AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Bebyggelsen. 1 Baggrund 1. 2 Bebyggelsen 1. 3 Tagene 3



Relaterede dokumenter
AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Forudsætninger. 1 Baggrund 1. 2 Forudsætninger 1. 3 Principper for renovering 6 3.

Notat. 1. Resumé. 2. Besigtigelse af tagkonstruktioner Bygning 71. Gennemgang af tagkonstruktioner på Engdalsvej Aarhus V

Hejrevangen, undersøgelse for asbest i tagkonstruktion for afd. 5 og 6. INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Undersøgelse 2.

Hejrevangen, undersøgelse for asbest i tagkonstruktion for afd. 5 og 6. INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Undersøgelse. 1 Baggrund 1.

SKØNSERKLÆRING J.nr

E/F Gammel Ladegaard

Besigtigelse af tagkonstruktion Vendsysselgade 24-26

Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING J.nr

1 Indledning. 2 Baggrund MEMO

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr

Formålet med undersøgelserne er at vurdere tagenes tilstand, resterende levetid samt beskrive oplæg til vedligehold eller renovering.

Brandstrupvej Rødovre

SKIMMELSVAMP BESIGTIGELSESRAPPORT

SØLLERØD PARK TEGLTAGENES TILSTAND.

Skønsmandens erklæring

AB Rosenhave, Tranbjerg

Hillerød d. 21. december RAPPORT Sag: Andelsboligforeningen Slettebjerget Init.: JSH Vedr.: Utætheder ved ovenlys

Skønsmandens erklæring

Byggeteknisk gennemgang

EBAS - TILLÆG TIL TILSTANDSRAPPORT

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr. 18/

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr

Max Nielsen Opkærsvej Tilst. Byggeteknisk rapport, sagsnummer

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring

A/B Valkyrien 2200 København N

SKØNSERKLÆRING. J.nr / Besigtigelse d. 25. januar Ejendommen : Klager : (I det følgende betegnet som klager/k.k.

Svanevej / Falkevej Svanevej 25-27, Falkevej 11, København

SKØNSERKLÆRING. Besigtigelsesdato: Fredag d. 27. april Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.)

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

Driftbygninger Stald, og lade samt havestue er kun gennemgået i lettere omfang. Resterende bygninger ikke er gennemgået.

Bygnings rapport med drift og vedligehold.

DRIFT- & VEDLIGEHOLDSPLAN

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING. J.nr Besigtigelse dato: 28. januar Ejendom: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab:

SKØNSERKLÆRING. J.nr

Notat. Til: Niels Petterson Kopi til: Lars Evald Jensen Fra: Jens Ilum Bock

SKØNSERKLÆRING J.nr

Tilstandsvurdering af Give Bibliotek.

SKØNSERKLÆRING xx. Besigtigelse den: Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager)

Oldenborggade Fredericia

SKØNSERKLÆRING J.nr

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring

SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE

I fortsættelse af behageligt møde afholdt den 20. januar 2014 følger de aftalte videre analyser af følgende forhold:

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr

Bygning A (primære bygningsdele):

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING: J.nr

SKØNSERKLÆRING: J.nr

Thorvaldsensvej Fredericia

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger

GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG

SKØNSERKLÆRING J.nr

Referenceliste. Mejlgade, Aarhus C. Fredens Torv, Aarhus C

A/S TILLÆG TIL TILSTANDSRAPPORT

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr

Eksempel på en tilstandsrapport hvor sælger måtte give et afslag i salgsprisen på grund af en afskrækkende tilstandsrapport.

Budget for diverse opgaver til udførelse på ejendommen AB Lindegården

Rådgivnings vejledning ang. renovering af Ejerforening

SKØNSERKLÆRING J.nr

TILSTANDSVURDERING AF TAGE EJERFORENINGEN PORCELÆNSGÅRDEN. Til Ejerforeningen Porcelænsgården. Dokumenttype Tilstandsvurdering af tage

Vedligeholdelsesplan og budget 2008

Skønsmandens erklæring

Teknisk bygningsgennemgang Engdalsvej 71-73, 8220 Brabrand

ÆNDRING AF VESTLIG DÆKMOLE I LEMVIG HAVN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Tilstandsvurdering af vestlig dækmole 2

SKØNSERKLÆRING. J. nr. 9097

BYGNINGSRAPPORT. Opførelses år: 1870 Om- eller tilbygget 2013 Antal etager: 1. Opførelses år: 1947 Om- eller tilbygget Antal etager: 1

SKØNSERKLÆRING J.nr

Dansborgskolen. Sollentuna Allé 6, 2650 Hvidovre. Bygningerne er placeret i byzone.

Tilstandsrapport. Willemoesgade DOMINIA AS RÅDGIVENDE INGENIØRER STUDIESTRÆDE KØBENHAVN K TLF FAX

Solrød Kommune Teknik og Miljø Helle Post Ejby, den Solrød Center Solrød Strand

Skønsmandens erklæring

Thorvaldsensvej Fredericia

Højvangsparken Statusrapport 2018

SKØNSERKLÆRING J.nr

Hyrdevej 4a 4f 7000 Fredericia

Der har været punkterede termoruder i vinduer ved køkken. Termoruderne er skiftet af glarmester. 2. Punkterede vinduer i køkken

SKØNSERKLÆRING J.nr

Sønderkærskolen. Kettegård Allé 2, 2650 Hvidovre. Bygningerne er placeret i byzone.

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING J.nr

NOTAT. Falkoner Alle 114 B er opført ca medens Falkoner Alle 114 A er opført ca

9313 MORELHAVEN, SLANGERUP Helhedsplan til godkendelse AFDELINGSMØDE

Efter anmodning fra Torben og Mette har undertegnede besigtiget ovennævnte ejendom. Ejendommen er gennemgået den 11. oktober 2017.

God energirådgivning - klimaskærmen

Transkript:

HEJREVANGENS BOLIGSELSKAB AFDELING 5 OG 6 VURDERING AF TAGDÆKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Bebyggelsen 1 3 Tagene 3 4 Vurdering af tagdækning 10 4.1 Afrensning af tag 10 4.2 Restlevetid 11 4.3 Renovering 11 1 Baggrund Boligkontoret Danmark og COWI har aftalt, at COWI gennemfører en stikprøvevis besigtigelse af eternit tagdækning og udarbejder en kort rapport, som beskriver tilstand af tagdækning, sandsynlig restlevetid og muligheder og for levetidsforlængelse og renovering af tagene. PROJEKTNR. DOKUMENTNR. 1 VERSION 00 A059188 UDGIVELSESDATO 1. sept. 2014 UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT Michael Vesterløkke Jens Ølbye Michael Vesterløkke 2 Bebyggelsen Bebyggelsen består af 2 afdelinger med i alt 91 rækkehus boliger. 60 Boliger i afdeling 5 og 31 boliger i afdeling 6. Bebyggelsen er opført i 1969 og 1972. Boligerne er udført i et plan uden kælder. Tage er udført med gitterspær og cirka 15 hældning og dækket med bølgeeternit plader. Lægteafstanden er cirka 1 m svarende til pladelængden med fradrag af overlæg. Afdelingerne er i princippet opført fuldstændig ens med hensyn til de grundlæg-

2/11 AFDELING 5 OG 6 gende konstruktionsprincipper. COWI har den 25. august 2014 besigtiget tage ude fra og loftrum i nr. 253, 257, 439 og 455. Tværsnit af rækkehuse fra digitalt tegningsarkiv.

AFDELING 5 OG 6 3/11 Foto af typisk del af afdeling 6. 3 Tagene Tagpladerne er ikke identificerede med produktionsnumre, men de er med stor sandsynlighed asbestholdige eternitplader type B6 fra Dansk Eternit. Minimums hældning for disse plader er 15. Overlæg skønnes til cirka 20 cm svarende til krav fra Dansk Eternit. Lofter i afdeling 5 er isolerede med de oprindelige cirka 100 mm mineraluld. I afdeling 6 er der udført efterisolering med formentlig mineraluldsgranulat, så den samlede isoleringstykkelse er 300 350 mm. Typisk tagflade.

4/11 AFDELING 5 OG 6 Som rygning er anvendt 2 delte bølgede rygninger. Rygning indvendig i loftrum. Der er fugtskjolder ved kip, men ingen tegn på indtrængning af vand til loft eller opfugtning af trækonstruktion.

AFDELING 5 OG 6 5/11 Der er anvendt træbølgeklodser på ca. 5 mm lister tilsyneladende af imprægneret træ, som var et standardprodukt fra Dansk Eternit. Zink hætter med blyflanger fremstår intakte, men metallet er efterhånden så ældet, at der opstår revner, som det er vanskeligt at udbedre/lodde. Nogle hætter er skiftet.

6/11 AFDELING 5 OG 6 Ovenlys er skiftet. Vinduer er formentlig fra Velux, der kan levere produkter, som kan anvendes ned til en hældning på 15, som den aktuelle. Det bemærkes, at der samler sig mos bagved overkarme. Mos kan hindre korrekt afledning af vand omkring ovenlys, og bør fjernes. Overflade på Eternit plader er noget nedslidt. Der er typisk fine netrevner i overflade, men revner går ikke i dybden, og der ses ingen revnede plader. Der er dog skiftet enkelte plader på grund af skader. Is dannelser om vinteren vil dog øge nedslidning i de kommende år.

AFDELING 5 OG 6 7/11 Vindskeder er afsluttet under den yderste bølge af tagplader, som derved i høj grad beskytter vindskeder mod opfugtning, hvilket forlænger levetid af malerbehandling og træ. Indvendig side af tag. Der hænger en rest af vatsnor, som antyder, at der er lagt vatsnore i vandrette overlæg, men tætning kan ikke ses uden adskillelse af tag. Afdelingens faste tømrer har oplyst, at der ofte mangler vatsnore i overlæg, hvor plader udskiftes. Lægteafstand svarer til pladelængde med fradrag af overlæg.

8/11 AFDELING 5 OG 6 Indvendig side af tag uden lys. Bemærk lysstriber ved lodrette samlinger. Åbningen betyder, at der kan presses vand ind, ved opstuvning på taget eller ved højtryksspuling. Lys nederst i billeder er ved tagudhæng, hvilket viser, at der er udluftning. Der er udført reparationer af tagrender flere steder. Tagrender er dog så nedslidte, at reparationer er vanskelige at udføre ved korrekt lodning.

AFDELING 5 OG 6 9/11 Der er udskiftet enkelte tagplader. Typisk tagflade med mos i bølgebunde.

10/11 AFDELING 5 OG 6 Tagflade med nyere ovenlys, nye og gamle tagplader og mos i bølgebunde. 4 Vurdering af tagdækning Tagdækningen er cirka 40 år gammel og generelt rimeligt intakt. Der er skiftet enkelte tagplader, udskiftet ovenlys samt udført reparationer af taghætter og tagrender af zink. Det er oplyst, at taget er tæt, og der ses ingen tegn indtrægning af vand, som opfugter tagkonstruktionen, bortset fra enkelte steder ved kip, hvor der er fugt skjolder på selve rygningspladerne. De lodrette overlæg langs sider af plader er dog ikke tætte, så vand der stuver op kan presses ind. Det må forventes, at antallet af skader og utætheder vil stige i de kommende år. Levetiden på asbestholdige bølgeeternit plader er ofte op til cirka 50 år for selve pladen, hvis den får lov til at ligge i fred, men levetiden af zinkhætter, tagrender, ovenlys osv. er ofte noget kortere, således, som det også er oplevet i afdeling 5 og 6. Mosansamlinger på taget reducerer afvanding fra taget og kan føre til indtrængning af vand ved overlæg. Desuden holder mos på fugt, hvilket i frostperioder giver øget nedslidning af tagpladerne. Derfor reducerer mos på tagpladerne levetiden af disse. 4.1 Afrensning af tag Afrensning af tag udføres ofte ved højtryksspuling/afrensning og efterfølgende maling af tagplader. Veludført afrensning og maling har ofte en levetid på 5-10 år. COWI har drøftet metoden med både cembrit/dansk Enternit og en entreprenør, som udfører arbejdet. Erfaringerne er, at der er stor risiko for, at der spules vand, der indeholder asbest ind i tagrum, hvilket kan medføre behov for asbestsanering i tagrummet, hvis der ikke kan dækkes effektivt af. Desuden kan afrensningen åbne for små utætheder, der gør at taget efter afrensning bliver utæt i samlinger.

AFDELING 5 OG 6 11/11 Entreprenøren oplyser, at de ikke længere udfører afrensning og maling af tage, der er mere end 40 år gamle, da erfaringerne er, at holdbarheden er for ringe. Mos på tagfladen kan formentlig fjernes/reduceres ved alge behandling uden højtryksspuling. Metoden omfatter sprøjtning af tagfladen med et mos/algedræbende middel, som dræber mos og alger. Mos og alger vil derefter reduceres ved almindelig påvirkning fra nedbør og klima generelt. Det må forventes, at behandling skal gentages 3 år i træk før hovedparten af mos og alger er fjernet. Derefter skal behandling vedligeholdes. Afrensning af tagfladen kan være et nødvendigt vedligeholdstiltag frem til en mere gennemgribende renovering, men det kan ikke erstatte en mere omfattende renovering/udskiftning af tagdækningen. Taghætter og tagrende er ved at være nedslidt. Selv om de ser rimeligt intakte ud, er zink slidt og reparationer er vanskelige at udføre. 4.2 Restlevetid Tagene er som helhed stort set nedslidte, men levetiden kan dog forlænges ved omhyggeligt vedligehold. Restlevetiden skønnes til 3-5 år. Sprøjtning mod mos og alger uden højtryk kan muligvis reducere mosbelægning og forlænge levetiden af tagpladerne, men ikke levetid af tagrender og taghætter. 4.3 Renovering Da tagene er gamle og temmelig nedslidte anbefales det at planlægge renovering indenfor 3-5 år. Renovering kan udføres ved udlægning af ny tagdækning ovenpå den eksisterende eller ved total udskiftning af tagdækning. Det sidste vil fjerne asbest fra bygningerne og give bedre mulighed for opretning af nedbøjninger på tage. Fjernelse af de eksisterende tagplader må dog forventes at være lidt dyrere end at udlægge ny tagdækning ovenpå dem. I forbindelse med renovering er det nødvendigt at udarbejde et projekt, som beskriver arbejderne og dokumenterer at eksempelvis bæreevne af spær og lægter er tilstrækkelig til nyt tag. Ved renovering af tage, vil der sandsynligvis blive stillet krav om at forbedre varmeisolering af lofter i afdeling 5. Hvis tage fjernes vil det være lettere at etablere en tidssvarende varmeisolering end hvis arbejdet skal udføres i de lave loftrum.