Arbejdsliste : A s arbejdsliste:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsliste : A s arbejdsliste:"

Transkript

1 Marte Meo forløb med A B og C. Beskrivelse af personer. A er pædagog i en vuggestuedel, hvor der pt. er 14 vuggestuebørn i alderen 0-2 år. A er interesseret i at lære om Marte Meo metoden, da A i det daglige arbejde med børnene har et medansvar for at det enkelte barns udvikling, og at barnets selvværd bliver styrket. Marte Meo forløbet med A varede ca. 1 år. I forløbet har er der filmet til en Marte Meo analyse, lavet 5 opfølgningsfilm og givet 6 tilbagemeldinger. A s spørgsmål? Hvordan får jeg lært at bruge Marte Meo metoden, så metoden tilgodeser børnene i vuggestuen? Marte Meo analyse den 11 september Til Marte Meo analysen er der optaget en struktureret situation og en ustruktureret situation. I den ustrukturerede, leger B (ca. 2 år.) med biler og sidder i reden med bøger. I den strukturerede giver A B en ren ble på. A kan : - Skabe en god følelsesmæssigt atmosfære, ved hjælp af gode toner, giver et godt ansigter, og udveksle øjenkontakt. - Benævne hvad der skal ske forudsigelighed - Give en klar start og en klar slut A har brug for at lære: - (Vente ) - (Følge barnets initiativ ) - Benævne barnets initiativ - Benævne eget initiativ - Ikke stille spørgsmål - Lære at bekræfte barnet, når det følger anvisninger - Give trinvis anvisninger - Give klare anvisninger mellem det verbale og det kropslige ( kropssprog) Vurdering af analysen:

2 A er en glad og positiv person. A har et glad ansigt og nogle gode toner, er god til at skabe en god atmosfære. Giver en klar start og en klar slutning så barnet ved, hvornår man begynder og slutter. A kan benævne, hvad barnet skal, eksempelvis: Nu skal du op på puslebordet. Men A benævner ikke i handlingsøjeblikket, derfor har A brug for, at lære at benævne barnets initiativ. Dette vil give barnet større selvregistrering., ord for hvad barnet laver, samt holde barnets koncentration fast. A skal lære ikke at stille spørgsmål, herved bliver barnet forstyrret i at tage egne initiativer. A har brug for at benævne eget initiativ, så barnet ved hvad A vil gøre, bliver forudsigelig for barnet. A skal lære at bekræfte barnet, når det har fulgt A s anvisninger. Hvis barnet får en bekræftelse, vil det føle sig set og hørt. Hvilket giver selvværd og selvfølelse jeg kan godt. Give trinvis anvisninger, det betyder at A skal guide barnet igennem en handling et trin af gangen. Ved at give en anvisning ad gangen. Anvisningerne skal være klare og der skal være overensstemmelse mellem det der siges og gøres. Så barnet ikke bliver forvirret og ikke ved, hvad A vil have. Arbejdsliste : A s arbejdsliste: - Benævne barnets initiativ, herved får barnet hjælp til større selvregistrering og koncentrations evnen styrkes, og det bliver forudsigelig for de andre børn, samt hjælp til sprogudvikling - Benævne eget initiativ, så A bliver forudsigelig for barnet. - Lære at bekræfte barnet, når det følger A s anvisninger, når barnet bliver bekræftet vil det føle sig set og hørt. - Give trinvis anvisninger, at guide et barn igennem en handling, ved at give en anvisning af gangen. - Sammenhæng mellem det verbale og det non verbale, så barnet ikke bliver forvirret og ikke ved hvad det skal. - Ikke stille spørgsmål. Så barnet bliver forstyrret i sin egne initiativer. Første tilbagemelding Ved første tilbagemelding fik A 3 opvarmningsklip med Marte Meo begreber at se, som A kan. Og ét klip med A s arbejdspunkt at benævne barnets initiativ. 1. Klip: God atmosfære A har en god øjenkontakt, gode toner, opmærksomhedstoner Hi hi. Og et godt og glad ansigt, glade øjne. Det betyder meget for barnet, at A er en glad person der udstråler glæde og har de gode toner. 2. Klip : Benævner hvad der skal ske. A fortæller hvad der skal ske, sætter ord på sine handlinger, er forudsigelig for barnet. Barnet ved hvad det skal.

3 3. Klip: Klar start og slutning. A giver en klar start på en handling, ved at sige: Så op med dig. Barnet ved, at nu begynder der noget nyt. A siger : Sådan nu må du gerne trykke. Barnet ved at nu er det slut. 4. Klip: A s arbejdspunkt. At benævne barnets initiativ. Her er det vigtigt, at man som voksen ser barnets initiativ. lige i det øjeblik barnet tager initiativet, sætter ord der på. F. eks. Du tager rygsækken bag på ryggen. Nu kommer der ord på barnets handling, som også er godt for barnets sproglig udvikling. Leger barnet med andre, høre de andre hvad der optager barnet og de for øje på hinanden. A s reaktion. A synes, at det var spændende og er overrasket over, at der er så mange ting i et enkelt klip. A bliver også opmærksom på, at A stiller mange spørgsmål. Og at A ikke giver tid nok, til at vente og følge barnet. A vil prøve at arbejde med at benævne barnets initiativ. Første opfølgningsfilm A er meget mere nærværende denne gang. Venter og følger barnet initiativ. Men stiller stadig mange spørgsmål. Jeg kan allerede ved optagelsen se, at A forsat skal have arbejdspunktet, at benævne barnets initiativ. Tilbagemelding på første opfølgningsfilm Ved anden tilbagemelding har jeg valgt 2 klip der viser A s arbejdspunkt at benævne barnets initiativ. 1. Klip: At benævne barnets initiativ Her venter A og følger C s initiativ. C tager initiativ, til at tage et stykke legetøj, der kan åbnes og lukkes A følger og siger: åben og lukke. A får informationen, at det er vigtigt at sætte ord på det C gør, det har stor betydning for den sproglige udvikling, og det er vigtigt for C s selvregistrering og selvværd. 2. Klip : At benævne barnets initiativ. Her følger A C s initiativ benævner og bekræfter. C tager initiativ til at tage et skilt, A følger C og benævner, hvad C er optaget af ; et skilt. C tager initiativ til at sætte skiltet op på garagen, C siger; der op. A bekræfter ham; der op, på garagen. C smager på det nye ord og gentager; garagen.

4 A får informationen. Det er meget flot at A følger C uden at stille spørgsmål. C får ro til at høre et nyt ord, smager på ordet og gentager ordet, A følger C og venter. Klippet viser meget flot, betydningen af at vente og følge barnets initiativ. A skal forsat arbejde med at benævne barnets initiativ. A reaktion. A kan godt se, at A mange gange kommer til at stille spørgsmål i stedet for at vente og se på C s initiativ. A kan godt se, hvor A giver tid og ro, her bliver der plads til at C s initiativer. Og det er helt fint at få arbejdspunktet igen. Anden opfølgningsfilm fra A s arbejdspunkt er forsat at benævne barnets initiativ. A og C leger med legoklodser. A venter og følger C s initiativ, A benævner C s initiativ ved det der sker. A har brug for at få ordet du med, så C bliver opmærksom på, at det er C der tager initiativet - selvregistrering. Der er forsat, en god atmosfære og gode ansigter og øjenkontakt. Og C nyder, at have A helt for sig selv. A venter ser og følger C flot, tænker ikke at skulle have at vente, som et arbejdspunkt. Der kommer ikke så mange spørgsmål, A er i en udvikling. Tilbagemelding på den anden opfølgningsfilm Jeg har valgt at vise A 3 klip, hvor A benævner C s initiativ. 1. Klip: At benævne barnets initiativ. Her tager C et initiativ, smider en klodse ned i klodsekassen A benævner; ned i kassen. A får informationen, at det er blevet meget bedre til at benævne. Her benævner A C s handling. 2. Klip: At benævne barnets initiativ. C tager initiativ til at skille nogle klodser af. A venter, ser og følger C og benævner handlingen ved at sige; bom ned i kassen. A får informationen. Hvor flot der er at der ventes, ses og følges, giver plads til C s initiativ. C får tid til at koncentrere sig. 3. Klip: At benævne barnets initiativ. C tager initiativ til at slå på en grøn plade, A benævner C ved at sige; nu banker du med din hånd. A får informationen, at det er rigtig godt at bruge ordet du, herved får C en selvregistrering på, at det er C, der banker på den grønne plade. A stiller ikke spørgsmål her.

5 Det næste arbejdspunkt til A er, at skulle lære at bruge ordet du, så C ved, at det er C det handler om, C s selvregistrering, og A ikke stiller spørgsmål. A har forsat arbejdspunktet, at benævne barnets initiativ, ved at bruge ordet du. Eks. Du tager en bil Det er med til at udvikle C sprog. A benævner C s handling flot og der er en udvikling i gang. Næste opfølgnings film skal være i en struktureret situation. Gerne et spil, her vil A få større mulighed for, at benævne Du, eks. Ja du fandt en gris, eller du tog den grønne brik. Tredje opfølgningsfilm Vi havde valgt, at det skulle være en struktureret situation. C ville ikke lige have, at der skulle laves puslespil. C ville gerne læse i en bog. Bagefter kunne A og C måske samle puslespillet. A s arbejdspunkt var, at benævne C s initiativ, ved at bruge ordet du, så C ved at det er C det handler om, og ikke stille spørgsmål. A har opfyldt sit arbejdspunkt. Ved at vise 2 klip, kan A se, at A benævner C s initiativ og bruger ordet du. A er opmærksom, når A et par gange kommer til at stille spørgsmål. A venter og følger C flot nu, så A får ikke at vente, som et arbejdspunkt,. Der er en god udvikling i gang. Det tredje klip er A s næste arbejdspunkt. At benævne sit eget initiativ. Tilbagemelding på tredje opfølgningsfilm A og C læser i en bog og lægger puslespil. 1. Klip.: At benævne barnets initiativ C tager initiativ til at tage en brik A benævner; den har du i din hånd, C kigger på brikken kigger igen. Tager brikken til sig. A får informationen, Her får C en selvregistrering, ved at A benævner C med du. Og det er godt, for C s udvikling, at blive benævnt med du. 2. Klip: At benævne barnets initiativ. C tager en brik A benævner; nu har du grisen i hånden, her får C ordet på grisen, C kikker på grisen og tager et nyt initiativ. A får informationen. At her kan A tydelig se, at C får en selvregistrering, C får et nyt ord som grisen, det er godt for C s sproglige udvikling. Og C tager et nyt initiativ ved egen handling. 3. Klip. Nyt arbejdspunkt at benævne eget initiativ.

6 A siger; prøv at se jeg tager lige den her ud. C følger A. A får informationen, at her bliver A forudsigelig for C. C ved hvad der skal ske, C er opmærksom på A s handling og koncentrationsevnen styrkes. A bliver en tydelig voksen for C. A kan godt se, at der er sket en udvikling med A, og er bevidst når A kommer til at stiller spørgsmål, A er med på, at det næste arbejdspunkt er at benævne A s eget initiativ, så A bliver forudsigelig for C. Fjerde opfølgningsfilm A s arbejdspunkt er at benævne sit eget initiativ Først er C og A i garderoben, hvor C får tøjet af, så går de på badeværelset, hvor C vasker hænder. Bagefter går de i køkkenet, hvor A og C dækker rullebord A bekræfter C flot, når A har givet C en anvisning. A får benævnt eget initiativ, og stiller ikke spørgsmål. A tager Marte Meo principperne til sig. Tilbagemelding på fjerde opfølgningsfilm A får vist 3 klip hvor A benævner eget initiativ og et klip, hvor C følger A s trinvise anvisninger. 1. Klip. A benævner eget initiativ. C tager sine sko af. A tager skoene og siger Jeg sætter dem lige her. C ser på handlingen og tager et nyt initiativ går ud og vasker hænder. A får informationen, at A er forudsigelig for C når A benævner sit initiativ. 2. Klip : A benævner sit eget initiativ og bekræfter C. A siger ; Se nu tager jeg nogle tallerkner ned. C ser på A og venter. A siger: Kommer du og hjælper C tager initiativ, til at hjælpe med at sætte tallerknerne på rullebordet. A bekræfter C ved at sige; Sådan. 3. Klip. A benævner sit eget initiativ A benævner; Jeg tager lige nogle plastikglas. C får et nyt ord og siger plastikglas, C tager initiativ til at sætte dem på rullebordet. A siger: jeg taget to mere. C tager dem og sætter dem på rullebordet. A bekræfter og siger sådan. A får informationen, at her bliver A igen forudsigelig for C. C ved hvad A gør, samtidig bekræfter A C, og C får et nyt ord som plastikglas. Det er med til, at C udvikler sit sprog. A har opfyldt sit arbejdspunkt, at benævne sit eget initiativ. 4. Klip. A nye arbejdspunkt at give trinvis anvisninger.

7 Første anvisning: A siger til C; først skal vi have smækker. C stopper rullebordet. A siger godt. A tæller smækkerne. Anden anvisning: A siger; kan du lægge dem på rullebordet: C lægger smækkerne på bordet, A bekræfter og siger sådan tredje anvisning: A siger ; Så køre du rullebordet ind på stuen. C kører rullebordet ind. A får informationen, at det er godt for C at få trinvis anvisninger, og at blive bekræftet ved hver anvisning. Herved får C mod på at gå videre. A kan godt se, at det er godt for C og A kan se, at der er sket en udvikling med sig selv, A er blevet mere bevidst om, hvad A siger og gør sammen med børnene, og A er blevet bevidst på at ikke stille spørgsmål. Femte opfølgningsfilm A s arbejdspunkt er at give trinvis anvisninger. A bliver filmet med B, B går i børnehaven. B var ikke så glad, for at blive filmet, men vi får da to situationer. En hvor B vasker hænder, og en hvor B dækker rullebord. Jeg kan se, at A giver fine anvisninger, er nærværende og der er fine anvisninger hvor kropssproget passer, og også her, stiller A ikke unødige spørgsmål. Tilbagemelding på femte opfølgningsfilm Ved femte tilbagemelding vises 2 klip der viser A s arbejdspunkt at give trinvis anvisninger. A har nu opfyldt alle arbejdspunkter, så det er den sidste tilbagemelding. 1. Klip. At give trinvis anvisninger. A siger: Først åbner du for vandet. Godt. Sæbe på, vaske, vaske, vaske, så skyller vi sæben af. Tager håndklædet og tørre. A får informationen, at det er rigtigt flot, at A sætter sig på hug så A er i øjenhøjde med B, A giver klare anvisninger og B følger A. B bliver bekræftet og har mod på at gå videre. 2. klip. At give trinvis anvisninger. A siger ; En kop og to kopper mere, op på bordet. Sådan, så står kopperne oppe på bordet. A får informationen: Igen sætter A sig på hug, så A er i øjenhøjde med B, A giver B trinvis anvisning og bekræfter B. B følger A s klare anvisning, B ved hvad B skal. A er forudsigelig for B. A har opfyldt sit arbejdspunkt. A er bevidst om ikke at stille spørgsmål, så A får det ikke som arbejdspunkt. De arbejdspunkter som A har haft gennemgås, A er blevet rigtig at bruge Marte Meo metoden. A er blevet bevidst omkring den måde A bruger Marte Meo principperne på i dagligdagen.

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse Visionen for Trøjborg dagtilbud Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse En udviklingsstøttende metode, i forhold til samspil En metode der tager

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Løfteteknik. Introduktion til nye medarbejdere i Børnehaven Valhalla. Udarbejdet i 2007 af Jytte B. Petersen og Lone Leimand

Indholdsfortegnelse. Løfteteknik. Introduktion til nye medarbejdere i Børnehaven Valhalla. Udarbejdet i 2007 af Jytte B. Petersen og Lone Leimand Indholdsfortegnelse Indledning og mål for personalet 3 Løfteteknik Målet med instruktionen.. 4 Visionen for børnelivet i Valhalla passer med de ergonomiske prioriteringer... 5 Aktiviteter og leg. 7 Måltider.

Læs mere

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Baggrund: Hele personalegruppen har på en personalelørdag i november 2015 arbejdet med emnet Selvhjulpenhed i vuggestuen. Vi har arbejdet ud fra

Læs mere

Marte Meo metodens principper. At positiv bekræfte initiativ. At sætte ord på egne og andres initiativer. at skabe en følelsesmæssig god atmosfære

Marte Meo metodens principper. At positiv bekræfte initiativ. At sætte ord på egne og andres initiativer. at skabe en følelsesmæssig god atmosfære Marte Meo metodens principper At følge initiativ At positiv bekræfte initiativ At sætte ord på egne og andres initiativer Turtagning Positiv ledelse at skabe en følelsesmæssig god atmosfære at følge, bekræfte

Læs mere

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d.

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. KÆRE Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. vi glæder os til at være sammen med dig og vi håber vi får et godt samarbejde med din mor og far. Her er din stue, den hedder UGLESTUEN. Side 1 De

Læs mere

Hvad er Marte Meo? MARTE MEO - VED EGEN KRAFT

Hvad er Marte Meo? MARTE MEO - VED EGEN KRAFT Hvad er Marte Meo? MARTE MEO - VED EGEN KRAFT Marianne Malmquist, musik- og Marte Meo-terapeut Annette Hedegaard, socialpædagog og Marte Meo-terapeut Marte Meo metoden er en videobaseret metode, der bygger

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

MARTE MEO I dagtilbuddet

MARTE MEO I dagtilbuddet Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) MARTE MEO I dagtilbuddet Kære forældre Nærvær i øjenhøjde Med denne folder får I de grundlæggende informationer om, hvad et MARTE MEO forløb vil betyde for jeres

Læs mere

Nyhedsbrev for November/December

Nyhedsbrev for November/December Nyhedsbrev for November/December Kære Forældre Vinteren nærmer sig og det kræver noget varmere tøj i børnenes garderober og skiftekasser. Vi vil gennem efteråret og vinteren gå på legepladsen hver dag

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Personlig udvikling Periode: Feb-marts 2019 Tema: Jeg kan selv Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Vuggestuen Vi finder det værdifuldt, at børnene

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Introduktion til Marte Meo

Introduktion til Marte Meo Introduktion til Marte Meo - hjælp barnet med at lære Aarhus Kommune Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Børn og Unge Magistratsafdelingen for Børn og Unge Ideen med denne pjece er at gøre forældre

Læs mere

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Gøngehuset Dato: 11. april 2014 kl.8-10.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Børneområdet skal hvert år gennemføre

Læs mere

Introduktion til Marte Meo

Introduktion til Marte Meo Introduktion til Marte Meo hjælp barnet med at lære Ideen med denne pjece er at gøre forældre opmærksomme på/interesseret i, hvad det gode samspil betyder for barnets udvikling og deres fælles relation.

Læs mere

Nyhedsbrev for januar / februar

Nyhedsbrev for januar / februar Nyhedsbrev for januar / februar Kære Forældre Vinteren er over os og vi vil traditionen tro gøre jer opmærksomme på, at børnenes garderober og skiftekasser skal tjekkes for varmt tøj. Vi er gennem vinteren

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet.

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet. Uanmeldt tilsyn Institution Dansk Tysk Børnehus Status Privat (selvejende/kommunal/privat) Adresse Mariendalsvej 59 A-B Leder Sophia Gravenhorst Normerede pladser 0-3 år 12 Normerede pladser 3-6 år 44

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Med Marte Meo som grundlæggende pædagogisk metode har vi bl.a. fokus på matematik og dansk i Villa Villakulla

Med Marte Meo som grundlæggende pædagogisk metode har vi bl.a. fokus på matematik og dansk i Villa Villakulla Med Marte Meo som grundlæggende pædagogisk metode har vi bl.a. fokus på matematik og dansk i Villa Villakulla Kort om Marte Meo som metode Marte Meo betyder ved egen kraft, begrebet refererer til og gengiver

Læs mere

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf Skoleparathed Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf. 32 57 17 06 www.den-flyvende-kuffert.dk SKOLEMODENHED- SKOLEPARATHED Hvad skal et 5-6 årigt barn kunne?

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Jeg kan selv Periode: Feb./marts 2019 Tema: Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Mellemgr. Vi finder det værdifuldt at børnene opfattes som individuelle

Læs mere

Nyhedsbrev November /December 2014. Kære forældre

Nyhedsbrev November /December 2014. Kære forældre Nyhedsbrev November /December 2014 Kære forældre Vi vil alle gerne takke jer for det store fremmøde ved vores forældremøde. Det er dejligt at se så mange engagerede og deltagende forældre, især da vi skulle

Læs mere

Marte Meo. Gl. Åby Dagtilbud

Marte Meo. Gl. Åby Dagtilbud i Om -metoden -metoden er udviklet af hollænderen Maria Aarts og kom til Danmark i 1994. Metoden bruges blandt andet i familier, daginstitutioner og dagpleje. Den er anvendelig i alle situationer, hvor

Læs mere

8 temaer for godt samspil. Alt om ICDP-programmet en metode, der understøtter børns personlige udvikling.

8 temaer for godt samspil. Alt om ICDP-programmet en metode, der understøtter børns personlige udvikling. 8 temaer for godt samspil Alt om ICDP-programmet en metode, der understøtter børns personlige udvikling. Samspilstema 1 Vis positive følelser vis at du kan lide barnet Smil til barnet. Hold øjenkontakt

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Sådan vil vi gerne modtage dit barn! Og sådan arbejder vi så kan vi støtte børnene i deres udvikling samtidig med, at vi passer på personalet.

Sådan vil vi gerne modtage dit barn! Og sådan arbejder vi så kan vi støtte børnene i deres udvikling samtidig med, at vi passer på personalet. Sådan vil vi gerne modtage dit barn! Og sådan arbejder vi så kan vi støtte børnene i deres udvikling samtidig med, at vi passer på personalet. Her er lidt om, hvordan vi gør i de praktiske omsorgssituationer

Læs mere

Hverdagslivstema bleskift.

Hverdagslivstema bleskift. Hverdagslivstema bleskift. Vi har valgt hverdagslivstemaet bleskift i middagsstunden. Det har vi, fordi denne situation nogle gange omtales som en samlebåndsopgave, hvor det kun handler om praktisk arbejde.

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme]

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Børn og Pligter (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Pligter er vigtige for dit barn Opdragelse et ord der sætter mange tanker i gang, både negative og positive.

Læs mere

Personlige forudsætninger.

Personlige forudsætninger. 4 år Guides til at rydde op på stuen og legepladsen. Eget tøj på egen plads. (holde styr på garderobe) Faste rutiner omkring spisesituationen. Skal kunne dække et bord, med hjælp fra en voksen. 4 år 1.

Læs mere

De mange intelligenser

De mange intelligenser De mange intelligenser Børnehaven Regnbuen November 2008 De mange intelligenser I Regnbuen arbejder vi pædagogisk ud fra Howard Gardners teori, De mange Intelligenser. Han mener, at mennesket har mange

Læs mere

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Den alsidige personlige udvikling Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Alsidig personlig udvikling Vi forstår

Læs mere

BØRN PÅ EGNE BEN ERGONOMI I BØRNEHØJDE. Pas godt på dig selv, mens du støtter barnet til at mestre livet

BØRN PÅ EGNE BEN ERGONOMI I BØRNEHØJDE. Pas godt på dig selv, mens du støtter barnet til at mestre livet BØRN PÅ EGNE BEN ERGONOMI I BØRNEHØJDE Pas godt på dig selv, mens du støtter barnet til at mestre livet Pjece udarbejdet af Børnebyøster, Svendborg Kommune i samarbejde med COWI. /2012 Dagtilbud i Svendborg

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk Tema Mål Alment Særligt Personlige kompetencer At styrke børnenes selvværd og selvtillid Børnenes selvværd og selvtillid styrkes ved f.eks. at støtte børnene i selv at tage tøj på, dække bord, lave mad,

Læs mere

Velkommen til Snowy s verden

Velkommen til Snowy s verden Velkommen til Snowy s verden Har du hørt om den glade ski-bæver Snowy og hans venner Izzy og Fnuggy? Snowy er en sjov og modig bæver, der aldrig kan få nok af action, leg og skæg ude i sneen. Han er ivrig

Læs mere

Det gode børneliv i dagplejen

Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger, som dagplejen i Silkeborg gerne vil kendes på. Det er værdier og holdninger, som vi tænker ind i alt arbejde

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Børnehaveafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Børnehaveafdelingen. Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Børnehaveafdelingen. Den daglige pædagogiske praksis i Børnehaveafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den pædagogiske

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnehuset ved Noret INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnehuset ved Noret INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

VI SÆTTER AFTRYK. Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009

VI SÆTTER AFTRYK. Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009 VI SÆTTER AFTRYK Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 3 Metode 4 Analysens resultat 5 Handleplan 6 Hvor er vi nu? 7 Arbejdsmiljø i fremtiden 9 Indledning. Børn i

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE 1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE I SKAL BRUGE: 2 blyanter Se på en blyant, som du holder op foran øjnene Luk ét øje ad gangen, så det ser ud som om blyanten hopper til siden. Hopper blyanten til venstre eller

Læs mere

Konflikter skal derfor ikke bare undgåes eller afværges, men gennemleves så udviklings- og læringspotentialet udvindes.

Konflikter skal derfor ikke bare undgåes eller afværges, men gennemleves så udviklings- og læringspotentialet udvindes. Læreplaner 2013 Praksisbeskrivelser: Vi har i år valgt at inddele læreplanen i to praksisbeskrivelser. Vuggestuerne er i år med i et aktionslæringsprojekt omhandlende konfliktløsning og dette danner udgangspunkt

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget 21/ i tidsrummet 9,20-11,30

Dato for tilsynsbesøget 21/ i tidsrummet 9,20-11,30 Uanmeldt tilsyn Institution Marthagården Status Selvejende (selvejende/kommunal/privat) Adresse Peter Bangsvej 12 Leder Gitte Friis Normerede pladser 0-3 år 38 Normerede pladser 3-6 år 68 Pædagogisk konsulent

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Regelmatrise og oplæringsfaser TILHØRER. Nr. Felding skole. - vi trives mens vi lærer

Regelmatrise og oplæringsfaser TILHØRER. Nr. Felding skole. - vi trives mens vi lærer Regelmatrise og oplæringsfaser TILHØRER Nr. Felding skole - vi trives mens vi lærer - vi trives mens vi lærer Mød til tiden Gå stille ind og ud af lokalet Sid roligt på din plads Mød forberedt Brug tingene

Læs mere

Nyhedsbrev for Juni/Juli

Nyhedsbrev for Juni/Juli Nyhedsbrev for Juni/Juli Kære Forældre Så er vi klar til sommer og sol i skrivende stund er der dejligt vejr, så vi håber bare, det må fortsætte. Inden vi er helt klar til at gå på sommerferie, så får

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn?

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Med dialogkortene du nu har i hånden får du mulighed for sammen med kollegaer at reflektere over jeres arbejde med de 0-2-årige børns læring. Dialogkortene

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Udelivs- og bevægelsesinstitutionen Terslev Børnehus. Tema: Personlig kompetence

Udelivs- og bevægelsesinstitutionen Terslev Børnehus. Tema: Personlig kompetence Udelivs- og bevægelsesinstitutionen Terslev Børnehus Tema: Personlig kompetence Her er børnene koncentrerede om at male stamtræer Personlige kompetencer giver barnet mulighed for at udvikle en alsidig

Læs mere

Nyhedsbrev for Januar 2015

Nyhedsbrev for Januar 2015 Nyhedsbrev for Januar 2015 Kære Forældre Først og fremmest vil vi sige godt nytår! Så er alle vel tilbage fra juleferien. Vi håber at i har nydt den og haft nogle hyggelige stunder i familiens skød. Vi

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Beskrivelse af praksis

Beskrivelse af praksis Beskrivelse af praksis Introduktion til håndfonemer, klodser og instrumenter Det mest optimale er at tænke håndfonemer, legoklodser og instrumenter ind i klassens bogstavgennemgang i børnehaveklassen.

Læs mere

Skab lærings - øjeblikke

Skab lærings - øjeblikke Skab lærings - øjeblikke i hverdagens små rutiner Skab læringsøjeblikke i hverdagens små rutiner Børnemiljø og læreplaner I dette inspirationsmateriale vælger vi at tildele hverdagens små rutiner øget

Læs mere

Eksempel 7A: Kasper 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Eksempel 7A: Kasper 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER ksempel 7A: Kasper ksemplet består af tre LA-beskrivelser, som bygger på hændelsesforløb, der finder sted inden for relativ afgrænset periode. Disse tre beskrivelser samt andre kilder danner grundlag for

Læs mere

Grovmotorik. Jorden er giftig

Grovmotorik. Jorden er giftig Fra 5 år Grovmotorik Gå på forskellige måder på tæer/hæle/m. lange skridt/små trin forlæns/sidelæns/sidelæns Gå balance på en streg, kantsten, træstamme m.v. Stå på ét ben statueleg stå trold Løbe på forskellige

Læs mere

Nyhedsbrev september 2018

Nyhedsbrev september 2018 Nyhedsbrev september 2018 Efter en dejlig sommer, er alle så småt tilbage i børnehuset efter sommerferien, og det er dermed blevet tid til et nyhedsbrev. Personale; Vi har den 1. september budt Gudny velkommen

Læs mere

Klar Parat Skolestart

Klar Parat Skolestart Klar Parat Skolestart Januar 2013 Espergærde Skole tlf. 4928 1660 www. espergærdeskole.dk Hvad er en børnehaveklasse? Børnehaveklassen er kort fortalt en god start på et langt skoleforløb. Børnehaveklassen

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Løfteteknik i Agerskov Børnehus

Løfteteknik i Agerskov Børnehus 1 Løfteteknik i Agerskov Børnehus Løfteteknik i Agerskov Børnehus Introduktion til medarbejder i Agerskov Børnehus---------------------------------------------------------------side 3 Indledning for personalet------------------------------------------------------------------------------------------------side

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

Distrikt VEST 2013/14. Den integrerede institution. Møllehaven. Vikarfolder

Distrikt VEST 2013/14. Den integrerede institution. Møllehaven. Vikarfolder Distrikt VEST 2013/14 Den integrerede institution Møllehaven Vikarfolder Indholdsfortegnelse Velkommen til Møllehaven...3 Distrikt VEST...3 Lidt om Møllehaven...3 Velkommen til Møllehaven...3 Forventninger

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B Hjælp Mig (udkast 3) Af Bistrupskolen 8B SCENE 1 INT. KØKKENET MORGEN (15) går ind af døren til køkkenet og sætter sig ned ved køkkenbordet. åbner sit hæfte hvor der står Line på alle siderne. (16) sidder

Læs mere

Leg med sproget. 0-3 år

Leg med sproget. 0-3 år Leg med sproget 0-3 år At du giver sprog og ikke kræver sprog. Børn lærer ikke sprog ved at blive spurgt: hvad er det? eller kan du sige det?. Det er dig som voksen, der skal fortælle og sætte ord på.

Læs mere

Læreplaner 2015/2016 Afdeling: Æbletræet

Læreplaner 2015/2016 Afdeling: Æbletræet Læreplaner 2015/2016 Afdeling: Æbletræet Indhold AFDELINGENS LÆREPLAN 2015 / 2016... 3 SKEMA TIL BRUG FOR MEDARBEJDERNES BESKRIVELSE AF LÆREPLANSTEMA... 11 RefHeading Toc424734885 1 2 Åbyhøj Dagtilbud

Læs mere

Nyhedsbrev for februar

Nyhedsbrev for februar Nyhedsbrev for februar Kære forældre Jeg vil først og fremmest indlede med, at fortælle hvor glad jeg er for, at være blevet pædagogisk leder i Spirrevippen. Jeg glæder mig over, at se og mærke engagerede

Læs mere

Leg med sproget. 0-3 år

Leg med sproget. 0-3 år Leg med sproget 0-3 år Vidste du, at fosteret fra 20. uge af graviditeten kan høre, når moderen taler med andre eller når faderen synger for fosteret. Fosteret opfatter melodi og rytme i sproget og kan

Læs mere

Hvem er vi. En god start

Hvem er vi. En god start BØRNEHUSET BAVNEHØJ Velkommen til Børnehuset Bavnehøj Herluf Trolles Gade 6 8200 Aarhus N. tlf.: 20354620 Pædagogisk Leder: Jane Iversen kontakt mail: jai@aarhus.dk Hvem er vi Vi er en integreret institution

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE. 7. udkast. BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold.

ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE. 7. udkast. BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold. ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE 7. udkast 1. INT. STUE. DAG BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold. Han åbner en øl. Kapslen smider han i en skål, der tilsyneladende bliver

Læs mere

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen!

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Susanne Christensen, pædagog og pædagogisk leder Børnenes Kontors Daginstitution Fra en dag i førskolegruppen, september 2016: Børnene sidder på deres

Læs mere

lørdag d. 25/10-14 Barnet får erfaring og viden omkring egen kropslig formåen. At støtte barnets bevægelighed. Praksisbeskrivelser :

lørdag d. 25/10-14 Barnet får erfaring og viden omkring egen kropslig formåen. At støtte barnets bevægelighed. Praksisbeskrivelser : lørdag d. 25/10-14 Læreplaner i vuggestuen. Tema: Krop og bevægelse At støtte barnets motoriske kompetencer, og dets lyst og glæde ved at udfolde sig kropsligt. Barnet får erfaring og viden omkring egen

Læs mere