Klima- og Energipolitisk Udvalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klima- og Energipolitisk Udvalg"

Transkript

1 Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Tirsdag den kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V)

2 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side KEU1. Valg af ny næstformand - konstituering... 2 KEU2. Godkendelse af referat... 3 KEU3. Administrationen orienterer... 4 KEU4. Klimaplan status KEU5. EPC-projekt på daginstitutioner og udvalgte kultur- og fritidsinstitutioner resultat af udbud... 8 KEU6. Klimakampagner KEU7. Eventuelt Bilagsliste: Bilag 1: Referat af møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg 27. oktober 2011 Bilag 2: Status på implementering af Klimaplan 2011 og forslag til nye tiltag i 2012 Bilag 2.1: Forslag til Milepælsplan 2012 Bilag 2.2: Forslag til revision af tiltag og tidsplaner i Klimaplan Bilag 3: Metode til opgørelse af status på CO 2 -udledning fra kommunen som geografisk område Bilag 3.1: Oversigt over ændringer i CO 2 -opgørelsesmetoder Bilag 4: Forslag til cyklus for revision af CO 2 -udledningsstatus for Klimaplan Bilag 5: Forslag til revideret side 5 i Klimaplan Bilag 6: Revideret liste over forslag fremsat af medlemmer af Klima- og Energipolitisk Udvalg. Bilag 7: Vedtaget KEU-mødeplan 2012 Bilag 8: Forslag til budget for Klimakampagne 2012 Bilag 9: Referat af bestyrelsesmøde i Gate 21 den 10. november 2011 Bilag 10: Energispareprojekt. Totalentrepriseudbud. Vurdering af tilbud og indstilling. Bilag 10.1: Notat med spørgsmål fra. Bilag 11: Budget for Klimakampagne 2012 Faste repræsentanter for administrationen: Ulla Gramstrup Jesper Brandt Jens Larsen Ikke til stede:

3 Side 2 KEU1. Valg af ny næstformand konstituering Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning: Lars Kilhof blev valgt som næstformand for Klima- og Energipolitisk Udvalg.

4 Side 3 KEU2. Godkendelse af referat Godkendelse af referat af mødet afholdt den 27. oktober Bilag 1: Referat af møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg 27. oktober 2011 Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning: Referatet blev godkendt.

5 Side 4 KEU3. Administrationen orienterer Administrationen orienterer om: KEU-mødeplan 2012 blev vedtaget på sidste møde og vedlægges. Energimærket for Rådhuset er bestilt og forventes færdigt til medio december. Referat fra Gate 21 bestyrelsesmøde 10. november 2011 er vedlagt til orientering. Administrationen fremlægger revideret liste over forslag fremsat af medlemmer af Klima- og Energipolitisk Udvalg, se bilag 6. deltog jævnfør information på møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg den 19. maj i ansøgningen GO SEAP til EU støtteprogram under Intelligent Energy Europe. Desværre er projektet ikke udvalgt til at modtage støtte. Forslag til datoer for tur til Sønderborg og Middelfart Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg tager orienteringen til efterretning. Bilag 6: Revideret liste over forslag fremsat af medlemmer af Klima- og Energipolitisk Udvalg. Bilag 7: Vedtaget KEU-mødeplan 2012 Bilag 9: Referat af bestyrelsesmøde i Gate 21 den 10. november 2011 Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning: Udvalget tog administrationens orientering til efterretning med følgende bemærkninger: Bilag 6 blev drøftet og vedtaget. De nye medlemmer havde ingen indsigelser mod KEU-mødeplan Administrationen sørger for at lægge møderne på Byråds Web-kalenderen. Administrationen foreslog den maj 2012 efter aftale med Sønderborg og Middelfart kommuner. KEU vedtog turen og administrationen fremkommer med forslag til program i samarbejde med Borgmesteren. Elena ansøgningen er imødekommet og det videre forløb blev drøftet.

6 Side 5 Klimaplan status 2011 Sagsnr.: Dok.nr: Baggrund Klimaplan blev vedtaget af Byrådet den 28. september Planen omsætter klima- og energipolitikkens overordnede målsætninger til konkrete mål og handleplaner for CO 2 -reduktion. Klimaplanen beskriver, hvordan vil sikre efterlevelse af Den Europæiske Borgmesterpagt om klima, som tilsluttede sig i Borgmesterpagten forpligter kommunen til at reducere CO 2 -udledningen fra kommunen som geografisk område med mere end 20 % inden udgangen af Af klimaplanen fremgår det, at planen skal revideres en gang om året. Formålet er, at gøre status på gennemførte aktiviteter og løbende justere planens tiltag og projekter for at indfri planens mål. Administrationen fremlægger i denne sag status på arbejdet med klimaplanen i 2011 og forslag til indsatsen i 2012 og frem. Beslutningsgrundlag Administrationen har i 2011 bl.a. gennemført klimaplan projekter på følgende indsatsområder: Strategisk Energiplan Godkendelse af projekt med skift til fjernvarme for Greve Erhvervsområder Energibesparelser i kommunens ejendomme, primært via EPC-projekter Synliggørelse af Klimaplanen over for kommunens medarbejdere, borgerne og erhvervslivet Greve Klimafestival 2011 Klimaambassadører, Grønt Regnskab og Grønt Budget samt energistyring Energi til erhverv Samarbejder og fundraising Derudover har administrationen i 2011 planlagt supplerende tiltag til gennemførelse fra og med Der redegøres yderligere for gennemførte og planlagte tiltag i bilaget Status på gennemførelse af Klimaplan 2011 og forslag til nye tiltag i 2012, som er et centralt bilag til sagen. Administrationen fremlægger et forslag til en milepælsplan for de foreslåede tiltag i 2012 og forslag til tidsplaner for gennemførelse for 2012 og frem. I 2011 har administrationen arbejdet på at forbedre datagrundlaget (baseline) for klimaplanens opgørelse af CO 2. udledning i Herved sikres, at udgangspunktet for CO 2 -udledningen inden iværksættelse af klimaplanens tiltag er det bedst opnåelige. Samtidig kan opnås et mere retvisende billede, når kommunen skal måle om Klimaplanens mål bliver nået. Det anbefales derfor, at det forbedrede datagrundlag indarbejdes i Klimaplanen fra Som det fremgår af bilag 5 betyder opdatering af datagrundlag, at CO 2. udledning i 2010 er ændret fra tons til tons.

7 Side 6 Dette betyder, at det bliver nemmere at opnå de lovede besparelsesprocenter. Dog skal det nævnes, at en senere revision af baselinen på baggrund af endnu bedre tal, kan betyde, at mængden af udledt CO 2 igen bliver sat op, hvis det viser sig at være mere korrekt. Den reviderede baseline har ingen betydning for de forpligtende aftaler som Kommunen har indgået. Som en del af Borgmesterpagten skal kommunen indberette en handlingsplan for bæredygtig energi, (på engelsk kaldet Sustainable Energy Action Plan (SEAP)). I denne handlingsplan skal baseline angives. Til orientering har administrationen udarbejdet et notat om den opgørelsesmetode, der bruges til at opgøre status for CO 2 -udledningen. Heraf fremgår det, at det er en kompliceret opgave at kortlægge CO 2 -udledningen for kommunen som geografisk område (kommune, borgere, erhverv), men at administrationen følger de bedst kendte metoder hertil. Disse metoder benyttes også af de øvrige kommuner i Region Sjælland. Dette giver et nyttigt sammenligningsgrundlag på tværs af kommunegrænser. Desuden giver det kommunen mulighed for et tæt samarbejde med andre kommuner om den vanskelige opgave, som CO 2 -kortlægning er. Denne mulighed udnytter allerede i dag. I forlængelse af ovenstående anbefaler administrationen, at opgørelse af status på CO 2 -udledningen fra kommunen som geografisk område udføres i maj måned hvert år, af følgende to grunde: 1. Data for årets (i dette tilfælde 2011) energiforbrug og omregningsfaktorer til beregning af CO 2 -udledning foreligger først i foråret det kommende år (i dette tilfælde 2012). 2. Grønt Regnskab og CO 2 -opgørelsen til dokumentation af overholdelse af Klimakommune-aftalen ligger i forvejen i maj måned. Administrationen vurderer, at opgørelserne med fordel kan kombineres, fordi de alle indeholder energi- og CO 2 -data fra det foregående år. Grønt Regnskab og CO 2 -opgørelsen i relation til Klimakommune-aftalen omfatter blot kun kommunen som virksomhed, dvs. energiforbrug i kommunens bygninger. CO 2 -udledningsstatus i relation til klimaplanen dækker derimod hele kommunen som geografisk område. Tidsplan Administrationen foreslår en samlet årlig cyklus for status på CO 2 -udledning og status på arbejdet med klimaplanens mål og indsatsområder med udgangspunkt i 2012: 1. Forslag til status og revision fremlægges for Klima- og Energipolitisk Udvalg den 6. december Januar 2012: Forslaget fremlægges til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. 3. Februar 2012: Administrationen gennemskriver klimaplanen, efter Byrådets beslutninger i januar møderækken og formidler planen til relevante parter 4. Maj 2012: Administrationen fremlægger opgørelse over status på CO 2 - udledning fra kommunen som geografisk område til behandling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget og Byrådet 5. Ultimo 2012: Status på Klimaplanindsatsen for 2012 forelægges til politisk behandling 6. Samme cyklus gentages de efterfølgende år

8 Side 7 Konsekvenser Med de mange klimatiltag i 2011 er kommunens klimaplan kommet godt fra start. Det er lykkedes at skabe større opmærksomhed blandt ansatte, borgere og erhvervsliv om den fælles opgave at nedbringe udledning af CO 2. Administrationens forslag til fast cyklus for revision af klimaplanen får den effekt, at status på CO 2 -udledningen kan foretages meningsfuldt, idet data for det foregående år først foreligger på dette tidspunkt af året. Der er afsat kr. på budget 2012 til klimakampagner. Administrationens indstilling Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler over for Teknik- og Miljøudvalget at anbefale over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet: 1. At administrationens status for implementering af Klimaplan i 2011 og forslag til nye tiltag i 2012 godkendes 2. At forslag til milepælsplan og tidsplaner for 2012 og frem godkendes 3. At forslag til, hvordan Klima- og Energipolitisk Udvalgs liste over forslag kan indgå i klimaarbejdet for 2012 godkendes 4. At det forbedrede datagrundlag for CO 2 -udledningen for basisåret 2010 tages til efterretning og indarbejdes i klimaplanen 5. At administrationens forslag til cyklus for revision af klimaplanen og opgørelse af status på CO 2 -udledningen fra kommunen som geografisk område godkendes 6. At administrationen bemyndiges til at tilrette Klimaplan efter Byrådets vedtagelse af status 2011 Bilag 2: Status på implementering af Klimaplan 2011 og forslag til nye tiltag i 2012 Bilag 2.1: Forslag til Milepælsplan 2012 Bilag 2.2: Forslag til revision af tiltag og tidsplaner i Klimaplan Bilag 3: Metode til opgørelse af status på CO 2 -udledning fra kommunen som geografisk område Bilag 3.1: Oversigt over ændringer i CO 2 -opgørelsesmetoder Bilag 4: Forslag til cyklus for revision af CO 2 -udledningsstatus for Klimaplan Bilag 5: Forslag til revideret side 5 i Klimaplan Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 6. december 2011 Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknik- og Miljøudvalget at anbefale administrationens indstilling over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet.

9 Side 8 KEU4. EPC-projekt på daginstitutioner og udvalgte kultur- og fritidsinstitutioner resultat af udbud Sagsnr Dok.nr.: By46/ , ØPU2/ , TMU1/ Baggrund Byrådet godkendte den 30. august 2011 at udbyde et nyt EPC projekt på daginstitutioner og udvalgte Kultur- og Fritidsinstitutioner. Udbuddet blev godkendt med baggrund i en gennemført prækvalifikation hvor 5 entreprenører blev udvalgt til at kunne give bud på opgaven. Udbuddet omfatter følgende institutioner: Daginstitutioner Greve Idrætscenter Karlslunde Hallerne Tune Hallerne Portalen Formålet med udbuddet er at sikre reduktioner i energiforbrug og CO 2 -udledning på flere kommunale ejede eller støttede institutioner, ud fra samme model, som tidligere er igangsat på kommunens skoler. Beslutningsgrundlag Det er tidligere vurderet at et nye EPC- projekter på ovennævnte institutioner med en tilbagebetalingstid på 12 år kan give en samlet besparelse på ejendommenes energiforbrug på ca %.og en CO2 reduktion på 484 tons. Ligeledes er det tidligere vurderet at et nyt EPC- projekt med en tilbagebetalingstid på 15 år vil kunne give en samlet besparelse på ejendommenes energiforbrug på ca %.og en CO2 reduktion på 526 tons. Med gældende energipriser vil der kunne opnås en årlig besparelse på henholdsvis kr. eller kr. med den forudsætning at kommunen skal investerer henholdsvis kr. eller kr. for at opnå besparelsen. På baggrund af indkomne tilbud har rådgiveren udarbejdet en indstilling om valg af entreprenør. Indstillingen indgår i sagen. Det fremgår af indstillingen at anbefales at arbejde videre med entreprenøren xxxx. Denne entreprenør vurderes at have det for mest attraktive bud. Af indstillingen fremgår at anbefales at der gennemføres en detaljeret analyse( Fase 1) med en åben kalkulation der skal fastlægge de eksakte tiltag og kriterier for indgåelse af en kontrakt med entreprenøren. I analysen skal vurderes energimæssige attraktive tiltag sammenholdt med s ønsker om at udfører flere bygningsgenopretningarbejder på de omhandlede institutioner. Ligeledes skal vurderes de samlede investeringer i forhold til den kalkulerede samlede tilbagebetalingstid og forventet samlet årlig energibesparelse.

10 Side 9 Tidsplan Tidsplanen for gennemførelsen af energiarbejderne (Fase 2) på alle daginstitutionerne og de udvalgte Kultur- og Fritidsejendomme forventes at kunne gennemføres efter følgende tidsplan: Vurdering af tilbud og udpegning af vinder november 2011 Godkendelse af vinder i KEU december 2011 Godkendelse af vinder i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget samt Byrådet på december møderækken. Indgåelse af kontrakt vedrørende (Fase 1) december 2012 Godkendelse af det samlede projekt i KEU, Teknik- og Miljøudvalget, Økonomi- og Planudvalget samt Byrådet på februar møderækken Indgåelse af kontrakt vedrørende (Fase 2) februar 2012 Opstart arbejder februar 2012 Konsekvenser Grundet verserende sag mellem og rådgiver Munksgaard + Andersen ønsker at ophæve rådgiveraftale på denne sag og ansætte ny rådgiver. Dette vil kunne få indflydelse på den skitserede tidsplan. Thorkild Stenhuus Olsen, Afdelingsleder for Vej & Ejendomme, deltager under punktet. Administrationens indstilling Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknikog Miljøudvalget at anbefale over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet: 1. At rådgiverens indstilling om valg af entreprenør godkendes. 2. At rådgiverens indstilling om indgåelse af kontrakt med den indstillede entreprenør til Fase 1 godkendes og at udgiften hertil afholdes af afsatte midler til projektet på budget At administrationen fremlægger resultat af analyse (Fase 1) til endelig politisk godkendelse i februar møderækken Bilag 10: Energispareprojekt. Totalentrepriseudbud. Vurdering af tilbud og indstilling. Bilag 10.1: Notat med spørgsmål fra. Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 6. december 2011; Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknik- og Miljøudvalget, at anbefale administrationens indstilling pkt. 1-3 over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet med den tilføjelse, at rådgivers bemærkninger om forhold, der bør afklares nærmere i forhold til den valgte entreprenør skal indgå i den videre proces. 4. Klima- og Energipolitisk Udvalg anbefaler Teknik- og Miljøudvalget, at anbefale over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, at der meddeles tillæg til anlægsbevilling på kr. finansieret af det på investeringsoversigten afsatte rådighedsbeløb i budget 2012.

11 Side 10 KEU5. Klimakampagner Baggrund I forbindelse med vedtagelsen af Klimaplan afsatte Byrådet kr på budget 2011 til klimakampagner. Administrationen har udarbejdet et forslag til disponering af resterende midler for 2011 og til disponering af kampagnemidlerne på kr på budget Området forudsætter stor inddragelse af alle samarbejdspartnere, herunder borgerne og erhvervslivet. Administrationen har i 2011 forberedt fase 1 af klimakampagner som kan gennemføres i Beslutningsgrundlag Kampagneforslagene fremgår af bilag 8. Administrationen foreslår kampagner indenfor følgende hovedområder: Energirenoveringer for borger og erhverv Almennyttige boliger/lejere Klimafestival 2012 Grønne transportløsninger og mobilitetsplanlægning Energibesparelser til Erhverv Kommunen som virksomhed Alle tiltag er kort beskrevet og skønsmæssigt budgetsat i bilag 8. De enkelte elementer er kun foreløbig planlagt og der kan komme ændringer af de enkelte delelementer og fordelingen mellem posterne. Alle tiltag er blevet til i samarbejde med eksterne partnere og det er meget vigtigt at de enkelte kampagneelementer slutteligt bliver udformet og gennemført i samarbejde med de involverede parter. Status på arbejdet med Klimakampagne 2012 vil blive fremlagt på Klima- og Energipolitisk Udvalgsmøde i juni Tidsplan Hvis Klima- og Energipolitisk Udvalg godkender administrationens indstilling kan kampagnerne startes op i januar Konsekvenser De beskrevne klimakampagner afholdes med kr. af budget 2011 og kr. af budget Administrationens indstilling Administrationen indstiller, at Klima- og Energipolitisk Udvalg godkender: 1. Administrationen forslag til kampagner for 2012, herunder disponering af kampagnebudget for 2011 og At administrationens bemyndiges til at gennemføre de enkelte kampagneelementer i samarbejde med relevante samarbejdspartnere og tilpasse de enkelte elementer. 3. At administrationen fremlægger en halvårsstatus på arbejdet med klimakampagner på mødet i Klima- og Energipolitisk Udvalg den 21. juni 2012.

12 Side 11 Bilag 8: Forslag til Klimakampagne 2012 Bilag 11: Budget for Klimakampagne 2012 Klima- og Energipolitisk Udvalgs beslutning den 6. december 2011 Klima- og Energipolitisk Udvalg godkendte administrationens indstilling med følgende bemærkning: Bilag 8 blev drøftet og disponeringen blev rettet til. Revideret udgave budgettet blev godkendt og er vedlagt referatet som bilag 11.

13 Side 12 KEU6. Eventuelt Ingen emner blev drøftet under dette punkt.

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Greve Kommune Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 13.12.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede:

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 03.03.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 27.10.11 kl. 16:30 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 19.05.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 11.10.12 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.01.11 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg 21. januar 2014 kl. 17:00 i Mødelokale 1 Medlemmer: Jan Wammen (V) Claus Engskov (O) Henrik Klem Lassen (I) Niclas Bekker Poulsen (A) Hans Barlach (C) Carsten Oddershede

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 28.10.10 kl. 16:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Tirsdag den 07.02.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 02.09.10 kl. 17:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 22.04.10 kl. 18:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 04.03.10 kl. 17 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 31.05.12 kl. 16:30 i mødelokale 2 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 18.04.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A), Battal

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 25.08.11 kl. 16:30 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC-projekter i kommunale institutioner... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 14.02.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Deltagere fra administrationen:

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 23.08.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. Indholdsfortegnelse 1. Miljø- og Planudvalget... 2 1.1. Vedvarende energi:... 2 1.2. Reduktion af energiforbrug i kommunens bygninger:... 2 1.3. Badestrande:...

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Udgave 1, maj 2010 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC på skoler... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5 Tidspunkt

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. 1. Miljø- og Planudvalget Politikområde 4: Klima og energi 1.1. Vedvarende energi: Skanderborg Kommune er selvforsynende med vedvarende energi til strøm og opvarmning

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima AGENDA Præsentation ELENA teknisk bistand betalt af EU Erfaringer fra Region Sjælland og 12 kommuner Forundersøgelse ELENA-ansøgning

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 24.10.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (A) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 208403 Brevid. 1774454 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Muligheder for at opfylde klimamål ved vedvarende energianlæg

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Idrætsrådet. Referat. Medlemmer: Ikke til stede: Til stede fra administrationen: i Karlslunde-Hallerne

Idrætsrådet. Referat. Medlemmer: Ikke til stede: Til stede fra administrationen: i Karlslunde-Hallerne Side 1 af 6 Idrætsrådet Referat 23.02.2015 i Karlslunde-Hallerne 19.30-21.30 (Forplejning 18.30-19.30) Medlemmer: Knud Høyer, formand Ole Nielsen, næstformand Jørgen Nielsen Peter Roslev Sven Edelmann

Læs mere

Referat. Klima- og Miljøudvalget. Møde nr.: 1/2013 Dannet den: Tirsdag den 22-01-2013 Mødedato: Mandag den 21-01-2013 Mødetidspunkt: 17:30-19:00

Referat. Klima- og Miljøudvalget. Møde nr.: 1/2013 Dannet den: Tirsdag den 22-01-2013 Mødedato: Mandag den 21-01-2013 Mødetidspunkt: 17:30-19:00 Referat Klima- og Miljøudvalget Møde nr.: 1/2013 Dannet den: Tirsdag den 22-01-2013 Mødedato: Mandag den 21-01-2013 Mødetidspunkt: 17:30-19:00 Mødested: Mødelokale TF Medlemmer Svend-Erik Jakobsen (SEJ)

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Ekstraordinær referat Torsdag den 20. september 2007 kl. 16:30 i mødelokalet på 4. sal Medlemmer: Henrik Gliese Pedersen (B) Brian Hemmingsen (A) Preben Husted (A) Lars Kilhof

Læs mere

Ejendoms- og Arealudvalget

Ejendoms- og Arealudvalget Referat Dato: Onsdag den 28. august 2013 Mødetidspunkt: 16:15 Møde afsluttet: 16:40 Mødelokale: Medlemmer: Atletikklubbens klublokale. Anders Wolf Andresen, Steen Ørskov, Arne Bech, Mikkel Dencker, Ømer

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER

OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER Vejledning: OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion 2. Formål med opfølgning på virksomhedernes klimahandlingsplaner 3. Centrale problemstillinger i opfølgningen

Læs mere

Brønderslev-Dronninglund Kommune. Sammenlægningsudvalget. Referat

Brønderslev-Dronninglund Kommune. Sammenlægningsudvalget. Referat Brønderslev-Dronninglund Kommune Sammenlægningsudvalget Referat Dato: 28. februar 2006 Lokale: Byrådssalen Tidspunkt: kl. 19.00 - kl. 20.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 1. Budget for Sammenlægningsudvalget...

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN August 2019 /sagsnr. 19/28991 Baggrund Den strategiske energiplanlægning, som blev defineret af KL og Energistyrelsen i 2010, er en målsætning om at udbrede omlægningen

Læs mere

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune.

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Oplæg: Der er god økonomi og miljøfordele ved langsigtet at investere, beskæftige sig med og gennemføre

Læs mere

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune er udgivet af: Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vedtaget af Greve Byråd 2009 For henvendelse vedrørende

Læs mere

Status for gennemførelse af energioptimering i Guldborgsund Kommune

Status for gennemførelse af energioptimering i Guldborgsund Kommune Status for gennemførelse af energioptimering i Guldborgsund Kommune INDLEDNING: Ejendomsenheden står for bl.a. den udvendige bygningsvedligeholdelse samt energioptimering på de kommunale bygninger. Med

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Samlet for alle udvalg -4.819-4.669-4.939-4.939

Samlet for alle udvalg -4.819-4.669-4.939-4.939 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Teknik- og Miljøudvalget 2.01 Teknik og Miljø 201.04.01.11 i abonnementsprisen som følge af skatteforlig (Vejbelysning) -2.600-2.390-2.060-2.060

Læs mere

THISTED SPILDEVAND A/S

THISTED SPILDEVAND A/S THISTED SPILDEVAND A/S Referat fra bestyrelsesmødet den kl. 13.00 i mødelokale 1, Kirkevej 9, Hurup Medlemmer: Benny B. Christensen, Elin Vangsgaard, Jens Vestergaard Jensen, Jørgen Andersen, Ole Westergaard,

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Bilag 1 - Notat vedr. solceller i det innovative energispareprojekt

Bilag 1 - Notat vedr. solceller i det innovative energispareprojekt Dato 11. feb. 2014 Rev 28. feb. 2014 Bilag 1 - Notat vedr. solceller i det innovative energispareprojekt Følgende notat beskriver kort den beslutningsproces, der har været i forhold til investering i solceller

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - januar...2 3. KF - Valg af formand...3

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol

Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol Børne- og Ungdomsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. februar 2009 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 15:00-16:15 Jens Arne Hedegaard, Formand (V) Jette Ramskov (A) Martin Rishøj Jensen (V)

Læs mere

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2010

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2010 CO 2 -opgørelse 2008 For Greve Kommune som virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 CO 2-opgørelse 2008... 4 2.1 CO 2-udledning... 4 2.2 Elforbrug... 6 2.3 Varmeforbrug... 7 2.4 Transport... 8 3 Datagrundlag

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 258452 Brevid. 2623919 Ref. JEMAD/ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 36 19 jespermadvig@roskilde.dk Klimaindsatsen i Roskilde Kommune 9. august 2017 Indledning Roskilde Kommunes

Læs mere

Foreningen af Bæredygtige byer og bygninger 16. juni 2009. CO2 Beregneren

Foreningen af Bæredygtige byer og bygninger 16. juni 2009. CO2 Beregneren Anne Mette R. von Benzon Forretningschef, klima Vand og Miljø COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 8739 6600 Direkte 8739 6693 Mobil 2469 6693 E-mail anb@cowi.dk http://www.cowi.dk Foreningen

Læs mere

Greve Midtby Udvalget

Greve Midtby Udvalget 29. oktober 2013 kl. 16:00 i Mødelokale 1 Medlemmer: Brian Hemmingsen (A) Hans Kristiansen (F) Jørgen Nielsen (C) Pernille Beckmann (V) René Milo (L) Ikke til stede: Gert Poul Christensen (O) 29. oktober

Læs mere

CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune

CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune Indledning Ringsted Kommune underskrev aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune den 16. marts 2009. Målet

Læs mere

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Referat åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Protokollen blev læst

Læs mere

ELENA-ordningen i korte træk ELENA er en forkortelse for European Local Energy Assistance. Den europæiske Investeringsbank administrerer ELENA.

ELENA-ordningen i korte træk ELENA er en forkortelse for European Local Energy Assistance. Den europæiske Investeringsbank administrerer ELENA. Dato: 9. maj 2011 Bilag til Fælles regional-kommunal ansøgning om ELENAstøtte til at forberede investeringer i energibesparelser Forkortet dansk version af ELENA-ansøgningen ELENA-ordningen i korte træk

Læs mere

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale: Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Fraværende: Carsten Dinsen Andersen Gruppemøder: 20. februar 2006 19 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 18:30 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Præsentation af 17, stk. 4 - udvalget 4 3 Rammesætning

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 13 TIRSDAG DEN 7. OKTOBER 2008, KL. 17.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Folkeoplysningsudvalget 7. oktober 2008 Side: 2 Fraværende: Kurt

Læs mere

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2011

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2011 CO 2 -opgørelse 2010 For Greve Kommune som virksomhed Indhold 1 Sammendrag... 3 1.1 Resultat af CO 2-opgørelsen 2010... 3 1.2 Forventning om overholdelse af Klimakommune-aftalen... 4 2 CO 2-opgørelse 2010...

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 34 TORSDAG DEN 10. SEPTEMBER 2009, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 10. september 2009 Side:

Læs mere

UG - udvalget. Referat. Greve Kommune

UG - udvalget. Referat. Greve Kommune UG - udvalget kl. 7.30-11.30 Høje Gladsaxe, Gladsaxe torv 2 (kirketorvet) samt Rådhuset, mødelokale 4-5 Tilstede: Thomas Kampmann (C) Liselott Blixt (O) Brian Hemmingsen (A) Morten Dahlin (V) Kai O. Svensson

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse Grønt Regnskab 2012 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2012 Indhold Grønt Regnskab 2012 Indledning til Grønt Regnskab 2012 s. 3 Elforbrug s. 5 Varme forbrug s. 6 Vandforbrug

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om energibesparelser i staten

Rigsrevisionens notat om beretning om energibesparelser i staten Rigsrevisionens notat om beretning om energibesparelser i staten November 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 20/2015 om energibesparelser i staten Uddannelses-

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Møde slut: 15:00 Fraværende: Søren Munk REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Sortebakkehallen - Licitationsresultat 120 Underskriftsside

Læs mere

30-04-2014. Dato 30. april 2014. Tid 16:15. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Stedfortræder

30-04-2014. Dato 30. april 2014. Tid 16:15. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Stedfortræder Referat Økonomiudvalget 30-04-2014 Dato 30. april 2014 Tid 16:15 Sted ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Birgit S. Hansen (A) - Formand Lars Møller (V) Bjarne Kvist (A)

Læs mere

Lukket punkt - Projekt

Lukket punkt - Projekt Byrådet, 29-05-2012 Side 1 Lukket punkt - Projekt DIJMHA / 12/4570 Lukket sag Sagsfremstilling Kultur og Fritid og Rambøll afholdt den 6. februar 2012 licitation på byggeriet af SkateCity. 3 virksomheder

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Handlingsplan for Hillerød Kommune

Handlingsplan for Hillerød Kommune Handlingsplan for Hillerød Kommune Klimakommune under DN s klimakommuneinitiativ Afrapportering til Danmarks Naturfredningsforening 2018 1 Indledning Hillerød Kommunes Borgmester, underskrev i maj måned

Læs mere

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 20. juni 2019 Kl. 14:00. Medlemmer. Bemærkning:

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 20. juni 2019 Kl. 14:00. Medlemmer. Bemærkning: Referat Mødelokale 2, Rådhuset, Kl. 14:00 Medlemmer Helen Sørensen (A) Jacob Panton Kristiansen (V) Rikke Ackermann Majbritt Bjerke Per B. Jensen Peder A. Larsen Jacob Buch-Andersen Tinamaria Götz Anja

Læs mere

Referat af Beredskabskommissionens møde Tirsdag den 9. juni 2015 kl. 16:30 til 18:30. Mødested: Digehuset i Lalandia

Referat af Beredskabskommissionens møde Tirsdag den 9. juni 2015 kl. 16:30 til 18:30. Mødested: Digehuset i Lalandia Referat af Beredskabskommissionens møde Tirsdag den 9. juni 2015 kl. 16:30 til 18:30 Mødested: Digehuset i Lalandia Afbud fra : Niels Henriksen og Steffen Bigum Indholdsfortegnelse: 1. Regnskab for LFBV

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 TORSDAG DEN 22. MARTS 2007, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 22. marts 2007 Side: 22 Fraværende:

Læs mere

Referat. 22 Godkendelse af dagsorden. Sagsnr.: 15/60664 Mikael Dahl-Jensen. 23 Forslag til mission, vision og strategi for aktiviteter på Fælleden

Referat. 22 Godkendelse af dagsorden. Sagsnr.: 15/60664 Mikael Dahl-Jensen. 23 Forslag til mission, vision og strategi for aktiviteter på Fælleden Referat Dato: 09-12-2015 14:00:00 Udvalg: 17, stk. 4-udvalg - Administrations- og idrætscenter på Fælleden Sted: Konferencesalen, Skanderborg Rådhus 22 Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: 15/60664 Mikael

Læs mere

På Social- og Sundhedsudvalgets område er nettoprioriteringsrummet som følger: I mio. kr SSU 12,943 13,129 13,280 13,431

På Social- og Sundhedsudvalgets område er nettoprioriteringsrummet som følger: I mio. kr SSU 12,943 13,129 13,280 13,431 Udfyldelse af prioriteringsrum budget 2013-2016 Udfyldelse af prioriteringsrum til Budget 2013-2016 Sagsnr.: 2012-4670 Dok.nr: 2012-20189 Baggrund På Byrådsmødet den 31. januar 2012 godkendte Byrådet budgetdrejebogen,

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2008-2009 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et konkret

Læs mere

side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 29.10.2007 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Fraværende: Afbud: Indholdsfortegnelse: 51. Sager og skrivelser til

Læs mere

Projektbeskrivelse Projektgruppen(ISP)

Projektbeskrivelse Projektgruppen(ISP) Projektbeskrivelse Projektgruppen(ISP) Dato 12-10-2012 Rev. 7-12-2012 1. Baggrund Baggrund Styregruppen Der har fra politisk side været ønske om et større fokus på energibesparelser i Svendborg kommune.

Læs mere

Grønt Råd

Grønt Råd Published on www.ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > - 30-08-2016-30-08-2016 30.08.2016 kl. 18:00 Mødecenter A, Lokale 3 på Ballerup Rådhus Deltagere Erling Petterson (boligforeninger) - Deltog Helle

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup 18.12.2013 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse af og opfølgning

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Klimaarbejdet i Helsingør. 25. August 2011 Karen Marie Pagh Nielsen

Klimaarbejdet i Helsingør. 25. August 2011 Karen Marie Pagh Nielsen Klimaarbejdet i Helsingør 25. August 2011 Karen Marie Pagh Nielsen Agenda Klimaarbejdet i Helsingør: Organisation Klimaplan Tiltag og resultater kommunen som virksomhed Borgerne / Agenda 21 Virksomheder

Læs mere

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 CO 2 -udledning i Gentofte Kommune Gentofte Kommune indgik i maj 2009 aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune. Herved forpligtede

Læs mere

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs Dagsorden: 15-15 Regnskab for 2. kvartal 2015 16-15 Øget genanvendelse af dagrenovion via optisk sortering 17-15 Forslag om ændring

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNE. Dagsorden. til

HVIDOVRE KOMMUNE. Dagsorden. til HVIDOVRE KOMMUNE Dagsorden fællesmøde Ejendoms- og Arealudvalget og Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 6. maj 2009, kl. 17.30 i mødelokalet Kystagerparken, lokal 3667, Teknisk Forvaltning, Multihuset.

Læs mere

Notat om energispareindsatsen i Syddjurs kommune 2010

Notat om energispareindsatsen i Syddjurs kommune 2010 Notat om energispareindsatsen i Syddjurs kommune 2010 Konkrete energiprojekter i 2010. Det vedtagne mål er, at der skal arbejdes mod at nå 2 % besparelse på energiforbruget i løbet af 2010. Midlet er en

Læs mere

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU Sagstype Åben : Type: Økonomiudvalget I Sagsnr.: 10/391 Baggrund Det nyvalgte Byråd i Høje-Taastrup Kommune drøftede i forbindelse med

Læs mere

Referat THISTED VAND A/S

Referat THISTED VAND A/S Referat fra bestyrelsesmødet den 30-10-2017 kl. 16:00 i mødelokale A, Silstrupvej 12, Thisted THISTED VAND A/S Thisted Vand Service ApS Thisted Drikkevand A/S Thisted Spildevand Transport A/S Medlemmer:

Læs mere

Referat. Sundheds- og Omsorgsudvalget :00. Gæstekantinen, Administrationsbygningen i Brande

Referat. Sundheds- og Omsorgsudvalget :00. Gæstekantinen, Administrationsbygningen i Brande Referat Sundheds- og Omsorgsudvalget 25-01-2018 14:00 Gæstekantinen, Administrationsbygningen i Brande Udvalgsmedlemmer: Heinrich Rune Lars Schou Lyhne Bo Sand Kristensen Thomas Østergaard Frank Heidemann

Læs mere

Grønt Regnskab Ressourceforbrug i Greve Kommunes ejendomme

Grønt Regnskab Ressourceforbrug i Greve Kommunes ejendomme Grønt Regnskab 213 Ressourceforbrug i Greve Kommunes ejendomme Indhold Indledning... 3 Greve Kommune er Klimakommune... 3 Udviklingen i energiforbruget samlet set... 3 Datagrundlag... 3 Elforbrug... 4

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 15 TORSDAG DEN 24. JANUAR 2008, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 24. januar 2008 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Stor vækst og brugen af fossile brændsler som kul, olie og naturgas til energiproduktion og transport betyder, at mængden af CO 2 i atmosfæren er steget

Læs mere

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Gribvand Spildevand A/S Bestyrelse 6. marts 2013 Referat af Bestyrelsesmøde d. 26. februar 2013 Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Mødedeltagere: Flemming

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2011

Kommunens grønne regnskab 2011 Kommunens grønne regnskab 211 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 211 Frederiksberg Kommune har den 1. december 28 indgået en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Aftalens mål er

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2016 Forord Indhold Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed

Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed Åben Referat Dato: Mandag den 8. januar 2018 Tidspunkt: 15:30 Sted: Seglet Hillerød Kommune Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed / 08-01-2018 Sagsoversigt: 1. Valg

Læs mere

Klimaplan i Næstved. Foreningen Bæredygtige Byer & Bygninger Temadag i Næstved 16/6 2009

Klimaplan i Næstved. Foreningen Bæredygtige Byer & Bygninger Temadag i Næstved 16/6 2009 Klimaplan i Næstved Foreningen Bæredygtige Byer & Bygninger g yg g y yg g Temadag i Næstved 16/6 2009 Udvalgte data Areal: 683 km 2 Indb.: 80.950 Boliger: 37.742 742 NK bygningsmasse/brugsareal: 478.000

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

Greve Kommune. Grønt Regnskab og Klimakommuneopgørelse

Greve Kommune. Grønt Regnskab og Klimakommuneopgørelse Greve Kommune Grønt Regnskab 2011 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2011 Indhold Grønt Regnskab 2011 Indledning s. 3 El s. 5 Varme s. 6 Varme s. 7 s. 8 Klimakommuneopgørelse

Læs mere