5 GUIDES 5.1 INTRODUKTION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5 GUIDES 5.1 INTRODUKTION"

Transkript

1 GUIDES 5 GUIDES 5.1 INTRODUKTION Her følger fem guides, som du kan bruge som støtte og inspiration til at arbejde mere målrettet med at afhjælpe ensomhed hos ældre, når I afholder aktiviteter. GUIDE A: Afhjælp ensomhed i jeres eksisterende aktiviteter. Denne guide viser hvordan I kan tilpasse en aktivitetsrække, der allerede er i gang eller planlagt i jeres arrangementsprogram, så den bliver mere tilgængelig og virkningsfuld for målgruppen. GUIDE B: Lav nye aktiviteter, der afhjælper ensomhed. Denne guide kan bruges hvis I vil starte en ny aktivitetsrække op. De følgende tre guides er lavet som en rettesnor for dig, der ønsker at igangsætte et af de tre konkrete aktivitetskoncepter, vi har udviklet i projektet. De skal bruges sammen med guide B. GUIDE B1: Historiecaféen er for jer, som gerne vil afholde en aktivitet, der har en meget høj tiltrækningskraft på ældre, og hvor det er oplagt at samarbejde med eksempelvis Lokalhistorisk Arkiv. Konceptet har et tydeligt tema og en form, som giver plads til oplæg, men også gode muligheder for inddragelse af deltagerne, fx ved at de deler erindringer og viden. GUIDE B2: Lyttecaféen er for jer, der gerne vil tage udgangspunkt i formidling af litteratur. Her er omdrejningspunktet for hver aktivitetsgang et stykke udvalgt litteratur, som læses op af en vært eller en oplægsholder. GUIDE B3: Mænd og Mekanik er for jer, der gerne vil arbejde specifikt med mænd. Temaet mekanik og teknologi giver samtidig mulighed for at understøtte digital dannelse, og for at præsentere de ældre mænd for bibliotekets maker space.

2 GUIDE A GUIDE A: AFHJÆLP ENSOMHED I JERES EKSISTERENDE AKTIVITETER Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

3 GUIDE A AFHJÆLP ENSOMHED I JERES EKSISTERENDE AKTIVITETER Denne guide er til biblioteker, der allerede har næste sæsons program på plads, men som vil gøre noget ekstra for at inkludere ensomme ældre deltagere i udvalgte aktiviteter. Det er vigtigt at forholde sig aktivt til de seks dele i aktivitetsskelettet: Kulturel kerne, rekruttering, følgeskab, værtskab, inddragelse og gentagelse. SÅDAN FORBEREDER I AKTIVITETEN Vælg en tovholder Vælg en fast tovholder, der står for at realisere jeres indsats om at få ensomme ældre til at deltage i bibliotekets aktiviteter. Udvælg aktiviteter Tovholderen kan holde et møde med udvalgte kollegaer, der kan hjælpe med at beslutte hvilke af jeres planlagte aktiviteter, der egner sig til ensomme ældre. Her bør I tage hensyn til: At aktivitetens emne appellerer til ældre. At der er eller kan planlægges elementer, som inddrager deltagerne. Her er det optimalt, hvis deltagerantallet er lavt, fx i alt, da det skaber en intim stemning. At der ikke bør være for lang tid mellem aktiviteterne, men optimalt set en aktivitet hver eller hver anden uge. At aktivitetens tidspunkt kan være om formiddagen (helst efter kl. 10:00) eller om eftermiddagen, men bør være slut inden kl. 16:00. Sørg dog for at navigere uden om spisetider og andre populære aktiviteter i området. At aktiviteternes varighed hverken er for kort eller lang, optimalt set 2-2,5 time, og at det programsatte forventes at slutte til tiden. Særlige arrangementer, fx en udflugt kan være længere, men det skal afstemmes med deltagerne først.

4 GUIDE A Instruér oplægsholdere i inddragelse Giv en instruktion til den eller dem, der står for indholdet i aktiviteten, fx en oplægsholder, i at lave inddragelse, der tager hensyn til de ensomme ældre. Kontakt samarbejdspartnere Skab et overblik over mulige samarbejdspartnere (se inspiration til dette i bilag 6.6) og over hvilke delopgaver, som de hver især kan hjælpe med. Se i bilaget med rekrutteringsredskabet, hvordan I evt. kan screene den enkelte ældre for graden af ensomhed (se bilag 6.7). Få deres hjælp til rekruttering og følgeskab. Rekruttér deltagere Gå efter, at der er nogle ensomme ældre hver gang og helst de samme, så deltagerne kan komme til at se sig selv som en del af en gruppe. Der er ofte afbud fra ensomme ældre, så rekruttér 8 hver gang, hvis 6 er målet. Gør tilmelding obligatorisk, så I kan følge op og vurdere deltagerantal og fordeling. Hold evt. et uforpligtende formøde, hvor I kan introducere til og fortælle om aktiviteten som en del af rekrutteringsindsatsen. Opsøg de ældre personligt. Opsøg dem ved deres hjem, på væresteder, i seniorklubber, på biblioteket m.v. (brug evt. rekrutteringsskemaet. Se bilag 6.7). Få hjælp fra naboer og andre beboere til at finde ældre i målgruppen. Kommunikér indhold, målgruppe og rammer kort og præcist. Understreg ambitionen om fællesskab og gode oplevelser sammen med andre. Brug ikke negativt ladede ord som ensom og ensomhed, da det kan afskrække. Brug i stedet i positive vendinger som Vi vil gerne hjælpe flere ældre ud af stuen og ind i nye, lokale fællesskaber. Uddel en flyer, brochure eller en seddel med information til potentielle deltagere. Notér navn og telefonnummer (se inspiration i bilag 6.10., 6.11 og 6.12). Tilpas rekrutteringen undervejs.

5 GUIDE A SÅDAN INKLUDERER I Gør klar Ring rundt til de tilmeldte og mind dem om aktiviteten. Ring få dage før aktiviteten starter. Afklar behov for hjælp til transport. Informér om bus og flextrafik. Arrangér fælleskørsel deltagerne imellem. Tag hensyn til ældre med funktionsnedsættelse, fx dårligt gående, ældre med nedsat syn eller hørelse samt kørestolsbrugere. Tag imod de ældre Mød tidligt, så I er klar til at byde deltagerne velkommen. Hav samme mødested hver gang (fx i bibliotekets foyer), selv hvis arrangementet foregår ude af huset. Sørg gerne for, at den samme vært er til stede hver gang. Værterne skal være sociale, synlige og tilgængelige. Giv hånd til hver deltager. Lær deltagernes navne at kende og brug navneskilte. Gør aktivitetens program og rammer tydelige. Lav fælles velkomst med små ritualer i form af en fællessang eller en enkel navneleg. Forklar kort kulturen på et bibliotek, så deltagerne føler sig trygge i huset (fx at det er nutidens forsamlingshus, hvor man mødes og taler sammen).

6 GUIDE A Inddrag de ældre Som vært på biblioteket og som eksisterende deltager skal man tage godt imod nye deltagere, inddrage dem i samtalerne og introducere dem til andre deltagere. Læg op til, at deltagerne deler personlige oplevelser, erfaringer og viden med hinanden. Sørg for fælles oplevelser som fællessang, udflugter, koncert m.v. Inkorporér små aktiverende elementer. Det kan være en leg, en quiz eller en runde, hvor alle fortæller noget. Læg god tid ind til pauser, fx en lang pause på minutter og to små pauser på 5 minutter ved en samlet varighed på 2-2,5 timer for arrangementet. I pauserne opstår den afslappede samtale, hvor deltagerne kan lære hinanden bedre at kende. Styr samtalen, så alle kommer til orde. Det er ikke nødvendigvis uhøfligt, at en vært afbryder en deltager, der fylder meget. Tværtimod kan det skabe rum for, at alle bliver hørt. Servér kaffe og kage eller lignende. Det skaber god stemning og noget at tage sig til i pausen. Brug forplejningen til at skabe social interaktion. Send fadene rundt eller lave tag-selv-kaffe, der giver folk mulighed for at snakke med nogle andre end dem, de sidder med. Før de ældre tager afsted Spørg udvalgte deltagere eller i plenum, om der er noget, tovholderen, biblioteket eller de boligsociale medarbejdere kunne gøre anderledes næste gang (brug evt. evalueringsskema. Se bilag 6.3). Lav fælles afslutning med små ritualer, fx at alle giver hinanden hånden eller at I synger en afskedssang. Sæt en ekstra halv time af, hvis nogle af deltagerne har lyst til at blive længere. Vær ikke hastig med oprydningen.

7 GUIDE A SÅDAN GENTAGER I INKLUSIONEN Ret til og lav forbedringer Inkorporer deltagernes input og jeres egne ideer (brug evalueringsskema. Se bilag 6.3). Undgå klikedannelse og faste pladser ved at ændre på bordopstillingen eller prøv at få deltagerne til at placere sig nye steder i lokalet engang imellem. Fasthold deltagerne Fasthold en kerne af ældre med behov for fællesskab og netværk, som kommer igen og igen. Brug bilag 6.5 til at holde overblik over deltagerne. Ring 1-2 dage før og påmind deltagerne om arrangementet. Tag kontakt til de ældre, hvis de ikke møder op, og undersøg hvorfor. Det giver jer input til ændringer og gør, at de ældre føler sig værdsatte som en del af fællesskabet. Gør aktiviteten selvkørende Udnyt de ældre deltageres ressourcer og kompetencer i aktiviteterne. Giv dem små praktiske opgaver eller lad dem bidrage med indhold. Find personer blandt lokale aktører eller deltagerne, som kan køre eller hjælpe med at køre aktiviteten videre.

8 GUIDE B GUIDE B: LAV NYE AKTIVITETER, DER AFHJÆLPER ENSOMHED Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

9 GUIDE B LAV NYE AKTIVITETER, DER AFHJÆLPER ENSOMHED Her er en guide til, hvordan I kan forberede, afholde og gentage aktiviteter for ældre, der oplever ensomhed. Guiden er også et hjælperedskab til aktiviteterne Historiecaféen, Lyttecaféen og Mænd og Mekanik. SÅDAN FORBEREDER I AKTIVITETEN Hold et møde i projektgruppen Brainstorm på idéer til indhold. Vælg emner, som biblioteket nemt kan finde indhold og samarbejdspartnere til. Tag fx udgangspunkt i det lokale biblioteks strategi og ressourcer. Find emner, der appellerer til ældre. Brainstorm på idéer til oplægsholdere/andre, der kan hjælpe med indhold. Brainstorm på idéer til inddragende elementer. Beslut frekvens. Lav en serie af aktivitetsgange, der tager hensyn til de ressourcer, som I kan afsætte i den kommende periode. Det kunne fx være 1 arrangement hver uge i otte uger, så deltagerne ses ofte nok til at komme til at kende hinanden. Herefter kunne det fx være 2 arrangementer hver måned (over en periode), hvor biblioteket/boligsociale medarbejdere står for det ene, mens deltagergruppen selv står for det andet. Beslut tidspunkt og varighed. Afhold aktiviteten på samme tidspunkt hver gang. Både formiddag (helst efter kl. 10:00, så de ældre ikke skal for tidligt op) og eftermiddag (helst senest til kl. 16:00, så de ældre kan nå hjem inden mørkets frembrud) fungerer. Sørg for at navigere uden om spisetider og populære aktiviteter i området. Afhold aktiviteter med samme varighed hver gang (fx mellem 2 og 2,5 timer). Slut det programsatte indhold til tiden. Særlige arrangementer, fx en udflugt, kan være længere, men det skal afstemmes med deltagerne først.

10 GUIDE B Planlæg aktivitetsrækken Læg et program (brug evt. planlægningsskemaet, se bilag 6.2). Vælg tema for hver aktivitetsgang. Brug samme struktur på forløbet hver gang (fx med et fast ankomstritual, et oplæg, en længere pause, en fælles samtale og et fast afsluttende ritual). Vælg en fast tovholder. Kontakt samarbejdspartnere. Få deres hjælp til rekruttering. Få deres hjælp til indhold, fx som oplægsholder. Instruér eventuelle oplægsholdere i at inddrage deltagerne. Rekruttér deltagere Det optimale deltagerantal er Der er ofte afbud, så rekruttér lidt flere. En fordeling, hvor størstedelen er ensomme, er optimal. Andre fordelinger kan også fungere, men kræver at værten er særlig opmærksomhed på de ensomme ældre. Se i bilaget med rekrutteringsredskabet, hvordan I evt. kan screene den enkelte ældre for graden af ensomhed. Gør tilmelding obligatorisk, så I kan følge op og vurdere deltagerantal og -fordeling. Hold evt. et uforpligtende formøde, hvor I kan introducere til og fortælle om aktiviteten som en del af rekrutteringsindsatsen. Opsøg de ældre personligt. Opsøg ældre ved deres hjem, på væresteder, i seniorklubber, på biblioteket m.v. (brug evt. rekrutteringsskemaet. Se bilag 6.7). Få hjælp af fx naboer og andre beboere til at udpege ældre i målgruppen. Kommunikér indhold, målgruppe og rammer kort og præcist. Understreg ambitionen om fællesskab og gode oplevelser sammen med andre.

11 GUIDE B Brug ikke negativt ladede ord som ensom og ensomhed, da det kan afskrække. Brug i stedet i positive vendinger (fx Vi vil gerne hjælpe flere ældre ud af stuen og ind i nye, lokale fællesskaber. ) Uddel en flyer, brochure eller en seddel med information til potentielle deltagere (se inspiration i bilag 6.10., 6.11 og 6.12). Skriv navn og telefonnummer ned. Skab omtale i forskellige medier (se inspiration til hvordan i bilag 6.8 og 6.9). Tilpas rekrutteringen undervejs. SÅDAN AFHOLDER I AKTIVITETEN Gør klar Ring rundt til de tilmeldte og mind dem om aktiviteten. Ring få dage før aktiviteten starter. Afklar behov for hjælp til transport. Informér om bus og flextrafik. Arrangér fælleskørsel deltagerne imellem. Tag hensyn til ældre med funktionsnedsættelse, fx dårligt gående, ældre med nedsat syn eller hørelse samt kørestolsbrugere. Tag imod de ældre Mød tidligt, så I er klar til at byde deltagerne velkommen ældre er tit i god tid. Hav samme mødested hver gang (fx i bibliotekets foyer), selv hvis arrangementet foregår ude af huset. Sørg gerne for, at den samme vært er til stede hver gang. Værterne skal være sociale, synlige og tilgængelige for deltagerne. Giv hånd til hver deltager. Lær deltagernes navne at kende og brug evt. navneskilte. Gør aktivitetens program og rammer tydelige for enhver. Lav fælles velkomst med små ritualer, fx en fællessang eller en enkel navneleg. Forklar kort kulturen på et bibliotek, så de føler sig hjemme i rammen (fx at det er nutidens forsamlingshus, hvor man mødes og taler sammen).

12 GUIDE B Inddrag de ældre Læg op til, at deltagerne deler personlige oplevelser, erfaringer og viden med hinanden. Sørg for fælles oplevelser som fællessang, udflugter, koncert m.v. Inkorporér små aktiverende elementer (fx en leg, en quiz eller en runde, hvor alle fortæller noget). Læg god tid ind til pauser (fx en lang pause på minutter og to små pauser på 5 minutter ved en samlet varighed på 2-2,5 timer for arrangementet). Det er i pauserne, den afslappede samtale opstår, hvor deltagerne kan lære hinanden bedre at kende. Styr samtalen, så alle kommer til orde. Det er ikke nødvendigvis uhøfligt at en vært afbryder en deltager, der fylder meget. Tværtimod kan det skabe rum for, at alle bliver hørt. Servér kaffe og kage eller lignende. Der skaber god stemning og noget at tage sig til i pausen. Det er også en god grund for målgruppen til at dukke op. Brug forplejningen til at skabe social interaktion. Fx ved at sende noget rundt eller lave tag-selv-kaffe, der giver deltagerne mulighed for at snakke med nogen andre end dem, de sidder med. Før de ældre tager afsted Spørg udvalgte deltagere eller i plenum, om der er noget, som kunne gøres anderledes næste gang (brug evt. evalueringsskema. Se bilag 6.3 og 6.4). Lav fælles afslutning med små ritualer, fx at alle giver hinanden hånden eller at I synger en afskedssang. Sæt en ekstra halv time af, hvis nogle af deltagerne har lyst til at blive længere. Vær ikke hastig med oprydningen.

13 GUIDE B SÅDAN GENTAGER I AKTIVITETEN Ret til og lav forbedringer Inkorporér deltagernes input og jeres egne idéer (brug evalueringsskema. Se bilag 6.3). Undgå klikedannelse og faste pladser ved at ændre på bordopstillingen eller prøv at få deltagerne til at placere sig på nye pladser. Fasthold deltagerne Fasthold en kerne af ældre deltagere med behov for fællesskab og netværk, som kommer igen og igen. Brug bilag 6.5 til at holde overblik over deltagerne. Ring 1-2 dage før og påmind deltagerne om arrangementet. Tag kontakt til de ældre, hvis de ikke møder op og undersøg hvorfor. Det giver jer input til ændringer og gør, at de ældre føler sig værdsatte som en del af fællesskabet. Gør aktiviteten selvkørende Udnyt de ældre deltageres forskellige ressourcer og kompetencer i aktiviteterne. Giv deltagerne små praktiske opgaver (som fx at lave kaffe eller at dække bord) eller lad dem bidrage med indhold (fx et kort oplæg eller et aktiverende element). Inddrag deltagerne i planlægningen (fx valg af indhold til kommende arrangementer, forslag til oplægsholdere eller udflugter). Find personer blandt lokale aktører eller deltagerne selv, som har ressourcer til at køre eller hjælpe med at køre aktiviteten videre.

14 GUIDE B1 GUIDE B1: HISTORIECAFÉEN FORTÆLLINGER OG SAMVÆR OM DE GODE GAMLE DAGE I VORES BY Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

15 GUIDE B1 HISTORIECAFÉEN Historiecaféen har et stort potentiale for at skabe nye netværk blandt ældre. Når der er lokalhistorie på programmet, er det oplagt at dele egne minder og på den måde lære hinanden at kende. At være alene med sin livshistorie kan føre til ensomhed. Det at tale om sin fortid giver mulighed for at dele sit indre liv med andre mennesker og for at reflektere over, hvor man er på vej hen. Historiecaféen kan lindre følelsen af at være alene i verden. Konceptets kerne er et fællesskab hvor der dykkes ned i lokale historiske fortællinger fra egnen kombineret med deltagernes egne erindringer. Konceptet er derudover kendetegnet ved: Hver gang holder en oplægsholder et oplæg om et lokalhistorisk emne og deler sine personlige erfaringer eller viden med deltagerne. Emnerne skal fungere som afsæt til at aktivere de ældres egne er- indringer. Der er således tale om fortællinger fra ca og frem. Fortællinger må gerne understøttes af forskellige medier såsom fysiske genstande, film, musik, litterære tekster, billeder etc. Oplægsholderen og/eller aktivitetens vært skal hver gang facilitere, at dagens oplæg afføder en samtale blandt deltagerne. Dette kan eksempelvis gøres ved, at oplægget afsluttes med spørgsmål, der igangsætter diskussion. Målet er, at alle deltagere har lyst til at deltage i samtalen. Indholdet i konceptet har fx været byvandring, foredrag ved det lokalhistoriske arkiv, sejltur med et blik på byen fra vandsiden og et arrangement med musik fra 50erne og 60erne. Inspiration til indhold Emnerne kan være livs-, lokal- og bydelshistorier, som helst er foregået inden for de ældre deltageres egen livsperiode (dvs. ca og frem). Emnerne skal kunne aktivere de ældres egne erindringer. Vælg temaer, som lægger sig tæt op ad det, deltagerne selv har oplevet, og som de kan spejle sig i.

16 GUIDE B1 Herunder kan I finde øvrig inspiration til indhold: Byens lokalhistorie med en kort byvandring i et udvalgt område, hvor alle kan gå med. Lokal bygningshistorie med oplæg. Hvem har boet her? Hvad har denne bygning været brugt til gennem tiden? Hvad er historien bag gadenavnet? Hvad har ligget her i kvarteret/på vejen? Tag på udflugt til en seværdighed i nærheden, fx en herregård eller en kirke, eller evt. en bustur eller sejltur. Selvom de ældre har boet længe i området, har det værdi at opleve nærområdet på nye måder. Musikalske minder. Spil musik og syng sange, som deltagerne kan huske fra deres barndom og ungdom. Det lokale arbejderliv med oplæg fra fx en fabriksarbejder og samtaler om deltagernes arbejdsliv. Mad og minder om barndommens/ungdommens måltider. Server evt. frokost, som passer til temaet, fx æggekage eller stegte sild. Del opskrifter. Barndommens land. Oplæg om barndom i 40erne eller 50erne. Bed evt. deltagerne om at tage gammelt legetøj med. Mellemkrigstid/efterkrigstid med lokalt islæt. Skolegang, fx med visning af gamle skolebilleder, genstande fra skoletiden og madpakker til frokost. Inviter en tidligere skolelærer/inspektør til at holde oplæg. Traditioner som fx jul, påske eller fastelavn. Del minder og oplevelser, flet julehjerter, pust æg etc. Rejser og sommerferier. Tag evt. rejseminder med, fotografier osv. Historisk perspektiv på det at rejse, turisme i området osv. Arbejderlivet i 70erne, særligt vinklet mod anden etnisk baggrund. Både gammeldanskeren, der fortæller om arbejdslivet, og en nydansker der fortæller, hvordan det er at komme som arbejder fra et andet land. Små, skæve historier fra lokalområdet, fx om lokale helte eller lokalt kendte personligheder. Sports- og foreningsliv fx med fokus på idræt. Lav stræk-og-bøj-gymnastik eller leg gamle lege, hvor alle kan være med.

17 GUIDE B1 Det almene boligområdes historie og arbejdet i den boligsociale helhedsplan. Bibliotekets historie. Flere af de bygninger, som nu huser biblioteker, har en lang historie, fx med tilknytning til rådhuset. Lad en bibliotekar holde oplæg om, hvordan biblioteket har udviklet sig som institution, og hvad man i dag kan bruge biblioteket til. Inspiration til inddragelse Led samtalen på vej med åbne spørgsmål (brug HV-spørgeord), som alle kan forholde sig til og svare på. Spørg fx: Hvad husker du tydeligst fra din barndom?, Hvordan ville du beskrive den tid, du voksede op i? eller Hvordan var det at gå i skole? Vær tålmodig og giv ekstra støtte til de deltagere, som har brug for lidt tid til at blive en del af samtalen. Ikke alle har lyst til at komme til orde i en samtale, men det er vigtigt for fællesskabet, at alle siger lidt. Del evt. deltagerne op i mindre grupper for at skabe fortrolighed til at tale om personlige minder. Lad en deltager fortælle om et minde, der har været vigtig for vedkommendes liv, og åbn så op for kommentarer, associationer og spørgsmål. I kan fx spørge: Er der andre, der kan huske noget lignende? eller Hvad får den anekdote jer til at tænke på? Vis historiske genstande, gamle film eller spil musik, som deltagerne kender fra deres barndom eller ungdom. Medier kan også være smalfilm, lysbilleder og vinyler og deltagernes egne fotoalbum. Skab sanseindtryk, fx ved hjælp af lyde eller dufte. Smagen af julesild eller lyden af et gammelt gaderåb kan vække minder. Arranger en aktivitet, der knytter sig til dagens tema, fx en lille quiz eller en leg fra skolegården, hvis temaet er skolegang. Overvej, om aktivitetsrækken skal ende ud i et formidlingsprodukt som fx en video eller en samling af fortællinger. Det kan få de ældre til at føle sig betydningsfulde, give dem noget at være stolte af og vise dem, at de og deres bidrag bliver taget alvorligt. Afrund hver aktivitetsgang med en introduktion til næste uges tema og en opfordring til deltagerne om at tage en genstand eller blot en personlig fortælling med, der knytter sig til temaet.

18 GUIDE B1 Bud på samarbejdspartnere > Lokalhistorisk forening/arkiv > Kendte lokale personligheder og ildsjæle > Idrætsforeningen > Lokale spillemænd > Områdets museer > Biblioteksmedarbejdere > Boligsociale medarbejdere Lokalhistorisk arkiv har ofte frivillige med stor viden, som er oplagte at invitere med som oplægsholdere. Arkivet ligger tit inde med gode billeder, film og sjove historiske genstande og fortællinger. Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

19 GUIDE B1 Helt overordnet har det været utroligt positivt at opleve, hvor stor en interesse, der har været for lokalhistorie. Biblioteksmedarbejder, Varde Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

20 GUIDE B2 GUIDE B2: LYTTECAFÉEN Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

21 GUIDE B2 LYTTECAFÉEN Højtlæsning giver mulighed for, at mennesker kan opleve litteratur sammen at dele de følelser og associationer, som opstår undervejs sammen med andre skaber både fællesskab og plads til at tale om ting, som man ellers ikke ville have haft mulighed for at dele. Litteratur kan fremkalde mange forskellige følelser og temaer. Sørg for både at vælge litteratur, som fx er humoristisk, og litteratur, der rummer dybere temaer, der er relevante for målgruppen som fx skilsmisse, sorg eller isolation. De første par gange skal stemningen helst være god og deltagerne i godt humør, men når alle er trygge, kan man tage hul på de mere alvorlige emner. Vælg tilgængelig litteratur, der ikke skræmmer nogen væk. Astrid Lindgren er fx bedre end Herman Bang. Det kan være en god idé at vælge litteratur, der ikke er filmatiseret eller meget kendt. Når ingen kender til fortællingen i forvejen, er det lettere for alle at være med på samme vilkår. Konceptets kerne er et fællesskab, hvor oplevelsen af et stykke skønlitteratur deles gennem oplæsning. Konceptet er kendetegnet ved: Hver gang er der en oplæsning af en vedkommende eller gribende tekst. Oplæsningen varer 20 min. Teksten udleveres i papirform, så personer med nedsat hørelse kan følge med. Læseoplevelserne har et udvalgt hovedtema, der går på tværs af aktivitetsgangene. I afprøvningen af konceptet i Skælskør var hovedtemaet stærke eller spændende hovedpersoner. Teksterne beskrev alle en hovedperson, der enten er i en markant livssituation, tænker markante tanker eller beskriver markante følelser. Lav en kort introduktion på ti minutter til dagens tema. Introen præsenterer spørgsmål, der giver stof til diskussion blandt deltagerne. Værten står for oplæsning og oplæg samt styring af diskussionen.

22 GUIDE B2 Inspiration til indhold Indholdet skal tage afsæt i læseoplevelser med et hovedtema, som fungerer som en rød tråd fra gang til gang. Det er vigtigt at vælge en tekst, som er velegnet til at læse højt. Oplæseren skal facilitere diskussion og samtale om den oplæste tekst. Dette gøres ved at stille spørgsmål, som alle kan tale med om, dvs. ikke tekstanalytiske spørgsmål, men snarere spørgsmål, der relaterer sig til dagens tema. Herunder kan I finde øvrig inspiration til indhold: Det afgørende for tekstvalget er, at indholdet i teksten er noget, deltagerne kan relatere til og spejle sig i. Vælg litteratur, der kan rejse emner, der er relevante for deltagerne. Det kan være en novelle, der handler om at miste. Det kan åbne op for, at deltagerne fortæller om selv at have mistet en ægtefælle eller lignende. Vær dog påpasselig med at vælge et emne, som ikke rusker op i ubehagelige følelser hver gang. Overvej at inddrage poesi, da digte er kortere og gør det nemmere for lytterne at holde koncentrationen. Vent dog med dette, til deltagerne har en fornemmelse af, hvad aktiviteten går ud på. Det er vigtigt at give de litteraturforskrækkede nogle trygge oplevelser de første gange.

23 GUIDE B2 Inspiration til inddragelse Sørg for at samtalen er i øjenhøjde med målgruppen og læg vægt på hvilke oplevelser og minder, deltagerne kommer i tanke om. Brug en anerkendende spørgeteknik. Vær nysgerrig og giv noget af dig selv igen, når en deltager har fortalt en personlig historie eller mening. Tydeliggør, at der ingen rigtige og forkerte svar er. Hold små pauser i højtlæsningen. Det hjælper på koncentrationen og giver plads til, at deltagerne kan stille spørgsmål. Afprøv, om det er givende med en stille stund efter oplæsningen. Det kan give de ældre tid til at lade teksten bundfælde sig. Lav en runde, hvor alle deltagerne skal svare på et spørgsmål. Spørg fx første gang: Hvornår har du sidst fået læst højt? Lad værten begynde med at læse op og giv herefter oplæserrollen videre til en ældre, der har lyst til at læse højt. Det giver deltagerne en følelse af at bidrage til aktiviteten. Vær dog opmærksom på ikke at presse nogen til at påtage sig oplæserrollen og fornem, om deltageren er i stand til at påtage sig opgaven. Giv som vært opfordringer til samtale ved fx at holde øje med, om en deltager ser tænksom ud. Sig: Du ser så tænksom ud. Hvad tænker du på?. Eller stil et åbent spørgsmål som: Hvad synes I, der sker her? Hvad kan I lide ved historien? Servér kage og kaffe efter oplæsningen. Så kan deltagerne genoptage samtalen om teksten eller fortælle om associationer, de har fået undervejs.

24 GUIDE B2 Bud på samarbejdspartnere > Kendte lokale personligheder og ildsjæle > Lokale forfattere eller forfattere, som har lokale rødder > Professionelle historiefortællere > Biblioteksmedarbejdere > Boligsociale medarbejdere. Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

25 GUIDE B2 Man kan godt håbe, at bibliotekerne fremover kan bruges til sådan noget som det her. Der er masser af envejsarrangementer. Det er dejligt med samtalen. Alma, deltager, Skælskør Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

26 GUIDE B3 GUIDE B3: MÆND OG MEKANIK Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

27 GUIDE B3 MÆND OG MEKANIK Især for ældre mænd kan det være svært at blive en del af fasttømrede fællesskaber. Erfaringer viser, at mænd i målgruppen engagerer sig mere i aktiviteter, når der ikke er kvinder med. Det skyldes, at gruppedynamikken bliver anderledes, og at aktivitetens indhold kan være mere målrettet til deltagernes interesse. Når mænd danner fællesskaber med hinanden, kan det give dem lejlighed til både at tale om stort og småt. At have noget mellem hænderne hjælper for det meste på at få samtalen i gang. Derfor er Mænd og Mekanik en god aktivitet for ensomme ældre mænd. Konceptets kerne er et fællesskab kun for mænd, der samles om at makke med og høre oplæg om teknik og mekanik. Konceptet er derudover kendetegnet ved: Hver aktivitetsgang har sit eget undertema. Til hver aktivitetsgang er der tekniske eller mekaniske genstande, som mændene kan undersøge med hænderne - nørde, afprøve og lege med. Den tekniske eller mekaniske genstand skal inddrages, sådan at det sætter gang i samtalen mellem deltagerne før, under og efter afprøvningen. Hver gang holder en gæst eller biblioteksmedarbejder et kort oplæg, der både rummer læring/vejledning/rådgivning og forslag til sjov/leg, som deltagerne kan prøve bagefter. Hver aktivitetsgang har en pause undervejs med forplejning. Inspiration til indhold Sørg for at eventuelle gæsters eller biblioteksmedarbejderes oplæg byder på forslag, som deltagerne selv kan prøve bagefter.

28 GUIDE B3 Herunder kan I finde øvrig inspiration til indhold: Historiske nedslag i den teknologiske udvikling. Præsentation af bibliotekets makerspace. Præsentation af teknologi inden for sundhed og ældrepleje fx velfærdsteknologi. Måske kan I besøge et lokalt showroom for velfærdsteknologi. Præsentation af samfunds- og fremtidsteknologi og diskussion af teknologiske landvindinger. Fx forskellen på at få hjælp til personlig pleje af en robot kontra et menneske. Bibliotekets brug af teknik og vejledning og hjælp til at låne e-ressourcer på biblioteket. Indhold af nyere karakter kan fx være virtual reality, droner, robotter, computerspil som fx Wiikonsol og E-sport. Eller det kan handle om 3D-printer, ipad eller digitalfotografering. Indhold af ældre dato kan være elektriske togbaner, modelfly, knallerter eller håndværk som eksempelvis fluebinderi.

29 GUIDE B3 Inspiration til inddragelse Sørg for, at mændene bruger deres hænder og laver noget praktisk hver gang. Hvis mændene samles og evt. samarbejder om noget konkret, vil de have noget til fælles, nemlig aktiviteten. Mænd har nemmere ved at komme ind på livet af hinanden og snakke om mere sårbare emner som fx sundhed og følelser, når deres opmærksomhed er rettet mod noget andet end selve samtalen. Lav en spørgerunde, hvor I spørger ind til alle deltagernes interesse for mekanik. Dette giver et godt udgangspunkt for at kunne lave små ændringer og tilføjelser i programmet, og for at lære deltagerne bedre at kende. Gør det muligt for mændene at skabe noget sammen, fx et byggeprojekt. Det skaber sammenhængskraft i gruppen at arbejde sammen og se en udvikling. Samtidig tydeliggør det for den enkelte deltager, at han er en del af et fællesskab, der i nogen grad er afhængigt af hans deltagelse. Mange mænd ønsker at få noget specifikt ud af at deltage - mere end blot noget socialt. Understreg derfor, at de kan lære noget og afprøve forskellige ting. Lav ture ud af huset. Udflugter kan være med til at ryste mændene sammen. Husk at tage højde for deltagernes fysiske formåen. Lad fællesskabet være tilpas uformelt. Mænd i målgruppen har det ikke nødvendigvis som målsætning at danne venskaber, men de får stadig meget ud af socialt samvær og af at dele oplevelser med andre.

30 GUIDE B3 Bud på samarbejdspartnere > Kendte lokale personligheder og ildsjæle > Center for velfærdsteknologi > Virksomheder/fabrikker > Bibliotekets makerspace > Biblioteksmedarbejdere > Boligsociale medarbejdere Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

31 GUIDE B3 Hvis der er nogen, der har nogenlunde samme interesser som en selv, så føler man sig jo meget godt tilpas sammen. Så har man noget tilfælles at snakke om. Hans Christian, deltager, Varde Billederne er fra projektets aktiviteter, men har ikke direkte relation til navne og steder omtalt i den omkringliggende tekst.

DE SEKS GRUNDELEMENTER

DE SEKS GRUNDELEMENTER DEL 2 Praktiske guides til dig, der vil arbejde med ensomhed hos ældre AKTIVITETSSKELETTET: DE SEKS GRUNDELEMENTER GENTAGELSE INDDRAGELSE VÆRTSKAB KULTUREL KERNE Deltagerne kunne godt lide, at der var

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere Velkomst af nye aktivitetsdeltagere I kan byde børn og unge velkommen i Ungdommens Røde Kors fede fællesskab på mange forskellige måder. Der er ikke noget, der nødvendigvis er rigtigt eller forkert, så

Læs mere

Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost

Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost Kom tabuet om døden til livs Danmark Spiser Sammen i uge 17 I sidste uge af april spiser hele Danmark sammen for at bekæmpe ensomhed. Danmark

Læs mere

Klædt på til. Hjertecaféer

Klædt på til. Hjertecaféer Klædt på til Hjertecaféer Kort om hjertecaféer En hjertecafé er et mødested for hjertepatienter og/eller pårørende til hjertesyge. Her er I med til at skabe et trygt miljø, hvor man kan få en uforpligtende

Læs mere

Evaluering af søndagscafé på Lindegården

Evaluering af søndagscafé på Lindegården Evaluering af søndagscafé på Lindegården Festsalen, Lindegårdsvej 3, Herning Arrangør: Seniorråd Vest Tovholder Bodil Markmøller 1 Evaluering af søndagscafé på Lindegården 4. oktober 2016 I december 2015

Læs mere

Den gode modtagelse Lørdag d. 17. november 2018

Den gode modtagelse Lørdag d. 17. november 2018 Den gode modtagelse Lørdag d. 17. november 2018 Stine Søndergård Formålet med denne workshop: Er din forening skarp på den modtagelse som potentielle nye medlemmer og frivillige ønsker? Workshoppen henvender

Læs mere

ÆLDREFÆLLESSKABER & BIBLIOTEKER

ÆLDREFÆLLESSKABER & BIBLIOTEKER ÆLDREFÆLLESSKABER & BIBLIOTEKER EN HÅNDBOG I AT AFHJÆLPE ENSOMHED HOS ÆLDRE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 4 Læsevejledning 6 Portræt af Ingeborg fra Skælskør 8 DEL 1: Om projektet, målgruppen og ensomhedens

Læs mere

TORSDAGSVANDRERNE

TORSDAGSVANDRERNE Er du mellem 55 og 75 år og er du frisk på at give din hjerne og dit hjerte en udfordring? Så tilmeld dig til et sjovt, sundt og lærerigt forløb på biblioteket. Sammen med projektet Hold Hjernen Frisk

Læs mere

DEBATKORT. om det gode værtskab

DEBATKORT. om det gode værtskab 20 DEBATKORT om det gode værtskab Hvad er debatkort? Debatkortene er et værktøj til at skabe dialog og refleksion. Udfordringerne på kortene er oplæg til samtale om det gode værtskab, der giver forståelse

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Aktiviteter på Pedershave

Aktiviteter på Pedershave Aktiviteter på Pedershave Farvekoderne refererer til de områder, der stimuleres hos beboeren. Farvekoderne er beskrevet i pjecen. Aktiviteter for alle: Gymnastik Træning af smidighed, styrke, balance,

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

Den gode invitation side 3. Lettere at komme ud af døren side 6. Den gode velkomst side 9. Det gode samvær side 13. Farvel og på gensyn side 16

Den gode invitation side 3. Lettere at komme ud af døren side 6. Den gode velkomst side 9. Det gode samvær side 13. Farvel og på gensyn side 16 Det kan være svært at fastholde sit sociale liv, når man bliver berørt af demens. Nogle af de største barrierer kan være, at man mangler nogle at følges med; at det er svært at være ny; og at man ikke

Læs mere

Dagsorden for idéudviklingsmødet om Frivillig Fredag og uge 39

Dagsorden for idéudviklingsmødet om Frivillig Fredag og uge 39 Dagsorden for idéudviklingsmødet om Frivillig Fredag og uge 39 Velkomst og hvem er vi her i dag? Hvad er formålet med Frivillig Fredag? Flash back til 2012 Frivillig Fredag-praktik Social gadekunst et

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

Vi håber, I har lyst til at være med.

Vi håber, I har lyst til at være med. ENIGMA MØDER ENIGMA MØDER JER? ENIGMA møder er et live-koncept på ENIGMA Museum for post, tele og kommunikation. Kort fortalt går det ud på, at vi på ENIGMA åbner vores arrangementsprogram og lader andre

Læs mere

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating CSR Speed Dating Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating Hvem er målgruppen? Hvad går metoden ud på? Hvilke forudsætninger beror metoden på? Trin 1 Trin

Læs mere

Guide til tryghedsvandringer

Guide til tryghedsvandringer Forfatter: Tine Sønderby. Guide til tryghedsvandringer S. 1 / 14 Lokale aktører Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup ISBN: 978-87-92966-10-0 April 2013 S. 2 / 14 Kopiering er tilladt

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Samtalesaloner om væsentlige temaer

Samtalesaloner om væsentlige temaer Samtalesaloner 1 Samtalesaloner om væsentlige temaer 17308 Værtskab_samtalesalon hæfte_pilot.indd 1 21/03/2018 13.54 2 Samtalesaloner Indhold 04 Hvad er samtalesaloner? 05 Hvad handler samtalerne om? 07

Læs mere

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Afdelingsmødet 20 råd og tips Det årlige afdelingsmøde er det vigtigste møde i boligafdelingen. I Lejerbos beboerhåndbog kan du læse om de juridiske og lovgivningsmæssige

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse Et forløb, der nemt kan tilpasses andre landsbyer. Eleverne går tilbage i tiden, når de gruppevis undersøger deres landsbys udvikling.

Læs mere

Guide til tryghedsvandringer

Guide til tryghedsvandringer Forfatter: Tine Sønderby. Guide til tryghedsvandringer S. 1 / 14 Borgere Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup ISBN: 978-87-92966-09-4 April 2013 S. 2 / 14 Kopiering er tilladt med angivelse

Læs mere

Løb og eksistentielle samtaler

Løb og eksistentielle samtaler Drejebog: Løb og eksistentielle samtaler Løb, podcastlytning og samtaler om livet Forberedelsestid: Kræver et minimum af forberedelse ud over pr. Udgifter: Indkøb af øl/vand Varighed: Ca. 1 time Person-ressourcer:

Læs mere

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating CSR Speed Dating Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating Hvem er målgruppen? Hvad går metoden ud på? Hvilke forudsætninger beror metoden på? Trin 1 Trin

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Her kan du læse om: Gruppepsykoedukation hvad er det? Program for gruppeforløbet Gode råd til planlægning af forløbet Facilitatorens rolle i forløbet Gruppepsykoedukation

Læs mere

EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS

EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS INDHOLD OM DENNE GUIDE... 3 FØR-UNDER-EFTER... 3 DBf KAN HJÆLPE... 3 ORGANISERING: OPGAVE I DE LOKALE KLUBBER... 4 FØR EVENTET... 6 INTERNT... 6 EKSTERNT... 6 UNDER EVENTET...

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19

LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19 LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19 Kære underviser Vi har glædet os meget til at kunne præsentere dig for et samlet tilbud for skolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune. På Stadsbiblioteket

Læs mere

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold til at rumme

Læs mere

Nye brugergrupper 1. møde. Gentofte Centralbibliotek Den 21. april 2016

Nye brugergrupper 1. møde. Gentofte Centralbibliotek Den 21. april 2016 Nye brugergrupper 1. møde Gentofte Centralbibliotek Den 21. april 2016 Program formiddag: Kl.09.00-09.30: Kl.09.30-10.15: Kl.10.15-10.30: Kl.10.30-11.30: Kl.11.30-12.00: Kl.12.00-12.45: Velkomst og check

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

BYENS MØDE. Inspirationshæfte. Severin Seminar, maj 2012

BYENS MØDE. Inspirationshæfte. Severin Seminar, maj 2012 BYENS MØDE Inspirationshæfte Severin Seminar, maj 2012 1 Dette lille hæfte samler et par af de modeller og skabeloner, som vi har brugt på Byens Møde på Severin Seminaret. Den skal gøre det let for dig

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune

Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune Alle kirker har forskellige tilbud om samvær og aktiviteter for voksne og ældre. Der er foredrag, udflugter, samtaler, fællessang og hygge.

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

Spisevenner og madborgerskab

Spisevenner og madborgerskab Spisevenner og madborgerskab - Fællesskaber gennem måltider Inspirationskatalog Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune 2015 Indhold Forord ved Anne Hjernøe tv-vært, madskribent og styregruppemedlem 3 Hvad er

Læs mere

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden Drejebog Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden 0 Indhold Indledning... 1 Baggrund... 1 Formål... 1 Målgruppe... 1 Start en Fars Legestue... 2 Tid

Læs mere

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende.

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Månestenen #20 Opgaveark Dansk: 1.-2. klasse Dansk og N/T: 3.-5. klasse Omfang: 60 minutter Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Opgave til Dansk

Læs mere

Vi har brug for frivillige

Vi har brug for frivillige Himmelev Sognevej 124 4000 Roskilde Tlf 46 31 54 77 Fax 46 31 54 92 Vi har brug for frivillige Vi har brug for dig Giv os lidt af din tid Velkommen til Plejehjemmet Himmelev gamle Præstegård Himmelev Sognevej

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Horsens Kommunes biblioteksstrategi Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Indledning Det moderne folkebibliotek navigerer i et komplekst og digitaliseret samfund. Det er under konstant udvikling

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 2016-2019 Folkeoplysningspolitik 2016-2019 1 Indhold Folkeoplysningspolitik...3 Folkeoplysningsudvalget...3 Indsatsområder 2016-2019...4 Årlige handleplaner...4 Frivillighed og aktivt

Læs mere

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner GLADSAXE KOMMUNE Kultur og Fritid Bilag 2: og hovedpointer fra arbejdsgrupper NOTAT Dato: 4. juni 2012 Af: Helena Jørgensen En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde Borgerne stiller større krav

Læs mere

HERNING ER VORES KULTURPOLITIK

HERNING ER VORES KULTURPOLITIK HERNING ER VORES KULTURPOLITIK KULTUR HVER DAG Vi er omgivet af kultur hver eneste dag. Hvad enten du lægger mærke til det eller ej, bidrager kulturen til at give indhold og sammenhold i hverdagen. Med

Læs mere

Inspirations pixi. Tween Sing

Inspirations pixi. Tween Sing Inspirations pixi Tween Sing Du sidder med en pixibog der indeholder inspiration til Tween Sing aktiviteter målrettet børn, der går i 3.-6. klasse. Tween Sing kan bruges som en del af en eksisterende klub

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Bestyrelsens beretning

Bestyrelsens beretning 1 Til generalforsamling RFC d. 11. april 2018 Bestyrelsens beretning Velkommen. Dejligt at se at I møder frem og engagerer jer i det frivillige sociale arbejde her i Rødovre. Som noget nyt holder vi i

Læs mere

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening?

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? imod nye Tag godt Det er nok det med, at de fleste af os i bestyrelsen er gode til lige at gå hen og lige sige hej, hvis

Læs mere

QUICK-GUIDE TIL MEDLEMSVÆKST. Få fat i de voksne sådan gør du!

QUICK-GUIDE TIL MEDLEMSVÆKST. Få fat i de voksne sådan gør du! QUICK-GUIDE TIL MEDLEMSVÆKST Få fat i de voksne sådan gør du! Kom godt i gang! Skab et åbent fællesskab 2 Små tiltag gør en STOR forskel Denne guide indeholder gode råd og ideer til, hvordan din klub kan

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

- Projektbeskrivelse

- Projektbeskrivelse - Projektbeskrivelse Baggrund og formål X-Mændene er en gruppe af unge voksne mænd bosiddende i og omkring Urbanplanen på Amager. Gruppen består af seks ildsjæle der arbejder for et socialt godt lokalsamfund.

Læs mere

BALLERUP BIBLIOTEKERNES BIBLIOTEKSTILBUD TIL 0-9. KLASSE 2015/16

BALLERUP BIBLIOTEKERNES BIBLIOTEKSTILBUD TIL 0-9. KLASSE 2015/16 BALLERUP BIBLIOTEKERNES BIBLIOTEKSTILBUD TIL 0-9. KLASSE 2015/16 KÆRE LÆRERE OG PÆDAGOGER Vi vil gerne invitere jeres elever indenfor på Ballerup Bibliotekerne. For at i bedst muligt kan tilrettelægge

Læs mere

Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen

Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen VELKOMMEN 1 Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen I kan kontakte Helle Lerche Nielsen på 20 77 85 50 el. eb1d@kk.dk At få inspiration og konkrete redskab til at

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen.

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Rekrutteringsguide Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Arbejdet med mennesker kan selvfølgelig ikke puttes i en formel.

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

-Kom godt i gang! Kredsforening MidtVest

-Kom godt i gang! Kredsforening MidtVest NETVÆRKSGRUPPER -Kom godt i gang! Vores barn har autisme og selvom vi elsker vores helt specielle barn meget højt fremkalder vores liv med dette helt specielle menneske ofte nogle stærke følelser i os

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Frivilligheden er vores fælles ansvar

Frivilligheden er vores fælles ansvar Frivilligheden er vores fælles ansvar Konferenceaften om strategiske pejlemærker for frivilligheden i Slagelse Kommune Gerlev Idrætshøjskole Tirsdag d. 25. november fra kl. 16.30-21.00 Klingeberg 14, st.

Læs mere

Velkommen til Dagcenteret på Damgården

Velkommen til Dagcenteret på Damgården Velkommen til Dagcenteret på Damgården Plejecenter Øst Svendborg Kommune Velkommen til dagcenteret på Damgården Plejecenter Damgården er en del af Plejecenter Øst i Svendborg Kommune. Damgården er beliggende

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress 1 Trivsel Pursuit - på jagt efter trivsel Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress Antal deltagere: 5-20 Tid: Ca. 80-110 minutter eks. forberedelse Målgruppe: MED-udvalg

Læs mere

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ 1 Velkommen til Samsøvej Samsøvej er et nyt og moderne plejecenter med 75 boliger og et dagcenter. Alle boliger med fællesareal er 75 m2. De er indrettet med stue og soveværelse.

Læs mere

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune 1 Et måltid består af råvarer, der sammensættes til en ret og indtages alene eller sammen med andre. Disse tre elementer råvarerne, retten og rammen

Læs mere

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver de sundhedspædagogiske principper, som Region Sjællands gruppebaserede

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser Sorø Kommune Strategi for Sorø Bibliotek 2016-2019 2019 Sorø Bibliotek er et traditionelt folkebibliotek med to afdelinger beliggende i historiske bygninger i henholdsvis Sorø Bymidte og Dianalund. Begge

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

Digital handleplan for område Tønder

Digital handleplan for område Tønder Digital handleplan for område Tønder Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er

Læs mere

Indledning: Konceptet kort:

Indledning: Konceptet kort: Indledning: Dansk golf Union ønsker med konceptet familiegolf, at give klubberne en drejebog for hvordan de kan erhverve sig medlemmer i denne målgruppe. Det er vores overbevisning af målgruppen, heri

Læs mere

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG HANDS-ON TOUR HÅNDBOG FORORD Der er mange myter om erhvervsuddannelser blandt unge i folkeskolens afgangsklasser, der skal til at vælge uddannelse. Myter, der påvirker de unges uddannelsesvalg og derved

Læs mere

Byens Rum. Livet imellem husene. Sund By Netværket. #Ramme og proces

Byens Rum. Livet imellem husene. Sund By Netværket. #Ramme og proces Byens Rum Livet imellem husene Sund By Netværket #Ramme og proces En samling af metoder At skabe rum til fællesskabelse af byen rum Processen i SBN netværket og i byens rum Indflyvning og invitationer

Læs mere

Drejebog for læsekompetence-projektet

Drejebog for læsekompetence-projektet Bibliotek: Albertslund Bibliotek Drejebog for læsekompetence-projektet Hold: AVU på VUC (svarende til 10 klasse) Modul Indhold på modulet Værktøjer Varighed i alt 1 (på uddannelsesinstitutionen) Program:

Læs mere

Om essayet. Opbygning: Et essay kan bygges op ud fra forskellige tanker og skrivemåder:

Om essayet. Opbygning: Et essay kan bygges op ud fra forskellige tanker og skrivemåder: Om essayet Et essay er en teksttype der balancerer mellem sagprosa og fiktion. Essayet er en kort, afsluttet tekst der bliver til i forbindelse med forfatterens personlige interesse for emnet. Afsættet

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Sønderjyllands Symfoniorkester

Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester Tema 2018 : t r a z o M e k s i g a M Et musikforløb for 4. klasser Forældremateriale 1 Indhold Kære forældre... Brev uddelt på skolerne... Om skolekoncerterne... Børn og

Læs mere

Aktiviteter Oktober 2015

Aktiviteter Oktober 2015 Aktiviteter Oktober 2015 Thulebakken Thulebakken 6 9000 Aalborg Tlf: 9931 5339 Åbningstid Mandag til torsdag fra kl. 9.00 15.45 Velkommen til Aktivitetscentret Thulebakken! Aktivitetscentret på Thulebakken

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

Søg Find Vurdér Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne

Søg Find Vurdér Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne Søg Find Vurdér Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne Velkommen til Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne Herning Bibliotekerne tilbyder en række korte undervisningsforløb,

Læs mere

Visionen (organisationens) gemmer vi til en anden dag. Den er stadig under udviklinging, og det er ok. Events og kommunikation.

Visionen (organisationens) gemmer vi til en anden dag. Den er stadig under udviklinging, og det er ok. Events og kommunikation. REFERAT Bestyrelsesmøde 5 / workshop Dato: 10.03.2009 Sted: Schleppegrellsgade 2, 1. Tv. Tid: 19.00 Tilstede: Klaus E. Jørgensen (KEJ), Ida K. F. Tinning (IKFT), Marianne Filtenborg (MF), Karin Elkjær

Læs mere

SPØRGERAMME. til dialogen mellem mødeplanlægger og kunde

SPØRGERAMME. til dialogen mellem mødeplanlægger og kunde SPØRGERAMME til dialogen mellem mødeplanlægger og kunde INTRODUKTION I din organisation er det sandsynligt, at I allerede har spørgerammer eller protokoller som I følger, når I har en dialog med kunden,

Læs mere

CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE. Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet

CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE. Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet 1 HJÆLP TIL ISOLEREDE INDVANDRERKVINDER 1 Hvem er de? Tusindvis af kvinder med indvandrerbaggrund i Danmark er hverken

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE

GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE Før du søger Gør dig det klart, hvad du gerne vil have ud af mentorforløbet Der er masser af gode grunde til at indgå i et mentorforløb. Men inden du søger om at få en mentor,

Læs mere

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup Maj 2013 Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup er: Børnehaven Regnbuen, Fjelsted Harndrup Skole (0.-6. klasse) og SFO Valhalla med fælles ledelse

Læs mere

Velkommen. Uddannelse af kursusleder

Velkommen. Uddannelse af kursusleder v/ 2 Velkommen Tusinde tak for at du har valgt at blive frivillig kursusleder. Gennem dit frivillige arbejde er du med til at sikre, at forældre til børn med ADHD, voksne med ADHD og søskende til børn

Læs mere