Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 med senere ændringer):

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 med senere ændringer):"

Transkript

1 MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej København NV Telefon: Telefax: mkn@mkn.dk Den 27. oktober 2009 J.nr. MKN Afgørelse efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 med senere ændringer): Miljøklagenævnet ophæver Ribe Amts afgørelse af 24. oktober 2006 om tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug, og hjemviser sagen til fornyet behandling og afgørelse i Billund Kommune. Samtidig meddeles midlertidig tilladelse på nærmere angivne vilkår, herunder, at tilladelsen udløber 1. januar 2011, se nedenfor s. 16. Miljøklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Redegørelse for sagen... 2 Klagerne til nævnet Nye oplysninger under nævnsbehandlingen Miljøklagenævnets bemærkninger Miljøklagenævnets afgørelse Afgørelsen er truffet af ankechef, cand.jur. Jørgen Bjerring uden medvirken af beskikkede medlemmer, jf. vandforsyningslovens 75, stk. 1, og miljøbeskyttelseslovens 106, stk. 3.

2 - 2 - Sagens indbringelse for nævnet Den 24. oktober 2006 meddelte Ribe Amt tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug efter i lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 om vandforsyning med senere ændringer. Den 25. oktober 2006 er tilladelsen offentliggjort. Ved skrivelser af 20. og 21. november 2006 har henholdsvis Danmarks Sportsfiskerforbund og dambrugets ejer AquaPri Danmark A/S klaget over tilladelsen. Klagerne er indkommet rettidigt, og dambrugets ejer er klageberettigt i henhold til vandforsyningslovens 80, stk. 1, nr. 1, og Danmarks Sportsfiskerforbund er klageberettiget efter vandforsyningsloven 80, stk. 2. Sagen er overført fra Skov- og Naturstyrelsen til Miljøklagenævnet, og afgørelsen i sagen skal træffes efter de hidtil gældende regler, jf. 6, stk. 5 og 6, i lov nr. 570 af 24. juni 2005 om ændring af lov om miljømål m.v. for vandforekomster og internationale naturbeskyttelsesområder (miljømålsloven) og lov om vandforsyning m.v. Redegørelse for sagen Beliggenhed Filskov Dambrug er beliggende på matrikelnummer 8d, Omvrå Søndermark, Filskov på adressen Fiskerivej 15, 7200 Grindsted i Billund Kommune. Dambrugets indretning og produktion Filskov Dambrug indtager vand fra Omme Å. Indtaget sker via en opstemning af åen og reguleringen af den indtagne vandmængde sker manuelt ved fjernelse af planker ved stemmeværket. Vandet ledes fra indtaget til dambrugets centrale fødekanal, der deler sig ved dambruget i en nordlig og sydlig fødekanal, som fører til henholdsvis et nordligt og et sydligt produktionsafsnit. Det nordlige afsnit består af to 2 serieforbundne opdrætskanaler med længderetning øst-vest med dimensioner på henholdsvis 160 m x 6 m (den nordlige kanal) og 200 m x 6 m (den sydlige kanal). De to opdrætskanaler og den nordlige fødekanal ender i to mindre forbundne bassiner (beliggende i nord-syd retning). Fra det sydligste af disse bassiner løber vandet til dambrugets bundfældningsbassin. Det sydlige produktionsafsnit udgøres af 12 traditionelle jorddamme, der tilledes vand fra den sydlige fødekanal. Dammene har dimensionerne 22 m x 6 m. Dammene løber ud i en øst-vest gående bagkanal, der løber til dét bassin, hvori den sydlige opdrætskanal løber ud. Herfra løbet vandet til dambrugets bundfældningsbassin. Dambruget har endvidere en leveringsdam sydøst for de 12 traditionelle jorddamme. Størstedelen af dambrugets produktion foregår i de to opdrætskanaler. Dambrugets fiskebestand har i perioden ligget på mellem 50 og 135 tons (19 målinger).

3 - 3 - Den nuværende indretning af dambrugets produktionsafsnit er ifølge ortofoto etableret mellem 1999 og Bundfældningsbassin Dambrugets renseforanstaltninger består af et centralt, trapez-formet bundfældningsbassin med sidelængderne 31 m, 35 m, 30 m og 26 m. Vandet fra damme og opdrætskanaler løber til bassinet via 3 rørføringer på den ene af siderne (31 m). Fra bundfældningsbassinet løber vandet videre til et efterklaringsbassin, hvorfra det ledes ud i Omme Å. Der er fra efterklaringsbassinet etableret en rørforbindelse til en mindre kanal, der løber parallelt med bundfældnings- og efterklaringsbassinet. Fra denne kanals sydlige ende kan vand pumpes til den nordlige fødekanal med en maksimal pumpekapacitet på 300 l/s. I skrivelse af 26. juli 2007 fra AquaPri Danmark A/S til Billund Kommune fremgår, at der tilledes ca. 30 l/s til dambrugets bundfældningsbassin fra en grøft. Det fremgår ikke af skrivelsen, hvor grøften er placeret og hvordan tilløbet er udformet. Dambrugsbekendtgørelsen Ved afgørelse af 15. december 1989 fra Ribe Amt har Filskov Dambrug tilladelse til anvendelse af 153 tons foder pr. år, og dambruget må aflede i alt l/s. Afgørelsen blev meddelt på vilkår om etablering af 2 parallelle bundfældningsbassiner med dimensionerne 50 m x 20 m x 1 m. Miljøstyrelsen stadfæstede ved skrivelse af 5. april 1990 amtets afgørelse. Miljøgodkendelse Ved skrivelse af 29. december 1998 indsendte Mildam ApS på vegne af ejeren af Filskov Dambrug ansøgning om miljøgodkendelse af dambruget. Ved skrivelse af 18. februar 2004 har Dansk Dambrugerforening (nu Dansk Akvakultur) på vegne af AquaPri Danmark A/S ansøgt om miljøgodkendelse af Filskov Dambrug til Ribe Amt. Dambruget er endnu ikke blevet miljøgodkendt. Natur og planforhold Ca. 35 km nedstrøms Filskov Dambrug løber Omme Å ud i Skjern Å, der efter ca. 14 km løber ud i Ringkøbing Fjord. Omme Å har en medianminimums-vandføring (Q mm ) på ca. 930 l/s opstrøms dambruget. Medianminimumsvandføringen blev fastsat i Hedeselskabets rapport Bestemmelse af vandføringens medianminimum i nedbørs-områderne 25, 30 og 39, I rapporten er perioden valgt som referenceperiode. Mellem dambrugets ind- og udløb er en strækning i Omme Å med reduceret vandføring på ca m. 1

4 - 4 - Vandløbsstrækningerne i Omme Å op- og nedstrøms dambrugets indløb har målsætningen B2 (laksefiskevand) 2. I målsætningen indgår, at strækningerne skal kunne anvendes som opvækst- og opholdområde for ørred og laksefisk. Målsætningen omfatter nogle krav til de fysiske forhold i vandløbet, herunder at der skal være passage til gydeområderne ved opstemninger og lignende anlæg (Vejledning fra miljøstyrelsen nr. 1/1983). Regionplan 2005 (skema 30.2, s. 199) angiver, at kravet til vandløbskvalitet for vandløb med B2-målsætning mindst er faunaklasse 5. Dette svarer til den generelle sammenhæng mellem kvalitetsmålsætninger i vandløb og faunaklasse angivet i Miljøministeriets vejledning om biologisk bedømmelse af vandløbskvalitet, jf. vejledning fra Miljøstyrelsen, nr. 5/1998. Der er ikke fastsat DVFI-målsætningsklasse eller optimal faunaklasse ved Filskov Dambrug. Faunaklassen op- og nedstrøms Filskov Dambrug var i årene følgende: Omme Å, opstrøms Filskov Dambrug Omme Å, nedstrøms Filskov Dambrug Dato DVFI Dato DVFI Stemmeværket giver en opstemning af vandet på ca. 0,4 meter med en opstuvnings-zone opstrøms i Omme Å på ca. 100 m. Vanddybden nedenfor stemmeværket er 1½ - 2 m og faldet henover stemmeværket er ca. 10 cm. Ribe Amt har i 1993 etableret et omløbsstryg i Omme Å uden om stemmeværket. Omløbsstryget udgør en del af Omme Å. Billund Kommune har vurderet, at omløbsstryget har en gennemsnitlig vandføring på ca. 75 l/s med en maksimal vandføring på ca. 150 l/s. Ved lave vandføringer i Omme Å er stryget formodentlig helt tørlagt. Strækningen mellem omløbets ind- og udløb langs den nordlige brink af Omme Å er på ca. 20 m, og stemmeværket ligger ca. midt på denne strækning. Omløbet er ca. 1 m bredt og er fra ind- til udløb ca. 65 m langt. Det øverste lag af omløbets bund består af et tyndt lag sediment, der ligger over den oprindelige bund fra etablering af omløbet bestående af store sten. Ifølge Ribe Amts tilladelse har amtet i perioden 1993 til 2000 gennemført 12 vandføringsmålinger i omløbsstryget. Målingerne viste vandføringer i intervallet fra 48 l/s til 226 l/s. I Omme Å ligger udover Filskov Dambrug 5 dambrug (Hallundbæk Dambrug, Blåhøj Dambrug, Møbjerg Dambrug, Juellingsholm Dambrug og Ørbæklunde Dambrug). Ribe Amts Regionplan fastsætter blandt andet følgende retningslinje 30.1 for vandløb (s. 197): 2 Regionplan 2016, Ribe Amt, Kortbilag 7: Vandløb, søer og kystvande.

5 - 5 - Vandløbene i Ribe Amt skal normalt sikres et naturligt og alsidigt plante- og dyreliv, der kun er svagt påvirket af menneskelig aktivitet. Målsætningerne for vandløbene er vist på kortbilag 7. På kontrolstationerne omkring Kongeåens Dambrug, Nørå Dambrug og Tvilho Dambrug fastsættes den optimale faunaklasse til 7 og målsætningsklassen til mindst faunaklasse 5, dog må der ikke ske en forringelse af faunaklassen som følge af dambrugenes udledning. I regionplanen (s. 198) er tilkendegivet følgende vedrørende indvinding af overfladevand til dambrug: I forbindelse med fornyelse af dambrugenes tilladelser til vandindtag fra vandløbene (i 2005) vil det i henhold til bestemmelserne i vandforsyningsloven blive lagt til grund, at der altid skal opretholdes en vandføring svarende til mindst halvdelen af medianminimumsvandføringen i vandløbene. Af redegørelsen (s ) for regionplanens retningslinjer for vandløb fremgår blandt andet: De mange opstemninger ved dambrugene udgør spærringer for vandløbsfaunaens passage forbi dambrugene. Både opstemning og det store vandindtag har hidtil været medvirkende til at bryde kontinuiteten i vandløbene, hvorfor den generelle målsætning ikke har været opfyldt. Den negative effekt forstærkes yderligere, når der, som det ofte er tilfældet, ligger flere dambrug efter hinanden ved samme vandløb. Det har vist sig, at selv hvor der er etableret fisketrapper eller lignende udgør disse en væsentlig hindring for den frie passage, idet kun en mindre andel af fiskene når frem til gydeområderne, der ofte er beliggende øverst i vandsystemerne. Nyere undersøgelser har endvidere vist, at nedtrækkende ungfisk af laks og havørred i mange tilfælde ikke kan vandre forbi dambrugene, og på trods af at dambrugene er afgitret i overensstemmelse lovgivningen, ender en stor del af ungfiskene alligevel i fiskedammene. Efter henstilling fra Ministeriet for Fødevareerhverv, Landbrug og Fiskeri har de jyske amter sammen med Dansk Dambrugerforening m.fl. i det såkaldte Faunapassageudvalg foretaget et udredningsarbejde vedrørende faunapassage, afgitring og fornyelse af dambrugenes vandindvindingstilladelser i Faunapassageudvalget, som afrapporterede sit arbejde februar 2004, havde bl.a. følgende anbefalinger: - Udvalget, bortset fra Dansk Dambrugerforening, anbefaler at indvinding af overfladevand til dambrug bør begrænses til en fast vandmængde, der kun udgør en mindre del af vandløbets samlede vandføring. Den samlede vandindvinding bør ikke overstige 50 % af vandløbets medianminimumsvandføring. Ved vandløb med meget stabil vandføring bør vandindtaget dog være noget mindre. - Udvalget bortset fra Dansk Dambrugerforening anbefaler, at vandindvindingen til dambrug foretages på anden måde end ved opstemning, f.eks. ved oppumpning, på glat strøm, gennem dræn eller lignende. Faunapassageudvalgets rapporter, som bl.a. kan ses på amtets hjemmeside, indeholder endvidere forslag til konkrete løsningsmodeller for tilfredsstillende faunapassage. Herefter (s. 203) fremsættes i Regionplan 2005 følgende tilkendegivelse:

6 - 6 - Ved nye tilladelser til indvinding af overfladevand vil Ribe Amt sikre, at der er tilstrækkeligt med vand i vandløbet mellem dambrugenes indløb og udløb, så den generelle fiskevandsmålsætning for vandløbene kan overholdes. Det betyder, at der overalt skal være tilstrækkeligt med vand i vandløbet, at der skal være et varieret dyre- og planteliv i vandløbene uden om dambrugene og at vandindvindingen i sig selv ikke må hindre faunapassagen. Omme Å indgår ca. 22 km nedstrøms dambruget i habitatområde H60 (Borris Hede), der er en del af det internationale naturbeskyttelsesområde nr. 67 (Borris Hede), jf. bekendtgørelse nr. 408 af 1. maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter. Udpegningsgrundlaget for H60 med akvatisk relevans er grøn kølleguldsmed (Ophiogomphus cecilia); bæklampret (Lampetra planeri); laks (Salmo salar); odder (Lutra lutra); ret næringsfattige søer og vandhuller med små amfibiske planter ved bredden; kalkrige søer og vandhuller med kransnålalger; næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks; brunvandede søer og vandhuller; vandløb med vandplanter; vandløb med tidvis blottet mudder med enårige planter; våde dværgbusksamfund med klokkelyng; tidvis våde enge på mager eller kalkrig bund, ofte med blåtop; hængesæk og andre kærsamfund dannet flydende i vand; skovbevoksede tørvemoser; elle- og askeskove ved vandløb, søer og væld. Ca. 31 km nedstrøms dambrugets indgår Omme Å ind i habitatområde H61 (Skjern Å), der er en del af det internationale naturbeskyttelsesområde nr (Skjern Å, Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen). Udpegningsgrundlaget for H61 med akvatisk relevans er grøn kølleguldsmed; havlampret (Petromyzon marinus); bæklampret; flodlampret (Lampetra fluviatilis); Laks; damflagermus (Myotis dasycneme); Odder; Vandranke (Luronium natans); ret næringsfattige søer og vandhuller med små amfibiske planter ved bredden; kalkrige søer og vandhuller med kransnålalger; næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks; brunvandede søer og vandhuller; vandløb med vandplanter; tidvis våde enge på mager eller kalkrig bund, ofte med blåtop; hængesæk og andre kærsamfund dannet flydende i vand; kilder og væld med kalkholdigt (hårdt) vand; rigkær; elle- og askeskove ved vandløb, søer og væld. Skjern Å løber ud i Ringkøbing Fjord. Fjorden indgår i habitatområde H62 (Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen), der er en del af det internationale naturbeskyttelsesområde nr (Skjern Å, Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen). Udpegningsgrundlaget for H62 med akvatisk relevans er havlampret; flodlampret; majsild (Alosa alosa); stavsild (Alosa fallax); laks; odder; vandranke; flodmundinger; kystlaguner og strandsøer; kalkrige søer og vandhuller med kransnålalger; næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks; brunvandede søer og vandhuller; vandløb med vandplanter; plantesamfund med næbfrø, soldug eller ulvefod på vådt sand eller blottet tørv; rigkær. Vandindvinding Dambrugets hidtidige vandindvindingsrettigheder udløb den 1. april I skrivelse af 27. oktober 2004 har ejeren af Filskov Dambrug, AquaPri Denmark A/S, ansøgt Ribe Amt om tilladelse til indvinding af overfladevand. Der er ansøgt om en mængde på 600 l/s, dog altid med afgivelse af ½ Q mm til vandløbet.

7 - 7 - Der er i ansøgningen ikke redegjort nærmere for dambrugets vandbehov, men angivet 6 målinger af dambrugets vandforbrug for årene (begge årstal inklusive, egenkontrolmålinger). Målingerne ligger i intervallet fra l/s. Indvindingen ønskes foretaget ved den eksisterende opstemning og det eksisterende indtag. Vandforbruget på dambruget har i perioden 1999 til 2007 (inklusive begge år) ligget på mellem 400 og l/s (22 målinger). I disse data indgår værdierne for vandforbruget fra dambrugets ansøgning af 27. oktober 2004 nævnt ovenfor. Ved skrivelse af 26. juni 2006 meddelte Ribe Amt en midlertidig tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug. Ved skrivelse af 24. oktober 2006 har Ribe Amt givet tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug. Følgende fremgår af denne skrivelse: 1. Afgørelse I medfør af 20 i miljøministeriets lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 om vandforsyning meddeles Filskov Dambrug hermed tilladelse til indvinding af vand til dambrugsdrift fra Omme Å. Tilladelsen meddeles på følgende vilkår: 1. Tilladelsen er tidsbegrænset med udløb den 1. januar Tilladelsen bortfalder dog tidligere, såfremt der efter gældende regler herom tages skridt til etablering af faunapassage ved dambrugets opstemningsanlæg. Tilladelsen bortfalder således, når tilladelsesmyndigheden på dette tidspunkt på ny har truffet afgørelse vedrørende spørgsmålet om tilladelse til vandindvinding. 2. Der må indvindes maksimalt 600 l/s ~ 2160 m 3 /time. Dog skal der straks efter meddelelsen af denne tilladelse til enhver tid efterlades en restvandføring på mindst 465 l/s i vandløbet forbi dambruget, svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen, Q mm 1. Hensynet til restvandføringen går forud for indvindingen. 3. Indvindingen skal gradvist nedbringes, når vandføringen i vandløbet opstrøms indvindingsanlægget er mindre end 1065 l/s, således at vandføringen i vandløbet forbi dambruget altid udgør mindst 465 l/s, når der indtages vand til dambruget. 4. Indvindingen skal ophøre helt, når vandføringen i vandløbet opstrøms indvindingsstedet kommer under 465 l/s, svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen, Q mm. 5. Dambruget skal nærmere redegøre for, hvorledes man sikrer, at der til enhver tid ledes mindst 465 l/s videre forbi dambruget. Redegørelsen skal være godkendelsesmyndigheden i hænde senest den 31. marts Redegørelsen, som skal bilægges nødvendige tegninger, skal godkendes af godkendelsesmyndigheden og udgør en del af grundlaget for denne tilladelse. (Løsningen bør ikke basere sig på en jævnlig og manuel justering af eksempelvis koten på stemmeværkets overfaldskanter). Hvis der i denne forbindelse er behov for ændringer i vandløbets skikkelse - forløb, bredde, bundkote, og skråningsanlæg - må disse ikke foretages, uden der forinden er opnået tilladelse efter vandløbsloven. I givet fald fremsendes forslag til regulering af vandløbet. 6. Dambruget skal etablere en måleanordning, så dambrugets vandindtag kontinuert registreres. Registreringen af vandindtaget skal løbende kunne aflæses som l/s, og registreringerne skal løbende gemmes som m3/døgn. Vandføringsdata skal opbevares for mindst 2 år og skal på forlangende udleveres til tilsynsmyndigheden. Dambruget skal redegøre for udformning og placering af måleanordningen. Redegørelsen skal bilægges nødvendige tegninger og være godkendelsesmyndigheden i hænde senest den 31. marts Rede-

8 - 8 - gørelsen og måleanordningen skal godkendes af godkendelsesmyndigheden og udgør en del af grundlaget for denne tilladelse. I vilkår 5 og 6 fremgår det, at der skal fremsendes visse redegørelser til godkendelsesmyndigheden. I den forbindelse kan det oplyses, at Ribe Amt er godkendelsesmyndighed indtil den 1. januar Herefter vil det være Billund Kommune, der er godkendelsesmyndighed. Tilladelsen til indvinding af vand forudsætter, at der foretages en effektiv afgitring af indvindingsanlægget efter anvisning fra Fiskeridirektoratet, jf. bl.a. skrivelse af 2. marts 2006 fra Fiskeridirektoratet om vandringer hos vigtige ferskvandsfisk og deres betydning for afgitringsforhold ved vandindtag og udløb fra vandløb. Tilladelsen foregriber ikke, at der i forbindelse med en senere godkendelse af dambruget efter miljøbeskyttelsesloven kan stilles yderligere krav til forbruget af vand. Det bemærkes, at senere ændringer af indvindingsanlæggets placering, indretning og dimensioner kræver fornyet behandling efter vandforsyningsloven. Endvidere bemærkes, at tilsidesættelse af de stillede vilkår og forudsætninger kan indebære, at tilladelsen tilbagekaldes uden erstatning, jf. vandforsyningslovens Grundlag for afgørelsen Ansøgningen Filskov Dambrug ejes af AQUAPRI DENMARK A/S, Durupvej 44, 7870 Roslev og er beliggende i Grindsted Kommune ved Omme Å på adressen: Fiskerivej 15, Filskov, 7200 Grindsted. Dambruget har den 1. november 2004 søgt om fornyet tilladelse til at indvinde vand fra Omme Å til brug ved opdræt af fisk. Vandindvindingen ønskes foretaget ved hjælp af den eksisterende opstemning og det eksisterende indtag, jf. vedlagte situationsplan (bilag 1). Dambrugets hidtidige vandindvindingsrettigheder udløb ifølge vandforsyningslovens 86, stk. 4, den 1. april Ribe Amt har den 26. juni 2006 meddelt dambruget en midlertidig tilladelse til indvinding af vand, som bortfalder med meddelelsen af nærværende tilladelse. Der er ansøgt om tilladelse til at indtage 600 l/s, dog således at der altid efterlades en vandmængde svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen i vandløbet uden om dambruget. Om behovet for vand oplyses det i ansøgningen: Den ansøgte vandmængde på 600 l/s fra Omme Å skal anvendes til produktion af ca. 140 tons store røde på 3-4 kg. Denne produktion baseres på 153 tons foder 2 opdrætskanaler og 12 traditionelle jorddamme. Man påtænker at oprette en ekstra fødekanal, der kan føre vandet fra enden af opdrætskanalerne tilbage til indløb af fødekanalen. I denne kanal vil der etableres beluftning og decentral rensning. Dambrugets drift i øvrigt er ikke beskrevet særskilt i ansøgningen, herunder hvorledes overskydende vand sendes gennem stemmeværket og videre i vandløbet. Beskrivelse af dambrug og vandindvinding Dambrugets produktion foregår i 12 traditionelle jorddamme, 1 bagkanal samt 2 lange jordkanaler. Dambruget er anlagt 1930 erne har tilladelse fra landvæsensnævnet til at foretage opstemning af vandet i Omme Å til brug for indvinding til dambrugsdrift. Det nuværende stemmeværk giver typisk anledning til en opstemning på ca. 0,4 m, og denne opstemning resulterer i en opstuvningszone på ca. 100 m opstrøms i Omme Å. Der er ikke anlagt fisketrappe i forbindelse med opstemningen. I 1993 har Ribe Amt anlagt et omløbsstryg uden om opstemningen, og omløbsstryget indgår som en del af det offentlige vandløb Omme Å. Omløbsstryget er udlagt til at føre mindst 400 l/s, men det vurderes at stryget har en noget større kapacitet. Af Ribe Amts afgørelse efter dambrugsbekendtgørelsen, december 1989, fremgår, at der maksimalt må afledes 1000l/s (gennem 2 bundfældningsbassiner). Der er siden foretaget forskellige ændringer af bassinet, og det vurderes at det nuværende bundfældningsbassin ud fra en størrelsesmæssig betragtning har en kapacitet på maksimalt 600 l/s. Ifølge samme afgørelse fra Ribe Amt har dambruget tilladelse til at bruge maksimalt 153 tons foder pr. år.

9 - 9 - Vandføringsforhold i Omme Å Af Hedeselskabets rapport Bestemmelser af vandføringens medianminimum i nedbørsområderne 25, 30 og 39, 2001, fremgår, at oplandet til Filskov Dambrug er 179 km2 og giver anledning til en medianminimumsvandføring på ca. 930 l/s. Omme Å mellem dambrugets indløb og udløb Strækningen mellem dambrugets indløb og udløb er ca m lang. Vandføringen på strækningen udgøres ofte kun af den vandmængde som sendes gennem omløbsstryget. Stryget er dimensioneret for 400 l/s Målsætning Omme Å er opstrøms og nedstrøms dambruget målsat som LAKSEFISKEVAND (målsætning B2), jf. Ribe Amts regionplan. For strækningen mellem dambrugets indløb og udløb er der fastsat en lempet målsætning: VANDLØB PÅVIRKET AF VANDINDVINDING. Denne målsætning er fastsat, da vandløbets vandføring i store dele af året er reduceret betydeligt som følge af dambrugets indvinding. Habitatområde Omme Å er ca. 30 km nedstrøms dambruget er udpeget som et internationalt naturbeskyttelsesområde, habitatområde, jf. habitatbekendtgørelsen. Den nedre del af Omme Å indgår i udpegningsområde nr. 61 Skjern Å - hvor udpegningsgrundlaget med relevans for det vandige miljø er: Laks, Havlampret, Flodlampret, Bæklampret, Odder, Grøn Kølleguldsmed, Vandranke og Vandløb med vandplanter.: Anden vandindvinding Dambruget har ikke anden indvinding af vand end overfladevand. Der findes dog en ældre boring på ejendommen, hvor der kan oppumpes maksimalt 1000 m 3 pr år. Udtalelser i forbindelse sagens behandling Grindsted Kommune har den 17. november 2004 udtalt til ansøgningen, at man forventer at den afgivne vandmængde vil blive ledt gennem omløbsstryget, som er etableret i 1990 erne. Der bør gennemføres en undersøgelse af strygets kapacitet for at sikre, at dette kan modtage mindst medianminimum. Amtet har tidligere udsendt et udkast til afgørelsen til dambruget. Amtet har imidlertid ikke modtaget bemærkninger til udkastet. Spildevandskontoret har derfor udarbejdet vedlagte vandindvindingstilladelse til Filskov Dambrug på grundlag af de foreliggende oplysninger. Der er ikke foretaget væsentlige ændringer i forhold til det udsendte udkast. Det bemærkes dog, at udkastets vilkår 7 er udeladt i den endelige afgørelse. 3. Miljømæssig vurdering og begrundelse for afgørelsen Ved afgørelser efter vandforsyningsloven skal der tages hensyn til såvel naturbeskyttelsesmæssige, miljømæssige som erhvervsmæssige interesser ved vandløbet, jf. vandforsyningslovens formålsbestemmelser. Vurdering af det ansøgte vandbehov Der er ikke i ansøgningen redegjort nærmere for dambrugets behov for vandindvinding. Der er således udelukkende henvist til at der årligt skal produceres 140 tons store røde. På grundlag af generel viden om vandforbrug på dambrug er det opgjort, at et traditionelt dambrug svarende til Filskov Dambrug - kan drives på en økonomisk forsvarlig måde med et vandforbrug på ca. 2 l/s pr. tons årligt foderforbrug. På dette grundlag vurderer amtet, at Filskov Dambrug kan drives forsvarligt med et vandforbrug på ned til ca. 300 l/s. Ribe Amt har dog ikke for nuværende fundet grundlag for yderligere reduktion af vandindtaget til dambruget. Indvindingens omfang, placering og udformning Indvindingsstedet ønskes placeret i det nuværende indtag. Da der ikke er fremsendt tegninger over selve indretningen, er der stillet vilkår om, at der efterfølgende fremsendes tegninger, der skal godkendes inden indvindingsanlægget evt. bygges om og tages i brug. Det bemærkes, at opfyldelse af vilkårene nr. 3 og 4 kan nødvendiggøre løbende monitering af vandføring i åen. Det bemærkes ligeledes, at der skal redegøres for,

10 hvordan man i forbindelse med vandføringer under 1065 l/s vil sikre et reduceret vandindtag samt sikre, at der til stadighed ledes en restvandføring på mindst 465 l/s i vandløbet udenom dambruget. Det er Ribe Amts vurdering, at denne restvandføring mest hensigtsmæssigt kan ledes gennem det etablerede omløbsstryg, som formelt udgør en del af kommunevandløbet Omme Å. Dambruget anbefales derfor at kontakte Grindsted kommune for at aftale en evt. ændring omløbets profil for evt. at skabe en større vandføringskapacitet. Ribe Amt har i perioden 1993 til 2000 gennemført 12 vandføringsmålinger i omløbsstryget. Målinger viser vandføringer i intervallet fra 48 l/s til 226 l/s. Det vurderes således, at omløbet langt fra fører den vandføring, som var formålet nemlig 400 l/s. I henhold til regionplanen skal der ved nye vandindvindingstilladelser tages stilling til påvirkningen af vandløbet. Det er amtets vurdering, at den tilladte vandmængde på 600 l/s, og kravet om videreførelse af minimum 465 l/s forbi dambruget, på kort sigt vil betyde en vis forbedring af vandføringsforholdene i vandløbet mellem stemmeværket og dambrugets udløb. Afgitring Det er en forudsætning for udnyttelsen af denne tilladelse, at der foretages en afgitring i overensstemmelse med Fiskeridirektoratets anvisninger. Konsekvensvurdering i forhold til regionplanens målsætninger og habitatbestemmelser. Regionplanens målsætning for Omme Å (LAKSEFISKEVAND) forudsætter bl.a., at der skabes fri passage for fisk fra havet til de øverste dele af vandsystemet, samt at der er egnede gyde- og opvækstområder. Opfyldelse af den generelle målsætning fordrer også, at der er tilstrækkelig med vand i vandløbet, så der kan foregå et naturligt op- og nedtræk af fisk og anden fauna. Det er amtets vurdering, at den ansøgte vandindvinding (metode og vandmængde i sammenhæng) vil udgøre en hindring for opnåelse af ovennævnte mål. Til grund for denne vurdering indgår bl.a., at vandindtaget bryder vandløbets kontinuitet, og at opstemningen uanset tilstedeværelse af et omløbstryg - udgør en ikke uvæsentlig spærring for fiskenes vandringsmuligheder. Desuden vil opstemningen, efter amtets vurdering, medføre øget dødelighed på nedtrækkende fiskeyngel. Effekterne forstærkes yderligere af, at der i samme vandløb er beliggende 3 dambrug med spærrende opstemninger. Habitatbekendtgørelsens 4 bestemmer bl.a., at der ikke må gives tilladelser, som kan skade områderne eller de arter, som har givet anledning til habitatudpegningen. Amtet vurderer i den konkrete sag, at vandindvindingen foretages så langt opstrøms det nedstrøms beliggende habitatområde, at indvindingen ikke i sig selv vil være til væsentlig skade for arterne. For så vidt angår opstemningen, finder amtet, at den bør fjernes/nedlægges snarest muligt, men amtet vurderer samtidig, at dette kan afvente den statslige planlægning og indsats efter miljømålsloven efter Denne planlægning forventes således at skulle indeholde en strategi for afvikling af opstemninger. Af samme årsag har amtet ikke inddraget afgitringsspørgsmålet, idet afgitringsbekendtgørelsens standardkrav vurderes at være tilstrækkelige i godkendelsens løbetid. For ikke at virke hindrende for de nødvendige indgreb efter miljømålsloven finder amtet, at tilladelsen skal tidsbegrænses til 1. januar Amtet finder endvidere, at det samtidig gennem vilkår bør sikres, at spørgsmålet om vandindvinding kan tages op til fornyet behandling, såfremt der på et tidligere tidspunkt tages skridt til etablering af en bedre faunapassage ved opstemningen. Klagerne til nævnet Ved skrivelse af 20. november 2006 har Danmarks Sportsfiskerforbund klaget over Ribe Amts tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug. I klagen anføres:

11 Danmarks Sportsfiskerforbund indgiver hermed klage til Skov- og Naturstyrelsen over ovennævnte afgørelse fra Ribe Amt med påstand om, at afgørelsen erklæres ugyldig, og sagen tilbagevises til fornyet behandling i amtet. Efter forbundets opfattelse afspejler tilladelsen ikke i tilstrækkeligt omfang lovbekendtgørelsens bestemmelser om, at vandindvindingstilladelsen skal gives bl.a. under hensyntagen til dambrugets dokumenterede behov for vand. Det fremgår af tilladelsen, at dambrugene ikke har dokumenteret et sådant behov. Tværtimod vil Filskov Dambrug med den tilladte fodermængde på 150 tons kunne drives forsvarligt med en vandmængde svarende til maksimalt ca /sek. i henhold til amtets vurdering af, at ca. 2 1/sek. pr. tons foder vil give en forsvarlig drift, hvilket altså må være dambrugets reelle behov. Trods det har amtet valgt at give en vandindvindingstilladelse svarende til det dobbelte af det reelle behov. Amtet har efter forbundets opfattelse heller ikke foretaget en seriøs afvejning af de samfundsmæssige interesser i relation til regionplanens målsætninger for vandløbet og det faktum, at dambruget ligger i tilknytning til det internationale beskyttelsesområde H 61 Skjern A mv., som vandløbene udløber i, med bl.a. fiskearterne laks og lampret som udpegningsgrundlag. Amtet erkender, at tilladelsen til vandindvindingen, både indvindingsmetode og vandmængde i sammenhæng, vil udgøre en hindring for opnåelse af regionplanens mål og målet om gunstig bevaringsstatus for de for habitatområdet udpegede fiskearter, idet opstemningen ved dambruget både vil medføre øget dødelighed for den nedtrækkende fiskeyngel og spærre for fiskenes vandringsmuligheder, selv om der ved dambruget er etableret et omløbsstryg med en vandføringskapacitet på sek. Uanset de sædvanlige spidsfindigheder i denne type afgørelser omkring, hvilken lovgivning der regulerer hvad, så er den såkaldte muslingedom ved EF domstolen klar i mælet omkring forhold, der vedrører habitatområder: Myndighederne må ikke give tilladelse til en plan eller et projekt med mindre, det er sandsynliggjort på baggrund af videnskabelig dokumentation, at planen/projektet ikke skader de i habitatområdet udpegede arter og naturtyper. Denne tilladelse handler bl.a. om vandindvinding, og som det fremgår af afgørelsen, så vandindvindingen og indvindingsmetoden i sig selv en hindring for opfyldelsen af habitatdirektivets målsætning for de nævnte fiskearter. Dermed har amtet klart forbrudt sig imod både EF domstolens afgørelse og afgørelsens implementering i dansk lovgivning i bekendtgørelsen om afgrænsning og administration af internationale beskyttelsesområder. Forbundet skal endvidere påpege, at amtet selv er af den opfattelse, at spærringen ved dambruget bør fjernes hurtigst muligt. Alligevel giver man en tidsbegrænset tilladelse, der rækker mindst frem til 2010 med et lønligt og usikkert håb om, at vandløbsmyndigheden til den tid via indsatsplanerne fjerner opstemningen ved dambruget. Afgørelsen fra Ribe Amt springer også beskæmmende i øjnene set i lyset af det forhold, at både Vejle Amt og Ringkøbing Amt som vandløbsmyndighed i samme vandløbssystem har iværksat en omfattende saneringsplan, der skal sikre de udpegede habitatarter gunstig bevaringsstatus i Skjern Å systemet, herunder laks og lampretter. Således har Vejle Amt nedlagt alle amtets 7 dambrug i vandløbssystemet og Ringkøbing Amt er i gang med tilsvarende bestræbelser i form af enten nedlæggelse af dambrug eller etablering af biologisk forsvarlige faunapassager. Afslutningsvist tillader forbundet sig at henviser til, at det i vandforsyningsloven er angivet, at der som udgangspunkt skal gives tilladelse til indvinding af vand fra vandløb med mindre, der er væsentlige samfundsmæssige interesser, der forhindrer det. Hvis der er væsentlige modhensyn, kan der i tilladelsen til vandindvinding stilles vilkår om en anden indvindingsmåde end den eksisterende. Det fremgår endvidere af lovens 22 og af Skov- og Naturstyrelsens afgørelse af forbundets klagesag mod Idom Dambrug 15. juni 2006, at der ikke er grundlag i selve vandforsyningslovens 22 for at give hensynet til dambruget en fortrinsrang frem for de samfundsmæssige hensyn.

12 Da regionplanens målsætninger (vandløbet er B2 målsat) og landets internationale forpligtelser er retningsgivende for de samfundsmæssige interesser, amtet skal tilgodese, og habitatdirektivet er bindende for de nationale myndigheder, må det klart konkluderes, at der her er tale om så væsentlige modhensyn, at amtet kan stille vilkår om vandindvindingsmetode, jf. bemærkningerne til vandforsyningsloven, og samtidig indlede en sag om nedlæggelse af opstemningerne, jf. vandløbslovens bestemmelser herom. Efter forbundets opfattelse kan både dambrugenes behov for vand og de samfundsmæssige hensyn forenes ved at indvinde vand uden opstemning til sikring af fri faunapassage. Forbundet skal derfor anmode Skov- og Naturstyrelsen om at annullere den foreliggende tilladelse. Ved skrivelse af 21. november 2006 har AquaPri Danmark A/S klaget over Ribe Amts tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug. I klagen anføres: AquaPri Denmark A/S indgiver som ejer af Filskov Dambrug hermed klage til Skov- og Naturstyrelsen over vilkår 6 i Ribe Amts afgørelse meddelt den 24. oktober, Vilkår 6 fordrer etablering af måleanordning, så dambrugets vandindtag kontinuert registreres. Dette krav vil hverken være driftsmæssig eller økonomisk muligt at imødekomme på nuværende tidspunkt. Dambruget vil naturligvis sikre en vandføring i vandløbet forbi dambruget på mindst 465 l/s, når der tages vand til dambruget. Skulle der mod forventning fremkomme en økonomisk og driftsmæssig brugbar løsning, der gør det muligt at registrere dambrugets vandindtag kontinuert, er vi naturligvis indstillet på at etablere en sådan. Nye oplysninger under nævnsbehandlingen Ved skrivelse af 4. juli 2007 har Billund Kommune indskærpet overholdelse af vilkår 5 og 6 i tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug. Ved skrivelse af 26. juli 2007 har AquaPri Danmark A/S fremsat følgende bemærkning til Billund Kommunes indskærpelse: Vi har modtaget brev af 4. juli, 2007 om indskærpelse vedr. vilkår i Filskov Dambrugs tilladelse til indvinding af overfladevand fra Omme Å. Tilladelsen, der blev meddelt af Ribe amt den 24. oktober, 2006, blev påklaget af dambruget den 21. november, 2006, da man ikke har kunnet finde en økonomisk og driftsmæssig brugbar løsning til at imødekomme en kontinuerlig måling af vandindtaget. I vandindvindingstilladelsen fremgår det af punkt 8, at bygge og anlægsarbejder i forbindelse med udnyttelsen af tilladelsen, ikke må påbegyndes før en evt. klagesag er afgjort. Afventende denne afgørelse har dambruget således ikke imødekommet vilkår 6. Imidlertid er der etableret returpumpning internt på dambruget, således at vandindtaget begrænses, så der sikres en skønnet vandføring på mindst 465 l/s forbi dambruget. Vandforbruget internt på dambruget registreres ved hjælp af Q/H relationen i dambrugets udløb. En sikring af en vandføring på præcis 465 l/s forbi dambrugets vandindtag, vil være svært gennemførligt i praksis, da dette vil kræve kontinuerlige vandføringsmålinger før indløbet og efter indløbet til dambruget i åen. Målinger foretaget i dambrugets udløb er også forbundet

13 med en vis usikkerhed, da der til dambrugets bundfældningsbassin er et tilløb i form af en grøft der bidrager med ca. 30 l/s, hvilket indregnes i den afledte vandmængde. Når afgørelsen på klagesagen foreligger, vil en mulighed for at sikre dambrugets maksimale vandindtag på 600 l/s være, at der etableres en eller flere dykkede åbninger i dambrugets modstem, dette vil fordre en konstant stemmehøjde til flodemålsmærket, hvorved der opnås en direkte korrelation mellem gennemstrømningsarealet og niveau forskellen mellem vandspejlene på ind- og afløbssiden af modstemmet. Såfremt denne løsning kan accepteres af kommunen, fremsender vi gerne det beregningsmæssige grundlag, som dog først kan fremskaffes omkring den 1. september på grund af ferie. Filskov dambrug indsendte 18. februar, 2004 ansøgning om miljøgodkendelse af dambruget. Vi vil i den forbindelse forespørge, om det er muligt at komme med en tidshorisont for behandlingen af ansøgningen? Skulle I have yderligere spørgsmål eller kommentarer eller ønske at besigtige forholdende omkring vandindtaget på dambruget, står vi gerne til rådighed. I skrivelse af 11. december 2007 har Billund Kommune truffet afgørelse om, hvorvidt den af Ribe Amt meddelte tilladelse til vandindvinding er underlagt VVM pligt. Af skrivelsen fremgår blandt andet følgende: Efter sagernes overdragelse til kommunerne er der fra forskellig side rejst tvivl om, hvorvidt VVMscreeningerne alene skal omfatte selve vandindvindingen eller om de også skal omfatte miljøpåvirkninger fra den øvrige dambrugsdrift. Billund Kommune har i VVM-vurderingerne lagt til grund, at det er den indvundne vandmængde som der screenes i forhold til, og dermed ikke metoden og stedet hvormed vandet indvindes ved, samt øvrige forhold på dambruget. Det er kommunens opfattelse, at screeningen af disse forhold kan tages op ved miljøgodkendelse af dambruget eller ved en revurdering af den eksisterende miljøgodkendelse efter godkendelsesbekendtgørelsen. AquaPri Denmark A/S, der ejer Filskov Dambrug har i mail af 3. januar 2007 til Billund Kommune som miljø- og planmyndighed efter 1. januar 2007 oplyst, at screeningen ønskes foretaget på grundlag af et projekt svarende til den meddelte tilladelse. Afgørelse Billund Kommune træffer hermed afgørelse om, at vilkårene som tilladelsen af 24. oktober 2006 er givet på, ikke vil få væsentlig indvirkning på miljøet, og at vandindvindingen derfor ikke er VVM-pligtig. Dermed skal der ikke laves en arealreservation i kommuneplanen for Billund Kommune. Afgørelsen er offentliggjort den 18. december Klagefristen udløb den 15. januar 2009, og screeningsafgørelsen er ikke påklaget til Naturklagenævnet. Ved mail af 24. juli 2008 har AquaPri Denmark A/S fremsendt følgende bemærkninger til klagen fra Danmarks Sportsfiskerforbund: Desuden har vi den 18. juli, 2008 modtaget partshøring vedr. klage fra Danmarks Sportsfiskerforbund af 20. november, I klagen fremføres, at Filskov Dambrug vil kunne drives med en vandmængde svarende til maksimalt 300 l/s. Dette må vi på det kraftigste tilbagevise. Dambruget drives i dag med den tilladte vandmængde på 600 l/s, hvilken fordrer returpumpning på 200 l/s. Skulle dambruget drives med mindre vand vil det kræve store investeringer og betyde at dambruget ikke ville være økonomisk rentabelt. Det skal endvide-

14 re oplyses, at DVFI faunaindeks nedstrøms dambruget på 3. år er vurderet til 6, altså højere end målsætningsopfyldelse (brev fra Billund kommune vedlagt som bilag) hvilket tyder på, at der er tilstrækkelig med vandføring i vandløbet. Miljøklagenævnet har i forbindelse med behandling af sagen indhentet data for dambrugets vandforbrug baseret på dambrugets egenkontroloplysninger og årsindberetninger ( , 22 målinger, vandforbrug på mellem 400 og l/s). Ved skrivelser af 19. februar 2009 har Miljøklagenævnet hørt sagens parter, herunder over de indhentede data. Der er ikke indkommet bemærkninger fra sagens parter. Miljøklagenævnets bemærkninger Bemærkninger til dambrugets retsgrundlag Den foreliggende sag har den retlige baggrund, at Filskov Dambrugs ret til vandindvinding bortfaldt den 1. april 2005, jf. vandforsyningslovens 86, stk. 4, og bekendtgørelse nr. 491 af 10. december 1979 om ikrafttræden af lov om vandforsyning, og at dambruget har ansøgt Ringkjøbing Amt om ny tilladelse til vandindvinding, jf. vandforsyningslovens 20. Det følger af vandforsyningslovens 22, stk. 2, at der herefter skal meddeles en ny vandindvindingstilladelse til Filskov Dambrug i det omfang, der fortsat er behov for vandindvinding, medmindre samfundsmæssige hensyn, jf. lovens 1 og 2, er til hinder herfor. Adgangen til at meddele tilladelse begrænses endvidere af vandforsyningslovens 22, stk. 4, 3. punktum, der fastsætter, at der ved tilladelse til indvinding af overfladevand til dambrug altid skal opretholdes en vandføring på mindst halvdelen af medianminimumsvandføringen i vandløbet. Vandforsyningslovens 22, stk. 4, 3. punktum, er indsat ved lov nr. 402 af 14. juni 1995 om ændring af lov om vandløb og vandforsyningsloven. Af motiverne til den lov fremgår udtrykkeligt, at tidsbegrænsningen i vandforsyningslovens 86, stk. 4, alene vedrører dambrugenes ret til vandindvinding og således ikke de opstemningsrettigheder, der måtte danne grundlag for dambrugenes vandindtag fra vandløbene. Ændringer, herunder nedlæggelse, af opstemningsanlæg skal i givet fald gennemføres efter vandløbslovens 37 a eller 48. Bemærkninger til amtets vurdering af dambrugets vandbehov Miljøklagenævnet har i praksis, jf. afgørelse af 27. februar 2006 om Risbjerg Dambrug (j.nr ) antaget, at en vandindvindingstilladelse skal bygge på en vurdering af, hvilken vandmængde der er behov for til det ansøgte formål, og at der i sager, der vedrører forlængelse af en eksisterende tilladelse, endvidere efter en konkret vurdering må tages stilling til, hvilke praktiske muligheder ansøgeren i givet fald har for at begrænse indvindingen, og hvilke samfundsmæssige hensyn der måtte tale for en begrænsning af indvindingen, jf. herved vandforsyningslovens 1 og 2. Nævnet har endvidere antaget, at en afgørelse om miljøgodkendelse skal hvile på en vurdering af, om vedkommende projekt bygger på anvendelse af den bedste tilgængelige teknologi, herunder med hensyn til at begrænse anvendelsen af råstoffer og andre ressourcer, og at der med hensyn til dambrug i øvrigt er tale om, at vandindvinding, vandføringskapacitet, fastlæggelse af renseevne, recirkulering, fastsættelse af udlederkrav, afledning m.v. hænger nøje sammen.

15 Den konkrete vurdering af dambrugets vandbehov skal således inddrage renseforanstaltningernes hydrauliske kapacitet, herunder den vandmængde som maksimalt må afledes fra dambruget, idet den afledte vandmængde udgør en begrænsning for, hvilke vandmængder der kan indvindes til brug for dambrugsdriften. Fastsættelse af renseforanstaltningernes hydrauliske kapacitet skal ske på grundlag af beregninger af bundfældningsbassinets dimensioner, strømningsforhold og opholdstid i henhold til bilag 4 i dambrugsbekendtgørelsen med behørig dokumentation for beregningsgrundlagets rigtighed. Ifølge ortofoto er dambrugets indretning ændret i årene , herunder er dambrugets vanddækkede produktionsareal (damme) indskrænket med ca m 2 Det fremgår af ortofoto og sagens øvrige materiale, at dambrugets nuværende renseforanstaltninger ikke er og ikke har været etableret som forudsat i Miljøstyrelsens afgørelse af 5. april 1990 om det maksimalt tilladelige foderforbrug. Det fremgår ikke af sagens materiale, at amtet har inddraget de etablerede ændringer af anlægget eller dambrugets ansøgning af 18. februar 2004 om miljøgodkendelse, hvori disse ændringer søges godkendt. I den foreliggende sag har Ribe Amt foretaget en vurdering af bundfældningsbassinets kapacitet, som amtet anslår maksimalt udgør 600 l/s. Det fremgår ikke af sagens materiale, på hvilket grundlag denne vurdering er foretaget. Endvidere bemærkes, at det ikke af sagens materiale fremgår, at Ribe Amt har inddraget det forhold, at der fra en grøft tilledes 30 l/s til dambrugets bundfældningsbassin, ligesom grundlaget for denne tilledning ikke er søgt belyst i under sagens behandling. Ribe Amts afgørelse om tilladelse til indvinding af overfladevand hviler således på et utilstrækkeligt grundlag og er forbundet med betydelig usikkerhed. Herved er en grundlæggende betingelse for at meddele indvindingstilladelse til Filskov Dambrug efter vandforsyningsloven ikke opfyldt. På denne baggrund ophæves og hjemvises sagen til fornyet behandling i Billund Kommune. Bemærkninger til måleanordning og redegørelse for vandindtagets indretning AquaPri Danmark A/S anfører, at det af nævnets praksis, jf. MKN sagen om Mosevang Dambrug, fremgår, at udnyttelse af en tilladelse efter vandforsyningsloven 20 forudsætter myndighedens angivelse af, hvordan den indvundne vandmængde måles, se hertil også vandforsyningsloven 58, stk. 2. For så vidt angår vilkår 6 om redegørelse for efterladelse af halvdelen af medianminimumsføringen, må sagens fornyede behandling antages at inddrage de foranstaltninger, som skal tilvejebringes til sikring af det lovbefalede krav om efterladelse af medianminimumsvandføringen, jf. vandforsyningsloven 22, stk. 4.

16 Bemærkninger til sagens videre forløb Samtidig med afgørelsen i nærværende sag træffer Miljøklagenævnet afgørelse om ophævelse og hjemvisning i sagen MKN , som vedrører påbud efter 41 i miljøbeskyttelsesloven om begrænset anvendelse af medicin og hjælpestoffer på Filskov Dambrug. Ved skrivelse af 18. februar 2004 har Filskov Dambrug indsendt ansøgning om miljøgodkendelse. Meddelelse af en tilladelse efter vandforsyningsloven til Filskov Dambrugs indvinding af overfladevand forudsætter inddragelse af den maksimalt afledte vandmængde, som er betinget af renseforanstaltningernes indretning og hydrauliske kapacitet. Da dambrugets renseforanstaltninger er etableret i strid med Miljøstyrelsens afgørelse af 5. april 1990 efter dambrugsbekendtgørelsen, og dambrugets indretning, herunder det vanddækkede areal er ændret uden forudgående godkendelse i perioden , finder Miljøklagenævnet det rigtigst, at den fornyede behandling af spørgsmålet om dambrugets tilladelse til indvinding af overfladevand sker samtidig med en samlet regulering af dambrugets miljøforhold efter miljøbeskyttelseslovens kap. 5. Bemærkninger til midlertidig tilladelse til indvinding af overfladevand til Filskov Dambrug Filskov Dambrug kan i forbindelse med sagens fornyede behandling i Billund Kommune indvinde maksimalt 600 l/s på de nedenfor anførte vilkår 1-3. Miljøklagenævnet har herved lagt vægt på, at der er målsætningsopfyldelse i vandløbet, ligesom der er tale om en mindre maksimal mængde indvundet overfladvand end dambrugets tidligere forbrug. Nævnets midlertidige tilladelse udløber 1. januar 2011, idet det forudsættes, at Billund Kommune inden da har tilvejebragt et nyt retsgrundlag for driften af Filskov Dambrug, herunder indvinding af overfladevand. Miljøklagenævnets afgørelse Ribe Amts afgørelse af 24. oktober 2006 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling og afgørelse i Billund Kommune. Samtidig meddeles på følgende vilkår en midlertidig tilladelse til indvinding af overfladevand til brug for dambrugsdrift: 1. Tilladelsen er tidsbegrænset med udløb den 1. januar Tilladelsen bortfalder dog tidligere, såfremt der meddeles ny tilladelse til indvinding af overfladevand. 2. Der må indvindes maksimalt 600 l/s ~ m 3 /time. Der skal efterlades en restvandføring på mindst 465 l/s i vandløbet forbi dambruget, svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen, Q mm. 3. Indvindingen skal ophøre helt, hvis vandføringen i vandløbet opstrøms indvindingsstedet kommer under 465 l/s, svarende til halvdelen af medianminimumsvandføringen, Q mm. P.N.V. Jørgen Bjerring

17 Denne afgørelse er sendt med post til: AquaPri Danmark A/S Durupvej Roslev Filskov Dambrug Fiskerivej Grindsted og med til: Danmarks Sportsfiskerforbund post@sportsfiskerforbundet.dk Danmarks Naturfredningsforening dn@dn.dk Dansk Akvakultur danskakvakultur@danskakvakultur.dk Billund Kommune kommunen@billund.dk Miljøstyrelsen mst@mst.dk

Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 935 af 24. september 2009):

Afgørelse. efter i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 935 af 24. september 2009): MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 4. december 2009 J.nr. MKN-204-00168 Afgørelse efter 20-22 i vandforsyningsloven

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Brogård Bæk til Brogård Dambrug. Indvinding: 45 l/s, 162 m3/time, m3/år.

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Brogård Bæk til Brogård Dambrug. Indvinding: 45 l/s, 162 m3/time, m3/år. Brogård Dambrug v/kærhede Dambrug Aps Skjernvej 119 6933 Kibæk Bygge og Miljøafdelingen Centerparken 1 7330 Brande Den 3. august 2015 Sags.ID 2014/00701

Læs mere

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres.

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres. Varde Kommune Teknik og Miljø Att: Henrik Nonnegård Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947400 Afgørelse om etablering af flydebro i Varde Å Varde Kommune, Teknik og Miljø har d. 4. januar 2018 med

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Smedebæk til opbevaringsdam på Midtjysk Lystfiskercenter

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Smedebæk til opbevaringsdam på Midtjysk Lystfiskercenter Midtjysk Lystfiskercenter v/svend Jøker Hansen Bakkedraget 9 7163 Ejstrupholm Bygge og Miljøafdelingen Centerparken 1 7330 Brande Den 3. november 2014 Sags.ID 2014/24410 Sagsbeh.: Lenny Stolborg Tlf. direkte.

Læs mere

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 Afstrømningsmæssige forhold...

Læs mere

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Snaptun Frysehus A/S Snaptunvej 59a 7130 Juelsminde Sendt pr. til:

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Snaptun Frysehus A/S Snaptunvej 59a 7130 Juelsminde Sendt pr.  til: Snaptun Frysehus A/S Snaptunvej 59a 7130 Juelsminde Sendt pr. email til: info@snaptunfiskeexport.dk Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 06-06-2016 Sagsbehandler Johannes Lomborg E-mail jolom@esbjergkommune.dk

Læs mere

Fornyelse af vandindvindingstilladelse til dambrugsdrift på Tingkærvad Dambrug på Dalen 20, 7183 Randbøl

Fornyelse af vandindvindingstilladelse til dambrugsdrift på Tingkærvad Dambrug på Dalen 20, 7183 Randbøl PSVARPOSTKASSE:[4638] SVAREMNE:[13735] DESTINATION:[EBOKSKMDPRINT] POST:[B] FORM:[1 Alm brev duplex S/H] DIALOG[1] Jens A Howard Gejlvangvej 3 6623 Vorbasse Fornyelse af vandindvindingstilladelse til dambrugsdrift

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande TEKNIK OG MILJØ Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Dato: 18. april 2013 Udtalelse om arealer beliggende i

Læs mere

Tilladelse til indvinding af vand fra Bramming-Holsted Å til dambrugsdriften på Præstkjær Fiskeri, Esbjergvej 112, 6650 Brørup

Tilladelse til indvinding af vand fra Bramming-Holsted Å til dambrugsdriften på Præstkjær Fiskeri, Esbjergvej 112, 6650 Brørup TEKNIK OG MILJØ Dato: 15-10-2019 Sagsnr.: 19/8603 Præstkjær Fiskeri v/sten Kjær Esbjergvej 112 6650 Brørup Kontaktperson: Kirsten Kofod E-mail: teknik@vejenkom.dk Tilladelse til indvinding af vand fra

Læs mere

Fornyet tilladelse til indvinding af overfladevand fra Vegen Å og Gadegård Bæk til Munkbro Dambrug. Munkbrovej 15, Nr. Felding, 7500 Holstebro

Fornyet tilladelse til indvinding af overfladevand fra Vegen Å og Gadegård Bæk til Munkbro Dambrug. Munkbrovej 15, Nr. Felding, 7500 Holstebro Side 1/8 Munkbro Dambrug v. Oliver Morgan Munkbrovej 15, 7500 Holstebro Dato: 01-09-2015 Sagsnr.: 13.02.01-P19-48-15 Henv. til: Jakob Larsen Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7798 Afdeling tlf.:9611 7557

Læs mere

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden Dambrug Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 2006 Dambrug i oplandet til Limfjorden Teknisk notat lavet af dambrugsarbejdsgruppen

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Grindsted Å til Utoft Dambrug, Vejle Landevej 38-40, 7200 Grindsted

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Grindsted Å til Utoft Dambrug, Vejle Landevej 38-40, 7200 Grindsted Utoft Dambrug Hedemarken 18 7200 Grindsted Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Grindsted Å til Utoft Dambrug, Vejle Landevej 38-40, 7200 Grindsted Dansk Akvakultur har på vegne af Utoft Dambrug

Læs mere

Skitseprojekt for nedlæggelse af stemmeværker og fødekanal ved Karstoft Fiskeri i Karstoft Å

Skitseprojekt for nedlæggelse af stemmeværker og fødekanal ved Karstoft Fiskeri i Karstoft Å TEKNIK OG MILJØ Dato: 16. november 2011 Sagsnr.: 2011030167A Skitseprojekt for nedlæggelse af stemmeværker og fødekanal ved Karstoft Fiskeri i Karstoft Å Opstemningsanlæg, der fordeler vandet mellem Karstoft

Læs mere

1. Odense Kommunes afgørelse

1. Odense Kommunes afgørelse STENBOGÅRD ApS Volderslevvej 147 Volderslev 5260 Odense S By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Landbrug og Grundvand Odense Slot Indgang M Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Mønsted Å til dambrugsformål.

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Mønsted Å til dambrugsformål. Mønsted 2 Dambrug Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Mønsted Å til dambrugsformål. Mønsted 2 Dambrug har søgt om tilladelse til at indtage overfladevand fra mønsted Å ved pumpeløsning. Dambruget

Læs mere

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge Tilladelse til regulering af vandløb Matrikel 9i, Helstrup By, Helstrup Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151746 ehk@randers.dk www.randers.dk

Læs mere

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Karup Å til Agerskov Dambrug

Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Karup Å til Agerskov Dambrug Agerskov Dambrug v/am Aqua A/S Snaptunvej 57 b, 7130 Juelsminde Bygge og Miljøafdelingen Centerparken 1 7330 Brande Den 29. august 2013 Sags.ID 2009/66329 Sagsbeh.: Lenny Stolborg Tlf. direkte. 99 69 33

Læs mere

og samtidig sagsbehandling af ferskvandsdambrug Thomas Voldby Tyrstingvej 36, Klovborg 26. juni 2014

og samtidig sagsbehandling af ferskvandsdambrug Thomas Voldby Tyrstingvej 36, Klovborg 26. juni 2014 Thomas Voldby Tyrstingvej 36 8765 Klovborg 26. juni 2014 Tilladelse til indvinding af grundvand til Skade Dambrug Skade Dambrug har december 2012 søgt om miljøgodkendelse efter dambrugsbekendtgørelsens

Læs mere

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt med mail til: Brita.skovlyst@silkeborg.dk 1. september 2017 Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Læs mere

Tilladelse til vandindvinding

Tilladelse til vandindvinding Jan Larsen Valbyvej 57 3200 Helsinge Sag: 13.02.01-P19-4-18 8. november 2018 Tilladelse til vandindvinding Der er søgt om tilladelse til fortsat indvinding af 14.000 m 3 grundvand årligt til markvanding

Læs mere

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax:

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax: MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 Aqua-Dam v/jens Kristian Nielsen Toftvej 14 6950 Ringkøbing Den 17. november 2006 J.nr. MKN-200-00008 I

Læs mere

Løvbjergvej 23B, 7361 Ejstrupholm. 10au, Hallundbæk gde., Ejstrup

Løvbjergvej 23B, 7361 Ejstrupholm. 10au, Hallundbæk gde., Ejstrup EJSTRUPHOLM DAMBRUG A/S Løvbjergvej 23 Hallundbæk, 7361 Ejstrupholm 25. januar 2011 Indvindingstilladelse - Ejstrupholm Dambrug Foreløbig tilladelse til indvinding af grundvand til dambrugsdrift Beliggenhed

Læs mere

Forøget indvindingstilladelse til markvanding samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Forøget indvindingstilladelse til markvanding samt afgørelse om ikke VVM-pligt Hjørring Kommune Morten Jensen Bjergevej 155 9800 Hjørring Hjørring den 27-07-2018 Sagsnr.: 13.02.01-P19-16-10 Teknik & Miljø, Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 65 70 Fax

Læs mere

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE KØBENHAVN. AARHUS. LONDON. BRUXELLES ADVOKATFIRMA RÅDHUSPLADSEN 3 DK-8000 AARHUS C TEL. +45 70 12 12 11 FAX. +45 70 12 14 11 HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED

Læs mere

Afgørelse om VVM-pligt i forbindelse med indvinding af vand fra Mønsted Å til dambrugsdrift på Mønsted Dambrug

Afgørelse om VVM-pligt i forbindelse med indvinding af vand fra Mønsted Å til dambrugsdrift på Mønsted Dambrug Mønsted Dambrug Skovvej 19 B, Mønsted 8800 Viborg Miljøforvaltningen Natur Søvej 2 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: 8787 5599 natur@viborg.dk www.viborg.dk Afgørelse om VVM-pligt i forbindelse med

Læs mere

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. oktober 2012 J.nr.: NMK-43-00226 (tidl. NKN-281-00044) Ref.: kenkn/jch AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra rørbassin ved Kornerup Landevej 29 i Kornerup til Langvad Å

Tilladelse til udledning af overfladevand fra rørbassin ved Kornerup Landevej 29 i Kornerup til Langvad Å Lejre Forsyning Højbyvej 19 4320 Lejre Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Søren Bagge Center for Byg & Miljø D 4646 4941 E soba@lejre.dk Dato: 30. april 2014

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted.

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted. ARWOS SPILDEVAND A/S Forsyningsvejen 2 6200 Aabenraa Kultur, Miljø & Erhverv Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 17-09-2014 Sagsnr.: 14/22271 Dok.løbenr.: 256200/14 Kontakt: Dorthe Matzen

Læs mere

BILAG 2 - VVM-screening i forbindelse med vandindvindingstilladelse til Midtjysk Lystfiskercenter

BILAG 2 - VVM-screening i forbindelse med vandindvindingstilladelse til Midtjysk Lystfiskercenter BILAG 2 - VVM-screening i forbindelse med vandindvindingstilladelse til Midtjysk Lystfiskercenter i henhold til bilag 3 i bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet

Læs mere

MILJØKLAGENÆVNET. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Økonomi og Jura Udkærvej Århus N

MILJØKLAGENÆVNET. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Økonomi og Jura Udkærvej Århus N MILJØKLAGENÆVNET Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Økonomi og Jura Udkærvej 15 8200 Århus N Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den

Læs mere

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 15 m³/time

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 15 m³/time Esther Søgaard Søndre Storetoft 5 6720 Fanø Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. august 2016 Sagsbehandler Bodil Sejer Telefon direkte 76 16 51 37 Sagsid 16/7128 Reg. nr. 563-40-5004-00 Endelig tilladelse

Læs mere

Fornyelse af endelig tilladelse til markvanding med grundvand

Fornyelse af endelig tilladelse til markvanding med grundvand GÅRDEJER JENS JUNGERSEN Vestergårdsvej 82 9440 Aabybro Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Mariane Eduardsen

Læs mere

Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk

Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 21.3. 2018 Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk NIRAS A/S har på vegne af Billund Vand

Læs mere

Musholm A/S Strandvejen Gørlev

Musholm A/S Strandvejen Gørlev Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Musholm A/S Strandvejen 101 4281 Gørlev ned@musholm.com tv@musholm.com naturogvand@viborg.dk Viborg.dk Tilladelse til at indvinde

Læs mere

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt Hjørring Kommune Arne Larsen Melbækvej 90 9870 Sindal Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den 05-12-2016

Læs mere

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding på ejendommene Hejlskovvej 53 og 58, Hejlskov, 7840 Højslev

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding på ejendommene Hejlskovvej 53 og 58, Hejlskov, 7840 Højslev Erik Andersen Hejlskovvej 50 Hejlskov 7840 Højslev 2. juli 2014 TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding på ejendommene Hejlskovvej 53 og 58, Hejlskov, 7840 Højslev AnlægsID:

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Herning kommunes afgørelse om VVM-screening af recirkuleret ørredopdrætsanlæg på Skovbjergvej 36, 8280 Sønder Felding

AFGØRELSE i sag om Herning kommunes afgørelse om VVM-screening af recirkuleret ørredopdrætsanlæg på Skovbjergvej 36, 8280 Sønder Felding Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. august 2012 J.nr.: NMK-34-00015 (tidl. NKN-33-04016) Ref.: casri/kisje AFGØRELSE i sag om Herning kommunes afgørelse

Læs mere

FORUNDERSØGELSE RIB-00212

FORUNDERSØGELSE RIB-00212 FORUNDERSØGELSE RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Juli 2016 Forundersøgelse RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Side 1 Indhold Formål med indsatsen/projektet... 2 Eksisterende forhold... 2 Projektering

Læs mere

KØRETEKNISK ANLÆG VARDE ApS Gellerupvej Varde. Tilladelse til ny teknisk boring til overrisling af glatførebane.

KØRETEKNISK ANLÆG VARDE ApS Gellerupvej Varde. Tilladelse til ny teknisk boring til overrisling af glatførebane. KØRETEKNISK ANLÆG VARDE ApS Gellerupvej 113 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til ny teknisk boring til overrisling af glatførebane. Godkendelse Varde Kommune giver

Læs mere

Afgørelse. efter 55, stk. 4, i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 71 af 17. januar 2007):

Afgørelse. efter 55, stk. 4, i vandforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 71 af 17. januar 2007): MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 30. november 2007 J.nr. MKN-200-00050 Afgørelse efter 55, stk. 4, i vandforsyningsloven

Læs mere

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg Kristian Dohn Balgårdsvej 37 Gassum 8981 Spentrup 4 ugers Høring frem til den 20-06-2017??- 06-2017/ 06.02.03-K08-3-16 Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3

Læs mere

Thisted kommune Teknisk forvaltning Drift & Anlæg Kirkevej Hurup Thy Att. Tobias Geertsen

Thisted kommune Teknisk forvaltning Drift & Anlæg Kirkevej Hurup Thy Att. Tobias Geertsen Thisted kommune Teknisk forvaltning Drift & Anlæg Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Att. Tobias Geertsen Teknisk forvaltning Natur- og Miljøafdelingen Tilladelse efter vandløbsloven til forlængelse af eksisterende

Læs mere

Sandfeld-Hesselvig Kanalen mellem Brande og Arnborg. Projektbeskrivelse

Sandfeld-Hesselvig Kanalen mellem Brande og Arnborg. Projektbeskrivelse Reguleringsprojekt Sandfeld-Hesselvig Kanalen mellem Projektbeskrivelse Side 1 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1.0 Baggrund... 3 2.0 Eksisterende forhold... 3 2.1 Vandløbsforhold... 3 2.2 Afstrømninger...

Læs mere

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 2 m³/time

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 2 m³/time A/S FANØ VESTERHAVSBAD Att.: Steffen Lassen Golfvejen 5 6720 Fanø Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 23. august 2016 Sagsbehandler Bodil Sejer Telefon direkte 76 16 51 37 Sagsid 11/19587 Reg. nr. 563-41-0001-01

Læs mere

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest, DNV. Østlige af DNV Gødstrup, se kort. Medio april 2017 til 31. januar 2018.

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest, DNV. Østlige af DNV Gødstrup, se kort. Medio april 2017 til 31. januar 2018. TEKNIK OG MILJØ Region Midtjylland 0 Hospitalsenheden Vest, DNV Oluf Jørgensen A/S V/ Mikkel Bjerg Larsen E-mail: mbl@ojas.dk Byggeri, Jord og Grundvand Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal

Læs mere

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk Teknik & Miljø Natur og Vand Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand hsjen@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk Vandløb: Det private vandløb Skravad Bæk Dato:

Læs mere

Afslag på ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding

Afslag på ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding Afslag på ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding Dato: 6. april 2017 Billund Kommune har den 16. januar 2017 modtaget din ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand

Læs mere

Tilladelse til etablering af boring samt foreløbig tilladelse til vandindvinding

Tilladelse til etablering af boring samt foreløbig tilladelse til vandindvinding Side 1 Philip Prince Skramvej 2 9881 Bindslev Hjørring den 28-03-2019 Sagsnr.: 13.02.01-P19-15-18 Tilladelse til etablering af boring samt foreløbig tilladelse til vandindvinding 1. Afgørelse giver tilladelse

Læs mere

Vandindvindingstilladelse efter vandforsyningsloven gældende indtil den 7. maj 2025.

Vandindvindingstilladelse efter vandforsyningsloven gældende indtil den 7. maj 2025. Frans Tange Kørupvej 18 Kørup 5450 Otterup Teknik og Miljø 7. maj 2015 Sagsnummer 480-2014-37561 Dokument nr. 480-2014-933739 Cpr.-/CVR-nr./Ejd.nr. 6223 Nordfyns Kommune Østergade 23 5400 Bogense Tlf.

Læs mere

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Grættrupvej 12, 7870 Roslev. AnlægsID: 779-V

TILLADELSE. Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Grættrupvej 12, 7870 Roslev. AnlægsID: 779-V Jørgen Overgaard Grættrupvej 12 Møgelthorum 7870 Roslev 28. maj 2015 TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Grættrupvej 12, 7870 Roslev. AnlægsID:

Læs mere

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Sagsnr.: A Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt Hjørring Kommune Klaus Poulsen Løkkensvej 440 9800 Hjørring Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den

Læs mere

Forud for Hillerød Kommunes afgørelse er der foretaget høring af Miljø-, natur- og grundvandsmyndigheden.

Forud for Hillerød Kommunes afgørelse er der foretaget høring af Miljø-, natur- og grundvandsmyndigheden. Hillerød Vand A/S Solrødgårds Alle 6 3400 Hillerød Afgørelse i henhold til lov om miljøvurdering for anlægs- og indvindingstilladelse for Frederiksgades Vandværk By og Miljø har den 14.12.2018 modtaget

Læs mere

A. Formål Der må indvindes grundvand til markvanding. Hvis formålet med indvindingen ændres, skal der søges om en ny indvindingstilladelse.

A. Formål Der må indvindes grundvand til markvanding. Hvis formålet med indvindingen ændres, skal der søges om en ny indvindingstilladelse. Hjørring Kommune Knud Erik Jensen Søndermøllevej 219 9800 Hjørring Hjørring den 30-10-2017 Sagsnr.: 13.02.01-P19-59-16 Fornyelse af tilladelse til indvinding af grundvand samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kimmelkær Landkanal Udkast Natura 2000-område nr. 71 Habitatområde H178 Titel: Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 -

Læs mere

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time.

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time. TEKNIK & MILJØ Vandmiljø - Grundvand Dato: 3. maj 2018 Sagsnr.: 14/43094 c/o Adv. Jan Bruun Jørgensen Jernbanegade 31 6000 Kolding E-mail: ahj@andersen-partners.dk CPR/CVR-nr.: 17092243 Kontaktperson:

Læs mere

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Offentlig høring af restaureringsprojekt i Gammelby Mølleå Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 39 i lov om miljøbeskyttelse 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 39 i lov om miljøbeskyttelse 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 12. november 2012 J.nr.: NMK-10-00039 (tidl. MKN-104-00131) Ref.: casri/kisje AFGØRELSE i sag om miljøgodkendelse af Ravning

Læs mere

Fornyelse af tilladelse til indvinding af overfladevand til Nybjerg Mølle, Bøgvadvej 41-43, 6040 Egtved.

Fornyelse af tilladelse til indvinding af overfladevand til Nybjerg Mølle, Bøgvadvej 41-43, 6040 Egtved. Side: 1/9 Julie Rubow og Bjørn Jacobsen Bøgvadvej 41-43 6040 Egtved Fornyelse af tilladelse til indvinding af overfladevand til Nybjerg Mølle, Bøgvadvej 41-43, 6040 Egtved. Nybjerg Mølle er en fredet vandmølle

Læs mere

3-dispensation til oprensning af regnvandsbassin ved Vestervang 28b i Videbæk

3-dispensation til oprensning af regnvandsbassin ved Vestervang 28b i Videbæk Returadresse Land, By og Kultur Land og Vand Smed Sørensens Vej 1, 6950 Ringkøbing Ringkøbing Skjern Forsyning Ånumvej 28 6900 Skjern Sagsbehandler Anders Peter Hjort-Hansen Direkte telefon 99741780 E-post

Læs mere

Afgørelse om at ansøgning om rørlægning af 270 m af Dalbyneder Bæk, ikke er omfattet krav om miljøvurdering.

Afgørelse om at ansøgning om rørlægning af 270 m af Dalbyneder Bæk, ikke er omfattet krav om miljøvurdering. Ejer af matrikel 13b Dalbyneder by, Dalbyneder Udvikling, Miljø og Teknik Miljø Natur og Landbrug Laksetorvet 8900 Randers Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151746 Esben.Husted.Kjaer@randers.dk www.randers.dk

Læs mere

Tambours Have Bredmosevej Varde

Tambours Have Bredmosevej Varde Tambours Have Bredmosevej 21 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering af en erstatningsboring

Læs mere

FLEMMING ANDERSEN Øster Rærupvej Nørre Nebel. Tilladelse til erstatningsboring til markvandingsboring.

FLEMMING ANDERSEN Øster Rærupvej Nørre Nebel. Tilladelse til erstatningsboring til markvandingsboring. FLEMMING ANDERSEN Øster Rærupvej 40 6830 Nørre Nebel Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Tilladelse til erstatningsboring til markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven af projektforslag til forbedring af gyde- og opvæksområder i Skallebæk (HØRINGSUDGAVE supplerende høring)

Godkendelse efter vandløbsloven af projektforslag til forbedring af gyde- og opvæksområder i Skallebæk (HØRINGSUDGAVE supplerende høring) Ribe Sportsfiskerforening Niels. L. Michaelsen Email: nlm@lodberg.org Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Dato 9. juni 2015 Sags id 13/12576 Login tojen Sagsbehandler Tomas Jensen Godkendelse efter vandløbsloven

Læs mere

C. Udformning Alle boringer filtersættes i 2-3 niveauer og udbygges med 125 mm fore-og filterrør. Boredybden forventes at være m.

C. Udformning Alle boringer filtersættes i 2-3 niveauer og udbygges med 125 mm fore-og filterrør. Boredybden forventes at være m. Hjørring Kommune Frederikshavn Vand A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk

Læs mere

Jakob Gade Lyngvej Skals. Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Skals Å til vanding af landbrugsafgrøder. Reg. nr

Jakob Gade Lyngvej Skals. Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Skals Å til vanding af landbrugsafgrøder. Reg. nr Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Jakob Gade Lyngvej 6 8832 Skals dek@viborg.dk Tilladelse til indvinding af overfladevand fra Skals Å til vanding af landbrugsafgrøder.

Læs mere

DGU nr.: m nord for stuehus Gudumkærvej 5 Matr.nr.: 3 e Vrå by, Gjellerup X: , Y: udløber den 15.

DGU nr.: m nord for stuehus Gudumkærvej 5 Matr.nr.: 3 e Vrå by, Gjellerup X: , Y: udløber den 15. TEKNIK OG MILJØ Mads Peder Vendelbo Rahbek Gudumkærvej 5 7400 Herning Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf: 9628 2828 Lokal +4596288101 miktk@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 13.02.00-P19-461-10

Læs mere

2. Tilladelsen omfatter vanding af ca. 25 ha afgrøder og vanding af dyrehold.

2. Tilladelsen omfatter vanding af ca. 25 ha afgrøder og vanding af dyrehold. TEKNIK & MILJØ Vandmiljø - Grundvand Dato: 12. april 2018 Sagsnr.: 18/12765 RUDOLF GEISER Hovborgvej 82 6682 Hovborg E-mail: mail@geiser.dk CPR/CVR-nr.: 72859618 Kontaktperson: Bodil Petersen Dir. tlf.:

Læs mere

Afgørelse i sagen om genoptagelse af sagen om udsætning af bæver i Ringkjøbing Amt

Afgørelse i sagen om genoptagelse af sagen om udsætning af bæver i Ringkjøbing Amt NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk www.nkn.dk 10. februar 2004 J.nr.: 03-131/650-0004 JAV Afgørelse i sagen om genoptagelse af sagen

Læs mere

Sagens oplysninger Anmeldelsen er indgivet i henhold til 2 i VVM-bekendtgørelsen. Anmeldelsen er vedlagt som bilag A.

Sagens oplysninger Anmeldelsen er indgivet i henhold til 2 i VVM-bekendtgørelsen. Anmeldelsen er vedlagt som bilag A. HKScan Denmark A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Virksomheder J.nr. MST-1270-01079 Ref. Anaje/amklo Den 17. marts 2014 Sendes via digital post til CVR nr.: 25 17 75 09 Afgørelse om at etablering af nyt

Læs mere

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven.

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Notat Dato: 28. august 2013 Kopi til: Emne: Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Teknik og Miljø Dato: 28. august 2013 Sagsnr.: 13/71998 Sagsbehandler: vproc Den 17. maj 2013

Læs mere

Hallumgade Farming ApS Kvongvej 511 Kvong 6800 Varde

Hallumgade Farming ApS Kvongvej 511 Kvong 6800 Varde Hallumgade Farming ApS Kvongvej 511 Kvong 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering af en

Læs mere

Herning Vand A/S, Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning

Herning Vand A/S,   Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning TEKNIK OG MILJØ Herning Vand A/S, E-mail: info@herningvand.dk Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf: 9628 2828 Lokal 9628 8047 lucia.aagaard@herning.dk

Læs mere

Tilladelse til udskiftning af gangbro over Holme Å opstrøms Okslundvej

Tilladelse til udskiftning af gangbro over Holme Å opstrøms Okslundvej Tilladelse til udskiftning af gangbro over Holme Å opstrøms Okslundvej Denne tilladelse er udarbejdet i et samarbejde mellem Vejen og Billund Kommuner. Vejen og Billund Kommune ønsker at udskifte den eksisterende

Læs mere

Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen

Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen Fra faunaspærring til Faunapassage En guide til bedre tilstand af vores vandløb Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen Du kan læse om: Styrt Rørunderføringer Stryg Omløbsstryg

Læs mere

Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet F.M.B.A. c/o Kjeld Andreasen Sdr Farup Vej 20 Sdr Farup 6760 Ribe

Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet F.M.B.A. c/o Kjeld Andreasen Sdr Farup Vej 20 Sdr Farup 6760 Ribe Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet F.M.B.A. c/o Kjeld Andreasen Sdr Farup Vej 20 Sdr Farup 6760 Ribe Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny Dyrvandingsboring. Godkendelse

Læs mere

4. Den årligt indvundne vandmængde indberettes til kommunen inden den følgende 1. februar.

4. Den årligt indvundne vandmængde indberettes til kommunen inden den følgende 1. februar. TEKNIK & MILJØ Team Vandmiljø - Grundvand Dato: 28. september 2017 Sagsnr.: 17/19044 Jens Lyngholm Rønnow Skræntegårdsvej 4 6670 Holsted E-mail: jlronnow@gmail.com CPR/CVR-nr.: 92071456 Kontaktperson:

Læs mere

779-V og 779-V Sæbyvej 10, Sæby, 7870 Roslev. 2h (38.393) og 3d (38.474), Sæby By, Sæby.

779-V og 779-V Sæbyvej 10, Sæby, 7870 Roslev. 2h (38.393) og 3d (38.474), Sæby By, Sæby. Jens Erik Kaptain Sæbyvej 11B Sæby 7870 Roslev 6. august 2014 TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding på ejendommen Sæbyvej 10, Sæby. AnlægsID: 779-V40-62552 og 779-V40-62553

Læs mere

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg:

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg: MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 26. november 2010 J.nr. MKN-200-00069 Afgørelse efter 6-8 i bekendtgørelse nr. 1449

Læs mere

AnlægsID: 779-V

AnlægsID: 779-V Steen Sørensen Majgårdvej 7 Majgårde 7840 Højslev 11. juli 2016 Majgårdvej 7, Majgård, 7840 Højslev - TILLADELSE TIL INDVINDING AF GRUNDVAND TIL MARKVANDING AnlægsID: 779-V40-62625 AFGØRELSE Skive Kommune

Læs mere

Redegørelse for hasteprocedure for ansøgning om tilladelser om vandindvinding af overfladevand

Redegørelse for hasteprocedure for ansøgning om tilladelser om vandindvinding af overfladevand Redegørelse 24-08-2018 Side 1. Redegørelse for hasteprocedure for ansøgning om tilladelser om vandindvinding af overfladevand Sagens omstændigheder På et møde mellem borgmester Arne Boelt, udvalgsformand

Læs mere

Terrænregulering på Skydebanevej 14, Esbjerg Forlængelse af tidsfrist

Terrænregulering på Skydebanevej 14, Esbjerg Forlængelse af tidsfrist Selskabet Skydebanevej 14 ApS Vrenderupvej 38 6818 Årre. Sendt til virksomhedens digitale postkasse og pr. hv@sb-thomsen.dk Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 8. maj 2014 Sagsbehandler Bodil Damsgaard Kristensen

Læs mere

Indvindingstilladelser så let kan det gøres

Indvindingstilladelser så let kan det gøres Indvindingstilladelser så let kan det gøres Så enkelt kan en vandindvindingstilladelse til enkeltindvinder laves! Hvem behøver tilladelse? Hvor få vilkår er nok? Område Enkeltindvinding = En brønd eller

Læs mere

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time.

1. Der indvindes fra boring DGU nr med maks m 3 pr. år og maks. 40 m 3 pr. time. TEKNIK & MILJØ Vandmiljø - Grundvand Dato: 24. maj 2018 Sagsnr.: 15/28574 Cand. Agro. Jens Agerlin Olsen c/o "Østergaard" Mojbølvej 14, Øster Lindet 6630 Rødding CPR/CVR-nr.: 13329389 Kontaktperson: Bodil

Læs mere

Sagen er behandlet i et forpligtende samarbejde mellem Ærø Kommune og Svendborg Kommune efter Lov om forpligtende kommunale samarbejder.

Sagen er behandlet i et forpligtende samarbejde mellem Ærø Kommune og Svendborg Kommune efter Lov om forpligtende kommunale samarbejder. Bent Juul Sørensen Dunkærgyde 13 5970 Ærøskøbing Miljø, Erhverv og Teknik Natur og Miljø Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 natur@svendborg.dk www.svendborg.dk Screening efter miljøvurderingsloven

Læs mere

TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Lundøvej 115, Svenstrup, 7840 Højslev.

TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Lundøvej 115, Svenstrup, 7840 Højslev. Jan Lundsby Lundøvej 115 Svenstrup 7840 Højslev 26. oktober 2015 TILLADELSE Fornyet tilladelse til indvinding af grundvand til vanding af landbrugsafgrøder på Lundøvej 115, Svenstrup, 7840 Højslev. AnlægsID:

Læs mere

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Kaj Lykke Golfklub Kirkebrovej Bramming Sendt via

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Kaj Lykke Golfklub Kirkebrovej Bramming Sendt via Kaj Lykke Golfklub Kirkebrovej 5 6740 Bramming Sendt via e-mail post@kajlykkegolfklub.dk Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 13-07-2015 Sagsbehandler Jakob Top Jørgensen Telefon direkte 76 16 51 32 E-mail

Læs mere

Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde

Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering af

Læs mere

Endelig tilladelse til indvinding af vand til industriformål på ejendommen Fiskeparken 4, 6600 Vejen

Endelig tilladelse til indvinding af vand til industriformål på ejendommen Fiskeparken 4, 6600 Vejen TEKNIK & MILJØ Vandmiljø Dato: 5. december 2017 Sagsnr.: 17/6549 Kontaktperson: Iben K. Nilsson Aquapri Fiskeparken 4 6600 Vejen Dir. tlf.: 7996 6273 E-mail: teknik@vejen.dk Sendt pr. e-mail til: martin.vestergaard@aquapri.dk

Læs mere

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping:

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: 1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: Kravet står i Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter ( 5 og bilag 1, se

Læs mere

Sejladsregulativ for amtsvandløbene Binderup Å Sønderup Å Villestrup Å. Amtsvandløbene nr. 101, 113, 134

Sejladsregulativ for amtsvandløbene Binderup Å Sønderup Å Villestrup Å. Amtsvandløbene nr. 101, 113, 134 Sejladsregulativ for amtsvandløbene Binderup Å Sønderup Å Villestrup Å Amtsvandløbene nr. 101, 113, 134 Teknik og Miljø Naturkontoret September 2006 Indholdsfortegnelse: Side: 1. Lovgrundlag...3 2. Betegnelse

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Udkast - Tilladelse til at etablere et midlertidigt sandfang i vest siden

Udkast - Tilladelse til at etablere et midlertidigt sandfang i vest siden Tønder kommune Wegners Plads 2 6270 Tønder Att. Simon Petersen Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929246 Mail: setha@toender.dk Sags id.: 06.02.03-P19-4-18 Ks: SB xx-xx-2019 Udkast - Tilladelse til at etablere

Læs mere

Trend Dambrug Fjernelse af spærring

Trend Dambrug Fjernelse af spærring Trend Dambrug Fjernelse af spærring Slutrapport December 2017 1 Indhold Slutrapport... 1 1. BAGGRUND... 3 1.1 Indhold i slutrapport... 3 1.2 Projektlokaliteten... 3 1.2 Vandløbet og den fysiske spærring...

Læs mere

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 38 m³/time

at der indvindes fra boring DGU nr med maks m³/år og maks. 38 m³/time Torvegade 74, 6700 Esbjerg Benny Skovgaard Hansen Obbekjærvej 119 6760 Ribe Do 1. august 2016 Sagsbehandler Ek Obel Sørensen E-mail eksre@esbjergkommune.dk Sagsid 13/27433 Reg. nr. 571-40-5345-00 Endelig

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. august 2014 J.nr.: NMK-34-00277 og NMK-33-01941 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes VVM-screening af vejprojekt

Læs mere

INGENIØR NE Att.: Christian Bjerre Jensen Egtvejvej 1 6000 Kolding. 18. november 2014

INGENIØR NE Att.: Christian Bjerre Jensen Egtvejvej 1 6000 Kolding. 18. november 2014 INGENIØR NE Att.: Christian Bjerre Jensen Egtvejvej 1 6000 Kolding Tilladelse i henhold til Vandforsyningslovens 26 og Miljøbeskyttelseslovens 19 til midlertidig grundvandssænkning med oppumpning og efterfølgende

Læs mere

Kort 1. Rørbroens placering. Pink streg er åbent offentligt vandløb. Blå streg er privat vandløb. Grøn streg er broer eller rørlægninger.

Kort 1. Rørbroens placering. Pink streg er åbent offentligt vandløb. Blå streg er privat vandløb. Grøn streg er broer eller rørlægninger. Hanne Britta Jensen Østerballevej 54 5450 Otterup Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Tilladelse

Læs mere

Tilladelse til regulering af grøfttilløb til Sandemandsbækken.

Tilladelse til regulering af grøfttilløb til Sandemandsbækken. Ejendomsselskabet Lysbroengen P/S Papirfabrikken 34, 8600 Silkeborg 24. august 2016 Tilladelse til regulering af grøfttilløb til Sandemandsbækken. Silkeborg Kommune meddeler i medfør af vandløbsloven 1

Læs mere

Vandforsyningsplanlægning - Savhøjvej 2, 9240 Nibe - Tilladelse til indvinding af 10.000 m 3 grundvand pr. år samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Vandforsyningsplanlægning - Savhøjvej 2, 9240 Nibe - Tilladelse til indvinding af 10.000 m 3 grundvand pr. år samt afgørelse om ikke VVM-pligt #BREVFLET# Click here to enter text. Indvindingstilladelse, Ålykkevej 1, 9280 Storvorde Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Svend Åge Antonsen Karlsvej 22, Skovbo 9500 Hobro Vandforsyningsplanlægning

Læs mere