Faglig udvikling og uddannelse

Relaterede dokumenter
Skænderier og konflikter

Helbred og sygefravær

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler på arbejdspladsen

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Vold og trusler i psykiatrien

Mobning. 30. november 2017

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Årsager til jobskifte

Årsager til jobskifte

Arbejdstid. 2. januar 2018

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Muligheder for pleje og omsorg

Arbejdsmiljøet generelt

Samarbejde med pårørende

Arbejdstempo, bemanding og stress

Forhold til kolleger og ledelse

Syge børn i pasningstilbud

Retfærdig løn i faggruppen

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Sygefravær og sygenærvær

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Førstehjælp og brandslukning

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Arbejde i weekender og på helligdage

Faglig kritik og sparring

Underretninger om børn, der mistrives

Fratagelse af opgaver

Rygning på arbejdspladserne

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Procedurer for arbejde i glatføre

Stress og tabu. 5. november 2018

Julegaver fra arbejdsgiveren

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Uniformer i ældreplejen

Normeringer og kommunalvalg

Overvågning. 18. juni 2018

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Arbejdsliv og privatliv

Arbejde i julen og nytåret

Erfaring med selvmordstruede borgere

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Vold og trusler på arbejdspladsen

Tekniske hjælpemidler

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Bekymring for at miste arbejdet

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Middagslur i dagtilbud

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Temaer op til OK december 2014

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Børns vilde og farlige lege

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Ensomhed i ældreplejen

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Ligestilling. 29. april 2015

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Vold og arbejdet med demente

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet.

Metoder på det specialiserede socialområde

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Vejtid i hjemmeplejen

Helbred og sygefravær

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Det siger FOAs medlemmer om sundhedstilbud på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om stress

Frivilligt arbejde på plejehjem

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Transkript:

24. maj 2018 Faglig udvikling og uddannelse Mere end hver tredje får ikke tilbudt den uddannelse og de kurser, de har brug for i deres arbejde. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer. Undersøgelsen viser desuden, at fraværet af tilbud om uddannelse og kurser, manglende feedback fra lederen samt manglende mulighed for at diskutere faglige udfordringer påvirker arbejdsmiljøet negativt. Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 19. januar til 31. januar 2017, hvor i alt 4.728 medlemmer svarede på spørgsmålene om faglig udvikling og uddannelse. Hovedkonklusioner Hver tredje tilbydes ikke den uddannelse og de kurser, de har brug for i deres arbejde: 27 procent af medlemmerne får i høj eller meget høj grad tilbudt den uddannelse eller de kurser, de har brug for i deres arbejde. 32 får det tilbudt i nogen grad, mens 35 procent kun i ringe grad eller slet ikke får tilbuddet. Ansatte på hospitaler får ikke tilbudt uddannelse og kurser i samme omfang som andre: 20 procent af de ansatte på hospitaler får i høj eller meget høj grad tilbud om uddannelse og kurser, mens den tilsvarende andel er 33 procent i dagplejen og 35 procent på skoler. Hver tiende i Social- og Sundhedssektoren mener ikke, at kollegerne har den nødvendige uddannelse: 47 procent er helt enige i spørgsmålet Mine nærmeste kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet. 40 procent er delvist enige, 9 procent er delvist uenige, mens 2 procent er helt uenige. Tilbud om uddannelse øger tilfredsheden med arbejdspladsen: 68 procent af medlemmerne, der i høj grad tilbydes kurser og uddannelse, er helt enige i, at de er tilfredse med arbejdspladsen. Den tilsvarende andel blandt dem, der i ringe grad tilbydes uddannelse, er 24 procent. Desuden overvejer flere at søge væk fra arbejdspladsen, hvis de ikke får tilbudt uddannelse og kurser. Jo mere medlemmerne tilbydes uddannelse og kurser, jo bedre vurderer de arbejdsmiljøet: Blandt dem, der tilbydes uddannelse og kurser, er 43 procent helt enige i, at arbejdsmiljøet er godt på deres arbejdsplads. For dem, der i ringe grad tilbydes uddannelse, er den tilsvarende andel 11 procent. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Politik og Analyse Lars Ole Preisler Hansen Tlf. 46 97 25 12 Tanja Aaby Toftlund Tlf. 46 97 23 16

Faglig udvikling og uddannelse 2 Medlemmer, der ikke tilbydes uddannelse og kurser, har flere sygedage: 24 procent af dem, der i høj grad tilbydes uddannelse og kurser, havde ingen sygedage i 2016. Til sammenligning var andelen 13 procent, blandt den der kun i ringe får tilbuddet. Hver femte kan ikke diskutere faglige udfordringer på arbejdspladsen: 76 procent er helt eller delvist enige i, at de har mulighed for at diskutere faglige udfordringer med deres kolleger og leder, mens 21 procent er helt eller delvist enige. Arbejdsmiljøet vurderes bedst blandt dem, der kan diskutere faglige udfordringer med kolleger og leder: 46 procent af dem, der er helt enige i, at de har mulighed for at diskutere faglige udfordringer på arbejdspladsen, er helt enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Den tilsvarende andel blandt dem, der er helt uenige i, at de har mulighed for at diskutere faglige udfordringer, er kun 2 procent. Hver tredje får ikke den nødvendige feedback: 29 procent får altid eller ofte den nødvendige feedback fra deres leder, 34 procent får det sommetider, mens 35 procent sjældent eller aldrig får feedback. Manglende feedback bidrager negativt til arbejdsmiljøet: 45 procent af dem, der altid eller ofte får feedback, er helt enige i, at arbejdsmiljøet er godt, mens kun 9 procent af dem, der sjældent eller aldrig får feedback, mener det samme. Manglende feedback øger ønsket jobskifte: Kun 5 procent af dem, der altid eller ofte modtager feedback, overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. For dem, der sjældent eller aldrig får feedback, er den tilsvarende andel 24 procent.

Faglig udvikling og uddannelse 3 Hver tredje får ikke tilbudt den uddannelse eller de kurser, der er brug for i arbejdet Det er blevet undersøgt, om medlemmerne får tilbudt den uddannelse og de kurser, de har brug for i deres arbejde. Til dette svarer 27 procent, at de i høj eller meget høj grad får tilbudt uddannelse og kurser. 32 procent bliver tilbudt uddannelse og kurser i nogen grad, mens 35 procent kun i ringe eller meget ringe grad får det tilbudt, hvilket svarer til mere end hvert tredje medlem. Det ses i figur 1. Figur 1. I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? 35% 32% 30% 25% 20% 1 20% 10% 8% 6% 5% 0% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke/ikke relevant Antal svar: 4.728

Faglig udvikling og uddannelse 4 Ansatte på hospitaler og i genoptræningstilbud får i mindre grad tilbudt uddannelser og kurser Ser man på andelen af medlemmer, som i høj eller meget høj grad får tilbudt den uddannelse eller de kurser, de har brug for i deres arbejde, er der forskelle på tværs af arbejdssteder. Særligt ansatte på skoler eller i dagplejen får tilbudt uddannelse og kurser. 35 procent af de ansatte på skoler angiver, at de i høj eller meget høj grad får tilbudt den uddannelse eller de kurser, de har brug for i arbejdet. Den tilsvarende andel for ansatte i dagplejen er 33 procent. Ansatte på hospitaler eller i genoptræningstilbud får i mindre grad tilbudt uddannelse eller kurser. Her svarer kun 20 procent, at de modtager disse tilbud. Det fremgår af figur 2 nedenfor. Forskellene mellem sektorerne er desuden blevet undersøgt, men disse er ikke statistisk sikre. Figur 2. Andel, der i høj eller meget høj grad får tilbudt uddannelse eller kurser. Fordelt på arbejdssted. Skoler eller lign. (193) 35% Dagplejen (407) 33% Special- og handicapområdet (207) 28% Psykiatrien (381) 27% Plejecenter (1.425) 26% Øvrige områder (259) 26% Daginstitution (487) 25% Hjemmeplejen (894) 24% Hospital eller genoptræningstilbud (475) 20% 0% 5% 10% 20% 25% 30% 35% 40% Antal svar: 4.728 Figuren viser andelen af medlemmer inden for hvert arbejdssted, der har svaret i høj grad eller i meget høj grad til spørgsmålet I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde?.

Faglig udvikling og uddannelse 5 1 ud af 10 i Social- og Sundhedssektoren mener ikke, at kollegerne har den nødvendige uddannelse Medlemmer i Social- og Sundhedssektoren blev bedt om at angive, hvor enige eller uenige de er i udsagnet Mine nærmeste kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet. Svarene er vist i figur 3 nedenfor. Det fremgår, at 47 procent er helt enige, 40 procent er delvist enige, 9 procent er delvist uenige, mens 2 procent er helt uenige. Figur 3. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Mine nærmeste kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet? 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 10% 5% 0% 47% 40% 2% 2% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 3.143 Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer i Social- og Sundhedssektoren.

I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? Faglig udvikling og uddannelse 6 Medlemmer, der får tilbud om uddannelse og kurser, er mere tilfredse med deres arbejdsplads Blandt dem, der i høj grad bliver tilbudt uddannelse og kurser, angiver 68 procent, at de er helt enige i, at de er tilfredse med deres nuværende arbejdsplads. Til sammenligning gælder det for 24 procent af dem, der kun i ringe grad tilbydes uddannelse og kurser. Det fremgår af figur 4 nedenfor. Figur 4. Jeg er alt i alt tilfreds med min nuværende arbejdsplads. Fordelt på tilbud om uddannelse og kurser. I høj grad (1.237) 68% 28% 3% 1% I nogen grad (1.577) 41% 47% 2% I ringe grad (1.607) 24% 48% 18% 2% Jeg er alt i alt tilfreds med min nuværende arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.711. Heraf svarede 290 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? er svarkategorien i høj grad sammensat af svarmulighederne i høj grad og i meget høj grad, ligesom i ringe grad er sammensat af i ringe grad og i meget ringe grad. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? Faglig udvikling og uddannelse 7 Jo mere medlemmerne tilbydes uddannelse og kurser, jo bedre vurderer de arbejdsmiljøet Blandt dem, der i høj grad tilbydes kurser og uddannelse, er 43 procent helt enige i, at arbejdsmiljøet på deres arbejdsplads er godt. Blandt dem, der i nogen grad får tilbudt kurser og uddannelse, er den tilsvarende andel 22 procent. Kun 11 procent blandt dem, der i ringe grad tilbydes kurser og uddannelse, er helt enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Det viser figur 5 nedenfor. Derudover angiver 33 procent af medlemmerne, at det inden for det seneste år er blevet sværere at komme på kurser og uddannelse (figur ikke vist). Figur 5. Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads. Fordelt på tilbud om uddannelse og kurser. I høj grad (1.240) 43% 48% 7% 2% I nogen grad (1.584) 22% 57% 6% I ringe grad (1.613) 11% 4 24% 16% Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Antal svar: 4.728. Heraf svarede 291 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? er svarkategorien i høj grad sammensat af svarmulighederne i høj grad og i meget høj grad, ligesom i ringe grad er sammensat af i ringe grad og i meget ringe grad.

Faglig udvikling og uddannelse 8 Medlemmer, der ikke tilbydes uddannelse og kurser, har flere sygedag Undersøgelsen viser en sammenhæng mellem tilbud af uddannelse og kurser og antallet sygedage. Det fremgår af figur 6, at 24 procent af dem, der i høj grad modtager uddannelse og kurser, ingen sygedage havde i 2016. Den tilsvarende andel for dem, der i nogen grad tilbydes uddannelse og kurser, er 19 procent, mens det blandt dem, som kun i ringe grad får tilbudt uddannelse og kurser, er 13 procent. Figur 6. Hvor mange dage var du sygemeldt i 2016. Fordelt på tilbud om uddannelse og kurser. I høj grad (1.212) 24% 47% 13% 8% 7% 2% I nogen grad (1.548) 1 44% 17% 8% 8% 3% I ringe grad (1.576) 13% 3 22% 12% 12% 3% Jeg havde ingen sygedage 1 til 7 dage 8 til 14 dage 15 til 30 dage 31 dage eller mere Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 4.621. Heraf svarede 285 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? er svarkategorien i høj grad sammensat af svarmulighederne i høj grad og i meget høj grad, ligesom i ringe grad er sammensat af i ringe grad og i meget ringe grad. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? Faglig udvikling og uddannelse 9 Medlemmer, der ikke får tilbudt kurser og uddannelse, søger oftere væk fra arbejdspladsen Det fremgår af figur 6, at medlemmerne i højere grad overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads, hvis de kun i ringe grad bliver tilbudt uddannelse og kurser. For dem, der i høj grad tilbydes kurser og uddannelser, er 20 procent helt eller delvist enige i, at de overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Til sammenligning er den tilsvarende andel 53 procent blandt dem, der kun i ringe grad får tilbudt uddannelse og kurser. Det viser figur 7 nedenfor. Figur 7. Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads. Fordelt på tilbud om uddannelse og kurser. I høj grad (1.212) 5% 13% 58% I nogen grad (1.537) 11% 24% 40% I ringe grad (1.564) 22% 31% 12% 27% 8% Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.596. Heraf svarede 283 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? er svarkategorien i høj grad sammensat af svarmulighederne i høj grad og i meget høj grad, ligesom i ringe grad er sammensat af i ringe grad og i meget ringe grad. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? Faglig udvikling og uddannelse 10 Bekymringen for, om det kan blive svært at finde nyt job, er størst blandt dem, der ikke tilbydes uddannelser og kurser Dem, der tilbydes uddannelse og kurser, er ikke ligeså bekymret for, om det kan blive svært at finde nyt job, hvis de mister deres arbejde, som dem, der ikke tilbydes uddannelse og kurser. I figur 8 ses det, at 26 procent af medlemmerne, som i høj grad tilbydes uddannelse og kurser, er helt enige i, at de bekymrer sig for, at det kan blive svært at finde et nyt job, hvis de mister deres arbejde. Den tilsvarende andel blandt dem, der i ringe grad tilbydes uddannelse og kurser, er 39 procent. Figur 8. Jeg er bekymret for, at det kan blive svært at finde et nyt job, hvis jeg mister mit arbejde. Fordelt på tilbud om uddannelse og kurser. I høj grad (1.212) 26% 21% 13% 30% I nogen grad (1.537) 31% 27% 13% 21% 8% I ringe grad (1.564) 3 22% 13% 20% 6% Jeg er bekymret for, at det kan bilve svært at finde et nyt job, hvis jeg mister mit arbejde Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.596. Heraf svarede 283 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, du har brug for i dit arbejde? er svarkategorien i høj grad sammensat af svarmulighederne i høj grad og i meget høj grad, ligesom i ringe grad er sammensat af i ringe grad og i meget ringe grad. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Faglig udvikling og uddannelse 11 Hver femte har ikke gode muligheder for at diskutere faglige udfordringer på arbejdspladsen Det er blevet undersøgt, om medlemmerne har gode muligheder for at diskutere faglige udfordringer med deres kolleger eller leder på deres arbejdsplads. Dette er 34 procent helt enige i, 42 procent er delvist enige, 16 procent er delvist uenige, mens 5 procent er helt uenige. Det fremgår af figur 9 nedenfor. Figur 9. Jeg har gode muligheder for at diskutere faglige udfordringer med mine kolleger/min leder. 45% 42% 40% 35% 34% 30% 25% 20% 10% 5% 0% 16% 5% 2% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.712 Grundet afrundinger summerer procenterne ikke til 100.

Jeg har gode muligheder for at diskutere faglige udfordringer med mine kolleger/min leder Faglig udvikling og uddannelse 12 Arbejdsmiljøet vurderes bedre blandt medlemmer, der kan diskutere faglige udfordringer med kolleger eller leder Blandt dem, der er helt enige i, at de har mulighed for at diskutere faglige udfordringer med deres kolleger eller leder, er 46 procent helt enige i, at der er et godt arbejdsmiljø på deres arbejdsplads. Den tilsvarende andel blandt dem, der er helt uenige, er 2 procent. Muligheden for at diskutere faglige udfordringer på arbejdspladsen har dermed sammenhæng med arbejdsmiljøet. Figur 10. Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads. Fordelt på mulighed for at diskutere faglige udfordringer. Helt enig (1.623) 46% 46% 7% 2% Delvist enig (1.994) 16% 61% 16% 7% Delvist uenig (755) 6% 46% 31% 16% Helt uenig (261) 2% 25% 27% 45% Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Antal svar: 4.712. Heraf svarede 79 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Faglig udvikling og uddannelse 13 Hver tredje får ikke den nødvendige feedback fra sin leder Undersøgelsen viser, at 29 procent mener, at de altid eller ofte får den nødvendige feedback af deres leder, 34 procent får sommetider den nødvendige feedback, mens hele 35 procent oplever, at de sjældent eller aldrig får den nødvendige feedback fra lederen. Det ses i figur 11 nedenfor. Det er undersøgt, om der er forskelle på tværs af sektorer, men de forskelle, som optræder, er ikke statistisk sikre. Figur 11. Hvor ofte giver din nærmeste leder dig den nødvendige feedback (ris og ros) for dit arbejde? 40% 35% 34% 30% 25% 20% 23% 26% 10% 5% 6% 2% 0% Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig Ved ikke Antal svar: 4.698

Hvor ofte giver din nærmeste leder dig den nødvendige feedback for dit arbejde? Faglig udvikling og uddannelse 14 Jo oftere der gives feedback fra lederen, jo bedre vurderes arbejdsmiljøet Medlemmer, hvis nærmeste leder sjældent eller aldrig giver den nødvendige ris og ros, oplever arbejdsmiljøet væsentligt dårligere end andre medlemmer. 45 procent af de medlemmer, som altid eller ofte modtager den nødvendige feedback, er helt enige i, at deres arbejdsmiljø er godt. Langt færre mener, at arbejdsmiljøet er godt, hvis de kun sjældent eller aldrig modtager feedback fra lederen. I denne gruppe er kun 9 procent helt enige i, at arbejdsmiljøet er godt på deres arbejdsplads. Det fremgår af figur 12. Figur 12. Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads. Fordelt på feedback fra leder. Altid eller ofte (1.349) 45% 47% 6% 2% Sommetider (1.594) 21% 5 14% 4% Sjældent eller aldrig (1.653) 47% 25% 1 Jeg synes generelt, at arbejdsmiløjet er godt på min arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Antal svar: 4.698. Heraf svarede 102 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Faglig udvikling og uddannelse 15 Medlemmer, der altid eller ofte får feedback fra lederen, har lavere sygefravær Blandt dem, der altid eller ofte modtager feedback fra deres leder, havde 22 procent ingen sygedage i 2016. For dem, der sommetider får feedback, havde 19 procent ingen sygedage i 2016. Den tilsvarende andel blandt dem, der sjældent eller aldrig får feedback, var i 2016 14 procent. Det fremgår af figur 13 nedenfor. Figur 13. Hvor mange dage var du sygemeldt i 2016. Fordelt på feedback fra leder. Altid eller ofte (1.330) 22% 46% 7% 7% 3% Sommetider (1.5759 1 43% 18% 8% 3% Sjældent eller aldrig (1.622) 14% 40% 1 12% 12% 2% Jeg havde ingen sygedage 1 til 7 dage 8 til 14 dage 15 til 30 dage 31 dage eller mere Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 4.622. Heraf svarede 95 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Hvor ofte giver din nærmeste leder dig den nødvendige feedback for dit arbejde? Faglig udvikling og uddannelse 16 Jo sjældnere der modtages feedback, jo mere overvejes et jobskifte Undersøgelsen viser en klar sammenhæng, hvor medlemmer i højere grad ønsker at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads, hvis feedback fra lederen sjældent eller aldrig optræder. Blandt dem, der altid eller ofte modtager feedback fra lederen, er kun 5 procent helt enige i, at de overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Den tilsvarende andel blandt dem, der sjældent eller aldrig modtager feedback, 24 procent. Det viser figur 14. Figur 14. Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads. Fordelt på feedback fra leder. Altid eller ofte (1.322) 5% 13% 12% 62% 8% Sommetider (1.562) 10% 26% 3 10% Sjældent eller aldrig (1.617) 24% 30% 12% 25% Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.597. Heraf svarede 96 Ved ikke. De er ikke vist i figuren.

Faglig udvikling og uddannelse 17 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 19.-31. januar 2017. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen vedrørte også andre emner end faglig udvikling og uddannelse. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse af medlemmer i job fra FOAs medlemspanel. Antal besvarelser og svarprocent 11.396 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 106 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.290. 5.021 medlemmer, svarende til 44 procent, gennemførte undersøgelsen fuldt ud eller delvist. 41 procent svarede på alle spørgsmål, mens 3 procent afgav nogle svar. I alt svarede 4.728 medlemmer på spørgsmålene om faglig udvikling og uddannelse. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste desuden, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenterede, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og deriver er overrepræsenterede. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenterede i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data På baggrund af repræsentativitetsundersøgelsen er data vægtet for sektor og alder. Vægtningen gør, at svarene fra underrepræsenterede grupper får en større vægt i stikprøven, mens svarene fra overrepræsenterede grupper får en mindre vægt. På denne mådes sikres, at stikprøven svarer til FOAs erhvervsaktive medlemmer fordelt på sektorer og alder.