RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 2002 BRANCHEVEJLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 2002 BRANCHEVEJLEDNING"

Transkript

1 RØGDYKNING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 2002 BRANCHEVEJLEDNING

2 Målet er at forebygge ulykker og sygdom i forbindelse med røgdykning Definitioner: Røgdykkere er brandfolk, der i kraft af deres uddannelse, træning og udstyr, kan anvendes til indsatser i miljøer med røg og varme. Kemikaliedykkere er brandfolk, der indsættes ved akutte uheld med farlige stoffer. En røgdykkers personlige beskyttelsesudstyr består af: Luftforsynet åndedrætsbeskyttelsesudstyr indsatsdragt indsatshjelm røgdykkerhætte indsatsstøvler beskyttelseshandsker underbeklædning, tilpasset indsatsdragtens beskyttelsesniveau. Åndedrætsbeskyttelsesudstyr. Trykluftapparater: De mest anvendte apparater er med 300 bars flasker, der indeholder atmosfærisk luft og med overtryk i masken. Luftens kvalitet i trykflaskerne skal opfylde kravene i bekendtgørelse om dykkermateriel 20 (se litteraturliste). Opgave: Røgdykkernes opgaver er at redde mennesker, dyr og værdier. Dette gøres gennem indvendig slukning af brande i bygninger, skibe og lignende steder, hvor folk uden denne uddannelse og dette beskyttelsesudstyr, ikke i stand til at trænge ind.

3 Iltforsynede kredsløbsapparater: De findes især ved brand- og redningsvæsner, som har vej- eller jernbanetunneler i deres udrykningsområde og anvendes til disse specialindsatser, da apparaterne giver mulighed for længere ophold i røgfyldte miljøer. Kravene til udstyret fremgår af At-meddelelse nr om åndedrætsværn og skal som minimum opfylde kravene i EU standarderne EN 136 og EN 137. Såfremt der anvendes iltforsynede kredløbsapparater med kalkpatroner til fjernelse af CO2, er det vigtigt, at kalken ikke støver, da det kan medføre ætsninger i luftvejene. Indåndingstemperaturer og øvrige krav til kredsløbsapparater skal holdes indenfor de beskrevne grænser i henhold til til EN Alle typerne af apparater skal være ergonomisk hensigtsmæssige udformede og med lav vægt. Indsatsdragter, -hjelme, -støvler og -handsker og røgdykkerhætter, der skal anvendes under røgdykning, skal som minimum overholde de krav, der fremgår af branchevejledningen om Personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk. De skal endvidere opfylde At s Bekendtgørelser om brug af personlige værnemidler og om sikkerhedskrav mv. til personlige værnemidler (se litteraturliste). Underbeklædning: Er en vigtig del af røgdykkerens udstyr. Den skal bestå af en mellem/underbeklædning, der har gode svedabsorberende og svedtransporterende egenskaber og er af flammehæmmende kvalitet, der opfylder kravene i henhold til EN 531. Beklædningen skal afpasses efter den type indsatsdragt, den skal anvendes under. Det er vigtigt, at man ikke ifører sig for meget beklædning, da risikoen for varmeophobning i kroppen og udvikling af varmestress så bliver større.

4 Kommunikationsudstyr i form af skadestedsradioer el. lign. skal anvendes, så der sikres effektiv kontakt mellem røgdykkerhold og holdlederen under hele indsatsen. Derved kan der rapporteres direkte til og fra røgdykkerne, hvis f.eks. en bygningskonstruktion er ved at kollapse, eller røggasserne ændrer farve. Der bør også være et akustisk tilbagtrækningssignal, som holdleder skal kunne aktivere, hvis der skal ske en hurtig tilbagetrækning. Grundregler for røgdykning: Et røgdykkerhold består altid af to personer, som skal arbejde tæt sammen. Det er vigtigt at huske, at i samme øjeblik een røgdykker på et hold anser tilbagetrækning for nødvendigt, skal begge røgdykkere uden tøven trække sig tilbage. Den røgdykker, der først siger fra, bestemmer farten. Fungerer et røgdykkerhold som sikkerhed for et andet hold, skal udskiftningen enten foregå der, hvor de er indsat eller begge hold kaldes tilbage. Gennem samarbejdet skal det sikres, at arbejdet udføres sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Røgdykkerne skal konstant være opmærksom på deres omgivende miljø med hensyn til flammer, temperaturer, røggasser og øvrige risikomomenter. Derved begrænses risikoen for at blive fanget i en overtænding, eller at de trænger længere frem under indsatsen, end det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Brug af varmesøgende kamera: Håndholdte kameraer kan begrænse røgdykkerens mulighed for at udføre andre redningseller slukningsopgaver. Brug af kameraer skal være indøvet før ibrugtagning ved indsatser. Brug af varmesøgende kamera, der er indbygget i hjelmen, kan give en øget effektivitet og sikkerhed for røgdykkeren.

5 Skal der bruges mere end to personer til løsning af en opgave, sendes der flere hold ind. Det er i disse situationer særdeles vigtigt for holdlederen, at holdene forbliver samlede som hold, således at misforståelser undgås. Ved særligt belastende og længerevarende indsatser skal der være tilstrækkeligt mandskab til backup og udskiftning af røgdykkerhold. Det er vigtigt at huske, at det generelle beskyttelsesniveau i røgdykkerudrustningen kun er maksimalt 250 o C i ikke over 5 minutter. Der er meget stor risiko for skader på både personer og udstyr, hvis denne grænse overskrides. Temperaturstigningen gennem beklædningen kan gå så hurtigt, at der kun er ca. 15 sekunder mellem smertegrænsen på huden og til 2. grads forbrændinger. Enhver røgdykker har selv ansvar for, om han er sund og rask til at kunne udføre en røgdykkerindsats, herunder at han ikke er under indflydelse af medicin eller andet, der kan forringe evnen til at røgdykke.

6 Røgdykning: Der skal arbejdes efter indøvede indsatsmetoder og med de nødvendige sikkerhedsrutiner. Disse metoder og rutiner skal vedligeholdes ved stadige øvelser. Røgdykkerøvelser i brandhuse, skibskonstruktioner og overtændingscontainere skal foregå efter de retningslinier, der er foreskrevet i Branchevejledningen om brug af brandøvelseshuse m.v. I forbindelse med undervisning i overtændingscontainere og brandøvelseshuse har det vist sig, at legemstemperaturen hos instruktører kan stige med /2 grad, og for deltagernes vedkommende mellem 1 /2 1 grad, hvilket svarer til, at rødykkerne i disse situationer påføres en feber, der kan have indflydelse på både dømmekraften og den fysisk ydeevne. Holdledere bør ikke varetage andre opgaver, så længe de har røgdykkere i indsats. Røgdykkere: Enhver, der skal anvendes som røgdykker, skal forinden have gennemgået og bestået funktionsuddannelse brand. Det kan ikke anbefales, at gravide udfører røgdykning allerede fra graviditetens begyndelse. (Se Bek. om arbejdets udførelse og At-vejledning om gravide og ammendes arbejdsmiljø). Der stilles desuden en række særlige fysiologiske og mentale krav for at kunne udføre røgdykkerarbejde på sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig vis. For at kunne opfylde disse krav skal personer, der skal udføre røgdykkertjeneste gennemgå en helbredsundersøgelse, og de bør bestå en fysisk test ud fra nogle aldersgraduerede minimumskrav. Kravene til en hebredsrelateret test er: At alle brand- og redningsfolk, der skal udføre røg dykkertjeneste, bør indgå i en regelmæssig lægelig helbredskontrol, som begynder ved ansættelsen. Derefter hvert 5. år til det fyldte 40. år derefter hvert 2. år, og fra det fyldte 50. år 1 gang om året. Røgdykkeren skal før - under og efter indsatsen have tilført tilstrækkelig med væske, som det fremgår af Lærebog i brandtjeneste, der er udgivet af Beredskabsstyrelsen, kapitel 6, kroppens reguleringsmekanismer, der omhandler dehydrering i forbindelse med brandog redningsarbejde. I forbindelse med lægeundersøgelsen anbefales det at gennemføre en fysisk test med anbefalede krav som ledelsen og røgdykkeren må forholde sig til. Testen gennemføres i henhold til de anbefalede krav, der fremgår af Lærebog i brandtjeneste Bind 1, bilag 1 kredsløbs, muskel - / smidigheds- og funktionstest. Resultatet af undersøgelsen og arbejdsprøven skal sikre, at personen helbredsmæssigt forsvaligt kan udføre røgdykning.

7

8 Såfremt en person ikke opfylder de stillede krav ved lægeundersøgelsen og den tilhørende fysiske test, bør den pågældende i samarbejde med ledelsen gennemføre et træningsprogram over en tremåneders periode. Kan brandmanden stadig ikke opfylde de stillede krav, må ledelsen på baggrund af den nye test overveje, hvorvidt brandmanden bør fortsætte som røgdykker. så de altid er fuldt fortrolige med alle sikkerhedsmæssige rutiner under røgdykker arbejdet. Træning i varme omgivelser skal indgå i røgdykkerøvelserne. Det anbefales, at alle brand- og redningsfolk gives mulighed for regelmæssig styrke- og kredsløbstræning. Det er vigtigt, at dette sker efter sagkyndig vejledning og på en måde, så fysiske skader undgås. Da røgdykning medfører alvorlige fysiske belastninger, skal det tilstræbes, at der imellem hver indsats, svarende til tømning af et apparat, indlægges en pause på minimum 30 min. samt, at der højst gennemføres to sådanne indsatser pr. 8 timers vagt. Brandfolk, der udfører røgdykkertjeneste, skal udover den praktiske og teoretiske uddannelse, i henhold til Beredskabsstyrelsens bestemmelser vedligeholde uddannelsen gennem de periodiske øvelser,

9 På de statslige og regionale centre kan brandog redningsfolk sammen med testen få træningsprogram og vejledning i gennemførelse af øvelser. Arbejdsgiveren skal i samarbejde med brandmanden sikre, at røgdykkeren kan udføre røgdykkerarbejde fysisk forsvarligt, og at røgdykkeren samtidig er i psykisk balance. Grænser for røgdykkeres fysiske og psykiske belastning: Under øvelser er det vigtigt at vurdere, hvornår grænserne for den enkelte røgdykkers maksimale fysiske og psykiske belastning er nået. Ansvaret påhviler lederen af øvelsen, der skal være røgdykkerinstruktør. Under indsats er den enkelte røgdykker forpligtet til at være opmærksom på symptomer fra kroppen på blandt andet varmeophobning. Symptomerne er bl.a. hovedpine, svimmelhed og kvalme samt manglende koncentrationsevne og fysiske svaghedstegn. Som følge af væsketab kan arbejdsevne og dømmekraft nedsættes drastisk. Forholdsregler mod varmeophobning i kroppen/varmestress: Ved almindeligt brandmandsarbejde vil selve munderingen og omgivelsernes varme medføre behov for afkøling af kroppen. Når der samtidig skal udføres røgdykkerarbejde med fuld åndedrætsbeskyttelse, bliver behovet for afkøling ekstra stort.

10 Afkøling af kroppen sker gennem åndedrættet og ved afkøling af huden. Begge dele hæmmes væsentligt under røgdykkerarbejde. Afkøling gennem åndedrættet besværliggøres ved brug af åndedrætsbeskyttelse, især under længerevarende indsatser i varme miljøer. Ved brug af iltforsynede kredsløbsapparater forøges risikoen for varmeophobning, fordi åndedrætsluften opvarmes yderligere under den kemiske proces, hvor CO2 fjernes under recirkulationen af luften gennem en kalkpatron i apparatet. Afkøling af kroppen gennem huden foregår ved, at blodet cirkulerer i den yderste del af huden, hvor det afgiver varme til hudens overflade. Den bedste afgivelse af varme foregår ved at få sveden på huden til at fordampe. Da huden hos en røgdykker er dækket af beskyttelsesbeklædningen, er det vigtigt, at underbeklædningen har de bedst mulige svedtransporterende og -absorberende egenskaber, så fugtighed og varme kan blive fjernet fra kroppen ud til omgivelserne Da mængden af sved varierer meget hos forskellige røgdykkere, er det vigtigt, at den enkelte kender sin egen svedproduktion, og at dette forhold kan indgå i valg af underbeklædning. Af Lærebog i brandtjeneste fremgår det vedrørende væskeoptagelse, at det er vigtigt hele tiden at indtage væske, idet kroppen kun gennemsnitligt kan udnytte 0,6 liter vand pr. time til opretholdelse af kroppens naturlige væskebalance.

11 Der bør kun indtages væsker, som medvirker til opbygning af væskebalancen. Det bedste at drikke er derfor vand, eller vand tilsat saft eller energidrik. Alkohol, kaffe og almindelige sodavand kan ikke anbefales, da de enten er vanddrivende eller hæmmer væskeoptagelse i kroppen. En røgdykker skal til enhver tid være opmærksom på symptomer på væskemangel samt feberlignende tilstande. Det er også vigtigt at huske, at den samlede vægt af en røgdykkers udstyr er ca. 25 kg., hvilket ifølge videnskabelige forsøg svarer til en ekstra fysisk belastning på ca. 25%. Dette kan nedsætte indsatstiden tilsvarende. Ved længere tids ophold i varmt miljø vil legemstemperaturen stige, og restitutionstiden på minimum 30 minutter er derfor meget vigtig.

12 Litteraturliste: Lov nr. 784 af 11. oktober 1999 om Arbejdsmiljø med senere ændringer. Lov nr. 286 af 24. april 1996 om brug af helbredsoplysninger m.v. på arbejdsmarkedet. Bekendtgørelse nr. 492 af 20. juni 2002 og nr af 17. december 1997 om arbejdets udførelse. Bekendtgørelse nr af 18. december 1996 om sikkerhedskrav til personlige værnemidler. Bekendtgørelse om dykkermateriel nr. 307 af 17. maj 1995, med senere ændringer. Bekendtgørelse nr. 746 af 28. august 1992 om brug af personlige værnemidler med senere ændringer (Se i øvrigt At s hjemmeside om ændrede bekendtgørelser m.v.). At meddelelse nr og om åndedrætsværn. At-vejledning A.1.8 gravide- og ammendes arbejdsmiljø. DS EN 137 Trykluftapparater. DS EN Kredsløbsapparater. EN 344+EN 345 del 1 og 2 indsatsstøvle. EN Brandmandshjelme. EN 469/95 Branddragter. EN 531 Krav til ikke brændbare klæder. EN 659 Brandmandshandsker. pren Røgdykkerhætte. pren ISO Sikkerhedsfodtøj til brandbekæmpelse. Branchevejledning om brug af brandøvelseshuse m.v. Branchevejledning om personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk. Branchevejledning om sikker kommunikation på brand- og skadesteder. Lærebog i brandtjeneste Røg og kemikaliedykkere bind 2 fra Beredskabsstyrelsen. Nordtest projekt FFPPE "Complete suit test in hazardous conditions" (Varmecontainer 250 o C). Finsk/Tysk undersøgelse af "Maximal physical work performance with European standard based fireprotec-tive clothing systemand equipment in relation to individual characteristics". Acceptet 7. march ASC vare nr.: ISBN: Revideret udgave Vejledningen er udarbejdet af Planudvalget for brand- og redning under BAR transport og engros, udvalget består af: Keld A. Jakobsen og Michael Dahl FOA. Flemming Larsen og Jan Einar Nielsen SiD Michael Petersen og Jesper Djurhuus F K B Lotte Rasmussen og Henrik B. Hansen Falck A/S Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Fællessekretariatet Børsen 1217 København K Tlf Illustrationer: Jesper Hummeluhr Grafisk Tilrettelæggelse: Palle Gram Repro & tryk: Central Tryk Hobro

BRANCHEVEJLEDNING NY UDGAVE 2018 SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING NY UDGAVE 2018 SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING NY UDGAVE 2018 SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING Formålet med denne branchevejledning er at forebygge

Læs mere

PERSONLIGT BESKYTTELSESUDSTYR FOR BRAND- OG REDNINGSMANDSKAB TIL BRUG VED UHELD MED FARLIGE STOFFER BRANCHEVEJLEDNING

PERSONLIGT BESKYTTELSESUDSTYR FOR BRAND- OG REDNINGSMANDSKAB TIL BRUG VED UHELD MED FARLIGE STOFFER BRANCHEVEJLEDNING BRANCHEVEJLEDNING PERSONLIGT BESKYTTELSESUDSTYR FOR BRAND- OG REDNINGSMANDSKAB TIL BRUG VED UHELD MED FARLIGE STOFFER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Kemikaliedykkeres beskyttelsesudstyr

Læs mere

vejledning om person sikkerhed ved anvendelse af brandøvelsesobjekter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

vejledning om person sikkerhed ved anvendelse af brandøvelsesobjekter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vejledning om person sikkerhed ved anvendelse af brandøvelsesobjekter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indledning Denne branchevejledning er en revideret udgave af branchevejledningen Sikkerhed

Læs mere

Personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk

Personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk Personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk BRANCHEVEJLEDNING Indledning Denne vejledning omfatter de vigtigste krav til det personlige beskyttelsesudstyr, som indsatspersonale skal anvende

Læs mere

Hjælperøgdykkerkursus

Hjælperøgdykkerkursus Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser Hjælperøgdykkerkursus Formål Formålet med uddannelsen er at give deltageren den nødvendige viden og de nødvendige færdigheder til at indgå i virksomhedens

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Indsats Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne

Læs mere

Repetitionsspørgsmål inden start på Holdlederuddannelsen:

Repetitionsspørgsmål inden start på Holdlederuddannelsen: Repetitionsspørgsmål inden start på Holdlederuddannelsen: Nedenstående spørgsmål er udarbejdet med henblik på at kommende deltagere på Holdlederuddannelsen har mulighed for at teste viden og fagligt niveau

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK Du skal give dig tid til at motionere, ellers skal du give dig tid til sygdom på et senere tidspunkt Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2014

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2014 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2014 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2014 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne for indsatspersonalet

Læs mere

FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning 2012 FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Indledning Asbest blev anvendt i en række bygningsmaterialer

Læs mere

personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand

personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand branchevejledning 2012 personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand og redningsindsatser Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indhold Introduktion... 1 Hjelme... 2 Brandindsatsdragt...

Læs mere

BEREDSKABSFORBUNDETS LANDSSTÆVNE TØRKE. Emne: Afsnit: 4.1.0 Side: 1/14 Dato: 06-12-2011. (Brandkonkurrence)

BEREDSKABSFORBUNDETS LANDSSTÆVNE TØRKE. Emne: Afsnit: 4.1.0 Side: 1/14 Dato: 06-12-2011. (Brandkonkurrence) Side: 1/14 Generelt Konkurrencen omfatter pakning, udlægning af brandmateriel, indtrængning i bygning, personredning, indvendig slukning, trinvis førstehjælp til bevidstløse uden vejrtrækning samt flaskeskift

Læs mere

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Til nyansatte indenfor brand- og redningsområdet Som nyansat i brand- og redningsbranchen er det vigtigt,

Læs mere

God forebyggelsesadfærd november 2013. Undgå kræft i arbejdet som brandmand

God forebyggelsesadfærd november 2013. Undgå kræft i arbejdet som brandmand God forebyggelsesadfærd november 2013 Undgå kræft i arbejdet som brandmand Udgivet af: Københavns Brandvæsen, Beredskabscenter Aalborg, Odense Brandvæsen, Aarhus Brandvæsen, Falck Danmark, Foreningen af

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Branchevejledning. sikkerhed. og arbejdsmiljø i sygetransportvogne. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. sikkerhed. og arbejdsmiljø i sygetransportvogne. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning sikkerhed og arbejdsmiljø i sygetransportvogne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet for Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Læs mere

På gensyn til mange spændende uddannelsestimer i Beredskab og Sikkerhed.

På gensyn til mange spændende uddannelsestimer i Beredskab og Sikkerhed. UDDANNELSPLAN FOR BEREDSKAB OG SIKKERHED 20 Kære Kollegaer Hermed følger vores uddannelsesplan for 20. Vi glæder os til at fortsætte den faglige udvikling af frivillige, brandmænd, holdledere og indsatsledere

Læs mere

Valg af personligt beskyttelsesudstyr

Valg af personligt beskyttelsesudstyr Valg af personligt beskyttelsesudstyr Afgrænsning Generelt Dette kapitel om personlig beskyttelse skal læses som en vejledning til brug for redningsberedskabets valg af personligt beskyttelsesudstyr ved

Læs mere

Oplæg til øvelsesafvikling

Oplæg til øvelsesafvikling Oplæg til øvelsesafvikling Øvelse Kompetencemål Indholdstemaer Sted: Instruktør/kontakt Bemærkning 1 Deltageren kan selvstændigt og i samarbejde med andre virke som røgdykker og på en sikkerhedsmæssig

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018 Indsats Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Akklimatisering: Dette forebygger risikoen for overophedning og hedeslag.

Akklimatisering: Dette forebygger risikoen for overophedning og hedeslag. September 2007 Overophedning og Hedeslag Overophedning er ingen sygdom i sig selv, men et symptom på at noget er galt. Ved ophold i varmt klima er der stor risiko for overophedning og i sidste ende hedeslag.

Læs mere

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum KEN nr 9800 af 29/04/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedets Ankenævn, j.nr. 5900250-06 Senere ændringer

Læs mere

udstyr og oprettelse af rensepunktet en CBRN hændelse væskebehov taktik

udstyr og oprettelse af rensepunktet en CBRN hændelse væskebehov taktik Deltageren kan i samarbejde med andre løse de forskellige CBRN opgaver uden for område med direkte kontakt på opgaver der skal løses ved CBRN skadestedet under anvendelse af hændelser grundlæggende tekniske

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2017

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2017 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2017 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2017 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne for indsatspersonalet

Læs mere

UDDANNELSPLAN FOR BEREDSKAB OG SIKKERHED 2017

UDDANNELSPLAN FOR BEREDSKAB OG SIKKERHED 2017 Kære Kollegaer Hermed følger vores uddannelsesplan for 20. For at sikre, at vi får optimal anvendelse af alle undervisningsressourcer i Beredskab og Sikkerhed, er intern og ekstern uddannelse samlet under

Læs mere

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Anne Kjerulf overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Smittekæden En arbejdsmodel til forebyggelse Smitteveje:

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING AMBULANCE- INDSATS- BEKLÆDNING TIL TJENESTE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM INDSATSBEKLÆDNING TIL AMBULANCETJENESTE 1 Definition Ved indsatsbeklædning

Læs mere

Lektionsplaner for ringøvelserne 2015

Lektionsplaner for ringøvelserne 2015 Lektionsplaner for ringøvelserne 2015 Øvelse 1 - Brandhuset: Afsøgningsteknikker Evaluering med fokus på Instruktøroplæg med sikkerhedsgennemgang selvstændigt og i og redning af klasse 1 den enkelte deltagers

Læs mere

Prøve til certificering i Indsatsuddannelse Mulige C-spørgsmål som kan indgå i den afsluttende prøve i Indsatsuddannelsen

Prøve til certificering i Indsatsuddannelse Mulige C-spørgsmål som kan indgå i den afsluttende prøve i Indsatsuddannelsen Prøve til certificering i Indsatsuddannelse Mulige C-spørgsmål som kan indgå i den afsluttende prøve i Indsatsuddannelsen Brandkemi Hvad kræves for at en forbrænding kan foregå? Hvad er en ufuldstændig

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EG

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EG 1. Identifikation af produktet og virksomheden HANDELSNAVN: ROST STOP 400ml aerosol vare nr. 35032 Anvendelse: Aerosol rustbeskyttelse Leverandør: METALINAS A/S, Sintrupvej 11 B, 8220 Brabrand, tlf. 8624

Læs mere

Sikkerhed note: Når du når den maksimale hastighed af scooteren lyder et advarselssignal og du bør selv reducere din hastighed for at undgå et fald.

Sikkerhed note: Når du når den maksimale hastighed af scooteren lyder et advarselssignal og du bør selv reducere din hastighed for at undgå et fald. Indhold 1. Indledning... 2 2. Sikkerhed... 2 SIKKERHED Generel information...2 Sikkerhed... 2 Sikkerhedsfunktioner...4 Beskyttelsesudstyr... 4 Idriftsættelse...... 4 Batteri... 5 Opladning af batteriet...

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

af 5 10-12-2005 10:37

af 5 10-12-2005 10:37 Førstehjælp At-meddelelse nr. 4.04.19 Oktober 1995 Erstatter: December 1991 Baggrund Bekendtgørelse om byggepladsers og lignende arbejdssteders indretning. Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning.

Læs mere

branchevejledning sikkerhed og sundhed under øvelser og træning af brand- og redningsfolk Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

branchevejledning sikkerhed og sundhed under øvelser og træning af brand- og redningsfolk Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning sikkerhed og sundhed under øvelser og træning af brand- og redningsfolk branchevejledning BRANCHEVEJLEDNING Fysisk træning For brand- og ambulancefolk Du skal give dig tid til at motionere,

Læs mere

Opgaver Operativ afdeling

Opgaver Operativ afdeling Opgaver Operativ afdeling 29 Fuldtidsansatte Personale 2 deltidsansatte Rengørings ass. 2 Flex-jobber 2 Seniorjobbere Fordelt på de 3 store stationer. Ringsted, Næstved og Vordingborg) Samt vagtcentral

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR KURSUS I BRANDBEKÆMPELSE FOR SKIBSOFFICERER

UDDANNELSESPLAN FOR KURSUS I BRANDBEKÆMPELSE FOR SKIBSOFFICERER UDDANNELSESPLAN FOR KURSUS I BRANDBEKÆMPELSE FOR SKIBSOFFICERER Version 3.0 Dato: 16. oktober 2008 1. Formål Formålet med denne uddannelsesplan er at fastlægge Søfartsstyrelsens krav til kursus i brandbekæmpelse

Læs mere

Besparelses muligheder hos Brand & Redning Herning

Besparelses muligheder hos Brand & Redning Herning Besparelses muligheder hos Brand & Redning Herning Hoved overskrift Beløb Konsekvens 1. Nedlæggelse af hjælpebrandstation i Feldborg Stationen har ca. 8-13 udrykninger om året 6. Længere kørervej til Haderup

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Dankemi Bilplejemidler, Kolding ApS Erstatter den: 05-09-2007. Jernet 35

Sikkerhedsdatablad. Dankemi Bilplejemidler, Kolding ApS Erstatter den: 05-09-2007. Jernet 35 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 22-04-2008 / LBN Dankemi Bilplejemidler, Kolding ApS Jernet 35 Anvendelse:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EG

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EG 1. Identifikation af produktet og virksomheden HANDELSNAVN: ZINKOTOM FL, 5kg spand vare nr. 35006 Anvendelse: Effektiv koldforzinkning og forsegling Leverandør: METALINAS A/S, Sintrupvej 11 B, 8220 Brabrand,

Læs mere

Prøve til certificering i Indsatsuddannelse C-spørgsmål til den afsluttende prøve i Indsatsuddannelsen

Prøve til certificering i Indsatsuddannelse C-spørgsmål til den afsluttende prøve i Indsatsuddannelsen Prøve til certificering i Indsatsuddannelse C-spørgsmål til den afsluttende prøve i Indsatsuddannelsen 12 C-spørgsmål til opgave 1, 6 og 11 Hvad kræves for at en forbrænding kan foregå? Hvilke hovedgrupper

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Udarbejdet den: 10-11-2005 / GPS Anvendelse: Rengøringsmiddel Leverandør: Tana-Chemie GmbH

Læs mere

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand Vejledning Indsats i forbindelse med spildevand 2014 Beredskabsstyrelsen 2014 2 Vejledning om indsats i forbindelse med spildevand Indhold Side Baggrund 4 Farer ved spildevandet 4 Smittefare og mikroorganismer

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af Planudvalget for brand og redning for at sikre, at

Læs mere

Forstoppelse FORSTOPPELSE

Forstoppelse FORSTOPPELSE Forstoppelse Forstoppelse Der er mange, som har problemer med at komme af med afføringen. Op mod hver femte oplever problemer med afføringen. Hos ældre udgør det et stort problem. Afføringsproblemer er

Læs mere

LEVERANDØRBRUGSANVISNING

LEVERANDØRBRUGSANVISNING 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN HANDELSNAVN ANVENDELSESOMRÅDE Kædesmøring National importør Virksomhed Cycle Service Nordic ApS Adresse Datavej 12 Postnr. / sted 5220 Odense

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. : Air Liquide Danmark A/S. Vejlevej 13-15, Tlf. +45 76 25 25 25. DK 8700 Horsens Denmark

SIKKERHEDSDATABLAD. : Air Liquide Danmark A/S. Vejlevej 13-15, Tlf. +45 76 25 25 25. DK 8700 Horsens Denmark Side : 1 Etiket 2.1 : brandfarlige gasser. F+ : Yderst brandfarlig 1 IDENTIFIKATION AF STOFFET / MATERIALET OG AF LEVERANDØREN Handelsnavn :, Altop Acetylen, Flamal Acetylen, Alphagaz Acetylen 1 Sikkerhedsdatablad

Læs mere

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Oplæg af: Fysioterapeut, Master of Public Health og Specialist i sundhedsfremme og forebyggelse Definitionerne afslører perspektivet.

Læs mere

Brandforløb og overtænding. Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik

Brandforløb og overtænding. Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik Brandforløb og overtænding Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik Hvad er overtænding? Overtænding er: Antændelse af røggasser i et mere eller mindre lukket rum Video Typer af

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EEC

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EEC 1. Identifikation af produktet og virksomheden HANDELSNAVN: HYLOGLUE sekundklæbere Type 310 vare nr. 16124 METHYL - baserede Type M vare nr. 16142 Anvendelse: Hurtigtvirkende en-komponent klæbestoffer

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling At-VEJLEDNING D.7.3-1 Maj 2002 - Opdateret januar 2019 Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997 Ioniserende stråling Vejledning om lægeundersøgelser ved arbejde, der kan medføre udsættelse for ioniserende

Læs mere

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand Vejledning Indsats i forbindelse med spildevand Vejledning om indsats i forbindelse med spildevand Indhold Side Baggrund 3 Farer ved spildevandet 3 Smittefare og mikroorganismer 3 Kemiske farer 3 Forholdsregler

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Anvend de samme værnemidler som nævnt under punkt 8. Spild tørres op med klud, der bortskaffes efter forskrifterne i punkt 13.

Sikkerhedsdatablad. Anvend de samme værnemidler som nævnt under punkt 8. Spild tørres op med klud, der bortskaffes efter forskrifterne i punkt 13. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Udarbejdet den: 14-01-2008 / ABB Anvendelse: Som lugtfjerner i airconditionsanlæg. 2. Fareidentifikation

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Produktet er ikke anmeldelsespligtigt og er derfor ikke tildelt et Pr. nr.

SIKKERHEDSDATABLAD. Produktet er ikke anmeldelsespligtigt og er derfor ikke tildelt et Pr. nr. Ædelkorund Udstedelsesdato: Middelfart, den 6. maj 2011 1. Identifikation Produktnavn: Produktnummer: Anvendelse: Ædelkorund Produktet er ikke anmeldelsespligtigt og er derfor ikke tildelt et Pr. nr. Produktet

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: - Udarbejdet den: 02-11-2005 / GPS Anvendelse: Rengøringsmiddel Leverandør: Tana-Chemie

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/materialet og af fremstiller /leverandør eller importør

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/materialet og af fremstiller /leverandør eller importør Sikkerhedsdatablad Side 1 af 5 Revision:01.02.2017 LYRECO limstift PUNKT 1: Identifikation af stoffet/materialet og af fremstiller /leverandør eller importør 1.1. Produktbeskrivelse: LYRECO limstift 1.2.

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Ventilation DDenne DCUM-vejledning handler om ventilation på uddannelsessteder. en beskriver, hvad man bruger ventilation til, og hvilken påvirkning dårlig luftkvalitet har både på helbredet og præstationsevnen.

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilten

Læs mere

BARDAHL KOBBERPASTA (uden bly)

BARDAHL KOBBERPASTA (uden bly) Udfærdigelsesdato: 18.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 72301/305 PR-nr.: 934541 Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Blodtrk. Her i denne rapport, vil jeg skrive lidt om de røde blodlegmer og om ilttilførsel.

Blodtrk. Her i denne rapport, vil jeg skrive lidt om de røde blodlegmer og om ilttilførsel. Blodtrk Her i denne rapport, vil jeg skrive lidt om de røde blodlegmer og om ilttilførsel. Emad Osman 29-10-2007 Indledning I de sidste par uger har vi på skolen haft temaet krop og sundhed, og på grund

Læs mere

Uddannelsesplan. Førstehjælpere med særligt ansvar. Varighed 720 minutter. Juli Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer:

Uddannelsesplan. Førstehjælpere med særligt ansvar. Varighed 720 minutter. Juli Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Uddannelsesplan ere med særligt Varighed 720 minutter Juli 2016 ved skader på bevægeapp. ved blødninger ved sygdomme Særtillæg Særligt, 0,5 time ved småskader ved hjertstop 4 timer ved ulykker - Basisuddannelser

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 02-06-2003 / JR Anvendelse: Anvendes som "kølemiddel" ved gulvafslibning. Leverandør: Borup Kemi I/S

Læs mere

Grundtræning. Hvad er grundtræning?

Grundtræning. Hvad er grundtræning? Grundtræning Hvad er grundtræning? Træning der går ud på at forbedre en persons fysiske tilstand (præstationsevne), fx: Konditionstræning Aerob (når der er ilt nok) Anaerob (når der ikke er ilt nok) Muskeltræning

Læs mere

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS Bilag 1 Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS 2005 For hver af de 12 øvelser er nedenfor anført, hvad øvelsen skal omhandle. Indholdet svarer til en del af

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

6. TEST betyder; ro 2000 meter så hurtigt som muligt, for at måle dine forbedringer.

6. TEST betyder; ro 2000 meter så hurtigt som muligt, for at måle dine forbedringer. Brug Pace Guiden for at få det bedste ud af træningsprogrammer i de forskellige træningsområder. Find din aktuelle 2000 meter tid i venstre kolonne, se på tværs for at finde din Pace i hvert område. Når

Læs mere

Retningslinjer for helbredskontrol ved natarbejde Vedtaget af MED-Hovedudvalget den 2. nov. 2012 Udgivet januar 2013 Version 1.0 Redaktion Koncern HR

Retningslinjer for helbredskontrol ved natarbejde Vedtaget af MED-Hovedudvalget den 2. nov. 2012 Udgivet januar 2013 Version 1.0 Redaktion Koncern HR Retningslinjer for helbredskontrol ved natarbejde Vedtaget af MED-Hovedudvalget den 2. nov. 2012 Udgivet januar 2013 Version 1.0 Redaktion Koncern HR 1 Tilbud om helbredskontrol Alle ansatte i Region Sjælland

Læs mere

Det var arbejdsgruppens formål at evaluere skæreslukkeren, nærmere at undersøge om skæreslukkeren:

Det var arbejdsgruppens formål at evaluere skæreslukkeren, nærmere at undersøge om skæreslukkeren: FORSØG MED SKÆRESLUKKER I PERIODEN APRIL - JUNI 2007 RAPPORT V. 1.3 TIL OFFENTLIGGØRELSE KØBENHAVNS BRANDVÆSEN BRAND- & REDNINGSAFDELINGEN H. C. ANDERSENS BOULEVARD 23 1553 KØBENHAVN V Side 1 af 9 /HET

Læs mere

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet,

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, 1 Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, tobaksrøg) Støj: Oplever du problemer med støj (støjniveau,

Læs mere

Velfærd for buschauffører

Velfærd for buschauffører Velfærd for buschauffører Jan Aage Hansen Forhandlingssekretær 3F Transportgruppen Kampmannsgade 4 DK-1790 København V jan.aage.hansen@3f.dk 2 Aalborg rutebilstation 3 Velfærd for buschauffører Ved indgang

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 22-03-2006 Revision: 14-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

ved brand redningslifte sikkerhed ved brug af stiger og springpuder og redningsopgaver branchevejledning

ved brand redningslifte sikkerhed ved brug af stiger og springpuder og redningsopgaver branchevejledning branchevejledning sikkerhed ved brug af stiger redningslifte og springpuder ved brand og redningsopgaver Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indhold Formål med denne branchevejledning og indledning...

Læs mere

Graviditetspolitik i laboratoriet. Fasthold den glade. begivenhed. Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik

Graviditetspolitik i laboratoriet. Fasthold den glade. begivenhed. Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik Fasthold den glade begivenhed Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik Indhold Hvorfor denne vejledning...3 Kemikalier...4 Arbejde med radioaktive stoffer...5 Arbejde med forsøgsdyr...6 Arbejde

Læs mere

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS Bilag 1 Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS 2006 For hver af de 12 øvelser er nedenfor anført, hvad øvelsen skal omhandle. Indholdet svarer til en del af

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Side: 1 Kompileringsdato: 15/10/2012 Version: 1 Punkt 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn: Lagernummer: 5798 Synonymer: OTHER PRODUCT

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

TANACO Artikler mod skadedyr og ukrudt

TANACO Artikler mod skadedyr og ukrudt 1. Identifikation af stof/kemisk produkt og af selskab/virksomhed Varenavn: Flue Chok Reg. Nr.: 179-149 Leverandør: Tanaco Danmark A/S, Glentevej 11 DK 6705 Esbjerg Ø, Tlf.: 75 144800 Fax: 75 143184 Udarbejdet

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Meget brandfarlig. Irriterer øjnene. Gentagen udsættelse kan give tør eller revnet hud. Dampe kan give sløvhed og svimmelhed.

Sikkerhedsdatablad. Meget brandfarlig. Irriterer øjnene. Gentagen udsættelse kan give tør eller revnet hud. Dampe kan give sløvhed og svimmelhed. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 50762 Udarbejdet den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Produktet anvendes som opløsnings- og rensningsmiddel.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Glitterbug Gel

Sikkerhedsdatablad Glitterbug Gel Side 1 af 5 1. Identifikation af stoffet / materialet og leverandøren Produktnavn Anvendelse Produktet er en fluorescerende gel, der simulerer hånddesinfektion med gelholdigt af produkt hånddesinfektions

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Petroleum, lugtfri

Sikkerhedsdatablad. Petroleum, lugtfri Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1691852 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Anvendes som lampeolie og tændvæske til grill

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Lervejdal 10 Addit

Sikkerhedsdatablad. Lervejdal 10 Addit Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: 2179666 Leverandør: Revision: 24092009 / LW MARLON Tørmørtel A/S Lervejdal 10 Addit Anvendelse:.

Læs mere

Arbejdsmiljølovens udvidede område i relation til elever og studerende

Arbejdsmiljølovens udvidede område i relation til elever og studerende Arbejdsmiljølovens udvidede område i relation til elever og studerende Denne DCUM-vejledning handler om arbejdsmiljølovens udvidede område. en beskriver, hvad arbejdsmiljølovens udvidede område betyder

Læs mere

Guide. Undgå kollaps i varmen DEHYDRERING HEDESLAG SOLSTIK DET SKAL DU GØRE. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Undgå kollaps i varmen DEHYDRERING HEDESLAG SOLSTIK DET SKAL DU GØRE. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix/Iris Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus DEHYDRERING HEDESLAG SOLSTIK 12 sider Undgå kollaps i varmen DET SKAL DU GØRE Undgå kollaps i varmen INDHOLD: Danskerne lider

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1)

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) BEK nr 1390 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Producenter af Komprimerede Gasser Alle tekniske publikationer fra PCG eller under PCG s navn, inklusive kutymeregler, sikkerhedsprocedurer

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Revideret den: 02062003 / JR Erstatter den: 28052002 Anvendelse: Rensning og rengøring af overflader

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1688573 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Rensning af afløb. 2. Fareidentifikation

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 endda mene, at du ikke anstrenger dig nok. Det kan give problemer i forhold til familie, venner og din arbejdsgiver. I denne folder kan du læse om årsagerne til træthed

Læs mere

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig

Læs mere

DRIFTSRAPPORT 1. Kvartal 2014

DRIFTSRAPPORT 1. Kvartal 2014 Kilde: ODIN, GIS kort, Beredskabsstyrelsen Januar-Marts 70 opgaver kørt af Falck. 8 indsatsledereftersyn og udkald af det frivillige beredskab 1/7 Varde Kommune 1. kvartal. 2014 Opgave- og stationsfordeling:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Klorin Power Mousse 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Parallelvej 16

Sikkerhedsdatablad. Klorin Power Mousse 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Parallelvej 16 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 19-06-2009 / MPE Colgate-Palmolive A/S Parallelvej 16 Anvendelse:

Læs mere

Beredskabskommissionen Syddjurs og Norddjurs Kommuner BESLUTNINGSPROTOKOL

Beredskabskommissionen Syddjurs og Norddjurs Kommuner BESLUTNINGSPROTOKOL BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Ebeltoft Brandstation Kirkegade 30, 8400 Ebeltoft Øvrige deltagere: Jan Lindstrøm (frivillige, observatør), afbud Jan Møller Nielsen (medarbejder repræsentant, observatør) Dato:

Læs mere

LEVERANDØRBRUGSANVISNING

LEVERANDØRBRUGSANVISNING 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN HANDELSNAVN. ANVENDELSESOMRÅDE Smøremiddel National importør Virksomhed Cycle Service Nordic ApS Adresse Datavej 12 Postnr. / sted 5220 Odense

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bek. nr. 395 af 15. maj 2008 med senere ændringer ikke autoriseret sammenskrivning.

Læs mere

Få styr på væskebalancen

Få styr på væskebalancen Få styr på væskebalancen Udholdenhed & Kondition Af: Lene Gilkrog Få styr på væskebalancen - af Lene Gilkrog Side 2 Din krop har brug for væske for at kunne præstere. Et væskeunderskud på blot 1-2% kan

Læs mere

ERGONOMISK DESIGN OG INNOVATION. Arbejdspladser og produkter

ERGONOMISK DESIGN OG INNOVATION. Arbejdspladser og produkter ERGONOMISK DESIGN OG INNOVATION Arbejdspladser og produkter AM2008 Lotte Finsen, Cand. Scient., Ph.d.. & arbejdsmiljøkonsulent lofi@alectia.com Jakob U. Christiansen, Cand. Scient.; Udviklingschef juc@alectia.com

Læs mere

Retningslinier for Obligatorisk Vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2008

Retningslinier for Obligatorisk Vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2008 Retningslinier for Obligatorisk Vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2008 Den Obligatoriske Vedligeholdelsesuddannelse Indsats har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne hos den enkelte brandmand,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/ A-1 Medium MPN Tubes

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/ A-1 Medium MPN Tubes Side 1 af 5 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere