Den Personlige rejse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den Personlige rejse"

Transkript

1 Center For Sexologisk Rådgivning Den Personlige rejse Et hæfte til din personlige udvikling Udarbejdet af Tanja Rahm Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

2 Hæfte er en del af den personlige udvikling på uddannelsen til sexologisk rådgiver, ved Center For Sexologisk Rådgivning. Hæftet er ment som et supplement til et individuelt terapeutisk forløb, med fokus på tanker, følelser, adfærd og livssituation. Hæftet er udarbejdet af Sexologisk rådgiver og forfatter Tanja Rahm Venlig hilsen Center For Sexologisk Rådgivning. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

3 Mål og vision Center For Sexologisk Rådgivning blev grundlagt i 2009 af sexologisk rådgiver og forfatter Tanja Rahm, som i dag fungerer som centerleder. Målet med centeret er, at uddanne og certificere fagligt kompetente sexologiske rådgivere, med henblik på det terapeutiske arbejde. Et af de grundlæggende elementer på denne uddannelse er, at eleverne hver især skal have deltaget i et individuelt terapiforløb, med fokus på egne udviklingspunkter og med stor træning i det personlige arbejde, som venter forude. Hæftet er en fast del af pensum på uddannelsen, og skal være udfyldt og udarbejdet, før eleven kan gå til skriftlig og mundtlig eksamen. Hæftet tager udgangspunkt i den enkelte, og er beregnet som vejviser i det personlige arbejde, og som inspiration til det kommende arbejde som Sexologisk Rådgiver og parterapeut. Det første hold Sexologiske Rådgivere blev uddannet i 2009, og der optages årligt 20 elever på uddannelsen til Sexologisk Rådgiver. Visionen er, at uddanne kompetente rådgivere, med fokus på det hele menneske, som kan give en kompetent, saglig og faglig rådgivning, indenfor emnerne; kærlighed, seksualitet, parforhold og kommunikation. Center For Sexologisk Rådgivning ønsker desuden at give eleverne de bedste redskaber til det terapeutiske arbejde, hvorfor uddannelsen er baseret på faglig og teoretisk undervisning, oplæg, gruppearbejde, træning af metode, præsentation, egenterapi, studiegrupper, træningsgrupper og studieture. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

4 Hæftet er beregnet til, at du kan nedskrive alle dine tanker og følelser, samtidig med, at øvelser og refleksioner vil hjælpe dig med at pege på de udviklingspunkter, som du bør have fokus på, i selve egenterapien. Hæftet kommer til at præsentere hele dig, og vil støtte dig, i din personlige udvikling, på den rejse der venter dig, når du skal øge muligheden for, at leve præcis det liv du drømmer om. Hvorfor sidder du med dette hæfte i hånden? Nævn 5 stærke sider: Nævn 5 svage sider: 1) 2) 3) 4) 5) 1) 2) 3) 4) 5) 1) 2) 3) Nævn 3 dårlige vaner: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

5 Hvordan er din nuværende livssituation? Er dit liv som du havde forventet det for 5 år siden? Hvis ikke, hvad ønskede du dig så dengang? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

6 Hvordan kunne du tænke dig, at dit liv så ud om 5 år? Hvad vil og kan du gøre, for at dit liv bliver som du ønsker det? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

7 Hvordan er dine tanker om fortiden? Hvordan er dine tanker om nutiden? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

8 Hvordan er dine tanker om fremtiden? Har du truffet valg i dit liv, som du har fortrudt? Hvilke? Da du var 10 år, hvad ville du så gerne være, når du blev voksen? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

9 Da du var 10, hvad skulle du da gøre, for at få opmærksomhed, kærlighed og anerkendelse: Af din far: Af din mor: Billede af dig, da du var 10 år Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

10 Hvilke ordsprog eller læresætninger, kan du huske? Hvad fik du at vide som barn om, hvordan du skulle opføre dig? Hvad var konsekvensen hvis du ikke opførte dig som du skulle? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

11 Hvad blev du kritiseret eller straffet for? Hvad sagde folk, og hvad gjorde de, når du ikke kunne leve op til deres forventninger? Tog du dengang nogle beslutninger om, hvordan du skulle opføre dig? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

12 Hvad blev du som barn rost for? Hvad skulle du gøre for at få varme og kærlighed? Hvilke faste principper har du i dag for, hvordan du og andre mennesker skal opføre sig? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

13 Beskriv dig selv med 5 ord: 1) 2) 3) 4) 5) Hvilke værdier er vigtige for dig? Uafhængighed Originalitet Optimisme Rationalitet Respekt Solidaritet Tolerance Tillid Frihed Fornuftig Professionel Succes Sikkerhed Stabilitet Effektivitet Kunderettet Markedsleder Forbedring Gevinst Bekvemmelighed Materiel rigdom Vitalitet Tillidsfuld Engagement Tjenstvillig Tydelig Ærlighed Anerkendelse Tålmodighed Ligeværdighed Integritet Loyalitet Uafhængighed Åbenhed Glæde Retfærdighed Skønhed Hengivenhed Ansvarlig fred Selvstændighed Omsorgsfuld Holdbar Pers. udvikling Kontinuitet At vokse Kvalitet Resultat Fornyelse Barmhjertighed Afspænding Stilhed Opmærksomhed Beskeden Kollegial Taknemmelighed Disciplin Enkelhed Egenhændig Fleksibilitet Lydig Humor Kærlighed Gennemslagskraft Pas på dine tanker - De bliver til ord. Pas på dine ord - De bliver til handlinger. Pas på dine handlinger - De bliver til vaner. Pas på dine vaner - De bliver din karakter. Pas på din karakter - Den bliver din skæbne. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

14 Hvilke 5 normer er vigtige for dig? At overholde aftaler og løfter At få andre til at gøre ting for mig At passe på mig selv At respektere andres grænser At være forandringsvillig At kunne afvige fra gruppenormer At kunne give andre ros At kunne lave fejl At kunne blive påvirket af følelser At holde sig til reglerne At kunne spørge om hjælp At kunne røre ved hinanden At tale respektfuldt til hinanden At behandle alle lige At kunne tage rationelle beslutninger At kunne løbe en risiko At kunne give kritik At kunne sig fra At dele viden med alle At kunne sige min mening At involvere andre ved beslutninger At være åben over for andre mennesker At kunne være et godt eksempel At kunne tage det roligt At kunne klare sig selv At være konsekvent At hjælpe og støtte hinanden At kunne tale om alt At kunne indgå i konflikter At have adgang til informationer At kunne adskille sig fra andre At kunne lave det man er god til At leve op til andres forventninger At kunne vise følelser At kunne samarbejde med alle At tilsidesætte egne behov af for andre Et træ kan betragtes som et symbol for vækst. Træets rødder, grobund, stamme og krone spiller alle en rolle i træets udvikling. Du bestemmer selv, om dit livstræ skal være et træ, der vokser sig stort og flot, med en rank stamme, mange grene og blade og en smuk krone. Eller om træet kryber hen af jorden og begrænses i sin vækst. Dit livstræ består af 4 dele: 1) Rødderne dine overbevisninger og dit grundsyn 2) Grobunden dit miljø 3) Stammen dine personlige mål 4) Grenene dine kundskaber og færdigheder Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

15 Hvordan ser dit livstræ ud? Hvad består dine rødder af? Hvordan er det miljø, din stamme vokser i? Hvor tyk er din stamme? Hvordan udfolder dine grene sig? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

16 Hvilken næring mangler dine rødder, for at grenene kan vokse i fuldt flor? Hvilke knuder er der på rødderne, som begrænser træet i at springe helt ud? Se det i øjnene, se det altid i øjnene, sådan kommer man igennem det. Se det i øjnene Citat: Joseph Conrad Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

17 Hængepartier: Der er så meget vi burde. Ting vi kommer i tanke om, at vi har glemt, ting vi skubber væk og ting vi tager afstand fra, fordi de enten kan være konfronterende, uoverskuelige eller skræmmende. Men for hver gang vi får overstået noget, som skal gøres, oplever vi en større selvtilfredsstillelse. Nævn 5 ting, som du har udsat, ignoreret eller skubbet væk, som du inden for de næste 4 uger, kan få gjort og få ud af verden. 1) 2) 3) 4) 5) Hvad kan du gøre, for at føle dig som et frit menneske? Jeg er den jeg vælger at være Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

18 Hvordan vil du gerne være: Overvej, hvilke værdier du ønsker at fremhæve i fremtiden. Husk, at værdierne skal skabe harmoni med dit identiske selv, og ikke skal vælges på baggrund af andres anerkendelse. List 3 af dem her, og beskriv, hvordan du kan sikre dig, at du lever op til dem. Eksempel: At lære at sige fra. For at sikre, at jeg gør det i fremtiden, vil jeg lytte til mine reaktioner, og tillade, at jeg fremover beder om betænkningstid, før jeg tager stilling til noget. 1) Sådan vil jeg sikre, at jeg kan leve op til det: 2) Sådan vil jeg sikre, at jeg kan leve op til det: 3) Sådan vil jeg sikre, at jeg kan leve op til det: At frygte kærligheden, er at frygte livet, og den som frygter livet, er allerede trekvart død! Citat: Bertrand Russel Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

19 Hvad kan jeg gøre fremover, for at passe på mig selv, og tilfredsstille mine egne behov? Hvordan vil jeg i fremtiden tackle kritik? Hvad skal andres mening fremover betyde for mig? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

20 Hvad er du stolt af, som andre ikke roser eller anerkender? Har du oplevet, at folk bekræftede dig i de tanker der forhindrer dig i at nå dine mål? Hvordan er det, at være i dine sko? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

21 Din historie: Nævn 3 hændelser fra din opvækst, som ligger til grund for dine reaktioner, tanker eller følelser i dit voksenliv: 1) 2) 3) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

22 Hvilke adfærdsmønstre benytter du dig af, for at kompensere for eller dække over dine ubehagelige følelser? Hvordan påvirker denne adfærd dit liv i øvrigt? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

23 Beskriv din opvækst, så langt tilbage du husker, og nævn gerne det, du har fået fortalt også. Og beskriv den helt op til dine teenageår. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

24 Beskriv dit aktuelle forhold til din familie, både forældre, søskende, onkler tanter m.fl. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

25 Nævn 3 sider ved dine forældre som du sætter pris på: Mor 1) 2) 3) Far 1) 2) 3) Nævn 3 sider ved dine forældre, som irriterer dig: Mor 1) 2) 3) Far 1) 2) 3) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

26 Hvordan har du det generelt med autoriteter? Politiet: Chefer: Forældre: Forbilleder: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

27 Når vi har elementer af lavt selvværd, dømmer vi ofte andre uden nåde. Vi dækker os ind eller kompenserer ved at prøve at være perfekte. Vi tager ofte ansvaret for andre, forsøger at styre eller kontrollere udfaldet af uforudsigelige hændelser. Vi bliver vrede, når vi ikke får vores vilje eller vi forfalder til sladder, frem for at tage fat omkring problemet og få det løst. Hvad gør du, når du føler dig kritiseret, irettesat, undervurderet eller utilstrækkelig? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

28 Når vi ønsker at andre skal holde af os, er vi som regel loyale, underdanige og ukritiske. Eksempler: Man gør tjenester, før folk har bedt om det, man spekulerer over, hvad andre tænker og siger om en og man føler ofte skyld eller ansvar. Hvad gør du, for at føle dig accepteret og afholdt? Når du føler dig kritiseret af vrede mennesker, hvordan reagerer du så? Husk at tage udgangspunkt i virkeligheden, og ikke måden du ønsker det skal være! Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

29 Hvad definerer en vinder? Hvad definerer en taber? Hvad er du, og hvorfor? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

30 OK-følelse Når din selvrespekt er stor, har du en række positive oplevelser og følelser Ikke OK-følelse Når din selvrespekt er lille, har du en række negative oplevelser og følelser: Livsglæde Følelse af succes Optimisme Følelse af frihed Højt energiniveau Højt præstationsniveau Mod på nye udfordringer Tro på fremtiden Tillid til dig selv og andre Engagement Ansvarsfølelse Utilstrækkelighed Frustration og skuffelse Ligegyldighed Usikkerhed Misundelse Pessimisme Mangel på inspiration Lavt energiniveau Lavt præstationsniveau Skyldfølelse Frygt for fremtiden Hvad gør du for at styrke dit eget selvbillede? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

31 Nævn 5 succeser i dit liv, og beskriv hvad du følte: 1) 2) 3) 4) 5) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

32 Beskriv dine 3 nærmeste relationer, og forklar, hvorfor disse har en særlig betydning: 1) 2) 3) Hvordan reagerer du, når du træder ind i et lokale med fremmede mennesker? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

33 Hvordan reagerer du, når andre mennesker er triste, i krise, oplever konflikter eller problemer? Hvad gør du for at hjælpe disse mennesker? Hvilken følelse får du, når du har gjort en forskel for andre? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

34 Hvad forventer du af de mennesker du hjælper? Hvordan reagerer du, når du ikke får det, som du havde håbet på? Hvordan giver du udtryk for sorg eller vrede? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

35 Beskriv den sidste oplevelse, hvor du blev rigtig vred. Hvordan kom din vrede til udtryk? Hvad dækkede vreden over? Hvordan tacklede du vreden? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

36 Beskriv 3 af dine bedste minder fra din barndom 1) 2) 3) Han fik den lod, han satte lid til. Han kom så vidt, han havde vid til. At være noget, gik hans flid til. At være, fik han aldrig tid til. Piet Hein Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

37 Beskriv, på hvilke områder du føler dig enten overdrevent ansvarlig eller ansvarsløs: Ansvarlig: Ansvarsløs Hvad er din største frygt? Hvordan konfronterer du denne frygt? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

38 Beskriv de områder i dit liv, hvor du ønsker at skabe ændringer, men hvor du alligevel gentager fastgroede mønstre: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

39 Beskriv 3 af dit livs største succeser: 1) 2) 3) Hvordan påvirkede og motiverede disse situationer dig fremadrettet? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

40 Du har en historie, men du er ikke nødvendigvis din historie Hvilke situationer og oplevelser har du gennem dit liv bearbejdet og kigget objektivt på? 1) 2) 3) Glæd dig over livet det er måske trods alt bedre end alternativet! Citat: Claus Møller Dit livstræ. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

41 Hvordan betragter du dit generelle fysiske helbred? Hvor ofte og hvilken form for motion dyrker du? Hvordan vil du beskrive dine kostvaner? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

42 Er der noget du kunne gøre, for at passe bedre på dit fysiske helbred? og I så fald, hvad? Af det du har skrevet ovenover, hvad vil du så gøre allerede fra i dag? Når du er vred eller trist, hvilke dårlige vaner forfalder du så til? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

43 Har du på tidspunkter i dit liv følt dig krænket af andre? I så fald, hvornår? Det kan være i en arbejdsrelateret situation, i forhold til en kæreste, en ven eller en fremmed. Hvis du stod i samme situation i dag, hvordan ville du så tackle situationen? Hvad gør du, for ikke at krænke andre mennesker? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

44 For at leve et liv i harmoni, er det vigtigt, at vi er bevidste om vores grundlæggende værdier. Lav din egen definition af, hvad det vil sige, at være en egoist: Lav din egen definition af, hvad det vil sige, at være en individualist: Hvad passer bedst på dig? Og hvorfor? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

45 For at leve et harmonisk og autentisk liv, er det af afgørende betydning, om vi lever i overensstemmelse med vores grundlæggende værdier. Nævn 5 regler, som er vigtige i dit liv: 1) 2) 3) 4) 5) Hvilken følelse giver det dig, at leve efter disse regler? 1) 2) 3) 4) 5) For at finde de grundlæggende værdier, er det vigtigt, at vi er bevidste om reglerne i vores liv. Regler kan være, at udvikle sig personligt, at rejse eller at have fast base. Når man efterfølgende definerer, hvad reglerne giver en, er man i kontakt med sine grundlæggende værdier. Eksempelvis kan det være, at det at udvikle sig, giver dig en følelse af velvære, at det at rejse, giver dig en følelse af frihed eller det at have en fast base, giver dig en følelse af tryghed. Hvilke parforholdsmæssige værdier har du? Regel nr. 1) Regel nr. 2) Regel nr. 3) Regel nr. 4) Regel nr. 5) Værdi) Værdi) Værdi) Værdi) Værdi) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

46 Hvad gør du, for at leve i overensstemmelse med dine grundlæggende værdier? Hvad gør du for at leve i overensstemmelse med dine parforholdsmæssige værdier? Hvad kunne du blive bedre til, for at leve endnu mere i overensstemmelse med dine værdier? Vi kan gøre mere for andre, ved at rette vores egne fejl, - end ved at prøve at rette deres! Citat: Francois Fenelon Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

47 Når vrede undertrykkes, kan den komme uhensigtsmæssigt til udtryk, blandt andet gennem bitterhed, selvmedlidenhed, depression, jalousi eller bekymring. Beskriv 3 situationer, hvor din vrede kom uhensigtsmæssigt til udtryk: 1) 2) 3) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

48 Bekræftelse: Det er ikke ualmindeligt, at påvirkninger, miljø eller opdragelse kan have haft en afgørende betydning, i forhold til ønsket om bekræftelse og anerkendelse. Beskriv 3 situationer fra din opvækst, hvor du påtog dig en bestemt rolle, for at blive set, hørt eller anerkendt: 1) 2) 3) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

49 Når vi søger bekræftelse, kan vi enten gøre det ved at behage andre, ignorere vores egne behov, være bange for kritik, frygte fiasko, have mistillid til omgivelserne eller føle at vi er overflødige. Hvad gør du for at få bekræftelse? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

50 Hvad ville konsekvensen være, hvis du ikke oplevede at blive bekræftet? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

51 Når du bliver bekræftet, hvilke følelser, tanker, fornemmelser bliver du så efterladt med? Hvad ville der ske, hvis du ikke fik bekræftelse fra omverdenen? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

52 Hvad gør du, for at drage omsorg for andre, det kan være børn, familie, venner, kollegaer etc.? Hvad gør du for at drage omsorg for dig selv? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

53 Hvad forstå du ved et autentisk menneske? Hvad gør du selv, for at være et autentisk menneske? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

54 Hvordan vil du betegne det miljø du voksede op i? Hvilke oplevelser i din opvækst gjorde særligt indtryk? Nævn 2 positive og 2 negative: Positiv oplevelse: Positiv oplevelse: Negativ oplevelse: Negativ oplevelse: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

55 Var der oplevelser i din opvækst, som gjorde dig utryg eller usikker? Hvilke? 1) 2) 3) Utrygge situationer, kan være årsag til udpræget kontrol i voksenlivet. Er der situationer, hvor du føler dig magtesløs, intolerant, dominerende eller dømmende? I så fald, hvilke? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

56 Hvordan reagerer du, når tingene ikke går som du forventer, ønsker eller håber? Er der situationer, hvor du ville ønske, at du var i stand til at reagere anderledes? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

57 Af frygt for at blive såret kan man ind imellem, distancere sig følelsesmæssigt. Det kan resultere i, at man har svært ved at give udtryk for sine følelser, har svært ved at mærke sine følelser eller undertrykker dem, for at undgå afvisning eller kritik. Beskriv mindst 1 situation, hvor du tilsidesatte, underminerede eller ignorerede dine følelser: 1) 2) 3) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

58 Hvordan vil du betegne opdragelsesformen i dit barndomshjem? Var den autoritær, og præget af angst? Var den Laissex faire, altså lystbetonet? Eller var den demokratisk, altså gensidigt respektfuld? Beskriv dit svar: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

59 Hvilke normer var der i dit barndomshjem? Med normer menes der vedtagne, uskrevne eller kulturbestemte regler, som for eksempel at sidde pænt, neje, børn skal ses, men ikke høres, ikke at svare igen, hvad tuder du for og meget mere. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

60 Nævn mindst 5 skyggesider. Skyggesider er egenskaber eller opførsel, som vi ikke bryder os om ved andre. 1) 2) 3) 4) 5) Hvordan reagerer du, når du konfronteres med disse skyggesider? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

61 Nævn 5 af dine kernekvaliteter: For eksempel: hjælpsom, tålmodig, følsom, organiseret eller perfektionistisk. 1) 2) 3) 4) 5) Find faldgruben ved dine kvaliteter (modsætningen): 1) 2) 3) 4) 5) Hvad kan udfordringen ved dine kernekvaliteter være? 1) 2) 3) 4) 5) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

62 Lav din egen model af verden: Nævn 3 dybe og menneskelige erfaringer du har fået i dit liv: 1) 2) 3) Nævn 3 kultur-overbevisninger, som du er vokset op med: 1) 2) 3) Nævn 3 oplevelser, som har sat præg på din måde at leve dit liv: 1) 2) 3) Nævn 3 overbevisninger, som du har haft siden din ungdom: 1) 2) 3) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

63 Ingen kan få os til at føle os mindreværdige uden vores accept og tilladelse! Er der situationer, hvor du tillægger andres meninger større værdi, end dine egne? Hvilke? Er der situationer, hvor du føler dig begrænset, pga. andres forventninger til dig? Hvilke? Kan andres succes, få dig til at føle sig som en fiasko? Hvornår og hvordan? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

64 Beskriv dine sunde følelsesmæssige karakterstyrker: Beskriv dine sunde moralnormer: Beskriv dine sunde relationer: Det er ikke sex der er menneskets drivkraft! Det er kærligheden! Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

65 Hvilken af dine svagheder eller fejl, har du sværest ved at erkende? Hvad gør du, når du er sårbar, ked af det eller vred? Eksempel; tv, tlf., motion, alkohol, usund kost etc. Hvis du skulle erkende den svaghed, overfor et andet menneske, som du dækker mest over, hvilken ville det så være? Og hvorfor? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

66 Hvad er årsagen til, at du kan have svært ved at indrømme fejl eller svagheder? Hvilken reaktion kunne du tænke dig, fra den person du erkendte en fejl eller svaghed overfor? Hvis du skulle tage personligt ansvar for det sidste skænderi, brud eller konflikt du har været i, hvori lå så dit ansvar? At kunne tåle kritik, er et tegn på indre ro. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

67 Når du deler din succes med andre, hvad forventer du så at få retur? Hvis du blottede dig helt, hvad ville man så opdage om dig? Beskriv dine følelser, for en du har kær. At kunne give slip, er et tegn på ægte kærlighed. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

68 Tilgivelsesbrev. Slå op på side 9, og betragt det billede du har sat ind af dig selv. Tilgiv dig selv og erklær dig selv den kærlighed, som du hungrede efter på dette tidspunkt. Fortæl dig selv alt det, som du havde brug for at høre, lige præcis i denne periode af dit liv. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

69 Personlige mål inden for det næste år. List 5 personlige mål, som du ønsker opfyldt indenfor det næste år. Målene skal beskrive en ønskelig situation, og skal ikke kun være en stræben efter større, bedre, mere eller andet. Med en skriftlig og overskuelig målsætning, får du bugt med den dårlige samvittighed og med en tidsfrist sikrer du dig, at målene bliver nået. Mål Tidsfrist 1) 2) 3) 4) 5) Beskriv dine følelser, når du når dine mål, oplever succes og tiltrækker det du ønsker dig: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

70 Hvilke egenskaber ved andre mennesker, provokerer, sårer eller støder dig? Nævn mindst 5 egenskaber og begrund dem. 1) 2) 3) 4) 5) For at stoppe tolkningen af andre menneskers adfærd, er man nødt til at vende blikket indad. Hvis egenskaberne du har beskrevet ovenfor, skulle være et udviklingspunkt i dig, hvordan ville du så kunne vende disse egenskaber til din egen vinding? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

71 Afslut nedenstående sætninger: Da jeg var barn var jeg: Da jeg blev voksen var jeg: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

72 Beskriv 3 roller i dit liv: Familien: Arbejdet: Socialt: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

73 Hvordan stemmer dine roller overens med dine grundlæggende værdier? Er der situationer, hvor du tydeligere kan markere grænser og sige fra fremover? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

74 Selvværd er en sammensat størrelse, der består af tanker, følelser, kropslige fornemmelser og adfærd. Beskriv hvad kritik, løgne, modstand eller konflikter gør ved dig både: Følelsesmæssigt: Tankemæssigt: Kropsligt: Adfærdsmæssigt: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

75 Hvad tiltrækker du i dit liv? Er det lykke, tillid, kærlighed, problemer, konflikter eller modstand? Nævn mindst 10 ting. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) Livet er enkelt; Det vi sender ud, får vi også tilbage. Oplever du glæde eller frustration i dit liv? Det afspejler nemlig dig, på godt og godt! Nævn 3 situationer, som du ikke havde indflydelse på, men som har været med til at forme dig: 1) 2 3) Overvej forskellen på de 10 øverste og de 3 nederste. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

76 Skulle/burde: 1) Jeg burde 2) Jeg skulle 3) Jeg burde 4) Jeg skulle 5) Jeg burde 6) Jeg skulle Hvorfor? 1) Fordi 2) Fordi 3) Fordi 4) Fordi 5) Fordi 6) Fordi Skulle/burde er begrænsende tanker. Tanker der er skabt af formaninger, overbevisninger og påvirkninger, men som ikke harmonerer med de grundlæggende værdier. Hvis de gjorde, ville det nemlig ikke være skulle/burde, men så ville det være blevet gjort. Drop skulle/burde sætningerne og find i stedet værdien i de ting, som skal gøres, men som kræver en større indsats. Kig på værdien af, at få det gjort! Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

77 Skalaer: Svar på følgende udsagn med tallene fra 1-10, hvor 1 er meget lidt og hvor 10 er meget. Jeg er stolt af mig selv: Jeg er en vinder: Jeg har ret til at sige fra: Jeg kender mine egne grænser: Jeg tager ansvar for de konflikter jeg havner i: Jeg er noget ganske særligt: Jeg ved at jeg er noget værd: Jeg er god nok som jeg er: Jeg er værd at elske: Jeg siger altid hvad jeg føler: Jeg lytter til min intuition: Jeg hviler i mig selv: Jeg tror på det bedste i folk: Jeg kan tåle kritik: Jeg tænker før jeg taler: Jeg Kan rumme andres vrede: Jeg forsøger at gøre andre glade Jeg tænker på mig selv først: Jeg tør at være sårbar: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

78 Jeg fortjener kærlighed og respekt fordi: Jeg giver kærlighed og respekt fordi: Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

79 Forkæl dig selv. Skriv 5 ting, som du kan gøre for dig selv indenfor de næste 2 uger. Om det er et fodbad, et karbad, et kurbad eller om det er at læse en god bog, bage en kage eller tage i teateret, vælger du helt selv. Skriv dem her, og sørg for at overholde det: 1) 2) 3) 4) 5) Hvad vil det give dig, at fokusere på disse behov, og hvorfor har du valgt de 5 ting, som du har? Ros dig selv for 5 ting: 1) 2) 3) 4) 5) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

80 Beskriv 4 tanker, som rammer dig i kritiske situationer: Eks. Når pædagogen retter mig, tænker jeg at jeg er en dårlig mor. 1) 2) 3) 4) Find 4 alternative tanker. Der kunne jo være en anden forklaring: Eks. Pædagogen vil hjælpe med sin viden og erfaring. Der er intet der peger på, at jeg er en dårlig mor. Jeg ved at jeg altid gør mit bedste, og at dette tilfælde var en forglemmelse. 1) 2) 3) 4) Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

81 Lav en profil af dig selv. Hvem er du? Hvad kan du? Hvad har du? Tag udgangspunkt i personlighed og egenskaber. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

82 Beskriv din nuværende livssituation: Livet er let at leve! Det er os selv, der gør det besværligt.. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

83 Hvordan har hæftet hjulpet dig til personlig indsigt? Hvilke udviklingspunkter skal du arbejde videre med? Hvilke forventninger har du til fremtiden? Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

84 Dette hæfte er dit personligt. Ind imellem kan det være en hjælp, at kigge det igennem og betragte den udvikling man har været igennem. Andre gange kan det være en fordel, at lade tiden arbejde for en og slippe den fortid, som har fastholdt en i negative overbevisninger. Husk, at du har en historie! Du er ikke din historie Sæt et billede ind af dig selv, som du er i dag. Lav dit eget personlige digt, hvor du bruger de ord, som er kendetegnende for den person, du er i dag. Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

85 Du har ret til at sige fra. Du har ret til at tage fejl. Du har ret til ikke at vide. Du har ret til at skifte mening. Du har ret til at være anderledes. Du har ret til at være uenig. Du har ret til at udtrykke dig. Du har ret til at bede om hjælp. Du har ret til at stille krav. Du har ret til at gå efter det, du har brug for. Du har ret til at vise følelser også negative. Du har ret til ikke at engagere dig i andres problemer. Du har ret til... Husk at andre har nøjagtig de samme rettigheder! Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

86 Center For Sexologisk Rådgivning Tlf Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Tlf.:

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet Jeg bruger personlighedstype-systemet Enneagrammet 2 som kilde til selvindsigt. Da jeg først hørte om dette personlighedstypesystem, tænkte jeg, at det ikke interesserede mig. Allerede på universitetet

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich DEDIKATION Denne bog er dedikeret til min mor og min far, hvem jeg elsker så usigeligt højt og for hvem min respekt og kærlighed kun er vokset med den indsigt jeg har opnået, gennem min egen personlige

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

E-bog af Tanja Rahm Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning

E-bog af Tanja Rahm Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Leveregler og Tankefejl E-bog af Tanja Rahm Copyright: Center For Sexologisk Rådgivning Indholdsfortegnelse: Forord... 3 Personlig udvikling og indsigt... 4 Dysfunktionelle leveregler... 5 Accept-levereglen...

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd?

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Psykolog, aut. Aida Hougaard Andersen Sædden kirke, aleneforældrenetværket 27. feb. 2015 Aftenens underemner 1. Definitioner

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator.

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. PERNILLE MELSTEDS SHADOW FACILITATOR TRAINING. 21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. Hvad får du (og dem, du arbejder med) ud af, at du deltager

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Værdigrundlag Ishøj Skole

Værdigrundlag Ishøj Skole Værdigrundlag Ishøj Skole Ishøj Skole er skolen for alle, præget af åbenhed, gensidig tillid og respekt for hinanden. Vi ønsker, at alle til stadighed skal være i en proces, der er kendetegnet ved videns-

Læs mere

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g m ø b e r g s f o r l a g UDDRAG Indhold forord 7 INDLEDNING 9 12 Fællestræk 15 Er du også særligt sensitiv? 16 Forskningen bag Overstimulering 17 18 Hvad er stimulering? 18 Tilpas stimulering 21 Kilder

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog'

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog' Empatisk kommunikation 'Girafsprog' En vej til åben & ærlig dialog Materialet er udarbejdet af Erhverspykologisk Rådgiver og konflikthåndteringsekspert Sebastian Nybo fra SEB Gruppen A/S, skrevet på baggrund

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Sådan takles frygt og bekymringer

Sådan takles frygt og bekymringer Sådan takles frygt og bekymringer Frygt og bekymringer for reelle farer er med til at sikre vores overlevelse. Men ofte kommer det, vi frygter slet ikke til at ske, og så har bekymringerne været helt unødig

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Et liv med mening, passion & formål MODUL 3

Et liv med mening, passion & formål MODUL 3 Et liv med mening, passion & formål MODUL 3 Modul 3 - opgave 1 Fuldfør sætningen "Jeg er...". 1. 'Jeg er...' Skriv ALT ned hvad der falder dig ind. Skriv og skriv indtil du kommer til et punkt, hvor du

Læs mere

SAMMENBRAGTE FAMILIER

SAMMENBRAGTE FAMILIER SAMMENBRAGTE FAMILIER POLITIKENS HUS 3. FEBRUAR 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden PROGRAM FOR I AFTEN FORÆLDREEVNENS 7 FUNKTIONER At have realistiske forventninger til, hvad barnet kan klare.

Læs mere

Kriser i ægteskabet. Ordsp. 27, 17. Jern slibes til med jern, det ene menneske sliber det andet til.

Kriser i ægteskabet. Ordsp. 27, 17. Jern slibes til med jern, det ene menneske sliber det andet til. Kriser i ægteskabet Ordsp. 27, 17. Jern slibes til med jern, det ene menneske sliber det andet til. Konflikter Naturlig konsekvens af et ægteskab Vi valgte nemlig vores modsætning Naturlig konsekvens af

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 21. marts 2012 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Der sker forandringer i virksomheder Eksempler: re-organisering fyringer der bliver skrevet

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Øvelser Modul 1 Del 1

Øvelser Modul 1 Del 1 Øvelser Modul 1 Del 1 1. Skriv alle dine selvsaboterende mønstre ned (alt det du med din logik ved er dårligt for dig) 2. Hvilke følelsesmæssige dele af dig bliver ikke opfyldt? (kærlighed, leg og glæde,

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

HVORDAN MÅLER DU DIT SELVVÆRD?

HVORDAN MÅLER DU DIT SELVVÆRD? HVORDAN MÅLER DU DIT SELVVÆRD? Marianne de Paoli Norbye 26.01.2018 Når du måler dit selvværd, så er det ikke underordnet hvilken målestok du anvender. Ligesom tømreren anvender en tommestok i stedet for

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Grooming processer online. Psykolog Kuno Sørensen

Grooming processer online. Psykolog Kuno Sørensen Grooming processer online Psykolog Kuno Sørensen Konvergens Voksne opsøgende online typer De venskabssøgende (Hvor det vigtige er at opbygge og opretholde venskaber, de føler sig på bølgelængde med børn.

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Det perfekte parforhold

Det perfekte parforhold Det perfekte parforhold - sådan gør du Mette Glargaard Forlaget Grenen Andre bøger af Mette Glargaard Selvværd for begyndere Poul Glargaards datter det usynlige barn Helterejsen slip følgerne af din opvækst

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Præsentation Den røde tråd Kernen i mit arbejde Dynamiske samspilsprocesser Relationer Integritet procesbevidsthed

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

børn og skilsmisse Sådan kommer du godt videre som ny familie, når beslutningen er taget.

børn og skilsmisse Sådan kommer du godt videre som ny familie, når beslutningen er taget. Inkl. skilsmisseguide med 22 gode råd Gratis e-bog om børn og skilsmisse Sådan kommer du godt videre som ny familie, når beslutningen er taget. Udgivet af Institut for Krisehåndtering i samarbejde med

Læs mere

VETERANALLIANCEN. Mødet med den psykisk sårbare/syge veteran SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE

VETERANALLIANCEN. Mødet med den psykisk sårbare/syge veteran SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE Mødet med den psykisk sårbare/syge veteran Psykisk sårbare/syge veteraner kan have meget svært ved at deltage i møder med offentlige myndigheder. Det asymmetriske magtforhold, og de mange mennesker, regler

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

De 7 reflekterende spejle *** De syv spejle er: 1. Spejling af nuet. 2. Spejling af det, som du dømmer.

De 7 reflekterende spejle *** De syv spejle er: 1. Spejling af nuet. 2. Spejling af det, som du dømmer. De 7 reflekterende spejle *** De syv spejle er: 1. Spejling af nuet. 2. Spejling af det, som du dømmer. 3. Spejling af det, som er tabt, givet eller taget væk. 4. Spejling af flugt. 5. Spejling af din

Læs mere

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er mere fintfølende og

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE EFFEKTIV KOMMUNIKATION TIL AT OPNÅ DINE MÅL For at opnå de resultater du drømmer om, kræver det at du har et stærkt mindset, og

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Hvad er kærlighed Ægteskabelig treklang Dit ægteskab? DET GODE ÆGTESKAB

Hvad er kærlighed Ægteskabelig treklang Dit ægteskab? DET GODE ÆGTESKAB Hvad er kærlighed Ægteskabelig treklang Dit ægteskab? DET GODE ÆGTESKAB - og det skulle jeg gerne blive ved med! JEG ELSKER DIG DEN FØRSTE GANG JEG SÅ DIG. Du var så dejlig at jeg kunne have spist dig

Læs mere

Social færdigheds test.

Social færdigheds test. Social færdigheds test. Spørgeskemaet består af en række spørgsmål som du kan se nedenfor. Læs dem og besvar dem et af gangen ved at give dig en karakter mellem 0 og 10, hvor 0 = Passer slet ikke 10 =

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Forældre Loungen Juli 2015

Forældre Loungen Juli 2015 Forældre Loungen Juli 2015 De fleste af os ar et meget hektisk liv med mange ansvarsområder: børn, arbejde, familie, venner og andre aktiviteter. Det kræver en konstant udadrettet opmærksomhed, og derfor

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015 Mandag d. 9. november Arbinger Den Anerkendende Tilgang Narrative Samtaler Praktiske råd PERSPEKTIVET Hverdagen på din egen efterskole 90 95% af eleverne

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Få mere selvværd i livet

Få mere selvværd i livet En hurtig guide til mere selvværd i livet Af Lennart Lundstrøm Indhold Introduktion... 3 Hvor kommer vores selvværd fra?... 5 Hvad er selvværd... 8 Har jeg for lavt selvværd?... 12 Den indre stemme...

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation 3 Giv feedback Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Indhold Forord... 3 Lær at give fedback... 4 Konstruktiv feedback... 5 Konstruktiv feedback i praksis... 6 Selv iagttagelserne er komplicerede...

Læs mere

Det er et stort ansvar at være forælder, og vi lærer det, mens vi står midt i det. Alle gør det så godt de kan og langt de fleste gør det godt nok.

Det er et stort ansvar at være forælder, og vi lærer det, mens vi står midt i det. Alle gør det så godt de kan og langt de fleste gør det godt nok. FORÆLDRE GUIDEN BARNETS TRIVSEL Som forældre spiller vi en afgørende rolle i forhold til vores børns trivsel. Gennem den måde vi opdrager og omgås vores børn på, er vi med til at forme og styrke børnenes

Læs mere

En kur mod sygefravær

En kur mod sygefravær En kur mod sygefravær - Er en kur mod usunde relationer på en arbejdsplads Pernille Steen Pedersen Institut for Ledelse, Politik og filosofi & PPclinic Lån & Spar & Alectia Det gode liv Indsatser: Sundhedstjek

Læs mere

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD Præsentationsrunde Beskriv med 3 stikord til hver: En voldsramte ung kvinde? En voldsudøvende ung mand? Fakta om vold Unge og kærestevold i Danmark Antal af unge udsat

Læs mere

Bryd ud af ensomheden

Bryd ud af ensomheden Bryd ud af ensomheden - Hvordan gør man? PsykInfo Kolding AFTENENS ORDEN Rummelige rammer Ensomhed som tabu (dialog) Ensomhedens forskellige sværhedsgrader Hvad er ensomhed? (dialog) Hvorfor kan det være

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra TRANSFORMATION UBEVIDSTE HANDLEMØNSTRE Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra vores barndom. De hjælper os til at overleve og få vores behov opfyldt.

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER 24 STYRKER OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER Her finder du en oversigt over de 24 styrker, der er kernen i styrkebaseret udvikling. Du kan tage VIAs test på min hjemmeside www.daisylovendahl. dk, men du kan

Læs mere

Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om

Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om INDLEDNING Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om selvværd med håb om, at så mange som muligt kan få indblik i selvværdets grundlæggende betydning for vores velbefindende og for at give nogle

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

Virkeligheden er klog?...

Virkeligheden er klog?... Virkeligheden er klog af Thomas Rosenstand Forord af Soulaima Gourani... 11 Mit eget forord... 12 Virkeligheden er klog?... 13 Nysgerrighed skabte mit livssyn... 13 Veninde Thomas... 14 Jeg har altid ret...

Læs mere

Når livet slår en kolbøtte

Når livet slår en kolbøtte Når livet slår en kolbøtte - at være en familie med et barn med særlige behov Af Kurt Rasmussen Januar 2014 Når der sker noget med én i en familie, påvirker det alle i familien. Men hvordan man bliver

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

Guide: Sådan omskriver du din pengehistorie. Dine pengehistorier styrer dine beslutninger gennem livet

Guide: Sådan omskriver du din pengehistorie. Dine pengehistorier styrer dine beslutninger gennem livet Guide: Sådan omskriver du din pengehistorie Dine pengehistorier styrer dine beslutninger gennem livet Hvorfor? 2 Hvis du vil have kontrol over dine penge og din økonomi, er det vigtigt, at du kender dine

Læs mere

Jyllinge områdebestyrelse. Oplæg til fokusområde Mig og dig, mit og dit

Jyllinge områdebestyrelse. Oplæg til fokusområde Mig og dig, mit og dit Jyllinge områdebestyrelse Oplæg til fokusområde Mig og dig, mit og dit Indhold Baggrund Formål To grundlæggende værdier Relaterede elementer Baggrund: Menneskelige tendenser Udpræget grad af egoisme og

Læs mere