DE SEKS GRUNDELEMENTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DE SEKS GRUNDELEMENTER"

Transkript

1 DEL 2 Praktiske guides til dig, der vil arbejde med ensomhed hos ældre AKTIVITETSSKELETTET: DE SEKS GRUNDELEMENTER GENTAGELSE INDDRAGELSE VÆRTSKAB KULTUREL KERNE Deltagerne kunne godt lide, at der var lidt mere kultur over det, end der er i nogle af ældreklubberne. Og det er jo ikke finkultur men der er faldet bemærkninger: Der er lidt stil over det, er der en, der har kommenteret. Biblioteksmedarbejder, Dalum FØLGESKAB REKRUTTERING KULTUREL KERNE Den kulturelle kerne og et bredt kulturbegreb har været det bærende i alle koncepterne. Valget af kulturelt indhold bør afhænge af lokale forhold. Det er en god idé tage afsæt i bibliotekets strategi, medarbejderkompetencer og ressourcer. Biblioteket rummer en omfattende samling af kulturelle produkter og tilbud. Det er en del af de biblioteksansattes faglighed at udvælge og formidle disse. Biblioteket har en stor force i denne sammenhæng: Det er et ikke-kommercielt frirum, hvor det er trygt og rart at mødes og være fælles om et velvalgt og formidlet kulturelt indhold. Anbefalinger Aktivitetsskelettet er udarbejdet, testet og tilpasset i løbet af projektet. Skelettet er en guide, biblioteket og boligsociale medarbejdere kan benytte i arbejdet med at skabe aktiviteter, der tager højde for målgruppens udfordringer og behov. Skelettet kan bruges til at udvikle og afholde nye aktiviteter eller til at tilpasse egne, eksisterende aktiviteter på biblioteket til ensomme ældre. Tag udgangspunkt i det lokale biblioteks strategi og styrker. Vælg emner, som biblioteket nemt kan finde indhold og samarbejdspartnere til. Find blandt disse emner frem til det, som appellerer til målgruppen i vores projekt har det fx været lokalhistorie, mekanik/teknologi og musik m.m.

2 REKRUTTERING De ringede til mig fra biblioteket, da det skulle til at begynde. Det er rart, der er nogen, der ringer Telefonen ringer jo ikke så meget, så det er da rart, når den ringer! Ove, deltager, Varde Rekruttering dækker over en opsøgende og målrettet indsats, hvor både biblioteksmedarbejdere, boligsociale medarbejdere og andre aktører kontakter relevante deltagere og inviterer dem til aktiviteten på en måde, der gør dem trygge ved at skulle deltage og giver dem lyst til at komme igen. En ihærdig og målrettet rekruttering er afgørende for at få fat i de ældre, som trænger til og har lyst til at indgå i nye fællesskaber. De har ofte svært ved selv at tage initiativ til at komme afsted. Det er hos denne gruppe af ældre, at den primære rekrutteringsindsats skal ligge, selvom man må formode, at aktivitetens indhold også vil appellere til andre ældre, som allerede har et godt netværk og ressourcer til at opsøge fællesskaber og aktiviteter. Når biblioteket laver aktiviteter for en bestemt målgruppe, er det nødvendigt at sikre sig, at man får fat i de rette deltagere. Det gør man ved at tale med de ældre, få en dialog om deres forventninger til aktiviteten, og hvad de vil have ud af at være med. Projektgruppen skal i denne samtale lægge vægt på, at aktiviteten er for dem, som har lyst og behov for at indgå i et nyt fællesskab, og som gerne vil udvide deres netværk og få flere venner og bekendte. Rekrutteringen ligger hovedsageligt før aktivitetsrækken går i gang, men man kan også rekruttere løbende, hvis der er behov for flere deltagere i målgruppen. Man kan fx bede deltagerne tage en nabo med. Det optimale deltagerantal er Der er ofte afbud, så rekruttér lidt flere. En fordeling, hvor størstedelen er ensomme, er optimal. Andre fordelinger kan også fungere, men det kræver, at værten er særlig opmærksomhed på de ensomme i gruppen. Gør tilmelding obligatorisk, så I kan følge op og vurdere deltagerantal og -fordeling. Hold evt. et uforpligtende formøde, hvor I kan introducere til og fortælle om aktiviteten som en del af rekrutteringsindsatsen. Opsøg de ældre personligt. Opsøg ældre ved deres hjem, på væresteder, i seniorklubber, på biblioteket m.v. Få hjælp fra naboer og andre beboere til at udpege ældre i målgruppen. Kommunikér indhold, målgruppe og rammer kort og præcist. Understreg ambitionen om fællesskab og gode oplevelser sammen med andre. Brug ikke negativt ladede ord som ensom og ensomhed, da det kan afskrække. Brug i stedet positive vendinger (fx Vi vil gerne hjælpe flere ældre ud af stuen og ind i nye fællesskaber. ) Uddel en flyer eller seddel med information til potentielle deltagere. Notér navn og telefonnummer. Skab omtale i forskellige medier. Tilpas rekrutteringen undervejs.

3 FØLGESKAB Jeg ringede til Alice, fordi hun ikke dukkede op et par gange. Hun fortalte mig, at hun havde svært ved at komme afsted. Så sagde jeg, at vi savnede hende. Det gjorde en forskel, at jeg ringede, og at jeg sagde, at fællesskabet manglede hende. Og så kom hun faktisk resten af tiden! Boligsocial medarbejder, Dalum Følgeskab rettet mod ensomme ældre handler om at støtte et menneske til at komme ud af sine vante rammer og sørge for, at vedkommende er tryg ved at klare både udrejsen og hjemrejsen. Tovholderen eller de boligsociale medarbejdere kan hjælpe med at planlægge transporten. Man kan fx sørge for, at de har nogen at følges med. Følgeskab indebærer også den opfølgende indsats, der skal til, for at deltagerne kommer igen. Det kan man gøre ved at ringe dem op dagen efter en aktivitet, hvis de ikke dukkede op, og spørge om de kommer næste gang. Afklar behov for hjælp til transport. Informér fx om bus og flextrafik. Arrangér at deltagerne kører sammen. Hav samme mødested hver gang, selv hvis arrangementet foregår ude af huset. Afsæt tid til at have løbende kontakt med deltagerne. Ring 1-2 dage før og påmind deltagerne om arrangementet. Fasthold en kerne af ældre deltagere med behov for fællesskab og netværk, som kommer igen og igen. Tag kontakt til de ældre deltagere, som ikke møder op, og undersøg hvorfor. Deltagerne føler sig velkomne og taget hånd om, når værterne er opmærksomme på, om de kommer sikkert til og fra aktiviteterne. Det virker bedst, hvis værterne kan støtte deltagerne til på sigt selv indbyrdes at planlægge at følges med hinanden eller at tage naboen med. De første gange er det en god idé at ringe rundt til deltagerne og huske dem på arrangementet. Det er især vigtigt, hvis der er ændringer i programmet. Det kan også være nødvendigt at tage kontakt til ældre, hvis projektgruppen opdager, at de er ved at falde fra eller ikke har været til aktiviteten et par gange.

4 VÆRTSKAB Værtskab er ikke kun høflighed, det er også at være villig til at lære og ikke bare synes, at det, man kan i forvejen, er godt nok. Vi har i biblioteket arbejdet med værtskab de sidste år, men ikke ret grundigt, kan jeg nu se. Vi har ikke været særligt målgruppespecifikke, ud over at vi har lært, at vi skal hilse, når folk kommer ind ad døren. I det her projekt har det været så væsentligt at lære fra gang til gang og at træde ud af rollen som en funktion man er nødt til at være et menneske. Biblioteksmedarbejder, Skælskør Værtskab har både en praktisk og en social side. Den praktiske side af værtskabet indebærer at tage ansvar for at skabe gode fysiske rammer. Det kan være at opsætte stole og borde, så der er plads til alle, og så der bliver taget hensyn til deltagere, som hører eller ser dårligt. Det indebærer også at sørge for adgang til toiletter, og at dårligt gående kan få adgang til lokalet. Disse praktiske hensyn medfører, at deltagerne føler sig godt tilpas og ikke bekymrer sig om, hvorvidt de kan deltage på lige fod med de andre. Den sociale side af værtskab sætter fokus på relationer mellem deltagere, værter og oplægsholdere. Især når deltagerne ankommer, i pauserne og når deltagerne skal afsted, er det relevant at være en social vært. Velkomsten er afgørende for, om deltagerne føler sig godt tilpas. I pauserne skal værten facilitere, at deltagerne kan snakke med hinanden og drøfte det, der er sket til arrangementet. Ved at tage afsked høfligt og personligt, kan værten være med til at sikre, at deltagerne har lyst og føler sig forpligtet til at vende tilbage. Sørg for at den samme vært er til stede hver gang. Værterne skal være sociale, synlige og lettilgængelige for deltagerne. Tag hensyn til ældre med funktionsnedsættelse, fx dårligt gående, ældre med nedsat syn eller hørelse samt kørestolsbrugere. Giv hånd til hver deltager. Lær deltagernes navne at kende og brug navneskilte. Gør aktivitetens program og rammer tydelige for enhver. Lav fælles velkomst og afslutning med små ritualer. Styr samtalen så alle kommer til orde. Det er ikke uhøfligt, at en vært venligt afbryder en deltager, der fylder meget. Tværtimod kan det skabe et rum, hvor der er plads til, at alle bliver hørt. Undgå klikedannelse og faste pladser ved at ændre på bordopstillingen eller få deltagerne til at sætte sig på en ny plads. Sæt en ekstra halv time af, hvis nogle af deltagerne har lyst til at blive. Skynd jer ikke med oprydningen. Servér kaffe og kage eller lignende. Det skaber god stemning og noget at tage sig til i pausen. Brug forplejningen til at skabe social interaktion. Fx ved at sende noget rundt eller lave tag-selv-kaffe, der giver folk mulighed for at snakke med nogle andre, end dem de sidder med.

5 INDDRAGELSE Det betyder meget, at man bliver lagt mærke til. Og at når man siger noget, så bliver der også lyttet til én. Så føler man, at man er med. Esther, deltager, København S Der skal være fokus på at inddrage de ældre deltagere aktivt i forløbet, både i forbindelse med de praktiske ting, i aktivitetens kulturelle indhold og i planlægningen og udvælgelsen af de kommende aktiviteter. Ved at inddrage deltagerne i aktivitetens indhold sikrer værten, at de føler sig hørt. Det kan man gøre enten ved, at oplægsholderen inddrager deltagerne undervejs, eller ved at værten spørger ind og sørger for at få deltagernes viden, holdninger og personlige fortællinger i spil. Jo mere personlig og konkret oplægsholderen er, desto lettere kan deltagerne forholde sig til det, der bliver fortalt, bidrage med deres egen viden og dermed deltage aktivt i fællesskabet. Udflugter, fællessang, at skabe noget sammen eller lære noget nyt i fællesskab virker også inkluderende, dels fordi man deltager i en situation på lige vilkår, og dels fordi man bagefter har en fælles oplevelse, man kan tale om. Ved at inddrage de ældre i planlægningen af kommende aktiviteter øger man deres ejerskab og lyst til at dukke op til fremtidige arrangementer. Deltagerne bliver mere interesserede i at komme, når de selv har været med til at påvirke eller direkte bestemme aktivitetens indhold. Det kan sikre, at de kommer igen og efterhånden selv kan stå for nogle dele af aktiviteterne. Læg op til, at deltagerne deler personlige oplevelser, erindringer, erfaringer og viden med hinanden. Inddrag deltagerne i planlægningen (fx valg af indhold til kommende arrangementer, forslag til oplægsholdere eller udflugter). Sørg for fælles oplevelser som fællessang, udflugter og koncert. Inkorporér små aktiverende elementer. Det kan være en leg, en quiz eller en runde, hvor alle fortæller noget. Læg god tid ind til pauser, fx en lang pause på minutter og to små pauser på 5 minutter ved en samlet varighed på 2-2,5 timer for aktivitetsgangen. Den afslappede samtale opstår i pauserne, hvor deltagerne kan lære hinanden bedre at kende. Udnyt de ældres ressourcer i aktiviteterne. Giv dem små praktiske opgaver eller lad dem bidrage med indhold. Spørg deltagerne enkeltvis eller i plenum, om der er noget, man kunne gøre anderledes næste gang. Find personer blandt lokale aktører eller deltagerne selv, som har ressourcer til at køre eller hjælpe med at køre aktiviteten videre.

6 GENTAGELSE Det er næsten blevet rutinepræget for de ældre at komme her om formiddagen. Jeg kan mærke, de har fået en fornemmelse af at høre til og høre sammen. Vi havde tænkt på forhånd, at otte uger var lidt kort tid til at kigge på gruppedannelse, men det har jo virket! Biblioteksmedarbejder, Varde For at skabe en følelse af fællesskab er det nødvendigt at have en vis frekvens i arrangementerne, fx 2-4 arrangementer om måneden. Det er en fordel, hvis arrangementerne ligger på det samme tidspunkt, både dag og tidspunkt. En høj grad af inddragelse er med til at gøre aktiviteterne bæredygtige, eftersom deltagerne får lyst til at blive ved med at møde op og efterhånden kan overtage opgaver. Når deltagerne kan stå for nogle dele af aktiviteterne selv, kan værterne aflastes og deres tidsforbrug reduceres. Aktiviteterne kræver ikke den store økonomi. Hvis biblioteket lægger lokaler og faciliteter til, begrænser udgifterne sig til forplejning, forberedelse og oplægsholdere. Honorar til oplægsholdere kan begrænses, hvis biblioteket og de boligsociale medarbejdere allierer sig med lokale aktører. Lav en serie af aktivitetsgange, så deltagerne kommer til at kende hinanden. Skru herefter ned for frekvensen og lad deltagergruppen selv stå for aktiviteten hver anden gang. Afhold aktiviteten på samme tidspunkt hver gang. Både formiddag (helst efter kl. 10:00, så de ældre ikke skal for tidligt op) og eftermiddag (helst senest til kl. 16:00, så de ældre kan nå hjem inden mørkets frembrud) fungerer. Sørg for at navigere uden om spisetider og populære aktiviteter i området. Afhold aktiviteter med samme varighed hver gang. Mellem 2 og 2,5 timer er bedst. Slut det programsatte indhold til tiden. Særlige arrangementer som en udflugt, kan være længere, men det skal afstemmes med deltagerne først. Brug samme struktur hver gang. Det kan være et fast ankomstritual, et oplæg, en længere pause, en fælles samtale og et fast afsluttende ritual.

5 GUIDES 5.1 INTRODUKTION

5 GUIDES 5.1 INTRODUKTION GUIDES 5 GUIDES 5.1 INTRODUKTION Her følger fem guides, som du kan bruge som støtte og inspiration til at arbejde mere målrettet med at afhjælpe ensomhed hos ældre, når I afholder aktiviteter. GUIDE A:

Læs mere

ÆLDREFÆLLESSKABER & BIBLIOTEKER

ÆLDREFÆLLESSKABER & BIBLIOTEKER ÆLDREFÆLLESSKABER & BIBLIOTEKER EN HÅNDBOG I AT AFHJÆLPE ENSOMHED HOS ÆLDRE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 4 Læsevejledning 6 Portræt af Ingeborg fra Skælskør 8 DEL 1: Om projektet, målgruppen og ensomhedens

Læs mere

Klædt på til. Hjertecaféer

Klædt på til. Hjertecaféer Klædt på til Hjertecaféer Kort om hjertecaféer En hjertecafé er et mødested for hjertepatienter og/eller pårørende til hjertesyge. Her er I med til at skabe et trygt miljø, hvor man kan få en uforpligtende

Læs mere

Den gode invitation side 3. Lettere at komme ud af døren side 6. Den gode velkomst side 9. Det gode samvær side 13. Farvel og på gensyn side 16

Den gode invitation side 3. Lettere at komme ud af døren side 6. Den gode velkomst side 9. Det gode samvær side 13. Farvel og på gensyn side 16 Det kan være svært at fastholde sit sociale liv, når man bliver berørt af demens. Nogle af de største barrierer kan være, at man mangler nogle at følges med; at det er svært at være ny; og at man ikke

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Evaluering af søndagscafé på Lindegården

Evaluering af søndagscafé på Lindegården Evaluering af søndagscafé på Lindegården Festsalen, Lindegårdsvej 3, Herning Arrangør: Seniorråd Vest Tovholder Bodil Markmøller 1 Evaluering af søndagscafé på Lindegården 4. oktober 2016 I december 2015

Læs mere

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating CSR Speed Dating Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating Hvem er målgruppen? Hvad går metoden ud på? Hvilke forudsætninger beror metoden på? Trin 1 Trin

Læs mere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere Velkomst af nye aktivitetsdeltagere I kan byde børn og unge velkommen i Ungdommens Røde Kors fede fællesskab på mange forskellige måder. Der er ikke noget, der nødvendigvis er rigtigt eller forkert, så

Læs mere

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating CSR Speed Dating Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating Hvem er målgruppen? Hvad går metoden ud på? Hvilke forudsætninger beror metoden på? Trin 1 Trin

Læs mere

DEBATKORT. om det gode værtskab

DEBATKORT. om det gode værtskab 20 DEBATKORT om det gode værtskab Hvad er debatkort? Debatkortene er et værktøj til at skabe dialog og refleksion. Udfordringerne på kortene er oplæg til samtale om det gode værtskab, der giver forståelse

Læs mere

Vi håber, I har lyst til at være med.

Vi håber, I har lyst til at være med. ENIGMA MØDER ENIGMA MØDER JER? ENIGMA møder er et live-koncept på ENIGMA Museum for post, tele og kommunikation. Kort fortalt går det ud på, at vi på ENIGMA åbner vores arrangementsprogram og lader andre

Læs mere

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen.

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Rekrutteringsguide Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Arbejdet med mennesker kan selvfølgelig ikke puttes i en formel.

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop

Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop Denne aktivitetsbeskrivelse er opdateret juli 2016 efter afslutning af runde 1, og er gældende for runde 2. Projektet leverer aktiviteter på væresteder

Læs mere

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats

Læs mere

Samskabende udviklingsarbejde

Samskabende udviklingsarbejde Samskabende 6 Samskabende I denne fase begynder det sam skabende arbejde på de enkelte udvik lings platforme. Co-creation initiativet skifter gear. Arbejdsgruppens arbejde er fuldført og ankerpersonens

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Arbejdsgruppens tjekliste (eksempler på opgaver, der kræver forberedelse): Drejebog Fase 5

Arbejdsgruppens tjekliste (eksempler på opgaver, der kræver forberedelse): Drejebog Fase 5 Fa Skabelonen til drejebogen er et skema, som udfyldes. I højre kolonne er indført en guide, som I kan lade jer inspirere af, når I planlægger jeres etableringsworkshop. Som det fremgår i beskrivelsen

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS

EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS INDHOLD OM DENNE GUIDE... 3 FØR-UNDER-EFTER... 3 DBf KAN HJÆLPE... 3 ORGANISERING: OPGAVE I DE LOKALE KLUBBER... 4 FØR EVENTET... 6 INTERNT... 6 EKSTERNT... 6 UNDER EVENTET...

Læs mere

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Her kan du læse om: Gruppepsykoedukation hvad er det? Program for gruppeforløbet Gode råd til planlægning af forløbet Facilitatorens rolle i forløbet Gruppepsykoedukation

Læs mere

Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg

Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg 12. MØDEGANG Mad Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg At deltagerne bliver bevidst om, at det er nemt at vælge sundt ved at kigge efter Nøglehuls- og Fuldkornsmærket

Læs mere

Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost

Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost Kom tabuet om døden til livs Danmark Spiser Sammen i uge 17 I sidste uge af april spiser hele Danmark sammen for at bekæmpe ensomhed. Danmark

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Samtalesaloner om væsentlige temaer

Samtalesaloner om væsentlige temaer Samtalesaloner 1 Samtalesaloner om væsentlige temaer 17308 Værtskab_samtalesalon hæfte_pilot.indd 1 21/03/2018 13.54 2 Samtalesaloner Indhold 04 Hvad er samtalesaloner? 05 Hvad handler samtalerne om? 07

Læs mere

Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER

Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER INDHOLD Indledning: Løsninger til udsatte familier 3 Hvad er målgruppens behov? 4 Løsning 1: Indsatser med fokus på viden 5 Løsning 2: Indsatser med

Læs mere

Løb og eksistentielle samtaler

Løb og eksistentielle samtaler Drejebog: Løb og eksistentielle samtaler Løb, podcastlytning og samtaler om livet Forberedelsestid: Kræver et minimum af forberedelse ud over pr. Udgifter: Indkøb af øl/vand Varighed: Ca. 1 time Person-ressourcer:

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Spisevenner og madborgerskab

Spisevenner og madborgerskab Spisevenner og madborgerskab - Fællesskaber gennem måltider Inspirationskatalog Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune 2015 Indhold Forord ved Anne Hjernøe tv-vært, madskribent og styregruppemedlem 3 Hvad er

Læs mere

GUIDE. Sådan rekrutterer I nye frivillige

GUIDE. Sådan rekrutterer I nye frivillige GUIDE Sådan rekrutterer I nye frivillige Udskrevet: 2019 Indhold Sådan rekrutterer I nye frivillige.................................................... 3 2 Guide Sådan rekrutterer I nye frivillige En inspirationsguide

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK UGE 37 Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK >>>>>>>> Innovationspraktik uge 37 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Innovationspraktikken er en ny og anderledes mulighed for at udveksle erfaringer mellem offentlige

Læs mere

GUIDE. Sådan rekrutterer I nye frivillige

GUIDE. Sådan rekrutterer I nye frivillige GUIDE Sådan rekrutterer I nye frivillige Udskrevet: 2018 Indhold Sådan rekrutterer I nye frivillige.................................................... 3 2 Guide Sådan rekrutterer I nye frivillige En inspirationsguide

Læs mere

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Afdelingsmødet 20 råd og tips Det årlige afdelingsmøde er det vigtigste møde i boligafdelingen. I Lejerbos beboerhåndbog kan du læse om de juridiske og lovgivningsmæssige

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Sammen om en bedre skole

Sammen om en bedre skole Sammen om en bedre skole Brug skolernes trivselsdag den 4. marts 2011 Skolernes primære opgave er elevernes læring og udvikling. Denne opgave løses bedst, hvis fundamentet er trivsel og tryghed for alle.

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening?

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? imod nye Tag godt Det er nok det med, at de fleste af os i bestyrelsen er gode til lige at gå hen og lige sige hej, hvis

Læs mere

At bygge bro til et andet menneske Vejret

At bygge bro til et andet menneske Vejret At bygge bro til et andet menneske Vejret I min familie har vi altid talt meget om vejret. Vejret er ofte indgangsreplikken, når vi mødes, ringer eller skriver sammen. Eller også dukker det helt sikkert

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

Tilsynsrapport på serviceloven 86 stk. 1 og 2 2014

Tilsynsrapport på serviceloven 86 stk. 1 og 2 2014 Tilsynsrapport på serviceloven 86 stk. 1 og 2 2014 Jytte Normann, Halsnæs Kommune Tinne Westerlund, Frederikssund Kommune Jane Andersen, Hillerød Kommune Tilsynsrapport på serviceloven 86 st. 1 og 2 i

Læs mere

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG HANDS-ON TOUR HÅNDBOG FORORD Der er mange myter om erhvervsuddannelser blandt unge i folkeskolens afgangsklasser, der skal til at vælge uddannelse. Myter, der påvirker de unges uddannelsesvalg og derved

Læs mere

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL Giv turisten let adgang til oplevelser i naturen Guide til pakketering - Tjen penge på naturen Naturligt Samspil drives af HORESTA med støtte fra Naturstyrelsen

Læs mere

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden Drejebog Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden 0 Indhold Indledning... 1 Baggrund... 1 Formål... 1 Målgruppe... 1 Start en Fars Legestue... 2 Tid

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

4 blokke hver deres fokus

4 blokke hver deres fokus Struktur og forløb 6.30 9.30 BLOK 1 9.30 12.00 BLOK 2 12.00 14.00 BLOK 3 14.00 17.00 BLOK 4 Morgen Formiddag Middag Eftermiddag HYGGE KREATIVITET UDELIV FRI LEG 4 blokke hver deres fokus BLOK 1 BLOK 2

Læs mere

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED To metoder To personer To dage DET KAN I FÅ SVAR PÅ HVOR GODT IMØDEKOMMER UDSTILLINGERNE VORES MÅL? HVAD GØR INDTRYK PÅ

Læs mere

Guide til tryghedsvandringer

Guide til tryghedsvandringer Forfatter: Tine Sønderby. Guide til tryghedsvandringer S. 1 / 14 Lokale aktører Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup ISBN: 978-87-92966-10-0 April 2013 S. 2 / 14 Kopiering er tilladt

Læs mere

Velkommen. Uddannelse af kursusleder

Velkommen. Uddannelse af kursusleder v/ 2 Velkommen Tusinde tak for at du har valgt at blive frivillig kursusleder. Gennem dit frivillige arbejde er du med til at sikre, at forældre til børn med ADHD, voksne med ADHD og søskende til børn

Læs mere

Frivillige på bibliotekerne

Frivillige på bibliotekerne Frivillige på bibliotekerne - 2. møde Gentofte Hovedbibliotek, d. 5. okt. 2011 Program formiddag: 08.45-09.00: Kaffe og rundstykker 09.00-09.30: Velkomst og opsamling på hjemmeopgave 09.30-10.00: Frivilligcase

Læs mere

TRÆNING I NATUREN 2017

TRÆNING I NATUREN 2017 TRÆNING I NATUREN 2017 Spørgeskemaundersøgelse Baggrund På Sundhedscenter Vest har fysioterapeuterne ofte træningsforløb med borgerne i naturen. Erfaringen er, at mange borgere er glade for at træne udendørs

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler - En vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Brugerinddragelse gør en forskel Brugerinddragelse er et aktuelt og voksende

Læs mere

DEBATKORT om det gode værtskab

DEBATKORT om det gode værtskab 0 DEBATKORT om det gode værtskab 17308 Værtskab_Debatkort_PILOT.indd 1 21/03/2018 11.10 Hvad er debatkort? Debatkortene er et værktøj til at skabe dialog og refleksion. Udfordringerne på kortene er oplæg

Læs mere

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Horsens Kommunes biblioteksstrategi Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Indledning Det moderne folkebibliotek navigerer i et komplekst og digitaliseret samfund. Det er under konstant udvikling

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

Kort fortalt om værten og gæsterne den lille håndbog for nybegyndere

Kort fortalt om værten og gæsterne den lille håndbog for nybegyndere Kom godt i gang start-pakke og flere svar Hvis du ikke har fundet svar på det hele, så læs mere på danmarkspisersammen.dk, hvor du også kan finde en start-pakke med bl.a. skabeloner til invitation og plakat

Læs mere

Frivillighedspolitik. Bo42

Frivillighedspolitik. Bo42 Frivillighedspolitik Bo42 Vedtaget på repræsentantskabsmøde afholdt den 4. juni 2013 Forord En af Bo42 s bestyrelses fornemste opgaver er at være med til at skabe og udvikle gode rammer og muligheder for

Læs mere

Opstart

Opstart 1 2 3 11 12 13 21 22 23 Denne fase fører jer først gennem en række redskaber, som bidrager til at kvalificere, om co-creation metoden er relevant for jeres udfordring. Derefter hjælper fasens øvrige redskaber

Læs mere

Pixiguide: FRIVILLIGE PÅ BIBLIOTEKET

Pixiguide: FRIVILLIGE PÅ BIBLIOTEKET Pixiguide: FRIVILLIGE PÅ BIBLIOTEKET GUIDENS OPBYGNING Fase 1: Forud for samarbejdet med frivillige Fase 2: Imens samarbejdet er i gang Fase 3: Afslutning på samarbejdet FORUD FOR SAMARBEJDET MED FRIVILLIGE

Læs mere

Når du involverer borgere og pårørende

Når du involverer borgere og pårørende 6 principper Når du involverer borgere og pårørende Hvem står bag denne guide? Denne guide bygger på erfaringer med at facilitere processer i implementeringsarbejde i sundhedsvæsenet. Inspiration er bl.a.

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

REKRUTTERING AF FRIVILLIGE

REKRUTTERING AF FRIVILLIGE REKRUTTERING AF FRIVILLIGE KLAR METODER MODTAGELSE HVORFOR SKAL VI VÆRE FLERE? HVAD KAN HVEM KENDER VI, SOM VI KAN PRIKKE? VI TILBYDE? VELKOMMEN! TAK! HVOR KAN VI ANNONCERE? DEN GODE MODTAGELSE ER VI PARATE?

Læs mere

Den Gode Klasse på Tofthøjskolen

Den Gode Klasse på Tofthøjskolen Den Gode Klasse på Tofthøjskolen Formål Den Gode Klasse er en samarbejdsform, som sigter på at styrke kendskabet og samarbejdet mellem forældrene i skolens klasser. Formålet er at styrke dialogen i forældregruppen

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege Vennemødet Et vennemøde i børnehaven eller vuggestuen er et lille møde, hvor børnegruppen er samlet på en måde, så alle kan se hinanden, og hvor

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Café Guiden. - om opstart af café for voksne med ADHD

Café Guiden. - om opstart af café for voksne med ADHD - om opstart af café for voksne med ADHD Café Guiden er udviklet af ADHD-foreningen i 2012 i forbindelse med projektet Et skridt videre mestringsgrupper for voksne med ADHD. Projektet er et samarbejde

Læs mere

Nytænkning af vagtbegrebet II 3. møde. Gentofte Hovedbibliotek Den 11. september 2013

Nytænkning af vagtbegrebet II 3. møde. Gentofte Hovedbibliotek Den 11. september 2013 Nytænkning af vagtbegrebet II 3. møde Gentofte Hovedbibliotek Den 11. september 2013 Program formiddag: 08.45-09.00: Kaffe & rundstykker 09:00-09:15: Velkomst, genetablering af scrumboard & introduktion

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Patientstøtte & Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening

HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening 1 HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening INDHOLD INDHOLDSFORTEGNELSE KOLOFON --- --- --- --- 3 Mangfoldig

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Kollektive arrangementer hvordan griber vi dem an?

Kollektive arrangementer hvordan griber vi dem an? Kollektive arrangementer hvordan griber vi dem an? Seminarets tidsplan Velkommen Hvordan kan vi bedst udvikle, arrangere og afholde et arrangement med sigte på sundhedsfremme og forebyggelse? Hvordan kan

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Nye fællesskaber i nærområdet

Nye fællesskaber i nærområdet Nye fællesskaber i nærområdet projektledere Jette Roesen og Trine Kjær Jensen Ensomhed - en subjektiv følelse Hvordan får vi blik for en subjektiv følelse og det der giver mening for den enkelte? Tre typologier

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver de sundhedspædagogiske principper, som Region Sjællands gruppebaserede

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser Sorø Kommune Strategi for Sorø Bibliotek 2016-2019 2019 Sorø Bibliotek er et traditionelt folkebibliotek med to afdelinger beliggende i historiske bygninger i henholdsvis Sorø Bymidte og Dianalund. Begge

Læs mere

Denne evaluering tager ikke stilling til i hvilken udstrækning de enkelte aftaler, som blev indgået på FrivilligBørsen, er blevet til noget.

Denne evaluering tager ikke stilling til i hvilken udstrækning de enkelte aftaler, som blev indgået på FrivilligBørsen, er blevet til noget. Formål med evaluering Evalueringens formål er at formidle hovedresultaterne af arrangementet. Derudover bliver erfaringerne fra frivilligteamet også inddraget. Evalueringen sker på baggrund af udsendt

Læs mere

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB i menigheder og kirkelige fællesskaber Når livet gør ondt, har vi brug for mennesker, der tør stå ved siden af og bære med. Samtidig kan vi ofte blive i tvivl om, hvordan

Læs mere

Klubudviklingsprojekter

Klubudviklingsprojekter Klubudviklingsprojekter Alle klubber i Dansk Styrkeløft Forbund har mulighed for at lave et klubudviklingsprojekt med forbundets udviklingskonsulent. Formålet med aktiviteterne er at styrke klubben på

Læs mere

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk 6. MØDEGANG Mad Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk At deltagerne bliver bevidste om hvilke valg, de træffer og hvorfor At deltagerne bliver bevidste om barndommens og ungdommens madvaner,

Læs mere

EVALUERING: Mødrenetværk - Babygruppen Lindegården

EVALUERING: Mødrenetværk - Babygruppen Lindegården EVALUERING: Mødrenetværk - Babygruppen Lindegården Mødrenetværk- Babygruppen er støttet af BUPLs udviklingspulje og er sammenkædet med Børnehusets Lindegårdens udviklingsprojekt Forældres betydning for

Læs mere

Indledning: Konceptet kort:

Indledning: Konceptet kort: Indledning: Dansk golf Union ønsker med konceptet familiegolf, at give klubberne en drejebog for hvordan de kan erhverve sig medlemmer i denne målgruppe. Det er vores overbevisning af målgruppen, heri

Læs mere

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse.

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. ÅRSMØDE I HJERTEMOTION 8. SEPTEMBER 2018 Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. Oplæg ved Marie Asserhøj, Projektleder i Folkebevægelsen mod Ensomhed Program Hvem er Folkebevægelsen mod Ensomhed Hvad er

Læs mere

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Indhold Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Del I Eksperimentet 16 Kapitel 1 Forudsætninger for fællesskab 17 Kapitel 2 Et spørgsmål om metode 31 Kapitel 3 Fællesskabets tavse stemme

Læs mere