Broen til Bedre Sundhed. Metode. - Mål, indsatser og driverdiagrammer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Broen til Bedre Sundhed. Metode. - Mål, indsatser og driverdiagrammer"

Transkript

1 Broen til Bedre Sundhed Metode -, indsatser og driverdiagrammer

2 Broen til Bedre Sundheds driverdiagrammer Velkommen til Broen til Bedre Sundheds metodepræsentation. Et fundament for Broens arbejde! og indsatsområder Broen til Bedre Sundhed skal være med til at skabe mindre ulighed i sundhed på Lolland og Falster. Vi arbejder ud fra Institute of Healthcare Improvements triple-aim-strategi: Vi skal skabe mere folkesundhed, større kvalitet og en bedre sundhedsøkonomi. Der er seks indsatsområder. Hvert område har sin eget formål og 3-5 SMART-mål, så vi løbende kan måle, hvordan det går. TRIPLE AIM Driverdiagrammer På baggrund af de seks indsatsområder er der opstillet en række driverdiagrammer, der viser, hvad der skal til, for at nå de forskellige mål. Vi skelner mellem primære og sekundære drivere. De primære drivere er forhold, som påvirker vores proces direkte og er afgørende for, om vi når vores mål. De sekundære drivere er forhold, der er nødvendige for, at vi kan nå de primære drivere. Alle driverdiagrammer er i 2014/15 behandlet i 6 tænketanke. Her har fagpersoner fra hvert område haft til opgave at kvalitetssikre indhold og udvikle en projektportefølje for hvert indsatsområde. Skalering og forbedringshjul Broen til Bedre Sundhed arbejder med en række faste metoder - blandt andet fra Institute of Healthcare Improvement. Vi tager udgangspunkt i den enkelte borger. Vi understøtter vores aktiviteter med data. Vi vælger indsatser, hvor der er evidens for en effekt (eller forsøger selv at skabe evidens). Vi skalerer - begynder med en lille gruppe og udvikler, implementerer og evaluerer vores indsatser i takt med at vi lader gruppen vokse. Vi arbejder med PDSA-cirklen. En systematisk metode til at teste ideer, lære af vores resultater og udvikle vores indsatser. Mere sundhed Lighed i sundhed Større kvalitet Bedre økonomi

3 Triple Aim område Programmål Sundhed og trivsel Vi skal øge antallet af sunde og gode leveår, ved at styrke borgernes evne til at tage vare på sig selv. Kvalitet Vi skal sikre, at alle ydelser tager udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og behov, og lever op til gældende standarder. Middellevetid Selvvurderet helbred Trivsel Uddannelse Sygdomsbyrde diabetes Patientsikkerhed Lighed Klinisk effektiv Patienttilfredshed Omkostningseffektivitet Inden 2040 skal middellevetiden for befolkningen på Lolland-Falster være på niveau med det nationale gennemsnit. Andelen af voksne med dårligt selvvurderet helbred skal reduceres så det svarer til det regionale niveau inden Inden 2020 skal 90 % af alle skolebørn trives godt. Antallet af voksne der oplever stress skal reduceres med 5% inden Andelen af en ungdomsårgang som gennemfører en ungdomsuddannelse skal være 95% inden Antallet af nye diabetikere pr. år skal falde med 10% inden 2020 og overlevelsen blandt diabetikere skal øges, repræsenteret ved en stigende prævalens. Den hospitals-standardiserede mortalitetsrate (HSMR) skal opnå stabilt niveau på 100 inden (Udfases). Hospitalserhvervede infektioner skal reduceres med 5% inden Andelen af kvinder der deltager i livmoderhalskræftscreening skal udgøre 75% inden Forekomsten af kræft i lunge- og respirationsorganer skal nedbringes til nationalt niveau inden Andelen af patienter der dør indenfor 30 dage efter indlæggelse med apopleksi skal reduceres til nationalt niveau inden Patienternes tilfredshed med såvel ambulant som sengebaseret behandling skal ligge på niveau med det nationale niveau inden Det gennemsnitlige forbrug af vagtlægeydelser per borger skal reduceres, så det svarer til regionalt gennemsnit per borger inden (Indfriet). Tilgængelighed Antallet af patienter per praktiserende læge skal reduceres til 1800 inden Økonomi Vi skal anvende eksisterende midler effektivt, så vi får mest sundhed for pengene. Forebyggelige indlæggelser Andelen af forebyggelige indlæggelser reduceres med 20% inden Komplikationer til diabetes Andelen af borgere med udvalgte komplikationer til diabetes reduceres med 10% inden Andel på overførselsindkomst Andelen af offentligt forsørgede årige skal udgøre under 10% inden Kommunale sundhedsudgifter pr. borger De kommunale sundhedsudgifter per borger skal være på niveau med de nationale sundhedsudgifter per borger inden 2020.

4 Lige adgang til sundhedstilbud Et fagligt attraktivt miljø. A: Indsatser indenfor nuværende budgetramme: At sikre let og lige adgang til sundhed, via de rette menneskelige ressourcer, understøttet af relevante løsninger og teknologi, samt et rummeligt og attraktivt fagligt miljø. Menneskelige ressourcer - rekruttering og fastholdelse. Gode muligheder for familien. Lokale rammer tilpasset lokale indtjeningsmuligheder. Synergi mellem national/regional planlægning om lægedækning og lokale behov. Emnebaseret kvalitetsudvikling med udgangspunkt i sundhedsaftalen. B: Indsatser der kræver ekstern fundraising: Vidensafdækning - Hvordan når vi udsatte borgere? (Er igang) Families sundhed - Registerbaseret sundhedsprofil af familier i Lolland-Falster Undersøgelsen. 1. Alle ydernumre er besat indenfor 2 år. 2. Ingen vakante speciallægestillinger på sygehus og i psykiatri indenfor 5 år. 3. Antallet af uddannelsesstillinger øges med 50% inden Ventetid til næste 3. ledige kontrol skal reduceres. Bedre tilgængelighed til sundhedstilbud. Fleksible rammer i jobbet. Kendskab til sundhedstilbud blandt patienter og henvisende aktører. Sikre kortere afstand til sundhedstilbud, f.eks. via udefunktioner, deltidsydernumre og opsøgende tilbud. Fleksibilitet i adgang, herunder forsøg med åbningstider, fordeling mellem akut og planlagt. Nye tilbud tilpasset borgernes behov. Afprøvning af differentieret honorarstruktur i almen praksis. Optimeret fordeling af læger til Nykøbing F. Sygehus, almen praksis og speciallægepraksis i Lolland og Guldborgsund Kommuner. (Er igang). Fælles løsninger i telefonkommunikation/medicin. 5. Inden for 2 år implementeres 3 alternative arbejdsgange/tekniske løsninger der fremmer lige adgang til sundhedsydelser. Tekniske løsninger og arbejdsgange tilpasset udfordringer. Brug af relevant teknologi. Differentierede tilbud til forskellige grupper.

5 Kronikerindsats At sikre forebyggelse, tidlig opsporing og relevant koordineret behandling af højeste kvalitet med borgeren i centrum, så sygdom og konsekvensen af sygdom minimeres. 1. Der skal opspores 30% flere med KOL, 20% flere med diabetes og 20% flere med hjertekarsygdom inden Andelen af akutte indlæggelser relateret til KOL, diabetes og hjertekarsygdom skal reduceres med 20%. 3. Der skal være 20% flere selvhjulpne ældre over 70 år inden Kronisk syge patienters fysiske og mentale kompentencer. Kulturændring omkring hvad der omfattes som det gode liv. Systematisk fokus på sundhedsfremme og forebyggelse. Adgang til tidlig opsporing og behandling af høj kvalitet, samt opfølgning og fastholdelse. Understøttende faktorer: Job, boligforhold, fattigdom, ulighed, adgang til tobak, alkohol, sunde fødevarer, afstande. Styrke mestring og netværk blandt kronisk syge og pårørende. Brugerinddragelse i udvikling og implementering af alle initiativer. Viden om hvor og hvornår hjælp søges på egne og andres vegne. Styrket samarbejde med frivillige. Sundhedsfremme og forebyggelse integreret bredt. Fleksible evidensbaserede tilbud, tilpasset den lokale kontekst og forskellige målgrupper. Systematisk opsporing af mental sundhed, fysisk sygdom og livstilsfaktorer. Fagpersoners viden og kompetencer. Fælles tilgang og sprog, samt fokus på effekt. B: Indsatser der kræver ekstern finansiering: Tværfaglig tobaksstrategi. (Udmøntning er sat i bero). Boligsociale sundhedsprojekter - opsporing og korrekt medicinering af socialt udsatte. (Test er gennemført). Indsats for psykisk syge med kroniske somatiske sygdomme. (Er igang). Tilbudenes Momondo - app der samler tilbud til kronisk syge. Aktiv inddragelse af udsatte borgere ved sundhedsfaglige konsultationer. A: What matters to you? B: Bærer af egen journal. (Test er igang i Region Sjælland). Stærkt samarbejde på tværs. Sammenhæng i tilbud, gensidigt kendskab og tydelig ansvarsfordeling.

6 Hensigtsmæssige akutforløb At styrke den akutte behandlingsindsats på tværs af sektorer, så behov for behandling imødekommes med en tidlig, effektiv og koordineret faglig indsats af højeste kvalitet, så konsekvenser og en uhensigtsmæssig brug af akutydelser minimeres. 1. Antallet af akutindlæggelser som kunne have været forebygget gennem tidlig indsats skal reduceres med 20%. 2. Uhensigtsmæssige akutindlæggelser relateret til alkohol eller andet misbrug skal reduceres med 30%. Tidlig og virkningsfuld behandling Borgere opsøger akut behandling, når det er relevant og kronisk syge har kompetence til at reagere på tidlig forværringer i egen sundhed. Forebyggelse, pleje og behandling af høj kvalitet i primær sektor, hvor forværring i sygdom identificeres og håndteres tidligt. Relevant akut behandling når behovet herfor opstår Rette kompetencer på rette sted. Viden om hvor og hvornår hjælp søges. Kapacitet og kompetencer til systematisk, tidlig opsporing og behandling af nyopstået/forværret sygdom. Styrket håndtering i forhold til influerende faktorer af social karakter. Let og lige adgang. Kapacitet til akut behandling præhospital og på sygehus. Kvalitet i den akutte indsats. A: Indsatser indenfor nuværende budgetramme: Afrusningspladser til ukompliceret afrusning. (Er gennemført). Subakutte ambulatorietider. (Er gennemført). Følge-op ordning. (Optimering er igang). Fremme teamstruktur mellem praksissektor og hjemmesygepleje. Delegeret afsluttende IV-behandling i kommunalt regi. Analyse: Kan presset på akutte ydelser reduceres via øget tilgængelighed? Ændret prioritering af henvendelseskanaler i almen praksis? 3. Antallet af uhensigtsmæssige genindlæggelser skal reduceres med 20%. Sammenhæng på tværs af sektorer Tydelig ansvarsdeling, Sikker og systematisk kommunikation, Fælles incitamentstruktur Netdækning og bedre IT-systemer. Forløb med udgangspunkt i patientens ressourcer og behov.

7 Fremtidens voksne At gøre Lolland og Guldborgsund Kommuner til det bedste sted i Danmark at vokse op. 1. Tidlig opsporing af risikogravide, udsatte forældre og børn i risikofamilier. 2. Sikre forudsætningerne for børn og unges sociale, kognitive og faglige læring % af en ungdomsårgang skal opnå en ungdomsuddannelse i Lolland-Falsters børn skal være både fysisk og mentalt sunde. 5. Der skal velfungerende overgange, så børnog ungegruppen bliver støttet bedst muligt - fra undfangelse til afsluttet ungdomsuddannelse. Samfundsmæssige forhold. Lokalmiljø og lokalsamfund.. Barnets fysiske, kognitive, mentale og følelsesmæssige udvikling. Omsorgspersoners fysiske og mentale sundhed og kompetencer. Læringsmiljø. Fattigdom, arbejdsmarkedsforhold, boligforhold, adgang til tobak og alkohol, adgang til sunde fødevarer. Transport, let og lige adgang til tilbud, infrastruktur, børn og forældre, involvering i lokale sammenhænge, fysiske rammer til leg, læring og rekreation. Adgang til og deltagelse i pasnings- og uddannelsestilbud af høj kvalitet, leg, ambitioner blandt børn og forældre, sundhed, trivsel, tilknytning/deltagelse i tilbud, arbejdsrelateret viden og kompetencer, mestring, handicap og sygelighed. Sikre og trygge hjem, mestring af tilstrækkelig indkomst, ambitioner, uddannelsesniveau, misbrug, handikap, mental sundhed, fysisk sundhed, KRAM, forældrekompetencer og viden, familierelationer/ netværk, professionel viden og kompetencer. Læringsmiljø i hjemmet, forældreinvolvering, læringsmiljø i uddannelses-, pasnings- og fritidstilbud. Afledte driverdiagrammer: Socialt udsatte børnefamilier. Læring og forudsætningerne herfor. (Fælleskommunal indsats er igang). Sunde og glade børn - Herunder de særligt udfordrede børn. A: Indsatser indenfor nuværende budgetramme: Forbedring af det tværsektorielle samarbejde i forhold til sårbare gravide og nybagte forældre. (Forbedringsarbejde er igang). Etablering af opsøgende team med specialviden særligt til sårbare gravide. Etablering af rådgivning med specialviden om sårbare familier, som kan støtte fagpersoner. Hjernemad - Gratis skolemadsordning - MOKOST. Videreførelse af Sund Uddannelse. (Er gennemført). Mentorordninger - Partnerskab med civilsamfund, frivilligorganisationer og boligsociale helhedsplaner (rammer og relationer). Forældreuddannelse i lokalsamfundet, dagtilbud og institutioner (relationer).

8 De socialt udsatte børnefamilier At sikre, at færre børn vokser op i socialt udsatte familier, via systematisk tidlig opsporing og hjælp. Samfundsmæssige forhold der understøtter socialt udsatte børn, unge og deres familier. Familiens økonomi fattigdom, boligforhold, tilknytning til arbejdsmarked og uddannelsesniveau. Lovgivning (f.eks. Serviceloven). Viden om hvor og hvornår hjælp søges på egne og andres vegne. A: Indsatser indenfor nuværende budgetramme: Forbedring af det tværsektorielle samarbejde i forhold til sårbare gravide og nybagte forældre. (Forbedringsarbejde er igang). 1. Antallet af risikogravide kortlægges og halveres inden Systematisk opsporing af risikofamilier og udsatte børnefamilier. 3. Øget opmærksomhed på udsatte børns tarv. 4. Antallet af bekymringssager øges inden Andelen af bekymringssager der fører til foranstaltning øges inden Lokale tilbud der understøtter socialt udsatte børn, unge og deres familier. Nuværende og kommende forældres mentale og fysiske sundhed og kompetencer. Sammenhæng i tilbud og tydelig ansvarsfordeling. Styrke viden, kompetencer, samt anvendelse heraf og samarbejde blandt fagpersoner. Fleksible evidensbaserede tilbud, tilpasset den lokale kontekst og forskellige målgrupper. Styrke viden, kompetencer og netværk blandt forældre. Tidlig og systematisk opsporing af risikogravide og risikoforældre Relevante behandlingstilbud ifbm. misbrug, mental og fysisk sygdom, samt vold i hjemmet/konflikthåndtering. Etablering af opsøgende team med specialviden særligt til sårbare gravide. Etablering af rådgivning med specialviden om sårbare familier, som kan støtte fagpersoner. Mentorordninger - Partnerskab med civilsamfund, frivilligorganisationer og boligsociale helhedsplaner (rammer og relationer. Barnets sundhed og trivsel. Individuelle forudsætninger hos barnet/den unge. Kognitiv, social og faglig udvikling. Tilknytning og mestring, barnet som pårørende.

9 Læring og forudsætningerne herfor At sikre forudsætningerne for børn og unges sociale, kognitive og faglige læring % af en ungdomsårgang opnår en ungdomsuddannelse i % af alle børn opfylder de forventede milepæle ved ind- og udskoling i Fravær blandt børn og unge i skolerne skal reduceres til 5% inden Samfundsmæssige forhold der understøtter børn og unges læring. Lokalmiljø der understøtter læring. Barnets individuelle forudsætninger for læring. Forældre og øvrige omsorgspersoners fysiske og mentale sundhed og kompetencer. Fattigdom, arbejdsmarkedsforhold, boligforhold, adgang til tobak og alkohol, adgang til sunde fødevarer. Transport, let og lige adgang til tilbud, Infrastruktur, børn og forældre-involvering i lokale sammenhænge, fysiske rammer til leg, læring og rekreation. Leg, ambitioner blandt børn og forældre, sundhed og trivsel, mobning, ensomhed, tilknytning/ deltagelse i tilbud, arbejdsrelateret viden og kompetencer, mestring, handikap. Søvn, ernæring, fysiske rammer i hjemmet, KRAM. Forældre involvering og opbakning, ambitioner og forventninger. Håndtering af misbrug, handikap, mental sundhed og fysisk sundhed. Adgang til og brug af effektive specialiserede tilbud. Højt kompetenceniveau blandt personale. Etablering af rådgivning med specialviden om sårbare familier, som kan støtte fagpersoner. Mentorordninger - Partnerskab med civilsamfund, frivilligorganisationer og boligsociale helhedsplaner. Forældreuddannelse i lokalsamfundet, dagtilbud og institutioner (relationer). Systematisk afdækning og opfølgning på det enkelte barns forudsætninger. Let og lige adgang til et stærkt læringsmiljø i pasnings- og undervisningstilbud. Systematisk brug af evidensbaserede læringssystemer og metoder. Systematisk videnoverdragelse ved overgange.

10 Sunde og glade børn - De særligt udfordrede børn At sikre, at børn og unge i Lolland og Guldborgsund Kommuner er aktive og sunde både mentalt og fysisk. Samfundsforhold som understøtter en sund livsstil Strukturel forebyggelse inkl. adgang til tobak, alkohol, stoffer og sund kost. Transportmuligheder og infrastruktur der tilgodeser geografi og ressourcer. Fysiske rammer til leg, læring og rekreation. Hjernemad - Gratis skolemadsordning - MOKOST. Videreførelse af Sund Uddannelse. (Er gennemført). Mentorordninger - Partnerskab med civilsamfund, frivilligorganisationer og boligsociale helhedsplaner (rammer og relationer). Borgerinddragelse i lokale sammenhænge. 1. Lolland-Falsters børn skal være både fysisk og mentalt sunde. Lokalmiljø og lokalsamfund Et varieret og stærkt foreningsliv. En bred vifte af fritidstilbud % færre rygere i 9.klasse inden Adgang til forebyggende tilbud og behandlingstilbud af høj kvalitet. 3. Antal overvægtige børn ved ind- og udskoling reduceres med 20% inden % af alle børn og unge er idrætsaktive og 50% er medlem af den etablerede idræt inden God trivsel for alle elever i grundskolen. Andelen af elever, som angiver at trives i grundskolen (9.klasse) er på det nationale niveau i Barnets fysiske, kognitive, mentale og følelsesmæssige udvikling Omsorgspersoners understøttende funktion i forhold til en sund livsstil Leg, ambitioner blandt børn og forældre, sundhed og trivsel, mobning, ensomhed, tilknytning, deltagelse i tilbud, mestring, handikap. Søvn, ernæring, fysiske rammer i hjemmet, KRAM. Omsorgspersoner som rollemodeller, inkl. forældre, pædagoger, lærere og trænere. Sikre sund kost, fysisk aktivitet, fravær af tobak og alkohol i hjemmet og i pasnings-, uddannelses-, og fritidstilbud. Viden og kompetencer blandt omsorgspersoner.

11 Sundt erhverv At fremme sundhed, trivsel og inklusion på arbejdspladser med fokus på forebyggelse og rammer, hvilket er en forudsætning for rekruttering, fastholdelse og vækst på Lolland-Falster 1. Andelen af sygedagpengemodtagere skal reduceres, så det ligger under det nationale niveau inden Antallet af arbejdsulykker og erhvervsbetingede sygdomme per 1000 borgere skal nedbringes med 20% inden Andelen af sygemeldte som delvist raskmeldes og dermed kan arbejde, skal være på niveau med landsgennemsnittet inden Selvoplevet stress skal reduceres, så det svarer til det nationale niveau inden Inden 2020 skal andelen af kontanthjælpsmodtagere udgøre mindre end 4 % af befolkningen mellem 20 og 69 år på Lolland-Falster. Hensigtsmæssige sundhedsrammer KRAM-relaterede tiltag på arbejdspladsen Kompetencer og viden Tilknytning og fastholdelse til arbejdsmarkedet Et godt arbejdsmiljø Fysisk, ergonomisk og psykosocialt Adgang til sund kost i arb.tid. Ledelsesmæssig opbakning til rygestop. Alkoholpolitik. Røgfri arbejdstid. Gode rammer for motion i arbejdstiden. Kollegial opbakning og medarbejderinvolvering ift. motion. Mulighed for videreuddannelse og opkvalificering. Udviklingsmuligheder. Indflydelse på eget arbejde. Ledelsesmæssig opbakning til hjælp ved sygdom eller misbrugsrelaterede problemer. Styrket samarbejde mellem arbejdsplads og kommune/behandler omkring den enkelte. Ledelsesmæssig opbakning til tilbagevenden til arbejdet efter sygemelding. Sygefraværspolitik og tilbagevendingspolitik. Synlig ledelse i konflikter. Social kapital og høj faglighed. Trivselspolitik. Flextid eller anden fleksibilitet ved behov. Vejledning i tunge løft og ensformigt arbejde. Ergonomisk relevant indretning af arbejdspladser. Implementering og intern håndhævelse af krav til sikkerhed og miljøkrav. Arbejdsmiljøcertificering. Politik om vold og trusler. B: Indsatser der kræver ekstern fundraising: Lolland-Falster Sundhedsevent - #LollandFalsterMovestorm. (Event er integreret i nyt projekt med Dansk Boldspil Union). Koordineret og tidlig indsats. Undervisning på uddannelsesinstitutioner. Mentor-ordning.

12 Broen til Bedre Sundhed Region Sjælland

Målhierarki. Niveau 1: Triple Aim og programmål. Middellevetid. Selvvurderet helbred. Trivsel. Forbedre befolkningens sundhedstilstand.

Målhierarki. Niveau 1: Triple Aim og programmål. Middellevetid. Selvvurderet helbred. Trivsel. Forbedre befolkningens sundhedstilstand. Niveau 1: Triple Aim og programmål Middellevetid Selvvurderet helbred Forbedre befolkningens sundhedstilstand Trivsel Uddannelse Diabetes sygdomsbyrde Fremme lighed i sundhed i Lolland og Guldborgsund

Læs mere

Ledelsesrapportering for Broen til bedre sundhed

Ledelsesrapportering for Broen til bedre sundhed 1 Ledelsesrapportering for Broen til bedre sundhed Indholdsfortegnelse Introduktion til ledelsesrapporteringer for Broen til bedre sundhed... 3 Status... 3 Målhierarki... 3 Del 1: De strategiske mål baseret

Læs mere

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed LEDELSESRAPPORTERING 1 Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed Indholdsfortegnelse Ledelsesrapportering... Broen til bedre sundhed... Introduktion til ledelsesrapporteringer for Broen til bedre sundhed...

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed LEDELSESRAPPORT. April Region Sjælland

Broen til Bedre Sundhed LEDELSESRAPPORT. April Region Sjælland Broen til Bedre Sundhed BROEN TIL BEDRE SUNDHED LEDELSESRAPPORT April 2016 Region Sjælland Indhold Del 1: Intro og programmål Del 2: Mål for indsatsområder Introduktion Status...4 Målhierarki...4 Programmål

Læs mere

Broen til bedre sundhed - Fokus Lolland-Falster

Broen til bedre sundhed - Fokus Lolland-Falster Broen til bedre sundhed - Fokus Lolland-Falster Preben Cramon, sundhedsfaglig chef Region Sjælland Annette Palle Andersen, programchef Broen til bedre sundhed Mulighederne En fælles udfordring! Socio-økonomisk

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed og TrygFonden har en fælles interesse i et tæt samarbejde med det formål at fremme lighed i sundhed.

Broen til Bedre Sundhed og TrygFonden har en fælles interesse i et tæt samarbejde med det formål at fremme lighed i sundhed. 1. Indledning Broen til Bedre Sundhed og TrygFonden har en fælles interesse i et tæt samarbejde med det formål at fremme lighed i sundhed. Med dette partnerskab indgår TrygFonden og Broen til Bedre Sundhed

Læs mere

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed LEDELSESRAPPORTERING 21 Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed Indholdsfortegnelse Ledelsesrapportering... 2 Broen til bedre sundhed... 2 Introduktion til ledelsesrapporteringer for Broen til bedre

Læs mere

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed Indholdsfortegnelse Ledelsesrapportering... 2 Broen til bedre sundhed... 2 Introduktion til ledelsesrapporteringer for Broen til bedre sundhed... 3 Status...

Læs mere

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed

Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed LEDELSESRAPPORTERING 215 Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed Indholdsfortegnelse Ledelsesrapportering Broen til bedre sundhed... 2 Introduktion til ledelsesrapporteringer for... 3 Broen til bedre

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland Broen til Bedre Sundhed BROEN TIL BEDRE SUNDHED PRÆSENTATION Region Sjælland BROEN TIL BEDRE SUNDHED INTERVENTION Velkommen til Broen til Bedre Sundhed! Et unikt udviklingsprogram med aktiviteter indenfor

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Lighed i sundhed... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale sundhed skal styrkes...11 Sunde arbejdspladser og en sund

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune 2017-2022 Sundhed handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at alle borgere er i stand til at leve det liv, de gerne

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet Danskernes sundhed De

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for SUNDHED VISION Vordingborg Kommune er storbyens sunde og smukke forhave Vordingborg Kommunes sundhedsområde spiller en central rolle i realiseringen af

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed. Ledelsesrapport Hvordan går det?

Broen til Bedre Sundhed. Ledelsesrapport Hvordan går det? Broen til Bedre Sundhed Ledelsesrapport 2018 - Hvordan går det? Forord Broen til Bedre Sundhed er et unikt udviklingsprogram, der skal skabe bedre folkesundhed og mere lighed i sundhed. I første omgang

Læs mere

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 10. november 2016 Tlf. dir.: 44771846 E-mail: abe3@balk.dk Kontakt: Anne Ganner Bech Status for implementering af Sundhedsplanen 2015-2017 BØRN Nr. Indsatsområde

Læs mere

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED Udvalgsplan 2014-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune En sundhedsstrategi, der virker En sundhedsstrategi med to spor Slagelse Kommune har en stor udfordring med befolkningens sundhedstilstand. Sundhedsprofil

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Region Sjælland. Lighed i sundhed

Region Sjælland. Lighed i sundhed Region Sjælland Lighed i sundhed Partnerskabet Broen til bedre sundhed er et partnerskab mellem Lolland og Guldborgsund kommune, Business Lolland-Falster, områdets praktiserende læger repræsenteret ved

Læs mere

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK SUND SAMMEN ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK Kolofon Udgivet: Udarbejdet af Odense Kommune Fotografer: VisitOdense Odense Kommune Colourbox INDHOLDSFORTEGNELSE Sund Sammen - forord... 4 Et sundere arbejdsmarked...

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

N O T A T Sag nr. 08/2538 Dokumentnr /13. En sund befolkning

N O T A T Sag nr. 08/2538 Dokumentnr /13. En sund befolkning N O T A T En sund befolkning 15-03-2013 Sag nr. 08/2538 Dokumentnr. 10904/13 I dette notat præsenteres regionernes bidrag til at øge danskerne middellevetid gennem en målrettet indsats mod de mest udsatte

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge Sundhedsaftalen 2015 18 i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/1 2016 1 Tredje generation 2001-14 2007-10 2 Selve aftalen Politisk del Målsætninger Udviklingsafsnit Administrativ

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2.1 - Bilag: Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52, Sundhedsområdet 2017 DokumentID: 5176018 Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52 Sundhedsområdet 2017

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet?

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? KONFERENCE OM SUNDHEDSPROFIL 2013 Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, 17. marts 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk

Læs mere

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016 Fredericia Kommune Sundhedsstrategi Gældende fra oktober 2016 Indhold Indledning... 3 Nationale mål... 3 Lokale politiske mål... 4 Temaerne... 4 Sundhed til udsatte og sårbare borgere... 5 Stærke børn

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det?

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? 25. oktober 2016 Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? Manglende tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked er forbundet

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Dato: 30. januar Brevid:

Dato: 30. januar Brevid: Dato: 30. januar 2018 Brevid: 3484099 Opsamling af hidtidige drøftelser omkring Regionsrådets strategi 2018-2021 1. Strategiens formål Strategiens formål vil omfatte: De områder, hvor der er brug for en

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

UDVALGSSTRATEGI SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET

UDVALGSSTRATEGI SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET UDVALGSSTRATEGI 2019-22 SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Bo Abildgaard Med afsæt i Guldborgsund Kommunes kerneopgave; Vi skal styrke borgernes muligheder for at mestre egen

Læs mere

Sundhed Godkendt den

Sundhed Godkendt den Sundhed Godkendt den 21.2.2019 Denne strategi er todelt med et fokus på mental sundhed og et fokus på fysisk sundhed. Begge dele beskrives nedenfor. Mental sundhed fremgår af del 1 og fysisk sundhed af

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

Når systemet spænder ben en tidlig indsats. Kristine Binzer, lægefaglig konsulent, Kvalitet og Udvikling. kbi@regionsjaelland.dk

Når systemet spænder ben en tidlig indsats. Kristine Binzer, lægefaglig konsulent, Kvalitet og Udvikling. kbi@regionsjaelland.dk Når systemet spænder ben en tidlig indsats Kristine Binzer, lægefaglig konsulent, Kvalitet og Udvikling. kbi@regionsjaelland.dk Det vil jeg fortælle om idag Broen til bedre sundhed -en kort introduktion

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium , Ringsted Kongrescenter

Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium , Ringsted Kongrescenter Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium 21.08.2019, Ringsted Kongrescenter Jesper Pedersen ledende overlæge, phd Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Dorthe Juul Lorenz vicedirektør Psykiatrien, Region

Læs mere

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE GenoptræningsCentret Fredericia Sundhedspolitiske mål Forbedre folkesundheden Mere sundhedsfremme

Læs mere

Sundhedsaftalen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge

Sundhedsaftalen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge Sundhedsaftalen 2015-18 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 Tredje generation 2001-14 2007-10 2 Selve aftalen Politisk del Målsætninger Udviklingsafsnit Administrativ del Ramme Indsatsområder Specifikke aftaler

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

FOLKESUNDHED OG OMSORGSUDVALGET

FOLKESUNDHED OG OMSORGSUDVALGET FOLKESUNDHED OG OMSORGSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Bo Abildgaard Rammer og vision Guldborgsund Kommune vil gerne, at borgerne forener det gode liv med det sunde liv - og at flere borgere oplever

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Forebyggelsespakke Overvægt

Forebyggelsespakke Overvægt Forebyggelsespakke Overvægt Oplæg for Sund By Netværket 12. september 2013 Sundhedsstyrelsen Forebyggelse og Borgernære Sundhedstilbud Tatjana Hejgaard thv@sst.dk Baggrund hvorfor skal overvægt forebygges?

Læs mere

Det er glædeligt, at børn og unges fysiske og mentale sundhed sættes i fokus. Haderslev Kommune vil gerne bidrage ind i det arbejde.

Det er glædeligt, at børn og unges fysiske og mentale sundhed sættes i fokus. Haderslev Kommune vil gerne bidrage ind i det arbejde. NOTAT Haderslev Kommune Sundhedssamarbejde og Forebyggelse Nørregade 41, St tv 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 30683956 ann@haderslev.dk 30. januar 2019 Sagsbehandler: Ann Iversen Haderslev Kommunes

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget FØRSTEBEHANDLING VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalgets ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive

Læs mere

Nye veje for folkesundhedsarbejdet i København og den patientrettede forebyggelse i sundhedshusene

Nye veje for folkesundhedsarbejdet i København og den patientrettede forebyggelse i sundhedshusene Nye veje for folkesundhedsarbejdet i København og den patientrettede forebyggelse i sundhedshusene Marianne Cosgrave Wenkens, Sundhedshusleder Susanne Westergren, Afdelingsleder Folkesundhed i København

Læs mere

Programgrundlag Broen til bedre sundhed

Programgrundlag Broen til bedre sundhed Programgrundlag Broen til bedre sundhed Lolland-Falster - udfordringernes og mulighedernes land Den enkeltes sundhed er ikke kun et spørgsmål om biologisk arv eller et aktivt valg af levevis. Det er også

Læs mere

Rapportering. Tænketanken Kronikerindsats

Rapportering. Tænketanken Kronikerindsats Rapportering Tænketanken Kronikerindsats 1 Rapportering fra tænketanken Kronikerindsats Opsamling Formålet med tænketanken var 1) at kvalificere styregruppens opstillede mål for kronikerindsatsen, 2) at

Læs mere

Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge. Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL

Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge. Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL Sundhedsspor og velfærdsspor Den brede dagsorden Sundhedsaftaler Forebyggelsespakker

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2017-2020 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Indledning... 4 Vision... 5 Værdigrundlag... 5 kens indsatsområder... 6 1. Trivsel og

Læs mere

Triple Aim Nye perspektiver på samarbejde, kvalitet og resultater

Triple Aim Nye perspektiver på samarbejde, kvalitet og resultater Triple Aim Nye perspektiver på samarbejde, kvalitet og resultater Broen til bedre sundhed & Sammen om min vej -EN CASE OM TRIPLE AIM FRA STRATEGI TIL PROJEKTNIVEAU Kristine Binzer, Lægefaglig konsulent

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

Handicap politik [Indsæt billede]

Handicap politik [Indsæt billede] l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik SOLRØD KOMMUNE Sundhedspolitik Titel: Sundhedspolitik 2019 X Udgivet af: Solrød Kommune, Solrød Center 1, 2680 Solrød Strand. Tiltrådt på Byrådsmøde den X. Skriv til Solrød Kommune på e-mail: forebyggelse@solrod.dk

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Den Nationale Sundhedsprofil & Unges mentale sundhed og trivsel. UKU torsdag d. 12. april kl til 17.20

Den Nationale Sundhedsprofil & Unges mentale sundhed og trivsel. UKU torsdag d. 12. april kl til 17.20 Den Nationale Sundhedsprofil & Unges mentale sundhed og trivsel UKU torsdag d. 12. april kl. 16.40 til 17.20 BETYDNINGEN AF FORSKELLIGE RISIKOFAKTORER FOR MIDDELLEVETID Den Nationale Sundhedsprofil Rygning

Læs mere

Udkast til Sundhedsaftale version

Udkast til Sundhedsaftale version Udkast til Sundhedsaftale 2019-2023 version 23.08.2018 Forord Sundhedsvæsenet står overfor store forandringer. Sygehusene specialiseres og samles på store enheder, og der skal løses flere og mere komplekse

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri Juni 2018 godkendt af Kontaktudvalget d. 31. august 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Sundhedspolitik for borgerne i Esbjerg Kommune

Sundhedspolitik for borgerne i Esbjerg Kommune Sundhedspolitik for borgerne i Esbjerg Kommune 2011-2014 INDHOLD 2 Forord 3 Visioner og værdier 4 Udfordringer 5 Sundhed - en helhedsorienteret indsats 6 Sådan når vi målet 8 Implementering, evaluering

Læs mere

Sammen om min vej. - Midtvejsevaluering

Sammen om min vej. - Midtvejsevaluering Sammen om min vej - Midtvejsevaluering Formål og metode Indledning Sammen om min vej er et kvalitetsudviklingsprojekt, med sigte mod at skabe en styrket tværsektoriel og brugercentreret indsats omkring

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Forebyggelse og sundhedsfremme i fokus Sundhed er fysisk, psykisk og social velbefindende et mål

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

Sund Sammen. Odense Kommunes Sundhedspolitik

Sund Sammen. Odense Kommunes Sundhedspolitik Sund Sammen Odense Kommunes Sundhedspolitik Forord Sundhed er mere end blot fraværet af sygdom. At være sund handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at den enkelte er i stand til at

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Lancering af sundhedsprofil 2013, Region Syddanmark, Vejle, 6. marts 2014 Lisbeth Holm Olsen Sundhedspolitik et flagskib for nyt byråd Nationale mål

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Sammen om sundhed. - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Sammen om sundhed. - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik Udkast i høring Sammen om sundhed - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018 Trivsel skaber sundhed, og man skal tage ansvar for sig selv og andre. Når vi er sammen, tager vi ansvar

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

Plan for forebyggelse. Region Hovedstaden Center for Sundhed. Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet i Region Hovedstaden

Plan for forebyggelse. Region Hovedstaden Center for Sundhed. Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet i Region Hovedstaden Plan for forebyggelse Region Hovedstaden Center for Sundhed Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet i Region Hovedstaden Godkendt af Regionsrådet den 12. marts 2019 Indhold Indledning... 3 Udgangspunktet

Læs mere

Social ulighed i sundhed. Tine Curtis, Forskningschef Adjungeret professor

Social ulighed i sundhed. Tine Curtis, Forskningschef Adjungeret professor Social ulighed i sundhed Tine Curtis, Forskningschef Adjungeret professor Danskernes sundhed De fleste har et godt fysisk og mentalt helbred men der er store sociale forskelle i sundhed Levealderen stiger,

Læs mere

BYRÅDET. sundhedspolitik. netværksdannelse og social kapital sundhed på. kost fysisk aktivitet socialt udsatte

BYRÅDET. sundhedspolitik. netværksdannelse og social kapital sundhed på. kost fysisk aktivitet socialt udsatte BYRÅDET sundhedspolitik kost fysisk aktivitet socialt udsatte netværksdannelse og social kapital sundhed på arbejdspladsen Forord Det er en stor glæde at præsentere Sundhedspolitik for Odsherred Kommune.

Læs mere

Indikator Datakilde Motivation for valg af datakilder Målgruppe Monitorerings niveau/kriterier. valg (A, B, C, D) Borgerne oplever sammenhæng

Indikator Datakilde Motivation for valg af datakilder Målgruppe Monitorerings niveau/kriterier. valg (A, B, C, D) Borgerne oplever sammenhæng Indikatorer til sundhedsaftalen 2019 til 2023 Version 28.11.2018 Forslag til indikatorer I det følgende er der under hvert af de regionale mål indsat en oversigt over de enkelte indikatorer. Indikatorerne

Læs mere