ENERGINETS ANMELDTE METODER I FOR- SKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ENERGINETS ANMELDTE METODER I FOR- SKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I"

Transkript

1 UDKAST SEKRETARIATSAFGØRELSE ENERGINETS ANMELDTE METODER I FOR- SKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I 4. juni 2018 Ret & Administration 18/05925 RESUMÉ 1. På baggrund af en evaluering af Engrosmodellen, der blev indført i 2016, har Energinet tilføjet og revideret metoderne i en række markeds- og måleforskrifter. 2. Energinet har anmeldt metoderne den 13. juli og 9. august Den 8. februar 2018 tilbagekaldte Energinet en af de anmeldte metoder. 3. Metoderne handler bl.a. om identifikation ved adgang til DataHub, tidsfrister for indsendelse af oplysninger til DataHub, saldoafregning, skift af afregningsform og opdatering af stamdata, mulighed for flere aktører i en juridisk virksomhed, afregning af engrosydelser og validering af fiktive CVR-nr. og CPR-nr. i DataHub ved leverandørskifte og tilflytning. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 4. Sammenfattende er det sekretariatets vurdering, at de anmeldte metoder kan godkendes. Metoderne er udarbejdet i dialog med branchen og tager efter sekretariatets vurdering behørigt hensyn til markedets aktører, ligesom der er taget behørigt hensyn til både driften af DataHub og markedets funktion. AFGØRELSE 5. Sekretariatet for Energitilsynet træffer på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og vurdering i medfør af 73 a i elforsyningsloven, jf. 1, stk. 1, i metodebekendtgørelsen afgørelse om godkendelse af Energinets anmeldte metoder i forskrift D1 om afregningsmåling, F1 om EDI-kommunikation med DataHub, H1 om skift af elleverandør og flytning, H2 om skabelonafregning, H3 om afregning af engrosydelser og afgiftsforhold og I om stamdata.

2 Side 2/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I SAGSFREMSTILLING 6. På baggrund af en evaluering af Engrosmodellen, der blev indført i 2016, har Energinet tilføjet og revideret metoder i forskrift D1 (Afregningsmåling), F1 (EDIkommunikation med DataHub), H1 (Skift af elleverandør, flytning m.v.), H2 (Skabelonafregning m.v.), H3 (Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold) og I (Stamdata). 7. Engrosmodellen, der trådte i kraft den 1. april 2016, medførte markante ændringer i elmarkedets markedsdesign, herunder ændring i rollefordelingen mellem netvirksomheder og elleverandører. BOKS 1 KORT OM ENGROSMODELLEN Engrosmodellen indebærer en omlægning af rollefordelingen mellem netog elhandelsvirksomheder. Elhandelsvirksomhederne har den primære kontakt til forbrugerne, mens netvirksomhederne vil koncentrere sig om deres kerneopgaver vedrørende drift, vedligeholdelse, nødvendig om- og udbygning af distributionsnettet samt måling af elforbruget og energibesparelser. 8. Energitilsynet har siden 2013 truffet flere afgørelser om godkendelse af metoder indeholdt i Energinets markedsforskrifter vedrørende DataHub og Engrosmodellen. Energitilsynet har senest den 23. februar 2016 godkendt nye og reviderede metoder i en række markedsforskrifter vedrørende justering og udskydelse af Engrosmodellen og leveringspligten samt elafgiftsmæssige tilpasninger til Engrosmodellen. 9. I forbindelse med implementeringen af Engrosmodellen i markedsreglerne for det danske elmarked aftalte Energinet med aktørerne i branchen, at markedsforskrifterne skulle evalueres efter noget tid på baggrund af indsamlede praktiske erfaringer med anvendelse af reglerne. Energitilsynet anmodede desuden i sin afgørelse af 23. februar 2016 Energinet om at evaluere tidsfristerne i markedsforskrifterne ca. ét år efter Engrosmodellens ikrafttrædelse I efteråret 2016 havde Energinet derfor en dialog med aktørerne i branchen om ønskede ændringsforslag til markedsforskrifterne. Dette skete i regi af eksisterende samarbejdsfora og løbende møder med aktørerne. På baggrund af denne dialog reviderede Energinet markedsforskrifterne. ANMELDELSEN 1 Jf. pkt. 181 i Energitilsynets afgørelse af den 23. februar 2016.

3 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 3/ Energinet anmeldte den 13. juli 2017 nye og reviderede metoder i forskrifterne D1 om afregningsmåling, F1 om EDI-kommunikation med DataHub, H1 om skift af elleverandør og flytning, H2 om skabelonafregning, H3 om afregning af engrosydelser og afgiftsforhold og I om stamdata (bilag 1). 12. Energinet eftersendte en revideret anmeldelse i brev af 9. august 2017 (bilag 2). Ved af 8. februar 2018 tilbagekaldte Energinet én af de anmeldte metoder (bilag 7). 13. Forud for anmeldelsen til Energitilsynet sendte Energinet de reviderede forskrifter i høring hos branchen. Energinet modtog i den forbindelse bemærkninger fra en række interessenter, hvilket førte til mindre tilretninger i de nu anmeldte metoder. På baggrund af de afgivne høringssvar udarbejdede Energinet desuden høringsnotat af 13. juli 2017 (bilag 3). 14. Sekretariatet for Energitilsynet har i forbindelse med behandlingen af de anmeldte metoder haft nogle drøftelser med Energinet. Energinet har efterfølgende fremsendt supplerende bemærkninger i af 25. og 26. april 2018 (bilag 8). 15. Nedenfor beskrives kort de anmeldte metoder. Baggrunden for metodevalget er gengivet i umiddelbar forlængelse af hver enkelt metode. FORSKRIFT D1 OM AFREGNINGSMÅLING 16. Forskrift D1 henvender sig primært til netvirksomhederne og angiver de forpligtelser og opgaver, som netvirksomhederne er pålagt i forhold til måling af elforbrug og energibesparelser samt den efterfølgende indsendelse af måledata til DataHub. Herudover beskriver forskriften den behandling og beregning, som de indsendte måledata gennemgår i DataHub. Elleverandørerne modtager og henter løbende de behandlede data, som skal benyttes til fakturering af kunden. 17. Energinet har anmeldt ændring af to metoder (metode 1 og 3) og én ny metode (metode 2) vedrørende forskrift D1. METODE 1: INDSENDELSE AF AFLÆSNINGER FOR SKABELONAFREGNEDE MÅLE- PUNKTER, KAP I D1 18. Ifølge den gældende metode er tidsfristen for fremsendelse af måledata pr. målepunkt for skabelonafregnede målepunkter 35 kalenderdage fra nominel aflæsningsdag. Det gælder både ordinær aflæsning og aflæsning på grund af flytning, leverandørskift m.v., jf. forskriftens kapitel I den anmeldte metode præciserer Energinet, at aflæsningen for skabelonafregnede målepunkter efter samme princip som øvrige måledata skal indsendes uden ugrundet ophold, dog senest 35 kalenderdage fra nominel aflæsningsdag. Derved kan data hurtigst muligt blive tilgængelig i DataHub til gavn for både elleverandøren og kunden.

4 Side 4/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I METODE 2: MÅLEDATA FOR VIRTUELLE OG BEREGNEDE MÅLEPUNKTER, KAP I D1 20. Denne nye metode fastlægger, at hvor virtuelle målepunkter er baseret på flere fysiske målere, skal de fysiske målepunkter medsendes som child målepunkter. 21. Den gældende metode om, at nettab altid skal repræsenteres ved et virtuelt målepunkt, er desuden blevet ændret, så nettabet også kan repræsenteres ved et beregnet målepunkt. 22. Energinet har oplyst, at den nye metode om child målepunkter er en afledt konsekvens af en beslutning i Energinets samarbejdsfora om at ensrette opsætningen af de forskellige nettoafregningsgrupper i DataHub for en mere hensigtsmæssig håndtering af kunderne. 23. I forhold til ændringen af metoden om nettab har Energinet oplyst, at nettabet altid beregnes i DataHub. Ifølge den hidtidige forskrift har der dog alene været krav om, at nettabet altid skulle repræsenteres ved et virtuelt målepunkt, som bregnes af netvirksomheden. Dette har medført, at DataHub overflødigt har rykket netvirksomhederne for en aflæsning, som ikke skulle bruges i markedet. Denne rykker kan undgås ved at definere nettabsmålepunktet som et beregnet målepunkt. 24. Imidlertid har der fra nogle netvirksomheders side været ønske om at bevare muligheden for at indsende et estimeret nettab på nettabsmålepunktet for at få estimatet videreformidlet til deres elleverandør som et foreløbigt afregningsgrundlag, indtil det endelige afregningsgrundlag beregnes i DataHub. Netvirksomheden kan derved fortsat formidle et nettab som et virtuelt målepunkt til elleverandøren. METODE 3: FREMSENDELSE AF TÆLLERSTAND PÅ CHILD MÅLEPUNKTER. KAP. 8.3 I D1 25. Det følger af den gældende metode, at indsendelse af tællerstande kan ske på child målepunkter, og skal følge reglerne for den afregningsform, der gælder for parent målepunktet. 26. Ifølge den anmeldte metode skal tællerstande på fysiske child målepunkter indsendes til DataHub. 27. Energinet har oplyst, at ændringen er en afledt konsekvens af beslutningen i Energinets samarbejsfora om at ensrette opsætningen af de forskellige nettoafregningsgrupper i DataHub. Ifølge Energinet bidrager det til at sikre en transparent og ensartet opsætning i DataHub for kunder med nettoafregning og/eller særlige afgiftsforhold. FORSKRIFT F1 OM EDI-KOMMUNIKATION MED DATAHUB

5 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 5/ Forskrift F1 fastlægger de nærmere krav til EDI-kommunikation 2 med Data- Hub og opsætning af IT-systemer. Forskriften henvender sig hovedsageligt til netvirksomheder og elleverandører. 29. Energinet har anmeldt ændring af én metode vedrørende forskrift F1. METODE 4: ANVENDELSE AF FLERE GLN-NUMRE PR. CVR-NUMMER, KAP I F1 30. Det følger af den gældende metode, at én aktør har ét aktør-id i form af et GLN-nummer (Global Location Nummer) eller et ENTSO-E EIC-nummer (Energy Identification Code). Denne identifikation skal anvendes, uanset hvor mange forskellige roller en aktør varetager. 31. Ændringen i den anmeldte metode består ud over sproglige rettelser i, at en juridisk virksomhed kan have flere aktører som følge af fusioner eller pga. fordeling af opgaven på flere IT-systemer. 32. Om baggrunden for ændringen har Energinet præciseret telefonisk, at de senere års erfaringer med driften af DataHub har vist, at det i visse henseender ikke er optimalt, at én juridisk virksomhed kun kan have én aktør. 33. Energinet har desuden oplyst, at man af hensyn til et velfungerende elmarked har valgt at begrænse muligheden for oprettelse af flere aktører for en juridisk enhed til fusioner eller fordeling af opgaven på flere IT-systemer. Energinet er dog under de rette forudsætninger åben for at udstede dispensationer i andre tilfælde, såfremt dette viser sig nødvendigt af hensyn til markedet. FORSKRIFT H1 OM SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING M.V. 34. Forskrift H1 henvender sig primært til elleverandører og netvirksomheder og angiver de rettigheder og forpligtelser, som disse aktører er underlagt i forbindelse med leverandørskift, flytning, ophør af aftale, fejlagtigt leverandørskift, ændring af afregningsform i DataHub, afbrydelse og genåbning af målepunkt samt oprettelse og nedlæggelse af målepunkt. 35. Energinet har anmeldt to nye metoder (metode 5 og 8) og ændring af fire metoder (metode 6, 7, 9 og 10) vedrørende forskrift H1. METODE 5: ADGANG TIL DATAHUB, KAP I H1 36. Ifølge denne nye metode skal aktøren af IT-sikkerhedsmæssige hensyn identificere sig med gyldigt NemID for at få adgang til DataHub markedsportal. 37. Energinet har oplyst, at kravet indføres efter anbefaling fra Rigsrevisionen om flere IT-sikkerhedsmæssige foranstaltninger i DataHub. Tidligere login-metode for brugere af DataHub har alene været med et brugernavn og en adgangskode. Indfø- 2 Energinet definerer EDI (elektronisk dataudveksling) som struktureret overførsel af data mellem virksomheder ad elektronisk vej, jf. definitionen i afsnit 1.5 i forskrift F1.

6 Side 6/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I relsen af en to-faktor autentifikation af DataHubs brugere via NemID virksomhedssignatur giver større IT-sikkerhed. 38. De Frie Energiselskaber (DFE) har i forbindelse med høringen bemærket, at NemID identifikation vil øge det administrative arbejde i forbindelse med at oprette/fjerne forskellige brugere. DFE finder den nuværende løsning tilfredsstillende og ser gerne, at den bibeholdes. METODE 6: ELLEVERANDØRENS ADGANG TIL HISTORISKE MÅLEDATA, KAP I H1 39. Den gældende metode fastlægger, at en elleverandør alene kan få oplysninger om det forventede årsforbrug og seneste årsforbrug for potentielle kunders målepunkter i DataHub med kundens samtykke. Yderligere oplysninger om kundens forbrug kan elleverandøren kun få adgang til ved at kunden giver elleverandøren specifik adgang (kundestyret datadgang via NemID). 40. I den anmeldte metode fjerner Energinet elleverandørens mulighed for med en kundes samtykke at indhente det seneste årsforbrug i DataHub. Disse oplysninger skal i stedet indhentes via kundestyret dataadgang. Samtidig vil kundestyret dataadgang fremover kunne tilgås ved brug af elektronisk fuldmagt, herunder NemID. 41. Energinet har oplyst, at statistikudtræk viser, at elleverandørerne ikke udnytter muligheden for at indhente oplysninger om kundens seneste årsforbrug i DataHub med kundens samtykke. 42. Energinet har endvidere oplyst, at de i regi af deres samarbejdsfora er blevet gjort opmærksom på uhensigtsmæssigheder ved brugen af NemID for erhvervskunder i forbindelse med tilbudsgivning. Energinet har sammen med branchen påbegyndt et udviklingsarbejde, som, når projektet er endeligt afsluttet, skal konkludere, om der er mulighed for at smidiggøre processen omkring adgang til erhvervskunders timedata. Selvom arbejdet i samarbejdsforaene ikke er afsluttet på metodens anmeldelsestidspunkt, er det Energinets vurdering, at det er nødvendigt at få metoden godkendt. Det er Energinets forventning, at resultatet af det igangværende arbejde ikke vil kræve en ændring af den anmeldte metode. METODE 7: ANGIVELSE AF CPR-NR. OG CVR-NR. VED LEVERANDØRSKIFTE, KAP I H1 43. Ifølge den gældende metode skal elleverandøren, for så vidt muligt at sikre imod fejl ved anmeldelse af leverandørskift til DataHub, angive kundens CPR-nr. eller CVR-nr. Ved korrekt verifikation sender DataHub en godkendelse. 44. CPR-nr. eller CVR-nr. kontrolleres automatisk op imod et i DataHub allerede registreret CPR-nr. eller CVR-nr. for at verificere, at det pågældende CPR-nr. eller CVR-nr. er registreret på målepunktet. Der kan være op til to CPR-numre registreret pr. målepunkt. Ved afvigelse mellem det anmeldte CPR-nr. eller CVR-nr. og et på målepunktet registreret CPR-nr. eller CVR-nr. afvises leverandørskiftet. Hvis der anmeldes leverandørskift på et målepunkt, hvor der ikke i forvejen er registre-

7 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 7/21 ret et CPR-nr. eller CVR-nr. på en kunde, afvises anmeldelsen af leverandørskift ikke af DataHub. 45. Ud over sproglige præciseringer af de pågældende afsnit er der i den anmeldte metode tilføjet et afsnit om validering af et fiktivt CPR-nr. eller CVR-nr. Fremover vil DataHub i modsætning til den gældende metode ikke validere et fiktivt CPR-nr. eller CVR-nr., men godkende det som elleverandøren bruger i tilfælde af leverandørskift. 46. Energinet har oplyst, at validering af et fiktivt CPR-nr. eller CVR-nr. er fjernet for en mere hensigtsmæssig og effektiv håndtering af kunder og virksomheder uden dansk CPR-nr. eller CVR-nr. Energinet har også oplyst, at validering af fiktivt CPR-nr. eller CVR-nr. tillige fjernes ved anmeldelse af tilflytning i DataHub, jf. den anmeldte metode 8. Principperne for validering ved leverandørskift og tilflytning ensrettes for, at sikre en gennemsigtig og ensartet behandling i processerne. METODE 8: ANMELDELSE AF TILFLYTNING MED CPR-NR. ELLER CVR-NR., KAP I H1 47. Ifølge den gældende forskrift skal elleverandøren ved tilflytninger angive kundens CPR-nr. eller CVR-nr. For at sikre at der er tale om en ny kunde, kontrollerer DataHub, at det anmeldte CPR-nr. eller CVR-nr. ikke er lig med et i forvejen registreret CPR-nr. eller CVR-nr. på målepunktet. 48. DataHub giver mulighed for at indsende et fiktivt CPR-nr. eller CVR-nr. Elleverandøren må kun anvende fiktive CPR-nr. eller CVR-nr. i situationer, hvor kunden ikke har et sådan nummer, eller det ikke har været muligt at indhente som følge af stiltiende aftaleindgåelse. Energinet ønsker at ændre den gældende forskrift ved, at validering af fiktivt CPR-nr. eller CVR-nr. fjernes ved anmeldelse af tilflytning i DataHub. Dette stemmer overens med, at valideringen af fiktivt CPRnr. eller CVR-nr. ved anmeldelse af leverandørskift tillige fjernes, jf. den anmeldte metode Energinet har oplyst, at metoden ved en fejl ikke tidligere er blevet anmeldt til Energitilsynet i forbindelse med metodeanmeldelsen fra Energinet i september Metoden sikrer den størst mulige anvendelse af valide CPR- og CVR-nr. i forretningsprocesserne og IT-systemerne. En række elleverandører giver desuden udtryk for, at anvendelsen af CPR-nr. og CVR-nr. letter deres verifikation af, om de har fat i rette kunde, eksempelvis i forbindelse med en stamdataopdatering eller et leverandørskifte. METODE 9: ANMELDELSE AF AFBRYDELSE TIL DATAHUB, KAP. 7 I H1 50. Ifølge den gældende metode skal netvirksomheden anmelde afbrydelse grundet leveranceophør på dagen for afbrydelsen, hvis dette er en arbejdsdag, og ellers senest en arbejdsdag efter skæringsdatoen. 51. I den anmeldte metode præciserer Energinet, at anmeldelsen skal ske uden ugrundet ophold på et af de fastsatte tidspunkter.

8 Side 8/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I 52. Energinet har oplyst, at ændringen skyldes uhensigtsmæssigheder for både elleverandører og netvirksomheder med leveranceophørsprocessen på grund af sene indmeldinger til DataHub om afbrydelse. METODE 10: SKIFT AF AFREGNINGSFORM VED NETTOAFREGNING, KAP. 8 I H1 53. Det følger af den gældende metode, at netvirksomheden skal anmelde skift af afregningsform til DataHub inden for nogle specifikke tidsfrister. Således skal anmeldelse af skift af afregningsform fra skabelonafregning til flex- eller timeafregning ske senest én kalendermåned før skæringsdatoen til den 1. i en måned. 54. I den anmeldte metode er der indsat en lempelse af ovennævnte frist for anmeldelse af skift fra skabelonafregning til flex- eller timeafregning. Dette kan også ske indtil senest 1 arbejdsdag efter, at skiftet er gennemført hos netvirksomheden, såfremt netvirksomheden skal registrere eller ændre nettoafregning på et målepunkt, der samtidig kræver skift af afregningsform. 55. Energinet har oplyst, at tilføjelsen kodificerer den gængse praksis hos netvirksomhederne og er indføjet på baggrund af dialog i Energinets samarbejdsfora. Tidsfrister for generel anmeldelse af skift af afregningsform følger aftalerne med branchen fra efteråret 2015, som følger hensynet til netvirksomhedernes planer for indfasning og elleverandørens ønske om informationer om skifte på egne målepunkter. FORSKRIFT H2 OM SKABELONAFREGNING M.V. 56. Forskrift H2 fastlægger de nærmere krav til de relevante aktører for håndtering af skabelonafregning, som indbefatter de målepunkter, der ikke er flex- eller timeafregnet. Forskriften henvender sig primært til netvirksomhederne og regulerer disses håndtering af obligatorisk grænse for timeafregning mv. Herudover beskriver forskriften de regler, som gælder for elleverandørerne i forhold til saldoafregningen og afledte effekter på kundeafregningen. 57. Energinet har anmeldt ændring af én metode (metode 11) vedrørende forskrift H2. METODE 11: TIDSPUNKT FOR GENNEMFØRELSE AF SALDOAFREGNING, KAP I H2 58. Ifølge den gældende metode afhænger tidsfristen for gennemførelsen af saldoafregning af, om skabelonkunderne i netområdet aflæses samtidigt eller rullende. 59. Ved rullende aflæsning skal saldoafregningen for en given måned være udført inden for 15 måneder efter udløbet af den pågældende måned. Foretages der derimod samtidig aflæsning skal saldoafregningen for alle måneder i en given aflæsningsperiode have fundet sted inden for seks måneder efter udløbet af den pågældende aflæsningsperiode. 60. Den anmeldte ændring består i, at sondringen mellem rullende og samtidig aflæsning fjernes. Saldoafregning kan herefter gennemføres, når der for den perio-

9 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 9/21 de, der skal saldoafregnes, foreligger aflæsninger for samtlige skabelonafregnede målepunkter. Saldoafregningen skal for en given måned være udført inden for 15 måneder efter udløbet af den pågældende måned. 61. Energinet har oplyst, at ændringen er indført som følge af dialog i Energinets samarbejdsfora og begrundet i procesfordele for både elleverandører, netvirksomheder og Energinet. 62. Netvirksomhederne vil således få fordelt arbejdsbyrden henover året ved at modtage rapporter pr. måned i stedet for rapporter for hele året. 63. Elleverandørerne vil samtidig modtage en samlet fakturering for alle netområder for en given måned i stedet for en opdelt fakturering afhængig af aflæsningsformen. De vil derved få et bedre overblik over specifikationerne til deres viderefakturering. FORSKRIFT H3 OM AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHOLD 64. Forskrift H3 har blandt andet til formål at regulere de nærmere forpligtelser og rettigheder, der påhviler netvirksomheder og elleverandører i forbindelse med oprettelse, vedligeholdelse og stop af netvirksomhedens og Energinets abonnementer, tariffer, gebyrer og rabatter til de enkelte målepunkter. Derudover angiver forskriften processerne for DataHubs samling og beregning af alle summer af engrosydelser for den enkelte elleverandør5, som skal danne baggrund for balanceog engrosafregningen. Endelig har forskriften et særligt afsnit vedrørende de afgiftsmæssige forhold, der gør sig gældende, når et forbrugsmålepunkt er registreret med elvarme. 65. Energinet har oprindeligt anmeldt ændring af to metoder (metode 12 og 13) angående forskrift H3. Efterfølgende er anmeldelsen af ændring af metode 13 tilbagekaldt. METODE 12: AGGREGERING AF ENGROSYDELSER - ENGROSAFREGNING AF EL- LEVERANDØREN, KAP I H3 66. Aggregering af engrosydelser sker som minimum ved fiksering, refiksering, saldoafregning og 3 år efter driftsmåneden. DataHub aggregerer på de angivne tidspunkter summer af engrosydelser for de relevante målepunktstyper for hver enkelt elleverandør, netvirksomhed og Energinet. Først efter 1. refiksering på 5. arbejdsdag efter driftsmåneden og herefter kan summer af engrosydelser benyttes til afregningsformål. 67. Det følger af den gældende metode, der omhandler aggregering ved refiksering, at datagrundlaget refikseres forud for balance- og engrosafregning. Refiksering laves månedsvis for de foregående tre hele måneder kl hhv. 3., 4. og 5. arbejdsdag. Ved refiksering dannes det egentlige afregningsgrundlag for engrosafregning mellem Energinet, netvirksomheden og elleverandøren.

10 Side 10/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I 68. I den anmeldte metode indføjer Energinet et krav om, at netvirksomheden eller Energinet alene må afregne elleverandøren på baggrund af aggregeringer, som dannes ved den månedlige refiksering eller efterfølgende korrektionsafregning. Ved manglende refiksering henvises til proceduren i forskriftens kapitel Energinet har oplyst, at ændringen sikrer en transparent proces for netvirksomhedens og Energinets fakturering af elleverandøren og derved forhindrer, at netvirksomheden eller Energinet kan fakturere andre summer end dem, der genereres af DataHub ved den månedlige refiksering. FORSKRIFT I OM STAMDATA 70. Forskrift I fastlægger de rettigheder og forpligtelser, som alle aktører på det danske elmarked er underlagt i forbindelse med oprettelse, behandling og udveksling af stamdata for målepunkter. 71. I. Energinet har anmeldt ændring af én metode (metode 14) vedrørende forskrift METODE 14: TIDSFRIST FOR OPDATERING AF STAMDATA VED MÅLERSKIFT, KAP. 3 I FORSKRIFT I. 72. Den gældende metode angiver den generelle tidsfrist for opdatering af stamdata, hvorefter den stamdataansvarlige aktør skal opdatere stamdata samme dag eller 1. arbejdsdag efter ændringen træder i kraft hos aktøren. 73. I den anmeldte metode indføjer Energinet en udvidet tidsfrist ved skift af måler, herunder opdatering af målepunktsart samt målerdata for den fysiske måler, i hvilket tilfælde stamdata skal opdateres senest 6. arbejdsdag efter skæringsdato. 74. Energinet har oplyst, at ændringen sker på baggrund af en generel vurdering af tidfristerne i markedsforskrifterne. Den udvidede tidsfrist for opdatering af stamdata ved måleskift følger den gængse praksis hos netvirksomhederne. Tidsfristen på seks arbejdsdage sikrer desuden en afbalanceret løsning, som på den ene side giver netvirksomheden mere fleksibilitet i forhold til indmelding af måleskift (f.eks. én gang ugentligt) og på den anden side sikrer den hurtigst mulige opdatering af stamdata i DataHub. HØRING 75. Sekretariatet sendte den 11. oktober 2017 Energinets metodeanmeldelse i høring med høringsfrist den 30. oktober Sekretariatet modtog i alt tre høringssvar fra Dansk Energi, DONG Energy og Energistyrelsen (bilag 5). I brev af 15. december 2017 fremsendte Energinet sine kommentarer hertil (bilag 6). 77. Energistyrelsen har i sit høringssvar oplyst, det er styrelsens opfattelse, at kravet i metode 7 om, at forbrugere skal oplyse CPR-nr. ved leverandørskifte, er kon-

11 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 11/21 kurrencehæmmende og umiddelbart i strid med forbrugerrettighedsdirektivets artikel 4 om harmoniseringsniveau Dansk Energi har ikke fundet anledning til at kommentere på de anmeldte metoder, men har i stedet gjort opmærksom på begrebet omfiksering, som introduceres i den nye version af forskrift D1. Dansk Energi har oplyst, at fiksering og refiksering vil kunne omgøres ved omfiksering, hvormed fakturering på baggrund af det allerede udsendte engrosafregningsgrundlag muligvis også skal omgøres. Dette kan medføre uhensigtsmæssige konsekvenser for alle aktører. Dansk Energi mener, at omfiksering reelt udgør en ny metode, og at det ikke er tilstrækkeligt klart hvad formålet med og anvendelsesområdet for omfiksering er. 79. DONG Energy vedkender de fleste af de foreslåede ændringer som både rimelige og relevante. DONG Energy har ligeledes fremsendt bemærkninger om begrebet omfiksering. DONG Energy anser omfiksering for problematisk, idet elleverandøren pålægges en risiko for at skulle korrigere afregning over for kunder med de udfordringer, der ligger her i forhold til debitorrisiko, dårlige kundeoplevelser, afledte henvendelser m.v. Den gældende forskrift D1 giver desuden mulighed for at udskyde fiksering. 80. DONG Energy opponerer tillige mod en ændring i forskrift I, hvorefter krav til forventet årsforbrug for alle forbrugsmålepunkter fremover kun vil gælde for skabelonafregnede målepunkter, mens det gøres valgfrit for øvrige målepunkter. DONG Energy har bl.a. oplyst, at fjernes disse stamdata fra Datahub vil det kræve væsentlige omkostningsfulde ændringer af elleverandørernes IT-systemer, hvor forventet forbrug fx anvendes til acontoafregning m.v. DONG Energy opfordrer derfor Energitilsynet til at tage dette forhold op til revision, så kravet fastholdes for alle forbrugsmålepunkter. 81. De to ændringer af forskrift D1 og I, som Dansk Energi og DONG Energys høringssvar omhandler, er ikke anmeldt som metoder til Energitilsynet. På sekretariatets anmodning har Energinet den 25. og 26. april 2018 fremsendt uddybende bemærkninger til disse høringssvar, og forholdt sig til, om de to ændringer burde have været metodeanmeldt (bilag 8). 82. Energinet har oplyst, at omfiksering ikke bør metodeanmeldes med henvisning til, at processen for udsendelse af fiksering ikke har været metodeanmeldt. Omfiksering er en naturlig konsekvens af det anmeldte tidsforløb (udsendelse senest morgenen efter afvikling af processen), hvor den primære prioritet er en hurtig fremsendelse af afregningsgrundlaget. Omfiksering skal så vidt muligt undgås, og dette er særligt kritisk ved refiksering. Siden idriftsættelse af Engrosmodellen er omfiksering blevet foretaget flere gange i forhold til fikseringer, men kun én gang i forhold til refikseringer for ét netområde. 3 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU af 25. oktober 2011 om forbrugerrettigheder, om ændring af Rådets direktiv 93/13/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/44/EF samt om ophævelse af Rådets direktiv 85/577/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF.

12 Side 12/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I 83. Energinet har i forhold til ændringen i forskrift I oplyst, at implementeringen af forventet årsforbrug for time- og flexafregnede målepunkter ved en fejl blev indført i forskrifterne i forbindelse med indførelsen af Engrosmodellen. Dette blev ikke anmeldt til Energitilsynet og Energinet ønsker ikke at indføre en sådan oplysningspligt for netvirksomhederne. Mens forventet årsforbrug for skabelonafregnede målepunkter indgår i opgørelsen for andelstal og derfor er en del af markedsopgørelsen, er et forventet årsforbrug for time- og flexafregnede målepunkter alene relevant for elleverandøren, hvorfor det ikke skal være netvirksomhedernes opgave at danne sidstnævnte data. Der er således ikke tale om en metodeændring, da den nuværende praksis ikke har været anmeldt og godkendt som metode, men i stedet en korrektion af en tidligere utilsigtet ændring. RETSGRUNDLAG 84. Elforsyningslovens formål fremgår af lovens 1, jf. lovbekendtgørelse nr. 114 af 9. februar 2018: 1. Lovens formål er at sikre, at landets elforsyning tilrettelægges og gennemføres i overensstemmelse med hensynet til forsyningssikkerhed, samfundsøkonomi, miljø og forbrugerbeskyttelse. Loven skal inden for denne målsætning sikre forbrugerne adgang til billig elektricitet og fortsat give forbrugerne indflydelse på forvaltningen af elsektorens værdier. Stk. 2. Loven skal i overensstemmelse med de i stk. 1 nævnte formål særligt fremme en bæredygtig energianvendelse, herunder ved energibesparelser og anvendelse af kraftvarme, vedvarende og miljøvenlige energikilder, samt sikre en effektiv anvendelse af økonomiske ressourcer og skabe konkurrence på markeder for produktion og handel med elektricitet. 85. Kollektive elforsyningsvirksomheder defineres i lovens 5, stk. 1, nr. 10, som Offentlig eller privatejet elforsyningsvirksomhed med bevilling samt elforsyningsvirksomhed, der varetages af Energinet eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet, som på offentligt regulerede vilkår har til formål at udføre aktiviteter som net-, transmissions-, eller systemansvarlig virksomhed. 86. Kravene til Energinets ydelser fremgår af 6 d i elforsyningsloven: 6 d. Kollektive elforsyningsvirksomheder skal stille deres ydelser til rådighed for elforbrugerne på gennemsigtige, objektive, rimelige og ikkediskriminerende vilkår. 87. I bemærkningerne til bestemmelsen i lovforslag L 180 af 23. april 2014 om ændring af lov om elforsyning m.v. (lov nr. 633 af 16. juni 2014) anføres bl.a. følgende: Den foreslåede bestemmelse i 6 d indebærer, at kollektive elforsyningsvirksomheder skal stille deres ydelser til rådighed for forbrugerne på gennemsigtige, objektive, rimelige og ikkediskriminerende vilkår. Gennemsigtighedskravet skal sikre forbrugerne adgang til oplysninger om forudsætningerne for de kollektive elforsyningsvirksomheders tarifering , stk. 2, nr. 6, 7, 12 og 13, angiver Energinets opgaver i relation til DataHub: 28. Stk. 2. Energinet skal udføre følgende opgaver:

13 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 13/21 6) Sikre brugerne lige adgang til informationer om adgangen til køb og salg af elektricitet. 7) Etablere og varetage driften af en datahub til håndtering af måledata m.v. og til varetagelse af nødvendige funktioner og kommunikation til brug for elhandelsvirksomhedernes fakturering, herunder formidling af information om elafgifter. Energinet skal sikre, at datahubben understøtter overførsel af aftagenumre, jf. 72 d, stk. 4 og 5. 12) Udarbejde forskrifter for netvirksomhedernes målinger. 13) Udarbejde forskrifter, som er nødvendige for elmarkedets funktion, herunder forskrifter om aktørernes pligter og rettigheder. 89. Energinets udførelse af opgaver og kravene til Energinets vilkår fremgår af 31, stk. 1 og 2, i elforsyningsloven: 31. Energinet skal ved udførelsen af sine opgaver bidrage til at sikre, at der skabes de bedst mulige betingelser for konkurrence på markeder for produktion og handel med elektricitet, jf. 1, stk. 2. Stk. 2. Energinet kan stille vilkår for brugernes adgang til at benytte virksomhedens ydelser. Disse vilkår skal være objektive, ikkediskriminerende og offentligt tilgængelige og kan vedrøre 1) økonomiske forhold, herunder krav om sikkerhedsstillelse for udgifter eller risiko for udgifter, som Energinet påtager sig på brugerens vegne, eller som er forbundne med brugen af Energinets ydelser, 2) krav til indrapportering og formidling af data og andre informationer af relevans for Energinets arbejde og 3) forhold, som bidrager til at sikre bedst mulig konkurrence for produktion og handel med elektricitet. 90. Af forslag L 156 af 9. februar 2006 til lov om ændring af lov om elforsyning m.v. (lov nr. 520 af 7. juni 2006) fremgår følgende om 31, stk. 2: Det er endvidere centralt, at den systemansvarlige virksomhed kan fastsætte vilkår, som regulerer de spilleregler, som aktørerne skal følge for at sikre, at der skabes de bedst mulige rammer for et velfungerende marked for produktion og handel med elektricitet, jf. 31, stk. 2. Det drejer sig f.eks. om opstilling af beregningsmetoder for betaling af balancekraft, herunder udarbejdelse af standardkontrakter, fastlæggelse af hvilke IT-standarder, der skal anvendes af markedsaktørerne, m.v. 91. Ifølge 73 a, stk. 1, i elforsyningsloven fastsættes priser og betingelser for anvendelse af transmissions- og distributionsnet af de kollektive elforsyningsvirksomheder efter offentliggjorte metoder, som er godkendt af Energitilsynet. 92. Bekendtgørelse nr af 20. september 2010 om netvirksomheders, regionale transmissionsvirksomheders og Energinet.dk s metoder for fastsættelse af tariffer m.v. (herefter metodebekendtgørelsen) er udstedt i medfør af 73 a, stk. 3, (tidligere stk. 2) i elforsyningsloven og fastsætter regler om indholdet af de metoder, der anvendes til at beregne eller fastsætte betingelser og vilkår, herunder tariffer. 93. Metodebekendtgørelsens 1 og 5, der vedrører Energitilsynets godkendelse af Energinets metoder, er sålydende:

14 Side 14/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I 1. Netvirksomheder, regionale transmissionsvirksomheder og Energinet.dk skal anmelde de metoder, der anvendes til at beregne eller fastsætte betingelser og vilkår for deres ydelser, herunder tariffer, til Energitilsynets godkendelse. Stk. 2. Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for virksomhedernes anvendelse af betingelser og vilkår for deres ydelser, herunder tariffer. Stk. 3. Godkendte metoder offentliggøres af virksomhederne med angivelse af datoen for tilsynets godkendelse. Stk. 4. Virksomhederne skal søge godkendelse af efterfølgende ændringer i metoderne, herunder ændringer som følge af pålagte myndighedskrav. 5. Metoder indeholdt i forskrifter udstedt af Energinet.dk i medfør af elforsyningslovens 26, stk. 3, 27 c, stk. 11, 28, stk. 2, nr. 11 og 31, stk. 2 og 3, skal godkendes og offentliggøres efter 1, såfremt de vedrører 1) markedsadgang, 2) tilvejebringelse af balanceringsydelser, eller 3) adgang til grænseoverskridende infrastruktur. 94. Bekendtgørelse nr. 891 af 17. august 2011 om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet m.v. (herefter systemansvarsbekendtgørelsen) er udstedt i medfør af bl.a. 28, stk. 3, i elforsyningsloven og fastsætter regler om indholdet og udførelsen af de opgaver, som påhviler Energinet. 95. Følgende fremgår af 7 og 8 i systemansvarsbekendtgørelsen, der regulerer Energinets udarbejdelse af forskrifter: 7. Energinet.dk skal efter drøftelse med net- og transmissionsvirksomheder udarbejde forskrifter for benyttelsen af det kollektive elforsyningsnet, som er nødvendige for, at Energinet.dk kan varetage sine opgaver. Forskrifterne skal indeholde følgende: 1) Tekniske forskrifter for tilslutning af elproduktionsanlæg til det kollektive elforsyningsnet. 2) Tekniske forskrifter for tilslutning af elforbrugsanlæg til transmissionsnettet. 3) Forskrifter for adgang til og benyttelse af det kollektive elforsyningsnet. 4) Forskrifter for aktørernes forpligtelser, som sætter Energinet.dk i stand til at opretholde den tekniske kvalitet og balance inden for det sammenhængende elforsyningsnet m.v. Stk. 2. De forskrifter, som Energinet.dk fastsætter i medfør af stk. 1, skal være tilgængelige for brugere og potentielle brugere af det kollektive elforsyningsnet. Historiske forskrifter skal på tilsvarende måde være tilgængelige for interesserede parter. Forskrifterne skal anmeldes til Energitilsynet. Stk. 3. Klager over forskrifter, som Energinet.dk fastsætter efter stk. 1, kan indbringes for Energitilsynet. Energitilsynet kan give pålæg om ændring af forskrifterne. 8. Energinet.dk skal efter drøftelse med net-, transmissions- og elhandelsvirksomheder udarbejde måleforskrifter til afregnings- og systemdriftsformål, som er nødvendige for varetagelsen af Energinet.dk s opgaver. Måleforskrifterne skal indeholde krav til net- og transmissionsvirksomhedernes målinger af forbrug, produktion og eludveksling, herunder krav til 1) omfanget af de målinger, som selskaberne skal foretage, herunder i hvilken grad elforbrug skal måles, 2) nøjagtigheden af de enkelte målinger, og 3) formidlingen af målinger til berørte parter, herunder inden for hvilke tidsfrister målingerne skal videreformidles. Stk. 2. De forskrifter, som Energinet.dk fastsætter i medfør af stk. 1, skal være tilgængelige for brugere og potentielle brugere af det kollektive elforsyningsnet. Historiske forskrifter skal på tilsvarende måde være tilgængelige for interesserede parter. Forskrifterne skal anmeldes til Energitilsynet. Stk. 3. Klager over forskrifter, som Energinet.dk fastsætter efter stk. 1, kan indbringes for Energitilsynet. Energitilsynet kan give pålæg om ændring af forskrifterne.

15 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 15/21 VURDERING 96. Denne sag drejer sig om Energitilsynets godkendelse af metoder indeholdt i forskrifter udstedt af Energinet i medfør af elforsyningslovens 31, stk. 2, om markedsadgang, jf. metodebekendtgørelsens 5, nr. 1. Energitilsynets godkendelse af de anmeldte metoder er en forudsætning for Energinets anvendelse af betingelser og vilkår for deres ydelser, jf. 73 a, stk. 1, i elforsyningsloven og metodebekendtgørelsens 1, stk Energitilsynet vil i sin vurdering tage udgangspunkt i elforsyningslovens krav om, at vilkår skal være gennemsigtige, rimelige, objektive, ikkediskriminerende og offentligt tilgængelige, jf. lovens 6 d og 31, stk Sekretariatet skal indledningsvist bemærke, at alle anmeldte metoder opfylder kravet om at være offentligt tilgængelige. Energinet har således sendt metoderne i høring i branchen forud for metodeanmeldelsens indgivelse til sekretariatet. Energinet har endvidere gjort metodeanmeldelsen offentligt tilgængelig på Energinets egen hjemmeside i forlængelse af anmeldelsen til sekretariatet. De gældende forskrifter er også tilgængelige på Energinets hjemmeside, og disse vil blive opdateret, såfremt de anmeldte metoder godkendes. METODE 1: INDSENDELSE AF AFLÆSNINGER FOR SKABELONAFREGNEDE MÅLE- PUNKTER, KAP I D1 99. Sekretariatet vurderer, at metodeændringen om, at aflæsninger for skabelonafregnede målepunkter skal indsendes til DataHub uden ugrundet ophold, er objektiv, gennemsigtig og ikkediskriminerende Kravet gælder således alle aflæsninger af alle skabelonafregnede målepunkter, uanset om der er tale om ordinære aflæsninger eller aflæsninger på grund af flytning, leverandørskift m.v. Skabelonafregnede målepunkter vil desuden følge samme princip som øvrige målepunkter Metodeændringen understøtter tillige et velfungerende elmarked, idet det er til gavn for både elleverandøren og kunden, at data hurtigst muligt bliver tilgængelig i DataHub Sekretariatet vurderer endelig, at metodeændringen er rimelig, idet netvirksomheden uanset ændringen fortsat har en endelig frist på 35 kalenderdage fra den nominelle aflæsningsdag for indsendelse af data Det er på den baggrund sekretariatets vurdering, at metodeændringen kan godkendes. METODE 2 OG 3: MÅLEDATA FOR VIRTUELLE OG BEREGNEDE MÅLEPUNKTER OG FREMSENDELSE AF TÆLLERSTANDE PÅ CHILD MÅLEPUNKTER, KAP OG 8.3. I D Den anmeldte metode 2 fastlægger, at hvor virtuelle målepunkter er baseret på flere fysiske målere, skal disse fysiske målere medsendes som child målepunk-

16 Side 16/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I ter. Den anmeldte metode fastlægger desuden, at nettabet ikke længere skal repræsenteres ved et virtuelt målepunkt, men kan tillige repræsenteres ved enten et virtuelt eller et beregnet målepunkt Endelig indeholder den anmeldte metode 3 krav om, at tællerstande på fysiske child målepunkter fremover indsendes til DataHub og følge reglerne for den afregningsform, der gælder for parent målepunktet Det er sekretariatets vurdering, at de anmeldte metoder er ikkediskriminerende, idet de vil gælde for alle netvirksomheder Sekretariatet vurderer desuden, at metoderne er rimelige, objektive og gennemsigtige Sekretariatet lægger i den forbindelse vægt på, at kravet om child målepunkter i metode 2 og 3 er en afledt konsekvens af en beslutning i Energinets samarbejdsfora om at ensrette opsætningen af de forskellige nettoafregningsgrupper i DataHub for en mere hensigtsmæssig håndtering af kunderne. Pligten til at medsende data for de fysiske målere, der danner grundlag for et virtuelt målepunkt, sikrer desuden en transparent og ensartet opsætning i DataHub for kunder med nettoafregning og/eller særlige afgiftsforhold For så vidt angår muligheden for at repræsentere nettab ved et beregnet målepunkt, lægger sekretariatet vægt på, at et nettab altid beregnes i DataHub. Ændringen understøtter en mere effektiv proces, idet DataHub ikke unødigt rykker netvirksomhederne for aflæsninger, som ikke skal bruges i markedet. Samtidig kan de netvirksomheder, der derudover ønsker at indsende et estimeret nettab som et foreløbigt afregningsgrundlag til deres elleverandører, fortsat gøre dette Metoderne kan derfor godkendes. METODE 4: ANVENDELSE AF FLERE GLN-NUMRE PR. CVR-NUMMER, KAP I F Den anmeldte metodeændring giver en juridisk virksomhed mulighed for at have flere aktører med hver sit aktør-id som følge af fusioner eller pga. fordeling af opgaven på flere IT-systemer Sekretariatet vurderer, at metodeændringen er gennemsigtig, objektiv og ikkediskriminerende, idet det tydeligt fremgår, i hvilke tilfælde der er mulighed for at have flere aktører, ligesom den finder anvendelse over for alle juridiske virksomheder registreret i DataHub Ændringen er desuden rimelig, idet den på den ene side sikrer en fleksibilitet, som imødekommer et praktisk behov hos virksomhederne, og på den anden side tager hensyn til et fortsat velfungerende elmarked ved at afgrænse muligheden for flere aktører til de to angivne situationer. Sekretariatet skal i den forbindelse bemærke, at Energinet fortsat har mulighed for i konkrete tilfælde at dispensere fra kravet om én aktør for en juridisk virksomhed, hvor det vurderes nødvendigt.

17 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 17/ Metoden kan derfor godkendes. METODE 5: ADGANG TIL DATAHUB, KAP I H Ifølge den nye metode skal aktøren af IT-sikkerhedsmæssige hensyn identificere sig med gyldigt NemID for at få adgang til DataHub markedsportal Sekretariatet vurderer, at metoden er objektiv, ikkediskriminerende, gennemsigtig og rimelig. Kravet om identifikation med gyldigt NemID indføres således for alle brugere af DataHub på baggrund af IT-sikkerhedsmæssige hensyn og efter anbefaling fra Rigsrevisionen. Signaturen NemID er desuden en ITsikkerhedsløsning, der er alment anvendt Af hensyn til den sikkerhed, der skal være omkring IT-løsningen i DataHub, kan det forhold, at anvendelsen af NemID medfører forøget administration for virksomhederne, ikke føre til, at den nuværende løsning fastholdes Metoden kan derfor godkendes. METODE 6: ELLEVERANDØRENS ADGANG TIL HISTORISKE MÅLEDATA, KAP I H I henhold til den anmeldte metodeændring skal elleverandøren fremover indhente oplysninger om en potentiel kundes seneste årsforbrug via kundestyret adgang i DataHub i stedet for kundens samtykke. Samtidig vil kundestyret dataadgang kunne tilgås ved brug af elektronisk fuldmagt, herunder NemID Sekretariatet vurderer, at disse ændringer er rimelige, objektive og gennemsigtige Sekretariatet har i den forbindelse lagt vægt på, at elleverandørerne ikke bruger den nuværende mulighed for at indhente oplysninger om en potentiel kundes historiske data med kundens samtykke Ændringen af kundestyret dataadgang ved brug af NemID til en bredere elektronisk fuldmagt beror desuden på Energinets igangværende drøftelser med branchen om at smidiggøre fuldmagtsprocessen i forbindelse med tilbudsgivning ved en kundes evt. leverandørskrift, flytning m.v. Dette kan bidrage til en større aktivitet hos kunderne på detailmarkedet for dermed at fremme konkurrencen og et velfungerende marked Det er endelig sekretariatets vurdering, at ændringerne er ikkediskriminerende, idet de finder anvendelse på alle elleverandører og såvel erhvervskunder som husholdningsforbrugere Metoden kan derfor godkendes.

18 Side 18/21 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I METODE 7 OG 8: ANGIVELSE AF CPR-NR. OG CVR-NR. VED LEVERANDØRSKIFTE OG TILFLYTNING, KAP OG 6.1. I H Sekretariatet vurderer at metoden om, at elleverandøren ved anmeldelse af tilflytning til DataHub skal angive kundens rigtige eller fiktive CPR-/CVR-nr., er rimelig, objektiv, gennemsigtig og ikkediskriminerende Sekretariatet vurderer i den forbindelse, at kravet om oplysning af kundens CPR-/CVR-nr., der gælder for alle elleverandører og kunder, vil medvirke til at begrænse antallet af fejlagtige tilflytninger Sekretariatet bemærker, at Energitilsynet ved formandsafgørelse af den 28. april 2015 godkendte en tilsvarende metode i relation til angivelse af CPR- /CVR.nr ved leverandørskifte 4 (bilag 9). Sekretariatet havde i den forbindelse forskriften i høring hos Datatilsynet, der vurderede, at den behandling af personoplysninger, der finder sted hos elleverandørerne og Energinet i medfør af markedsforskrifterne, ville ske inden for rammerne af persondataloven Sekretariatet vurderer desuden, at metodeændringen, som består i, DataHub ikke validerer et fiktiv CPR-/CVR-nr., når elleverandøren bruger et sådan ved anmeldelse af leverandørskift eller tilflytning i DataHub, er rimelig, objektiv, ikkediskriminerende og gennemsigtig Sekretariatet lægger vægt på, at der ved ændringen opnås objektivt set en mere hensigtsmæssig og effektiv håndtering af kunder og virksomheder uden dansk CPR-nr. eller CVR-nr. Samtidig sikres en gennemsigtig og ensartet proces for henholdsvis leverandørskifte og tilflytning Sekretariatet bemærker dog, at særligt forbrugere, der ikke har mulighed for at få et rigtigt CPR-nr., kan opleve et uønsket leverandørskift eller en fejlagtig tilflytning ved at et fiktivt CPR-nr. ikke længere valideres. Sekretariatet opfordrer derfor Energinet til at overveje foranstaltninger til at afhjælpe risikoen for dette Energistyrelsen har anført i sit høringssvar 5, at kravet om at forbrugere skal oplyse CPR-nr. ved leverandørskifte er konkurrencehæmmende og umiddelbart i strid med artikel 4 om harmoniseringsniveau i forbrugerrettighedsdirektivet Sekretariatet bemærker i den forbindelse, at forbrugerrettighedsdirektivet regulerer, hvilke oplysninger den erhvervsdrivende skal give forbrugeren forud for aftaleindgåelsen. Direktivet regulerer derimod ikke de oplysninger, som forbrugeren skal give til den erhvervsdrivende. 4 Pkt om godkendelse af metode 7 i Energitilsynets afgørelse af den 28. april Høringssvar af 30. oktober 2017 til sekretariatets høring af 11. oktober 2017 over Energinets anmeldte metoder. 6 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU af 25. oktober 2011 om forbrugerrettigheder, om ændring af Rådets direktiv 93/13/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/44/EF samt om ophævelse af Rådets direktiv 85/577/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF.

19 ENERGITILSYNET ENERGINETS ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Side 19/ Metoderne kan derfor godkendes. METODE 9: ANMELDELSE AF AFBRYDELSE VED LEVERANCEOPHØR TIL DATAHUB, KAP. 7 I H Leveranceophør finder sted, hvor en aftale om leverance af el ophører f.eks. ved kundens eller elleverandørens berettigede opsigelse af aftalen. Når processen for leveranceophøret er gennemført, ophører elleverandørens hæftelse over for netvirksomheden for forbrug og engrosydelse m.v. på målepunktet Sekretariatet vurderer, at metodeændringen, hvorefter netvirksomheden uden ugrundet ophold skal anmelde afbrydelse grundet leveranceophør, er rimelig, objektiv og gennemsigtig Ved vurderingen lægger sekretariatet vægt på, at ændringen understøtter et velfungerende elmarkedet, idet den eliminerer unødig ventetid i forhold til netvirksomhedens anmeldelse af afbrydelsen til Datahubben. Dermed minimeres den mellemliggende periode mellem ophøret af aftalen mellem elleverandøren og kunden og ophøret af elleverandørens hæftelse over for netvirksomheden for det pågældende målepunkt Metoden er desuden ikkediskriminerende, idet den finder anvendelse for alle netvirksomheder og på afbrydelse af alle målepunktstyper Metoden kan derfor godkendes. METODE 10: SKIFT AF AFREGNINGSFORM VED NETTOAFREGNING, KAP. 8 I H Ifølge den nye metode lempes tidsfristen for skift fra skabelonafregning til flex- eller timeafregning ved registrering eller ændring af nettoafregning. Herefter kan anmeldelsen, der hidtil skulle ske seneste én kalendermåned før skæringsdatoen til den 1. i en måned, også ske indtil senest 1 arbejdsdag efter, at skiftet er gennemført hos netvirksomheden Sekretariatet vurderer, at indførelsen af den lempeligere tidsfrist er rimelig og gennemsigtig Sekretariatet lægger herved vægt på, at processen for skift af afregningsform er mere kompliceret, når netvirksomheden skal registrere eller ændre nettoafregning på et målepunkt, der samtidig kræver skift af afregningsform fra skabelonafregning til flex- eller timeafregning. Endvidere kan skiftet til nettoafregning ske på alle dage, og ikke blot til den 1. i måneden, hvilket nødvendiggør, at der skal gælde en lempeligere tidsfrist Den lempeligere tidsfrist er desuden indført på baggrund af dialog i Energinets samarbejdsfora og følger efter det oplyste den gængse praksis hos netvirksomhederne Sekretariatet vurderer tillige, at reglen om den lempelige tidsfrist er objektiv og ikkediskriminerende, idet den er begrundet i praktiske hensyn og ikke for at

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I 1/14 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1,

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv.

Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. HBK/SHR September 2015 September 2015 Dok. 15-08076-5 1/8 Indholdsfortegnelse Kapitel 3. Generelle

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift H1 og H3 1/6 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING

Læs mere

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I Bilag 5 Sekretariatet for Energitilsynet Att. Susanne Bollhorn Sendt pr e-mail til post@energitilsynet.dk; cc: subo@energitilsynet.dk DONG Energy Salg & Service A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark 27.

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold MAC/USS September 2015 September 2015 Dok. 15-08076-4 1/15 Indholdsfortegnelse Kapitel

Læs mere

Indhold. Bilag 6. Til. Sekretariatet for Energitilsynet. 15. december 2017 JMJ/ADA. 1. Høringssvar fra DONG Energy... 2

Indhold. Bilag 6. Til. Sekretariatet for Energitilsynet. 15. december 2017 JMJ/ADA. 1. Høringssvar fra DONG Energy... 2 Bilag 6 Til Sekretariatet for Energitilsynet Energinets kommentarer til høringssvar fra Energitilsynets høring af forskrifter til tilsynsnotat vedr. metodeanmeldelser af Energinet.dk s markedsforskrifter

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser Til Sekretariatet for Energitilsynet USS/SHR 4. september 2014 Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders,

Læs mere

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2)

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) Bilag 2 - Metodeanmeldelse af flexafregning d. 4. september 2015 1/9 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) +45 70 10 22

Læs mere

BILAG 1 LOVGRUNDLAG ENERGINET.DKS VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART

BILAG 1 LOVGRUNDLAG ENERGINET.DKS VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN [X. MÅNED ÅR] BILAG 1 LOVGRUNDLAG ENERGINET.DKS VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART 9. februar 2016 Ret & Administration 16/00932 LRN LOVGRUNDLAG

Læs mere

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2)

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) Metodeanmeldelse af flexafregning d. 4. september 2015 (bilag 2) 1/17 NOTAT Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-no. 28 98 06 71 METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Metodeanmeldelse af markedsforskrift H2 - Skabelonafregning

Metodeanmeldelse af markedsforskrift H2 - Skabelonafregning Til Energitilsynet Metodeanmeldelse af markedsforskrift H2 - Skabelonafregning 30. januar 2012 HBK/LRP Energinet.dk skal ifølge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af 20. september 2010 anmelde sine

Læs mere

Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold

Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold September 2015 Version 1.10 Træder i kraft den 1. april 2016 Sept. 2015 Sept. 2015 Sept. 2015 DATE MAC/USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED

Læs mere

ENERGINET.DK S METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVE- RANDØRERS BETALING AF YDELSER TIL ENERGINET.DK MV.

ENERGINET.DK S METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVE- RANDØRERS BETALING AF YDELSER TIL ENERGINET.DK MV. PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. FEBRUAR 2016 ENERGINET.DK S METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVE- RANDØRERS BETALING AF YDELSER TIL ENERGINET.DK MV. 23. februar 2016 Ret & Administration

Læs mere

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART UDKAST: PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN [X. MÅNED ÅR] ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - 9. februar 2016 Ret & Administration 16/00932 LRN RESUMÉ 1. Som følge af implementeringen

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling

Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling September 2015 USS/PHQ September 2015 Dok. 15-08076-2 1/20 Indholdsfortegnelse Kapitel 4. Daglig dataudveksling af

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

ENERGINET.DK S ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVERANDØRERS BETALING AF YDEL- SER TIL ENERGINET.DK MV.

ENERGINET.DK S ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVERANDØRERS BETALING AF YDEL- SER TIL ENERGINET.DK MV. UDKAST PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN [X. MÅNED ÅR] ENERGINET.DK S ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVERANDØRERS BETALING AF YDEL- SER TIL ENERGINET.DK MV. 14. december

Læs mere

Energinet.dk - Metodegodkendelse og genenmgang af forskrifter (engrosmodellen)

Energinet.dk - Metodegodkendelse og genenmgang af forskrifter (engrosmodellen) 25.08.2014 Sag 14 /06727 / laa Deres ref. Hbk/shr Energinet.dk - Metodegodkendelse og genenmgang af forskrifter (engrosmodellen) Resumé Energinet.dk har den 13. juni 2014 anmeldt de nye metoder i 3 markedsog

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling

Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders, regionale transmissionsvirksomheders og Energinet.dk

Læs mere

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den 1.10.2014. Maj 2013. Rev. 1.0 2013 DATE. Energinet.

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den 1.10.2014. Maj 2013. Rev. 1.0 2013 DATE. Energinet. Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Maj 2013 Rev. 1.0 Træder i kraft den 1.10.2014 2013 DATE NAME DATE NAME REV. DESCRIPTION PREPARED Energinet.dk 16954/11. Dok. 129089-13,

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv.

Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv. September 2015 USS/PHQ September 2015 Dok. 15/08076-3 1/5 Indholdsfortegnelse Kapitel 3. Obligatorisk grænse

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

Metodeanmeldelse af Vilkår for adgang til og brug af DataHub - Tredjepart

Metodeanmeldelse af Vilkår for adgang til og brug af DataHub - Tredjepart Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Vilkår for adgang til og brug af DataHub - Tredjepart USS/SHR 13. januar 2016 Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders, regionale

Læs mere

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Høringsnotat vedr. revidering af markedsforskrift H1 og H3 1/6 NOTAT HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70102244 info@energinet.dk

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART PUNKT 4B FORMANDSAFGØRELSE DEN 14. MARTS 2016 ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - 14. marts 2016 Ret & Administration 16/00932 LRN RESUMÉ 1. Som følge af implementeringen

Læs mere

Metodegodkendelse af en ændring af Energinet.dks forskrift om leverandørskift

Metodegodkendelse af en ændring af Energinet.dks forskrift om leverandørskift ENERGITILSYNET 21.01.2014 D&D 13/11820 Laa/lch Metodegodkendelse af en ændring af Energinet.dks forskrift om leverandørskift Resumé 1. Energinet.dk har anmeldt en revideret udgave af sin forskrift H1 til

Læs mere

FORSKRIFT H3 AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHOLD

FORSKRIFT H3 AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHOLD METODEANMELDT_Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold 1/33 FORSKRIFT H3 AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHOLD Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44

Læs mere

Engrosmodellen: Stamdata, måledata og afregning

Engrosmodellen: Stamdata, måledata og afregning Engrosmodellen: Stamdata, måledata og afregning Forskrift I: Stamdata Forskrift D1: Afregningsmåling Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold 1 Formålet med uddannelsesdagen 1 2 Indsigt

Læs mere

Side 1 af 49. Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling. Sekretariatet for Energitilsynet. USS/PHQ December 2015.

Side 1 af 49. Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling. Sekretariatet for Energitilsynet. USS/PHQ December 2015. Side 1 af 49. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling December 2015 USS/PHQ December 2015 Dok. 15-08076-2 1/21 Side 2 af 49. Indholdsfortegnelse Kapitel

Læs mere

Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. 14/22729-6. Træder i kraft 1. oktober 2015. September 2014. Version 6.7

Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. 14/22729-6. Træder i kraft 1. oktober 2015. September 2014. Version 6.7 Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. September 2014 Version 6.7 Træder i kraft 1. oktober 2015 Sep. 2014 Sep. 2014 Sep. 2014 DATE HBK HLJ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Notat. Forskrift D1 Begrebet omfiksering indgår nu i markedsforskrifterne. Dette har været efterspurgt da begrebet allerede er blevet brugt.

Notat. Forskrift D1 Begrebet omfiksering indgår nu i markedsforskrifterne. Dette har været efterspurgt da begrebet allerede er blevet brugt. Notat Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr.: 2007-143 Doknr: d2017-6035-12.0 18-04-2017 Høringssvar vedr. forskrifterne D1, F1, H1, H2, H3 og I sendt i høring i marts 2017 Dansk Energi takker for muligheden

Læs mere

Vilkår for deltagelse i DataHub'en NETVIRKSOMHED

Vilkår for deltagelse i DataHub'en NETVIRKSOMHED Vilkår for deltagelse i DataHub'en NETVIRKSOMHED mellem 18. september 2012 LRO/HSF Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Som systemansvarlig operatør i Danmark med pligt til etablering og drift

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" September 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

Metodeanmeldelse - terminologi og definitioner i markedsforskrift C1, D1, F1, H1, H2 og I

Metodeanmeldelse - terminologi og definitioner i markedsforskrift C1, D1, F1, H1, H2 og I Til Energitilsynet Metodeanmeldelse - terminologi og definitioner i markedsforskrift C1, D1, F1, H1, H2 og I 31. januar 2012 HBK/LRP Energinet.dk skal ifølge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

Introduktion til Engrosmodellen

Introduktion til Engrosmodellen Introduktion til Engrosmodellen Juni 2015 1 Formålet med Engrosmodellen - Fremme konkurrencen på elmarkedet - Elleverandører vil få den primære kontakt til kunderne - Kunder vil kun modtage elregning fra

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv. Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 18. december 2015 J nr. 2015-5895 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning til forbrugere om energiforbrug og fakturering Udkast

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER mellem 18. september 2012 LRO/HSF Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Som systemansvarlig operatør i Danmark med pligt til etablering og drift af en

Læs mere

Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang. Indhold. Til. Sekretariatet for Energitilsynet

Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang. Indhold. Til. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang Indhold Baggrund... 2 Anmeldelse af forskrifterne... 2 Sekretariatets tjeklistegennemgang... 2 1. Baggrunden

Læs mere

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 - EDIkommunikation

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 - EDIkommunikation Til Energitilsynet Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 - EDIkommunikation med DataHub'en i elmarkedet 31. januar 2012 HBK/LRP Energinet.dk skal i følge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af 20.

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Resultatet af høringen. Høringsparterne. USS/SHR September 2015

Resultatet af høringen. Høringsparterne. USS/SHR September 2015 Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. udkast til opdaterede markedsforskrifter for Engrosmodellen som følge af seneste lovændringer af Elforsyningsloven, Lov om afgift af elektricitet og momsloven (Lov

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" December 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv 1/69 FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Introduktion til Engrosmodellen

Introduktion til Engrosmodellen Introduktion til Engrosmodellen Juni 2013 Dato - Dok.nr. 1 Intentioner med Engrosmodellen (Uddrag fra bemærkninger til lovforslaget fremsat 25. april 2012, gennemført ved LOV nr 575 af 18/06/2012) forbrugerne

Læs mere

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV METODEANMELDT_Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv 1/69 FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Revisionsoversigt... 2. Læsevejledning... 6. 1. Terminologi og definitioner... 7

Indholdsfortegnelse. Revisionsoversigt... 2. Læsevejledning... 6. 1. Terminologi og definitioner... 7 Forskrift D1: Afregningsmåling September 2014 Version 4.8 Træder i kraft 1. oktober 2015 Sep. 2014 Sep. 2014 Sep. 2014 DATE USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED 14/22729-1 Dok.

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Energi, Dong Energy og Ankenævnet på Energiområdet angående udkast til tilsynsnotat

Høringssvar fra Dansk Energi, Dong Energy og Ankenævnet på Energiområdet angående udkast til tilsynsnotat BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 28. APRIL 2015 BILAG TIL PUNKT 4 14. april 2015 Detail & Distribution 14/10476, 14/10478, 15/00115 LAA & LRN BILAGS NR. SIDE CONTENTS 1. 2-38 De anmeldte metoder

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING Bilag 4 METODEANMELDT_Forskrift D1_Afregningsmåling 1/81 FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: Juli

Læs mere

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Høringsnotat vedr. revidering af markedsforskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I 1/32 NOTAT HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUB - MÅLEOPERATØR

VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUB - MÅLEOPERATØR Vilkår for adgang til og brug af DataHub - MÅLEOPERATØR 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUB

Læs mere

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk DataHub Kraft i Vest 27. September 2013 John Griem, Energinet.dk Overblik Om Energinet.dk Baggrund for at lave en DataHub DataHub ens funktionalitet Engrosmodellen Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig

Læs mere

Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1.

Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1. Til Netvirksomheder, elleverandører, balanceansvarlige og øvrige parter 1 Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1. 04. januar 2013 JOG/JOG Energinet.dk gennemførte en

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1) BEK nr 1353 af 12/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den Juli 2013

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den Juli 2013 Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Juli 2013 Træder i kraft den 1.10.2014 Maj 2013 Juni 2013 Juni 2013 Juni 2014 DATE PHQ USS MAA PHQ NAME DATE NAME REV. DESCRIPTION PREPARED

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 24. november 2016 Detail & Distribution AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Energinet, INDLEDNING DataHub er en del af Energinetkoncernen. Som knudepunkt i elmarkedet er DataHub sikrer DataHub

Læs mere

Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen. Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af:

Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen. Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af: Vi forbinder energi og mennesker Engrosmodel Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af: Ophævelse af forsyningspligten,

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 9. marts 2016 Ret & Administration 16/03591 OTS Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H1: Skift af elleverandør,

Metodeanmeldelse af forskrift H1: Skift af elleverandør, Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. HBK/SHR 4. september 2014 Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders, regionale

Læs mere

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation Til Energitilsynet Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation med DataHub i elmarkedet Juni 2014 HBK/ADA Energinet.dk skal ifølge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af 20. september

Læs mere

Legitime interessenters adgang til data

Legitime interessenters adgang til data Til Aktører i Elmarkedet April 2012 LRO/HSF Legitime interessenters adgang til DataHub'en vil indeholde en række informationer, som vil være interessante for en række forskellige aktører at få adgang til.

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller BILAG 6 Til Den Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub drift Markedsovervågning og sanktionering Dette notat indeholder en kort beskrivelse af, hvordan Energinet.dk overvåger detailmarkedet

Læs mere

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v.

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v. BEK nr 1395 af 25/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-5534

Læs mere

Dine klager af 5. og 7. februar 2014 over adgang til målerdata hos Dong Energy Eldistribution

Dine klager af 5. og 7. februar 2014 over adgang til målerdata hos Dong Energy Eldistribution Hanne Kjærskov Get Through Power Aps Storegade 7 8382 Hinnerup 11.04.2014 Sag 14/02266 / LAA Din ref.: Dine klager af 5. og 7. februar 2014 over adgang til målerdata hos Dong Energy Eldistribution Ved

Læs mere

Træder i kraft den 1.3.2013

Træder i kraft den 1.3.2013 Forskrift H2: Skabelonafregning mv. August 2012 Rev. 4.1 Træder i kraft den 1.3.2013 2010 Jun. 2011 Okt. 2011 Okt. 2011 DATE PHQ JHH HBK PHQ NAME Jan. 2012 Jan. 2012 Jan. 2012 Jan 20.12 DATE PHQ PHQ HBK

Læs mere

Pseudo-forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. Træder i kraft den 1.10.2014. MajJuli 2013

Pseudo-forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. Træder i kraft den 1.10.2014. MajJuli 2013 Pseudo-forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. MajJuli 2013 Træder i kraft den 1.10.2014 DATE NAME Dec. 2012 Dec. 2012 Dec. 2012 Dec. 2012 DATE HSF m.fl. HSF m.fl. HSF m.fl. HSF NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Træder i kraft 1. april 2016

Træder i kraft 1. april 2016 Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. Marts 2016 Version 6.10 Træder i kraft 1. april 2016 Sept. 2015 Sept. 2015 Marts 2016 DATE MAC HBK SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Forskrift H2: Skabelonafregning mv. 13/ Træder i kraft den November 2013 Høringsudgave. Version 5.3

Forskrift H2: Skabelonafregning mv. 13/ Træder i kraft den November 2013 Høringsudgave. Version 5.3 Forskrift H2: Skabelonafregning mv. November 2013 Høringsudgave Version 5.3 Træder i kraft den 1.10.2014 Nov. 2013 Nov. 2013 Nov. 2013 Nov. 2013 DATE PHQ USS USS HBK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 24. februar 2016 Ret & Administration 15/09333 OTS Metodeanmeldelse af nye Tilslutningsbestemmelser for SEAS-NVE Net A/S SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29.

Læs mere

Forskrift D1: Afregningsmåling

Forskrift D1: Afregningsmåling Forskrift D1: Afregningsmåling Høringsversion maj 2014 Version 4.6 Træder i kraft den 1.10.2015 Mar. 2014 Apr. 2014 Apr. 2014 DATE USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED 14/12903-2

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING 1/75 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING GYLDIG FRA DD. MÅNED 2019 Ikrafttrædelse umiddelbart efter Forsyningstilsynets

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8. Oktober 2017

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8. Oktober 2017 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8 Oktober 2017 Teknik- og implementeringsgruppemøde 8 26. Oktober 2017 1 1 Velkomst 2 Actionlisten 3 15-månederskorrektionsafregning 4 Tidsdifferentierede priser 5 Flexafregning

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015. RAH Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/11094 LBA/LAA GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse

Læs mere

Forretningsprocesser for det danske elmarked. (EDI guide - BRS'ere)

Forretningsprocesser for det danske elmarked. (EDI guide - BRS'ere) Forretningsprocesser for det danske elmarked (EDI guide - BRS'ere) 02. September 2013 Final Draft Version 3.0 DATE NAME DATE NAME DATE NAME DATE REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED XXXXX-XX

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Energinet, 13. december 2018 Teknik- og implementeringsgruppemøde 13. december 2018 INDLEDNING DataHub er en del

Læs mere

Forskrift D1: Afregningsmåling

Forskrift D1: Afregningsmåling Forskrift D1: Afregningsmåling December 2015 Version 4.10 Træder i kraft 1. april 2016 Dec. 2015 Dec. 2015 Dec. 2015 DATE USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED 15-08075-1 Dok. 15-08075-1

Læs mere

Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS

Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS Dialogforum 2. april 2014 Dato - Dok.nr. 1 BRS arbejdet hidtil Største delen af de BRS, som blev lavet i forbindelse med Engrosmodel projektets fase 1, er stort

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen,

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen, DONG Energy Eldistribution Teknikerbyen 25 2830 Virum 1. marts 2016 Ret & Administration 16/01703 OTS Metodeanmeldelse af gebyrer DONG Energy Eldistribution har i mail af 21. januar 2016 metodeanmeldt

Læs mere

FORSKRIFT H2 MÅLING OG SKABELONAFREGNING

FORSKRIFT H2 MÅLING OG SKABELONAFREGNING METODEANMELDT_Forskrift H2: Måling og skabelonafregning 1/26 FORSKRIFT H2 MÅLING OG SKABELONAFREGNING Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NRGi Net 23. november 2015 Detail & Distribution 15/11009 LBA AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget NRGI Net A/S (NRGI) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere