Det gode liv - uddannelse til alle

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det gode liv - uddannelse til alle"

Transkript

1 Introduktion Det gode liv - uddannelse til alle Skolepolitikken i Guldborgsund Kommune er blevet til gennem en længerevarende og nytænkende politisk proces, der har involveret en lang række aktører i Guldborgsunds skolevæsen. Resultatet er en skolepolitik, der ikke fylder mere end én side. Der er tale om ni enkle og klare målsætninger oversigtligt samlet i en matrix. For hver målsætning i matrixen følger beskrivende tekster, som henvender sig til to målgrupper: De professionelle med en faglig interesse i skolepolitikken og forældre samt lokalsamfund med en almen interesse i skolernes virke. Det interessante ved skolepolitikken er, at trods dens kortfattede og enkle form så udtrykker den en mangfoldighed af stemmer fra de lokale politikere over skoleledelserne til forældrekredsen og endelig til lærerne. Såvel målsætningerne som hjemmesidens opbygning udtrykker denne mangfoldighed, og undersiderne bringer os således gradvist tættere på hverdagen i folkeskolen og den konkrete udmøntning af målsætningerne. I Guldborgsund Kommune betragtes skole og SFO som en helhed. Til læsning af skolepolitikken er det gavnligt at se hver enkelt målsætning i sammenhæng med de øvrige målsætninger, da de supplerer og understøtter hinanden. fører en ungdomsuddannelse. Ambitionen bag denne skolepolitik er ubetinget uddannelse til alle. Grundlaget er en evidensbaseret viden om, at unge mennesker med en uddannelse opnår et bedre og længere liv; der er nogle enkle sammenhænge mellem uddannelse og en række sundhedsmæssige og sociale faktorer. I tråd med dette er der med skolepolitikken sat fokus på skolens kerneopgave: At skabe de optimale rammer for læring for det enkelte barn. Derfor er skolepolitikken formuleret som et fokuseringsværktøj for skolens professionelle med afsæt dels i folkeskoleloven og dels i forskningsmæssig viden om, hvad der har betydning for læring. Det er lykkedes at skabe en skolepolitik med få mål, til gengæld skal målene leve længere. Intentionen og forventningen er, at skolerne giver målsætningerne liv og fordyber sig i arbejdet med skolepolitikken. Det er nødvendigt, hvis udviklingen skal vendes, så alle kan opnå et godt liv gennem uddannelse. Det er ikke sket med en enkelt øvelse, men gennem en fortløbende proces, og målet er først nået, når alle unge gennemfører en ungdomsuddannelse.

2 Dette område er tilegnet skolerne. Det er hensigten, at hver enkelt skole arbejder med og fortolker skolepolitikken og løbende præsenterer arbejdet her. Forventningen er, at arbejdet vil blive tilgængeligt i januar 2013.

3 Relationer Almen dannelse - kulturel og generel Det er målet, at alle eleverne opnår kompetencer til aktivt at kunne deltage i, præge samt benytte sig af sociale fællesskaber Siden opblomstringen af individualiseringen i den vestlige verden for omkring 200 år siden har den udfordret fællesskabsånden. Normer og værdier er gradvist blevet opløst, og de er nu konstant til forhandling i sociale sammenhænge. Individualismen er således også trængt ind i kernen af det danske samfund, sådan at vores børn i dag fødes som individualister. Det giver udslag i en større grad af frihed, men også i større udfordringer omkring at opbygge relationer blandt børn og unge. Som et vægtigt modspil til disse samfundstendenser skal folkeskolen skabe gunstige rammer om et fællesskab, hvor eleverne kan udvikle deres interpersonelle kompetencer. Dette placerer læreren/pædagogen i en særlig rolle som facilitator og vejleder. Med denne rolle udvider læreren/pædagogen sin faglige identitet for at skabe rum for elevernes sociale udvikling og fællesskabsforståelse.

4 Relationer Personlig dannelse Det er målet, at alle eleverne opnår kendskab til sig selv samt forståelse for, hvordan han/hun virker i relation til andre Institutionslivet udgør i dag så stor en del af børns opvækst, at selve opvæksten og opdragelsen er blevet vigtige samfundsanliggender. I forlængelse af dette foregår en væsentlig del af den personlige dannelse i folkeskolen, hvilket nødvendiggør en professionel tilgang til denne udvikling. Generelt set er anerkendelse grundlæggende for enhver udvikling og positiv dannelsesproces: Gennem et fokus på den enkelte elevs ressourcer bidrager læreren/pædagogen til at opbygge eller understøtte elevens selvværd. Samtidig rettes opmærksomheden mod elevens udviklingspotentialer. Hensigten er bl.a. at fremme udviklingen af de intrapersonelle kompetencer ved, at eleven etablerer en forståelse adfærd og handling. Her bringes bl.a. læreren/pædagogens empatiske evner i spil. Dette forudsætter intrapersonel forståelse, solide interpersonelle evner, tålmodighed samt nærvær og tilstedeværelse særligt i relationerne.

5 Relationer Uddannelse Det er nødvendigt, at alle eleverne lærer at bruge samt bidrage til faglige fællesskaber I den senere tid er der opstået et behov for at forstå læring som andet og mere end overførslen af viden, hvilket har medført en forståelse af den sociale dimension i læreprocesser. Læring kan således ikke alene forstås som en individuel, kognitiv proces, men også som et aspekt af menneskelig handling, som den udspiller sig i konkrete sociale fællesskaber. Dermed er der skabt et fokus på konteksten og de sociale aspekter, herunder faglige fællesskaber. Et af de mest åbenlyse eksempler på social læring er udbredelsen af IT, hvor elever opnår kompetencer inden for IT ad tilsyneladende ustrukturede og socialt baserede veje. I tråd med dette kan lærergerningen sigte mod at skabe faglige såvel som sociale fællesskaber, hvor mangfoldigheden i elevernes kompetencer kan folde sig ud. Dette åbner op for en bred vifte af undervisningsmuligheder.

6 Organisering Almen dannelse - kulturel og generel Det er målet, at alle eleverne kan deltage aktivt og respektfuldt i demokratiet på dets mange forskellige niveauer og i dets mange sammenhænge Demokratisk dannelse er en af grundstenene i det danske samfund. Dannelsesidealet placerer sig i spændingsfeltet mellem en udbredt udlevelse af demokratiske værdier i hverdagen og de mere formaliserede demokratiske systemer fra Grundloven til elevråd eksempelvis. På den ene side skal eleverne lære om demokratiet i et fagligt og historisk perspektiv, herunder skal de lære om mulighederne i et demokrati, samt om hvilke rettigheder og pligter der følger. På den anden side skal de kende demokratiet gennem praksis bl.a. ved, at demokratiet udvikles sammen med eleverne. En central forudsætning for en demokratisk praksis i skolehverdagen er inklusion, hvor det vægtes at give alle mulighed for at påvirke det, der anses for at være det normale. I den inkluderende skole arbejdes der således med demokrati som fællesskabets grundvilkår, hvilket indebærer, at alle gives en stemme for at skabe plads til større bredde og mere forskellighed i skolens fællesskaber. Det fordrer ansvarlighed og respektfuldhed af alle med læreren/pædagogen som en rollemodel for den demokratiske adfærd.

7 Organisering Personlig dannelse Det er grundlæggende for elevernes personlige udvikling, at de opnår indsigt i metoder og måder at arbejde med sig selv på samt får forståelse for egne erkendelsesprocesser Personlig dannelse er en livslang udviklingsproces en bevægelse som berører eksistentielle spørgsmål som hvem er jeg og hvad vil jeg. Personlig dannelse er en evig stræben mod at blive den bedste udgave af sig selv. belighed, sammenhæng og meningsfuldhed i livet. Erkendelsen af ens selv bidrager til forståelsen af forskellige aspekter af og dybden i egen udviklingsproces. Et væsentligt bidrag til den enkeltes person- enhver elev bliver passende udfordret.

8 Organisering Uddannelse Eleverne skal lære om samt opnå gode arbejdsvaner og arbejdsmetoder. Alle eleverne skal opleve, at undervisningen bliver organiseret på en måde, der aktivt understøtter deres læring og udvikling Den traditionelle fag-opdelte undervisning er et produkt af tidligere tiders behov for faktuel viden herunder nytænkning af undervisning, læring, vidensformidling osv. Viden er ikke blot én sandhed, men udgøres af en mangfoldighed af sandheder og fornufter, som eleverne skal lære at forholde sig kritisk og undersøgende til. At lære er en aktiv proces. Det er lærerens/pædagogens opgave gennem organisering af læringsrummet at give eleverne mulighed for aktivt at udvikle gode arbejdsvaner og -metoder, som optimerer den enkeltes læring og udvikling.

9 Faglighed Almen dannelse - kulturel og generel Eleverne skal opnå et godt kendskab til egen samt andres kulturer, samt hvad der skaber kultur Kultur skal her forstås bredt som et evigt foranderligt fænomen, der udtrykker menneskers måde at ved, hvorfor vi gør, som vi gør. Imidlertid er det begunstigende for den enkeltes og fællesskabets udviklings- og dannelsesproces at forholde sig til, hvad kultur er? At forholde sig til kultur berører vores fælles identitetsskabelse og udfordrer tendensen til at måle andres handlinger ud fra ens egen kulturs logik. Nødvendigheden af at være i stand til at forstå kulturer understreges af globaliseringen og den generelle samfundsudvikling, som er årsag til, at samfund til stadighed ændrer sig og bliver til mosaikker af forskellige folkeslag, kulturer, subkulturer, religioner.

10 Faglighed Personlig dannelse Det er et mål, at eleverne arbejder aktivt med egen etik, moral samt værdier. Det er et mål, at eleverne opnår kendskab til andres etik, moral og værdier Etik, moral og værdier udgør grundlaget for handlinger på et individuelt, lokalt, nationalt og globalt plan. i forhold til sig selv og i forhold til fællesskabet. Ved at skabe bevidsthed om sammenhænge mellem det vi gør, det vi tror, vi gør, og det vi synes, vi bør gøre opstår konsistensen mellem handling på den ene side og etik, moral og værdier på den anden side. adfærd, og denne virkelighed kan holdes op i mod ens idealforestillinger om god adfærd, det gode menneske osv.

11 Faglighed Uddannelse Eleverne skal mødes med en høj faglighed, som udfordrer alle eleverne passende. Alle eleverne skal understøttes i deres glæde ved at lære, at være kreative, at opsøge viden samt at løse problemstillinger Høj faglighed skal forstås bredt for at favne faglighedens kompleksitet i skoleverdenen. I denne sammenhæng skal faglighed ses i lyset af udfoldelsen af de øvrige målsætninger i skolepolitikken, hvor konteksten for læring og dannelse er fremhævet som betydningsfuld for den enkelte elevs faglige og menneskelige udvikling. Dette indebærer eksempelvis, at læreren/pædagogen udfordrer og støtter eleven, hvor han/hun har brug for det bl.a. for at værne om glæden ved at lære både rent fagligt og i al almindelighed. Ud over at skabe rammerne for læring af de basale kundskaber og færdigheder skal skolen udvikle mentale og fysiske læringsrum, som inviterer eleverne ind i kreative læreprocesser. Kreativitet skal ikke forstås i en kunstnerisk forstand, men det drejer sig om at tænke i nye baner, hvilket er drevet af nysgerrighed og viljen til at udforske det, der er ukendt.

12 INSPIRATIONSMATERIALE

13 Relationer Almen dannelse - kulturel og generel Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Holde en opmærksomhed på hvert enkelt barns deltagelse i fællesskaber, herunder at tage højde for barnets præmisser for og interesse i at indgå i bestemte relationer. Skabe rammer for at eleverne skaber venskaber, f.eks. gennem legegrupper. Venskabsklasser mellem de mindre og større elever. Legepatruljer. Styrke fællesskaber gennem: - Idræt med fokus på de sociale aspekter - De kreative fag, f.eks. ved at arrangere en musical i musik Styrke skolens fællesskab ved at deltage i sportsarrangementer som en hel skole. Systematisering af social læring / god adfærd: Forsøg kan igangsættes med inspiration fra Rasmus Alenkærs bog: AKT ink. Inkluderende AKT-arbejde i folkeskolen (2010). social læring. Styrke ansvaret for fællesskabet gennem faste opgaver, som alle skal udføre, såsom mælkeudlevering, passe skoleboden. eller hvad er en god ven?. Inspiration til planlægning af trivselsdag: Sammen%20om%20en%20bedre%20skole.aspx Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Aktionslæring med fokus på lærernes egne relationskompetencer.

14 Relationer Almen dannelse - kulturel og generel Faglige og personlige kompetencer Lydhørhed og respekt for den enkelte elevs oplevelse af tilværelsen og sine relationer. Fungere som rollemodel/forbillede for eleverne ved at se sine medmennesker i øjnene eller give hånd som hilsen eller afsked osv. Skolens organisering Relationsarbejde vanskeliggøres, når der er fokus på fag-fagligheden og linjefagskompetencer. Behov for en legitimering af at lægge fag-fagligheden til side for at fokusere på det sociale sammenspil ( hvordan er vi sammen ) og derigennem at få fag-fagligheden ind igen. Behov for lærere der kan undervise bredt. Skabe rammer for at lærerne/pædagogerne har mulighed for at arbejde med relationer og fællesskabet, f.eks. ved: - at organisere personalet i årgangsteams (som på Lindeskovskolen og Stubbekøbing Skole) - at organisere eleverne i årgangsklasser og derefter holddeling - rullende indskoling (som på SUNDskolen). Dog skal man være opmærksom på, at eleverne har et tilhørsforhold for at undgå, at de bliver rodløse (jf. erfaringer med rullende indskoling fra Sverige) Opmærksomhed på at opløsning af faste strukturer kan være psykisk belastende for nogle lærere/ pædagoger. Styrke forældresamarbejdet i klassen, f.eks. gennem arrangementer hvor alle forældre deltager allerede fællesspisning).

15 Relationer Personlig dannelse Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Støtte den enkelte elev når han/hun har brug for støtte, så elevens selvforståelse og interpersonelle kompetencer får frihed til at udvikle sig. Registrering og vurdering af kvaliteten af kontakten med den enkelte elev. Elevevalueringer som en integreret del af den daglige praksis. Evalueringerne bør tage højde for, hvad den enkelte elev selv ønsker at blive evalueret i. Eksempelvis: - Har det været en rød, gul eller grøn dag? - Som en del af det faglige arbejde skriver eleven selv sin egen evaluering i en logbog, hvor eleven selv er med til at sætte mål - Løbende handle-/udviklingsplaner eller elevhandleplaner, der opdateres hver 2. måned Individuelle elevplaner som udgangspunkt for et tværfagligt samarbejde mellem de professionelle der omgiver det enkelte barn. Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Aktionslæring med fokus på stilladsering og lærernes relationskompetencer. Faglige og personlige kompetencer Skelne mellem ens egen, subjektive opfattelse af, hvad der er rigtigt for barnet og barnets mere eller Skolens organisering Skole-hjem samtaler. Behov for en legitimering af at lægge fag-fagligheden til side for at fokusere på elevernes personlige dannelse og derigennem at få fag-fagligheden ind igen. Nytænke skolens organisering med henblik på at skabe rammer for at lærerne/pædagogerne har mulighed for at arbejde med elevernes personlige dannelse.

16 Relationer Uddannelse Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Skabe pluralistiske læringsrum eksempelvis gennem holddannelser. Forholde sig til om eleverne er inkluderet i forskellige fællesskaber, hvor læring foregår mellem elever uden at bryde med veletablerede og gode (lege)relationer. Skabe rum for at eleverne lærer af hinanden uden at de stærke elever bliver understimulerede og de svage elever glemt. Cooperative learning med dens fokus på mangfoldigheden, gruppedynamik og elevernes aktive deltagelse. Inddrage eleverne i lokale, nationale og internationale fællesskaber. Udvide undervisningen til at inddrage elevernes øvrige fællesskaber og allerede etablerede netværk, f.eks. de virtuelle. Aktiviteter med fokus på lærerne / pædagogerne Åbne dørene til klasselokalerne og invitere kollegaer ind (f.eks. gennem aktionslæring). Åbne op for egen faglighed dele viden og erfaringer samt sparre med kollegaer. Faglige og personlige kompetencer og læringssyn i Danmark: Skolens organisering Læring kan foregå uden for klasselokalet og endda uden lærerens deltagelse og uden for skoletid. Undervisningspraksis kan således tilrettelægges ved at inddrage de lokale, nationale og internationale fællesskaber, som eleverne er en del af. Alle faggrupper skal bidrage til at skabe/opretholde fællesskaber. Inddrage forældrekredsens ressourcer. Opbakning fra ledelsen gennem en tydelig kommunikation udadtil, da autoriteten ikke er givet på forhånd.

17 Organisering Almen dannelse - kulturel og generel Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Lære eleverne at praktisere demokrati i hverdagen f.eks. at lytte til synspunkter, danne sin egen mening samt respektere andres holdninger og tro. Bekræfte eleverne i en aktiv deltagelse i det demokratiske fællesskab ved at lade dem mærke, at deres holdninger gør en forskel. Lære eleverne at skelne mellem det offentlige og det private rum. Organisering af læringsrummet gennem Cooperative Learning. Opmærksomhed på at demokratisk dannelse kræver et fundament såsom personlig dannelse eller almenviden. Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Aktionslæring med fokus på den demokratiske og inkluderende undervisningspraksis. Faglige og personlige kompetencer Fungere som rollemodel for en demokratisk adfærd. Skolens organisering Bliv udfordret og inspireret af læringsforskeren Ken Robinson:

18 Organisering Personlig dannelse Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Fremme den enkelte elevs forståelse af egne erkendelsesprocesser for derigennem at fremme selvstændigheden og ansvar for egen læring. Skelne mellem mindre og ældre børn, da der er forskelle i erkendelsesformer. Integrere kontinuerlige elevevalueringer i dagligdagen, eksempelvis: - Elevsamtaler med fokus på personlig dannelse - SMTTE-modellen - Cykelhjul - Cooperative Learning - Kan-cirklen - Logbog - Smileyordning Folkeskolen/De-nationale-test-og-evaluering/Evaluering over bl.a. læreprocesser. Evalueringerne bør tage udgangspunkt i elevens egen evaluering af sig selv og de dimensioner, han/hun gerne vil evalueres i forhold til. Klassemøder og klasselog. Elevplaner med fokus på personlig dannelse og udvikling. Handle- og udviklingsplaner (anvendelsesorienterede og på niveau med specialområdets planer). Anerkendelse bemærk den positive opførsel, da det hjælper eleverne med at udvikle sig positivt. Arbejde med sociale færdigheder (f.eks. Trin for trin, Fri for mobning, Arbejdsmiljø og Fælles ansvar).

19 Organisering Personlig dannelse Fleksible skemaer, hvor skolen bestræber sig på at indrette sig efter elevens behov ved at lægge et skema, der passer den enkelte elev. der handler om en pige med menneskekrop og fuglevinger). Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Fælles værdier på skolen blandt de voksne, så de kan videregives til eleverne. Nedbryde muren mellem lærere og pædagoger. Faglige og personlige kompetencer Oprigtigt engagement i eleverne. Skolens organisering Samarbejde mellem lærere og pædagoger i undervisningen, hvor begge bidrager til undervisningen, men det er læreren, der har det overordnede ansvar. På nuværende tidspunkt er der mere fordelagtige rammer for eleverne i specialundervisningen sammenlignet med almenundervisningen der er behov for, at der er højere til loftet i almenundervisningen med hensyn til nytænkning af skolen. Tværfagligt samarbejde mellem lærere og pædagoger, f.eks. støttepædagoger i timerne. - Undervisningspædagoger i en stor del af undervisningen de bør indgå på lige fod med læreren, bortset fra at det er læreren, der bærer ansvaret for det faglige - Tolærerordning - Fleksible skemaer for både elever og lærere - Årgangsteam

20 Organisering Uddannelse Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Lærerrollen som en støttende ledelsesfunktion hvor der tages hensyn til forskellige elevforudsætninger og læringsstile. Positivt syn på at den enkelte elev besidder et potentiale til at lære som individuelt lærende. Fokus på at alle eleverne lærer at opsøge og tage kritisk stilling til viden og informationer. Organisering af et læringsrum som giver eleverne mulighed for at udvikle gode arbejdsvaner og metoder. anvendelsen af de teknologiske og digitale muligheder en højaktuel og uundgåelig tendens, som i høj grad er baseret på elevernes viden og kompetencer. Her er det nødvendigt i et vist omfang at trække sig tilbage for at lade vidensdeling og læring få frit spil, hvor læreren skal virke faciliterende, rammesættende og netværksdannende frem for styrende for læringen. Forholde sig kritisk til lektiers anvendelighed og evt. fjerne lektierne fra undervisningen/fritiden (vurdering ud fra den enkeltes behov). Lektier kan med fordel anvendes med henblik på at lære en god arbejdsvane, f.eks. til at lære at have disciplin til at løse opgaver. Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Erkendelse og udfordring af lærerens egen foretrukne læringsstil som ofte er analytisk og logisk.

21 Organisering Uddannelse Faglige og personlige kompetencer Differentiering. Veludviklede interpersonelle kompetencer såsom nærvær i og opmærksomhed på relationen til den enkelte elev. Skolens organisering Lavere klassekvotienter. Holddeling. Samfundets mulighed for at tage imod de praktiskorienterede unge er for begrænset! Giv plads til alle ved at ændre uddannelsessystemet: - Tilbud om grundkursus i klasse, som er mere praktisk end bogligt orienteret - Genindføre mesterlære

22 Faglighed Almen dannelse - kulturel og generel Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Lære eleverne om globalisering, religioner og menneskers forskellige måder at organisere sig på. Forståelsen og bevidstheden om egen kultur er en forudsætning for at forstå andres kultur og omvendt bidrager mødet med andre kulturer til en større forståelse af egen kultur: - Tosprogede elever som en ressource - Venskabsklasser og udvekslingsrejser: Oplevelsen af egen kultur i modsætning til en fremmed kultur - Anvende kommunikation over internettet via , Skype, webkamera, Facebook mv. Bevidstgørelse gennem observation gøre observation til en del af dagligdagen. Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Aktionslæring. Faglige og personlige kompetencer Åbenhed, tolerance og forståelse. Skolens organisering Øget samarbejde mellem skolen og Ungdomsskolen særligt med henblik på de elever, der ikke normalt opsøger Ungdomsskolen og dermed ikke benytter sig af mulighederne for f.eks. at komme ud at rejse med Ungdomsskolen. Styrket samarbejde mellem skolen og ungdomsskolen, så eleverne kan komme på oplevelsesture. Bedre muligheder for at tage på ture og udvekslinger. Digitalisering: Indføre brug af webkamera, , Skype mv.

23 Faglighed Personlig dannelse Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Bevidstgørelse gennem observation gøre observation til en del af dagligdagen. et frikvarter, inden undervisningen begynder, dvs. føre eleverne over i et gearskifte og evt. drøfte og Fokus på relationerne og fællesskabet. Arbejde hen imod en fælles etik/moral. Opmærksomhed på at manglende empati kan være en stor hindring for at kunne arbejde eksistentielt med etik og moral. Gode relationer mellem lærer og elev skaber mulighed for at præge etikken. Gode relationer til elever og forældre kan forbedre mulighederne for at arbejde med etik og moral. Klassemøder. Arbejde med drama, f.eks. forumteater, rollespil eller improvisere. Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Aktionslæring.

24 Faglighed Personlig dannelse Faglige og personlige kompetencer Autentisk rollemodel. Integritet. Oprigtigt engagement. Være oprigtigt engageret i eleverne, være menneske og turde vise det! - De 3 P er: Professionel Personlig Privat (se Arbejdsmiljøweb): Evne til at skabe gode relationer (skaber tryghed for eleverne). Skolens organisering Samarbejde mellem lærere og pædagoger i undervisningen, hvor begge bidrager til undervisningen, men det er læreren, der har det overordnede ansvar.

25 Faglighed Uddannelse Inspiration til implementering af skolepolitikken Aktiviteter eller handlinger med fokus på eleven/fællesskabet Undervisningsdifferentiering som bærende princip. Skabe rum for en naturlig læreproces, hvor eleverne får mulighed for at undre sig over, observere, eksperimentere og forklare fænomener. Frigøre læreprocessen fra en stram struktur ved bl.a. at lade eleverne påvirke læringskonteksten. Aktiviteter med fokus på lærerne/pædagogerne Sætte spørgsmålet om hvad høj faglighed er til debat. Aktionslæring med fokus på vidensdeling mellem lærere. Faglige og personlige kompetencer Bringe lærerens kreative evner i spil f.eks. gennem en anvendelse af de didaktiske redskaber på nye og mere hensigtsmæssige måder og generelt ved at løse faglige problemstillinger på nye måder. Lærergerningen kan være drevet af en nysgerrighed i faglig forstand eksempelvis ved at opdage og udvikle nye redskaber i samværet med eleverne og i forhold til, hvor samfundet er på vej hen, og dermed hvad der er brug for i fremtiden. Skolens organisering Inddragelse af de faglige vejledere i udviklingen af undervisningen: - AKT-vejleder (Adfærd, Kontakt og Trivsel) - Matematikvejleder - Læsevejleder Udvikle bibliotekerne med henblik på, at skolebibliotekarerne fungerer som vejeledere i undervisningsdifferentiering og materialevalg. Digitalisering: Indføre brug af webkamera, , Skype mv.

Skolens kerneopgave Lærings-matrix

Skolens kerneopgave Lærings-matrix Mål: Et godt liv Uddannelse til alle Lov: Folkeskolens formålsparagraf 1 stk. 1 3 Skolens kerneopgave Lærings-matrix Almen dannelse Kulturel og generel Personlig dannelse Uddannelse Evidens for god læring

Læs mere

MÅL: ET GODT LIV - UDDANNELSE TIL ALLE

MÅL: ET GODT LIV - UDDANNELSE TIL ALLE MÅL: ET GODT LIV - UDDANNELSE TIL ALLE Skolens kerneopgave Lærings-matrix Lov: - Folkeskolens formålsparagraf 1. stk. 1-3 Almen dannelse Kulturel og generel Evidens for god læring Relationer Organisering

Læs mere

Skolens kerneopgave Lærings-matrix

Skolens kerneopgave Lærings-matrix Mål: Et godt liv Uddannelse til alle Lov: Folkeskolens formålsparagraf 1 stk. 1 3 Skolens kerneopgave Lærings-matrix Almen dannelse Kulturel og generel Personlig dannelse Uddannelse Evidens for god læring

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Dagtilbud for fremtiden - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Egne noter 2 Indhold Udviklingsplanens 3 spor... 4 Spor 1: Inklusion... 6 Spor 2: Læring og læringsmiljøer... 8 Spor 3: Forældreinddragelse...

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Nordfyns Kommune 2008 1 Vision for Nordfyns Kommunale skolevæsen Skolen skal udvikle kompetencer hos børnene, som sætter dem i stand til at håndtere

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 2 Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads til fællesskaber, fornyelse og

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Indsatser Principper Pejlemærker Vision Strategi Fremtidens folkeskole 2012- Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere

Vision, værdier og menneskesyn

Vision, værdier og menneskesyn Vision, værdier og menneskesyn Vision Vi vil være det bedste helhedstilbud for vores børn. Vi vil lægge vægt på børnenes alsidige udvikling og tage højde for deres forskellige sociale, faglige og følelsesmæssige

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup Maj 2013 Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup er: Børnehaven Regnbuen, Fjelsted Harndrup Skole (0.-6. klasse) og SFO Valhalla med fælles ledelse

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole 1 I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles daværende ledelse og bestyrelse et omfattende arbejde med en vision og et fælles grundlag for skolens virke. Man ønskede

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Nordfyns Kommune 2008 1 Vision for Nordfyns Kommunale skolevæsen Forudsætningen for at få et liv med mening og glæde er livsduelighed. Skolen skal

Læs mere

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune Det gode skoleliv Glostrup Kommune Forord Børne- og Skoleudvalget har fokus på børn og unges trivsel, læring og uddannelse. Vi ønsker, at børn og unge i Glostrup Kommune udvikler sig og uddanner sig til

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring - december 2018 Indhold Indledning 3 Formål 3 Struktur og rammer for SFO og SFO-klub 3 SFO og SFO-klub og Børne-

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Børn & Kultur. Skolebakken , 6705 Esbjerg Ø. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og Klub ved Cosmosskolen.

Børn & Kultur. Skolebakken , 6705 Esbjerg Ø. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og Klub ved Cosmosskolen. Skolebakken 166-168, 6705 Esbjerg Ø Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og Klub ved Cosmosskolen. Ved Cosmosskolen medvirker de etablerede fritidstilbud til udmøntning af Esbjerg kommunes sammenhængende

Læs mere

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik)

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Klostermarksskolens værdigrundlag Hjerne og hjerte Vi vil være en god og dynamisk skole for elever og personale

Læs mere

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 BORUP SKOLES VÆRDIGRUNDLAG OG VISION Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 FÆLLESSKABET ER I CENTRUM PÅ BORUP SKOLE For det enkelte barn og den enkelte voksne tillægges det stor værdi, at indgå i forpligtende

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1 Indledning I Halsnæs er SFO og SFO-klub en fuldt integreret del af folkeskolen. Det betyder i det daglige arbejde, at lærere og det pædagogiske personale ud fra hver deres faglige baggrund har et fælles

Læs mere

Lundehusskolens Værdigrundlag

Lundehusskolens Værdigrundlag Lundehusskolens Værdigrundlag Stærk Faglighed Trivsel for Alle Den Åbne og Mangfoldige Skole Det Forpligtende Fællesskab Anerkendende Børnesyn Stærk faglighed På Lundehusskolen lægger vi vægt på en stærk

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling Fælles skolebeskrivelse Skolebestyrelse, medarbejdere og ledelse har arbejdet med Fælles Skolebeskrivelse ved at finde eksempler fra praksis inden for de enkelte temaer. Desuden har man i nogle af temaerne

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Visionen Tranegård vil både i skole og fritid danne og uddanne hele mennesker, som både har et højt selvværd og et højt fagligt niveau. Mennesker, som kender sig

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 National baggrund for Dragør Kommunes skolepolitik Vision Mål for Dragør skolevæsen Prioriteter for skolevæsenet Lokal sammenhængskraft

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

Vores mission og vision i. altid i bevægelse-

Vores mission og vision i. altid i bevægelse- Vores mission og vision i altid i bevægelse- 1 MISSION OG VISION Missionen er Landsbyordningens overordnede opgave. Visionen er udtryk for den retning, som Landsbyordningen ønsker at udvikle sig hen imod.

Læs mere

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Nordfyns Kommune 2008 Vision for Nordfyns Kommunale skolevæsen Forudsætningen for at få et liv med mening og glæde er livsduelighed. Skolen skal

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppedynamik - Motivation

Læs mere

Børnepolitik Version 2

Børnepolitik Version 2 Børnepolitik Version 2 Læring Helhed Omsorg Forskellighed Anerkendelse Ansvar Leg - venskab Sundhed Borgmesteren og udvalgsformandens forord Børnepolitikken Mariagerfjord Kommune har med en fælles børnepolitik

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppepsykologi - Gruppedynamik

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Børnepolitik for Tårnby Kommune

Børnepolitik for Tårnby Kommune Børnepolitik for Tårnby Kommune 154037-14_v1_Udkast til Børnepolitik pr. 1.1.2015.DOCX181 Forord Tårnby Kommunes børnepolitik er vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 19.12.2006 og gældende fra 1.1.2007.

Læs mere

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Juni 2017 1 I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med vores børne- og læringssyn at sætte

Læs mere

Starttrinnet - et sted med hjerterum

Starttrinnet - et sted med hjerterum Starttrinnet - et sted med hjerterum Indledning Starttrinnet er begyndelsen på et langt skoleliv. Det er en vigtig periode af skoleforløbet, hvor der skal skabes et godt forældresamarbejde, et solidt fagligt

Læs mere

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Indhold: Indledning 3 Det står vi for 5 Dannelse og uddannelse rykker! 6-7 Inkluderende fællesskaber giver bedre muligheder for alle 8-9 Vi gør mere af det, der virker

Læs mere

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Førskolegruppens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Førskolegruppen Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

Vores værdiregelsæt er blevet til i et samarbejde mellem skolens medarbejdere, ledelse og skolebestyrelse.

Vores værdiregelsæt er blevet til i et samarbejde mellem skolens medarbejdere, ledelse og skolebestyrelse. VÆRDIREGELSÆT FOR GASVÆRKSVEJENS SKOLE OG KKFO GASVÆRKSTEDET Vores værdiregelsæt er blevet til i et samarbejde mellem skolens medarbejdere, ledelse og skolebestyrelse. Værdiregelsættet skal bidrage til

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

STRATEGIPLAN FOR FOLKESKOLERNE

STRATEGIPLAN FOR FOLKESKOLERNE STRATEGIPLAN FOR FOLKESKOLERNE 2017-2019 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Afdeling for Skoler INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BAGGRUND... 4

Læs mere

GRUNDLAG. for det fritids- og ungdomspædagogiske arbejde. Grundlaget indeholder konkrete mål, midler og metoder for det fritidsog ungdomspædagogiske

GRUNDLAG. for det fritids- og ungdomspædagogiske arbejde. Grundlaget indeholder konkrete mål, midler og metoder for det fritidsog ungdomspædagogiske Grundlaget indeholder konkrete mål, midler og metoder for det fritidsog ungdomspædagogiske arbejde i Fredericia kommune 2017 GRUNDLAG for det fritids- og ungdomspædagogiske arbejde www.fredericia.dk 2

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO

Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO *Hvem er vi? *Vi har ca. 1100 elever *95 lærere *50 pædagoger, 15 rengøringsmedarbejdere *4 sekretærer

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL

BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL BUPL ønsker at formulere en pædagogisk profi l som et fælles værdigrundlag for, hvad vi som organisation og som medlemmer af denne organisation ser det ønskeligt at satse på i

Læs mere

Tryghed fællesskab læring

Tryghed fællesskab læring Tandslet Friskole september 2017 Antimobbestrategi Den følgende antimobbestrategi er lavet som en følge af et lovkrav om en skriftliggørelse af skolens indsats for arbejdet med trivsel og arbejdet mod

Læs mere

og respekt for andre. Dette arbejde foregår i tæt samarbejde med aktiv deltagelse i det demokratiske samfund, hvor

og respekt for andre. Dette arbejde foregår i tæt samarbejde med aktiv deltagelse i det demokratiske samfund, hvor Forord skolepolitik 2012-2015 Arbejdet med denne skolepolitik er foregået i en proces, hvor mange elever, forældre, medarbejdere og borgere har været inddraget for at skabe et bredest muligt fundament

Læs mere