Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 935 af 24. september 2009):

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 935 af 24. september 2009):"

Transkript

1 MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej København NV Telefon: Telefax: mkn@mkn.dk Den 4. december 2009 J.nr. MKN Afgørelse efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 935 af 24. september 2009): Miljøklagenævnet stadfæster Ribe Amts afgørelse af 24. oktober 2006 om tilladelse til indvinding af overfladevand til Kærgård Fiskeri med 213 l/s med ændret affattelse af vilkår 1 og 2, ophævelse af vilkår 3 samt nye vilkår 7 og 8, jf. nedenfor side 17-18: Miljøklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Sagens indbringelse for nævnet... 2 Redegørelse for sagen... 2 Klagen til nævnet... 9 Nye oplysninger under nævnsbehandlingen Miljøklagenævnets bemærkninger Miljøklagenævnets afgørelse Afgørelsen er truffet af ankechef, cand.jur. Jørgen Bjerring uden medvirken af beskikkede medlemmer, jf. vandforsyningslovens 75, stk. 1, og miljøbeskyttelseslovens 106, stk. 3.

2 - 2 - Sagens indbringelse for nævnet Den 24. oktober 2006 meddelte Ribe Amt tilladelse til indvinding af overfladevand til Kærgård Fiskeri efter i lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 om vandforsyning med senere ændringer. Tilladelsen er offentliggjort den 25. oktober Med skrivelse af 17. november 2006 har Danmarks Sportsfiskerforbund klaget over tilladelsen. Klagen er indkommet rettidigt, og Danmarks Sporsfiskerforbund er klageberettiget i henhold til vandforsyningslovens 80, stk. 2. Sagen er overført fra Skov- og Naturstyrelsen til Miljøklagenævnet, og afgørelsen i sagen skal træffes efter de hidtil gældende regler, jf. 6, stk. 5 og 6, i lov nr. 570 af 24. juni 2005 om ændring af lov om miljømål m.v. for vandforekomster og internationale naturbeskyttelsesområder (miljømålsloven) og lov om vandforsyning m.v. Redegørelse for sagen Beliggenhed og ejerforhold Kærgård Fiskeri er beliggende på adressen Stenbæksvej 13, 7200 Grindsted i Billund Kommune og har matrikelnummer 4n, Hinnum By, Grindsted. Dambruget er ejet af Blåhøj Fiskeri I/S, Præstegårdsvej 9, 7330 Brande. Dambrugets indretning og produktion Kærgård Fiskeri er indrettet som et traditionelt jorddambrug med 10 damme. Kærgård Fiskeri indtager vand fra Simmelbæk, hvor der er etableret et hovedstemmeværk, og dambruget har sit vandindtag umiddelbart opstrøms dette ved den sydlige brink. Fra dambrugets fødekanal ledes det indtagne vand til 6 damme (21 m x 6,5 m), der ligger i retning nord-syd med indløb i den sydlige ende. Vandet fra dammene ledes til en mindre afløbskanal og videre herfra til en sidegren af dambrugets fødekanal. Fra sidegrenen ledes vandet videre til 4 damme, der parvist ligger i forlængelse af hinanden i øst-vestlig retning (de to østligste: 65 m x 7 m, de to vestligste: 73 m x 7 m). Fra udløbet af de to vestligste damme løber vandet til dambrugets bagkanal og samme sted løber vandet fra fødekanalen via en rørføring til bagkanalen. I dambrugets bagkanalen er der en returpumpe, der kan pumpe vand fra bagkanalen op i fødekanalens sidegren (returpumpning). Returpumpekapaciteten er på maksimalt 70 l/s. Fra dambrugets bagkanal løber vandet til dambrugets bundfældningsbassin, der har en beregnet kapacitet på 213 l/s.

3 - 3 - Dambruget kan fjerne CO 2 og tilføre ilt til vandet via padelhjuls-beluftere, der kan flyttes rundt til de forskellige bassiner på dambruget. Fra bundfældningsbassinet løber vandet ud i Simmelbæk ca. 100 m nedstrøms stemmeværket. Dambrugets fiskebestand har i perioden fra været på mellem 5 og 24 tons fisk. Kendelse Dambruget er etableret i henhold til landvæsensnævnskendelse af 9. marts Dambrugsbekendtgørelsen Dambruget har ifølge afgørelse fra Miljøklagenævnet af 29. januar 1992 tilladelse til at anvende 33 tons foder pr. år. Ved afgørelse af 15. december 1989 fra Ribe Amt har Kærgård Fiskeri tilladelse til at aflede 213 l/s pr. år. Miljøgodkendelse Kærgård Fiskeri har ansøgt Ribe Amt om miljøgodkendelse ved skrivelse af 29. december Dambruget er endnu ikke miljøgodkendt. Natur og planforhold Simmelbæk løber ca. 18 km nedstrøms Kærgård Fiskeri sammen med Påbøl Bæk (umiddelbart opstrøms Hoven) og bliver herefter til Hoven Å, der 2,5 km længere nedstrøms løber til Omme Å. Omme Å løber ca. 16 km længere nedstrøms ud i Skjern Å, der efter ca. 14 km løber ud i Ringkøbing Fjord. Simmelbæk har en medianminimums-vandføring (Q mm ) på ca. 110 l/s opstrøms dambruget (station vejbro syd for Nørreager). Oplandet til Kærgård Fiskeri, der giver anledning til denne vandføring, er på 28,5 km 2. Medianminimumsvandføringen blev fastsat i Hedeselskabets rapport Bestemmelse af vandføringens medianminimum i nedbørs-områderne 25, 30 og 39, Mellem dambrugets ind- og udløb er en strækning i Simmelbæk med reduceret vandføring på ca. 100 m (målt via Denne strækning samt strækningerne opstrøms indløbet og nedstrøms udløbet har målsætningen B2 (Laksefiskevand), jf. Regionplan 2005, kortbilag 7: Vandløb, søer og kystvande. Regionplan 2005 (skema 30.2, s. 199) angiver, at kravet til vandløbskvalitet for vandløb med B2-målsætning mindst er en faunaklasse 5. Dette svarer til den generelle sammenhæng mellem kvalitetsmålsætninger i vandløb og faunaklasse angivet i Miljøministeriets vejledning om biologisk bedømmelse af vandløbskvalitet, jf. vejledning fra Miljøstyrelsen, nr. 5, Der er ikke fastsat DVFI-målsætningsklasse eller optimal faunaklasse ved Kærgård Fiskeri. Faunaklassen var i Simmelbæk op- og nedstrøms Kærgård Fiskeri i årene følgende:

4 - 4 - Dato DVFI, Simmelbæk, nedstrøms Kærgård Fiskeri DVFI, Simmelbæk, opstrøms Kærgård Fiskeri Det nuværende stemmeværk giver anledning til en opstemning af vandet på ca. 1 meter med en opstuvningszone opstrøms i Simmelbæk på ca. 250 m. Udover en ungfiskesluse findes der ingen fiske- eller faunapassage ved stemmeværket. I Simmelbæk ligger yderligere et dambrug med spærrende opstemning (Hjortlund Dambrug). Ribe Amts Regionplan fastsætter (s. 197) blandt andet følgende retningslinje, 30.1, for vandløb (s. 197): Vandløbene i Ribe Amt skal normalt sikres et naturligt og alsidigt plante- og dyreliv, der kun er svagt påvirket af menneskelig aktivitet. Målsætningerne for vandløbene er vist på kortbilag 7. På kontrolstationerne omkring Kongeåens Dambrug, Nørå Dambrug og Tvilho Dambrug fastsættes den optimale faunaklasse til 7 og målsætningsklassen til mindst faunaklasse 5, dog må der ikke ske en forringelse af faunaklassen som følge af dambrugenes udledning. I regionplanen (s. 198) er tilkendegivet følgende vedrørende indvinding af overfladevand til dambrug: I forbindelse med fornyelse af dambrugenes tilladelser til vandindtag fra vandløbene (i 2005) vil det i henhold til bestemmelserne i vandforsyningsloven blive lagt til grund, at der altid skal opretholdes en vandføring svarende til mindst halvdelen af medianminimumsvandføringen i vandløbene. Af redegørelsen (s ) for regionplanens retningslinjer omkring vandløb fremgår blandt andet: De mange opstemninger ved dambrugene udgør spærringer for vandløbsfaunaens passage forbi dambrugene. Både opstemning og det store vandindtag har hidtil været medvirkende til at bryde kontinuiteten i vandløbene, hvorfor den generelle målsætning ikke har været opfyldt. Den negative effekt forstærkes yderligere, når der, som det ofte er tilfældet, ligger flere dambrug efter hinanden ved samme vandløb. Det har vist sig, at selv hvor der er etableret fisketrapper eller lignende udgør disse en væsentlig hindring for den frie passage, idet kun en mindre andel af fiskene når frem til gydeområderne, der ofte er beliggende øverst i vandsystemerne. Nyere undersøgelser har endvidere vist, at nedtrækkende ungfisk af laks og havørred i mange tilfælde ikke kan vandre forbi dambrugene, og på trods af at dambrugene er afgitret i overensstemmelse lovgivningen, ender en stor del af ungfiskene alligevel i fiskedammene.

5 - 5 - Efter henstilling fra Ministeriet for Fødevareerhverv, Landbrug og Fiskeri har de jyske amter sammen med Dansk Dambrugerforening m.fl. i det såkaldte Faunapassageudvalg foretaget et udredningsarbejde vedrørende faunapassage, afgitring og fornyelse af dambrugenes vandindvindingstilladelser i Faunapassageudvalget, som afrapporterede sit arbejde februar 2004, havde bl.a. følgende anbefalinger: - Udvalget, bortset fra Dansk Dambrugerforening, anbefaler at indvinding af overfladevand til dambrug bør begrænses til en fast vandmængde, der kun udgør en mindre del af vandløbets samlede vandføring. Den samlede vandindvinding bør ikke overstige 50 % af vandløbets medianminimumsvandføring. Ved vandløb med meget stabil vandføring bør vandindtaget dog være noget mindre. - Udvalget bortset fra Dansk Dambrugerforening anbefaler, at vandindvindingen til dambrug foretages på anden måde end ved opstemning, f.eks. ved oppumpning, på glat strøm, gennem dræn eller lignende. Faunapassageudvalgets rapporter, som bl.a. kan ses på amtets hjemmeside, indeholder endvidere forslag til konkrete løsningsmodeller for tilfredsstillende faunapassage. Herefter (s. 203) fremsættes i Regionplan 2005 følgende tilkendegivelse: Ved nye tilladelser til indvinding af overfladevand vil Ribe Amt sikre, at der er tilstrækkeligt med vand i vandløbet mellem dambrugenes indløb og udløb, så den generelle fiskevandsmålsætning for vandløbene kan overholdes. Det betyder, at der overalt skal være tilstrækkeligt med vand i vandløbet, at der skal være et varieret dyre- og planteliv i vandløbene uden om dambrugene og at vandindvindingen i sig selv ikke må hindre faunapassagen. Omme Å indgår ca. 24 km nedstrøms Kærgård Fiskeri i habitatområde H60 (Borris Hede), der er en del af det internationale naturbeskyttelses nr. 67 (Borris Hede), jf. bekendtgørelse nr. 408 af 1. maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter. Omme Å indgår ca. 35 km nedstrøms dambruget i habitatområder H61 (Skjern Å), der er en del af det internationale naturbeskyttelsesområde nr (Skjern Å, Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen). Skjern Å løber ud i Ringkøbing Fjord. Fjorden indgår i habitatområde H62 (Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen), der er en del af det internationale naturbeskyttelsesområde nr (Skjern Å, Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen). Indvinding af overfladevand Dambrugets hidtidige retsgrundlag for indvinding af overfladevand var kendelse af 9. marts 1964, hvorefter dambruget havde ret til at indvinde hele den vandmængde, der nåede frem til stemmeværket. På baggrund af vandforsyningslovens almindelige bestemmelser om bortfald og tilbagekaldelse af eksisterende vandindvindingsrettigheder, jf. lovens 32 og 86, ansøgte Kærgård Fiskeri den 28. oktober 2004 Grindsted Kommune om tilladelse til indvinding af overfladevand. Der er ansøgt om at måtte indtage hele vandløbets vandføring, dog med efterladelse af halvdelen af medianminimum til vandløbet. Indvindingen ønskes foretaget ved den eksisterende opstemning og det eksisterende indtag.

6 - 6 - Der er ikke redegjort for dambrugets vandbehov i ansøgningen, men angivet at dambruget indtager op til 213 l/s svarende til den højest tilladte afledning. Vandforbruget på Kærgård Fiskeri baseret på dambrugets egenkontrol har i perioden fra varieret mellem 80 og 230 l/s (20 målinger). Ved skrivelse af 24. oktober 2006 har Ribe Amt givet tilladelse til indvinding af overfladevand til Kærgård Fiskeri. Følgende fremgår af tilladelsen: 1. Afgørelse I medfør af 20 i miljøministeriets lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 om vandforsyning meddeles Kærgård Fiskeri hermed tilladelse til indvinding af vand til dambrugsdrift fra Simmelbæk. Tilladelsen meddeles på følgende vilkår: 1. Tilladelsen er tidsbegrænset med udløb den 1. januar Tilladelsen bortfalder dog tidligere, såfremt der efter gældende regler herom tages skridt til etablering af faunapassage ved dambrugets opstemningsanlæg. Tilladelsen bortfalder således, når tilladelsesmyndigheden på dette tidspunkt på ny har truffet afgørelse vedrørende spørgsmålet om tilladelse til vandindvinding. 2. Der må indvindes maksimalt 213 l/s ~ 767 m3/time. Dog skal der straks efter meddelelsen af denne tilladelse til enhver tid efterlades en restvandføring på mindst 55 l/s i vandløbet forbi dambruget, svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen, Q mm. Hensynet til restvandføringen går forud for indvindingen. 3. Indvindingen skal gradvist nedbringes, når vandføringen i vandløbet opstrøms indvindingsanlægget er mindre end 268 l/s, således at vandføringen i vandløbet forbi dambruget altid udgør mindst 55 l/s. 4. Indvindingen skal ophøre helt, når vandføringen i vandløbet opstrøms indvindingsstedet kommer under 55 l/s, svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen, Q mm. 5. Dambruget skal nærmere redegøre for, hvorledes man sikrer, at der til enhver tid ledes mindst 55 l/s videre forbi dambruget. Redegørelsen skal være godkendelsesmyndigheden i hænde senest den 31. marts Redegørelsen, som skal bilægges nødvendige tegninger, skal godkendes af godkendelsesmyndigheden og udgør en del af grundlaget for denne tilladelse. (Løsningen bør ikke basere sig på en jævnlig og manuel justering af eksempelvis koten på stemmeværkets overfaldskanter). Hvis der i denne forbindelse er behov for ændringer i vandløbets skikkelse - forløb, bredde, bundkote, og skråningsanlæg - må disse ikke foretages, uden der forinden er opnået tilladelse efter vandløbsloven. I givet fald fremsendes forslag til regulering af vandløbet. 6. Dambruget skal etablere en måleanordning, så dambrugets vandindtag kontinuert registreres. Registreringen af vandindtaget skal løbende kunne aflæses som l/s, og registreringerne skal løbende gemmes som m 3 /døgn. Vandføringsdata skal opbevares for mindst 2 år og skal på forlangende udleveres til tilsynsmyndigheden. Dambruget skal redegøre for udformning og placering af måleanordningen. Redegørelsen skal bilægges nødvendige tegninger og være godkendelsesmyndigheden i hænde senest den 31. marts Redegørelsen og måleanordningen skal godkendes af godkendelsesmyndigheden og udgør en del af grundlaget for denne tilladelse. I vilkår 5 og 6 fremgår det, at der skal fremsendes visse redegørelser til godkendelsesmyndigheden. I den forbindelse kan det oplyses, at Ribe Amt er godkendelsesmyndighed indtil den 1. januar Herefter vil det være Billund Kommune, der er godkendelsesmyndighed. Tilladelsen til indvinding af vand forudsætter, at der foretages en effektiv afgitring af indvindingsanlægget efter anvisning fra Fiskeridirektoratet, jf. bl.a. skrivelse af 2. marts 2006 fra Fiskeridirektoratet om vandringer hos vigtige ferskvandsfisk og deres betydning for afgitringsforhold ved vandindtag og udløb fra vandløb. Tilladelsen foregriber ikke, at der i forbindelse med en senere godkendelse af dambruget efter miljøbeskyttelsesloven kan stilles yderligere krav til forbruget af vand.

7 - 7 - Det bemærkes, at senere ændringer af indvindingsanlæggets placering, indretning og dimensioner kræver fornyet behandling efter vandforsyningsloven. Endvidere bemærkes, at tilsidesættelse af de stillede vilkår og forudsætninger kan indebære, at tilladelsen tilbagekaldes uden erstatning, jf. vandforsyningslovens Grundlag for afgørelsen Ansøgningen Kærgård Fiskeri ejes af Blåhøj Fiskeri I/S, Præstegårdsvej 9, 7330 Brande. Dambruget er beliggende ved Simmelbæk på matr. 4n, Hinnum By, Grindsted i Grindsted Kommune. Dambruget har den 28. oktober 2004 søgt om fornyet tilladelse til at indvinde vand fra Simmelbæk til brug ved opdræt af fisk. Vandindvindingen ønskes foretaget ved hjælp af den eksisterende opstemning og det eksisterende indtag, jf. vedlagte situationsplan (bilag 1). Dambrugets hidtidige vandindvindingsrettigheder udløb ifølge vandforsyningslovens 86, stk. 4, den 1. april Der er ansøgt om tilladelse til at indtage den til enhver tid forekommende vandføring, dog således, at der altid efterlades en vandmængde svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen i vandløbet uden om dambruget. Der er ikke redegjort nærmere for vandbehovet. Dambrugets drift i øvrigt er ikke beskrevet særskilt i ansøgningen, herunder hvorledes overskydende vand sendes gennem stemmeværket og videre i vandløbet. Dambrugets ejer begrunder den ansøgte vandmængde med, at det i perioder er nødvendigt at indtage hele bækkens vandføring for at opretholde en økonomisk drift af dambruget. Beskrivelse af dambrug og vandindvinding Kærgård Fiskeri er indrettet med 10 jorddamme/kanaler. Vandindvindingen foretages ved opstemning af Simmelbæk. Ved stemmeværket findes dambrugets vandindtag hvorfra vandet via én fødekanal ledes til dammene. Fra dammene ledes vandet via én bagkanal til et bundfældningsbassin hvorfra det udledes til Simmelbæk. Dambruget har tilladelse fra landvæsensnævnet til at foretage opstemning af vandet til brug for indvinding til dambrugsdrift. Det nuværende stemmeværk giver typisk anledning til en opstemning på ca. 1 m, og denne opstemning resulterer i en opstuvningszone på ca. 250 m opstrøms i Simmelbæk. Der er anlagt en fisketrappe af kammertypen. Dambruget skal holde fisketrappen åben i tiden 1. november 31. januar. Dambrugets tilladte årlige foderforbrug er i Miljøklagenævnets afgørelse af 29. januar 1992 fastsat til 33 tons. Af Ribe Amts afgørelse (15. december 1989) efter dambrugsbekendtgørelsen fremgår det, at der maksimalt må afledes en vandmængde på 213 l/s gennem renseforanstaltningerne. Vandføringsforhold i Simmelbæk Af Hedeselskabets rapport Bestemmelse af vandføringens medianminimum i nedbørsområderne 25, 30 og 39, Ribe Amt 2001, fremgår, at oplandet til Kærgård Fiskeri er ca. 27 km 2 der umiddelbart opstrøms dambrugets indløb giver anledning til en medianminimumsvandføring på ca. 110 l/s. Simmelbæk mellem dambrugets indløb og udløb Strækningen mellem dambrugets indløb og udløb er ca. 110 m. Målsætning Simmelbæk er opstrøms og nedstrøms dambruget målsat som LAKSEFISKEVAND B2, jf. Ribe Amts regionplan. For strækningen mellem dambrugets indløb og udløb er der fastsat en lempet målsætning: VANDLØB PÅVIRKET AF VANDINDVINDING. Denne målsætning er fastsat, da vandløbets vandføring i store dele af året er reduceret betydeligt som følge af dambrugets indvinding.

8 - 8 - Habitatområde Dambruget er beliggende ved Simmelbæk der ca. 20 km nedstrøms dambruget udløber i Omme Å der er udpeget som et internationalt naturbeskyttelsesområde, habitatområde, jf. habitatbekendtgørelsen. Den nedre del af Omme Å indgår i udpegningsområde nr. 61 Skjern Å - hvor udpegningsgrundlaget med relevans for det vandige miljø er: Laks, Havlampret, Flodlampret, Bæklampret, Odder, Grøn Kølleguldsmed, Vandranke og Vandløb med vandplanter. Anden vandindvinding Dambruget har ikke anden indvinding af vand end overfladevand. Udtalelser i forbindelse med sagens behandling Grindsted Kommune har den 17. november 2004 udtalt til ansøgningen, at kommunen forventer at den afgivne vandmængde vil blive givet over hovedstemmeværket igennem en godkendt fiske- og faunapassage. Amtet har tidligere udsendt et udkast til afgørelsen. Dambruget har på den foranledning fremsendt bemærkninger, som dog ikke har givet anledning til væsentlige ændringer i forhold til det udsendte udkast. Det bemærkes dog, at udkastets vilkår 7 er udeladt i den endelige afgørelse. 3. Miljømæssig vurdering og begrundelse for afgørelsen Ved afgørelser efter vandforsyningsloven skal der tages hensyn til såvel naturbeskyttelsesmæssige, miljømæssige som erhvervsmæssige interesser ved vandløbet, jf. vandforsyningslovens formålsbestemmelser. Vurdering af det ansøgte vandbehov Der er ikke i ansøgningen redegjort nærmere for dambrugets behov for vandindvinding. Der er således udelukkende henvist til, at det, for at opretholde en økonomisk drift af dambruget, er nødvendigt at indtage hele vandmængden i bækken, dog undtaget lovens krav til frivand. På grundlag af generel viden om vandforbrug på dambrug er det opgjort, at et traditionelt dambrug svarende til Kærgård Fiskeri - kan drives på en økonomisk forsvarlig måde med et vandforbrug på ca. 2 l/s pr. tons årligt foderforbrug. På dette grundlag vurderer amtet, at Kærgård Fiskeri kan drives forsvarligt med et vandforbrug på ned til ca. 66 l/s. Af dambrugets egenkontrolanalyser fra (14 stk.) fremgår, at vandføringen gennem dambruget har varieret mellem l/s. Ud over den begrænsning der ligger i renseforanstaltningernes hydrauliske kapacitet, har Ribe Amt, for nuværende, ikke fundet grundlag for yderligere reduktion af vandindtaget til dambruget. Indvindingens omfang, placering og udformning Indvindingsstedet ønskes placeret i det nuværende indtag. Da der ikke er fremsendt tegninger over selve indretningen, er der stillet vilkår om, at der efterfølgende fremsendes tegninger, der skal godkendes inden indvindingsanlægget evt. bygges om og tages i brug. Det bemærkes, at opfyldelse af vilkårene nr. 3 og 4 kan nødvendiggøre løbende monitering af vandføring i åen. Det bemærkes ligeledes, at der skal redegøres for, hvordan man i forbindelse med vandføringer under 268 l/s vil sikre et reduceret vandindtag samt sikre, at der til stadighed ledes en vandføring på mindst 55 l/s gennem stemmeværket og fisketrappen. I henhold til regionplanen skal der ved nye vandindvindingstilladelser tages stilling til påvirkningen af vandløbet. Den tilladte vandmængde på 213 l/s, og kravet om videreførelse af minimum 55 l/s forbi dambruget, vil på kort sigt betyde en vis forbedring af vandføringsforholdene i vandløbet mellem stemmeværket og dambrugets udløb. Afgitring Det er en forudsætning for udnyttelsen af denne tilladelse, at der foretages en afgitring i overensstemmelse med Fiskeridirektoratets anvisninger. Konsekvensvurdering i forhold til regionplanens målsætninger og habitatbestemmelser. Regionplanens målsætning for Simmelbæk (LAKSEFISKEVAND B2) forudsætter bl.a. at der skabes fri passage for fisk fra havet til de øverste dele af vandsystemet, samt at der er egnede gyde- og opvækstområder.

9 - 9 - Opfyldelse af den generelle målsætning fordrer også, at der er tilstrækkelig med vand i vandløbet, så der kan foregå et naturligt op- og nedtræk af fisk og anden fauna. Det er amtets vurdering, at den ansøgte vandindvinding (metode og vandmængde i sammenhæng) vil udgøre en hindring for opnåelse af ovennævnte mål. Til grund for denne vurdering indgår bl.a., at vandindtaget bryder vandløbets kontinuitet, og at opstemningen uanset tilstedeværelse af en fisketrappe - udgør en næsten fuldstændig spærring for fiskenes vandringsmuligheder. Desuden vil opstemningen, efter amtets vurdering, medføre øget dødelighed på nedtrækkende fiskeyngel. Effekterne forstærkes yderligere af, at der i samme vandløb i Ribe amt er 1 dambrug med spærrende opstemninger. Habitatbekendtgørelsens 4 bestemmer bl.a., at der ikke må gives tilladelser, som kan skade områderne eller de arter, som har givet anledning til habitatudpegningen. Amtet vurderer i den konkrete sag, at vandindvindingen foretages så langt opstrøms det nedstrøms beliggende habitatområde, at indvindingen ikke vil være til væsentlig skade for arterne. For så vidt angår opstemningen, finder amtet, at den bør fjernes/nedlægges snarest muligt, men amtet vurderer samtidig, at dette kan afvente den statslige planlægning og indsats efter miljømålsloven efter Denne planlægning forventes således at skulle indeholde en strategi for afvikling af opstemninger. Af samme årsag har amtet ikke inddraget afgitringsspørgsmålet, idet afgitringsbekendtgørelsens standardkrav vurderes at være tilstrækkelige i godkendelsens løbetid. For ikke at virke hindrende for de nødvendige indgreb efter miljømålsloven finder amtet, at tilladelsen skal tidsbegrænses til 1. januar Amtet finder endvidere, at det samtidig gennem vilkår bør sikres, at spørgsmålet om vandindvinding kan tages op til fornyet behandling, såfremt der på et tidligere tidspunkt tages skridt til etablering af faunapassage ved dambruget. Klagen til nævnet Danmarks Sportsfiskerforbund har ved skrivelse af 17. november 2006 klaget over Ribe Amts tilladelse til indvinding af overfladevand til Kærgård Fiskeri. Af klagen fremgår følgende: Danmarks Sportsfiskerforbund indgiver hermed klage til Skov- og Naturstyrelsen over ovennævnte afgørelse fra Ribe Amt med påstand om, at afgørelsen erklæres ugyldig, og sagen tilbagevises til fornyet behandling i amtet. Efter forbundets opfattelse afspejler tilladelsen ikke i tilstrækkeligt omfang lovbekendtgørelsens bestemmelser om, at vandindvindingstilladelsen skal gives bl.a. under hensyntagen til dambrugenes dokumenterede behov for vand. Det fremgår af tilladelsen, at dambrugene ikke har dokumenteret et sådant behov. Tværtimod vil dambruget med den tilladte fodermængde på 33 tons kunne drives forsvarligt med en vandmængde svarende til maksimalt ca. 66 1/sek. i henhold til amtets vurdering af, at ca. 2 1/sek. pr. tons foder vil give en forsvarlig drift, hvilket altså må være dambrugets reelle behov. Trods det har amtet valgt at give en vandindvindingstilladelse svarende til godt og vel 3 ½ gange det reelle behov. Amtet erkender, at tilladelsen til vandindvindingen, både indvindingsmetode og vandmængde i sammenhæng, vil udgøre en hindring for opnåelse af regionplanens mål. Afslutningsvist tillader forbundet sig at henviser til, at det i vandforsyningsloven er angivet, at der som udgangspunkt skal gives tilladelse til indvinding af vand fra vandløb med mindre, der er væsentlige samfundsmæssige interesser, der forhindrer det. Hvis der er væsentlige modhensyn, kan der i tilladelsen til vandindvinding stilles vilkår om en anden indvindingsmåde end den eksisterende.

10 Det fremgår endvidere af lovens 22 og af Skov- og Naturstyrelsens afgørelse af forbundets klagesag mod Idom Dambrug 15. juni 2006, at der ikke er grundlag i selve vandforsyningslovens 22 for at give hensynet til dambruget en fortrinsrang frem for de samfundsmæssige hensyn. Da regionplanens målsætninger (vandløbet er B2 målsat) er retningsgivende for de samfundsmæssige interesser, amtet skal tilgodese, må det klart konkluderes, at der her er tale om så væsentlige modhensyn, at amtet kan stille vilkår om vandindvindingsmetode, jf. bemærkningerne til vandforsyningsloven, og samtidig indlede en sag om nedlæggelse af opstemningerne, jf. vandløbslovens bestemmelser herom. Efter forbundets opfattelse kan både dambrugenes behov for vand og de samfundsmæssige hensyn forenes ved at indvinde vand uden opstemning til sikring af fri faunapassage. Forbundet skal derfor anmode Skov- og Naturstyrelsen om at annullere den foreliggende tilladelse. Nye oplysninger under nævnsbehandlingen I skrivelse af 4. juli 2007 til ejeren af Kærgård Fiskeri har Billund Kommune indskærpet at vilkårene 5 og 6 i tilladelse til indvinding af overfladevand til dambruget skal efterkommes indenfor en måned efter skrivelsens afsendelse. Klagen af 17. november 2006 fra Danmarks Sportsfiskerforbund er sendt i partshøring til dambrugets ejer den 14. juli Ejeren har ikke haft nogen bemærkninger til klagen. Miljøklagenævnet har i forbindelse med behandling af sagen indhentet data for dambrugets vandforbrug baseret på dambrugets egenkontroloplysninger og årsindberetninger i perioden (20 målinger), der viste et vandforbrug på mellem 80 og 230 l/s. Dansk Akvakultur blev ved skrivelse af 24. februar 2009 partshørt over disse data og forespurgt til dambrugets vandbehov. I skrivelse af 9. marts 2009 til Miljøklagenævnet har Nielsen Consulting fremsendt følgende bemærkninger til Miljøklagenævnet til de pågældende data: Under henvisning til Miljøklagenævnets brev til Kærgård Fiskeri, dateret den 24. februar Fremsendes hermed supplerende oplysninger i sagen. I forbindelse med et specifikt dambrugs vandbehov, set som vandindvinding fra åen er dette afhængig af følgende faktorer her kan nævnes: Temperatur Vandets kvalitet Fodringsintensitet Fiskestørrelse Stående bestand af fisk på dambruget Det er således ikke umiddelbart muligt, at sammenkæde oplysninger fra dambrugets egenkontrol med det nødvendige vanforbrug i prøvetagningsdøgnet uden, at kende de driftsmæssige konditioner i prøvetagningsdøgnet. Da vandet skal betragtes som en ressource til fremføring af den nødvendige mængde ilt til fiskene, og samtidig som transportør af affaldsstoffer fra fisken, til renseforanstaltningerne på dambruget., er svingningerne i

11 vandforbruget i prøvetagningsdøgnene mere et udtryk for det indkomne vands kvalitet og fiskebesætningens størrelse i prøvetagningsdøgnet end behovet for eksakt vandmængde i prøvetagningsdøgnet. I de efterfølgende afsnit er der redegjort for forholdene omkring fiskenes iltforbrug og dermed behovet for vand. Beregningerne tager dog udgangspunkt i en repræsentativ situation på Kærgård fiskeri. Fiskens energi kommer som bekendt fra tre næringsstoffer i foderet: fedt, protein og kulhydrat. Hos rovfisk er det især fedt og overskudsprotein, der giver fisken energi. Energien frigøres ved omsætning af én eller flere af næringsstofferne, og bliver først her tilgængelig for fisken, under fiskens omsætning af de tre komponenter forbruget ilt, forbruget af ilt er korreleret til, temperatur, fiskestørrelse og fodringsintensitet. Fiskestørrelsen Energibehovet og dermed iltbehovet er naturligvis større for en stor fisk sammenlignet med en mindre artsfælle. Laver man derimod en relativ sammenligning således, at ét kilo store fisk sammenlignes med ét kilo små fisk, forholder det sig lige omvendt. Her har små fisk et højere energiforbrug per vægtenhed, og dermed også behov for mere vand med en given iltmætning. Ifølge From og Rasmussen s vækstmodel (1984) har en 10 grams fisk, som ikke er fodret, et iltforbrug ved 12 C ca. 150 mgo 2 per kg fisk pr. time. En 100 grams fisk bruger ca. 90 mg O 2 per kg fisk per time.. Fodringsintensitet. Foderfirmaer og konsulenter har lavet tabeller og regneark til beregning af fiskens iltforbrug under fodring, så opdrætteren kan sikre at vandet har et tilstrækkeligt højt iltindhold. Kort tid efter et måltid topper iltforbruget sædvanligvis ved et 2 til 3 højere gange højere niveau end før. Eksempler på energislugende processer i foderomsætningen er fordøjelsen i mave-tarmkanal, optagelse over tarmen, forøget proteinsyntese/-nedbrydning og tilvækst. Hvor længe iltoptagelsen er forhøjet afhænger af måltidets størrelse, sammensætning og temperaturen, men typisk tager det 1-2 døgn inden iltoptagelsen falder til et stabilt hvileniveau. Ørredens iltforbrug ved 12 0 C ved forskellig fodringsintensitet og fiske størrelsen 450,0 400,0 350,0 mg ilt/kg fisk/time 300,0 250,0 200,0 150,0 100,0 50,0 f = 1,0 f = 0,8 f = 0,6 0, Fiskestørelse i gram Regnbueørredens iltforbrug falder med fiskestørrelsen ved ens temperatur. Iltbehovet stiger ved øget fodringsintensitet ( f=0,6; f=0,8; f=1,0 efter From og Rasmussen vækst model (1984). Ovenstående illustrerer fiskenes iltforbrug men, tager ikke højde for ilt mætningen i vandet som fiskene opholder sig i. DIFTA har fundet en klar sammenhæng mellem minimums iltmætningen i vandet, foderkvotient og vækstpotentiale og temperatur. I nedenstående graf fremgår denne sammenhæng, grafen indeholder endvidere oplysninger om iltindholdet ved 85 % iltmætning, som anses for at være repræsentativt for vandet i vore vandløb i dagtimerne:

12 Optimalt iltniveau koreleret til temperatur for 100 gram, ørreder 14,00 12,00 10,00 Optimalt iltniveau 85 % mætning mg/l 8,00 6,00 4,00 2,00 0, Temperatur Det optimale iltniveau er defineret ved at være det laveste niveau hvor fiskene stadig kan opretholde en iltmætning I blodet på 95 % Dette niveau overskrides sjældent da en overskridelse har en direkte negativ indflydelse på driftsøkonomien på dambruget. Den mængde ilt der kan anvendes til fiskenes forbrug, skal således komme fra forskellen mellem det indkomne vands iltindhold og kurven der angiver det optimale niveau for økonomisk vækst ved den givne temperatur. Dette under forudsætning af at dambruget ikke har etableret nogen form for iltning eller beluftning af vandet. Under forudsætning af, at iltindholdet i indløbsvandet er den eneste forsyning af ilt til fiskene, kan det nødvendige vandbehov til hvert tons fisk beregnes ved at sammenholde de to grafer. Vandforbruget ved 12 0 C og et foderniveau på 0,8 er vist for forskellige fiskestørrelser i nedenstående tabel: Fiskestørrelse mg O2 Nødvendigt vand gram kg fisk/time l/s ,8 35, ,9 30, ,5 27, ,0 26, ,7 25, ,7 24, ,5 23, ,3 22, ,1 22, ,5 21, ,4 21, ,8 20, ,5 20, ,5 20, ,7 20, ,2 19, ,8 19, ,6 19, ,6 19, ,6 18, ,8 18, ,1 18, ,5 18, ,9 18, ,5 18,00

13 Ved den angivne temperatur og en stående bestand på dambruget på kg fisk med en gennemsnitsvægt på 100 gram kan den nødvendige vandmængde der er nødvendig for at forsyne fiskene med ilt. beregnes til 19 tons x 21,76 l/s/ t = ca. 413 l/s. Kærgård fiskeris vandindvindingstilladelse giver dambruget ret til, indvinding af op til 213 l/s, under hensyntagen til lovens krav om afgivelse af ½ af medianminimumsvandføringen i dette tilfælde 55 l/s. I ovenstående eksempel kan dambrugets iltunderskud beregnes til følgende: Fiskenes behov: kg fisk * 208,5 mg/ilt time = mg ilt time Iltindhold i indløbsvand v/ 85 % mætning 9,15 mg/l Nødvendigt iltindhold for økonomisk vækst 6,49 mg/l Ilt til forbrug 213 l/s * 3600 s * 2,66 mg/l = mg ilt/time Iltunderskudet kan herefter beregnes til: mg ilt/time mg ilt/time = mg ilt/time 2,0 kg ilt pr time. En mængde ilt svarende til iltunderskuddet, skal derfor tilføres enten ved beluftning eller tilførsel af rent ilt., begge metoder er forbundet med økonomiske omkostninger. Kærgård dambrug har dog gennem de senere år ved hjælp af returpumpning af op til 70 l/s samt etablering af decentral beluftning, justeret dambrugets drift til den meddelte vandindvindingstilladelse på maksimalt 213 l/s. Således at dambruget for nuværende er i stand til at imødegå driftssituationer, hvor indvinding af den fulde vandmængde ikke af hensigtsmæssig oftest pga. det indkomne vands kvalitet. En sådan situation er naturligvis ikke hensigtsmæssig, da returpumpning og beluftningskapaciteten er begrænset, en sådan situation vil næsten altid medføre en reduktion i den udfodrede mængde foder, hvilket resultere i et økonomisk tab for dambruget. Samtidig vil en reduceret vandindvinding påføre dambruget øgede udgifter i form at øget energiforbrug, hvilket implicit også medføre øgede emissioner af CO 2. En begrænsning af dambruget nuværende vandindvindingstilladelse vil påføre dambruget uacceptable omkostninger til øget energiforbrug, og samtidig belaste atmosfæren med en øget CO 2 udledning. I skrivelse af 30. oktober 2007 har Billund Kommune foretaget VVM-screening af projektet til indvinding af overfladevand fra Simmelbæk til brug for dambrugsdrift på Kærgård Fiskeri og på baggrund af screeningen truffet afgørelse om, at projektet for vandindvinding på dambruget ikke er underlagt VVM-pligt. Kommunens afgørelse herom er ikke påklaget til Naturklagenævnet. Miljøklagenævnets bemærkninger Bemærkninger til dambrugets retsgrundlag Den foreliggende sag har den retlige baggrund, at Kærgård Fiskeris ret til vandindvinding bortfaldt den 1. april 2005, jf. vandforsyningslovens 86, stk. 4, og bekendtgørelse nr. 491 af 10. december 1979 om ikrafttræden af lov om vandforsyning, og at dambruget har ansøgt Ribe Amt om ny tilladelse til vandindvinding, jf. vandforsyningslovens 20. Det følger af vandforsyningslovens 22, stk. 2, at der herefter skal meddeles en ny vandindvindingstilladelse til Kærgård Fiskeri i det omfang, der fortsat er behov for vandindvinding, medmindre samfundsmæssige hensyn, jf. lovens 1 og 2, er til hinder herfor. Adgangen til at meddele tilladelse begrænses endvidere af vandforsyningslovens 22, stk. 4, 3. punktum,

14 der fastsætter, at der ved tilladelse til indvinding af overfladevand til dambrug altid skal opretholdes en vandføring på mindst halvdelen af medianminimumsvandføringen i vandløbet. Vandforsyningslovens 22, stk. 4, 3. punktum, er indsat ved lov nr. 402 af 14. juni 1995 om ændring af lov om vandløb og vandforsyningsloven. Af motiverne til den lov fremgår udtrykkeligt, at tidsbegrænsningen i vandforsyningslovens 86, stk. 4, alene vedrører dambrugenes ret til vandindvinding og således ikke de opstemningsrettigheder, der måtte danne grundlag for dambrugenes vandindtag fra vandløbene. Ændringer, herunder nedlæggelse, af opstemningsanlæg skal i givet fald gennemføres efter vandløbslovens 37 a eller 48. Ændring eller nedlæggelse af opstemningsanlægget ved Kærgård Fiskeri forudsætter således, at der rejses en sag herom efter vandløbslovens regler eller eventuelt naturbeskyttelseslovens 19 f. Miljøklagenævnet skal således alene tage stilling til, om der er grundlag for at meddele en ny vandindvindingstilladelse til Kærgård Fiskeri, og i bekræftende fald i hvilket omfang. Det forhold, at den miljøtekniske redegørelse, der er knyttet til Ribe Amts tilladelse, indeholder en samlet fremstilling af de påvirkninger af miljøet, som vandindvinding og opstemning er årsag til, bevirker ingen ændring heri. Nævnet må herved tage udgangspunkt i, at Ribe Amts afgørelse er i overensstemmelse med retningslinjerne i amtets Regionplan 2005, der aktuelt har status som landsplandirektiver, jf. planlovens 3, stk. 1, og 3, stk. 1, i lov. nr. 571 af 24. juni 2005 om ændring af lov om planlægning. Bemærkninger til generelle antagelser om vandbehov Danmarks Sportsfiskerforbund anfører i klagen, at Kærgård Fiskeri i henhold til Ribe Amts vurdering vil kunne drives forsvarligt med en vandmængde svarende til 66 l/s, idet en produktion af 33 tons på et traditionelt dambrug forsvarligt kan ske med en vandmængde svarende til maksimalt 2 l/s pr. ton foder. Forbundet anfører endvidere, at Kærgård Fiskeri ikke har dokumenteret sit vandbehov. Hertil bemærkes, at Miljøklagenævnet i praksis, se nævnets afgørelse af 2. juli 2009 i j.nr. MKN om Mosevang Dambrug, ikke har fundet tilstrækkeligt grundlag for at lægge sådanne generelle antagelser om vandbehov til grund ved den konkrete behandling af tilladelse til indvinding af overfladevand på et traditionelt dambrug. Bemærkninger til dambrugets vandbehov Med hensyn til den tilladte vandmængde bemærkes, at det retlige udgangspunkt ifølge vandforsyningsloven 22, stk. 2, er, at der alene skal meddeles tilladelse til den vandmængde, som Kærgård Fiskeri har behov for. Ribe Amt har i behandlingen af Kærgård Fiskeris ansøgning om vandindvinding inddraget dambrugets egenkontrolmålinger, som viser, at vandforbruget på dambruget i perioden har varieret mellem 80 og 230 l/s (14 målinger). I Ribe Amts tilladelse angives imidlertid, at amtet ikke har fundet grundlag for at begrænse indvindingsmængden, udover hvad der følger af rensningsforanstaltningernes hydrauliske kapacitet, som er fastsat til 213 l/s. Miljøklagenævnet har i praksis, jf. afgørelse af 27. februar 2006 om Risbjerg Dambrug (j.nr. MKN ) antaget, at en vandindvindingstilladelse skal bygge på en vurdering af, hvilken

15 vandmængde der er behov for til det ansøgte formål, og at der i sager, der vedrører forlængelse af en eksisterende tilladelse, endvidere efter en konkret vurdering må tages stilling til, hvilke praktiske muligheder ansøgeren i givet fald har for at begrænse indvindingen, og hvilke samfundsmæssige hensyn der måtte tale for en begrænsning af indvindingen, jf. herved vandforsyningslovens 1 og 2. Nævnet har endvidere antaget, at en afgørelse om miljøgodkendelse skal hvile på en vurdering af, om vedkommende projekt bygger på anvendelse af den bedste tilgængelige teknologi, herunder med hensyn til at begrænse anvendelsen af råstoffer og andre ressourcer, og at der med hensyn til dambrug i øvrigt er tale om, at vandindvinding, vandføringskapacitet, fastlæggelse af renseevne, recirkulering, fastsættelse af udlederkrav, afledning m.v. hænger nøje sammen. Kærgård Fiskeris egenkontrolmålinger viser et vandforbrug mellem 80 og 230 l/s i perioden fra Nævnet bemærker, at dambruget alene har tilladelse til at aflede 213 l/s, hvorfor målingen på 230 l/s ikke kan tages i betragtning ved vurderingen af dambrugets tilladelse til indvinding af overfladevand. Nævnet har derfor lagt egenkontrolmålingerne mellem 80 og 200 l/s til grund ved sagens behandling. Nielsen Consulting har på Kærgård Fiskeris vegne fremsendt en række bemærkninger om dambrugets vandbehov. Det anførte beror på en række generelle og i forhold til dambrugets faktiske forbrug, urealistiske beregningsforudsætninger. Der er således efter nævnets opfattelse ikke tale om faktiske oplysninger eller vurderinger af dambrugets vandforbrug, som har kunnet lægges til grund for nævnets afgørelse. På denne baggrund finder Miljøklagenævnet ikke grundlag for at tilsidesætte det skøn, som Ribe Amt har lagt til grund for fastsættelsen af den vandmængde, som Kærgård Fiskeri må indvinde. Bemærkninger til tidsbegrænsning Ifølge vandforsyningsloven 22, stk. 2, meddeles tilladelse til indvinding af overfladevand på dambrug højest for et tidsrum på 10 år. Af vilkår 1 i amtets tilladelse fremgår: 1. Tilladelsen er tidsbegrænset med udløb den 1. januar Tilladelsen bortfalder dog tidligere, såfremt der efter gældende regler herom tages skridt til etablering af faunapassage ved dambrugets opstemningsanlæg. Tilladelsen bortfalder således, når tilladelsesmyndigheden på dette tidspunkt på ny har truffet afgørelse vedrørende spørgsmålet om tilladelse til vandindvinding. Den fastsatte tidsbegrænsning er i tilladelsen begrundet i hensynet til planlægning og en forventet indsats efter miljømålsloven efter Miljøklagenævnet har i praksis, jf. Miljøklagenævnets afgørelse af 15. august 2008 om Vingsted Dambrug (j.nr. MKN ), antaget at tidsbegrænsning i vandindvindingstilladelsen skal fastsættes under hensyntagen til den overordnede planlægning efter miljømålsloven, således at udnyttelsen af vandforekomster, herunder indvinding af overfladevand til dambrugsdrift, kan samordnes med de konkrete administrative tiltag. Tidsbegrænsningen af den fornyede tilladelse til indvinding af overfladevand bør herudover fastsættes i forhold til, at Kærgård Fiskeris hidtidige retsgrundlag for indvinding af overfladevand bortfaldt den 1. april 2005.

16 Miljøklagenævnet har herudover i praksis antaget, at der i tilladelser til indvinding af overfladevand kan fastsættes vilkår om, at indvindingsmængden begrænses i det omfang, godkendelsesmyndigheden i forbindelse med behandling af dambrugets miljøgodkendelse fastlægger, at en forsvarlig drift af dambruget kan ske med en mindre vandmængde, jf. afgørelse af 27. februar 2006 om Risbjerg Dambrug (j.nr. MKN ). Miljøklagenævnet finder derfor, at tilladelsen bør tidsbegrænses til 1. april 2015, og at affattelsen af vilkår 1 i øvrigt bør ændres til følgende: Vilkår 1. Tilladelsen til indvinding af overfladevand er tidsbegrænset til 1. april Ønsker ejeren af Kærgård Fiskeri efter dette tidspunkt at indvinde overfladevand til dambrugets drift, skal ansøgning om fornyelse af tilladelsen være indsendt senest 1. april Tilladelsen bortfalder dog tidligere, såfremt der efter gældende regler herom tages skridt til etablering af faunapassage ved dambrugets opstemningsanlæg. Tilladelsen bortfalder således, når tilladelsesmyndigheden på dette tidspunkt på ny har truffet afgørelse vedrørende spørgsmålet om tilladelse til vandindvinding. Indvindingsmængden kan ligeledes begrænses i det omfang, godkendelsesmyndigheden i forbindelse med en behandling af dambrugets miljøgodkendelse fastlægger, at en forsvarlig drift af dambruget kan ske med en mindre vandmængde. Bemærkninger til vilkår om efterladelse af halvdelen af medianminimum Tilladelser til indvinding af overfladevand til dambrug er omfattet af vandforsyningsloven 22, stk. 4. Bestemmelsen lyder: Stk. 4. En tilladelse efter 20 til indvinding af grundvand skal angive en tilladelig vandspejlssænkning eller eventuelt en tilladelig vandmængde pr. time. For indvinding af overfladevand fastsættes en tilladelig vandmængde pr. time, og tilladelsen kan indeholde oplysning om den minimumsvandføring eller minimumsvandstand, som kommunalbestyrelsen kan kræve opretholdt. Ved tilladelser til indvinding af overfladevand til dambrug skal der altid opretholdes en vandføring på mindst halvdelen af medianminimumsvandføringen i vandløbet. 22, stk. 4, 2. punktum, indeholder en generel adgang for kommunalbestyrelsen til at fastsætte og opretholde en minimumsvandføring i vandløbet. Denne adgang antager Miljøklagenævnet skal udnyttes ved, at der i tilladelser til dambrug stilles konkrete vilkår, hvis indhold er i overensstemmelse med det almindelige, forvaltningsretlige bestemthedskrav. Miljøklagenævnet har i praksis, jf. Miljøklagenævnets afgørelse af 15. august 2008 om Vingsted Dambrug (j.nr. MKN ), anset dette bestemthedskrav for tilsidesat, hvis tilladelsens adressat ikke har nogen indflydelse på vilkårets overholdelse. I den foreliggende sag har Ribe Amt fastsat følgende vilkår: 2. Der må indvindes maksimalt 213 l/s ~ 767 m3/time. Dog skal der straks efter meddelelsen af denne tilladelse til enhver tid efterlades en restvandføring på mindst 55 l/s i vandløbet forbi dambruget, svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen, Qmm. Hensynet til restvandføringen går forud for indvindingen. Der kan imidlertid som følge af naturlige variationer forekomme tilfælde, hvor vandføringen umiddelbart opstrøms dambrugets vandindtag er under halvdelen af medianminimum. Det er således utvivlsomt, at Kærgård Fiskeri ikke i alle tilfælde har indflydelse på, om vandføringen i vandløbet er mindst 55 l/s. Miljøklagenævnet finder derfor anledning til at ændre affattelsen af vilkår 2 til følgende: 2. Dambrugets indtag af vand skal sikre: - at der maksimalt indvindes 213 l/s ~ 767 m 3 /time

17 at der efterlades mindst 55 l/s i vandløbet, samt den del af vandføringen, der overstiger den tilladte indvindingsmængde. Til sikring af de nødvendige foranstaltningers gennemførelse fastsættes derfor som vilkår 7 og 8 følgende: Vilkår 7. I det omfang dambrugets nuværende indtag af vand ikke sikrer overholdelse af vilkår 2, skal ejeren af Kærgård Fiskeri senest 4 måneder efter Miljøklagenævnets afgørelse indsende projekt til ændring af dambrugets vandindtag. Vilkår 8. Senest 4 måneder efter, at de nødvendige administrative afgørelser foreligger, skal foranstaltningerne til sikring af vilkårenes overholdelse være gennemførte. I Ribe Amts afgørelse er angivet følgende vilkår 3: 3. Indvindingen skal gradvist nedbringes, når vandføringen i vandløbet opstrøms indvindingsanlægget er mindre end 268 l/s, således at vandføringen i vandløbet forbi dambruget altid udgør mindst 55 l/s. Hertil bemærkes at vilkårets angivelser allerede følger af vilkår 2, hvorfor nævnet anser vilkår 3 for overflødigt. Miljøklagenævnets afgørelse Miljøklagenævnet stadfæster Ribe Amts afgørelse af 24. oktober 2006 om tilladelse til indvinding af overfladevand til Kærgård Fiskeri med følgende affattelse af vilkår: 1. Tilladelsen til indvinding af overfladevand er tidsbegrænset til 1. april Ønsker ejeren af Kærgård Fiskeri efter dette tidspunkt at indvinde overfladevand til dambrugets drift, skal ansøgning om fornyelse af tilladelsen være indsendt senest 1. april Tilladelsen bortfalder dog tidligere, såfremt der efter gældende regler herom tages skridt til etablering af faunapassage ved dambrugets opstemningsanlæg. Tilladelsen bortfalder således, når tilladelsesmyndigheden på dette tidspunkt på ny har truffet afgørelse vedrørende spørgsmålet om tilladelse til vandindvinding. Indvindingsmængden kan ligeledes begrænses i det omfang, godkendelsesmyndigheden i forbindelse med en behandling af dambrugets miljøgodkendelse fastlægger, at en forsvarlig drift af dambruget kan ske med en mindre vandmængde. 2. Dambrugets indtag af vand skal sikre: - at der maksimalt indvindes 213 l/s ~ 767 m 3 /time - at der efterlades 55 l/s i vandløbet, samt den del af vandføringen, der overstiger den tilladte indvindingsmængde. 3. (Slettes) 4. (Uændret). 5. (Uændret). 6. (Uændret). 7. I det omfang dambrugets indtag af vand ikke sikrer overholdelse af vilkår 2, skal ejeren af Kærgård Fiskeri senest 4 måneder efter Miljøklagenævnets afgørelse indsende projekt til Billund Kommune til ændring af dambrugets indtag af vand, jf. vandforsyningslovens 21.

18 Senest 4 måneder efter, at de nødvendige administrative afgørelser foreligger, skal foranstaltningerne til sikring af vilkårenes overholdelse være gennemførte. P.N.V. Jørgen Bjerring

19 Denne afgørelse er sendt pr. brev til: Blåhøj Fiskeri I/S, Præstegårdsvej Brande. og pr. til: Nielsen Consulting v/ Peder Nielsen pederni@pc.dk Danmarks Sportsfiskerforbund post@sportfiskerforbundet.dk Billund Kommune kommunen@billund.dk

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Brogård Bæk til Brogård Dambrug. Indvinding: 45 l/s, 162 m3/time, m3/år.

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Brogård Bæk til Brogård Dambrug. Indvinding: 45 l/s, 162 m3/time, m3/år. Brogård Dambrug v/kærhede Dambrug Aps Skjernvej 119 6933 Kibæk Bygge og Miljøafdelingen Centerparken 1 7330 Brande Den 3. august 2015 Sags.ID 2014/00701

Læs mere

Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 med senere ændringer):

Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 med senere ændringer): MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 27. oktober 2009 J.nr. MKN-204-00175 Afgørelse efter 20-22 i vandforsyningsloven

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Karup Å til Agerskov Dambrug

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Karup Å til Agerskov Dambrug Agerskov Dambrug v/am Aqua A/S Snaptunvej 57 b, 7130 Juelsminde Bygge og Miljøafdelingen Centerparken 1 7330 Brande Den 29. august 2013 Sags.ID 2009/66329 Sagsbeh.: Lenny Stolborg Tlf. direkte. 99 69 33

Læs mere

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Snaptun Frysehus A/S Snaptunvej 59a 7130 Juelsminde Sendt pr. til:

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Snaptun Frysehus A/S Snaptunvej 59a 7130 Juelsminde Sendt pr.  til: Snaptun Frysehus A/S Snaptunvej 59a 7130 Juelsminde Sendt pr. email til: info@snaptunfiskeexport.dk Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 06-06-2016 Sagsbehandler Johannes Lomborg E-mail jolom@esbjergkommune.dk

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Smedebæk til opbevaringsdam på Midtjysk Lystfiskercenter

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Smedebæk til opbevaringsdam på Midtjysk Lystfiskercenter Midtjysk Lystfiskercenter v/svend Jøker Hansen Bakkedraget 9 7163 Ejstrupholm Bygge og Miljøafdelingen Centerparken 1 7330 Brande Den 3. november 2014 Sags.ID 2014/24410 Sagsbeh.: Lenny Stolborg Tlf. direkte.

Læs mere

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 Afstrømningsmæssige forhold...

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Grindsted Å til Utoft Dambrug, Vejle Landevej 38-40, 7200 Grindsted

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Grindsted Å til Utoft Dambrug, Vejle Landevej 38-40, 7200 Grindsted Utoft Dambrug Hedemarken 18 7200 Grindsted Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Grindsted Å til Utoft Dambrug, Vejle Landevej 38-40, 7200 Grindsted Dansk Akvakultur har på vegne af Utoft Dambrug

Læs mere

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. oktober 2012 J.nr.: NMK-43-00226 (tidl. NKN-281-00044) Ref.: kenkn/jch AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

Tilladelse til indvinding af vand fra Bramming-Holsted Å til dambrugsdriften på Præstkjær Fiskeri, Esbjergvej 112, 6650 Brørup

Tilladelse til indvinding af vand fra Bramming-Holsted Å til dambrugsdriften på Præstkjær Fiskeri, Esbjergvej 112, 6650 Brørup TEKNIK OG MILJØ Dato: 15-10-2019 Sagsnr.: 19/8603 Præstkjær Fiskeri v/sten Kjær Esbjergvej 112 6650 Brørup Kontaktperson: Kirsten Kofod E-mail: teknik@vejenkom.dk Tilladelse til indvinding af vand fra

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Mønsted Å til dambrugsformål.

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Mønsted Å til dambrugsformål. Mønsted 2 Dambrug Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Mønsted Å til dambrugsformål. Mønsted 2 Dambrug har søgt om tilladelse til at indtage overfladevand fra mønsted Å ved pumpeløsning. Dambruget

Læs mere

Musholm A/S Strandvejen Gørlev

Musholm A/S Strandvejen Gørlev Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Musholm A/S Strandvejen 101 4281 Gørlev ned@musholm.com tv@musholm.com naturogvand@viborg.dk Viborg.dk Tilladelse til at indvinde

Læs mere

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden Dambrug Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 2006 Dambrug i oplandet til Limfjorden Teknisk notat lavet af dambrugsarbejdsgruppen

Læs mere

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg:

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg: MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 26. november 2010 J.nr. MKN-200-00069 Afgørelse efter 6-8 i bekendtgørelse nr. 1449

Læs mere

1. Odense Kommunes afgørelse

1. Odense Kommunes afgørelse STENBOGÅRD ApS Volderslevvej 147 Volderslev 5260 Odense S By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Landbrug og Grundvand Odense Slot Indgang M Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk

Læs mere

Fornyelse af vandindvindingstilladelse til dambrugsdrift på Tingkærvad Dambrug på Dalen 20, 7183 Randbøl

Fornyelse af vandindvindingstilladelse til dambrugsdrift på Tingkærvad Dambrug på Dalen 20, 7183 Randbøl PSVARPOSTKASSE:[4638] SVAREMNE:[13735] DESTINATION:[EBOKSKMDPRINT] POST:[B] FORM:[1 Alm brev duplex S/H] DIALOG[1] Jens A Howard Gejlvangvej 3 6623 Vorbasse Fornyelse af vandindvindingstilladelse til dambrugsdrift

Læs mere

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge Tilladelse til regulering af vandløb Matrikel 9i, Helstrup By, Helstrup Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151746 ehk@randers.dk www.randers.dk

Læs mere

Fornyelse af endelig tilladelse til markvanding med grundvand

Fornyelse af endelig tilladelse til markvanding med grundvand GÅRDEJER JENS JUNGERSEN Vestergårdsvej 82 9440 Aabybro Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Mariane Eduardsen

Læs mere

og samtidig sagsbehandling af ferskvandsdambrug Thomas Voldby Tyrstingvej 36, Klovborg 26. juni 2014

og samtidig sagsbehandling af ferskvandsdambrug Thomas Voldby Tyrstingvej 36, Klovborg 26. juni 2014 Thomas Voldby Tyrstingvej 36 8765 Klovborg 26. juni 2014 Tilladelse til indvinding af grundvand til Skade Dambrug Skade Dambrug har december 2012 søgt om miljøgodkendelse efter dambrugsbekendtgørelsens

Læs mere

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax:

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax: MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 Aqua-Dam v/jens Kristian Nielsen Toftvej 14 6950 Ringkøbing Den 17. november 2006 J.nr. MKN-200-00008 I

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted.

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted. ARWOS SPILDEVAND A/S Forsyningsvejen 2 6200 Aabenraa Kultur, Miljø & Erhverv Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 17-09-2014 Sagsnr.: 14/22271 Dok.løbenr.: 256200/14 Kontakt: Dorthe Matzen

Læs mere

Skitseprojekt for nedlæggelse af stemmeværker og fødekanal ved Karstoft Fiskeri i Karstoft Å

Skitseprojekt for nedlæggelse af stemmeværker og fødekanal ved Karstoft Fiskeri i Karstoft Å TEKNIK OG MILJØ Dato: 16. november 2011 Sagsnr.: 2011030167A Skitseprojekt for nedlæggelse af stemmeværker og fødekanal ved Karstoft Fiskeri i Karstoft Å Opstemningsanlæg, der fordeler vandet mellem Karstoft

Læs mere

KØRETEKNISK ANLÆG VARDE ApS Gellerupvej Varde. Tilladelse til ny teknisk boring til overrisling af glatførebane.

KØRETEKNISK ANLÆG VARDE ApS Gellerupvej Varde. Tilladelse til ny teknisk boring til overrisling af glatførebane. KØRETEKNISK ANLÆG VARDE ApS Gellerupvej 113 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til ny teknisk boring til overrisling af glatførebane. Godkendelse Varde Kommune giver

Læs mere

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Kaj Lykke Golfklub Kirkebrovej Bramming Sendt via

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Kaj Lykke Golfklub Kirkebrovej Bramming Sendt via Kaj Lykke Golfklub Kirkebrovej 5 6740 Bramming Sendt via e-mail post@kajlykkegolfklub.dk Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 13-07-2015 Sagsbehandler Jakob Top Jørgensen Telefon direkte 76 16 51 32 E-mail

Læs mere

Fornyelse af tilladelse til indvinding af overfladevand til Nybjerg Mølle, Bøgvadvej 41-43, 6040 Egtved.

Fornyelse af tilladelse til indvinding af overfladevand til Nybjerg Mølle, Bøgvadvej 41-43, 6040 Egtved. Side: 1/9 Julie Rubow og Bjørn Jacobsen Bøgvadvej 41-43 6040 Egtved Fornyelse af tilladelse til indvinding af overfladevand til Nybjerg Mølle, Bøgvadvej 41-43, 6040 Egtved. Nybjerg Mølle er en fredet vandmølle

Læs mere

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 15 m³/time

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 15 m³/time Esther Søgaard Søndre Storetoft 5 6720 Fanø Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. august 2016 Sagsbehandler Bodil Sejer Telefon direkte 76 16 51 37 Sagsid 16/7128 Reg. nr. 563-40-5004-00 Endelig tilladelse

Læs mere

Afslag på ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding

Afslag på ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding Afslag på ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding Dato: 6. april 2017 Billund Kommune har den 16. januar 2017 modtaget din ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand

Læs mere

Forøget indvindingstilladelse til markvanding samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Forøget indvindingstilladelse til markvanding samt afgørelse om ikke VVM-pligt Hjørring Kommune Morten Jensen Bjergevej 155 9800 Hjørring Hjørring den 27-07-2018 Sagsnr.: 13.02.01-P19-16-10 Teknik & Miljø, Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 65 70 Fax

Læs mere

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest, DNV. Østlige af DNV Gødstrup, se kort. Medio april 2017 til 31. januar 2018.

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest, DNV. Østlige af DNV Gødstrup, se kort. Medio april 2017 til 31. januar 2018. TEKNIK OG MILJØ Region Midtjylland 0 Hospitalsenheden Vest, DNV Oluf Jørgensen A/S V/ Mikkel Bjerg Larsen E-mail: mbl@ojas.dk Byggeri, Jord og Grundvand Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal

Læs mere

Tilladelse til vandindvinding

Tilladelse til vandindvinding Jan Larsen Valbyvej 57 3200 Helsinge Sag: 13.02.01-P19-4-18 8. november 2018 Tilladelse til vandindvinding Der er søgt om tilladelse til fortsat indvinding af 14.000 m 3 grundvand årligt til markvanding

Læs mere

Afgørelse om VVM-pligt i forbindelse med indvinding af vand fra Mønsted Å til dambrugsdrift på Mønsted Dambrug

Afgørelse om VVM-pligt i forbindelse med indvinding af vand fra Mønsted Å til dambrugsdrift på Mønsted Dambrug Mønsted Dambrug Skovvej 19 B, Mønsted 8800 Viborg Miljøforvaltningen Natur Søvej 2 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: 8787 5599 natur@viborg.dk www.viborg.dk Afgørelse om VVM-pligt i forbindelse med

Læs mere

Afgørelse. efter 29 i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 935 af 24 september 2009):

Afgørelse. efter 29 i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 935 af 24 september 2009): MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 26. oktober 2009 J.nr. MKN-200-00153 Afgørelse efter 29 i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse

Læs mere

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt Hjørring Kommune Arne Larsen Melbækvej 90 9870 Sindal Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den 05-12-2016

Læs mere

Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet F.M.B.A. c/o Kjeld Andreasen Sdr Farup Vej 20 Sdr Farup 6760 Ribe

Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet F.M.B.A. c/o Kjeld Andreasen Sdr Farup Vej 20 Sdr Farup 6760 Ribe Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet F.M.B.A. c/o Kjeld Andreasen Sdr Farup Vej 20 Sdr Farup 6760 Ribe Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny Dyrvandingsboring. Godkendelse

Læs mere

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg Kristian Dohn Balgårdsvej 37 Gassum 8981 Spentrup 4 ugers Høring frem til den 20-06-2017??- 06-2017/ 06.02.03-K08-3-16 Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3

Læs mere

Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk

Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 21.3. 2018 Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk NIRAS A/S har på vegne af Billund Vand

Læs mere

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 2 m³/time

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 2 m³/time A/S FANØ VESTERHAVSBAD Att.: Steffen Lassen Golfvejen 5 6720 Fanø Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 23. august 2016 Sagsbehandler Bodil Sejer Telefon direkte 76 16 51 37 Sagsid 11/19587 Reg. nr. 563-41-0001-01

Læs mere

FLEMMING ANDERSEN Øster Rærupvej Nørre Nebel. Tilladelse til erstatningsboring til markvandingsboring.

FLEMMING ANDERSEN Øster Rærupvej Nørre Nebel. Tilladelse til erstatningsboring til markvandingsboring. FLEMMING ANDERSEN Øster Rærupvej 40 6830 Nørre Nebel Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til erstatningsboring til markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse

Læs mere

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time.

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time. TEKNIK & MILJØ Vandmiljø - Grundvand Dato: 3. maj 2018 Sagsnr.: 14/43094 c/o Adv. Jan Bruun Jørgensen Jernbanegade 31 6000 Kolding E-mail: ahj@andersen-partners.dk CPR/CVR-nr.: 17092243 Kontaktperson:

Læs mere

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven.

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Notat Dato: 28. august 2013 Kopi til: Emne: Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Teknik og Miljø Dato: 28. august 2013 Sagsnr.: 13/71998 Sagsbehandler: vproc Den 17. maj 2013

Læs mere

4. Den årligt indvundne vandmængde indberettes til kommunen inden den følgende 1. februar.

4. Den årligt indvundne vandmængde indberettes til kommunen inden den følgende 1. februar. TEKNIK & MILJØ Team Vandmiljø - Grundvand Dato: 28. september 2017 Sagsnr.: 17/19044 Jens Lyngholm Rønnow Skræntegårdsvej 4 6670 Holsted E-mail: jlronnow@gmail.com CPR/CVR-nr.: 92071456 Kontaktperson:

Læs mere

Indvindingstilladelser så let kan det gøres

Indvindingstilladelser så let kan det gøres Indvindingstilladelser så let kan det gøres Så enkelt kan en vandindvindingstilladelse til enkeltindvinder laves! Hvem behøver tilladelse? Hvor få vilkår er nok? Område Enkeltindvinding = En brønd eller

Læs mere

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt Hjørring Kommune Klaus Poulsen Løkkensvej 440 9800 Hjørring Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra rørbassin ved Kornerup Landevej 29 i Kornerup til Langvad Å

Tilladelse til udledning af overfladevand fra rørbassin ved Kornerup Landevej 29 i Kornerup til Langvad Å Lejre Forsyning Højbyvej 19 4320 Lejre Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Søren Bagge Center for Byg & Miljø D 4646 4941 E soba@lejre.dk Dato: 30. april 2014

Læs mere

BILAG 2 - VVM-screening i forbindelse med vandindvindingstilladelse til Midtjysk Lystfiskercenter

BILAG 2 - VVM-screening i forbindelse med vandindvindingstilladelse til Midtjysk Lystfiskercenter BILAG 2 - VVM-screening i forbindelse med vandindvindingstilladelse til Midtjysk Lystfiskercenter i henhold til bilag 3 i bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet

Læs mere

Herning Vand A/S, Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning

Herning Vand A/S,   Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning TEKNIK OG MILJØ Herning Vand A/S, E-mail: info@herningvand.dk Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf: 9628 2828 Lokal 9628 8047 lucia.aagaard@herning.dk

Læs mere

Snogekærvej 39, 4400 Kalundborg. Tilladelse til indvinding af grundvand

Snogekærvej 39, 4400 Kalundborg. Tilladelse til indvinding af grundvand Snogekærvej 39 4400 Kalundborg Snogekærvej 39, 4400 Kalundborg Tilladelse til indvinding af grundvand 1 Datablad Snogekærvej 39, Bruno Hansen Tilladt indvindingsmængde Formål 1000 m 3 per år Landbrugsdrift

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. I medfør af 7, 16, stk. 2 og stk. 3 og kapitel 5, 46 og 47 i landstingsforordning nr.

Læs mere

2. Tilladelsen omfatter vanding af ca. 25 ha afgrøder og vanding af dyrehold.

2. Tilladelsen omfatter vanding af ca. 25 ha afgrøder og vanding af dyrehold. TEKNIK & MILJØ Vandmiljø - Grundvand Dato: 12. april 2018 Sagsnr.: 18/12765 RUDOLF GEISER Hovborgvej 82 6682 Hovborg E-mail: mail@geiser.dk CPR/CVR-nr.: 72859618 Kontaktperson: Bodil Petersen Dir. tlf.:

Læs mere

Afgørelse. 1. Eventuelle samlinger af slangerne skal etableres i samlebrønde og kunne inspiceres.

Afgørelse. 1. Eventuelle samlinger af slangerne skal etableres i samlebrønde og kunne inspiceres. MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 7254 1100 Telefax: 7254 1101 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 22. september 2009 J.nr. MKN-100-00428 Afgørelse efter 19 i miljøbeskyttelsesloven (lovbekendtgørelse

Læs mere

Tambours Have Bredmosevej Varde

Tambours Have Bredmosevej Varde Tambours Have Bredmosevej 21 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering af en erstatningsboring

Læs mere

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 38 m³/time

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 38 m³/time Torvegade 74, 6700 Esbjerg Benny Skovgaard Hansen Obbekjærvej 119 6760 Ribe Do 1. august 2016 Sagsbehandler Ek Obel Sørensen E-mail eksre@esbjergkommune.dk Sagsid 13/27433 Reg. nr. 571-40-5345-00 Endelig

Læs mere

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping:

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: 1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: Kravet står i Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter ( 5 og bilag 1, se

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter vandforsyningslovens 1 75, jf. 20.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter vandforsyningslovens 1 75, jf. 20. Toldboden 2 8800 Viborg Telefon: 72 40 56 00 nmkn@naevneneshus.dk www.nmkn.dk 18. januar 2017 J.nr.: NMK-42-00504 KlageID: 85133 Ref.: SANDR-NMKN AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes afgørelse om afslag

Læs mere

Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde

Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering af

Læs mere

Afgørelse. efter 55, stk. 4, i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 71 af 17. januar 2007):

Afgørelse. efter 55, stk. 4, i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 71 af 17. januar 2007): MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 30. november 2007 J.nr. MKN-200-00050 Afgørelse efter 55, stk. 4, i vandforsyningsloven

Læs mere

DGU nr.: m nord for stuehus Gudumkærvej 5 Matr.nr.: 3 e Vrå by, Gjellerup X: , Y: udløber den 15.

DGU nr.: m nord for stuehus Gudumkærvej 5 Matr.nr.: 3 e Vrå by, Gjellerup X: , Y: udløber den 15. TEKNIK OG MILJØ Mads Peder Vendelbo Rahbek Gudumkærvej 5 7400 Herning Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf: 9628 2828 Lokal +4596288101 miktk@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 13.02.00-P19-461-10

Læs mere

Hallumgade Farming ApS Kvongvej 511 Kvong 6800 Varde

Hallumgade Farming ApS Kvongvej 511 Kvong 6800 Varde Hallumgade Farming ApS Kvongvej 511 Kvong 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering af en

Læs mere

Redegørelse for hasteprocedure for ansøgning om tilladelser om vandindvinding af overfladevand

Redegørelse for hasteprocedure for ansøgning om tilladelser om vandindvinding af overfladevand Redegørelse 24-08-2018 Side 1. Redegørelse for hasteprocedure for ansøgning om tilladelser om vandindvinding af overfladevand Sagens omstændigheder På et møde mellem borgmester Arne Boelt, udvalgsformand

Læs mere

Markvanding. Varde Kommune.

Markvanding. Varde Kommune. Keld Ole Holger Uglebjerg Varde Landevej 39 6800 Varde Naturcenteret Jord & Grundvand Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk Fornyelse af markvandingstilladelse.

Læs mere

Trehøjegaard v/dennis Lauridsen c/o Dennis Lauridsen Frøstrupvej Varde. Tilladelse til erstatningsboring.

Trehøjegaard v/dennis Lauridsen c/o Dennis Lauridsen Frøstrupvej Varde. Tilladelse til erstatningsboring. Trehøjegaard v/dennis Lauridsen c/o Dennis Lauridsen Frøstrupvej 351 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til erstatningsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse

Læs mere

A. Formål Der må indvindes grundvand til markvanding. Hvis formålet med indvindingen ændres, skal der søges om en ny indvindingstilladelse.

A. Formål Der må indvindes grundvand til markvanding. Hvis formålet med indvindingen ændres, skal der søges om en ny indvindingstilladelse. Hjørring Kommune Knud Erik Jensen Søndermøllevej 219 9800 Hjørring Hjørring den 30-10-2017 Sagsnr.: 13.02.01-P19-59-16 Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Læs mere

Michael Vammen Bisgård Furvej 31. 7800 Skive. 13. november 2014. Vandløbstilladelse til etablering af bro over Hagensmølle Bæk

Michael Vammen Bisgård Furvej 31. 7800 Skive. 13. november 2014. Vandløbstilladelse til etablering af bro over Hagensmølle Bæk Michael Vammen Bisgård Furvej 31 7800 Skive 13. november 2014 Vandløbstilladelse til etablering af bro over Hagensmølle Bæk Du har søgt om tilladelse til at etablere en bro over Hagensmølle Bæk mellem

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. august 2014 J.nr.: NMK-34-00277 og NMK-33-01941 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes VVM-screening af vejprojekt

Læs mere

Poul Jefsen Nielsen Nr. Agerbækvej 2A 6853 Agerbæk

Poul Jefsen Nielsen Nr. Agerbækvej 2A 6853 Agerbæk Poul Jefsen Nielsen Nr. Agerbækvej 2A 6853 Agerbæk Naturcenteret Jord & Grundvand Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk 17. januar 2019 Fornyelse - Forøgelse

Læs mere

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time.

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time. TEKNIK & MILJØ Vandmiljø - Grundvand Dato: 24. maj 2018 Sagsnr.: 15/28574 Cand. Agro. Jens Agerlin Olsen c/o "Østergaard" Mojbølvej 14, Øster Lindet 6630 Rødding CPR/CVR-nr.: 13329389 Kontaktperson: Bodil

Læs mere

Tilladelse til etablering af markboring, samt foreløbig tilladelse til indvinding af grundvand.

Tilladelse til etablering af markboring, samt foreløbig tilladelse til indvinding af grundvand. Dato: 30. januar 2014 Tilladelse til etablering af markboring, samt foreløbig tilladelse til indvinding af grundvand. Du har den 20. januar 2014, ansøgt om tilladelse til etablering af markboring, samt

Læs mere

Landbrug/vindmølle v/knud Uhre Rahbek Guldagervej 94 Guldager 6710 Esbjerg V

Landbrug/vindmølle v/knud Uhre Rahbek Guldagervej 94 Guldager 6710 Esbjerg V Landbrug/vindmølle v/knud Uhre Rahbek Guldagervej 94 Guldager 6710 Esbjerg V Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse

Læs mere

Alex Bandsberg Thomsen St Hebovej Janderup Vestj

Alex Bandsberg Thomsen St Hebovej Janderup Vestj Alex Bandsberg Thomsen St Hebovej 17 6851 Janderup Vestj Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering

Læs mere

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE KØBENHAVN. AARHUS. LONDON. BRUXELLES ADVOKATFIRMA RÅDHUSPLADSEN 3 DK-8000 AARHUS C TEL. +45 70 12 12 11 FAX. +45 70 12 14 11 HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED

Læs mere

Nødbjerggård Agerbrug Viggo Conradsen Debelvej 58B 6753 Agerbæk. Tilladelse til erstatningsboring.

Nødbjerggård Agerbrug Viggo Conradsen Debelvej 58B 6753 Agerbæk. Tilladelse til erstatningsboring. Nødbjerggård Agerbrug Viggo Conradsen Debelvej 58B 6753 Agerbæk Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til erstatningsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering

Læs mere

Ole Hansen Varde Landevej 62 Skonager 6800 Varde. Tilladelse til erstatningsboring.

Ole Hansen Varde Landevej 62 Skonager 6800 Varde. Tilladelse til erstatningsboring. Ole Hansen Varde Landevej 62 Skonager 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 52548 JUP Tilladelse til erstatningsboring. Varde Kommune giver tilladelse til etablering af en ny markvandingsboring

Læs mere

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax:

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax: MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 Advokat Ole Madsen Axeltorv 12 4700 Næstved Den 8. december 2005 J.nr. 12-42 GM/FB/EA Som advokat for Hastrup

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 39 i lov om miljøbeskyttelse 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 39 i lov om miljøbeskyttelse 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 12. november 2012 J.nr.: NMK-10-00039 (tidl. MKN-104-00131) Ref.: casri/kisje AFGØRELSE i sag om miljøgodkendelse af Ravning

Læs mere

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Grættrupvej 12, 7870 Roslev. AnlægsID: 779-V

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Grættrupvej 12, 7870 Roslev. AnlægsID: 779-V Jørgen Overgaard Grættrupvej 12 Møgelthorum 7870 Roslev 28. maj 2015 TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Grættrupvej 12, 7870 Roslev. AnlægsID:

Læs mere

Michael Vammen Bisgård Furvej 31. 7800 Skive. 16. april 2015. Vandløbstilladelse til etablering af bro over Hagensmølle Bæk

Michael Vammen Bisgård Furvej 31. 7800 Skive. 16. april 2015. Vandløbstilladelse til etablering af bro over Hagensmølle Bæk Michael Vammen Bisgård Furvej 31 7800 Skive 16. april 2015 Vandløbstilladelse til etablering af bro over Hagensmølle Bæk Du har søgt om tilladelse til at etablere en bro over Hagensmølle Bæk på matrikel

Læs mere

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding på ejendommene Hejlskovvej 53 og 58, Hejlskov, 7840 Højslev

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding på ejendommene Hejlskovvej 53 og 58, Hejlskov, 7840 Højslev Erik Andersen Hejlskovvej 50 Hejlskov 7840 Højslev 2. juli 2014 TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding på ejendommene Hejlskovvej 53 og 58, Hejlskov, 7840 Højslev AnlægsID:

Læs mere

Tilladelse til etablering af boring samt foreløbig tilladelse til vandindvinding

Tilladelse til etablering af boring samt foreløbig tilladelse til vandindvinding Side 1 Philip Prince Skramvej 2 9881 Bindslev Hjørring den 28-03-2019 Sagsnr.: 13.02.01-P19-15-18 Tilladelse til etablering af boring samt foreløbig tilladelse til vandindvinding 1. Afgørelse giver tilladelse

Læs mere

Terrænregulering på Skydebanevej 14, Esbjerg Forlængelse af tidsfrist

Terrænregulering på Skydebanevej 14, Esbjerg Forlængelse af tidsfrist Selskabet Skydebanevej 14 ApS Vrenderupvej 38 6818 Årre. Sendt til virksomhedens digitale postkasse og pr. hv@sb-thomsen.dk Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 8. maj 2014 Sagsbehandler Bodil Damsgaard Kristensen

Læs mere

Grundvandsdannelse og udnyttelse af grundvandet

Grundvandsdannelse og udnyttelse af grundvandet Grundvandsdannelse og udnyttelse af grundvandet I vandplanerne er målet at 35 % af det dannede grundvand kan gå til vandindvinding. Det svarer til at lidt under 1.000 m 3 /ha/år af den årlige nedbør kan

Læs mere

FORUNDERSØGELSE RIB-00212

FORUNDERSØGELSE RIB-00212 FORUNDERSØGELSE RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Juli 2016 Forundersøgelse RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Side 1 Indhold Formål med indsatsen/projektet... 2 Eksisterende forhold... 2 Projektering

Læs mere

Markvanding. Varde Kommune.

Markvanding. Varde Kommune. Jan Kusk Christensen Fåborgvej 107 6818 Årre Naturcenteret Jord & Grundvand Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk Fornyelse af markvandingstilladelse. Ansøgers

Læs mere

Knud Højland Lorentzen Stilbjergvej 112 Frisvad 6800 Varde. Tilladelse til ny boring til grusvask.

Knud Højland Lorentzen Stilbjergvej 112 Frisvad 6800 Varde. Tilladelse til ny boring til grusvask. Knud Højland Lorentzen Stilbjergvej 112 Frisvad 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til ny boring til grusvask. 20. september 2017 Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse

Læs mere

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Offentlig høring af restaureringsprojekt i Gammelby Mølleå Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Løvbjergvej 23B, 7361 Ejstrupholm. 10au, Hallundbæk gde., Ejstrup

Løvbjergvej 23B, 7361 Ejstrupholm. 10au, Hallundbæk gde., Ejstrup EJSTRUPHOLM DAMBRUG A/S Løvbjergvej 23 Hallundbæk, 7361 Ejstrupholm 25. januar 2011 Indvindingstilladelse - Ejstrupholm Dambrug Foreløbig tilladelse til indvinding af grundvand til dambrugsdrift Beliggenhed

Læs mere

Tilladelse til udskiftning af gangbro over Holme Å opstrøms Okslundvej

Tilladelse til udskiftning af gangbro over Holme Å opstrøms Okslundvej Tilladelse til udskiftning af gangbro over Holme Å opstrøms Okslundvej Denne tilladelse er udarbejdet i et samarbejde mellem Vejen og Billund Kommuner. Vejen og Billund Kommune ønsker at udskifte den eksisterende

Læs mere

Varde Kommune. Se under punkt

Varde Kommune. Se under punkt Olav Thovtrup Hovborgvej 96 7200 Grindsted Naturcenteret Jord & Grundvand Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk Fornyelse af markvandingstilladelse. Ansøgers

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Møllevang, del af spildevandsopland 11027, til Mølledammen

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Møllevang, del af spildevandsopland 11027, til Mølledammen Sagsnr.: 15/23622 ks: bscr Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra Møllevang, del af spildevandsopland 11027, til Mølledammen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dispensation fra skovbyggelinje til spejderhytte og kanohus Dato:

Dispensation fra skovbyggelinje til spejderhytte og kanohus Dato: Dispensation fra skovbyggelinje til spejderhytte og kanohus Dato: 30-01-2018 Arkitekt har på vejne af ejer søgt om dispensation fra skovbyggelinje/byggetilladelse til opførsel af ny spejderhytte på 450

Læs mere

Dispensation fra skovbyggelinje til etablering af enfamiliehus Dato:

Dispensation fra skovbyggelinje til etablering af enfamiliehus Dato: Dispensation fra skovbyggelinje til etablering af enfamiliehus Dato: 10-07-2017 Der er søgt om dispensation fra skovbyggelinje/byggetilladelse til etablering af enfamiliehus på Lærke Alle 3, 7260 Sønder

Læs mere

Kort 1. Rørbroens placering. Pink streg er åbent offentligt vandløb. Blå streg er privat vandløb. Grøn streg er broer eller rørlægninger.

Kort 1. Rørbroens placering. Pink streg er åbent offentligt vandløb. Blå streg er privat vandløb. Grøn streg er broer eller rørlægninger. Hanne Britta Jensen Østerballevej 54 5450 Otterup Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Tilladelse

Læs mere

Hanne Britta Jensen Østerballevej Otterup

Hanne Britta Jensen Østerballevej Otterup Hanne Britta Jensen Østerballevej 54 5450 Otterup tommypj@smilemail.dk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk

Læs mere

Jakob Gade Lyngvej Skals. Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Skals Å til vanding af landbrugsafgrøder. Reg. nr

Jakob Gade Lyngvej Skals. Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Skals Å til vanding af landbrugsafgrøder. Reg. nr Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Jakob Gade Lyngvej 6 8832 Skals dek@viborg.dk Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Skals Å til vanding af landbrugsafgrøder.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug under vandområdeplan 2015 2021. // december 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vandområdeplanindsats... 3 2. Status før restaurering... 4 3. Gennemført indsats...

Læs mere

TILLADELSE. Fornyet og udvidet tilladelse til indvinding af grundvand til husholdning og drift på ejendommen Intrupvej 2, Lyby.

TILLADELSE. Fornyet og udvidet tilladelse til indvinding af grundvand til husholdning og drift på ejendommen Intrupvej 2, Lyby. Jesper Thomsen Intrupvej 2 Lyby 7800 Skive 17. september 2015 TILLADELSE Fornyet og udvidet tilladelse til indvinding af grundvand til husholdning og drift på ejendommen Intrupvej 2, Lyby. AnlægsID: 779-V85-64315

Læs mere

Forud for Hillerød Kommunes afgørelse er der foretaget høring af Miljø-, natur- og grundvandsmyndigheden.

Forud for Hillerød Kommunes afgørelse er der foretaget høring af Miljø-, natur- og grundvandsmyndigheden. Hillerød Vand A/S Solrødgårds Alle 6 3400 Hillerød Afgørelse i henhold til lov om miljøvurdering for anlægs- og indvindingstilladelse for Frederiksgades Vandværk By og Miljø har den 14.12.2018 modtaget

Læs mere

Vandindvinding af overfladevand med en spærrende opstemning i et habitatudpeget

Vandindvinding af overfladevand med en spærrende opstemning i et habitatudpeget Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Vingsted den 27. Maj 2011. Danmarks Sportsfiskerforbund ønsker redegørelse vedrørende Jedsted Mølle Dambrug. Danmarks Sportsfiskerforbund anmoder hermed Esbjerg

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. december 2012 J.nr.: NMK-810-00029 (tidl. MKN-400-00045) Ref.: Flemming Krog Bjerre, FLEKB-NMKN AFGØRELSE i sag om Miljøcenter

Læs mere

Notat om VVM-screening af ansøgning om vandindvindingstilladelse for A.P. Grønt, Søgårdsvej, matr.nr. 18m, Ølstykke By, Ølstykke

Notat om VVM-screening af ansøgning om vandindvindingstilladelse for A.P. Grønt, Søgårdsvej, matr.nr. 18m, Ølstykke By, Ølstykke Notat om VVM-screening af ansøgning om vandindvindingstilladelse for A.P. Grønt, Søgårdsvej, matr.nr. 18m, Ølstykke By, Ølstykke 1. Projektbeskrivelse Ansøger Per og Annette Hardenberg, AP Grønt Anlæg

Læs mere

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver Sammenskrivning af Lov om kolonihaver Dette er en sammenskrivning af Lovbekendtgørelse nr. 790 af 21. juni 2007 med følgende ændringslove indarbejdet i teksten: Lov nr. 1571 af 20. december 2006 Lov nr.

Læs mere

Byfornyelsesudvalget for Sdr. Omme Benny Røjlund Jensen Vejlevej Sdr. Omme

Byfornyelsesudvalget for Sdr. Omme Benny Røjlund Jensen Vejlevej Sdr. Omme Byfornyelsesudvalget for Sdr. Omme Benny Røjlund Jensen Vejlevej 11 7260 Sdr. Omme Høring af tilladelse til etablering af kano ophalningsplads og fornyelse af en eksisterende terrasse på matr. nr. 7a Østerby

Læs mere