CFU. Nye Lønsystemer. Midtvejsevaluering. Centralorganisationernes Fællesudvalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CFU. Nye Lønsystemer. Midtvejsevaluering. Centralorganisationernes Fællesudvalg"

Transkript

1 CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg Nye Lønsystemer Midtvejsevaluering December 2004

2

3 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 5 2 Lønstatistisk analyse Antal på nyt lønsystem Lønudvikling, staten i alt Lønudvikling, StK og SKAF Lokale tillægs andel af lønsummen Spørgeskemaundersøgelse Indledning Svarprocent og metodiske overvejelser Baggrundsspørgsmål Personalegrupper Undersøgelsens resultater Vurdering af forløbet Lokale rammer for de nye lønsystemer Hvor ofte forhandles der løn? Hvem forhandles der med? Lønstatistik Økonomisk råderum Tidsanvendelsen i relation til det nye lønsystem Kriterier for tildeling af kvalifikationstillæg Kriterier for tildeling af funktionstillæg Resultatløn Forhåndsaftaler Drøftes der løn mellem chef og medarbejder? Åbenhed i løndannelsen Holdninger, erfaringer og effekter 29 4 Fokusgruppeinterview 33

4 Bilag: Bilag A.1 - Spørgeskema Bilag A.2 - Frekvenstabel til spørgeskemaundersøgelsen Bilag A.3 - Besvarelser opdelt på ledelses-tillidsrepræsentant Bilag A.4 - Besvarelser opdelt på personalegruppe Bilag A.5 - Besvarelser opdelt på antal ansatte Bilag A.6 - Besvarelser opdelt på institutionstype Bilag A.7 - Besvarelser opdelt på ministerieområde Bilag B - Fokusgruppeinterviews, sammenfatning og spørgeguide I den elektroniske udgave af evalueringen kan der linkes direkte til de listede bilag.

5 5 1 Indledning Ved overenskomstforhandlingerne 2002 (OK02) blev der mellem Finansministeriet og Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) indgået en rammeaftale om nye lønsystemer. I forlængelse heraf er indgået en række aftaler om overgang til permanente nye lønsystemer pr. 1. april og 1. oktober Som et led i implementeringen og udviklingen af de nye lønsystemer aftalte parterne gennemførelsen af en midtvejsevaluering. Personalestyrelsen og CFU har gennemført evalueringen i 3 dele: En lønstatistisk analyse En spørgeskemaundersøgelse 4 gruppeinterviews med ledelses- og tillidsrepræsentanter Den lønstatistiske analyse er baseret på data for 2. kvartal (maj måned) 2002, 2003 og Analysen er gennemført på baggrund af Finansministeriets ISOLA-portal. Spørgeskemaundersøgelsen er rettet mod forhandlende ledelses- og tillidsrepræsentanter på en række tilfældigt udvalgte statslige institutioner. Her har respondenterne fået mulighed for i anonymiseret form, at give udtryk for deres oplevelse af implementeringen samt anvendelsen af de nye lønsystemer via besvarelsen af et elektronisk spørgeskema. Spørgeskemaundersøgelsen og databehandling er gennemført med bistand fra UNI-C. Endelig er gennemført 4 gruppeinterview med i alt 19 institutioner, der har deltaget med såvel én ledelses- som én tillidsrepræsentant. Institutioner er udvalgt udfra hensynet til at sikre et repræsentativt udsnit af ledelses- og tillidsrepræsentanter. Interviewene er gennemført med Rambøll Management som mødeleder og referent. Finansministeriet og CFU har deltaget i interviewene som observatører. Evalueringen omhandler ikke akademikere og ansatte efter cheflønsaftalen og andre aftaler for ledere. Evalueringen kan findes på følgende hjemmesider: CFU: Personalestyrelsen:

6 6 2 Lønstatistisk analyse Antal på nyt lønsystem I tilknytning til OK02 blev der på en række områder indgået aftale om nye lønsystemer, som indebar, at en række personalegrupper overgik til de nye lønsystemer den 1. april eller den 1. oktober Hertil kommer den løbende tilvækst dels ved nyansættelser, dels ved overgang for ansatte med mulighed for selv at vælge overgangstidspunktet. Denne stigning i antallet af medarbejdere ansat på de nye lønsystemer fremgår af figur 1. Figuren illustrerer også, at 2004 blev skilleåret, således at der nu er et flertal af de statsansatte, der aflønnes efter de nye lønsystemer. I 2004 er 51 pct. af de i alt årsværk i staten 2 aflønnet efter de nye lønsystemer. Figur 2 illustrerer, at der dog fortsat er et lille flertal af de årsværk under StK s og SKAF s forhandlingsområder, som er aflønnet efter det gamle lønsystem. Figur 1: Antal fordelt på lønsystemer, staten i alt NY Gammel Kilde: Forhandlingsdatabasen, 2. kvartal de respektive år. 1 Parterne har som en konsekvens af den forholdsvis korte analyseperiode fravalgt at opdele analysen på køn og personalekategori. 2 Staten er her ekskl. de frie grundskoler og DSB og chefer. 3 Kørsel: ( 5-28; bvlr=0). Gl. løn = lønmarkering 2; nyløn = lønmarkering 4,6 og 7 (for 2002 dog 3 og 5)

7 7 Figur 2: Antal fordelt på lønsystem, StK og SKAF NY Kilde: Forhandlingsdatabasen, 2. kvartal de respektive år. Gammel Faktaboks 1: I analysen benyttes en række forskellige lønbegreber. Fast løn: Består af alle faste løndele (basisløn, faste tillæg samt pension) Samlet løn ekskl. gene: Basisløn samt faste og variable tillæg (f.eks. engangsvederlag) samt pension. Dog ikke genetillæg (over- /merarbejdsbetaling mv.) Samlet løn: Alle løndele. I analysen opgøres lønudviklingen ved brug af to metoder. Simpel summarisk opgørelse: Viser gennemsnitslønnen for de personer der er ansat i en given periode. Metoden betegnes simpel, fordi den viser den rå ændring i gennemsnitslønnen, uden at tage hensyn til ændringer i personalesammensætning, anciennitet m.v. Identiske personer: Udtrykker den individuelle lønstigningstakt, som den enkelte medarbejder faktisk oplever fra det ene tidspunkt til det næste. Der analyseres altid for to tidspunkter ad gangen. For at være identisk skal personen på begge tidspunkter have lige mange bevillingstimer, være i samme bevillingslønramme og have samme stilling. En elev, der bliver færdiguddannet, indgår således ikke, ligesom en kontorfunktionær, der f.eks. bliver udnævnt til afdelingsleder, heller ikke indgår. Omvendt vil en funktionær, der pga. anciennitet rykker et løntrin op, stadig indgå som identisk person. Man kan godt være ansat på gammel løn primo perioden og skifte over til ny løn ultimo perioden. 4 Kørsel: Som note 3, dog medtages kun de relevante forhandlingsfællesskaber: 01, 02, 04, 11, 12, 14, 21, 22 og 24.

8 8 2.2 Lønudvikling, staten i alt I dette afsnit undersøges lønudviklingen for hele staten. Den valgte metode er identiske personer, hvilket betyder, at de tre år analyseres i to trin, med hver sit datagrundlag (jf. faktaboks 1) Tabel 1 viser at lønudviklingen for ansatte på det gamle lønsystem målt i fast løn var 3,0 procent fra 2002 til 2003 såvel som fra 2003 til Målt i samlet løn inklusive merarbejde, var lønudviklingen lidt højere fra 2002 til 2003, end fra 2003 til 2004, nemlig nemlig 3,7 procent i den første periode og 3,0 procent i den anden. For ansatte på de nye lønsystemer var lønudviklingen målt i fast løn 4,6 procent fra 2002 til 2003 og 4,3 procent fra 2003 til Målt i samlet løn inklusive merarbejde var lønudviklingen lidt højere i begge perioder, nemlig 5,1 procent og 4,6 procent respektive. Samlet set har lønudviklingen altså været højere for ansatte på nye lønsystemer end for ansatte på det gamle lønsystem. Tabel 1: Lønudvikling for identiske personer målt på henholdsvis fast og samlet løn, staten i alt Gl. løn Ny løn Gl. løn Ny løn Fast løn, 3,0 % 4,6 % 3,0 % 4,3 % Samlet løn 3,7 % 5,1 % 3,0 % 4,6 % Kilde: Isola-lønudvikling, 2 kvt. i de respektive år 2.3 Lønudvikling, StK og SKAF Lønudviklingen for ansatte på nyt lønsystem under StK s og SKAF s forhandlingsområder analyseres nedenfor. Der benyttes også her identiske personer, hvilket betyder, at de tre år analyseres i to trin, med hver sit datagrundlag. Der henvises i øvrigt til faktaboks 1. Undersøgelsen omfatter årsværk for perioden 2002 til 2003 og årsværk for perioden 2003 til 2004, jf. tabel 2. 5 Kørsel: Isola-lønudvikling. Alle paragraffer (I Isola indgår frie grundskoler m.m. ikke), sorteringshierarki = Lønsystem. Der er foretaget en kørsel for hvert lønbegreb.

9 9 Tabel 2: Datamateriale: Årsværk på nye lønsystemer, StK og SKAF, identiske personer Identiske personer Kilde: Isola-lønudvikling, 2 kvt. i de respektive år Målt i fast løn var lønudviklingen 4,9 procent fra 2002 til 2003 og 3,6 procent fra 2003 til Målt i samlet løn inklusive merarbejde var lønudviklingen lidt højere i begge perioder, nemlig henholdsvis 5,0 procent og 3,9 procent. Jf. tabel 3. Tabel 3: Lønudvikling for identiske personer ansat på nye lønsystemer, målt på henholdsvis fast og samlet løn, StK og SKAF Fast løn 4,9 % 3,6 % Samlet løn 5,0 % 3,9 % Kilde: Isola-lønudvikling, 2 kvt. i de respektive år Sammenlignes tabel 3 med tabel 1, ses det, at lønudviklingen, målt i fast løn, for ansatte på de nye lønsystemer under StK s og SKAF s forhandlingsområde i perioden 2002 til 2003 var 0,3 procentpoint højere end for samtlige ansatte på de nye lønsystemer i staten. Omvendt lå lønudviklingen målt i fast løn for perioden 2003 til 2004 for ansatte på StKs og SKAF s forhandlingsområde 0,7 procentpoint lavere end for samtlige ansatte på ny løn i staten. Målt på baggrund af samlet løn inklusive merarbejde har lønudviklingen for ansatte på nye lønsystemer på StK s og SKAF s forhandlingsområder været henholdsvis 0,1 procentpoint lavere i perioden 2002 til 2003 og 0,7 procentpoint lavere i perioden 2003 til 2004, sammenlignet med samtlige ansatte på ny løn i staten. Ansatte på StK s og SKAF s forhandlingsområder på de nye lønsystemer, har således samlet set haft en lidt lavere lønudvikling end ansatte på de nye lønsystemer i hele staten. Imidlertid har ansatte på StK s og SKAF s forhandlingsområder på de nye lønsystemer samlet set haft en højere lønudvikling end ansatte på det gamle lønsystem i hele staten. 6 Kørsel: ISOLA-lønudvikling. Personoplysninger udtrykket for forhandlingsfællesskaberne 01, 11, 21 (StK), 02, 12, 22 (COII), 04, 14, 24 (TOK). Minimum 0,98 og maksimalt 1,02 årsværk. Ingen chefer. 7 Kørsel: Jf. note 6

10 Lokale tillægs andel af lønsummen. Nedenfor analyseres den lokale løndannelse. Der benyttes summariske tal, hvilket vil sige, at flest mulige personer indgår i undersøgelsen. Fordelen herved er, at samtlige relevante personer indgår i analysen, hvilket betyder, at metoden giver et godt øjebliksbillede. Ulempen er på den anden side, at det grundet strukturelle forskydninger i denne sammenhæng kan være vanskeligere at sammenligne meningsfuldt over tid (jf. faktaboks 1). Datagrundlaget vil således i de forskellige år f.eks. bestå af forskellige personalegrupper, og de forskellige personalegrupper kan have forskellig praksis i forhold til tillægsdannelse. Faktaboks 2: Lokale tillæg: Analysen opererer med lokale tillæg, der som udgangspunkt er et udtryk for en lokal forhandling. Imidlertid vil de såkaldte udligningstillæg for de personalegrupper der er overgået til permanente ordninger med nye lønsystemer efter 31. marts 2002, også indgå i opgørelsen af varige lokale tillæg. Dvs. tillæg der ydes til de ansatte i forbindelse med overgangen fra det gamle til de nye lønsystemer, hvis lønnen i det gamle lønsystem oversteg lønnen ved indplacering i det nye lønsystem. Det er ikke muligt at udskille udligningstillæggene i opgørelsen af de lokale tillæg. Tabel 4 viser dels udviklingen i antallet af ansatte på ny løn på StK s og SKAF s forhandlingsområder for årene 2002 til 2003 samt den andel, som oppebærer lokale tillæg. Tabel 4: Andel der oppebærer lokale tillæg, fordelt på år Antal i alt Pct. heraf med tillæg 68% 66% 70% Kilde: Isola-løntillæg, 2 kvt. i de respektive år Ud af StK s og SKAF s samlede lønsum eksklusive genetillæg for ansatte på de nye lønsystemer, udgør den lokale tillægsmasse i 2004 ca. 6 procent, hvilket fremgår af tabel 5. Ses der alene på ansatte, der oppebærer lokale tillæg, er tillægsummens andel af den samlede lønsum større, nemlig ca. 8 procent. 8 De resterende tabeller: Kørsel: Personoplysninger på baggrund af ISOLA-løntillæg, forhandlingsfællesskaber m.m. jf. noter 6.

11 11 Tabel 5: Den samlede tillægsums andel af lønsummen, fordelt på år Lokal tillægssum som % af samlet løn ekskl. gene (alle personer) 7% 6% 6% Lokal tillægssum som % af samlet løn ekskl. gene (kun personer som oppebærer mindst ét lokalt tillæg) 10% 8% 8% Kilde: Isola-løntillæg, 2 kvt. i de respektive år Fordelt på varighed I det følgende belyses størrelsen af de lokale tillæg samt fordelingen på varige og midlertidige tillæg samt engangsvederlag 9. For de personer som i 2004 oppebar mindst eet lokalt varigt tillæg, udgjorde de varige lokale tillæg samlet i gennemsnit knap kr. årligt. Oppebar man mindst et midlertidigt tillæg, udgjorde de samlede midlertidige tillæg i gennemsnit godt kr. årligt. For de personer som oppebar engangsvederlag var summen af disse i gennemsnit godt kr. årligt, jf. tabel 6. Tabel 6: Gnsn. tillægssum per person der oppebærer lokale tillæg, fordelt på år, kr Varige tillæg Midlertidige tillæg Engangsvederlag Kilde: Isola-løntillæg, 2 kvt. i de respektive år Det skal bemærkes, at tabel 6 ikke udtrykker størrelsen af et gennemsnitligt tillæg, idet samme person kan oppebære flere varige, midlertidige eller engangsvederlag. Således er tabel 6 et udtryk for dels den gennemsnitlige sum af varige tillæg per person, for de personer der oppebærer mindst et varigt tillæg, dels den gennemsnitlige sum af midlertidige tillæg per person for de personer der oppebærer mindst et midlertidigt tillæg. Tilsvarende viser tabel 6 den gennemsnitlige sum af engangsvederlag per person, for de personer der modtog mindst et vederlag i det aktuelle år. Tabellerne 8 10 nedenfor viser, hvor mange personer der indgår i de enkelte tillægskategorier i tabel 6 og 7. Opmærksomheden skal henledes på, at den samme person kan indgå i såvel antallet der har fået varige tillæg, i 9 Lønstatistikkens udgangspunkt er de lokale indberetninger. Definitionen på hvorvidt et tillæg er varigt, midlertidigt eller ydes som et engangsvederlag, er således institutionens indberetning heraf.

12 12 antallet der har fået midlertidige tillæg, og i antallet der har fået engangsvederlag. Ud af den samlede lokale tillægssum er det de varige tillæg (inklusive udligningstillæg jf. faktaboks 2), der fylder mest. Mere end 80 procent af den lokale tillægssum er i 2004 således udmøntet i form af varige tillæg, jf. tabel 7. Tabel 7: Lokal tillægsum fordelt på varighed - når givet % Varige tillæg 77% 81% 84% % Midlertidige tillæg 13% 12% 10% % Engangsvederlag 10% 7% 6% Kilde: Isola-løntillæg, 2 kvt. i de respektive år Spredning i lokale tillæg: Tabellerne 8 til 10 angiver spredningstal for de enkelte tillægstyper (for personer der oppebærer lokale tillæg). Det er valgt at bruge deciler og kvartiler som spredningsmål, jf. faktaboks 3.

13 13 Faktaboks 3 Hvis man sorterer alle de lokale tillæg efter størrelse, således at man starter med de mindste tillæg og slutter med de største tillæg, så kan man sige, at deciler opdeler en sådan sorteret liste i ti lige store stykker. Kvartiler gør præcis det samme, blot opdeles materialet kun i fire stykker. Den første decil svarer derfor til den tillægsstørrelse som de laveste 10 % af tillæggene ligger under. Første kvartil beskriver den tillægsstørrelse, som den laveste fjerdedel af tillæggene ligger under. Medianen svarer til den tillægsstørrelse, som 50 % af tillæggene ligger under/over. Medianen vil være mindre end gennemsnittet, hvis der forholdsmæssigt er flere personer med høje tillæg, end der er personer med lave tillæg. Omvendt hvis medianen er større end gennemsnittet. Figur 3 illustrerer hvorledes deciler og kvartiler findes. I eksemplet er der tyve ansatte, der modtager tillæg mellem værdien 1 og værdien 15. Den første decil svarer til person nummer to, den 1. kvartil svarer til person nummer 5 og så fremdeles. Figur 3: Illustrativ forklaring af decil og kvartil begrebet. Løn decil 1. kvartil Median 3. kvartil 9. decil Person, spredningstal Spredningstal Løn Det fremgår af tabellerne nedenfor, at tillægsstørrelserne varierer.

14 14 Tabel 8: Tillægsspredning, når tillæggene gives (2002), kr Varige Midlertidige Engangs 1. decil kvartil Median kvartil decil Antal der oppebærer tillæg Kilde: Isola-løntillæg, 2 kvt. i de respektive år Tabel 9: Tillægsspredning, når tillæggene gives (2003), kr Varige Midlertidige Engangs 1. decil kvartil Median kvartil decil Antal der oppebærer tillæg Kilde: Isola-løntillæg, 2 kvt. i de respektive år Tabel 10: Tillægsspredning, når tillæggene gives (2004), kr Varige Midlertidige Engangs 1. decil kvartil Median kvartil decil Antal der oppebærer tillæg Kilde: Isola-løntillæg, 2 kvt. i de respektive år

15 15 3 Spørgeskemaundersøgelse 3.1 Indledning Der er som et led i midtvejsevalueringen af nye lønsystemer udsendt spørgeskemaer til ledelses- og tillidsrepræsentanterne ved 300 statslige institutioner. Spørgeskemaet, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Personalestyrelsen og CFU, indeholder udover en række baggrundsspørgsmål 26 tematiserede spørgsmål. De overordnede temaer har været: Overgangen til nyt lønsystem Lokale rammer for de nye lønsystemer Forhandling Udmøntning af lokal tillægsdannelse Nye lønsystemer, personalepolitik og medarbejderudvikling Åbenhed om tillægsdannelsen Holdninger, erfaringer og effekter Hvert spørgsmål i spørgeskemaet er blevet krydset med 5 gennemgående baggrundsvariable: Tillidsrepræsentant/Ledelsesrepræsentant (TR/LR) Institutionstype Ministerium Antal ansatte Personalegruppe (organisationsaftale) Datamaterialet indeholder således informationer om de lokale erfaringer med de nye lønsystemer for samtlige temaer i relation til de 5 valgte baggrundsvariable. De fleste spørgsmål er opdelt på svar fra henholdsvis ledelsesrepræsentanter og tillidsrepræsentanter. Spørgeskema, frekvenstabel samt krydstabeller er vedlagt som bilag i den elektroniske version, som kan findes på Personalestyrelsens og CFU s hjemmesider på adresserne: og Institutionerne er udvalgt tilfældigt i forhold til en gruppering af Personalestyrelsens adressedatabase 10. Institutionernes ledelser er blevet bedt om 10 Baseret på Personalestyrelsens adressedatabase. Databasen indeholder ikke Kirkeministeriets område, hvorfor spørgeskemaet ikke er udsendt til institutioner under Kirkeministeriet. Politiets område samt kriminalforsorgen er udeladt som følge af et meget begrænset antal ny løn aftaler på dette område. Desuden er Bilinspektionen udeladt som følge af snarlig privatisering. Private friskoler er udtaget fra Undervisningsministeriets institutionsliste.

16 16 at indberette adresser på samtlige ledelses- og tillidsrepræsentanter, der forhandler og indgår aftaler om ny løn inden for de personalegrupper, der er omfattet af undersøgelsen. Spørgeskemaet er herefter udsendt til i alt ledelses- og tillidsrepræsentanter på 300 statslige institutioner. Elektronisk opsætning af spørgeskema, indsamling af adresser på ledelses- og tillidsrepræsentanter, udsendelse og modtagelse af spørgeskemaer samt databehandling er varetaget af UNI-C. 3.2 Svarprocent og metodiske overvejelser Svarprocenten på spørgeskemaundersøgelsen er 53%, hvilket er relativt lavt. Der er dog tale om en åben undersøgelse med inddragelse af respondenter fra mange institutioner, hvor man alt andet lige kan forvente en lavere svarprocent, end i en lukket spørgeskemaundersøgelse. Endvidere har det været vanskeligt at afgrænse undersøgelsens målgruppe på de pågældende institutioner, hvilket dels har foranlediget tilbagemeldinger fra respondenter, som ikke skulle indgå i undersøgelsen, dels er der efter alt at dømme udsendt spørgeskemaer til personer uden for målgruppen, som ikke har givet tilbagemeldinger. Disse faktorer har medvirket til at nedbringe svarprocenten. 446 af de indgåede besvarelser er fra tillidsrepræsentanter, mens der er indgået 326 besvarelser fra ledelsesrepræsentanterne. Der er således en overvægt at tillidsrepræsentanter i undersøgelsen. Dette skyldes, at der på institutionerne typisk vil være én tillidsrepræsentant repræsenterende hver enkelt personalegruppe. Derimod vil ledelsesrepræsentanterne generelt forhandle med flere forskellige personalegrupper. Ledelsesrepræsentanterne forhandler for 45% s vedkommende løn for medarbejdergrupper, større end 50 medarbejdere, mens tilldsrepræsentanterne er mere jævnt fordelt.

17 17 Figur 1: Hvor mange medarbejdere forhandler du løn for? 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% TR LR 15% 10% 5% 0% Under Mere end Baggrundsspørgsmål Spørgeskemaet indledes med en række baggrundsspørgsmål, med sigte på at afdække bl.a. institutionstype, ministerområde, antal ansatte samt hvilke personalegrupper der forhandles for. Vægtningen af de indgåede besvarelser må siges at være afbalanceret i forhold til målgruppens fordeling på ministerområder i øvrigt. 11 Dog er Undervisningsministeriet overrepræsenteret i undersøgelsen, mens Forsvarsministeriet er underrepræsenteret. Spørgeskemaet er opbygget med mulighed for at kategorisere institutionen i en række kategorier. Kun ganske få respondenter repræsenterer råd/nævn samt transportområdet. Figur 2: Respondenternes institutionstype 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% TR LR Departement Styrelse/direktorat/ regional enhed Råd/nævn Undervisnings- og forskningsinstitution Transportområdet Forsvaret Anden 11 Ved sammenligning af årsværksfordelingen på ministerområder i Finansministeriets forhandlingsdatabase 1. kvartal 2004 for de i undersøgelsen omhandlede personalegrupper

18 18 Der er således kun 15 respondenter fra råd/nævn og transportområdet i undersøgelsen. Med 325 respondenter på undervisnings- og forskningsområdet ud af ialt 760, yder dette område en forholdsmæssig stor indflydelse på undersøgelsens samlede resultat. Respondenterne har markeret hvorvidt institutionen er overgået til nyt lønsystem fra gammelt lønsystem, lønforsøg eller fra begge. Figur 3: Hvilket system er der overgået fra? Antal institutioner i % 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Gammelt lønsystem Lønforsøg Begge Det kan her konstateres, at langt størstedelen af institutionernes personalegrupper er overgået fra gammelt lønsystem. 3.4 Personalegrupper Respondenterne har haft mulighed for at markere hvilke personalegrupper, der forhandles for ved at afkrydse relevante organisationsaftaler 12. Tillidsrepræsentanterne vil typisk alene forhandle én aftale, mens ledelsesrepræsentanterne ofte vil forhandle flere aftaler. 457 respondenter har markeret personalegruppe. Hyppigst repræsenterede aftaler 13 : TR (antal) LR (antal) Kontorfunktionærer i statens tjeneste Ansatte under StK s forhandlingsområde IT/edb-medarbejdere i statens tjeneste Håndværkere i staten Specialarbejdere i staten Forsvarets område fremgik fejlagtigt ikke af personalegruppelisten i spørgeskemaet. Forsvaret er dog isoleret som institutionstype. 13 Der henvises til Bilag A.1 for den samlede aftaleliste.

19 19 Lærere ansat på tjenestemandslignende vilkår ved institutioner for erhvervsrettede uddannelser Laboratoriefunktionærer i statens tjeneste Udvalgte grupper af tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte under StK s for- handlingsområde Ansatte indenfor foreningen af tekniske og 8 15 administrative tjenestemænds forhandlingsområde (TAT) Tekniske assistenter, tekniske tegnere etc Således har aftalen for kontorfunktionærer en stor vægt i analysen. Denne personalegruppe repræsenterer dog også en væsentlig del af de ansatte som undersøgelsen omfatter. 3.5 Undersøgelsens resultater Overgang til nyt lønsystem Godt halvdelen af samtlige respondenter angiver, at der er foretaget teknisk overgang 14 af de enkelte personalegrupper. Hver 3. angiver, at der er indgået lokale aftaler om kriterier inden overgang, mens ca. hver 4. angiver, at der er foretaget teknisk overgang efterfulgt at lokale aftaler om kriterier. Figur 4: Hvordan er den enkelte ansatte overgået til nyt lønsystem? 15 70% Antal adspurgte i % 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Overførsel med kriterier Teknisk overgang Teknisk overgang efterfulgt af lokale aftaler Ved ikke TR LR 14 Lønteknisk overgang er i spørgeskemaet defineret ved: Institutionen har i første omgang valgt blot at omdefinere den enkelte ansattes løn i lønsystemet (teknisk overgang). 15 Processen kan være forskellig personalegrupperne imellem og respondenterne har derfor haft mulighed for at krydse af i flere kategorier. UNI-C s beskrivelse af metode fremgår af bilag A1.

20 20 Ledelsesrepræsentanterne angiver i højere grad end tillidsrepræsentanterne, at der er indgået lokale aftaler om tillægskriterier. Dette kan enten være et resultat af hvorledes de to grupper fordeler sig på institutionerne i undersøgelsen, eller der kan være forskellige opfattelser af, hvordan overgangen er foregået. Det er primært i departementer samt undervisnings- og forskningsinstitutioner at der er indgået lokale aftaler forud for overgangen til de nye lønsystemer. Særligt i forsvaret angiver respondenterne, at overførelsen til de nye lønsystemer er sket rent lønteknisk og kun i begrænset omfang fulgt op af en proces med indgåelse af lokale aftaler om tillægskriterier. 3.6 Vurdering af forløbet På LR-siden angiver 53% af respondenterne, at forløbet har været godt eller meget godt, mens 10% angiver, at forløbet har været dårligt eller meget dårligt. På TR-siden er det kun 30% der har opfattet forløbet som godt eller meget godt, mens 37% vurderer, at forløbet har være dårligt eller meget dårligt. Figur 5: Hvordan vurdere du forløbet i forbindelse med overgang? LR TR Meget godt Godt Hverken godt eller dårligt Dårligt Meget dårligt 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ser man på institutionstyper, vurderes processen mest positiv i de administrative institutioner og på undervisningsområdet. På forsvarets området angives den mindst positive holdning til forløbet i forbindelse med overgangen, idet mere end 3 ud af 4 respondenter angiver at overgangen vurderes som meget dårlig, dårlig eller neutral.

21 Lokale rammer for de nye lønsystemer Undersøgelsen viser, at institutionerne lokalt har fastsat nogle rammer for anvendelse af de nye lønsystemer f.eks. i form af en lønpolitik. Drøftelse af disse rammer sker som oftest i et lønudvalg, mens det for et mindretal af institutionerne foregår i et samarbejdsudvalg. Et flertal af institutionerne har formuleret en samlet lønpolitik, der er gældende for hele institutionen eller for enkelte personalegrupper. Her er det især institutionerne på forsvarsområdet, der er karakteriseret ved have én lønpolitik for hele institutionen. Figur 6: Har institutionen en formuleret lønpolitik? Antal adspurgte i % 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Samlet lønpolitik Lønpolitik for enkelte grupper Nej - men i gang med samlet lønpolitik Nej - men i gang med lønpolitik for enkelte grupper Nej Et mindretal er i gang med at udarbejde lønpolitik, mens 8% af institutionerne ikke har formuleret en lønpolitik. Lønpolitikken er i langt de fleste tilfælde udarbejdet i samarbejde med tillidsrepræsentanterne eller andre repræsentanter udpeget af medarbejderne. Såvel ledelses- som tillidsrepræsentanter angiver, at en eventuel lønpolitik eller andre eventuelle rammer for anvendelsen af de nye lønsystemer er fastsat enten i samarbejds- eller lønudvalg. 16% angiver at dette arbejde varetages i andet regi. På forsvarets område angiver langt flertallet af respondenterne, at rammerne formuleres i lønudvalg og at politikkerne dækker samtlige personalegrupper på de nye lønsystemer. Materialet indikerer, at der hyppigere nedsættes lønudvalg jo flere ansatte der er på institutionen. 3.8 Hvor ofte forhandles der løn? Undersøgelsen viser, at der typisk forhandles løn én gang om året. Dette gælder for alle institutionstyper. På et mindretal af institutionerne herunder især institutioner fra undervisnings- og forsvarsområdet - forhandles lokale tillæg dog mindre end en gang om året. 16% af tillidsrepræsen-

22 22 tanterne angiver at det er tilfældet, mens 10% af ledelsesrepræsentanterne angiver at dette er tilfældet. Godt halvdelen af ledelses- og tillidsrepræsentanterne angiver, at engangsvederlag forhandles sammen med de øvrige tillæg. Hver 5. respondent angiver, at engangsvederlag forhandles særskilt og knapt hver 10. respondent angiver at engangsvederlag ikke forhandles. På forsvarets område angiver 35%, at engangsvederlag forhandles særskilt. 3.9 Hvem forhandles der med? 77% af tillidsrepræsentanterne svarer, at tillæg forhandles med anden chef end den nærmeste. Samme forhold gør sig gældende for indgåelse af lønaftaler, hvor 74% af tillidsrepræsentanterne indgår aftaler med anden chef end den nærmeste. På undervisningsområdet forhandler ca. halvdelen af tillidsrepræsentanterne imidlertid tillæg med nærmeste chef. 87% af ledelsesrepræsentanterne forhandler og 78% indgår i langt de fleste tilfælde lønaftaler med de(n) stedlige tillidsrepræsentant(er). Et mindretal forhandler og indgår (også) aftaler med den faglige organisation Lønstatistik Ledelses- og tillidsrepræsentanterne er ikke enige når det kommer til en angivelse af om parterne har adgang til samme lønstatistiske data for institutionen i forbindelse med forhandling af løntillæg. Figur 7: Har parterne adgang til samme lønstatistiske data? 60% 50% 40% 30% 20% TR LR 10% 0% Ja, helt Ja, delvist Nej Der udarbejdes ikk data Ved ikke På ledelsessiden mener 80% af respondenterne, at parterne helt eller delvist har adgang til de samme oplysninger, mens kun 59% af tillidsrepræsentanterne mener at dette er tilfældet.

23 Økonomisk råderum Der kan ligeledes konstateres meningsforskelle i parternes opfattelse for så vidt angår det lokale økonomiske råderum. LR- såvel som TR-siden angiver, at parterne i nogen grad har en fælles forståelse af det økonomiske råderum, men 20% af tillidsrepræsentanterne mod 3% af ledelsesrepræsentanterne angiver dog, at der ikke er en fælles forståelse. Figur 8: Har parterne samme opfattelse af det lokale økonomiske råderum? 70% 60% 50% 40% 30% TR LR 20% 10% 0% I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke En fælles forståelse af det lokale økonomiske råderum synes at være lettest at have, såfremt man arbejder på en institution med få ansatte Tidsanvendelsen i relation til det nye lønsystem Der er en generel opfattelse af, at der er en rimelig grad af tidsanvendelse i relation til de nye lønsystemer i forhold til andre opgaver, omend ca. hver 3. respondent finder tidsanvendelsen urimelig. Denne opfattelse deles af respondenterne på tværs af institutionstyperne. Figur 9: Hvordan oplever du tidsanvendelsen i relation til det nye lønsystem i forhold til dine andre opgaver som tillidsrepræsentant/leder? LR TR 0% 20% 40% 60% 80% 100% Tidskrævende i rimelig grad Tidskrævende i urimelig grad

24 24 En lidt større andel af tillidsrepræsentanterne angiver samlet set tidsanvendelsen i relation til de nye lønsystemer som rimelig. På undervisningsområdet er det kun hver anden af respondenterne, som angiver tidsanvendelsen som rimelig Kriterier for tildeling af kvalifikationstillæg Undersøgelsen viser, at der ved kvalifikationstillæg hovedsagligt lægges vægt på faglige kriterier 16 og i lidt mindre udstrækning personlige kriterier 17, mens sociale kriterier 18 tæller i mindre udstrækning. Figur 10: Hvilke typer kriterier anvendes ved tildeling af kvalifikationstillæg? Sociale kriterier (TR) Sociale kriterier (LR) Personlige kriterier (TR) Personlige kriterier (LR) Faglige kriterier (TR) I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke Faglige kriterier (LR) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Mellem 15% og 23% af tillidsrepræsentanterne angiver, at de angivne kriterier slet ikke anvendes ved tildeling af kvalifikationstillæg Kriterier for tildeling af funktionstillæg Undersøgelsen viser, at der ved funktionstillæg lægges vægt på især opgavespecifikke funktioner 19 samt i mindre omfang pga. arbejdets art 20 eller formidlingsrelaterede funktioner 21. Flere ledelses- end tillidsrepræsentanter angiver, at funktionstillæg anvendes ved ledelsesrelaterede funktioner f.eks. (efter/videre)uddannelse, færdigheder og specifikationer 17 f.eks. ansvarlighed, initiativ, engagement og reultatorientering 18 f.eks. samarbejdsevner, hjælpsomhed, helhedsforståelse 19 f.eks. særlige driftsopgaver, administrative opgaver og oplærings-/mentoropgaver 20 f.eks. kompensation for ulemper, gener og belastning 21 f.eks. undervisnings- og informationsopgaver 22 f.eks. arbejds- og projektledelse

25 25 Figur 11: Hvilke typer kriterier anvendes ved tildeling af funktionstillæg? Formidlingsrelaterede funktioner (TR) Formidlingsrelaterede funktioner (LR) Ledelsesrelaterede funktioner (TR) Ledelsesrelaterede funktioner (LR) Arbejdets art (TR) I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke Arbejdets art (LR) Opgavespecifikke funktioner (TR) Opgavespecifikke funktioner (LR) 0% 20% 40% 60% 80% 100% 3.15 Resultatløn 3 ud af 4 respondenter angiver, at resultatløn ikke anvendes for de personalegrupper, som spørgeskemaet omhandler. Figur 12: Anvender institutionen resultatløn for personalegrupper omfattet af denne undersøgelse? 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ja Nej Ved ikke TR LR

26 Forhåndsaftaler Godt hver 4. ledelses- og tillidsrepræsentant angiver, at der er indgået forhåndsaftaler ved institutionen. Figur 13: Er der indgået forhåndsaftaler på institutionen? 80% 70% 60% 50% 40% 30% TR LR 20% 10% 0% Ja Nej Ved ikke Undersøgelsen viser, at aftalerne primært er indgået for at sikre objektive kriterier for udmøntning af tillæg, samt for at understøtte mål og resultater på institutionen. Et mindretal har angivet, at forhåndsaftaler er lettere at administrere. Nye lønsystemer, personalepolitik og medarbejderudvikling Ledelses- og tillidsrepræsentanter er ikke enige i vurderingen af, om der er sammenhæng mellem personalepolitikken og udmøntningen af lokale tillæg. Ledelsesrepræsentanterne vurderer i højere grad end tillidsrepræsentanterne at der er en sammenhæng.

27 27 Figur 14: Grad af sammenhæng mellem personalepolitik og udmøntning af lokale tillæg LR I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke TR 0% 20% 40% 60% 80% 100% LR-siden ser dog i højere grad en sammenhæng end TR-siden, hvor kun 45% i nogen- eller høj grad mener at der er en kobling mellem personalepolitik og udmøntning af tillæg. Tilsvarende mønster ser man, når LR og TR bliver bedt om at vurdere, i hvilken udstrækning de lokale tillæg er koblet til opfyldelse af institutionens mål og resultater. Det store flertal af ledelsesrepræsentanter mener her, at der i høj- eller nogen grad er en kobling, mens kun knap hver anden tillidsrepræsentant ser en sammenhæng. Ledelses- og tillidsrepræsentanter er heller ikke enige om i hvor høj grad kompetenceudvikling ligger til grund for kvalifikations- og funktionstillæg. 72% af ledelsesrepræsentanterne og 46% af tillidsrepræsentanterne angiver, at der i høj grad eller i nogen grad er en sammenhæng.

28 Drøftes der løn mellem chef og medarbejder? Figur 15: Drøfter den enkelte medarbejder løn med sin nærmeste chef, f.eks. under MUS eller ved en separat lønsamtale? LR TR I vid udstrækning I nogen udstrækning I mindre udstrækning Slet ikke 0% 20% 40% 60% 80% 100% 38% af tillidsrepræsentanterne og 15% af ledelsesrepræsentanterne angiver at den enkelte medarbejder slet ikke drøfter løn med sin nærmeste chef. 62% af tillidsrepræsentanterne og 85% af ledelsesrepræsentanterne angiver således, at den enkelte medarbejder i en eller anden udstrækning drøfter løn med sin nærmeste chef f.eks. under medarbejderudviklingssamtalen eller i en separat lønsamtale. Undersøgelsen peger på, at det især er i administrative institutioner, at løndrøftelser finder sted, mens tendensen er knap så stærk på undervisnings- og forsvarsområdet Åbenhed i løndannelsen Ledelses- og tillidsrepræsentanter angiver ensartet, at knapt 2/3 internt offentliggør navne på de medarbejdere som har fået tillæg samt tillæggenes størrelse, mens den resterende 1/3 ikke gør det. Godt 40% af respondenterne angiver, at begrundelserne for tillæg offentliggøres.

29 29 Figur 16: Offentliggøres navne på medarbejdere, der har fået tillæg, intern? 70% 60% 50% 40% 30% TR LR 20% 10% 0% Ja Nej Ved ikke Ved spørgsmålet om offentliggørelse af tillæg, kan der konstateres store kulturforskelle mellem de forskellige institutionstyper. Figur 17: Offentliggøres navne på medarbejdere, der har fået tillæg, intern? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ja Nej Departement Styrelse/direktorat/regionale enheder Råd/nævn Undervisnings- og forskningsinstitution Transportområdet Forsvaret Anden På undervisningsområdet kan der konstateres en mindre grad af åbenhed omkring udmøntning af tillæg Holdninger, erfaringer og effekter Respondenterne er i undersøgelsen blevet bedt om at tage stilling til en række udsagn om nye lønsystemer på deres arbejdsplads, ved at afkrydse en af rubrikkerne: I høj grad, i nogen grad, i mindre grad eller slet ikke.

30 30 Den generelle tendens er, at ledelsesrepræsentanterne er en smule mere positive end tillidsrepræsentanterne. Respondenternes svar fremgår nedenfor i tabel 18 og 19 for henholdsvis LR-siden og TR-siden. Figur 18: LR-siden Er du enig i følgende udsagn om din arbejdsplads? 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100 % A. Der er generelt en positiv holdning i ledelsen til nye lønsystemer. B. Der er generelt en positiv holdning blandt medarbejderne til nye lønsystemer. C. Nye lønsystemer skaber sammenhæng mellem institutionens mål/strategier, personalepolitik og løn. D. Nye lønsystemer skaber sammenhæng mellem løn og indsats. E. Nye lønsystemer styrker arbejdet med strategisk og systematisk kompetenceudvikling på institutionen. F. Nye lønsystemer giver os gode muligheder for at rekruttere og fastholde medarbejdere. G. Nye lønsystemer er enkelt at administrere. H. Nye lønsystemer skaber større interesse for løn og løndannelse i institutionen. I. Nye lønsystemer giver medarbejderne mere indsigt i institutionens økonomi. J. Nye lønsystemer bidrager til bedre samarbejde og dialog mellem ledelsen og TRer/ personaleorganisationer. K. Nye lønsystemer bidrager til bedre samarbejde og dialog mellem ledelse og medarbejdere. L. Nye lønsystemer giver lige muligheder for mænd og kvinder. M. Nye lønsystemer giver lige muligheder for medarbejdergrupperne. I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke

31 31 Figur 19: TR-siden Er du enig i følgende udsagn om din arbejdsplads? 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100 % A. Der er generelt en positiv holdning i ledelsen til nye lønsystemer. B. Der er generelt en positiv holdning blandt medarbejderne til nye lønsystemer. C. Nye lønsystemer skaber sammenhæng mellem institutionens mål/strategier, personalepolitik og løn. D. Nye lønsystemer skaber sammenhæng mellem løn og indsats. E. Nye lønsystemer styrker arbejdet med strategisk og systematisk kompetenceudvikling på institutionen. F. Nye lønsystemer giver os gode muligheder for at rekruttere og fastholde medarbejdere. G. Nye lønsystemer er enkelt at administrere. H. Nye lønsystemer skaber større interesse for løn og løndannelse i institutionen. I. Nye lønsystemer giver medarbejderne mere indsigt i institutionens økonomi. J. Nye lønsystemer bidrager til bedre samarbejde og dialog mellem ledelsen og TRer/ personaleorganisationer. K. Nye lønsystemer bidrager til bedre samarbejde og dialog mellem ledelse og medarbejdere. L. Nye lønsystemer giver lige muligheder for mænd og kvinder. M. Nye lønsystemer giver lige muligheder for medarbejdergrupperne. I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke På LR- såvel som TR-siden er der overvejende enighed om en positiv holdning til følgende udsagn: Der er generelt en positiv holdning i ledelsen til nye lønsystemer. Nye lønsystemer skaber større interesse for løn og løndannelse i institutionen.

32 32 Nye lønsystemer giver lige muligheder for mænd og kvinder. Imidlertid er holdningen for såvel ledelses- som tillidsrepræsentanter overvejende negativ til følgende udsagn: Nye lønsystemer er enkelt at administrere. Nye lønsystemer giver medarbejderne mere indsigt i institutionernes økonomi. Nye lønsystemer bidrager til bedre samarbejde og dialog mellem ledelse og medarbejdere.

33 33 4 Fokusgruppeinterview Finansministeriet og CFU har gennemført 4 fokusgruppeinterview med i alt 19 institutioner. Fra hver institution har deltaget såvel én ledelses- som én tillidsrepræsentant 23. Institutionerne er blevet udvalgt udfra hensynet til at sikre et repræsentativt udsnit af institutionstyper samt ledelses- og tillidsrepræsentanter. Således har deltaget repræsentanter fra et bredt spektrum af centrale samt underliggende institutioner store som små. Tilsvarende har udvælgelsen taget hensyn til at sikre repræsentation af tillidsrepræsentanter fra flest mulige faggrupper samt omfattende såvel overenskomstansatte som tjenestemænd. Nedenstående tabel illustrerer de enkelte deltagende institutioner samt tillidsrepræsentantens faggruppe. Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4 Erhvervsskole HK/STAT Flyvestation CS Regiment HKKF Forsknings- Tjenestemandsinstitut foreningen ved Styrelse HK/STAT Forsknings- Metal DSB, lokalafd. Metal Kirkegård SID Center instituttet Styrelse Metal Departement TAT Direktorat TL Told*Skat Dansk Told og Region Skatteforbund Handelsskole Handelsskol- Direktorat Formidler Privatskole Frie Teknisk Skole Danmarks ernes Lærer- Grundskolers Teknisk forening Lærerforening Lærerforening Styrelse TAT Direktorat Direktorat Direktoratets Funktionær Forening De 4 interview er gennemført med Rambøll Management som mødeleder og referent. Til hvert interview blev afsat 2 timer. 3 interviews blev gennemført den 9. juni 2004 og det sidste interview blev gennemført den 1. september Pånær én enkelt institution hvor tillidsrepræsentanten ikke kunne deltage

34 34 I hvert interview har deltaget såvel ledelses- som tillidsrepræsentanter fra 4-6 institutioner. Finansministeriet og CFU har deltaget i interviewene som observatør og med mulighed for at stille afklarende spørgsmål. 19 institutioner udgør en begrænset andel af statens samlede institutioner og således er det ikke muligt at generalisere udfra de deltagende ledelsesog tillidsrepræsentanters udsagn. Imidlertid udgør de enkelte udsagn naturligvis en indikation for hvorledes nogle ledelses- og tillidsrepræsentanter har oplevet processen i forbindelse med overgangen til de nye lønsystemer. Rambøll Management har i forlængelse af interviewene udarbejdet en rapport indeholdende referater af de enkelte interviews samt et kort sammendrag og den anvendte spørgeramme. Rapporten er vedlagt som bilag B.

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i april 2015 gennemført en undersøgelse på

Læs mere

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i maj 2016 gennemført en undersøgelse på efterskolerne

Læs mere

Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i foråret 2018 gennemført en undersøgelse

Læs mere

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1 LUP 2014 Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen 1 DE GRUNDLÆGGENDE ELEMENTER I OVERENSKOMSTSYSTEMET Retten til at organisere sig Retten til at føre

Læs mere

Lønstatistisk analyse for anvendelsen af nyt lønsystem for COII/LC-lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse (erhvervsskoler)

Lønstatistisk analyse for anvendelsen af nyt lønsystem for COII/LC-lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse (erhvervsskoler) Lønstatistisk analyse for anvendelsen af nyt lønsystem for COII/LC-lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse (erhvervsskoler) - Afrapportering fra følgegruppen vedrørende styrkelse af anvendelsen

Læs mere

Lønstatistisk analyse for anvendelsen af nyt lønsystem for AClærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse (erhvervsskoler)

Lønstatistisk analyse for anvendelsen af nyt lønsystem for AClærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse (erhvervsskoler) Lønstatistisk analyse for anvendelsen af nyt lønsystem for AClærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse (erhvervsskoler) - Afrapportering fra følgegruppen vedrørende styrkelse af anvendelsen

Læs mere

Notat. Opgørelse af den lokale løndannelse

Notat. Opgørelse af den lokale løndannelse Notat 2010 Opgørelse af den lokale løndannelse Det fremgår af undersøgelseskommissoriet om løndannelse, at Lønkommissionen skal kortlægge, hvor stort et omfang den lokale løndannelse har i forhold til

Læs mere

Undersøgelse 2017 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse 2017 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse 2017 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i foråret 2017 gennemført en undersøgelse

Læs mere

tat meddelelse J. nr. 5.1./ Erstatter:

tat meddelelse J. nr. 5.1./ Erstatter: tat meddelelse 17.10.00 J. nr. 5.1./97-02-0 Erstatter: 19.03.98 Om: Forsøg med nye lønformer Baggrund I de senere år har såvel Finansministeriet som de faglige organisationer arbejdet med en modernisering

Læs mere

OK 2008-2011 NY LØN FRIE SKOLER

OK 2008-2011 NY LØN FRIE SKOLER OK 2008-2011 NY LØN FRIE SKOLER Midlertidigt lønsystem i OK 2008 Der aftaltes nedenstående midlertidige justeringer. sbestemmelser med virkning fra 1.4.2009. er den mindste samlede løn en lærer/bh.kl.leder

Læs mere

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 31. marts 2013

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 31. marts 2013 Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 31. marts 2013 Indledning Fordelingssekretariatet for friskoler og private grundskoler administrerer Ansættelsesregistret, som indeholder løn og ansættelsesoplysninger

Læs mere

Nøgletal om statens personale. 3. kvartal 2011

Nøgletal om statens personale. 3. kvartal 2011 Nøgletal om statens personale 3. kvartal 2011 December 2011 Nøgletal om statens personale 3. kvartal 2011 Statens personale i tal præsenterer en række af Moderniseringsstyrelsens statistikker på en enkel

Læs mere

Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007

Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 1. Formål og mål Formålet med lønpolitikken i University College Lillebælt er at skabe sammenhæng mellem institutionens mål, udvikling, strategi på den ene side

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Lønpolitik

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Lønpolitik UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 Indhold 1. Formål og mål... 3 2. Målgruppe... 3 3. Løndannelsen... 3 3.1 Ny løn... 4 3.2 Pulje... 4 4. Forhandling... 4 4.1 Lønaftale...

Læs mere

Lønstatistik for maj måned 2010 frie grundskoler, efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler og folkeskolen

Lønstatistik for maj måned 2010 frie grundskoler, efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler og folkeskolen Lønstatistik for maj måned 2010 frie grundskoler, efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler og folkeskolen Indhold side Teknisk vejledning... 2 Lærere ved frie grundskoler... 5 Lærere ved efterskoler

Læs mere

Løn på EUD, AMU og TAMU. TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015

Løn på EUD, AMU og TAMU. TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015 Løn på EUD, AMU og TAMU TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015 OVERSIGT Lønsystemet Lønseddel Løntabel Ny løn Det lokale råderum Krav til lokaler aftaler LØNSYSTEM PÅ ERHVERVSSKOLER Basisløn Faste

Læs mere

til lokale lønforhandlinger i staten Vejledning til Lønoverblik Version 2.05, marts 2014

til lokale lønforhandlinger i staten Vejledning til Lønoverblik Version 2.05, marts 2014 Vejledning til Lønoverblik Version 2.05, marts 2014 Indhold Hvad er Lønoverblik?... 2 Lønoverblik er en støtte... 2 Data og begreber... 3 Tabeller... 6 Kontakt/support... 8 Appendiks: Datagrundlag... 9

Læs mere

Lønstatistik for maj måned 2007 frie grundskoler, efterskoler, husholdnings- og håndarbejdsskoler samt folkeskolen

Lønstatistik for maj måned 2007 frie grundskoler, efterskoler, husholdnings- og håndarbejdsskoler samt folkeskolen Lønstatistik for maj måned 2007 frie grundskoler, efterskoler, husholdnings- og håndarbejdsskoler samt folkeskolen Indhold side Teknisk vejledning... 2 Lærere ved frie grundskoler... 5 Lærere ved efterskoler

Læs mere

Notat. Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDE- LING Juridisk Service Aarhus Kommune. FællesMED Orientering

Notat. Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDE- LING Juridisk Service Aarhus Kommune. FællesMED Orientering Notat Til Til FællesMED Orientering Side 1 af 6 Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune Baggrund FællesMED har bedt om oplysninger vedrørende udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune.

Læs mere

tat meddelelse 19.03.03 Erstatter: 04.02.03 J. nr. 5.1./02-05-9

tat meddelelse 19.03.03 Erstatter: 04.02.03 J. nr. 5.1./02-05-9 tat meddelelse 19.03.03 Erstatter: 04.02.03 J. nr. 5.1./02-05-9 Om: Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte inden for Foreningen af tekniske og administrative tjenestemænds

Læs mere

Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data

Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data Projektgruppen har opgjort forskelle i lokalløn mellem mænd og kvinder

Læs mere

Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009

Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009 Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009 Der blev som bekendt ved OK08 afsat 0,8 % til lokal lønforhandling både i 2009 og 2010. Midlerne er afsat til Sundhedskartellets basisgrupper (ikke ledere),

Læs mere

Nye lønsystemer sat på sporet

Nye lønsystemer sat på sporet Finansministeriet Personalestyrelsen Centralorganisationernes Fællesudvalg Nye lønsystemer sat på sporet Nye lønsystemer sat på sporet Januar 2003 Januar 2003 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information

Læs mere

tat meddelelse J. nr. 5.1./

tat meddelelse J. nr. 5.1./ tat meddelelse 15.06.04 J. nr. 5.1./02-05-9 Om: Teknisk vejledning om indgåelse af lokale aftaler på det statslige forhandlingsområde SKAF (Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab) har den

Læs mere

Lønstatistik for maj måned 2008 frie grundskoler, efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler og folkeskolen

Lønstatistik for maj måned 2008 frie grundskoler, efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler og folkeskolen Lønstatistik for maj måned 2008 frie grundskoler, efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler og folkeskolen Indhold side Teknisk vejledning... 2 Lærere ved frie grundskoler... 5 Lærere ved efterskoler

Læs mere

Bedste praksis for lønforhandlingsdata

Bedste praksis for lønforhandlingsdata Side 1 af 11 Bedste praksis for lønforhandlingsdata Denne bedste praksis beskriver hvilke løndata/rapporter, der kan anvendes i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Lokale lønforhandlinger er de forhandlinger

Læs mere

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2017 ARKITEKTBRANCHEN

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2017 ARKITEKTBRANCHEN Til Dansk Industri Dokumenttype Rapport Dato Marts 2018 LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2017 ARKITEKTBRANCHEN ARKITEKTBRANCHEN INDHOLD 1. Indledning 1 2. De deltagende medarbejdere 2 3. Månedsløn, jobløn

Læs mere

4. Tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte ved Kystinspektoratet og Statens Uddybningsmateriel overgik til det nye lønsystem pr. 1. juli 2003.

4. Tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte ved Kystinspektoratet og Statens Uddybningsmateriel overgik til det nye lønsystem pr. 1. juli 2003. Forhandlingsprotokol over forhandlingerne om revision af aftalen om nyt lønsystem for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte i Kystdirektoratet inden for HK/STAT, Trafik og Jernbanes område af 1.

Læs mere

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april (Lønniveau 1. december 2017)

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april (Lønniveau 1. december 2017) Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april 2018 (Lønniveau 1. december 2017) Indledning Fordelingssekretariatet for friskoler og private grundskoler administrerer Ansættelsesregistret, som indeholder

Læs mere

Regler og rammer for ny løn

Regler og rammer for ny løn Regler og rammer for ny løn 1) Kort om tilkendegivelser i rammeaftalen og forhandlingsregler 2) Åbenhed i løndannelsen og lønstatistik hvilke oplysninger må man videregive, og hvilke oplysninger har man

Læs mere

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april 2017

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april 2017 Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april 2017 Indledning Fordelingssekretariatet for friskoler og private grundskoler administrerer Ansættelsesregistret, som indeholder løn og ansættelsesoplysninger

Læs mere

1 Metode. Valg af respondenter. Dataindsamling. Den 19. august Jnr F10 Sagsid Ref KAR

1 Metode. Valg af respondenter. Dataindsamling. Den 19. august Jnr F10 Sagsid Ref KAR R E SULTATER AF K O MMUNEUNDERSØGELSE 1 Metode Valg af respondenter I kommuneundersøgelsen har sigtet været at afdække erfaringer samt holdninger til løndannelsen blandt ledere på det strategiske niveau

Læs mere

Albanigade 54 E, 1. sal, 5000 Odense C Tlf: + 45 66 14 60 61 Mail: info@frivillighed.dk

Albanigade 54 E, 1. sal, 5000 Odense C Tlf: + 45 66 14 60 61 Mail: info@frivillighed.dk Lønpolitik for Center for frivilligt socialt arbejde 2008 Albanigade 54 E, 1. sal, 5000 Odense C Tlf: + 45 66 14 60 61 Mail: info@frivillighed.dk Indhold Formål 3 Lønelementer 3 Basisløn og centralt fastsatte

Læs mere

Over halvdelen har haft lokale lønforhandlinger

Over halvdelen har haft lokale lønforhandlinger Oktober 2012 Over halvdelen har haft lokale lønforhandlinger I perioden September-Oktober gennemførte DS en undersøgelse om lokale lønforhandlinger blandt tillidsrepræsentanterne og fællestillidsrepræsentanterne

Læs mere

LØNSPREDNINGSOPGØRELSER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS

LØNSPREDNINGSOPGØRELSER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS LØNSPREDNINGSOPGØRELSER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS INDHOLD 2 Formål 2 LOPAKS 3 Begreber 6 Eksempler 6. december 2010 LOPAKS er nu udvidet med en ny tabel, der giver mulighed for at opgøre lønspredning på

Læs mere

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2013

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2013 Til DANSKE ARK Dokumenttype Rapport Dato Februar 2014 LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2013 LØN- OG PERSONALESTATISTIKKEN 2013 INDHOLD 1. Indledning 1 2. De deltagende medarbejdere 3 3. Månedsløn og uddannelsesretning

Læs mere

Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde).

Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde). Cirkulære om organisationsaftale for Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde). Foreløbig 2008 Cirkulære af 30. juni 2008 Perst. nr. 027-08 PKAT nr.

Læs mere

Lokal løndannelse i Aarhus Kommune. Temamøde den 14. november 2016

Lokal løndannelse i Aarhus Kommune. Temamøde den 14. november 2016 Lokal løndannelse i Aarhus Kommune Temamøde den 14. november 2016 1. Overblik 1. Overblik 2. Baggrund 1. Formål med drøftelsen 3. Begreber 1. Om lokal løndannelse 2. Centrale begreber 4. Overblik 1. Andel

Læs mere

Udover det i CFU-forliget aftalte, er der enighed mellem Personalestyrelsen og Lærernes Centralorganisation om følgende:

Udover det i CFU-forliget aftalte, er der enighed mellem Personalestyrelsen og Lærernes Centralorganisation om følgende: Resultat af forhandlingerne vedr. ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler Udover det i CFU-forliget aftalte, er der enighed mellem

Læs mere

Lokal løndannelse for lærere på frie skoler

Lokal løndannelse for lærere på frie skoler Lokal løndannelse for lærere på frie skoler Udarbejdet af Frie Skolers Lærerforening og Efterskoleforeningen Oktober 2015 Indhold 1. Indledning... 2 2. Løn- og personalepolitik... 3 3. Forhandlingen...

Læs mere

Eksempelrapport Teststyrelsen sammenlignet med Eksempelministeriet

Eksempelrapport Teststyrelsen sammenlignet med Eksempelministeriet Teknikkoder: [RAPPORTID:BBA230F1ED2DF487C851CFEBFE69CC69] [KØRSEL-ID:TESTTESTTESTTESTTESTTESTTESTTEST] [KØRSEL-PERIODE:2016_2] [KØRSEL-IDENT:rsj] [TIMESTAMP:29NOV17:10:43:14] Eksempelrapport Teststyrelsen

Læs mere

Cirkulære om rammeaftale om. Nye lønsystemer. Cirkulære af 19. november 2003 Perst. nr PKAT nr. J.nr

Cirkulære om rammeaftale om. Nye lønsystemer. Cirkulære af 19. november 2003 Perst. nr PKAT nr. J.nr Cirkulære om rammeaftale om Nye lønsystemer 2002 Cirkulære af 19. november 2003 Perst. nr. 076-03 PKAT nr. J.nr. 01-400-9 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Bemærkninger til de enkelte

Læs mere

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april 2016

Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april 2016 Lønstatistik for de frie grundskoler pr. 30. april 2016 Indledning Fordelingssekretariatet for friskoler og private grundskoler administrerer Ansættelsesregistret, som indeholder løn- og ansættelsesoplysninger

Læs mere

Nyt lønsystem for tjenestemænd og tjenestemandslignende. Foreningen af tekniske og administrative tjenestemænds forhandlingsområde (TAT)

Nyt lønsystem for tjenestemænd og tjenestemandslignende. Foreningen af tekniske og administrative tjenestemænds forhandlingsområde (TAT) Cirkulære om aftale om Nyt lønsystem for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte inden for Foreningen af tekniske og administrative tjenestemænds forhandlingsområde (TAT) 2008 Cirkulære af 6. april

Læs mere

Organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen

Organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen 2002 Forbundet af Offentligt Ansatte Finansministeriet Overenskomsten er forenklet, både for så vidt angår systematik og sprogbrug.

Læs mere

Generelle bemærkninger Undervisningsministeriet og FOA - Fag og Arbejde har indgået vedlagte organisationsaftale

Generelle bemærkninger Undervisningsministeriet og FOA - Fag og Arbejde har indgået vedlagte organisationsaftale Cirkulære om organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen 2005 Cirkulære af 20. september 2006 PKAT nr. 0297 Cirkulære om organisationsaftale for undervisningsassistenter

Læs mere

Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene

Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene Cirkulære om organisationsaftale for Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene 2005 Cirkulære af 12. december 2005 Perst. nr. 066-05 PKAT nr. 0074 J.nr. 04-333/02-25 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat. Analyse af gymnasielærers løn. Kirstine Kjemtrup. Dato: 7. januar 2011

Notat. Analyse af gymnasielærers løn. Kirstine Kjemtrup. Dato: 7. januar 2011 Notat Emne: Analyse af gymnasielærers løn Til: Fra: Rektorerne Kirstine Kjemtrup Dato: 7. januar 2011 Analyse af gymnasielærers løn Indledning Foranlediget af Gymnasieskolernes Lærerforening (GL)s lønberegner

Læs mere

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 Bilag Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 1. Direktionens strategi for Lokal løndannelse uden forlodsfinansiering: Ved overenskomstforhandlingerne i 2013 er der fortsat lokal løndannelse,

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene

Cirkulære om organisationsaftale for. Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene Cirkulære om organisationsaftale for Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene 2002 3.3.18 Indholdsfortegnelse CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...3 Bemærkninger til aftalens enkelte bestemmelser...4

Læs mere

Lønsystemer, Nyt lønsystem/gammel løn

Lønsystemer, Nyt lønsystem/gammel løn Lønsystemer, Nyt lønsystem/gammel løn Side 1 af 7 I denne vejledning kan du læse om lønsystemerne: nyt lønsystem og gammel løn og hvordan aftalegrundlaget kan indberettes. Indhold 1. Lønsystemsmarkering...

Læs mere

2) Der afsættes en pulje på 1,4 mio.kr. til udmøntning efter nærmere aftale mellem Fængselsforbundet og Direktoratet for Kriminalforsorgen.

2) Der afsættes en pulje på 1,4 mio.kr. til udmøntning efter nærmere aftale mellem Fængselsforbundet og Direktoratet for Kriminalforsorgen. 20. januar 2011 MES J.nr. Resultatet af forhandlingerne mellem Fængselsforbundet, OAO- Stat og henholdsvis Direktoratet for Kriminalforsorgen og Finansministeriet, Personalestyrelsen om udmøntning af forliget

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

Skatteministeriets lønpolitik

Skatteministeriets lønpolitik Skatteministeriets lønpolitik Lønpolitikken beskriver de principper, kriterier og processer, der er gældende ved tildeling af tillæg og udnævnelser i Skatteministeriet. Lønpolitikken skal understøtte,

Læs mere

AC og enkelte andre organisationer som for eksempel IDA og Dansk Journalistforbund forhandler særskilt med Finansministeriet.

AC og enkelte andre organisationer som for eksempel IDA og Dansk Journalistforbund forhandler særskilt med Finansministeriet. Hvem forhandler overenskomster i staten? De statslige overenskomstparter Det er finansministeren, der forhandler løn- og ansættelsesvilkår for statens ansatte med de faglige organisationer, som har organiseret

Læs mere

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser Større rum til lokal løn, der understøtter kerneopgaven Finansministeriet DECEMBER 2017 Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser

Læs mere

Medlemsundersøgelse op til OK18. produktionsskoler. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.:

Medlemsundersøgelse op til OK18. produktionsskoler. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.: Medlemsundersøgelse op til OK18 produktionsskoler Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der er ansat

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Uddannelseskonsulenter

Cirkulære om organisationsaftale for. Uddannelseskonsulenter Cirkulære om organisationsaftale for Uddannelseskonsulenter 2002 3.3.51 Indholdsfortegnelse Side CIRKULÆRE...3 1. Generelle bemærkninger...3 2. Bemærkninger til organisationsaftalens enkelte bestemmelser...3

Læs mere

Fuldmægtige m.fl. (DTS) i ToldSkat

Fuldmægtige m.fl. (DTS) i ToldSkat Cirkulære om organisationsaftale for Fuldmægtige m.fl. (DTS) i ToldSkat 2005 Cirkulære af 5. januar 2006 Perst. nr. 001-06 PKAT nr. 257 J.nr. 04-333/31-30 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Maskinmestre i land. Cirkulære af 7. oktober Modst.nr PKAT nr J.nr.

Cirkulære om organisationsaftale for. Maskinmestre i land. Cirkulære af 7. oktober Modst.nr PKAT nr J.nr. Cirkulære om organisationsaftale for Maskinmestre i land 2013 Cirkulære af 7. oktober 2013 Modst.nr. 045-13 PKAT nr. 054 J.nr. 12-333/10-4 Dataark PKAT med specifikation Fællesoverenskomst 054 Maskinmestre

Læs mere

Generelle bemærkninger Undervisningsministeriet og FOA - Fag og Arbejde har indgået vedlagte organisationsaftale

Generelle bemærkninger Undervisningsministeriet og FOA - Fag og Arbejde har indgået vedlagte organisationsaftale Cirkulære om organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen 2008 Cirkulære af 15. september 2008 PKAT nr. 0297 Cirkulære om organisationsaftale for undervisningsassistenter

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen

Cirkulære om organisationsaftale for. Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Cirkulære om organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen 1999 3.3.44 1 CIRKULÆRE OM ORGANISATIONSAFTALE FOR UNDERVISNINGSASSISTENTER VED FODTERAPEUTUDDANNELSEN Generelle

Læs mere

Konsulentordninger Vejledning om chef- og specialkonsulentordninger. regioner og kommuner

Konsulentordninger Vejledning om chef- og specialkonsulentordninger. regioner og kommuner DM Nimbusparken 16 2000 Frederiksberg Telefon 38 15 66 00 dm@dm.dk www.dm.dk Konsulentordninger Indhold Indledning... 3 Staten... 3 Løn... 3 Plustid... 5 Karriere- og kompetenceudvikling... 5 Regioner

Læs mere

Notat. Analyse af gymnasielærers løn. Gymnasielærers løn. Til: Kirstine Kjemtrup. Dato: 7. marts 2013

Notat. Analyse af gymnasielærers løn. Gymnasielærers løn. Til: Kirstine Kjemtrup. Dato: 7. marts 2013 Notat Emne: Gymnasielærers løn Til: Fra: Kirstine Kjemtrup Dato: 7. marts 2013 Analyse af gymnasielærers løn Indledning Sekretariatet har opdateret lønstatistikken for gymnasielærer baseret på data fra

Læs mere

Organisationsaftale for undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen

Organisationsaftale for undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Organisationsaftale for undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Organisationsaftalen er indgået mellem Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og FOA Fag og Arbejde.

Læs mere

Undersøgelse af offentligt ansatte psykologers holdninger til graden af opfyldelse af formålene med Lokal Løndannelse

Undersøgelse af offentligt ansatte psykologers holdninger til graden af opfyldelse af formålene med Lokal Løndannelse Undersøgelse af offentligt ansatte psykologers holdninger til graden af opfyldelse af formålene med Lokal Løndannelse Indhold 1. Om undersøgelsen...2 2. Kortlægning af formålene med Lokal Løndannelse...3

Læs mere

Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte

Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte Cirkulære om Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte meteorologer m.fl. i Danmarks Meteorologiske Institut 2008 Cirkulære af 26. juni 2009 Perst. nr. 041-09 PKAT nr. 201 J.nr. 08-402-31 2

Læs mere

Kompetenceundersøgelsen 2004

Kompetenceundersøgelsen 2004 Kompetenceundersøgelsen 2004 Indhold 1 Indledning & resumé 2 2 Status over kompetenceudvikling i staten 6 2.1 Generel kompetenceudvikling 6 2.2 Kompetenceudviklingsaktiviteter 9 2.3 Barrierer for kompetenceudvikling

Læs mere

Socialpædagogernes ligelønsregnskab 2018

Socialpædagogernes ligelønsregnskab 2018 NOTAT Kontakt: Tue Thiellesen Bjerborg ttb@sl.dk Dok.nr. 4702468 Sagsnr. 2018-SLCFV-00786 04-12-2018 Socialpædagogernes ligelønsregnskab 2018 Indledning Hovedformålet med Socialpædagogernes ligelønsregnskab

Læs mere

beskæftigelsesområdet

beskæftigelsesområdet Medlemsundersøgelse op til OK18 beskæftigelsesområdet Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der

Læs mere

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde.

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. Side 1 af 7 Bilag a Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. 1. Dækningsområde Aftalen omfatter tjenestemandsansatte medarbejdere

Læs mere

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2018 ARKITEKTBRANCHEN

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2018 ARKITEKTBRANCHEN Til DANSK INDUSTRI Dokumenttype Rapport Dato Marts 2019 LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2018 ARKITEKTBRANCHEN ARKITEKTBRANCHEN INDHOLD 1. Indledning 1 1.1 Hovedresultater og forskelle fra sidste undersøgelse

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale

TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale 0 0 TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale Indledning Efterskoleforeningen har i januar-februar 2015 gennemført

Læs mere

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde.

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. Side 1 af 9 Bilag a Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. 1. Dækningsområde Aftalen omfatter tjenestemandsansatte medarbejdere

Læs mere

Cirkulære om rammeaftale om nye lønsystemer

Cirkulære om rammeaftale om nye lønsystemer CIR nr 9011 af 21/01/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Personalestyrelsen, j.nr. 08-400-10 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

10. juni 2013. Pr. 1. august 2013 består lønsystemet af: Pensionsgivende basisløn for lærere og børnehaveklasseledere: Enighed om et nyt lønsystem

10. juni 2013. Pr. 1. august 2013 består lønsystemet af: Pensionsgivende basisløn for lærere og børnehaveklasseledere: Enighed om et nyt lønsystem 1. juni 213 Vejledning om lønsystemet for lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler, herunder beregning af trin 4-tillæg Enighed om et

Læs mere

STYR PÅ LØNNEN. på erhvervsgymnasier

STYR PÅ LØNNEN. på erhvervsgymnasier STYR PÅ LØNNEN på erhvervsgymnasier FORORD Gymnasielærere skal uanset om de arbejder på eux, hf, hhx, htx eller stx have lokalt aftalte tillæg som et supplement til den centralt aftalte løn. Sådan som

Læs mere

Pædagogiske assistenter i Kriminalforsorgen

Pædagogiske assistenter i Kriminalforsorgen Cirkulære om organisationsaftale for Pædagogiske assistenter i Kriminalforsorgen 2008 Cirkulære af 27. januar 2009 Perst. nr. 004-09 PKAT nr. 137 J.nr. 07-333/13-3 Dataark PKAT med specifikation Fællesoverenskomst

Læs mere

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019 Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse Juni 2019 Indhold 1. En ny karrierevej for akademikere i staten 4 1.1 En ny stillingskategori

Læs mere

Vedr.: Lønudviklingen i den kommunale og regionale sektor

Vedr.: Lønudviklingen i den kommunale og regionale sektor KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 3547.10 VP

Læs mere

Cirkulære om rammeaftale om. Nye lønsystemer. Cirkulære af 21. januar 2009 Perst. nr. 001-09 J.nr. 08-400-10

Cirkulære om rammeaftale om. Nye lønsystemer. Cirkulære af 21. januar 2009 Perst. nr. 001-09 J.nr. 08-400-10 Cirkulære om rammeaftale om Nye lønsystemer 2008 Cirkulære af 21. januar 2009 Perst. nr. 001-09 J.nr. 08-400-10 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Rammeaftale 1. Dækningsområde...

Læs mere

Skov- og landskabsingeniører

Skov- og landskabsingeniører Cirkulære om organisationsaftale for Skov- og landskabsingeniører 2008 Cirkulære af 24. marts 2009 Perst. nr. 021-09 PKAT nr. 0174 J.nr. 08-333/21-27 Dataark PKAT med specifikation 0174 Skov- og landskabsingeniører

Læs mere

Medlemsundersøgelse op til OK18. Generelt. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.:

Medlemsundersøgelse op til OK18. Generelt. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.: Medlemsundersøgelse op til OK18 Generelt Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der er ansat på en

Læs mere

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2014

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2014 Til DANSK INDUSTRI Dokumenttype Rapport Dato August 2015 LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2014 LØN- OG PERSONALESTATISTIKKEN 2014 INDHOLD 1. Indledning 1 2. De deltagende medarbejdere 2 3. Månedsløn og

Læs mere

Side 1 af 11. Løn i staten LØNSTATISTIK 2018

Side 1 af 11. Løn i staten LØNSTATISTIK 2018 Side 1 af 11 Løn i staten LØNSTATISTIK 2018 DECEMBER 2018 Side 2 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Gennemsnitsløn uden pension for akademisk ansatte uden ledelsesansvar... 4 1.1. Alle kandidater... 4 1.2. Humanistiske

Læs mere

beskæftigelsesområdet

beskæftigelsesområdet Medlemsundersøgelse op til OK18 beskæftigelsesområdet Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der

Læs mere

Ergoterapeuter og Fysioterapeuter

Ergoterapeuter og Fysioterapeuter Cirkulære om organisationsaftale for Ergoterapeuter og Fysioterapeuter 2004 Cirkulære af 19. februar 2004 Perst. nr. 011-04 PKAT nr. J.nr. 01-333/26-3 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger til de

Læs mere

Pædagogiske assistenter i Kriminalforsorgen

Pædagogiske assistenter i Kriminalforsorgen Cirkulære om organisationsaftale for Pædagogiske assistenter i Kriminalforsorgen 2008 Cirkulære af 11. marts 2008 Perst. nr. 005-08 PKAT nr. 137 J.nr. 07-333/13-1 Dataark PKAT med specifikation Fællesoverenskomst

Læs mere

Cirkulære om aftale om aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken

Cirkulære om aftale om aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken CIR nr 9554 af 10/11/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 07-401-7 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER

OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER 01 OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER STAUNINGS PLADS 1-3,4 1607 KØBENHAVN V 33 70 13 00 OAO@OAO.DK WWW.OAO.DK OAO VARETAGER INTERESSER FOR MEDLEMSORGANISATIONER MED CA. 400.000 MEDLEMMER ANSAT I STAT,

Læs mere

07.39 O.13 27/2013 Side 1. Aftale om statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger

07.39 O.13 27/2013 Side 1. Aftale om statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger Side 1 Aftale om statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger KL Sundhedskartellet Indholdsfortegnelse Side 07.39 Side 2 Aftalens område... 3 1. Hvem er omfattet af aftalen... 3 Lønstatistik... 3 2.

Læs mere

AFTALE OM UDMØNTNINGSGARANTI AF NYE MIDLER TIL LOKAL LØNDANNELSE PÅ SUNDHEDSKARTELLETS OMRÅDE

AFTALE OM UDMØNTNINGSGARANTI AF NYE MIDLER TIL LOKAL LØNDANNELSE PÅ SUNDHEDSKARTELLETS OMRÅDE REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET 11.20.7 Side 1 AFTALE OM UDMØNTNINGSGARANTI AF NYE MIDLER TIL LOKAL LØNDANNELSE PÅ SUNDHEDSKARTELLETS OMRÅDE = Nyt i forhold til tidligere gældende

Læs mere

Administrative medarbejdere og aftale om nyt lønsystem for administrative tjenestemænd i Naviair under Trafikforbundets område

Administrative medarbejdere og aftale om nyt lønsystem for administrative tjenestemænd i Naviair under Trafikforbundets område Cirkulære om organisationsaftale for Administrative medarbejdere og aftale om nyt lønsystem for administrative tjenestemænd i Naviair under Trafikforbundets område 2008 Cirkulære af 26. marts 2010 Perst.

Læs mere

Kantineledere i statens tjeneste

Kantineledere i statens tjeneste Cirkulære om organisationsaftale for Kantineledere i statens tjeneste 2003 Cirkulære af 5. december 2003 Perst. nr. 073-03 PKAT nr. 289 J.nr. 02-333/09-5 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...

Læs mere

Hovedresultater fra IDA Lønstatistik 2012

Hovedresultater fra IDA Lønstatistik 2012 23. november 2012 Hovedresultater fra IDA Lønstatistik 2012 Hovedresultaterne til IDA Lønstatistik 2012 foreligger nu og offentliggøres hermed fredag den 23. november 2012. Lønudvikling De privatansatte

Læs mere

Aftale for akademiske medarbejdere på Syddansk Erhvervsskole om løn. Endelig version 30.11.2010

Aftale for akademiske medarbejdere på Syddansk Erhvervsskole om løn. Endelig version 30.11.2010 Aftale for akademiske medarbejdere på Syddansk Erhvervsskole om løn. Endelig version 30.11.2010 Formål: Aftaleparterne ønsker at skabe et gennemskueligt og fleksibelt lønsystem der tilstræber, at skolen

Læs mere

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2016 ARKITEKTBRANCHEN

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2016 ARKITEKTBRANCHEN Til DANSK INDUSTRI Dokumenttype Rapport Dato Februar 2017 LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2016 ARKITEKTBRANCHEN ARKITEKTBRANCHEN INDHOLD 1. Indledning 1 2. De deltagende medarbejdere 2 3. Månedsløn og

Læs mere

Bygningskonstruktører (KF) i staten

Bygningskonstruktører (KF) i staten Cirkulære om organisationsaftale for Bygningskonstruktører (KF) i staten 2002 Cirkulære af 17. juni 2004 Perst. nr. 041-04 PKAT nr. 36 J.nr. 01-333/65-1 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...

Læs mere

Aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken

Aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken Cirkulære af 10. november 2011 Perst.nr. 059-11 PKAT nr. 0254 J.nr. 7-401-7 Cirkulære om aftale om Aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken 2011 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere