SE MIG - HØJT TIL HEST

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SE MIG - HØJT TIL HEST"

Transkript

1 SE MIG - HØJT TIL HEST Tre hesteforløb, hvor der er fokus på at opbygge et tillidsforhold og en erfaringsdannelse mellem barn og hest. Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet et to-årigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn og Unge, Århus Kommune. Projektet er støttet af Familiestyrelsen. Brabrand den 28. juni 2007.

2 2:34 Indholdsfortegnelse Vejledning til forløbet...3 TRE FORLØB...4 FORLØB I...5 Vi lærer hesten at kende...5 Hestens man...6 Hestens lugt...7 Hestens ben...8 Hestens hove...9 Hestens øjne...10 Hestens ører...11 Afslutning på forløb I...12 FORLØB II...13 Hestens pleje...13 Der hilses på Følvi...14 Der skabes kontakt før hesten strigles...15 Drengen strigler Følvi...16 Et socialt fællesskab omkring det at strigle...17 Drengen sidder på hesten uden sadel...18 På hest uden sadel...19 Vi siger tak for i dag til Følvi...20 FORLØB III...21 Rideturen...21 Vi henter hesten på marken...22 Vi klargør hesten...23 Vi tager kontakt med hesten før rideturen...24 Ridehjelmen sættes på...25 Op på hesten, med så lidt hjælp som muligt...26 Reaktioner under rideturen...27 Fysisk støtte under rideturen...28 Se Barnet...29 Vi ændrer retning...30 Afsidning med mindst mulig hjælp...31 Tak for turen...32 Fakta om den islandske hest...33 Natursamarbejdets heste...34

3 3:34 Vejledning til forløbet Jeg har under afprøvningen af mit forløb fået en del billeddokumentation fra de deltagende institutioner. Jeg vil i denne bog ved hjælp fra billede og tekst illustrere, hvordan man kan gribe forløbet an, og hvorfor jeg vælger at have fokus på netop disse konkrete aktiviteter. Husk, at forløb 1, 2 og 3 køres separat, altså over tre gange. Barnet får en større og mere intens oplevelse, når det er med en voksen alene henne hos hesten. Det er også vigtigt, at den øvrige gruppe ikke er forstyrrende, de kan f.eks. sidde ved bordet og nyde et stykke frugt imens. Alle forløb starter med de få, men vigtige retningslinier, der gælder, når man omgås heste: 1. Man færdes roligt omkring hesten. 2. Man går ikke om bag hesten, altså ikke tæt på dens bagben. Rigtig god fornøjelse. Helle Bjerg, pædagog. DII Børnesnak, superbrugerinstitution i Kvalitetsløft Natursamarbejdet. Brabrand den 28. juni 2007.

4 TRE FORLØB 4:34 Forløb 1 Der stiftes bekendtskab med hesten gennem berøring/sanseoplevelser, og der lægges vægt på den sproglige formidling. Forløb 2 Vi nærmer os hesten. Børnene strigler den og sidder på hesten uden sadel i direkte kontakt. Der er igen fokus på kontakt, sanseoplevelser og børnene udfordres motorisk. Forløb 3 Børnene udfordres med en ridetur. Der er fokus dels på den sproglige formidling, dels på den motoriske og sansemæssige oplevelse. Der er opmærksomhed på barnets signaler psykisk og fysisk. Husk Hesten tænker ikke frem og er ikke ondskabsfuld, den reagerer her og nu på sine omgivelser. Følger man de få retningslinier der er angivet, er man stort set sikret en god oplevelse. Børn ved ofte ikke, hvorfor de er angste. Lad være med at tolke på barnets angst. Accepter barnets tempo og sig du godt kan se, det er lidt utryg. Børn er som voksne, når angsten overvindes og man får kontrol, bliver man stærkere og man motiveres til at prøve nye grænser.

5 FORLØB I Vi lærer hesten at kende 5:34 Det første møde med hesten Vi siger goddag til Vidir. Barnet aer dens mule og hesten får mulighed for at snuse til barnet. (Hestens måde at sige goddag på.) Vi viser hesten respekt, ved først at lade den fornemme, hvem vi er, vi signalerer også til barnet, at den ikke bare er en hest, han hedder Vidir og er helt speciel. Barnet oplever, det første møde med hesten i øjenhøjde - trygt i en voksenarm. Hesten han være stor og voldsom at opleve i børnehøjde første gang. Nogle børn har ikke brug for en arm og klarer det fint alene. Jeg sætter ord på kontakten. Nu lærer Vidir dig at kende, ved at lugte til dig. Jeg kan se, han kan lide dig, I skal nok blive gode venner. Mærk også hans mule, den er blød at røre ved. Han synes det er rart, at blive aet.

6 Hestens man 6:34 Vi mærker Vidirs man Barnet rører hestens man og lægger sin hånd under manen. Vi nærmer os stille og roligt hesten og barnet erfarer, at hesten ikke gør noget. Jeg benævner manen. Vi taler om og barnet mærker, at hesten man er lang og hårene er grove. Inde under manen er det blødt og lunt. Vi har også hår, men dit er kort og fint.

7 Hestens lugt 7:34 Vi lugter til hesten. Hesten dufter helt specielt af hest - for de fleste en rar og behagelig lugt. Det skærper fortroligheden og er endnu et skridt på vejen til at skabe tillid. Jeg fortæller hesten lugter helt specielt af hest. Jeg viser, jeg synes om lugten og spørger til barnets indtryk. En sanseoplevelse, hvor lugt og berøring med hesten er meget intens, måske behagelig, måske ikke så rar!! Tal med barnet om det.

8 Hestens ben 8:34 Barnet rører ved og fornemmer hesten ben. Angsten og utrygheden kan undgås ved at gå tæt på, på en utraditionel måde. Barnet oplever at være tæt på hesten i en sårbar position, Vidir er fortsat stille og rolig - han virker god nok! Jeg fortæller, hesten har fire ben, 2 forben og 2 bagben. Vi rører kun ved forbenene. Jeg fortæller også, hesten har mange muskler og kan løbe meget hurtigt. Barnet får lov til at mærke og fornemme de store knogler og muskelvæv. Ofte hører man "jeg har også muskler" og så taler vi lidt om det. Er barnet bange, flytter denne konstatering også fokus fra angsten.

9 Hestens hove 9:34 Jeg løfter hestens ben, så barnet kan se hesteskoen. Jeg viser, det er mig, der kan kontrollere hesten, der er ikke grund til at være utryg. Jeg sætter ord på hestens hove og hestesko. Fortæller de er lavet af jern og er sat fast med søm. (man kan se sømmene). Jeg fortæller hesten har sko på, da den ellers vil få ømme hove. Lad barnet røre og fornemme hestens hove og hestesko. Man kan evt. tale om, at vi mennesker også kan få ondt under fødderne, hvis vi går på sten eller hårdt underlag.

10 Hestens øjne 10:34 Vi taler om Vidirs øjne. Jeg lægger blot en hånd ovenover øjet, der må ikke røres ved øjnene Vidirs øjne udstråler ro, varme og godmodighed. Jeg er sikker på børnene kan læse og fornemme dette. En nervøs, vred eller bange heste vil ofte vise det hvide i øjenkrogene og man er ikke i tvivl om, at den ikke er interesseret i kontakt. Jeg fortæller Vidirs øjne er store og brune og at jeg kan se, han synes det er rart, vi snakker med ham. Vi snakker også om barnets øjne, at de er mindre og hvilken farve de har. Man kan også spøge barnet, om det synes, han ser glad eller sur ud!!

11 Hestens ører 11:34 Jeg viser barnet, hvad hestens ører kan fortælle. Hesten har krav på, at blive behandlet ordentligt og med respekt. Børnene får indblik i, at hesten reagerer på, hvordan vi behandler og omgås den og at den reagerer på sine omgivelser. : Jeg fortæller, hesten er glad og har det godt, når ørerne vender frem eller lidt bagud. Han har det godt når vi er gode ved ham, kæler for ham, strigler ham og er rolige, når vi er tæt på ham Jeg fortæller, hesten er vred og ikke vil snakke når den lægger ørene helt ned i nakken. Han bliver vred og irriteret, hvis man slår ham, råber til ham eller løber hurtigt hen til ham. Barnet må gerne røre forsigtigt ved hesten ører. Det er oplagt, at snakke om, hvad der kan gøre barnet glad og hvad der kan gøre barnet vred.

12 Afslutning på forløb I 12:34 Vi siger tak for i dag til Vidir. Vi viser barnet, at vores samvær med hesten havde værdi - det var ikke ligegyldigt, så vi siger pænt tak for i dag. Sproglige kompetencer Jeg viser og fortæller, hvordan vi siger pænt farvel ved at nusse Vidir lidt på halsen. Jeg afslutter forløbet med... Nu har vi lært Vidir lidt at kende, og han har lært os at kende. Næste gang vi skal være sammen med ham, må I prøve at strigle ham, og jeg viser, hvordan jeg renser dens hove. I må også få lov at sidde på ham, helt uden sadel - hvor er I heldige :-)

13 FORLØB II Hestens pleje 13:34 Vi henter Følvi på marken Børnene, pædagogen og en medarbejder fra Natursamarbejdet Børnene erfarer, at hesten har sit liv på marken, her bor den og her spiser den. Jeg fortæller, hesten bor her sommer og vinter hele året. Jeg fortæller, den spiser græs hver dag nogle gange får den også korn.

14 Der hilses på Følvi 14:34 Vi viser hesten respekt, ved først at lade den fornemme, hvem vi er. Vi signalerer også til barnet, at den ikke bare er en hest. Den hedder Følvi og er helt speciel. Børnene lærer begge heste at kende og nogle vil erfare, at de har vidt forskelligt sind og temperament. Vidir er super kælen, meget rolig og har små bevægelser, han er nem at sidde og ride på. Følvi er også kælen, men er jo ung og er derfor mere nysgerrig og opmærksom. Den har store og rummelige bevægelser, og man fornemmer mere hesten under sig. Jeg sætter ord på kontakten. Nu lærer Følvi dig at kende ved at snuse til dig, og du lærer den lidt at kende ved at røre ved ham. Jeg kan se, den kan lide dig, den vil gerne aes af dig. Vi taler om, at Følvi også er en vallak, Den er kun 7 år, og dens farve kaldes rød. Vidir er brun. Det vækker ofte undren hos børnene, men er en god anledning til at komme omkring farver generelt og de specifikke farve-betegnelser, som er gældende for heste.

15 Der skabes kontakt før hesten strigles 15:34 Drengen er utryg, og han får tid og rum til at nærme sig hesten Selv om børnene har været igennem forløb 1, er det almindeligt, at nogle børn ikke umiddelbart er klar til at nærme sig hesten igen. Det er vigtigt ikke at forcere kontakten og acceptere børnenes utryghed. Det skal være barnets valg, ikke vores. Måske er barnet først klar efter at have set sine kammerater være tæt på hesten eller måske først næste gang - vær tålmodig. Jeg sætter ord på hans "angst". F.eks. jeg kan godt se, du er lidt utryg, det er helt ok, men Følvi gør dig ingenting, den er sød og rar, når man behandler den ordentligt. Jeg viser ham, hvordan jeg strigler Følvi og giver ham en mulighed for at hjælpe mig.

16 Drengen strigler Følvi 16:34 Det at bruge striglen, at der er et værktøj mellem barn og hest, mindsker ofte frygten, da det er handlingen, der er fokus på. Barnet erfarer og vænner sig til, at være tæt på hesten på en anderledes måde. Børnene får en fornemmelse for hestens krop og proportioner. De erfarer hesten accepterer og godkender deres nærvær og handling. Børnene lærer, at det ikke er ligegyldigt, hvordan man strigler, altid med hårene og aldrig i lysken, her er heste ofte kildne. Jeg fortæller, vi strigler hesten, her børster vi manen. Jeg fortæller også, det er vigtigt, den bliver striglet. Den skal være ren, de løse hår og snavs skal vi hjælpe den med at få af, så ryggen er glat under sadlen, og den undgår slidsår. Vi snakker om, at vi går i bad, hesten gøres ren ved, at vi strigler den. Jeg fortæller, at Følvi kan lide, at blive striglet, det kan ses på dens øjne, de er halvt lukkede, den står og nyder det. Det er fordi du er god til at strigle ham, du strigler med hårene. Der sættes også ord på, hvor de strigler hesten f.eks. dens ryg, forben, mave, man, ikke lysken osv. Drengen oplever og erfarer, at hesten accepterer og værdsætter ham. Der følger en positiv respons fra hesten på en konkret og rigtig handling fra drengen.

17 Et socialt fællesskab omkring det at strigle 17:34 De to piger finder givet tryghed og mod hos hinanden - og hyggeligt er det også. Fornemmer man et barn vil følge sin ven og finder mod i dette, så grib den. To børn ved hesten i denne situation er ok. Der sættes ord på, hvor de strigler Vidir f.eks. dens ryg, forben, mave, man osv. Der sættes ord på det, jeg ser. I er gode til, at strigle ham, den kan godt lide i er gode ved den, se hvor den nyder det. Det ser ud som om I hygger jer.

18 Drengen sidder på hesten uden sadel 18:34 Barnet oplever en tæt kropslig kontakt og en koncentreret og anderledes motorisk udfordring. Hesten højde og det ikke at have støtte kræver mod og tillid. Vi taler om, at barnet er god til at sidde på hesten også selv om barnet virker bange. Ros forstærker og tydeliggør oplevelsen, og man får lyst til at prøve igen. Men vær opmærksom på om barnet er spændt eller afslappet i kroppen. Et afslappet barn kan spænde op, hvis hesten flytter sig lidt eller ryster sig. Et spændt barn slapper måske af efter et øjeblik. Kommenter det du ser. Der rystede hesten sig, du blev forskrækket, eller nu slapper du mere af. Hvis barnet er meget spændt, kan man få mere fokus ned i kroppen ved at lægge sin hånd på barnets ende og ben og spørge til om han kan mærke hestens varme. Børn reagerer forskelligt, når de bliver bange. Nogle bliver indadvendte, tavse, spænder op eller ryster, nogle reagerer mere udadvendt ved at tale meget eller grine. Sansemotorisk får barnet en oplevelse af at være i tæt kontakt med hesten. Hver eneste lille bevægelse hesten foretager sig, forplantes i barnets krop - ofte falder barnet helt i staver. Det er som om hestens ro forplanter sig til barnet. En rigtig god øvelse og oplevelse for motorisk urolige børn. Husk også, at lade dem være i det stille rum - højt på hesten.

19 På hest uden sadel 19:34 Her er pigerne tydeligt utrygge, de klamrer benene om hesten, men er dog så trygge, at de udfordrer deres angst. Den kendte pædagog støtter op om pigerne. Et intenst øjeblik. Drengens hænder og sæde i direkte kontakt med hestens krop. En sansemotorisk oplevelse, som ikke umiddelbart bør følges op med ord i øjeblikket. Lad ham være lidt i det og sig, hvad du ser. Kan man få barnet til at række armene op i vejret, søger kroppen et nyt balance punkt, og de udfordres ganske lidt motorisk, men for dem er det STORT, de mestrer det. Se mig - se jeg tør...

20 Vi siger tak for i dag til Følvi 20:34 Vi viser barnet, at vores samvær med hesten havde værdi - det var ikke ligegyldigt, så vi siger pænt tak for i dag. Jeg viser og fortæller, hvordan vi siger pænt farvel ved at nusse ham lidt. Jeg afslutter forløbet med:... Nu har vi lært at strigle, og vi har prøvet at sidde på ham helt uden sadel. I var rigtig gode til at være sammen med ham - både til at strigle og sidde på ham. Jeg synes I var modige og rigtig dygtige. Næste gang vi ses, må I få en lang trækketur, og I skal prøve at ride med sadel på hesten. Det er oplagt, at man hjemme i institutionen følger op på forløbet, husker, hvad der gjorde indtryk på de enkelte børn, holder snakken kørerne indtil næste forløb og forbereder børnene til rideturen næste gang.

21 21:34 FORLØB III Rideturen

22 Vi henter hesten på marken 22:34 Børnene ser, at hesten har sit liv, her på marken. De bliver en del af hele processen. (hente, klargøre, ride) Jeg fortæller hesten spiser græs og bor her. De ser hesten i flere sammenhænge og får et bredere kendskab til hesten liv på Natursamarbejdet.

23 Vi klargør hesten 23:34 Hesten strigles. Det er vigtigt, der ikke ligger jord og snavs under sadlen og under gjorden. Hovene skal renses, så der ikke sidder sten og jord, der kan genere hesten, når den går. Det at strigle og være omkring hesten betyder også, at man fornemmer, hvordan hesten har det (den kan også have en dårlig dag) og om den er fysisk ok, altså fri for sår, tæger eller andet. Vi taler om, hvor vi strigler hesten. Vi viser, vi altid strigler med hårene og aldrig i lysken, her er heste ofte kildne. (Connie viser, hvor lysken sidder på billedet). Fortæller, det er vigtigt, den er ren på ryggen, hvor sadlen skal ligge, og under maven, hvor gjorden skal spændes. Hesten kan få ondt, hvis der ligger skidt der gnaver. Viser børnene, hvordan vi renser hovene, sidder der en sten, så lad børnene få den. Spørg til om de synes, det er behageligt, at have en sten i skoen. Vi viser, at hesten som vi, kan opleve smerte og har krav på, at blive passet og plejet ordentligt. Ofte undrer børnene sig over, at den kan stå på 3 ben, følg nysgerrigheden op og imponer med at fortælle, at den også kan stå på 2 ben - at stejle.

24 Vi tager kontakt med hesten før rideturen 24:34 Vi viser barnet, vi værdsætter hesten. Der er DU - her er JEG - og jeg skal ud at ride en tur på dig nu. Der hilses på hesten. Barnet aer den på mulen, og jeg fortæller barnet, at det skal op at ride. Hvis barnet er spændt og utryg, så sæt ord på det. Jeg kan godt se, du er lidt spændt, men jeg bliver hos dig og holder ved dig. Virker barnet ivrig efter at komme op, så fortæl, du kan se, det glæder sig.

25 Ridehjelmen sættes på 25:34 Det er vigtigt at finde den rigtige hjelmstørrelse til barnet og spænde den, så den sidder fast til hovedet. Natursamarbejdet kræver, der bruges hjelm, og har hjelme i flere størrelser. Det at ride, er altid forbundet med en risiko, også selv om Natursamarbejdets heste nærmest er 100 pct. sikre at ride. Jeg fortæller, jeg sætter ridehjelmen på barnets hoved, og at barnet nu ligner en rigtig rytter. Fortæl aldrig, der ikke sker noget - vi ved det jo ikke. Hvis der skete noget, vil barnet måske ikke tro på dig igen. Jeg tror ikke, børnene tænker på den risiko, der altid er forbundet ved at ride og omgås heste (at dens flugtinstinkt aktiveres), de er mere utrygge i forhold til det, at skulle højt til hest og den ukendte situation. Der er ingen grund til at gøre barnet opmærksom på denne risiko, det vil kun sætte mere frygt i barnet, og risikoen for en dårlig oplevelse er yderst minimal.

26 Op på hesten, med så lidt hjælp som muligt 26:34 De fleste børn mestrer de forskellige motoriske færdigheder en opstigning indebærer, når de står på bænken. Dog er det fysisk umuligt for de mindste, at nå stigbøjlen. Bevægelses mønstret minder om det, at kravle op i en sofa, men de fleste børn skal have en støttende eller hjælpende hånd bagpå. Lad børnene erfare, at de stort set selv mestrer det. Sæt ord på den vejledning, du giver barnet. Læg dine hænder forrest på sadlen. Sæt dit venstre ben i stigbøjlen, her skal man være sikker på barnet får foden placeret rigtig inde i bøjlen. Nu skal du læne dig lidt frem og svinge dit højre ben hen over hesten - flot du kunne, nu sidder du på hesten. I modsætning til det at kravle op i en sofa, skal barnet stoppe bevægelsen, altså spænde op i musklerne, ellers lander det jo på den anden side... Hos de mindste, kan man aftale, at man tæller til 3. På 3 skal barnet selv hoppe med op.

27 Reaktioner under rideturen 27:34 Børn reagerer forskelligt på det at ride. Børnenes personlighed ændrer ofte karakter, når de sidder på hesteryggen. De modige og stærke kan blive tavse, de forsigtige lyser måske op. Hestens adfærd, det at den stopper, fordi den pludselig vil spise græs, og det at den kigger sig omkring, er bevægelser, som forplanter sig fysisk til barnets krop. Bevægelserne kan virke foruroligende på nogle. Fortæl barnet, hvad du ser. Hov, nu stoppede den. Den kunne godt tænke sig lidt græs, den troede, jeg havde en gulerod i lommen eller den skulle lige se, hvad fårene lavede. Børnene vil erfare, at hesten også er interesseret i sine omgivelser, og de vil fysisk fornemme, hvordan hesten bevægelser forplantes i deres krop. Mange børn bliver tavse - rideturen er overvældende og anderledes. Måske er de bange, måske er alle sanser rettet mod oplevelsen og det at holde balancen. Det er fint at tage kontakt til barnet, barnet har måske lyst, men magter det ikke, men lad også barnet være i sit eget rum - lad oplevelsen forplante sig. Enkelte børn taler meget, ofte fordi de er bange og for at undgå at forholde sig til nuet. Prøv at få barnet ned i kroppen. Læg dine hænder på barnets ende og ben, spørg til om det kan fornemme rytmen - lad oplevelsen få plads.

28 Fysisk støtte under rideturen 28:34 Børn, der rider første gang, børn, der er utrygge, eller børn, hvis balance er utrænet, har brug for fysisk eller psykisk støtte. Læg en let hånd på barnets knæ, det giver tryghed. Når du fornemmer barnet slapper lidt af, eller du kan se barnet magter opgaven, så slip kort din fysiske kontakt med barnet. Fortæl, hvad du ser. Du kan også selv, jeg synes du rider flot, selv om det er første gang. Du er god til at holde balancen på hesten, når den går. Fortæl, at hesten ved, at nu skal den gå pænt med dig. Den er opmærksom på, hvad Aksel vil have den til at gøre.

29 Se Barnet 29:34 Barnet har krav på, at vi nærværende og forholder os til den udfordring, vi har valgt for det. Gå altid med barnet, når det rider. Vær nærværende og opmærksom. Fornem om barnet er utrygt eller afslappet. Sig, du synes, det er god til at ride. (Det er barnet jo, det sidder der højt og flot). Det sidder fint på numsen, med ryggen og med benene, læg gerne din hånd på stedet, når du benævner det Barnet vil i det øjeblik, man benævner eller rører kropsdelen rette sit fokus mod stedet. Det at blive set og værdsat vil glæde barnet og oplevelsen vil også forplante sig positivt, selv om barnet var utryg - og man kan dele oplevelsen sammen bagefter.

30 Vi ændrer retning 30:34 Vendingen kan være en motorisk og overraskende udfordring - forbered barnet. Når man rider ligeud er kroppens balancepunkt afstemt i forhold til dette, ændres der retning søger kroppen et nyt balancepunkt. Er barnet forberedt, kan det kompensere ved at spænde op i kroppen. Sproglige og motoriske kompetencer Fortæl barnet, at nu drejer vi, vær sikker på barnet har forstået beskeden, brug evt. flere beskrivende ord for det at vende rundt. Børnene mestrer denne motoriske færdighed, men er de ikke forberedte, vil de ofte blive meget forskrækkede, da kroppen et kort øjeblik vil være på vej ligeud, og barnet vil føle det er ved at falde af. Læg altid en hånd på benet af de mindste børn.

31 Afsidning med mindst mulig hjælp 31:34 De største børn mestrer også de færdigheder, der er forbundet med nedstigningen. Bevægelsesmønstret minder om det at kravle ned fra en sofa eller en mur. De mindste kan til dels guides gennem nedstigningen, men de kræver en mere konkret verbal vejledning og mere motorisk støtte. Sproglige og motoriske kompetencer Guide børnene verbalt i denne rækkefølge. Først skal du tage dine fødder ud af stigbøjlerne. Tag fat i sadlen. Læn dig lidt forover. Sving dit højre ben op over hesten - nu kan du hoppe ned. Stå altid bag barnet, vær parat til at hjælpe og støtte. De mindste børn guides på samme måde, men vær hele tiden i kontakt med barnets krop, specielt under sidste fase, hvor barnet selv skal holde igen inden hoppet Det mestrer de ikke, løft dem det sidste stykke.

32 Tak for turen 32:34 Vi viser barnet at vores ridetur og fællesskab med Vidir havde værdi. Vi siger pænt tak for turen - ved at klappe og nusse ham blidt på halsen. Jeg fortæller barnet, at det skal sige tak for turen ved at klappe ham blidt på halsen. Jeg fortæller, jeg synes barnet var god til at ride. Jeg spørger til barnets oplevelse.

33 Fakta om den islandske hest 33:34 Den Islandske hest stammer helt tilbage fra Vikingetiden. Vikingerne tog den med til Island, da de bosatte sig der, og der er ikke siden importeret heste derop. Derfor har vi en helt unik nordisk hest med helt specielle karakteristika. Den er sund og robust, den har et fantastisk sind og i modsætning til andre heste har den 2 ekstra gangarter udover skridt, trav og galop - nemlig tølt og pas. Tølt er den mest kendte. Her sidder man helt stille og behageligt i sadlen, selv om hesten kan løbe rigtig hurtigt i denne gangart. Oplever man på Island heste med et aggressivt temperament bliver disse straks aflivet, derfor har vi en hest med et yderst godmodigt og stabilt sind.

34 Natursamarbejdets heste 34:34 Viðir [Vidir] fra Dalhof Brun vallak født den 29. juli Viðir er et poetisk navn for havet. Fölvi [Følvi] fra Damgården Rød vallak født den 5. juli Fölvi betyder bleghed.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Hej jeg hedder FLOBBY Jeg er en lille sød og dejlig pony, der mest bliver brugt på bobbelholdene. Jeg prøver at gøre alt for min rytter og elsker at lære børnene at ride galop. Nogen gange kan jeg dog

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.)

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.) Resultater fra den nationale trivselsundersøgelse Spørgsmål til 0.-3. trin 10 9 8 7 6 1. Er du glad for din skole? 5 1 landet 0-3 0-3 3% 3% 2% 3% 2% 15% Ja, lidt 26% 32% 34% 36% 28% 38% Ja, meget 71% 65%

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH WWW.LISETTENORAH.DK 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau Måske kender du det, at dit stressniveau ryger i top, når der

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål 92 Slåskultur Beskrevet med input fra pædagogerne Clara Juhl Hansen og Eva Gibson, Børnehuset Frugthaven, Fredensborg Kommune og pædagog Henrik Nielsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND Struktur på aktiviteter

Læs mere

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening:

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening: Lille hest Navn: Adresse: Årstal: Klub/forening: Alder: INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...2 Hvor stor skal din hest være...2 Hestens mål...4 Min pony...4 Betegnelser på hestens ydre...5 Ponyens farve og aftegn...6

Læs mere

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript.

HERNINGSHOLMSKOLEN. Prale-Patrick. Gennemskrivning 9. Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009. Til Station-Next, Nisse. Manuskript. HERNINGSHOLMSKOLEN Prale-Patrick Gennemskrivning 9 Mette Møller Grout & Jon Nørgaard Poulsen 03-06-2009 Til Station-Next, Nisse. Manuskript. 1. Ext. Bænk i skolegården. Dag. PATRICK og JOSEFINE sidder

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi 44 I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi forestiller os og måske også end de selv forestiller

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

Undgår du også tandlægen?

Undgår du også tandlægen? STYRK munden Undgår du også tandlægen? HJÆLPER DIG! Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

stiller sig op for at blive nusset sig op ad tremmerne dels for at vurdere om jeg er ven eller fjende og dels for at blive nusset

stiller sig op for at blive nusset sig op ad tremmerne dels for at vurdere om jeg er ven eller fjende og dels for at blive nusset Kaninens kropssprog Når kaninen gerne vil have kontakt. Der er meget forskel på hvordan kaniner beder om opmærksomhed. De lidt tilbageholdende kaniner er mere afventende og diskrete, end kaninerne på disse

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen De medfødte egenskaber Hesten er fra naturens side meget godmodig og tillidsfuld. Den er også meget følsom og modtagelig for belønning og ros.

Læs mere

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Sammenhæng Hvad er vilkårene og nuværende status? Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring,

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet.

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet - et to-årigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn

Læs mere

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler!

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! 03. december 2017 Råd og viden fra fysioterapeuten Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! Af: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant Foto: Scanpix/Iris Sind og krop

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Arbejdsliste : A s arbejdsliste:

Arbejdsliste : A s arbejdsliste: Marte Meo forløb med A B og C. Beskrivelse af personer. A er pædagog i en vuggestuedel, hvor der pt. er 14 vuggestuebørn i alderen 0-2 år. A er interesseret i at lære om Marte Meo metoden, da A i det daglige

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Sammenhæng Hvad er vilkårene og nuværende status? Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring,

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed 1. Kompetencer vedr. motorik og sanser: At kunne koncentrere sig et stykke tid ad gangen At kunne koncentrere sig, når der foregår andre ting omkring en. At være motorisk selvhjulpen, f.eks. at kunne klæde

Læs mere

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole Man King - Færdigt manus af Hald Ege Efterskole SCENE 1.EXT. GADE, FORAN BUTIK.DAG Jonas (16 år) sidder på en bænk og tegner nogle træer og buske på sin blok. En lettere flippet, men egentlig godt udseende

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Mindfulness på arbejde

Mindfulness på arbejde Mindfulness på arbejde Hvad kan støtte os i mindful væren når vi er på arbejde Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor Inviter kroppen med på arbejde Det er fint

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT Fortalt og tegnet af Lea Letén FORORD Dette er en bog om lungekræft for de mindre børn i alderen 3-6 år. Med sin ligefremme og dagligdags indfaldsvinkel giver

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Angst. Er en følelse

Angst. Er en følelse Angst Er en følelse 350.000 danskere lider af angst Indenfor 12 mdr. Livstid Panikangst 2,6% 4,5% Agorafobi 3,1% 6,1% Enkelfobi 11,1% 14,4% Socialfobi 7,9% 13,7% Generaliseret angst 1,9% 4,5% OCD 0,7%

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Problemformulering. Målgruppeovervejelser

Problemformulering. Målgruppeovervejelser Indledning De værdier og det udbytte, der er, i de to lege man har leget i gamle dage, finder vi meget brugbare i dag i den pædagogiske verden. Her tænker vi blandt andet på fællesskabsfølelse, udfordringer,

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas!

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Af Lajla Kristiansen og Hanne Fosgerau, pædagoger og uddannede

Læs mere

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn BRUG BOLDEN 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Forældre guide Fokus på det der virker Online Version klar til din skærm Børnehuset Søholm ICDP i praksis Information I Søholm samler vi på guldkorn - nogle vi kender fordi vi kender ICDP Barnet kan være

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Boble-Byen - Et indre rum af ro og styrke Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Mit barnebarn stammer

Mit barnebarn stammer Mit barnebarn stammer 2 Mit barnebarn stammer Denne pjece henvender sig specielt til bedsteforældre til børn der stammer. Sammen med barnets forældre, og andre nære voksne i barnet hverdag, er I nogle

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Min familie består af min kæreste Jens-Peter og vores 2 dejlige piger Sarah (2008) og Johanne (2011).

Min familie består af min kæreste Jens-Peter og vores 2 dejlige piger Sarah (2008) og Johanne (2011). Musikdagplejer Louise Østergaard Nielsen Klintevej 60 6000 Kolding Åbningstider: Mandag Torsdag: 6.30-16.15 Fredag: 6.30 15.30 Fakta om mig og min familie Jeg er født i 1983. Jeg har arbejdet som dagplejer

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 1. BRUG KLIPPESTOLEN SÅ OFTE DU KAN De få sekunder du sparer på at stå fremadbøjet i stedet for at trække klippestolen i den rette

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere