Frivillige hjælpere på sygehusene Hvorfor og hvordan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frivillige hjælpere på sygehusene Hvorfor og hvordan"

Transkript

1 Frivillige hjælpere på sygehusene Hvorfor og hvordan Sygehusbranchen i Det Kommunale Kartel Sundhedskartellet Yngre Læger Foreningen af Speciallæger

2 Organisationssamarbejdet på sygehusområdet er: Sygehusbranchen i Det Kommunale Kartel Sundhedskartellet Yngre Læger Foreningen af Speciallæger Frivillige hjælpere på sygehusene - udarbejdet af Sygehusbranchen i Det Kommunale Kartel, Sundhedskartellet, Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger Copyright Sundhedskartellet oplag, januar 2005, Grafisk tilrettelægning: Grafisk Enhed Tryk: Aasted, Egedal & Filipsen Printed in Denmark 2005 Alle rettigheder forbeholdes. Mekanisk, fotografisk eller anden udnyttelse af denne folder eller dele deraf er uden forfatterens skriftlige tilladelse forbudt ifølge gældende dansk lov om ophavsret. Undtaget herfra er korte uddrag til brug i anmeldelser samt fotokopiering i henhold til overenskomst mellem Undervisningsministeriet og Copy-Dan.

3 Forord 3 Den offentlige sektor involverer i stigende grad frivillige organisationer og personer i omsorgs- og velfærdsarbejdet. Som de fire organisationer, der repræsenterer hele viften af ansatte i sygehussektoren, vil vi opfordre samarbejdssystemet (SU eller MED) på sygehusene til aktivt at tage stilling til, hvordan samspillet med frivillige hjælpere skal foregå på jeres sygehus. Der er en række forhold, som I bør give jer god tid til at drøfte, inden I knytter et formelt samarbejde med en frivillig organisation. For det første bør I grundigt afklare, hvad I»vil med«de frivillige: Hvilke nye kvaliteter og værdier kan de frivillige tilføre sygehuset. For det andet, skal I gøre jer klart, hvilke opgaver de frivillige kan løse, som ikke allerede varetages af enten de ansatte eller de ekstraordinært ansatte i fleksjob. Det er bare nogle af de første overvejelser, der melder sig. I denne pjece har vi formuleret en lang række af de grundlæggende spørgsmål, som ledelse og medarbejdere i fællesskab kan tage udgangspunkt i, når sygehuset vil etablere et samarbejde med en frivillig organisation eller med en gruppe af frivillige hjælpere. Vi anbefaler, at det enkelte sygehus, med afsæt i denne pjece, udarbejder et sæt retningslinier, som fastsætter de betingelser, der skal gælde, når I vil benytte frivillige. På den måde kan I konstruktivt forberede jer på, at det vil påvirke den daglige arbejdsdag, når I inviterer frivillige ind på sygehusene. Karen Stæhr Sygehusbranchen i Det Kommunale Kartel Connie Kruckow Sundhedskartellet Mette Worsøe Yngre Læger Karsten Nielsen Foreningen af Speciallæger

4 4 De frivillige hjælperes opgaver Frivillige hjælpere er personer, der yder en indsats på arbejdspladsen. Indsatsen er klart afgrænset fra de ansattes arbejde. Frivillige hjælpere er også kendetegnet ved, at de i modsætning til eksempelvis personer i skåne- eller fleksjob ikke er i et ansættelsesforhold. En række af de opgaver, de frivillige kan påtage sig, er opgaver, som på nogle arbejdspladser varetages af personer i skåne- eller fleksjob. Det er vigtigt, at I er opmærksomme på denne problemstilling, når I udvælger opgaver til de frivillige. Ansvaret for ikke-udførte eller forkert udførte funktioner kan ikke placeres hos den frivillige hjælper, fordi han eller hun ikke er i et ansættelsesforhold. Frivillige hjælpere skal orienteres om og pålægges tavshedspligt.

5 De frivilliges bidrag 5 Skal både de frivillige og sygehuset få udbytte af samarbejdet, er det afgørende, at det entydigt beskrives, hvilke opgaver og funktioner de frivillige kan varetage. En klar afgrænsning af de frivilliges funktioner er at være med til at skabe sikkerhed og tryghed hos de ansatte. De frivillige hjælpere er netop frivillige og ikke pårørende eller netværk, som på forhånd har en fortrolighed med patienten. Til inspiration Rundt om på landets sygehuse er der igangsat flere projekter med brug af frivillige hjælpere. På Hillerød Sygehus er der etableret et samarbejde med Dansk Røde Kors om patientstøtte og -assistance, og i Nordjyllands Amt har man stiftet»frivilligorganisationen«ved Aalborg Sygehus. Derfor skal de frivillige ikke udføre mindre komplicerede pleje- og omsorgsopgaver, som pårørende naturligt vil påtage sig. Som inspiration for jeres eget arbejde er begge projekter beskrevet til sidst i pjecen. De frivillige hjælperes opgaver har fokus på menneskeligt nærvær, og de kan især for patienter uden nærtboende familie eller netværk blive en støtte i deres liv. At bringe en frivillig sammen med en patient skal selvfølgelig altid ske med respekt for patientens ønsker. Den enkelte patient skal opleve, at de frivillige hjælpere tilfredsstiller et behov for menneskeligt samvær.

6 6 Samspillet mellem de professionelle og de frivillige Det enkelte sygehus bør finde ud af, hvordan det vil håndtere brugen af og samspillet med frivillige hjælpere. Et grundigt forarbejde, hvor I klart definerer formålet med og omfanget af det frivillige sociale arbejde, betyder, at I senere hen kan undgå misforståelser. En velovervejet planlægning kan være grundlaget for et frugtbart samarbejde til gavn for alle parter. Det sundhedsfaglige personales kompetencer skal anvendes der, hvor de gør mest gavn for den enkelte patient, for grupper af patienter og for samfundet som helhed. De frivillige hjælpere kan have funktioner, som understøtter dette. De frivillige kan udelukkende supplere de professionelle. De kan aldrig blive en erstatning for det professionelle arbejde. At involvere frivillige hjælpere på sygehusene vil med stor sandsynlighed påvirke kulturen, kommunikationen og relationerne mellem faguddannet personale og patient.

7 Vores anbefalinger 7 En afgørende forudsætning for, at der kan etableres et vellykket frivilligt arbejde, er, at alle medarbejdere har været involveret i beslutningerne og har et medejerskab. Samarbejdssystemet (SU eller MED) bør derfor spille en aktiv rolle i forbindelse med drøftelsen af frivillige på arbejdspladsen. Vi anbefaler, at MED-udvalget anvender nedenstående»huskeliste«, når projektbeskrivelsen og vejledningen for anvendelse af frivillige på sygehuset skal udarbejdes.

8 8 Huskeliste - spørgsmål til drøftelse Formålet med de frivillige - årsagen til at frivillige skal inddrages - hvem er de frivillige til for - hvordan vil de frivillige påvirke sygehuset på kort og lang sigt. Opgavefordelingen mellem de frivillige og de professionelle - hvordan kan de frivilliges virksomhed komplementere sygehusets arbejde - hvordan trækker man tydelige grænser mellem de opgaver, som udføres af frivillige og af professionelle (er der opgaver, som overlapper hinanden) - hvordan håndteres grænsetilfælde - hvem fra afdelings- og/eller sygehusledelsen har ansvaret for kontakten til den frivillige organisation - hvordan tydeliggøres det, hvem der er frivillig - skal der være en begrænsning i antallet af frivillige og/eller i antallet af timer. Rekruttering, introduktion og fastlæggelse af opgaver - hvad er kravsprofilen til den frivillige organisation og til den enkelte frivillige - organisering af introduktion, oplæring og opfølgning - afklaring af evaluering af de frivilliges virksomhed - hvor skal de frivillige henvende sig, hvis der opstår akutte krisesituationer. Tydeliggørelse af de frivilliges organisation - hvem har det overordnede ansvar for de frivilliges organisation - hvordan koordineres indsatsen.

9 9 Forankring og information - hvordan håndteres indvendinger mod de frivillige - hvem og hvordan informeres om de frivillige - skal de frivillige være en del af virksomhedens image. Budget - afklaring af omkostningerne ved at tage imod frivillige, f.eks. ekstra kaffe, årlig fest, arbejdstid til koordinering og oplæring. Forsikring, personalepolitik og tvister - hvordan forsikres de frivillige - skal de frivillige inkluderes i organisationens personalepolitik, f.eks. arbejdsmiljø - hvordan sikres tavshedspligten - hvorledes skal uenighed og tvister løses.

10 10 Case 1. Hillerød Sygehus og Dansk Rødekors Hovedsamarbejdsudvalget på Hillerød Sygehus besluttede i 2003 at sætte fokus på muligheden for et samarbejde med frivillige hjælpere. Derfor kontaktede sygehuset Dansk Røde Kors om et pilotprojekt. Projektet skulle synliggøre, at der på sygehuset er en række opgaver af patientstøttende og -assisterende karakter. Opgaver, som ikke i dag løftes af sygehusets medarbejdere, men som med fordel kan udføres af frivillige. I første omgang ønskede sygehuset at afprøve ordningen i skadestue/modtagelse samt informationen. De frivilliges opgaver og funktioner Overordnet set skulle de frivillige udføre opgaver af social og medmenneskelig karakter. Det betød, at der blev givet et servicetilbud til patienter og pårørende, der havde behov for støtte i forbindelse med opholdet på sygehuset. I skadestue/modtagelse skulle de frivilliges opgave være: - støtte i ventetiden - berolige, samtale og lytte i forhold til enlige ældre - højtlæsning for ældre og børn - underholde og lege med medfølgende børn - hjælp til kørestolsbrugere - hente drikkevarer og lignende til patienter og pårørende - vise og følge patienter/pårørende på vej til rette sted/ afdeling - hjælpe med telefonering - hjælpe med rekvirering af hjemtransport. De frivillige skulle være til stede i tidsrummet

11 11 I informationen skulle de frivilliges opgave være: - hjælp til kørestolsbrugere - vise og følge patienter/pårørende på vej til rette sted/ afdeling - hjælpe med telefonering - hjælp til rekvirering af hjemtransport - støtte i eventuel ventetid. De frivillige skulle være til stede i tidsrummet Rekruttering og introduktion af de frivillige hjælpere Det har været vigtigt for sygehuset at indgå i et pilotprojekt med en etableret og anerkendt organisation med erfaringer på frivilligeområdet. Dansk Røde Kors var ansvarlig for hvervning og uddannelse af frivillige og ulønnede aktivitetsledere. Aktivitetslederne var ansvarlige for hvervning af de frivillige hjælpere, patientstøtter, udarbejdelse af vagtplaner, løbende rådgivning samt løbende dialog med kontaktpersoner på sygehuset. Både aktivitetsledere og patientstøtter var underlagt tavshedspligt. Der blev løbende afholdt møder mellem Dansk Røde Kors projektleder, aktivitetsledere og sygehusets kontaktpersoner for at erfaringsudveksle og justere eventuelle problemer. Evaluering af projektet Parterne bag samarbejdet på Hillerød Sygehus havde fra starten besluttet, at projektet omkring den frivillige indsats skulle evalueres. I juli 2004 udkom evalueringsrapporten fra Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA). Rapporten fremlægger de første erfaringer fra projektet. I den afsluttende del af rapporten er der formuleret en række opmærksomhedspunkter, som dels sammenfatter konklusionerne fra evalueringen på Hillerød Sygehus, og dels retter opmærksomheden mod de forhold, som skal huskes, når der etableres samarbejde mellem frivillige og en offentlig institution.

12 12 Gode Råd om frivillige hjælpere - Som udgangspunkt skal sygehuset afklare, om det»vil noget«med de frivillige. Der bør, ligesom i Hillerød, sikres en positiv indstilling fra politikere, ledelse, tillidsrepræsentanter, medarbejdere og andre, før I sætter et lignede projekt i gang. - Det er væsentligt, at der formuleres en klar projektbeskrivelse, hvoraf det fremgår, hvordan de frivillige kan være til gavn på sygehuset. - Afgrænsningen af arbejdsopgaver er særdeles vigtig. Der bør som i dette tilfælde være en klar og utvetydig afgrænsning af de frivilliges opgaver i forhold til de ansattes. De frivilliges indsats bør defineres således, at der ikke opstår mistanke om, at de påtager sig opgaver, som ansat personale tidligere har udført. - Det er vigtigt, at timingen af projektet er rigtig. Det vil eksempelvis være særdeles uheldigt, hvis det frivillige arbejde bliver iværksat i forbindelse med besparelser eller nedskæringer på sygehuset. - Det er vigtigt, at sygehuset vælger en seriøs lokal samarbejdspartner, der kan løfte opgaven. Det vil sige, at den frivillige organisation skal kunne yde professionel opbakning og støtte til de frivillige samt kunne stå for»frivilligpleje«. Det er også vigtigt at afklare spillereglerne for samarbejdet. - Introduktion af projektet er afgørende. Succesen er afhængig af, at medarbejderne fra starten eller meget hurtigt bliver klar over, hvad de frivillige kan og vil bidrage med, og at der ikke er tale om, at de frivillige tager arbejdet fra de ansatte. For de frivillige er det ligeledes vigtigt, at de introduceres til afdelingerne og møder medarbejderne. Udgangspunktet bør være, at medarbejderne kan se, at de frivillige tilfører afdelingen en ny kvalitet. Fra CASA s evalueringsrapport:»de frivillige gør en forskel evaluering af frivillig patientstøtte på Hillerød Sygehus.«Juli 2004

13 Case 2.»Tid og nærvær«på Aalborg Sygehus 13 Uddrag fra Statusrapport fra Frivillighedsorganisationen ved Aalborg Sygehus.»På Aalborg Sygehus startede vi i 2001 med projektet frivillige,»tid og nærvær«på to medicinske afdelinger. Erfaringerne herfra viste, at det nytter noget og de frivillige gør en forskel og at patienter og pårørende, der tager imod tilbuddet, har haft stor gælde heraf. En gruppe på 40 frivillige indgår i dag i Aalborg Sygehus Frivilligkorps og inddrages i den almindelige menneskelige omsorg på Aalborg Sygehus og arbejdet med de frivillige er organiseret i grupper af 8-10 personer. Via en samarbejdsaftale er der en præcisering af supervision, ansvars- og opgavefordeling mellem Aalborg Sygehus og de frivillige. Desuden er der etableret et netværksforum samt en uddannelsesmæssig kultur omkring de frivillige, så de til stadighed kan modtage støtte og derved blive klædt på til opgaven. Frivilligkorpset søger løbende nye frivillige grundet frafald og øget efterspørgsel. For at fastholde og tiltrække nye frivillige søges løbende fondspenge til dækning af nogle kørselsudgifter, sociale arrangementer, temadage, annoncering mv. De evalueringer, der har været afholdt, har vist, at tilstedeværelsen af frivillige er en berigelse, der giver en udvidelse af patient- og pårørenderelaterede tilbud og har været med til at gøre afsnittene mere attraktive for patienter og pårørende. De frivillige tilbyder tid og nærvær, samt tager nye initiativer i de enkelte afdelinger. Evalueringerne påpeger desuden, at for at sikre en vellykket involvering af frivillige skal følgende forhold være til stede: Personalet skal have lyst til/selv ønske at integrere frivillige. Der skal være en frivillig organisation, som er ansvarlig for udvælgelse, støtte og kvalificering af frivillige.

14 14 Endelig er det en forudsætning, at de frivillige kender rammerne, som de skal fungere inden for, og at de føler, at de er vigtige og gør et godt stykke arbejde. Grænsen for, hvad henholdsvis personale og frivillige skal gøre for patienter og pårørende, er ikke stationær. Den vil ændre sig løbende og forskellige personer, personale som frivillige vil formentlig sætte grænser forskelligt. Den vigtigste motivationsfaktor for begge grupper er, at de sammen finder fælles fodslag, hvor form og indhold for samarbejdet bliver meningsfuldt og berigende for alle parter og hvor indsatsen bliver til gavn for patienter og pårørende.«fra Statusrapport fra Frivilligorganisationen på Aalborg Sygehus

15

16 Frivillige hjælpere på sygehusene Copyright Sundhedskartellet 2005 Tryk: Aasted, Egedal & Filipsen ApS Grafisk Enhed Sygehusbranchen Sundhedskartellet Yngre Læger Foreningen af Speciallæger i Det Kommunale Kartel Vimmelskaftet 38 Trondhjemsgade 9 Trondhjemsgade 9 Staunings Plads 1-3, 4. Postbox København Ø 2100 København Ø 1607 København V 1025 København K Tlf Tlf Tlf Tlf Fax Fax Fax Fax fayl@dadl.dk fas@dadl.dk dkk@dkk.dk shk@sundhedskartellet.dk

Frivillig. i Region Midtjylland

Frivillig. i Region Midtjylland Frivillig i Principper og gode råd vedrørende samarbejdet med frivillige og frivillige organisationer på s arbejdspladser Forsikringsforhold og frivilligt arbejde Se også Frivillig i Forsikringsforhold

Læs mere

Frivillighedsindsatsen på HE Midt

Frivillighedsindsatsen på HE Midt Frivillighedsindsatsen på HE Midt 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Formål og afgrænsning... 3 3. Samarbejdsaftaler med frivillige... 3 4. Organisering af frivillighedsindsatsen... 3 4.1 Frivillighedsindsatsen

Læs mere

Kortlægning af frivilligindsatser på det somatiske område i Region Syddanmark

Kortlægning af frivilligindsatser på det somatiske område i Region Syddanmark Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 13/11531 Dato: 6. juni 2013 Udarbejdet af: Christine Lund Momme E mail: Christine.Lund.Momme@rsyd.dk Telefon: 76631679 Notat Kortlægning

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET

EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJERSKERS LØN- OG ARBEJDSVILKÅR En profession med høj værdi for samfundet Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejerskers

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET

ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Grafisk tilrettelægning: Dansk Sygeplejeråd Forsidefoto:

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Patientstøtte & Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden

Læs mere

SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SPILLEREGLER 2.0 Nye velfærdsløsninger kræver nye samarbejdsmodeller Vi står i de kommende år over for en omstilling i den

Læs mere

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler 1. Skab klare rammer 1.1 Ansatte

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler - En vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Brugerinddragelse gør en forskel Brugerinddragelse er et aktuelt og voksende

Læs mere

EN LEVENDE ORGANISATION MED ET STÆRKT DEMOKRATI DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL ORGANISATIONENS LIV OG DEMOKRATI

EN LEVENDE ORGANISATION MED ET STÆRKT DEMOKRATI DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL ORGANISATIONENS LIV OG DEMOKRATI EN LEVENDE ORGANISATION MED ET STÆRKT DEMOKRATI DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL ORGANISATIONENS LIV OG DEMOKRATI En levende organisation med et stærkt demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger til organisationens

Læs mere

ET SAMMENHÆNGENDE OG FOREBYGGENDE SUNDHEDSVÆSEN

ET SAMMENHÆNGENDE OG FOREBYGGENDE SUNDHEDSVÆSEN ET SAMMENHÆNGENDE OG FOREBYGGENDE SUNDHEDSVÆSEN DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SUNDHEDSPOLITIK En sammenhængende og forebyggende sundhedspolitik Dansk Sygeplejeråds holdninger til sundhedspolitik Grafisk

Læs mere

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Analyse og Udvikling Den 24. januar 2013 Svend Bayer Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Gladsaxe Kommunes spilleregler

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE Samarbejdsaftale mellem Røde Kors Frederikssund og Frederikssund Kommune Røde Kors 1. Data vedrørende samarbejdspart i kommunen Afdelingens/kontorets navn: Social Service

Læs mere

Samarbejdsaftale om frivillige. mellem. (navn på frivillig) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Samarbejdsaftale om frivillige. mellem. (navn på frivillig) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter Samarbejdsaftale om frivillige mellem (navn på frivillig) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter 1. Samarbejdsaftalen Denne samarbejdsaftale er gældende mellem den frivillige og Regionshospitalet Hammel

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Skrives af formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A), når politikken er endelig godkendt. Indledning Alle kommuner har siden 2016 været forpligtet

Læs mere

Hvordan oplever patienterne patientstøtte- ordningen med Røde Kors frivillige på Sjællands Universitetshospital?

Hvordan oplever patienterne patientstøtte- ordningen med Røde Kors frivillige på Sjællands Universitetshospital? Hvordan oplever patienterne patientstøtte- ordningen med Røde Kors frivillige på Sjællands Universitetshospital? Indledning Det er en regional prioritet, at der skal være ansat frivillighedskoordinatorer

Læs mere

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige 1 Indledning I Hjørring Kommune har vi udarbejdet en fælles værdiramme for samarbejdet mellem medarbejdere og frivillige. Værdirammen

Læs mere

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg Samarbejdsrammer for frivillighed Indholdsfortegnelse Hvorfor samarbejde?... 2 Hvorfor samarbejdsrammer?... 3 Muligheder... 4 Det særlige ved frivillighed... 5 Kommunikation og fælles mål... 6 Anerkendelse

Læs mere

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model 02-01-2017 Odense Bibliotekerne Kamilla Geisler 0 Indhold 1. Indledning... 2 2. Organisering og fordeling af ansvar i arbejdet med frivillige.... 3 3. Interne

Læs mere

Frivilligpolitik i Region Sjælland

Frivilligpolitik i Region Sjælland Frivilligpolitik i Region Sjælland Frivilligpolitik i Region Sjælland Indholdsfortegnelse Region Sjællands vision 3 Hvad er frivilligt arbejde i Region Sjælland? 4 Mål med inddragelse af frivillige 5 Fordele

Læs mere

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL MANGFOLDIGHED OG LIGESTILLING Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

Håndbog til samarbejde med frivillige

Håndbog til samarbejde med frivillige Håndbog til samarbejde med frivillige Indledning Denne håndbog er målrettet såvel ledere/medarbejdere som frivillige i Faxe Kommune og er en hjælp til at sikre et frugtbart samarbejde med frivillige til

Læs mere

Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune

Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune Forord Livsmod, glæde, handlekraft og kvalitet. Det er nøgleordene i arbejdet for og blandt ældre og handicappede. Det er bærende

Læs mere

Samarbejdsaftale. Mellem. Faaborg-Midtfyn Kommune. Røde Kors Midtfyn

Samarbejdsaftale. Mellem. Faaborg-Midtfyn Kommune. Røde Kors Midtfyn 1 Samarbejdsaftale Mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og Røde Kors Midtfyn 2 Indholdsfortegnelse : 1. Data vedrørende Faaborg-Midtfyn kommune 2. Data vedrørende Røde Kors Midtfyn 3. Røde Kors Midtfyns aktiviteter

Læs mere

Vejledning om samarbejde med frivillige

Vejledning om samarbejde med frivillige Vejledning om samarbejde med frivillige 1) Klare rammer for samarbejdet med frivillige i Specialsektoren I Specialsektoren ønsker vi at skabe et trygt og godt samarbejde mellem frivillige, medarbejdere

Læs mere

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Egedal. og Egedal kommune 15. MAY RødeKors.dk

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Egedal. og Egedal kommune 15. MAY RødeKors.dk FAMILIENETVÆRK 15. MAY 2019 Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Egedal og Egedal kommune RødeKors.dk INDHOLD 1 Data vedrørende samarbejdspart i kommunen/anden samarbejdspart...3 2 Data vedrørende

Læs mere

Specialsektorens frivillighedspolitik

Specialsektorens frivillighedspolitik Specialsektorens frivillighedspolitik 1 Frivillige kan tilføje en ekstra dimension I Region Nordjylland tror vi på, at fremtidens velfærd skabes i et samspil mellem borgeren, den offentlige sektor og civilsamfundet.

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Værdighed er vigtig for alle mennesker i alle aldre. Denne politiks formål er at sætte rammer for, hvordan Egedal Kommune kan støtte sine borgere i at opnå eller fastholde

Læs mere

Frivillighedsindsatsen på HE Midt. inkl. lokale tilføjelser for Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Frivillighedsindsatsen på HE Midt. inkl. lokale tilføjelser for Regionshospitalet Hammel Neurocenter Frivillighedsindsatsen på HE Midt inkl. lokale tilføjelser for Regionshospitalet Hammel Neurocenter 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Formål og afgrænsning... 3 3. Samarbejdsaftaler med frivillige...

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen vigtige værdier på skolen vigtige spilleregler for teamsamarbejdet

Læs mere

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomi- og Ledelsessekretariatet Den 5. oktober 2012 Svend Bayer UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Nedenfor

Læs mere

Samarbejdsaftale om frivillige. mellem. (navn på frivillig) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Samarbejdsaftale om frivillige. mellem. (navn på frivillig) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter Samarbejdsaftale om frivillige mellem (navn på frivillig) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter 1. Samarbejdsaftalen Denne samarbejdsaftale er gældende mellem den frivillige og Regionshospitalet Hammel

Læs mere

Frivilligpolitik for Reden Internationals Krisecenter

Frivilligpolitik for Reden Internationals Krisecenter Frivilligpolitik for Reden Internationals Krisecenter Reden Internationals Krisecenter er en institution under KFUKs Sociale Arbejde. Som det ses af organisationsdiagrammet på næste side, så driver KFUKs

Læs mere

Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling

Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling 15. december 2015 Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling Indledning Kompetente medarbejdere er en forudsætning for en god og effektiv opgaveløsning. Strategisk og systematisk kompetenceudvikling

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger.............. 3 2 Guide

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Håndbog for frivillige medarbejdere

Håndbog for frivillige medarbejdere Håndbog for frivillige medarbejdere Indledning. Denne lille håndbog/pjece informerer om de pligter og rettigheder, du som frivillig medarbejder har. Som frivillig medarbejder er der mange forskellige opgaver

Læs mere

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Spilleregler for frivilligt socialt arbejde 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet spilleregler for frivilligt socialt arbejde inden for. Spillereglerne

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Den frivillige sociale indsats er defineret som en indsats, der som udgangspunkt ydes

Den frivillige sociale indsats er defineret som en indsats, der som udgangspunkt ydes STRUER KOMMUNE Bestillerenheden Frivillighedspolitik. Hvad er frivillighedspolitik? En frivillighedspolitik er nogle rammer og retningslinier for et samarbejde mellem det offentlige og de frivillige om

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

Kommissorium: Nedbringelse af sygefravær på skole- dagtilbudsområdet.

Kommissorium: Nedbringelse af sygefravær på skole- dagtilbudsområdet. Kommissorium: Nedbringelse af sygefravær på skole- dagtilbudsområdet. 1. Motivation / baggrund for projektet På mødet i hovedudvalget den 18. februar 2013 drøftedes etablering af et pilotprojekt, i samarbejde

Læs mere

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesignet tager udgangspunkt i pilotfasens slutrapport af 21/5-2012 og anbefalingerne heri. Områdets afgrænsning Vi fastholder

Læs mere

Kriseberedskab. - information til personale om, hvordan du skal handle, når der opstår en akut situation

Kriseberedskab. - information til personale om, hvordan du skal handle, når der opstår en akut situation Kriseberedskab - information til personale om, hvordan du skal handle, når der opstår en akut situation Akutte situationer En akut situation opstår pludseligt, er uforudsigelig og svær at forberede sig

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme

Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme Frivillighed i Frederikssund Kommune en strategisk ramme Indholdsfortegnelse Frivillighed er fri vilje og villighed til at tilbyde...3 Fokus på frivillighed...5 Frivillighed i Frederikssund Kommune...7

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

De første 10 år med Sundhedskartellet

De første 10 år med Sundhedskartellet De første 10 år med Sundhedskartellet De første 10 år med Sundhedskartellet Copyright Sundhedskartellet 2007 Grafisk tilrettelægning: Dansk Sygeplejeråd Tryk: Dansk Sygeplejeråd - Grafisk Enhed 07-92 1.

Læs mere

Praksisnær guide om mikromobilitet. inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner

Praksisnær guide om mikromobilitet. inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner Praksisnær guide om mikromobilitet inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner Nørre Voldgade 29 1358 København K Tlf. 3369 4040 www.ac.dk Weidekampsgade

Læs mere

Frivillighed på Betaniahjemmet

Frivillighed på Betaniahjemmet Frivillighed på Betaniahjemmet Indledning På Betaniahjemmet tror vi på, at den indsats, du som frivillig yder i dagligdagen, gør Betaniahjemmet til et bedre sted at bo, besøge og arbejde. Du medvirker

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Dansk Røde Kors i Assens og Assens kommune om Familiedansk

Samarbejdsaftale mellem Dansk Røde Kors i Assens og Assens kommune om Familiedansk Samarbejdsaftale mellem Dansk Røde Kors i Assens og Assens kommune om Familiedansk Formål med aftalen: Denne aftale indgås mellem Dansk Røde Kors Assens afdeling og Assens Kommune. Formålet med aftalen

Læs mere

Spilleregler for frivilligt arbejde i. Dagtilbud og undervisning

Spilleregler for frivilligt arbejde i. Dagtilbud og undervisning Spilleregler for frivilligt arbejde i Dagtilbud og undervisning Forslag 27. maj 2014 1 Fagmed-arbejdsgruppen: - Jette Frederiksen - Pia Vestergaard - John Lindekilde - Josephine Nielsen - Preben Huus -

Læs mere

De frivillige gør en forskel

De frivillige gør en forskel De frivillige gør en forskel - evaluering af frivillig patientstøtte på Hillerød Sygehus Juli 2004 Claus Syberg Henriksen CASA De frivillige gør en forskel - evaluering af frivillig patientstøtte på Hillerød

Læs mere

- god dialog ved sygefravær

- god dialog ved sygefravær Mine nyttige telefonnumre: 1 5 15 - god dialog ved sygefravær Med denne folder ønsker vi at informere om Skoleforvaltningens sygefraværshåndtering Skoleforvaltningen Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby Tlf.:

Læs mere

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Studieunit Juni 2019 Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Indhold Introduktion 3 Hvad er skærmbesøg? 3 Hvorfor skærmbesøg i SUF? 3 Hvorfor er skærmbesøg

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Ishøj. og Ishøj Kommune [SEPT. 2013] RødeKors.dk

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Ishøj. og Ishøj Kommune [SEPT. 2013] RødeKors.dk FAMILIENETVÆRK [SEPT. 2013] Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Ishøj og Ishøj Kommune RødeKors.dk INDHOLD 1 Data vedrørende samarbejdspart i kommunen... 3 2 Data vedrørende Røde Kors-afdelingen

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Pårørendesamarbejde i Landsbyen Sølund

Pårørendesamarbejde i Landsbyen Sølund Pårørendesamarbejde i Landsbyen Sølund - Ramme og tilgang 1 Formål: At styrke samspil, samarbejde og dialog mellem beboere, deres pårørende, medarbejdere og ledelse i Landsbyen Sølund. Hvilke pårørende

Læs mere

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni 2008 Bruger-, patient- og pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patient- og pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter og pårørende er vigtig. Samarbejdet

Læs mere

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden PLO Hovedstaden 26. okt. 2012 AFTALE vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden 1 1 Aftalens parter Denne aftale er indgået mellem PLO-Hovedstaden og Region Hovedstaden. Aftalen vedrører

Læs mere

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET Maj 2015 Visioner og beskrivelser af det gode samarbejde i snitfladen mellem frivillig og ansat Evalueres efter max 1½

Læs mere

LIVSBANENS FRIVILLIGSTRATEGI

LIVSBANENS FRIVILLIGSTRATEGI LIVSBANENS FRIVILLIGSTRATEGI Mobil 61 39 97 64/21 24 48 88 Mail info@livsbanen.dk CVR 34639469 Web www.livsbanen.dk www.facebook.com/livsbanen www.youtube.com/livsbanen www.soundcloud.com/livsbanen Livsbanens

Læs mere

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Beskæftigelse // April 2017 Indholdsfortegnelse Roller i samarbejdet... 3 Ansatte... 3 Frivillige...

Læs mere

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration I samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri er anført: I alle kommuner skal medarbejdere, der arbejder med

Læs mere

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn Vejledning til at afholde et panelmøde Oktober 2017 Viden til gavn Hvorfor afholde et panelmøde? Hvordan gør I? Et panelmøde giver jer viden om, på hvilke områder en afgrænset del af jeres faglige praksis

Læs mere

FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET

FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET I denne brochure kan du få mere viden om, hvordan du og din virksomhed kan få styr på sygefraværet. Der er gode råd og guidelines til at få udarbejdet en sygefraværspolitik samt

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og ansatte version 01 / august 2014

spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og ansatte version 01 / august 2014 spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og ansatte version 01 / august 2014 Intro: FORMÅLET MED SPILLEREGLER Formålet med spillereglerne er at skabe de overordnede retningslinjer / principper for

Læs mere

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Før start Styregruppen fastlægger de enkelte deltageres roller og fordeler opgaver. Forslag til opgaver som bør fordeles: Tovholder Fundraising Sekretær

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet 1. INDLEDNING Faxe Kommunes nærværpolitik er en del af Faxe Kommunes Personalepolitik,

Læs mere

Til jer som skal have patient- og pårørenderepræsentanter. Opsamling med gode råd

Til jer som skal have patient- og pårørenderepræsentanter. Opsamling med gode råd Til jer som skal have patient- og pårørenderepræsentanter med i mødefora Opsamling med gode råd Indhold Introduktion... 1 Hvad er en patient- og pårørenderepræsentant?... 2 Kompetencer for medlemmer af

Læs mere

Udkast - Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme

Udkast - Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme Udkast - Frivillighed i Frederikssund Kommune en strategisk ramme Indholdsfortegnelse Frivillighed er frihed til at vælge og villighed til at tilbyde...3 Fokus på frivillighed...5 Frivillighed i Frederikssund

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

ADHD-foreningens Frivilligpolitik

ADHD-foreningens Frivilligpolitik ADHD-foreningens Frivilligpolitik Velkommen her hos os I ADHD-foreningen er vi glade for, at du og de andre frivillige i foreningen har valgt at bruge jeres tid og kompetencer til at arbejde med ADHD-sagen

Læs mere

Til tillidsrepræsentanten. Velkommen på holdet! en pjece til dig, der skal starte på FOAs TR-grunduddannelse

Til tillidsrepræsentanten. Velkommen på holdet! en pjece til dig, der skal starte på FOAs TR-grunduddannelse Til tillidsrepræsentanten F O A F A G O G A R B E J D E Velkommen på holdet! en pjece til dig, der skal starte på FOAs TR-grunduddannelse Velkommen på holdet! En pjece til dig, der skal starte på FOAs

Læs mere

OPSTART AF PLEJEHJEMSLÆGEORDNINGEN

OPSTART AF PLEJEHJEMSLÆGEORDNINGEN OPSTART AF PLEJEHJEMSLÆGEORDNINGEN Anbefalinger til nye plejehjemslæger Nord-KAP Fyrkildevej 7, 9220 Aalborg Ø. Telefon: 29 10 02 20 Udgivelsesår: 2018 Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion.....2

Læs mere

Frivillige på institutioner OSI Årsmøde den 25. maj 2009 på Mødecenter Odense

Frivillige på institutioner OSI Årsmøde den 25. maj 2009 på Mødecenter Odense Frivillige på institutioner OSI Årsmøde den 25. maj 2009 på Mødecenter Odense Michael Brostrøm, formand for OSI bød velkommen og fortalte om de emner der optager OSI f.eks. markedsføring af institutionerne,

Læs mere

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Fokus på læring Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering i folkeskolen Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering er centrale

Læs mere

- for samarnejde mellem frivillige og fagpersoner

- for samarnejde mellem frivillige og fagpersoner Frivilligstrategi - for samarnejde mellem frivillige og fagpersoner 1 Hvem: Frivilligstrategien henvender sig primært til ansatte i Silkeborg Kommune. På Idræts- Kultur- og Fritidsområdet henvises til

Læs mere

Indsats på demensområdet

Indsats på demensområdet Indsats på demensområdet Sammenhæng og tryghed i demensindsatsen Når et menneske rammes af en demenssygdom, påvirker det livsvilkårene for personen selv og de pårørende. Aalborg Kommune gør en indsats

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere