Opgørelse af møntningsgevinst

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgørelse af møntningsgevinst"

Transkript

1 9 Opgørelse af møntningsgevinst Erik Haller Pedersen og Tom Wagener, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Pengeudstedelse har historisk set været et kongeligt privilegium, et såkaldt regale. Grunden til dette er bl.a., at pengeudstedelse er forbundet med betydelige indtægter, også kaldet møntningsgevinsten, som set fra monarkens side kunne opfattes på linje med et skatteprovenu. I dag er det ifølge nationalbankloven Nationalbanken, der herhjemme står for udstedelsen af sedler, mens møntvæsnet i henhold til møntloven ligger hos regeringen. Nationalbanken har siden 975 varetaget de produktionsmæssige og administrative opgaver i forbindelse med møntudstedelsen. Gevinsten ved seddel- og møntudstedelsen går efter henlæggelser via Nationalbankens overskudsdispositioner i statskassen. I denne artikel redegøres for de problemstillinger, der opstår, når man konkret skal opgøre, hvor stor møntningsgevinsten er. MØNTNINGSGEVINST HISTORISK Fra de tidligste tider er guld, sølv og kobber blevet benyttet som betalingsmidler i vare- og servicehandlen. I andre kulturer kendes andre former for betalingsmidler, typisk ting med en vis knaphedsværdi. De ældste danske mønter er fra 800- og 900-tallet, og siden 000-tallet har møntudstedelse i Danmark været et kongeligt privilegium. Oprindeligt var møntens indre værdi lig dens pålydende værdi, dvs. mønten havde en købekraft svarende til dens metalværdi. Dette var ikke nødvendigvis ensbetydende med en helt stabil værdi i forhold til andre varer, da metalpriserne kunne ændre sig. Møntudstederne fandt dog hurtigt ud af, at hvis produktionsomkostningerne kunne sænkes i forhold til møntens pålydende værdi, der angiver dens købekraft, ville der fremkomme en gevinst. Denne gevinst, den såkaldte møntningsgevinst eller på engelsk "seigniorage", tilfaldt udstederen af mønten, altså typisk kongen. Det medførte, at mønternes lødighed blev forringet og omløbet forøget i perioder med store finansieringsbehov, typisk i forbindelse med krige. Udhuling af mønternes værdi virker som en beskatning af borgerne på linje med andre typer skatter.

2 20 Udhuling af metalværdien i møntomløbet foregik fx ved at blande kobber i sølvmønter. Såfremt mønter med samme nominelle værdi, men forskelligt metalindhold cirkulerer samtidigt, vil de mindst lødige mønter fortrænge de mere lødige som betalingsmiddel, idet de mere lødige smeltes om med gevinst, eksporteres til udlandet eller gemmes væk og spares op. Denne lovmæssighed blev beskrevet i midten af 500-tallet og kaldes Greshams lov. Med introduktionen af sedler, hvilket i Danmark skete i 700-tallet, øgedes møntningsgevinstpotentialet i og med, at der nu blev stor forskel mellem pålydende værdi og produktionsomkostninger. I begyndelsen skete seddeludstedelsen i privat regi, men den blev senere overtaget af staten, som herved indkasserede møntningsgevinsten. Anvendelse af papir i stedet for metal som betalingsmiddel medfører en samfundsmæssig gevinst, da der spares resurser på udvinding og omsmeltning af metal. Møntningsgevinsten i ovenstående historiske perspektiv defineres bedst som ændringen i værdien af seddel- og møntomløbet, der måler den ved udstedelsen opnåede købekraft, fratrukket produktionsomkostningerne. Vi kan kalde dette for en flow-definition af møntningsgevinsten (S ). Definition : = Cu P hvor Cu = ændringen i værdien af seddel- og møntomløbet og P = produktionsomkostningerne. S I denne definition af møntningsgevinsten ses der bort fra, at udstederen af papirpenge langt op i tiden måtte love at ombytte pengesedlerne til ædelmetal mod forlangende. Denne garanti var nødvendig for at sikre, at befolkningen ville modtage sedlerne, og indebar, at udstederen måtte holde en fond af ædelmetal som grundlag for omløbet af papirpenge. Denne sikkerhedsstillelse for seddelomløbet udgør en ekstra omkostning og vil dermed reducere møntningsgevinsten i definition. EN ALTERNATIV DEFINITION AF MØNTNINGSGEVINST En nyere definition af møntningsgevinst findes i Rovelli (994). Her defineres møntningsgevinst som statens indtægter ved via centralbanken at udstede fordringer med ingen eller kun lav forrentning. Der tages udgangspunkt i et bredere pengebegreb, pengebasen. Denne kan med Rovelli, R., Reserve requirements, seigniorage and the financing of the government in an economic and monetary union, European Economy, Reports and Studies no., 994.

3 2 danske forhold defineres som seddel- og møntomløbet plus pengeinstitutternes indskud på folio i Nationalbanken. Begge størrelser er umiddelbart likvide. Rovelli definerer en total eller statslig møntningsgevinst som summen af en basismøntningsgevinst og en størrelse kaldet monetarisering. Basismøntningsgevinsten er Nationalbankens fortjeneste ved at stå som udsteder af pengebasen. Pengesedler og mønter bærer som bekendt ikke rente, men Nationalbanken kan købe rentebærende fordringer for provenuet ved seddel- og møntudstedelsen, dvs. Nationalbanken låner i princippet rentefrit og placerer i aktiver, der giver en renteindtægt. Her fokuseres altså ikke på køb af varer og tjenester for udmøntningsprovenuet, men på køb af værdipapirer og det dermed følgende afkast. Fra et analytisk synspunkt kan basismøntningsgevinsten ud fra denne stocktilgang opgøres ved at antage, at centralbankens aktiver kan opdeles alt efter, om de er modposter til, dvs. finansieret af, pengebasen eller til andre passiver. Basismøntningsgevisten fremkommer nu som afkastet af de relevante aktiver minus omkostninger, jf. definition 2 i boks. I modsætning til den historiske definition afspejler basismøntningsgevinsten i definition 2, hvorledes sedler og mønter rent faktisk kommer i omløb i dag. Det sker ved, at pengeinstitutterne nedbringer deres indeståender eller øger deres lån i Nationalbanken tilsvarende, og ikke som følge af Nationalbankens køb af varer og tjenester. Man kan også sige, at udstedelsen af sedler og mønter ikke er endelig i den forstand, at pengene til enhver tid kan komme tilbage til Nationalbanken, såfremt efterspørgslen efter dem falder. Kontantudstedelse er rent efterspørgselsbestemt. Ikke desto mindre ses definition ofte anvendt både i teoretiske og empiriske opgørelser af møntningsgevinst, se fx Fischer (982) 2. Opbrydningen af Nationalbankens balance efter forretningsområde kan virke teoretisk og er i praksis vanskelig at gennemføre, men har en vis historisk relevans, idet den engelske centralbank, Bank of England, oprindelig var organiseret i en seddel- og møntudstedende afdeling (Issue Department) og en egentlig bankafdeling (Banking Department). Opgørelsen af møntningsgevinst tager i en sådan verden udgangspunkt i Issue Departments balance. Den totale møntningsgevinst i Rovellis opdeling kan, som nævnt, fremkomme på to måder, dels ved overførsel af hele eller dele af basismøntningsgevinsten til staten via centralbankens overskudsdis- 2 I de tilfælde hvor pengeinstitutterne er underlagt lovpligtige reservekrav, bør indbetaling af reservekrav indgå i pengebasen. Reservekrav er et pengepolitisk instrument, det pålægger pengeinstitutterne at deponere likvide midler i centralbanken svarende til en andel af deres indlån. Deponeringen kan eventuelt være forrentet. I Danmark anvendes reservekrav ikke i pengepolitikken. Fischer, S., Seigniorage and the case for a national money, Journal of Political Economy, no. 90, 982.

4 22 BASISMØNTNINGSGEVINST Boks En stiliseret centralbankbalance kan se ud som følger: Aktiver Valutareserve Indenlandsk obligationsbeholdning Udlån Passiver Seddel- og møntomløb Folioindskud Reservekrav Andre passiver inkl. egenkapital Antag at centralbankens aktiver kan opdeles alt efter, om de er modposter til pengebasen eller til andre af centralbankens passiver, så der kan opstilles en særskilt balance for de aktiviteter, der knytter sig specielt til udstedelsen af pengebasen. Dette kaldes også øremærkning. Sammenhængen mellem pengebasen og dens modposter kan skrives som: V + B + L = F + R + Cu hvor V er en del af centralbankens valutaaktiver, B er del af centralbankens beholdning af indenlandske obligationer, L er en del af centralbankens lån til pengeinstitutterne, F er folioindskud i centralbanken, R er lovpligtige reservekrav og Cu seddel- og møntomløbet. Basismøntningsgevinsten (S 2 ) kan herefter fra et analytisk synspunkt opgøres som: Definition 2: 2 S = i V + i B + i L i F i R P V B L F hvor i x er renten på aktiv X, og P er omkostningerne ved seddel- og møntproduktionen. I det danske tilfælde er R lig nul. R Selv om øremærkningsprincippet fra et teoretisk synspunkt kan virke besnærende, er det vanskeligt at anvende i praksis. Det er således svært at se, hvordan man meningsfuldt kan foretage en konkret fordeling af modposterne til pengebasen på valutaaktiver, indenlandske obligationer og udlån. positioner, dels via monetarisering, der kan defineres som den udvidelse af pengebasen, der sker som følge af centralbankens køb af statspapirer eller statens direkte træk på sin løbende konto i centralbanken. Centralbankens køb af statspapirer opfattes som "gratis" finansiering for staten, såfremt rentebetalingen vender tilbage som del af centralbankens overskud, der udbetales til staten. Kun statsobligationer placeret uden for centralbanken belaster således ifølge dette synspunkt netto statens budget. Samme argumentation kan anvendes om et træk på statens løbende konto i Nationalbanken. Dette er "gratis", da der godt nok løbende betales en rente, men beløbet vender tilbage til staten via Nationalbankens overskudsoverførsel.

5 23 Amsterdam-traktatens art. 0 forbyder EUs centralbanker at give deres regeringer mulighed for overtræk og at købe obligationer direkte af dem. Dette forbud begrænser muligheden for monetarisering, som det er defineret ovenfor, men forhindrer det ikke. Eksempelvis er det i forhold til opgørelsen af den totale møntningsgevinst underordnet om centralbanken køber statspapirer direkte af staten eller via markedet. Opgørelsen af møntningsgevinst som summen af en basismøntningsgevinst og en monetariseringskomponent er en hybrid mellem definition og 2, hvor basismøntningsgevinsten beregnes ifølge definition 2, mens monetariseringsstørrelsen mere minder om definition. Nationalbankens køb af statsobligationer eller statens træk på sin løbende konto vil give anledning til en likviditetsudvidelse, som resulterer i en forbedring af pengeinstitutternes nettostilling. Med den snævre definition af pengebase, der anvendes her, vil der kun i mindre omfang komme en påvirkning af pengebasen i form af større folioindeståender, som ydermere er forrentede. Med de danske institutionelle rammer er det således hensigtsmæssigt at se bort fra monetariseringskomponenten ved beregning af møntningsgevinst. EMPIRISK OPGØRELSE AF MØNTNINGSGEVINST Ved empiriske opgørelser af (basis)møntningsgevinsten tages der ofte udgangspunkt i en konsolideret balance mellem stat og Nationalbank. Der bliver herudfra typisk argumenteret, at statens besparelse ved at modtage møntningsgevinst er obligationsrenten på de statsobligationer, staten nu ikke behøver at udstede. Basismøntningsgevinsten fremkommer derfor ved at gange obligationsrenten (i B ) enten på seddel- og møntomløbet eller på hele pengebasen og trække finansierings- og produktionsomkostningerne fra, jf. definition 3. Definition 3: S 3 = i [F + R + Cu] i F i R P B F R Ovenstående argumentation tager ikke hensyn til de faktiske institutionelle rammer. Basismøntningsgevinsten tilfalder i første omgang Nationalbanken, og kan betragtes som en del af bankens basisindtjening, jf. diskussionen hos Hansen og Ølgaard (2000). Nationalbankens aktiver og passiver styres under ét, og hvor langt ud på rentekurven, man ønsker at placere sig, er resultatet af en selvstændig afvejning af risiko og afkast. Hvis Nationalbanken ikke var villig til at påtage sig nævneværdig rente- Hansen, Ib og Christian Ølgaard, Nationalbankens risikostyring, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal 2000.

6 24 MØNTNINGSGEVINST Tabel Mio.kr. Omløb (Cu) Rente i pct. (i U ) i U C u Omkostninger (P) S , , , , , , , Gennemsnit Anm.: Møntningsgevinst opgjort i henhold til definition 4. Tallene undervurderer de samlede omkostninger ved seddel- og møntproduktionen, da en række indirekte omkostninger ikke er medregnet. risiko, ville alle mellemværender blive forrentet med en kort dansk eller udenlandsk rente. Det forekommer derfor mest hensigtsmæssigt at opgøre møntningsgevinsten som Nationalbankens udlånsrente (en 4- dagsrente) gange seddel- og møntomløbet minus produktionsomkostninger, definition 4. Udlånsrenten er den rente, som pengeinstitutterne må finansiere deres efterspørgsel efter sedler og mønter til. De øvrige elementer i pengebasen bidrager kun i ubetydelig grad til møntningsgevinsten, da de er forrentet med en sats tæt på udlånsrenten. Definition 4: S = iucu P hvor i U = Nationalbankens udlånsrente. 4 I tabel er møntningsgevinsten opgjort ud fra definition 4. Der er anvendt gennemsnitstal for seddel- og møntomløbet ganget med en gennemsnitlig udlånsrente i de respektive år. Omkostningerne ved seddel- og møntproduktionen er taget fra Nationalbankens årsregnskaber. Møntningsgevinsten har i 990'erne udgjort godt 0,2 pct. af BNP pr. år i gennemsnit, hvilket er resultatet af en faldende rente og et stigende seddel- og møntomløb. Det er vigtig at gøre sig klart, at møntningsgevinsten er en teoretisk størrelse, der ikke er sammenfaldende med Nationalbankens regnskabsmæssige overskud, men en vigtig del heraf. MØNTNINGSGEVINST I EUROOMRÅDET Det er i hovedtræk fastlagt, hvorledes møntningsgevinst eller monetær indkomst skal beregnes og fordeles mellem eurolandene. Ifølge paragraf 32 i statutten vedrørende ESCB (European System of Central Banks) skal de deltagende nationale centralbankers (NCB) monetære indkomst pooles og efterfølgende fordeles, således at den enkelte NCB får mone-

7 25 tær indkomst svarende til sin andel af sit kapitalindskud i, European Central Bank, ECB. I forløbet op til introduktionen af fysiske sedler og mønter pr.. januar 2002 anvendes en midlertidig ordning. Denne består i en beregning af monetær indkomst, hvor pengebasen multipliceres med en valgt rentesats. Den midlertidige metode minder således om definition 4. Der tages udgangspunkt i centralbankbalancernes passivsider modsat den metode, der er beskrevet tidligere, hvor det er aktiverne (modposterne til pengebasen), der indgår. Desuden har man i overgangsperioden valgt en meget snæver afgrænsning af pengebasen, hvor sedler og mønt ikke indgår. Pengebasen i overgangsperioden består hovedsagelig af de lovpligtige reservekrav. Herpå ganges renten på de primære markedsoperationer, dvs. en 4-dagsrente, og forrentningen af reservekravene fratrækkes. Da forrentningen af reservekravene er på niveau med 4- dagsrenten, er den monetære indkomst i overgangsperioden tæt på nul. Dette ændres ved introduktionen af fysiske sedler og mønter i år 2002, da disse vil komme til at indgå i pengebasen. Samtidig eller eventuel efter en overgangsperiode vil man gå over til at benytte modposttilgangen til beregning af monetær indkomst, hvilket kræver en eksplicit øremærkning af modposterne til pengebasen, jf. definition 2. Dette vil altid indebære et vist arbitrært element. Ud over den poolede monetære indkomst som følge af de nationale centralbankers seddeludstedelse vil ECB selv have indtægter primært fra afkastet af sin egenportefølje (modposten til NCBernes kapitalindskud). ECBs overskud vil efter henlæggelser til reserverne og i exceptionelle tilfælde dækning af tab blive fordelt til de deltagende NCBer. Disse lider derfor set under ét ikke særlige tab eller opnår ekstra gevinster ved at deltage i eurosystemet. MØNTNINGSGEVINST OG NYE BETALINGSTEKNOLOGIER Den møntningsgevinst, der genereres i centralbanken, er i sidste ende bestemt af de forhold, der påvirker den private sektors efterspørgsel efter pengebasen. Én af de faktorer, der i det mindste ud fra en teoretisk betragtning har betydning for denne efterspørgsel, er udviklingen inden for den elektroniske betalingsteknologi. Mængden af nye elektroniske betalingsformer omfatter dels en række produkter (såkaldte smart-cards, chip-cards eller electronic-purses), der bygger på elektronisk lagring af værdi, som det i dag kendes fra DANMØNT eller telekort, dels af forskellige former for elektroniske transaktionssystemer (Dankort og kreditkort, bankernes home-banking produkter, betalingsservice eller betalinger via internettet) baseret på computernetværk.

8 26 De nye betalingsteknologiers påvirkning af pengebasen og dermed af den møntningsgevinst, som genereres i centralbanken, må forventes først og fremmest at ske via pengebasens seddel- og møntkomponent, idet bankernes mellemværender med Nationalbanken hovedsagelig er bestemt af hensynet til afviklingen af bankernes betalinger og udligning af likviditet. De kort-baserede elektroniske penge kan betragtes som et elektronisk alternativ til mindre kontanttransaktioner, hvilket betyder, at en stigende anvendelse af sådanne kort vil have en meget direkte effekt på seddel- og møntomløbet. Udbredelsen af egentlige elektroniske penge, der kan anvendes bredt, er dog endnu forholdsvis beskeden i Danmark og begrænset til DANMØNT kortet. I Danmark har udbredelse af Dankortet og anvendelsen af elektroniske betalingssystemer i almindelighed langt større betydning for husholdningernes betalingsafvikling. Antallet af Dankorttransaktioner er eksempelvis mangedoblet inden for de seneste 0 år. Mod forventning har det imidlertid ikke været muligt at påvise en statistisk sammenhæng mellem udviklingen i det samlede seddel- og møntomløb og omfanget af elektroniske betalinger, jf. figur. En del af forklaringen er formentlig, at hovedparten af de værdimæssigt store elektroniske transaktioner tidligere ikke blev gennemført med kontanter, men derimod med eksempelvis checks. Samtidig har stigningen i antallet af elektroniske Dankortterminaler gjort det lettere at få adgang til kontanter. Endelig har de seneste 0 års lave SEDDEL- OG MØNTOMLØBET SAMT ELEKTRONISKE BETALINGER Figur Mia.kr. 40 Mio.kr DANMØNT (højre akse) Dankorttransaktioner Seddel- og møntomløb 0 Anm.: Bemærk forskellen i skalaen på venstre og højre akse. I figuren skal man være opmærksom på, at seddel- og møntomløbet og udestående DANMØNT kort er stocktal, mens værdien af Dankorttransaktioner er omsætningstal.

9 27 inflationsniveau alt andet lige gjort omkostningerne ved at ligge inde med kontantbeholdninger mindre. I den akademiske debat diskuteres det, om udbredelse af elektroniske penge helt vil overflødiggøre centralbanker på længere sigt, eller rettere, om centralbankerne vil miste deres evne til at påvirke den korte rente, hvis pengebasen skulle blive udhulet 2. Der er ikke meget, der taler for, at vi umiddelbart nærmer os en sådan situation. For det første har effekten af elektroniske penge og betalinger på pengebasen som nævnt været overraskende lille. På sigt kan det dog ikke udelukkes, at der vil ske en vis udhuling af pengebasen og dermed en nedgang i Nationalbankens indtjeningspotentiale. For det andet kan der argumenteres for, at selv hvis pengebasen helt skulle forsvinde, vil Nationalbanken alligevel ved lån og udlån af elektroniske penge bevare sin indflydelse på den korte rente 3. Mulighederne for at føre pengepolitik er strengt taget ikke relateret til pengeudstedelsesfunktionen, men til den kendsgerning, at pengeinstitutterne ønsker at have konti i Nationalbanken. Disse konti er risikofrie og nyttige i forbindelse med betalingsafvikling og udligning af likviditet i pengemarkedet. 2 3 Se i øvrigt diskussionen i Erik Haller Pedersen og Tom Wagener, Seddel- og møntomløbet i Danmark, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, november 996. Se fx Benjamin Friedman, The Future of Monetary Policy, International Finance, november 999. Se Charles Goodhart, International Finance (forthcoming).

Danmarks Nationalbank. Kvartalsoversigt 4. kvartal D A N M A R K S N A T I O N A L

Danmarks Nationalbank. Kvartalsoversigt 4. kvartal D A N M A R K S N A T I O N A L Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 4. kvartal 2000 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 0 Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 4. kvartal 2000 Kvartalsoversigten udgives af Danmarks Nationalbank

Læs mere

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L 2001D0913 DA 01.01.2009 005.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 6. december 2001 om udstedelse

Læs mere

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2010 KOM(2010) 774 endelig Bilag A/Kapitel 14 BILAG A til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det europæiske national- og regionalregnskabssystem

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat S 5052 - Offentligt J.nr. 2007-418-043636 Dato: 28. juni 2007 Til Folketingets Lovsekretariat Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål S 5052 af 21. juni 2007 indleveret af Morten Homann (SF). Kristian

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK L 148/56 Den Europæiske Unions Tidende 2.6.2006 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. maj 2006 om ændring af afgørelse ECB/2001/16 af 6. december 2001 om fordelingen af

Læs mere

MAKRO 1 PENGE OG INFLATION (PÅ LANGT SIGT) Nævnes altid sammen. Hvorfor?

MAKRO 1 PENGE OG INFLATION (PÅ LANGT SIGT) Nævnes altid sammen. Hvorfor? PENGE OG INFLATION (PÅ LANGT SIGT) MAKRO 1 1. årsprøve Forelæsning 3 Pensum: Mankiw kapitel 4 Nævnes altid sammen. Hvorfor? Hvis penge ikke blot er varepenge, men fiat money, er der en meget vigtig sondring

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER II

ØKONOMISKE PRINCIPPER II ØKONOMISKE PRINCIPPER II 1. årsprøve, 2. semester Forelæsning 9 Pensum: Mankiw & Taylor kapitel 30 Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperii Introduktion Hvorfor har vi ikke enøre mønter mere?

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2000D /01/2004. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2000D /01/2004. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2000D0014 01/01/2004 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 57/34 27.2.2002 BERIGTIGELSER Berigtigelse til Den Europæiske Centralbanks forordning (EF) nr. 2423/2001 af 22. november 2001 om den konsoliderede balance i MFI-sektoren (monetære institutioner) (ECB/2001/13)

Læs mere

(2001/914/EF) ud fra følgende betragtninger: STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK HAR

(2001/914/EF) ud fra følgende betragtninger: STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK HAR L 337/55 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 6. december 2001 om fordelingen af de deltagende medlemsstaters nationale centralbankers monetære indtægter fra regnskabsåret 2002 (ECB/2001/16) (2001/914/EF)

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 8.

DANMARKS NATIONALBANK 8. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 8. DECEMBER 2017 NR. 24 Danske husholdninger fravælger kontantbetalinger Mange danskere lever i stort omfang kontantfrit, og det må forventes, at endnu flere vil gøre det

Læs mere

MAKROØKONOMI FRA MANKIW KAPITEL 3 DEN BASALE KLASSISKE MODEL. Model for langt sigt. 1. årsprøve, 2. semester. Model for lukket økonomi.

MAKROØKONOMI FRA MANKIW KAPITEL 3 DEN BASALE KLASSISKE MODEL. Model for langt sigt. 1. årsprøve, 2. semester. Model for lukket økonomi. FRA MANKIW KAPITEL 3 MAKROØKONOMI 1. årsprøve, 2. semester DEN BASALE KLASSISKE MODEL Model for langt sigt. Model for lukket økonomi. Forelæsning 4 Pensum: Mankiw kapitel 4 Hvad bestemmer den totale produktion/indkomst

Læs mere

MAKRO 1 PENGEUDBUD OG -EFTERSPØRGSEL, CH. 18. Penge i vores modeller: Pengeudbud, ofte eksogen politikvariabel. Pengeefterspørgsel, evt.

MAKRO 1 PENGEUDBUD OG -EFTERSPØRGSEL, CH. 18. Penge i vores modeller: Pengeudbud, ofte eksogen politikvariabel. Pengeefterspørgsel, evt. PENGEUDBUD OG -EFTERSPØRGSEL, CH 18 MAKRO 1 Penge i vores modeller: M = P L(i, Y ) årsprøve Forelæsning 16 Pensum: Mankiw kapitel 18 Hans Jørgen Whitta-Jacobsen econkudk/okojacob/makro-1-e07/makro Pengeudbud,

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

IMF og Nationalbankens balance

IMF og Nationalbankens balance 53 IMF og Nationalbankens balance Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen Den Internationale Valutafond, IMF, har til hovedsigte at forebygge kriser i det internationale monetære system. Institutionen

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU) L 35/26 Den Europæiske Unions Tidende 9.2.2011 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (omarbejdning) (ECB/2010/29) (2011/67/EU) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8)

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) Indledning og retsgrundlag Den 10. februar 2017 modtog

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Ændringer. Artikel 2. Virkning

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Ændringer. Artikel 2. Virkning 15.6.2018 L 153/161 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2018/861 af 24. april 2018 om ændring af retningslinje ECB/2013/23 om statistik over offentlige finanser (ECB/2018/13)

Læs mere

RETNINGSLINJER (2014/647/EU)

RETNINGSLINJER (2014/647/EU) 6.9.2014 L 267/9 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 3. juni 2014 om ændring af retningslinje ECB/2013/23 om statistik over offentlige finanser (ECB/2014/21) (2014/647/EU) DIREKTIONEN

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk)

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) 30. 12. 98 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 356/1 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EF) Nr. 2818/98 af 1. december 1998 om anvendelse af

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9 Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT 1. 3. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. 3. kvartal 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1 3. kvartal 3. kvartal Året 2004 2003 2004 2003

Læs mere

De finansielle konti: Hovedkonto 5 og 6

De finansielle konti: Hovedkonto 5 og 6 Budget- og regnskabssystem for regioner 4.5 side 1 Dato: 14. marts 2008 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2007 De finansielle konti: Hovedkonto 5 og 6 Kontoplanens hovedkonto 1-4 omfatter regionens egentlige

Læs mere

Penge og kapitalmarked

Penge og kapitalmarked Penge og kapitalmarked FLERE TAL Danmarks Statistik offentliggør løbende statistik indenfor dette område, der bl.a. omhandler likviditets-forhold, valutareserven, pengeinstitutternes balance, indlån og

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE L 247/38 Den Europæiske Unions Tidende 18.9.2013 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 30. juli 2013 om ændring af retningslinje ECB/2011/23 om Den Europæiske Centralbanks statistiske

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Danmark. Det danske privatforbrug Ketchupflasken er tom. Makrokommentar 28. august 2013

Danmark. Det danske privatforbrug Ketchupflasken er tom. Makrokommentar 28. august 2013 Makrokommentar 28. august 2013 Danmark Relaterede publikationer Økonomisk Oversigt Danmark, maj 2013 Det danske privatforbrug Ketchupflasken er tom Den varme danske sommer har smittet af på humøret blandt

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 15.8.2002 L 220/67 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 30. juli 2002 om visse krav fra Den Europæiske Centralbank til statistiske indberetninger samt procedurerne for

Læs mere

LEDELSENS BERETNING FOR REGNSKABSÅRET 2010

LEDELSENS BERETNING FOR REGNSKABSÅRET 2010 LEDELSENS BERETNING FOR REGNSKABSÅRET 1 HOVEDAKTIVITETER 2 MÅL OG OPGAVER 3 VIGTIGSTE RESURSER, RISICI OG PROCESSER ECB'S CORPORATE GOVERNANCE MEDLEMMER AF DIREKTIONEN MEDARBEJDERE ECB 207 INVESTERINGSAKTIVITETER

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 2 Nationalbankloven Formålsparagraf, 1: "Danmarks Nationalbank, der ved denne Lovs Ikrafttræden overtager

Læs mere

ECB-STATISTIK EN KORT OVERSIGT AUGUST 2005

ECB-STATISTIK EN KORT OVERSIGT AUGUST 2005 ECB-STATISTIK EN KORT OVERSIGT AUGUST 5 DA Hovedformålet med de statistikker, som Den Europæiske Centralbank (ECB) udarbejder, er at understøtte ECBs pengepolitik og andre opgaver, som udføres af Eurosystemet

Læs mere

1. kvartal 1. kvartal Hele året

1. kvartal 1. kvartal Hele året (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2002 2001 2001 Nettorente- og gebyrindtægter... 38.006 38.356 160.644 Kursreguleringer... - 1.412 + 5.475 + 7.161 Andre ordinære

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2003O0002 DA 17.02.2005 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 6. februar 2003 om visse krav

Læs mere

Danskerne har langt større formue end gæld

Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne havde ved udgangen af 2013 i gennemsnit 1.116.000 kr. i overskud, når al gæld er trukket fra al formue herunder i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ EF-Tidende nr. C 369 af 07/12/1996 s. 0010 Forslag til Rådets forordning (EF) om indførelse af euroen (96/C

Læs mere

Likviditetsstyring i Danmark

Likviditetsstyring i Danmark Likviditetsstyring i Danmark Nationalbanken tildeler i kraft af sin rolle som "bankernes bank" likviditet 1 til penge- og realkreditinstitutterne. Som grundlag for at styre likviditeten udarbejder Nationalbanken

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at man ejer en del af en virksomhed Arbejdsløshed Et land

Læs mere

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Marts 2015 dok. nr. 24503-15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i London Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Fondsbørsen i Zürich Pressen 23. august 1999 Fondsbørsmeddelelse

Læs mere

50 år med Kvartalsoversigten

50 år med Kvartalsoversigten 107 50 år med Kvartalsoversigten Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens Kvartalsoversigt er et centralt instrument for Nationalbankens kommunikation af penge- og

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI ESA21 BACKDATA Rasmus Kofoed Mandsberg lokal 686 Finansiel Statistik Penge, Bank og Nationalregnskabsstatistik Sagsnr.: 166392 Dokumentnr.: 165798 29. september 217

Læs mere

Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring til efterretning.

Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring til efterretning. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 8. december 2011 Henrik Visborg Thune 15 Movias likviditetsstyring Indstilling: Det indstilles, at Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led, 29.4.2019 L 113/11 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2019/671 af 9. april 2019 om de nationale centralbankers indenlandske operationer i forbindelse med forvaltningen af aktiver

Læs mere

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 32805/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

PENGE, KREDIT OG BANKVÆSEN

PENGE, KREDIT OG BANKVÆSEN PENGE, KREDIT OG BANKVÆSEN Af Jens Bang-Andersen, Lars Risbjerg og Morten Spange, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Penge er en integreret del af ethvert moderne samfund. Det skyldes ikke

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

(ECB/2013/23) (2014/2/EU) (EUT L 2 af , s. 12)

(ECB/2013/23) (2014/2/EU) (EUT L 2 af , s. 12) 02013O0023 DA 01.09.2018 001.001 1 Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver

Læs mere

Tabelanneks til Betalingsrådets undersøgelse af omkostninger ved betalinger i Danmark

Tabelanneks til Betalingsrådets undersøgelse af omkostninger ved betalinger i Danmark NOVEMBER 2018 SERIE: OMKOSTNINGER VED BETALINGER I DANMARK 2016 Tabelanneks til Betalingsrådets undersøgelse af omkostninger ved betalinger i Danmark Samfundsmæssige omkostninger ved betalinger efter betalingsforhold

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 19. august 2003 HALVÅRSRAPPORT GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10

Fondsbørsmeddelelse 19. august 2003 HALVÅRSRAPPORT GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10 Fondsbørsmeddelelse 19. august 2003 HALVÅRSRAPPORT 2003 GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2003 1/10 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår Hele året 2003 2002 2002 Netto rente- og gebyrindtægter...

Læs mere

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU 79 Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU Niels C. Andersen, Juridisk Sektion, og Niels Bartholdy, Internationalt Kontor INDLEDNING I tilfælde af, at det ved folkeafstemningen 28.

Læs mere

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 Finansrapport pr. 31. december 2017 I henhold til fastlagte rammer i Finansieringspolitikken for Varde Kommune skal der gives en afrapportering for kommunens finansielle

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 11/2003 FIH koncernens kvartalsrapport januar-september 2003

Fondsbørsmeddelelse 11/2003 FIH koncernens kvartalsrapport januar-september 2003 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Pressen 24. oktober 2003 Fondsbørsmeddelelse 11/2003 FIH koncernens kvartalsrapport

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 11. august 2004 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10

Fondsbørsmeddelelse 11. august 2004 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10 Fondsbørsmeddelelse 11. august 2004 HALVÅRSRAPPORT 1. halvår 2004 GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2004 1/10 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår 2. kvartal 2. kvartal Året 2004 2003

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 316 Offentligt J.nr. 2011-318-0348 Dato: 28. marts 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 316 af 14. februar

Læs mere

Styring af renterisiko på valutareserven

Styring af renterisiko på valutareserven 19 Styring af renterisiko på valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Ultimo 2000 var valutareserven på 122 mia.kr., og den udgør således en væsentlig del af Nationalbankens

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2017

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2017 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 30. september 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 30. september 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 9. november 2015 Selskabsmeddelelse nr. 8/2015 Periodemeddelelse 1. januar 30. september 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 1.9.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 228/25 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 31. juli 2009 om statistik over de offentlige finanser (omarbejdning)

Læs mere

1. kvartal 1. kvartal Hele året

1. kvartal 1. kvartal Hele året (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2001 2000 2000 Nettorente- og gebyrindtægter... 38.356 34.279 148.406 Kursreguleringer... + 5.475 + 598 + 411 Andre ordinære

Læs mere

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner 1.6.2018 L 136/81 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2018/797 af 3. maj 2018 om Eurosystemets levering af tjenesteydelser vedrørende forvaltning af valutareserver i euro til

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Årsrapport 2014 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 31716/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Furesø Kommunes finansielle strategi er pt. opdelt i følgende kategorier:

Furesø Kommunes finansielle strategi er pt. opdelt i følgende kategorier: Furesø Kommunes finansielle strategi Furesø Kommunes finasielle strategi erstatter bilag 13 i Furesø Kommunes principper for økonomistyring. (vedtaget i maj 2010) Furesø Kommune har stort set siden etableringen

Læs mere

Resultat bedre end forrige år - og på niveau med forventningerne

Resultat bedre end forrige år - og på niveau med forventningerne Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1007 København K Dato: 24.11. 24.11. Side: 1 Vor ref.: Direktionen Telefon: 9633 5000 Kvartalsrapport pr. 30.09. for Nordjyske Bank Nordjyske Banks bestyrelse har i

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213, Udkast til RÅDETS FORORDNING (EF) om fordeling af indirekte målte finansielle formidlingstjenester (FISIM) inden for rammerne af det europæiske national og regionalregnskabssystem (ENS) /* KOM/97/0050

Læs mere

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009 Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik Statistisk Forening 8. september 29 Oversigt Nationalbankens udlånsundersøgelse - Fakta om udlånsundersøgelser - Population

Læs mere