Kvinder og kraftig menstruation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvinder og kraftig menstruation"

Transkript

1 Kvinder og kraftig menstruation

2 Det er dit liv bestem selv over det Kære kvinde Der findes mange kvinder, der lider af kraftig menstruation. I min praksis møder jeg dem dagligt. Rent faktisk lider 1 ud af 10. danske kvinder af kraftige blødninger. Jeg oplever, at kvinderne bliver tappet for energi og overskud. Menstruationen betyder, at det kan være svært at passe et job. De kraftige blødninger og kraftige smerter er ofte årsag til ekstra sygedage. De kraftige menstruationer fylder også meget i privatlivet. Mange af mine patienter fortæller, at de ikke kan deltage i familiemiddage, sport eller være sammen med venner, når de bløder så meget. De kan ikke gå i bestemt tøj. I visse tilfælde må de hårdest ramte kvinder altid være i nærheden af toilettet for at være sikre på at kunne skifte bind eller tampon ofte nok. Selvtilliden er forståeligt nok på nulpunktet i de dage. Konklusionen er derfor helt klar. Kraftig mens truation begrænser kvinderne voldsomt. Jeg er af den overbevisning, at kvinder med kraftig menstruation ikke skal acceptere denne situation. Det er naturligt at have menstruation, men det er ikke naturligt at blive voldsomt hæmmet fysisk og psykisk flere dage om måneden. Kraftig menstruation kan behandles. En læge eller gynækolog vil ofte kunne finde en behandling, der hjælper den enkelte person. Kraftig menstruation er desværre noget, kvinder lider med i stilhed. Det er mit håb, at det ændrer sig med denne folder. For kun med åbenhed og opmærksomhed hos både kvinder, gynækologer og praktiserende læger kan vi få gjort noget ved de kraftige menstruationer. Livet er kort, så lad os nyde det. Også på de røde dage. Christine Felding Gynækolog Foto: Søren Østerlund

3 Kraftige menstruationer er folke sygdommen ingen taler om Karina er 41 år. Hun arbejder som projektmedarbejder og har en søn på otte år. Hun har altid haft kraftige og uregelmæssige menstruationer siden sin første menstruation som 14-årig. Karina er endnu ikke i behandling. Jeg er i høj grad påvirket af min kraftige menstruation, som gør mig mere eller mindre sengeliggende de første to-tre dage. Den første dag pga. voldsomme smerter, og de næste dage følger en kombination af smerter og voldsomme blødninger, der dræner mig for energi. Jeg forsøger mig med smertestillende medicin, men det tager kun toppen af isbjerget. Jeg har ellers aldrig villet acceptere mine kraftige blødninger, som har fulgt mig hele livet. I en lang periode var det en stor hjælp at kunne tage p-piller, som gjorde blødningerne meget mindre. Efter jeg fødte min søn som 33-årig, er mine menstruationer blevet endnu kraftigere. Og det er ikke blevet bedre nu, hvor min læge forbyder mig p-piller, da jeg nærmer mig overgangsalderen. Som alternativ har jeg fået tilbudt hormonspiral. Det har jeg dog sagt nej til. Jeg ikke har lyst til at have et fremmedlegeme i min krop. Når jeg har menstruation, fravælger jeg så vidt muligt sociale arrangementer og aktiviteter som sport, da jeg ingen energi har. En ting er, at det hæmmer mit sociale liv, men det er mindst lige så svært at skulle forklare sin 8-årige dreng, hvorfor jeg nu igen ligger i sengen. For kan en dreng på 8 år forholde sig til menstruation, smerter og kraftig blødning? Kraftig menstruation er tabu. Jeg har heldigvis nogle nære veninder, der forstår mig. Jeg er faktisk blevet overrasket over, hvor mange der egentlig lider af det samme problem som jeg. Kraftig menstruation er jo faktisk en kvindelig folkesygdom. Men i modsætning til fx høfeber, er det ikke noget man taler om. Høfeber fylder paradoksalt nok meget mere i medierne end kraftig menstruation. Jeg ville sådan ønske, at der var mere åbenhed om kraftig menstruation. Det ville give en større forståelse for, hvordan vi har det. Jeg tror også, vi ville kunne hjælpe hinanden bedre med gode råd og information om behandling. Gynækologens råd: Hormonspi ralen indeholder en meget lav dosis hor mon, som kun virker lokalt i livmoderen. Og man kan ikke mærke hormonspiralen.

4 Gynækologens råd: Kobberspiral er et dårligt valg til kvinder med kraftig menstruation, da den ofte gør menstruationerne endnu kraftigere. Til de kvinder, som ikke kan bruge p-piller, er hormonspiralen ofte et godt valg, da den reducerer blødningerne ganske markant. I øvrigt skal man ikke være bange for at bede om en henvisning til en gynækolog. De praktiserende læger henviser gerne til nærmere udredning, hvilket også er nødvendigt, da de ofte ikke har udstyret, som f.eks. en ultralydsscanner. Jeg er flov over at bede om en henvisning til en gynækolog Tina er 40 år og projektkoordinator. Hun har en søn på 12 år. Selv om hun lider af kraftige blødninger med mange smerter, er hun endnu ikke i behandling for dette. Jeg lærte hurtigt at tilpasse mig min kraftige menstruation. Som ung gik jeg med lange trøjer ned over rumpen, som sikkerhed for hvis det gik galt, og jeg blødte igennem. Jeg fik p-piller som 18-årig, fordi min menstruation var uregelmæssig, og fordi jeg døjede med uren hud. Seks år efter, jeg havde født min dreng holdt jeg op med p-pillerne. Det betød, at min menstruation begyndte at blive meget kraftig. Ofte startede den stille og roligt efterfulgt af tre dage med fuld tryk på. Min læge sagde, at det kunne skyldes en ændret cyklus efter fødslen. Derfor gjorde jeg ikke mere før fem år senere, hvor jeg gerne ville have prævention igen. På grund af min alder anbefalede lægen mig at få en kobberspiral eller sterilisation. Jeg valgte kobberspiralen. Desværre blev den starten på en ond tid. Jeg var stensikker på, at den sad forkert. Det gjorde så ondt, når jeg fik menstruation. Smerterne var så voldsomme, at jeg sad helt sammenkrøbet i min sofa og bare græd. Det blødte lige så meget som før. Da jeg endelig skulle til tre måneders kontrol, fik jeg at vide, at alt var, som det skulle være. Min spiral sad tilsyneladende helt perfekt. Jeg fortalte min læge om mine smerter. Hun forklarede, at det var helt naturligt. Jeg er begyndt at frygte min menstruation og de smerter, der følger med. Og så er der naturligvis angsten for at bløde igennem. Det er ikke rart at være pakket ind i tam poner, bind, boksershorts og håndklæde, når jeg går i seng. Nogle nætter sover jeg næsten ikke. Jeg græder mig faktisk i søvn, fordi det gør så ondt. Om dagen kan jeg klare den på arbejdet, men det er da sket, at jeg har været nødt til at ty til toilettet og fælde en tåre. Hvorfor har jeg fundet mig i det i to år uden at gøre noget? Måske fordi jeg hele tiden har drømt om, at min læge ville finde en anden behandling til mig. Jeg har faktisk følt, at jeg bryder vores fortrolighed og tillid ved at bede om en henvisning til en gynækolog. Men efter jeg har fortalt min historie, har jeg besluttet mig: Det er MIN krop, og det er MIG, der skal have det godt. Så nu har jeg bestilt tid hos min læge for at få en henvisning til en gynækolog.

5 Det føles klaustrofobisk at skulle have menstruation de næste 30 år Maria er 23 år. Hun er sygeplejestuderende og har haft kraftig menstruation i ti år. Hun er endnu ikke i behandling. For mig var min kraftige menstruation normal. Jeg levede med det. For det gjorde alle andre. Troede jeg. Først på min efterskole i 9. klasse gik det op for mig, at andre piger ikke har lige så kraftig menstruation som jeg. Desværre er der ikke meget information om det, så jeg har aldrig hørt om, at man kunne gøre noget ved det. Jeg har forsigtigt talt med min læge om det, som gav mig p-piller. Men jeg blev bange for at tage noget med hormoner efter at have hørt så meget dårligt om det. Jeg var bl.a. bange for at få en blodprop. Derfor holdt jeg op. Nu er jeg så tilbage, hvor jeg startede. Så snart min menstruation kommer, får jeg så voldsomme smerter, at jeg må spise smertestillende piller hver fjerde time. Jeg bliver nødt til at melde mig syg fra arbejdet, fordi jeg næsten ikke kan stå op. Det værste er, når pillerne stopper med at virke om natten. Så bliver jeg nødt til at tage et varmt bad for at dulme smerterne, indtil de næste piller virker. Med natlige bade og smerter er jeg helt ødelagt næste dag. Det bekymrer mig, da jeg lige er startet på mit drømmestudie som sygeplejerske. Og så er der også det med den hvide kittel. Hvidt er jo totalt udelukket med kraftige blødninger. Jeg går aldrig i nederdel, når jeg har menstruation, for jeg kan sagtens bløde igennem både tampon og bind. Det er bare så pinligt, når det sker. Jeg krummer tæer bare ved tanken. Jeg bliver rigtig ked af det, når min menstruation kommer. Jeg synes ikke, jeg kan kende mig selv. Jeg bliver meget irriteret og ked af det. Fornemmelsen af, at folk ikke forstår mig, fylder meget. De kvinder, der ikke har det på samme måde, synes, man er enormt pylret. Jeg synes, at de praktiserende læger skulle indkalde unge kvinder til en årlig snak om deres menstruation. Så ville det være lettere at få problemet på bordet og få noget at vide om behandlinger. Jeg får helt klaustrofobi af at tænke på min kraftige menstruation og de næste 30 år i hvid kittel. Jeg drømmer om den dag, hvor min menstruation ikke skal styre mit liv. Gynækologens råd: Hos en almindelig rask pige der tager P-piller, er risikoen for blodprop beskeden. Hvis man har nedarvet risiko for blodprop eller er over 35 år og ryger, er risikoen højere, og man bør vælge en anden form for prævention. P-piller kan re ducere menstruationerne ganske markant.

6 Vagtlægen troede, jeg havde symptomer på meningitis Hanne er 43 år. Hun har to sønner og arbejder som marketingchef. Hun har haft kraftig menstruation, siden det startede som 17-årig. Hanne er i behandling med hormonspiral. Jeg fik menstruation i en sen alder. Til gengæld var den kraftig og varede i op til ti dage. Jeg vænnede mig til det, selv om jeg syntes, det var irriterende. Med årene blev min menstruation kun værre, hvilket passede ekstremt dårligt med mit liv. I mit studieliv kunne jeg indrette mig efter min menstruation. Det ændrede sig, da jeg startede på arbejdsmarkedet. Møderne kunne maksimalt vare en time, ellers ville jeg bløde igennem. Jeg husker særligt en gang, det gik galt under et møde. Jeg var blødt igennem mit tøj og ud på kontorstolen. De andre kiggede meget mærkeligt på mig. Efter den episode blev mit liv kontrolleret. Alt blev planlagt ned til mindste detalje i dagene med menstruation. Jeg skulle bare ikke komme i sådanne situationer igen. Samtidigt begyndte jeg at få migræne og kastede op, når jeg fik min menstruation. Jeg kan huske, jeg talte med min læge, men vi kom ikke nærmere nogen løsning end de p-piller, jeg i forvejen tog. Efter jeg blev gift og fik børn, blev jeg opmærksom på, hvor meget tid jeg brugte på at have det skidt hver måned. Jeg prøvede zoneterapi, men det var ikke løsningen. Jeg blev også henvist til neurolog for migrænen. En aften var det så slemt, at vagtlægen indlagde mig på mistanke om meningitis. Mine børn var rædselsslagne, og jeg glemmer aldrig deres ansigter, da de stod i døren og så, jeg blev kørt ud på en båre af to ambulancefolk. Det var først, da jeg begyndte at tale med to af mine kvindelige kollegaer om min kraftige menstruation, at jeg blev bragt på sporet af hormonspiralen. Efter nogen tid fik jeg en henvisning til en gynækolog. Gynækologen og jeg fik talt de sidste mange år igennem og blev enige om, at jeg skulle prøve en hormonspiral. Her to år senere har jeg fået mit liv tilbage! Jeg bløder næsten ikke, når jeg har menstruation. Jeg har ingen migræne og kaster ikke op. Det er slut med at være bange for at bløde igennem, og jeg har ingen sygedage på grund af menstruation længere. Det er pludselig blevet muligt for mig at løbetræne, og jeg kan være social på en helt anden måde. Min mand og mine børn synes, det er en kæmpe forandring. Og det er det også for mig. Jeg føler mig fri og kan være til stede i mit eget liv lige nu og her. Gynækologens råd: Det er ærgerligt, at så mange kvinder venter så længe med at søge hjælp. Der er flere enkle behandlingsmuligheder, og resultatet kan være et helt nyt liv.

7 Spørgsmål & svar Af gynækolog Christine Felding Hvor mange kvinder lever i dag med kraftig menstruation? Omkring 10 % af alle kvinder i den fertile alder har kraftig menstruation. Det betyder dog ikke, at det er et problem for alle disse kvinder. Men en del af dem bliver så påvirket, at de har svært ved at passe deres arbejde på grund af kraftige blødninger, voldsomme smerter og kvalme. Er kraftig menstruation den hyppigste årsag til, at kvinder søger gynækolog? Det er i al fald en af de hyppigste årsager til, at jeg får besøg. Mange kvinder bliver henvist af deres praktiserende læger for at blive undersøgt nærmere for træthed, som lægen ikke har kunnet finde nogen direkte årsag til. Hvordan kan kvinder bedst håndtere at miste store mængder blod hver måned? I dag har vi faktisk rigtig gode muligheder. Ved at spise varieret og jernholdig kost, kan kroppen klare sig ganske godt. Men er der tale om meget kraftige blødninger hver måned, bliver kroppens jerndepoter til slut tømt, og kvinderne vil få symptomer som træthed forårsaget af jernmangel. Hvornår skal man søge hjælp? Det skal man, når man synes, at blødningerne er for kraftige. Særligt hvis de er kombineret med andre symptomer som f.eks. hovedpine eller kvalme. Kvinder søger ofte hjælp for sent. De har måske gået et halvt liv med kraftige blødninger i troen på, at det var normalt. Det er en skam. For det kan behandles. Er kraftig menstruation arvelig? Ja. Hvis en kvinde har kraftig menstruation, er der stor sandsynlighed for, at hendes datter også får det. Også hos de kvinder, hvor den kraftige menstruation skyldes bagvedliggende årsager som f.eks. fibromer eller blødersygdom, vil disse tilstande sandsynligvis gå i arv. Hvorfor er det vigtigt at udrede kraftig menstruation, selv om man ingen alvorlig sygdom har? Det er det, fordi kvinden med den rette behandling kan få en bedre livskvalitet uden invaliderende menstruationsblødninger. Udredningen giver også et billede af, hvilke behandlinger der er mulige, så man fx undgår unødige operationer. Hvordan bliver man udredt? Det første, vi ser på, er, hvor kraftig menstruationen er: Bløder kvinden igennem om natten, skifter hun ofte bind/tamponer, og påvirkes hun socialt af sin kraftige menstruation? Hvis det er tilfældet, tyder det på, at kvinden har kraftig menstruation. Efterfølgende tager vi en blodprøve, hvor vi måler blodprocenten og ser på jernindholdet. Til slut udelukker vi de mest kendte årsager, som kan give kraftig blødning. Herefter kan vi starte behandlingen. Hvilke behandlingsmuligheder er der, når man har kraftig menstruation? Der findes faktisk mange forskellige muligheder. Der findes både medicinske og kirurgiske behandlingsmuligheder. Medicinsk behandling kan være cyklokapron eller p-piller, men hormonspiral har også vist sig at have effekt ved behandling af kraftig menstruation. Kvinderne oplever, at de bløder langt mindre og kortere. Vi tager udgangspunkt i kvindens livscyklus i forhold til fx overgangsalder, eller om hun ønsker fremtidige graviditeter. Hvad er en kirurgisk behandling, og hvornår anvender man den mulighed? Når medicinsk behandling ikke mindsker den kraftige menstruation tilstrækkeligt, eller hvis kvinden får uacceptable bivirkninger, kan kirurgi være et alternativ. Det er dog udelukkende for de kvinder, som ikke ønsker at føde flere børn. Den mest benyttede kirurgiske metode er, under fuld bedøvelse, at fjerne livmoderslimhinden. I meget sjældne tilfælde fjernes hele livmoderen. Hvad gør man i dag for at udbrede viden om kraftig menstruation? Der gøres faktisk ikke særlig meget. Jeg synes, der sker alt for lidt. Nogle forskergrupper forsøger at sprede budskabet så godt som muligt via medierne. Det er godt, men der er behov for ordentlig information og uddannelse af praktiserende læger, sundhedsplejersker på skoler og ikke mindst kvinderne selv. Er der nogen grund til systematisk at undersøge kvinder for kraftig mens truation? Det ville jo være skønt, hvis man kunne indføre det som normal praksis i de ældre klasser i folkeskolen og gymnasiet. Mange unge kvinder med kraftig menstruation ville blive opdaget langt tidligere end i dag, hvilket ville føre til, at mange flere kvinder ville få en bedre livskvalitet og ydeevne senere i livet.

8 Blodmåling Det kan være rigtig svært at vide, hvornår man har for kraftig menstruation. Brug skemaet her til at teste din egen menstruation. Pointberegning med bind 1 point svarer til en lille mængde blod i bindet 5 point svarer til, at bindet er mættet af blod og ikke kan suge mere 20 point svarer til, at bindet er helt blodfyldt, og du bløder ved siden af 1 Sæt en streg for hvert bind og, eller tampon, du skifter i løbet af et døgn. Du kan vælge mellem tre forskellige blødninger: lille, mellem eller stor blødning i dit bind eller på din tampon. 2 Sæt også en streg, hvis du kan se, at din blødning er klumpet, eller hvis du har blødt helt igennem. Pointberegning med tamponer 1 point svarer til en lille mængde blod 5 point svarer til, at tamponen ikke kan suge mere 10 point svarer til, at tamponen ikke kan suge mere, og du bløder igennem Bløder du for meget? Dato Eksempel Tampon Bind Blødning med klumper lidt mellem meget lidt mellem meget Gennem blødning Med hjælp fra dette blødningsskema kan du score din menstruation. Får du en total sum på 100 point per menstruationscyklus, altså antal af dage du bløder, er der risiko for, at du har kraftig menstruation. Du bør derfor tale med din gynækolog eller privatpraktiserende læge. Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7 Dag 8 Fakta om blodprocent: Blodprocenten er én af de blodprøver, man ofte får taget, hvis lægen skal tjekke ens helbred. Blodmangel eller lav blodprocent hentyder til antallet af røde blodlegemer i blodet. Kvinders hæmoglobinkoncentration ligger normalt mellem 7 og 10. Er blodprocenten for lav, har man blodmangel. Fakta om jernindhold: Til produktionen af blod skal der bruges blandt andet jern, vitamin B12 og folinsyre. Mangler et eller flere af disse stoffer, vil produktionen af røde blodlegemer efterhånden blive berørt, og vi vil udvikle symptomer på blodmangel. Årsagen til jernmangel kan skyldes for lidt jernholdigt mad, som især vegetarer er i risiko for. Br J Obstet Gynaecol Aug;97(8): Assessment of menstrual blood loss using a pictorial chart. Higham JM, O Brien PM, Shaw RW.

9 Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13,6. DK-2300 København S Telefon Udgivet februar 2012 L.DK

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt.

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt. I 2013 da jeg smed p-pillerne, var jeg en ung kvinde på 26, der havde været sammen med min kæreste i næsten 5 år. Min kæreste var dengang 29 år og var færdiguddannet. Vi havde længe snakket om at det ville

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE Depression - en folkesygdom 200.000 danskere har en depression, og omkring halvdelen af dem kommer aldrig til lægen. Mange, der går til læge, fortæller ikke, at de føler

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kære kvinde FORDELE OG ULEMPER VED MEDICINSK OG KIRURGISK ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS FORDELE

Kære kvinde FORDELE OG ULEMPER VED MEDICINSK OG KIRURGISK ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS FORDELE ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik Rungsted Bytorv 1, 2960 Rungsted Kyst Tlf. 4817 6250 hverdage 9-12 www.felding.dk gynaekolog@felding.dk Kære kvinde Inden

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse En af de andre spillere trækker et quiz-kort til dig fra bunken og læser højt for dig. Svarer du rigtigt, må du rykke 1 felt frem. En af de andre spillere trækker et Er-Det-Normalt?-kort

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

VONWILLEBRANDSSYGDOM,

VONWILLEBRANDSSYGDOM, VONWILLEBRANDSSYGDOM, VON WILLEBRAND-FAKTOR OG P-PILLER Julie Brogaard Larsen, lægestuderende Center for Hæmofili og Trombose Aarhus Universitetshospital DAGENS PROGRAM Lidt von Willebrand-historie von

Læs mere

MENSTRUATION

MENSTRUATION WWW.MENSDYSTEN.DK MENSTRUATION HVAD ER MENSTRUATION? Menstruation er en blødning fra livmoderen. Den kommer ca. en gang om måneden fra puberteten og frem til klimakteriet ved 50-års alderen. Hvor meget

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Symptomregistreringsskema (ugeskema)

Symptomregistreringsskema (ugeskema) Symptomregistreringsskema (ugeskema) På følgende skema bedes du notere for hver dag og tid på dagen, hvor generende dine symptomer er: Ingen smerte/ gener/følelser 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Værst tænkelige

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Mandag den 10. januar

Mandag den 10. januar 2011 6 Mandag den 10. januar Har du set de mennesker, der sidder ret op og ned med åben mund og sover i bussen? Det var mig i morges. Jeg ved ikke, hvad der sker med mig, for jeg bør jo være helt udhvilet

Læs mere

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Camilla Blach Rossen Sygeplejerske, cand.cur., ph.d. stud. Program Metodologiske udfordringer

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus?

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus? Seksualitet Hvor gammel er du? 15-20 år 7 6 % 21-30 år 31 27 % 31-40 år 25 22 % 41-50 år 32 28 % 51-60 år 9 8 % 61-70 år 7 6 % + 71 år 2 2 % Hvad er dit køn? Mand 35 31 % Kvinde 78 69 % Hvad er din civilstatus?

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

P-pille/mini-pille KLAR BESKED

P-pille/mini-pille KLAR BESKED P-pille/mini-pille K L A R B E S K E D Hvad er p-piller? P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner, østrogen og gestagen. Sådan virker p-piller P-piller forhindrer ægløsning ved at blokere for

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED

UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED En helt ny undersøgelse af 1000 unge mænd og kvinders syn på sygdomme, sundhed og brug af sundhedsvæsnet Forum for Mænds Sundhed 30. maj 2015 Undersøgelsens resultater resume:

Læs mere

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Lise Helmsøe-Zinck, speciallæge i gynækologi og obstetrik Søborg hovedgade 221, 2860 Søborg Tlf. 60422613 ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Inden du bestemmer dig for abort, bør du

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Patientinformation. Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Patientinformation. Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-Obstetrisk afdeling Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

Hurtigt fik jeg dog problemer igen og mine blodprøver ved næste tjek hos lægen var igen forhøjet.

Hurtigt fik jeg dog problemer igen og mine blodprøver ved næste tjek hos lægen var igen forhøjet. Kvinde, som er født i 1975. Sygdom: Hodgkin i 2002. Jeg er uddannet socialpædagog i 2001. Og i samme år blev jeg gift og købte hus med min mand. Der skete rigtig mange gode ting som desværre ikke varede

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Et liv med dit barn og mit barn er langtfra uden konflikter. Og tabuerne er svære at bryde Af Susanne Johansson, 30. september 2012 03 Bonusmor med skyld på 06

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Hjælp! Er der noget galt med mig? Hej brevkasse Jeg er en pige på 12 (næsten 13), som har en masse spørgsmål til jer! Jeg vejer 39 kilo og er ca. 159 cm høj. Jeg er også meget tynd og slank. Jeg har kønsbehåring

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Daniel

Bilag 2 Transskription af interview med Daniel Bilag 2 Transskription af interview med Daniel D (Daniel): Jeg er 27 og læser hf enkeltfag og bor sammen med mine forældre og lillebror. S (interviewer): Men du har ikke altid heddet Daniel jo? D: Nej,

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Personlige erfaringer med kræft

Personlige erfaringer med kræft August 2003 29-årig kvinde fortæller om, hvordan hun som 19-årig mistede sin mor på grund af kræft i lungerne og hjernen. Jeg begyndte, at blive væk fra skole, men ikke for at passe min mor. Jeg tog af

Læs mere

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Omkring 500.000 danskere tager benzodiazepiner for at sove. Det øger deres risiko for at få demens med 50 pct. Af Torben Bagge, 29. september 2012 03 Sovepiller

Læs mere

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft...

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Æggestokkræft rammer kun få, men opdages af færre i tide. Folderen her fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på. Lyt til,

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Mit liv efter HPV Vaccinen.

Mit liv efter HPV Vaccinen. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 474 Offentligt Lone Busk Pedersen Mit liv efter HPV Vaccinen. 1. Jeg er en kvinde på 32 år, jeg bor i Randers samme med min Familie. Jeg er

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Dags dato åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Dags dato åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer.

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer. DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet Dags dato åå mm-dd Dit studieløbenummer Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde EuroQol Angiv ved at sætte kryds i een af

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Nordisk Inkontinensrapport 2011-2012 Dansk rapport

Nordisk Inkontinensrapport 2011-2012 Dansk rapport Nordisk Inkontinensrapport 2011-2012 Dansk rapport Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen respondenterne... 3 Forord af Kontinensforeningen... 4 Konklusioner... 5 Hvilken slags inkontinens?... 9 Hvordan

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

svømmere af sted. Vi var fulde af håb og begejstring da vi kørte derfra. Det her var let Og selvfølgelig skulle det nok lykkes.

svømmere af sted. Vi var fulde af håb og begejstring da vi kørte derfra. Det her var let Og selvfølgelig skulle det nok lykkes. Lige så langt tilbage jeg kan huske, har jeg haft et brændende ønske om at få børn inden jeg blev 25. Jeg ved ikke hvor eller hvornår dette ønske opstod, men det har fulgt mig i mange år, som en milepæl

Læs mere

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN Uge Sex, Temamateriale 6. - 7. klasse 16 AT VÆRE DEN FØRSTE I PUBERTETEN Navn: Anne Beskæftigelse: Studerende på Business College Horsens

Læs mere

RCADS Dansk. Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar.

RCADS Dansk. Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar. Navn: Alder: RCADS Dansk Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar. 1. Jeg bekymrer mig om ting Slet ikke

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere