemføres hvert år, og så vidt muligt omfatte alle lodsejere og forpagtere i oplandet. Data fra interviewundersøgelsen anvendes sammen med målinger i oplandet i mange sammenhænge, herunder evaluering af de nationale Vandmiljøhandlingsplaner, den årlige rapportering til EU i forbindelse med Danmarks Undtagelse fra Nitratdirektivet, den generelle rapportering til Nitratdirektivet og andre internationale direktiver, scenarieanalyser af effekten af nye tiltag i landbruget, oplandsanalyser andre specifikke analyser omkring pesticider og næringsstoffer. 2 Metode 2.1 Tid, sted og periode Intervieweren Det er vigtigt, at landovervågningsoplandet så vidt det er muligt, udgør et repræsentativt udsnit af dansk landbrug. Selve interviewet udføres af en landbrugskonsulent. I interviewsituationen skal man derfor så vidt muligt undgå konsulentrollen, herunder undgå at påvirke lodsejeren i en bestemt retning. Ligeledes skal intervieweren være opmærksom på, at oplysningerne afspejler den faktiske drift på bedriften og ikke er planlagte værdier Omfang af interviewundersøgelsen Interviewet udføres en gang årligt i november-februar måned. Alle bedrifter med mere end 2 ha i oplandet skal indgå i undersøgelsen. Hvis bedrifter mindre end 2 ha har store husdyrhold, hvilket kan være tilfældet f.eks. ved mink, må intervieweren tage stilling til om disse ejendomme skal medtages. Undersøgelsen er frivillig, dog bør der gøres en indsats for at få alle lodsejere til at deltage. Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 2 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

3 Bedrifter, som dyrker arealer både inden for og uden for oplandet, skal indgå i undersøgelsen, også selvom arealet inden for oplandet kun er 1-2 ha. Er der tale om en stor bedrift, som kun har ganske få ha inden for oplandet og resten uden for, må intervieweren dog afgøre om denne bedrift skal indgå i undersøgelsen. 2.2 Udstyr Markkort To markkort over bedriften skal medbringes ved interviewet. Under interviewet skal intervieweren opdatere kortene i forhold til henholdsvis de aktuelle marker i året og de planlagte justeringer for efterfølgende planår (vinterafgrøder). Efterfølgende opdateres markkort i GIS jf. Teknisk Anvisning for opdatering af Markkort i landovervågningen (L-03, under udarbejdelse) Bedriftsløsningsprogrammet - DLBRIt Indtastning af interviewdata foregår i den specialudviklede udgave af Bedriftsløsningen (DLBRIt), fremover benævnt DLBRIT'. DLBRIt' ligger i Agri- Systemet. Indtastningssystemet er som nævnt DLBRIt', og man kan vælge enten at taste direkte ind på serveren eller anvende en dedikeret bærbar computer, hvorpå specialsystemet er installeret. Ved anvendelse af en bærbar PC kan man ved henvendelse til Fagdatacentret få en eksport af ejendommene, som man herefter kan importere på den bærbare. Efter endt arbejde kan man få Fagdatacentret til at importere disse data til serveren igen. Indtastningen er yderligere beskrevet i afsnit 2.3. Bedriftsløsningsprogrammet er et meget avanceret program, som har mange flere funktioner, end det er nødvendigt at bruge i landovervågningsinterviewene. Blandt andet kan næsten alle oplysninger tastes ind flere steder. Denne anvisning er derfor ment som en vejledning til, hvordan man kan indtaste oplysningerne fra interviewet og få alle oplysninger med. Det er ikke nødvendigvis den eneste løsning. Det er dog altid nødvendigt fx at have oprettet et gødningslager og en besætning, før der kan anvendes husdyrgødning på markerne. Bemærkningsfelterne er til brug for interviewerens egen vurdering, felterne må ikke anvendes til kvantitative opgivelser. Bemærkninger, der er en forudsætning for dataenes anvendelse, skal for bedriften indtastes i kommentarfeltet, som findes på en knap E i menu-linjen og for de enkelte marker i bemærkningsfeltet under fanebladet Mark - arealoplysning. Disse bemærkninger vil blive trukket ud, lagt i Agridatabasen og medtaget under fagdatacentrets databehandling. Der må kun anvendes landsnormer. For handelsgødning må der dog også anvendes ejendomsnormer. Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 3 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

4 2.3 Procedure (Indtastning i DLBRIt ) Valg af høstår Når programmet åbnes, starter det altid i det høstår man befinder sig i i forhold til kalenderen. Derfor skal høståret ændres ved opstart af programmet. Høståret kan ses i øverste venstre hjørne på alle skærmbilleder i markstyringen og kan ændres på et rulle-gardin eller fede pile som peger til hver sin side. Det står desuden med fede typer øverst til højre på alle skærmbilleder. Til et høstår hører gødningsperioden fra 1. august til 31. juli, og høståret strækker sig frem til sidste høst, slæt eller afgræsning på marken. Efterafgrøder og udlæg efter hovedafgrøden indtastes i det høstår, der interviewes for. Hvis der gives gødning efter 31.juli og indtil 30. september til afgrøder, der høstes eller afgræsses inden 31. december, tales om en forlænget gødningsperiode. Gødning givet i den forlængede periode, skal indtastes i det høstår, som den forlængede periode er knyttet til. Efterfølgende aktiviteter på marken i samme kalenderår indtastes i det efterfølgende høstår. Jordbearbejdning efter høst af hoved- og efterafgrøder samt såning af vinterafgrøder (vinterkorn og vinterraps) om efteråret og evt. gødskning til disse afgrøder skal indtastes i det efterfølgende høstår. Jordbearbejdning efterfulgt af bar jord skal også indtastes i det efterfølgende høstår. Ligeledes skal ukrudtsbehandling efter høst af hovedafgrøde eller nedvisning af hovedafgrøde eller efterafgrøde indtaste i næste høstår. Som princip skal interviewet indeholde alle oplysninger der hører til høståret, samt øvrige aktiviteter på bedriften frem til årsskiftet, selvom de indtastes i og tilhører næste høstår. Det er vigtigt at få oplysninger fra høstårets afslutning og frem til årsskiftet med. Det kan være vanskeligt at huske disse oplysninger ved næste indberetning. Desuden skal data bruges i forbindelse med opgørelse af efterafgrøder, ved beregning af udvaskning, mm. Hvert høstår har tilknyttet et sæt tekniske normer. Disse normer er valgmuligheder, der fremkommer på rulle-gardiner. Når der er ændringer i normerne kan kopi-funktionen fra et høstår til det næste ikke benyttes. Hvis der kommer nye bedrifter med i interviewundersøgelsen, skal disse oprettes året før og relevante data skal tastes ind. Dette er nødvendigt for at have et udgangspunkt for interviewdataene. Det drejer sig om oprettelse af husdyrgødningslagre og besætninger i året før, således at programmet har et startlager for husdyrgødningen. Desuden er det nødvendigt, at oprette markerne og deres afgrøder for året før, således at forfrugten i interviewåret kendes Ejendomsoplysninger - Ejendomsfaneblad Her skal alle relevante felter i faneblad Grundoplysninger 1, Husdyrgodkendelse 4, Efterafgr. ordninger 5, Regler 6 og LOOP udfyldes. Fane- Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 4 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

5 bladene 4, 5 og 6 skal udfyldes for at kunne beregne kravet til efterafgrøder (se afsnit 2.4.9). I fanebladet Grundoplysninger 1 skal ejet areal være bedriftens matrikulære areal. I fanebladet Husdyrgodkendelse 5 er der mulighed for at indtaste en række oplysninger i forbindelse med godkendelsen, såsom ekstra efterafgrøder, nedsat N norm, reduceret husdyrtryk mm. Derimod er der ikke mulighed for at indtaste oplysning om ammoniakinitiativer i forbindelse med stald og lager. Denne oplysning beskrives i bemærkningsfeltet ved E knappen på menu-linien Husdyrholdet - Gødskningsfaneblad Fanebladet Besætning 2 skal udfyldes med type af husdyrhold, antal, staldtype, % afgræsning og produktionsprofil. Fanebladet skal udfyldes for hvert år, inden der deles ud af husdyrgødningen, idet husdyrholdet danner basis for gødningsproduktionen, som indgår i lagerstyringen. Lageret gøres op pr 31. juli. Hvis der gives husdyrgødning efter denne periode skal husdyrholdet også oprettes foreløbigt for næste planperiode, ellers kan det ske at lageret bliver negativt. Husdyrholdet skal så ved det næstkommende interview justeres til den rette produktionsprofil Husdyrgødningslagre - Gødskningsfaneblad Alle relevante oplysninger i fanebladet Lagre 1 indtastes. Der kræves stor opmærksomhed i forbindelse med gødningslagrene. Det er interviewerens ansvar at sørge for at den gødning, der produceres + import/eksport, også faktisk fordeles på marken. Det er ikke tilstrækkeligt blot at oplyse, hvad landmanden mener han har kørt ud i tons. Det skal altså sikres at et lager aldrig bliver negativt. Ligeledes må der heller ikke ske en konstant opbygning af lageret hen over årene. Vær opmærksom på om lageret bliver tømt. Købt/overført husdyrgødning fra en anden bedrift skal registreres på en tidligere dato end den dato, det bringes ud. Det er en god ide at oprette et lager specielt til importeret gødning. Der kan tilknyttes en maskinhandling (=udbringningsmetode) til lagret, som derefter benyttes automatisk hver gang gødning fra lagret udbringes. Hvis den tilknyttede maskinhandling ændres, vil denne ændring først træde i kraft fra det planår, hvor ændringen indtastes. Hvis der ikke er tilknyttet en maskinhandling til lageret, skal udbringningsmetoden indtastes for eksempel i Dyrknings-fanebladet. Her kan metoden, der kommer automatisk, også ændres Arealoplysninger - Markfaneblad Her indtastes en række oplysninger om marken, herunder markens areal, drænet areal, historik (hvor kommer marken fra), markstationer, markop- Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 5 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

6 lysninger og økologi. Udfyldelse af historik og markstationer er nærmere beskrevet nedenfor: Markhistorik I LOOP anvendes en anden markhistorik end i den ordinære Bedriftsløsning. I LOOP anses marken for at være ny hvert år. Det skal derfor angives hvor marken kommer fra, således at kronologien kan oprettes. Markhistorikken skal indtastes hvert år. Det kan være at historikken for interviewåret blev oprettet som en foreløbig historik ved sidste års interview til indberetning af vinterkorn og vinterraps. Ved det nye års indberetning skal historikken oprettes på ny, idet hele markplanen nu er kendt. Det anbefales at starte med at nulstille historikken samt først at indtaste denne, når markens arealer er indtastet. Markhistorikken indtastes i: Faneblad Mark - opsætning Arealoplysning klik på historikknappen for den enkelte mark. I det fremkomne historikvindue er der en liste over mulige marker med angivet delareal og forfrugt. Hvor kommer marken fra: Der kan være tale om 4 forskellige situationer Hvis marken er uændret i forhold til sidste år sættes flueben i rækken med samme marknr. Hvis marken er blevet delt i forhold til sidste år sættes flueben i rækken med samme marknr, og delarealet justeres, så det passer til det nye mark areal. Hvis marken består af areal fra flere marker, dvs. marken er blevet samlet af areal fra flere marker, skal hvert marknr angives ved det delareal af sidste års mark, som indgår i den nye mark. Summen af delareal = markens areal. HUSK flueben ved hver tidligere mark, der indgår. Når marken består af flere delmarker kan kun det ene delareal være forfrugtmark. Bedriftsløsningen vælger selv forfrugten fra det største delareal. Hvis delarealerne er lige store skal man selv krydse af, hvilket delareal der skal være forfrugtsmarken. Hvis der kommer en ny mark til fra en anden ejendom tilføjes dette nederst i historikbilledet. Her er tale om eksterne marker. Hvis marken tidligere har indgået i interviewundersøgelsen på en anden ejendom, indtastes det tidligere ejendomsnr og marknr. Hvis marken derimod ikke tidligere har indgået i interviewundersøgelsen vil det være en god ide at vælge et helt afvigende marknr, f.eks. et 4-cifret tal. For eksterne marker skal forfrugten vælges fra en dropdown boks. HUSK hvis man ønsker at ændre på et areal efter at historikken er oprettet, skal der også ændres i historikbilledet! Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 6 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

7 Justering af markareal i forhold til sidste år: Denne funktion må kun anvendes til justering pga. ny opmåling, ny opgørelse mm den må ikke anvendes til at komme udenom delmarksberegningen. Arealjusteringen må kun udgøre et lille areal (f.eks. mindre end 0,5 ha. Logfilen fra konverteringen melder fejl, hvis justeringen er mere end 20% af arealet). DLBRIt beregner det areal, der er anvendt, som sum af delareal + arealjustering. En fejlagtig arealjustering vil derfor medføre, at der bliver enten for meget eller for lidt areal til historik til delmarker. Hvornår skal en mark deles op: Det kan være et spørgsmål om hvornår en mark skal deles op, følgende hovedprincip kan anvendes Hvis en mark fra sidste år har forskellige hovedafgrøder skal marken deles op, således at der kun er en hovedafgrøde pr mark. Hvis marken har forskellig behandling om efteråret (f.eks. fjernelse af halm eller efterafgrøder) skal marken deles op fra årets begyndelse, også selvom det i DLBRIt er muligt at angive behandlet areal for fjernet halm og efterafgrøder. Hvis en mark i året består af to tidligere marker, og disse har væsentlig forskellig forfrugtsværdi, skal marken bibeholdes som to forskellige marker (det vil landmanden sikkert også gøre i praksis, idet gødskning formodentlig vil være forskellig på de to delmarker). Historik for det følgende år: Som omtalt ovenfor skal historikbilledet for næste år også udfyldes for de marker, som tilsås med vinterkorn eller vinterraps om efteråret, eller hvor en græsmark fortsætter som græs til næste år. Da dette kan være en temporær historik, skal historikken justeres når det nye års markplan kendes. Markstation Faneblad mark - opsætning Arealoplysning klik på markstationknappen for den enkelte mark: I markstationsvinduet er der en liste over mulige stationer for jordvand, drænvand, grundvand. Der kan godt forekomme alle tre typer af stationer på en mark. Der skal sættes flueben ved alle relevante stationer. NB. Markstationslisten kommer kun frem, hvis der er indtastet oplandsoplysninger i LOOP fanebladet Bonitet Markfaneblad Markfanebladet opsætning Bonitet skal udfyldes med alle relevante oplysninger Jordbundsanalyser - Markfaneblad Hvis der foreligger jordbundsanalyser, udtaget inden for de sidste 3 år skal disse indtastes under opsætningen Jordbundsanalyser. Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

8 2.3.8 Afgrøder og udbytter Mark- eller dyrkningsfaneblad Oplysninger indtastes under Markfaneblad - opsætning Afgrøde eller Dyrkningsfaneblad. Hovedafgrøde (temin 1) /efterafgrøde (termin 2): Hovedafgrøden skal indtastes som termin 1 afgrøde og efterafgrøden / mellemafgrøden som termin 2. Når en afgrøde indtastes vil der fremkomme en normsådato. Denne skal ændres til faktisk sådato. Hvis det skulle forekomme at en vinterraps udvintrer og må pløjes om, hvorefter der sås en ny hovedafgrøde, vil der være et problem med indtastning. Dette problem skal løses ved at flytte den udvintrede afgrøde til det foregående planår som en termin 2 afgrøde. For raps vil det være muligt at angive afgrøden vinterraps udvintret. Herved signaleres at det var tiltænkt at afgrøden skulle gødes. Denne mulighed findes ikke for vinterkorn. Men da vinterkorn ikke må gødes om efteråret, vil det ikke være lige så kritisk at signalere, at afgrøden var tænkt som en hovedafgrøde. Skriv i alle tilfælde en bemærkning i bemærkningsfeltet under fanebladet Mark - arealoplysning. Udbytter: Når en afgrøde er tastet ind vil der fremkomme et normudbytte i markplanen og en normdato for udbyttet (altså en normhøstdato) i dyrkningsfanebladet. Normudbyttet skal ændres til det faktiske udbytte i et af fanebladene. Der skal for høstede afgrøder indtastes en specifik behandling for Høst (evt. som hjemkørsel) i dyrkningsfanebladet, hvor den faktiske høstdato angives. Det er denne værdi, der føres videre som høstdato til Agridatabasen. (NB! der skal under hjemkørsel ikke indtastes noget høstudbytte, i så fald vil høstudbyttet blive talt med dobbelt). For græsafgrøder, som høstes flere gange, kan man anføre flere udbytter med forskellig høstdato i dyrkningsfanebladet. Det vil være fint at få disse oplysninger med, men det vil også være i orden blot at angive det samlede udbytte. For græs behøves ingen særskilt høstlinje. Udbytte af efterafgrøder: Vær opmærksom på at få registreret eventuelle udbytter af udlæg og efterslæt. I tidligere indberetninger ses, at der i nogle tilfælde mangler udbytter efter grønkorn og helsæd. Det vil normalt ikke forekomme at marken ikke anvendes yderligere efter tidlig høst. Dette kan dog være tilfældet for økologiske bedrifter. Hvis dette er tilfældet skal der skrives en bemærkning i bemærkningsfeltet under fanebladet Mark - arealoplysning. Konsulent erklæring for højere udbytte: Kvælstofnormen for en afgrøde kan korrigeres opad hvis der tidligere er opnået højere udbytte end normudbyttet for den pågældende afgrøde, og hvis Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 8 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

9 der foreligger en konsulenterklæring. I DLBRIT' tastes oplysningerne ind under gødskningsfanebladet "Behov 4" i kolonnen "Udbytte" feltet "til Max N". De aktuelle tal skal findes i konsulenterklæringen, skema A1. Derefter skal der køres en behovsberegning ved at klikke på knappen Beregn Behov. Man kan foretage beregningen for alle marker, når data er færdig indtastet. Brødhvede: Hvis der er givet tillæg for brødhvede, skal der vælges en afgrødetype svarende hertil, f.eks. vinterhvede, brød. Udlæg/efterslæt: Af hensyn til normberegningen ved udlæg/efterslæt, skal der vælges en afgrøde beregnet til hertil, der må aldrig anvendes en frøgræs, selvom der er tale om udlæg til en kommende frøgræsmark. Lovpligtige/frivillige efterafgrøder: For lovpligtige efterafgrøder skal anvendes en afgrøde som har direktoratskode 968 (E.pligtige efterafgrøder) og for frivillige efterafgrøder/grøngødninger skal vælges en afgrøde som har direktoratskode 969 (E.udlæg og efterafgrøde til grøng.). Fra 2011 er det ikke længere muligt at få fradrag i efterafgrødekrav for grønne marker, derimod er der mulighed for at opnå reduktion eller tillæg på grund af alternative ordninger eller modtaget krav fra øvrige bedrifter. Disse oplysninger skal indberettes i ejendomsfanebladet Efterafgr. ordninger 5 (se også afsnit 2.3.2). I særlige tilfælde vil det ikke være muligt at så efterafgrøder rettidigt på grund af for megen regn. I sådanne tilfælde kan Plantedirektoratet give tilladelse til at efterafgrøden alligevel tælles med som lovpligtig efterafgrøde. Dette er ikke muligt at indberette i Bedriftsløsningen på nuværende tidspunkt. Oplysningen skal derfor skrives ind i bemærkningsfeltet under fanebladet Mark arealoplysning. I ejdendomsfanebladet -Regler 6 skal de tre blokke udfyldes Forudsætninger vedr. plantedække Randzoner ved vandløb, søer eller Natura 2000 Harmonikrav Bedriftsløsningen beregner herefter i blokken Regler vedr. plantedække Efterafgrødegrundarealet, bedriftens krav (%) til efterafgrøder på basis af sidste års udbringning af organisk gødning og oplysning om alternativer ordninger til efterafgrøder indtastet i ejdendomsfanebaldet Efterafgr. ordninger 5, efterafgrøde krav fra randzone, baseret på oplysninger indtastet i samme faneblad, efterafgrødekrav fra husdyrgodkendelsesordninger, baseret på oplysninger indtastet i ejdendomsfanebaldet Husdyrgodkendelse 4, efterafgrøder overført fra tidligere år, det samlede krav til efterafgrøder i ha. Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 9 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

10 Der er muligt at rette i disse tal manuelt. Som grundprincip bør der ikke rettes i Bedriftsløsningens beregninger. Hvis der er behov for det, skal der tilføjes en bemærkning om dette i bemærkningsfeltet ved E knappen på menu-linjen Handelsgødning og husdyrgødning - Dyrkningsfaneblad Alle handelsgødnings- og husdyrgødningstildelinger tastes ind. For husdyrgødning skal udbringningsmåden desuden indberettes (se også afsnit 2.3.4) Pesticider - Dyrkningsfaneblad Alle behandlinger med sprøjtemidler skal indtastes, inklusiv sprøjtedato og mængde. Det kan forekomme at der anvendes et middel, som ikke findes i Bedriftsløsningen. I sådanne tilfælde skal der ske henvendelse til Fagdatacentret. Ukrudtsbehandling efter høst af en hovedafgrøde samt nedvisning af hovedafgrøde eller efterafgrøde hører til næste års afgrøde og skal derfor indtastes i næste høstår Jordbearbejdning Dyrkningsfaneblad Alle tidspunkter for såning, harvning/fræsning og pløjning skal indtastes. Normdatoer skal ændres til faktiske datoer. Halmnedmuldning efter en hovedafgrøde hører til denne og skal indtastes i planåret for hovedafgrøden. Dog hvis halmnedmuldning alene består af en pløjning skal denne pløjning indtastes i det nye planår. Alle efterfølgende jordbearbejdninger i form af harvning/fræsning og pløjning skal indtastes i det efterfølgende planår. Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 10 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

11 3 Databehandling Konvertering af data Efter interviewet skal alle ejendomme konverteres med konverteringsprogrammet under AgriSystemet. Herved lægges data fra de enkelte ejendomme over i en fælles database. Konverteringsprogrammet laver en første kvalitetskontrol af de data der er tastet ind i DLBRIt'. Der fremkommer løbende meddelelser i en logfil, hvis der er data der ser mistænkelige ud. Logfilen kan mailes til ens egen postkasse. Derfra kan den evt. sendes til Fagdatacentret ved pgj@dmu.dk, hvis der er noget man er i tvivl om. Vejledning i brugen af logfilen findes i bilag 2. 4 Kvalitetskontrol 4.1 Datakvalitetssikring: Udtræk og kontrol af data Data kvalitetssikres via overfladevandsdatabasen (ODA), som muliggør udtræk af datasæt. Her er alle ejendomme sammenstillet, hvilket giver et anderledes overblik over data. Data tjekkes ved at gennemgå og udfylde det tilhørende tjekskema. Beskrivelse af datasæt i ODA samt tjekskema findes i henholdsvis bilag 2 og Data aflevering Afrapportering af data til fagdatacentret sker ved, at Naturstyrelsen sender tjekskema og logfil fra konverteringen i en mail til Fagdatacentret ved pgj@dmu.dk eller rg@dmu.dk. Slut altid af med at konvertere alle ejendomme på én gang inden logfilen sendes, også selvom nogle af ejendommene tidligere er konverteret enkeltvis. Fagdatacentret gennemgår data i en faglig kontrol og vender tilbage med eventuelle spørgsmål eller mangler. Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 11 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

12 5 Referencer Plantedirektoratet (2010). Vejledning om gødsknings- og harmoniregler. Planperioden 1. august 2010 til 31. juli Bilag 6.1 Vejledning i brugen af logfil-meddelelser fra konverteringen 6.2 Beskrivelse af datasæt i ODA 6.3 Tjekskema til indberetning af interviewdata 7 Oversigt over versionsændringer Version Dato Emne: Ændring: Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2010/11 12 Versionsnummer: 1.0 Gyldig fra:

13 Bilag 2 Vejledning i brugen af Logfil-meddelelser fra konverteringen Typer af beskeder Når konverterings/dataflow programmet køres foretages der en række kontrol af data. De beskeder der genereres er delt op i 4 kategorier: Symbol Beskrivelse Hvem!!! FEJL Mangler eller fejl i kodelister/normsæt i den centrale database, Agri Skal rettes af DMU, så send hurtigst logfilen til pgj@dmu.dk. Ejendommen skal genkonverteres efter at DMU har rettet fejlen ### FEJL Mangler eller fejl i de rådata, der er indtastet i Konsulenten/MC *** --- DLBRIt Advarsel Noget i rådata skal undersøges for at sikre at data er rigtige. Nogle gange er det en åbenlysfejl., f.eks. dato der ligger udenfor planåret. Konsulenten/MC Handlinger Eksempler på meddelelser i logfilen og hvilken handling der bør ske Meddelelse i logfil "!!! BL HusdyrType: 104 gældende i 2009 findes ikke i KO_HUSDYRTYPE" "!!! Der findes ingen record i NORM_NYTTIG for år: 2009 måned: 6 NytteGrp: 6 GdnGruppe: 10(GHN_ID=348)" "!!! Der findes intet aktivstof til middel med ID = (Biscaya OD 240)" "!!! Enhed i UdbType IKKE kompatibel med enhed i NormFoderMiddel: FK: 548 med normtid: 2008:8:1 på mark: 116-0" "!!! HusdyrType: 104 ""St.r. årsopdr. 6-27mdr."" findes ikke i KO_HUSDYRTYPE_BL" "!!! HusdyrType: 112 ""St.r. stude, 6-27mdr."" findes ikke i KO_HUSDYRTYPE_BL" "!!! Kan ikke indsætte post i Aad_Normer" "!!! Kunne ikke finde FKnrUdbytte: UdbytteArt: 2 til StdAfgr: LLR med sluttid 31/7 i år: 2009 på mark: 41-0" "!!! Kunne ikke finde NormFoderMiddel: FK: 0 med normtid: 1996:1:1 på mark: 1-0" "!!! Kunne ikke finde post i LK_MASKINER: LLR Pr på mark: 1-0" "### Der er underløb i et lager, kan ikke beregne forholdstal " Handling Der mangler opdatering af Kodeliste i Agri, Send logfilen i en mail til pgj@dmu.dk Der må være en fejl i rådata, da man ikke kan udbringe mere gødning end der er i

14 "--- En markhistorik record for mark: 1-0 på ejendommen: 730 indeholder en arealjustering over 20%" "*** Der registreres udbragt samme type planteværn flere gange på mark 41-0 den Ekstra udbringninger gemmes ikke" lageret. Måske skal en tildelingsdato ændres til dagen efter, eller der skal foretages en tilledning til lageret Her er sandsynligvis en indtastningsfejl, da areal justering kun er beregnet til at angive at der er foretaget en opmåling af marken i forhold til sidste års markplan Enten er mængden forkert på den ene udbringning eller der skal slettes en udbringning "*** Efterafgrøde som første afgrøde på mark: 50-0" En afgrøde der typisk er en efterafgrøde er registreret som termin 1 på marken. Afgrøden skal måske slettes, eller der skal vælges en anden afgrøde "*** Ejendom: 114 IKKE konverteret" "*** Ejendom: 114 mangler Indtast data i fanebladet DMU-data" Ejendom->LOOP "*** Ejendom: 448 forkert DB-version - KØR Mark-programmet" Ejendommen har ikke været åbnet i denne version af mark.exe. Alle ejendomme skal åbnes også selvom de er udgået. "*** En behandling på mark 4-1 dateret oprettes ikke, fordi datoen ligger for langt udenfor planåret 2010" "*** En markhistorik record for mark: 3-0 på ejendommen: 727 oprettes ikke, fordi den tidligere mark ikke eksisterer i databasen" "*** En markoperation record på mark 1-0 dateret oprettes ikke, fordi der allerede eksisterer en tilsvarende operation på denne dato" Ret datoen Kan være at det er en fejl eller at marken er ny Der kan være tale om nogle standard behandlinger, som DLBRIt opretter på nogle afgrøder. Gennemgå behandlingerne og slet de overflødige, hvor der ikke er nogen mængde. "*** Kunne ikke finde 6% saldoareal for forrige år" En advarsel om at der ikke er indtastet 6% efterafgrøde for sidste år. Undersøg om det kan være rigtigt

15 Bilag 4 Tjek-skema til indberetning af interviewdata 9. december 2010 Dette skema skal gennemgås, udfyldes og sendes til fagdatacentret som dokumentation for at datagennemgang er afsluttet og data kvalitetssikret. Hvis data er i orden anføres dette ved et i boksen Alt OK i nedenstående skemaer, ellers beskrives problemstillingerne. LOOP OPLAND Dataoversigt Start med at tjekke at ejendommene er konverteret for forrige planår, det aktuelle planår og næste planår. Angiv eventuelle bemærkninger. Bemærkning Alt OK Afgrødefordeling Tjek afgrødefordelingen for året mod de senere års afgrødefordeling og noterer eventuelle større afvigelser Bemærkning Alt OK EJENDOM Arealer Tjek ejendomsarealerne i planåret mod sidste års arealer. Betydende afvigelser noteres og der gives en forklaring Bemærkning Alt OK

16 Harmoniareal og DE Tjek harmoniareal, BeDe (DE på bedriften), ModtDE og afsatde i forhold til sidste år. Større afvigelser fra sidste år noteres og forklares. Tjek også om DeHa (dyre-enheder til udbringning=bede+modtde+afsatde) modsvarer udbragt husdyrgødning (HusUdbN=husdyrgødning+udbinding). Større afvigelser noteres og forklares Bemærkning Alt OK Husdyrhold Tjek at staldtype, antal dyr, græs % og DE ser fornuftige ud. Hvis der er større ændringer i BeDe (beregnede dyreenheder i ovenstående skema), tjek da specifikt husdyrholdet mod tidligere år. Større afvigelser noteres og forklares Bemærkning Alt OK Gødningslagre Tjek i BL3 for alle lagre at der ikke forekommer negativt lager på noget som helst tidspunkt. Tjek herefter i datasættet om der er store ændringer i lager fra start til slut for indberetningsåret. Store udsving noteres og forklares. Tjek endelig at der ikke er tale om en konstant lageropbygning gennem årene. Lager Bemærkning Alt OK Udnyttelse af husdyrgødning Tjek krav til udnyttelse (KravUdnytPct) mod opnået udnyttelse (OpnaetUdnytPct). Større afvigelser noteres og forklares Bemærkning Alt OK Krav til lovpligtige efterafgrøder Dette udtræk kan ikke bruges for det seneste planår, idet der kun regnes på marker, hvor der er registreret afgrøde i næste planår. Det er for at kunne regne kravet til

17 efterafgrøder rigtigt i forhold til fritagelse for grønne. Når denne regel ophæves vil udtrækket blive tilpasset således at det også kan anvendes for det seneste planår. Hvis ejendommen ikke har gennemgået større ændringer kan man skele til sidste års krav til lovpligtige efterafgrøder. Etablerede efterafgrøder i indberetningsåret kan fås ved at summere efterafgrøder på ejendomsniveau i udtrækket Marker Efterårsbevoksning. Anfør ejendomme med krav til efterafgrøder, men hvor der ikke dyrkes efterafgrøder, angiv årsagen hertil. Bemærkning Alt OK MARKER Markhistorik, i året Angiv marker der ikke har et tidligere ejdnr og marknr og angiv årsagen hertil Marknr Bemærkning Alt OK Markhistorik, næste år Alle vinterafgrøder (vinterhvede og vinterraps) og græsmarker, der videreføres som græsmarker til næste år, skal være indtastet med angivelse af tidligere ejdnr, marknr og delareal. Tjek at der for ejendomme, som sædvanligvis dyrker vinterafgrøder, også er indtastet vinterafgrøder for næste planår og at ejendommen er konverteret for næste planår. Angiv ejendomme som har vinterafgrøder i nærværende planår, men som ikke dyrker vinterafgrøder til næste planår Bemærkning Alt OK Brugt Areal Her ses hvor arealer fra et planår går hen til næste planår. Ved analyse af om alle arealer fra forrige år er blevet brugt skal man tage udgangspunkt i forrige planår. I udtrækket er så vist, hvorledes markerne er delt op til næste år. Sidste kolonne angiver uforbrugt areal fra forrige år. Denne kolonne skal være 0. Hvis ikke, må man gå tilbage til historikken og rette op på data. Hvis uforbrugt areal stadig ikke går i 0, noteres hvilke marker fra forrige år det drejer sig om og årsagen angives. Marker, evt dele af marker fra sidste år der ikke bruges i årets indberetning Marknr Bemærkning Alt OK

18 Afgrøder og udbytter Tjek at der er udbytter for alle afgrøder, der høstes, og om et eventuelt udbytte af afgrøderesten og efterafgrøden er indtastet. Normudbytte af hovedafgrøden og efterafgrøden er angivet. Tjek om udbytteangivelserne ser fornuftige ud i forhold til normudbytterne. Større afvigelser fra normudbytterne noteres, og der gives en forklaring Marknr Afgrøde Bemærkning Alt OK Operationer Tjek at der for alle afgrøder er angivet pløjetid, såtid og høsttid og husk også alle efterårsharvninger. For flerårge afgrøder skal pløjetid og såtid kun være angivet i det planår aktiviteten sker. Harvninger og pløjninger forud for en afgrøde skal angives i planåret for afgrøden (dvs. før såning af afgrøden). Afgrøder der ikke har en pløjetid, såtid eller høsttid angives og der gives en forklaring Marknr Afgrøde Manglende operation bemærkning Alt OK Specielt for 2010 Angiv ejendomme som ikke har foretaget efterårsharvning forud for forårssåede afgrøder i planåret, og beskriv om dette er normal praksis for ejendommen. Bemærkning Alt OK Balancer gødningstildeling Her er angivet den samlede tildeling af henholdsvis handelsgødning, husdyrgødning og udbinding for kvælstof og fosfor til de enkelte marker. Enkelttildelinger fremgår af datasættene under Gødskning handelsgødning, husdyrgødning og udbinding. Afvigelse i gødningstildelinger fra forventning anføres og kommenteres Marknr Afgrøde Bemærkning Alt OK

19 Balancer Nbalance, Pbalance Tjek balancerne sorterer evt. balancerne efter værdi, så store positive og negative værdier straks opdages. Sådanne værdier kan skyldes fejl i udbytter eller gødningstildeling. Store positive og negative værdier balancer anføres, og der gives en forklaring Marknr Afgrøde Bemærkning Alt OK Hvis udbytterne ser OK ud, men de fjernede næringsstoffer ser forkerte ud kontakt da DMU. Gødskning husdyrgødning Her er hver enkelt gødningstildeling beskrevet. Tjek at der er anført en udbringningsmetode til alle tildelinger. Store tildelinger noteres og kommenteres. Marknr Dato Bemærkning Alt OK Hvis krav til udnyttelse er negativ eller manglende er der sandsynligvis tale om negativt lager. Hvis dette ikke er tilfældet og der stadig er problemer med udnyttelseskravet, kontakt da DMU. Gødskning handelsgødning Her er hver enkelt gødningstildeling beskrevet. Store tildelinger noteres og der gives en kommentarer Marknr Dato Bemærkning Alt OK

20 Bilag 3 Beskrivelse af datasæt i ODA DMU, Aarhus Universitet RG / , opdateret 9. marts2011 OPLAND Opland - Afgrødefordeling AfgrFordelGrp Årstal Opland - Dataoversigt Årstal Overordnede afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent Ejendoms nummer i LOOP Seneste dato for konvertering af ejendommen EJENDOM Ejendom - Arealer Ejendoms nummer i LOOP EjetBL3 Ejet areal (ha), fra BL3 fanebladet Ejendom ForpagtBL3 Forpagtet areal (ha), fra BL3 fanebladet Ejendom BortforpagtBL3 Bortforpagtet (negativ) areal (ha), fra BL3 fanebladet Ejendom DispBL3 Disponeret areal (ha), fra BL3 fanebladet Ejendom BruttoBL3 Brutto areal (ha), fra BL3 fanebladet Ejendom AndenAnv Bruttoareal disponeret areal (ha), beregnet AfgrOmdrift Afgrøder i omdrift (ha), summeret fra BL3 fanebladet Mark VedvGraes Vedvarende græs (ha), summeret fra BL3 fanebladet Mark FrugtGrJulEnergi Frugt og bær, grøntsager, Juletræer og Energiafgrøder (ha), summeret fra BL3 fanebladet Mark UdyrketBrakAndt Udyrket, vildtagre, brak, sø, mose, skov (ha), summeret fra BL3 fanebladet Mark SumAreal Sum af AfgrOmdrift + VedvGraes + FrugtGrJulEnergi + UdyrketBrakAndt (ha), skal være lig med disponeret areal HarmoniAreal Harmoniareal (ha), bestemt ud fra afgrødetypen (=AfgrOmdrift + VedvGraes + FrugtGrJulEnergi) InterviewOmfang Interview Omfang Ejendom Harmoniareal og DE

21 Areal Harmoniareal BeDE ModtDE Afsat DE DeHa HusUdbN Brugstype DEgrp DeRegel InterviewOmfang Ejendoms nummer i LOOP Ejendommens areal (ha), summeret fra BL3 fanebladet Mark Ejendommens harmoniareal (ha), bestemt ud fra afgrødetypen Dyreenheder produceret på ejendommen Modtaget dyreenheder Afsat dyreenheder (negativ) (er pt. ikke korrigeret værdi, da den korrigerede værdi ikke bliver overført i konverteringen) Dyreenheder pr ha til udbringning (=BeDE+ModtDE+AfsatDE) Udbragt husdyrgødning og udbinding på ejendommen, summeret fra BL3 fanebladet Dyrkning (DeHa*100 bør være omtrent lig med HusUdbN) Brugstypen, bestemt ud fra bedriften dyreenheder fordelt på husdyrtyper Dyretæthedsgruppe (0-0.7, , , , >2.3 DE/ha) Ja angiver at bedriften anvender reglen om 2,3 DE/ha (undtagelsesreglen iht. Nitratdirektivet) Interview Omfang Ejendom - Husdyrhold HusdyrtypeTekst StaldtypeTekst Antal GraesNPct DE Ejendomsnummer i LOOP type valgt i BL3 type valgt i BL3 antal dyr i hele tal %-del af året dyrene er på græs antal dyreenheder, beregnet i BL3 Ejendom Gødningslagre Ejendomsnummer i LOOP Lager Navn på lageret, valgt af intervieweren TilUdbringMgd total mængde, i tons til udbringning i planperioden : periodens startlager + årsproduktion + tilledning + import/eksport NTilUdbring kg kvælstof i lageret til udbringning PTilUdbring fosfor i hele lageret, kg til udbringning KTilUdbring kalium i hele lageret, kg til udbringning UdbragtMgd mængde udbragt fra lageret, tons i perioden , beregnes i konverteringsprogrammet NUdbragt Kvælstof udbragt, kg PUdbragt Fosfor udbragt, kg KUdbragt Kalium udbragt, kg ImpExpMgd Mængde importeret/eksporteret (tons)

22 ImpExpN ImpExpP ImpExpK TilledtMgd Startlager Slutlager Justering AarsProd NProd Kapacitet Kvælstof importeret/eksporteret (kg) Fosfor importeret/eksporteret (kg) Kalium importeret/eksporteret (kg) Tilledning (tons) Kvælstof (kg) i lageret pr 31. juli i begyndelsen af planperioden Kvælstof (kg) i lageret pr 31. juli ved afslutning af planperioden. Beregnet som startlager+nproduktion+import/eksport-udbragt Værdi indtastet i BL3 Årlig produktion af gødning (tons) Årlig produktion af kvælstof i gødningen (kg) Lagerkapacitet i tons Ejendom Udnyttelse af husdyrgødning Ejendoms nummer i LOOP Areal Ejendommens areal (ha), summeret fra BL3 fanebladet Mark EjdNNorm Ejendommens beregnede N kvote (kg N) HanN Udbragt handelsgødning på ejendommen (kg N) HusN Udbragt husdyrgødning på ejendommen (kg N) KravUdnytHusN Beregnet krav til udnyttelse af udbragt husdyrgødning (kg N) UdbN Udbinding N på ejendommen (kg N) KravUdnytUdbN Beregnet krav til udnyttelse af udbindings N (kg N) KravUdnytPct Beregnet udnyttelseskrav (%) til hele husdyrgødningmængden =(KravUdnytHusN+ KravUdnytUdbN)/( HusN+ UdbN)*100 OpnaetUdnytPct Beregnet opnået udnyttelse (%) for hele husdyrgødningen =( EjdNNorm- HanN)/( HusN+ UdbN)*100 InterviewOmfang Interview Omfang Ejendom Krav til lovpligtige efterafgrøder Ejendoms nummer i LOOP Areal Ejendommens areal (ha), summeret fra BL3 fanebladet Mark EafgGrundareal Ejendommens efterafgrødegrundareal (ha), beregnet ud fra afgrødetypen LovplEafgAreal Indberettede lovpligtige efterafgrøder (ha), efterafgrødearealer som ikke kan tælle med er trukket fra KravEafgAreal Krav til lovpligtige efterafgrøder (ha), der er ikke taget hensyn til opsparing af efterafgrøder GrIkkeLovpl Grønne marker, som ikke er lovpligtige efterafgrøder (ha), beregnet ud fra afgrødetypen, efterafgrøder og næste års afgrøde Driftstype Angives ved Oeko hvis ejendommen drives økologisk DeHa DE til udbringning på ejendommen

23 Krav2_14Pct Krav4Pct Krav2_12Areal Krav4Areal InterviewOmfang Krav (%) til 2/12 pct efterafgrøder Krav (%) til ekstra 4 pct efterafgrøder Krav (ha) til 2/12 efterafgrøder Krav (ha) til ekstra 4 pct efterafgrøder Interview Omfang, vurdering af opfyldelse af krav bør kun ske for ejendomme med fuldt interviewet areal MARK Mark - Historik Ejendomsnummer i LOOP MarkNr Markens nummer på ejendommen Tidl Ejendomsnummer sidste år* TidlMarkNr marknummer sidste år* AntalDelMarker antal tidligere marker den nye mark fremkommer af, hele tal DelAreal areal som den tidligere mark bidrager med, ha Areal markens areal, ha Afgrtype afgrøde på marken i år, valgt i BL3 Forfrugt Forfrugt angivet i historik billedet Forfrugtsmark J (ja) eller N (nej), angiver om tidligere delareal anvendes som forfrugts mark JordtypeTekst angivelse med tekst Bemaerkning Her angives hvis der er arealjustering *(angives ved 99 hvis der er tale om arealjustering) Mark Brugt Areal MarkNr Areal Nxt AntalDelMarker Nxt NxtMarkNr DelAreal SumDelAreal UforbrugtAreal Ejendoms nummer i LOOP Markens nr Markens areal (ha) Næste indberetningsår Antal af delarealer som marken deles op i til næste år Ejendomsnr for det enkelte delareals placering næste år Marknr for det enkelte delareal næste år Størrelsen (ha) af det enkelte delareal næste år Summen af markens delarealer det næste år Forskel mellem arealet i indberetningsåret og sum af delarealer næste år. Mark - Afgrøder og Udbytter

24 MarkNr Areal Afgrtype Afgrgrp AfgrFordelGrp Udbytte UdbNorm Enhed RestUdb RestAnv RestEnhed Eafg EafgUdb EafgNormUdb EafgEnhed Forfrugt Ejendoms nummer i LOOP Markens nummer på ejendommen Markens areal (ha) Afgrødetype, valgt i BL3 Afgrødegruppen, bestemt ud fra afgrødetypen Gruppering til opgørelse af afgrødefordeling Opnået udbytte pr ha Udbytte norm pr ha i henhold til Plantedirektoratet Enhed for udbytte og udbyttenorm (tons, hkg, kg eller Fe) Udbytte af afgrøderest pr ha Anvendelse af afgrøderesten Enhed for afgrøderesten Efterafgrødetype, valgt i BL3 Opnået udbytte af efterafgrøden pr ha Udbytte norm for efterafgrøde pr ha i henhold til Plantedirektoratet Enhed for efterafgrøden Afgrødetype dyrket på marken sidste år, defineret ud fra historikken Mark - Operationer MarkNr JBnr Forfrugt Afgrtype Areal AntalHarv FoerstHarv Ploejetid Saatid Hoesttid JordbehGV ForaarAfgr MDHarv MDPloj GraesForrigAar GraesOmploj GraesOmplojEft Ejendoms nummer i LOOP Markens nummer på ejendommen Marken JB nr Forfrugtafgrøden Afgrødetype, valgt i BL3 Markens areal, ha Antal harvninger mellem sidste års afgrøde og årets afgrøde Dato for første harvning efter sidste års afgrøde Dato for pløjning før årets afgrøde Dato for såtidspunkt Dato for høst af hovedafgrøden Ja angiver at pløjning eller harvning falder ind under de jordbehandlinger som ikke vil blive tilladt i Grøn Vækst Markens areal (ha), hvis der er tale om forårssået afgrøde Måneden for første harvning Måneden for pløjning Markens areal (ha), hvis der var omdriftsgræs på marken sidste år Markens areal (ha), hvis der var omdriftsgræs på marken sidste år men ikke i år, dvs. græsmarken er omlagt Markens areal (ha), hvis der var omdriftsgræs på marken sidste år, og denne blev ompløjet om efteråret perioden 1.juli -1.februar.

25 Mark - Efterårsbevoksning Ejendoms nummer i LOOP MarkNr Markens nummer på ejendommen Afgrtype Afgrødetype, valgt i BL3 Eafg Efterafgrødetype, valgt i BL3 Areal Markens areal (ha) LangVaekstAreal Markens areal (ha) tæller med som grøn mark pga. lang vækstsæson EafgAreal Arealet (ha) tæller med som grøn mark pga. efterafgrøde VinterAfgrNxtAar Arealet (ha) tæller med som grøn mark pga. vinterafgrøde (vinterkorn, vinterraps, græs sået om efteråret) GrIkkeLovpl Grøn marker, som ikke er lovpligtig efterafgrøde (ha), beregnet ud fra afgrødetypen, efterafgrøden og næste års afgrøde LovplEafgAreal Areal (ha) med lovpligtige efterafgrøder. Hvis der også er vinterafgrøde på marken, tæller kun det areal med til lovpligtig efterafgrøde, som der ikke er vinterafgrøde på LovplEafg Typen af lovpligtig efterafgrøde EafgGrundAreal Markens areal (ha) tæller med som efterafgrødegrundareal. Mark - Høstede Næringsstoffer Ejendoms nummer i LOOP MarkNr Markens nummer på ejendommen Areal Markens areal, ha Afgrtype Afgrødetype, valgt i BL3 Udbytte Opnået udbytte pr ha Enhed Enhed for udbytte og udbyttenorm (tons, hkg, kg eller Fe) RestAreal Areal med afgrøderest (ha) RestUdbytte Udbytte af afgrøderest pr ha RestAnv Anvendelse af afgrøderesten RestEnhed Enhed for afgrøderesten EafgAreal Areal med efterafgrøde (ha) Eafg Efterafgrødetype, valgt i BL3 EafgUdbytte Opnået udbytte af efterafgrøden pr ha EafgEnhed Enhed for efterafgrøden Nfj_ho N høstet i afgrøden pr ha Nfj_re N høstet i afgrøderesten pr ha (gennemsnit for hele marken) Nfj_eafg N høstet i efterafgrøden pr ha (gennemsnit for hele marken) Pfj_ho P høstet i afgrøden pr ha Pfj_re P høstet i afgrøderesten pr ha (gennemsnit for hele marken) Pfj_eafg P høstet i efterafgrøden pr ha (gennemsnit for hele marken) Kfj_ho K høstet i afgrøden pr ha

26 Kfj_re Kfj_eafg K høstet i afgrøderesten pr ha (gennemsnit for hele marken) K høstet i efterafgrøden pr ha (gennemsnit for hele marken) Mark - Balancer MarkNr Areal Afgrtype Afgrgrp Brugstype DEgrp DeHa EafgTekst Nfix HanN HanP HusN HusP UdnytHusN UdbN UdnytUdnN UdbP Nfj Pfj Nbalance Pbalance Mark - Kvælstofnormer MarkNr Areal Afgrtype Jbnr Udbyttenorm PldNorm EafgTekst PldEafgNorm Forfrugt ForfrugtVaerdi EafgEftervirk Ejendoms nummer i LOOP Markens nummer på ejendommen Markens areal, ha Afgrødetype, valgt i BL3 Afgrødegruppen, bestemt ud fra afgrødetypen Brugstypen, bestemt ud fra bedriften dyreenheder fordelt på husdyrtyper Dyretæthedsgruppe (0-0.7, , , , >2.3 DE/ha) Husdyrtætheden (DE/ha til udbringning) Efterafgrødetype, valgt i BL3 Nfiksering (kg N/ha) Tilført kvælstof med handelsgødning (kg N/ha) Tilført fosfor med handelsgødning (kg P/ha) Tilført kvælstof med husdyrgødning (kg N/ha) Tilført kalium med husdyrgødning (kg K/ha) Krav til udnyttelse af tilført kvælstof med husdyrgødning (kg N/ha) Tilført kvælstof ved udbinding (kg N/ha) Krav til udnyttelse af udbindings-kvælstof (kg N/ha) Fosfor lagt på marken ved afgræsning (kg P/ha) Kvælstof fjernet med afgrøderne (kg N/ha) Fosfor fjernet med afgrøderne (kg P/ha) Kvælstofbalance (kg N/ha) Fosforbalance (kg P/ha) Ejendoms nummer i LOOP Markens nummer på ejendommen Markens areal (ha) Afgrødetype, valgt i BL3 Markens JB nr Udbyttenormen i henhold til Plantedirktoratet Afgrødens grundnorm i henhold til Plantedirktoratet (kg N/ha) Efterafgrødetype, valgt i BL3 Normen til efterafgrøden i henhold til Plantedirktoratet (kg N/ha) Forfrugtsafgrøden Forfrugtsværdi (kg N/ha), bestemt ud fra sidste års hovedafgrøde Eftervirkning af efterafgrøder dyrket året før (kg N/ha)

27 Nprognose Nprognosen (kg N/ha) GeoKorr Geografisk korrektion (kg N/ha), ikke relevant efter 1998/99 NekstraKonsErkl Ekstra kvælstofnorm ved konsulent erklæring NNormIalt Marken samlede Nnorm (kg N/ha) Mark Udbinding LOOP nummer Ejendomsnummer i LOOP MarkNr Markens nummer på ejendommen Areal markens størrelse, ha N kg N afsat på marken (kg N/ha) P kg P afsat på marken (kg P/ha) K kg K afsat på marken (kg K/ha) UdnytUdbN Andelen af udbindings-kvælstof, som kræves udnyttet (kg N/ha) SumUdbytte Markens afgræsningsudbyte (Fe/ha) Afgrtype Afgrødetype, valgt i BL3 Mængden af N, P og K lagt på marken ved afgræsning opgøres for ejendommen som helhed ud fra oplysninger om antal og typer af husdyr på græs, samt græsnings procenten. Oplysningerne om N, P, K beregnes ud fra markens afgræsningsudbytte og ejendommens samlede afgræsningsudbytte GØDSKNING Gødskning - Handelsgødning LOOP nummer Ejendomsnummer i LOOP MarkNr Markens nummer på ejendommen BehAreal Behandlet areal, ha UdbrDato dato for udbringning HandelsGdnType Gødningstype, valgt i BL3 Mængde mængde udbragt på marken, kg/ha Npct kvælstof i gødningen, % Ppct fosfor i gødningen % Kpct kalium i gødningen % Tot.N kvælstof bragt ud i alt, kg/ha Tot.P fosfor udbragt i alt, kg/ha Tot.K kalium udbragt i alt, kg/ha Enhed Enhed for udbragt N, P og K Gødskning - Husdyrgødning LOOP nummer

28 Ejendomsnummer i LOOP MarkNr Markens nummer på ejendommen Behareal Behandlet areal, ha UdbrDato dato for udbringningen GdnLager Gødningstype, kommer fra navnet på lageret Mængde udbragt, tons / ha N kg kvælstof /ton gødning P kg fosfor/ton gødning K kg kalium/ton gødning Tot N total kg kvælstof/ha Tot P total kg fosfor/ha Tot K total kg kalium/ha UdnytKrav Andelen af udbragt N, som kræves udnyttet (%) Enhed Enhed for udbragt N, P og K UdbringMetode Metode brugt ved udbringning, valgt i BL3.

Bilag 6.4 Tjek-skema til indberetning af interviewdata 28. august 2015

Bilag 6.4 Tjek-skema til indberetning af interviewdata 28. august 2015 Bilag 6.4 Tjek-skema til indberetning af interviewdata 28. august 2015 Dette skema skal gennemgås, udfyldes og sendes til fagdatacentret som dokumentation for at datagennemgang er afsluttet og data kvalitetssikret.

Læs mere

Ejendoms nummer i LOOP Seneste dato for konvertering af bedriften

Ejendoms nummer i LOOP Seneste dato for konvertering af bedriften Bilag 3 Beskrivelse af datasæt i ODA 12. februar 2013, opdateret 1. august 2013 OPLAND Opland - Afgrødefordeling AfgrFordelGrp Årstal Opland - Dataoversigt Årstal Overordnede afgrødegrupper til opgørelse

Læs mere

Bilag 5.3 Beskrivelse af datasæt i ODA opdateret februar 2017

Bilag 5.3 Beskrivelse af datasæt i ODA opdateret februar 2017 OPLAND Opland - Afgrødefordeling AfgrFordelGrp Årstal Opland - Dataoversigt Årstal Afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent Seneste dato for konvertering af bedriften

Læs mere

Overordnede afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent

Overordnede afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent OPLAND Opland - Afgrødefordeling AfgrFordelGrp Årstal Opland - Dataoversigt Årstal Overordnede afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent Seneste dato for konvertering

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Jordbrug, Miljø i 2014 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Bilag 1.3 til Datateknisk anvisning D01 Interviewdata i LOOP Beskrivelse af datasæt i ODA opdateret januar 2019

Bilag 1.3 til Datateknisk anvisning D01 Interviewdata i LOOP Beskrivelse af datasæt i ODA opdateret januar 2019 OPLAND Opland - Afgrødefordeling AfgrFordelGrp Årstal Opland - Dataoversigt Årstal. Afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent. Seneste dato for konvertering af bedriften

Læs mere

Udgået dokument. Se ny version

Udgået dokument. Se ny version OPLAND Opland - Afgrødefordeling AfgrFordelGrp Årstal. Afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent Opland - Dataoversigt Årstal EJENDOM. Seneste dato for konvertering

Læs mere

Bilag 1 til DL01 Beskrivelse af datasæt i ODA opdateret august 2018

Bilag 1 til DL01 Beskrivelse af datasæt i ODA opdateret august 2018 OPLAND Opland - Afgrødefordeling AfgrFordelGrp Årstal Opland - Dataoversigt Årstal. Afgrødegrupper til opgørelse af afgrødefordeling Afgrødefordelingen i Procent. Seneste dato for konvertering af bedriften

Læs mere

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2011/12 L05. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2011/12 L05. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Fagdatacenter for Stofudvaskning fra dyrkede arealer, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: L05 Version: 1.0 Oprettet:

Læs mere

Udkast Databeskrivelse til LOOP KS Notat (interviewundersøgelse) RG/ Bioscience, Aarhus Universitet

Udkast Databeskrivelse til LOOP KS Notat (interviewundersøgelse) RG/ Bioscience, Aarhus Universitet Udkast Databeskrivelse til LOOP KS Notat (interviewundersøgelse) RG/01.08.2013 Bioscience, Aarhus Universitet Til udarbejdelse af KS notatet anvendes en række datasæt fra ODA. Datasættene er beskrevet

Læs mere

1 Interviewdata: datateknisk anvisning Version: 1

1 Interviewdata: datateknisk anvisning Version: 1 Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC Stofudvaskning fra dyrkede arealer: Anton Rasmussen og Gitte Blicher-Mathiesen NST: Kirsten Broch TA henvisninger TA. nr.: Version:

Læs mere

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2012/13 L05. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2012/13 L05. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Fagdatacenter for Stofudvaskning fra dyrkede arealer, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: L05 Version: 2.0 Oprettet:

Læs mere

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet.

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Tjek din ansøgning om enkeltbetaling inden

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2015

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2015 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2015 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Kontrol, Enhed for Jordbrugskontrol, i 2015 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Læs mere

Indhold. Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning. Oprettet: TA. nr.: DL01

Indhold. Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning. Oprettet: TA. nr.: DL01 Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC stofudvaskning fra dyrkede arealer: Gitte Blicher-Mathiesen MST: Kirsten Broch TA henvisninger TA. nr.: DL01 Version: 2.1 Gyldig

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2016

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2016 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2016 Kolofon Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2016 Denne vejledning er udarbejdet af Miljø og Fødevareministeriet, NaturErhvervstyrelsen,

Læs mere

L05. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene

L05. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Anton Rasmussen, Fagdatacenter for Stofudvaskning fra dyrkede arealer, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: L05 Version: 2.1

Læs mere

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2016/17

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2016/17 Dokumenttype: Teknisk anvisning TA henvisninger TA. nr.: L05 Version: 2.2 Oprettet: 01.05.2012 Gyldig fra: 01.05.2012 Sider:21 Sidst ændret: 22.09.2017 L06 Markkort L01 Bilag 7 Kørespor i forbindelse med

Læs mere

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2017/18. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2017/18. L06 Opdatering af markkort i landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Gitte Blicher-Mathiesen, Fagdatacenter for Stofudvaskning fra dyrkede arealer, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: L05 Version:

Læs mere

Sådan indberetter du efterafgrøder og alternativer for efterår 2017 (senest 31.august).

Sådan indberetter du efterafgrøder og alternativer for efterår 2017 (senest 31.august). Sådan indberetter du efterafgrøder og alternativer for efterår 2017 (senest 31.august). Hvad er mit areal med Efterafgrøder, som skal etableres nu og har jeg udsæden? Med en opdateret markplan i Mark Online

Læs mere

Opstart af ny bedrift i Næsgaard Mark og Næsgaard Markkort. (opdateret 31.03.2016)

Opstart af ny bedrift i Næsgaard Mark og Næsgaard Markkort. (opdateret 31.03.2016) Opstart af ny bedrift i Næsgaard Mark og Næsgaard Markkort (opdateret 31.03.2016) Marts 2016 Indholdsfortegnelse Download og installation... 2 Opstart af ny Bedrift - trin for trin vejledning... 3 Grundoplysninger...

Læs mere

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2015/16 L05

Interviewundersøgelse i landovervågningsoplandene 2015/16 L05 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Anton Rasmussen, Fagdatacenter for Stofudvaskning fra dyrkede arealer, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: L05 Version: 2.1

Læs mere

Lovefterafgrøder, markplan 2017

Lovefterafgrøder, markplan 2017 Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til indberetning af efterafgrøder via tast-selv-service samt planlægning af efterafgrøder fremadrettet

Læs mere

Lovefterafgrøder, markplan 2016

Lovefterafgrøder, markplan 2016 Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til indberetning af efterafgrøder via tast-selv-service samt planlægning af efterafgrøder fremadrettet

Læs mere

Skema A: Gødningsplanlægning 2015/2016

Skema A: Gødningsplanlægning 2015/2016 Skema A: Gødningsplanlægning 2015/2016 Virksomhedens CVR-nr. Underskrift Dato Mark nr. Areal Forfrugt Afgrøde Grund iflg. Tabel 1 JBnr. Forfrugtsværdi 1) Evt. N- korrektion 2) Afgrødens pr. (korrigeret

Læs mere

Lovefterafgrøder, markplan 2016

Lovefterafgrøder, markplan 2016 Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til indberetning af efterafgrøder via tast-selv-service samt planlægning af efterafgrøder fremadrettet

Læs mere

Lovefterafgrøder MFO, Målrettede efterafgrøder i markplan 2019

Lovefterafgrøder MFO, Målrettede efterafgrøder i markplan 2019 Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til indberetning af efterafgrøder via tast-selv-service samt planlægning af efterafgrøder fremadrettet

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Mark Online

Kom godt i gang med DLBR Mark Online Kom godt i gang med DLBR Mark Online DLBR Mark Online indeholder Markplan og Dyrkningsjournal. Markplan bruger du til at du oprette og redigere i bedriftens markplan, mens du bruger dyrkningsjournalen

Læs mere

Økologi nøgletal 2018 (GHI)

Økologi nøgletal 2018 (GHI) Økologi og Næsgaard Mark Næsgaard Mark dækker fint alle økologers behov for logbog. Derfor er det også oplagt at anvende Næsgaard Mark eller Næsgaard Mobile som økolog, så man altid har sin logbog ved

Læs mere

Upload til Tastselv.ferv.dk 2015

Upload til Tastselv.ferv.dk 2015 Indhold Generelt... 2 Ansøgning om enkeltbetaling via internet... 2 Kortet og indtegnede arealer på kortet er i dag styrende for støtten... 3 9 m randzone langs vandløb og søer over 100 m2... 3 Randzoner

Læs mere

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet.

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Tjek din ansøgning om enkeltbetaling inden

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2017

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2017 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2017 Kolofon Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2017 Denne vejledning er udarbejdet af Miljø og Fødevareministeriet, NaturErhvervstyrelsen,

Læs mere

Vedr. høring over udkast til Vejledning om gødsknings- og harmoniregler 2017/2018, jr. Nr

Vedr. høring over udkast til Vejledning om gødsknings- og harmoniregler 2017/2018, jr. Nr Dato 4. juli 2017 Side 1 af 5 Landbrugs- og Fiskeristyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V miljobio@lfst.dk cc: MABINI@lfst.dk) Vedr. høring over udkast til Vejledning om gødsknings- og harmoniregler

Læs mere

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m.

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Fosforregulering Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Disposition Fosforregulering Efterafgrøder 2017 Andre nyheder 2018 Jordbearbejdnings regler (skema) Frister for afpudsning af græs og brakarealer

Læs mere

Landbrugsindberetning.dk - Gødningsregnskab

Landbrugsindberetning.dk - Gødningsregnskab Miljø- og Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Jens B Larsen Komosevej 15 862 Kjellerup Den 3. marts 216 CVR-nr. 8124519 Kode til GHI: 84581 Landbrugsindberetning.dk - Gødningsregnskab Planperiode

Læs mere

Landbrugsindberetning.dk - Gødningsregnskab

Landbrugsindberetning.dk - Gødningsregnskab I/S Egevang v/frits Dan Kruse og Knud Frits Kruse Dæmningen 36 Kolindsund 856 Kolind Den 2. november 216 CVR-nr. 32946 Kode til GHI: 27383 Landbrugsindberetning.dk - Gødningsregnskab Planperiode 1. august

Læs mere

Gødningsregnskab 2011 trin for trin

Gødningsregnskab 2011 trin for trin Gødningsregnskab 2011 trin for trin Side 1 Oktober 2011 Side 2 Næsgaard MARK Gødningsregnskab 2011 (GHI) Gødningsregnskab 2011 (GHI) - trin for trin vejledning... 4 1. Gødningsregnskab fra tidligere år...

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2019 2019 Februar 2019 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2019 Miljø-

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2018

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2018 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2018 Kolofon Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Miljø og Fødevareministeriet, Landbrugsstyrelsen,

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2019 2019 Juli 2019 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2019 Revideret juli 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01

Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01 Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01 Version: 3.1 Oprettet: 01.04.2014 Forfattere: MST: Christian Fogt Andersen FDC Stofudvaskning

Læs mere

Muligheder og udfordringer i efter- og

Muligheder og udfordringer i efter- og Muligheder og udfordringer i efter- og mellemafgrøder Hvordan ses efterog mellemafgrøder i relation til de kommende regler som følge af Grøn Vækst? v/ chefkonsulent Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug

Læs mere

Indberetning af efterafgrøder og brug af alternativer for efteråret 2012

Indberetning af efterafgrøder og brug af alternativer for efteråret 2012 Indberetning af efterafgrøder og brug af alternativer for efteråret 2012 Indberetning af efterafgrøder er i to situationer anderledes end sidste år. Det skyldes, at der er ændret på, hvilken planperiode

Læs mere

Erfaringer med indførelsen af den generelle fosforregulering

Erfaringer med indførelsen af den generelle fosforregulering Erfaringer med indførelsen af den generelle fosforregulering Lars Paulsen, Landbrugsstyrelsen, Jordbrugskontrol Plantekongres 2019, Session 59, 16. januar 2019 Emner Fosforregulering og erfaringsgrundlag

Læs mere

Bornholms Landbrug. Efterafgrøder, Kaffe Ny fosforregulering og CropSat Torben Videbæk

Bornholms Landbrug. Efterafgrøder, Kaffe Ny fosforregulering og CropSat Torben Videbæk Efterafgrøder, Kaffe Ny fosforregulering og CropSat Torben Videbæk 5 forskellige efterafgrøder MFO- efterafgrøder Pligtige efterafgrøder Husdyrefterafgrøder Frivillige målrettede efterafgrøder Obligatoriske

Læs mere

Dette afsnit giver dit et overblik over hvor du finder de forskellige ting i markplanen.

Dette afsnit giver dit et overblik over hvor du finder de forskellige ting i markplanen. Generelt om markplan Få overblik Dette afsnit giver dit et overblik over hvor du finder de forskellige ting i markplanen. Vælg høstår Sørg altid for, at du har valgt det rigtige høstår, når du arbejder

Læs mere

Kom godt i gang med Markjournal Online

Kom godt i gang med Markjournal Online Kom godt i gang med Markjournal Online Markjournal Online er et enkelt registreringsværktøj, der 'fødes' med mark- og dyrkningsplan-oplysninger fra DLBR IT. Oftest vil det være din konsulent, der har lagt

Læs mere

Gødningsregnskab 2013 trin for trin (opdateret 17.09.2013)

Gødningsregnskab 2013 trin for trin (opdateret 17.09.2013) Gødningsregnskab 2013 trin for trin (opdateret 17.09.2013) Side 1 September 2013 Side 2 Næsgaard MARK Gødningsregnskab 2013 (GHI) Gødningsregnskab 2013 (GHI) - trin for trin vejledning... 4 1. Gødningsregnskab

Læs mere

Udfyldelse af skema 2 (Pilotprojekt om præcisionslandbrug) Kort opsummering. For hver mark udregnes markens kvælstofbehov

Udfyldelse af skema 2 (Pilotprojekt om præcisionslandbrug) Kort opsummering. For hver mark udregnes markens kvælstofbehov Kort opsummering Skema 2 Fastsættelse af kvælstofbehov for hver enkelt mark er en individuel behovsberegning på markniveau. Ved beregningen tages ikke hensyn til et evt. bedriftskrav til eftervirkning

Læs mere

Udbyttedokumentation Skema A1, 2011

Udbyttedokumentation Skema A1, 2011 Generelt Du kan få en højere kvælstofnorm til en afgrøde, hvis du kan dokumentere, at dit høstudbytte de sidste fem år i gennemsnit ligger højere end standardnormen i Tabel 1 i. Det forhøjede udbytte beregnes

Læs mere

Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen

Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. februar 217 Anton Rasmussen Institut for Bioscience Rekvirent: Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Læs mere

Næsgaard Mark Slam Februar 2003

Næsgaard Mark Slam Februar 2003 Næsgaard Mark Slam Februar 2003 DataLogisk ApS, Stubbekøbingvej 41, 4840 Nørre Alslev Tlf: 70 20 33 11 Fax: 70 20 34 56 E-mail: mail@datalogisk.dk www.datalogisk.dk Næsgaard Mark Version 7 Indhold Slam

Læs mere

Bedriftens ejendomme I Mark Online findes disse ejendomsoplysninger ikke, så ændringer skal ske direkte i Tast selv.

Bedriftens ejendomme I Mark Online findes disse ejendomsoplysninger ikke, så ændringer skal ske direkte i Tast selv. Dataeksport fra Mark Online Eksporten til Tast Selv Service er delt i 2 filer: Markplandata til ansøgningen i Fællesskemaet Efterafgrøde- og gødningsoplysninger Markplandata til Fællesskemaet 2015 i Tast

Læs mere

Gødnings- og Husdyrindberetning

Gødnings- og Husdyrindberetning Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet og Fødevarestyrelsen Gårdejer Jack Schønning Sørensen Tøstrupvej 47 Tøstrup Mark 8581 Nimtofte Den 22. december 21 CVR-nr. 2712522 Kode

Læs mere

Sådan beregner du opfyldelse af grønne krav

Sådan beregner du opfyldelse af grønne krav Sådan beregner du opfyldelse af grønne krav Indhold 1 Sådan udfylder du siden... 1 2 Opdatér hver gang du retter i oplysningerne... 3 3 Hvis du ikke opfylder de grønne krav... 3 3.1 Ombytning af omdriftsareal...

Læs mere

Fosforlofter Kort opsummering. Hver gødningstype sit krav. Husdyrproduktionens fosforloft

Fosforlofter Kort opsummering. Hver gødningstype sit krav. Husdyrproduktionens fosforloft Kort opsummering Krav om P i handelsgødning medregnes kommer fra EU 90 kg P/ha over 3 år reglen afskaffet. Husdyrgødningsaftaler kun fra producent til slutbruger. Målrettede skærpede fosforlofter fra 2019

Læs mere

Næsgaard Mark Version 8.0 September 2003

Næsgaard Mark Version 8.0 September 2003 Næsgaard Mark Version 8.0 September 2003 DataLogisk ApS, Stubbekøbingvej 41, 4840 Nørre Alslev Tlf: 70 20 33 11 Fax: 70 20 34 56 E-mail: mail@datalogisk.dk www.datalogisk.dk Næsgaard Mark Version 8.0 Indhold

Læs mere

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3 Generelt Denne vejledning gennemgår kort om reglerne og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med nye grønne EU krav og planlægning i markprogrammet. 30 pct. af areal støtten fra EU er fremefter

Læs mere

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk Efterafgrøder - Mellemafgøder Grøngødning HVORFOR? Spar kvælstof og penge Højere udbytte Mindre udvaskning af kvælstof, svovl, kalium

Læs mere

DLBR Vandregnskab Online

DLBR Vandregnskab Online DLBR Vandregnskab Online Udgivet April 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, PlanteIT, 8740 5000 Support Se www.dlbr.dk/it eller ring

Læs mere

Denne vejledning beskriver brugen af planteværnstjekket.

Denne vejledning beskriver brugen af planteværnstjekket. Vejledning til Planteværnstjek vers. 2 Generelt Denne vejledning beskriver brugen af planteværnstjekket. Planteværnstjek hvad tjekkes der på? Programmet tjekker på 6 forhold. Om de anvendte planteværnsmidler

Læs mere

Efterafgrøder som virkemiddel i FarmN.

Efterafgrøder som virkemiddel i FarmN. 1 Efterafgrøder som virkemiddel i FarmN. Der gives her en kort beskrivelse af hvordan efterafgrøder håndteres i FarmN og hvilken effekt efterafgrøder har på N-udvaskning i standardsædskifterne. Alle beregninger

Læs mere

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3 Generelt Denne vejledning gennemgår kort om reglerne og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med nye grønne EU krav og planlægning i markprogrammet. 30 pct. af areal støtten fra EU er fremefter

Læs mere

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET Landovervågning Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed Status for miljøplaner ift. 2015 Reduktionsmål Rodzonen Havbelastning (%) (t N) 1987 Vandmiljøplan I 1998 Vandmiljøplan II 48 2004

Læs mere

Opdateringsbeskrivelse

Opdateringsbeskrivelse Opdateringsbeskrivelse til Version 3.74 Opdateringsbeskrivelse Udgivet Oktober 2008 Redaktør Tryk Udgiver Esben Andersen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Kommunikation Dansk Landbrugsrådgivning,

Læs mere

Oprettelse af markplan 2018

Oprettelse af markplan 2018 Næsgaard MARK Oprettelse af markplan 2018 Oprettelse af markplan 2018 (opdateret 23.10.2017) Oktober 2017 Side 1 Indhold Indholdsfortegnelse Oprettelse af markplan 2018 - trin for trin vejledning... 3

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

Vejledning til indberetning i Leverandørregister for gødningsleverancer

Vejledning til indberetning i Leverandørregister for gødningsleverancer Vejledning til indberetning i Leverandørregister for gødningsleverancer Planperioden 2017/2018 Marts 2018 Indhold 1. Indberetning af gødningsleverancer 3 1.1 Typer af leverandører 3 1.2 Frist for indberetning

Læs mere

Marker. v./miljøchef Hans Roust Thysen. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø

Marker. v./miljøchef Hans Roust Thysen. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø Marker v./miljøchef Hans Roust Thysen Disposition Referencesædskifter til kvæg Afgræsning og beregning af kvælstofudvaskning Overfladevand Drikkevand Fosfor Lugt Landscentret Reference sædskifte Standardsædskifter

Læs mere

Fosforlofter Kort opsummering. Hver gødningstype sit krav. Husdyrproduktionens fosforloft

Fosforlofter Kort opsummering. Hver gødningstype sit krav. Husdyrproduktionens fosforloft Kort opsummering Krav om P i handelsgødning medregnes kommer fra EU 90 kg P/ha over 3 år reglen afskaffet. Husdyrgødningsaftaler kun fra producent til slutbruger. Målrettede skærpede fosforlofter fra 2019

Læs mere

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET NaturErhvervstyrelsen Vedrørende bestilling om eftervirkning af efterafgrøder Susanne Elmholt Koordinator for myndighedsrådgivning Dato:

Læs mere

Dette afsnit giver dit et overordnet overblik over programmets gødningsplanlægning.

Dette afsnit giver dit et overordnet overblik over programmets gødningsplanlægning. Dette afsnit giver dit et overordnet overblik over programmets gødningsplanlægning. En del af markbladet Gødningsplanen er en del af markbladet og indeholder specielle funktioner til at vise, fordele og

Læs mere

Mobile Arbejdssedler. Mobile TID. Mobile Observationer

Mobile Arbejdssedler. Mobile TID. Mobile Observationer Næsgaard MOBILE Generelt Flere vejledninger Næsgaard MOBILE kan anvendes til markregistrering og/eller til tidsregistrering. Har du adgang till både Mark og TID i PC program kan du som administrator bestemme

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven tons N af de tons N

Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven tons N af de tons N Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven 4.600 tons N af de 9.000 tons N Børge O. Nielsen LRØ Arealrelaterede tiltag: Areal, ha Reduktion ton N * Randzoner 50.000 2.600 * Skovrejsning + øget natur

Læs mere

Grønne regnskaber 2003

Grønne regnskaber 2003 Grønne regnskaber 2 Grønne regnskaber 23 Næringsstofbalancer i Landovervågningen Som led i overvågningsprogrammet NOVA 23 er der siden 1999 hvert år blevet udarbejdet næringsstofregnskaber (grønt regnskab)

Læs mere

Vejledning senest ændret

Vejledning senest ændret 1. Generelt Med i er det muligt at registrere alle typer af afgrøder der køres fra og til et lager opgjort pr. høstår. Du får samtidig overblik over den aktuelle beholdning på lagerne og udbytterne på

Læs mere

Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011

Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011 Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 15. januar 2015 Gitte

Læs mere

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering Erhverv J.nr. MST-1249-00137 Ref. KLSCH/IRNMA Den 13. januar 2017 Revideret 27. februar 2017 Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering Med ny husdyrregulering

Læs mere

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 -

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 - AfgrødeNyt nr. 23 17. september 2014 Indhold Aktuelt i marken Vi følger med i tidligt sået vintersæd Handel med pligtige efterafgrøder Vigtige datoer Aktuelt i marken Vejrudsigten lover dage med ca. 20

Læs mere

DLBR Mark / Mark Online Premium. Upload til Fællesskemaet 2012 under Tast selv service.

DLBR Mark / Mark Online Premium. Upload til Fællesskemaet 2012 under Tast selv service. DLBR Mark / Mark Online Premium. Upload til Fællesskemaet 2012 under Tast selv service. Indhold: Generelt 1.a. Forside 1.b. Ejendomme 2.a. Markplan og EB Naturlignende og Naturarealer(901 og 902) findes

Læs mere

Udarbejdelse af fælles opsætninger

Udarbejdelse af fælles opsætninger VIGTIGT Denne vejledning er KUN aktuel for den bruger, som er ansvarlig superbruger på Næsgaard Markkort ADVICER. Vejledningen omhandler funktionerne til anvendelse af fælles opsætninger for alle brugere

Læs mere

Generelt. Generelt. Installation af Næsgaard PocketMark. Synkronisering af data

Generelt. Generelt. Installation af Næsgaard PocketMark. Synkronisering af data Generelt Generelt Dette afsnit beskriver brug af Næsgaard PocketMark. PocketMark er i princippet en miniudgave af Næsgaard Mark.NET som kan køre på en lommecomputer. Lommecomputeren skal anvende styresystemet

Læs mere

Bilag 2 - Betingelser for anvendelse af regler om 2,3 DE/ha jf. 28 stk. 4

Bilag 2 - Betingelser for anvendelse af regler om 2,3 DE/ha jf. 28 stk. 4 Side 1 af 6 Bilag 2 - Betingelser for anvendelse af regler om 2,3 DE/ha jf. 28 stk. 4 Landbrug Afklarende spørgsmål: 1. Revideret notat i forbindelse med bekendtgørelses- ændringen 1/8 2002 2. Hvordan

Læs mere

Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven tons N af de tons N

Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven tons N af de tons N Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven 4.600 tons N af de 9.000 tons N Børge O. Nielsen Planteavlskonsulent LRØ Kystvande Kvælstof 3 vandmiljøplaner VMP siden 1987-2004 Miljøgodkendelser siden 1994,

Læs mere

VEJLEDNING OM GØDSKNINGS- OG HARMONIREGLER

VEJLEDNING OM GØDSKNINGS- OG HARMONIREGLER VEJLEDNING OM GØDSKNINGS- OG HARMONIREGLER Planperioden 1. august 28 til 31. juli 29 Revideret oktober 28 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon VEJLEDNING OM GØDSKNINGS-

Læs mere

Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn

Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn Indhold 1 Start med at indtegne markerne og hente dem til fællesskemaet... 2 2 Overfør marker til ansøgning om nye tilsagn... 2 3 Tilsagn

Læs mere

Gødningsregnskab 2011 trin for trin

Gødningsregnskab 2011 trin for trin Gødningsregnskab 2011 trin for trin Side 1 September 2011 Side 2 Næsgaard MARK Gødningsregnskab 2011 (GHI) Gødningsregnskab 2011 (GHI) - trin for trin vejledning... 4 1 Gødningsregnskab for 2010 og bagud

Læs mere

Vejledning til Planteværnsindberetning (SJI 2012)

Vejledning til Planteværnsindberetning (SJI 2012) Vejledning til Planteværnsindberetning (SJI) Generelt Nyt i 2012 Til Konsulenter Denne vejledning beskriver hvordan du anvender faciliteten planteværnsindberetning (SJI), når du skal foretage indberetning

Læs mere

VEJLEDNING OM GØDSKNINGS- OG HARMONIREGLER

VEJLEDNING OM GØDSKNINGS- OG HARMONIREGLER VEJLEDNING OM GØDSKNINGS- OG HARMONIREGLER Planperioden 1. august 2009 til 31. juli 2010 Revideret september 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon VEJLEDNING OM

Læs mere

Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling

Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling Indhold 1 Indtegn alle marker og hent dem til markplanen... 1 2 Hvilke marker skal anmeldes... 2 2.1 Økologisk produktion... 2 2.2 Juletræer og pyntegrønt...

Læs mere

Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget (2010) Kvælstof Fosfor Kalium. Finn P. Vinther & Preben Olsen,

Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget (2010) Kvælstof Fosfor Kalium. Finn P. Vinther & Preben Olsen, Intern rapport Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget 1989-29 (21) Kvælstof Fosfor Kalium Finn P. Vinther & Preben Olsen, Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE

Læs mere

Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet?

Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet? Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet? Landskonsulent Leif Knudsen, konsulent Niels Petersen og konsulent Hans S. Østergaard, Landskontoret for Planteavl, Landbrugets Rådgivningscenter

Læs mere

Gødningsregnskab 2012 trin for trin (opdateret )

Gødningsregnskab 2012 trin for trin (opdateret ) Gødningsregnskab 2012 trin for trin (opdateret 22.11.2012) Side 1 November 2012 Side 2 Næsgaard MARK Gødningsregnskab 2012 (GHI) Gødningsregnskab 2012 (GHI) - trin for trin vejledning... 4 1. Gødningsregnskab

Læs mere

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET Plantedirektoratet Vedrørende indregning af randzoner i harmoniarealet Seniorforsker Finn Pilgaard Vinther Dato: 14-06-2010

Læs mere

Opdatering af markkort for landovervågningsoplandene

Opdatering af markkort for landovervågningsoplandene Titel: Opdatering af markkort for landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: L06 Version: 1.3 Forfattere: Helle Holm, Ane Kjeldgaard, Gitte Blicher- Mathiesen, Fagdatacenter for

Læs mere

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning.

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Niels Tvedegaard 1, Ib Sillebak Kristensen 2 og Troels Kristensen 2 1:KU-Life, Københavns Universitet 2:Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus

Læs mere

Brugervejledning Optagelse.dk. Oprettelse af udbud til de videregående uddannelser

Brugervejledning Optagelse.dk. Oprettelse af udbud til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Oprettelse af udbud til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Oprettelse af udbud til de videregående uddannelser Forfatter: Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen

Læs mere

Brugermanual til Eco-Plan Biogas

Brugermanual til Eco-Plan Biogas Brugermanual til Eco-Plan Biogas Eco-Plan Biogas er et regneark, der kan sammenligne økonomien for en bedrift, der bruger forgæret biomasses om gødning med en bedrift, der får sin gødning fra husdyrgødning,

Læs mere

Vejledning til CropSAT 2018.

Vejledning til CropSAT 2018. Vejledning til CropSAT 2018. Gå på internettet (Google Chrome, Explorer) og skriv Cropsat.dk Så er du i gang! Indledning På øverste linje i CropSAT ses at programmet er inddelt i tre skærmbilleder, hvor

Læs mere