ENERGINET.DK S METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVE- RANDØRERS BETALING AF YDELSER TIL ENERGINET.DK MV.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ENERGINET.DK S METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVE- RANDØRERS BETALING AF YDELSER TIL ENERGINET.DK MV."

Transkript

1 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. FEBRUAR 2016 ENERGINET.DK S METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVE- RANDØRERS BETALING AF YDELSER TIL ENERGINET.DK MV. 23. februar 2016 Ret & Administration 15/08431 LRN & TBUH RESUMÉ 1. Som følge af implementeringen af to nylige lovændringer, der vedrører udskydelse og justering af engrosmodellen og leveringspligten samt afgiftsmæssige tilpasninger til engrosmodellen, har Energinet.dk tilføjet og revideret metoderne i en række markeds- og målerforskrifter. 2. Energinet.dk har anmeldt de metoder, der er indeholdt i forskrifterne den 4. september Der er efterfølgende anmeldt enkelte reviderede metoder. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 3. Metoderne handler om frister for indmeldelse af oplysninger til datahubben, netvirksomhedens opgaver som følge af engrosmodellen, aktørernes opgaver som følge af indførslen af flexafregning, afregningsmåling og skabelonafregning, priselementer, afregning af engrosydelser, afgiftsmæssige forhold samt elleverandørens betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse. 4. Sammenfattende er det sekretariatets vurdering, at de anmeldte metoder kan godkendes. Metoderne er udarbejdet i en tæt dialog med branchen og tager efter sekretariatets vurdering behørigt hensyn til markedets aktører, ligesom der er taget behørigt hensyn til både driften af datahubben og markedets funktion. AFGØRELSE 5. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering i medfør af 73 a i elforsyningsloven jf. 1, stk. 1, i metodebekendtgørelsen truffet afgørelse om godkendelse af de anmeldte metoder i forskrift D1 om afregningsmåling, forskrift H1 om skift af elleverandør, flytning mv, forskrift H2 om skabelonafregning mv., forskrift H3 om afregning af engrosydelser og afgiftsforhold samt Vilkår for elleverandørens betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse, med de bemærkninger, som er nævnt i vurderingen.

2 Side 2/57 SAGSFREMSTILLING 6. Denne sag forelægges for Energitilsynet med henblik på godkendelse af Energinet.dk s anmeldte metoder i forskrifterne D1 (Afregningsmåling), H1 (Skift af elleverandør, flytning mv.), H2 (Skabelonafregning mv.), H3 (Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold) samt i Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse. Sagen forelægges, fordi den har stor betydning for markedets aktører og udgør et væsentligt element i overgangen til engrosmodellen. 7. Energinet.dk har henholdsvis tilføjet og revideret metoderne i sine forskrifter med det formål at implementere to nylige lovændringer 1 af engrosmodellen, som træder i kraft den 1. april Lovændringerne angår dels justering og udskydelse af engrosmodellen og leveringspligten, dels elafgiftsmæssige tilpasninger til engrosmodellen. Forskrifterne handler om dataudveksling og indmelding af måledata til datahubben i forskellige situationer samt kompetencefordelingen mellem de forskellige parter, eksempelvis når der skal indmeldes data på målepunktsniveau. Derudover har Energinet.dk anmeldt en række metoder, der vedrører flexafregning 2. De reviderede forskrifter skal træde i kraft den 1. april Energitilsynet har tidligere behandlet metodeanmeldelser fra Energinet.dk, der knytter sig til engrosmodellen. Således har Energitilsynet ved henholdsvis sekretariatsafgørelse af 25. august 2014 og ved formandsafgørelse af 28. april 2015 godkendt en række metoder i blandt andet H1, H2 og H3. Tekstboks 1 Engrosmodel og flexafregning Engrosmodellen, som blev vedtaget ved lov nr. 575 af 18. juni 2012, indebærer en omlægning af rollefordelingen mellem net- og elhandelsvirksomheder. Elhandelsvirksomhederne vil få den primære kontakt til forbrugerne, og netvirksomhederne vil koncentrere sig om deres kerneopgaver vedrørende drift, vedligeholdelse, nødvendig om- og udbygning af distributionsnettet samt måling af elforbruget og energibesparelser. Med lovændringen i lov nr. 577 af 4. maj 2015 blev engrosmodellen udskudt for anden gang til den 1. april 2016, idet opgaverne med implementeringen af engrosmodellen har vist sig mere komplekse end først antaget. Energinet.dk har i virksomhedens forskrifter delt begrebet timeaflæsning op i to segmenter, som betegnes henholdsvis flex- og timeafregning. Flexafregning anvendes for timeaflæste kunder med et årsforbrug under kwh, mens timeafregning anvendes for timeaflæste målepunkter med et årsforbrug over kwh. De to segmenter er tildelt forskellige vilkår med hensyn til dataudveksling, 1 Lov nr. 577 af 4. maj 2015 om ændring af elforsyningsloven (Justering og udskydelse af engrosmodellen og udskydelse af leveringspligten) samt lov nr. 578 af 4. maj 2015 om ændring af momsloven og elafgiftsloven (Tilpasninger til engrosmodellen m.v.) 2 Se tekstboks 1.

3 Side 3/57 hvilket igen betyder, at der er forskel på abonnementsbetalingen. Flexafregning ventes igangsat fra 1. juli Flexafregning vil typisk anvendes på små private forbrugere, der på nuværende tidspunkt som altovervejende hovedregel bliver afregnet som skabelonkunder. Netvirksomhederne skal i medfør af Energinet.dk s markedsforskrifter løbende sørge for indfasning af flexafregning og er ved lov forpligtet til at opsætte fjernaflæste elmålere med timeregistrering hos alle elforbrugere inden udgangen af år Fra dette tidspunkt skal alle forbrugere med et årsforbrug under kwh således være overgået fra skabelonafregning til flexafregning. Anmeldelsen 9. Energinet.dk anmeldte den 4. september 2015 de henholdsvis nye og reviderede metoder i forskrifterne D1 om afregningsmåling, H1 om skift af elleverandør og flytning, H2 om skabelonafregning og H3 om afregning af engrosydelser og afgiftsforhold (metodeanmeldelserne er vedlagt som Bilag 2, mens forskrifterne i deres fulde ordlyd er vedlagt som Bilag 3). Samtidig anmeldte Energinet.dk metoderne i Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse (de anmeldte metoder i vilkårene er vedlagt som Bilag 4, mens vilkårene i den fulde ordlyd er vedlagt som Bilag 5). 10. Som led i revideringen af dets forskrifter har Energinet.dk haft de pågældende forskrifter samt vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse i høring i branchen. Energinet.dk modtog i den forbindelse bemærkninger fra Dansk Energi, Skatteministeriet, SKAT, DONG Energy Salg & Service A/S ( DONG Energy ), Energi Danmark, EnergiMidt, Energi Fyn og Vindenergi Danmark a.m.b.a., hvilket har ført til mindre tilretninger i de nu anmeldte metoder. 11. Energinet.dk har på baggrund af de afgivne høringssvar udarbejdet henholdsvis høringsnotat af september 2015 vedrørende de opdaterede markedsforskrifter (Bilag 6) samt høringsnotat af 1. september 2015 vedrørende de reviderede vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse (Bilag 7). Sekretariatet for Energitilsynet har ligeledes haft såvel metodeanmeldelserne samt udkast til dette tilsynsnotat i høring. De indkomne høringssvar vedlægges i Bilag 8, ligesom der vedlægges et høringsnotat i Bilag 9, hvor sekretariatets kommentarer til de indkomne høringssvar fremgår. 12. Sekretariatet for Energitilsynet har i forbindelse med behandlingen af denne sag haft en omfattende dialog med Energinet.dk. Dette har betydet, at der er foretaget en række tilpasninger i de anmeldte metoder. 13. Nedenfor gennemgås kort de anmeldte metoder i forskrifterne D1, H1, H2, H3 og i Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse. Baggrunden for det enkelte metodevalg er gengivet i umiddelbar forlængelse af hver enkelt metode. Såfremt der i forbindelse med Energinet.dk s høring

4 Side 4/57 er afgivet høringssvar til en metode, vil dette også fremgå i forbindelse med beskrivelsen af de enkelte metoder. Forskrift D1 om Afregningsmåling 14. Datahubben, som er et IT-system, der ejes og drives af Energinet.dk, håndterer dataudvekslingen for samtlige målepunkter på elområdet i Danmark. 15. Forskriften henvender sig primært til netvirksomhederne og angiver de forpligtelser og opgaver, som netvirksomhederne er pålagt i forhold til måling af elforbrug og energibesparelser samt den efterfølgende indsendelse af måledata til datahubben. Herudover beskriver forskriften den behandling og beregning, som de indsendte måledata gennemgår i datahubben. Elleverandørerne modtager og henter løbende de behandlede data, som skal benyttes til fakturering af kunden. 16. Metodeanmeldelsen vedrørende forskrift D1 indeholder i alt 16 metoder, som beskrives kort i det følgende. 1. Dataudveksling af flex- og timeafregnede måledata Metode Metoden angår den løbende dataudveksling af måledata for timeafregnede målepunkter. I medfør af den reviderede metode skal netvirksomhederne indsende indsamlede timeværdier til datahubben alle ugens dage uden ugrundet ophold. Derudover fremgår det af metoden, at de indsendte måledata først fikseres kl på 5. arbejdsdag efter driftsdøgnet. 18. Energinet.dk har forklaret, at metoden er indført for at imødekomme elleverandørers og balanceansvarliges ønske om hurtig adgang til måledata, ligesom metoden vil medføre en mere hensigtsmæssig belastning af kapaciteten på datahubben, som vil stige betragteligt i takt med indførelsen af flexafregning. Metode Metoden angår den daglige dataudveksling af måledata for flexafregnede målepunkter. Netvirksomhederne skal - tilsvarende som for timeafregnede målepunkter indsende indsamlede timeværdier på samtlige flexafregnede målepunkter alle ugens dage uden ugrundet ophold. Metoden angiver ligeledes, at de indsendte måledata først skal fikseres kl på 5. arbejdsdag efter driftsdøgnet. 20. Netvirksomhederne er dog sikret en fleksibilitet for så vidt angår de flexafregnede målepunkter, idet metoden foreskriver, at 5 % af datagrundlaget for disse målepunkter må være estimerede på fikseringstidspunktet. Energinet.dk har med denne fleksibilitet ønsket at tilgodese de situationer, hvor en netvirksomhed af tekniske årsager ikke kan hjemtage timeværdierne fra slutbrugernes elmåler. Netvirksomheden kan da vente med at indsende de faktisk målte data, indtil fejlen er afhjulpet.

5 Side 5/57 Metode I medfør af denne nye metode er det maksimalt tilladt for netvirksomheden at anvende estimater i tre måneder for et enkelt flexafregnet målepunkt, før der skal indsendes målte timeværdier. Der kan eksempelvis være behov for at anvende estimater, hvis det ikke er muligt at kommunikere med en fjernaflæst måler. 22. Energinet.dk har oplyst, at man herved har søgt en afbalanceret løsning, der dels sikrer en hurtig og præcis afregning af såvel aktører som slutbrugere og dels tager hensyn til netvirksomhedernes nødvendige arbejdsprocedurer i forbindelse med hjemtagning og kvalitetskontrol af data. Metode Metoden fastlægger, at når flex- og timeafregnede målepunkter er fremsendt og modtaget i datahubben, skal henholdsvis elleverandøren, den balanceansvarlige, netvirksomheden og Energinet.dk gennemføre en i metoden nærmere angivet kontrol af de fremsendte måledata for den pågældende aktør. Kontrollen af de fremsendte data skal ske forud for fiksering af måledata, og kan resultere i en korrektion af de allerede fremsendte måledata. 24. Konkret er eksempelvis elleverandøren ansvarlig for at kontrollere data per målepunkt samt konsistens mellem data per målepunkt og sum per elleverandør. 25. Metoden, der er revideret som følge af indførslen af flexafregning, skal sikre, at der etableres korrekte måledata og konsistens mellem aktørernes forskellige datasæt, så afregningen er gennemsigtig for de forskellige parter. Metode Når måledata er fremsendt til datahubben, kontrollerer denne, at de indkomne data ligger inden for et sandsynligt interval. Metode 5 angiver grænseværdierne for et sådan sandsynlighedsinterval for henholdsvis timeafregnet forbrug, flexafregnet forbrug, produktion og udveksling. Intervallet for flexafregnet forbrug er fastsat til 0 1 MWh/h, mens intervallet for timeafregnet forbrug er fastsat til MWh/h. 27. Det er netvirksomhedernes ansvar at indhente, kontrollere og indsende måledata til datahubben. Energinet.dk har forklaret, at den beskrevne kontrol er indsat for at fange de afvigelser, der anses som direkte usandsynlige. Såfremt kontrollen konstaterer, at der er indsendt måledata, som ikke ligger inden for de angivne grænseværdier, genererer datahubben en kvittering til den pågældende netvirksomhed vedrørende dette. 28. Den fastsatte grænseværdi for flexafregnet forbrug er ny og ikke tidligere metodegodkendt, mens grænseværdien for timeafregnet forbrug på baggrund af tilbagemeldinger fra branchen er blevet hævet fra 10 MWh/h til 100 MWh/h i erkendelse af, at den hidtidige grænse var sat for lavt og genererede for mange negative

6 Side 6/57 kvitteringer til netvirksomhederne. De angivne grænseværdier for henholdsvis produktion og udveksling er tidligere metodegodkendt af Energitilsynet. 29. I forbindelse med Energinet.dk s høring har DONG Energy afgivet bemærkning om, at grænseværdien på 1 MWh/h for flexafregnede kunder er sat forholdsvist lavt. Metode Datahubben fremsender måledata for timeafregnede kunder til elleverandøren senest 1 time efter, at de pågældende data er modtaget i datahubben. 31. I medfør af metode 6 skal Energinet.dk fremsende flexafregnede måledata til elleverandørerne hurtigst muligt efter modtagelse heraf i datahubben, dog således at data modtaget inden kl i datahubben fremsendes senest kl den efterfølgende kalenderdag. 32. I forhold til måledata fra timeafregnede kunder får Energinet.dk hermed en længere tidsfrist til fremsendelse af data fra flexafregnede målepunkter. Energinet.dk forklarer denne større fleksibilitet med, at indførslen af flexafregning medfører, at der fremadrettet skal behandles en markant øget mængde måledata i datahubben. Metode Netvirksomheden er ansvarlig for at kontrollere de til datahubben fremsendte måledata. Det er nu præciseret i den ændrede metode, at denne kontrol også omfatter kvalitetssikring af måledata for flexafregnede målepunkter. Metode Forud for balance- og engrosafregning refikseres 3 datagrundlaget for time- og flexafregnede målepunkter, hvilket indebærer, at der i datahubben foretages en genberegning og arkivering af de indsamlede data. Tidligere blev der foretaget en sådan refiksering 3,5 måned efter driftsmåneden, mens den reviderede metode fastslår, at refiksering skal ske hver måned for de 3 forudgående måneder. Den ændrede metode indebærer herved, at datagrundlaget for hver driftsmåned refikseres i alt tre gange. 35. Energinet.dk har forklaret, at metoden er indsat efter aftale med branchen med det formål at sikre en hurtigere og mere effektiv afregning for hele markedet. En månedlig refiksering muliggør, at eventuelle korrektioner for både måledata og 3 Ved fiksering forstås, at der dannes et foreløbigt afregningsgrundlag for balance- og engrosafregning på baggrund af de indsendte tidsserier til datahubben på fikseringstidspunktet. Ved refiksering forstås, at der foretages en genberegning og arkivering af det aggregerede afregningsgrundlag, som på tidspunktet for refikseringen er indsendt til datahubben.

7 Side 7/57 priselementer kan håndteres hurtigere, hvorved der skabes en mere gennemsigtig sammenhæng til afregningen med kunden. 36. Den kortere tidsfrist for endelig refiksering på 3 måneder fremfor den tidligere 3,5 måneders frist er ifølge Energinet.dk en følge af den månedlige refiksering, som fortsat understøtter de balanceansvarliges ønske om endeligt at kunne afslutte engrosafregningen for en given driftsmåned forholdsvist hurtigt samt elleverandørernes behov for på en hurtig og gennemsigtig måde at få afregnet korrektioner i markedet, så de stemmer overens med afregningen af slutkunden. Fremskyndelsen af tidsfristen til primo måneden tilgodeser samtidig faktureringsreglerne for afregning af engrosydelser. 2. Udveksling af måledata for skabelonafregnede kunder Metode I medfør af denne metode er det maksimalt tilladt at bruge estimater for skabelonafregnede målepunkter i 1 år, før der gennemføres en aflæsning. Metoden for estimering af aflæsninger er herved skærpet fra 2 til 1 år efter ønske fra branchen. 38. Energinet.dk har i øvrigt oplyst, at skærpelsen af tidsfristen tilgodeser både elleverandører og balanceansvarlige, der herefter kan foretage deres indkøb og afregning over for de skabelonafregnede kunder så præcist som muligt. Metode Ifølge den anmeldte metode modtager netvirksomheden en rykker, hvis denne ikke har fremsendt måledata for skabelonafregnede målepunkter til datahubben senest 21 kalenderdage efter tidsfristen for indsendelse af data. 40. Rykkerproceduren er tilrettelagt således, at datahubben startende med den 21. kalenderdag sender en rykker til netvirksomheden hver dag frem til den 35. kalenderdag. Det er først den 35. kalenderdag, at der er frist for at indsende måledata. Denne rykkerprocedure medfører, at netvirksomheden vil modtage en rykker vedrørende indsendelse af måledata for hvert målepunkt hver dag henholdsvis den 21., 22., 23., 24 og så fremdeles til den 35. kalenderdag, eller indtil netvirksomheden har indsendt måledata til datahubben. 41. Med metoden er tidsfristen for fremsendelse af rykker indskrænket fra 35 kalenderdage til 21 kalenderdage, hvilket efter det oplyste er en afbalanceret løsning mellem elleverandørernes behov for at kunne færdiggøre slutafregning med kunden afvejet med den nødvendige procestid ved indhentning af aflæsninger via kundernes selvaflæsning. Energinet.dk har videre forklaret, at skærpelsen af tidsfristen er sket efter ønske fra branchen. 42. DONG Energy har i forbindelse med Energinet.dk s høring udtalt, at den skærpede tidsfrist er urimelig og uacceptabel, idet sådanne rykkere er forvirrende og ressourcekrævende for netvirksomhederne.

8 Side 8/57 Metode Metoden, der angiver proceduren for fremsendelse af datakorrektioner, medfører en forbedret mulighed for netvirksomhederne til at gennemføre korrektioner af allerede indsendt måledata i datahubben for skabelonafregnede målepunkter. Netvirksomheden kan herved rette disse måledata også efter endt afregningsperiode. 44. Efter det oplyste er den forbedrede mulighed for korrektion af måledata i datahubben opstillet for at sikre et effektivt marked, idet der herved gives netvirksomhederne en teknisk mulighed for at rette op på måledatahistorikken for en kunde. Metode Metoden forpligter netvirksomheden til at foretage månedlig aflæsning af små produktionsanlæg, der ikke er timeaflæst, og som i dag enten aflæses på månedseller kvartalsbasis. 46. Metoden præciserer i øvrigt, at der også skal ske månedlig aflæsning for så vidt angår VE-elproduktionen på blandingsfyrede anlæg, som også er reglen i dag. 47. Energinet.dk har forklaret, at som en konsekvens af indførslen af den månedlige refiksering i forskrift D1, metode 8, skal disse nuværende kvartalsaflæste produktionsanlæg i stedet aflæses på månedsbasis, således at der kan gennemføres en hurtigere og mere gennemsigtig afregning. 3. Afregningsmåling Metode Metoden angiver en række regler for, hvornår og hvor ofte der skal foretages aflæsning af skabelonafregnede målepunkter. Konkret skal netvirksomheden sikre, at der foretages periodisk aflæsning mindst én gang årligt samt aflæsning i forbindelse med leverandørskift, flytning, skift af afregningsform samt ved skift af elmåler. Herudover kan netvirksomheden foretage aflæsninger med henblik på kontrol mv, når elleverandøren eller en kunde skønner det nødvendigt. 49. Det er desuden præciseret i metoden, at enhver skabelonaflæsning, der indsendes til datahubben, skal benyttes til afregning af kunden. 50. Formålet med metoden er ifølge Energinet.dk at sikre ensartethed og gennemsigtighed i alle kundens afregninger. Metode Metode 14 angiver, at hvis netvirksomheden vælger at hjemtage tidsserier fra skabelonafregnede målepunkter, så skal disse tidsserier indsendes til datahubben. Metoden er alene relevant, hvis kunden har en timeaflæst måler.

9 Side 9/ Metoden er i forbindelse med denne anmeldelse præciseret, således at det sikres, at timedata bliver stillet til rådighed for kunden på målepunktet i det øjeblik, netvirksomheden hjemtager timedata fra kundens elmåler til netvirksomhedens egne systemer. 53. Energinet.dk har oplyst, at der vil være en indfasningsperiode, inden alle kunder er flexafregnet, og der vil i denne periode være behov for at sikre, at skabelonafregnede kunder (forudsat der er en timeaflæst måler på målepunktet) også kan se deres timeforbrug via elleverandøren eller datahubbens kundeportal (Eloverblik.dk). 54. Energinet.dk har modtaget høringssvar vedrørende denne metode, som har medført den anmeldte præcisering af metoden. Det fremgik tidligere af metoden, at såfremt netvirksomheden ønskede at stille værdier til rådighed for tredjeparter, skulle disse værdier formidles via datahubben, og dermed blev værdierne tilgængelige for kunden. Dansk Energi har i deres høringssvar anført, at i det omfang indmeldelse af tidsserier ikke er en forpligtelse, er der risiko for, at netselskaberne ikke stiller disse data til rådighed i datahubben. Ellerandørerne kan fortsat ønske at stille de nævnte data til kundens rådighed, men dette vil ikke længere være muligt, hvis netselskaberne ikke indsender de nævnte data til datahubben. Metode Metode 15 angiver, hvornår og hvor ofte netvirksomheden skal indsende tællerstande for henholdsvis flexafregnede, skabelonafregnede og timeafregnede målepunkter. 56. Eksempelvis er der for så vidt angår timeafregnede målepunkter indsat et maksimumskrav, hvorefter netvirksomheden højst må indsende tællerstand en gang årligt. Energinet.dk har i denne forbindelse forklaret, at eftersom de pågældende måledata indsendes løbende time for time, er der ikke behov for, at tællerstandene indsendes oftere. 57. Energinet.dk modtog i forbindelse med den indledende høring enkelte bemærkninger fra Dansk Energi, hvilket førte til præciseringer i den nu anmeldte metode. 4. Afregning af korrektioner efter refiksering Metode Metoden opstiller en række principper for beregning af nettabskorrektion der tager højde for korrektioner modtaget i datahubben efter endelig refiksering ca. 3 måneder efter driftsmåneden på flex- og timeafregnede målepunkter. 59. Nettabskorrektion og genberegning af engrosafregningsgrundlaget gennemføres som minimum ved saldoafregning og 3 år efter driftsmåneden.

10 Side 10/ Energinet.dk har forklaret, at den reviderede metode skal sikre, at afregning af netvirksomhedens og Energinet.dk s tariffer også kan håndteres i datahubben efter endelig refiksering 3 måneder efter driftsmåneden. Således vil der ved korrektioner af måledata for flex- og timeafregnede målepunkter efter refiksering og på baggrund af nettabskorrektionen blive foretaget en genberegning af netvirksomhedens og Energinet.dk s afregningsgrundlag, som vil blive sendt til alle berørte elleverandører. Forskrift H1 om Skift af elleverandør, flytning mv. 61. Denne forskrift henvender sig primært til elleverandører og netvirksomheder og angiver de rettigheder og forpligtelser, som disse aktører er underlagt i forbindelse med leverandørskift, flytning, ophør af aftale, fejlagtigt leverandørskift, ændring af afregningsform, afbrydelse og genåbning af målepunkt samt oprettelse og nedlæggelse af målepunkt. 62. Metodeanmeldelsen vedrørende forskrift H1 indeholder 5 metoder, som beskrives kort i det følgende. 1. Generelle krav til elleverandør og netvirksomhed Metode I medfør af metoden udvides elleverandørens adgang til historiske timedata fra 1 år til 3 år for egne skabelon, flex- og timeafregnede målepunkter. Herudover kan elleverandørerne indhente seneste 3 årssummer samt summen for det indeværende år på et målepunkt. 64. Energinet.dk har oplyst, at metoden er indført efter ønske fra branchen. Grænsen på de 3 år skyldes til dels en vurdering af de økonomiske konsekvenser ved at skulle stille timedata til rådighed via datahubben. 65. Metoden er tidligere anmeldt i september Metoden blev midlertidig udskudt ved formandsafgørelsen af 28. april 2015, jf. dennes pkt. 6, som følge af Energistyrelsens manglende offentliggørelse af Energisparebekendtgørelsen (der dog vedrører adgangen til historiske årssummer). 2. Leveranceophør Metode Energinet.dk havde tidligere en 3 dages frist til at sende besked til netvirksomheden med anmodning om afbrydelse grundet leveranceophør til netvirksomheden. Efter metoden skal datahubben sende en sådan anmodning umiddelbart efter, at elleverandøren har anmeldt leveranceophør til datahubben. 67. Energinet.dk har forklaret, at ændringen er sket efter ønske fra branchen.

11 Side 11/57 3. Ændring af afregningsform Metode Denne metode forpligter som noget nyt netvirksomhederne til senest den 1. marts 2016 at offentliggøre en plan for indfasning af flexafregning, som løbende skal holdes opdateret. Metoden angiver videre, at planen skal angive antallet af målepunkter, der pr. måned forventes skiftet fra skabelonafregning til flex- eller timeafregning. 69. Energinet.dk har forklaret, at metoden er kommet i stand efter samråd med branchen, og at denne skal imødekomme, at elleverandøren overordnet kan planlægge sin kommunikation ud mod kunderne samt sikre, at Energinet.dk kan etablere en stabil overgang til flexafregning i datahubben. Af hensyn til netvirksomhedernes administration vedrørende opdatering af planen, har Energinet.dk bevidst valgt at holde detaljeringsniveauet for planen på et absolut minimum. 70. Dansk Energi har i deres høringssvar til Energinet.dk efterspurgt, at metoden præciserer, hvorvidt den enkelte netvirksomhed skal udfærdige en indfasningsplan for flexafregning med efterfølgende godkendelse af Energinet.dk eller om ansvaret for udarbejdelse og godkendelse skal aftales konkret mellem netvirksomheden og Energinet.dk. Metode Metoden præciserer, at netvirksomheden i forbindelse med enhver udskiftning af elmåleren skal opdatere stamdata for det pågældende målepunkt i datahubben. 72. Energinet.dk har oplyst, at metoden blot understøtter det generelle regime i datahubben, hvorefter den stamdataansvarlige i dette tilfælde netvirksomheden skal sikre, at stamdata på et målepunkt til enhver tid er korrekte. Metode Metode 5 ændrer tidsfristerne for, hvornår netvirksomheden kan anmelde ændring af afregningsform. 74. Tidsfristen for anmeldelse af ændring af afregningsform til datahubben kan i dag ske op til en dag efter det gennemførte skifte, men fremadrettet skal (i) anmeldelse af afregningsform fra skabelon til flex- eller timeafregning nu ske i tidsrummet 150 kalenderdage før og senest 1 måned før den 1. i en måned, mens (ii) anmeldelse af afregningsform mellem flex- og timeafregning skal ske i tidsrummet 150 kalenderdage før og senest 1 arbejdsdag efter det gennemførte skifte. 75. Energinet.dk har forklaret, at den udvidede tidsfrist for anmeldelse af afregningsform fra skabelonafregning skal tilgodese, at elleverandøren varsles i god tid. Ved at placere skiftet af afregningsform på den 1. i måneden har man i øvrigt søgt at begrænse elleverandørernes administrative arbejde med skiftet.

12 Side 12/ Tidsfristen for anmeldelse af skift af afregningsform mellem flex- og timeafregning fastholdes. Dette begrunder Energinet.dk med, at et skifte mellem de to afregningsformer i praksis ikke har konsekvenser for hverken elleverandøren eller datahubbens håndtering af de berørte kunder. 77. Energinet.dk modtog flere høringssvar til den ændrede metode. Eksempelvis udtrykte DONG Energy bekymring over, at skift af afregningsform skal ske til den 1. i en given måned, idet der netop på denne dag er et ekstra stort arbejdspres i virksomhederne som følge af periodemæssige afregninger. Energinet.dk har i denne sammenhæng oplyst, at de indkomne høringssvar førte til afholdelse af en række møder med branchen, som resulterede i et fælles kompromis med enkelte ændringer i den nu anmeldte metode samt i forskriften i øvrigt. Forskrift H2 om Skabelonafregning mv. 78. Forskrift H2 fastlægger de nærmere krav til de relevante aktører for håndtering af skabelonafregning, som indbefatter de målepunkter, der ikke er flex- eller timeafregnet. Forskriften henvender sig primært til netvirksomhederne og regulerer disses håndtering af obligatorisk grænse for timeafregning mv. Herudover beskriver forskriften de regler, som gælder for elleverandørerne i forhold til saldoafregningen og afledte effekter på kundeafregningen. 79. Metodeanmeldelsen vedrørende forskrift H2 indeholder 3 metoder, som beskrives kort i det følgende. 1. Obligatorisk grænse for timeafregning Metode Metoden, der angiver den obligatoriske grænse for henholdsvis timeafregning og flexafregning, fastsætter, at alle målepunkter i udgangspunktet skal flex- eller timeafregnes 4. Metoden giver desuden netvirksomheden mulighed for i særlige tilfælde at gøre undtagelser fra den angivne grænse, således at flexafregning kan benyttes i tilfælde, hvor årsforbruget ellers kvalificerer til timeafregning. 2. Forventet årsforbrug for skabelonafregnede målepunkter Metode Metoden fastslår, at netvirksomheden ved fastsættelse af det forventede årsforbrug for et skabelonafregnet målepunkt kan anvende en af elleverandøren oplyst ændring til det forventede årsforbrug. 4 Dette først med virkning fra 1. juli 2016, idet overgangen fra den nuværende skabelonafregning til flexafregning først forventes igangsat per denne dato.

13 Side 13/ Baggrunden for metodevalget følger det grundlæggende princip i engrosmodellen, hvorefter elleverandørerne bliver de centrale markedsaktører, som har den primære kontakt til kunderne vedrørende det løbende leveranceforhold. Metode Metoden angiver ved en formel beregningen for det forventede årsforbrug for skabelonafregnede kunder også kaldet fordelt forbrug - pr. tariftype pr. elleverandør. 84. Energinet.dk har forklaret, at metoden er indsat som en direkte følge af engrosmodellen. Forskrift H3 om Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold 85. Forskriften har blandt andet til formål at regulere de nærmere forpligtelser og rettigheder, der påhviler netvirksomheder og elleverandører i forbindelse med oprettelse, vedligeholdelse og stop af netvirksomhedens og Energinet.dk s abonnementer, tariffer, gebyrer og rabatter til de enkelte målepunkter. Derudover angiver forskriften processerne for datahubbens samling og beregning af alle summer af engrosydelser for den enkelte elleverandør 5, som skal danne baggrund for balance- og engrosafregningen. Endelig har forskriften et særligt afsnit vedrørende de afgiftsmæssige forhold, der gør sig gældende, når et forbrugsmålepunkt er registreret med elvarme. 86. Metodeanmeldelsen vedrørende forskrift H3 om afregning af engrosydelser og afgiftsforhold indeholder 11 metoder. De beskrives kort i det følgende. 1. Priselementer Metode Metoden angår netvirksomhedens eller Energinet.dk s stop af et af deres respektive priselementer dette være sig abonnement, gebyr eller tariffer (herunder elafgifter). 88. Der kan ikke ved oprettelse af et priselement i datahubben fastsættes en slutdato, og derfor er udgangspunktet for den anmeldte metode, at alle priselementer er gældende, indtil de aktivt ændres eller stoppes. Netvirksomheden eller Energinet.dk kan i medfør af metoden indsende et stop for et givent priselement til datahubben. Den ansvarlige aktør tildeles endvidere mulighed for at fortryde det indmeldte stop indtil 31 kalenderdage før skæringsdatoen for stoppet. 5 Disse summer udgøres af summerne af abonnementer, gebyrer samt energimængder per målepunktstype

14 Side 14/ Metoden angiver i forlængelse heraf, at virkningen af et stop af et priselement er, at alle tilknytninger for det pågældende priselement på målepunkter i datahubben fjernes, og at priselementet dermed ikke længere opkræves. Metode Denne metode giver den ansvarlige aktør for et priselement mulighed for at korrigere en fejl i priselementet efter udløbet af den respektive tidsfrist for indsendelse af oprettelse, ændring eller stop af et priselement i datahubben. 91. Energinet.dk har forklaret, at metoden er indført for at kunne imødekomme situationer, hvor der er behov for at ændre prisen for elafgiften efter udløbet af de pågældende tidsfrister. Metoden følger i øvrigt det generelle korrektionsregime i datahubben, hvorefter det er gjort teknisk muligt at gennemføre korrektioner af priselementer med tilbagevirkende kraft. 92. Energinet.dk modtog i forbindelse med deres høring en række høringssvar til den pågældende metode. Med henvisning til elleverandørernes mulighed for at give en behørig kundevarsling har DONG Energy eksempelvis anbefalet, at det alene bør være muligt at foretage korrektioner af priselementer uden for den angivne tidsfrist, såfremt der foreligger et myndighedspålæg. Energi Danmark har efterspurgt, at muligheden for at foretage korrektioner af priselementer tilbage i tid helt afskæres. 93. Efter det oplyste har de indkomne høringssvar ført til enkelte præciseringer i den nu anmeldte metode. Metode Metoden fastslår, at fra det tidspunkt, hvor elleverandøren er registreret på målepunktet, er det elleverandørens ansvar at sikre, at tilknytningen af Energinet.dk s priselementer er korrekt på det pågældende målepunkt i datahubben. Det er hermed elleverandørens ansvar at indsende ændringer i tilknytninger per målepunkt, herunder eksempelvis særlige afgiftsforhold efter elafgiftsloven eller ved særlig PSO-fritagelse. 95. Energinet.dk har forklaret, at den pågældende ansvarsfordeling afspejler elafgiftslovens 9, stk. 4, der regulerer ansvarsfordelingen for elafgifter. Energinet.dk har med den valgte metode netop ønsket at skabe gennemskuelighed for elleverandørerne i markedet ved at skabe konsistens mellem reguleringen af tilknytninger for henholdsvis Energinet.dk s priselementer og de lovregulerede elafgifter. Energinet.dk har i forlængelse heraf angivet, at elleverandøren som den primære kontakt til kunderne bliver nærmest til at ændre tilknytningen af Energinet.dk s priselementer, når kunden henvender sig om særlige forhold af betydning for disse tilknytninger af priselementer. 96. DONG Energy og Energi Midt har i forbindelse med Energinet.dk s høring påpeget, at det ville være mere hensigtsmæssigt, om Energinet.dk selv står for

15 Side 15/57 vedligeholdelsen af egne tariffer, idet elleverandørerne ikke kan vide, hvilke tilknytninger af priselementer, der knytter sig til det enkelte målepunkt, hvorfor risikoen for fejl øges. Energinet.dk har oplyst, at de indkomne høringssvar har ført til en række præciseringer og ændringer i selve forskriften i forhold til elleverandørens løbende forpligtelser. Metode I medfør af denne reviderede metode bliver elleverandøren ansvarlig for at indsende korrektioner til datahubben, såfremt der opstår fejl ved tilknytninger af Energinet.dk s priselementer (elafgifter undtaget). Korrektionerne skal indsendes inden for den samme tidsfrist, som gælder for elafgifter, hvilket er 21 kalenderdage tilbage i tid regnet fra dagen for selve indmeldelsen af det særlige afgiftsforhold i datahubben 6 - korrektionerne kan dog under alle omstændigheder tidligst indsendes på skæringsdatoen for start af elleverandørens levering. Metoden muliggør, at elleverandøren i en nærmere afgrænset periode kan foretage korrektioner med tilbagevirkende kraft. 98. Metoden foreskriver endvidere, at Energinet.dk er ansvarlig for at korrigere tilknytningen af Energinet.dk s priselementer (elafgifter undtaget) uden for den angivne tidsfrist eller i det tilfælde, at målepunktet er blokeret. 99. Energinet.dk har oplyst, at metoden er ændret som følge af ændringer i elafgiftsloven og bekendtgørelse om dokumentation af elafgiftsforhold og om registrerede virksomheders overførsel af oplysninger om elafgiftsforhold til Energinet.dk 7. Energinet.dk har som ved den forudgående metode begrundet sit metodevalg med et ønske om at skabe gennemskuelighed for elleverandørerne i markedet ved at skabe konsistens mellem reguleringen af tilknytninger for henholdsvis Energinet.dk s priselementer og lovregulerede elafgifter Energinet.dk har i forlængelse heraf forklaret, at den ændrede metode i øvrigt sikrer, at elleverandøren ikke vil kunne indsende ændringer af tilknytninger vedrørende elafgifter i strid med elafgiftsreguleringen. Metode Metoden placerer ansvaret for vedligeholdelse af tilknytninger til elafgifter hos netvirksomheden i det tilfælde, at målepunktet er blokeret efter netvirksomhedens anvisning. Det forudsættes, at netvirksomheden alene anvender muligheden for blokering, såfremt elleverandørens adfærd har givet anledning til mistanke om misbrug og lignende dette eksempelvis ved fejlagtig information om tilknytning af elvarme og PSO-fritagelse. 6 Jf. bekendtgørelse nr af den 7. september 2015 om dokumentation af elafgiftsforhold og om registrerede virksomheders overførsel af oplysninger om elafgiftsforhold til Energinet.dk, 11, stk Bekendtgørelse nr af 7. september 2015

16 Side 16/ Energinet.dk bliver i medfør af metoden samtidig ansvarlig for vedligeholdelse af tilknytninger for Energinet.dk s priselementer på det blokerede målepunkt Metoden medfører, at alle Energinet.dk s priselementer bliver blokeret på det pågældende målepunkt, og at elleverandøren afskæres fra at genindmelde særlige afgiftsforhold på målepunktet Metodevalget er en spejling af elafgiftslovens 9, stk. 7, hvorefter elleverandøren ved netvirksomhedens korrektion af tilknytninger af elafgifter skal kunne udelukkes fra at kunne indmelde tilknytninger af elafgifter til datahubben Energinet.dk har videre forklaret, at metoden er valgt ud fra en betragtning om, at såfremt netvirksomheden finder behov for at tage det fulde ansvar for at vedligeholde tilknytningen af afgifter på et målepunkt, er det mest konsistent, at også Energinet.dk s øvrige tariffer er blokeret, hvorved Energinet.dk bliver tilsvarende ansvarlig for at vedligeholde tilknytninger for egne priselementer Energinet.dk har endelig uddybet, at metoden i praksis medfører, at elleverandøren skal henvende sig til Energinet.dk, såfremt tilknytningen for et af Energinet.dk s priselementer skal ændres på et givent målepunkt. Energinet.dk vurderer, at disse situationer kun helt undtagelsesvist vil opstå, hvorfor den potentielle gene for elleverandøren anses som proportional i forhold til det beskyttelseshensyn, som metoden varetager i forhold til korrekt opkrævning af tilknytninger af Energinet.dk s priselementer I forbindelse med Energinet.dk s høring har DONG Energy udtrykt utilfredshed med, at det alene er netvirksomheden, der kan anmode om en blokering af et målepunkt særligt, når blokeringen også omfatter Energinet.dk s tariffer, som slet ikke er en del af netvirksomhedens område. DONG Energy har derudover påpeget, at elleverandøren i tilfælde af en blokering bør bevare muligheden for selv at genindføre betaling af afgifter på målepunktet Energinet.dk har oplyst, at det indkomne høringssvar har medført enkelte præciseringer i forskriften i øvrigt. 2. Aggregering af engrosydelser Metode Denne metode foreskriver, at aggregering af engrosydelser som minimum skal ske i forbindelse med (i) fiksering, der giver det foreløbige afregningsgrundlag, (ii) refiksering, hvorved det endelige afregningsgrundlag foreligger, (iii) saldoafregning samt (iv) 3 år efter driftsmåneden Aggregeringen indebærer, at datahubben på de angivne tidspunkter samler alle summer af engrosydelser for de relevante målepunktstyper for den enkelte elleverandør, netvirksomhed og Energinet.dk.

17 Side 17/ Energinet.dk har forklaret, at metoden for aggregering af engrosydelser understøtter, at der til enhver tid kan gennemføres en ekstraordinær genberegning af engrosydelserne. Den afsluttende genberegning af engrosydelserne, der finder sted 3 år efter driftsmåneden, skal sikre, at såvel aktører som kunden til enhver tid afregnes korrekt også efter refiksering og saldoafregning er gennemført. Metode Metoden angår fikseringen af data, som anvendes til brug for det første foreløbige afregningsgrundlag for balance- og engrosafregning I medfør af metoden fikserer og fremsender datahubben den 5. arbejdsdag efter driftsdøgnet de foreløbige summer over (i) antal abonnementer per dag (ii) antal gebyrer per dag samt (iii) den samlede energimængde per målepunktstype ud til hver enkelt elleverandør i et netområde. Metode Metoden angår den efterfølgende refiksering, hvilket indebærer, at der forud for balance- og engrosafregning gennemføres en genberegning og arkivering af de indsamlede data i datahubben Metoden gengiver i overensstemmelse med metode 8 i D1, at der skal ske refiksering af datagrundlaget hver måned for de 3 forudgående måneder, hvorved datagrundlaget for hver driftsmåned refikseres i alt tre gange Metoden foreskriver i forlængelse heraf, at såfremt skæringsdatoen for tilknytningen af et gebyr ligger i en periode, som er refikseret, eller der foretages en korrektion af tilknytninger af priselementer med tilbagevirkende kraft til en periode, som er refikseret, da vil de pågældende korrektioner først blive egentligt korrigeret i afregningsgrundlaget ved den kommende refiksering eller korrektionsafregning Ligeledes vil korrektioner af henholdsvis abonnementer, gebyrer samt tariffer for flex- og timeafregnede målepunkter blive korrigeret for den enkelte elleverandør ved den kommende refiksering Endelig er det præciseret i metoden, at korrektioner af tariffer for skabelonafregnede målepunkter først bliver afregnet efter saldoafregning Energinet.dk har forklaret, at metoden er valgt med henblik på at understøtte en månedlig engrosafregning mellem netvirksomheden og elleverandøren Energinet.dk har i øvrigt henvist til, at det er aftalt med branchen, at refiksering skal foretages hver måned for de 3 forudgående måneder - modsat i dag, hvor refikseringen alene gennemføres 3,5 måned efter driftsmåneden. Den nye metode sikrer hermed en hurtigere og mere effektiv afregning for hele markedet. Således

18 Side 18/57 kan eventuelle korrektioner af både måledata og priselementer håndteres hurtigere, hvilket skaber en mere gennemsigtig sammenhæng til afregningen med kunden. Metode Metoden angår det tilfælde, hvor datahubben ved en fejl ikke foretager refiksering, hvorved der ikke genereres et endeligt engrosafregningsgrundlag. Energinet.dk skal i sådan et tilfælde meddele, hvornår netvirksomhederne kan vælge selv at estimere et afregningsgrundlag Metoden eksemplificerer i øvrigt, hvilke data et sådan estimeret afregningsgrundlag kan basere sig på Energinet.dk har som baggrund for metoden oplyst, at denne er indsat efter ønske fra branchen og skal imødekomme en situation, hvor engrosafregning ikke kan gennemføres som følge af manglende refiksering i datahubben Energinet.dk har videre forklaret, at det forhold, at netvirksomhederne skal afvente Energinet.dk, før proceduren for estimeret afregningsgrundlag kan iværksættes, skal sikre konsistens i engrosafregningen på tværs af netvirksomheder, samt sikre at netvirksomhederne ikke unødigt iværksætter procedure ved manglende refiksering I forbindelse med Energinet.dk s høring har Dansk Energi efterspurgt helt klare regler for, hvornår nødplanen sættes i værk, idet Dansk Energi ikke finder det tilstrækkeligt, at sådan tiltag først træder i kraft, hvis Energinet.dk meddeler dette. Dansk Energi angiver herpå, at såfremt fristen på 5 arbejdsdage efter driftsmåneden (1. refiksering) overskrides, bør det stå klart, at netselskabet kan vælge at benytte den alternative metode Endelig anfører Dansk Energi, at det eksplicit bør nævnes i metoden, at elleverandører tilsvarende kan estimere et afregningsgrundlag til sine kunder, såfremt et engrosafregningsgrundlag udebliver Energinet.dk har anført, at metoden og tidspunktet for, hvornår elleverandøren ønsker at gennemføre en afregning af egne kunder er op til den enkelte leverandør, uanset om engrosafregningsgrundlaget foreligger eller ej. 3. Afgiftsmæssige forhold Metode Et forbrugsmålepunkt, der er registreret med elvarme, er berettiget til en reduceret elafgift. Metode 10 angår proceduren for oprettelse og ophør af elvarme for et målepunkt Ved oprettelse skal netvirksomheden senest 1 arbejdsdag efter modtagelse af besked fra datahubben om elvarmeregistrering tilknytte et elvarmemålepunkt til

19 Side 19/57 det pågældende målepunkt. Det er endvidere præciseret i metoden, at netvirksomheden i denne forbindelse skal angive en skæringsdato lig med den af elleverandøren indmeldte elvarmeafgiftsdato, da anmodningen ellers afvises af datahubben Ved ophør skal netvirksomheden senest 1 arbejdsdag efter modtagelse af besked fra datahubben om ophør af elvarme på målepunktet fjerne tilknytningen af det pågældende elvarmemålepunkt. Metoden foreskriver endvidere, at netvirksomheden i denne forbindelse skal angive en skæringsdato for fjernelse af tilknytningen senere end eller lig med den indmeldte ophørsdato for elvarme Energinet.dk har som baggrund for den anmeldte metode henvist til, at det efter elafgiftsloven er netvirksomhedens ansvar at opgøre og fordele den del af forbruget, som der skal svares fuld afgift af over året for målepunkter med elvarme. For at netvirksomheden kan kommunikere den valgte fordeling af forbrug, hvoraf der skal svares fuld afgift til elleverandøren, er det nødvendigt at stille krav til netvirksomheden om tilknytningen af et elvarmemålepunkt til det givne forbrugsmålepunkt I forbindelse med Energinet.dk s høring har både Dansk Energi og DONG Energy foreslået, at den angivne proces automatiseres, således at datahubben selv foretager de nødvendige tilknytningskorrektioner, da manuel håndtering altid indebærer en vis risiko for fejl og forsinkelser De to brancheaktører har dog begge udtrykt tilfredshed med den fastsatte tidsfrist på 1 dag, inden for hvilken netvirksomheden skal registrere elvarmemålepunkt og tilknytte denne til forbrugsmålepunktet. Omvendt har EnergiMidt ved høringen givet udtryk for, at den fastsatte tidsfrist er for kort og urealistisk, og foreslår, at netvirksomheden tildeles en frist på minimum 5 arbejdsdage til at foretage tilknytning af elvarmemålepunkter Energinet.dk har valgt at fastholde tidsfristen på 1 arbejdsdag og har i denne forbindelse henvist til, at tilknytningen er knyttet til et rent teknisk setup og altså ikke en fysisk installation eller lignende, som ellers ville kunne begrunde en længere tidsfrist for netvirksomheden. Energinet.dk angiver desuden, at en hurtig opsætning af målepunktsstrukturen er i såvel kundens, som elleverandørens og netvirksomhedens interesse, idet en korrekt afgiftsafregning herved kan påbegyndes og afsluttes uden unødigt ophold. Metode Metoden vedrører de nærmere tilknytninger af elafgifter ved oprettelse og ophør af elvarme Metoden angiver, at datahubben for det pågældende målepunkt skal sikre en standardopsætning for tilknytninger af de relevante elafgifter ved henholdsvis oprettelse og ophør af elvarme med elvarmeafgiftsdatoen som skæringsdato.

20 Side 20/ Elleverandøren tillægges herefter ansvaret for at kontrollere og om nødvendigt at ændre tilknytningerne af elafgifter, såfremt standardopsætningen ikke afspejler de konkrete forhold for målepunktet efter henholdsvis oprettelsen eller ophøret af elvarme Energinet.dk har forklaret, at standardopsætningen efter de konkrete forhold kan være forkert i forhold til det lovmæssigt korrekte særligt, hvis kunden er omfattet af nettoafregning. Energinet.dk har med metoden derfor valgt at præcisere, at elleverandøren i alle tilfælde stadig har ansvaret for at kontrollere og om nødvendigt få korrigeret tilknytningerne af elafgifterne I forbindelse med Energinet.dk s høring har DONG Energy udtrykt tilfredshed over, at forskriften ved den anmeldte metode giver en mere operationel ramme for håndtering af fejlagtige afgiftstilknytninger, end der lægges op til i loven, således at netvirksomheden i første instans kan bede elleverandøren rette eventuelle fejl i særlige afgiftsforhold. Kun hvis fejlen ikke korrigeres, inddrages Energinet.dk i fejlretningen med blokering over for elleverandøren til følge, hvilket er reguleret i H3, metode Dansk Energi og SKAT har derimod påpeget over for Energinet.dk, at det følger af elafgiftslovens 9, stk. 7, at såfremt netvirksomheden erfarer, at et særligt afgiftsforhold ikke kan verificeres, da skal meddelelse herom gives til Energinet.dk inden for 15 hverdage, hvorpå Energinet.dk retter forholdet. Det er herpå Dansk Energis vurdering, at den beskrevne proces i metoden afviger fra de lovregulerede krav i elafgiftsloven. Dansk Energi mener i øvrigt, at den valgte ansvarsfordeling kan afføde ekstra administration i forbindelse med den verifikation, der skal ske efter elafgiftsloven Energinet.dk erkender, at der med den valgte metode kan forekomme situationer, hvor der vil forekomme ekstra administration i forhold til verifikationen, som er reguleret i elafgiftslovens 9, stk. 7. Energinet.dk mener dog omvendt, at metoden vil lette en administrationsbyrde, idet elleverandøren gives mulighed for at korrigere forholdet selv efter aftale med kunden fremfor, at det til enhver tid er netvirksomheden, der via Energinet.dk skal tilknytte det særlige afgiftsforhold. Det er i øvrigt Energinet.dk s vurdering, at de afgiftsforhold, som findes fejlagtige, og som fortsat kan rettes af elleverandøren, vil blive rettet i den afklaringsperiode på 15 dage, som netvirksomheden har efter elafgiftslovens 9, stk. 7. Elleverandøren kan altså efter aftale med netvirksomheden og kunden korrigere forholdet meget hurtigt i datahubben med de almindelige processer, hvilket alt andet lige afføder mindre administration, end hvis kommunikationsvejen og korrektioner også skal forbi Energinet.dk. Energinet.dk påpeger i øvrigt, at den valgte metode ikke afskærer netvirksomheden fra at gå via Energinet.dk og få rettet det pågældende elafgiftsforhold, men at dette omvendt fører til en blokering af elleverandørens adgang til at ændre tilknytninger på målepunktet.

ENERGINET.DK S ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVERANDØRERS BETALING AF YDEL- SER TIL ENERGINET.DK MV.

ENERGINET.DK S ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVERANDØRERS BETALING AF YDEL- SER TIL ENERGINET.DK MV. UDKAST PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN [X. MÅNED ÅR] ENERGINET.DK S ANMELDTE METODER I FORSKRIFT D1, H1, H2, H3 OG VILKÅR FOR ELLEVERANDØRERS BETALING AF YDEL- SER TIL ENERGINET.DK MV. 14. december

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold MAC/USS September 2015 September 2015 Dok. 15-08076-4 1/15 Indholdsfortegnelse Kapitel

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv.

Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. HBK/SHR September 2015 September 2015 Dok. 15-08076-5 1/8 Indholdsfortegnelse Kapitel 3. Generelle

Læs mere

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2)

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) Bilag 2 - Metodeanmeldelse af flexafregning d. 4. september 2015 1/9 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) +45 70 10 22

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling

Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling September 2015 USS/PHQ September 2015 Dok. 15-08076-2 1/20 Indholdsfortegnelse Kapitel 4. Daglig dataudveksling af

Læs mere

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2)

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) Metodeanmeldelse af flexafregning d. 4. september 2015 (bilag 2) 1/17 NOTAT Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-no. 28 98 06 71 METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING

Læs mere

Side 1 af 49. Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling. Sekretariatet for Energitilsynet. USS/PHQ December 2015.

Side 1 af 49. Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling. Sekretariatet for Energitilsynet. USS/PHQ December 2015. Side 1 af 49. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling December 2015 USS/PHQ December 2015 Dok. 15-08076-2 1/21 Side 2 af 49. Indholdsfortegnelse Kapitel

Læs mere

Resultatet af høringen. Høringsparterne. USS/SHR September 2015

Resultatet af høringen. Høringsparterne. USS/SHR September 2015 Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. udkast til opdaterede markedsforskrifter for Engrosmodellen som følge af seneste lovændringer af Elforsyningsloven, Lov om afgift af elektricitet og momsloven (Lov

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I 1/14 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1,

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling

Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders, regionale transmissionsvirksomheders og Energinet.dk

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv.

Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv. September 2015 USS/PHQ September 2015 Dok. 15/08076-3 1/5 Indholdsfortegnelse Kapitel 3. Obligatorisk grænse

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser Til Sekretariatet for Energitilsynet USS/SHR 4. september 2014 Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders,

Læs mere

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den 1.10.2014. Maj 2013. Rev. 1.0 2013 DATE. Energinet.

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den 1.10.2014. Maj 2013. Rev. 1.0 2013 DATE. Energinet. Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Maj 2013 Rev. 1.0 Træder i kraft den 1.10.2014 2013 DATE NAME DATE NAME REV. DESCRIPTION PREPARED Energinet.dk 16954/11. Dok. 129089-13,

Læs mere

Metodeanmeldelse af markedsforskrift H2 - Skabelonafregning

Metodeanmeldelse af markedsforskrift H2 - Skabelonafregning Til Energitilsynet Metodeanmeldelse af markedsforskrift H2 - Skabelonafregning 30. januar 2012 HBK/LRP Energinet.dk skal ifølge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af 20. september 2010 anmelde sine

Læs mere

Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold

Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold September 2015 Version 1.10 Træder i kraft den 1. april 2016 Sept. 2015 Sept. 2015 Sept. 2015 DATE MAC/USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED

Læs mere

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I Bilag 5 Sekretariatet for Energitilsynet Att. Susanne Bollhorn Sendt pr e-mail til post@energitilsynet.dk; cc: subo@energitilsynet.dk DONG Energy Salg & Service A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark 27.

Læs mere

Introduktion til Engrosmodellen

Introduktion til Engrosmodellen Introduktion til Engrosmodellen Juni 2015 1 Formålet med Engrosmodellen - Fremme konkurrencen på elmarkedet - Elleverandører vil få den primære kontakt til kunderne - Kunder vil kun modtage elregning fra

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

FORSKRIFT H3 AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHOLD

FORSKRIFT H3 AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHOLD METODEANMELDT_Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold 1/33 FORSKRIFT H3 AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHOLD Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44

Læs mere

Engrosmodellen: Stamdata, måledata og afregning

Engrosmodellen: Stamdata, måledata og afregning Engrosmodellen: Stamdata, måledata og afregning Forskrift I: Stamdata Forskrift D1: Afregningsmåling Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold 1 Formålet med uddannelsesdagen 1 2 Indsigt

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift H1 og H3 1/6 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART UDKAST: PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN [X. MÅNED ÅR] ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - 9. februar 2016 Ret & Administration 16/00932 LRN RESUMÉ 1. Som følge af implementeringen

Læs mere

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk DataHub Kraft i Vest 27. September 2013 John Griem, Energinet.dk Overblik Om Energinet.dk Baggrund for at lave en DataHub DataHub ens funktionalitet Engrosmodellen Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig

Læs mere

Indhold. Bilag 6. Til. Sekretariatet for Energitilsynet. 15. december 2017 JMJ/ADA. 1. Høringssvar fra DONG Energy... 2

Indhold. Bilag 6. Til. Sekretariatet for Energitilsynet. 15. december 2017 JMJ/ADA. 1. Høringssvar fra DONG Energy... 2 Bilag 6 Til Sekretariatet for Energitilsynet Energinets kommentarer til høringssvar fra Energitilsynets høring af forskrifter til tilsynsnotat vedr. metodeanmeldelser af Energinet.dk s markedsforskrifter

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 6 installationer

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 6 installationer Til Netvirksomheder Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 6 installationer 20. juni 2015 xvje/phq/uss Dok. 13/81118-71 1/7 Håndtering af installationer i nettoafregningsgruppe 6

Læs mere

Introduktion til Engrosmodellen

Introduktion til Engrosmodellen Introduktion til Engrosmodellen Juni 2013 Dato - Dok.nr. 1 Intentioner med Engrosmodellen (Uddrag fra bemærkninger til lovforslaget fremsat 25. april 2012, gennemført ved LOV nr 575 af 18/06/2012) forbrugerne

Læs mere

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den Juli 2013

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den Juli 2013 Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Juli 2013 Træder i kraft den 1.10.2014 Maj 2013 Juni 2013 Juni 2013 Juni 2014 DATE PHQ USS MAA PHQ NAME DATE NAME REV. DESCRIPTION PREPARED

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" December 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Engrosmodellen. Dialogforum 17-12-2014 14/15485-20 17-12-2014 1

Engrosmodellen. Dialogforum 17-12-2014 14/15485-20 17-12-2014 1 Engrosmodellen Dialogforum 17-12-2014 17-12-2014 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Kort status på projektet 3. Status på love og bekendtgørelser 4. Tilbagemelding fra teknik- og implementeringsgruppens

Læs mere

Metodeanmeldelse - terminologi og definitioner i markedsforskrift C1, D1, F1, H1, H2 og I

Metodeanmeldelse - terminologi og definitioner i markedsforskrift C1, D1, F1, H1, H2 og I Til Energitilsynet Metodeanmeldelse - terminologi og definitioner i markedsforskrift C1, D1, F1, H1, H2 og I 31. januar 2012 HBK/LRP Energinet.dk skal ifølge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af

Læs mere

Skatteudvalget L 144 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Skatteudvalget L 144 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 144 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 10. april 2015 J.nr. 14-4601203 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 144 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet

Læs mere

Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen. Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af:

Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen. Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af: Vi forbinder energi og mennesker Engrosmodel Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af: Ophævelse af forsyningspligten,

Læs mere

Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018

Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018 Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018 Årsnettoafregnede egenproducenter skal fremover flexafregnes, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse udsendt den 19. juni 2018.

Læs mere

ENERGINETS ANMELDTE METODER I FOR- SKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I

ENERGINETS ANMELDTE METODER I FOR- SKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I UDKAST SEKRETARIATSAFGØRELSE ENERGINETS ANMELDTE METODER I FOR- SKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I 4. juni 2018 Ret & Administration 18/05925 RESUMÉ 1. På baggrund af en evaluering af Engrosmodellen, der blev

Læs mere

Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS

Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS Dialogforum 2. april 2014 Dato - Dok.nr. 1 BRS arbejdet hidtil Største delen af de BRS, som blev lavet i forbindelse med Engrosmodel projektets fase 1, er stort

Læs mere

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART

ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART PUNKT 4B FORMANDSAFGØRELSE DEN 14. MARTS 2016 ENERGINET.DKS METODER I VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - 14. marts 2016 Ret & Administration 16/00932 LRN RESUMÉ 1. Som følge af implementeringen

Læs mere

Forskrift D1: Afregningsmåling

Forskrift D1: Afregningsmåling Forskrift D1: Afregningsmåling Høringsversion maj 2014 Version 4.6 Træder i kraft den 1.10.2015 Mar. 2014 Apr. 2014 Apr. 2014 DATE USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED 14/12903-2

Læs mere

Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang. Indhold. Til. Sekretariatet for Energitilsynet

Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang. Indhold. Til. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang Indhold Baggrund... 2 Anmeldelse af forskrifterne... 2 Sekretariatets tjeklistegennemgang... 2 1. Baggrunden

Læs mere

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING Bilag 4 METODEANMELDT_Forskrift D1_Afregningsmåling 1/81 FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: Juli

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" September 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Engrosmodellen. 26 nov Henrik Hornum

Engrosmodellen. 26 nov Henrik Hornum Engrosmodellen 26 nov. 2013 ENGROSMODELLEN Informations- og betalingsstrømme Betaling Måledata og tarifoplysninger Data hub Net Energinet.dk Elhandel Forbruger SKAT Energistyrelsen 26 nov. 2013 Engrosmodellens

Læs mere

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 5 installationer

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 5 installationer Til Netvirksomheder/elleverandører Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 5 installationer 24. februar 2016 ACH/XVJE/PHQ Dok. 13/81118-128 1/10 1. Baggrund Denne miniguide indeholder

Læs mere

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING

FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING 1/75 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 FORSKRIFT D1 AFREGNINGSMÅLING GYLDIG FRA DD. MÅNED 2019 Ikrafttrædelse umiddelbart efter Forsyningstilsynets

Læs mere

Forskrift D1: Afregningsmåling

Forskrift D1: Afregningsmåling Forskrift D1: Afregningsmåling December 2015 Version 4.10 Træder i kraft 1. april 2016 Dec. 2015 Dec. 2015 Dec. 2015 DATE USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED 15-08075-1 Dok. 15-08075-1

Læs mere

FORSKRIFT H2 MÅLING OG SKABELONAFREGNING

FORSKRIFT H2 MÅLING OG SKABELONAFREGNING METODEANMELDT_Forskrift H2: Måling og skabelonafregning 1/26 FORSKRIFT H2 MÅLING OG SKABELONAFREGNING Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Notat. Forskrift D1 Begrebet omfiksering indgår nu i markedsforskrifterne. Dette har været efterspurgt da begrebet allerede er blevet brugt.

Notat. Forskrift D1 Begrebet omfiksering indgår nu i markedsforskrifterne. Dette har været efterspurgt da begrebet allerede er blevet brugt. Notat Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr.: 2007-143 Doknr: d2017-6035-12.0 18-04-2017 Høringssvar vedr. forskrifterne D1, F1, H1, H2, H3 og I sendt i høring i marts 2017 Dansk Energi takker for muligheden

Læs mere

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Høringsnotat vedr. revidering af markedsforskrift H1 og H3 1/6 NOTAT HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70102244 info@energinet.dk

Læs mere

Teknik- og implementeringsgruppen

Teknik- og implementeringsgruppen Teknik- og implementeringsgruppen Møde 15 19. november 2014 Dato - Dok.nr. 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Status E2E-test 3. Status datamigrering 4. Status datakonsistens 5. Nyt lovforslag konsekvens

Læs mere

Notat vedr. principper for cut-over

Notat vedr. principper for cut-over BILG 7 Til Direktørgruppen Notat vedr. principper for cut-over 14. oktober 2014 XVJE/SHR Til Direktørgruppens orientering fremsendes notat, der beskriver principperne for overgangsprocessen (cut-over)

Læs mere

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 4 installationer

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 4 installationer Til Netvirksomheder Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 4 installationer 1. december 2015 xvje/phq Dok. 13/81118-98 1/9 1. Baggrund Denne miniguide indeholder en vejledning i,

Læs mere

Engrosmodellen: Forskrifter Generelle markedsprocesser

Engrosmodellen: Forskrifter Generelle markedsprocesser Engrosmodellen: Forskrifter Generelle markedsprocesser Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. 1 Generelt om Engrosmodellen Froside generelt og forskrifter 2 Detailmarkedet for el under stor

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Energinet, INDLEDNING DataHub er en del af Energinetkoncernen. Som knudepunkt i elmarkedet er DataHub sikrer DataHub

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Revisionsoversigt... 2. Læsevejledning... 6. 1. Terminologi og definitioner... 7

Indholdsfortegnelse. Revisionsoversigt... 2. Læsevejledning... 6. 1. Terminologi og definitioner... 7 Forskrift D1: Afregningsmåling September 2014 Version 4.8 Træder i kraft 1. oktober 2015 Sep. 2014 Sep. 2014 Sep. 2014 DATE USS PHQ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED 14/22729-1 Dok.

Læs mere

Forskrift H2: Skabelonafregning mv. 13/ Træder i kraft den November 2013 Høringsudgave. Version 5.3

Forskrift H2: Skabelonafregning mv. 13/ Træder i kraft den November 2013 Høringsudgave. Version 5.3 Forskrift H2: Skabelonafregning mv. November 2013 Høringsudgave Version 5.3 Træder i kraft den 1.10.2014 Nov. 2013 Nov. 2013 Nov. 2013 Nov. 2013 DATE PHQ USS USS HBK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1) BEK nr 1353 af 12/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020

Læs mere

Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1.

Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1. Til Netvirksomheder, elleverandører, balanceansvarlige og øvrige parter 1 Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1. 04. januar 2013 JOG/JOG Energinet.dk gennemførte en

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 24. november 2016 Detail & Distribution AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv. Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 18. december 2015 J nr. 2015-5895 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning til forbrugere om energiforbrug og fakturering Udkast

Læs mere

Træder i kraft den 1.3.2013

Træder i kraft den 1.3.2013 Forskrift H2: Skabelonafregning mv. August 2012 Rev. 4.1 Træder i kraft den 1.3.2013 2010 Jun. 2011 Okt. 2011 Okt. 2011 DATE PHQ JHH HBK PHQ NAME Jan. 2012 Jan. 2012 Jan. 2012 Jan 20.12 DATE PHQ PHQ HBK

Læs mere

Engrosmodellen: Cut-over

Engrosmodellen: Cut-over Engrosmodellen: Cut-over Hvad er cut-over? Forberedelse Gennemførelse - Opfølgning Cut-over Engrosmodellen Hvad er cut-over? 1. Cut-over dækker overgangen fra nuværende markedsmodel til Engrosmodellen

Læs mere

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Et år efter implementeringen af engrosmodellen Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Agenda Hvad er engrosmodellen? Eller rettere; hvad er leveringspligten? Hvilke fokuspunkter har myndighederne haft det seneste

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Energi, Dong Energy og Ankenævnet på Energiområdet angående udkast til tilsynsnotat

Høringssvar fra Dansk Energi, Dong Energy og Ankenævnet på Energiområdet angående udkast til tilsynsnotat BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 28. APRIL 2015 BILAG TIL PUNKT 4 14. april 2015 Detail & Distribution 14/10476, 14/10478, 15/00115 LAA & LRN BILAGS NR. SIDE CONTENTS 1. 2-38 De anmeldte metoder

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H1: Skift af elleverandør,

Metodeanmeldelse af forskrift H1: Skift af elleverandør, Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. HBK/SHR 4. september 2014 Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders, regionale

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Metodeanmeldelse af Vilkår for adgang til og brug af DataHub - Tredjepart

Metodeanmeldelse af Vilkår for adgang til og brug af DataHub - Tredjepart Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Vilkår for adgang til og brug af DataHub - Tredjepart USS/SHR 13. januar 2016 Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders, regionale

Læs mere

DIALOGFORUM MØDE August Ved Karsten Feddersen

DIALOGFORUM MØDE August Ved Karsten Feddersen DIALOGFORUM MØDE 5 22. August 2017 Ved Karsten Feddersen 1 Dialogforum 22. august 2017 - Velkommen 1 Flexafregning Status fra arbejdsgruppen 2.a Flexafregning Flexkonverteringsfaktor 2.b Flexafregning

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8. Oktober 2017

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8. Oktober 2017 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8 Oktober 2017 Teknik- og implementeringsgruppemøde 8 26. Oktober 2017 1 1 Velkomst 2 Actionlisten 3 15-månederskorrektionsafregning 4 Tidsdifferentierede priser 5 Flexafregning

Læs mere

Forskrift D1: Afregningsmåling

Forskrift D1: Afregningsmåling Forskrift D1: Afregningsmåling Februar 2014 Opdateret jf. høringsnotat af 25. februar 2014 Version 4.5 Træder i kraft den 1.10.2015 Jan. 2014 Jan. 2014 Feb. 2014 Feb. 2014 DATE USS PHQ USS SHR NAME REV.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 4 installationer

Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 4 installationer Til Netvirksomheder/elleverandører Engrosmodellen Miniguide Håndtering af nettoafregningsgruppe 4 installationer 24. februar 2016 ACH/XVJE/PHQ Dok. 13/81118-131 1/11 1. Baggrund Denne miniguide indeholder

Læs mere

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret Vestjyske Net 60 kv A/S 23. november 2016 Detail & Distribution 16/09239 laa GODKENDELSE AF VESTJYSKE NET 60 KV A/S TARIFMETODE OG STANDARDINVESTERINGSBIDRAG PÅ NUL Vestjyske Net har den 30. oktober 2016

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. 14/22729-6. Træder i kraft 1. oktober 2015. September 2014. Version 6.7

Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. 14/22729-6. Træder i kraft 1. oktober 2015. September 2014. Version 6.7 Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. September 2014 Version 6.7 Træder i kraft 1. oktober 2015 Sep. 2014 Sep. 2014 Sep. 2014 DATE HBK HLJ SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Energistyrelsen Opdateret 21. december 2018 Side 1/8 Amaliegade 44 1256 København K

Læs mere

Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold 13/ Træder i kraft den

Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold 13/ Træder i kraft den Forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold FebruarHøringsversion maj 2014 Revideret jf.høringsnotat af 25. februar 2014 Version 1.56 Træder i kraft den 1.10.2015 JanMar. 2014 2013 FebApr.

Læs mere

DIALOGFORUM MØDE November Ved Karsten Feddersen

DIALOGFORUM MØDE November Ved Karsten Feddersen DIALOGFORUM MØDE 6 21. November 2017 Ved Karsten Feddersen 1 Dialogforum 21. november 2017 - Velkommen 1 Flexafregning Status 2.a Indstilling: Tællerstande 2.b Indstilling: Elvarme 3 Status Energistyrelsen

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING PUNKT 5 MØDE DEN 21. JUNI 2017 REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING 21. juni 2017 Detail & Distribution 17/06429 laa RESUMÉ 1. Egenproducenters rådighedsbetaling dækker omkostninger

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Engrosmodellen. Dialogforum 25-06-2015 14/15485-39 24-06-2015 1

Engrosmodellen. Dialogforum 25-06-2015 14/15485-39 24-06-2015 1 Engrosmodellen Dialogforum 25-06-2015 14/15485-39 24-06-2015 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Status projektet i almindelighed 3. Tilbagemelding fra den koordinerende styregruppe 4. Opfølgning på

Læs mere

Udkast til dataudveksling med elleverandører og andre tredjeparter via kundestyret dataadgang

Udkast til dataudveksling med elleverandører og andre tredjeparter via kundestyret dataadgang Udkast til dataudveksling med elleverandører og andre tredjeparter via kundestyret dataadgang 29.04.2015 USS/XSTJ Version 1.3 1. Indledning... 2 2. Proces for kundestyret dataadgang... 2 2.1 Fuldmagtsgivning

Læs mere

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv 1/69 FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Træder i kraft den

Træder i kraft den Pseudo-forskrift H2: Skabelonafregning mv. Juli 2013 Træder i kraft den 1.10.2014 2010 Jun. 2011 Okt. 2011 Okt. 2011 DATE PHQ JHH HBK PHQ NAME Jan 2012 Jan 2012 Jan. 2012 Jan 20.12 DATE PHQ PHQ HBK PHQ

Læs mere

med Energinet.dk. Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia engrosmodel@energinet.dk hbk@energinet.dk

med Energinet.dk. Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia engrosmodel@energinet.dk hbk@energinet.dk Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Sendt til: engrosmodel@energinet.dk hbk@energinet.dk 21. maj 2015 Vedrørende høring om Energinet.dk's markedsforskrifter samt "Vilkår for elleverandørers

Læs mere

Engrosmodellen. Teknik- og implementeringsgruppen. Møde April

Engrosmodellen. Teknik- og implementeringsgruppen. Møde April Engrosmodellen Teknik- og implementeringsgruppen Møde 33 19. April 2016 14-15488-80 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Status engrosmodellen 3. Elvarmemotor forslag til håndtering af skæve aflæsninger

Læs mere

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV

FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV METODEANMELDT_Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv 1/69 FORSKRIFT H1 SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr.

Læs mere

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg Energi Viborg A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg 8. august 2016 Detail & Distribution 15/11329 /BEJ, NOJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

Bekendtgørelse om dokumentation af elafgiftsforhold og om registrerede virksomheders overførsel af oplysninger om elafgiftsforhold til Energinet.

Bekendtgørelse om dokumentation af elafgiftsforhold og om registrerede virksomheders overførsel af oplysninger om elafgiftsforhold til Energinet. BEK nr 1083 af 07/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 14-5153175 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016)

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016) RESTANCEVEJLEDNING 2016 RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT EWII ENERGI A/S (Gældende fra 1. april 2016) Side 2 INDHOLD 1. FORBRUGERAFTALER OM LEVERING AF ELEKTRICITET 2. NÆRMERE REGLER OM SIKKERHEDSSTILLELSE,

Læs mere

Træder i kraft 1. april 2016

Træder i kraft 1. april 2016 Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. Marts 2016 Version 6.10 Træder i kraft 1. april 2016 Sept. 2015 Sept. 2015 Marts 2016 DATE MAC HBK SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED APPROVED

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Energinet, 13. december 2018 Teknik- og implementeringsgruppemøde 13. december 2018 INDLEDNING DataHub er en del

Læs mere

Engrosmodellen. Dialogforum 29-04-2015 14/15485-30 28-04-2015 1

Engrosmodellen. Dialogforum 29-04-2015 14/15485-30 28-04-2015 1 Engrosmodellen Dialogforum 29-04-2015 14/15485-30 28-04-2015 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Generel status på projektet a. Ny koordinerende styregruppe b. Datamigrering c. E2E-test d. Datakonsistens

Læs mere