Høring af bekendtgørelse om affald til jordbrugsformål

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring af bekendtgørelse om affald til jordbrugsformål"

Transkript

1 Miljøstyrelsen J.nr. MST Høring af bekendtgørelse om affald til jordbrugsformål Dansk Affaldsforening takker for at have modtaget bekendtgørelsen i høring. Vi kan forstå, at baggrunden for de foreslåede ændringer er beskrevet i nogle rapporter, som endnu ikke er offentliggjorte. Det er ikke optimalt i forhold til at kunne vurdere om grænseværdier mv. er fastlagt på rette niveau. Høringssvaret er afgivet med forbehold for efterfølgende politisk behandling i vores bestyrelse Side 1 af 5 Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Baggrund Affald til jord bekendtgørelsen regulerer, hvilket affald der kan anvendes til jordbrugsformål uden skadelige virkninger på miljø mv. Selve gødningseffekten af tilførslen af affaldsprodukter reguleres udelukkede i husdyrsgødningsbekendtgørelsen. Kommunerne i gang med at udrulle ordninger for madaffald, som bl.a. forventes afsat til bioforgasning. En række supermarkeder er ligeledes begyndt at afsætte tidligere fødevarer til bioforgasning. Hvis materialerne skal tilføres et biogasanlæg, der primært er baseret på husdyrgødning kræver det, at affaldet forhandles. I forbehandlingen fjernes fejlsorteringer fra madaffaldet og emballagen fra de tidligere fødevarer. Herefter vil den såkaldte biopulp være klar til at blive tilført et vådt biogasanlæg. Dansk Affaldsforening vil gerne understrege, at der findes andre muligheder for håndtering af madaffald, herunder ikke mindst afsætning til behandlingsanlæg, der udelukkende modtager madaffald, køkkenaffald og tidligere fødevarer. Her vil det være hensigtsmæssigt at lægge kvalitetskontrollen/grænseværdierne på slutproduktet fremfor på indgangsmaterialerne (der måske heller ikke forbehandles til en form, der muliggør meningsfuld prøvetagning på det tidspunkt i behandlingskæden.) For Dansk Affaldsforening er det afgørende, at forbehandlingsprocessen sammen med kommunernes indsamlingssystem, sorteringsvejledning osv. sikrer, at det er en ren og værdifuld ressource vi returnerer til det biologiske kredsløb. Derfor bakker vi op om, at der fastsættes grænseværdier også for de synlige urenheder i den biopulp, der går videre til biogasanlæggene. Dansk Affaldsforening har 54 medlemmer blandt kommuner og kommunale selskaber i Danmark og på Færøerne. Medlemmerne indsamler og håndterer husholdningsaffald og erhvervsaffald fra 98 kommuner for 5,6 mio. borgere.

2 Side 2 af 5 Definitioner Dansk Affaldsforening bakker op om at få defineret flere af de termer og aktører, som indgår/adresseres i bekendtgørelsen. Definitionen af forbehandlingsanlæg bør udvides til også at kunne rumme fjernelse af emballager fra tidligere fødevarer. I definitionen af fysiske urenheder bør der evt. skelnes mellem naturlige (jord og sten) og antropogene (papir, metal, glas, plast, keramik osv.) uønskede materialer. Der savnes en definition på biopulp, fx Biopulp: Neddelt, homogeniseret og rent organisk affald, som kan tilføres et biogasanlæg. Definitionen af organisk dagrenovation kunne måske erstattes af definitioner på hhv. madaffald, køkkenaffald og tidligere fødevarer. Definitionen bruges så vidt vi kan se kun i bilag 1 (D) og i bilag 3, hvor den begge steder vil kunne erstattes af Madaffald, køkkenaffald og tidligere fødevarer. Ved seneste revision af affaldsdatabekendtgørelsen er termen for hhv. H02 og E02 fx også ændret fra organisk affald til madaffald. Et bud kunne være følgende: Madaffald: Vegetabilsk og animalsk affald fra husholdninger og lignende affald fra erhverv. Køkkenaffald: Vegetabilsk og animalsk affald fra restauranter, storkøkkener, cateringsfirmaer osv. Tidligere fødevarer: Emballerede og u-emballerede vegetabilske og animalske fødevarer, der er blevet til affald. Der mangler evt. en definition af biologisk behandling. En term der anvendes efterfølgende i bekendtgørelsen. Øvrige paragraffer 9 om sammenblanding af affald kunne oplagt deles op, således at der skelnes mellem de store affaldspartier og affald, der indsamles i ruteindsamling eller andre ordninger. Mest oplagt må det være at flytte analysekravet til pulpen/slutproduktet fremfor de enkelte partier af hhv. madaffald, køkkenaffald og kasserede fødevarer. Hvis 9 fastholdes kunne stk. 2 omskrives til Affald indsamlet i en kommunal ordning, der behandles samlet, anses for at stamme fra én affaldsproducent. I 10 anbefaler vi at bruge termen biopulp, således at der kommer til at stå:. Biopulp skal være prøvetaget og overholde de gældende grænseværdier. I øvrigt bør 10 udvides med bestemmelser for, at der kun skal analyseret på slutproduktet, når der er tale om monobehandling af madaffald, køkkenaffald samt tidligere fødevarer. Alternativt (hvis vores ønske om analyse på alle restprodukter, der udbringes på landbrugsjord bliver opfyldt) kan paragraffen omskrives, således at hovedreglen er analyse på det endelige produkt, men med ekstra analysekrav for biopulp der tilføres husdyrsbaserede biogasanlæg eller rensningsanlæg. (Se vores bemærkninger til bilag 2).

3 Side 3 af 5 Stk. 2 i 10 muliggør vel egentlig ikke, at forbehandlingsanlæggene selv udtager og analyserer prøver? Vi mener, at det skal være muligt for trænet personale at udtage prøver, fx efter en vejledning/procedurebeskrivelse. I 11 stk. 4 er det uklart, hvad biologisk behandlet kildesorteret affald mon dækker over. Menes der fx digistat og kompost? For at fastholde en teknologineutral tilgang kan det være at biologisk behandlet skal fastholdes, mens kildesorteret affald fra husholdninger kunne erstattes af madaffald, køkkenaffald samt tidligere fødevarer. (Hvis det er det der menes ). Dette ville kræve en konsekvensrettelse i 27. Bilag 1 Som det også fremgår af vores høringssvar på sidste høring af affald til jord bekendtgørelsen, ser vi gerne, at der kommer en mekanisme for hvordan nye affaldsprodukter kan optages på bilag 1 uden at hele bekendtgørelsen skal igennem en revision. Punkt D må gerne omformuleres: Organisk affald: Madaffald jf. 4 nr. x, Køkkenaffald jf. 4 nr. y, Tidligere fødevarer jf. 4 nr. z. Der bør måske også overvejes om haveaffald skal nævnes? Der er nogle der arbejder med at få de grønne dele af denne fraktion med over i biogassektoren. Bilag 2 I bilaget opstilles der grænseværdier for tungmetalindhold, miljøfremmede stoffer samt som noget nyt for fysiske urenheder. Der sker ingen ændringer i grænseværdierne, men som noget nyt er der en grænseværdi for PCB, som der dog kun skal prøvetages og analyseres for, hvis der er indikation for at der kunne være et indhold af PCB. Dansk Affaldsforening forventer, at madaffald indsamlet fra husholdninger ikke vil være en fraktion, hvor der skal analyseres for PCB. For både tungmetaller og miljøfremmede stoffer fremgår det af hhv. punkt B og D, hvor mange af prøverne, der skal overholde grænseværdierne. Sådan et punkt savnes i forhold til de fysiske urenheder. Det har været drøftet på mødet hos DAKOFA den 27. februar, hvorvidt der skal være tale om, at hver enkelt prøve skal overholde grænseværdien eller om det er et årligt gennemsnit af de 12 prøver, der skal ligge under grænseværdien? Det bør præciseres i bekendtgørelsen. Da biopulpen klassisk vil være afsat til bioforgasning inden analyseresultatet foreligger, er det ligeledes væsentligt, at bekendtgørelsen forholder sig til, hvad der skal ske, hvis prøven/prøverne overskrider grænseværdierne (for både tungmetaller, miljøfremmede stoffer samt fysiske urenheder). Dansk Affaldsforening foreslår, at man læner sig op ad de bestemmelser der gælder for affaldsforbrændingsanlæg, hvor overskridelser af luftemissioner skal indrapporteres til tilsynsmyndigheden.

4 Side 4 af 5 Selve grænseværdien for de fysiske urenheder i biopulpen er fastsat til 0,5 vægtprocent/tørstof. Indholdet af plast må max være 0,15 vægtprocent/tørstof. Den samlede grænseværdi på 0,5 vægtprocent kan genkendes fra både nabolande og den kommende gødningsforordning fra EU. En særlig grænseværdi for plastik kendes primært som en arealbaseret grænseværdi, da plastik ikke vejer meget, men derimod kan have en stor og synlig flade. Dansk Affaldsforening har forstået, at den vægtbaserede grænseværdi er opstået af praktiske hensyn mht. at kunne udføre selve målingen af plastindholdet. Dette er også relevant, da forslaget netop går ud på at måle på biopulp fremfor afgasset materiale. Dansk Affaldsforening savner mere viden om hvilke plasttyper vi har i biopulpen. Vi har hørt, at netop madaffald, som har vores primære interesse, kan have et stort indhold af tynd plastfolie. For denne fraktion kan de foreslåede 0,15 vægtprocent/tørstof udgøre et forholdsvist stort synligt areal. Vi mener derfor, at Miljøstyrelsen oplagt kunne undersøge, om det vil give mening at skelne mellem hård og formbart/blødt plast, som vi kan se i den tyske gødningsforordning? Derudover anbefaler vi, at der også opstilles en arealbaseret grænseværdi. Der vil så kun skulle analyseres for arealet i de prøver der indsendes til et eksternt laboratorium. Dansk Affaldsforening ved ikke, hvilke niveauer for synlige urenheder, som der i dag kan opnås med den bedst tilgængelige teknik. Vi vil dog understrege, at vores mål er, at der ikke kommer plastik med ud på markerne. Derfor ser vi gerne at grænseværdien om nødvendigt strammes. Det kan eventuelt gøres ved fx at sætte grænseværdien til 0,08 eller 0,1 vægtprocent/tørstof og så give en dispensation til højere indhold indtil fx Dansk Affaldsforening mener, at der ligeledes bør fastsættes en særlig grænseværdi for plastik i kompost, der udbringes på landbrugsjord. Derudover skal grænseværdierne for synlige urenheder selvfølgelig også gælde for andre produkter, der udbringes på landbrugsjord. Både de tyske og svenske reguleringer/certificeringsordninger går på urenheder i slutproduktet inden udbringning. Det forhold, at vi i Danmark af relevante årsager ønsker at sætte en grænseværdi på biopulp, bør ikke være en undskyldning for, ikke at sætte krav til slutprodukterne. Både i biogasanlæg og på spildevandsrensningsanlæg kan der tilføres væsentlige urenheder fra andre kilder end biopulp. Dansk Affaldsforening anbefaler derfor, at der fx også opstilles grænseværdier for indholdet af synlige urenheder i spildevandsslam og digistat. Bilag 5 Der foreligger ingen standard om prøveudtagning eller selve analysemetode. Det fremgår ikke hvordan de retningslinjer, der foreslås i bekendtgørelsen er

5 Side 5 af 5 fremkommet. Det er uklart under første dot, om det der selve laboratoriet, der skal udtage de 4 prøver? Evt. skulle det formuleres således,, hvoraf 4 prøver analyseres af et akkrediteret laboratorium. Dansk Affaldsforening anbefaler, at hele punkt D omskrives til mere generelle vendinger, således at det bliver muligt at branchen selv kan udarbejde en vejledning om repræsentativ prøvetagning og anbefaling til analysemetode. Dog skal dot 4 omformuleres, så det bliver bindende for anlæggene at have et egenkontrolprogram/kvalitetssikringsprocedurer. Derudover anbefaler vi, at de prøver, der skal analyseres af et akkrediteret laboratorium også blive analyseret for en fladebaseret grænseværdi for plastikindhold. Dansk Affaldsforening mener, at det kan være tilstrækkeligt med 2 årlige prøver udført af eksternt laboratorium, hvis virksomheden har et godt kvalitetsstyringssystem. Dansk Affaldsforening stiller gerne op for at uddybe ovenstående bemærkninger. Med venlig hilsen Nana Winkler Specialkonsulent

Kvaliteten af det organiske affald og spildevandsslam til jordbrug nye undersøgelser

Kvaliteten af det organiske affald og spildevandsslam til jordbrug nye undersøgelser Kvaliteten af det organiske affald og spildevandsslam til jordbrug nye undersøgelser Morten Carlsbæk mc@dakofa.dk Biogaskonference hos KARA/NOVEREN 17. august 2017 GATE 21 I samarbejde med BioGas2020 og

Læs mere

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade København K. 28. august 2014

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade København K. 28. august 2014 Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K 28. august 2014 Høringssvar fra DAKOFAs netværk for bio- og slambehandling vedr. MST-743-00008 Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til

Læs mere

Høringsnotat vedrørende ændring af bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (affald til jord bekendtgørelsen)

Høringsnotat vedrørende ændring af bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (affald til jord bekendtgørelsen) NOTAT Cirkulær Økonomi & Affald Ref. BAGGE Den 2. maj 2018 Høringsnotat vedrørende ændring af bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (affald til jord bekendtgørelsen) Udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade København K. 30. juli 2014 IW J. MST

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade København K. 30. juli 2014 IW J. MST Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K 30. juli 2014 IW J. MST-743.00008 Høringssvar fra DAKOFAs netværk for biologisk affaldsbehandling og spildevandsslam vedr. : Nny bekendtgørelse

Læs mere

Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål

Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Linda Bagge, Miljøstyrelsen SIDE 1 Formål og tanker bag den nye affald til jordbekendtgørelse? Formål: - Opdatering i forhold til ny viden

Læs mere

Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål

Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Ny bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Linda Bagge, Miljøstyrelsen SIDE 1 Formål og tanker bag den nye affald til jordbekendtgørelse? Formål: - Opdatering i forhold til ny viden

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste kommentarer, der er grupperet i forhold til de ovennævnte punkter og Miljøstyrelsens bemærkninger hertil.

I det følgende gennemgås de væsentligste kommentarer, der er grupperet i forhold til de ovennævnte punkter og Miljøstyrelsens bemærkninger hertil. J.nr. MST-1240-00710 Bilag til høringsnotat om: Ændring af bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Høringssvarene har berørt følgende punkter: 1. Generelle bemærkninger 2. Sondringen

Læs mere

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok?

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Vicedirektør Claus Torp MILJØSTYRELSEN DAKOFA konference 4. april 2011 Disposition for oplæg Dagsordnen i EU Affaldsforebyggelse og madspild Organisk affald/bioaffald:

Læs mere

Lemvig Biogas; analyse for renhed af plast i pulp fra separeret blandet affald

Lemvig Biogas; analyse for renhed af plast i pulp fra separeret blandet affald Lemvig Biogas; analyse for renhed af plast i pulp fra separeret blandet affald LB-analyse af pulp fra Dewaster, prøve 19-04-2018 nr. 2 Lemvig Biogas (LB) ønsker at vide, hvor meget synlig plast der er

Læs mere

Høring over ændringer til bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet

Høring over ændringer til bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet Miljøstyrelsen Johan Vestergaard Paulsen jovpa@mst.dk Høring over ændringer til bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet Dansk Affaldsforening takker for at have modtaget ændringsforslaget i høring. Der er

Læs mere

"Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg" 8. JUNI 2016 "KILDESORTERET ORGANISK DAGRENOVAITON TIL BIOGASFÆLLESANLÆG"

Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg 8. JUNI 2016 KILDESORTERET ORGANISK DAGRENOVAITON TIL BIOGASFÆLLESANLÆG "Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg" 1 Dagsorden Baggrund for projektet Projektindhold Spørgsmål 2 Baggrund for projektet 3 Kildesortering af organisk dagrenovation til biogasfællesanlæg

Læs mere

den 10. november 2017 v/ Mogens Thude, AFLD Fasterholt

den 10. november 2017 v/ Mogens Thude, AFLD Fasterholt den 10. november 2017 v/ Mogens Thude, AFLD Fasterholt AFLD Stiftet 1. januar 2016 60 selskab 2 anlæg Antal medarbejdere: 54 Indbyggere: ca. 307.000 Omsætning: ca.132 mio. kr. Mængder: ca.225.000 ton Historie

Læs mere

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Oplæg ved: Christian Ege Leif Bach Jørgensen Det Økologiske Råd Projekt om anvendelse af kildesorteret organisk

Læs mere

Dato 1. juni 2017 Side 1 af 5

Dato 1. juni 2017 Side 1 af 5 Dato 1. juni 2017 Side 1 af 5 Bilag 2: Kommentarer til Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål samt Notat om udkast til ny husdyrgodkendelsesbekendtgørelse og ændring af slambekendtgørelsen

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald Punkt 7. Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at det i sagen beskrevne scenarie

Læs mere

Kildesorteret organisk dagrenovation

Kildesorteret organisk dagrenovation Kildesorteret organisk dagrenovation Håndtering og kvalitet ØKOLOGIKONGRES 17 29. NOVEMBER 2017 Fra jord til bord og retur igen Hvor påvirkes kvaliteten Figur: Linda Bagge, Miljøstyrelsen 2 Regler og krav

Læs mere

Indsamling af KOD I Horsens Kommune

Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af affald i kommunerne Erfaringer i Horsens Kommune Henrik Ørtenblad Økonomiseminar, 11. dec. 2017 Lovgrundlaget for affaldshåndtering og kommunernes ansvar

Læs mere

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS Madaffald, seminar og møde, Dansk Affaldsforening Silkeborg, 8. juni 2016 Margrethe Askegaard SEGES, Økologi mga@seges.dk MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS ØKOLOGIEN I DANMARK VOKSER Det økologiske areal i Danmark

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP

ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP BOFA ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076850 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE

Læs mere

Kildesorteret affalds betydning for økologisk landbrug

Kildesorteret affalds betydning for økologisk landbrug argrethe Askegaard Kildesorteret affalds betydning for økologisk landbrug Margrethe Askegaard Økologikongres 29.-30. november 2017 Kolding Gå-hjem-budskab Økologisk landbrug har behov for flere næringsstoffer

Læs mere

Kort om GB. 33 virksomhedsmedlemmer både offentlige og private Offentligt ejede affalds-, spildevands- og forsyningsselskaber

Kort om GB. 33 virksomhedsmedlemmer både offentlige og private Offentligt ejede affalds-, spildevands- og forsyningsselskaber Julie Lykke Jacobsen, sekretariatsleder 28. september 2018 Kort om GB Foreningen har til formål at favne faglige såvel som politiske spørgsmål og problemstillinger, i relation til fremme af sikker nyttiggørelse

Læs mere

Indlæg ved; Dansk Bioenergi konference 2019

Indlæg ved; Dansk Bioenergi konference 2019 Indlæg ved; Dansk Bioenergi konference 2019 Nye råvarer: Organisk affald Husholdningsaffald kan det komme på marken Hvordan udvikler markedet sig ved Forenings formand Sune Aagot Sckerl Indhold Kort præsentation

Læs mere

Indsamling og transport. køkken-og madaffald og tidligere fødevarer, biogasanlæg. Information til transportører, lagre, håndteringsanlæg

Indsamling og transport. køkken-og madaffald og tidligere fødevarer, biogasanlæg. Information til transportører, lagre, håndteringsanlæg Indsamling og transport af køkken- og madaffald og tidligere fødevarer til biogasanlæg Marts 2017 Information til transportører, lagre, håndteringsanlæg og biogasanlæg om Fødevarestyrelsens krav til indsamling

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Oplæg ved: Christian Ege Leif Bach Jørgensen Det Økologiske Råd Projekt om anvendelse af kildesorteret organisk

Læs mere

Bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam m.m. til jordbrugsformål

Bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam m.m. til jordbrugsformål Page of 6 BEK nr 56 af 4/0/000 Gældende Offentliggørelsesdato: 0-0-000 Fødevareministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 590 af /06/004 Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst Bekendtgørelse

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Disposition Indsatser og mål/effekter Genanvendelse af organisk dagrenovation Genanvendelse af plast Statslige initiativer og projekter EU Meddelelse

Læs mere

FAKTAARK Organisk affald mængder og ressourcer

FAKTAARK Organisk affald mængder og ressourcer 13. marts, 2015 IW FAKTAARK Organisk affald mængder og ressourcer Faktaboks om organisk affald Der genereres ca. 784.000 tons organisk dagrenovation årligt, hvoraf ca. 59.000 tons i dag kildesorteres eller

Læs mere

NYHEDSBREV AFFALDSDATASYSTEMET OG AFFALDSREGISTERET (December 2012)

NYHEDSBREV AFFALDSDATASYSTEMET OG AFFALDSREGISTERET (December 2012) NYHEDSBREV AFFALDSDATASYSTEMET OG AFFALDSREGISTERET (December 2012) Beskrivelse af ændringer i ADS Den 19. november opdaterede vi Affaldsdatasystemet. Opdateringen har rettet nogle fejl og har forbedret

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Indsatsområder Mere genanvendelse af materialer fra husholdninger og servicesektor Mere genanvendelse af materialer fra elektronikaffald og shredderaffald

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald i Dragør Kommune 1 Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Tillæg 3 til Regulativ for Erhvervsaffald Dragør Kommune Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål 1) BEK nr 1001 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., j. nr. 2018-6950 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

NaturErhvervsstyrelsen har d. 31. marts 2016 sendt ovennævnte forordningsforslag i høring.

NaturErhvervsstyrelsen har d. 31. marts 2016 sendt ovennævnte forordningsforslag i høring. Dato 13. april 2016 Side 1 af 5 NaturErhvervsstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V Email miljobio@naturerhverv.dk Vedr. sagsnr 16-8099-000002 Landbrug & Fødevarers kommentar til Kommissionens forslag

Læs mere

ECOGI Optimal Udnyttelse af Ressourcerne i Organisk Affald

ECOGI Optimal Udnyttelse af Ressourcerne i Organisk Affald Klik for at redigere i master ECOGI Optimal Udnyttelse af Ressourcerne i Organisk Affald Stefan Binder Komtek Miljø af 2012 A/S DGF - Gastekniske Dage - Billund 23-24/5-2017 Muligheder for bedre organisk

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen

Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen Organisk affald Omfatter: - affald fra husholdninger - affald fra servicesektoren (restauranter, supermarkeder, dagligvarebutikker mv.) - restprodukter

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ). Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade 53 2100 København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret affald leveret primo uge 6 fra Affald Plus med nedenstående resultater:

Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret affald leveret primo uge 6 fra Affald Plus med nedenstående resultater: KomTek Miljø Drivervej 8, DK 6670 Holsted AffaldPlus Ved Fjorden 20 4700 Næstved Holsted den 26. februar 2015 Test af dagrenovation for Affald Plus: Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret

Læs mere

Kortlægning af miljøfremmede stoffer og materialer? Kirill Kongstad og Niels Trap

Kortlægning af miljøfremmede stoffer og materialer? Kirill Kongstad og Niels Trap Kortlægning af miljøfremmede stoffer og materialer? Kirill Kongstad og Niels Trap 5. februar 2018 I det følgende ü Hvad er formålet med arbejdet? ühvad forskellen på kortlægning og screening? ühvilke stoffer

Læs mere

Affaldsbekendtgørelsen

Affaldsbekendtgørelsen mst@mst.dk mamun@mst.dk Høringssvar fra KL over udkast til bekendtgørelse om affald, bekendtgørelse om affaldsdatasystemet samt bekendtgørelse om affaldsregisteret og registrering heri og om godkendelse

Læs mere

KL's høringssvar over udkast til Affald til jord bekendtgørelsen

KL's høringssvar over udkast til Affald til jord bekendtgørelsen Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K Kopi sendt til Linda Bagge, bagge@mst.dk KL's høringssvar over udkast til Affald til jord bekendtgørelsen KL har modtaget udkast til bekendtgørelse om anvendelse

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 2. Kort beskrivelse af projektet Herning Kommune har et ønske om at det skal

Læs mere

Bioaffald. Arkiv nr

Bioaffald. Arkiv nr Arkiv nr. 5.2.8 Nomi4s i/s September 2017 1 Resume Nærværende rapport indeholder beskrivelse af indsamlingsmetode for bioaffald, materiel til indsamling ved borger og behandlingsmetode af bioaffald. Udover

Læs mere

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald v/suzanne Arup Veltzé, DAKOFA Konference Fossil frit Thy den 21. juni 2012 Disposition Ressourceeffektivt Europa Ressourceeffektivitet og organisk affald

Læs mere

Høring vedrørende udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse

Høring vedrørende udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse HØRINGSNOTAT Høring vedrørende udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter, jord og sorteret bygge- og anlægsaffald 29.06.2015 Side 1 af 5 J.nr. 11.5.11.2/RMR Dansk Affaldsforening Vodroffsvej

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Valg af poser og renhed i pulp efter forbehandling

Valg af poser og renhed i pulp efter forbehandling DAKOFA 19 juni 2018 Valg af poser og renhed i pulp efter forbehandling Erfaringer fra kommunepuljeprojekterne og forslag til forbedringer i sorteringen. 1 Asbjørn Wejdling, COWI Agenda Definitioner: bioposer,

Læs mere

Temadag om biogas 5.april 2016 Renhed af produceret biopulp fra organisk affald metoder og resultat af ETV-test

Temadag om biogas 5.april 2016 Renhed af produceret biopulp fra organisk affald metoder og resultat af ETV-test Temadag om biogas 5.april 2016 Renhed af produceret biopulp fra organisk affald metoder og resultat af ETV-test B. Malmgren-Hansen, Kemi- og Bioteknik, Teknologisk Institut Organisk affald til biogas Bestemmelse

Læs mere

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø)

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Krav til affaldet Hvilke typer affald kan anlægget håndtere? Har affaldets beskaffenhed nogen betydning (f.eks. tørt, vådt, urenheder, sammenblanding,

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Rent teknisk betyder reglerne i Restproduktbekendtgørelsen, at bygge- og anlægsaffald mht. PCB inddeles i 4 kategorier:

Rent teknisk betyder reglerne i Restproduktbekendtgørelsen, at bygge- og anlægsaffald mht. PCB inddeles i 4 kategorier: NOTAT Dato: 28. februar 2017 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Bygge- og anlægsaffald fra genbrugsstationerne Miljø- og Fødevareministeriet udstedte den 15. december 2016 bekendtgørelse nr. 1672 om

Læs mere

1. Bekendtgørelsen fastsætter regler om, i hvilket omfang affald, jf. 2, kan anvendes til jordbrugsformål,

1. Bekendtgørelsen fastsætter regler om, i hvilket omfang affald, jf. 2, kan anvendes til jordbrugsformål, Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål1) Kommentar [AGL1]: Bekendtgørelsens populærtitel (Slambekendtgørelsen) ændres til (Affald til jord bekendtgørelsen) I medfør af 7, stk. 1, nr.

Læs mere

Indledning Det er AFLDs opgave at modtage og behandle det affald, som de 6 ejerkommuner indsamler.

Indledning Det er AFLDs opgave at modtage og behandle det affald, som de 6 ejerkommuner indsamler. AFLD I/S Uldjydevej 2 DK-7400 Herning NOTAT telefon +45 97 37 33 77 e-mail afld@afld.dk www.afld.dk CVR-nr. 13 81 47 08 Dato 28. september 2018 sagsnr. 13070001 reference /pn Indsamling af genanvendeligt

Læs mere

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST Høringsudkast til ændring af bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret uforurenet bygge- og anlægsaffald, nr. 1662:2010 Henvisning

Læs mere

Madaffald i Kara/Noverens ejerkommuner. Veje og grønne områder/kmu 15. august 2017

Madaffald i Kara/Noverens ejerkommuner. Veje og grønne områder/kmu 15. august 2017 Madaffald i Kara/Noverens ejerkommuner Veje og grønne områder/kmu 15. august 2017 Disposition Grundlag for strategien De 4 mulige scenarier De 2 udvalgte scenarier Tidshorisont Udgangspunkt i dag Kara/Noveren

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer 6l Jordbrugsformål

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer 6l Jordbrugsformål FLOWET AF RECIRKULEREDE NÆRINGSSTOFFER I DANMARK -Mængder, veje og frem6d? V. Sune Aagot Sckerl Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer 6l Jordbrugsformål Agenda Hvem og hvad er BGORJ?

Læs mere

Ressourcestrategi og affaldsstrømme

Ressourcestrategi og affaldsstrømme Ressourcestrategi og affaldsstrømme Seminar on Automation in Waste Handling systems May 13th, 2013 Inge Werther, DAKOFA Ressourceeffektivitet affaldet som ressource Miljøminister Ida Auken 2 kriser, der

Læs mere

TM Biogas-ERFA-møde

TM Biogas-ERFA-møde TM 23001 Biogas-ERFA-møde Formål: At udveksle erfaringer og blive opdateret på ny affald-til-jord bekendtgørelse inden for biogasområdet Målgruppe: Miljøsagsbehandlere i kommuner, der varetager tilsyn

Læs mere

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen?

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Mette Marie Nielsen & Alan Sørensen Miljøstyrelsen De 4 tog - Input til ny affaldsplan Advisory board for CØ EU s CØpakke Evaluering af RS1

Læs mere

Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret affald leveret primo uge 2 fra Affald Plus med nedenstående resultater:

Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret affald leveret primo uge 2 fra Affald Plus med nedenstående resultater: KomTek Miljø Drivervej 8, DK 6670 Holsted Affald Plus Holsted den 29. januar 2016 Test af dagrenovation for Affald Plus: Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret affald leveret primo uge 2

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Sorteringskriterier og kvalitet i genanvendelsen

Sorteringskriterier og kvalitet i genanvendelsen Sorteringskriterier og kvalitet i genanvendelsen Sorteringskriterier og kvalitet i genanvendelse Charlotte Moosdorf Cirkulær Økonomi og Affald Strategi for cirkulær økonomi Initiativ F: Fremme mere standardiseret

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 734 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 734 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 734 Offentligt Notat J.nr. MST-771-00018 Ref. JESJU/LLN/KAVJE Den 8. september 2010 NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

Affaldsenergi i fremtidens ressourcesamfund. Affaldsdage Dansk Affaldsforening 9. oktober 2015 Claus Petersen, Econet AS

Affaldsenergi i fremtidens ressourcesamfund. Affaldsdage Dansk Affaldsforening 9. oktober 2015 Claus Petersen, Econet AS Affaldsenergi i fremtidens ressourcesamfund Affaldsdage Dansk Affaldsforening 9. oktober 2015 Claus Petersen, Econet AS Ved kilden Hus Hvordan kan information og instrukser blive mere entydige og klare?

Læs mere

Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland

Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland og Claus Petersen Dato: 5. juni 2017 Projekt: 620 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Formål... 3 3. Fremgangsmåde...

Læs mere

Bilag I. Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2003. Statusredegørelse om organisk dagrenovation

Bilag I. Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2003. Statusredegørelse om organisk dagrenovation Bilag I Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2003 Statusredegørelse om organisk dagrenovation Resuméartikel Status over fordele og ulemper ved genanvendelse af organisk dagrenovation En ny statusredegørelse

Læs mere

Anklægskoncepter og råvaresammensætning

Anklægskoncepter og råvaresammensætning 2017 Anklægskoncepter og råvaresammensætning Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Introduktion Tre emner Organisk affald: - KOD - Organisk affald fra produktion og distribution Biogas på KOD - Tre

Læs mere

Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter

Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter v/henrik Wejdling, AffaldPlus DAKOFAs konference 20.03.18 Husholdningsaffald Definition Gældende Nye Ingen

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Hvorfor

Læs mere

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald TEMA// Organisk affald Poser En udvidet sortering, hvor det organiske affald frasorteres resten af dagrenovationen, vil medføre et større forbrug af poser til at samle og pakke affaldsfraktionen. Da poseforbruget

Læs mere

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K MST-7549-00057 Den 21. maj 2015 Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald KL har modtaget

Læs mere

Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål CB, CC og CD stillet af Ida Auken (SF)

Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål CB, CC og CD stillet af Ida Auken (SF) Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 628 Offentligt Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål CB, CC og CD stillet af Ida Auken (SF) 1 Spørgsmål CB Hvad kan ministeren oplyse om deponering

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 08-12-2009 Dato: 20-11-2009 Sag nr.: KB 214 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

Mere gødning til planteavlen

Mere gødning til planteavlen Mere gødning til planteavlen (Nye) recirkulerede produkter og introduktion til biomassekatalog for økologer, ved Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark Projektet Demonstration af nye økologiske løsninger

Læs mere

Temadag om bygge og anlægsaffald!.

Temadag om bygge og anlægsaffald!. Temadag om bygge og anlægsaffald!. Middelfart 21. oktober 2014 Øget kvalitet i genanvendelsen af bygge og anlægsaffald fra genbrugspladserne Jacob H. Simonsen Temadag 21. oktober 2014 Middelfart Hvad mener

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

Organisk affald fra kommunal drift til biogas i Region Midt

Organisk affald fra kommunal drift til biogas i Region Midt Organisk affald fra kommunal drift til biogas i Region Midt - med fokus på madaffald fra husholdninger Disposition Hvilke affaldsstrømme kan potentielt øge biogaspotentialet i kommunerne Hvor sorteres

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Dansk Affaldsforening, Affaldsdage 11.11.2016 Funktionsleder Niels Bukholt Stort fokus på bygge- og anlægssektoren Ellen McArthur fundation 0,8-1,1 mia. kr.

Læs mere

Bestyrelsesmøde. 24. oktober Peter Fugmann

Bestyrelsesmøde. 24. oktober Peter Fugmann Bestyrelsesmøde 24. oktober 2014 Peter Fugmann Etablering af forbehandlingsanlæg til kildesorteret organisk dagrenovation Pkt. 7 Bestyrelsesmødet, 24. oktober 2014 Haveaffaldspladser, evaluering Afdelingschef

Læs mere

Indsamlingsmetoderne og materiel er valgt. Processen med at nå frem til de sidste valg er i fuld gang.

Indsamlingsmetoderne og materiel er valgt. Processen med at nå frem til de sidste valg er i fuld gang. Hvilke valg har vi truffet og hvorfor? v/ Jørgen Niemann Behandling og afsætning af organisk affald - Hvordan sikrer vi kvalitet og kapacitet? DAKOFA s konference den 3. februar 2015. Affalds- og Ressourceplan

Læs mere

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Forbud og hjemler - kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

baggrund for sagsbehandlingen

baggrund for sagsbehandlingen 1 baggrund for sagsbehandlingen Stiltiende accept var udgangspunktet og praksis i mange kommuner. I 2011 kom et notat fra Naturstyrelsen VVM på slam. I 2012 kom et nyt notat fra Naturstyrelsen ingen VVM

Læs mere