Post 2) og 3) Økologi, smag og sans

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Post 2) og 3) Økologi, smag og sans"

Transkript

1 og 3) Økologi, smag og sans Placering: Tæt på skolekøkkenet Antal voksne: 2 Der er brug for én person til at hjælpe eleverne med at besvare spørgsmål om mad og økologi (post 2). Der er brug for yderligere én person til at stå for blindtest af økologiske kontra ikke-økologiske fødevarer (post 3). Et bord og et par stole. En voksen hjælper eleverne med at besvare spørgsmål fra deres spørgeskema om økologi og mad. Der skal svares på følgende spørgsmål: 1. Hvad er et økologimærke? Der snakkes lidt frem og tilbage og eleverne opfordres til at finde opslagene med det danske Ø-mærke og EU s økologimærke, som hænger på væggen (ved siden af mærket "næsten økologisk", som har en rød streg over sig (fordi det ikke er "ægte")). Når gruppen er nået frem til det rigtige svar, sætter den ansvarlige for posten en bolle om OK Det danske økologimærke (det røde Ø ) og EU s økologimærke er mærker, som bruges på fødevarer. Når fødevarerne bærer et af mærkerne (eller begge), viser det, at der er overholdt nogle skrappe regler ved fremstillingen. I det økologiske jordbrug, som disse varer stammer fra, må der f.eks. ikke bruges kunstgødning (spørg eleverne om de ved hvad kunstgødning er), og der må ikke bruges en lang række sprøjtemidler mod skadedyr, ukrudt og svampe. At der ikke bruges kunstgødning har den miljømæssige fordel, at man bl.a. sparer de store mængder energi og medfølgende forurening, som er resultatet, når kunstgødningen fremstilles. Gødes jorden i stedet ved f.eks. at bruge planter, der kan opsuge næringsstoffet kvælstof fra luften, så det ender i jorden, kan man formindske risikoen for, at regnvand "udvasker" kunstgødningen af jorden. Derved forhindres også, at kunstgødningen ender i søer, åer og i grundvandet, hvor den gør skade. Desuden garanterer de to økologimærker, at der kun er ganske få tilsætningsstoffer i maden. Tilsætningsstoffer er kemiske stoffer, der skal få maden til at holde længere og se bedre ud. De stoffer, der får maden til at se bedre ud, uden at den er det, kalder nogle for mad-sminke. Landmanden får kun lov til at sætte et økologimærke på sine madvarer hvis han overholder en masse strenge miljøkrav, som de nævnte. Der er også strenge krav til, hvilke forhold dyrene lever under. Der er blandt andet krav om at de skal have mulighed for frisk luft, jævnlig motion og dagslys i staldene. 2. Er det danske og EU s "Ø-mærke" ægte økologimærker? Der snakkes lidt om hvad der menes med et "ægte" mærke. Når gruppen har forklaret hvorfor svaret er JA, sættes en bolle om OK i deres skema.

2 Ja, det er det. Den danske stat kontrollerer mindst en gang hvert år, at landmanden har ret til at sætte det danske Ø-mærke på sine varer. Hvis han ikke kan leve op til de miljøkrav, der stilles, må han ikke sætte Ø-mærket på sine varer. Stort set de samme regler gælder for EU s miljømærke, hvor det er den nation hvor fødevaren pakkes som mindst en gang årligt kontrollerer om landmanden lever op til kravene. Det danske Røde Ø og EU s økologimærke er lige gode og garanterer begge for at de fødevarer, som bærer et af mærkerne, er kontrolleret økologisk og altså ægte økologisk. Udover det danske og EU s miljømærke kan man på fødevarer herhjemme også finde andre økologimærker. Det drejer sig om det svenske KRAV-mærke, det norske Debio-mærke og det hollanske EKO mærke. Alle mærker viser, at varen er underlagt EU s eller nationale regler for økologisk produktion og kontrol. Disse 3 økologimærker er ligeledes troværdige økologimærker. 3. Er "Næsten økologisk" et ægte økologimærke? Der snakkes lidt om, hvorfor alle mærker ikke er lige troværdige. Når gruppen har forklaret, hvorfor svaret er NEJ, sættes en bolle om OK på deres skema. Nej, det er et snydemærke ligesom som så mange andre. Der er ikke noget, der hedder næsten økologisk. Enten er en vare økologisk, eller også er den det ikke. Teksten på mange varer nævner også begreber som naturlige, miljøvenlige. naturidentiske og lignede. Dette har ikke noget med økologi at gøre. 4. Hvad menes der med at gulerødder er økologiske? Når gruppen er kommet frem til det rigtige svar, sættes en bolle om OK på deres skema. Når landmanden dyrker sine gulerødder økologisk, så skal det ske efter de økologiske principper d.v.s. uden kunstgødning og uden gift. Derved skånes miljøet, både luften, jorden og vandet samt de dyr, der lever der. Spørg f.eks. hvordan henholdsvis luft, jord og vand skånes for forurening i det økologiske jordbrug. 5. Hvad menes der med, at rugbrød er økologisk? Når gruppen er kommet frem til det rigtige svar, sættes en bolle om OK på deres skema. Rugbrød fremstilles helt grundliggende af rugmel (groft eller halvsigtet) æltet med vand, salt og hævemiddel. Det er altså kornsorten rug, der er grundlaget for rugbrød. Når rugbrødet er økologisk, så skal kornet til brødet være dyrket efter de økologiske principper d.v.s. uden kunstgødning og uden gift. Hvis der i stedet er tale om økologisk kød, f.eks. en bøf, så betyder det, at den er lavet af kød fra en ko, som har fået lov at gå udenfor og græsse på marken noget af året. For økologiske dyr (både

3 malke- og slagtedyr) er reglerne, at de skal på græs hver dag om sommeren og have adgang til motion og dagslys i vinterhalvåret. Det foder, som dyrene fodres med, skal være økologisk (mindst 85 % for drøvtyggere og 75 % for fjerkræ). Der arbejdes på at kunne fodre 100 % med økologisk foder. Når det endnu ikke er 100 %, skyldes det, at det har været vanskeligt at få nok økologisk foder). Dyrene må ikke få vækstfremmere (en slags medicin, som får dyrene til at vokse hurtigere). Hvis dyrene skulle blive syge og skal have medicin, så skal der gå meget længe, inden de må spises af mennesker. Derved sikres vi bedst mod at få rester af medicin i vores mad. 6. Hvorfor er det godt for miljøet at spise økologisk mad? Når gruppen er kommet frem til det rigtige svar, sættes en bolle om OK på deres skema. Her sker en opsamling af alle de aspekter I har været igennem med de foregående spørgsmål. 7. Spiser du dagligt økologisk mad? Hvis halvdelen, eller over halvdelen af gruppen, svarer JA, sættes der en bolle om JA i deres skema - ellers om NEJ. Spørg eleverne om de drikker økologisk mælk eller spiser økologiske gulerødder af og til. 8. Hvilke af de viste produkter er økologiske? Eleverne skal udpege de økologiske varer. Der kan være vare med både det danske og EU s økologimærke. Desuden kan der spørges indtil hvad nogle af de øvrige mærker betyder (fx Arla, genbrugsmærker m.v.) og om det har noget med økologi at gøre. Giver sig selv. Post 3 Blindtest (smag og sans) Ved denne post skal eleverne igennem en blindtest af økologiske fødevarer kontra ikke-økologiske fødevarer. Det kan være hensigtsmæssigt at placere posten ud for skolekøkkenet. Én voksen person passer posten. Smager økologisk mad ligeså godt som ikke-økologisk mad? Smag selv! Når de har deltaget i testen og hvis halvdelen eller flertallet af gruppen svarer JA, sættes der en bolle om JA på deres skema - ellers om NEJ. Eleverne skal smags-teste følgende 6 forskellige produkter Økologisk saft kontra ikke-økologisk saft. Økologisk rugbrød kontra ikke-økologisk rugbrød. Økologiske gulerødder kontra ikke-økologiske gulerødder.

4 Holdene skal igennem 3 test, som er beskrevet i det følgende. Først skal det dog præciseres, at det er vigtigt at lade eleverne forstå, at der ikke findes nogle rigtige svar hvad angår smag. Hvis eleverne ikke kan smage forskel, er det i orden; hvis de økologiske produkter smager bedre eller dårligere end de andre, er det også i orden, - hver person sin smag Pointen er, at økologiske varer kan smage mindst ligeså godt som andet og tager mest muligt hensyn til natur, miljø og dyrevelfærd. Rugbrøds - test Benyt to bokse/bøtter med rugbrødsstykker (i bunden af bøtterne noteres vedr. øko/ikke-øko) således, at kun den ansvarlige for posten ved i hvilken, der er økologisk rugbrød og hvilket ikkeøkologisk rugbrød. Eleverne skal nu smage et stykke af hver. Først siger eleverne, hvilket produkt han/hun bedst kan lide og derefter fortæller han/hun, hvilket de tror, der er økologisk. Det oplyses om eleverne gættede rigtigt. Den ansvarlige for posten skriver svarene ind i et fortrykt skema (se nedenfor). Svarene skal bruges til statistikken. Der kan tages en snak om, at man ikke må bruge så mange tilsætningsstoffer i den økologiske mad, f.eks. farve. Det kan gøre, at der er stor forskel på farven af en økologisk og en ikke-økologisk mad. Gulerødder - test Der stilles to skåle frem med gulerodshapser (tallerkenerne er markeret i bunden/bagsiden) med 1- tal for økologisk og et 2-tal for ikke-økologisk, således at kun den ansvarlige for posten ved, hvilken der er de økologiske gulerødder og hvilken der er de ikke-økologiske. Eleverne skal nu smage en haps af hver. Først siges, hvilket produkt han/hun bedst kan lide. Derefter fortælles, hvilket han/hun mener, er det økologiske. Det oplyses, om personen gættede rigtigt. Den ansvarlige for posten skriver svarene ind i et fortrykt skema jf. tidligere. Saft -test: Hver elev får tilbudt et drikkebæger med en smagsprøve saft. Der hældes op fra to forskellige kander med henholdsvis økologisk og ikke-økologisk saft. Kanderne er enten forskellige eller mærket i bunden, så vejlederen kan se forskel. Det er nu op til eleverne at sige, hvilket produkt han/hun bedst kan lide og dernæst fortælle, hvilket han/hun mener der er det økologiske. Når alle elever har smagt fortælles det rigtige svar. Den ansvarlige for posten skriver også her svarene ind i et fortrykt skema. Checkliste: Materialer Haves normalt på skolen: 1 bord og 1 stol 1 rulle klisterbånd til at ophænge opslag med (bruges også af post 3)

5 1 kuglepen til at markere på elevernes skemaer. Post 3) 1 bord og 1 stol Knive + skærebræt (til at skære rugbrød og gulerødder) Gulerodsskræller 4 tallerkener, skåle eller bokse 2-4 kander til saftevand (gerne mange så de kan laves på forhånd og sættes på køl) Bør anskaffes til posterne: 6 stk. laminerede opslag: 1 med postangivelse (nummeret på posten, placeres synligt). 1 med det danske Ø-mærke 1 med EU s økologimærke Minimum 1 med et falsk ø-mærke (næsten økologisk, miljøvenlig, naturidentisk ) Til tjek af Ø-mærke produkter ved post 2: 1 pose økologiske havregryn 1 pose ikke-økologiske havregryn 1 glas økologisk marmelade 1 glas ikke- økologisk marmelade 1 pakke økologisk pasta 1 pakke ikke-økologisk pasta 1 liter økologisk mælk 1 liter ikke-økologisk mælk Etc. Til elevernes smagsprøver ved post 3 (ved ca. 48 elever) 2 kg økologiske gulerødder 2 kg ikke-økologiske gulerødder 2 liter økologisk saft til fortynding 2 liter ikke-økologisk saft til fortynding 2 økologiske rugbrød 2 ikke-økologiske rugbrød 100 miljørigtige drikkebægre 2 filtpenne tusser (til at skrive i bunden af kander og skåle m.v.) 1 kuglepen 3 laminerede opslag med glade grøntsager: Broccoli, tomat og gulerod 1 lamimeret opslag med postangivelse Fordres af skolen Den ansvarlige person for posten skal sørge for at stille borde og stole op, samt ophænge de udleverede opslag. Den ansvarlige skal udfylde elevernes svarskema for dem.

6 Post 3) Den ansvarlige person for posten skal sørge for at stille borde og stole op. Desuden skal personen udfylde elevernes svarskema for dem og hertil lave statistik over testresultaterne. Når dagen er slut, lægges testresultaterne sammen, så de er lige til at bruge for miljøavisen. Inden kl (eller det på skolen aktuelle starttidspunkt) skal testmaden være parat. Hvis der er ekstra medhjælpere ved posten, kan man evt. nøjes med at lave to holds test-mad parat, og så kan medhjælperen lave mad og saft parat efterhånden. Rugbrødet skal skæres i tern på forhånd og lægges i bokse. Gulerødderne skal skæres til hapser og hældes i plastpose (eller boks). De lægges frem i skåle med vand, efterhånden som de skal bruges, så de holder sig friske. Husk at markere poser (bokse) tydeligt, så der ikke sker sammenblanding af økologiske og ikke-økologiske produkter. Tallerkenerne markeres med et 1- tal for økologisk (i bunden så eleverne ikke kan se det) og et 2-tal (i bunden) for ikke-økologisk. Brug evt. klistermærkater. Saften skal blandes op og hældes på kander (husk at markere om det er økologisk eller ej) og gerne stilles på køl på forhånd. Kanderne markeres med et 1-tal for økologisk og et 2-tal for ikkeøkologisk. Vigtigt: Alle materialer rengøres, pakkes ned og afleveres ved START/SLUT af løbet, når aktiviteten er slut. Eventuelle madrester smides ud. Hvis skolen indgår aftale om at få besøg af Den Grønne Karavane, så medbringer Karavanen alle nævnte materialer.

7 MILJØSTATISTIK - POST 3 - Blindtest af økologiske/ikke-økologiske madvarer Miljøstatistikken udfyldes af den ansvarlige person for "blindtesten" af madvarer ved Post 3. Så snart statistikken er udfyldt, leveres den hurtigt til lokalet, hvor miljøavisen produceres, så resultaterne kan nå at komme med. Hvis der gennemføres et helt karavane-forløb, kan statistikken indleveres efter dag 1, da tendensen allerede efter ca. 10 hold vil vise sig. Vejledning i at udfylde miljøstatistikken: Først får eleven lov at smage to stykker rugbrød fra to forskellige bokse. Eleven bedes fortælle, hvilket rugbrød han/hun bedst kan lide (det er også OK at sige, at de smager ens). Den voksne sætter en streg i skemaet udfor det eleven bedst kan lide: Den økologiske, den almindelige - eller lige godt. Dernæst spørger den voksne eleven, hvilket rugbrød, han/hun mener, er det økologiske. Den voksne tjekker så, om det er rigtigt (da denne jo kender svaret). Hvis eleven har svaret rigtigt, sættes en streg i skemaet ud for JA, og hvis det er forkert, sættes en streg ud for NEJ. Det samme gentages for gulerod og saftevand. Alle eleverne i gruppen skal smags-teste. Og alle svar indføres i skemaet via nævnte stregsystem. Dvs. ét svar pr. elev. Stregerne tælles sammen til sidst. Den udfyldte statistik afleveres i lokalet, hvor miljøavisen produceres eller ved Start/Slut. NB; Der findes ikke nogle rigtige eller forkerte svar, alle svar er lige gode, vi vil bare gerne lave statistik på dem. Hvilken af de to smagsprøver smager bedst? Rugbrød Økologisk (sæt en streg hvis ja) Almindelig (sæt en streg hvis ja) Lige godt (sæt en streg hvis ja) Gulerod Saftevand Kan du gætte hvilken smagsprøve der er økologisk? Rugbrød Gulerod Saftevand JA (sæt en streg for hvert ja) NEJ (sæt en streg for hvert nej)

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Kilde: www.okologi.dk

Kilde: www.okologi.dk Side 1 Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden. Kilde: Rapporten The food we waste af WRAP (Waste & Resources Action programme) tal fra 2008 Du får mad uden

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Demografiske forhold Respondent Alder Køn Indkøb i familien By Uddannelse Jobtitel Børn Alder på Børn

Demografiske forhold Respondent Alder Køn Indkøb i familien By Uddannelse Jobtitel Børn Alder på Børn Appendix C Demografiske forhold Respondent Alder Køn Indkøb i familien By Uddannelse Jobtitel Børn Alder på Børn 1 54 M Ægtefælle Sjørring 10. klasse Chauffør Ja 26,23, 19 2 51 M Ægtefælle Hillerslev Kort

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner FORSTÅ din skolemad med MATmovers Stjerneløb til 4.-6. årgang med fokus på sunde og spændende madpakker Lærerark 1 Lærervejledning

Læs mere

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

ROSE KYLLING ER 100% DANSK

ROSE KYLLING ER 100% DANSK SORTIMENT 2018 ROSE KYLLING ER 100% DANSK ROSE er lig med velsmagende produkter af høj kvalitet, der giver de bedste muligheder for at skabe inspirerende og smagfulde måltider. En ROSE Kylling er opvokset,

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Markedsanalyse. 19. juni 2017

Markedsanalyse. 19. juni 2017 Markedsanalyse 19. juni 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Kræsne børn? Forældre og børn er uenige Uden mad og drikke, dur helten ikke det

Læs mere

Spis. bæredygtigt. mad til eftertanke NOAH

Spis. bæredygtigt. mad til eftertanke NOAH Spis bæredygtigt mad til eftertanke NOAH INDLEDNING På vej mod bæredygtighed Denne guide handler om mad og miljø, men også om penge og politik. Guiden giver gode råd om, hvordan du ved at gøre en lille

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 4. Pas på dig selv og de andre

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 4. Pas på dig selv og de andre Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 4 MODUL 4 Aktiviteter Læreroplæg: Introduktion til emnet socialt pres. Konkurrence: Svar på socialt pres. Konkurrence: Med ryggen til. Formål Introduktion til emnet

Læs mere

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE 2 Find eksempler på andre stimulanser, udover koffein, der findes i naturen og undersøg via internettet, hvordan de virker på kroppen. Lav en spørgeskemaundersøgelse blandt

Læs mere

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ DET SKAL I BRUGE Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat Ordkendskabskort LÆRINGSMÅL 1. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

smage-5-kanten grundsmage og sanser

smage-5-kanten grundsmage og sanser Opgave : De fem grundsmage Du skal nu smage på de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft,, rucolasalat, og parmesanost. Skriv dine smagsoplevelser ind i smage-5-kanten. Husk at drikke lidt vand, inden

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr Mad fra dyr tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Mad-logbog EAT menu Økologi og dyrevelfærd Bakterie-bal, nej tak Minimejeri Spis op eller not Mad i Danmarkshistorien Vege hvad for en? Intro En del

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN MAD & MÅLTIDER MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN Det overordnede mål med vores kostpolitik er at fremme børnenes sundhed og velbefindende - vi véd, at glade børn trives. Måltiderne er en vigtig del af hverdagen

Læs mere

100% DANSK ROSE KYLLING ER. En ROSE Kylling er opvokset, slagtet og pakket i Danmark og det giver mange fordele

100% DANSK   ROSE KYLLING ER. En ROSE Kylling er opvokset, slagtet og pakket i Danmark og det giver mange fordele SORTIMENT 2018 ROSE KYLLING ER 100% DANSK ROSE Kylling er danske kvalitetsprodukter, der giver de bedste muligheder for at skabe inspirerende og smagfulde måltider. En ROSE Kylling er opvokset, slagtet

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten.

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ LÆRINGSMÅL 1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. 2. Forberedelse fremstilling. I kan være med i en fælles idémylder

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Hvorfor skal jeg bekymre mig om jorden, når jeg handler?

Hvorfor skal jeg bekymre mig om jorden, når jeg handler? POST 1 Køb økologisk. Økologisk landbrug er bedre for miljøet, og der gennemføres hele tiden forsøg for at se, om det også er sundere at spise. På noget kaffe, te, chokolade og bananer er der mærket fairtrade.

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

Stege madlavning. Morgenmad

Stege madlavning. Morgenmad Stege madlavning Dette dokument forsøger at samle lidt erfaringer om mad på Stegelejr. Lavet efter 2 år som madansvarlig for ca 40-50 børn og 12 voksne. Skrevet af Mikkel Schiøtz, 2015. Først lidt betragtninger

Læs mere

Økobandens hemmelige opgavebog er udgivet og produceret af Økologisk Landforening. Læs mere om økologi og foreningen på www.okologi.

Økobandens hemmelige opgavebog er udgivet og produceret af Økologisk Landforening. Læs mere om økologi og foreningen på www.okologi. Økobandens hemmelige opgavebog er udgivet og produceret af Økologisk Landforening. Læs mere om økologi og foreningen på www.okologi.dk Læs mere om Økobanden på www.okobanden.dk Tekst/Idé: Agnete Friis,

Læs mere

MADSPILD hos dig og din familie

MADSPILD hos dig og din familie T ERIA LE ELE VM A SE AS 5. - 7. K L MADSPILD hos dig og din familie 1 2 HVORFOR SKAL DU LÆRE OM MADSPILD? Hvert år smider private hjem i Danmark cirka 260.000 tons mad i skraldespanden. Stop lige læsningen

Læs mere

Jeg er havren. Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted

Jeg er havren. Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted Jeg er havren Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted Fortælling om kornet I Danmark dyrkes der hovedsagligt 4 kronsorter; Hvede, rug, havre og byg. Hvede er Danmarks

Læs mere

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra?

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? # 1 Nogle tilsætningsstoffer er nyttige, og andre kaldes af nogle for madsminke. Det er især farvestoffer og aromastoffer, der kommer i den

Læs mere

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat Madværkstedets Juni 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling Kokospande med appelsinmarinerede svinekoteletter Juni 1 Dag 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat

Læs mere

H H. Madskoler VIL DU MED?

H H. Madskoler VIL DU MED? Madskoler VIL DU MED? 2015 FÅ EN SJOV OG LÆRERIG SOMMERFERIE MED MADSKOLERNE Madskolerne giver børn og unge i alderen 8-12 år viden om mad, måltider og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde -

Læs mere

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng)

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) 2. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle på (Sammenhæng)

Læs mere

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika SPICEZ DE NUNEZ krydderier for både professionelle og dem der bare godt kan li god mad SPICEZ DE NUÑEZ forhandler krydderier

Læs mere

Naturvidenskabsfestival VAND

Naturvidenskabsfestival VAND Naturvidenskabsfestival VAND Tekst: Margrethe Marstrand Musik: Ukendt Det regner, det regner Det regner, det regner den hele dag, Hvor kommer dog alle de dråber fra? Dryppe, dryp, dryp, dryp, dryppe, dryp,

Læs mere

til 1.-3. klasse MAD FRA LANDET TIL ELEVEN

til 1.-3. klasse MAD FRA LANDET TIL ELEVEN FAGBOG til 1.-3. klasse MAD FRA LANDET TIL ELEVEN 1 MAD FRA LANDET TIL ELEVEN Indhold Elevark 2: Før - Hvor kommer maden fra? 4 Elevark 3: Efter- Hvor kommer maden fra? 5 Elevark 4: Dyr hos landmanden

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv.

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. 2. Sammenhæng. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT Læringsmål Du kan fortælle, hvordan forskellige fødevarer skal opbevares. Du kan tjekke en fødevares friskhed ved at bruge dine sanser. Fødevarer skal opbevares korrekt

Læs mere

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Markedsanalyse 22. november 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Inviter klimaet med på middag

Inviter klimaet med på middag Inviter klimaet med på middag TEKNIK OG MILJØ Inviter klimaet med på middag Tænk på klimaet, når du planlægger og køber ind til aftensmaden Spis mindre kød Tag en dag om ugen uden kød og spar miljøet for

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og de har betydning

Læs mere

Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1. Når ENDEN er god... En historie om økologi

Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1. Når ENDEN er god... En historie om økologi Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1 Når ENDEN er god... En historie om økologi Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 2 Hej med dig! Hej med dig! Nu skal du høre en historie fra den virkelige verden.

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg Kostpolitik for Dalens Børnehuse Ellekonedalen 4-8 8800 Viborg Redigeret nobember 2017 1 Kostpolitik for Dalens Børnehuse I Dalens Børnehuse har vi en madordning som er obligatorisk for alle børn. Vi har

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab Opgaveforslag til madkundskab Under temaet Mad, musik og motion har mad og madopskrifter et selvstændigt menupunkt. (http://heleverdeniskole.dk/mad-i-guatemala/. Her har eleverne mulighed for at læse om

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Særtryk Elevhæfte ALINEA. Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte ALINEA. Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Alle de ting, du kan købe i butikkerne, har en historie eller en rygsæk.

Læs mere

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune Mad og måltider i dagplejen Mariagerfjord Kommune Indhold Målet med dagplejens mad og måltidspolitik er at sætte rammerne for at børnenes mad er ernæringsrigtig, og de får gode kostvaner og energi til

Læs mere

økologi, eller hvad? gulerod pastinak rødbede

økologi, eller hvad? gulerod pastinak rødbede Opgave 7. Undersøg gulerodens holdbarhed Scan koden, eller læs på gocook.dk/leksikon, hvordan gulerødder, pastinak og rødbeder skal opbevares, og hvor lang tid de kan holde sig. Noter i skemaet: Rodfrugt

Læs mere

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 NAVN, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer Økologi Hot or Not Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 Økologi Hot or Not Udvikling i areal og produktion

Læs mere

Madplan feb. 1. Madværkstedets. Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat. Farseret porre med råmarinerede bær

Madplan feb. 1. Madværkstedets. Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat. Farseret porre med råmarinerede bær Madværkstedets feb. 1 Farseret porre med råmarinerede bær Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat Vietnamesiske forårsruller med peanutdressing feb. 1 Dag 1 Farseret porre med råmarinerede bær

Læs mere

CASE 1: Nikolajs lasagne

CASE 1: Nikolajs lasagne CASE 1: Nikolajs lasagne Nikolaj vil gerne imponere sin veninde Stine. Han har derfor inviteret hende på hjemmelavet lasagne. Først skal Nikolaj i supermarkedet og købe ind til lasagnen og du skal hjælpe

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Kostvejledning Det overordnede formål med kostvejledningen er, at sikre børnenes trivsel med sund og energi rigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt,

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

Hvordan kan du bruge oplysningerne på en varedeklaration, og hvad er de vigtigste oplysninger?

Hvordan kan du bruge oplysningerne på en varedeklaration, og hvad er de vigtigste oplysninger? Hvordan kan du bruge oplysningerne på en varedeklaration, og hvad er de vigtigste oplysninger? Lav din egen varedeklaration. # 1 Sådan kan du bruge maddetektivens værktøjskasse til side 6-7 Sammenlign

Læs mere

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn Lav aftaler med dit barn Spis frugt og grønt Børn mellem 3-6 år skal spise 2 stykker frugt og 200 g grønsager om dagen hver dag og til alle måltider Børn mellem 1-3 år skal have frugt og grønt til alle

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

Opskrifter MED BLØDE LØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 50. mesterslagterens

Opskrifter MED BLØDE LØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 50. mesterslagterens DANSK HAKKEBØF MED BLØDE LØG 600 g hakket oksekød 4 løg skåret i tynde skiver 75 g smør/margarine 4 spsk mel 6 dl bouillon eller kartoffelvand Kulør Kogte kartofler og surt som asier, rødbeder, agurkesalat

Læs mere

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece Du kan gøre en forskel for naturen få gode råd i denne pjece Rent vand er en forudsætning for alt Vi drikker naturens vand, og derfor skal det være helt rent og fri for gift. Næsten Vi drikker naturens

Læs mere

Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen

Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen Energibehov Din krop har behov for energi hver dag. Energien får du fra maden du spiser Hvor meget og hvad du skal spise hvornår snakker

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 I dag har jeg fået broccoli til frokost, og det kan jeg faktisk godt li. Vi fik rugbrød igen i dag. Supperne smager godt, og så er der ærter i. Vi

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Markedsanalyse. 22. okt. 2018

Markedsanalyse. 22. okt. 2018 Markedsanalyse 22. okt. 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gå langt for økologien Økologiske er populære hos danskerne, og

Læs mere

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning Barnets navn... Barnets klasse........ Spørgeskema om Børns spisevaner og forhold til madlavning Spørgeskema ifm. projektet Smag for Livet, der er financieret af Nordeafonden ( www.smagforlivet.dk). FORORD

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet 1 Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9.

Læs mere

FAGBOG til klas MAD FRA LANDET

FAGBOG til klas MAD FRA LANDET FAG BO til 1.-3. kla G sse MAD FRA LANDET MAD FRA LANDET af Kristina Froulund Ladekarl Skole, Landbrug & Fødevarer 2016 Design og grafisk tilrettelæggelse: Trine Lomholt Bruun Redaktør: Peter Bejder Produktionsledelse:

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 5. Værdier (ikke-spilversion)

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 5. Værdier (ikke-spilversion) Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 5 Værdier (ikke-spilversion) MODUL 5 Aktiviteter Læreroplæg: Hvad er værdier? Individuel opgave: Prioritering af værdier. Gruppearbejde: Sæt ord på værdierne. Konkurrence:

Læs mere

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det?

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det? 1. Opgavesæt om metal Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser flåede tomater, 1 dåse majs, 1 dåse søde ærter, 2 dåser med bønner, 1

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Energikilden. Du finder opgaveark med tilhørende svar om hhv. fysisk aktivitet og kostområdet

Læs mere

Opgave 1: Udskæringer af kylling

Opgave 1: Udskæringer af kylling Opgave 1: Udskæringer af kylling Undersøg, hvilke udskæringer af kylling, I kan købe i supermarkedet. Tag fotos af pakkerne, men husk at spørge personalet i butikken om lov først. Udfyld skemaet. Fersk

Læs mere

Kost- og måltidspolitik i Rosenhaven

Kost- og måltidspolitik i Rosenhaven Kost- og måltidspolitik i Rosenhaven Generelt Gennem den mad vi serverer, vores kost- og måltidspolitik og det daglige arbejde i Rosenhaven vil vi gerne: Give børnene mulighed for at udvikle sig optimalt

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere