Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika. Pixi-udgave af projektbeskrivelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika. Pixi-udgave af projektbeskrivelse"

Transkript

1 Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika Pixi-udgave af projektbeskrivelse

2 Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedr. rationel anvendelse af antibiotika (LKT Antibiotika) Pixi-udgave af projektbeskrivelse August 2017

3 INTRODUKTION TIL LKT ANTIBIOTIKA Der er konstateret en stigende antibiotikaresistens i Danmark og i resten af verden. En ændring af resistensudviklingen kræver, at der bruges markant mindre antibiotika og især mindre bredspektret antibiotika. Antibiotikaforbruget på hospitalerne kan formentligt mindskes væsentligt, såfremt gældende vejledninger bliver fulgt. Med det nye nationale kvalitetsprogram har Danske Regioner og Sundhedsministeriet udviklet en model for forbedringsprojekter ved brug af lærings- og kvalitetsteams (LKT). Formålet er at understøtte det kliniknære forbedringsarbejde og sikre læring på tværs af landsdele. Et LKT er et nationalt netværk, bestående af en national ekspertgruppe samt lokale forbedringsteams, som arbejder med forbedringer indenfor det konkrete område. Projektbeskrivelsen for LKT Antibiotika er udarbejdet af den nationale ekspertgruppe og godkendt af den nationale styregruppe for Læringsog Kvalitetsteams. LKT Antibiotika tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens vejledning om antibiotika fra 2012 og WHO s liste over særligt kritiske antibiotika. LKT Antibiotika løber til medio På de følgende sider uddybes mål, delmål, indsatser mv. Desuden findes oversigt over seminardatoer for ledere og læringsteams. For yderligere information om LKT Antibiotika, find kontaktpersoner og projektbeskrivelsen i sin fulde ordlyd:

4 MÅL FOR LKT ANTIBIOTIKA Der er for LKT Antibiotika opstillet et overordnet mål, to konkrete og målbare mål, en ulempeindikator samt forslag til lokale procesindikatorer mhp. tidstro monitorering af den lokale forbedringsproces. Alle mål og procesindikatorer er uddybet i den fulde projektbeskrivelse. Overordnet mål Projektets overordnede mål er at fremme rationel anvendelse af antibiotika i hospitalssektoren mhp. at optimere det kliniske behandlingsresultat for både nuværende og fremtidige patienter og samtidig minimere utilsigtede konsekvenser af antibiotikabehandling. Hospitalerne og afdelingernes forbrug af antibiotika skal være i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens vejledning og de regionale antibiotikavejledninger. Mål 1: Reduktion af det samlede antibiotikaforbrug Det samlede forbrug af antibiotika skal reduceres inden målt i estimerede behandlingsdøgn ud fra indkøbsdata (addd)/100 sengedage for indlagte patienter sammenlignet med forbruget i 2015/2016. Alle deltagende enheder skal udarbejde en konkret lokal målsætning (i %), som tager hensyn til patientsammensætning og forbrug og er et realistisk, men ambitiøst mål. Mål 2: Reduktion af forbruget af kritisk vigtige antibiotika Forbruget af kritisk vigtige antibiotika (carbapenemer, fluroquinoloner og cefalosporiner) skal reduceres inden målt i estimerede behandlingsdøgn ud fra indkøbsdata (addd)/100 sengedage for indlagte patienter sammenlignet med forbruget i 2015/2016. Alle deltagende enheder skal udarbejde en konkret lokal målsætning (i %), som tager hensyn til patientsammensætning og forbrug og er et realistisk, men ambitiøst mål.

5 Mål 3 (Ulempeindikator): Uændret eller faldende 30-dages mortalitet efter bakteriæmi 30-dages mortalitet efter bakteriæmi skal fastholdes uændret eller være faldende i projektperioden. Indikatoren overvåges på nationalt og regionalt niveau. Procesindikatorer Der er i projektet givet forslag til lokale procesindikatorer for de fire indsatsområder. Procesindikatorerne belyser de konkrete aktiviteter i patientforløbene, og tilpasses og anvendes lokalt til tidstro monitorering af indsatsen. A Antibiotikakure med dokumenteret indikation for behandling B Andel antibiotikakure hvor præparatvalget følger lokale retningslinjer C Andel antibiotikakure, hvor behandlingen er revurderet senest 48 timer efter første ordination D Andel antibiotikakure med dokumenteret stopdato for behandlingen

6 INDSATSOMRÅDER I LKT ANTIBIOTIKA Forbedringsprojektets mål om rationel anvendelse af antibiotika opnås ved fokus på fire konkrete indsatsområder. Indsatsområderne understøtter implementering af Sundhedsstyrelsens vejledning om ordination af antibiotika samt de regionale vejledninger på området. Indsatsområder A Indikation for anvendelse af antibiotika B Valg af antibiotika C Revurdering af behandling D Behandlingsvarighed Indsatsområde A: Indikation for anvendelse af antibiotika Ved opstart af en antibiotikabehandling skal der foreligge en relevant indikation for behandlingen samt relevante mikrobiologiske prøver sikres før behandlingsstart. Indsatsområde B: Valg af antibiotika Ordineret antibiotika skal være i overensstemmelse med den regionale vejledning eller relevant begrundelse for afvigelser fra vejledningen skal være dokumenteret. Den antibiotiske behandling skal målrettes det mistænkte infektionsfokus og der skal anvendes det mindst bredspektrede effektive stof. Unødvendig kombinationsbehandling skal minimeres. Antibiotikabehandling inkluderer såvel den empiriske behandling på baggrund af en tentativ diagnose, den definitive behandling på baggrund af udredning og mikrobiologisk diagnostik samt profylaktisk behandling fx ved kirurgi. I denne indsats indgår, at der i en del tilfælde anvendes ikke-almindelige antibiotika pga. formodet penicillinallergi, hvor formodningen bygger på et spinkelt grundlag.

7 Indsatsområde C: Revurdering af behandling Antibiotikaordinationer på indlagte patienter skal revurderes senest 48 timer efter opstart og herefter hvert 3. døgn. Indsatsområde D: Behandlingsvarighed Varigheden af antibiotisk behandling af infektioner med kendt fokus skal være i overensstemmelse med regionale vejledninger og med den kortest mulige effektive varighed, inkl. kortest nødvendige i.v. behandling (dvs. hurtigere overgang til p.o.)

8 FORSLAG TIL TILTAG I projektbeskrivelsen gives der forslag til, hvordan det kliniske indhold kan implementeres, dvs. mulige tiltag i forbedringsarbejdet. Overordnede tiltag Velfungerende regionale antibiotikavejledninger Elektronisk hukommelses- eller beslutningsstøtte kan understøtte indsatserne. Udvikling heraf afhænger af de regionale muligheder Generelle forslag Mulighed for faglig sparring og løbende feedback Forpligtigelse på ledelsesniveau og vedvarende ledelsesfokus på området Tæt samarbejde med klinisk mikrobiologi og klinisk farmakologi Anvendelse af tidstro data til feedback til relevante medarbejdergrupper Uddannelse/undervisning af klinisk personale - herunder uddannelse af læger i optimal antibiotikaordinering Drøfte antibiotikabehandlingen i afsnittet ved møder/tavlemøder

9 Specifikke forslag Sikre at resultaterne af mikrobiologiske undersøgelser er tilgængelige (hvor teknisk muligt) før revurdering (inden for 48 timer). Udfordringen er logistik /transport Implementering af hurtigere diagnostik, fx point-of-care test, hvor relevant og muligt. Indførelse heraf afhænger af de regionale og lokale muligheder Forbedring af logistik ved biokemisk, mikrobiologisk og radiologisk diagnostik på baggrund af lokale analyser (arbejdsgange, piccoliner, portører, etc.) Sikre viden om/aftaler ift. rådgivning, fx at mikrobiologisk afdeling kan kontaktes for rådgivning om antibiotikavalg En mulighed lokalt er (efter aftale med ledelsen og forudgående grundig undervisning og information) at fjerne de kritisk vigtige antibiotika fra medicinrummene. Relevante afdelinger fx hæmatologisk afdeling, fælles akutmodtagelser og intensiv afsnit fritages - ligesom antibiotikagrupperne fortsat kan bestilles af alle afdelinger til konkret patient i behandling. Ordningen kan administreres af medicinservice/farmakonomer Implementeringen kan evt. have fokus på afgrænsede patientgrupper fx samfundserhvervet pneumoni eller sepsis Se fulde projektbeskrivelse for uddybning af ovenstående:

10 LEDELSES- OG LÆRINGSSEMINARER I LKT ANTIBIOTIKA Som del af LKT afholdes en række ledelses- og læringsseminarer mhp. opnåelse af nødvendige forbedrings- og datakompetencer, deling af erfaringer samt at lære af hinanden. Deltagerne på læringsseminarerne er gennemgående, idet der således bygges læring op i forhold til det lokale forbedringsprojekt. Deltagelse i ledelses- og læringsseminarerne er gratis for de involverede afdelinger, der dog selv finansierer transport til og fra seminarer. Tilmelding: Ledelsesseminar, Charlottehaven, København Kick off. Opbakning fra ledelse og organisation. Den faglige ramme. Metoder til effektive forbedringer. Målgruppe: Afdelingsledelser, hospitalsdirektioner, formandskaber og komiteer Læringsseminar, Nyborg Strand Den faglige ramme. Forbedringsmetoder, herunder PDSA-afprøvninger, tidstro data og dataanalyse. Egne mål for indsatsen. Netværksdannelse. Målgruppe: Deltagende afdelinger og støttefunktioner Læringsseminar, Nyborg Strand Første resultater. Involvering, motivation og at arbejde med modstand. Deling af viden og erfaringer. Sparring på fremdrift af egen indsats. Målgruppe: Deltagende afdelinger og støttefunktioner Læringsseminar, Nyborg Strand Holdbare forbedringer. Deling af viden og erfaringer. Sparring på fremdrift af egen indsats. Målgruppe: Deltagende afdelinger og støttefunktioner.

11 Fælles ledelsesseminar og læringsseminar, Nyborg Strand Fastholde og udbrede resultater. Fastholde motivation til fortsat forbedringsarbejde. Deling af erfaring og viden fra den samlede periode. Fejring af resultater. Særlige forventninger til ledelser i fastholdelse og spredning af viden. Nationale perspektiver på resultater fra LKT Antibiotika. Målgruppe: Afdelingsledelser, hospitalsdirektioner, formandskaber og komiteer samt deltagende afdelinger og støttefunktioner. LEDELSESSEMINAR SEPTEMBER DAG LÆRING 1 FORBEREDELSESTEAMS NOVEMBER 2017 / 2 DAGE LÆRING 2 FORBEREDELSESTEAMS JUNI 2018 / 2 DAGE LÆRING 3 FORBEREDELSESTEAMS DECEMBER 2018 / 1 DAG LÆRING 4 FORBEREDELSESTEAMS JUNI 2019 / 1 DAG LEDELSESSEMINAR SAMMEN

12 19222 RegionH Design

Hvad er et Lærings- og kvalitetsteam?

Hvad er et Lærings- og kvalitetsteam? Hvad er et Lærings- og kvalitetsteam? Helle Bak Ann Lyngberg Projektledelse for LKT Antibiotika Center for sundhed Region Hovedstaden DET NYE NATIONALE KVALITETSPROGRAM DET NYE NATIONALE KVALITETSPROGRAM

Læs mere

Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika. Læringsmål for ledelsesseminar og læringsseminar

Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika. Læringsmål for ledelsesseminar og læringsseminar Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika Læringsmål for ledelsesseminar og læringsseminar Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedr. rationel anvendelse af antibiotika

Læs mere

Introduktion til LKT vedr. rationel anvendelse af antibiotika. Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen

Introduktion til LKT vedr. rationel anvendelse af antibiotika. Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen Introduktion til LKT vedr. rationel anvendelse af antibiotika Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen INDHOLD Lærings- og kvalitetsteams Hvad er et LKT og organisering

Læs mere

Rationelt antibiotika forbrug. Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme

Rationelt antibiotika forbrug. Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme Rationelt antibiotika forbrug Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme Dagens agenda Hvorfor skal vi ændre vores antibiotika forbrug? Hvordan er vores antibiotika forbrug i Danmark? Hvorfor

Læs mere

LKT antibiotika - Hvad har vi opnået? Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen

LKT antibiotika - Hvad har vi opnået? Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen LKT antibiotika - Hvad har vi opnået? Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen MÅL FOR PROJEKTET Fremme rationel anvendelse af antibiotika i hospitalssektoren

Læs mere

Projektbeskrivelse. Det nationale lærings- og kvalitetsteam vedr. rationel anvendelse af antibiotika

Projektbeskrivelse. Det nationale lærings- og kvalitetsteam vedr. rationel anvendelse af antibiotika Projektbeskrivelse Det nationale lærings- og kvalitetsteam vedr. rationel anvendelse af antibiotika Juli 2017 Titel: Projektbeskrivelse. Det nationale lærings- og kvalitetsteam vedr. rationel anvendelse

Læs mere

Introduktion til LKT vedr. rationel anvendelse af antibiotika. Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen

Introduktion til LKT vedr. rationel anvendelse af antibiotika. Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen Introduktion til LKT vedr. rationel anvendelse af antibiotika Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen INDHOLD Ekspertgruppen for LKT Antibiotika Baggrund og

Læs mere

LKT Antibiotika. Opgaver i forbedringsarbejdet

LKT Antibiotika. Opgaver i forbedringsarbejdet LKT Antibiotika Opgaver i forbedringsarbejdet Dette er en oversigt over, hvad der forventes af forbedringsteamene før og imellem læringsseminarerne i LKT Antibiotika. Hvert punkt i oversigten er beskrevet

Læs mere

Velkommen til LKT ANTIBIOTIKA Læringsseminar juni 2018

Velkommen til LKT ANTIBIOTIKA Læringsseminar juni 2018 Velkommen til LKT ANTIBIOTIKA Læringsseminar 2 21-22 juni 2018 SEMINAR-PLANLÆGNINGS-TEAMET Ann Lyngberg, projektleder Dorte Bagger, projektleder Helle Bak, projektleder Jacob Anhøj, Data Anne-Marie Blok

Læs mere

Status for LKT projekt 4. læringsseminar 6. juni Team: Regionshospitalet Viborg

Status for LKT projekt 4. læringsseminar 6. juni Team: Regionshospitalet Viborg Status for LKT projekt 4. læringsseminar 6. juni 2019 Team: Regionshospitalet Viborg MÅLSÆTNINGER OG INDIKATORER Overordnede mål Resultat 1: 3 % reduktion pr. 01.07.2019 Resultat 2: 3 % reduktion pr. 01.07.2019

Læs mere

Velkommen til LKT ANTIBIOTIKA Læringsseminar December 2018

Velkommen til LKT ANTIBIOTIKA Læringsseminar December 2018 Velkommen til LKT ANTIBIOTIKA Læringsseminar 3 3. December 2018 SEMINAR-PLANLÆGNINGS-TEAMET Helle Bak, projektleder Dorte Bagger, projektleder Jacob Anhøj, Data Anne-Marie Blok Hellesøe, Data Winnie Lund,

Læs mere

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams Dato: 25. oktober 2017 Version 2 Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Baggrund I det nationale kvalitetsprogram indgår organisering

Læs mere

Hvordan kan lærings- og kvalitetsteams understøtte sammenhæng i kvalitetsarbejdet? Årsmøde i DSKS 2018

Hvordan kan lærings- og kvalitetsteams understøtte sammenhæng i kvalitetsarbejdet? Årsmøde i DSKS 2018 Hvordan kan lærings- og kvalitetsteams understøtte sammenhæng i kvalitetsarbejdet? Årsmøde i DSKS 2018 PRÆSENTATION HVEM ER VI? Inger Margrete D. Siemsen (Ims) Sundhedsfaglig chefkonsulent, Region Hovedstaden

Læs mere

Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika

Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika Region Hovedstaden Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika Centerdirektør Bettina Lundgren Ledende overlæge Hanne Rolighed Christensen 20. Januar 2017, Vilvorde Kursuscenter

Læs mere

Det nationale kvalitetsprogram i et regionalt perspektiv

Det nationale kvalitetsprogram i et regionalt perspektiv Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling Det nationale kvalitetsprogram i et regionalt perspektiv 13. januar 2017, DSKS Årsmøde År 1 med Det nationale kvalitetsprogram Forpremiere på Det nationale kvalitetsprogram

Læs mere

Kom godt i gang - Manual til tovholdere for et nationalt Lærings- og Kvalitetsteam

Kom godt i gang - Manual til tovholdere for et nationalt Lærings- og Kvalitetsteam Dato 27. februar 2018 Forfatter Tovholdergruppen Version 7 Ann Lyngberg og Monica Guldager Terkelsen Kom godt i gang - Manual til tovholdere for et nationalt Lærings- og Kvalitetsteam 1. Baggrund I økonomiaftale

Læs mere

Regionernes tilgang og erfaringer med kvalitetsprogrammet

Regionernes tilgang og erfaringer med kvalitetsprogrammet Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling Regionernes tilgang og erfaringer med kvalitetsprogrammet KL Temadag - 29. marts 2017 Ambitionen med kvalitetsprogrammet Fælles for 5 regioner og 98 kommuner Favner

Læs mere

Antibiotika som driftsmål

Antibiotika som driftsmål Antibiotikaindsats Antibiotika som driftsmål 1. Samlet forbrug af antibakterielle midler til systemisk brug (J01) i DDD pr. 100 sengedage 2. Andelen af beta-lactam, antibakterica, penicilliner (J01C,)

Læs mere

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams 1 Indhold Kravene til indhold i et LKT 3 Baggrund og formål 3 Kriterier for udvælgelse af LKT 3 LKT metodikken 5 Metoder 5

Læs mere

Hvordan går det med arbejdet i Antibiotikagruppen

Hvordan går det med arbejdet i Antibiotikagruppen Hvordan går det med arbejdet i Antibiotikagruppen Antibiotikagruppen - projekt FAM v. Ulrik Stenz Justesen Konceptbeskrivelse for den nye lægemiddelkomité på OUH - Antibiotikagruppen Målsætning Antibiotikagruppen

Læs mere

vejledning om ordination af antibiotika Til landets læger med flere

vejledning om ordination af antibiotika Til landets læger med flere vejledning om ordination af antibiotika 2012 Til landets læger med flere Vejledning om ordination af antibiotika Sundhedsstyrelsen, 2012. Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S URL: http://www.sst.dk

Læs mere

Regionshospital Nordjylland Status for LKT Antibiotika Ledelses og lærings seminar d. 6. juni 2019

Regionshospital Nordjylland Status for LKT Antibiotika Ledelses og lærings seminar d. 6. juni 2019 Regionshospital Nordjylland Status for LKT Antibiotika Ledelses og lærings seminar d. 6. juni 2019 Klinik Medicin, Akut+Almen Intern Medicin, RHN, Maika Shahar, Anne S Hylle, Bente Grønlund, Kathrine S

Læs mere

Velkomst Introduktion til lærings- og kvalitetsteams

Velkomst Introduktion til lærings- og kvalitetsteams Velkomst Introduktion til lærings- og kvalitetsteams Overlæge Frank Damborg, Formand for ekspertgruppen Formiddagens program 10.00-10.15: Velkomst og introduktion til Lærings- og kvalitetsteams 10.05-10.30:

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 19-3-13 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 18--2 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Status for LKT projekt Ledelses- og læringsseminar LKT Antibiotika den 6. juni Team: Akutafdelingen og Lungemedicinsk Afsnit Holbæk Sygehus

Status for LKT projekt Ledelses- og læringsseminar LKT Antibiotika den 6. juni Team: Akutafdelingen og Lungemedicinsk Afsnit Holbæk Sygehus Status for LKT projekt Ledelses- og læringsseminar LKT Antibiotika den 6. juni 2019 Team: Akutafdelingen og Lungemedicinsk Afsnit Holbæk Sygehus Målsætninger og indikatorer Overordnede mål: Reducere brugen

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 2018

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 2018 Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 18 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Hvordan har opfølgning på kritisk antibiotika været organiseret i RN? Ledelsesmæssig forankring og organisering Fremadrettet opfølgning på data i den

Hvordan har opfølgning på kritisk antibiotika været organiseret i RN? Ledelsesmæssig forankring og organisering Fremadrettet opfølgning på data i den FASTHOLDELSE AF LKT ANTIBIOTIKA I REGION NORDJYLLAND FOKUS PÅ LKT ANTIBIOTIKA FREMADRETTET Hvordan har opfølgning på kritisk antibiotika været organiseret i RN? Ledelsesmæssig forankring og organisering

Læs mere

Vi kan gøre det lidt bedre. Jenny Dahl Knudsen, Overlæge, dr. med., Klinisk mikrobiologisk afdeling, Hvidovre Hospital

Vi kan gøre det lidt bedre. Jenny Dahl Knudsen, Overlæge, dr. med., Klinisk mikrobiologisk afdeling, Hvidovre Hospital Vi kan gøre det lidt bedre Jenny Dahl Knudsen, Overlæge, dr. med., Klinisk mikrobiologisk afdeling, Hvidovre Hospital Hvorfor? Hvorfor skal vi tale om det danske antibiotikaforbrug? Al anvendelse af antibiotika

Læs mere

Blok 2: Hvordan opbygges et kollaborativ

Blok 2: Hvordan opbygges et kollaborativ Blok 2: Hvordan opbygges et kollaborativ 11.00 12.30 Operationalisering af et kollaborativ Har en defineret start og slutdato ( normalt 6-18 mdr.) Deltagerne er xx antal i teams på forskellig niveau og

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner April 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2017 om

Læs mere

Afholdt d. 4. december 2018

Afholdt d. 4. december 2018 Antibiotika- og Infektionskontrol Anvendelse af data Hygiejnesygeplejerske Mette Detlefsen og Lise Andersen Ny organisering af antibiotika- og infektionskontrol på i 2018 Øget fokus på antibiotika Flere

Læs mere

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015 Det Nationale Antibiotikaråd NOTAT Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1500717 Dok nr.: 1697169 Dato: 27. maj 2015 Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde

Læs mere

Lærings- og Kvalitetsteamet for Palliation

Lærings- og Kvalitetsteamet for Palliation Lærings- og Kvalitetsteamet for Palliation set fra et Regionshus. V. Troels Busk Hoff, Region Sjælland 5 vigtige spørgsmål Hvad var udgangspunktet for LKT arbejdet? (generelt) Hvad har vi lært af LKT arbejdet?

Læs mere

der ikke er en tilfredsstillende kvalitet på området, og/eller der er en uhensigtsmæssig variation i behandlingskvaliteten eller forløbet

der ikke er en tilfredsstillende kvalitet på området, og/eller der er en uhensigtsmæssig variation i behandlingskvaliteten eller forløbet Invitation til at indstille emner til nye lærings- og kvalitetsteams Styregruppen for lærings- og kvalitetsteams inviterer alle interesserede parter til at indstille emner til kommende lærings- og kvalitetsteams.

Læs mere

Nordsjællands Hospital Kvalitets- og Udviklingsafdelingen Inspirations oplæg Implementering af Antibiotic Stewardship

Nordsjællands Hospital Kvalitets- og Udviklingsafdelingen Inspirations oplæg Implementering af Antibiotic Stewardship Kvalitets- og Udviklingsafdelingen Inspirations oplæg Implementering af Antibiotic Stewardship Dorthe Vilstrup Tomsen Kvalitets- og Udviklingschef, Nordsjællands Hospital Læringsseminar, 13. november 2017

Læs mere

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Afdeling: Kvalitet og Forskning Journal nr.: 16/34204 Dato: 24. maj 2017 Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner I forlængelse af et stigende fokus på infektionshygiejne og antibiotikaresistens

Læs mere

Velkommen til læringsseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud

Velkommen til læringsseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud 21.11.2018 Velkommen til læringsseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud Velkomst og dagens program Overlæge Frank Damborg, Formand for ekspertgruppen for LKT Hoftenære lårbenbrud Velkommen Vi har glædet os rigtig

Læs mere

Resultatoversigt for handleplanen til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Resultatoversigt for handleplanen til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner < Afdeling: Kvalitet og Forskning Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen Journal nr.: 18/11686 E-mail: Helle.Marie.Sejr.Bentsen@rsyd.dk Dato: 12. februar 2019 Telefon: 5170 9731 Notat Resultatoversigt

Læs mere

Markedsdialog Nationalt Ledelsesprogram - Generelt møde den 3. maj 2016

Markedsdialog Nationalt Ledelsesprogram - Generelt møde den 3. maj 2016 Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling Danske Regioner Markedsdialog Nationalt Ledelsesprogram - Generelt møde den 3. maj 2016 Danske Regioner Formålet med markedsdialogen At indhente markedets input til

Læs mere

Antibiotikaforbrug på AHH

Antibiotikaforbrug på AHH Antibiotikaforbrug på AHH Historik for antibiotikaindsatsen på AHH AHH s hygiejnekomite/kvalitetsråd udvælger for 2014 reduktion af clostridium difficile diaréer som indsatsområde bl.a. via reduktion i

Læs mere

Nationale antibiotikamål

Nationale antibiotikamål Region Hovedstaden Nationale antibiotikamål Hvordan når vi målet i primærsektoren? Magnus Arpi Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Herlev og Gentofte Hospital 5. oktober 2018 DE NATIONALE MÅL Carbapenemer

Læs mere

Velkommen til et nyt kvalitetsprogram

Velkommen til et nyt kvalitetsprogram Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling Velkommen til et nyt kvalitetsprogram Sundhedsdataprogrammet Fireårigt statsligt program 2015-2018 også under V-regering Ny national BI-sundhedsdataorganisation på

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark Anne-Marie Blok Hellesøe & Jacob Anhøj

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark Anne-Marie Blok Hellesøe & Jacob Anhøj Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark Anne-Marie Blok Hellesøe & Jacob Anhøj 17-06-16 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse med

Læs mere

Ledelses- og læringsseminar den 6. juni Hvad har vi opnået i Sygehus Sønderjylland? og hvordan er det gået i afdelinger tilmeldt LKT Antibiotika

Ledelses- og læringsseminar den 6. juni Hvad har vi opnået i Sygehus Sønderjylland? og hvordan er det gået i afdelinger tilmeldt LKT Antibiotika Ledelses- og læringsseminar den 6. juni 2019 Hvad har vi opnået i Sygehus Sønderjylland? og hvordan er det gået i afdelinger tilmeldt LKT Antibiotika LKT MÅL FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND LKT mål 1. 15 % reduktion

Læs mere

Skal vi ændre vores arbejde med akkreditering, kvalitet og patientsikkerhed? DSS, Kolding den 4. februar 2015 Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben

Skal vi ændre vores arbejde med akkreditering, kvalitet og patientsikkerhed? DSS, Kolding den 4. februar 2015 Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Skal vi ændre vores arbejde med akkreditering, kvalitet og patientsikkerhed? DSS, Kolding den 4. februar 2015 Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon Regeringens sundhedsstrategi Jo før jo bedre Tidlig

Læs mere

Dagsorden til møde i LKT-styregruppe

Dagsorden til møde i LKT-styregruppe NOTAT Dagsorden til møde i LKT-styregruppe 22-01-2019 EMN-2017-00946 1254702 Troels Dan-Weibel Dato: 29. januar 2019, kl. 9:00-10:30 Sted: Danske Regioner med mulighed for videodeltagelse. Opkaldsnummer

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 317 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 317 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del Bilag 317 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: JURPSYK Sagsbeh.: DEPLBT Koordineret med: Sagsnr.: 1705314 Dok. nr.: 593107 Dato: 07-05-2018 Monitorering

Læs mere

Patienternes sundhedsvæsen indflydelse, overblik, sammenhæng og hurtighed! Patienternes sundhedsvæsen fra søjler til sammen- hængende patientforløb

Patienternes sundhedsvæsen indflydelse, overblik, sammenhæng og hurtighed! Patienternes sundhedsvæsen fra søjler til sammen- hængende patientforløb Patienternes sundhedsvæsen indflydelse, overblik, sammenhæng og hurtighed! Patienternes sundhedsvæsen fra søjler til sammen- hængende patientforløb med fokus pa kvalitet Jens Winther Jensen Koncerndirektør

Læs mere

Formål med og klinisk indhold i LKT Hoftenære lårbensbrud

Formål med og klinisk indhold i LKT Hoftenære lårbensbrud Formål med og klinisk indhold i LKT Hoftenære lårbensbrud Overlæge Frank Damborg, Formand for ekspertgruppen Ekspertgruppen LKT Hoftenære Lårbensbrud Formand Frank Damborg, overlæge, Ortopædkirurgisk Afdeling,

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner SVS Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Bidrage til det at nå det regionale mål om nedbringelse

Læs mere

Det nye kvalitetsprogram tager afsæt i Triple-Aim tilgangen og har fokus på: Forbedret sundhedstilstand i befolkningen

Det nye kvalitetsprogram tager afsæt i Triple-Aim tilgangen og har fokus på: Forbedret sundhedstilstand i befolkningen N O T A T 18-04-2016 Notat om nationalt ledelsesprogram 1. Baggrund: I forbindelse med aftale om regionernes og kommunernes økonomi for 2016 blev regeringen, regionerne og kommunerne enige om en række

Læs mere

Forberedelseskatalog

Forberedelseskatalog Forberedelseskatalog Ernæringsprojektet er en indsats i regi af I sikre hænder. Tre kommuner, der tidligere har været en del af I sikre hænder, er med til opstart af projektet: Frederiksberg, Greve og

Læs mere

Velkommen til et nyt. kvalitetsprogram

Velkommen til et nyt. kvalitetsprogram Velkommen til et nyt kvalitetsprogram og farvel til Den Danske Kvalitetsmodel Gevinster - Forbedret kvalitet - Professionalisering og systematisering - Stærkt ledelsesfokus Negative konsekvenser - Stort

Læs mere

Infektionshygiejne og brug af antibiotika

Infektionshygiejne og brug af antibiotika Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 14/15555 Dato: 7. januar 2015 Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen E-mail: Helle.Marie.Sejr.Bentsen@rsyd.dk Telefon: 51709731

Læs mere

PA L L T A PROJEKTBESKRIVELSE. Lærings- og kvalitetsteam på det specialiserede palliative område. Kort udgave

PA L L T A PROJEKTBESKRIVELSE. Lærings- og kvalitetsteam på det specialiserede palliative område. Kort udgave V BEHANDLING I T A I PA L L SPECIALISERET PROJEKTBESKRIVELSE Lærings- og kvalitetsteam på det specialiserede palliative område Kort udgave Projektets formål Projektbeskrivelsen er udarbejdet af en tværregional

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje. På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS

Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje. På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS WHO: Svært bekymrende udvikling! Bakterie og resistens mod:

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Vision for projektet

Vision for projektet Vision for projektet Forbedring af klinikernes arbejdsredskab så der skabes større arbejdsglæde og mindre ressourceforbrug Respekt for hinandens dokumentation 10-05-2013 www.olp.rm.dk 1 Problem der skal

Læs mere

Anvendelse af data i forbedringsarbejde

Anvendelse af data i forbedringsarbejde Agenda (Cirkatider) Velkommen og præsentation Anvendelse af data i forbedringsarbejde 12.45-13.00 Eksempler på datadrevet forbedringsarbejde på HEH 13.00-13.05 Kort introduktion til dialog 13.05-13.25

Læs mere

Af Flemming Lund Clausen, Produktion, Forskning og Innovation. Udeblivelser i Psykiatrien det kan lade sig gøre at reducere!

Af Flemming Lund Clausen, Produktion, Forskning og Innovation. Udeblivelser i Psykiatrien det kan lade sig gøre at reducere! TTEAM - Tema 35 43 13. februar 6. april 2016 2017 Af Flemming Lund Clausen, Produktion, Forskning og Innovation Udeblivelser i Psykiatrien det kan lade sig gøre at reducere! Det ambulante område i Region

Læs mere

Forståelsespapir for fastlæggelse af nationale mål for sundhedsvæsenet

Forståelsespapir for fastlæggelse af nationale mål for sundhedsvæsenet Sundheds- og Ældreministeriet Finansministeriet Danske Regioner KL April 2016 Forståelsespapir for fastlæggelse af nationale mål for sundhedsvæsenet Problemstilling/resumé I regi af regionernes og kommunernes

Læs mere

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge 25. marts 2015 Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil sammen i dette oplæg og via efterfølgende

Læs mere

Akut Kirurgi Databasen Bredere sygdomsområde & nye indikatorer. Introduktion Juni 2014

Akut Kirurgi Databasen Bredere sygdomsområde & nye indikatorer. Introduktion Juni 2014 Akut Kirurgi Databasen Bredere sygdomsområde & nye indikatorer Introduktion Juni 2014 Baggrund for ændringerne Akut Kirurgidatabasen (tidligere NIP-Kirurgi) er en af de ca. 60 kliniske kvalitetsdatabaser

Læs mere

En ny kvalitetsdagsorden! Tina Willemann, Faglig leder, DEFACTUM, Koncern Kvalitet

En ny kvalitetsdagsorden! Tina Willemann, Faglig leder, DEFACTUM, Koncern Kvalitet En ny kvalitetsdagsorden! Tina Willemann, Faglig leder, DEFACTUM, Koncern Kvalitet Region Midtjylland, Koncern Kvalitet, DEFACTUM DEFACTUM, et forsknings- og konsulenthus forankret i regionen, men vi samarbejder

Læs mere

Handlingsplan nr. 1: Udvikle overordnet indikator, der måler tiden fra patientens første kontakt til sundhedsvæsenet, til behandling er påbegyndt

Handlingsplan nr. 1: Udvikle overordnet indikator, der måler tiden fra patientens første kontakt til sundhedsvæsenet, til behandling er påbegyndt Center for Sundhed Kvalitet og Patientsikkerhed Kongens Vænge 2 3400 Hillerød STATUSNOTAT Status på meningitishandlingsplaner Opgang B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38666056 Web regionh@regionh.dk Journal-nr.:

Læs mere

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser Område: Sundhedsområdet Afdeling: Center for Kvalitet, Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 11/32645 Dato: 5. december 2013 Udarbejdet af: Inge Pedersen, Allan Vejlgaard Jensen E mail: Inge.pedersen@rsyd.dk,

Læs mere

Rammeaftale mellem 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland om intravenøs behandling i kommunalt regi

Rammeaftale mellem 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland om intravenøs behandling i kommunalt regi Rammeaftale mellem 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland om intravenøs behandling i kommunalt regi 1. Baggrund og formål Intravenøs (IV) behandling er som udgangspunkt en regional opgave, som foregår

Læs mere

IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE

IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE Idekatalog til patient- og pårørendesamarbejde Version 1, 3. juli 2014 Udgivet af DANSK SELSKAB FOR PATIENTSIKKERHED Juli 2014 Hvidovre Hospital Afsnit P610

Læs mere

Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner. Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling

Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner. Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotika og bakterier Antibiotika påvirker ikke kun patientens infektion, men

Læs mere

Ledelse af forbedringsarbejde

Ledelse af forbedringsarbejde Ledelsesseminar LKT Antibiotika 20.09.17, Charlottehaven konferencecenter Direktør Jens Winther Jensen Ledelse af forbedringsarbejde Direktør og læge Jens Winther Jensen Penicillin Nobel prisen i medicin,

Læs mere

Patientsikkert Sygehus. Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse. - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed

Patientsikkert Sygehus. Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse. - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed Patientsikkert Sygehus Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed 2 Jørgen 57 år Amalie 77 år Thomas 31 år Karen 73 år 16% færre dør -

Læs mere

Dagsorden til møde i LKT-styregruppen

Dagsorden til møde i LKT-styregruppen DAGSORDEN Dagsorden til møde i LKT-styregruppen 29-10-2018 EMN-2017-00946 1230005 Maria Möger Dato og tid: den 6. november 2018, kl. 13.00-14.30 Sted: Mødet afholdes som videomøde med mulighed for deltagelse

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Kapacitetsopbygning og udvikling af en kvalitets- og forbedringskultur på Hospitalsenheden Vest Patientsikkerhedskonferencen 2018 Session: Fra Nationalt Kvalitetsprogram til kvalitet i praksis Hospitalsdirektør

Læs mere

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Version 1, August 2011 Aarhus Universitetshospital Organisation af patientsikkerhedsarbejdet Patientsikkerhedsarbejdet

Læs mere

Hvordan forbedrer vi i fællesskab sundhedsvæsenet? Rikke von Benzon Hollesen Dansk Selskab for Patientsikkerhed Improvement advisor & coach

Hvordan forbedrer vi i fællesskab sundhedsvæsenet? Rikke von Benzon Hollesen Dansk Selskab for Patientsikkerhed Improvement advisor & coach Hvordan forbedrer vi i fællesskab sundhedsvæsenet? Rikke von Benzon Hollesen Dansk Selskab for Patientsikkerhed Improvement advisor & coach Agenda 1. Hvordan forbedrer vi kvalitet og patientsikkerhed i

Læs mere

Ledelse af forbedringsarbejde

Ledelse af forbedringsarbejde Ledelse af forbedringsarbejde Ny forandringsteorien hva så? Før: Man lærer forbedringsmetoder ved at have pakker Vi ta r pakkerne en ad gangen Indikatorer og data er vigtigt Teams skal rapportere Opbygning

Læs mere

Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 10. marts 2017

Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 10. marts 2017 Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk REFERAT AF MØDE Dato: 15-03-2017 Enhed: MEDINT Sagsbeh.: DEPCBR Sagsnr.: 1701429 Dok. nr.: 327116 Møde i Det Nationale

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

Region Hovedstaden Center for Sundhed Status på implementering af handlinger fra Læringskulturanalysen

Region Hovedstaden Center for Sundhed Status på implementering af handlinger fra Læringskulturanalysen Status på implementering af handlinger fra Læringskulturanalysen Præsentation for Sundhedsudvalget d. 16. januar 2019 1 Baggrund og formål Tværgående analyse af diagnosticering af meningitis og meningokoksygdom

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

Interviewguide - survey af topledelse, version af 11. januar 2010/ Jeanette Hounsgaard & Lars Oberländer

Interviewguide - survey af topledelse, version af 11. januar 2010/ Jeanette Hounsgaard & Lars Oberländer Interviewguide - survey af topledelse, version af 11. januar 2010/ Jeanette Hounsgaard & Lars Oberländer Tema Standard Spørgsmål 1. Indledning formål, omfang og kriterier Indledningsmøde præsentation af

Læs mere

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H E-sundhedsobservatoriet årsmøde d. 12. oktober 2010 Jan Utzon, overlæge Enhed for Udvikling og Kvalitet Disposition: * Baggrund for projektet * Rapportens

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden

Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden Hospital - Primærsektor Magnus Arpi Klinisk Mikrobiologisk afdeling Herlev Hospital 21. april 2015 Task Force for Reducing Hospital

Læs mere

et forpligtet multidisciplinært behandlingsteam

et forpligtet multidisciplinært behandlingsteam et forpligtet multidisciplinært behandlingsteam Ledelsesseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud Hotel Nyborg Strand 4. april 2018 Frank Farsø Nielsen, Aarhus Patient med hoftenær fraktur Patient med hoftenær

Læs mere

National Klinisk Retningslinje for Knæartrose

National Klinisk Retningslinje for Knæartrose Nationale kliniske retningslinjer (NKR) - spot på implementering National Klinisk Retningslinje for Knæartrose Baggrund for retningslinjen og betydningen set fra et ortopædkirurgisk perspektiv Søren Overgaard

Læs mere

Det digitale hospital i praksis

Det digitale hospital i praksis Det digitale hospital i praksis Kapacitetsstyring og logistikhåndtering i samspil med individualiserede behandlinger og løbende klinisk kvalitetsopfølgning Jørgen Schøler Kristensen lægefaglig direktør,

Læs mere

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER Lungecancer vs andre kræftformer Hver 4. kræftdødsfald er pga Lungekræft! MORTALITET Lungecancer Lungecancer KILDE: NORDCAN Vi er allerede nået langt!! - om end

Læs mere

Dagsorden Styregruppe for Lærings og Kvalitetsteams d. 24. april 2019

Dagsorden Styregruppe for Lærings og Kvalitetsteams d. 24. april 2019 NOTAT 10-04-2019 EMN-2017-00946 1273524 Troels Dan-Weibel Dagsorden Styregruppe for Lærings og Kvalitetsteams d. 24. april 2019 Opkaldsnummer: 1204.dr@rooms.vconf.dk Deltagere: Afbud: 1. Velkomst og meddelelser

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

Service og kvalitet Sygehus Vendsyssel

Service og kvalitet Sygehus Vendsyssel Service og kvalitet Sygehus Vendsyssel KornceRN Økonomi / Sundhedsøkonomi Den sundhedspolitiske dagsorden er pt. præget af et øget fokus på service og kvalitet. Dette er også afspejlet i Økonomiaftalen

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Information om EORTC, KMS, CAM og pårørendeskema i LKT-Palliation

Information om EORTC, KMS, CAM og pårørendeskema i LKT-Palliation Information om EORTC, KMS, CAM og pårørendeskema i LKT-Palliation Version 02.03.2017 På Læringsseminaret for LKT-Palliation kom der mange spørgsmål om de praktiske omstændigheder ved udfyldelse af bl.a.

Læs mere

Hvad er et problem? Hvad er et initierende problem?

Hvad er et problem? Hvad er et initierende problem? Hvad er et problem? Et problem er i sin negativt ladede betydning en for nogle utilfredsstillende situation. Et problem er i sin positivt ladede betydning en situation med mulighed for forbedringer. Et

Læs mere

Program for Sikkert Patientflow. et regionalt forbedringsfællesskab

Program for Sikkert Patientflow. et regionalt forbedringsfællesskab Program for Sikkert Patientflow et regionalt forbedringsfællesskab 2017 Forord "Rette hjælp på rette tidspunkt en fælles opgave! De akut syge patienter får den rette hjælp på det rette tidspunkt. En hurtig

Læs mere

Pilotprojekt om kiropraktorers henvisningsmulighed til Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme og Radiologisk afsnit på Glostrup Hospital

Pilotprojekt om kiropraktorers henvisningsmulighed til Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme og Radiologisk afsnit på Glostrup Hospital Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling Pilotprojekt om kiropraktorers henvisningsmulighed til Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme og Radiologisk afsnit på Glostrup Hospital Kongens

Læs mere

Antibiotikas betydning for hospitalserhvervede infektioner

Antibiotikas betydning for hospitalserhvervede infektioner Antibiotikas betydning for hospitalserhvervede infektioner Kursus i Infektionshygiejne dag 1 30. november 2015 Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotika Eneste lægemiddelgruppe, som IKKE

Læs mere

Sikkert Patientflow. Leading improvement.

Sikkert Patientflow. Leading improvement. Sikkert Patientflow Leading improvement www.hospitalsenheden-horsens.dk Der er brug for et forpligtende lederskab på tværs af afdelinger Hospitalsafdelinger kan være prægede af: 1. Komplekse samarbejdsrelationer

Læs mere