KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD"

Transkript

1 FEBRUAR 2017 ARC KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD RAPPORT - ERFARINGSOPSAMLING

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk FEBRUAR 2017 ARC KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD RAPPORT - ERFARINGSOPSAMLING PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT /02/2017 Rapport LGJA, AHA, TLHA LEKD TLHA

4

5 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 5 INDHOLD 1 Indledning 7 2 Metode og kilder Interviews Litteratur og erfaringer 9 3 Erfaringer Papirposer Plastposer Bioposer Valgfri poser Information til borgerne Alternative indsamlingsløsninger (optisk sortering og affaldssug) 25 4 Miljøeffekter af posevalg Fossilt indhold Bionedbrydelig og komposterbar CO₂ udledning fra produktion og behandling 29 5 Opsummering omkring posetyper 32

6

7 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 7 1 Indledning Frederiksberg Kommune forbereder i øjeblikket at indføre husstandsindsamling af bioaffald og skal i den forbindelse tage stilling til, hvilke poser der skal anvendes til indendørs opsamling af denne affaldsfraktion. Frederiksberg Kommune og ARC ønsker derfor en erfaringsopsamling, der kan indgå i beslutningsgrundlaget. Denne erfaringsopsamling har fokus på borgeren og deres oplevelse af service, men skal samtidig belyse væsentlige erfaringer i forhold til den efterfølgende indsamling og behandling, herunder hvorvidt de undersøgte poser kan give problemer og dermed udelukke specifikke indsamlingsmetoder/ behandlingsteknologier/ anvendelser. Rapporten er opbygget således, at der først kort gøres rede for metode og kilder, herunder hvem vi har interviewet, og derefter oplistes erfaringer for de enkelte posetyper (papir, plast, bioposer og valgfri poser). Miljøeffekter ved posevalg beskrives kort ift. posernes indhold af fossilt materiale og CO₂-udledning. I sidste kapitel opsummeres erfaringerne for de enkelte posetyper i en oversigtstabel. Undersøgelsen er foretaget af COWI i vinteren 2016/2017.

8 8 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 2 Metode og kilder Erfaringsopsamlingen er primært baseret på interviews med relevante aktører, suppleret med relevant litteratur på området og COWIs erfaringer fra udførte projekter. 2.1 Interviews Der er i projektet foretaget en lang række interviews omkring praktiske erfaringer med forskellige typer poser til indsamling af bioaffald fra private husholdninger. De foretagne interviews er baserede på den udarbejdede spørgeguide og har fokus på borgerservice, især borgernes oplevelse af kvalitet, æstetik mv., hvilket belyses med erfaringer fra kommuner og affaldsselskaber. Interviewene af behandlingsanlæg skal primært belyse behandlingstekniske udfordringer med forskellige posetyper og især hvorvidt man risikerer at afskære sig fra specifikke behandlingsløsninger ved posevalget Kommuner mv. I forbindelse med dette projekt er følgende kommuner interviewet: Billund Kommune: Jytte Søgaard Frederikssund Kommune: Lars E. Larsen Hjørring Kommune: Anne Birgitte Gehrt Horsens Kommune: Anne Dorthe Christensen Kerteminde Forsyning: Bo Hvidkær Københavns Kommune: Martin Tilsted og Tina Winberg Ringsted Kommune: Torben Strøyer Jensen Silkeborg Kommune: Niels Holm Ørnstrup Skellefteå Kommune (Sverige): Lena Hällgren Stockholm Stad og Stockholm Vatten (Sverige): Kristina Hedin Affaldsselskaber I forbindelse med projektet er følgende affaldsselskaber interviewet:

9 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 9 AffaldPlus: Henrik Wejdling NSR (Sverige): Angelika Blom Sysav (Sverige): Kjerstin Ekvall VA Syd (Sverige): Ingela Norfeldt Vestforbrænding: Henrik Jacobsen Vestforbrænding (projekt om poser til bioaffald): Daniel Lynge Hansen Behandlingsanlæg I forbindelse med projektet er følgende behandlingsanlæg interviewet: Billund Vand (forbehandling og biogasanlæg): Bjarne Bro HCS (forbehandlingsanlæg): Jens Kerrn KomTek/GemidanEcogi (forbehandlingsanlæg): René Poulsen og Stefan Binder Purac (forbehandlingsanlæg, Sverige): Håkan Enocksson NC Miljø (forbehandling): Lars Kaspersen Poseleverandører I forbindelse med projektet er følgende poseleverandører interviewet: Zenzo Group, en del af Bio Bag Group: Philip Bertel 2.2 Litteratur og erfaringer Der er i projektet lavet en gennemgang af umiddelbart tilgængelig litteratur på området. Især i Sverige har Avfall Sverige beskæftiget sig meget med bioaffald, herunder erfaringer omkring posevalg. Følgende svenske rapporter er inddraget i rapporten: Insamling av matavfall i flerbostadshus goda exempel från kommuner och allmännyttiga bostadsföretag (Avfall Sverige, 2016:03) Matavfallets väg från bord till jord en översiktlig kartläggning av olika insamlingssystem för källsorterat matavfall från hushåll (Avfall Sverige, 2015:15) Hjälpmedel för introduktion av system för insamling av källsorterat matavfall (Avfall Sverige, 2011:19) Insamlade mängder matavfall i olika insamlingssystem i svenska kommuner Nyckeltal och förutsättningar för insamlade mängder (Avfall Sverige, B2009:01) Insamlingssystem för matavfall från restauranger, storkök och butiker (Avfall Sverige, 2007:9)

10 10 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD Kommuner i Sverige som samlar in källsorterat matavfall (Avfall Web, 2016) I Danmark er der også erfaringer med poser til bioaffald, men dette er i mindre grad afrapporteret struktureret. Følgende rapporter er direkte inddraget i projektet: Kommunepuljeprojektet "Mere genanvendelse i henteordninger - Forsøg med henteordninger i Kjellerup og Sejs i Silkeborg Kommune" (Econet, 2016) Kommunepuljeprojektet "Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg" (Bofa, 2016/2017)

11 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 11 3 Erfaringer Erfaringerne fra interviews med en række kommuner, forsyninger, affaldsselskaber, behandlere/modtagere og poseproducenter er præsenteret i forhold til de fire posetyper som typisk anvendes indendørs til opsamling af bioaffald i køkkenet. Posetyperne er: Papirposer, plastposer, bioposer og poser efter eget valg. Ud over interviews, er der set på erfaringer afrapporteret i diverse rapporter, primært fra Sverige. En enkelt generel erfaring med alle posetyper er, at hvis borgerne har anvendt en bestemt posetype indendørs længe (en årrække), kan de blive tilfredse med denne uanset at de som udgangspunkt var utilfredse. Det kræver dog indgående og vedholdende information. Endvidere er det typisk sværere at få husstandene i etageboliger til at sortere og anvende de korrekte indendørs poser. Herudover viser kommunepuljeprojektet i Silkeborg, hvor alle fire poser blev afprøvet, at det har en positiv effekt på borgernes engagement og forståelse af vigtigheden ved at sortere affaldet, at kommunen udleverer poser (i modsætning til selv at vælge pose). Derudover viser erfaringerne fra Silkeborg Kommune (Econet, 2016 s. 57) at følgende kriterier for poser til bioaffald er vigtige: At poserne har en størrelse, som passer til det udleverede materiel (til dette forsøg var det en grøn bioaffaldsspand) At poserne er af en god kvalitet og ikke lækker eller går i stykker At poserne er nemme at slå en knude på At poserne også kan have en signalværdi, f.eks. hvis de er bionedbrydelige."

12 12 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 3.1 Papirposer Papirposer, der anvendes til indsamling af bioaffald, er typisk 8-9 liter. Poserne skal være vådstærke, dvs. at de ofte er imprægnerede eller evt. forsynede med en liner. Papirposer kræver et indendørs stativ, der tillader poserne at ånde Generelt Blandt de interviewede anvender Horsens, Ringsted og Billund Kommuner papirposer, imens Hjørring og Silkeborg Kommuner i en forsøgsordning har afprøvet papirposer. Blandt de interviewede i Sverige anvendes papirposer i Stockholm Vatten og i affaldsselskaberne NSR, Sysav og VA-Syd. De anvendte papirposer har typisk en størrelse på 8-9 liter. Papirposer kan være produceret af primære fibre eller af genbrugspapir. I Billund Kommune har man valgt en pose af primære fibre da man mener at denne er stærkere end de øvrige. Posen udleveres gratis af alle de interviewede og i et antal fra stk. pr. år eller efter behov. Alle kan rekvirere flere poser, hvis det udleverede antal poser ikke er nok. Ifølge en undersøgelse i Sverige (Avfall Web, 2016) anvender 64 % af de kommuner, som frasorterer bioaffald, papirposer. Her er størrelsen typisk 8 liter. Undersøgelser i Sverige (Avfall Sverige, 2015:15) 1 har vist, at husstande der anvender papirposer, indendørs samler ca. 10 % mere bioaffald ind end husstande, der anvender plast- og bioposer. Som en af grundene hertil fremhæves, at papirposen sender et pædagogisk signal om at urenheder ikke er velkomne. Den svenske undersøgelse viser ligeledes, at renheden af bioaffaldet i papirposen er ca. 97,5 % mens det i de øvrige poser er ca %. I Silkeborg Kommune viste en undersøgelse 2, at der kun blev udsorteret 60 % af det potentielle bioaffald fra restaffaldet ved anvendelse af papirpose. Dette er den laveste udsortering i forhold til de øvrige tre posetyper, der er afprøvet. Erfaringstal fra Danmark (udbud) viser en pris på øre pr. pose (8 liter) Indendørs opsamlingsmateriel Det er meget forskelligt, hvilken type opsamlingsudstyr der anvendes i de kommuner, der indsamler bioaffald i papirpose. 1 Sammenfatning af foretagne sorteringsanalyser fra svenske kommuner. 2 Forsøgsordning med udvalgte husstande i Silkeborg Kommune.

13 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 13 Udstyret kan være en plastikkurv med rillet bund, et trådstativ med en plastbundbakke (enkelt eller dobbelt), en ventileret spand eller frit valg for borgeren til selv at finde et passende opsamlingsmateriel. Generelt er alle materieltyper ventilerede for at mindske lugtgener. Der er forskel på, om husstandene får udleveret det indendørs materiel gratis, om de har mulighed for at købe et specielt stativ hos kommunen eller om de selv skal købe det stativ, som de ønsker. Nogle borgere har udtrykt, at plastikkurven med den rillede bund er grim og at der kan løbe væske ud imellem rillerne i bunden. Ligeledes har nogle borgere udtrykt, at posen i den ventilerede spand bliver fugtig udvendig. Trådstativet med en plastbundbakke kan anvendes således, at plastbunden kan tages med ud når papirposen lægges i det udendørs opsamlingsmateriel. Herved undgås, at det drypper fra posen på vej ud og at posen går i stykker. Flere af de interviewede kommuner udtrykker, at de mener, at den rigtige løsning er, at udlevere det indendørs materiel gratis, frem for at husstanden selv anskaffer dette Udendørs opsamlingsmateriel De interviewede danske kommuner, der anvender papirpose indendørs, anvender forskelligt materiel til opsamling af bioaffaldet udendørs (dobbeltbeholdere, 2-lags papirsæk eller enkeltbeholdere (ved etageboliger)), imens de interviewede kommuner i Sverige bruger enkeltbeholdere. I de fleste af de adspurgte kommuner afhentes bioaffaldet hver anden uge. Nogle af de adspurgte affaldsselskaber i Sverige tilbyder andre muligheder, som omfatter afhentning af bioaffald hver uge hele året eller afhentning hver uge i sommerhalvåret. De problemer, der nævnes med papirposer i dobbeltbeholder (borgere og/eller renovatører) er, at papirposerne kan fryse fast i skillevæggen om vinteren, at beholderen lugter og at papirposerne er sværere at få ud af beholderen ved tømning end når der anvendes andre posetyper. Ift. 2-lags papirsækken har enkelt borgere klaget over, at denne kan gå i stykker, hvis der lægges for tungt bioaffald i, eksempelvis større mængder af nedfaldsfrugt. I Sverige anvendes i de fleste tilfælde papirposer kombineret med papirsæk ved private husstande.

14 14 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD Behandlingsanlæg Bioaffaldet fra de interviewede danske kommuner, der anvender papirpose indendørs, går til anlæggene: HCS (forbehandling og efterfølgende afsætning), Audebo/Biovækst, Billund Vand og Komtek. Af de fem nævnte behandlingsanlæg er det kun Billund Vand, der har krav om at den indendørs pose skal være papir, da posen indgår i behandlingsprocessen sammen med bioaffaldet. Bioaffald indsamlet i papirposer kan afsættes til alle de adspurgte (for)behandlingsanlæg. Komtek udtrykker, at de helst vil undgå papirposer da de sorterer de indendørs poser fra inden behandlingen, og dermed sorteres også en del væde fra bioaffaldet, som bliver siddende i papirposen. Dermed går bioaffald tabt for biogasprocessen. Derudover oplever de at papirposen klumper i afvandingsprocessen af rejektet, hvilket giver gener i rejektbehandlingen. HCS, der modtager bioaffald til forbehandling, mener, at det er billigere at behandle bioaffald i papirposer, da posen ikke skal sorteres fra i forbehandlingen, da affaldet er meget rent og da der er en meget lav rejektandel fra forbehandlingen. I Sverige kan stort set alle biogasanlæg modtage bioaffald indsamlet i papirpose. De interviewede kommuner leverer til SRV, Sysav (forbehandlingsanlæg) og NSR. Anlæggene hos Sysav (forbehandlingsanlæg) og NSR modtager kun bioaffald opsamlet i papirposer. I henhold til svenske undersøgelser foretrækker anlæggene generelt, at der anvendes papirposer kombineret med papirsække, når bioaffaldet behandles ved bioforgasning eller kompostering. Papirposer medfører normalt mindre rejekt og mindre risiko for plaststykker i restproduktet (Avfall Sverige, 2007:09) Særlige erfaringer omkring papirposen De fleste kommuner, der anvender papirposer til indsamling af bioaffald, mener, at valget af papirpose har en vigtig signalværdi ift. borgeren, da den i langt højere grad end plast og bioposer signalerer, at her er der tale om en anderledes affaldsfraktion, som det er vigtigt at sortere korrekt. Papirposen kan blive gennemvædet så der løber væske igennem, og bunden kan gå ud af posen, når den tages ud af stativet. Dette er specielt et problem, hvis papirposen hænger mere end to dage i køkkenet inden den skiftes. Papirposer kan sætte sig fast i den udendørs beholder ved tømning (især ifm. frostvejr om vinteren). Dette oplever stort set alle de adspurgte kommuner.

15 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 15 Billund Kommune har indført sanktioner (lader beholderen stå) overfor borgere, der fejlsorterer eller anvender anden indendørs pose end den udleverede papirpose. Dette har medført en bedre sorteringsgrad. Stockholm Vatten rapporterer om klager over lugt og fluer, men der er tale om få klager. Dette imødegås ved at give borgerne mulighed for at få tømt bioaffald hver uge i sommerperioden. Stockholm Vatten, Sysav og NSR mener, at bioaffald indsamlet i papirposer er bedre egnet til behandling i biogasanlæg (efter forbehandling) end plastpose og biopose. De mener, at restproduktet fra biogasanlægget får en bedre kvalitet da andelen af plast i restproduktet er mindre. Hjørring Kommune har skiftet fra papirpose til plastpose i sommeren 2016, Horsens Kommune overgår til plastposer i løbet af 2017 mens Ringsted Kommune overvejer at gøre det samme. Grunden til skiftet fra papir til plast er, at borgerne har givet udtryk for, at de hellere vil have en plastpose for at undgå væske og lugt da der kan bindes knude på plastposen. Hermed tror kommunerne, at de kan få flere borgere til at sortere. I Sverige har man oplevet eksempler på at borgerne lægger papirposen ned i en plastpose for at undgå, at posen væsker når den bæres ud (Avfall Sverige, 2016:03). Det er muligt at afsætte bioaffald i papirposer til alle forbehandlingsanlæg i Danmark. Nogle anlæg foretrækker papirposer, da der er mindre andel af fejlsorteringer og giver mindre rejekt efter forbehandlingen, imens andre mener, at en større del af bioaffaldet vil blive frasorteret i forbehandlingen, når der anvendes papirposer sammenlignet med plast eller bioposer. Billund Vand kan kun modtage bioaffald i papirposer. Der er konstateret lidt færre andele af plaststykker i biopulpen forbehandlet på Komtek fra bioaffald indsamlet i papir end bioaffald indsamlet i plastposer (Kommunepuljeprojekt, BOFA). Hvis rester af papirposer ender på markerne, vil de efterhånden nedbrydes, men de vil blive registreret som fysiske urenheder, hvis der analyseres for dette, som det f.eks. er tilfældet for Mejeriforeningens eventuelle godkendelse af restprodukter fra bioaffald. 3.2 Plastposer Generelt Blandt de interviewede har Hjørring og Silkeborg Kommuner afprøvet plastposen i en forsøgsordning. Derudover har Horsens Kommune besluttet at skifte til plastposer, mens Ringsted Kommune overvejer det.

16 16 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD Der er ingen af de interviewede kommuner eller affaldsselskaber i Sverige, der anvender plastposer. Den anvendte plastpose i Silkeborg Kommune har en størrelse på 8 liter. Tykkelsen på plastposen i Hjørring er valgt til 20 my. Poserne udleveres gratis af alle kommunerne i et antal på 200 stk. pr. år eller efter behov. Alle kan rekvirere flere plastposer, hvis de udleverede ikke er nok. Ifølge en undersøgelse i Sverige (Avfall Web, 2016) anvender 17 % af de husstande, som frasorterer bioaffald i Sverige, plastposer. Undersøgelser i Sverige (Avfall Sverige, 2015:15) har vist, at husstande, der anvender plastposer indendørs, indsamler ca. 10 % mindre bioaffald end husstande, der anvender papirposer. Ligeledes viser den svenske undersøgelse, at renheden af bioaffaldet i plastposen er ca % mens den for papirposer er ca. 97,5 %. I Silkeborg Kommune viste en undersøgelse at der blev udsorteret 83 % af det potentielle bioaffald fra restaffaldet ved anvendelse af plastpose. Dette er den højeste udsortering i forhold til de øvrige tre posetyper, der er afprøvet i kommunen. Erfaringstal fra Danmark angiver en pris på øre pr. plastpose (afhængig af størrelse og tykkelse) Indendørs opsamlingsmateriel I Silkeborg Kommune anvendes en ventileret spand til opsamlingen indendørs. I Hjørring Kommune anvendes et trådstativ der kan fås som enkelt eller dobbeltstativ. Hjørring vil formentlig skifte til en anden type indendørs opsamling, når systemet udrulles til hele kommunen, idet trådstativet er relativ dyrt i forhold til, hvad der ellers findes på markedet i dag. Både i Silkeborg og Hjørring Kommune udleveres det indendørs materiel gratis til husstandene. Kommunerne har ikke oplevet, at borgerne har udtrykt problemer omkring anvendelsen af det indendørs materiel i kombination med plastposen Udendørs opsamlingsmateriel I både Silkeborg og Hjørring anvendes dobbeltbeholder til indsamling af henholdsvis restaffald og bioaffald i plastpose. Beholderne tømmes hver anden uge. Ifølge bl.a. Silkeborg Kommune er plastposerne væsentligt nemmere at få ud af beholderen ved tømning end papirposer og bioposer, da de ikke klæber sig fast til siderne.

17 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 17 De interviewede kommuner og affaldsselskaber har ikke givet udtryk for, at der er problemer med det udendørs materiel i kombination med plastposen. Tværtimod er det nemmere at holde beholderen ren, når der kan bindes knude på plastposen. Dette betyder bl.a., at der ikke kommer fugt udenpå posen, hvilket f.eks. kan betyde, at poserne fryser fast i beholderen Behandlingsanlæg Bioaffaldet fra Silkeborg og Hjørring afsættes til Komtek Miljø af 2012 (fremover Komtek). Komtek kan håndtere alle posetyper i deres forbehandling, da poserne frasorteres sammen med fejlsorteringer inden selve behandlingsprocessen. Som tidligere beskrevet foretrækker Komtek plastposer (ift. papirposer og bioposer), da de mener, at der frasorteres mere bioaffald i forbehandlingen, hvis det afleveres i papir eller bioposer. Affaldplus vil etablere eget anlæg til behandling af bioaffald og her vil man kunne modtage bioaffald i alle posetyper. De fleste behandlingsanlæg i Danmark (Billund Vand undtaget) kan håndtere bioaffald opsamlet i plastposer. Dette forudsætter dog, at affaldet forbehandles med en passende teknologi, da det ellers vil give tekniske problemer i biogasanlæggene! Med en passende forbehandling anses plastposer til indsamling af bioaffald således ikke som en begrænsende faktor i Danmark i forhold til den efterfølgende afsætning af biopulp/biomasse. I Sverige ønsker Sysav og NSR ikke at modtage plastposer og bioposer. Dette skyldes bekymringer for fysiske urenheder i restproduktet og dermed udfordringer med at leve op til den svenske certificeringsstandard for biogødning. Sysav oplever, at indsamling i plast- og bioposer medfører rester af plast i gødningsproduktet, imens NSR oplever problemer med plasten i forbehandlingsanlægget. Dette skyldes sandsynligvis valget af forbehandlingsteknologi (skruepresse på Sysav). Endvidere er det i Sverige konstateret, at plastposer og bioposer giver problemer i biogasanlæggene, hvis de ikke frasorteres godt nok inden behandlingsprocessen, idet plasten sætter sig fast i pumper og omrører og smelter sig fast på varme flader (Avfall Sverige, 2007:09). Denne undersøgelse er af ældre dato og dette var også tidligere et stort problem i Danmark. Der er dog sket så meget ift. forbehandling af bioaffaldet, at det nu er muligt at frasortere plasten således, at det ikke giver tekniske problemer i biogasanlæggene Særlige erfaringer omkring plastposen De adspurgte kommuner og affaldsselskaber har ikke oplevet gener ved plastposen ift. gennemvædning, hverken i stativet indendørs eller i beholderen udendørs. Posen opleves som nem at håndtere, når den bæres udenfor til beholde-

18 18 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD ren, ligesom der kan bindes knude på posen, hvilket mindsker lugtgener og væskeudtræk. I modsætning til papirposen fryser plastposen ikke fast i den udendørs beholder ved tømning. I Silkeborg Kommune vil man vælge plastposer til den indendørs opsamling af bioaffald, når systemet indføres til hele kommunen. Dette valg er foretaget efter en forsøgsordning, hvor alle posetyper har været afprøvet, hvor borgernes tilfredshed blandt andet har ligget til grund for valget. I Hjørring Kommune har man skiftet fra papirpose til plastpose i forsøgsområdet i sommeren 2016 og vælger også her at anvende plastposen, når forsøget udrulles til hele kommunen ad hensyn til borgertilfredsheden. Der var i løbet af sommeren en stor del avisskriverier, hvor et par borgere klagede og derudover modtog rådhuset en del klager. Beslutningen om at skifte fra papir til plast blev taget efter ca. 1 års drift af ordningen. De danske biogasanlæg (Billund Vand undtaget) har ikke problemer med at modtage biopulp fra bioaffald, der er indsamlet i plastposer, forudsat at affaldet forbehandles med en passende forbehandlingsteknologi. Nogle forbehandlingsanlæg mener, at der frasorteres mindre bioaffald i forbehandlingen, hvis affaldet er emballeret i plastposer. Der er lidt mere plast i biopulpen efter forbehandling af bioaffald i plastposer fra Komtek end fra papirposer, men Komtek har ikke problemer med at overholde kravene til fysiske urenheder, som de f.eks. fremgår af den svenske certificeringsordninge (Kommunepuljeprojekt, BOFA). I Sverige anvendes plastposen kun i 17 % af de kommuner, som udsorterer bioaffald (Avfall Web, 2016). De svenske behandlingsanlæg vil helst undgå bioaffald opsamlet i plastposer, idet det skaber et dårligere gødningsprodukt pga. plaststykker i materialet. Den svenske certificeringsordning for biogødning har grænseværdier for synlige urenheder, som omfatter plast, papir, glas, komposit, gummi mv. De er ved at overgå til en målemetode, som opgør urenhederne efter areal per liter biopulp i stedet for vægt. Plaststykkerne nedbrydes kun meget langsomt efter udbringning på markerne. Hvis forbehandlingen af affaldet er meget utilstrækkelig, kan plast give tekniske problemer i biogasanlæggene, såsom at vikle sig om omrørere, tilstoppe pumper, opbygge flydelag mv. Med moderne forbehandlingsteknologier burde dette dog kunne undgås.

19 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD Bioposer Generelt Blandt de interviewede kommuner anvender Frederikssund og Kerteminde Kommuner bioposer, mens Silkeborg Kommune har anvendt bioposer i en forsøgsordning. Frederikssund Kommune har tidligere anvendt valgfri poser. Vestforbrænding anbefaler generelt deres kommuner at anvende bioposer. De overvejer dog p.t. om de skal fastholde denne anbefaling, da det ikke længere gør en positiv forskel ift. den valgte behandlingsløsning (tidligere indgik poserne i behandlingen hos Biovækst, nu frasorteres de hos Komtek og HCS) Blandt de interviewede i Sverige anvender Skellefteå Kommune bioposer til den indendørs opsamling af bioaffald. De anvendte bioposer har typisk en størrelse på 8 eller 30 liter afhængig af behovet. Poserne kan være lavet af majs- eller kartoffelstivelse. Poserne udleveres gratis af alle kommunerne i et antal omkring 100 stk. pr. år. Derefter kan borgerne frit rekvirere flere, med undtagelse af Kerteminde, hvor borgerne selv skal købe bioposerne efter at have fået de første 100 stk. årligt udleveret gratis. Ifølge en undersøgelse i Sverige (Avfall Web, 2016) anvender 29 % af de kommuner, som frasorterer bioaffald, bioposer. Her er størrelsen også typisk 8 liter. Undersøgelser i Sverige (Avfall Sverige, 2015:15) har vist, at husstande der anvender bioposer eller plastposer indendørs, indsamler ca. 10 % mindre bioaffald end husstande der anvender papirposer. Ligeledes viser den svenske undersøgelse, at renheden af bioaffaldet i bioposen er ca % mens det i papirposer er ca. 97,5 % (Avfall Sverige, 2015:15). Bioposen betragtes på flere måder i Sverige, som en plastpose med de samme tilknyttede problemer. I Silkeborg Kommune viste en undersøgelse, at der blev udsorteret 82 % af det potentielle bioaffald fra restaffaldet ved anvendelse af biopose, hvilket er på niveau med plastposen (83 %) og væsentligt højere end ved anvendelse af papirpose (60 %). Erfaringstal fra Danmark (udbud) angiver en pris på øre pr. biopose Indendørs opsamlingsmateriel Der anvendes i alle kommunerne (inklusiv den svenske) en ventileret spand som indendørs opsamlingsmateriel til bioposen. I Frederikssund og Kerteminde Kommuner må borgerne gerne anskaffe sig en anden type opsamlingsmateriel, hvis de ønsker dette.

20 20 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD I Silkeborg, Frederikssund og Skellefteå Kommuner udleveres den ventilerede spand gratis til husstandene, mens man i Kerteminde skal betale 50 kr. for at købe opsamlingsmateriellet hos kommunen. I Skellefteå Kommune i Sverige skal borgerne selv hente materiellet til indendørs opsamling på genbrugspladsen. I Frederikssund Kommune har nogle borgere udtrykt, at den ventilerede spand er grim og at de hellere selv vil vælge deres indendørs løsning. Frederikssund Kommune mener, at det indendørs materiel bør udleveres gratis til alle i stedet for at husstanden selv anskaffer dette Udendørs opsamlingsmateriel I kommunerne Frederikssund, Kerteminde og Skellefteå anvendes enkeltbeholdere til opsamling af bioposer udendørs. I Silkeborg Kommune anvendes dobbeltbeholder. I alle kommunerne afhentes bioaffaldet hver anden uge. I Skellefteå Kommune er det muligt, at få en aftale om afhentning hver uge. I Silkeborg Kommune har man konstateret problemer med at få bioposen ud af dobbeltbeholderen ved tømning på grund af fugt udvendig på poserne. Dette er ligeledes et problem ved papirposer. Frederikssund Kommune mener, at en 140 liters enkeltbeholder til bioaffaldet i princippet er lidt for meget kapacitet, men man kan af AT hensyn ikke benytte en mindre beholder. Overskud af kapacitet kan medføre fejlsortering i beholderen til bioaffald, -særligt hvis der er pladsmangel i restaffaldsbeholderen. I alle kommunerne er der kommet klager omkring lugt fra bioaffaldsbeholderen og at der opsamles væske i beholderen, specielt fordi poserne kan være fugtige udvendigt Behandlingsanlæg Bioaffaldet fra de interviewede kommuner, der anvender biopose indendørs, behandles på følgende anlæg: Hashøj Biogas (biogasanlæg), Komtek, Klintholm Komposteringsanlæg og Skellefteå Kommunes eget behandlingsanlæg. Komtek modtager alle posetyper (poserne frasorteres inden biogasbehandlingen). Hashøj Biogasanlæg modtager biopulp fra bioaffald indsamlet i bioposer forbehandlet hos HCS. Klintholm Kompostering modtager kun bioaffald i biopose eller papirpose (komposteres i åbne miler). Behandlingsanlægget i Skellefteå Kommune modtager bioaffald i bioposer og papirposer (poserne sorteres ikke fra). Der opleves ingen problemer med bioposerne hos Skelefteå og Klintholm.

21 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 21 Som tidligere nævnt foretrækker Komtek plastposer frem for bioposer. Dette skyldes, at de i alle tilfælde frasorterer indsamlingsposerne af hensyn til biogasanlæggene og at der tabes mere vådt bioaffald med bioposerne end med plastposerne, da affaldet klæber mere til bioposerne. Denne problemstilling opleves også i Klippan Kommune i Sverige, hvor bioaffaldet klæber til bioposen (Avfall Sverige, 2016:03). Komtek har genfundet dele af bioplasten i biopulpen, når der anvendes bioposer til den indendørs opsamling. Dette sker, fordi bioposen går delvis i opløsning, hvis affaldet ligger for længe. Dermed videreføres en del af bioplasten til biopulpen. Endvidere besværliggør bioposen og papirposen afvandingen af rejektet da det klumper sammen. Derfor foretrækker anlægget, at bioaffaldet indsamles i plastposer. HCS, som forbehandler bioaffald i bioposer, udtrykker at det er mere besværligt at forbehandle bioaffald i bioposer end bioaffald i plast- eller papirposer, da bioposen sætter sig fast i anlægget og trevler. De mener, at det tager dobbelt så lang tid at forbehandle bioaffald fra bioposer end bioaffald indsamlet i papirposer. Stort set alle behandlingsanlæg i Danmark (undtagen Billund Biorefinery) kan håndtere bioaffald indsamlet i bioposer indendørs. Dette forudsætter dog, at affaldet forbehandles med en passende teknologi, da det ellers vil give tekniske problemer i biogasanlæggene! Med en passende forbehandling anses bioposer til indsamling af bioaffald således ikke som en begrænsende faktor i Danmark i forhold til den efterfølgende afsætning af biopulp/biomasse Særlige erfaringer omkring bioposen Bioposen kan blive opløst og fugtig, således at bunden går ud af posen når den tages ud af spanden. Dette er specielt et problem, hvis bioposen hænger mere end to dage i køkkenet inden at den skiftes. Dog virker det ifølge de interviewede kommuner til, at bioposen har lettere ved at holde på væsken end papirposen. Bioposer kan sætte sig fast i den udendørs beholder ved tømning. Dette opleves særligt ved anvendelse af dobbeltbeholder, men også i Sverige (Skellefteå Kommune), hvor der anvendes enkeltbeholder og bioposer, rapporteres det som et problem. Skellefteå Kommune får desuden klager over fluer og larver om sommeren (ingen statistik på hvor mange klager de får). I Frederikssund Kommune overvejer kommunen, at udlevere bioposer i en kraftigere kvalitet end tidligere, for at imødegå at poserne går i stykker og bliver fugtige udenpå. Endvidere har de indført sanktioner overfor husstande, der ikke anvender den korrekte biopose indendørs (beholderen bliver ikke tømt). Dette har medført, at flere benytter den rigtige pose (i dag er der ca % der ikke anvender den rigtige pose). Kommunen mener, at der er en bedre signalværdi i at anvende bioposen frem for plastpose.

22 22 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD Vestforbrænding anbefaler deres kommuner at anvende bioposer indendørs til opsamling af bioaffald, da de har haft fokus på den gode historie i, at det skulle være en pose der var bionedbrydelig, og at skal kunne omsættes i behandlingsprocessen (Aikan, hvor der er efterkompostering). Vestforbrænding har nu valgt at udbyde behandlingen af deres bioaffald og de behandlingsanlæg, der nu modtager bioaffaldet, frasorterer poserne inden behandlingen. Det er ikke en fordel i forhold til renheden af biopulpen eller miljøhistorien for borgeren, at anvende biopose, hvis de indendørs poser frasorteres ved behandlingsanlægget. Nogle anlæg angiver, at bioposer medfører, at en større del af bioaffaldet bliver frasorteret i forbehandlingen (som ved papirposer). I Sverige er behandlingsanlæggene ikke begejstrede for bioposer indendørs til bioaffaldet, når dette skal bioforgasses, da de har oplevet problemer med plasten i biogasanlæggene, der sætter sig i pumper og omkring omrørere (Avfall Sverige, 2007:09). Bioposerne nedbrydes ikke i biogasanlæggene. Eventuelle rester af bioposer, der ikke er fjernet i forbehandlingen, vil derfor tælle med ved opgørelse af synlige urenheder, der er en parameter f.eks. i den svenske certificeringsordning for biogødning. Resterne af bioposer vil dog efterfølgende nedbrydes på markerne. 3.4 Valgfri poser Generelt Blandt de interviewede er det kun Silkeborg Kommune, der i en forsøgsordning har anvendt valgfri poser (det vil sige at borgeren selv kan vælge pose, blandt andet en almindelig indkøbspose). Ingen af de interviewede i Sverige anvender valgfri poser. Ifølge en undersøgelse i Sverige (Avfall Web, 2016) er der ingen kommuner, der anvender indendørs poser efter eget valg til opsamling af bioaffald. Erfaringerne omkring anvendelsen af valgfrie poser er derfor baseret på et relativ spinkelt grundlag. Der er ingen specifikke størrelser på de valgfrie poser, da det er helt op til den enkelte husstand at beslutte. I Silkeborg Kommune viste en undersøgelse, at der blev udsorteret 76 % af det potentielle bioaffald fra restaffaldet ved anvendelse af valgfri pose. Dette er bedre end for papirposen, men dårligere end for plastposen og bioposen.

23 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD Indendørs opsamlingsmateriel I Silkeborg Kommune anvendes en ventileret spand på 7,5 liter som indendørs opsamlingsmateriel. Spanden udleveres gratis af kommunen, men det er også muligt for borgerne selv at anskaffe andet indendørs opsamlingsmateriel. Der er ikke behov for en speciel beholder til denne posetype. Der er ikke oplevet problemer med den ventilerede spand i forhold til anvendelse af egne poser Udendørs opsamlingsmateriel Der anvendes dobbeltbeholder til opsamling af bioaffald i valgfri pose i Silkeborg Kommune. Dobbeltbeholderen tømmes hver anden uge. Derudover er der ikke konstateret yderligere problemer Behandlingsanlæg Bioaffaldet fra Silkeborg Kommune i de valgfrie poser afsættes til Komtek. Silkeborg Kommune har ikke oplevet særlige problemer med bioaffaldet i valgfrie poser i forbindelse med behandlingen hos Komtek. Komtek oplvser, at der typisk er flere fejlsorteringer i bioaffald indsamlet i valgfrie poser end andre posetyper. Econet har fundet tilsvarende indikationer i danske undersøgelser, bl.a. ved undersøgelse af renheden af Vestforbrændings bioaffald. De behandlingsanlæg i Danmark, som kan håndtere bioaffald indsamlet i plastposer, kan også håndtere bioaffald indsamlet i valgfri poser. Dermed er valgfri poser ikke en begrænsende faktor i forhold til den efterfølgende behandling i Danmark Særlige erfaringer omkring den valgfrie pose Når borgeren frit kan vælge den indendørs pose, vil borgeren sandsynligvis vælge en plastpose, da disse er lettest tilgængelige og billigst. Der er større sandsynlighed for at posen sætter sig fast i den udendørs beholder ved tømning end ved anvendelse af plastposer produceret til indsamling af bioaffald. Det er vanskeligere for kommunerne at konstatere fejlsortering når der anvendes valgfrie poser, specielt hvis man ønsker at indføre sanktioner. Silkeborg Kommune mener, at sorteringen ikke bliver taget ligeså alvorligt ved anvendelse af valgfri poser i forhold til udlevering af poser specifikt til indsam-

24 24 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD ling af bioaffald. Silkeborgs egne undersøgelser i forsøgsområder viser, at valgfri poser giver en dårligere sortering og mindre mængder til bioaffald. De fleste danske biogasanlæg (Billund Biorefinery undtaget) kan modtage bioaffald i valgfri poser, forudsat at affaldet forbehandles med en passende forbehandlingsteknologi. De svenske biogasanlæg ønsker generelt ikke at modtage bioaffald, der er indsamlet i plastposer. Rester af plast vil indgå i analysen for synlige urenheder (del af den svenske certificeringsordning for bioaffald) og plaststykker, der udbringes på markerne, vil kun meget langsomt nedbrydes. 3.5 Information til borgerne Kommuner, forsyninger og affaldsselskaber benytter sig af en række forskellige værktøjer og tilgange, når de skal informere om affaldssystemet. Der er tale om skriftlige materialer, visuelle effekter, direkte dialog og kommunikation, IT baseret information, konkurrencer mv. I dette afsnit beskrives de generelle såvel som specifikke elementer i den information, som de interviewede kommuner og affaldsselskaber har gennemført ift. bioaffald. De beskrives herunder blandt andet, hvilke emner og områder der er lagt vægt på i kommunikationen med borgerne Generelle informationstiltag En del informationstiltag overfor borgerne går igen hos hovedparten af de interviewede kommuner og affaldsselskaber. Dette er typisk: Skriftligt materiale direkte til husstanden, enten postomdelt eller uddelt af renovatøren. Materialet udarbejdes ofte på flere sprog. Annoncer i lokale aviser og pressemeddelelser. Information på kommunens hjemmeside. Plancher på busser og renovationsbiler. Information via de sociale medier. Derudover er der generelt løbende information om systemerne med indsamling af bioaffald. Hyppigheden for hvornår der informeres og køres kampagner varierer mellem 1-3 år. Et gennemgående tema i informationen hos alle kommuner, forsyninger og affaldsselskaber er en detaljeret information om, hvad der er bioaffald og hvordan borgerne skal sortere. Derudover går nedenstående to fokusområder også igen hos de fleste: Argumenter for hvorfor det er vigtigt at sortere.

25 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 25 Hvordan bioaffaldet behandles og at det på intet tidspunkt sammenblandes med det øvrige affald. Dette er specielt vigtigt hvis restaffald og bioaffald indsamles i dobbeltkammerbil, hvor borgerne ser at det er den samme bil der indsamler begge fraktioner. Mere praktisk information, såsom det materiel der anvendes både indendørs og udendørs, og hvordan borgerne får flere poser mv., er også et fælles punkt for alle Specifikke informationstiltag De mere specifikke tiltag på informations- og kommunikationssiden fra de forskellige interviewede er blandt andet: Oprettelse af en hjemmeside for børn om affaldssystemet (VA-Syd). Events på festivaler (VA-Syd). Brug af TV kanaler (Stockholm Vatten). Dialog med folk på gaden ved at kommunens affaldsmedarbejdere snakker direkte med folk i bymiljøet og på parcelhusvejene (Hjørring og Silkeborg Kommuner). En animeret film om bioaffald og biogas (Skellefteå Kommune). Kampagner målrettet skolebørn og gymnasier (Skellefteå Kommune). Af mere specifikke temaer, som der er lagt vægt på i informationen blandt de interviewede, kan nævnes følgende: De miljømæssige og økonomiske fordele, herunder at det koster mindre at sortere affaldet (Stockholm Vatten). At borgerne skal binde knude på poserne eller lukke dem på anden vis for at undgå lugt og væske (Horsens Kommune). Hvor meget affald der rent faktisk flyttes fra restaffaldet når man sorterer bioaffaldet ud (Billund Kommune). Hvordan man bedst muligt anvender den udleverede pose (biopose) for at undgå lugt og væske (Frederikssund Kommune). At de samme ting gentages for hver gang der informeres (gentagelseseffekten), så borgerne får de samme oplysninger hele tiden (Kerteminde Kommune). En formidling af de resultater der er opnået mens sorteringen har stået på, og forskellen fra før til nu (Silkeborg Kommune). Der er forskel på informationsindsatsen i de kommuner som har haft sortering af bioaffald i mange år kontra de kommuner, som netop har etableret dette eller har kørt det som en forsøgsordning. I de sidste tilfælde er informationen mere intensiv og omfattende.

26 26 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD Samlet omkring informationserfaringer Det er meget vanskeligt direkte at måle effekten af de forskellige informationskampagner i kommunerne. Generelt kan man dog sige, at større informationsindsats forbedrer sorteringen og tilfredsheden hos borgerne. Kommunerne siger, at de kan se en effekt på sorteringen af bioaffaldet umiddelbart efter de har gennemført en oplysningskampagne. En ting, som bør fremhæves, og som flere kommuner nævner, er vigtigheden af at fortælle borgerne, at affaldet ikke blandes sammen efter at de har sorteret det i køkkenet. Kommunerne har indtryk af, at der er en vis skepsis blandt borgerne omkring, hvorvidt bioaffaldet reelt genanvendes og til hvad. Dette udspringer formentlig af de dårlige eksempler som har været fremhævet i medierne gennem årene (korrekte eller ikke korrekte). 3.6 Alternative indsamlingsløsninger (optisk sortering og affaldssug) Ved optisk sortering og affaldssug skal indsamlingsposen være af en kraftigere kvalitet ift. den almindelige indsamling, idet affaldet bliver håndteret mere hårdhændet. Tykkelsen af plastposen vil typisk ligge omkring 70 my sammenlignet med andre poser til indsamling af organisk affald, som ligger på omkring 20 my. Lukning af posen er endnu vigtigere ved disse alternative indsamlingssystemer, f.eks. kan en anbefaling være at slå dobbeltknuder. Da poserne er af en meget kraftigere kvalitet end almindelige affaldsposer, har nogle svenske kommuner med optisk sortering valgt relativt små plastposer (6 liter) til indsamling af bioaffald for at mindske risikoen for, at borgerne bruger poserne til andre ting (Avfall Sverige, 2016:03). Det er ikke muligt at anvende papirposer til optisk sortering. Det er muligt at anvende en papirpose til affaldssug. Denne pose skal være med forstærket flad bund, god lukning (klister), stærkere lim og imprægnering for at modstå væde fra bioaffaldet (Avfall Sverige, 2011:19). Lidt ældre svenske priser fra Avfall Sverige tyder på, at poserne til affaldssug er dyrere end de andre posetyper, samt at plastposen (70 my, 0,5 SEK/stk.) er billigere end papirposen (0,78 SEK/stk.) (Avfall Sverige, 2011:19). Kombinationen af optisk sortering og mobilsug fungerer ikke så godt, idet for mange poser går i stykker, især hvis mobilsug er i forbindelse med affaldsskakte. Der er ingen erfaringer med centralsug kombineret med optisk sortering iflg. Avfall Sverige (Avfall Sverige, 2016:03).

27 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 27 4 Miljøeffekter af posevalg Miljøeffekter er her repræsenteret som CO₂ udledning og det fossile indhold i poserne. 4.1 Fossilt indhold Fossile materialer er materialer udvundet af fra f.eks. kul, olie og naturgas. Disse materialer har været lagret i jorden i millioner af år og frigivelse af disse (ved f.eks. afbrænding af kul til energiproduktion) forøger atmosfærens indhold af CO₂ og bidrager dermed til drivhuseffekten. Derfor er indholdet af fossilt materiale i de valgte poser en relevant miljøparameter at inddrage i vurderingen. Papirposer er typisk fremstillet af 100 % fornybart materiale (papir fra træ eller genbrugspapir). Enkelte papirposer indeholder dog en mindre mængde plast, hvis den f.eks. er imprægneret eller har en plastliner. Plastposer fremstilles af olie og er dermed 100 % fossilt materiale. Bioposerne er fremstillet af plantebaserede materialer, f.eks. majsstivelse. For at gøre poserne stærke nok, er det dog nødvendigt at tilføje en vis mængde fossilt plast. Det fossile indhold i bio-poserne varierer, men det har ikke været muligt at få oplyst indholdet af leverandørerne af poserne. Ifølge Avfall Sverige varierer andelen af fornybart materiale typisk fra 40 til 70 % (Avfall Sverige, 2011:19), hvilket betyder, at der er 30 til 60 % fossilt materiale i poserne. Disse informationer er dog af ældre dato og der er sket meget på området i de seneste år. Zenzo Group, som er en del af Bio Bag Group, producerer bioposer fra granulat fra Novamont. Materialet hedder Mater-Bi, og er iflg. Zenzo Group 100% plantebaseret, primært baseret på majs. Zenzo Group fortæller, at disse fibre giver styrken i poserne, hvilket førhen kun kunne opnås med fossil tilsætning. Novamont skriver dog på deres hjemmeside at der er et "højt indhold af fornybare råmaterialer" (oversat fra Det er muligt at teste indholdet af fornybart/fossilt karbon ved brug af en C14- isotop analyse (europæisk standard EN ). Herudover er en international

28 28 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD standard for testmetoder ift. fornybart/fossilt karbon under udvikling, ISO 16620, som skal indeholde fem dele; 1) Generelle termer, 2) Bestemmelse af biobaseret karbon, 3) Bestemmelse af biobaseret fossilt polymer indhold, 4) Bestemmelse af biobaseret masse og 5) Deklaration af ovenstående. De første tre dele er udkommet i Firmaet Vincotte udsteder et certifikat ift. hvor stor en andel fornybart materiale (målt på C) produktet indeholder, men der er ellers ikke fundet andre mærkningsordninger for det fossile indhold i produkter. Certificeringen kan være en måde for kommunerne at dokumentere, at poserne er biobaserede og komposterbare. Københavns Kommune bruger en tilsvarende mærkning fra dette firma på deres bioposer til indsamling af bioaffald (stemplet på poserne). 20 til 40 % biobaseret 40 til 60 % biobaseret 60 til 80 % biobaseret over 80 % biobaseret At posen er biobaseret betyder ikke nødvendigvis, at posen er komposterbar. F.eks. kan almindeligt anvendte plasttyper (f.eks. PE) være biobaseret, altså være produceret af fornybare ressourcer, uden at være komposterbar. Typisk er poserne til bioaffald dog produceret fra stivelse, således at de er komposterbare. 4.2 Bionedbrydelig og komposterbar Nedbrydeligheden af poser til indsamling af bioaffald er interessante i forhold til vurdering af poserne. I det omfang poserne ikke sorteres fra i forbehandlingen, er det ønskeligt, at de nedbrydes senere i systemet for at forhindre f.eks. ophobning af plast på markerne. Ingen af de anvendte poser nedbrydes i væsentlig grad i biogasanlægget. Papirposerne kan principielt nedbrydes anaerobt (i biogasanlæg), men opholdstiden i anlæggene er ikke lang nok til, at denne proces sker i væsentligt omfang. Bioposer er normalt komposterbare, dvs. at de kan nedbrydes under de forhold, der normalt er i et komposteringsanlæg (tilstedeværelse af ilt) eller efter udbringning på markerne. For at kunne sige, at et produkt er fuldt komposterbart, må produktet efterleve kravene i den europæiske standard EN 13432/EN EN vil dække bioposer til indsamling af bioaffald. Standarden foreskriver, at materialet:

29 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD 29 er bionedbrydeligt, som betyder materialet skal nedbrydes til CO₂ og vand under kontrollerede komposteringsbetingelser (min. 90% nedbrydning indenfor 6 måneder). er fragmenter-bart (nedbrydes til mindre stykker) og at der dermed sker et tab af synlighed i den færdige kompost. Testen foretages ved at lade materialet kompostere med organisk affald i 3 måneder. Efter dette sies komposten igennem en 2 mm si, og alt materiale større end 2mm bliver betegnet som ikke-fragmenteret. Andelen af ikke-fragmenteret materiale skal være mindre end 10 % af den oprindelige masse af materialet. er fri for negative effekter for komposteringsprocessen. har lavt indhold af tungmetaller og ikke skaber negative forhold for kvaliteten af komposten. Der foretages en plante-test i komposten. Andre kemiskfysiske parametre såsom ph, N, P, Mg og K må ikke være anderledes end kontrol-komposten. Rester fra bioposer, der udbringes med restprodukter fra biogasanlæg vil dermed hurtigt nedbrydes, såfremt de rette forhold er tilstede (fugt og ilt). Det samme vil være tilfældet for papirposerne (evt. med undtagelse af rester fra imprægnering eller liners), imens rester fra plastposer 3 kun meget langsomt nedbrydes på markerne. Alle rester af indsamlingsposer vil dog tælle med i en eventuel analyse for fysiske urenheder i restproduktet. 4.3 CO₂ udledning fra produktion og behandling Her beskrives kort CO₂-udledningen ved anvendelse af forskellige posetyper til indsamling af bioaffald. Udregninger er baserede på foreliggende data og der er dermed en vis usikkerheder knyttet til tallene. CO₂-udledningen er beregnet per 20 L volumen pose (den funktionelle enhed) for at sikre sammenlignelighed imellem de forskellige posetyper. CO₂-udledningen inkluderer produktion af materialet og behandling i form af forbrænding samt for papir og majs-posen også bioforgasning. CO₂-udledningen fra selve produktionen af posen er ikke medregnet, idet den antages at være nogenlunde sammenlignelig på tværs af posetyper. For produktionen af materiale ses det at papir udleder mindst CO₂ per kg materiale, herefter majsstivelse (bio-posen) og sidst plast. Det vurderes dog, at CO₂udledningen til produktion af majsstivelsen (til bio-posen) er lidt underestimeret, da kun produktionen af majskorn er medtaget og ikke oparbejdning af majsen til stivelse. 3 Der findes bionedbrydelige plastposer fremstillet af fossilt plast. Der er dog tale om specialposer og ikke standard plastposer.

30 30 KVALITET AF POSER TIL BIOAFFALD For affaldsbehandling er regnet på forbrænding af plastposer og både forbrænding og biogasbehandling af bioposer og papirposer (på nogle anlæg). Resultaterne viser, at bio- og papirposen til forbrænding producerer mest energi, og dermed en besparelse af CO₂-udledning, hvor plasten giver mindre bidrag. Dette skyldes primært, at plastens indhold af fossilt CO₂ trækker ned i forhold til fordelene ved at producere energi. Ved bioforgasning er der ikke stor besparelse eller udledning, da ingen af poserne nedbrydes i væsentlig grad i biogasanlægget. Den samlede CO₂ udledning er beregnet ved at lægge produktionen og behandlingen sammen (CO₂/kg), hvorefter vægten af posen er ganget med dette. Da resultaterne ligger inden for et relativt snævert interval, vurderes f.eks. mængden af materialer per pose at have stor betydning. Papirposen til forbrænding er dog den eneste som samlet har en besparelse af CO₂ udledning, når produktion og affaldsbehandling lægges sammen. Tabel 1 Oversigt over posemateriale og affaldsbehandling. Data for posernes vægt er estimeret. Data for CO₂ udledning er fra EASETECH. Negative værdier betyder, at der er en besparelse af CO₂. Materiale og behandling Vægt-interval Produktion af materiale Behandling CO₂ udledning samlet per pose (20 l) Kg/20 l pose g CO₂ / kg materiale g CO₂ ækv. / kg materiale g CO₂ ækv. / pose HDPE plastpose, forbrænding 0,005 0, til 19 Bio-pose af majsstivelse, forbrænding 0,005 0, til 2 Bio-pose af majsstivelse, bioforgasning 0,005 0, til 20 Papirpose, forbrænding 0,030 0, til -30 Papirpose, bioforgasning 0,030 0, til L, 20 my tykkelse L, 70 g/m², 1 lags 3. Majskorn % glukose + 10 % blød plastaffald Samlet set er CO₂-belastningen fra indsamlingsposerne meget lille (ift. f.eks. resten af behandlingen af bioaffaldet). De relative forskelle i ovenstående tabel vil dermed have meget lille betydning i en samlet miljøvurdering af håndtering af bioaffald.

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S DRAGØR KOMMUNE NOTAT OM BIOAFFALD NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076097-001 VERSION UDGIVELSESDATO

Læs mere

Valg af poser og renhed i pulp efter forbehandling

Valg af poser og renhed i pulp efter forbehandling DAKOFA 19 juni 2018 Valg af poser og renhed i pulp efter forbehandling Erfaringer fra kommunepuljeprojekterne og forslag til forbedringer i sorteringen. 1 Asbjørn Wejdling, COWI Agenda Definitioner: bioposer,

Læs mere

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald TEMA// Organisk affald Poser En udvidet sortering, hvor det organiske affald frasorteres resten af dagrenovationen, vil medføre et større forbrug af poser til at samle og pakke affaldsfraktionen. Da poseforbruget

Læs mere

Indsamling af organisk affald v. Louise Kreilgård, NIRAS

Indsamling af organisk affald v. Louise Kreilgård, NIRAS Indsamling af organisk affald - Kan det lade sig gøre? - Er det meget dyrt? - Og er det besværligt? Louise Kreilgård, NIRAS Disposition Kort om NIRAS Formål med projektet Metodebeskrivelse Beskrivelse

Læs mere

ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP

ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP BOFA ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076850 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE

Læs mere

Baggrundsnotat for valg af poser til indsamling af madaffald.

Baggrundsnotat for valg af poser til indsamling af madaffald. Baggrundsnotat for valg af poser til indsamling af. Indledning Ifølge den nationale ressourcestrategi og som vedtaget i Affaldsplan 2013-2024 for Frederikssund Kommune skal der sikres en bedre udnyttelse

Læs mere

Sortering af dagrenovation. Præsenteret af ingeniør Jytte Søgaard

Sortering af dagrenovation. Præsenteret af ingeniør Jytte Søgaard Sortering af dagrenovation Præsenteret af ingeniør Jytte Søgaard Affaldssortering Sortering af dagrenovation i madaffald og restaffald blev opstartet januar 1997. Hos alle de husstande i gl. Grindsted

Læs mere

FORHOLD VEDRØRENDE INDKØB AF BEHOLDERE, KØKKENSPANDE OG EMBALLAGE TIL MADAFFALD

FORHOLD VEDRØRENDE INDKØB AF BEHOLDERE, KØKKENSPANDE OG EMBALLAGE TIL MADAFFALD KOLDING KOMMUNE FORHOLD VEDRØRENDE INDKØB AF BEHOLDERE, KØKKENSPANDE OG EMBALLAGE TIL MADAFFALD ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR.

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 05-10-2010 Dato: 15-09-2010 Sag nr.: KB 218 Sagsbehandler: Thomas Jørgensen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Øget genanvendelse i henteordninger

Øget genanvendelse i henteordninger Silkeborg Genbrug og Affald A/S Øget genanvendelse i henteordninger DAKOFA 05/04/2016 Disposition Projektets målsætning Projektramme Resultater Kundernes vurdering Konklusion 1 Projektets målsætning Specifikke

Læs mere

SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 HVIDOVRE KOMMUNE SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1

Læs mere

Bioaffald. Arkiv nr

Bioaffald. Arkiv nr Arkiv nr. 5.2.8 Nomi4s i/s September 2017 1 Resume Nærværende rapport indeholder beskrivelse af indsamlingsmetode for bioaffald, materiel til indsamling ved borger og behandlingsmetode af bioaffald. Udover

Læs mere

Godkendelse af container til restaffald og madaffald

Godkendelse af container til restaffald og madaffald Punkt 7. Godkendelse af container til restaffald og madaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets godkendelse, at de containere, der fra 2017 anvendes til

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

Bilag I. Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2003. Statusredegørelse om organisk dagrenovation

Bilag I. Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2003. Statusredegørelse om organisk dagrenovation Bilag I Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2003 Statusredegørelse om organisk dagrenovation Resuméartikel Status over fordele og ulemper ved genanvendelse af organisk dagrenovation En ny statusredegørelse

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald Punkt 7. Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at det i sagen beskrevne scenarie

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

gladsaxe.dk/affald Hit med dit MADAFFALD ren så får du energi MADAFFALD

gladsaxe.dk/affald Hit med dit MADAFFALD ren så får du energi MADAFFALD gladsaxe.dk/affald Hit med dit ren så får du energi Så er det tid til at sortere madaffald Her er din nye køkkenspand til indsam Når du er kommet godt i gang med ling af madaffald i køkkenet. Den er sorteringen

Læs mere

Indsamling af KOD I Horsens Kommune

Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af affald i kommunerne Erfaringer i Horsens Kommune Henrik Ørtenblad Økonomiseminar, 11. dec. 2017 Lovgrundlaget for affaldshåndtering og kommunernes ansvar

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris 3. Grunde til at indsamle madaffald

1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris 3. Grunde til at indsamle madaffald Bilag 1: Genanvendelse, miljø og behandling af madaffald Dette bilag beskriver i detaljer: 1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris

Læs mere

Afrunding af test Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug

Afrunding af test Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug Afrunding af test 2016 Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug Roskilde, oktober 2016 Hvad skal vi nå i dag? Velkomst Hvad har vi lært/resultater? Kommunikation/quiz/oplæg til gruppearbejde Gruppearbejde/sandwich

Læs mere

Idéen i forsøget er at udnytte de eksisterende beholdere til haveaffald til indsamling

Idéen i forsøget er at udnytte de eksisterende beholdere til haveaffald til indsamling Beskrivelse af forsøg med indsamling af bioaffald Idéen i forsøget er at udnytte de eksisterende beholdere til haveaffald til indsamling af bioaffald. Bioaffald består af madaffald og grønt haveaffald.

Læs mere

Organisk affald. Den 15. november

Organisk affald. Den 15. november Organisk affald Den 15. november 2016 1 Hvem er Nomi4s 2 Nomi4s Skive Kommune Harboøre Kåstrup Skive Lemvig Lemvig Kommune Affaldscenter Rom Kjærgårdsmølle Struer Kommune Bækmarksbro Holstebro Genbrugsplads

Læs mere

Workshop Bioaffald, plast & metal

Workshop Bioaffald, plast & metal Workshop Bioaffald, plast & metal DET GRØNNE HUS 11. april 2013 Udarbejdet af: Martin Damgaard Lehmann Vægtbaseret afregning af dagrenovation Eksempel fra Holbæk kommune I 2008 etablerede Holbæk Kommune

Læs mere

Bilag 1. Forslag til indsamlingsordning for madaffald

Bilag 1. Forslag til indsamlingsordning for madaffald Bilag 1 18. maj 2017 Sagsbeh.:ON J.nr.: 07.00.00-G01-11-16 Vej Park og Miljø Forslag til indsamlingsordning for madaffald Notatet beskriver forslag til indsamlingsordning for madaffald, herunder baggrund,

Læs mere

Arbejdsmiljø ved håndtering af renovationssække

Arbejdsmiljø ved håndtering af renovationssække Notat Dato 4. juni 2012 Til Fra Bestyrelsen Administrationen Arbejdsmiljø ved håndtering af renovationssække Baggrund Skraldemændene fra Miljø Team A/S har gennem længere tid ønsket at anvendelse af sækkestativer

Læs mere

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne.

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Baggrund Furesø Kommune ønsker at bidrage til opfyldelse af det nationale ressourcemål om at genanvende 50 % af

Læs mere

Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger

Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger Arbejdsgruppens mål er at skabe viden om biobaseret- og bionedbrydelig plast og disse plasttypers muligheder og udfordringer fra et genanvendelses

Læs mere

"Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg" 8. JUNI 2016 "KILDESORTERET ORGANISK DAGRENOVAITON TIL BIOGASFÆLLESANLÆG"

Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg 8. JUNI 2016 KILDESORTERET ORGANISK DAGRENOVAITON TIL BIOGASFÆLLESANLÆG "Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg" 1 Dagsorden Baggrund for projektet Projektindhold Spørgsmål 2 Baggrund for projektet 3 Kildesortering af organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Forbehandling af organisk affald

Forbehandling af organisk affald Forbehandling af organisk affald - Kan det lade sig gøre? - Er det meget dyrt? - Og er det besværligt? Louise Kreilgård, NIRAS Disposition Gennemgang af vurderede teknikker Beskrivelse af teknologier til

Læs mere

CO 2 -opgørelse, 2009. Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder

CO 2 -opgørelse, 2009. Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder CO 2 -opgørelse, 2009 Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder 1. november 2011 Indhold FORMÅL 4 FAKTA 4 RESULTAT 4 EJERS VURDERING AF OPGØRELSEN 5 BESKRIVELSE AF ANLÆG/TEKNOLOGI/PROCES

Læs mere

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Oplæg ved: Christian Ege Leif Bach Jørgensen Det Økologiske Råd Projekt om anvendelse af kildesorteret organisk

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

Til Ayfer Baykal, MB 15. september Sagsnr Svar på spørgsmål om CO 2 fra transport af bioaffald. Dokumentnr.

Til Ayfer Baykal, MB 15. september Sagsnr Svar på spørgsmål om CO 2 fra transport af bioaffald. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling Til Ayfer Baykal, MB 15. september 2017 Svar på spørgsmål om CO 2 fra transport af bioaffald Kære Ayfer Baykal Sagsnr. 2017-0307082 Dokumentnr.

Læs mere

Dagrenovation i tal. DAKOFA konference 21. august 2012 Claus Petersen, Econet AS. Oplægget bygger på. Undersøgelse af dagrenovationens sammensætning

Dagrenovation i tal. DAKOFA konference 21. august 2012 Claus Petersen, Econet AS. Oplægget bygger på. Undersøgelse af dagrenovationens sammensætning Dagrenovation i tal DAKOFA konference Claus Petersen, Econet AS Oplægget bygger på Undersøgelse af dagrenovationens sammensætning Enfamilieboliger 4 eksemplariske kommuner Madspild/madaffald, batterier

Læs mere

Posekvalitetens og materialets betydning for indholdet af fysiske urenheder i biopulp

Posekvalitetens og materialets betydning for indholdet af fysiske urenheder i biopulp KERTEMINDE FORSYNING FINANSIERET GENNEM KOMMUNEPULJEN - MILJØSTYRELSEN Posekvalitetens og materialets betydning for indholdet af fysiske urenheder i biopulp ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Den 12. juli 2012 Init. CBP/BEB Sagsnr. 12-01061 Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Baggrund Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Læs mere

Organisk affald fra kommunal drift til biogas i Region Midt

Organisk affald fra kommunal drift til biogas i Region Midt Organisk affald fra kommunal drift til biogas i Region Midt - med fokus på madaffald fra husholdninger Disposition Hvilke affaldsstrømme kan potentielt øge biogaspotentialet i kommunerne Hvor sorteres

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

Evaluering af forsøgsordninger for papir og organisk affald

Evaluering af forsøgsordninger for papir og organisk affald Rødovre Kommune Evaluering af forsøgsordninger for papir og organisk affald Rapport August 2010 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Rødovre Kommune

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Offentliggørelse af resultater fra Cross Border Biowaste med fokus på det tyske område. Ph.D. Stud. Morten Bang Jensen

Offentliggørelse af resultater fra Cross Border Biowaste med fokus på det tyske område. Ph.D. Stud. Morten Bang Jensen Offentliggørelse af resultater fra Cross Border Biowaste med fokus på det tyske område Ph.D. Stud. Morten Bang Jensen Indhold 1.Indledning 2. Formål 3. Livscyklusvurdering (LCA) 4. Affaldssystemet 5. Kombineret

Læs mere

Svendborg Uden Affald

Svendborg Uden Affald Svendborg Uden Affald Informationsmøde for områder med fælles affaldsløsninger 18. juni 2019 Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune Dagsorden Velkommen og formål med mødet Nye affaldsordninger hvad og

Læs mere

Organisk affald. Den 8. november

Organisk affald. Den 8. november Organisk affald Den 8. november 2017 1 www.nomi4s.dk Nomi4s Harboøre Skive Kommune Kåstrup Lemvig Skive Lemvig Kommune Affaldscenter Rom Bækmarksbro Struer Kommune Holstebro Kommune Kjærgårdsmølle Holstebro

Læs mere

Teknisk Udvalg. Referat. Dato: Mandag den 4. november Mødetid: 17:00-17:30

Teknisk Udvalg. Referat. Dato: Mandag den 4. november Mødetid: 17:00-17:30 Referat Dato: Mandag den Mødetid: 17:00-17:30 Mødelokale: Mødelokale B105 Medlemmer: Annette Johansen (A), Bjarne Kogsbøll (C), John A. Bilenberg (C), Kemal Bektas (A), Lars Prier (O), Laurids Christensen

Læs mere

Affaldsplanen blev udarbejdet i et tæt samarbejde mellem de seks ejerkommuner i affaldsselskabet I/S AffaldPlus og selve affaldsselskabet.

Affaldsplanen blev udarbejdet i et tæt samarbejde mellem de seks ejerkommuner i affaldsselskabet I/S AffaldPlus og selve affaldsselskabet. Ændret affaldsordning i Ringsted Kommune. Sag nr. 17/670 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning I januar 2011 traf Byrådet beslutning om, hvorledes den fremtidige affaldsordning for enfamilieboliger skulle

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål

Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Linda Bagge, Miljøstyrelsen SIDE 1 Formål og tanker bag den nye affald til jordbekendtgørelse? Formål: - Opdatering i forhold til ny viden

Læs mere

ANALYSE AF INDSAMLINGSORDNINGER FRA HAVEBOLIGER

ANALYSE AF INDSAMLINGSORDNINGER FRA HAVEBOLIGER DRAGØR KOMMUNE ANALYSE AF INDSAMLINGSORDNINGER FRA HAVEBOLIGER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kgs. Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076097 1

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 2 Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald Nedenstående er en kort sammenfatning af udenlandske erfaringer

Læs mere

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Ny affaldsbeholder med to rum Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Bio Rest Kære borger Den 1. juli 2009 er vi klar med den nye affaldsordning i Kalundborg Kommune. Fremover skal du sortere

Læs mere

VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017

VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017 VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017 PROGRAM 1. Velkomst - rammerne for det fælles affaldsprojekt 2. Erfaringer fra forsøg med affaldssortering 3. Anbefaling til et nyt indsamlingssystem

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Overordnede målsætninger i forhold til arbejdet med nye ordninger

Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Overordnede målsætninger i forhold til arbejdet med nye ordninger NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Den nationale ressourcestrategi, som kom i efteråret 2013 og sætter de samlede mål for

Læs mere

Analyse om organisk affald Randers SØ Randers Kommune 2016

Analyse om organisk affald Randers SØ Randers Kommune 2016 Analyse om organisk affald Randers SØ Randers Kommune 2016 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 5 3 Affald generelt Side 7 4 Organisk affald Side 14 5 Konklusion

Læs mere

Byd velkommen til Madam Skrald

Byd velkommen til Madam Skrald Byd velkommen til Madam Skrald din nye genbrugsbeholder Herlev Kommune indfører en ny måde at sortere affald på. Du er en af de 100 husstande, der har meldt sig som ambassadører for ordningen i forsøgsperioden.

Læs mere

Behandling af organisk affald med Ecogi. Affald som en ressource. Af Bjarne Larsen, KomTek. Ecogi. Miljø med visioner...

Behandling af organisk affald med Ecogi. Affald som en ressource. Af Bjarne Larsen, KomTek. Ecogi. Miljø med visioner... Behandling af organisk affald med Affald som en ressource Af Bjarne Larsen, KomTek Agenda Kort om baggrund og forudsætninger Vurdering af affaldsmængder der gemmer sig meget organisk i den grå fraktion

Læs mere

Øget genanvendelse i henteordninger

Øget genanvendelse i henteordninger Bilag 8 Uddybning af baggrund og aktiviteter i projektbeskrivelsen 28. november 2014 Øget genanvendelse i henteordninger 1. Baggrund Silkeborg Forsyning og Affald 1 (SF) og Silkeborg Kommune (SK) har det

Læs mere

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 2. Kort beskrivelse af projektet Herning Kommune har et ønske om at det skal

Læs mere

Analyse om organisk affald Randers NØ Randers Kommune 2016

Analyse om organisk affald Randers NØ Randers Kommune 2016 Analyse om organisk affald Randers NØ Randers Kommune 2016 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 5 3 Affald generelt Side 7 4 Organisk affald Side 14 5 Konklusion

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Kildesorteret organisk dagrenovation

Kildesorteret organisk dagrenovation Kildesorteret organisk dagrenovation Håndtering og kvalitet ØKOLOGIKONGRES 17 29. NOVEMBER 2017 Fra jord til bord og retur igen Hvor påvirkes kvaliteten Figur: Linda Bagge, Miljøstyrelsen 2 Regler og krav

Læs mere

Forslag til ny tekst: Bemærkning:

Forslag til ny tekst: Bemærkning: Kommentarer til Ressource- og Affaldsplan 2024. Dansk Byggeri fremsender hermed sine kommentarer til Københavns Kommunes affaldsplan 2024. Nr. Nuværende tekst: Forslag til ny tekst: Bemærkning: 1 Gennem

Læs mere

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok?

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Vicedirektør Claus Torp MILJØSTYRELSEN DAKOFA konference 4. april 2011 Disposition for oplæg Dagsordnen i EU Affaldsforebyggelse og madspild Organisk affald/bioaffald:

Læs mere

Madaffald i Kara/Noverens ejerkommuner. Veje og grønne områder/kmu 15. august 2017

Madaffald i Kara/Noverens ejerkommuner. Veje og grønne områder/kmu 15. august 2017 Madaffald i Kara/Noverens ejerkommuner Veje og grønne områder/kmu 15. august 2017 Disposition Grundlag for strategien De 4 mulige scenarier De 2 udvalgte scenarier Tidshorisont Udgangspunkt i dag Kara/Noveren

Læs mere

Model for beregning af genanvendelsesprocent

Model for beregning af genanvendelsesprocent Model for beregning af genanvendelsesprocent Vestforbrænding har gjort en aktiv indsats for at opnå den nationale ressourcestrategis mål om 50% genanvendelse af de syv fokusfraktioner i henhold til regeringens

Læs mere

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Hvor meget forventer man at indsamle af hver fraktion i

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt / Overvejelser vedrørende central sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt DAKOFA konference 20. januar 2015 / Hvem er vi? 9 ejerkommuner 400.000 indbyggere / 20.000 virksomheder Gadstrup

Læs mere

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper:

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper: GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 2 - Udbud af storskrald NOTAT Dato: 25. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen, Anja Hoff Hansen og Malene Matthison-Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe

Læs mere

Dette notat er bilag til temadrøftelse om ny affaldsordning i Roskilde Kommune til Klima- og Miljøudvalgets møde den 18. august 2015.

Dette notat er bilag til temadrøftelse om ny affaldsordning i Roskilde Kommune til Klima- og Miljøudvalgets møde den 18. august 2015. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 2159173 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat om ny affaldsordning til private husstande 7. august 2015 Dette

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

Offentliggørelse af resultater fra Cross Border Biowaste med fokus på det danske område. samt samlede konklusioner. Ph.D. Stud. Morten Bang Jensen

Offentliggørelse af resultater fra Cross Border Biowaste med fokus på det danske område. samt samlede konklusioner. Ph.D. Stud. Morten Bang Jensen Offentliggørelse af resultater fra Cross Border Biowaste med fokus på det danske område samt samlede konklusioner Ph.D. Stud. Morten Bang Jensen Indhold 1. Systemet 2. Forbrænding 3. Biologisk behandling

Læs mere

Øget genanvendelse i Frederikssund Kommune

Øget genanvendelse i Frederikssund Kommune Øget genanvendelse i Frederikssund Kommune Indledning Frederikssund Kommune har i 2015 nået en genbrugsprocent på 52,8 %. Med udgangspunkt i kommunens affaldsordninger redegør dette notat for mulighederne

Læs mere

Ordningen er en indsamlingsordning i form af en henteordning, hvor dagrenovation afhentes fra den enkelte ejendom.

Ordningen er en indsamlingsordning i form af en henteordning, hvor dagrenovation afhentes fra den enkelte ejendom. Forslag til regulativ for dagrenovation 30/7 2014 12 Ordning for dagrenovation 12.1 Hvad er dagrenovation Dagrenovation er affald, som er defineret som dagrenovation, jf. 3, nr. 13. 12.2 Hvem gælder ordningen

Læs mere

Indledning. Byrådet. Baggrund for ny affaldsordning i Roskilde Kommune

Indledning. Byrådet. Baggrund for ny affaldsordning i Roskilde Kommune Byrådet Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 2208095 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Baggrund for ny affaldsordning i Roskilde Kommune 28. oktober 2015 Dette notat er opdateret

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Projekt SAGA II tekstiler, drikkekarton og plastaffald

Projekt SAGA II tekstiler, drikkekarton og plastaffald Projekt SAGA II tekstiler, drikkekarton og plastaffald Udført af for ejerkommunerne Haderslev, Vejen, Kolding og Tønder. I perioden 01. maj 2014 16. december 2014 1 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Målsætninger...

Læs mere

Bestyrelsesmøde. 24. oktober Peter Fugmann

Bestyrelsesmøde. 24. oktober Peter Fugmann Bestyrelsesmøde 24. oktober 2014 Peter Fugmann Etablering af forbehandlingsanlæg til kildesorteret organisk dagrenovation Pkt. 7 Bestyrelsesmødet, 24. oktober 2014 Haveaffaldspladser, evaluering Afdelingschef

Læs mere

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3 Analyse af restaffald Domus Vista Park 3 juli og november 2012 Affald & Genbrug Bygge, Plan & Miljø Frederiksberg Kommune Undersøgelse af affaldsforhold i Domus Vista Park 3 Frederiksberg Kommune prioriterer

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Høringsmateriale Udkast af 31. oktober 2014 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Selvom vi allerede er gode til at sortere (fx glas

Læs mere

- 1 - Miljøudvalget Sag nr. 61, bilag 1 NOTAT Den 20. juni 2011 ALS

- 1 - Miljøudvalget Sag nr. 61, bilag 1 NOTAT Den 20. juni 2011 ALS - 1 - Miljøudvalget 18.08.2011 Sag nr. 61, bilag 1 NOTAT Den 20. juni 2011 ALS Bioaffald Indhold Baggrund... 1 Lovgrundlag... 2 Service... 3 Mængder... 4 Miljø... 4 Arbejdsmiljø... 5 Behandlingsteknikker...

Læs mere

NOTAT. Spuling/vask af affaldsbeholdere

NOTAT. Spuling/vask af affaldsbeholdere 30 Spuling/vask af affaldsbeholdere Dette notat opsummerer Swecos erfaringer vedrørende spuling/vask af affaldsbeholdere ifm. ruteindsamling af husholdningsaffald. Der er taget kontakt til en række leverandører

Læs mere

Analyse om organisk affald Randers SV Randers Kommune 2016

Analyse om organisk affald Randers SV Randers Kommune 2016 Analyse om organisk affald Randers SV Randers Kommune 2016 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 5 3 Affald generelt Side 7 4 Organisk affald Side 14 5 Konklusion

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Skatteudvalget L 126 - Bilag 7 Offentligt

Skatteudvalget L 126 - Bilag 7 Offentligt Skatteudvalget L 126 - Bilag 7 Offentligt 19. juni 2008 hjo/03.02.0006 NOTAT Til: Ledergruppen Fra: sekretariatet Miljøvurdering af energiudnyttelse af Med de stigende smængder i Danmark er der behov for

Læs mere

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015 Albertslund Kommunes nye affaldsordninger Høringsmateriale 16. december 2014 1. februar 2015 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Kommunalbestyrelsen vedtog i 2012 en ambitiøs affaldsplan, herunder at vi skal

Læs mere

Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs

Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs DAKOFA 9. februar 2016 Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs Projektet Formål: At øge genanvendelsen af plast, metal, glas og pap ved brug af bringeordninger

Læs mere

Bioplast og miljøet. Hvad er fup og hvad er fakta?

Bioplast og miljøet. Hvad er fup og hvad er fakta? Bioplast og miljøet Hvad er fup og hvad er fakta? Introduktion: Hvad er bioplast? Bioplast anvendes primært som betegnelse for polymerer fremstillet ud fra biologiske råvarer, fx majs. Den mest anvendte

Læs mere